Dilema s menom Groover: “Nema problema.”

Už dlhší čas hľadám nejaký rozumný spôsob komunikácie s Grooverom, ale priznám sa, jeden z nás v tejto komunikácii nie je rozumnej komunikácie schopný. Kľudne to môžem byť aj ja – a čo? Našťastie ma to už dávno nerozčuľuje, len ma otravuje večne preskakovať nie vždy krátke komentáre (najmä na netbooku, ktorý má nižší monitor). A zistila som, že mi chlapec nemá čo povedať.

Lenže… vždy som sa tvárila náramne “eticky” a “osvietenecky” a držala som zakaždým terén otvorený pre všetkých, aj keď mali iný názor. Moc mi to nepomohlo, čo? 😛 Tak som sa rozhodla, že zmením prístup a zas raz nebudem “osvietenecká”, ale budem sama sebou. Urobím, čo sa mi zapáči. A momentálne sa mi páči dať Groovera na moderáciu, pretože sa mi to tu zvrháva na krišnizmus a to nie je moja cesta. (Takže všetci, čo ste sa nechali “namotať,” je to vaše rozhodnutie a neviňte z neho mňa. 😛 )

Ak krišnizmus, tak navrhujem, nech si Groover založí vlastnú stránku a tam rozvíja svoje predstavy. Ak budem potrebovať poradiť niečo ohľadne hinduizmu, pôjdem sa tam pozrieť a spýtam sa ho.

A teraz prichádza pre mňa najpotešivejšia časť dnešného článku: znova mením prístup a na istú dobu dávam Groovera na moderáciu. To neznamená, že nemôže komentovať, len že každý jeho komentár prejde najprv mojím čítaním. Ak bude príliš dlhý a mne sa nebude chcieť čítať, neuverejním. 🙂 Ak bude krišnodogmatický, neuverejním. Ak ma naštve (čo nie je vôbec ťažké), neuverejním. Moja energia je mi vzácnejšia ako Grooverova sloboda prejavu. (A ak miesto Groovera príde Nrayn, dám na moderovanie aj jeho. 😉 Dneska to beriem “od podlahy”.) Nema problema. Obmedzovať iných my vieme. 😛

Najkrajšie na tom je, že to celé bude platiť “na istú dobu”. Kedy tá doba prejde, to rozhodnem ja podľa toho, aký rapel ma zasa chytí. 😛 A Groover sa to dozvie jedine tak, že bude chodiť a bude skúšať komentovať a jedného dňa sa mu to podarí bez obmedzenia. Alebo zmení IP a podarí sa mu to znova a ja potom zabanujem aj tú novú IP. Nema problema. Banovať my vieme. 😛

Samozrejme, Groover môže naďalej napísať článok, ako to už urobil párkrát v počiatkoch (linka na to na domovskej stránke ešte stále funguje). Samozrejme, uverejnenie článkov nie je nárokovateľné, keďže nie je spoluautor blogu, hoci som mu to v začiatkoch ponúkala. (To sa kukáte, čo? 😀 ) A tak ak Groover bude chcieť uverejniť článok, musí vynájsť štýl dostatočne nenasie*avý pre helar – čo tiež zas nie je až aké ľahké… 🙂 Ale ak to helar prečíta a prežije bez zdvihnutia tlaku, helar uverejní. Nema problema. Uverejňovať my vieme. 😛

Je mi jasné, že toto rozhodnutie bude mať fanúšikov i odporcov. Ale ja sa z neho celkom teším. Zasa sama sebou. Yep! Drak forever. 🙂

180 thoughts on “Dilema s menom Groover: “Nema problema.”

  1. Toto je jasný útek a neschopnosť rozumne protiargumentovať vlastne nič. Možem dať príklad na rôzne diskusie a ich priebeh. Nie je to o energii ale o úprimnosti pochopiť. S týmto krokom nemám problem pokiaľ sa nebudú zbytočne vyhadzovať komentáre ktoré napíšem.

    Keď zneužívaš svoju moc týmto spôsobom tak sa ti to nemusí v buducnosti vyplatiť.

    Haribol

    Páči sa mi

    • 🙂 “zneužívaš svoju moc”… tým myslíš “nenechávaš sa buzerovať?” 😆

      To, čo sa bude/nebude publikovať, ovšem odteraz absolútne nezáleží od toho, ako ty definuješ “rozumný”… Už je to len v mojich rukách. Vitaj v svete, ktorý si nám od marca robil. 🙂

      Páči sa mi

      • veď to je samozrejmé 😀 , dobre zformulujem inak.

        Definuj Groovera 😛 doteraz nechápem jeho slová.

        Páči sa mi

      • A ja nechápem tvoje slová. Ako mám definovať Groovera inak, než že “je človek”? Všetko ostatné by bol len môj príbeh o ňom – a v okamihu o ňom nemám nijaký “príbeh”, ale si užívam tichú “dovolenku”. Jeden koment som mu už zmazala – a “navzdory vší osvětě” (cca 2:20) mi to padlo dobre. 🙂

        Páči sa mi

      • Ako inak? Iný človek by pochopil moje slová.hneď by si predstavil pod mojou otázkou synonymá (čo si o ňom myslíš,aký ti príde … ), tvoja odpoveď bola doslovná. 🙂

        Páči sa mi

  2. ja práve dneskaj tiež smolím článok z názvom sila slova – súhlasím s tebou … a ak dovolíš ked ho dosmolím, hodím ho aj k tebe … ale o čom cca bude? … o tomto … “Je mi jasné, že toto rozhodnutie bude mať fanúšikov i odporcov. Ale ja sa z neho celkom teším. Zasa sama sebou.” ….

    vôbec totiž nezáleží na tom, či niekto, s niekym, súhlasí či nie …. dokonca je to rozhodne k pováženiu … ( viac ako to vidím bude v článočku … 🙂 .. aká to bohapustá reklama 😀 😀 😀 ) … ale? na čom záleží najviac? … kašlem ja veru na váš súhlas so mnou … jediné čo ma zaujíma, aby ste ma akcept, aby ste ma milovali, tak ako seba .. a sebe nezakazujeme mať názory či sami so sebou nesúhlasiť … takže?

    krásny dníčok prajem … 🙂

    Páči sa mi

  3. Helar, jednoducho povedané, tváriš sa, že ťa zaujíma poznanie, ale problém je v tom, že iba také, ktoré ti je pohodlné, ktoré ťa nenúti nič robiť. Sadneš si, zapáliš sviečky, začneš vyvolávať duchov, ktorí ťa chlácholia, akí sú oni anjeli, a ty máš pocit dôležitosti z tej svojej nevedomej pozície. Keď si dobre pamätáš, už raz si sa takmer psychicky zrútila kvôli tomu, čo som písal na minigrimi fóre, a nakoniec si ho aj zavrela, a história sa opakuje s Grooverom.

    Chcem ti len povedať, že to, čomu veríš ty, do toho ti nezasahujem, vadí mi ale spôsob, akým si sa uzavrela pred svetom a vyvorila si si vlastnú realitu, ktorá nechce mať čo dočinenia s ničím iným, iba vlastnou komfortnou zónou. Pri tom sa obklopuješ ľuďmi na fóre, ktorí majú totožní názor ako ty. Ale o tom diskusia nie je. Môžete sa navzájom chlácholiť, akí ste pokročilí, ale pokiaľ je tak zjavné, že svoje otvorené nepriateľstvo voči Grooverovi, mne a ďalším, čo si vyhodila z blogu schovávaš za svoje sentimentálne žvásty, a NIE SI TOLERANTNÁ, je to tvoj veľký problém, lebo namiesto toho, aby si bola otvorená aj inému mysleniu, si uväznená vo vlastnom vzorci.

    Rob si čo chceš, a keď sa mieniš tváriť, aká si dôležitá, a ako my potrebujeme sa tebe vtierať, aby si nám niečo uverejnila na tomto fóriku, si na omyle. My sme tu z času na čas nepísali kvôli tebe, ale ľuďom, ktorí si sami môžu spraviť názor, sami argumentovať, a sú schopní sami rozmýšľať, ty im v tom ale brániš, a zvádzaš ich na cestu nevedomosti a sentimentu.

    Páči sa mi

    • Nrayn, jednoducho povedané, tváriš sa, že ťa zaujíma poznanie, ale problém je v tom, že iba také, ktoré ti je pohodlné, ktoré ťa nenúti nič robiť. Sadneš si, zapáliš sviečky, začneš čítať spisy, ktorí ťa chlácholia, aké sú jediné pravdivé, a ty máš pocit dôležitosti z tej svojej nevedomej pozície. Keď si dobre pamätáš, už raz si sa takmer psychicky zrútil kvôli tomu, keď som ťa dala na moderovanie so Svetlonošom na minigrimi a zdá sa, že si to nespracoval dodnes.

      Chcem ti len povedať, že to, čomu veríš ty, do toho ti nezasahujem, vadí mi ale spôsob, akým si sa uzavrel pred svetom a vyvoril si si vlastnú realitu, ktorá nechce mať čo dočinenia s ničím iným, iba vlastnou komfortnou zónou. Pri tom sa obklopuješ ľuďmi, ktorí majú totožní názor ako ty. Ale o tom diskusia nie je. Môžete sa navzájom chlácholiť, akí ste pokročilí, ale pokiaľ je tak zjavné, že svoje otvorené nepriateľstvo voči mne a ďalším, čo nie sú ochotní ti kúpiť tvoju vieru, schovávaš za svoje sentimentálne žvásty, a NIE SI TOLERANTNÝ, je to tvoj veľký problém, lebo namiesto toho, aby si bol otvorený aj inému mysleniu, si uväznený vo vlastnom vzorci.

      Rob si čo chceš, a keď sa mieniš tváriť, aký si dôležitý, a ako my potrebujeme slepo ťa poslúchať a nasledovať, lebo inak nás pohltí večná tma či čo, si na omyle. My sme tu nepísali kvôli tebe, ale ľuďom, ktorí si sami môžu spraviť názor, sami argumentovať, a sú schopní sami rozmýšľať, ty im v tom ale brániš, a zvádzaš ich na cestu nevedomosti a sentimentu.

      😀 (Ehm… Nrayn, poznáš ty vôbec rozdiel medzi weblogom a fórom? 😕 )

      Páči sa mi

  4. tisicere dakujeeem..uz som prave vcera niekolkokrat pisala odpovede tomu chlapcovi postihnuteho Krisnizmom, ale vzdy som to zmazala, pretoze by to aj tak nemalo ziaden vyznam..nebavia ma tie jeho komenty, nebavi ma akykolvek fanatizmus..

    Páči sa mi

  5. Keď človek nemôže ani odpísať tak to nemá cenu. Toto je tvoja slabina Helar týmto si dokonca uznala že radšej budeš chlievikovať a robiť si predsudky bez rozumného uvažovania. V mnohích čo tu chodia sa zrazu prejavili vysmievačné tóny keď nemôžem reagovať ale normálne si na serióznu diskusiu ani netrúfnu a neznesia pravdu čo sa týka duchovného života pričom bez východných znalostí by nemohli existovať ani tieto ezoterické špekulácie.

    Tých pár ľudí čo sa chcú stať vegetariánmi, dodržujú zásady a rozmýšlajú o Bohu robia pokrok. Hold vám lebo ste úprimny 😉

    Páči sa mi

    • 🙂 Helar ti povedala: “rozumný” definuje odo dneška ona, nie ty. 🙂 Nemal si začať dávať iným “domáce úlohy” naštudovať si Korán a Védy a Talmud a Nraynove pravidlá. Zabudol si, že nie si na svojej stránke. Mohla byť aj tvoja, keby si sa bol kedysi dokázal povzniesť nad svoju nevraživosť a nehľadal nepriateľa tam, kde žiadny nie je. Jediný tvoj skutočný nepriateľ na teba pozerá zo zrkadla. Dúfam, že to raz pochopíš. Alebo mi to vlastne je jedno. 🙂 Tvoj príbeh, Groover. Písal si si ho sám – a varovaní si dostával priebežne viac než dosť. Zachovaj sa ako chlap a nefňukaj. Sit with it.

      Páči sa mi

  6. Tomu co ty nazyvas serioznou diskusiou , ja vravim vymyvanie mozgov..ani jeden jediny argument z tvojej hlavy nevysiel, vsetko opisujes z nejakych spisov, knih a ineho blogu..tak isto sfanatizovany je tvoj idol , ktory tu operoval minuly rok..resp..ty mladenec si sa stal jeho vernou kopiou..uvazovala som aj nad tym, ze je to jedna a ta ista osoba kvoli vyjadrovaniu..to je ale vasa vec, len uz zase zacinate expandovat a nutit ludi do vasej viery..

    Páči sa mi

    • Argumenty a poznanie sa zakladá na tom, že vieš svoje tvrdenie podložiť. My ich vieme podložiť Védami, pôvodným poznaním. Vy viete akurát tak špekulovať a hrať sa, že ste na niečo prišli sami…To je ale omyl. Bez toho, aby ste získavali poznanie z vonku sa nenaučíš ani hovoriť, ani chodiť, a ani si zaviazať šnúrky. Keď ste takí nezávislí na cudzom poznaní, tak by ste ako prvé mali prestať používať slovenčinu, keďže je to pozostatok Védskeho sanskritu, mali by ste celkovo sa vyjadrovať iba o tom, čo vzišlo z vašej hlavy, teda vynechať všetko, čo vás kto naučil.. 🙂 No a potom uvidíme, na čo ste prišli sami… 😉 Ja neviem, prečo vôbec ste chodili do školy, keď tam sa tiež učí zo spisov, ale očividne vy takýto spôsob neuznávate.

      Páči sa mi

      • To mi pripomina, ked Helar pisala, ze uz svoje napady nepovazuje ako “ja som na nieco prisla”, ale “my sme na nieco prisli”. aj ja ked sa potesim ze viem nieco nove, viem, ze to nie je len z mojej hlavy. verim tomu co moja (aj nie moja) mysel vyprodukuje, hlavne ked sa s tym potom stretavam na kazdom kroku. Hlavne sa mi zda smiesne, ked sa niekde pise, ze prave toto a toto je jedina pravda. Vies na kolkych papieroch na svete je napisane, ze len toto co je napisane je pravda? 😉

        Páči sa mi

      • nikto sa tu na nic nehra a ani netvrdi ze zjedol mudrost sveta tak ako to tvrdis ty a tvoja obet..je len jedna pravda ale ciest je k nej mnoho..ale vy ste netolerantni a neuznavate ziadnu inu ako tu svoju..boh nam nadelil rozum nie preto aby sme slepo verili napisanemu, ale aby pomocou nasich skusenosti, ci uz zlych alebo dobrych sme dokazali rozlisovat a skumat a dal nam moznost rozhodovania okrem ineho..

        Páči sa mi

      • 😀 Trochu to tu zašmodrchám… “Je len jedna pravda.” Čo keby som vám povedala, že všetko je pravda – záleží len na uhle pohľadu? 😛

        Páči sa mi

      • Pravda je len jedna, a Pravdou je BOH. A keď BOH vyjavil Pravdu vo forme písiem, Sanatana-dharma, v Bhagavad-Gíte, a Bhagavata Puráne, a dal nám ako píšeš inteligenciu, aby sme to mohli pochopiť, prečo potom to neakceptuješ?

        To, že na mnohých papieroch je písané, že “toto” je pravda, to neznamená, že neexistuje papier, na ktorom je skutočná pravda. Hlavne keď si zoberieš, že je FAKT, že všetky náboženstvá a filozofie vychádzajú z Véd. To nie je fanatizmus, to je fakt, na ktorý sa môžeš opýtať hociakého fundovaného filozofa, religionistu a pod.

        Prečo by som sa mal potom zaoberať plagiátmi, keď môžem čerpať zo zdroja? To naozaj musím vyznávať aj všetky kópie a deformácie zdroja, aby si niekto nepovedal, že som sa uzavrel? Existuje len Jedno náboženstvo, len Jedna Pravda, a to je Sanatana-dharma, za tým si stojím.

        Cesta je len jedna, ale tak, ako každá cesta má dva smery, smerom k Pravde a od nej, a sú rôzne stupne na tej ceste, tak každý kráša Krišnovou cestou, niekto ale smerom od Neho, niekto k Nemu. Niekto ide rýchlovlakom, a niekto ide peši, a nedôjde tam ani za 1000 životov.

        Páči sa mi

      • 🙂 “Pravda je len jedna, a Pravdou je BOH.” Suuuuhlasiiiiim!

        A teraz tá krása: Ak platí, že Boh je Všetko a súčasne platí, že Boh je Pravda, tak potom platí, že Všetko je pravda… Kauzalita. Neviem, ako ty, ale nešťastný Groover ju hodne ospevoval…

        🙂 Thinking Processes. Skús si to naštudovať.

        Páči sa mi

      • Choď si prečítať ešte raz čo som tam vtedy napísal lebo si to očividne doteraz nepochopila.

        A ja nie som neštastný. Naopak je zábavne sledovať ako ťa tu každý kto je trochu rozumnejší sprdol.

        Toto asi nepostneš čo ? nemáš na to odvahu.

        Páči sa mi

      • Všetko je v Ňom, ale On nie je vo všetkom. Tak isto, všetko je v Pravde, ale nie vo všetkom je Pravda.

        Acintya Bheda Abheda Tattva

        Páči sa mi

      • Nrayn, “poznanie sa zakladá na tom, že vieš svoje tvrdenie podložiť. My ich vieme podložiť Védami, pôvodným poznaním.” To je práve to: NIE JE to tvoje, ani GROOVEROVE vlastné poznanie, ale poznanie niekoho iného, spísané vo védach. A vy dvaja sa nadrapujete, akoby to poznanie patrilo vám samotným. takto to vyzerá, keď sa niekoho ego (tvoje a Grooverove) identifikuje s niečím, čo považuje za Pravdu alebo poznanie, len na základe prečítaného, nie prežitého a pretaveného do vlastného poznania. Aký je rozdiel, medzi nadutým Abd-ru-shinovcom, Nraynom/Grooverom, bigotným katolíkom? Žiaden. Pretože si myslia, že majú patent na Pravdu, že im patrí, že ju vlastnia… A sú pritom od nej na míle ´daleko, ale to im nedochádza…

        Páči sa mi

  7. Pani Helar je bohyňou svojho portalu…. Ma na to pravo…. Sloboda prejavu je v amerike napr v prvom dodatku ustavy a nie je to len tak. Je to zakladna sloboda vyplyvajuca zo samotnej existencie cloveka ako individua. Pametam si ze uz bolo nieco take ako STRANA, ktora setko cenzurovala od osob, ktore stali proti STRANE, alebo ich zavrela do vezenia… Je dobre ze Helar nie je na Slovensku diktatorom

    Páči sa mi

    • Sudarsan, neviem, či si v USA žil, ja áno. A vieš, čo je tam realnejsie cennejsie ako sloboda slova? Indivíduum, osobný priestor a majetok. Keď sa postaví hinduista na ulicu a začne drmoliť hare krišna, všetci mávnu rukou. Who cares. Ale skúsil by ísť proti voli majiteľa na jeho pozemok, blog alebo web a má po chlebe. Ty si necháš napísať na dom Budhistické heslá (ak nie si napr. Budhista) a vrcholne ťa to nebaví, práve naopak, ide to proti tvojmu presvedčeniu a navyše je to pre teba napr. teoretický blábol? Ľudia si pletú slobodu slova s možnosťou písať a hovoriť kdekoľvek a čokoľvek, ale taký systém alebo štát neexistuje nikde. Ty si dovolíš hovoriť a písať čokoľvek napr.vo firme kde robíš? Jedine ak je tvoja, ale aj o tom pochybujem…

      Páči sa mi

      • Tak ale potom nech Helar napíše jasne, že tento blog nie je o tom vyjadrovať rôzne pohľady na vec, ale o tom vyjadrovať jej pohľady na vec.

