Countdown 2012: 9 – tá správna otázka

cervena maskaPrečo sa namáhať a klásť si otázku
Kto som?

Nikto na svete od vás nevyžaduje,
aby ste sa ponorili do takého hlbokého sebaspytovania.

Nepotrebujete to pre prácu.
Nepotrebujete to pre sobáš.
Nepotrebujete to pri kúpe domu.
Nepotrebujete to, aby ste sa naučili cudzí jazyk.

Touto otázkou
sa mnoho bytostí vymanilo
naveky zo zmätku,
oslobodilo sa od strachu zo smrti,
od strachu zo života,
oslobodilo sa od pocitu oddelenosti.

— Mooji

12 thoughts on “Countdown 2012: 9 – tá správna otázka

  1. Myrthu Namarutu,lenže ja neviem kto som,tak prečo sa mám pýtať na niečo,čo so mnou nijako nesúvisi?
    -To je preto,že si prijal niečo z vonkajšieho sveta za svoje ako niečo významné,rozosmial sa a ja s ním,celý červený som sedel a pozeral sa na niekoho,koho som tak dokonale poznával,ale nedokázal sa rozpamätať úplne.
    -Tvoje ja nepotrebuje nikoho zvonka,kto ti to prezradí,je iba na tebe,čo tam nájdeš.
    Tak veľmi som chcel objať Myrthu Namarutu,ale on mi namiesto toho dal do ruky zošit a povedal,aby som si znova prešiel všetky udalosti.Požiadal ma o niečo špecialne,pri študovaní stopárstva som totiž vynechal jednu vec,ktorá síce nieje z pohľadu dokonalosti potrebná,ale vyžaduje si určitú schopnosť sebaovládania.
    -Pozeraj sa na svoj tieň,ale urob to tak,aby bol videný.
    Pomyslel som si,že to nebude žiaden problém,lenže ja som sa díval na vždy na ničo,čo vo mne vyvolávalo tucet najrôznejších interpretácii toho,čo som skutočne zrel.Nevedel som sa buď sústrediť,alebo sa mido neho vlievali rozne obrazy.
    -Tak je to výborné,sleduj tie stopy a počkaj kým sa tieň rozjasní po okrajoch do bieložltkastého svetla.Nie do čerta,pomyslel som si,to nemôže byť pravda,začal mi zvoniť budík,nemusel som vstávať do práce,ale predsa som si ho nastavoval,aby som sa stihol pripraviť na skúšku.

    Namiesto toho všetkého,čo som považoval za dôležité,som uvidel seba,sediaceho a kŕčiaceho sa v neprirodzenej polohe,Namiesto spytovania sa,či je to naozaj to,čo chcem robiť,či je to,čo robím cestou srdca,som iba civel do obrazovky kompútra a hľadal v ňom črepiny,tie malinké kúsky môjho ja.Nohy som mal položené v ešte teplej vode a čakal,kedy mi príde na um,kto vlastne som.Lenže stále som nevedel a tak som si naše ďalšie stretnutie odložil na neurčito,jednak som nemal už viacej chuť niekam chodiť a za ďalšie som začal namiesto s Myrthu Namarutu,čumenie do blba považovať za niekoho príliš významneho,len aby mi to dokázal dookola a neustále niekto ukazovať.Nahnevne som sa…

    Páči sa mi

  2. ‘Gnothi seauton’ Poznaj sám seba, napisane v starogreckom delfskom chrame.. Zakladna otazka, ktora vyzera trivialne a aj tak moze byt zlozita. Nevyzaduje presnu definiciu – nie som ani svojim menom a priezviskom, rolami, ktore hram (dcera, matka, partnerka, sefka), tie su docasne a menlive. Dokonca aj to, ze som zena, clovek, je len rola, ktoru som prijala. U mna sa ta otazka zodpovedala skor pocitovo, silnym ukotvenim v solar plexe, kde citim svoju identitu (oddelenost) a predsa aj sunalezitost. Nie su protichodne, ale vzajomne sa doplnajuce. U mna jednoznacne spojene s uvedomenim si vlastnej sebahodnoty, ktora však nevyclenuje, ale integruje.

    Páči sa mi

  3. tenshi 1205,to mám chápať takto,nemusím rozumieť,stačí mi,že budem hľadať pochopenie s druhými,potom ale keď vidím,tak prečo chápem potreby blížnych,nemám radšej čím skôr hľadať porozumenie,ale ako?cez toto kto som?neviem,keď tu mám hneď tucet odpovedí,od toltékov,cez mansonovcov,až po susedu vegetarianku na to kto som.ale ja niesom budhista,ty možno tenshi budhista si,ale ja niesom majetkom žiadnej inštitúcie,ty,kto sa pýtaš kto som si nemusíš lámať hlavu touto jednoduchou otázkou,ale zameraj sa radšej na to,či rozumieš tomu čo vidíš.

    Myrthu Namarutu

    Páči sa mi

    • Počuj, ty nemajetok žiadnej inštitúcie, ale v mojom vnímaní porozumieť a pochopiť je jedno a to isté! Rovnako ako Tenshi sa neviem ubrániť pocitu, že píšeš sám pre seba. Ničie myslenie nie je také zložité, že by ho nedokázal dať do slov, keď si sadne, poriadne si premyslí, čo chce povedať, a pohľadá vhodné obrazy. Dokážu to dokonca aj blondínky. 🙂

      Páči sa mi

    • M. N. 😉 nerozumiem stále, ale to je asi môj problém. Nepatrím k žiadnemu náboženstvu alebo myšlienkovému prúdu, ale snažím sa každé rešpektovať a nájsť v tom niečo pre mňa poučné. Pokiaľ vyznavači nejakého náboženstva alebo myšlienkového prúdu rešpektujú mňa 🙂 Myslím, že nemôžeš porozumieť iným, kým neporozumieš sám sebe a vedieť Kto som? je podľa mňa toho základná premisa. Ja sa nemusím pýtať, kto si, pravdupovediac mi to je úplne jedno. Len sa snažím porozumieť napísanému… A myslím, že moze byť zavádzajúce zamerať sa len na to, čo vidím. Zrak je tiež klamlivý a čo – slepci nerozumejú ničomu, keď nevidia?

      Páči sa mi

  4. Ja sa nechcem Myrthu Namarutu zastávať,ale aj on je predsa cítiacou bytosťou a keby neprišiel odnikiaľ s návrhom aby som s ním chvíľu pokračoval niekam ,cestou do neznáma,tak by som ho nechal ísť ďalej,ta myslím že by to urobil každý človek,rovnako ako keď sa objavia vlny,ktoré sa nemajú o čo zachytiť,podliehajú svojmu vzniku,spôsobu vlnenia,keď sú v jednom prúde,keď sú riekou,keď sú jazerom,keď sú všetkou vodou na tejto planéte.

    Páči sa mi

    • Myrthu Namarutu (aj keď som na základe gúglenia pochopila, že to nie si ty ale nejaký “snový” učiteľ), k tej komunikácii ti idem spísať tie informácie, čo som z tvojho komentu dokázala vytiahnuť:
      1. ty a M.N. sú dve separátne entity
      2. M.N. je cítiaca bytosť
      3. M.N. prišiel odnikiaľ a navrhol ti, aby si s ním niekam išiel, čo ani sám ani nevieš, kam (je sranda používať tieto slová a uvedomovať si, že priestor je len naša predstava).

      Ten zvyšok mi nepovedal vôbec nič. Ak sa v tom skrývala nejaká správa, nepreniesol si ju. Skús ešte raz – a rozprávaj to ako pre blondínku. 🙂

      Páči sa mi

Povedz svoj názor