Ako zhmotniť doslova hocičo

Nedávno mi došla noticka, že Rishan B. (kto neviem, kto je) mi dáva zadarmo prístup k svojmu videu, ktoré mi absolútne perfektne vysvetlí, ako zhmotniť čokoľvek… Normálne nemám tieto veci rada a vyhýbam sa im. Toto video som si z nejakého divného kapricu pozrela – a neľutovala som:

Rishan začína príkladom najlepšieho majstra-kuchára na svete, ktorého majstrovstvo je také úžasné, že dokáže v jednom okamihu navariť aj milión rôznych jedál. Jeho jediný problém je, že má jediného zákazníka – nás. A my nedokážeme zjesť viac ako 10 jedál denne. To znamená, že kuchár bude musieť začať vyberať, čo nám navarí. Podľa čoho? Možno bude sledovať, čo si objednávame častejšie, a to nám potom bude predkladať. Samozrejme, ak vie, že sme alergickí na nejaké jedlo z tých, ktoré si objednávame, mohol by nám ho aj nepredkladať, nech nás z toho nerozdrapí…

Rishan sa odráža od tohto príkladu a hovorí: ten zákazník, to je naša vedomá myseľ, vedomie. Vedci zistili, že vedomie dokáže spracovať tak 7-15 bitov za sekundu. Ten šéfkuchár je naše podvedomie. Výskumy ukazujú, že dokáže spracovať niečo medzi miliónom a 40 miliardami bitov za sekundu. To značí, že zo všetkého, čo podvedomie registruje, musí vybrať nejakých 7-15 vecí, ktoré posunie vedomiu… Hovorí sa tomu selective attention test (po slovensky neviem).

Ako to robí? Na základe našich presvedčení, hodnôt a úmyslov, teda toho, čo považuje za dôležité.

V tomto videu treba rátať, koľkokrát si odovzdajú loptu hráči v bielom. Na konci filmu: koľkokrát? (Správna odpoveď: 15.) Ale všimli ste si tú gorilu?

😀 helar: Jasne! Len som potom zabudla rátať tú loptu, ale gorilu som videla okamžite.

Ehm… 😳 Čo to vypovedá o helar?

Ak teda chceme zhmotňovať, naša prvá úloha je dostať k podvedomiu správu, čo chceme zhmotniť. Robíme to cez úmysel – a ten musíme do podvedomia “vboxovať”. Ako? Tým, kam sa nasmeruje naša pozornosť. Hovorí sa tomu retikulárny aktivačný systém (RAS, dovysvetlený dole v tomto komente).

Predstavte si, že uvažujete o tom, že si kúpite iPad, hoci je to veľká investícia. Odrazu kade chodíte, vidíte samé iPady – majú ich ľudia vo vlaku, vidíte ich vo výkladoch, na každom kroku sa potkýnate o reklamy… Nie je to tak, že celý svet si okamžite bežal kúpiť iPad, len čo ste sa ho rozhodli kúpiť vy, ale vaše podvedomie sa dozvedelo, že iPady sú pre vás dôležité a tak vám zo všetkých svojich informácií podsúva tie ipadovité. Kým iPady pre vás neboli dôležité, tak tieto veci podvedomie jednoducho odfiltrovalo.

Takže ak chceme hojnosť, musíme podvedomiu povedať, že nám má ukazovať všetky tie veci, ktoré v našom okolí ukazujú na hojnosť – a ktoré ono doteraz odfiltrovávalo, pretože si myslelo, že nás to nezaujíma (napr. máme presvedčenie, že si hojnosť nezaslúžime).

Ako? Cez to, že si vytvoríme veľmi živý obraz toho, ako už hojnosť máme – a zapojíme do toho všetky naše zmysly.

Alebo si napíšeme podrobný popis toho, čo chceme, a píšeme to znova a znova – vlastnou rukou. Opakovanie úmyslu ho totiž posilňuje.

Ale… spomínate si na toho kuchára a jedlo, ktoré nám nerobí dobre?

Ak je podvedomie presvedčené, že niečo pre nás nie je dobré, tak nám to jednoducho neposunie. Toto potrebujeme ošetriť – a dobrý nástroj na to je EFT.

Rishan potom hovorí svoj predpoklad o tom, ako to funguje. Naše podvedomie sa spojí s Jediným Vedomím a spoločne naplánujú, ako k nám dostať to, čo je pre nás dobré. Dohromady zosnovajú sieť náhod, ktoré nás dovedú tam, kam sa máme dostať. Funguje to spoľahlivo vtedy, kedy podvedomie presne vie, čo chceme, a z nejakého dôvodu nám to neupiera.

Nabudúce: o synchronizácii mozgových vĺn a zhmotňovaní

74 thoughts on “Ako zhmotniť doslova hocičo

  1. Tento článok navádza na plodonosné činy. Už len obrázok je zavádzajúci. Upečené kurča. Ten kto nemá súcit s ostatnými dušami ten sa nedočká ani súcitu od Najvyššieho ( pre impersonalistov od Univerza ) . Tí čo nerešpektujú základne morálne, etické a ctnostné chovanie len upadajú. Reč o pokroku môže byť aspoň po tom čo sa človek oboznámi aspoň so základmi činností v kvalite dobra. Jedno z nich je aj vegetárianstvo čo je od slova vegetus: a znamená vitálne, sviežo a zdravo.

    http://odpovede.wordpress.com/2010/01/22/argumenty-pre-vegetarianstvo/

    Nikto nemôže dostať viac materiálnych vecí ako mu povoluje karma a jeho predošlé činy. Ovplyvňuje to spoločnosť, miesto zrodenia a celková karma danej duše. Dajme tomu že ak zarobíte napríklad trikrát toľko penazí ako miniete tak to neznamená že si toľko aj zasluhujete. Prebytočné peniaze by mali byť venované pre rozvoj duchovného poznania, pre brahmanov a pre oslavy na ospevovanie Pána. Hnanie sa za zmyslovím pôžitkom je ilúzia. Keď si človek takto užíva na úkor spoločnosti a iných duší tak si vytvára len hriešnu karmu čo ho na konči života degraduje do zvieracej ríše. Ten kto v dobe hojnosti zabudne na činy v kvalite dobra tomu sa v budúcnosti nedostanú lebo ich zneužil v prospech seba.

    Keď má prisť hojnosť tak príde ak nemá príst tak nepríde. O tom nerozhodujete vy v danom momente ale celá vaša karma a aj počínanie do daného momentu. S pokorou a dobrým srdcom dostane každý to čo potrebujete pre život a sebarealizáciu. Nič viac netreba.

    Ako môže niekto v jednom prípade ospevovať lásku a v druhom žiť na úkor zvierat ktoré zabíja. To je pokrytectvo.

    O nejlepsi z Kuruovcu, bez obeti nemuze nikdo zit stastne v tomto svete nebo v tomto zivote, natoz v pristim.

    A kdyz takto poznas pravdu, neupadnes znovu do klamu. S pomoci tohoto poznani shledas, ze vsechny zive bytosti nejsou nicim jinym nez castmi Nejvyssiho, nebo jinymi slovy, ze jsou ve Mne.

    Páči sa mi

      • Krišna mal predvčerom narodeniny tak sa oslavovalo. Celý deň sa držal pôst, bol harinám ( ospevovanie v meste ), čítali sa príbehy z jeho detstva + divadelna dráma a kirtany ( spievanie maha mantry ).

        Opak dovolenky. Oddaná služba a nabitý program.

        Páči sa mi

      • 🙂 Groover, zasa budem vyrývať – ale ako môže mať Všetko-čo-je narodeniny? Potrebujem k tomu story, inak si to neviem predstaviť. Ak niečo nemá začiatok a koniec… aké narodeniny?