        Páči sa mi

      • Podla mna je spravne, ak sa niekto rozhodne, ze po niekolkych mesiacoch zacne kontrolovat komentare fanatikov a dogmatikov. Dogma je nebezpecna…

        Páči sa mi

      • Nie dogma ale klamstvo a lož je nebezpečná.

        Keď je dogma pravdivá tak na nej nie je nič nebezpečné.

        J. W. Goethe :

        Kde je veľa svetla, tam je jasný tieň.

        Páči sa mi

      • To je tvoja manipulácia. Čo je na Védskom učení fanatizmus, a čo dogma? To som fakt zvedavý, čo napíšeš, lebo ma to ozaj zaujíma..

        Páči sa mi

      • Prečo vidím Groovera a Nrayna ako fanatikov: Fanatizmus je krajný stupeň oddanosti nejakej myšlienke alebo veci, založený na slepej viere v správnosť svojich názorov a činov. Sprevádza ho neznášanlivosť voči inému presvedčeniu a názorom, neschopnosť zaujať kritický postoj k sebe a svojim skutkom.

        Páči sa mi

      • Prečo vidím Groovera a Nrayna ako dogmatikov: Dogmatizmus (z gr. δόγμα (dógma) – názor, učenie, uznesenie) je spôsob myslenia, pri ktorom sa narába nemennými pojmami, formulami a poučkami. peripatetizmus. Dogmatizmus – na rozdiel od kriticizmu – predpokladá platnosť nášho poznania bez preverenia.

        Páči sa mi

      • Vypichnem z tých poučiek pre mňa najdôležitejšie: slepá viera, krajná oddanosť, neznášanlivosť. Vaše presvedčenie je vaša viera, bez dôkazov. Či krišna je alebo nie je, je otázka viery. Ja Vám ju neberiem, vy mi ju nevnucujte. A ešte aj s vyhrážkami kde a ako skončím, keď neverím v to, čo vy. Dogma v rukách slabochov vedie k nenávisti k druhým a vyvysovaniu sa.

        Páči sa mi

      • Moja otázka, ktorej máš zjavne problém porozumieť, bola, aby si uviedla nejaké dôkazy toho tvrdenia, že Védske učenie je dogmatické a fanatické. Namiesto toho, si len rozpísala definíciu toho, čo by to malo byť, ale nenapísala PREČO sa ti Védy zdajú také.

        “Vypichnem z tých poučiek pre mňa najdôležitejšie: slepá viera”

        // v čom slepá? Už som viac krát písal, že to nie je vec viery, ale poznania, z ktorého vychádzajú všetky náboženstvá, filozofie, a základy vedeckého poznania ako takého, matematiky, fyiky, medicínu, astronómie, atď.

        To je podľa teba slepé?

        “krajná oddanosť,”

        // To je zlá vlastnosť byť niečomu oddaný? Ty si asi rada nechávaš zadné vrátka, jednoducho si podozrievavá ku všetkému a priori.

        “neznášanlivosť.”

        // Védy a hinduizmus, ktorý z nich vychádza je najtolerantnejšie náboženstvo, aké existuje.

        “Vaše presvedčenie je vaša viera, bez dôkazov. ”

        // To je tvoj subjektívny názor, ktorý si doteraz nepodložila ničím. Máš problém svoje tvrdenia nejak dokázať? O tom dogmatizme, o fanatizme, a o tom, že je to viera bez dôkazov? Alebo vieš len trepať?
        Dôkazom by ti minimálne malo byť, že Védy ako také sú jediné metafyzické a fyzické poňatie reality, ktoré je v súlade s najnovšími modernými vedeckými ponatkami, a popredné vedecké kapacity uznávajú Védy ako nedoceniteľný zdroj, vrátane zakladateľov novodobej fyziky, atómovej fyziky, kvantovej mechaniky, atď. Keď toto znamená podľa teba, bez dôkazov, tak si mimo.

        “Či krišna je alebo nie je, je otázka viery. Ja Vám ju neberiem, vy mi ju nevnucujte. ”

        // Nie je to otázka viery, ale poznania. Nikto ti tu nič nevnucuje. Toto je verejné fórum, a nikto ťa nenúti si čítať tieto komentáre a odoberať ich.

        “A ešte aj s vyhrážkami kde a ako skončím, keď neverím v to, čo vy. Dogma v rukách slabochov vedie k nenávisti k druhým a vyvysovaniu sa.”

        // Nikto sa nevyhráža nikomu. To s tým mäsom bolo smerované k userovi “7”, a ku všetkým, ktorí jedia mŕtvoly, a nie je to vyhrážka, ale konštatovanie. Pokiaľ existuje kauzalita a princíp akcie a reakcie, ktorý asi nikto nespochybňuje, je nad svetlo jasné, že pokiaľ kvôli svojmu slepému uspokojovaniu zmyslov si schopná podieľať sa na vraždení nevinných tvorov, jednoducho sa ti to vráti, to je všetko. To je karma. To je ako keby som ti napísal, že budeš fajčiť 40 cigariet denne a časom dostaneš rakovinu. To nie je vyhrážka, ale holé konštatovanie.

        Páči sa mi

      • Ok Nryan, takze postupne 🙂 je vsetko uvedene vo vedach podlozene dokazmi, ked je to jedina pravda? Aj existencia Najvyssieho? Alebo je to otazka viery? 😉

        Páči sa mi

      • Druha otazka Nrayn. Pises o karme. Je to dogma / nazor / presvedcenie / viera alebo su na to empiricke dokazy, ze nieco ako karma existuje? Co ked kludne mozes jest maso, zomries a to bolo vsetko? Ziadne znovuzrodenie? mozes mi prosim ta poslat link na uznavane vedecke spisy, ktore potvrdzuju karmu alebo znovuzrodenie? Je to slepa viera alebo empiricky dokazany fakt?

        Páči sa mi

      • Nrayn, s tebou bude sranda 🙂
        “Je to otázka poznania, logiky a prijímania autorít.”
        Poznanie Boha je vysostne subjektivne a vztahuje sa k jedincovi. Odohrava sa v tvojom srdci, hlave, mysli. Mozes mi to prosim nejako preukazat? Logika. Ta hovori, ze ak je Nrayn hinduista a hinduisti veria v Krisnu, tak Nrayn veri v Krisnu. Mozes mi však prosim napisat logicke zdovodnenie existencie Najvyssieho, ktore ti nevyvratim? Prijimanie autorit nema nic spolocne s preukazanim. Je to tvoja individualna volba, koho uznas za autoritu podla svojho presvedcenia.

        Páči sa mi

      • K prvej otázke:

        Poznanie Boha je objektívne, Boh je poznateľný do tej miery, do ktorej sa mu človek odovzdá. Život funguje podľa pravidiel, a pokiaľ by sa jednotlivé časti nemohli o pravidlách dozvedieť, nemali by takéto pravidlá žiaden zmysel. Preto BOH prichádza čas od času ako avatar, aby znovunastolil náboženské zásady, pokiaľ boli zabudnuté. Preto boli cca. pred 5200 rokmi spísané Védy, aby sa podľa nich mohli ľudia riadiť. Poznanie v nich je večné, tak ako zákony, ale čas od času musia byť znovu prejavené.

        “Mozes mi však prosim napisat logicke zdovodnenie existencie Najvyssieho, ktore ti nevyvratim? ”

        // Je to jednoduché. Ty si osoba, individualita, ktorá má vedomie a svoju energiu. Všetko má svoju príčinu. Príčina všetkého je tiež osoba, individualita a má svoju energiu – stvorenie. Stvorenie musel niekto stvoriť, lebo nič sa nedeje náhodou, alebo bezdôvodne. Ani v tomto svete nevidíš nič, čo by sa samoorganizovalo bez toho, aby za tým nebolo nejaké vedomie.

        “Prijimanie autorit nema nic spolocne s preukazanim. Je to tvoja individualna volba, koho uznas za autoritu podla svojho presvedcenia.”

        // Áno, to je pravda, ale máš rôzne typy dôkazov, a jedinou metódou, ako sa dopracovať k poznaniu je cez autoritu. Každý čerpá poznanie od autorít, či už vedome alebo nevedome, priamo alebo nepriamo. Matka je napríklad autoritou na to, kto je tvojim otcom. Pokiaľ si ho nikdy nevidela, nevieš kto to je, tak sa opýtaš jej, a ona ti dá priame poznanie o tom, kto to je, aký je atď. Sama si to nemôžeš zistiť, lebo by si musela prísť ku každému mužovi v nejakom veku a dotazovať sa ho, či je tvoj otec. Matka je autorita na tento druh poznania. Duša je mimo hmotného chápania a nie je merateľná materialistickými fyzikálnymi metódami. Sú ale autority, ktoré ti môžu o nej dať priame poznanie, ktoré môžeš postupne realizovať. Tak ako keď sa stretneš s otcom, a aj keď si odkázaná na zostupné poznanie o tom, že on je tvoj otec, postupne to môžeš sama realizovať.

        Veríš, že je Nový Zéland? Prečo? nebola si tam, ale predsa operuješ s touto informáciou ako s faktom, pretože prijímaš autorizované poznanie od autorít. Tiež je to vecou presvedčenia, ale nie je to viera ako taká. Môžeš si to overiť, ale je to proces, tak isto aj vedecké poznanie duše je proces, a môžeš si to overiť. Musíš ale s tým pracovať tak, akoby to bola pravda už počas toho procesu. Presne tak si pôjdeš overiť, či je Nový Zéland, že budeš predpokladať, že existuje a budeš nasledovať postup, ako sa tam dostať. To je normálny proces. To nie je vec nejakej slepej viery ako majú kresťania, islamisti atď, že tam existujú veci, na ktoré sa nemôžeš pýtať, lebo sú tajomstvo atď. Oni to jednoducho nevedia vysvetliť, nemajú ten proces, lebo ten sa im pri kopírovaní Védskeho učenia stratil, alebo ho vyslovene vynechali, ako napr. doktrínu o reikarnácii a pod.

        ____

        Druhá otázka

        “Pises o karme. Je to dogma / nazor / presvedcenie / viera alebo su na to empiricke dokazy, ze nieco ako karma existuje?”

        // Karma je to isté ako princíp kauzality, akcie a reakcie. Každý čin vyvoláva reakciu, ktorá je spôsobená tým činom, v rovnakej intenzite a výsledok smeruje späť k zdroju. Môžeš to vidieť na všetkom okolo seba.

        “Co ked kludne mozes jest maso, zomries a to bolo vsetko? Ziadne znovuzrodenie? ”

        // To by znamenalo, že to, že vraždíš zvieratá kvôli svojej zvrhlej chúťke nemá žiaden následok, a nevzťahujú sa na vraždenie ako také žiadne objektívne morálne pravidlá, a spravodlivosť teda neexistuje, alebo nie je uplatniteľná. Čiže systém ako taký postráda morálku a morálka je vecou subjektívnej dohody. To ale znamená, že sa nedá povedať s objektívnou platnosťou, že vyvraždiť a upiecť všetky malé deti a dať ich zjesť ich vlastných matkám pod hrozbou mučenia je nejaký nemorálny čin, je to vecou dohody. Znásilňovať zvieratá, starých ľudí, propagovať rasizmus, holokaust atď. by nebolo o nič horšie ako charita, nezištná pomoc, snaha pomáhať ľuďom, chrániť životné prostredie atď.
        Tomu naozaj veríš? Že neexistuje dobro ani zlo, a všetko je to vecou dohody?

        “mozes mi prosim ta poslat link na uznavane vedecke spisy, ktore potvrdzuju karmu alebo znovuzrodenie? Je to slepa viera alebo empiricky dokazany fakt?”

        // Uznávané vedecké spisy? Uznávané kým? Vedci sú v podstate skupina ľudí, ktorí sa dohodli na spoločných pravidlách, ale nedefinujú realitu, iba pohľad dohdonutej skupiny ľudí na isté otázky. Vyše 2 miliárd ľudí verí v reinkarnáciu. Ich teda nemám rátať medzi ľudí, ktorí by mohli niečo uznávať, alebo nie? Alebo ako to myslíš? Treba byť objektívny. A keď už chceme byť objektívni, tak si musíme pripustiť zopár základných faktov, o čom je dnešné povýšenie tzv. modernej vedy veľkou časťou populácie na náboženstvo s vierou im vlastnou.

        – vedci veria, že život vznikol z hmoty. NIE JE DôKAZ.
        – vedci veria, že vesmír vznikol náhodne nekontrolovaným výbuchom – NIE JE DôKAZ
        – vedci veria, že vedomie sídli v mozgu a je kombináciou neurónov – NIE JE DôKAZ
        – vedci veria, že život sa končí smrťou – pričom nevedia čo je to život, neexistuje uspokojivá definícia, teda
        – nevedia, čo je život, čo je vedomie, čo je slobodná vôľa, čo je myslenie,

        okrem týchto otázok korelujúcich s metafyzikov, vedci nevedia ani základné veci vo fyzickom poli poznania, a to

        – čo je to energia, čo je to hmota, čo je hmotnosť, čo je svetlo, z čoho sa skladajú častice, a majú preskúmaných
        4% vesmíru s predpokladom, že viac ani skúmať nie je možné – podľa posledných teórií.

        pričom, sami pripúšťajú fakt, že všetky bunky v hmotnom tele sa menia každých 7 rokov za komplet nové,
        vedomie ale pretrváva, aj keď nevedia čo to je. Reinkarnácia znamená, že vedomie je prítomné v rôznych
        druhoch tiel, ktoré postupne dostávame. Keď si bola malá, malá sa nejaké telo, teraz máš iné, a keď budeš
        zošuverená babka, budeš mať odvtedy už ďalších 5 úplne iných tiel, čo sa týka hmoty, úplne iné atómy..čiže tvoje vedomie ostáva, ale reinkarnuje sa, -re in – carnare, “znovu vojsť do mäsa”.

        Čiže aká bola ešte raz otázka? Či sú vedecké dôkazy na reinkarnáciu? 😉 Myslím, že som ti viac ako vyčerpávajúco odpovedal. A čo sa týka karmy, princíp kauzality ti je hádam jasný, je to vlastne klasická fyzikálna dynamika.

        Páči sa mi

      • Pouzivas rovnake zdovodnenie ako ktorykolvek veriaci, resp.clovek so svojou pravdou. Neudal si ziaden dokaz, len tvoj pohlad na stvorenie, na tvoje vysvetlenie kauzality a v co veris. Rovnaku debatu som mala s krestanmi aj moslimami, na konci je to o tvojej viere, kym sa nepotvrdi alebo nedokaze opak. Na Novom Zelande som bola 🙂 existuju satelity a pristroje, takze vela z veci, ktore nevidim priamo, ale existuju, sa daju overit. Na stvorenie nemame dokaz, len sadu presvedceni, preto nevyhlasujem darwinizmus za jedinu pravdu. Vo veciach, kde je viacero nazorov a pravd, ale ziadne dokazy, som zdravy skeptik. Nemozes dokazat karmu, Najvyssieho, tebe sa to moze zdat logicke, inym nemusi. Kazdy však moze verit, v cokolvek chce 🙂 pokial tym neobmedzuje druhych.. Ver si v co len chces, ale nevyhlasuj to za jedinu pravdu.

        Páči sa mi

      • A len na margo. Tiez su veci, v ktore verim a nie je na to dokaz. Len jednoducho zapadaju do mojej sady presvedceni a robia ma stastnejsou. Ako je napriklad aj viera v Boha. Ale nikdy nebudem tak arogantna, aby som svoj svetonazor alebo vieru vyhlasovala ako jedinu pravdu. Vola sa to tolerancia a zatial si ju Nrayn nepreukazal..

        Páči sa mi

      • “Pouzivas rovnake zdovodnenie ako ktorykolvek veriaci,”

        // To je tvoj názor, tvoja škatuľka, tak to dokáž. Odôvodni to.

        “resp.clovek so svojou pravdou.”

        // Na margo toho, aký je opak človeka so “svojou ” pravdou? Predpokladám, že si to ty, keďže sa staviaš do pozície, z ktorej môžeš posudzovať ľudí so “svojou” pravdou. TVOJA pravda je aká? 😀

        “Neudal si ziaden dokaz, len tvoj pohlad na stvorenie, na tvoje vysvetlenie kauzality a v co veris. Rovnaku debatu som mala s krestanmi aj moslimami, na konci je to o tvojej viere, kym sa nepotvrdi alebo nedokaze opak. ”

        // Ďalšia mystifikácia. Ja nepíšem svoje úvahy, ani svoj subjektívny názor, ale prezentujem to, čo hovoria Védy. Ich dôveryhodnosť potvrdzujú najväčšie kapacity vo vede, filozofii a vo všetkých oblastiach poznania. Tak isto podĺa teba argumentuju aj ostatní veriaci? Príde za tebou kresťan a dokáže ti, že kvantoví a jadroví fyzici potvrdujú pravdivosť Biblie? O tom ťažko pochybujem. Alebo príde nejaký popredný astrofyzik a povie, že..Korán a Biblia sa zhodujú s našimi pozorovaniami toho, ako vznikol vesmír, aké sú časové horizonty a pod.? Určite nie.

        “Na Novom Zelande som bola existuju satelity a pristroje, takze vela z veci, ktore nevidim priamo, ale existuju, sa daju overit. ”

        // Satelity? a ako vieš, že tam tie satelity sú, a že tie obrázky sú z Nového Zélandu, a nie odniekiaľ inam? Overovala si si to? pochybujem, proste veríš, že je to tak. To je ten celý bod.

