Kamene: možno ich kombinovať?

Často vzniká otázka, či niekto môže nosiť dohromady kameň A a kameň B. Vždy na to odpovedáme pri tej otázke a trpezlivec, aký som, už ma to nebaví. 🙂 I rozhodla som sa urobiť z toho samostatný článok a odkazovať v budúcnosti naň.

Tak po prvé: kamene sa dajú nosiť spoločne. Nikde nie je povedané, že existujú dva kamene, ktoré by sa nezniesli. (Na rozdiel od ľudí; kamene majú, zdá sa, viac rozumu. 😛 )

Takže či už máme náramky z rôznych kameňov, prívesky alebo len kamene do vrecka, jediné, čo obmedzuje ich spoločné nosenie, je ich tvrdosť. Ak je jeden z nich hodne mäkký (napr. kalcit), je lepšie nenosiť ho spolu s tvrdým kameňom (quartz, smaragd), aby ho ten tvrdý kameň nepoškriabal. Ak ich chceme napríklad ako prívesok na krku súčasne, tak si vezmime dve retiazky, kratšiu a dlhšiu, a zavesme kamene rôznej tvrdosti tak, aby sa nedotýkali. To platí pre kamene, kde je rozdiel tvrdosti veľký.

To, aké kamene skombinujeme, závisí od dvoch vecí – našej intuície a/alebo účelu, pre ktorý ich kombinujeme. Čiže ak ideme do obchodu a nejaké kamene nám “skočia do ruky” (pozor! nezabudnúť zaplatiť! 😉 ), intuícia nám hovorí, že ich potrebujeme alebo vieme zužitkovať. Alebo máme nejaký nevyhovujúci stav a nájdeme si kamene, ktoré nám s ním pomôžu.

Ako pôsobia kamene, keď ich nosíme spolu? To závisí od ich vlastností. Ak majú spoločné vlastnosti, tak sa ich pôsobenie znásobuje. Ak majú celkom rozdielne vlastnosti, tak sa ich pôsobenie oslabuje. Ak sa tomuto druhému chceme vyhnúť, prihodíme do zbierky ešte ďalší kameň s vlastnosťou, ktorú chceme mať silnú. Dúfam, že je to zrozumiteľné.

A čo ak nám do ruky skočil kameň a keď ho nosíme, máme s ním problém? Vysvetlení je niekoľko. Prvé je, že očista pomocou kameňa vedie cez dočasné zhoršenie stavu. Treba počkať týždeň a keď sa s kameňom ešte stále neráčime, asi to nebolo to správne rozhodnutie. Napríklad malachit zvykne takto pôsobiť: ak máme niečo potlačené a potrebujeme to transformovať, malachit to vynesie na povrch. Ale my sme to potláčali, lebo sa nám to nepáčilo… takže to bude hoden nepríjemný zážitok! Ja som mala s malachitom takto priam fyzické problémy. Dávala som si ho len tak dlho, ako dlho som to ustála, a potom putoval do vrecka (dávajte ho do červeného vrecúška alebo handričky; šamani z nejakého dôvodu veria, že tým kameň prestáva “vysielať” do okolia). Asi po týždni som zistila, že mi už nič nerobí… ale ten týždeň bol hodne drsný. 😕

Iné vysvetlenie je, že kupovalo niečo iné, nie naša intuícia. Napríklad sme si o kameni niečo prečítali a “musím ho mať!”, hoci sa nám nehodí. Dajme ho bokom a skúsme neskôr, môžno sa naše rozpoloženie zmení a kameň nám nebude robiť zle.

Samozrejme, ešte som nehovorila o tom, že sme ho možno nevyčistili – nevybili a nenabili. Možno je v ňom od predošlého majiteľa niečo naprogramované. Šup s kameňom cez noc na mesačné svetlo, to by malo pomôcť. Ak nepomohlo, platia horné dve možnosti.

To je všetko, čo mi momentálne k tejto téme napadá. Ak niečo zostalo nezodpovedané, pýtajte sa. Netvrdím, že budem poznať odpoveď; rozhodne ju však niekto z nás poznať bude. 😛

18 thoughts on “Kamene: možno ich kombinovať?

