“Pretože ja chcem!” Úvahy o kauzalite

Dnes mám nejaký úvahový deň. Asi je to dané tým, že som včera čítala o pravidlách “byť človekom”, alebo tým, že som mala hodne dlhú diskusiu s Gabrielom. Jedno alebo druhé nakoplo moju uvažovaciu žilku. 🙂

Keď som dokončila predošlý článok, moje úvahy sa nezastavili automaticky, ale pokračovali ďalej. Neviem, po akých chodníčkoch vnútorného monológu, ale dostali sa do bodu, kedy som dospela k slovu “kauzalita” – a odrazu som pochopila, prečo ju niektorí ľudia nemajú radi!

Pretože ak by pripustili kauzalitu, potom by nemohli nástojiť na tom, že “ale ja chcem!” Potom by museli akceptovať, že sú len malé koliesko v súkolí a ich vôľa je podradená, nie nadradená pravidlám systému!

“Ale ja chcem!” je o presadzovaní svojej vôle navonok – a to aj proti vôli iných ľudí. Je to vlastne o “čiernej mágii” (alebo o “egu”, ak je vám to milšie).

A zasa otázka: no dobre, ale načo nám potom to ego vlastne je? Predsa aj lety na mesiac boli o tom, že “ale ja chcem!”

A zasa úvaha: Nemohlo by to byť tak, že naše ego je tu na to, aby spochybňovalo a posúvalo hranice možného? Aby sme zistili, čo všetko sa dá? Aby to niekto zistil? 🙂 Tomu by som potom povedala “správne použitie ega”.

Otázka: No dobre, ale kedy je potom “ego” nesprávne použité?

Odpoveď je evidentná: Vtedy, keď nás nevedie za hranicu našich terajších schopností, ale ich len cementuje: “a nebude to inak, pretože ja nechcem, aby to bolo inak!” (Pôvodne som mala napísané “možností”, ale zmenila som to na “schopností”; nie je to o tom, čo všetko mi je prístupné ako v supermarkete na regáli, ale čo všetko dokážem dosiahnuť, keď prekračujem rámec svojho komfortu. Aj sebauvedomenie je “schopnosť”.)

🙂

A teraz vy.

95 thoughts on ““Pretože ja chcem!” Úvahy o kauzalite

  1. Ego je nesprávne použité pri akejkoľvek sebeckej činnosti. Aj vaše srdce vám povie čo je sebecký čin a čo je čin lásky a pokory. Treba byť k sebe čo najúprimnejší a najobjektívnejší aj voči ostatným.

    /Nemohlo by to byť tak, že naše ego je tu na to, aby spochybňovalo a posúvalo hranice možného? Aby sme zistili, čo všetko sa dá? Aby to niekto zistil?/

    Ten kto by to zisťoval asi neporozumel slovu Absolútno alebo nechápe vlastnú povahu. Každá jedná činnosť je aj tak prejavom Najvyššieho a podlieha iba jemu. Keby nemal Najvyšší poznanie o niečom tak by už nebol absolútny. Robiť činnosť mimo neho znamená podliehať máyi a neuvedomovať si jeho podstatu. Myslieť si že môžeme robiť niečo nezávysle bez vôli Najvyššieho je ako postaviť sa proti celému svetu. Je dôležité stiahnuť svoje pazúri od sveta a sústrediť sa na to čo nás s ním spája. Bezpodmienečná láska vzniká odovzdaním sa v úplnej podstate bez nároku vyžadavoť ši niečo. Takto sa duša navracia sama k sebe. Taká dôvera a pokora je samozrejmosťou pokial sa duša nenechala zmiasť sklonmi hmotného tela.

    Páči sa mi

  2. hm, je toto vôbec možné? … “Vtedy, keď nás nevedie za hranicu našich terajších schopností, ale ich len cementuje: “a nebude to inak, pretože ja nechcem, aby to bolo inak!” ” … myslím v reáli .. je toto vôbec možné? … dľa môjho názoru to možné nie je vôbec … to mi potom tento postoj sedí na vonkajšie chovanie ako o ňom písala tenshi ( predošlý článok a niekde v komentoch ) ale vo svojej podstate sa on predsa mení, .. je to len o jeho vonkajšom prejave … jeho neschopnosti vidieť .. alebo neschopnosť vhľadu do podstaty vecí … no tá hromada zmien sa mu raz ukáže … možno to budde vyzerať ako výbuch parného hrnca .. alebo je to pomalé a plynulé … ťažko opredsa povedať, čo je pre toho oného a daného lepšie … hm, niečo mi tu nesedí na tom a neviem sa chytiť …

    vždy sa predsa vyvíja … vždy, .. včeraj som sa chytila horúcej žehličky, .. dnes sa jej nechytím zas … a už tobôž nie v budúcnosti .. je možné vôbec sa nevyvinúť? .. každou minutou sa meníme … len to nie je tak viditelné …

    groover, a absolútno .. dokáže slovo absolútno vôbec pochoopiť homo sapiens? … naozaj áno? exist taký? 😕

    Páči sa mi

    • Áno keby to nedokázalo tak by nebolo absolútne. Je v srdci každého z nás ako Paramátma. Navyše najvyšší s nami podstupuje každu jednu činnosť v našom živote takže niesme nikdy osamostatnený. A na absolútno má hmota asi taký vplyv ako letmá vôňa. Nenechá sa ňou rozrušiť. Zatial čo duše majú s tým problémy.

      Vždy si s ním v kontakte. Hmota,inteligencia, svedomie, vnútorny hlas, úprimnosť, ba aj celá tvoja osobnosť. To všetko su jeho rôzne energie. No niektoré su jemnejšie a iné hrubohmotnejšie 😉

      Páči sa mi

      • groover, 🙂 ďakujem …

        ale tak ohľadom toho absolútna … ja som sa predsa nepýtala či som s ním v kontakte .. to som, .. to viem .. ( ostatné je len to či spíme, alebo nie .. či sme prebudený buddhovia alebo spiaci budhovia .. stále sme buddhovia, či juanovia či len kristové slová ja Som vo Vás )… ale či ho vôbec nejaký homo sapiens dokáže POCHOPIŤ…. a prečo sa ťa to takto pýtam .. píšeš … ” Ten kto by to zisťoval asi neporozumel slovu Absolútno alebo nechápe vlastnú povahu ” . ..

        ja som pýtala iné? či to homo sapiens dokáže pochopiť, .. absollútno .. ak ho chápeš ty, ukáž ako .. ak ho nechápeš, tak to nechaj tak … ale zdá sa mi divné rozprávať o tom čomu nemôžeme rozumieť ( naozaj rozumieme bohu? naozaj? ak je teda boh absolútno, ale podľaa komentu pod iný článok to asi takto vnímaš …) chápeš? ( iba diskutujem, prosím .. lebo mi to nie je jasné a chcem sa chytiť .. je to vlastne o mne nie o tebe či vás .. 😕 )

        napr. ..