        Páči sa mi

      • Nie, v pohode. 🙂

        Máš pravdu v skutočnosti nemá narodeniny lebo je večný a nezrodený ako duše ale napriek tomu sa objavuje v hmotnom svete na určitý čas ako posol správy a udržovateľ náboženskych zásad. V každom hmotnom vesmíre to tak je. A samotný Krišna alebo jeho avatárovia su uctievaný tak že sa oslavuje deň ich príchodu hoci oddaný chápu že je Krišna nezrodený, večný a že sa objavil len svojou vnútornou energiou.

        Páči sa mi

    • Dascalos tvrdil, že inkarnovaný človek, už nemôže DEinkanovať na úroveň nižšiu ako je tá ľudská, ale opačne je to vraj možné 😀 Takisto vysvetloval, že karme sa dá pomôcť a nieje nevyhnutné si tú negatívnu “odtrpieť”. Tomuto dosť verím, lebo aj jeden Bodhisattva (už si nepamätám jeho meno) bol vraj masovím vrahom a v tom istom živote dokázal dosiahnuť osvietenie. Takže to s tým zmotňovaním nebude asi až taká tragédia, len treba poznať “svoje” hranice, kďe už to preháňame, resp. kde zhmotňuje ego a naozaj zmotňovať iba to čo potrebujeme 🙂 Tak isto aj to s tým vegetariánstvom (teraz to skúšam :D) by som nevidel až tak prísne, ale možno to celé iba príliš zjednodušujem :). Načo by sme mali tráviaci trakt uspôsobený ako všežravci, ak by jedenie mäsa bolo hriechom? Opäť, ak sa to preháňa, je to na figu, ale to je so všetkým čo robíme :D.
      Súhlasím, že ten kto zhmotňuje na úkor druhých si vytvára neg. karmu. Toto si každý “odserie” po svojom, ale myslím si, že hlavným zámerom karmy ako takej je pochopenie správneho chodu “vecí”, čiže jej “odpracovanie” nemusí nevzhnutne byť v takej istej forme, akou sme si ju vytvorili 🙂

      Páči sa mi

      • Tak potom asi Daskalos nebol veľmi učený z hladiska inkarnácií. A navyše nie je žiadna duchovná autorita či guru v postupnosti. Každá duša zodpovedá za svoje činy do tej miery že v momente smrti ju prenesie presne tam kde patrí. Bez najmenšej odchýlky. Iné teórie a špekulácie vznikajú len zo strachu alebo z odmietnutia zodpovednosti či lenivosti a tak si svoju vieru uspôsobujú ako sa im páči len aby nemuseli nič robiť či niečo na sebe meniť. A v hmotnej prírode sú tri typy hlavných zrodení a to pohyblivé, tie čo žijú vo vode a nehybné ako rastliny a stromy. Hmotná príroda je v prevažnej časti nevedomosti. Iba schránky ako ľudia môžu slúžit Bohu a konať podobné činnosti ktoré su nadradené trom kvalitám hmotnej prírody.

        Ďalej človek nie je všežravec ale plodožravec plne a zdravo živený z obilnín, ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov a ich rôznych kombinácii a to je aj vedecky dokázane, vo védach potvrdené ako pôvodna strava človeka a čokolvek navyše ako zbytočné zabíjanie zvierat len vytvára hriešne činy ktoré pripravia nesúcitnemu požieračovi po smrti zvieracie telo. Tráviaci trakt, čelusť a doba trávenia v porovnaní s mäsom sú jasným argumentom. Navyše som na to dal hore odkaz takže si to kludne prečítaj. Človek by sa mal snažiť vytvárať priaznive činy akarmu a vytvárať čo najmenej karmy nedovolenými činnosťami. Keď pokračuje v jedení mäsa napriek tomu že porozumel pokynom v ohlaďe k správnosti tak sa dopúšta ešte závažnejšieho priestupku lebo to robí vedome.

        Za ostatné menšie bytosti ktoré človek zabíja nevedome sa robia obeťe pre Krišnu. V podobe kvietkov, tancov a kirtanu. Stačí darovať aj kúsok vody či zrna alebo ovocia. Je to prejav pokory a vďaky ktorý by sa mal udržať aspoň v určitej miere.

        Páči sa mi

      • Ja nosím iba plastové neviem ako ostatný ale tiež nenosia kožené veci iba ak to zviera zomrelo prirodzenou smrťou a nie násilne. Keď také zviera zomrie prirodzene tak sa využije koža atď.

        Plast zas škodí prostrediu a preto sa odporúča z rôznych možností vybrať tú čo škodí najmenej. Lebo v hmotnom svete sme vždy konfrontovaný zo zhubnými činnosťami a tak treba aspoň pokorne za to spätne niečo obetovať.

        Má sa používať iba kozmetika ktorá sa netestuje na zvieratách. (V tomto sa sestra vyzná viac než ja 🙂 )

        Lieky sa často nepoužívajú a intoxikácia zaťažuje a oslabuje vedomie. Samotné prasadám ( jedlo obetované Krišnovy je ako liek ) V nevyhnutných prípadoch sa však používaju lieky a bylinky.

        Páči sa mi

      • ok,cize konat tak, ako ty usudis ze najmenej ublizuje.lebo je podla mna dost otazne,v tychto spornych prikladoch, ale aj v samotnom jedeni alebo nejedeni masa,co je horsie.keby napriklad vsetci na zacali jest len rastliny,asi by sa muselo vypestovat viac.aby mohli byt vacsie polia,museli by sa vyklcovat lesy a vykantrit lesna zver.alebo by sa vymyslela strava plastova,ktora nikomu neublizuje…

        Páči sa mi

      • ozaj a ako sa to vlastne riesi s tou kozmetikou,ktora nie je testovana na zvieratach?testuje sa na ludoch,ktori su potom za svoju ochotu trpiet odmeneni peniazmi?ak je to takto,je to potom ok,v sulade s tvojim ucenim? alebo ako to je?

        Páči sa mi

      • Vôbec nečítate čo píšem a odkazy ktore dávam…

        Hore je odkaz ( prvý moj komentár ) je tam vysvetlené aj ekonomické hladisko. Dokonca keby všetci boli vegetariáni tak je to ekonomicky mnohokrát lepšie a dostupnejšie. Navyše by to mohlo fungovať zcela lokálne. Skopírujem to tu.

        Ekonomika

        Podľa informácií zostavených americkým ministerstvom hospodárstva ide viac než 90 % všetkých obilnín vyprodukovaných v Amerike na výkrm zvierat, ktoré skončia na jedálnych stoloch – hlavne kráv, prasiat, oviec a hydiny. Vo Veľkej Británií je to 85 %. Už samotné spracovanie obilia ako prostriedku k produkcii mäsa je neuveriteľne nákladné. Čísla amerického ministerstva hospodárstva hovoria, že za každých 16 kg obilia, slúžiacich na výkrm dobytka, získame iba 1 kg mäsa.

        v Knihe Strava pre malú planétu nás Frances Moore Lappé vyzýva, aby sme si predstavili, ako sedíme pri 200 g bifteku.”Potom si predstavte miestnosť naplnenú 45 až 50 ľudmi s prázdnymi miskami pred sebou. Za “vykrmovaciu cenu” vášho bifteku by sa každá z týchto misiek mohla naplniť varenou obilnou kašou.”

        Vyspelé štáty ale takto plytvajú nie len svojim vlastným obilím, ale dovážajú taktiež rastlinné krmivo bohaté na bielkoviny z chudobných krajín. Dr. Georg Borgstrom, autorita v geografii potravín, odhaduje, že celá tretina úrody podzemnice olejnej v Afrike (obsahujúcej rovnaké množstvo bielkovín ako mäso) končí v žalúdkoch dobytku a hydiny západnej Európe.

        V rozvojových krajinách človek spotrebuje približne 200 kg obilia ročne, väčšinu z toho priamou spotrebou. Priemerný Európan alebo Američan však naproti tomu spotrebuje ročne asi 1000 kg obilia, ako zdôrazňuje odborník v otázke potravín Lester Brown. 90 % však z toho najprv nakŕmi zvieratá vo výkrmoch. Priemerný Európan alebo Američan pojedajúci mäso, hovorí Brown, spotrebuje 5x viac potravinových zdrojov ako priemerný obyvateľ Kolumbie, Indie, alebo Nigérie.