        “Na stvorenie nemame dokaz, len sadu presvedceni, preto nevyhlasujem darwinizmus za jedinu pravdu. ”

        // Stvorenie je, lebo ho vnímame nejakým spôsobom. Tak isto ako vieš, že máš myseľ, aj keď nie je dokázaná a vysvetlená, čo to vlastne je, ani slobodná vôľa, ani vedomie, atď. Tak isto vieš, že všetko, čo je vytvorené sa nevytvára len tak, ale proste keď chceš niečo vytvoriť, je to istý proces a za tým procesom je niekto, kto ho vykonáva, minimálne nejaký zákon, ktorý je riadený. Alebo myslíš, že vesmír, obežné dráhy na sekundy presné, a rôzne zložité fyzikálne zákony a konštanty fungujú náhodne? To asi nie. A k tomu darwinizmu, vyhlasovať hypotézu, ktorá nikdy nebola dokázaná za jedinú pravdu by bolo dosť odvážne na niekoho, kto sa prezentuje ako racionalista. Darwinova teória/hypotéza, alebo čo to vôbec je bola práveže vyvrátená, minimálne, nie je to uznané ako fakt, ale ako jedna z X možností.

        “Vo veciach, kde je viacero nazorov a pravd, ale ziadne dokazy, som zdravy skeptik.”

        // Názorov áno, ale právd nie. Pravda je len jedna. Dôkazy sú, dal som ti ich. Môžeme to ale bližšie prebrať, keď spochybňuješ kauzalitu príčiny a dôsledku, bude to zaujímavá debata, ako by si to chcela vyvrátiť. To je k tej karme. A k reinkarnácii, môžeš ako zdravý skeptik byť na úrovni agnosticizmu, a tvrdiť, že nevieš. Lebo keby si tvrdila, že vyslovene reinkarnácia nie je, musela by si to dokázať, a to nevieš, lebo vedci nevedia, či je život a vedomie založený na hmote alebo nie, lebo je to len ich zbožné prianie a viera, redukovať všetko na otázky fyziky a chémie. Tak to ale nie je.

        “Nemozes dokazat karmu, ”

        // Nemôžem dokázať kauzalitu príčiny a dôsledku? Lebo to je karma. Nič viac, nič menej.

        “Najvyssieho, tebe sa to moze zdat logicke, inym nemusi.”

        // To je absolútne ok. Každý má právo na svoj názor a na svoj omyl.

        “Kazdy však moze verit, v cokolvek chce pokial tym neobmedzuje druhych.. ”

        // Presne tak, čiže pokiaľ ma nezačnú obmedzovať tzv. moderní vedci so svojou vierou, že smrť tela = smrť vedomia a individuality a podobnými dogmami zo svojej obce, budem len rád.

        “Ver si v co len chces, ale nevyhlasuj to za jedinu pravdu.”

        // Ja to vyhlasujem za jedinú pravdu, lebo Pravda je jediná, a som presvedčený, že Védy sú jediná pravda, pretože keď si to porovnáš s nejakou “konkurenciou”, viem ti dokázať, že všetky ostatné náboženstvá a metafyzické smery sú len kópiou Véd. Okrem toho mne ako striktne racionálne založenému človeku dáva Sanatana-dharma oveľa väčší logický dôkaz ako hocičo iné, vrátane vedeckých pseudošpekulácií.

        “A len na margo. Tiez su veci, v ktore verim a nie je na to dokaz. Len jednoducho zapadaju do mojej sady presvedceni a robia ma stastnejsou. Ako je napriklad aj viera v Boha.”

        // Tak ma aspoň trocha chápeš. Si ale zvyknutá na sentimentálnych veriacich, ja taký nie som, a preto veľa ľuďom ležím v žalúdku. Duša, zmysel života, Boh, atď to nie je vec sentimentu, to je duchovná veda. A tak ako každá veda má svoje zákonitosti, svoju vysvetliteľnú logiku atď. Je síce možné, že na jej pochopenie je potrebné trochu väčšie IQ ako majú ovce z nábožensko cirkevných obcií, ale ja za to nemôžem. Všetky významné osobnosti filozofie v histórii by mi dali za pravdu ohľadne Véd. To, že má verejnosť dogmu o náboženstve ako o niečom, čoho jej členovia nemajú argumenty a sú to slepí veriaci, taký obraz vytvorila kresťanská sekta. Čo je škoda. Úprimný hľadač Pravdu ale nájde. Prečítaj si Bhagavad Gítu od Šrílu Prabhupádu a pochopíš o čom hovorím. Lebo diskutovať takto jalovo o nejakých pojmoch, to je strata času. Môže ťa to akurát tak presvedčiť o tom, že mám isté argumentačné kvality, ale tebe ako osobe to nejaké poznanie neprinesie.

        “Ale nikdy nebudem tak arogantna, aby som svoj svetonazor alebo vieru vyhlasovala ako jedinu pravdu. Vola sa to tolerancia a zatial si ju Nrayn nepreukazal..”

        // Mýliš si pojmy. Tolerancia neznamená obmedzovať svoj svetonázor, ale tolerovať, že sú aj iné názory. To zas ale neznamená, že ich budem akceptovať ako časť toho, čo je moje presvedčenie. Takýto redukcionistický liberalizmus, ktorý tu vládne v posledných rokoch s nástupom New Age stojí na hlinených nohách, a tieto teórie o falošnom liberalizme viem vyvrátiť vzhľadom na kulturálne teórie, vývoj novodobej filozofie morálky a podobne. Netreba byť proste sentimentálny. Keď som presvedčený, že mám pravdu a viem ju logicky zdôvodniť, nebudem sa zdráhať ju prezentovať, len aby sa niekto, kto o tej svojej nie je natoľko presvedčený nebol urazený.

        Páči sa mi

      • nema to zmysel. Ucili ma, ze o politike, peniazoch a viere sa neda debatovat. Uz chapem preco. Mysel fanatickeho veriaceho jednoducho a este takeho, ktory ma o sebe velmi vysoku mienku, ide vo svojich kolajach. Jeho pismo, jeho vysvetlenie, jeho logika, jeho svet. Ked niekto bude verit v to, ze svet riadia 3 cerveni trpaslici, bude povazovat za svate napriklad prasce a najlepsi sposob ako dosiahnut osvietenie to, ze bude najvyssiemu recitovat denne basnicky, nema zmysel sa bavit, len ho nechat verit… Pokial ma nebude nutit tie prasce uznavat za svate a klanat sa im. Uvedomila som si vsak, ze mna ina viera neobmedzuje (a to tento rok celkom vela casu travim v moslimskych krajinach), takze who cares 🙂 Koncim s diskusiou.

        Páči sa mi

      • keby som nemal ani jeden argument tak ako ty, tiež by som nechcel “debatovať”. A na margo tých červíkov. Keby to bolo o červíkoch, asi by sa k tomu nevyjadroval Einstein, Oppenheimer a ďalší poprední vedci ako o úžasnom poznaní.Ale veď dobre, ži si svoj sen.

        Páči sa mi

  8. Ano a treba sa pozriet predsa z viacerych uhlov, a nie len z toho, ktory mi pisu. Aj ked si myslim ze nejdes nikoho teraz skusat, ale skor ukazat, ze naozaj sa netreba riadit len tym jedinym co je uz napisany 😀
    Ludia maju rozmyslat sami. A nie len kukat na to, co uz niekto zistil. Moze tam byt pravdy kolko chce, ale to ma urcite nebude bavit drvit sa nieco. Lepsie je prist na to “sam”, a potom sa kuknut ze ano, to co je tam napisane uz viem, len je to napisane inymi slovami.

    Páči sa mi

    • Keď chceš zachrániť niekomu život, byť chirurgom, tak ideš na univerzitu, akceptuješ autority na tom poli poznania, dostaneš skriptá, drtíš sa, si pod odborným dohľadom učiteľa, a potom sa to naučíš a môžeš to robiť a bude to mať výsledky. To je proces. Ty si myslíš, že sa sama rozhodneš, že niečo sa naučíš sama od seba? Tak sa zaklincuj do škatule kde je tma, a medituj o tom ako operovať bypass, a potom to môžeš skúsiť na niekom, a uvidíme aký bude výsledok. Každý nasleduje isté autority na poli poznania. Aj duchovná veda je veda, a je to dokonca kráľovská veda a má svoje pravidlá, ako prísť k poznaniu a realizovať ho. Môžeš skúmať aj tisíce rokov a neprídeš na nič. V živote sa človek nenaučí NIČ sám. Keď niečo také je, tak mi to napíš. Niečo, na čo si prišla SAMA bez vplyvu nejakého poznania, ktoré je mimo teba ako osobu.

      Páči sa mi

      • Precitaj si, co som pisala vyssie 😉 -k tomu poznaniu.
        a na rozdiel od teba beriem poznanie a svoju vieru, ktorej nedavam nijaky nazov ako ty hinduizmus, skor ako nieco pekne a nemusim sa pri tom strachovat ako ked niekoho operujem.

        Páči sa mi

      • Ja neprezentujem hinduizmus, keď si si nevšimla, ale Sanatana-dharmu. Tj. “Večné poznanie”. Fakt, že niečomu nedáš názov absolútne nedáva tomu nejakú vyššiu hodnotu. To, že sa nestrachuješ znamená, že tomu neprikladáš takú hodnotu. Je to pre teba možno nejaké hobby, zaujímavosť pridaná do materialistického zvieracieho života. Strachovať by si sa ale mala, a oveľa viac ako pri nejakej operácii, lebo tu nejde o pacienta niekoho druhého a cudzieho, ale pacientom si ty sama. Je to o tvojom živote, o jeho význame a o tom, prečo budeš musieť umrieť. Smrteľná choroba menom hmotné podmienenie. To, že sa nestrachuješ len znamená, že si nezodpovedná, a riešenie životnej situácie, v ktorej si neberieš ako najdôležitejšiu misiu, ale iba ako niečo, čím sa zaoberáš, len keď sa ti chce, alebo keď sa nudíš, lebo máš “dôležitejšie” veci na práci. Uspokojovanie svojich zmyslov, mysle, inteligencie a falošného ega.

        Páči sa mi

      • Kto propaguje strach, túži ovládať. Kto túži ovládať je egocentrický materialista, zubami nechtami zadrapený v hmote velebiaci a leštiaci svoje ego 🙂

        Páči sa mi

      • Keď prídeš k doktorovi a on ti diagnostikuje rakovinu a povie ti, že máš tak mesiac života pred sebou, tiež mu napíšeš, že kto propaguje strach, túži ovládať? Za to, že ti povedal, aká je reakcia za tvoje vlastné činy, preto on musí byť ten, čo ťa túži ovládať, je materialista, a leští si svoje ego? zaujímavý pohľad.

        Páči sa mi

      • Nryan, lenže porovnávaš trošku neporovnateľné a to aj podľa mňa veľmi dobre vieš. Porovnávaš totiž vieru a éter s mysľou a hmotou. Ak mi lekár povie, že som chorý, bude to pre mňa názor niekoho, kto sa dobre vyzná v pozorovaní zrakom a hmatom. Ak mi začne o strachu rozprávať niekto, kto o sebe tvrdí, že jeho vnímanie je rozšírené, začnem pochybovať o rozsahu rozšírenia jeho vnímania. Lekár je silný egocentrik, resp. väčšina z nich. Veria v silu svojej mysle a svojich skutkov. Zatiaľ je väčšine z nich to o čom sa tu rozprávame, veľmi vzdialené a ak aj je “veriaci”, tak väčšinou nasleduje jedno s náboženstiev 🙂 Nemení to však nič na tom, že často a vedome zneužívajú silu strachu na to, aby dostali pacienta presne tam, kam potrebujú 😀 Ty sa v podstate spávaš tak isto ako lekár, ale poznáš duchovnú silu a silu sebaspoznávania (môžeme to nazvať x názvami) a absolútne vedome útočíš na v podstate najväčšie slabiny, aké inkarnovaná časť duše v hmote viac-menej môže mať 🙂 V mojich očiach vedome zneužívaš svoje poznanie, čo sa v hantírke náboženstiev volá “rúhanie”, je jedným z hrdelných hriechov a v mojej reči, je to “iba” zaslepená túžba po moci a nepochopenie svojho poslania, čo opäť nieje prácou ničoho iného, ako neukojeného ega 🙂

        Páči sa mi

      • “Porovnávaš totiž vieru a éter s mysľou a hmotou. ”

        // Akú vieru. A myseľ a hmota, to nie je vec viery? Máš o tom nejaké pevné poznanie, vieš ako to funguje?

        ” Ak mi lekár povie, že som chorý, bude to pre mňa názor niekoho, kto sa dobre vyzná v pozorovaní zrakom a hmatom. ”

        // Áno, čiže ho berieš ako autoritu, máš v neho vieru, v to, že ti prezentuje isté poznanie, v ktorom je kvalifikovaný. Tak isto funguje aj duchovná veda. Treba sa obrátiť na kvalifikované autority.

        “Ak mi začne o strachu rozprávať niekto, kto o sebe tvrdí, že jeho vnímanie je rozšírené, začnem pochybovať o rozsahu rozšírenia jeho vnímania.”

        // Kto hovoril o nejakom rozšírenom vnímaní?

        “Lekár je silný egocentrik, resp. väčšina z nich. Veria v silu svojej mysle a svojich skutkov. Zatiaľ je väčšine z nich to o čom sa tu rozprávame, veľmi vzdialené”

        // To je jedno aká je osoba lekára, pokiaľ je kvalifikovaný. Ideš pod skalpel odborníkovi, a to, čo je mimo to, alebo aké má povahové vlastnosti, to je druhoradé, a pre teba nepodstatné. Tebe ide o výsledok.

        “a ak aj je “veriaci”, tak väčšinou nasleduje jedno s náboženstiev ”

        // Náboženstvo je len jedno, a to pôvodné náboženstvo, z ktorého vychádzajú ostatné sekty, ktoré ho viac či menej prekrúcajú. To som tu písal už viac krát a nechcem sa opakovať.

        “Nemení to však nič na tom, že často a vedome zneužívajú silu strachu na to, aby dostali pacienta presne tam, kam potrebujú Ty sa v podstate spávaš tak isto ako lekár, ale poznáš duchovnú silu a silu sebaspoznávania (môžeme to nazvať x názvami) a absolútne vedome útočíš na v podstate najväčšie slabiny, aké inkarnovaná časť duše v hmote viac-menej môže mať ”

        // Ja útočím na iluzórne koncepty. Niekto síce môže považovať takéto správanie ako agresívne, alebo dokonca násilie, ale nie je to tak. Len podotknem, že je to vec pohľadu. Keď máš nádor, tak ti ho musí chirurg násilím odstrániť, ale vtedy to neberieš ako násilie, ale liečbu. Pričom človek v nevedomosti radšej umrie v bolestiach, ako by si mal zo seba niečo, čo ho zabije nechať vyrezať, pretože “to je násilie a násilie je zlé”..

        “V mojich očiach vedome zneužívaš svoje poznanie, čo sa v hantírke náboženstiev volá “rúhanie”, je jedným z hrdelných hriechov a v mojej reči, je to “iba” zaslepená túžba po moci a nepochopenie svojho poslania, čo opäť nieje prácou ničoho iného, ako neukojeného ega ”

        // To je tvoj názor. Rúhanie s tým nemá nič spoločné, asi nechápeš význam toho slova. Mne ide o jednu jedinú vec. Ja žijem aktívny duchovný život a ľudia, ktorí ma poznajú to vedia. Keď píšem na rôzne fóra, je to pre to, lebo sú to verejné médiá, ktoré zvádzajú nevinných ľudí svojimi špekuláciami ešte do väčšej a väčšej nevedomosti, a preto sa snažím dať aj druhý pohľad na to, čo je Pravda, a niekoho to možno osloví, keď je úprimný. Groover bol jeden z tých ľudí, ktorého ste uznávali na tomto fóre, predtým na mimigrimi, eldhwen a neviem kde ešte. Preto vnímam zodpovednosť svojej osoby v tom obhájiť ho v tom, čo robí, keďže viem, aké to je stáť proti väčšine. Ja som ale proti nikomu ešte argumentačne neprehral, a z toho ide niektorým ľuďom strach. Dúfam len, že Helar trošku dospela, a nezruší toto fórum kvôli mne, ako to predchádzajúce. Sila Pravdy víťazí, a to si zamapätaj. Tu nejde o ego alebo o mňa ako osobu, ale o Pravdu. O večnú Pravdu – Sanatana Dharma.

        Páči sa mi

      • 😀 Nryan, no a teraz keď som sa nad tým trošku prespal, si myslím, že môj komentár bol pekne hysterický (Nryan, prepáč mi prosím), ale na priek tomu si za ním stojím, len by som ešte doplnil, že v podstate vidím vo vašom prístupe 2 možnosti, prečo je taký, aký je:
        1.) buď to robíte vedome a teda je to práca ega túžiaceho kontrolovať ostatných, mať nad nimi moc, rozhodovať o tom čo majú robiť, ako to majú robiť
        2.) je to úlohou vašeho náboženstva, ktoré je dogmou a samo o sebe nepripúšťa žiaden priestor pre slobodnú vôľu a vlastný názor a tým pádom je to opäť túžba ega manipulovať a udržiavať vás v stave “nečinnosti”

        Čo je to dogma (zdoj wiki):
        Dogma (z lat. dogma < gr. dógma < gr. dokeúein, dokein = mieniť) je v širšom zmysle nespochybniteľný autoritatívny názor, výpoveď či zásada. V užšom zmysle (v cirkvách) je to záväzná, normatívna výpoveď v oblasti viery.
        Dogmy podľa môjho názoru (súhlas s Tenshi), tlačia ľudí do fanatizmu, pretože nasledujú svoje "normy" za každých okolností. "Bránia" svoj názor vždy a všade, jedno aké prostriedky sú na to potrebné.
        Čo je to Fanatizmus (zdroj wiki):
        Fanatizmus je krajný stupeň oddanosti nejakej myšlienke alebo veci, založený na slepej viere v správnosť svojich názorov a činov. Sprevádza ho neznášanlivosť voči inému presvedčeniu a názorom, neschopnosť zaujať kritický postoj k sebe a svojim skutkom (napr. náboženský fanatizmus).

        No a ešte by som sa vrátil k tomu strachu. Vo všetých knihách, ktoré som do teraz preštudoval (nebolo ich veľa), som sa stretol s názorom, že strach je to 1. čo treba v sebe rozpoznať, jasne identifikovať jeho zdroj a premeniť ho na lásku a svetlo, pretože je hlavným "blokovačom" sebarozvoja a hlavným nástrojom ega, na udržanie seb-samého v stave "nečinnosti" a kŕmenia ega falošnými predstavami, predpokladmi, držania sa permanentne mimo stav tu a teraz (rýpanie sa v minulosti, resp. v budúcnosti ""ak ti lekár zistí, že máš rakovinu, ak budeš jesť mäso dostaneš rakovinu""). Tak isto na margo ega, sa v každej knihe, ktorú som do teraz čítal rozprávalo o tom, že je potrebné ho min. spacifikovať, najtvrdšie výrazi vraveli o pokerení ega na to, aby sa nám podarilo nájsť pravú podstatu seba samého a teda podstatu boha (môj výklad).
        No a keďže si "myslím" (predpoklad), že toto sú tebe myšlienky už známe, tak vlastne každá "propagácia" strachu, je tvojím pokusom manipulovať, resp. fanatickým nasledovaním dogmy.

