Dohoda udržať súčasný stav: koreňová čakra

Prepis z videa Margaret Lynchovej o metóde poklepkávania; toto cvičenie sa týka koreňovej čakry a jej negatívnej dohody reprodukovať to, čo sme v detstve pochytili od rodičov, tzv. dohody.

Nezávisle od toho, akí odborníci sme a ako si vieme vyhrnúť rukávy, väčšina ľudí blokuje seba samých od hojnosti a bohatstva – svojimi vnútornými presvedčeniami o peniazoch, bohatstve a zbohatnutí. Je to, ako keby sme mali dohody ohľadne peňazí a tieto dohody výrazne obmedzujú našu schopnosť pritiahnuť si peniaze.

Tieto dohody sú uložené v našom systéme – vo vedomí, v podvedomí, v energetickom systéme. V tom poslednom sa spájajú s čakrami a tak vlastne dohoda “nemať peniaze” sa zhmotňuje na siedmich rôznych úrovniach – v siedmich čakrách.

Začneme cvičením: uvoľníme sa, zatvoríme oči a predstavíme si sami seba vo veku nejakých 6-7 rokov. A teraz si do obrazu primyslime rodičov, ako sa zhovárajú o peniazoch, ako zaobchádzajú s peniazmi, čo si o peniazoch myslia. (Alebo o účtoch a dlhoch a financiách.) Aký pocit v obraze prevláda? Čo cítia o peniazoch, účtoch, o svojej finančnej situácii? Aké sú emócie? Čo sa v obraze deje?

Pravdepodobne sa do hry dostanú emócie ako napätie, strach, pocit nedostatku, niekedy hnev alebo smútok ohľadne peňazí. A vy tam stojíte, prizeráte sa a nasávate to všetko do seba. Pozrite sa na seba – ako vyzeráte? Pretože aj keď vaši rodičia nehovorili veľa o peniazoch, možno to bola téma “tabu”, niečo ste predsa len podchytili.

To, čo práve vidíte, je vaša najskoršia dohoda o peniazoch. Je to všetko to, čo ste od rodiny dostali ako presvedčenia o peniazoch.

A teraz sa pozrite, nakoľko sa ten obraz kryje s vaším súčasným životom a situáciou okolo peňazí, nedostatku, boja. Hodne, však? 🙂

Negatívna dohoda na úrovni prvej čakry znie: “byť lojálny voči a rebelovať voči”… mojej rodinnej dohode o peniazoch.

Budeme robiť oboje súčasne: budeme sa obmedzovať na presvedčenia našej rodiny o peniazoch a súčasne sa budeme snažiť rebelovať proti nim a hromadiť peniaze… len aby sme nakoniec našli nejaký spôsob, ako svoj blahobyt odsabotujeme a nakoniec budeme tam, kde sme boli na začiatku – zhmotníme tú istú realitu, ktorú sme dostali ako dohodu v detstve.

Klientka Margaret Lynchovej rozpráva, ako ona riešila situáciu okolo tejto dohody, keď si spomenula, ako raz požiadala o peniaze na tanečnú a  odpoveďou bol hnev, frustrácia, obviňovanie. Nakoniec si povedala, že nikdy taká nechce byť a nikdy nebude sa pre peniaze hnevať alebo nebude frustrovaná, ale bude spokojná s hocičím, čo má.

Znie to ako veľmi osvietenecký postoj, ovšem ju odsúdila táto dohoda k tomu, že sa nedokázala pohnúť z miesta, pretože “bola spokojná s tým, čo mala”. Nedovoľovalo jej to nahnevať sa na situáciu, ba ani nijako inak sa v nej cítiť, len jednoduché “okej, tak takto to je”. Nedovolila si nahlas povedať, čo by si priala a o čom bola presvedčená, že si to zaslúži.

Potom sa prechádza na poklopkávanie metódou EFT v dvoch kolách. Prvé kolo pracuje so spomienkou na tú situáciu v detstve, kedy sme dostali dohody o peniazoch, a je určené na vyčistenie emocionality. Body, na ktoré budeme poklopkávať, sú popísané tu a na videu sa nachádza celá sekvencia od 21:23.

Prenesieme sa späť do obrazu, kedy naši rodičia hovorili pred nami o peniazoch. Všimnime si pocity, ktoré v tom okamihu sú. Aké sú intenzívne? Nech už to bol hnev, smútok, strach – aké intenzívne boli na škále 1-10, kde 10 je najviac?