        Páči sa mi

      • Áno čiastočne to dokáže. Ale iba tým že sa mu odovzdá. Je to úplne vyprchanie ega a každej sebeckej činnosti. Boh odmeňuje každého do tej miery ako sa mu odovzdá. A jeho úplny oddaný je mu rovnako drahý ako on sám. Boh sa nedá spoznať ani analytickým študovaním či rozsiahlím poznaním. Iba úplnym odovzdaním sa. Vie duši dať priamy impulz z vnútra a ukázať sa.

        Napríklad človek si myslí že je to o ňom alebo o niekom inom. Nie. Vždy je to len o Bohu. Lebo aj tvoja duša je súčasť Boha. Duša stráda tým že sa zameriava na svoje hmotné telo a jeho stav mysle. Preto je výborný liek neustále myslieť na Boha a jeho transcendentálne vlastnosti 😛 Duchovný zrak je preto plný lasky. Lebo za každým kvetom, každou osobou a každým javom vidí Boha ako pôvodcu všetkého. V takom vedomí nie je priestor pre nenávisť či zlomyselnosť.

        Zisťovať hranice je napríklad len činnosť máye. Duša svojou podstatou nikdy nemôže byť ohraničená trvalým konceptom či javom z nižších energií. To by už nebola duchovná energia. Jej dharma patrí k duchovnej energii kde slúži priamo Najvyššiemu.

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        znova ďakujem, ale ja som furtom nepostrehla odpoveď … 😕 .. pochopí homo sapiens Absolútno, alebo nie .. POCHOPÍ .. nie čo si myslí, čo si môže myslieť, čo by si mal, myslieť atd … pochopí alebo nie .. ( aby som objasnila na čo sa ťa vlastne pýtam … tak, dosť často som teraz vystavená slovičku zhmotňovanie .. no, a tu je kameň úrazu, ja zhmotňovanie chápem ako niečo, čo sa zhmotní, teda? .. chcem teraz pivo 😛 😆 nealkoholické 😉 a? .. kde je? .. to že mi ho donesieš zajtra trebárs, pred moje dvere chápem ako info z vedomia, alebo teda z absolútna, ktoré mi už posunie info o tom, že jo, to pivo je na ceste k tebe čakaj, ale tak to nie je potom zhmotňovanie ako také potom … 😕 .. bolo by to príliš jednoduché toto , hm .. )

        snáď som ťa nezmýlila tým čo píšem, .. ale toto je podobná otázka .. vie homo sapiens pochopiť absolutno alebo nevie? .. hm, dumám a dumám a zatiaľ som došla k tomu že isto nie .. ( znova prízvukujem, neberiem do uvahy buddhu, osha či iných .. ktorý už existenciu, absolútno, poznali a preto vlastne mlčali furtom .. )

        😉 to sú problémy čo? 😆 ale tak, akko sa dá pochopiť absolútno? .. doslova absolútne všetko .. celý vesmír, stovky ba tisícky vesmírov, ktoré sú absolútnom … vie to vôbec nejaký homo sapiens?

        Páči sa mi

      • Hmm..

        Boha môžeš pochopiť do 78%

        To znamená že duša na 78% nadobudla charakteristické vlastnosti Boha. A to sa dá už v hmote. Aj v duchovnom svete je to tak. Shiva má tuším 80% a inkarnácie Boha ako je Buddha okolo 93% čo už žiadna duša nedosiahne. Krišna ma plných 100% a preto je jeho chovanie transcendentálne. Povznesené nad kvalitu nevedomosti, vášne či dobra.

        Takže na 100% sa Boh nedá pochopiť. Boha chápe iba sám Boh. Ale práve preto že je absolútny je aj to chápanie absolútne. Teda to čo vnímame je jeho samotná podstata. Preto žiadna duša nemôže byť nikdy Bohom ale iba jeho časťou. Už na 78% je to mimo slov či rozumu, dokonalá podstata duše. Je to čisto duchovné.

        To čo si opisovala bola vesmírna podoba Krišny. A tá sa dá chápať aj na 78%. Arjuna ako Krišnov oddaný mal možnosť vzhliadnuť túto podobu. Taká podoba zježila vlasi najväčšiemu kšatrijovy tých čias a upadol do tranzu zbožnovania a ohromnej úcty. No ani táto podoba nie je večná. Jeho úplná transcendentálna podoba môže byť uzrená iba Krišnovou milosťou. Je to pôvod všetkého hmotného aj duchovného. Nie je tam rozdel medzi pozorovateľom a pozorovaným. A tak je to aj v duchovnej oblasti.

        Ale už aj tých 78% leží mimo času a foriem. Preto na to vyššie hore existujú skôr metafory a prirovnania.

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        znova ďakujem, 🙂 .. mno, alee ak môžem boha pochopiť na 78% .. či 90% nech sme spokojnejší 😆 to potom teda nie je Absolútno, či sa mýlim? 😕

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        a ešte .. nejako ma nezaujímajú názvy, či mená, či prívlastky ktoré sme Absolutnu dali .. či bohu .. teda nie krišna, nie jahve, či manitou napr. 😛 … v podstate ma nezaujíma čo som popisovala, či krišnu atd .. faktom ostáva to, že Absolútno pochopiť nejde … abo ide? .. ale absollútno predsa je! a kde? .. a ako o ňom budem vedieť? že jo, to je presno to, pravé orechové? hm, .. 😕

        ale ďakujem za snahu, .. aj keď si ťa veľmi cením, si jeden mudry mladý muž s nesmiernym vhľadom do podstaty vecí, predsa si mi nedal odpovede … nie uspokojivé pre mňa .. ospravedlňujem sa, ak som spôsobila nejaký neg. pocit .. nemala som to v úmysle, len nahlas dumám .. či ako to formulovať .. 🙂

        dobrú noc prajem a nielen tebe samozrejme … 🙂

        Páči sa mi

      • 78% Je blaženosť a vrchol poznania individuálnej duše.