        Tieto skutočnosti viedli odborníkov k záveru, že svetový problem hladovania je umelo navodený. Dnes produkujeme viac než dosť potravy pre všetkých ľudí na tejto planéte – ale zachádzame s ňou veľmi márnotratne. Harvardský odborník v oblasti výživy Jean Mayer odhaduje, že zníženie produkcie mäsa len o 10 % by uvolnilo dostatok obilia k výžive 60 miliónov ľudí.

        Inou daňou, ktorou platíme za jedenie mäsa, je zhoršovanie životného prostredia. Silne znečistené stoky a odpadné vody z jatiek a výkrmovní vážne znečisťujú potoky a rieky. Rýchle vychádza najavo, že vodné zdroje sú znečisťované, ale taktiež zbytočne vyčerpávané a v tomto smere prináša mäsový priemysel veľké škody. Georg Borgstrom hovorí, že živočíšna výroba je príčinou 10x väčšieho znečistenia ako obývané oblasti a spôsobuje 3x väčšie znečistenie ako priemysel.

        Paul a Anne Ehrlichovi vo svojej knihe Populácia, zdroje a životné prostredie uvádzajú, že vypestovanie 1 kg pšenice vyžaduje iba 60 kg vody, zatiaľ čo na produkciu 1 kg mäsa je potrebné 2500 až 6000 kg vody.

        V roku 1973 New York Post odhalil otrasné zneužívanie tejto najcennejšej suroviny – jedna veľká kuracia farma v Spojených štátoch užívala denne 455 miliónov litrov vody, čo je množstvo, ktoré by zásobilo mesto s 25 000 obyvateľmi.

        Prestaňme sa teraz venovať geopolitickej situácií a poďme sa pozrieť do priemerného amerického obchodu. 1 kg sviečkového bifteku tu stojí asi 4 doláre, zatiaľ čo suroviny, z ktorých sa dá pripraviť lahodné, výživné vegetariánske jedlo stojí v priemere menej ako 2 doláre za kilogram. Vegetariánstvo by priemernému človeku ušetrilo aspoň niekoľko tisíc dolárov ročne a desať tisíc dolárov za celý život. To samé platí pre spotrebiteľov na celom svete. Keď uvážime toto všetko, je ťažké si predstaviť niekoho, kto by sa po tom všetkom nestal vegetariánom.

        Páči sa mi

      • ok, mas urcite pravdu,ze nielen v konzumacii masa a vseobecne jedla,ale aj inch oblasti je v civilizovanych krajinach nadbytok.to je ale o filozofii konzumu.keby sme vsetci dokazali kludne jest aj maso,ale v primeranej miere,tak ako aj ostatne veci,neplytvat a nechciet len nezmyselne hromadit,asi by sa nam vsetkym zilo lepsie.ale nejedenie maso to samotne neriesi.

        Páči sa mi

      • A čo sa týka kozmetiky tak existuje aj taká čo netestuje na zvieratách ani na ľuďoch ale toto sú už jemnosti. Vždy treba voliť s najlepším svedomím. Napríklad nivea čo som počul od sestry netestuje ale to nevylučuje možnost že sa niekto v ich spoločnosti dopustil ohavného činu. Doležitejšie sú základné veci ako prestať jesť mäso a potom sa človek môže venovať aj jemnejším činnostiam a opatrnosti.

        To mi pripomína tých darebákov ktorí si nič nevážia a povedia ti že aj tak zabíjaš mnoho živočíchov a malých organizmov nevedome. Ale to sú veci ktoré už nemôžme ovplyvniť. Základne potreby a hygiena sú časťou duchovného života a tak sú prednejšie.

        Dôležite je najprv porozumieť základnym veciam a konať to čo ešte môžme ovplyvniť.

        Ďalej to nie je moje učenie. Ale ako už x krát vysvetlujem. Sú to védy. Najstarší jazyk a náboženstvo na zemi. Dodnes ich nič nepredčilo v obsahu vedomostí.

        Čo sa týka ďalej mäsa tak to je základ. Treba začať tým čo najviac vadí a škodí a postupne sa to očistí. Vo védach sa píše že teraz v priebehu 10.000 rokov má v Kali Yuge postupne nastať malá zlatá doba pred tým než sa ohlasí tvrdá Kali Yuga ktorá bude trvať 400.000 rokov. Najlepšie je sa začať prispôsobovať už teraz. V podstate už sme na začiatku malej zlatej doby len sa to ešte viac a viac rozvinie a konzum bude viac utlačený do úzadia.

        Páči sa mi

      • aha,a ked netestuje na nikom,tak ako to riesi? ci sa staci spolahnut na to ze grooverova sestra povedala ze nivea je ok?rada by som si bola ista,lebo by som nerada dopadla ako niektori tupci,ktori su tak lenivi pohnut mozgom ze si vyberu len tu cast informacie,ktora je najpohodlnejsia na to ,aby sa mohli citit ako ti dobri a druhych nazyvat darebakmi?a dalej patrat po korenoch probemu je uz vlastne zbytocne… ?

        Páči sa mi

      • V prvom rade prestaň jesť mäso. Potom si rieš tieto veci. Nájdi si na internete veci ktoré netestujú a používaj ich. Ja nie som žena a nepoužívam takúto kozmetiku a viem že mi to sestra zabezbečuje lebo ona sa v tomto vyzná.

        Keď sa o to naozaj zaujímaš tak si to nájdeš. Ale je divné dodržiavať malé zásady pričom hlavné štyri by zostali porušované. To je akoby som si pri sprche čistil jeden prst a potom by som odišiel.

        A k týmto veciam nepristupuj pohŕdavo, nemusí sa to vyplatiť.

        Páči sa mi

      • ok,groover,tak mozno ked budes velky,tak zistis ze nemusis byt zenou na to aby si mal veci oprate,riad umyty atd.a ze na to vsetko potrebujes nejake prostriedky,ktore, bohuzial, ublizuju.zvieratam,prirode,ludom.ale zatial,kym to nemusis riesit,tak sa kludne venuj neplodonosnej cinnosti.

        Páči sa mi

      • Najdeš si hlúposť ktorú neriešia ani mnohí oddaný Krišny a začneš sa v nej šprtať. Treba hlavne dodržiavať základne zásady. Z ostatných už nemáš tak veľkú karmu. A doležité je hlavne ospevovať pána čo najčastejšie. Nikdy sa v hmote nedá úplne vyhnúť nepriaznivým činnostiam pokiaľ sa človek nestane úplny oddaný. To znamená že všetko čo mal a aj sám seba odovzdá Krišnovy.

        Vieš už som asi stokrát spomenul že povaha hmotného sveta je sama o sebe zlá a istým ublíženiam sa nikdy nedá vyhnúť. Ale ľudia s klapkami na očiach to nikdy nezoberu vážne aby sa chceli navrátit do duchovného sveta s oddanosťou Najvyššiemu. Je to kvôli vášni voči pomíjivim veciam. Ilúzia pôsobi silno.

        Páči sa mi

      • groover.
        diky… prave si ma zmotal na vegetarianstvo… prinajmensom… v podstate mozem zacat zhmotnovat vegetarianstvo do svojho zivota. nech sa paci to by takto malo fungovat.
        inak za vsetky “zelania” a “zhmotnujuce vibracie” davam este “zelanie” alebo “vibraciu” ze
        -NECH SA TAK DEJE V SULADE S VESMIROM- (velke ezotericke bla bla bla ale viete o com kecam ze? 😉 )

        groover – mohol by si este lepsie opisat tu karmu – ako presne cely ten preces funguje???? O:)
        napr ja mam karmu instantnu alebo takmer instantnu…. vratane odozvy na (ne)opakovane myslienky a (silne) emocie… dnes som vyhodil elektriku v polke USS… 😀
        povazujem to za zabavne nie nieco preco by mal clovek cinit pokanie… mozno je to moj “nevedomy” uhol pohladu…

        Páči sa mi

      • teda aktualne som zistil, ze prehanam 😀
        aj to je “zla” karma? ako moze byt nieco vlastne “zle” ?
        jedine zle je podla mna ked uviaznes v rozvoji vedomia, ale to je len pohlad na vec.

