Ak máš bolesti, ako na tom môžeš vidieť čokoľvek dobré?

Prišiel mi nový článok od Misy Hopkinsovej:

Je ťažké vidieť čokoľvek dobré, keď sa cítime pod psa. A, pravdu povediac, nie som si istá, že potrebujeme vidieť niečo dobré.

Vyzerá to drsné v svetle všetkého toho, čo učíme o pozitívnom myslení? Tu je podstata: niekedy nevidíme pozitívne dopady ťažkej situácie, až kým situácia dávno nepominie. Preto snaha vidieť ich ešte počas problému môže byť značne márna.

Je to aj problém logického vyhodnotenia, pretože v časoch, keď sa cítime naozaj pod psa by sa naša myseľ mala sústreďovať na to, ako sa liečime, a srdce by malo byť naplnené porozumením. Inými slovami: snažiť sa odhaliť prínos nie je také dôležité ako byť v tu a teraz fyzicky i emocionálne a udržiavať si láskavú, hojivú vibráciu.

Na to, aby ste uľavili utrpeniu, nepotrebujete v situácii vidieť nič dobré. Stačí, keď jej venujete pozornosť a porozumenie/súcit.

Bolesť je spôsob, akým vaše telo na vás kričí, aby ste mu venovali pozornosť. Takže venujte bolesti pozornosť. Zastavte sa a buďte v tom, čo sa vášmu telu práve deje. Stíšte myšlienky a sústreďte sa na všetok súcit, ktorý si dokážete poslať.

Dýchajte veľmi jemne do tej oblasti svojho tela, ktorá potrebuje vašu pozornosť. Dovoľte si vnútorne ju objať so všetkou láskou tak, akoby ste objímali poranené dieťa alebo zvieratko.

Nesnažte sa bolesť napraviť alebo sa jej zbaviť, pretože tým len zhoršíte celý problém. Prečo? Pretože emocionálne a spirituálne dôvody bolesti sa nedajú vyhojiť tým, že ich považujeme za zlé a snažíme sa ich vytesniť.

Problém sa hojí v prítomnosti našej lásky. Keď bolesti dostatočne dlho posielame lásku a pozornosť, spirituálny/emocionálny dôvod bolesti sa rozpustí – a potom sa už môžu stratiť aj fyzické symptómy.

Takže moje odporúčanie je nerobiť si starosti nad tým, že teraz v bolesti musíme nájsť niečo dobré. Použime svoju energiu miesto toho na to, aby sme sa s láskou venovali tomu, čo v nás práve prebieha. Ak celá tá bolesť má aj nejaký pozitívny dopad, postupom času sa ho aj tak dozvieme.

Pripomína mi to, ako ma taoizmus učil: buď bolesťou bolesti. Nevzdoruj bolesti, uvoľni sa, choď s ňou a rozkladaj ju zvnútra… Funguje to. Týmto spôsobom som bojovala proti zápalu okostnice i proti migrénam. Miesto zatínania zubov som sa do bolesti ponorila – a ona po chvíľke začala slabnúť. Nezaberie to vždy, ale keď to nezaberie, tak väčšinou preto, lebo niekde v mojom vnútre sa niečo ešte stále búri a zatína a nechce.

Je to proste v našom nastavení. Nedávno som mala dosť príšerné bolesti. Nedokázala som ani len dlhšie ležať v jednej polohe, nieto ešte sedieť alebo stáť… Odrazu som sa prichytila, že sa usmievam. Mala som bolesti a nevadilo mi to. Miesto zvíjania sa a kňučania som sa v duchu vyladila na Gabriela a hovorila s ním… Ďakovala som za každú sekundu, keď bolesť poľavila alebo bola aspoň na chvíľku na ústupe. Bola som šťastná, že ma to nebolí ešte viac… Napriek bolesti som zažívala samé pozitívne pocity, pretože som bola vyladená na energiu, ktorá bolesti nepripúšťa! A viete, čo? Keď sa dostanete do takého stavu, že cítite bolesti a je vám to jedno, stráca bolesť nad vami moc. 🙂

19 thoughts on “Ak máš bolesti, ako na tom môžeš vidieť čokoľvek dobré?