Tak, a začíname. Poklopkávame na/hovoríme:

  1. obočie/”Tu sú – moji rodičia.”
  2. vonkajší kútik oka/”Toľko stresu okolo peňazí.”
  3. pod okom/”Toľko napätia okolo peňazí.”
  4. pod nosom/”Frustrácia a zápasenie o peniaze.”
  5. brada/”Proste nikdy nebolo dosť peňazí.”
  6. pod kľúčnou kosťou/”Zápasili a pracovali kvôli peniazom.”
  7. temeno hlavy/”A nikdy ich nemali dosť!”
  8. obočie/”Nikdy to nestačilo.”
  9. vonkajší kútik oka/”Peniaze sa spájali so smútkom a hnevom.”
  10. pod okom/”Toľko bezmocnosti ohľadne peňazí.”
  11. pod nosom/”Toľko snaženia.”
  12. brada/”Nedostatok bol skutočný.”
  13. pod kľúčnou kosťou/”A ja som to zažil.”
  14. temeno/”Hádky a starosti okolo peňazí.”
  15. obočie/”Smútok, bezmocnosť.”
  16. vonkajší kútik oka/”Stres a strach.”
  17. pod okom/”Hnev a frustrácia.”
  18. pod nosom/”Peniaze nevyzerali ako priateľ.”
  19. brada/”A ja som tam bol a cítil som to.”
  20. pod kľúčnou kosťou/”Nasával som všetky tieto presvedčenia o peniazoch.”
  21. pod kľúčnou kosťou/”Všetky tie pocity okolo peňazí.”
  22. temeno/”Cítil som to tiež.”
  23. obočie/”Absolútne uznávam predstavy svojej rodiny.”
  24. vonkajší kútik oka/”Vidím, odkiaľ mám toto programovanie.”
  25. pod okom/”Pretože istým spôsobom to znova prežívam.”
  26. pod nosom/”Zhmotnil som časti toho obrazu.”
  27. brada/”Ale nikdy som nemal na výber.”
  28. pod kľúčnou kosťou/”Toto bolo do mňa vložené ako program.”
  29. pod kľúčnou kosťou/”Teraz to už vidím.”
  30. temeno/”A jednoducho to uznávam.”
  31. temeno/”Vzdávam úctu svojim rodičom, svojej rodine a všetkému, cez čo sme si prešli.”

Aspoň niektoré z týchto vyjadrení na našej vlastnej dohode popracovali. Teraz si vydýchnime, uvoľnime sa. Je možné, že počas poklepkávania sa niekde vynorila vlna emócií – to je v poriadku, EFT je technika čistenia. Ak to bolo príliš intenzívne, dá sa urobiť ešte jedna runda poklopkávania s presne tým vyjadrením na dočistenie.

Rovnako je teraz možné, že sa viac vynoria a zosilnejú “rebelské” tóny našej spomienky, kedy sme si povedali “tak takýto nikdy nebudem!” Problém je v tom, že na to, aby sme vedeli, akí nechceme byť, musíme tú pôvodnú situáciu udržiavať nažive – a z času na čas do nej vždy znova spadneme…

Druhá runda poklopkávania je pozitívna. Tentokrát začneme karate bodom (29:12):