        Páči sa mi

      • No existujú zvrátene chuťe vášne. Hlavne v kvalite nevedomosti. Napríklad taký bača môže mať celkom veľkú zábavu pri zabíjani domácej hydiny ale to nezlachčuje jeho okolnosti a to čoho sa dopustil. Úroveň nevedomosti však zlahčuje okolnosti do istej miery a preto má vedomá osoba väčšiu zodpovednosť za svoje činy. Ak sa niekto napríklad dopustí ohavného činu napriek tomu že dobre vie že je to nesprávne tak je na tom oveľa horšie ako ten komu sa tieto informácie ani nedostali a nemá to v charaktere .

        Čo sa týka karmy tak tá funguje tak komplexne a prelínavo že vysvetliť ju stručne by bol riadny problém. Napríklad instantná karma je že keď niekomu dáš riadnu facku tak pravdepodobne schytáš jednu tiež alebo v budúcnosti utržíš odozvu. Niečo ti zas príde až v dalšiom živote a dlhé ignorovanie tzv. “udičiek” či znamení sa tiež môže prejaviť väčšiou nepriaznivou udalosťou. Každý typ emóčie, myslenia a dojmu či ľutosti nad daným činom ovplyvňuje typ karmy a odozvy činu v budúcnosti. Maharádžovia v Mahabhárate boli napríklad tak ctnostý že si vyčítali aj tie najmenšie priestupky pričom k ostatným boli veľmi tolerantný. Každý jeden čin sa zachová a neskôr prejavý. Neexistujú tzv. náhody či voľný priebeh deja. Všetko, dokonca aj prítomný moment sa odvíja od toho ako vieš s ním naložiť a čomu sa venuješ. Úsilie, trpezlivosť a rozvoj dobrých vlastností tak v žiadnom prípade nevíde nazmar. Pokiaľ sú tieto vlastnosti používané v oddanej službe a v kvalite dobra tak sá prenášajú do dalšieho zrodenia a daná duša ich nestratí. Naopak keď ich zneužije tak ich stratí. Karma formuje ako udalosti tak aj charakter, budúce zrodenia a vzťahy medzi ľuďmi.

        Je na to aj dobrý výrok:

        Ak nie ste ochotný cítiť sa zodpovedným za všetko, ale skutočne za všetko, čo sa stane vo vašom živote, potom nebudete robiť pokroky.

        Krišnamurti

        Páči sa mi

      • Groover, ja som rada ze sa dozviem zasa nieco nove a paci sa mi ze mas jasne v tom aky mas nazor a aj si ho vies zdovodnit. Len ti hovorim jednu vec, ako ty mozes vediet co je dobre pre druhych? Ako sa opovazujes hodnotit cely svet? Tvoja cesta je cez Hinduismus ako som pochopila ok. Inak tvoje prispevky su zaujimave. Preco by ale ostatni nemohli ist svojou vlastnou cestou? Kazdy mame slabosti a podobne. Ty realne cakas ze kazdy ti bude kazdy jest namiesto masa obilnu kasu? Na svete existuje rozdielnost nazorov, rozdielnost v mysleni ako aj v pristupe k majetnym statkom. Chapem ze na ceste k osvieteniu netreba hladat pozemske statky …. Ale uvedom si ze vsetci ideme za stastim, ktore hladame v akejkolvek forme. Uz to ze si definujeme ciel cesty a hladame ho nam zastiera zrak pretoze stastny mozme byt tu a teraz. Vzdy. Netreba cakat na nic. A pokial niekto potrebuje prejst dlsiu cestu k pochopeniu je to jeho cesta, ma na nu pravo. Ale nikto by nemalk kritizovat nikoho za jeho cestu.

        Páči sa mi

      • Prepac mna len vytaca ked sa niekto snazi uvazovat nad urovnami nevedomosti, lebo to nikto nie je schopny komplexne posudit. Ale pochopila som tak ze tu karmu si vytvarame sami aj svojou reakciou na vlastne ciny. A zaroven nemam rada ked niekto tvrdi, ze jeho cestou (vegetarianstvo) by mali ist vsetci.

        Páči sa mi

  2. helar, RAS sa prekladá do slovenčiny ako “retikulárny aktivačný systém”. Je to časť nervovej sústavy, konkrétne mozgu, “kuželovitý komplex nervov, ktoré sa rozbiehajú paprskovite z mozgového kmeňa. Jeho nervové vlákna filtrujú vstupné zmyslové údaje a rozhodujú, či sa majú stať súčasťou tenkého pramienku informácií, ktorým je umožnené vstúpiť do nášho drahocenného vedomia. RAS funguje doslova ako vrátnik vedomia.” (prevzal som z jednej webky s názvom jewel.)

    Páči sa mi

    • V tom odkaze je návod na voidizmus.

      “Všetko je absolútne. Neexistuje zlo a dobro. Všetko je potrebné. Žiadna dualita.”

      To je takzvaný lep New age hnutia ktoré šíria podobné veci na ktoré sa dajú mnohí ľahko nachytať. Bráni to hlbšiemu uvažovaniu. Ego aj myseľ su potrebné do určitej doby aby vypracovali správne návyky a zvyky a potom sa nad ne môže duša povzniesť.


      ,,Ten, ktorý nevie uvažovať, je hlúpy. A ten, ktorý sa neodváži uvažovať, je otrok.”

      – William Drummond

      Páči sa mi

  3. Začínam uvažovať nad tým, že som len dobre živený počítačový program, ktorý je napojený na “JIT” dodávku informácií, ktoré mu zabezpečia pocit, napr. že všetko je tak, ako má byť… atakdále… Aj keď tie informácie využijem efektívne a učím sa, niečo mi zamestnáva “vedomie” a z nejakého dôvodu ma udržiava v tomto stave “spania” (je toto autopilot?)… a to niečo som v podstate ja sama a všetky moje reťazové reakcie. Aj keď je to využívanie informácií a učenie sa, je to zároveň sladká nevedomosť… čistý paradox. Naše podvedomie pumpuje do nášho vedomia (nazvyme to radšej pozornosťou) impulzy, ktoré nás zamestnajú (či už sa jedná o udičky, či o niečo iné…) A my sme z toho hepi, lebo však je to dôkaz, potvrdenie, či hocičo z čoho budujeme naše predpoklady. No na druhej stane (pri snahe o zachovanie akej takej objektivity) nám to dáva aj možnosť zistiť na čo zameriavame pozornosť (či už podvedome alebo vedome – tj. že o tom aspoň vieme 😆 ) a kam prúdi naša energia (takže je to v podstate aj pomoc pri práci na sebe… 🙂 Darmo, palica má 2 konce).
    Len rozmýšľam, že keď sa posledné očko na reťazi pretrhne, je to Zastavenie Sveta (prvý krok k slobode)? 😀

    Páči sa mi

  4. Zaujala ma posledná veta: Funguje to spoľahlivo vtedy, kedy podvedomie presne vie, čo chceme, a z nejakého dôvodu nám to neupiera. Kedy môže nastať situácia, že podvedomie vie čo chceme, ale uprie nám to? Napríklad nám zabráni dosiahnuť úspech v určitej činnosti, aj keby sme sa akokoľvek usilovali ?