        Ja ťa mám úprimne rád a vážim si vedomosti a náboženstvo o ktorom s Grooverom píšete. Je medzi nimi veľa pravdy, ale môj názor je taký, že žiadne náboženstvo, by nemalo potláčať 1. boží zákon, zákon slobodnej voľby (moja interpretácia). Žiaľ, to akým spôsobom svoj názor propagujete, je pravým opakom tohoto zákona a ja sa sním nestotožňujem a tak ako si napísal, že sa budeš snažiť pred zavádzaním, ktorého si tu bol svedkom chrániť ľudí písaním "pravdy" (tej tvojej), vnímam ja ako svoju povinnosť chrániť ľudí, pred spôsob, akým sa snažíš chrániť ľudí 😀
        Je to pekne "blbý" paradox, však? Nič to však nemení na patovej situácii. Čo si myslíš, že môže byť dôsledkom takéhoto patu, resp. čo je dôsledkom akéhokoľvek patu?

        Páči sa mi

      • Čo je to pat (zdroj wiki):
        Pat je postavenie v šachu, v ktorom jeden zo súperov nemôže ťahať napriek tomu, že je na rade, pričom jeho kráľ nie je v šachu. Keď vznikne pat, partia sa “končí” remízou. Hráč, ktorý má výraznú materiálnu nevýhodu sa snaží dostať do patu.
        “V prenesenom slova zmysle sa zvykne označovať ako patová situácia stav v iných oblastiach, keď nijaká zo súperiacich strán nemôže dosiahnuť víťazstvo.”

        Do úvodzoviek som dal časti, ktoré mi okamžite zarezonovali 🙂 no a teraz k tým dôsledkom…tvoj ťah Nryan

        Páči sa mi

      • Nryan, “pevné poznanie” o tom nemám a neviem to ani poriadne pomenovať 😀 a preto to niekedy znie dosť “naivne a neohrabane” ako niektoré “javy” pomenovávam 🙂 , ale to je aj tak jedno, lebo raz, až sa k tomu poznaniu budem mať dopracovať, určite sa k nemu dopracujem, alebo to nieje až také podstatné a nedopracujem sa k tomu 😛

        Chcel som ale ešte k tomu “chráneniu”. Ty chceš chrániť ľudí pred Helar, ja chcem chrániť ľudí pred tebou, je to také šľachetné od nás, však? 😀 No ale prečo máme pocit, že treba niekoho chrániť? Lebo máme pocit, že niekomu môže byť ublížené. Ako sa takýto pocit volá?
        Nryan, je to náš STRACH, čo z nás – k nám prehovára (obava, bojíme sa, že by niekomu mohlo byť ublížené) 🙂
        a na to mám zatiaľ len 1 odpoveď – Rozpoznať, identifikovať jeho zdroj a premeniť na lásku…nahradiť ďalšie tmavé miesto mojej duše svetlom.
        Ďakujem Ti za tvoj prst, na mojej modrine 🙂

        Páči sa mi

      • To je síce všetko pekné, čo si popísal, ale stále si neodpovedal na otázku, aby si uviedol nejaký dôkaz, že to, čo prezentujeme je dogma alebo fanatizmus. Napísal si poučky k tým veciam, ale nie odôvodnenie, prečo by to mal byť náš prípad. Základy argumentácie a logického dokazovania zaviedli Védy, čiže zas si mimo. Vrámci Védskeho učenia je dokonca odporúčané spochybňovať všetko, a neveriť slepo. Robia sa a v minulosti počas tisícov rokov sa robili argumentačné súboje medzi najlepšími učencami z rôznych škôl. Toto je logické učenie, žiadna dogma. Keď tvrdíš, že je, tak to dokáž, a nepľuj zbytočne.

        Páči sa mi

      • Nryan naozaj ma to mrzí, ale neviem to dokázať 🙂 Je to na úrovni pocitu.
        Odkiaľ si si ty taký istý, že védy odhaľujú absolútnu “pravdu”, že teda ty si ten, ktorý je správne?
        Prečo si myslíš, že šírenie strachu, je správna voľba? Je podľa véd správne keď sa človek “bojí”?

        Páči sa mi

      • “Odkiaľ si si ty taký istý, že védy odhaľujú absolútnu “pravdu”, že teda ty si ten, ktorý je správne?”

        // Lebo to mám na sebe realiované, dáva to najlepšiu logiku, a všetky ostatné duchovné smery vychádzajú z Véd a nedokonale ich kopírujú.

        “Prečo si myslíš, že šírenie strachu, je správna voľba? Je podľa véd správne keď sa človek “bojí”? ”

        // To nie je o šírení strachu. Keď som písal tomu chlapčekovi 7, že človek, ktorý vraždí zvieratá kvôli chuti nie je veľmi duchovne pokročilý a bude mať za to následky, to nie je strašenie, to je proste konštatovanie. To, že ten pocit z toho je taký, je spôsobené samotnou infomráciou, nie nejakým nábojom, ktorý tej informácii dávam.

        Ale ťažko takto diskutovať, lebo Helar ma moderuje, čiže keď píšem, niečo sa objaví niečo nie, atď. Podľa toho či ona s tým súhlasí, resp. čo toleruje a čo nie..

        Páči sa mi

      • OK, toto znelo celkom umiernene, ale prečo tento tvoj komentár?

        “To, že sa nestrachuješ znamená, že tomu neprikladáš takú hodnotu. Je to pre teba možno nejaké hobby, zaujímavosť pridaná do materialistického zvieracieho života. Strachovať by si sa ale mala, a oveľa viac ako pri nejakej operácii, lebo tu nejde o pacienta niekoho druhého a cudzieho, ale pacientom si ty sama. Je to o tvojom živote, o jeho význame a o tom, prečo budeš musieť umrieť. Smrteľná choroba menom hmotné podmienenie. To, že sa nestrachuješ len znamená, že si nezodpovedná, a riešenie životnej situácie, v ktorej si neberieš ako najdôležitejšiu misiu, ale iba ako niečo, čím sa zaoberáš, len keď sa ti chce, alebo keď sa nudíš, lebo máš “dôležitejšie” veci na práci.”

        Prečo doporučuješ, aby sa niekto bál? Podľa mňa to vôbec nepotrebuješ. Logicky Ti védy pripadajú ako správne. V poriadku, ale prečo z nich robiť výstavnú skriňu a každému ich hneď otrieskať o hlavu? Dávajú ti mier a kľud duše, teším sa s tebou. 🙂 Dôveruj mi, ja sa určite dostanem tam kam mám, tak ako sa aj ty dostaneš tam, kam máš.

        Si v tejto inkarnácii dobrovoľne?
        Čo vieš o svejej súčasnej inkarnácii?

        Páči sa mi

      • napíš na môj blog, napr. do všeobecnej diskusie, alebo do nejakej témy o reinkarnácii. Tu o takýchto veciach ľudia neradi počujú, je tu cenzúra a som moderovaný. Takže tak.

        V žiadnej inkarnácii nie si dobrovoľne.

        Páči sa mi

      • Súhlasím. Hmotné zmysly a myseľ sú nedokonalé. Okrem toho majú podmienené živé bytosti tendenciu sa mýliť, podvádzať, atď.

        Páči sa mi

  9. chcela by som este podotknut, ze nikomu jeho vieru neberiem. Mne to je jedno v co a ako niekto veri. Co takto nas nechat “hlupymi”? Do vyvoja veci netreba zasahovat. Kazdy raz zisti vsetko. Urcite to myslite dobre, ale netreba to vykrikovat celemu svetu, ktory to teraz az tak akceptovat nebude. Zbytocne mrhanie energiou si myslim.

    Páči sa mi

  10. V poslednej dobe som mal šancu si uvedomit, že k duchovnu sa dostanu z 99% ludia, ktorý su absolutne trosky. Môžu mať dobré výsledky vo svojej práci, v škole, ale stále nemaju hodnotu. Nie sú výnimočný vo svojich vlastných očiach. vytvárajú si tabulky – som taky aniel, som inkarnovany mag, na dosiahnutie istej dôležitosti. Tvárite sa , že komunikujete s anjelmi, lebo sa cítite samy.

    Helar, žiješ vo svete ludí, nech si čokolvek. Čo ti dáva Gabriel ? Čakáš ho z mäsa a kostí a on nechodí. Čo ti dá táto karikatúra aniela. Pocit, že pri sebe niekoho máš, inak NIČ. A to si uvedomte. Anjel vás neochráni v parku, ale určite si poviete, že to že vás niekto znasilnil bolo dane, že sa to malo stat. Nájdete si dôvod, ako to obhájit, pred sebou samými, ale hlavne si nepriznat, že niečo nie je v poriadku. Na smrtelnej posteli sa preberiete, ked konečne zistíte , že ste žili v mizernom sne, ktorý vám dával pocit dôležitosti, pocit, že niečo znamenáte.

    Tento blog prezentuješ ako tvoju cestu, tvrdíš, že tao je tvoje a pri tom si väčšinu článkou obhajuješ toltectvom. Interpretuješ niekoho interpretaciu, pre dalších ludí a ludská hlúpost to žerie, je jednoduchšie si preinterpretovat niečo od niekoho, ako by ste si to mali nainterpretovat sami. Aspon máte istotu , že to pochopíte a nemusíte robit nič. Ale to,že to pochopíte tak ako máte…

    Ako môže niekto, kto hovorí, že má najbližšie k TAO, alebo prezentuje toltectvo cenzurovat komenty. Kde je ucta? Nestačilo poprosit groovera, aby sem nepísal a povedat mu že sa ti to nepáči.

    Ty sa helar chystáš sporit energiu, čo je užasne logicke riešenie, teda tak že každy den sa budeš zaoberat nim a odklepavanim neho blogov. Klobuk dole, si šetrna.

    A vy ostatní, kde je trošku triezvosti ? Kedysi , za komunizmu bola cenzura, vlada robila, čo chcela a toto je o čom ? Helar robí čo chce, cenzuruje človeka, za to, že tu píše svoj názor len preto, že je to iny nazor ako ten jej.

    Helar cenzuruješ to v domnení, že je to tvoj blog , ale keby ideme do detailu, stale je vlastnikom blogu wordpress a ty si len maly bezvyznamny nick, kt. ho spravuje a myslí si , že má moc. Ten blog nie je tvoj a aj keby bol, tak to, že je to tvoje ti nedáva právo zakazovat nejaky nazor na svojom blogu. Popiera to tvoje vlastne tvrdenia, aj ked to nie je prvy krat, že ano. Ved čo, dalej sa hrajme a skrývajme, možno raz precitneme.

    Kedysi si ma davala do laty a dnes je mi z teba fakt zle. Človek, ktorý chce uniknút z inkarnácii sa vzda, lebo je to jednoduchšie, nechceš prerušit puto so svojom matkou lebo je to jednoduchšie, nechceš tu mat groovera, lebo je to jednoduchšie. Tak sa kua pozri na to, že jednoduchšie je to teraz, ale ked sa tu zobudíš ešte 1000 krat, tak si možno spomenieš, že isty SD, ti kedysi hovoril, že nechod tou zdanlivo jednoduchšou cestou.

    A vy ju v tom podporujte, žite svoj sen a dalej nemajte odvahu. Nemate odvahu ukazat sa taky ako ste na nete. Nech pride čokolvek v buducnosti NWO, mimozemštania, vždy si na to nájdete opodstatnenie, dokonca mate aj opodstatnenie na to, prečo maju anjeli davat občas nespravne info.

    Nikto by nemal interpretovat inym, ked sam nema doriešeneho seba, tak ako Helar, kt. sa hra na niečo čo nie je. Stoji si doma žam žung, čita si knižky a cestuje astralne, ale kolkym ludom povedala, nech hladaju aj inde ? Nikomu! Kolkým prezentovala s nadšením aj iný názor ako je jej? Nikomu!

    Helar nie si hodna ludských nasledovníkov, stahuješ ich dost hlboko, aspon tých, čo sa ta držia.

    Na zaver chcem, aby som bol vymazany z tohto blogu , ako spoluautor a rovnako aj moje asi 2 članky :D.
    Prajem prijemnu cestu a mrzí ma, že človek, kt. toho tolko prečítal potrebuje cenzurovat a nedokážeš rozvíjat.

    ahoj 🙂

    Páči sa mi

    • Počuj, ako to robíš? Z teba tá pozitivita len tak prýšti… 😛

      To s tým vymazávaním mi pripomína niekdajšieho Auríka. A presne ako v tom prípade – pozriem sa na diskusie a rozhodnem, či ich vymažem alebo nie (ten jeden s bohatou diskusiou asi nie, ale hodím tam Disclaimer, že si si to prial). Ako autora nemám problém ťa dať dole. 🙂

      Páči sa mi

    • Ja si tu nikoho nezastavam, kazdy ma svoje usta. Ale ked ja sa o nieco snazim a nikto ma nepocuva a dokonca odmieta, tak dalej neriesim a som ticho. Tak je divne ze ked sem niekto vyse roka chodi prehovarat ludi, ze ho to este stale bavi 😀 Ja by som nikomu nezakazovala pisat, ale ked uz niekam pridem, tak sa snazim akceptovat nazory inych a nie len ich vyvracat.Ked mi niekto nema co ponuknut, tak urcite za nim nejdem len preto, aby som sa snazila ho vyviest z omylu.

      Páči sa mi

      • Krisnaci maju dokonca zakazane kazat ludom co o to nemaju zaujem. Spomedzi 10 priestupkov je deviaty poucovat o slave sveteho mena cloveka bez viery v tieto mena. (The offenses against chanting the holy name) A taktisto v Bhagavadgite v 18:67
        idam te natapaskaya nabhaktaya kadacana
        na casusrusave vacyam na ca mam yo ‘bhyasuyati
        Toto duverne poznani by nikdy nemelo byt vysvetlovano tem, kteri se nepodrizuji odrikani, kteri nejsou oddani nebo nejsou zapojeni do oddane sluzby, a ani tem, kteri Mi zavidi.

        VYKLAD: Lidem, kteri nekonaji zbozna pokani, kteri se nikdy nepokusili oddane slouzit Krsnovi, kteri se nikdy nesnazili potesit cisteho oddaneho, a zvlaste tem, kteri povazuji Krsnu za historickou osobnost nebo Mu zavidi Jeho slavu, takovym by se tato nejduvernejsi cast poznani nemela sdelovat. Nekdy se muze stat, ze demonsti lide, kteri Krsnovi zavidi, Ho uctivaji ruznymi zpusoby a vykladaji Bhagavadgitu, aby si tim vydelali na zivobyti. Kdo si vsak doopravdy preje pochopit Krsnu, ten se musi takovym vykladum Bhagavadgity vyhybat. Bhagavadgita nemuze byt ve skutecnosti pochopena smyslnymi lidmi. I clovek, ktery se nehoni za smyslovymi pozitky a prisne dodrzuje zasady predepsane ve Vedach, nemuze pochopit Krsnu, neni-li Mu oddan. A ani clovek, ktery se za oddaneho vydava, Krsnu nepochopi, neoddava-li se cinnostem urcenym pro poteseni Krsny. Je mnoho takovych, kteri Krsnovi zavidi, protoze v Bhagavadgite prohlasuje, ze je Nejvyssi, ze se Mu nikdo nevyrovna a ze nikdo neni vetsi nez On. Takovym zavistivym lidem se nema Bhagavadgita vysvetlovat, protoze ji stejne nemohou pochopit. Neverici nejsou schopni porozumet Bhagavadgite a Krsnovi. Nikdo by se nemel pokouset komentovat Bhagavadgitu, pokud nepochopil Krsnu s pomoci cisteho oddaneho.

        V GITE su takisto istrukcie co treba robit v takomto pripade :
        12:10
        Nedokazes-li dodrzovat zasady bhaktijogy, pokus se tedy pracovat pro Mne, nebot konanim cinu pro Mne dosahnes dokonalosti.
        12:11
        athaitad apy asakto ‘si kartum mad-yogam asritah
        sarva-karma-phala-tyagam tatah kuru yatatmavan
        Nejsi-li vsak schopen jednat s timto vedomim, zrekni se plodu sve prace a pokus se pohrouzit do vlastniho ja.

        VYKLAD: Muze se stat, ze clovek nedokaze sympatizovat s cinnostmi urcenymi k poteseni Krsny kvuli socialnim, rodinnym, nabozenskym ci jinym okolnostem. Jestlize se nekdo zacne primo zabyvat cinnostmi, ktere lidem pripominaji nutnost uvedomovat si Krsnu, mohou se krome protestu clenu rodiny dostavit i mnohe jine tezkosti. Proto se tem, kteri maji takove problemy, radi, aby plody sve prace obetovali nejakemu dobremu ucelu. Ve Vedach jsou popsany mnohe obeti a zvlastni cinnosti (punya), pri kterych clovek pouziva vysledku svych predchozich cinu. Tak si postupne zuslechtuje sve poznani. Muze se stat, ze se nekdo vubec nezajima o duchovni zivot nebo oddanou sluzbu Krsnovi, ale prispiva na nemocnice nebo jina socialni zarizeni. Tim se vlastne vzdava plodu svych cinu, pro ktere tak tezce pracoval. Krsna to v tomto versi take doporucuje, ponevadz vzdavanim se plodu sve prace postupne ocistujeme svoji mysl a s cistou mysli muzeme porozumet duchovni vede o Krsnovi. Uvedomovani si Krsny neni samozrejme zavisle na nejakych jinych zkusenostech, protoze uvedomovani si Krsny je zpusob, jak ocistovat mysl. Narazime-li na teto duchovni ceste na prekazky, muzeme se pokusit vzdat se vysledku svych cinu. Za techto okolnosti muze byt socialni sluzba, sluzba spolecnosti nebo nesobecka prace pro blaho zeme dostacujici, aby se clovek drive nebo pozdeji mohl venovat ciste oddane sluzbe Nejvyssimu Panu. V osmnacte kapitole, ctyricatem sestem versi Bhagavadgity se rika: yatah pravrttir bhutanam. Kdyz se clovek rozhodne uctivat nejvyssi pricinu, dojde posleze k poznani, ze tou nejvyssi pricinou je Krsna, trebaze o tom drive nemel ani potuchy.
        12:12
        sreyo hi jnanam abhyasaj jnanad dhyanam visisyate
        dhyanat karma-phala-tyagas tyagac chantir anantaram
        Je-li i toto pro tebe obtizne, zabyvej se pestovanim poznani. Lepsi nez poznani je vsak meditace, a jeste lepsi nez meditace je zreknuti se plodu svych cinu, nebot takovym odrikanim je mozno dosahnout vnitrniho miru v mysli.