  1. áno, možem potvrdiť, robím to tak roky – vnorím sa do bolesti, úplne ju precítim, vpodstate s ňou splyniem – a vtedy ju prestanem cítiť, alebo vnímať… funguje to presne tak 🙂

    Páči sa mi

  2. Mne sa toto zatiaľ nepodarilo 🙂 Stále sa proti bolesti snažím bojovať…až nič nezaberie, prosím o pomoc a vždy to potom prejde, alebo ma napadne spôsob, ako to zastaviť, ale odvahu oddať sa jej a precítiť ju, som zatiaľ nenašiel…viem že to raz príde, keď nastane čas a raz a navždy sa bolesť rozplynie…ja ju rozplyniem 🙂 Tíško Vám závidím…viem, že nieje čo, ale aj tak 😆

    Páči sa mi

  3. hmmm, migreny mam od detstva a volakedy som si myslela, ze migrena je skutocna katastrofa, ale to len do doby, ked som mala to “potesenie” zazit zlcnikove zachvaty, ked som nedokazala ani poriadne dychat ani vydrzat co i len minutu sediet, lezat, chodit alebo sa zvijat ako dazdovka….vtedy mi to teda vobec nepripadalo dobre, az neskor som pochopila, ze moje telo mi proste uz muselo dat nejaku stopku a na migreny som pomaly prestavala reagovat, resp. supla som si lieky a isla dalej. podotykam, ze migreny sa mi po ukludneni zlcnika vratili, ale radsej budem mat tyzdnovu migrenu ako jediny zlcnikovy zachvat.
    zatial som este neprisla na to, co dobre je na mojich migrenach, ale mozno niekedy, casom, na to pridem… 🙂

    Páči sa mi

  4. Naozaj je to o našom vnímaní. Komunikácia s inými bytosťami mi priniesla veľa skúseností. Tým že mi vyvolávali bolesti, som sa učila vyvolanú bolesť ignorovať, nevnímať ju. Potom som skúšala ju lokalizovať a krúžiť okolo nej proti smeru hodinových ručičiek a tým znižovať jej energiu až bolesť zmizla. Vlastne som tú bolesť ohraničila.

    Posledné o čom vlastne píše aj autorka som tiež robila. Sústredila som sa na bolestivé miesto a snažila sa v ňom cítiť teplo. Vedela som , že sugesciou dosiahnem výsledok. Bolesť sa teplom zmenšovala, až zmizla. To teplo bolo vlastne láska, podvedome som ju bolesti posielala až sa rozpustila. Tiež som sa potom usmievala. Človek ak je donútený k niečomu dosiahne aj nemožné. Vďaka za info, opäť môžem pomenovať niečo, na čo som prišla a našla to aj niekde inde. Láska je liekom na všetko. 😉

    Páči sa mi

    • Ambala niekde som čítala, že migréna je vlastne orgazmus hlavy. Vtedy je hlava silne prekrvovaná a cítiš v nej horúco, tak ako pri orgazme v lone. Treba intenzitu prekrvenia presunúť dole, aby sa prekrvilo lono a odkrvila hlava. 😆
      Neviem či to funguje, ale mne to zmysel dáva. 😆

      Páči sa mi

      • Anitram, nestras…. 😀
        ja som zas citala, ze migrena je nejaka chemicka nerovnovaha v mozgu a je tu velka moznost, ze bud sposobuje migrena depky alebo depky sposobuju migrenu…a to mi, zial, tiez dava zmysel 😦

        Páči sa mi

      • To nie je strašenie. Tým že orgazmus je prispôsobený na pohlavné orgány, tak sa jeho teplo ním spôsobené rozlieva po tele, ale v hlave nemá podmienky, tak spôsobuje tlak, dráždi nervové zakončenia a tebe ide prasknúť hlava a je ti na grc. Preto treba ten tlak presunúť niekde nižšie.

