Šamanské liečenie: práca s líniou predkov

Pokračujem ďalšou pasážou z Katie Weatherupovej k spôsobom využitia šamanských ciest. Dnes to bude o práci s predkami.

Mnohé kultúry si uctievajú svojich predkov. Nejde o to, aby sme v našich predkoch vytvárali pocity blaženosti, ale preto, že línia predkov nám pripomína všetky tie schopnosti a múdrosti a úspechy pri vysporadúvaní sa so zmenami, ktoré sme po nich podedili.

Keď požiadame predkov o pomoc, zoradia sa všetci po matkinej vetve za jedným plecom a všetci po otcovej línii za druhým plecom a poskytujú bezvýhradnú lásku, múdrosť a podporu. Ich energie plynú celou líniou až k nám a našim deťom ako ich posledným dedičom.

Keď hovoríme o predkoch, myslíme tým zosnulých, s ktorými máme rodinné puto vďaka pokrvnosti, adopcii alebo výberom rodiny. Adoptované deti majú vlastne k dispozícii dvojnásobnú podporu predkov – z pokrvného príbuzenstva i z adoptovanej rodiny.Niekedy máme “spirituálnych predkov”, ľudí, čo zvládli životné lekcie a energie, s ktorými sa my potýkame v tomto živote. Spirituálnym predkom môže byť vzostúpený majster alebo učiteľ, starešina v našej spirituálnej komunite alebo napríklad aj zakladateľ bojového umenia, ktoré študujeme.

Naši predkovia fungujú ako spirituálni sprievodcovia, učitelia alebo strážni anjeli.

Keď sú predkovia “poškodení”

Čím dokonalí a vyhojení naši predkovia sú, tým viac lásky preteká ich líniou. Niekedy však sami potrebujú vyhojiť – nejaká situácia, ktorá sa im stala, nebola energeticky uzatvorená a rozpustená. V takýchto prípadoch im vieme poskytnúť pomoc.

Ak sa našej pomoci dožadujú sami, obvykle to vyzerá ako fyzický symptóm. Napríklad ak otec zomrel v päťdesiatke na infarkt, jeho deti môžu približne v tomto veku začať pociťovať bolesti srdca – a to napriek tomu, že ich srdce je zdravé. (Ja takéto bolesti pociťujem od nejakých 17 rokov. Lekári to diagnostikovali ako “neurózu” – boli by tipovali skôr na “hypochondriu”, ale nedokázala som dýchať, takže sa nedalo. 😛 A teraz, už asi mesiac mám vážne problémy s hrdlom a ani antibiotiká nezaberajú a podľa príznakov mi zas raz nič nie je… lenže práve som si spomenula, že moja stará matka zomrela na rakovinu hrdla. Neviem, v akom veku, ale budem si s ňou musieť skecnúť.)

Podobný nápad mala aj Weatherupová:

“Moja pra-prababička mala rakovinu hrdla a zomrela zakrátko po mojej smrti.  Mala som chronicky zablokovanú hrdelnú čakru, takže som sa vybrala ponúknuť jej pomoc pre prípad, že by to spolu súviselo.”

Keď sa s predkom skontaktujeme v snahe vyhojiť fyzický symptóm, veľmi často nám otvorí dvere k oveľa rozsiahlejšiemu vyhojeniu rodu. Keď totiž vyhojíme nejaký rodinný vzorec u jedného predka, vyhojí sa u všetkých v jeho línii, dopredu i dozadu. Povedzme, že je tu téma matiek, ktoré nedokážu dať dcéram plné citové zázemie, a to po generácie. Môžete ísť k zdroju problému alebo len poslednému prejaveniu tohto vzorca a vyhojíte ho. V oboch prípadoch sa hojenie preleje celou líniou matky a ovplyvní životy všetkých žijúcich potomkov.

Dary predkov

Šamanské cesty možno využiť aj na to, aby sme lepšie pochopili talenty/dary, ktoré sme po predkoch podedili. Môžeme ísť za predkami a spýtať sa ich, aké dary nám poskytuje ich línia predkov. Takéto cesty sa robia zvlášť pre matkinu líniu, zvlásť pre otcovu líniu a zvlášť pre líniu spirituálnych predkov.