        VYKLAD: Jak jiz bylo receno v predeslych versich, oddana sluzba je dvojiho druhu: bud se ridime regulativnimi predpisy, nebo jdeme cestou naproste lasky k Nejvyssi Osobnosti Bozstvi. Pro ty, kteri se nemohou ridit zasadami bhaktijogy, je lepsi pestovat poznani, nebot prostrednictvim poznani mohou pochopit sve skutecne postaveni. Poznani se casem vyvine v meditaci, pomoci ktere muzeme postupne pochopit Nejvyssi Osobnost Bozstvi. Existuji metody, ktere nam pomahaji pochopit skutecnost, ze jsme kvalitativne totozni s Nejvyssim, a lide, kteri se nemohou venovat oddane sluzbe, davaji prednost tomuto typu meditace. Tomu, kdo takto meditovat neumi, ukladaji Vedy jiste predepsane povinnosti pro brahmany, ksatrije, vaisji a sudry, o cemz se hovori v posledni kapitole Bhagavadgity. V kazdem pripade by se vsak clovek mel vzdat plodu sve prace, coz znamena, ze vysledku sve karmy pouzije pro dobre ucely.

        Na zaver tedy muzeme rici, ze k dosazeni nejvyssiho cile, Nejvyssi Osobnosti Bozstvi, vedou dve cesty. Prvni z nich je cesta postupneho vyvoje, zatimco druha vede primo. Oddana sluzba vykonavana s mysli uprenou na Krsnu je prima metoda. Neprima metoda znamena zrikani se plodu cinu, coz vede nejprve k poznani, pozdeji k meditaci, potom k pochopeni Nadduse, a konecne k dosazeni Nejvyssi Osobnosti Bozstvi. Clovek muze postupovat bud krok za krokem, nebo muze jit primo, coz vsak vsichni nedokazi. Proto je neprima metoda take dobra. Musime si ale uvedomit, ze Ardzunovi nebyla tato cesta doporucena, protoze jiz Krsnovi slouzil s laskou a oddanosti. Postupne odrikani, poznani, meditace a realizovani brahma a Nadduse je vhodne pro ty, kteri nejsou na stejne urovni jako Ardzuna. V Bhagavadgite se vsak klade duraz na primou metodu a vsem se doporucuje odevzdat se primo Nejvyssi Osobnosti Bozstvi, Krsnovi.

        Páči sa mi

      • “Muze se stat, ze se nekdo vubec nezajima o duchovni zivot nebo oddanou sluzbu Krsnovi, ale prispiva na nemocnice nebo jina socialni zarizeni.”
        Nemalo byt toto pisane pred niekolkotisic rokmi? Uz vtedy poznali nemocnice a ine socialne zariadenia?
        Ak je to naozaj okopirovane z knihy ktoru citas, tak ju pisal dnesny clovek, nie?

        Páči sa mi

      • Ten vyklad je novy, ale vers samotny je tisice rokov stary. A samozrejme, ze poznali nemocnice. Poznali elektrinu, lietajuce stroje, atomove bomby a pod. Technologicky boli dalej ako my teraz v niektorych aspektoch.

        Páči sa mi

    • “Nikto by nemal interpretovat inym, ked sam nema doriešeneho seba, tak ako Helar, kt. sa hra na niečo čo nie je”
      A kto moze naozaj s cistym svedomim povedat, ze sa nehra aspon obcas na nieco co nie je, ze je stale autenticky, uprimny a sam sebou? Kedy ma clovek dorieseneho sameho seba? Podla mna je to praca na cely zivot/zivoty. Je to dynamicky proces…
      Mimochodom o com myslis, ze je vychova deti? Je to tiez len isty sposob interpretacie (z lat. interpretatio = vyklad, vysvetlenie) sveta ..Potom zakas aj rodicom vychovu ich deti. 😉

      Páči sa mi

      • Ohoo Nrayn. Nastastie ty o tom nerozhodujes, si len obycajny clovek, ako my ostatni. Inak naposledy vo velkom o tom, kTo ma mat deti a zivot rozhodoval tusim Hitler. Mas taku afinitu? A mas deti Nrayn?

        Páči sa mi

      • Nemám deti. Lebo nebudem si brať na zodpovednosť to, že privediem nejaké duše do tohto hmotného utrpenia, bez toho, aby som im vedel zaručiť, že dosiahnu oslobodenie. Na takej úrovni ešte nie som. Ale ešte mám čas, nehovorím, že nikdy nebudem mať deti. Nie som ale ešte na takej úrovni.

        Páči sa mi

  11. Ja tomu nerozumiem..pripada mi smiesne, ze par jedincov sa tu nafukuje ako alveoly a diktuju co sa ma a co sa nema robit na sukromnom blogu..i ked je to diskusia, predsa sme tu iba ako hostia..neviem si predstavit ze dojdem niekam na navstevu a budem prikazovat hostitelovi ako sa ma spravat..pokial viem, ze hostitel nie je moja krvna skupina tak tam nepojdem..a nie ze sa budem oduvat a presviedcat vsetkych o mojej bezbrehej dolezitosti a nutnosti ma pocuvat..chybaju zakladne prvky slusnosti..

    Páči sa mi

  12. Ja,helarista prispejem tiež.

    A zareagujem len na jednu vašu ÚPLNE DEMENTNÚ poznámku Groover,Nrayn. Doteraz som robil kompromis z [názor vs. názor] ,ale kvoli vám dvom vytvorím KONFLIKT,nie kompromis -.-” . Som zvedavý,či to pani helar uzná.

    CITÁT! :

    ,,Chcem ti len povedať, že to, čomu veríš ty, do toho ti nezasahujem, vadí mi ale spôsob, akým si sa uzavrela pred svetom a vyvorila si si vlastnú realitu, ktorá nechce mať čo dočinenia s ničím iným, iba vlastnou komfortnou zónou. Pri tom sa obklopuješ ľuďmi na fóre, ktorí majú totožní názor ako ty. Ale o tom diskusia nie je. Môžete sa navzájom chlácholiť, akí ste pokročilí, ale pokiaľ je tak zjavné, že svoje otvorené nepriateľstvo voči Grooverovi, mne a ďalším, čo si vyhodila z blogu schovávaš za svoje sentimentálne žvásty, a NIE SI TOLERANTNÁ, je to tvoj veľký problém, lebo namiesto toho, aby si bola otvorená aj inému mysleniu, si uväznená vo vlastnom vzorci.,,

    Prosím???? Ešte raz???????? … ?????!!!!!! AKO si dovolíš povedať,že sa uzavrela pred svetom,keď publikovala vyše 1800 článkov?! to je uzavretie?! bravo. si dobrý.

    A s čím iným majú ľudia mať DOČINENIE,NEŽ S VLASTNOU KOMFORTNOU ZÓNOU!? Keby sa ľudia zaoberali ostatnými všetkými vecami len nie ich komfortnou zónou,tak sa negativita priam zhmotnila z tých vojen. Načo si človek tvorí svoj okruh ľudí s rovnakými záujmami?pretože sa cíti pozitívne pri nich,rezonuje s nimi,zvyšuje vibráciu, A HLAVNE sa cíti prirodzene pri týchto ľuďoch. Je úplne samozrejme sa obmedziť na ľudí ,ktorí zdieľajú približne rovnaké záujmy .Pokiaľ by to bolo opačne,tak by vznikli vojny.O TOM TO JE.

    Ty! a Groover! nútite vašu vieru nám,snažíte sa ju vtlačiť do hlavy každému,kto je naokolo vás. To je to, čo núti ostatných ľudí sa vnútorným monológom o vás vyjadriť,že ste mentálne retardovaní,dusiť to v sebe a navonok nájsť nejaký kompromis.U vás dvoch to nikdy nebude možné.stále budete mlieť len svoje okopírované vety zo spisov.

    Keď ste takí múdri a inteligentní vy dvaja,nájdite si čas na sebazdokonaľovanie sa , ospevovanie Krišny a ešte neviem čoho,namiesto toho,aby ste nám tiskali do hlavy vaše vety.Takto sa zdokonalíte o XXXXX% rýchlejšie,než aby ste tu písali.

    Toto je váš problém v hlave.My váš problém v hlave riešiť nebudeme.

    Helar – napadlo ma,či si chceš vykyvadlovať Gabrielov (alebo iného anjela) názor na tých dvoch.

    Páči sa mi

    • 🙂 Prečo vychádzaš z predpokladu, že som to už dávno neurobila? Aj keď pravda je, že nastavenie moderovania som nekonzultovala. Ak som tým urobila botu, tak ma tá bota pekne friško kopne do zadku. 😛 Kauzalita. 🙂

      Páči sa mi

      • No,fakt som nevedel,či áno,alebo nie,tak som radšej popýtal 😛

        medzi rečou – Ezechiel nám prezradil (strážny anjel jedného kamaráta),že prechod do piatej dimenzie nastane presne v ten dátum.Pýtam sa,je to podľa teba pravda? prosím,len áno/nie 😛 veľmi prosím 😛

        Páči sa mi

      • Ako to viem ja, je to proces, nie bod. Niečo je už teraz, druhá vlna má prísť okolo 2023 a minule, ako som si čítala o Blavatskej, zistila som, že ona hlásila príchod Mesiáša na 2025. Ten už nezažijem. 🙂

        Takže to tvoje áno/nie… Nemci používajú JEIN. Ja + Nein. 🙂 Jein.

        Páči sa mi

      • fakt zaujímavá odpoveď,viem,že nebude priebeh následne : toho dátumu výjde slnko, a určitých ľudí tu niet..je to proces,čiže sa to deje postupne.

        Ale napadá ma otázka. Kamarát sa čoskoro pridá k anjelom. rovno k anjelom! . Budeme si pamatäť jeho existenciu?

        Páči sa mi

      • jooj heli 😀 .

        musím sa priznať. som veľmi horlivý na tému piatá dimenzia. som úplne odviazaný od fyzického sveta. a už len čakám na ten deň,kedy prejdem do piatej dimenzie. viem,asi je to zlá cesta,pristupovať horlivo..Ale inak ako teraz to brať by mi to nebolo prirodzené.Nedostal som priamú odpoveď od Tyrael/Ezechiela , či prejdem do 5D. je to preto,pretože keby mi povedali áno,tak by som zanedbal vyvíjanie sa. ale Tyrael mi povedala toto :

        “nechaj sa prekvapit”

        v tomto prípade je pre mňa prekvapenie 5D,alebo dokonca niečo vyššie. dáva to logiku?

        Páči sa mi

      • Človek má takú zvláštnu vlastnosť. Potrebuje neistotu, neznámo, potrebuje sa na niečo tešiť. Nezvláda, keď sú veci vopred určené, vieš, čo bude a že sa to nezmení. Kým si, dovtedy vnímaš čas – a čas je besná veličina, pretože ťa núti nudiť sa. Ľudská pozornosť je prelietavá a keď sa chvíľku nemá čím zaoberať, tak začne byť neposedná a venuje sa hocijakej postrannosti, len aby sa zamestnávala. (Práve toto sme včera na šamanskej ceste s Gabrielom rozoberali, preto som teraz taká “múdra” 😛 .)

        Keby ti presne povedali, čo bude, stratil by si radosť z toho a venoval by si sa niečomu inému, menej známemu. Ľudská pozornosť. 😕

        Navyše, tento svet je “polievka možností” – všetko je možné a to, čo nastáva, sa “zapína” alebo “vypína” ľudským konaním. Takže niektoré veci sú 100%-ne dané, ale väčšina je voliteľná. Bude tu k tomu článok – zajtra, pozajtra, čo ja viem… Čaká vo fronte. 🙂

        Páči sa mi

      • Inak, ešte ma napadla jedna vec: prechod do piatej dimenzie je podľa mňa výlučne záležitosť osobnej vibrácie. Stres, netrpezlivosť a napätie sú nízke vibrácie. Tešenie sa na niečo je vysoká vibrácia. To, akú vibráciu máš, si dokážeš riadiť sám – tým, že si ten stav vyvoláš. Ale ak začneš pohŕdať hmotou, hnusiť si ju a odtískať sa od nej, tak tým svoju vibráciu znižuješ, pretože si si do života pustil niečo “nehodné”, “nechcené”. Nemá význam odtrhávať sa od hmoty za každú cenu, ale akceptovať ju ako štádium v tvojom vývoji, ktoré môže zo dňa na deň pominúť a tebe za tou hmotou nesmie byť potom ľúto (lebo nízka vibrácia). Proste vychutnať si to, čo máš, kým to ešte máš, ale nedržať sa toho zubami-nechtami a neodvodzovať od toho svoju hodnotu. 🙂 Si viac než len hmota. Oveľa, oveľa viac. 🙂 Ten zvyšok je “iný”, nezvyklý, ale rovnako úžasný.

        Len telku tam už nemajú. 😕

        Páči sa mi

      • Prepáč,ale teraz fakt musím použiť to slovo 😀

        Ďakujem,Veliká 😛 .

        Fúha,tak sa začnem tešiť 😛 to bude času na tešenie sa 😛

        Ah,prajem si,aby sme párkrát komunikovali Ja,helar,Gabriel. Je toho toľko,čo chcem povedať,ale mám blok sa vyjadriť tu,pretože tu je veľa čítajúcich. dá sa to jedine niekde v ústraní.preto som niekedy túžil mať tvoj kontakt.

        Páči sa mi

      • a ešte jedna vec : Nie,inkognito nezmení môj pocit bloku 😛

        Ah,musím pritiahnúť tú trojkomunikáciu 🙂

        medzi rečou, fotku,ktorú mám som ja. je to NIH (nulová informačná hodnota),ale nevadí 😀

        Páči sa mi

      • Seven, mám len jeden komentar, neber ma prosim ako – najkrajsi vyraz na to maju Nemci: Klugscheissera (ani neviem ako prelozit, tak najblizsie je k tomu asi opisne chrobak truhlik). Ak si tak velmi horlivo, strasne naviazany na ten prechod do 5.dimenzie, co sa s tebou udeje dusevne, ak sa nic nestane? Vies, vela veci moze byt iluzornych, alebo su len opisne (mozno tvoj prechod bude tvoje dospievanie). Budes sa teraz pekelne sustredit na nejaky prechod a ani nebudes poriadne zit, hladat si miesto v tomto svete, zamilovat sa a odtrpiet si to, nachadzat a stracat priatelov a vsetko to, s cim je tento krasny svet spojeny. Neber to prosim v zlom, skor mám obavy. A to som tu este nemala pri nikom 😉

        Páči sa mi

      • Niečo ti poviem, čo som si práve dnes uvedomila (priviedla ma k tomu Tenshi): Zdá sa, že moja úloha je byť tu pre “mladých mužov”. Niečo ako odrazový môstik. Kedysi pri mne “vyrastal” Dalibor, potom Aurík (dnes Devalon) s Filipom. Potom Groover. Neskôr Strieborný Dráčik a potom Jahve… a teraz sa ku mne hlásiš ty.

        Až po Jahveho to prebiehalo vždy viac-menej rovnako – najprv veľká “láska” a porozumenie, potom potreba odhraničiť sa v miere, ktorá sa ponáša až na nenávisť (nie u Dalibora, ale ten aj nebol zrovna vo vašom veku). Strieborného Dráčika si dnes mohol zažiť v priamom prenose. 🙂

        🙂 Takže si na mňa nezvykaj. Budem tu pre teba – ale ty tu nebudeš pre mňa. 🙂 (Aj o tom tu bude článok, práve som dostala mailom podklady.)

        Páči sa mi

    • 7

      “Prosím???? Ešte raz???????? … ?????!!!!!! AKO si dovolíš povedať,že sa uzavrela pred svetom,keď publikovala vyše 1800 článkov?! to je uzavretie?! bravo. si dobrý.”

      // Môže napísať aj milión článkov. Kvantita nehovorí nič o obsahu. Obsahovo sa ohraničila na vlastnú paradigmu.

      “A s čím iným majú ľudia mať DOČINENIE,NEŽ S VLASTNOU KOMFORTNOU ZÓNOU!?

      // Komfortná zóna znamená degradácia. Nie si konfrontovaný so žiadnou dynamikou, tak upadáš. Buď je človek nútený sa vyvíjať, alebo degraduje. Nič medzi tým.

      ” Keby sa ľudia zaoberali ostatnými všetkými vecami len nie ich komfortnou zónou,tak sa negativita priam zhmotnila z tých vojen. ”

      // Vojny sú o tom snažiť sa rozšíriť svoju komfortnú zónu – pomyselnú. Snažia sa preniesť svoju degradáciu na ostatných, tak ako to robí helar na tomto fóre.

      “Načo si človek tvorí svoj okruh ľudí s rovnakými záujmami?pretože sa cíti pozitívne pri nich,rezonuje s nimi,zvyšuje vibráciu, A HLAVNE sa cíti prirodzene pri týchto ľuďoch.”

      // To je ok. Toto ale nie je súkromie, toto je verejné fórum, je to verejné médium, preto je prirodzené, že sa sem zapája verejnosť. Nemôžeš ale čakať, že verejnosť bude zložená z tvojej súkromnej sféry.

      “Je úplne samozrejme sa obmedziť na ľudí ,ktorí zdieľajú približne rovnaké záujmy .Pokiaľ by to bolo opačne,tak by vznikli vojny.O TOM TO JE.”

      // Tak nech sa na nich obmedzí, a sprivátni toto fórum.

      “Ty! a Groover! nútite vašu vieru nám,snažíte sa ju vtlačiť do hlavy každému,kto je naokolo vás. ”

      // Si v omyle. Nikto nikomu nič nenúti, to len ty máš taký pocit, lebo máš nesprávne sebaohodnotenie a si precitlivený. Nikto ti nehovorí, že tomu máš veriť, ide o to, že keď niečo tvrdíš verejne, mal by si si to vedieť obhájiť. Groover písal iba veci, na ktoré argumentačne nestačíte, a preto je problémom, a robíš z neho teroristu, ktorý ti drží pri hlave pištol a núti ťa, aby si niečomu veril. Ja môžem povedať o tebe, že nám tu nútiš svoj názor a svoju vieru, aby sme mali pohľad ako ty.

      “To je to, čo núti ostatných ľudí sa vnútorným monológom o vás vyjadriť,že ste mentálne retardovaní”

      // To sa volá schizofrénia kamarát, a spôsobujú ju okrem iného aj vyvolávania a kontakt s duchmi a nízkymi bytosťami, čím sa tak radi zaoberáte. Máš čo si chcel.

      “stále budete mlieť len svoje okopírované vety zo spisov.”