  1. Ak mozete poradte mi prosim niekto..cca 4 den mam priserne bolesti na pravej strane tvare..nikdy som nieco take nezazila, je to horsia bolest ako oblickova kolika..neviem , vyzera to na zapal alebo podrazdenie trojklanneho nervu, pripadne nejakeho krcneho nervu..najprv som si myslela ze je to od zubov, ale nie, bolest sice vystreluje aj do zubov ale aj to picha v hlave., usiach, oci mi v kuse slzia ..je to horsie ked si lahnem..nepomahaju ani paraleny ani ibuprofeny, studene to zhorsi, teplo ukludni.po zachvatoch placu sa to na chvilu ukludni..pred mesiacom som mala dost brutalnu virozu, mozno je to pozostatok , ale neviem, prislo to nahle a su to take opakujuce sa celodenne akokeby zachvaty bolesti..dnes v noci som v zufalstve siahla po kamienkoch, krystal mi pomohol ulavit od bolesti, trochu sa zmiernuje, ale nemizne..teraz som si nalepila na tvar na miesto kde to pod tlakom najviac citim lapis lazuli..mam len malicky kamienok, ale vyzera ze teda dost zabral../najhorsie tlakove miesto je pri uchu pod spankom.ked hlavu predklonim, citim bolest aj pod pravou lopatkou..mozem kombinovat lapis s krystalom pripadne aj nejakym inym kamienkom?
    co by tak este zabralo na taketo neurologicke bolesti? stretli ste sa s niecim takym?

    Páči sa mi

    • Ja som pri takýchto bolestiach v nohe (kŕč) používala takmer čierny sugilit – pritlačila som si ho na boľavé miesto a bolesť po pár sekundách (do 5) zmizla. Niekedy som ho nosila na tom mieste aj prileukoplastovaný; na tvári to dosť dobre nejde. Elixír by zas účinkoval pomalšie.

      Páči sa mi

      • Dakujem Sun, no sugilit nemam, este ze je zajtra pondelok, pozriem sa po nom..mam krystal, tyrkys, smaragd, ametyst, hematit, labradorit, zahnedu, zatial vyzera ze ten lapis mi to skludnuje najviac zo vsetkych, ale bolest sa vracia, sice nie v takej intenzite ale nemozem nic robit..

        Páči sa mi

    • Keď mi už nič nezaberalo, pomohla modlitba. Skús sa obrátiť na Otca a popros ho o pomoc, alebo priamo Gabriela o jasnú myseľ, aby si vedela, čo máš robiť. Ja som sa zvykol aj obracať na Rafaela, aby mi pomohol liečiť fyzické prejavy ochorenia, ak tam nejaké sú. Skúsil by som možno aj Uriela, aby pomohol transformovať všetko čo je treba, resp. čo už nepotrebuješ na pozitívnu energiu.
      Posielam Ti veľa lásky 🙂

      Páči sa mi

  2. Chcel by som vedieť, s ktorými kameňmi sa znáša Hematit, eventuálne či ho môžem mať na náhrdelníku s nejakými inými. Viď. citácia z článku: “Tak po prvé: kamene sa dajú nosiť spoločne. Nikde nie je povedané, že existujú dva kamene, ktoré by sa nezniesli. (Na rozdiel od ľudí; kamene majú, zdá sa, viac rozumu. 😛 )” . – Podľa mňa by toto nemalo platiť pre Hematit, ako vybíjač ostatných kameňov.

    Páči sa mi

    • Platí to pre všetky kamene. 🙂 Jeho pôsobenie na ostatné kamene je tlmivé, pretože na človeka pôsobí tlmivo. Čiže ak si dáš nejaký povzbudzujúci kameň ako rutilovaný quartz a súčasne s ním hematit, bude účinok rutilovaného quartzu menej výrazný, ale možno sa v tebe niečo pohne a nejaká negativita odtečie, pretože rutilovaný quartz ju vynesie na povrch a hematit otvára “odtokové” kanály v tele a pomáha zbaviť sa zbytočností.

      Ja za seba mám s hematitom len jeden problém – je pre mňa príliš silný a nemôžem ho nosiť priamo na koži alebo ako jediný kameň. To ale zistiš až tak, že ho budeš pár dní nosiť a zistíš, čo to s tebou robí.

      Inak, existuje celkom dobrý spôsob, ako zistiť, aký účinok bude mať kombinácia kameňov – dáš si ich do prijímacej ruky a sústredíš sa na pocity, ktoré sa ti rozbehnú v tele. To je spoločný účinok toho, čo máš v ruke. 🙂

      Páči sa mi

      • Nevidím, viem.
        Akurát tu mám dámsky energetický náramok robený na mieru z kamienkov Citrínu, Malachytu, Fluoritu, Karneolu, Jaspisu a Tigrieho oka. Dám ho na noc nabíjať do Ametystovej geody, akurát som ju pred pár dňami nabíjal pri Splne. Rozmýšľaľ som, či ho nedám na drúzu Horského krišťálu, cez víkend bola na Slnku, ale kedže je to dámsky náramok tak ide na Ametyst.

        Páči sa mi

  3. Môžem nosiť na jednej ruke náramok z turmalínu čierneho, z avanturínu zeleného a ruženínu ružového? teda tri náramky??? Prosím poraďte, vďaka!!!

    Páči sa mi

Povedz svoj názor