“Línia môjho otca poskytuje silné prepojenie na zem a schopnosť ľahko sa udržať na mieste nezávisle od toho, čo sa deje okolo mňa. Ukázali mi to tým, že ma postavili do obrovskej rieky, aby som zažila, že ma nestrhne so sebou.”

Predkovia môžu mať pre nás cenné informácie o našej vlastnej rodine a rodinnej dynamike. Weatherupová to popisuje na príklade svojej starej mamy, ktorá nedokázala dať dcéram tú lásku, čo potrebovali:

“Moja stará matka vnímala časť zo seba ako príšernú a to, že mi to ukázala, mi umožnilo pochopiť ten podivný, potláčaný tieň, ktorý ležal medzi ňou a mojou matkou a medzi mojou matkou a mnou.”

Liečenie s predkami

Liečenie s predkami sa deje rôznymi spôsobmi.

  • máme špecifický problém, ktorý potrebujeme vyhojiť – fyzický či emocionálny. Môžeme napríklad požiadať o pomoc pri bolestiach nohy a dostaneme sa niekoľko generácií dozadu k predkovi, ktorému nohu amputovali.
  • môžeme si zaumieniť vyhojiť líniu predkov a tak požiadame, aby nás vzali k tomu predkovi, ktorý potrebuje vyhojenie.

Či už si zvolíme jedno alebo druhé, stanovíme si úmysel, vyberieme sa do posvätnej záhrady a požiadame pomocníkov o pomoc.

Keď sa ocitneme u predka, ktorý potrebuje vyhojiť, počúvajme ho a prizerajme sa, alebo sa spýtajme sprievodcov, čo treba urobiť. Niekedy predok len potrebuje porozprávať svoj príbeh. Možno budeme potrebovať privolať anjelov, aby pomohli ho vyhojiť. Môžeme mu poslať energiu priamo. Nech už sa rozhodneme pre čokoľvek, majme na mysli:

  • nepokúšajme sa vyhojovať nikoho, kto zomrel v poslednom roku – potrebujú čas, aby si zvykli na existenciu bez tela; ak však za vami prídu sami od seba, je to v poriadku, len ich nevyhľadávajme
  • predok má právo prijať alebo odmietnuť vyhojenie; nemáme právo vnucovať mu svoju pomoc, ale máme právo odmietnuť jeho dedičstvo tejto nevyhojenej veci. Proste požiadame sprievodcov, aby nám ukázali, ako to vyhojiť v svojom vlastnom živote alebo pretneme putá, ktoré nás viažu na tento problém.

9 thoughts on “Šamanské liečenie: práca s líniou predkov

  1. K tomuto odporúčam hociktorú z kníh Helingera, ktorá pojednáva o rodinných konšteláciách. Vo všeobecnosti jedna z kľúčových tém akékoľvek cesty k osobnej slobode … Pozn. – tá časť kde sa píše, že vyriešenie rodinného vzorca u jedného predka spôsobí vyriešenie v celej línii dozadu aj dopredu je naivná (rozmýšľal som, ktoré vhodné slovo použiť), sú to ako šupky cibule, jednou to konči zriedkakedy. Čo sa týka vyhojovania tých, ktorí zomreli v poslednom roku – môže byť niekedy najúčinnejšie a najrýchlejšie.

    Páči sa mi

      • Nuž, Barani si potrebujú pestovať trpezlivosť, tak si si to vybrala … 🙂

        Ako by asi povedal Tai Lung z Kung Fu Panda – Weatherupová to povedala dobre, ale nepovedala vám všetko. Naznačím ti prečo je dôležité dopracovať sa k celistvej informácii – zober si takú astrológiu, “zľudovela” a tak vo všeobecnosti si poznáme len slnečné znamenie a nikomu to v podstate nesedí. Je množstvo Baranov a až na pár znakov každý z nich je iný, Býci to isté, atď. … nikto preto astrológie neberie ako serióznu a užitočnú záležitosť. A teraz cibule: prvou je ďalších 10 planét ktoré môžu z Barana urobiť malú hoci šikovnú Rybičku …, 12 astr. domov, ďalšou sú aspekty, ďalšou sú tranzity, môžu byť antiscie, potom významné body, progresie … Môžeš pridať polovičné dĺžky, stálice, potom si zoberieš vek života v ktorom sa bytosť nachádza, horoskop partnera s ktorým žije a ktorý ju do veľkej miery ovplyvňuje a dostaneš naozaj obraz bytosti v jej celistvosti a ktorej vieš povedať vo co go. — Nie je to náročné, je to len súčasť celkového poznania Astrológie a jej aplikácie+. Keď teda Weatherupová povie, že vyhojenie u jedného predka je celkovým vyhojením dopredu aj dozadu, je to ako keby som ja povedal, že ty si Baran a preto by si si zajtra v nedeľu mala kúpiť mrkvu ako aj ostatní Barani, urobí vám to dobre na štíhle a pevné členky …