      // Áno, radšej budem prijímať poznanie z najstarších a najautoritatívnejších metafyzických spisov, ako od nejakých entít, ktoré vyvolávaš, a berieš ich za autoritu, pričom sú to zblúdilé duše a robia si z teba srandu a cucajú tvoju energiu. Potom sa staneš jedným z nich. Aj o tom hovoria Védy. Nechcel by som tak skončiť, ale komu niet rady…

      “Keď ste takí múdri a inteligentní vy dvaja,nájdite si čas na sebazdokonaľovanie sa , ospevovanie Krišny a ešte neviem čoho,namiesto toho,aby ste nám tiskali do hlavy vaše vety.Takto sa zdokonalíte o XXXXX% rýchlejšie,než aby ste tu písali.”

      // Ja tu nepíšem moc, lebo som si uvedomil pred časom, že to nemá význam, ale niekedy mi to nedá, hlavne keď vidím ako sa chováte ku Grooverovi, ktorému sa Helar dlho pchala niekam, ale keď akceptoval moje argumenty, tak sa stal jej nepriateľom. Lebo priateľ môjho nepriateľa je môj nepriateľ. Čo sa týka sebazdokonaľovania, ospevovania atď. to robíme nemusíš sa báť.

      “Toto je váš problém v hlave.My váš problém v hlave riešiť nebudeme.”

      // Teraz to ale riešiš. Páči sa mi aj tvoj postoj MY, máš pocit nejakého zvláštneho uspokojenia, že hovoríš v množnom čísle? Mne to skôr zaváňa oidipovským komplexom. Freud by si na tebe zluskol.

      “Helar – napadlo ma,či si chceš vykyvadlovať Gabrielov (alebo iného anjela) názor na tých dvoch.”

      // Mňa napadlo, že taký mladý chalan, ktorý sa nechal Helar zmanipulovať k vyvolávaniu duchov, to je presne dôsledok jej propagandy. Želám ti veľa šťastia, a málo psychických porúch z toho, čo robíš.

      Páči sa mi

  13. Dobrý večer,
    nedá mi to ale ja nemôžem súhlasiť s Groover-om ani s Nryan-om.Pretože oni samy nútia ľudí na okolo aby verili len krišnovi a ničomu inému.Viete už asi pred cca 3 rokmi som sa naučil že všetky duchovné učenia sú veľmi užitočné.S každého si človek vyberie čo potrebuje.Nemusí silou mocou ísť iba za jedným jediným.Sloboda voľby je to čo Vám chýba chlapci.Neviem či prejdem do 5 dimenzie,ale aj keby nie budem si pamätať veľa vecí ktoré ma naučili všetky duchovné smery.Nemám dôvod tu niekoho osočovať že sa škatuľkuje do vlastnej podstaty.Nejde o to aby vetci verili jednému,ale aby VŠETCI VERILI V JEDNO!!!

    Teda v Silu jednoty,ktorá nás spája.

    Mimochodom poprosil by som každého s Vás aby sa vyjadril k tejto pesničke. 😉

    Vďaka za vaše komentáre a názory. 🙂

    Páči sa mi

  14. nrayn: “Hlavne keď si zoberieš, že je FAKT, že všetky náboženstvá a filozofie vychádzajú z Véd. To nie je fanatizmus, to je fakt, na ktorý sa môžeš opýtať hociakého fundovaného filozofa, religionistu a pod.”

    Fiiha, ale to je mi novinka. Za cele moje 5 rocne studium filozofie, mi ani jeden fundovany filozof, ci uz zijuci, alebo mrtvy (prostrednictvom knih), nestihol odovzdat tuto “prevratnu” myslienku a to tam boli vsakovaki experti na tu svoju vlastnu a jedinu pravdu…

    nrayn:”Helar, jednoducho povedané, tváriš sa, že ťa zaujíma poznanie, ale problém je v tom, že iba také, ktoré ti je pohodlné, ktoré ťa nenúti nič robiť.”

    To iste sa da povedat aj o ludoch, ktori vsetko “svoje” poznanie nekriticky preberaju z Ved, ci inych diel. Nekritickost je pohodlnost, Len slepe prijatie cohokolvek (nazoru, viery, myslienky, pocitu atd.) je pohodlnost. Nechat premyslat druheho za mna je pohodlnost a pod. Posudzujes konanie/nekonanie Helar, ale co tak sa skusit pozriet aspon na okamih do zrkadla a vystupit tak z pohodlnosti…? 😉

    Este k poznaniu, ked tu uz o nom bola tolko reci.
    Sokrates sa k poznaniu vyjadril trefne: “Viem, ze nic neviem.”
    To je jediny zaklad, z ktoreho moze vyrastat naozaj zive poznanie (v zmysle povodneho episteme) ako PROCES a pohyb a nie ako nieco, co je nehybne a definitivne dane v zmysle, ze je to takto a takto a nijako inak to byt nemoze, lebo je to tak niekde napisane a bla bla bla.. To nie je poznanie, ale len staticka dogma (doxa) bez vlastneho zivota, bez dychu a bez skutocneho poznavacieho procesu…

    Páči sa mi

    • “Fiiha, ale to je mi novinka. Za cele moje 5 rocne studium filozofie, mi ani jeden fundovany filozof, ci uz zijuci, alebo mrtvy (prostrednictvom knih), nestihol odovzdat tuto “prevratnu” myslienku a to tam boli vsakovaki experti na tu svoju vlastnu a jedinu pravdu…”

      // Tak to asi nepoznáš T.S.Eliota, Voltaira, Emersona, Hegla, Schlegela, Maxa Mullera, Wattsa, A.N.Whiteheada, Wellsa, Hesseho, H.D. Thoreau-a, Droita, A.Huxleyho, Schopenhauera, Paula Deussena, a ďalších.

      Bude to asi tým, že ťa učia naše slovenské “kapacity” na školách, ktoré nie sú úrovňou ani v prvých 200 škôl, alebo si počas štúdia chodil na príliš krúžkovíc, izbovíc a chodbovíc.. ;P

      “To iste sa da povedat aj o ludoch, ktori vsetko “svoje” poznanie nekriticky preberaju z Ved, ”

      // To je tvoje nepodložené tvrdenie. Aby si mohol tvrdiť, že to preberám, alebo Groover preberá nekriticky, musel by si poznať náš prístup k tomu, proces nášho myslenia a kognície. Myslíš si, že nás natoľko poznáš, alebo z čoho vychádza tvoja špekulácia o nekritickom prijímaní? To by ma naozaj zaujímalo.

      “Nekritickost je pohodlnost, Len slepe prijatie cohokolvek (nazoru, viery, myslienky, pocitu atd.) je pohodlnost. ”

      // Ďakujem za definíciu. Rozoberáš ale len svoju vlastnú mystifikáciu, keďže ako som ti napísal vyššie, to že niečo prijímame nekriticky, je len tvoj názor, a nemáš to ako dokázať, je to zjavná tendenčná špekulácia, ktorá má akože podložiť niečo, čomu ani sám neveríš.

      “Posudzujes konanie/nekonanie Helar, ale co tak sa skusit pozriet aspon na okamih do zrkadla a vystupit tak z pohodlnosti…? ”

      // detto.

      “Este k poznaniu, ked tu uz o nom bola tolko reci.”

      // Som zvedavý, čo máš ty čo povedať k poznaniu, keďže svoje kvality vyštudovaného filozofa si už “prejavil”..

      “Sokrates sa k poznaniu vyjadril trefne: “Viem, ze nic neviem.”
      To je jediny zaklad, z ktoreho moze vyrastat naozaj zive poznanie ”

      // Tak sa vráť do starovekého Grécka, tam by si sa uplatnil ako jeho topánkoviazač.
      Píšeš vlastne, že živé poznanie môže vyrastať z vedomosti o vlastnej nevedomosti. Čo to má spoločné ale s tým, o čom tu je reč? Každý jeden človek sa rodí úplne nevedomý, a jeho poznanie, ktoré získava je získavané od autorít v danom poli poznania. Najsilnejšou metafyzickou autoritou sú Védy. Čo teda navrhuješ?

      “ako PROCES a pohyb”

      // Ako proces a pohyb učenia sa, dospieť k tomu poznaniu.

      “a nie ako nieco, co je nehybne a definitivne dane v zmysle, ze je to takto a takto a nijako inak to byt nemoze”

      // Pokiaľ vychádzame z predpokladu, že stvorenie nie je náhodné, musíme pripustiť, že má svoje večné zákonitosti a funguje na základe nich.

      Ty si asi myslíš, že nič nie je isté, všetko sa mení, atď. To by znamenalo, že to, čo dnes píšeš, môže byť pravda dnes, ale zajtra už nemusí. Aký má potom význam to, že tu vôbec niečo píšeš?

      “To nie je poznanie, ale len staticka dogma (doxa) bez vlastneho zivota, bez dychu a bez skutocneho poznavacieho procesu…”

      // To je zas tvoja mystifikácia, ktorú len ďalej rozvíjaš. Poznanie ako také je poznanie o večných zákonoch, ktoré sú večné, teda nemenia sa. Ty si myslíš, že to, čo sa nemení nemá hodnotu? To je to, čo ťa naučili v škole? A to, že si myslíš, že poznávací proces nie je proces spoznania večných zákonov, ale je to iba vlastná špekulácia spoznávania niečoho, čo sa samo o sebe vyvíja, to svedčí o tvojom deformovanom akademicko-špekulatívnom pohľade na život.

      Poznanie ako také je nemenné, nevyvíja sa. Keby sa vyvíjalo, znamenalo by to, že nebolo dokonalé, a nikdy nebude dokonalé. Možno tebe také poznanie vyhovuje, lebo sám funguješ na materiálnej báze, ktorá je pominuteľná a dočasná, preto si myslíš, že aj Pravda ako taká musí byť taká. Je to len tvoj skreslený pohľad.

      Páči sa mi

      • Pre nrayn: Helar ma pravdu. “zbytočné diskutovať”…
        Na vsetko adresovane mne (resp. mojmu studiu filozofie o ktorom Ty vies velke nic), sa preto radsej povznesiem a nenecham sa zatiahnut do Tvojich hratok na jedinu absolutnu pravdu…
        Ale jedno si este neodpustim. Doteraz som mala krishnakov ako tak v ucte, ale odteraz vdaka Tebe a Grooverovi (ale najmä vdaka Tebe) sa im budem vyhybat velkym oblukom, Uvedomujem si, ze na zaklade vzorky dvoch ludi by som nemala zovseobecnit a hadzat vsetkych do jedneho vreca, no napriek tomu to aspon na urcity cas, tak urobim.

        Páči sa mi

      • Nech sa páči, takých samozvaných expertov a bulvárnych ezoterikov nikto nepotrebuje. Niekedy je lepšie ignorovať a vyhýbať sa, ako čeliť pravde. Keď ti je zaťažko priznať, že píšeš hlúposti, ktoré sa ani nesnažíš si obhájiť – lebo sú to tvoje vlastné výmysly, tak sa ti ani nečudujem, že to zahrávaš do autu.

        Páči sa mi

      • DreamingRaven, nie je to v nabozenstve, viere alebo v koncepte. Zalezi od nositela, ci je dostatocne ludsky a charakterny, neviem, ako inak to popisat.. Clovek dokaze zneuzit akukolvek dobru myslienku. Včera som prave mala debatu s takym otvorenym moslimom, kedze vzdy sa na svojich cestach zacnem rozpravat s ludmi o ich viere a ak su otvoreni inym pohladom, vzdy su to zaujimave debaty. Tento pan je hlboko veriaci moslim, ale je si vedomy, ze to je jeho viera a ta nemusi platit pre inych. On je so svojim Bohom stastny a rovnako to zelal mne, stastie s tym mojim. Prenho je to velmi intimna zalezitost, Ramadan a piliere viery dodrziava z ucty a nie zo strachu. jeho viera nie je moja, ale citila som, ze ma ma rad, ako cloveka. Stretla som však aj fanatickeho moslima a to bola ina kava 🙂 intelektualne vyspely, v hlave horuco a v srdci chlad..

        Páči sa mi

    • Raven,

      zbytočné diskutovať. Keď som ten koment čítala, urobila som prvé, čo ma napadlo – svoje meno som prepísala Nraynovým (a upravila rody a reálie)… a sedelo to… 😛

      Včera som sa stretla so skupinou ľudí zasa pri líle a niečo z toho, čo sa tam čítalo, mi dalo nový vhľad. Uvedomila som si, že veď ja som takmer ako Nrayn a Groover… Len svoj pohľad nikomu nevnucujem, iba o ňom otvorene hovorím. Ale tiež mám autoritu, ktorá je pre mňa jediná a nedotknuteľná – anjelov.

      Vlastne nie som o nič lepšia. Teda, nie že by na tom záležalo. 🙂

      Páči sa mi

      • Heli, budes rovnaka, ked pojdes na Nraynov blog a tam napises, ze tvoj nazor je jedina pravda a prisla si tam, aby si ubohych Nraynovych nasledovnikov odtiahla od ohnov pekelnych, lebo jeho viera ich privedie ku skaze, sposobi im vredy a v buducich zivotoch sa stanu prinajlepsom rasistickym politikom v Ziline, alebo inym opovrhnutiahodnym tvorom :). Mas svoju vieru a autority (ako my vsetci) a to, ze ich zverejnis na svojom blogu je ok. Ak to bude nezaujimave, navstevnost budes mat nula. Je to ako so zlymi knihami..

        Páči sa mi

      • Dík, Tenshi, ale ono na tom vlastne vôbec nezáleží. Sama seba vnímam ako most – ako pevný bod v čase (kde čas a priestor neexistujú, takže celý obraz je vlastne parádne absurdný). Som tam, aby som spojila jeden breh s druhým. Nemám vplyv, kto po mne prejde a kto nie. Som a mám svoj účel. A je nezmysel prísť k mostu a nadávať mu, aký je ohavný a ako s ním nesúhlasíš práve na tom mieste… Buď prejdeš alebo nie. Tvoje rozhodnutie. Mne je to jedno – ja tam som a budem až do konca dní. 🙂 S telom alebo bez tela. 🙂 A nemám čo pindať, keď mi niekto žerie nervy. U Otca som si vyžobrala, že ma neukrižujú, ale nesľuboval mi, že to bude vychádzka ružovým sadom! 😆

        Páči sa mi

      • Ja som velmi citliva na tlak a nutenie zo strany akychkolvek ludi, preto som sa aj snazila cely zivot dostat co najvyssie, aby som mala co najmenej sefov nad sebou a mala som relativnu slobodu. Nakoniec jedina akceptovatelna autorita ostala len jedna a ta nie je clovekom 🙂 S vierou je to to iste. Ked ma niekto presviedcal, vyhrazal sa ohnami pekelnymi a pod, akurat som sa nastvala a zatala. takze pre mna su najvhodnejsie mosty – nie obracaci na vieru. Včera som sa o tom bavila s jednym tolerantnym a pokornym moslimom.

        Páči sa mi

  15. Tenshi – to sme už preberali s viacerými ľuďmi. máš správnu obavu o tom,čo keď sa nestane nič. tieto myšlienky niekedy napadajú aj mňa.Ale na to nechcem ani pomyslieť. Ja som odviazaný od tohto sveta,čo je zlé. Ale neviem si nájsť k nemu cestu,obmedzil som sa len na určité veci,ku ktorým prejavujem záujem.Toho je skutočne málo, a nechcem si nájsť záujem k veciam,ku ktorým záujem nemám.to je logické.

    Zase sa pozastavím – iluzorných. ilúzia je niečo abstraktné,nehmotné. Piatú dimenziu si predstavujem tak,že tam nebude veľké % ľudí , a to je dostačujúce na to,aby som v 5D bol spokojný.

    a teraz tá dôležitá vec :

    ,,Budes sa teraz pekelne sustredit na nejaky prechod a ani nebudes poriadne zit, hladat si miesto v tomto svete, zamilovat sa a odtrpiet si to, nachadzat a stracat priatelov a vsetko to, s cim je tento krasny svet spojeny,,

    Nie fakt,síce mám málo ročkov, odskúšal som si všetko možné,čo je naokolo mňa. Dôvod prečo som sa dal na sústredenie do 5D a duchovnú cestu je ten,že mám ale absolútny pocit,že nepatrím na Zem.

    To ,ako teraz žijem,ako si robím svoju duchovnú cestu ,zdokonaľujem sa, nazývam poriadné žitie.má to účel. žitie vo svete účel pre mňa nemá,pretože som si všetko vyskúšal a nerobí mi to radosť,skôr naopak.

    To čo ty pokladáš za krásny svet,je pre mňa zlý svet.Tento svet má negatívny vplyv na mňa. Tak,ako som sa teraz obmedzil len na malé % z toho,čo som kedysi robil,mi vyhovuje a nazývam to žiť naplno. Pre to ostatné,čo existuje vo svete,som sa stal len pozorovateľom.

    ,, hladat si miesto v tomto svete,,

    Hľadám si miesto inde,nepatrím sem.

    ,,zamilovat sa a odtrpiet si to,,

    Neuveríš,stalo sa. Nem radosť. Negativita.

    ,, nachadzat a stracat priatelov,,

    Stalo sa. Momentálne mám troch priateľov,dostačujúce.

    Už to chápeš?

    Páči sa mi

      • Na toto ti neodpoviem :

        1.) Nemám ťa rád.
        2.) Akákoľvek odpoveď by viedla k ďalšiemu kopirovaniu spisov.
        3.) Nekomunikuj so mnou, a všetko bude tak,ako má byť.

        Páči sa mi

      • Ty si sa začal vyjadrovať na moju osobu, a teraz mi hovoríš, aby so nekomunikoval?
        Ty 5D dimenzia, hahaha. V tvojom prípade to budú pekelné planéty a neskôr vtelenie sa
        do tela zvieraťa. Zákony stvorenia tak fungujú, keď pripravuješ o telá iné živé bytosti, sám
        budeš pripravený o toto telo, a budeš si musieť vytrpieť všetko, čo si napáchal.

        Tvoj jediný pokus o argument je kopírovanie spisov. Nevysvetlil si ale čo je zlé na tom, keď
        niekto získava poznanie z autorizovaných zdrojov. VŠETKO poznanie je predávané týmto spôsobom,
        aj ty chodíš do školy, a tam ťa niekto niečo učí zo “spisov”, aj ty čítaš *možno* knihy, ktoré si nepísal
        ty sám, a aj ty si berieš rady od helar a iných ľudí, z ich spisov. Jednoducho povedané, tvoj názor
        na získavanie poznanie zo “spisov” neobstojí, lebo pokiaľ by si čerpal iba sám zo seba, nevieš ani
        chodiť, ani rozprávať, a nemôže byť žiadna reč o žiadnych vyšších princípoch.

        Si proste pokrytecký vrah, ktorého materiálna ilúzia pripravila o všetok zdravý rozum, a žiješ v rozprávke
        o tom, že z tej žalostnej situácie v ktorej si ťa niekto zadarmo vytiahne do nejakej dimenzie, ale budeš
        veľmi prekvapený.

        Páči sa mi

      • Huh? kde som písal,že jem mäso ?