  1. karate/”Napriek tomu, že moja rodina zápasila o peniaze, nejako ich nikdy nebolo dosť. Okolo peňazí panovalo veľa bezmocnosti. Idem priznať všetky moje pocity okolo peňazí. Hoci vidím svoju prvú dohodu o peniazoch a dosť mi otvorila oči, som plne pripravený sa tento dohody vzdať. Sľúbil som byť k nej lojálny a som otvorený tento sľub vynulovať. A hoci vidím, že som svoj život žil a zhmotnil svoju finančnú situáciu lojalitou k dohode a súčasne snahou nikdy sa na tú dohodu nepodobať, uvedomujem si, že som ju znovu vytváral v svojom živote. Som šikovný zhmotňovač a zhmotňoval som na základe tejto dohody. Som tak pripravený zmeniť to v mojom živote!”
  2. obočie/”Som tak pripravený zbaviť sa tejto dohody.”
  3. vonkajší kútik oka/”Bolo v tom toľko bolesti a emócií.”
  4. pod okom/”Pretože som zaplatil cenu ako dieťa.”
  5. pod nosom/”Veď som nikdy o tento program nežiadal.”
  6. brada/”Program bol do mňa nahratý.”
  7. pod kľúčnou kosťou/”Tak sa rozhodujem zrušiť ho.”
  8. temeno/”Som pripravený zrušiť túto dohodu.”
  9. obočie/”Túto prvú naprogramovanú dohodu.”
  10. vonkajší kútik oka/”O peniazoch, hojnosti, nedostatku, úsilí.”
  11. pod okom/”Uvoľňujem ju z mojej koreňovej čakry.”
  12. pod nosom/”A teraz mám šancu zvoliť si.”
  13. brada/”Volím si svoje vlastné presvedčenia o peniazoch.”
  14. pod kľúčnou kosťou/”Verím v hojnosť!”
  15. temeno/”Verím, že peniaze prídu ľahko.”
  16. obočie/”Volím si byť bohatý a mať dostatok.”
  17. vonkajší kútik oka/”Je milión spôsobov, ako môžem strojnásobiť svoj príjem.”
  18. pod okom/”Robiť, čo mám rád.”
  19. pod nosom/”Chcem mať toto úžasné presvedčenie.”
  20. brada/”Som pripravený zrušiť túto dohodu koreňovej čakry.”
  21. pod kľúčnou kosťou/”Bol to spôsob života mojej rodiny.”
  22. pod kľúčnou kosťou/”Ale ja mám teraz možnosť vybrať si svoj vlastný spôsob života.”
  23. temeno/”Vstupujem na prvú úroveň zhmotnenia blahobytu.”
  24. obočie/”V prvej čakre…”
  25. vonkajší kútik oka/”…si volím celkom novú dohodu o peniazoch.”
  26. pod okom/”Dohodu za milión.”
  27. pod nosom/”Dohodu hojnosti a blahobytu.”
  28. brada/”Nádhernú, veľkorysú, dávajúcu dohodu.”
  29. pod kľúčnou kosťou/”Dohodu, ktorú si volím.”
  30. temeno/”Je milión spôsobov, ako sa do môjho života môžu dostať peniaze – a ja som im všetkým otvorený.”

11 thoughts on “Dohoda udržať súčasný stav: koreňová čakra

  1. No toto vyzera velmi zaujimavo. Akurat sa nijako neviem dostat do toho pocitu, ze co ja a peniaze v nasej rodine v detstve. Ja si pamatam len jedno: “nemam chodit po svete bez penazi a ked nemam v tamtej policke peiaze su a mam si zobrat”. A tym to nejak haslo. Vybavuje sa mi akurat pocit, ze ” toto je mimo mna, nevyvolava to vo mne nic” . To iste je v podstate teraz, akoby sa ma to vobec netykalo, nebavi ma to, necititm sa v tom, vyplnam akurat povinnost daku ze peniaze nejake mam mat a ked nemam tak dakto mi ukaze kde su, viem si ich akurat tak zobrat. Nejak stale nemam chut postavit sa k tomu aktivne, akoze CHCIET MAT PENIAZE. U mna to vobec nema taku silu. Mne ide ovela lepsie napriklad VERIT ze moj muz bude vzdy mat, bude to vediet lepsie ako na to, viac mu pojde zaoberat sa s tym. Pritom realne ja nejsom prizivnik ako by to mozno vyzeralo. Ja robim s nim spolu, ale mne strasne vyhovuje nezaoberat sa s tym kolko som zarobila, ci je to ok a tak. Ja mam na salame a ked mi treba daco, idem do toho suflika. Je to take energeticke prizivnictvo, lebo on preziva vsetky stresy, vsetky starosti, on si lame hlavu, ja nic. Male decko naveky :/ A teraz neviem, ci to vobec chcem menit,. zda sa mi, mala by som, je tam aj iskerka nadsenia, mozno by to bolo fajn, ale je tam aj slusna davka nechuti….. :/

    Akurat este jedine, neznasam dlzit peniaze…aj asi chapem preco, lebo to vytvara puto a mna to obtazuje.

    Páči sa mi

    • he he v podstate jediny taky realny zmysel naco su mi peniaze som v detstve zazila ked na blizko skoly otvorili zmrzlinaren. Inak si vobec nespominam, ze by mi to na daco bolo treba, len cista povinnost, treba mat pri sebe, keby daco (neviem co). Ono v podstate za komunizmu tie peniaze ani realne nebolo velmi na co minat, uz duplom detom boli peniaze podla mna tak akurat na hranie 🙂

      Páči sa mi

    • Môže byť, že v koreňovej nemáš nijakú negatívnu dohodu… Ja keď som to rozoberala, tiež som nevedela u rodičov vysondovať nejaký výrazne negatívny postoj, len obrovskú nedôveru a ostražitosť vo finančných situáciách. Peniaze boli niečo “problémové” a keďže ja som nechcela mať problémy, tak som ich celkom vytesnila. Vo svojich financiách mám taký chaos ako v máločom… Ale už som sa rozkývala a idem “voľné konce” splietať späť do plného života. Toto cviko mi pomohlo uvedomiť si, aký iný program mám v koreňovej ja. Rozhodne bol o tom, že peniaze nie sú priateľ – a ne-priateľov my nemusíme… a tak ani nemáme… 😕

