V mysli si nevytvoríš nijaký alebo len falošný obraz

Ako chodím teraz po čakárňach rôznych lekárov, vždy ma sprevádza Felix Wolf – a ono to fakt stojí za to! 😛 Dnešný úryvok je o poznaní, vzdelaní a tom, ako nám naša vlastná myseľ stojí v ceste. Napísal to, keď niekedy v štyridsiatke ukončil psychologické vzdelanie na univerzite:

Nie že by bolo niečo zlé na akademickom vzdelaní, ale zistil som, že je absolútne nebezpečné veriť, že zistenia a konštrukcie našej mysle sú skutočné fakty a pravdy. Čím sofistikovanejšia akrobatické kúsky naša myseľ urobí, o to presvedčivejšie a príťažlivejšie sa nám zdajú. Ale spätne som si uvedomil, že pokus porozumieť ľudskej mysli a vedomiu dáva zmysel  len v rámci pragmatického skúmania, napríklad pri vyvíjaní umelej inteligencie a robotiky, alebo z čistej radosti z vedomostí. Zistil som, že študovať ju s cieľom odhaliť existenčné pravdy a pochopiť život a univerzum je úplné bláznovstvo.

Aby sme pochopili našu myseľ a svet, ktorý vníma, museli by sme byť chytrejší ako naša myseľ. To je, prirodzene, paradox, ktorý nám nedáva nijaké skutočné poznanie. Zistil som to tým drsným spôsobom – čím viac som sa naučil, tým menej som skutočne rozumel.

Vzdať sa predstavy, že som schopný porozumieť životu, mi dalo voľnosť potrebnú na to, aby som žil život plnšie, zo skúseností, organickejšie, intuitívnejšie, interaktívnejšie a priamo.

Možno nakoniec predsa len sme chytrejší ako naša myseľ.

🙂 Kto ma poznáte, viete, aký obrovský skok idem urobiť – idem zaklať svoju posvätnú kravu “vedomosti”. 🙂 Pre mňa vedieť o veciach bolo vždy veľmi dôležité – a nevravím, že to bolo zbytočné! Pomohlo mi to rýchlejšie a možno dokonalejšie sa dostať do sveta, pre ktorý nemáme slová. To, že som dosť podrobne chápala svet, pre ktorý slová máme, mi umožnilo ťahať jasnejšiu hranicu “tak toto to nie je”.

Ale potom, pri všetkom tom čítaní a mudrovaní a poznávaní nastal zvláštny okamih, kedy sa slová rozpustili. Mentálne modely, ktoré za nimi stáli, síce zostali, ale prestali byť vyjadriteľné. Proste som veci začala “cítiť”, nie “chápať”.

A potom, o dobrú chvíľku neskôr, som zistila, že nechápem. Že moje vysvetlenia sú len pokusy o racionalizáciu, ale nijako nepostihujú to, čo “tam vonku” naozaj je.

Pre mňa, človeka zakotveného prevažne v hlave, to bol dosť drsný krok. Ale spomenula som si, že som “Gabrielov vojak” a ako vojak nemusím ničomu rozumieť; musím len čo najdokonalejšie vykonať povel, ktorý dostanem. (A ubezpečiť sa, že si ten “povel” interpretujem správne.) Už netreba rozumieť – už stačí len dôverovať.

Tá dôvera, to je podstatná lekcia v mojom živote. Vždy som sa spoliehala len na seba a svoje vlastné sily. Nikdy som sa nedokázala spoľahnúť na iných. Dokonca keď sme hrali hry ako “zatúlaní v púšti”, napriek tomu, že som poznala správne (=spoliehajúce sa) riešenie, nebola som ho schopná prijať za svoje. Musela som zvažovať, usudzovať a konať.

Ale keď sa dostanete do kontaktu s niečím, pre čo nemáte slov ani pochopenia, nemôžete konať. Môžete len dôverovať. Zatiaľ sa to iba učím: minule mi Gabriel povedal, že najviac mu na mne reže to, že síce mu vôbec nedôverujem, ale konám, ako keby som mu plne dôverovala. 😳

Nuž, to len preto, že som zistila, že nejako lepšie odhaduje situácie ako ja.

Myslím, že mi nenadarmo dali meno Eprakone, “zmúdrenie”. Nakoniec som asi aj ja bola chytrejšia ako moja myseľ. 😛

(Preklad Wolfa je komprimovaný.)