        🙂 Ako som už napísal dá sa to pochopiť iba odovzdaním sa. Každý čin aj myšlienka by mala byť robená s tým účelom. Je to ako keby sa celé tvoje telo aj myseľ vzliala do niečoho väčšieho a zvnútra intuitívne vycítiš poznanie a klamstvo. Čim je človek k sebe úprimenjši tým ďalej ho to posunie. Nakoniec by sa mala duša stať tak pokorná voči Bohu že by nemala mať náznaky sebectva či znečistenia hmotou. Potom zažije čo je to dharma a blaženosť duše. Taká duša absolútne dôveruje Bohu. Démoni vyrastajú len v mysli ale kto je ten čo vníma aj samotnú myseľ ? Hmota je práve tak stavaná aby nás všetkých podrobila rôznym skúškam kým prídeme k tomu že sa odovzdáme. Zbaviť sa predstavy seba samého ako tela či nejakej svojej vlasnosti je prvým krokom. Nestači počúvať len túto teóriu ale treba to v praxi aj naozaj urobiť. Tí čo písali védy dobre vedeli čo robia. Také poznanie stojí aj nad rozumom a preto k nemu treba pristupovať jemne a nie vyzívavo či s pýchou.

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        “78% Je blaženosť a vrchol poznania individuálnej duše” … mno, 😀 a to ti kto povedal? .. ja chcem 100% .. to je to absolútno .. ide to, viem to, ale? 😀 … furtom neodpovedáš na čo sa jasne pýtam, furtom a furtom ..

        som otravná však? 😉 .. no čo už, aj taký tu sú … písala som inde, že som ako pitbull ked sa zakusnem 😛 … ale tak? .. čo dalej? čo mi povieš? a ako tu a teraz píšem, hovorímm ti, že ak dostanem uspokojivú odpoved, napíšem to … na rovinu a jasne … tak? dostanem ju? 🙂

        Páči sa mi

      • groover, 🙂

        je večer, som už unavená a asi som prehliadla … takže kde mám tu odpoveď? … to je ona? ““Takže na 100% sa Boh nedá pochopiť. Boha chápe iba sám Boh.”
        áno? chápem to dobre? 🙂

        Páči sa mi

      • Áno 😀

        Aj keď spoznáš všetky jeho vlastnosti osobitne. Tak niečo bude stále chýbať. On samotný. Teda jeho osoba. To je to čaro čo sa nedá pochopiť logikou. To je láska.

        Potom sa aj červik v záhrade stane zázrakom. 😛

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        milééé … a ja ti za to ďakujem, naozaj úprimne ti ďakujem … takže, ak idem podľa tvojho posledného komentára .. čiste metaforicky mi odpovedáš, žee ak nájdem boha v sebe, tak pochopím absolútno? 🙂

        Ide len o to prijať autoritu Bhagavadgíty. … autorita .. boh, krišna, absolútno je autorita? 😯 .. ja som ho preciťovala ako najčistejšiu formu Lásky. .. opísať to ale žiaľ neviem, .. 😕

        “Na základe vlastnej povahy zistíš povahu Absolútna. Povaha znamená konkrétne rysy (metafora). Nie vnútorna podstata a fungovanie. Dúfam že si to pochopila ” … hm, .. dúfaš zle, nepochopila .. nejde mi to akosi ruka v ruke .. metafora a vnútorná podstata .. prepáč, nechytila som sa .. vôbec, pôsobí to na mňa chaoticky ..

        “Kto nepozná ani sám seba ten Boha spozná tažko. Preto sa napríklad egu darmo vysvetluje duchovná veda. Všade chce pchať vlastníctvo či túžbu po zmyslovom pôžitku. Preto treba počúvať jeho reč a snažiť sa jej porozumieť.” .. hm, súhlasím, aj keď nechápem spojennie duchovná veda .. 😯 .. no, ale tak dobre .. budiž

        k tým ostatným odsekom .. hm, čože to máš proti zmyslovému prežívaniu? … ako ho ty chápeš, lebo ja mám 5 zmyslov .. zrak, chuť, čuch, hmat, a sluch … to akože čo znamená podľa teba? .. a vypadne jeden, je to hendicap pokiaľ viem, podľa istých zaužívaných vzorcov, .. takže? čo máš proti použitiu takého zmyslu ako je pohladiť po tvári človeka, ktorý plače? …. alebo privoňať si k ruži, ved tak krásne práve vonia? .. alebo len ticho obdivovať východ rána či západ slnka, alebo sa prikryť hviezdnatou oblohou vonku? takto v lete je to krásny zmyslový zážitok .. je na tom niečo nečisté? alebo špinavé? .. 😕

        takže? vie homo sapiens pochopiť absolútno alebo nie? .. a odpoved by mala byť jasná, krátka a jednoznačná … vie alebo nie? 😕

        Páči sa mi

      • Keď ti odpoviem áno či nie tak to bude skreslené. Už som ti to vysvetlil v posledných troch komentároch.

        do 78%

        Tie výroky su ako brány na ktoré potrebuješ správne kľúče. No treba hĺbať v sebe. Prvá otázka môže napríklad znieť.. Kto som ? Skús premýšlat takto.. Prečo ti Boh zo všetkého čo existuje spomína práve toto ? 😉 .. Treba objektívny a úprimny pohľad. Slová tam sú. Na ich otvorenie však treba aj niečo urobiť. Svet je dobrá kniha, ale treba sa ju naučiť čítať.