      Páči sa mi

      • Jo, tak to u mna nie su tiez priatel, ale podla vsetkeho akysik tajny zachranar, cakajuci na svoju prilezitost 😀 a vies co….sedi, fakt sa tak dokazem chovat, aj uplne iracionalne, ked uz vsetko zlyha, tak ma zvykne upokojit, ze ved aspon ze dake peniaze mam aha tu vo vacku 😆

        Páči sa mi

  2. Wau! Ja nemám žiadny obraz o peniazoch z detstva. Nepamätám si žiadne diskusie, či hádky o financiách u rodičov, ani nejaké poznamenania že jupí teraz toho máme dosť. Mám taký pocit že takéto konverzácie u nás prebiehali vždy za dverami alebo v neformálnom/normálnom štýle ako keď sa jednoducho pýtate koľko lyžičiek cukru si do kávy prosíte. Pamätám sa že niekedy počas adolescencie keď som sa zaujímal u rodičov ohľadne financií tak ma až šokovalo že aj v našej rodine veru boli nejaké tie výšiny a pády. A tiež nie som spokojný s výsledkom – pre mňa sú peniaze niečo nereálne, ilúzia – jednoducho k nim nemám žiadny vzťah. Asi nemusím zdôrazňovať aké ťažké je zhmotniť niečo čo je pre teba len ilúzia…
    Ale teraz ako som to napísal sa mi predstava peňazí začala bridiť. Veď to čo my potrebujeme nie sú peniaze! Ja nechodím do práce aby som vedel dať čudné papieriky s kreslenou architektúrou a portrétmi do kusu látky šitej na ich uskladnenie. Ani preto aby som po vyťukaní zopár čísel na internetovej stránke začínajúcej https:/ videl viacciferné číslo. Chodím tam preto aby som vedel zabezpečiť svoje telo čo sa jeho potrieb týka – od jedla, pitia, zdravia a oblečenia cez oddych, komfort a pohodlie. Fíha, to som sa ale rozemočnil – nakoľko je táto predstava správna, nie som moc naivný?

    Páči sa mi

    • 🙂 Ty si proste jedinečný… 😀 Najprv napíšeš, že sa u vás o peniazoch hovorilo za zatvorenými dverami a potom dodáš “pre mňa sú peniaze niečo nereálne, ilúzia”… 😛 Učebnicový príklad dohody o peniazoch! 😆 Nehovorili o nich pred tebou a tak si ich začal odmietať, ako keby k tebe nepatrili. 🙂 Ale aj to je dohoda. Ak si finančne spokojný, nepotrebuješ ju riešiť. Ak spokojný nie si… potrebuješ si peniaze “prisvojiť”. 🙂

      Páči sa mi

  3. Mňa nedávno zaujal dosť jednoduchý “návod” na skamarátenie sa s energiou peňazí na stránkach Inelie Benz ascension101.com (Reconnecting wih the Spirit of money: http://ascension101.com/en/ascension-tools/19-five-minute-mp3s-for-the-workplace/51-self-growth-audio-tools.html). Mne sa zdá viac prispôsobiteľný, lebo prvé zážitky s peniazmi máme každý iné – napríklad “okamžite si choď umyť pusu a už nikdy si peniaze do pusy nedávaj, sú strašne špinavé, bohvie kto to všetko chytal, môžeš z toho ochorieť a zomrieť!” A nemuseli to byť nevyhnutne hádky rodičov.

    Páči sa mi

  4. fuu, ja mam asi poriadne nestasne zazitky ohladne penazi… nie a nie ich zarobit.. a moja segra deto… a davam ich aj mojmu synovi, dokelu…. inak, takto eft som este nevidela, moj kamarat to robil inak… ale super, toto mi viac sedi, menej narocne. asi si to trosku prisposobim. dakujem heli.

    Páči sa mi

  5. hm, tak toto ma dostalo..dostala som sa do mojich detskych liet, kedy ma mama posielala mesiac co mesiac pred vyplatou poziciavat peniaze od susedov aby sme mali na jedlo..hanbila som sa za to jak pes, zrejme tam bude ta prava pricina, preco sa ani mne ani mojim surodencom nedari ..aj ked sa nam podari zarobit, vzapati stracame..trva to uz tolko rokov…a nielen po financnej stranke..

    Páči sa mi

Povedz svoj názor