10 thoughts on “V mysli si nevytvoríš nijaký alebo len falošný obraz

  1. Ahoj Sun Belangelo,
    či Hela ? 🙂
    Tvoje články sú úžasné , ale to asi vieš. Poznáš seriál čarodejky(Charmed)? A pretože je tam veľa pravdivých vecí a mnohí ľudia to berú len ako vymyslený seriál, chcela by som ti navrhnúť že či by sme to tu nemohli rozoberať.Myslím každý diel osobitne.Ale to už je na tebe. Niektoré veci sú tam úplne že pravda a iné zas len obrazné.
    Pravdivé : napr. schopnosti (aj ked nefungujú niekedy až tak presne ako im 🙂 )
    Obrazné : napr. vzťah Paper s Leom 🙂 atd´.
    Ja som ten seriál videla už veľa krát. Až sa bojím priznať koľko krát. 🙂
    Chcela som ti navrhnúť až ked bude to začínať úplne od začiatku ale nedali už poslednú sériu 😦 A začalo to odznova.Dnes išiel tretí diel , prvej série. Ak by niekto chcel tak sa to dá nájsť aj na nete a dám potom sem link ak bude treba.Teda ak by niekto veľmi chcel vidieť prvé tri diely. 🙂
    Chodí to na PrimaLove o 14:50 cez týždeň ale cez víkend je zmenený čas tak teraz neviem. Najbližšie ked sa bude dať tak zistím a dám to sem.
    Dúfam že na to budeš mať čas a ak nie tak nevadí. 🙂 A dúfam že Ti nevadí že Ti tykám. 🙂 a chcem sa ospravedlniť že toto neparí k Tvojmu článku. Ešte som asi niečo chcela ale zabudla som teraz že čo… 😀

    Páči sa mi

    • Charmed poznám, pozerávala som to, ešte kým tam hrávala Shannon Doherty (alebo ako sa volá), potom už len kedy-tedy. Ale nemyslím, že by v tom bolo veľa vecí skutočne použiteľných (možno okrem zaklínadiel). Už vonkoncom nie vzťah Piper-Leo. 🙂 To mi prichodí len ako ľudské fantázie o svete, ktorý nie je ľudský… ovšem môžem sa aj mýliť, neviem. 🙂

      Páči sa mi

      • Chá ja už že aký preklep 😀 že Paper :DDD A je tam dosť vecí použiteľných a pravdivých. No teraz neviem príklad ale potom ti určite dám vedieť. 🙂
        A čo sa týka Lea a Piper , je to úplne obrazne lebo ak to zoberieš normálne ako to je vykreslené v seriáli tak je to najväšia blbosť aká tam bola(teda podľa mňa). Hmm ako to povedať … Proste ako zobrazíš lásku anjela a človeka? inak? 🙂 Myslím že ani inak sa to nedá lepšie 🙂

        Páči sa mi

      • Neviem, nie som odborník na “lásku” medzi ľuďmi a anjelmi… V mojom vnímaní je anjel energia, niečo ako kyslík, a tam si viem vzťah dosť ťažko predstaviť… To by musel mať úmysel, a v mojom ponímaní anjeli úmysel nemávajú. 🙂

        Páči sa mi

      • Ok šlo len o príklad. 🙂 … Asi neberieme slovo “úmyslel” v rovnakom význame. Takže by sme o tom mohli polemizovať fakt dlho, tak to nechajme asi radšej tak 🙂 a už tam nebolo “Reply” takže preto takto.

        Páči sa mi

  2. Paradoxné na všetkých mojich konštrukciách a potulkách medzi chápaním a cítením bolo to, že pokiaľ som sa snažil chápať veci, mal som tendenciu snažiť sa s týmto poznaním ovplyvňovať a meniť svoje okolie, aby robilo veci tak, ako ich robím ja.
    Čím viac som začal cítiť a veriť, zistil som, že tieto konštrukcie sú šité viac-menej “iba” pre mňa a ich vhodnosť pre “okolie” je minimálne veľmi “diskutabilná” … a neviem to ani poriadne povedať :lol:….preto som prestal rozprávať a v podstate sa len škerím 😀

    Páči sa mi

Povedz svoj názor