        ,,kopiruješ spisy,, je fráza vytvorená na teba viacerými ľuďmi. Ty si to zobral natoľko vážne,začal si tu vysvetľovať na A4 NIH (nulovú informačnú hodnotu) a veľmi sa rušaš 😀 fakt,už mi je do plaču z teba :DDDDDDDDDDDD

        Budeš prekvapený ty sám.Nie nadarmo si o tebe a o Grooverovi myslia,že U r kinda retarded guy. Dnes mi fakt zlepšil náladu,len tak ďalej a prostredníctvom teba sa mi zvýši vibrácia natoľko,že o 5D nemusím rozmýšľať a rovno splyniem s bohom :DDDDDDDDDDDD

        Nrayn,len tak ďalej,prezentuj svoju nekompletnu myseľ.Niektorých to irituje,ale v mojom prípade aj niektorým to zlepšuje náladu .

        Páči sa mi

      • nrayn ty velmi rád robíš bu bu bu … bu bu bu bububububu ? však? 🙂 …. prečo to tak vidím? .. píšeš sevenovi .. ty budeš, budeš v budúcom živote toto a ty toto a stále len budeš … prečo tak strašíš? … si človek ako on, bohužial pre teba, chvalabohu pre neho 😀 … podliehaš rovnakým zákonom bez ohľadu na to, či vedy číta alebo nnie, či mäaso je alebo nie .. ale čo je najdôležitejšie .. si ten najmenší z najmenších červíkov na tejto planéte, aby si mal právo rozprávať takéto bohapusté lži .. ty budeš v budúcom živote trpieť … prečo to vidím ako lož? .. lebo je to len tvoja predstava o spravodlivosti krišnu … len a len to čo sa rodí z tvojej a tvojej hlavy a krišna s tým nič nemá .. preto podliehaš rovnakým zákonom ako ktorýkoľvek z týchto ľudských červíkov ,ktorí na teba tuto reagujú .. ber to tak, že robia osvetu na tvojej duši a chcú ju zachrániť, rovnkao ako sa to snažíš už jeden celý deň robiť ty .. 🙂

        “milujem” tieto reči naozaj .. ked ma nebudeš poslúchať tak …. tak čo? umriem? stratím sa? kde sa stratím? kam sa stratím v celom zázračnom stvorení sa kam preboha stratím? … to že budem v budúcom živote v tele zvieraťa je oproti faktu, že ty by si mal byť ten najpovolanejší odmenou a nie trestom … 🙂

        a nie, nie som nijako rozrušená, len sa divím, že máš potrebu reagovať na chlapca ktorý sa hľadá 😯 .. more, ty si fakt prípad, naozaj … s tebou byť zavretý v jednej miiestnosti … hm, hm, .. moja povaha by si musela velice dlho spievať mantry,( a poriadne nahlas podotýkam 😉 ) aby som nechala tú valašku na svätom pokoji … more 😀 😀 😀

        Páči sa mi

      • seven 🙂

        a načo? .. tebe som svojho času už povedala svoje … pamätáš? .. riad sa sebou a svojim vnímaním .. to je všetko čo ti viem k tomu podať ..

        pekný den prajem seven a nielen tebe samozrejme 🙂

        Páči sa mi

      • lilah

        Nerobím bu bu bu, len mu pripomínam, a aj tebe, že kto ako zaseje…ale veď to poznáš, ale zjavne ignoruješ. Ty si myslíš, že dospejete do nejakej “dimenzie”, keď sa na úrovni vrahov nevinných bytostí. Áno, bude to dimenzia, ale nebude pre vás vonkoncom príjemná. 😉

        To nie je vec strašenia, ale konštatovanie.

        ” podliehaš rovnakým zákonom bez ohľadu na to, či vedy číta alebo nnie, či mäaso je alebo nie .. ”

        // Presne. A jeden z tých zákonov je zákon akcie a reakcie, ktorý hovorí o tom, že keď zabiješ, budeš zabitý.

        “si ten najmenší z najmenších červíkov na tejto planéte, aby si mal právo rozprávať takéto bohapusté lži .. ”

        // To je tvoj názor, že to je lož. Proti tebe je ale logika a zákon kauzality. Keď spochybníš ten, potom sa môžeme baviť o tom, či je to lož alebo nie.

        “prečo to vidím ako lož? .. lebo je to len tvoja predstava o spravodlivosti krišnu … len a len to čo sa rodí z tvojej a tvojej hlavy a krišna s tým nič nemá”

        // Krišna píše vo Védach, že kam pôjdu ľudia, ktorí vraždia zvieratá a nejavia žiadnu snahu sa zmeniť.

        “robia osvetu na tvojej duši a chcú ju zachrániť, rovnkao ako sa to snažíš už jeden celý deň robiť ty .. ”

        // Akú osvetu? Veď tu som nevidel prezentované žiadne poznanie, iba spochybňovanie Véd, ktoré sú základom poznania. O akom poznaní a osvete to hovoríš? Veď vy si neviete obhájiť ani najzákladnejšie veci.

        “milujem” tieto reči naozaj .. ked ma nebudeš poslúchať tak …. tak čo? umriem? stratím sa? ”

        // To je tvoja mystifikácia. Ja nehovorím, aby si ma poslúchala, alebo on, ale aby ste sa zamysleli nad tým, že porušujete večné Krišnom stanovné zákony. To je iba upozornenie, je na vás, či budete naďalej v nevedomosti a nadutí na svoje tzv. poznanie, alebo budete s tým nič robiť. Mne osobne je jedno, ako žijete, len konštatujem. Možno niekto iný si to prečíta, a bude mať možnosť sa zamyslieť bez toho, aby bol pokrytec a odsudzoval najstaršie a najrozsiahlejšie poznanie na Zemi kvôli svojej predpojatosti a zaslepenosti žvástami, ktorými vás tu kŕmia.

        “kde sa stratím? kam sa stratím v celom zázračnom stvorení sa kam preboha stratím? …”

        // Kde píšem, že sa stratíš? Nič také som nepísal, tak prestať mystifikovať, a keď máš náladu na hyperbolizáciu vlastných výrokov, tak to značí o tom, kde sa nachádzaš, a čo si schopná v tom svojom divadielku predviesť ešte.

        “to že budem v budúcom živote v tele zvieraťa je oproti faktu, že ty by si mal byť ten najpovolanejší odmenou a nie trestom … ”

        // …

        “a nie, nie som nijako rozrušená, len sa divím, že máš potrebu reagovať na chlapca ktorý sa hľadá ”

        // Ja nemám potrebu, on sa začal obúvať do mňa, ja mu len odpovedám. Kto začal riešiť koho? Hmm? Si to ešte raz prečítaj.

        “.. more, ty si fakt prípad, naozaj … s tebou byť zavretý v jednej miiestnosti … hm, hm, .. moja povaha by si musela velice dlho spievať mantry,( a poriadne nahlas podotýkam ) aby som nechala tú valašku na svätom pokoji … more ”

        // Takýmto štýlom sa môžeš rozprávať so spolubývajúcimi v Pentagone vo Vrakuni. My sa nemáme o čom baviť, tak na mňa nereaguj, to som ti písal už dávnejšie.

        Páči sa mi

      • kedy už začneš čítať nrayn? .. povedz kedy? nie očami, ale srdcom ..a ty prepáč…. TY nrayn, a ani nik iný, mi nikdy nebude hovoriť na koho mám reagovať .. len aby bolo jasné … zabudol si? tuším si tu písal sám, je to verejný blog … tak kroť svoje ego a bude všetko v poriadku … a už preboha živého, prestan tu furtom niečo pretláčať .. keby si mal potuchy ako funguje vedomie nepísal by si tu takéto podradné rečičky a SVOJE fantazmagorie, ktoré máš len preečítané z kníh … aj keby si sa šiel schovať do himaláji .. alebo si len môj sused vo vrakuni 😉 .. pokiaľ nepôjdeš do seba cez srdce nič nevieš a nič si nepochopil … už to pochop konečne a začni čítať …. ale v sebe … čím tzo mám ppodložené toto čo ti tu píšem? .. prečítaj si posledné vety, možno vetu z BG … píšu tam zanechaj všetky náboženstvá a následuj ma! … a kam? ked nevieš čo to láska a zvlášť láska krišnu vôbec je? …

        a k tomu môjmu prejavu voči tebe .. vieš … na teba platí len toto .. hrubá sila … až tak velmi som sa znížila aby som ju použila … ale ty evidentne stále nevieš o čo tu kráča …

        s grooverom sa rada porozprávam ..lebo má chlapec veľký potenciál stať sa osvieteným .. ale pod tvojím patronátom sa mu toto nikdy nepodarí … lebo si jednostranne zameraný a večne kritizujúci … krišna miluje rôznorodosť ale ty ju zabíjaš … tak sa konečne zobud …a až potom uvidíš ako si sa mýlil … a ako velmi taháš do záhuby aj tých ktorí ťa nasledujú …

        a k tým védam .. nrayn .. viem, na základe svojich skúseností viem, že védy sú podložené na 60% pravdou a preto nemám dôvod pochybovať o tom, že ostatné nie je pravda ..ale to sa týka posmrtného života ten ja teraz preskúmať neviem a neviem ho podložiť faktami ..

        a k tomu zabíjaniu .. súhlasím .. načo zabíjať zbytočne ..ale ty zasa nemáš pravdu v tom, že nejesť mäso je správny postoj … len treba brať na vedomie našu spotrebu, a spôsob pripravenia o život toho zvieraťa … nrayn .. to všetko je hmotné telo, ktoré ako hmotnné aj skončí .. moje, tvoje, toho zvieraťa .. prosto všetkých .. mna raz tiež budú žrať chrobáci … teda moje hmotné telo … ale to ešte neznamená ž budú požierať mna .. a to isté sa stane tomu zvieraťu … atd .. už sa konečne zobud .. a prestan tu motať piate cez deviate .. už mi vážne začínaš mierne dvíhať tlak … 🙂

        Páči sa mi

    • Rozumiem Ti Seven, moje obavy to nezmensilo, ale nemam preco sa Ti kafrat do zivota. Mám len jednu radu- zachovaj si istu uroven skepsy a odstupu od vsetkeho. Aj od inych dimenzii a velkych ocakavani. Mozno nic nepride, aj to treba brat ako mozny fakt, ale nemusi to mat na teba ziadny dopad. Vsetko moze byt inak. Dogmy mozu byt rozne – hlasanie nabozenstiev, jedinych pravd, ocakavanie konca sveta ci vzostupu.. Vsetko je mozne, ale nemalo by ta to definovat. To je sloboda..

      Páči sa mi

  16. Vyjadrím sa ako tichý pozorovateľ tejto, takisto aj predchádzajúcej stránky, ktoré má na “rováši” Helar 🙂

    Nepatrím medzi ľudí, ktorí zvyknú mať komentáre pod publikovanými článkami, no nemení to nič na tom, že si ich rada prečítam a zamyslím sa nad nimi, pretože nikto nie je dokonalý a niekedy sa zvyknú ľudia navzájom krásne dopĺňať.
    Nepoznám Groovera. Nepoznám Helar. No už nejaký ten rok poznám ich myšlienky a tiež myšlienky ostatných ľudí, ktorí ich zverejnia tu, v komentároch. Čokoľvek, čo tu riešite, má svoje opodstatnenie. Čo človek – to názor.
    Je mi jasné, že sa tento razantný krok dotkol Groovera. Je mi jasné, že sa jeho “útoky” dotkli ľudí, ktorí sympatizujú s Helar.
    Vždy okolo seba kopú len ranené zvieratá. Myslím, že akoukoľvek pozornosťou voči sebe a myšlienkam druhým len zvyšujete napätie.

    Dnes ráno som si prečítala článok o mladom mužovi, čo sa rozhodol dostať do povedomia hrdinstvá ľudí, ktorí prežili SNP a všetky jej hrôzy. Chodí za tými ľuďmi, fotí ich a nahráva ich svedectvá na diktafón. Potom ich portréty zväčšuje a lepí na rôzne verejné miesta, aby ľudia nezabudli, komu vďačia za to, že vôbec dostali možnosť byť na tomto svete. Na oko to nemá absolútne nič spoločné s tým, čo vyvolalo Helarine rozhodnutie schvaľovať Grooverove moralizujúce komentáre. To len aby ste boli v obraze, že vytiahnem jednu vetu, myšlienku a slová pána Eduarda Trizuljaka, človeka, čo nemal s ezoterikou, toltéctvom, krišnovinami a inými duchovnými plnkami nikdy dočinenia. Bol partizán, bojoval ako 18-ročný a boli spolu s jednotkou ukrytí v lese, keď ich nechutne od chrbta napadli nepriateľské vojská. Keď sa už dostrieľalo, situácia sa upokojila, nastal problém, keď sa k nim dostal zatúlaný ruský vojak v službe nacistického Nemecka. Citujem:

    „Hovorím bratovi Janovi, poďme ho zabiť, lebo nás pri spaní podusí. No zabiť sme ho nechceli, tomu sme sa aj s Janom vyhýbali, aby sme mali čisté ruky,“ spomína dilemu. Nakoniec sa dohodli, že ho vyhladujú. „Nedajme mu jesť a on sa poberie sám. No aj tak bolo.“

    Vždy si vraj pripomínal otcove heslo: „Ak nemáš čo kde komu dobre urobiť, nekrivdi.“ Myslím, že tento staručký pán zasršal múdrosťou na všetky strany. Preto sa pýtam: Prečo jednoducho, keď niekomu prekáža názor iného človeka, jednoducho ho “nenechá vyhladovať” tým, že si ho nevšíma?

    Bez reakcíí sa nepohne ani lístok na strome a dotyčného to po čase prestane baviť, pretože nemá vodu na mlyn. Ja som spočiatku Grooverove komentáre čítala, no keď som zistila, že ma nemajú čím obohatiť, jednoducho som ich preskočila a venovala sa tým, ktoré mi majú čo-to do života dať. Jemu to neublížilo, mňa to nezaujímalo a po čase som sa na nich začala aj kvalitne baviť. Nič mi nezlepšilo náladu viac, ako jeho názory pod článkami. Nakoľko nevedel nikdy s ničím súhlasiť, len všetko “troška” poupraviť alebo prispôsobiť svojmu presvedčeniu. Bavila som sa a bavím sa aj teraz, ako krásne dokáže pracovať ľudské ego, presne to, ktoré sa snažíme všetci zatlačiť do úzadia. Toto sú doslova výkriky 😀

    Chápem Helar, že to tu chce mať upratané, ale prach sadá na poličky vždy a po čase ho treba len utrieť, jednoducho sa ho nezbavíš, pretože je to aj kúsok z teba, kúsok z toho teplého paplóna, kúsok z návštevy, čo minule prišla…

    Sú to žabomyšie vojny, nikto tu nikomu nezakazuje dýchať vzduch. Nechajme ho nadýchať sa komukoľvek, kto chce a ak zistí, že ho nemá s kým zdieľať, jednoducho ho odíde dýchať niekam inam bližšie k Indii.

    Vás tiež určite v detstve nebavila stále tá istá hračka 😉

    Pekný deň prajem!

    Páči sa mi

    • 🙂 Euridika, stále je to proces učenia, ktorý sa niekedy, aby sa pochopil, prejavuje práve takouto “detskou” hrou 🙂 Je to únavné, pre nezúčastneného, absolútny súhlas a poukazuje to na “nedokončené”, resp. to nedokonalé v nás, ktorý sa “ťahajú za vlasy”. Pochopil som, že to sú cykly, ktoré sa vracajú, až kým to definitívne nemám spracované, pochopené. Je to taký smiešny paradox, z ktorého sa vždy dá vziať kopa ponaučenia, alebo sa to proste dá ignorovať, alebo sú aj iné cesty, ale aktívnym zapájaním sa zisťujem, že či to vo mne ešte nejako rezonuje, alebo je to už vybavčo, resp. ak mám pocit, že treba “pomáhať” naprávať nesprávne komunikované predpoklady 😀
      a tu je hneď niečo, čoho sa môžem drapiť, lebo toto sa týka mňa…”Spasiteľský syndróm”, resp. nútenie pomoci tam, kde ju odo mňa nikto nepýta 😆
      Nuž, mám ešte čo robiť a robím to rád 😉

      Páči sa mi

  17. vyborna prilezitost pre Groovera overit si ci nahodou na uverejnovani prispevkov na tento blog nezdravo nelipol…preco mu nedoprajes toto pozehnanie Nryan? nie si nahodou aj ty nejak priputany k tejto plodonosnej cinnosti?bacha na to!

    Páči sa mi

    • Tu nejde o lipnutie. Ja sem nepíšem, kedysi som písal na helarin blog, ktorý kvôli mne zrušila, uvedomil som si, že niektorým ľuďom netreba ukazovať pravdu, lebo ich to môže položiť. Ja píšem na X blogov, tu som len kvôli tomu, že sa tu vyslovene Helar obúva do Groovera, a veľmi primitívnym spôsobom (nema problema), čo je asi každému jasné, tak mu chcem trocha pomôcť, lebo viem o čom je špirála mlčania, a nechcem, aby menej inteligentní ľudia mali dojem, že Groover nehovorí pravdu – lebo hovorí.

      Páči sa mi

      • 😆 Ty vôbec netrpíš velikášstvom, že nie, Nrayn? 😆 Ja som kvôli tebe zrušila nejaký blog? Vedel by si to PODLOŽIŤ NEJAKÝM FAKTOM? (To ty rád, pravda? 😛 ) Alebo je to vo Védach? 😆

        Kvôli tebe… kvôli tebe… o toto tu ide? O pocit velikášstva, nadradenosti? “Árijec?” Blavatská by možno nesúhlasila. Árijcov si predstavovala ako nadradenú inteligenciu, nie ako nadradené ego.

        Páči sa mi

      • Tak si prečítaj ten svoj slávny článok o rozhnevaných mladých mužoch, kde spomínaš, že kvôli mne, a pár jedincom zatváraš mimigrimi, lebo to psychicky nezvládaš..

        Páči sa mi

      • “Zatváraš”… “zatváraš”… Ak si dobre pamätám, napísala som, že minigrimi funguje ďalej, len ja sa prestávam zúčastňovať. A to som aj urobila.

        Keď ty odchádzaš z domu, zatváraš dvere tak, že im povieš, že sa nemieniš ďalej zúčastňovať? 😛 Ak si celý ten čas žil v presvedčení, že som kvôli tebe hocičo zatvorila, tak potom sa nečudujem, že tvoja sebadôležitosť nadobudla také utešené rozmery… 😛 Nie. Nič som nezatvorila a ty si z kola von. 🙂

        Páči sa mi

      • O to nejde, ide o to, že dobre vieš, že sa snažím ako jedne z mála argumentovať a logicky zdôvodňovať to, čo vravím, a nemám problém akceptovať logické zdôvodnenia druhých, pokiaľ nejaké majú. Ovšem, dobre vieš, že tu, ani na mimigrimi nič také nehrozilo. Preto máš dookola potrebu vyhýbať sa vôbec konfrontácii, o ktorej vieš, že by nedopadla pre teba dobre, preto to opustenie fóra, moderácia, BAN, a potom to alibisticky odôvodníš tým, že sa ti nechce čítať dlhé komentáre. Samozrejme, obsah ani nespomenieš, lebo to by znamenalo, že by si musela sa vyjadriť k tomu, že absolútne sa nemáš o čo oprieť. Tvoj jediný zdroj informácií sú duchovia, ja viem, musíš to mať ťažké.

