Dýchaj ako delfín


Už neverím na náhody. Je to celkom oslobodzujúce a aj o dosť zábavnejšie. Hľadať za všetkým spojitosť a rozmýšľať, prečo to prišlo a čo bude nasledovať… Tak sa mi dnes spojila meditácia s anjelskými kartami a odkazom pre mňa z oboch týchto zdrojov.

Dnes som vyskúšala opäť Helinu meditáciu Za zrkadlom a prvýkrát som nezaspala. Skúsila som ju totiž pragmaticky ráno po zobudení a po výdatnom 8 hodinovom spánku. V meditácii sa po uvoľňovacích technikách dostávame k zrkadlu, ktoré poslúži mimo iné ako prechod do sveta energií.

Tentokrát som sa ešte ani poriadne ku zrkadlu nepriblížila a už som sa vlnila v rytme hudobného podmazu meditácie, uvedomiac si, že plávam. Nie ako človek, ale ako ryba alebo vodný tvor, s chvostovou plutvou, vlnila som sa, točila, krútila s ľahkosťou, cítiac uvoľnenie a pokoj. Takto som sa prevlnila cez zrkadlo do sveta energií, ktorým bol krásny podmorský svet. Pomyslela som si na silové zvieratko a priplával ku mne delfín. Bola som šťastná, lebo delfín ku mne prišiel ako silové zviera prvýkrát a sálala z neho nesmierna pohoda a radosť zo života. Delfín nás totiž učí, že keď žijeme v súlade s rytmom prírody, naučíme sa ako byť naozaj v kontakte, rezonovať a komunikovať so sebou, inými a so VŠETKÝM ČO JE tak, aby prišlo k obojstrannému porozumeniu.

Najprv som sa obávala, ako budem pod vodou dýchať, ale delfín ma upokojil, že vydržím dlho so zadržaným dychom ako on, alebo si môžem vytvoriť žiabre, ak sa budem báť. Delfín sa totiž potrebuje nadýchnuť nad hladinou len raz za 30 minút. Pre mňa bolo dýchanie v poslednom čase trochu problém. Ako som už spomínala, prišla som pod vodou pri potápaní o kyslík, celé dni som kašľala, pri hypnóze sa začnem dusiť a prejavuje sa mi často spojená blokáda krčnej a sakrálnej čakry. Preto som trochu znervóznela, ale po upokojení delfínom som zistila, že skutočne nemám pod vodou s dychom žiaden problém a môžem s ním šantiť a obzerať si krásne koraly a okolité rybky.

Dýchanie je totiž istá forma nášho rozhovoru s vonkajším svetom. Keď ľudia cítia, že vonkajší svet je zdrojom bolesti, učia sa už v mladom veku obmedzovať svoje dýchanie, dýchať plytko, takmer nenápadne. Keď sa naučíme dýchať zhlboka, môžeme sa naučiť veci aj hlboko precítiť a pustiť von potlačené pocity. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je skopírovať dýchanie delfínov. Delfín sa zhlboka nadýchne nad hladinou, zadrží dych pod vodou a potom prudko vydýchne. Život vo vode je dôležitá charakteristika delfína, rovnako tak sa v mnohých systémoch viery voda týka pocitov a emócií.

Pri plávaní som sa spýtala delfína, aký by mi dal odkaz a čo z jeho síl mi môže pomôcť. Jeho odkaz bol jednoduchý – hraj sa a užívaj si život. Si príliš smutná, zviazaná, vážna. Treba sa znova vedieť oddať hravosti a radosti zo života, uvoľniť emócie, precítiť lásku. Potom odplával za svojou rodinou a ja som sa vrátila pred zrkadlo.

Delfíny ako symbol sú spojené so silou dychu a citového uvoľnenia, ktoré sú hlboko prepojené. Jedným z najdôležitejších faktorov pri duchovnom raste je, aby sme slobodne a plne zažívali vlastné pocity a emócie. Často potláčame negatívne emócie, keďže nechceme aby boli našou súčasťou a tak sa snažíme držať ich čo najďalej seba. Pocity smútku, bolesti, hnev, žiaľ. Svoje pocity si však musíme uvedomovať a precítiť ich, pretože ich potlačením sa ich nezbavíme. Sú v nás stále, podvedome, prejavujú sa zablokovanou energiou, a pokiaľ tieto bloky nie sú odstránené, vidíme to navonok ako rôzne fyzické nerovnováhy. Niekedy sme v blokovaní negatívnych pocitov takí „dobrí“, že stratíme schopnosť cítiť, a tým strácame veľa zo životnej radosti. V podstate nevedomky zomrieme ešte zaživa.