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        áno, či povieš tak alebo hentak bude to stále skreslené … ja som presvedčená, že absolútno pochoopiť nejde … nie mysľou, nie našou mysľou v tomto hmotnom tele .. je možné ju však precítiť … v sebe a len a len v sebe .. sám seba v sebe stratiť, spoznať tých 78% absolútna, aj to je predsa dosť …

        ale tak, veľmi si cením, a rada vidím niečo také ako si práve ty .. ako? si mladý muž ktorý hľadá a to je dobre .. je to všetko presne tak, … život .. nie! Život je neustála Zmena a Vývoj, nič nie je isté , naozaj nič okrem zmeny samotnej … a to priamo v celom absolútne … 🙂

        a ešte, čo si cením na tebe? .. a tým pádom aj na sebe? … že sa riadiš týmto výrokom buddhu, aspoň pre túto chvíľu .. tomu tak je …. ktorým? týmto .. ” “Never niečomu len preto, že si to počul. Never niečomu len preto, že to hovoria mnohí a idú o tom chýry. Never niečomu len preto, že to stojí v tvojich náboženských knihách. Never niečomu len preto, že to hovoria tvoji učitelia a iné osoby s autoritou. Never tradíciám len preto, že boli odovzdávané od generácie ku generácii po mnoho generácií. Ak však pozoruješ, analyzuješ a potom zistíš, že to zodpovedá rozumu a napomáha dobru a prospechu každého a všetkých, potom to akceptuj a ži v súlade s tým.” — Budha” …

        považujem ťa za štastného muža, ak tomu tak ozaj je, ak žiješ presne v súlade tohto citátu nech už je to žitie akokékoľvek … nech už je tá viera akákoľvek, nech už žiješ čím koľveek … stačí, že to vieš ty … ja, a ktokoľvek iný na tejto krásnej guličke …

        vieš čo je na tom celom najkrajšie? … ” nemusíš Veriť Existencii, stačí, že Existencia Verí v Teba” …

        naozaj, veľmi pekne ďakujem za spoločnosť, bolo mi cťou … aj keď sa eešte hľadáš, si na správnej ceste, ak teda nejaká vôbec je, je to nepodstatné, hlavné, že si spokojný a šťastný … o to ide … práve o to, o nič viac a o nič menej

        prajem krásnu, pokojnú, lilah nerušenú dobrú nôcku 😛 .. ( prepáč, neodpustila som si 😛 🙂 ) a nielen Tebe samozrejme 🙂 .. všetkým tým ktorý si úžasom pleskali po čele, čo tí dvaja kurňa zasa riešia, to nemajú nič iné na robote 😆 …
        dobrúúúúúúúúúúúúúúúú 🙂

        Páči sa mi

    • groover 🙂

      veľmi ma teší, že ťa tento vzájomný ping pong začal aj zabávať .. o to ide .. žiť tu a teraz a baviť sa … 😆 .. takže .. k tej pesničke, skôr ako ti na ňu nejako odpoviem, pohľadám si ju u uja googla, dám si preklad piesne a pak zareagujem, ak uznám za vhodné aj k nej … ( neviem anglicky nič okrem hepi a sori 😉 😛 ….to len aby bolo jasné, prečo ujo google .. 🙂 takže sorry, neskôr 🙂 )

      ale? ak bolo odpovedou toto .. “Takže na 100% sa Boh nedá pochopiť. Boha chápe iba sám Boh.” .. prečo potom vyššie píšeš toto? “Ten kto by to zisťoval asi neporozumel slovu Absolútno alebo nechápe vlastnú povahu. ” … mne to príde, že si to pochoopil, ked to píšeš, .. takže? mám ťa oslovovať bože groover alebo ako? .. už rozumieš? čo sa pýtam celý čas? furtom stále tá istá otázka .. ako vieš? pochopil si to? ako to Vieš? .. a furt mi neprišla žiadna odpoved .. ale tak, áno, možno potrebujem nejaké tie štúdia navyše, možno pár cudzích slov, atd .. je to vcelku možné, ale Ja to nechápem .. ako môže niekto, kto je homo sapiens ako ja, písať o absolútne a pritom vzápätí hovoriť o tom že ho ide pochopiť len na 78% .. či koľko to …

      takže eešte raz … vie nejaký homo sapiens pochopiť význam, nie to ešte iné .. slova absolútno? vie alebo nie … 🙂

      Páči sa mi

      • Pretože je moje poznanie nedokonalé a nikdy by na to neprišlo. Tak som sa odovzdal tomu čo vraví a ako veci popisuje. Jeho pohľad na veci je dokonalý. Zatiaľ čo náš je nedokonalý. A preto je cesta k jeho poznaniu takéto odovzdanie. Ide len o to prijať autoritu Bhagavadgíty.

        Na základe vlastnej povahy zistíš povahu Absolútna. Povaha znamená konkrétne rysy (metafora). Nie vnútorna podstata a fungovanie. Dúfam že si to pochopila 🙂

        Napríklad podľa svojich neúplnych sklonov ako osoby môžeš premýšlat o sklonoch ktoré by boli absolútne a plné.

        Kto nepozná ani sám seba ten Boha spozná tažko. Preto sa napríklad egu darmo vysvetluje duchovná veda. Všade chce pchať vlastníctvo či túžbu po zmyslovom pôžitku. Preto treba počúvať jeho reč a snažiť sa jej porozumieť.

        “Uctivanim Pana, jenz je zdrojem vsech bytosti a ktery vsim prostupuje, muze clovek dosahnout dokonalosti, kona-li vlastni povinnosti.”

        “Kdo na nicem neulpiva, ovlada se a netouzi po hmotnych pozitcich, muze odrikanim dosahnout nejvyssi dokonalosti v oprosteni od nasledku.”

        “Kdo se ocistil za pomoci sve inteligence, ovlada s odhodlanosti svou mysl a vzdal se predmetu smysloveho pozitku, kdo se oprostil od ulpivani a nenavisti, kdo setrvava v ustrani, malo ji, ovlada rec, telo i mysl a je vzdy ve stavu vnitrniho vytrzeni, kdo je odpoutan, prost falesneho ega, falesne moci, falesne pychy, chtice a hnevu, neprijima hmotne veci a kdo nema falesny pocit vlastnictvi a je mirumilovny, ten je urcite hoden seberealizace.”