        Druhý príklad: tanec – pribehne chlapík z ihriska do školskej jedálne a povie, videl som cez okno v televízii, ako tancuje jeden tanečný pár, páči sa mi to, tak ideme na to, nie …? . “Zhodou” okolností v jedálni práve poobedoval učiteľ tanca a vraví mu (tanečné cibule, ktoré tebe asi neprídu ako cibule 🙂 ), páči sa mi tvoje nadšenie, máš aj celkom atletickú postavu, tak dobre – uprac tie stoly a stoličky, chlapík a prečo, tanečníci to nerobili, učiteľ – OK, potrebuješ parket a priestor a chlapík to je čo? Učiteľ – ideme ďalej, potrebujeme hudbu, vieš niečo o rytme, melódii, druhoch tanca – chlapík a to je čo? Učiteľ – nevadí, ideme ďalej, vyzleč si tie hrubé svetre, zimné topánky, uvoľni si trocha opasok – chlapík a to je čo, ste teplý …? Učiteľ, ehm, OK, ideme ďalej, mal by si mať tréningy každý druhý/tretí deň, ako aj trocha z teórie tanca, chlapík a to je čo? Učiteľ, OK, ešte jedna poznámka, keď si sa pozeral cez okno na televíziu, si si istý, že to bol tanec a nie zápasenie … ? Chlapík – jasné, mali predsa oblečené také lesklé a priliehavé úbory … Weatherupovej vyhojenie v jednej generácii pre všetky ostatné je ten priliehavý a lesklý úbor, dobre to vyzerá, ale v konečnom dôsledku nevieš, čo sa vlastne v tej televízii deje a povedal by som že o skutočnom tanci, ktorý sa medzi generáciami deje ti veľa nepovie.

        Keď vytrhneš z komplexu jeden malý kúsok a na základe neho si postavíš svoju teóriu a konáš, čaká ťa v lepšom prípade sklamanie že to nefunguje, v horšom nepochopenie a zosmiešnenie, ako si ho vyrobil dotyčný, ktorý sa Sun pochválil svojim “psychickým útokom” a ona mu to má akože aj odpustiť, veď však ona už vie ako a čo s tým urobiť … To, čo sa analyzovalo v komentároch pod tým článkom boli vlastne cibule medzi ním a Sun a do tých si sa zapojila ako som videl aj ty a neprišlo ti to zvláštne a otravné … 😉

        ** Je víkend, jarná únava, dá sa trocha rozpísať … 🙂

        Páči sa mi

      • V tých líniách je to totiž poprepletané krížom krážom, predkovia mali aj ďalších potomkov nie len nás, tí sú s nami spojení ale žijú si svoje životy odlišným spôsobom, alebo kumulujú ten istý problém, ktorý sa potom ťahá s celým rodom, pripájajú sa ďalšie rody cez našich partnerov, do toho môžeš pridať potraty a nenarodené deti ktoré tam niekde stále sú a čakajú na uvoľnenie, na to sa nabaľujú kompenzácie vo forme hromadenia majetku a jeho následné straty z ktorých vznikajú traumy, fičia vojny, … c’mon … — toto je tá karta tarotového Blázna – alebo sa kĺžeš po povrchu s tým že sa tváriš že máš prehľad a pritom ani netušíš, ktorý zo psov a prečo ti hryzie do nohy (cibule), alebo si Blázon v očiach iných, pretože sa tých nánosov, ktoré pre iných ani neexistujú snažíš zbaviť a tak aj tvoj život (bláznovsky) vyzerá … 😉

        Páči sa mi

Povedz svoj názor