Sú teórie, že delfíny sú múdrejšie ako ľudia. Zvlášť, keď ide o lásku. Majú veľké mozgy, vysokú inteligenciu a sú často spojené v mýtickej tradícii s vyššími formami vedomia. Pre mňa však bolo milé uvedomenie si, že pri vysokej inteligencii delfíny trávia väčšinu svojho dňa hraním sa 🙂 Žijú v radostnej harmónii vo svojej skupine a so svetom naokolo. Delfíny žijú vo veľkých skupinách, niekedy až 100 jedincov. Samica porodí jedného potomka, s pomocou niekoľkých delfínov okolo seba, ktorí jej pomáhajú pri pôrode ťahaním novorodenca za chvost. Malého delfína potom chránia ako skupina pred ohrozením. Ak je delfín zranený alebo chorý, ostatné delfíny ho zdvihnú k povrchu, aby sa mohol nadýchnuť.
Zrejme pochopili skôr než my, že láska je najdôležitejším faktorom v živote. Od delfína sa preto môžeme učiť, ako milovať sami seba a svoj svet viac.

Niektorí ľudia veria, že delfíny sú dokonca viac vyvinuté ako my, a to najmä na duchovnej úrovni. Niektorí si dokonca myslia, vrátane Douglasa Adamsa :-), že sú tieto vodné tvory cudzie bytosti z inej dimenzie.

Ak delfín vpláva do nášho života, učí nás ako slobodne plávať životom v súlade so svojimi prirodzenými pocitmi. Ukazuje nám, ako vstúpiť do toku a potom dychom a zvukom vyvolať a zhmotniť to, čo najviac potrebujeme alebo po čom túžime.
Delfíny sú majstrami komunikácie. Na komunikáciu používajú rôzne druhy pískania, krochkania, klikania a polohy tela. Každý delfín má svoj jedinečný, osobný spôsob pískania, ktorý používa, ak chce získať pozornosť iného delfína. Zvuk je prejav tvorivej životnej sily a preto sa musí stať súčasťou nášho života.

Preto častejšie a voľnejšie komunikujme. So sebou, s tými okolo nás a VŠETKÝM ČO JE, nech je to Boh, Gaia, alebo nekonečná energia.

Takže aké sily a schopnosti reprezentuje delfín podľa šamanizmu?
• Mágiu vodného elementu, znalosť mora, je patrón námorníkov
• Zvládanie zmeny, harmóniu, múdrosť, vyrovnanosť, obetavosť
• Komunikačné zručnosti, sloboda, dôvera, uvedomenie si sily rytmu v našom živote
• Učenie sa ako dychom uvoľniť intenzívne emócie, hravosť

A k tým náhodám? Vytiahla som si následne anjelskú kartu – posolstvo archanjelov a (ne)prekvapivo to bol Rafael s nadpisom DÝCHAJTE 🙂

ps: a v mojom obľúbenom filme nám aj takto pekne tie delfíny zaspievali, kým odišli zo Zeme na svoju materskú planétu 🙂
aj s textom 🙂

Tak ahoj a vďaka za všetky ryby
je smutné, že k tomu muselo prísť
Snažili sme sa vás všetkých varovať, ale čo už

Asi nezdieľate náš intelekt
Čo vysvetľuje vašu neúctu
Ku všetkým prírodným divom okolo vás
Svet je na pokraji zničenia
Nemá zmysel byť naštvaný
Tak siľ ahnite a nechajte planétu okolo vás
sa rozplynúť

Napriek flotilám so sieťami na lov tuniakov
si myslíme, že väčšina z vás bola fajn
Najmä vaše malé škvŕňatá a tehotné ženy

Tak ahoj a vďaka za všetky ryby

Keby som mal posledné želanie
Chcel by som jednu chutnú rybu.
Ak sme mohli zmeniť jednu vec
Všetci by sme sa naučili spievať

Tak poďme všetci spolu
Človek a cicavec
Bok po boku
Vo veľkom genofonde života.