        Páči sa mi

      • groover a aj ostatný čitatelia 🙂

        dobré ránko prajem … ( to aby som bola slušná a úctiva, mamka ma trepala po hlave stále, pozdrav sa ked niekam vstupiš! 🙂 )

        mno, keď si to tu čítam, tento citát je ale zvlášť “pekný” ..
        “Kdo na nicem neulpiva, ovlada se a netouzi po hmotnych pozitcich, muze odrikanim dosahnout nejvyssi dokonalosti v oprosteni od nasledku.”

        takže najpr sa musím zbaviť toho aby som mohla vnímať zmysly ktoré mi dal boh, či krišna či kto to, 🙂 .. lebo len tak naozaj čosi pochoopím … a ked to pochopím?!? .. odriekaním si prirodzeného ( ja neviem ja si odriekanie predstavujem ako denno denné kľačanie v kúte na suchej kukurici, spojené s bičovaním, a nesúvislým bľabotaním nejakej modltiby, aby som zabudla na bolesť, a tak vlastne zamestnala svoju myseľ ktorá mi jasne hovorí, aby som nemala čas preciťovať, že to jednoducho bolí .. je to násilne a hrubé .. neverím, že toto je o bohu … že nepohodlie ktoré si týmto spôsobujem vlastnému telu …budem ho vlastne týrať za to, že cíti, že vidí, že počuje atd .. more, toto je ozaj ťažké na moje chápanie .. toto nemôže byť o skutočnom bohu … 😕 ) … tak dôjdem k najvyšiemu pôžitku .. ( a ako ho už tu v hmote precítim, ked som sa oprostila od zmyslového vnímania 😕 ) a aby toho nebolo málo, mám ešte aj uveriť, že táto nezmyselná fanatická cesta ma naozaj oslobodí od karmy a jej následkov? … naozaj áno?

        zbavím sa neprirodzene, týraním svojho tela, ktoré som dostala do daru od najvyššieho, preto aby som Žila, a ja sa zbavím karmy, ked opovrhnem týmto darom od Absolútna? … no prepáčte mi, ale toto je fakt nad moje chápanie .. naozaj, …

        alebo ten citát “Kdo na nicem neulpiva, ovlada se a netouzi po hmotnych pozitcich, muze odrikanim dosahnout nejvyssi dokonalosti v oprosteni od nasledku.” .. jednoducho hovorí o tom … že, kto poznal bytie, kto precítil bytie v sebe, kto žije tu a teraz, neulpíva, na minulom a ani na budúcom, žije vo vzájomnej harmonii s celkom, nebude už nikdy túžiť po hmotných pôžitkoch ( v zmysle peniaze a td napr. lebo v nich neuvidí význam … nie sú krajšie ako ruža v záhrade no rovnako ako ona sú prchavé ) .. bude si ceniť prítomnú chvíľku ktorá sa už nikdy nevráti, je ako vôňa ruže, je nežná a jemná, je tak prchavá ale…… jeden nádych a je preč … kto pochopí význam totho naozaj môže dosiahnuť najvyšej dokonalosti … oslobodený od následkov … ( no bodaj by nie, … ked nebude vytvárať karmu tým, že žije tu a teraz tak samozrejme že je oslobodneý od jej následkov …. hm, .. ale ono to nie je uplnetak .. všetko čo vyšleme do univerza sa vráti .. všetko … a teda aj následky dobrej karmy sa vrátia, tu tiež nechceme? .. sú to v tomto kontexte ešte stále následky alebo sme si to už nazvali inak? .. odmena, za minulé životy, dar, .. za toto už boh môže .. ale za zlé skutky ktoré vykonááme už nie, to už len mi .. hm, hm …. more, takto ako ja analyzujem … 😆 .. tažkééé naozaj, a môj jednochuchý mozog toto akosi naozaj nechápe 😕 ) ….

        Páči sa mi

      • Dobré ráno. 🙂

        Rozhodni sa ako uznáš za vhodné. Všetko čo Krišna vraví je hlboká pravda ktorá ťa privedie rovno k tvojej duši a potom k ňemu. Ked pochopíš naozaj že všetko naokolo je Krišnov výtvor tak povedz mi čoho by si sa bála. Všetko spočíva na ňom. Preto je odovzdanie také dôležite. Každá jedna činnosť bude spálena týmto odovzdaním sa. Aj tvoje telo je jeho energia. Nie je dôvod sa niečím zaťažovať. Aj nepríjemne udalosti sú len dôvod učenia sa.

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        ja sa nebojím … nie je s čoho … už dávno som svoj život vložila do ruk boha, … nie je nič čo by som neprijímala ako to čo práve potrebujem … som pokojná a v pohode … ja neplávam po hladine mora … ja plávam v nom .. lebo tam je hlbka, tam je svet o ktorom sa mi ani len nesnívalo .. čo myslíš, rpečo asi som si zmennila ten gravatar práve na toto? . preto že sa mi páči modrá? )
        groover, védy sú dobrý zákklad k tomu aby človiečik mal správny vhľad do podstaty vecí .. žiadne náboženstvo to takto ako práve oni nedokáže .. ale pre mna je to stále len o náboženstve …sú to idee .. ( od slova idea .. a tá je od slova predstava .. a tá je o očakávaní .. a ja ich nemám, keďže som odovzdala do rúk otca … a teda? nepotrebujem žiadne poučky, citátiky, .. iba som a cítim .. verím …aj ked nechápem, … lebo to prosto pochopiť nejde … to je celé groover .. ked to raz zažiješ, pochopíš čo som to tu vlastne celý čas mlela kolem dokola … )

        Páči sa mi

      • Výborne 🙂

        Práve preto sa na konci Bhagavadgíty píše toto..

        “Zanech vsech druhu nabozenstvi a odevzdej se jen Mne. Ja te oprostim od vsech nasledku za hrisna jednani. Neboj se.”

        Páči sa mi

      • groover 🙂

        ty si fakt zlatííííčko …. 🙂 posielam pusinku, ľahulinkúúúúú,… neboj …. tvoje zmysly to ani nepostrehnú 😛 😀 😀 😀 hi hi hi

        Páči sa mi

      • Grover a kde je tá tvoja služba najvyššiemu? 😀 Nejak ju necítim..a dokonca ani tú pokoru, ktorú tak hlásaš 😛 😀

        Páči sa mi

      • Pokoru mám pred čistým vedomím a nie pred falošnou opicou. Si otrok svojich zmyslov a navyše si to ani neuvedomuješ.