    Páči sa mi

    • ano je to mozne…niekedy by splnenie toho, co chceme mohlo v konecnom dosledku ublizit (ci uz nam alebo niekomu inemu), ale my to tak na vedomej urovni v danom okamziku nevnimame, resp. si to bud nedokazeme alebo ani nechceme uvedomit. pochopime to az casom, ked sme uz schopni vidiet aj ine suvislosti.

      Páči sa mi

    • Ja len Ambalu doplním nejakým príkladom: Mala som spolužiačku, ktorej som straaaašne závidela, aká je pekná. Ale ona mala mladšiu sestru, rovnako krásnu ako ona, a pretože mladšiu, tak nosenú doma na rukách. Všetko, čo mladšia povedala a urobila, bolo úžasné, všetko, čo staršia povedala alebo urobila, bolo kritizované. A hoci vyzerali veľmi podobne, staršia vyrastala s pocitom, že nevyhovuje a je menejcenná a sťahovala sa do seba.Okolo oboch sa obšmietali mládenci. Ale tá staršia s pocitom “nevyhovujem” proste síce po láske túžila, ale ju nedostala – podvedomie bolo naprogramované na “nevyhovujem” a “radšej sa nestrápniť” a tak jej prinášalo presne to, čo ju nestrápňovalo, pretože ju neprivádzalo do kontaktu s partnerom. Chcela – a nedostala, pretože podvedome bola presvedčená, že si “nezaslúži”.

      Páči sa mi

      • To je jednosmerný pohľad. Dnes ľudí prevažne zaujímajú len vzájomne vzťahy a nevenujú svoj čas Bohu či meditácii. Dam príklad. Niekto žije veľmi odriekavim životom a jeho brat napríklad nie. Z pohľadu materialistu je na tom odriekavec horšie. No zo zvrchovaného pohľadu povahy vecí sa ten prvý venuje sebarealizácii zatial čo druhý je v ilúzii a v konečnom dôsledku je aj tak štastnejší ten prvý lebo nie je natoľko pútaný k hmotnej povahe sveta. Človek ktorý je veľmi pripútaný by bol naopak zaskočený každou maličkosťou a neustále by sa ľutoval a rozrušoval. V extrémoch lipnutia, keď sa duša stotožnuje aj zo svojou rodinou, domom či krajinou zažíva utrpenie na oveľa väčšej škále. Skutočné štastie nezávysi na hmotných podmienkach. Tomu komu sa tak napríklad nedostane toľko hmotného pohodlia, pozornosti a podpory bude vystavený tažkým skúškam v živote je naopak dopriate. Vybuduje si pokoru, vnútornu silu, samostatnosť a dalšie ctnostné vlohy pokiaľ ho to nezlomí. Je to milosť Najvyššieho. Svojich najväčšich oddaných zbavil všetkých pút tak že im ich jednoducho zobral až im neostalo nič iné než obrátit sa na neho. To že si niekto podvedome myslí že to a toto potrebujem len pre hmotné blaho alebo vztahové uspokojenie, to je len vášeň a hmotné ponímanie. Duša má iné potreby ktoré su cennejšie a trvalé. Také vydržia navždy.

        Páči sa mi

      • “No zo zvrchovaného pohľadu povahy vecí sa ten prvý venuje sebarealizácii zatial čo druhý je v ilúzii a v konečnom dôsledku je aj tak štastnejší ten prvý lebo nie je natoľko pútaný k hmotnej povahe sveta.” 🙂 Poviem to ešte trochu inak, ezoterickejšie a menej “zvrchovane”, pretože sa mi nepáči, že nado mnou stojí Sudca, ktorý prísne súdi každý môj krok: Človek, ktorý sa venuje odriekaniu, pretože to tak cíti, je šťastnejší ako ten, čo sa venuje honobeniu, pretože sa tomu venujú ostatní ľudia okolo neho. Ten prvý robí veci preto, lebo sa “cítia dobre”, ten druhý ich robí preto, lebo “čo by povedali, keby…” Podľa taoizmu a ezoteriky ten prvý je zakotvený v sebe (=má spojenie so svojou dušou) a ten druhý je zakotvený v mienke iných (=netrúfa si žiť podľa svojej duše alebo ju vôbec nepočuje). Ten prvý šíri okolo seba vibráciu spokojnosti a je prínosom aj pre iných ľudí, ktorí sa v jeho blízkosti cítia pozdvihnutejšie, ten druhý so sebou nesie vibráciu nedostatku a nespokojnosti a priťahuje k sebe podobne nespokojných, posadnutých videním nepriateľského sveta.

        A teraz si zasa zarypnem do Groovera 😛 : Ak je to skutočne tak, že “vibrácia priťahuje podobnú vibráciu” (po slovensky “vrana k vrane sadá”), tak potom nie je náhodou ani to, že Groover chodí na tento blog… alebo sa mýlim? 😀

        Páči sa mi

      • To bolo dosť vedľa ,,,,

        Ja som si už vhodné vtáctvo našiel. A to už sú teda labute.

        Problém je v tom že keď je duša prekrytá hmotou tak to nie je cesta duše ale cesta troch kvalít hmotnej prírody. Vždy v každej životnej situácii je nad nami sudca, treba sa s tým zmieriť a konať to čo je správne. Podmienená duša nemá natoľko čistý zrak aby vedela zhodnotiť čo je skutočne dobré a čo nie.

        Páči sa mi

      • Ďakujem… Tvoja odpoveď mi dala udičku. Už pár dní som sa zapodievala predstavou zmeny gravatarového obrázku späť na to, čo bolo predtým… Nejako som sa nevedela odhodlať, ale nakopol si ma tým správnym smerom. 🙂

        Dík.

        Páči sa mi

  5. Groover, prosím ťa, bolo by možné o tom stravovaní spracovať nejaký článok? Informácie o tom prečo nie mäso a čo to spôsobuje, ak mäsku holdujeme (karmicky, energeticky a ako to ovplyvňuje další vývoj atď). Ako nahradiť adekvátne mäso a teda hlavný príjem bielkovín mäsožravca a či to má nejaké vedľajšie účinky, ak s jedením mäsa úplne prestaneš? Je rybacinka OK? 🙂 Mám pocit, že by som to mäso mal naozaj úplne z jedálnička vylúčiť, ale chcel by som o tom počuť od niekoho, koho “poznám” a kto s tým má reálne skúsensti. Takisto som počul, že kamoš, kamoša prestal jesť mäso a odpálil si pečeň, čo sa mi síce zdá trochu zvláštne, ale tak moju pečienku mám celkom rád a dosť ťažko sa zhána ako náhradný diel 😀 Ďakujem Ti

    Páči sa mi

    • To je super že sa o to zaujímaš 😉

      Ryby su taktiež mäso.

      http://odpovede.wordpress.com/category/vegetarianstvo/recepty/

      Hore v odkaze je zopár receptov. Je dobré stravovať sa v Góvinde alebo kupovať si k jedlu tekvicové semienka, oriešky, pistácie. Jesť ovocie, zeleninu, mliečne výrobky a obilniny. Vyhýbať sa čokoláde, cesnaku, cibuľi a vajíčkam. V reštaurácii Góvinda tuším aj predávaju védsku kuchárku alebo ťa ich jedlá môžu inšpirovať k vlastnej strave. Kombináciou masla, mlieka a obilnín s ovocím vzniká nespočetne množstvo rozmanitých jedál a pokrmov ktoré plne dodajú všetky potrebné živiny. Pečeň ti neodpáli. Naopak časom sa budeš cítit viac fit, svieži, trávenie sa zrýchli a navyše si nebudeš vytvárať negatívnu karmu. Všetky bielkoviny sa dajú prirodzene nahradiť.