        Páči sa mi

  5. citujem: ” migréna nás upozornuje na jednostranné mylsenie. Migréna je vždy prejavom sexuality, ktorá sa presťahovala do hlavy. Tento presun nie je nijako od veci pretože medzi oblasťou hlavy a genitálií je analogická súvislosť. Záchvat migrény je orgazmom v hlave, priebeh je rovnaký, len sa odohráva v hlave. Pri vzrušení prúdi krv do oblasti genitálií , napätie sa stále stupnuje a končí uvoľnením. Pri migréne prúdi krv do hlavy , vyvoláva tlak a stúpajúce napätie , až príde uvoľnenie. pri migrene sa pacienti snažia používať hlavu ako cvičište, ako priestor k úniku. Mal by sa naučiť vidieť problém tam, kde je a to čo sa mu posúva do hlavy , presunúť tam, kde to naozaj patrí. Mali by sme si klásť otázky: s čím si lámem hlavu?, som poctivý pri posudzovaní svojich sexuálnych problémoch?, nepokúšam sa nahradiť jednanie, tedA NEJAKý čIN, ALEBO SKUTOK PREMýšľANíM?….. koniec citátu

    http://diva.aktuality.sk/clanok/24120/sexom-proti-migrene/

    Páči sa mi

    • hm to mi dost pripomina Freuda, ktory vysvetloval cez sexualitu vsetko…osobne nie som velmi nadsena zovseobecnovanie, pretoze co jednemu skodi, to moze druhemu robit dobre a naopak. okrem toho som v procese citania knihy od Bernsteinovej (Migrenovy mozog), podla ktorej existuje malicke percento ludi, ktorym prave sexualna aktivita migrenu sposobuje…teda okrem inych veci (zmeny pocasia, jedlo, menstruacia, alkohol, spanok,…). a migrenu mam od uplneho detstva, rodicia ma kvoli bolestiam hlavy vlacili po vsetkych moznych aj nemoznych vysetreniach, lekari do mna cpali lieky od vymyslu sveta a aj tak vysledok nic moc… takze ostavam pri vlastnej terapii ticho / tma / chlad a spanok (ked sa da a ked nie, lieky, nastastie tie uz menej ako volakedy).

      Páči sa mi

    • Ja som čítala, že migrénu má na svedomí serotonín, čo je hormón radosti.
      Migréna súvisí so stresom a z úzkosťou. Takže sa počíta, že sex ti dodá radosti, pri tej sa vyrobí serotonín, migréna zmizne, serotonín sa premení na melatonín a ty sladko zaspíš…Bože to je sranda, ďakujem….

      Páči sa mi

    • ja som o migréne čítala v knihe Miluj svoj život od Louise L. Hayovej že – migrény si spôsobujú ľudia túžiaci byť za každú cenu perfektní a dokonalí a ktorí vyvíjajú na seba silný tlak. Príčinou býva aj silný, nahromadený a potláčaný hnev. Znechutenosť z nátlaku a manipulácie zo strany druhých… Zaujímavé je, že túto bolesť môže takmer vždy zmierniť masturbácia. Sexuálne uvoľnenie zmierňuje napätie a bolesť.

      afirmácie k migréne sú: S láskou riadim svoju myseľ. Prispôsobujem sa chodu života. Nechávam život, aby mi príjemne a ľahko zabezpečil všetko, čo potrebujem. Život je tu pre mňa 🙂

      Páči sa mi

  6. Ja som mávala pocity stresu a úzkosti – zlozvyk ktorý sa rokmi zhoršoval. Nemala som z nich migrénu, ale zvieravé pocity v bruchu a pri veľkom strachu mi to vygumovalo mozog – tma pred očami a paralýza, a hnev čo to má zase znamenať. Minimálna radosť zo života, rutinné správanie ako barlička, odpor k sebe, bolesti v končatinách, pohnojená imunita, sem tam myšlienky typu čo by mi obliekli do truhly, a kto by asi prišiel na pohreb. Okolie si myslelo že som veselá kopa, tak si nikto nič nevšimol. Vyriešené vedomým odpúšťaním a prijatím seba, svojho života, iných ľudí a sveta. Dneska mi život pripadá zase zaujímavý a zábavný. Vyjasnili sa mi myšlienky. Dneska mám radosť zo života, lebo som našla recept na šťastie.