        Tu sa neskryješ ani za 5 smajlov 😉

        Páči sa mi

      • Lenže čisté vedomie vraví, “spravíte môjmu najmenšiemu, akoby ste mne urobili” 😀 Odpustíte a je vám odpustené 😀 hm? 😛

        Páči sa mi

      • Groover,

        pozrela som si rozhovor s Čikitetom a v jednom s ním vrele súhlasím – niet v tebe ani zrniečka pokory. To svoje “učenie” používaš na to, aby si sa cítil “lepší” ako zvyšok sveta. Posudzuješ – ľudí, ale i úmysel toho, čo to všetko stvoril. Pripomínaš mi Otce Scholastika z českej rozprávky Hrátky s čertem. Ten si tiež prichodil ako najspravodlivejší zo všetkých a prevelice ochotne posudzoval každého okolo seba… porovnávaním so sebou. Čím seba vyzdvihol na etalón všetkého a urobil zo seba “Boha” – bez toho, aby si to čo len uvedomil. 🙂 Zvláštne, že vždy to najväčšie ego sa tvári ako tá najosvietenejšia myseľ.

        Páči sa mi

      • Všetko čo si napísala sú predpoklady z teba. Keby si pochopila čo píšem tak takto neuvažuješ. Na vnímanie sily ega iných potrebuješ silu vlastného ega a jeho lipnutie. Myslím že ta to rozhodilo. A navyše sa nesustrediš na podstatu učenia ale na moju osobnosť a neustále to pri diskusiach opakuješ. To je čistá povrchnosť. Ja ťa môžem rovnako obviniť z toho istého ale z oveľa vačším odvôvodnením. Napríklad to zhmotňovanie nie je nič iné ako sebecké činy ega. Ja nepopieram ego. Ale chápem jeho podstatu.

        Neviem komu chýba pokora. Ked jeden z vás nazýva seba Boh a druhý chce vidieť svoje nekonečné hranice. Tiež by si sa mohla nad tým zamyslieť 😉

        Páči sa mi

      • Tvoje učenie ma nezaujíma. A dnes už ani tvoja osobnosť. Cítila som potrebu dať ti signál; tým to pre mňa končí. Ak kráľ nechce vidieť, že je nahý, tak to proste vidieť nebude. 🙂 Jeho rozhodnutie.

        Páči sa mi

  3. Groover,

    buď mi niečo zo zmyslu uniká, alebo neporiadne narábaš so slovami, ale ako ťa mám brať vážne, ak napíšeš niečo takéto: “1. Každá jedná činnosť je aj tak prejavom Najvyššieho a podlieha iba jemu. Keby nemal Najvyšší poznanie o niečom tak by už nebol absolútny. 2. Robiť činnosť mimo neho znamená podliehať máyi a neuvedomovať si jeho podstatu. 3. Myslieť si že môžeme robiť niečo nezávysle bez vôli Najvyššieho je ako postaviť sa proti celému svetu.” V prvej vete hovoríš, že sme súčasťou Všetkého a tak neexistuje nič, čo by bolo mimo Všetkého. Súhlasím, je to aj moje vnímanie. V druhej vete ale už hovoríš, že nejakú činnosť možno robiť mimo Zdroja. ??? 😯 Ak Zdroj je Všetko, ako môže byť Všetkým, ak je niečo mimo neho? Jedna z týchto viet je nesprávna. Upozorňujem: hovoríš o “robení mimo neho”, nie o myslení si, že robíš mimo neho… No a tretia veta je sama o sebe nezmyselná: Ak je pravda, že sme čiastočka Všetkého, tak Všetko si myslí cez nás, že môže konať nezávisle do Všetkého… a pretože Všetko/Zdroj je zvrchovaný a jediný skutočný Konateľ v systéme, ktorý samo o sebe tvorí, tak má aj pravdu… a potom jeho jednotlivá čiastočka skutočne môže konať nezávisle na ňom. Toľko, ak platí prvá veta (teda prvé dve vety, ktoré beriem ako jeden celok).

    Na druhej strane, ak platí druhá veta a Všetko nie je Všetko, lebo môžeme konať nezávisle od neho, tak potom tento systém je len falošná predstava určená na to, aby sme neprehliadli za rámec vymedzení, ktoré pre nás niekto stanovil. Ale vtedy nemôžeme bojovať proti “celému svetu”, pretože to, čo považujeme za “celý svet”, je len časť sveta a “tam vonku” je ešte aj niečo iné, k čomu nemáme prístup.

    Obávam sa, Groover, že ľudský mozog nie je schopný pochopiť realitu v celej jej komplexnosti. A potom ani jednoznačné vyjadrenia o tom, čo je správne a čo nie je správne, nemajú veľký zmysel – pretože ich nemáme k čomu prirovnať a tak nevieme zistiť, či správne budú alebo nie. Jediné, s čím robíme, sú len predstavy/predpoklady. Sú to len naše interpretácie a majú presne len hodnotu interpretácií. Ak máme šťastie, sú v smere pravdy, ak máme superšťastie, sú pravdivé a ak šťastie nemáme, tak veríme bludom. Ale to, nakoľko sme mali šťastie, sa dozvieme asi až v okamihu smrti.

    Páči sa mi

    • Keď to pochopíš tak to dáva zmysel. Pokúsim sa ti to vysvetliť. Duša má slobodnú voľu len na základe Boha. To znamená že sa každý môže slobodne rozhodnúť svojou túžbou no ten kto vykonáva činnosti je vždy len Boh. A to nekonkrétne tým že touto úlohou poveril sily ktoré majú zas nastarosti polobohovia, iné poverené duše. Pochopiť to už vedecky by bolo nesmierne zložité. Preto by sa žiadna duša nemala považovať za konatela v hmote ale pochopiť svoju pravú podstatu. Potom sa nemôže stať že by sa chytila v egu či v inej pasci hmoty.

      Preto nikdy sa nestane že si mimo Boha no napriek tomu väčšina ľudstva koná sebecky a to len preto lebo si túto skutočnost neuvedomujú. Slobodná vôľa si vyžaduje zodpovednosť. Ilúzia máye znamená práve to že sa stotožnujeme s nejakým vonkajším prchavým prvkom či lipnutím ktoré nás k hmote viaže.

      Keby si dávala skutočný pozor na vety ktoré som mnohokrát opakoval aj v komentároch tak by sa tam paradoxi nenašli. Duša nie je konateľ ale iba duchovná energia v činnosti. Oživuje aj samotné vedomie v tele. Bez duše je telo mŕtva hmota. Preto keď dostane schránku od Najvyššieho tak má zodpovednosť za každý skutok ktorý bude vykonaný jej tužbou. To je aj princíp karmy. V podstate je telo aj duša časťou Boha a preto musí zodpovedať za všetko čo vykoná.