      Dobré je tiež pred jedením sa pomodliť a obetovať jedlo Bohu. Ponúknúť mu ho s láskou a predniesť mantry.

      http://odpovede.wordpress.com/2010/03/16/obetovanie-jedla/

      Vedlajšie účinky budú iba priaznivé pokiaľ nemáš už závislosť na nejakom type nepriaznivého stravovania dlhodobo. Prispôsobiť sa novým stravovacím návykom niečo trvá ale rozhodne sa to oplatí.

      http://odpovede.wordpress.com/2010/01/19/spravna-vyziva-a-zdravie/

      Páči sa mi

  6. Ahojte.

    Existujú meditačné nahrávky,ktoré naladia človeka na priťahovanie peňazí? Prípadne nejaké iné instantné efekty? Pokiaľ áno,poprosím aj s linkom 🙂

    Dôvod : ešte rok a 4 mesiace. Budem ešte v 3D experimentovať.

    Páči sa mi

  7. Groover , pozorne si to prečítaj a zareaguj :

    tvoj citát :

    Hnanie sa za zmyslovím pôžitkom je ilúzia.

    Som si 99% istý,že definuješ slovo ilúzia = nereálne.

    Bohužiaľ,ťa oboznámim s tým,že slovo ilúzia je definované ako niečo abstraktné a nehmotné.čiže vedome si povedal vetu, o ktorej si myslíš,že bola dobre povedaná,ale v skutočnosti je to tak,že si ju povedal zle,ale nevedome si ju povedal skutočne dobre,pretože zmyslový pôžitok je ilúzia , čiže zmyslový pôžitok je niečo nehmotné. zmysel = nehmotné,abstraktné , pôžitok = nehmotné,abstraktné.

    Pokiaľ som sa mýlil a vieš ,akú definíciu má slovo ilúzia (čiže to,čo som povedal) tak sa ospravedlňujem.
    Pokiaľ je to opačný prípad,skús si naštudovať slovník slovenského jazyka predtým,než sa vyjadríš k niečomu,pretože dôjde fakt k nedorozumeniu. 😛

    Páči sa mi

    • A ešte ďalšia vec Groover ohľadom jedenia mäsa.

      Karma sa týka len ľudí,ktorí spôsobia akciu ,čiže zabijú zvieratá.
      Karma sa netýka ľudí,ktorí spôsobia reakciu,čiže mäso konzumujú.

      Páči sa mi

      • Akcia spôsobuje reakciu, a reakcia novú akciu. Aj keď nevnímaš to čo v obchode kupuješ ako zabité zviera, ale len ako mäso, tak v zásade je to zabité zviera. Karma sa týka tých ľudí, ktorých vnútra sa dotkne čin.
        Keď ti ide o peniaze, vykašli sa na nahrávky. Proste sa im oddaj, vášnivo a s plným nasadením. Daj si ale pozor, aby ti aj priniesli šťastie.
        Ak budú jedinou vecou, ktorá púta tvoju pozornosť, tak ti možno veľa šťastia neprinesú. Toľko môj názor. Ber alebo ignoruj.

        Páči sa mi

      • Beriem 😛 samozrejme,peniaze niesú jediným cieľom..orientovať sa len na jeden cieľ je nerpínosné a nezáživné.

        čiže ak to správne chápem , tak karma sa dotýka aj mňa? konzumujúceho? prečo

        Páči sa mi

      • Chyba. Zodpovednosť má aj konzument. Ten čo zabíja, ten čo mäso distribuje, donáša, kupuje pre iných ale aj ten čo konzumuje. Od týchto činov pracky preč.

        Páči sa mi

    • Tí čo zostavovali slovník slovenského jazyka netušili povahu sveta takže je to slovo namieste lebo reprezentuje klamlivú predstavu. Krišna použil slovo ilúzia vzhľadom k hmotnému svetu a matérii skôr ako vôbec nejaké slovníky vznikly. 😉

      Mohol by si si radšej prečítať védy ako slovník. Takéto slovíčkarenie len zbytočne naťahuje diskusiu 😛

      Páči sa mi

  8. Prepáčte za spam,ale myšlienky,ktoré idem vyjadriť,prichádzajú postupne a neviem ich napísať naraz.Prosím všetkých so záujmom,aby to okomentovali.

    Ako som už hovoril, duchovnou cestou nejdem sám,ale dal som sa dokopy s dvoma kamarátmi. Prečo? Aké to má výhody? Veľmi veľké :

    1.) Zdieľame zážitky.To nás napreduje rýchlejšie.Keby sme išli po duchovnej ceste sami,tak každému z nás troch to trvá pomalšie
    2.) Každý z nás troch sa vie vyjadriť na jednu tému veľmi obohatene z iného uhlu pohľadu a zároveň toho istého. Na jednu tému sa všetci vyjadríme s rovnakým záujmom,avšak ten druhý kamarát povie niečo pointnejšie než ja.Tu je tá výhoda. Tí dvaja povedia niečo menej pointne než ja, ale zároveň aj niečo naviac pointnejšie než ja. Po lopate : On povie veci,ktoré by mňa v živote nenapadli. To je tá výhoda!

    Bavili sme sa všetci traja na tému náboženstvá. Ten druhý je vysoko vyvinutý na vysvetľovanie veci do takej miery,aby ho akýkoľvek človek pochopil na 100%. Prerozprávam jeho slová,ktoré mi po vypočutí dali dosť veľký význam.

    Niektoré náboženstvá majú medzi sebou spor. Prečo? pretože nepochopili,že obidve ich náboženstvá majú ten istý cieľ.

    Kresťania = Boh
    Moslimovia = Alah

    Obidve náboženstvá si to predstavujú inak,a preto vznikne spor.Pointa je,že všetky náboženstvá hovoria inak,ale významovo tak isto. Môžu sa volať akokoľvek : Boh/Alah/Hare Krišna/Araňa/Dežo ale všetci sú to isté : ,,Všetko,, . Tým chcem povedať,že síce náboženstvá majú iné zvyky/obety/tradície a kde-čo-ešte , to je len jedna z mnoha ciest. Ale všetky náboženstvá smerujú k tomu istému – Splynúť so ,,všetkým,,.

    Páči sa mi

    • No to je dobre že si na to prišiel. Už dávnejšie som vysvetlovaľ v rôznych komentároch že Allah, Balarám, Jahve, Kéšava, Góvinda atď. sú len rôzne mená tej istej Božskej Osobnosti. Ale s menom Dežo som sa ešte nestretol takže pozor 🙂

      Boh nemôže byť ohraničený konceptom alebo menom no pripomíname si ho prostredníctvom zvukovej vibrácie Hare Krišna. Hare znamená energia a Krišna je meno ktoré znamená Najprítažlivejší. Pre tento vek má toto jeho meno obzvlášť veľkú silu ale aj spievanie iných jeho mien má svoju silu a očisťuje vedomie.

      Splynúť so všetkým ? Skôr naladiť sa na rovnakú vlnu. Očistené vedomie sa nazýva aj Božské vedomie. Preto je cieľom náboženstva Krišna vedomie alebo úplne pohrúženie mysle k Bohu. Treba na neho myslieť čo najviac ako sa len dá 🙂

      Páči sa mi

  9. Karma sa ťa týka, lebo tým že si to zviera jedol, si sa stal príčinou, prečo to zviera bolo zabité. Karma by sa ťa nedotkla, keby si mal úplne vypnuté emócie. Čo asi nemáš, keď nachádzaš v sebe vášeň pre peniaze, baby a rezne….
    Skús požiadať kamoša z dediny, nech ťa raz zoberie na zakáľačku.

    Páči sa mi

    • chápem. ďalší krok :

      aký bude dôsledok toho,že som zjedol mäso? (v mojom prípade mäso konzumujem veeeľmi často) Nehodlám to zmeniť,radšej si to potom odtrpím,čo je podstatnejšie :

      Ovplyvní táto karma nejak moje duchovné vyvíjanie sa? Vieš,pristupujem horlivo na to,pretože sa to týka piatej dimenzie,do ktorej túžim prejsť. (a aj prejdem!) 😛

      Páči sa mi

      • Prestať jesť mäso je základ. Nie je náhoda že ti to práve píšem (karma) 🙂 Skús si to zobrať k srdcu a popremýšlať nad tým. Mnohí by ihneď zmenili stravovanie keby len tušili čoho sa dopúštajú a ako to na nich vplýva nielen fyzicky ale aj po stránke karmy a súcitu k živým bytostiam. Jatky a zabíjanie kráv existuje len v Kali Yuge. Netreba sa opičiť po dnešnej spoločnosti lebo mnohí z ních sa rútia strmhlav dolu.