    Páči sa mi

  7. migrény mám už tiež vyše 20 rokov a prosím vás, ak niekto poviem, že migréna je orgazmom v hlave – tak zrejme, ten človek v živote nezažil žiadnu migrénu – neviem ako vy, ale ja keď mám migrénu tak vám poviem, že som ležala pri záchodovej mise a zvracala doslova žlč (ten,kto to zažil vie),čo bolo dosť horké a nechutné, takže som to riedila vodou, s ktorej sa mi chcelo viac zvr…… a verte mi,že som v tom momente určite nemyslela na masturbáciu aby sa mi uľavilo a aby ten tlak bolesti prešiel na pohlavné orgány, nepotrebujete svetlo, ani jesť, ani piť,nepotrebuje cítiť žiadnu vôňu, vlastne nepotrebujete nič – len ležať a pravidelne bežať vylúčiť so seba žlč so žalúdka pri ktorom chytíte takú telesnú triašku, že vám teplota vystúpi ako len vládze, skoro vám vylezú oči z hlavy a celá sa pri tom trasiete, tečú vám slzy, sople z nosa a máte čo robiť, aby ste sa nezadlávili vlastnými zvratkami a niekedy si vážne prajete aj zomrieť (a to bez srandy) a po vylúčení sa v sekunde otočí vaša teplota a klesne asi pod bod mrazu, takže vás zase klepe od zimy a vy ani neviete ako sa dostať do postele, ak sa do nej vôbec dostanete – trvá to tak 3 dni, keď potom zistíte aký je deň a ako máte obrátený žalúdok hore nohami, tak máte aj strach do seba niečo hodiť, vždy sa mi overil jogurt alebo nejaká horúca polievka,
    už niekoľko rokov mám lieky na migrénu a pochodila som všetky možné vyšetrenia a nie raz, a myslíte , že niečo zistili? nič, a tá tupá bolesť ktorá sa rozhostí v ľavej strane hlavy je jednoznačne spojená so žalúdkom, a čo som rokmi zistila? je to, že keď som chodila pravidelne cvičiť, tak migrény som mala podstatne menej, ale ako sa už povedalo, každý jedinec je iný ale prežíva to iste, pretože máme rovnaké príznaky, ktorým sa hovorí migréna – prepáčte mi tento dosť nechutný opis prejavu migrény, ale pojem “orgazmus v hlave”, je podľa mňa dosť odvážne tvrdenie niekoho, čo nemá ani potuchy o tom, čo to vôbec migréna je.

    Páči sa mi

    • no na toto možem len jediné: …každý si nesie svoj kríž… niekde problém bude, skús sa zamyslieť hneď po tom, ako si prečítaš svoj vlastný komentár.. 😉

      Páči sa mi

  8. prave prezivam krizu v celom mojom zivote..mozno to poznate, nahrnu sa problemy a nie aby sa trochu ulavilo, zosypalo sa mi vsetko ako domcek z karat..financne problemy uz ani nevnimam, ale zosypal a mi vztah do ktoreho som dala vsetko..to ma polozilo na obzvlast ked som sa dozvedela ze za vsetko mozem ja.ale v podstate ano, mozem si za to vsetko sama…spracovavala som si to v sebe preco sa opat po 10 rokoch opakuje podobny scenar a moja sestra mi v podstate odhalila to, ze sa rozdavam a nemyslim na seba..mala pravdu, aj ked svoju chybu priznavam, predsa len, myslela som si ze laska hory prenasa..asi nebol ten pravy ktory by o tu moju lasku skutocne stal..ale preco to pisem?..zistila som ze som psychicky aj fyzicky aj financne totalne na dne..telo vysielalo signaly, rozchadzala som bolesti,choroby snazila sa vzdy byt k dispozicii .a dnes ked som opat premietala posledne dni a premyslala o nom, o jeho pocitoch, moje telo sa vzburilo..ak ste niekto zazili echtovny hexensus, tak urcite viete co je to za kruta bolest..ako blesk z jasneho neba..nevladala som stal na nohach, ani sadnut , ohnut, plazila som sa po zemi, bolo to strasne..nedokazala som ani vstat pre pohar vody a ked som tak na zemi lezala a predychavala,, zacala som s mojim telom komunikovat..pomalicky sa bolest zmensovala tak, ze som sa dokazala postavit na nohy a uplne som sa sustredila uz len sama na seba . pochopila som ze bolest mi ukazala ze uz je vazne cas mysliet na seba a nie na druheho..

    Páči sa mi

Povedz svoj názor