      Ďalej duša nemôže konať vôbec nič bez Boha. Vždy a za každých okolností je závysla na Najvyššom. Nikto sa nemôže vzpierať zákonom také aké sú. To je objektívna realita.
      Aj zlo môžeš konať len po určitý čas a potom prídeš o schopnosť ktorú si takto zneužil.
      To je dokonalosť stvorenia. Všetky nemenne zákony len prejavujú vôľu Najvyššieho ktorá sa neustále prejavuje a na všetko dohliada.

      Áno ľudský mozog nie je schopný pochopiť celú realitu to však neznamená že k nej má byť lahostajný. Jednoznačné vyjadrenia nemajú zmysel iba pre toho kto ich nenašiel či nemá istotu. Hľadá. Čisto vo svojom rozume či špekulácii to však nenájde. Tam môžte hľadať celé veky. Treba príst naspäť k vedomiu duše a nadduše. K podstate veci kde všetko korení. Tak vzišlo aj poznanie véd. Možno v tvojom subjektívnom vedomí vidíš iba na predpokladoch. Beriem. Je to tvoj názor. Ale mňa nezaujímaju predpoklady, dohady a špekulácie. Tie sa týkaju hmotného mozgu a nie duše. Vnímanie kauzality a vecí také aké su objektívne samé o sebe si vyžaduje viac než len analytické štúdium. Po určitom poznaní je to vec realizácie a odovzdania. Moderné vzorce učenia sa vymykajú spod dokonalých slov Najvyššieho ktorý má svoju zásluhu pri každom videní reality. Pán sám vyháňa nevedomosť z tých ktorý sa mu takto odovzdajú. Nič také ako štastie neexistuje. Všetko je kauzálne presné do poslednej bodky. To je dokonalosť stvorenia.

      Páči sa mi

      • groover 🙂

        ak bolo toto mne, alebo lepšie aj mne … “Áno ľudský mozog nie je schopný pochopiť celú realitu to však neznamená že k nej má byť lahostajný.” .. potom ti k tomu poviem len jedno .. písať si tu s tebou bolo mrhanie energiou .. je mi to ľuto .. vnímavý jedinec poznal, že o to mi predsa skutočne nešlo …
        dala som jasnú otázku .. no odpoved neprišla, .. prečo radšej neodpovieš, že nevieš! .. že aj ty hľadáš a nevieš na moju otázku odpovedať? .. prečo to zmotávaš védami a neviem čím, ked odpoved je prostá … hladaj lilah v sebe, tam je boh, tam je absolútno, tam je celý vesmír len stačí ísť do seba a pPRECÍTIŤ ( nie pochopiť ) ho naplno? .. ži tu a teraz, a nedívaj sa na iného atd ( nedívaj sa v zmysle, aj tak to nepochopíš .. ) … tak len hľadaj a nájdeš, klopte a bude vám otvorené atd? .. hm, .. 😕

        Páči sa mi

      • Lilah

        Hore som ti na to odpísal. Na všetko som ti odpovedal.

        No a v tebe nie je absolútno. To je paramátma. Druhy aspekt realizácie Boha. Je to viacvrstvové.
        Áno niekedy je odpoveď prostá no prílišne zjednoduchčovanie tiež zas nikde nevedie.
        Príklady máš v Matematike. Aj matematika je súčasť stvorenia no tým že ju budeš študovať sa k Bohu nepriblížiš. Treba ísť priamo na vec. Návod existuje. Cesta tiež. Už treba len vlastnú úprimnosť a odhodlanie.

        Náboženstvo si vyžaduje tak ako aj cítenie tak aj filozofiu a štúdium aby sa dalo predávať dalej či vysvetliť.
        No vždy to je niečo čo je duchovné a preto je nad chápanie rozumu. To však ale neznamená že nie je reálne.
        Negácia činnosti či súdenia tiež nie je vedomie duše. Čisté vedomie sa na nič nehraje. Mení sa spolu so situáciou. Je veľmi tvárne. Také vedomie priťahuje len Krišna.

        It’s all attractive..

        Páči sa mi

      • ja si tiež myslím že ľudský mozog nie je schopný na 100% pochopiť Boha. Tento hmotný svet je len čiastočná ukážka energií Boha, má mnoho aspektov, ale všetky sú absolútne,jednotné. Boh má mnoho energií- vyššie a nižšie energie. Zem,voda,oheň,vzduch,éter,myseľ,inteligencia a falošné ego tvoria nižšie hmotné energie. a potom sú vyššie energie, ktoré sa prejavujú v podobe duchovného sveta. A naša myseľ a zmysly nie sú dokonalé pre pochopenie Boha a preto nemôžme dosiahnuť dokonalosť pomocou svojich nedokonalých zmyslov. (dúfam že som to úplne nedomotala 😀 ) . To že pes nedokáže porozumieť prírodným zákonom ešte neznamená že neexistujú 🙂

        Páči sa mi

      • Nuz, ja si myslim, ze Bozim principom mozeme porozumiet uplne aj my. Myslim, ze principy su jednoduche..Neznamena to, ze viem, ako technicky napriklad stvoril vesmir alebo co je za nim, ale ani neviem, ako zostrojit hadronovy urychlovac, ale jeho zmyslu rozumiem 🙂 technicky ludstvo speje k porozumeniu rozumom, vyvija sa. A k tym psom, ze nerozumeju prirodnym zakonom – odkial vies? :).