        Tažko sa to trávi a navyše to je ako jed pre jemnohmotné telá. Bez tejto a dalších troch zásad sanatana dharmy je duchovný pokrok buď veľmi spomalený alebo negatívny a upadajúci. Jesť mäso po celý život vedie isto len k zvieracej schránke a degradácii.

        Ehm a čo si vysvetluješ pod pojmom piata dimenzia ?

        Páči sa mi

    • Ale ved Boh pozna nase umysly. Ja predsa nejem maso s tym, ze som rada, ze to zviera niekto zabil. Ide o to, aby sme sa zasytili, kedze este nie sme stavani na to, aby sme “zili zo vzduchu”. Nie je dovod nas pre to “odmenovat” karmou. Moj duchovny ucitel vravi, ze nie je potrebne byt vegetarianom. Zlata stredna cesta je najlepsia. Boh dobre pozna nase vnutro, takze dobre vie, kto je na akej urovni

      Páči sa mi

  10. Fuha Groover.Začínam rozumieť. ale zastávam sa názoru názor vs. názor = kompromis. takže :

    osobne nesúhlasím s tým,že by som mal čo najčastejšie ospevovať jeho meno.Ty áno . Kompromis : stred toho. prirodzenou cestou sa zdokonaľujem,čo vedie k bohu. 🙂 vyriešené.

    citát : ,,Splynúť so všetkým ? Skôr naladiť sa na rovnakú vlnu. ,, Prepáč Groover, je to významovo to isté,len si použil synonymum 😛 , splynúť s bohom je priamo úmerné tomu sa naladiť na jeho vlnu. To je ten kompromis 😛 , máme odlišne kmene reči,ale významovo hovoríme to isté. ha 🙂

    celkom si rozumieme Groover , ešte popracuj na princípe názor vs. názor = kompromis.

    Páči sa mi

    • Hh 🙂

      Ten druhý kompromis uznávam keď chápeš že si súčasťou Boha. To je dobre.

      Ale v prvom. Hlavne ak ešte s ním nemáme žiaden vzťah, tak sa odporúča spievať veľa Hare Krišna maha mantry. Aj keď to spočiatku nedáva egu zmysel tak sa na to duša časom chytí a vedomie sa postupne očistí. Maha mantra znižuje celkovo pripútanosť a posúva vedomie prirodzeným smerom. Podľa toho nakoľko sme pri chantovaní či recitovaní dávali pozor na zvukovú vibráciu. Keď človek nie je schopný spievať tak nech na neho myslí aspoň pri počúvani hudby či denných činnostiach. Najlepšie je však celý deň zamestnať ako službu Najvyššiemu. Všetky ľudské bytosti by to tak mali robiť. Navyše sa tým pestujú zbožné vlastnosti.

      Páči sa mi

      • Máš pravdu,avšak to nie je pre mňa prirodzené. Duchovne sa vyvíjam tak či tak, no a myslím si,že rok a pol do tej piatej dimenzie je dosť veľa na prirodzené duchovné vyvíjanie sa. Ešte vysvetlím jednu vec.

        Porovnám tvoj spôsob a môj spôsob v rýchlosti. Tvoj spôsob je veľmi rýchly. Výsledok sa fakt dostaví veľmi rýchlo,páči sa mi to.avšak ako som už hovoril,nie je mi to prirodzené. Prirodzené mi je vyvíjať sa tak,ako teraz,momentálne.Môj spôsob je pomalší,ale v konečnom dôsledku dosiahne presne to isté,čo tvoj,len proste pomalšie.

        Akceptovateľné? 😛

        Páči sa mi

      • Hmm. Keď sa nebudeš riadiť usmerňujúcimi zásadami tak ten duchovný vývin bude hra ega a nie skutočný. A to myslím úprimne. Tí ľudia čo sa nimi riadia dlhodobo sú úplne iný. Keď som sa s nimi stretol tak až akoby žiaria pokojom a čistotou. Denne venujú aj tri hodiny recitovaniu mien a celý deň tvrdo pracujú len pre Najvyššieho. Odmenou sú im realizácie ale aj extatické stavy štastia plné odovzdanosti. Nerob to pre ostatných navonok ale pre seba. Je to individuálna vec a otázka vlastnej úprimnosti a zodpovednosti za seba. Aj mne to bolo spočiatku neprirodzené lebo naša spoločnosť nás učí odlišný spôsob života ktorý však nie je veľmi priaznivý.

        http://odpovede.wordpress.com/2010/01/19/4-usmernujuce-zasady/

        Ten spôsob je dobrý už len preto lebo ho odporúčil sám Boh. Čo by si viac chcel ? 😉

        Ak si neuznáš svoju chybu, robíš tým ďalšiu chybu.. Keď vidíme dobrú cestu tak by sme nemali váhať. Mnohím sa nedostalo ani to. Táto cesta je práve tá najprirodzenejšia lebo prebúdza to čo v skutočnosti sme. Otvára brány do hĺbok duše a tak sa zas nájdeme a spoznáme čo tu naozaj robíme.

        Páči sa mi

      • hoho 🙂 Už dávno som sa zbavil nadbytku egocentrickosti, a aj celkového ega.Tým som si už prešiel,minimalizoval som okruh kamarátov – len na tých,ktorí idú duchovnou cestou,všetkým základným som si už prešiel (či už vedome,alebo nevedome). Okrem toho, ako som už povedal,stačí mi môj spôsob,ktorý je dostatočne rýchly a zrýchľujem. Aj v takej malej rýchlosti oproti tvojmu spôsobu sa už cítim dobre naladený.

        Ešte mám jednu takú úvahu : vidím na ľuďoch,že sa snažia v každej veci nájsť pozitívno, aj vôkol seba aj v sebe. Ja osobne sa snažím len odstrániť zlo, v tomto prípade zostávajú dve možností čím byť. Ja zotrvávam v neutrálne až pozitivite. Na neutralite nie je nič zlého 😛

        Páči sa mi

      • Všimla som si, Groover, že sa čoraz častejšie odvolávaš na Nrayna a jeho stránku. On je “slovenské ústa Krišnu”? Je to tvoj učiteľ?

        Páči sa mi

      • Nie, ale jeho stránka je jediná poruke a odpisovať verše z mojích kníh by mi trvalo celé hodiny. Navyše som mu sčasti zaviazaný lebo ma dokázal čiastočne vyslobodiť z podmienenia hmotou. On nie je guru ani nič podobné. My počúvame sanyásinov, pokročilých oddaných a osobnosti ktoré sa v tom vyznajú viac a majú to všetko zrealizované.

        Páči sa mi

  11. Groover – skús si tu nájsť články,čo je piatá dimenzia 🙂

    ,,Takže týmto sa už budeš riadiť ?,,

    Nebudem. ešte jedna pripomienka k tomu : Aj keď sa tým riadiť nebudem,není to jediná cesta ako si spevniť základy.