        Páči sa mi

  18. Nrayn , ty hlúpy ignorant.

    ,,// Nikto sa nevyhráža nikomu. To s tým mäsom bolo smerované k userovi “7″, a ku všetkým, ktorí jedia mŕtvoly,,,

    KDE SOM NAPÍSAL ,ŽE MASO KONZUMUJEM? Ak to ešte raz povieš,tak si retardovaný.

    Pri tvojich odvážnych slovách ti nemôžem vynadať inak ako do debilov/idiotov/retardov/ a ešte aj vulgárne na P,K, * , * , *** .

    Začínaš to preháňať.

    Helar –

    Groover – Ban
    nrayn – Ban

    veľmi ťa prosím. už len fakt,že prinášajú so sebou negativitu.Prosím.

    Páči sa mi

    • Seven, az teraz pozeram na tuto odpoved. Ber to ako chces, ale k nadavkam sa znizuju skutocne len ludia, ktori uz nevedia kam z konopi so svojimi emociami a o ich urovni to nic dobre nevypoveda. Nech by napisal cokolvek (aj to ze si vrah a pod), nemusis ist do slov ako hlupy, debil, idiot, retard a pod. Nemyslim si, ze Nrayn je cokolvek z horeuvedeneho..

      Páči sa mi

  19. No, nečítala som tieto komentáre okrem dvoch-troch, len som ich začala zasa dávať do rolovacieho okienka, pretože sme sa nejako rozkecali. A kým budú témy, kde sa budú hromadiť dlhé komentáre, tak ich budem vždy dávať do rolovacieho okienka. Preto vás prosím, aby ste svoj komentár (hlavne ten dlhší) začali oslovením – buď menom osoby, ktorej odpovedáte, alebo “všetkým”, aby ľudia vedeli, či je to určené pre nich alebo to možno preskočiť.

    A teraz Nrayn

    Už asi tušíš, čo chystám 🙂 … Poznáš to porekladlo o “history repeating itself” (pre neangličtinárov: história sa opakuje)? Ideš na moderovanie. Hlavne kvôli tým dlhým komentom. Aj tak to asi budem musieť upravovať na dvakrát, ale ja si tú robotu dám. A pritom budem posudzovať (to, čo by som ako “osvietená” robiť nemala, ale na ten čas proste zhasnem svetlo). Platia tie isté pravidlá ako pre Groovera: príliš dlhé – helar sa zachová podľa momentálnej nálady a chlievikuje alebo maže; príliš krišnodogmatické – helar maže (a mieru krišnodogmatickosti určuje podľa svojej momentálnej nálady), príliš útočné – no, to ešte neviem, aby som neskončila, že budem musieť mazať všetko. Sorry, ak ti “pravidlá” nesedia, ale máš smolu. 🙂 Tvoj Admin stránky, ktorá nepatrí tebe. 🙂

    Páči sa mi

    • súhlas…bez pochybností
      Ja ešte nie som tak ďaleko, aby som dokázal odolať tomuto “pokušeniu” a na túto skúšku ešte pre mňa nedozrel čas. Hold, zopáknem si to nabudúce. Dávam si za túto situáciu 5 😀 Idem si sadnúť do kúta a tento krát sa budem tváriť previnilo 😀

      Páči sa mi

    • Helar, mne je jedno, či ma moderuješ, alebo nie, ja to, čo som chcel povedať som povedal, a už sa to tu aj tak z vašej strany redukuje na urážky do k**** a podobne. Je to vizitka vašej vyspelosti, normálny človek si spraví o tom obraz. Ja fungujem na X blogoch a FB, kde diskutujem s desiatkami ľudí, a vaše názory sú zaujímavé iba pre vás, tak si tu nažívajte vo vašom sne o piatej dimenzii, ja som z pobytu na tomto webe nikdy nič nemal, čiže mne chýbať nemá čo.

      Mne je jasné, ako si na tom, a tvoji riťkolezci, v akom neutešenom stave je tvoja psychika, ale to je tvoja vec, ty s tým musíš žiť, mňa tieto debaty nerozrušujú, lebo ja píšem iba stanovisko Véd, osobne nie som v tom zainteresovaný.

      Haribol

      Páči sa mi

  20. A okrem toho, môžeš rovno zmazať všetky moje príspevky, lebo aj tak uverejňuješ iba to, čo sa ti hodí, ktoré komenty odo mňa ti sedia na tvoju vlastnú obhajobu, a ostatné vymažeš. Tak láskavo vymaž všetky alebo všetky uverejni.

    Páči sa mi

      • Lebo to, že manipuluješ príspevky tým, že niektoré zmažeš, a niektoré, ktoré sa ti hodia necháš, to svedčí o tvojej klamárskej povahe.

        Páči sa mi

      • Že toleruješ, keď tu 7 nadáva ľuďom do k***tov, atď., ale moje príspevky mažeš, lebo sú dlhé… napr. Alebo, že jednoducho selektuješ veci, ktoré tebe osobne sedia, tie necháš, a to, čo ti nie je príjemné, to mažeš.

        Páči sa mi

      • Mimochodom, dala som si tebou spomínané slovo na tejto stránke do vyhľadávacieho reťazca a nič mi to nenašlo. Bola by som sa aj čudovala… také veci obvykle mažem.

        Páči sa mi

      • ved si pozri jeho posledny prispevok, par prispevkom nad tymto..

        ja som mu na to dal aj reakciu, ale si ju neschvalila..

        Páči sa mi

      • Nraynovi:

        😛 Teraz si ma dostal. Pôvodne som ťa chcela nechať domnievať sa o tých pravidlách, ale jedno ti predsa len vysvetlím. Ak si všimneš, Seven nepoužil jediné slovo. Použil len prvé písmená a náznak, že by mohlo ísť o nadávky (zrejme si všimol, že také veci mažem). Čo si on vtedy myslel, to vypovedá o ňom. Ty si to vzal ako nadávky. Čo si si z toho vybral, to vypovedá o tebe. To značí, že si očakával nadávky, hľadal nadávky a čokoľvek interpretoval ako nadávky. Čiže sa pohybuješ v svete, kde sa spory riešia nadávkami.

        V svojej odpovedi si bol oveľa konkrétnejší a napísal si plnú nadávku. To vypovedá zas o snahe mať tomu druhému “navrch” a prekryť ho väčšou kartou. A kvôli tej plnej nadávke som tvoj koment nepustila. Robil si to aj v minulosti – mal si prah, za ktorým si sa správal… no, povedzme že krčmovito

        Ale tie ostatné pravidlá si budeš musieť odvodiť sám. 🙂

        Grooverovi:

        Páči sa mi

    • aha, čiže keď ti napíšem že si

      p*s*p*, tak je to ok,

      čo si z toho vyberieš, to je v tebe a značí to o tebe…

      začína sa mi tvoja logika páčiť.. 😉

      Páči sa mi

      • 🙂 Zabudol si na rozdiel medzi jedným písmenom a skupinou písmen. To po prvé. Po druhé si sa prejavil ako grobian so snahou urobiť zle. Krišna ďakuje, že má v svojich radoch takýchto žiarivých reprezentantov kvality svojho kázania. Keď sa voči žene nedokážeš presadiť inak, ideš na oplzlosti… a čo potom? Údery? Tým si sa mi ešte dnes nevyhrážal… Nejako sa lemreš! 😆

        Páči sa mi

      • Nryan, Groover, čo Vám prináša pocit argumentačného víťazstva? Vravíte, že poznáte správnu vieru a že sa jej držíte a nasledujete ju. O čom je vaša rovnováha, keď vás z nej vyvedie mladý a neskúsený človek a potom ju dokážete ešte obrátiť proti úplne inému človeku a pokračovať v osočovaní, vulgarizmoch a výsmechu?

        Učí aj toto vaša viera? Kto je hlavný predstavený vašeho rádu na slovensku? Rád by som sa s ním možno aj osobne porozprával, lebo ma to začína naozaj veľmi zaujímať, čo sa tam vlastne učíte, alebo ste samouci, tak ako väčšina z “nás” 🙂

        Páči sa mi

      • Ten pocit mne osobne prináša zadosťučinenie, že sa nebudú manipulovať nevinní ľudia, aby vyvolávali duchov a nazývali to channeling a zvádzali ľudí do ríše pochybných psychopatických fantázií. Potom vám tu 12 ročné deti vypisujú, ako sa tešia na prechod do piatej dimenzie a podobne. Pre mňa je zadosťučinenie, že niekto, kto si toto číta možno pochopí o čom to tu je.

        Ja nie som mimo rovnováhy, píšem asertívne, nedávam do toho emócie. Ja len vraciam helar jej vlastné karty, aby si uvedomila úbohosť svojej snahy robiť zo seba niečo viac ako je.

        Na tomto fóre sa nepovažujú slová poznania, argumentácia, logika za podstatné. Tu je to založené na viere v to, čo vám povedia duchovia cez kyvadlo, tak už by bolo na čase sa nad tým zamyslieť. A presne v tom je ten môj pocit zadosťučinenia, že niektorí to už pochopili.

        Páči sa mi

      • Hm, prináša ti zadosťučinenie…asertívne vravíš…zabrániš….
        poprosím odpoveď aj na 2. časť mojej otázky, ohľadom tvojho rádu a predstaveného, resp. či si samouk?

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        🙂 Prečo ťa tak veľmi zaujíma, čo si o sebe myslím? Každý jeden z tých 5 miliónov plus na Slovensku si o sebe niečo myslí. Veľká skupina má vlastné blogy. Ako to, že som ťa nevidela na nich? To ti vadí len to, čo si ja o sebe myslím? 🙂 Synu, o čo ti ide – chceš ma ovládnuť? 😛 Minule som ti povedala, aby si ma nechal ísť svojou cestou, a ty si povedal, že môžem. Takto vyzerá tvoje “môžem”? Ako nutkanie korigovať moju cestu? Čo keby si sa v tichosti svojho bytíku chvíľku venoval tej svojej? 🙂

        Páči sa mi

      • Nie, ja ti iba prezentujem túto logiku, ktorú si sama predostrela ako správnu. Zrazu ti to vadí?
        Ja sa vulgarizmami neprezentujem, to je tvoja škola.

        Ozaj, ako som písal, buď zverejni všetky moje komentáre, alebo všetky vymaž, inak v podstate manipuluješ to, čo píšem.
        Buď to zruš celé, alebo všetko zverejni, pretože nemôžem odpisovať ľudom, ktorí mi vyššie píšu do diskusie a potom to vyzerá tak, že nemám k tomu čo povedať.

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        “a potom to vyzerá tak, že nemám k tomu čo povedať” Ak je to to jediné, čo ťa trápi…

        Mám pocit, že si z bohatej rodiny. Napísala som ti: “moje pravidlá” – a čo robíš ty? Snažíš sa mi predpisovať, čo mám alebo nemám robiť. Možno sa ti ostatní pratali z cesty; neviem. Not me. 🙂 Budem moderovať aj naďalej a vyberať úplne náhodilo, čo ti prejde a kedy ti to prejde… Žiješ z diskusií? 🙂 Tak ti ich spomalím. 🙂 (Hm, asi som ti nepovedala, že som sa učila aj vojenskú stratégiu a policajné vyjednávania pri rukojemníckych drámach, čo? 😛 Síce som to v živote nepoužila, ale jeden deň je vždy prvý deň. 😆 ) Odo dnes si môžeš byť istý jediným – delay… delay… delay… 🙂

        Páči sa mi

      • Mne to je jedno, nie som k tomu priputany, aspon sa prezentujes ako sa prezentujes. Niekomu to mozno dojde.
        Zatrpknuta stara zena.

        Páči sa mi

  21. Pre Tenshi: “DreamingRaven, nie je to v nabozenstve, viere alebo v koncepte. Zalezi od nositela, ci je dostatocne ludsky a charakterny, neviem, ako inak to popisat.. Clovek dokaze zneuzit akukolvek dobru myslienku. Včera som prave mala debatu s takym otvorenym moslimom, kedze vzdy sa na svojich cestach zacnem rozpravat s ludmi o ich viere a ak su otvoreni inym pohladom, vzdy su to zaujimave debaty. Tento pan je hlboko veriaci moslim, ale je si vedomy, ze to je jeho viera a ta nemusi platit pre inych. On je so svojim Bohom stastny a rovnako to zelal mne, stastie s tym mojim. Prenho je to velmi intimna zalezitost, Ramadan a piliere viery dodrziava z ucty a nie zo strachu. jeho viera nie je moja, ale citila som, ze ma ma rad, ako cloveka. Stretla som však aj fanatickeho moslima a to bola ina kava 🙂 intelektualne vyspely, v hlave horuco a v srdci chlad..”

    Viem, ze to nie je v nabozenstve, ale v tom, co z neho urobia jeho nositelia… Preto som aj napisala, ze budem bocit od krishnakov velkym oblukom. Nenapisala som, ze budem bocit od ich nabozenstva, ktore si vazim aj nadalej… 😉 Zrejme som sa zle vyjadrila, kedze to asi vyznelo tak ako to vyznelo a mala som to detailnejsie upresnit.
    Spomenula som si, ze aj jeden moj znamy kedysi velmi davno patril k vyznavacom Krishnu. Bol taky ako popisujes Ty – otvoreny a hlavne vedomy si toho, ze jeho viera je jeho a ini ludia mozu mat uplne inu cestu, ktora je ROVNAKO HODNOTNA (nie je lepsia ani horsia) ako je ta jeho… Vyjadrila si to celkom trefne – “citila som, ze ma ma rad ako cloveka”… A o tom to cele je.

    Páči sa mi

  22. Groover, je, ale skus pohladat v sebe, ze asi ta reakcia vznikla z niecoho. Lol zas sa tu budete natahovat. Nechajte toho tak, obaja mate pravdu. Helar, ludia si vytvoria svoj vlastny nazor a som za jeho pluralitu minimalne co sa tyka komentarov. Zasa v tomto ich nemusis chciet ovladat. Groover detto, asi boli niektore tvoje veci zle pochopene, skus pohladat ktore. Nazor maj aky chces, ale Helar ma pravo nesuhlasit a kedze je to jej blog aj kontrolovat ta 😉 Ked pichnes do osieho hniezda tiez vyletia osi.

    Páči sa mi

  23. fuha,,helar ma šokovala 😛 , osobne, nenadávam na netových stránkach vybranými slovami, a keď už,tak hviezdičkovo. To,že poviem nadávku,nepreukazuje nič o mojej inteligencii. Rozširuje to len moju slovnú zásobu 😛 K pointe :

    Pokiaľ nikto nebude odpovedať nraynovi a grooverovi,tak nastane kľud.oni sa spočiatku vyjadria k článkom,ale postupne,keď nikto nebude odpovedať,tak prestanú komentovať aj oni. ono je to tak,že do určitej miery sme museli reagovať. po tejto lekcii reagovania by sme si mali všetci uvedomiť,že vlastne tým reagovaním sme znížili na ich úroveň IQ 😦 .po tomto,by sme si mali uvedomiť,že reagovania na nich už bolo dosť,a že sami prestanú a nastane kľud. Istotné protiopatrenia by mali byť helarine pravidlá.

    Na nich dvoch sa už nevyjadrím osobne,kto sa pridá?

    Za zdravý rozum , 7_.-seVen-._7 🙂

    Páči sa mi

    • Ja si zase neodpustim vychovnu 🙂 Ak nadavas, ukazuje to na uroven tvojej osobnosti, nikto nehovori o tvojej inteligencii. K nadavkam sa uchylis vtedy, ak nevies protiargumentovat a nechce sa ti radsej byt ticho 🙂 Dovolim si predpokladat, ze v IQ testoch by Nrayn skoroval vysoko, takze tvoj komentar o znizeni sa na niekoho IQ uroven moze byt nespravny. IQ je sekundarne v tvojom zivote, teda ak nie je v nizsich pasmach a nema ziaden suvis s tym, ci si schopny vychadzat s ludmi, mat pocit spokojnosti so zivotom, alebo uspiet v zamestnani. Vela zloduchov ma vysoke IQ a vice versa.

      Páči sa mi

    • Seven,

      “To,že poviem nadávku,nepreukazuje nič o mojej inteligencii. Rozširuje to len moju slovnú zásobu”

      😯 To myslíš vážne? Vedel by si mi, prosím, vysvetliť, ako používanie obmedzenej sady sprostých slov môže niekomu rozšíriť slovnú zásobu? (O hodnotách už ani nehovorím. Svojím slovom utváraš svoju realitu. Ale je to, koniec-koncov, tvoja vec.)

      Páči sa mi

      • Áno,vy už máte predstavu o tom,že všetci mladí nevedia vysloviť skoro nič iné,ako nadávky.osobne pre mňa je to niečo iné.ja sa tak nezvyknem vyjadrovať,vyjadrujem sa veľmi odborne a pointne,aby ma každý pochopil,pokiaľ poviem nejakú nadávku,tak len mám rozhľad po slovách 😛 toť môj pohľad,nebuď vystrašená 😛

        Páči sa mi

  24. Helar, prosim ta, uverejni tie moje reakcie napr. k Simkovicovi, atd. nech to proste nevyzera, ze nemam k tomu co povedat, a mozes na spodok dopisat, ze ked chce niekto pokracovat v debate, nech mi napise sukromne.. potom sa budem uz porucat odtialto, mozes si tu v klude nazivat..len nechcem nechat vysiace komentare. ok?

    Páči sa mi

    • az tak strasne ti zalezi na tom aby boli tvoje komentare niekde uverejnene,ze nakoniec este aj prosikas? som sokovana!!! TY, clovek,toremu zalezi jedine na Krisnovi,clovek distancujuci sa od vsetkeho co by len vzdialene pripominalo pozemske nepodstatnosti sa nevies na nejake nepodstatne komentare proste len tak vykaslat? no,sanka dole, sefe…

      Páči sa mi

      • Nie, je mi to jedno, ja mam kde prezentovat svoje veci, aj prezentujem, napr na FB v skupine Reinkarnacia, na svojom blogu, atd., ale tu ide o princip, ze ked uz nieco napisem, a vediem s niekym rozhovor, tak nech ho Helar neusekne, lebo sa to nerobi. Je to tazke pochopit? Tu nejde o materialno alebo duchovno, toto je proste prakticka vec.

        Páči sa mi

Povedz svoj názor