34 thoughts on “Dýchaj ako delfín

  1. Tenshi, tak tento článok mi sadol! Práve sa zotavujem po 2 týždňovej chorobe spolu s vyplavovaním mojich starých duševných balastov /dúfam, že v rámci očisťovania sa a nie v rámci návratu, tfuj!/. No a najviac, čo ma zasiahlo, bola obrovská nechuť k životu, vlastne som sa už rozlúčila so všetkým a s pocitom: “Mne sa už nechce, už nevládzem”, mi bolo všetko jedno a chcela som fuč. Zasiahlo ma to o to vačšmi, že som na tieto pocity spred vyše 20 rokov nevidela teraz žiaden dôvod. V rámci choroby som nebola schopná rozmýšľať, asi aby som len preciťovala. No a tak som si uvedomila, áno aj toto som ja a dokola si verklikujem, že veď život je hra, tak sa hraj a nebuď na seba a na všetko taká tvrdá a vážna a ber to tu viac športovo…
    Takže Tvoj a delfiníkový odkaz bol pre mňa super načasovaný, dvojnásobne aj s odkazom dýchaj, keď u mňa a oboch detí opať začína alergia s dusivým kašľom.
    Hraj sa a dýchaj. ĎAKUJEM.

    Páči sa mi

    • Motýlik, som rada, ak pomohlo. Tie pocity žiadneho zmyslu asi na nás prichádzajú všetkých cyklicky a pre mňa je vždy otázka, ako nastaviť hranicu medzi tým mať rád tento život a hrať sa a budhistickým odstupom (lebo všetko tu je márnosť). Alergie sú odpor voči veciam, s ktorými nesúhlasíme, ale nedáme to jasne najavo a svetom okolo nás a jeho neakceptáciou. Kašeľ to isté – komunikácia vlastných pocitov, strachov, hnevu. Poznám, mala som dosť dlho 🙂

      Páči sa mi

    • Po nasťahovaní do Bratislavy som prvé 3 jari pretrpela – a každý rok sa alergia zhoršovala. Tretiu jar mi napadlo všímať si, na čo som to vlastne alergická, a zistila som, že najväčšiu paseku (160 vreckoviek v akútnej fáze, plus 100 v post-akútnej) narobili topole. Keďže stromy majú mocnú symboliku v keltskej mytológii, tak som pátrala v týchto vodách a našla som množstvo zaujímavých informácii – aké kvality topoľ vlastne podporuje. Uvedomila som si, že to boli presne tie kvality, ktoré mi buď chýbali alebo som ich potláčala. Potom už to bolo “jednoduché”. Objaviť tie chýbajúce kvality a nechať ich prejaviť sa – no a na moje veľké prekvapenie som si práve včera uvedomila, že túto jar som ani nekýchla 🙂

      Páči sa mi

      • a ako si zistila že topoľ je to čo ti pôsobí také problémy? Lebo v tej dobe kvitnú aj iné stromy a rastliny 😕 ?

        Páči sa mi

      • Vôňa topoľa bola najvýraznejšia, možno aj tým pritiahla moju pozornosť. Keď som okolo nich prechádzala, tak ma dusilo od kašľa tak, až som nevidela. To sa mi dialo len pri topoľoch. Vyhnúť som sa im ani nemala ako, nielenže je ich veľa na sídlisku, kde bývam, ale aj pre kanceláriami, kde som vtedy pracovala, bol chodník lemovaný radom topoľov. Keď zafúkal ten správny vietor, bola to paráda. Avšak, keď som “v sezóne” na pár dní odišla z BA na sever, kde topole ešte nekvitli, úľavu som pocítila okamžitú.