    Páči sa mi

  12. Potrebujem poradiť. Doteraz som pracovala s afirmáciami na zmenách mojich vnútorných presvedčení a vnímam zmeny, že som sa posunula. Zatiaľ nemám dostatočné množstvo činov, ktoré by vyjadrovali moju novú realitu. Že to nie je len moja predstava o zmenách mojich presvedčení. Prejdem k podstate. Fajčím cca 60% života. Tak som si povedala, že by som mohla prestať vypalovať zobák. Lebo je nelogické upínať sa k cucaniu dymu z paličky listov zavinutých do papierika. Nemusela by som sa podriaďovať zlozvyku. Mohla by som si v reáli ukázať, že sa mám rada, že mám rada svoje telo. Ušetrila by som, a to by som mohla investovať do niečoho, čo mi prospieva. Tak som afirmovala. Spočiatku som ani neverila aký som závislák, lebo som normálne cítila paniku a strach z predstavy, že nefajčím. Toto som odstránila. Potom som pracovala na tom, že cigarety nepatria do môjho života, že sú mi ľahostajné. A tiež som to emočne spracovala. Potom som si povedala, že s hulením idem seknúť, prestávam. Dostavili sa obsesívne myšlienky – zapáľ si, ešte aspoň jednu. Tak som si vymyslela afirmáciu: S láskou a vďakou sa vzdávam mojich fyzických, emočných a mentálnych pút k cigaretám. Som slobodná. Ako som toto afirmovala, tak som cítila lokálne bolesti – akoby naozaj existovali dáke chápadlá zlozvykov pripojené k telu, a keď sa ich chceme zbaviť, akoby bolesťou protestovali proti prerušeniu pút. Akonáhle som prerušila afirmovanie, tak sa okamžite dostavili obsesívne myšlienky – pokušenie. Vtedy som im hovorila – choďte preč, už vás nechcem. A keď trocha poľavili so svojej intenzity, tak sa po dlhšom období objavila príležitosť ísť na chatu so známymi, ktorí sú fajčiari, a ja som si tú príležitosť nenechala ujsť. Skončilo to tak, že som s nimi vyhulovala o sto šesť. Teraz chcem pokračovať vo svojej snahe, aby som sa toho zlozvyku definitívne zbavila. Nech je chata len epizódka, zámer sa nevytratil. A teraz otázka. Existuje dáky spôsob, ako sa zbaviť zlozvyku preskupením myšlienok a bezbolestne. Alebo je nevyhnutné prejsť fázou obsesie, kedy človek obhrýza omietku, a musí len vytrvalo odmietať pokušiteľské myšlienky, kým ich to neprestane baviť?

    Páči sa mi

    • toto je velmi divna vec.ked som bola tehotna,tak som proste prestala fajcit,vobec sa mi fajcit nechcelo,ani ma nenapadlo,vobec som sa nemusela snazit nijako.ale….pravda je ta,ze som si vravela ze ved fajcit budem zase potom.a teraz,uplne sa obavam zacat to nejak vedome riesit,lebo presne poznam tie stavy,ta depka ze si “nemozem”zapalit ma za nasledok,ze fajcim ovela viac….mna uz zachrani len znova otehotniet a potom samu seba dako kruto oklamat ked dokojim …alebo neviem.

      Páči sa mi

    • Jani, potvrdzujem, ze jediny tvor, kvoli ktoremu som bola schopna vzdat sa zavislosti bolo dieta. Tak som na to isla z druhej strany. Ked uz nie som schopna vzdat sa tej cigarety, aspon som obmedzila davky a neuveritelne si ju uzivam. Nie s pocitom viny, sebatrestania alebo pohrdania zlozvykom. Daj si napr. afirmaciu, ze cigaretou odfukujes od seba duchov, zlo, nepohodu. Uzi si ju nie roztrasene kvoli potrebe rychleho nikotinu ale vzdy s pozitkom a radostou 😉

      Páči sa mi

      • áno, toto potvrdzujem aj ja … dva krát som sa vzdala cigariet .. a pokaždý krát to bolo keď som už akosi vedela, že som tehotná .. po dojčení dcérky som prestala .. nefajčila som tri roky, pri nástupe do práce, mi ale neskutočne vadil kolega, ktorý keď prišiel do kancelárie ráno smrdel mi tak, že mi prichádzalo z neho zle .. nemohla som dokonca ani zakryť, že ma v jeho prítomnosti, kvôli tomu pachu napína na zvracanie … vždy ked sa na mna pozrel, naplo ma .. a keďže som s ním musela sedieť v jednom kancli, spravila som protiopatrenie .. zapálila som si aby som cez ten svoj pach necítila ten jeho .. a naučila som sa nanovo …

        no teraz skúšam oshovu metódu .. a síce … ako to hovorí on, .. ak si vedeli mnísi spraviť meditáciu z pitia čaju, prečo si ju nespraviť z fajčenia cigarety … vtip je v tom vedomom uvedomovaní si, .. totálnom, že len fajčím .. pred tým, než si idem zapáliť, sa doslova hram s krabičkou cigariet, vychutnávam si tu predstavu ako si vychutnám cigaretu, .. pomaly si ju pripálim, vnímam ako pekne horí, každý nádych do pľúc .. ako mi ten 200 stupnový dym robí dobre atd .. prosto ked fajčím venujem sa len tej cigarete .. a veru, akosi to stráca na význame, strácať toľký čas, s jednou cigaretou, keď sa môžem venovať inej činnosti .. takže? .. áno, súhlasím s tenschi .. vôbec si neupieram, keď si chcem zapáliť, len to nerobím ako automat, .. a veru, to telo reaguje na to akosi inak .. a namiesto 20 za den, mi 20 stačí na tri dni .. a pokial sa toho nezbavím nadobro a ja nepocítim potrebu si zapáliť vôbec dovtedy budú cigarety po ruke, inak by som sa nútila, .. a to by malo práve opačný efekt .. myslím že hypnotizéri tomu hovoria zákon obráteneho účinku .. čím viac nechcem .. tým viac to hypnoticky tahá k tomu že chcem ..

        Páči sa mi

    • urcite nie jediny,kamoska prestala fajcit tak ze fajcila uz pomaly dve krabicky za den a uz z toho nemala nijake potesenie,proste len fajcila a jedneho dna jak tak mala cigu v ustach,tak ze uz ju ani neciti a povedala si: a naco fajcim? a dala dakomu zvysok krabicky.a odtvtedy vobec nemala potrebu si zapalit.proste len tak.no a moj tato zase musel dostat infarkt a chut na cigu ho tiez hned presla a nefajci.a este vraj pomaha aj to poklepkavanie,su tu aj clanky o tom ako sa to robi a potom som pocula ze aj caj z puskvorca.

      Páči sa mi

      • Ďakujem Vám za reakcie, aj keď som čakala, že vytiahnete z rukáva zázračné čáry máry fuk a bude po probléme. Poznám niekoľko ľudí, čo si jedného dňa povedali že končia s fajčením a tak aj bolo. Napríklad moja suseda s dcérou. Keď som vyzvedala, ako to urobili, tak mi hovorili, že doteraz fajčili, lebo ich to bavilo a sa im chcelo, no a teraz sa im už nechce, tak nefajčia. Alebo aj môj otec prestal kedysi fajčiť, lebo začal cválať maratón, a dusilo ho z fajčenia. No a potom pár odstrašujúcich príkladov, že niekto dostal chorobu, tak sa o seba zľakol, a prestal. Ja vyfajčím denne krabičku R1. Sú slabé, tak mi pravdepodobne ani nejde o nikotín, ale o rituál. Ale fakt je, že niekedy klamem, lebo sa hanbím a potom tvrdím že nefajčím. Mám aj výčitky, lebo presviedčam telo ako ho mám rada, a potom konám čin ktorý to popiera. A tiež keď som cítila som tú paniku a strach na emočnej úrovni, alebo som presviedčala myseľ a normálne som sa skoro skydla na zem, akoby sa mi rozsypalo vedomie – proste som zostala z tej predstavy že prestávam huliť dezorientovaná, tak to ma upozornilo na mieru mojej závislosti. A to mi napovedá, že pokiaľ nechcem byť týmto viacej ovládaná mne nepomôže hra že meditujem pri fajčení, ani tolerovanie tohto zlozvyku a očakávanie, že sa akosi sám rozplynie, lebo v mojom prípade sa nehodlá rozplynúť, ale ma vlastní.

        Páči sa mi

Povedz svoj názor