        Páči sa mi

      • Terrafina, toto mi dáva zmysel, zaujímavé pozerať sa na príčinu alergie takto. Ja a asi aj moje deti sme alergickí na všelijaké zmesy kvitnúcich tráv a obilnín, nikdy som nechápala, prečo som alergická najviac tam, kde sa cítim najviac doma a kde to milujem: na rozkvitnutých lúkach. Idem googliť. 😀

        Páči sa mi

      • Čiki, urobte si pár výletov do jaskýň, ten vzduch lieči 🙂

        Dúhový motýľ – môj pokus je len jedna z množstva ciest 😉 Na základe toho, že píšeš že alergiou trpíš ty i tvoje deti, v tvojom prípade to vyzerá na dedičnú alergiu, takže by sa oplatilo pozrieť sa na rodinnú mapu (aj do minulosti, ku tvojim predkom) a uzdraviť to, čo je potrebné. Keďže kvety a obilie sú nádherné dary matky Zeme, možno by stálo za to zmieriť sa s matkami tvojho rodu 😉

        Páči sa mi

      • Archetypálne autorita, moc, sila, úcta … energie matiek a otcov však buď v harmónii sú alebo nie sú, a tam kde je neharmonický vzťah ku otcovi alebo s otcom, spravidla býva aj problém v materskej línii. Tieto problémy a disharmónie sa potom môžu pretaviť do chronických ochorení (ak trvajú viac generácii), ale aj do disharmónie mužskej a ženskej stránky vo vlastnej osobnosti, vzťahovým problémom (nielen partnerským), závislostiam, skrytému pocitu strachu, že niečo robím alebo urobím nesprávne.

        Rodina nie sú len otec a mama, ale aj ich súrodenci, súrodenci starých rodičov atď.

        Predstav si scénu z filmu Avatar,keď hlavného hrdinu prijímali do kmeňa, ako tam stáli. každý mal svoje miesto a hviezdica tvorila harmonický celok. Teraz je výborná doba na liečenie vlastných rodín – hovorím teraz aj o vzťahoch s tímy, ktorí už odišli alebo sa nikdy nenarodili v histórii rodiny 🙂

        V našich zemepisných šírkach je častým problémom vo vzťahom s otcami syndróm “malá princezná”, keď si žena nedovolí vyrásť a žiť svoj dospelý život v plnosti.

        Páči sa mi

    • článoček bohužiaľ nie, ale čerpala som aj z tejto stránky. v tej dobe, keď to bolo aktuálne, ma niečo veľmi oslovilo a dávalo mi to jasný zmysel. Moju vtedajšiu interpretáciu som doplnila interpretáciami relevantných rún. pamätám si ešte, že som mala silnú túžbu naučiť sa, čo mi topoľ – moja reakcia naň – chce povedať a gugl urobil zvyšok, odkazy sa len tak sypali, dnes už by som asi celý reťazec nedohľadala – sila zámeru je sila zámeru 😉

      Páči sa mi

    • Zaujímave že si sa to opýtala 🙂 Uvedomila som si totiž, že nie. Veľmi blízke sú mi ovocné stromy, hlavne jabloň, tiež zbožňujem pohľad na jarabiny koncom leta, brezy, červený javor; ako decko spod Tatier mi neskutočne voňajú smreky a borovice – nie som ja veru verná ani jednému 😆

      Páči sa mi

  2. asi “náhoda”, ďakujem ti tenshi za článoček, Rafaela milujem, slobodne dýchať a slobodne žiť, aj keď sme niekedy v zajatí. Všetko je prepojené. 😀 Pred pár dňami som navštívila Mundomar – anjelská dovolenka, počas cesty som stretávala rôzne nápisy Angel a Rafael. Z delfínov vyžarovala hravosť, šťastie, sloboda a láska, aj keď sa tam medzi nimi našiel jeden rebel. 😆

    Páči sa mi

  3. Pradoxné pri pátraní po pôvode delfínov nie je len to, že ujo Adams si “vymyslel” takéto niečo, ale aj to, že ujo Melchizedek tvrdí presne to isté 😆 aj o ich “mimozemskom” pôvode a aj o ich inteligencii. Rozoberá to aj hlbšie, ale už som to zabudol 😀

    Páči sa mi

      • Drunvalo vo svojej knihe píše tuším, že šéfko Nephilim na nejaký čas s delfínmi žil a až potom sa tu začali všetky tie pokusy a človeka stvorili ako kombináciu Nephilim a Síriusanov tuším 🙂
        To čo je na tom obrázku, tie dráhy okolo človiečika, je “schéma” pre strom života a potom je ešte schéma pre semeno, kvet a plod atď a celé je to súčasťou posvätnej geometrie…no proste Prastaré tajomstvo kvetu života si treba prečítať a to čo je nakreslené na obale je práve “schéma” pre kvet života.

        Páči sa mi

Povedz svoj názor