        Páči sa mi

      • každá živá bytosť má svoju inteligenciu a uvažuje z perspektívy svojich vlastných podmienok. a nemyslím že pes má tak rozvinutú inteligenciu aby porozumel prírodným zákonom. síce ide o to čo si predstavíme pod pojmom Prírodné zákony a možno ich aj ten pes chápe svojím spôsobom 🙂 . no neviem
        Stvorenie funguje ako jednoliaty celok, v ktorom vládne Jeden zákon- Božia Vôľa alebo ho môžeme nazvať Zákon Lásky. A aby sme si to vedeli lepšie predstaviť boli nám na pomoc dané jednotlivé zákony, a zákonitosti, aby sme tomu veľkému dianiu porozumeli podľa našich ľudských možností a schopností.
        Poznať Boha podľa mňa nie je možné zmyslami. Mozog alebo zmysly sú materiálny element, no Boh je nemateriálny a bez hraníc. No keď rozlíšime poznanie a zmyslové vnímanie, tak by sa to aj dalo. poznanie môže byť nezávislé od zmyslového vnímania.
        Budem citovať z jedného článku lebo by som to isto lepšie nevysvetlila 🙂 – Podľa Akvinského prototypom vysvetlenia Božieho poznania je ľudské sebapoznanie. Takéto ľudské poznanie samého seba neimplikuje zmyslové poznávanie. Podobne ako pri ľudskom sebapoznaní nie je objekt poznania odlišný od toho, kto pozná, tak aj Božie poznanie je primárne záležitosťou sebapoznania. Boh jednoducho pozná stvorené veci natoľko, nakoľko pozná seba ako toho, kto dáva existenciu všetkému, čo existuje. Nerobí to teda ako nejaký telesný/materiálny pozorovateľ. Telesná/zmyslová zložka a umiestnenie v priestore nie sú potrebné (ani možné).

        Páči sa mi

      • lia

        dakujem … boha nejde pochopiť … nijako a tie tvoje a tenschine príklady o psovi to len dokazujú …. ide ho len precítiť … bežný človek, priemerne veriaci tak na 30% viac veriaci trebárs na 50% 78% sú budhovia ktorí už sú osvietený, v pravom zmysle slova osvietenosť … taký buddha, don juan ktorý dokázal doslova uhorieť je ten ktorý precítil existenciu na tých 100% … ale pochopiť sa ju už nik z nich nesnažil ….
        ked sa pýtali osvietenca, meno som zabudla, čo sa s ním stane, ked už vie že je na konci, už sa nemusí inkarnovať atd .. povedal ale ja sa tu s vami predsa budem, … rozplyniem sa .. do vedomia, som vo všetkom … ale o pochopení absolútna nehovoril nik, .. nno nik .. archanjel nevie pochopiť existenciu … nie to ešte nejaký homo sapiens, ktorý tu píše o tom čo si prečítal v knihe starej 6000 rokov .. 🙂 z nášho pohladu je to vela, z pohladu existencie okamžik … tak? da sa toto vôbec pochopiť? .. precítiť to beznému nejde nie to ešte pochopiť .. rozumčekom, ktorý je velký v očiach boha ako baktéria … možno ešte menej ( nech by to bol rozumček priamo einsteina 🙂 )
        preto nemám rada, ked niekto toto píše, treba pochopiť absolútno .. jedno čo viem že to absolútne nejde .. nijako … človek to jednoducho nedokáže a ak si myslí, že áno, nepochopil vôbec nič …

        Páči sa mi

      • Lia,

        neviem, v mojom vnímaní poznanie zákonov prírody nie je vec myslenia, ale tichého poznania, uloženého kdesi v hĺbke každého z nás. Keď sa správame intuitívne, správame sa oveľa “racionálnejšie”, než keď sa správame “podľa rozumu” (alebo toho, čo si pod rozumom predstavujeme). Zvieratá vedia toľko veľa vecí, pre ktoré už ľudia stratili dávno cit! To preto, že sú napojené priamo, nie cez svoje ego/individualitu a ich hardvér, racionalitu.

        Súhlasím, že poznávanie Boha je nezmysel robiť zmyslami určenými na poznávanie hmoty. Ale to ešte neznamená, že Boha poznávať nemôžeš – sprostredkovane, cez tie jeho prejavy, ktoré sú prístupné aj tvojmu vnímaniu. No dobre, niektoré prejavy nebudeme vidieť (napr UV žiarenie, infračervené žiarenie a pod.), ale cez prejavy vieš aspoň zhruba odhadnúť podstatu.

        To, čomu ja hovorím “nepoznateľné”, je nepoznateľnosť Všetkého v jeho plnej šírke, pretože náš hardvér nie je zapojený pre prácu s takým obrovským množstvom dát. Ľudský mozog, aby dokázal pracovať, potrebuje zjednodušovať a pomenovať. A každé zjednodušenie/pomenovanie je abstrakcia, pri ktorej sa zbavujeme detailov – momentálne pre nás “nepodstatných”, ale z pohľadu plného poznania možno nevyhnutných. Kým frčíme v našom ľudskom tele a napojení cez náš ľudský mozog, je pre nás veľa nepoznateľného (napr. “nekonečno” či “večnosť”, čo je vlastne jedno a to isté 🙂 ). Pohybujeme sa vo výseku – síce reality, ale iba výseku. To nie je ani zlé, ani dobré – je to fakt.

        A ešte… keď hovorím “Boh”, nemám tým na mysli toho starého pána v nočnej košeli s kolečkom nad hlavou, ale energiu, nosnú vlnu tohto vesmíru. 🙂

        Páči sa mi

      • 🙂 nevieme pochopiť jeden druhého … len tu na blogu .. jeden píše tak, druhý zas tak, všetci to isté ale pochopiť sa nevieme … môžeme sa len nechať unášať cítením, že nik nerobí zle, vlastne, každý ma svoju pravdu a videnie sveta ….
        áno, nechápeme sa tuto .. navzájom medzi sebou, …. ale to neznamená, že sa nemôžeme postupne spoznávať … teda poznávať … teda preciťovať …

        kto z vás pochopí toho atentátnika v norsku či kde to? … asi nik, .. a predsa on má tiež svoju pravdu .. akú? to vie len a on a existencia ….
        nevieme pochopiť psa, ktorý na nás zaútočil, .. alebo ktorý nám skáče po nohách od radosti … prečo to robí, prečo to spravil? … nejde to .. .tak aké absolútno ? ..

        áno, súhlasím, môžeme ho len spoznávať, nič viac nič menej … 🙂

        Páči sa mi

      • Nosná vlna tohto vesmíru je Brahma.

        A Brahma je podotýkam presne 78% Takže Brahmu môžte kľudne realizovať v tomto živote. 🙂

        To nad tým. Toho sa nedotknete ani v abstrakcii. Iba na tých 78%. Na to vyššie už hmota ani jemnohmota nestačí. To je už duchovný svet. Myslieť si napríklad že Boh je Brahma je znižovanie jeho absolútnej podstaty do nižších energií.

        Preto nikdo v hmote nikdy nerealizuje Boha celého. A keď to niekto tvrdí tak klame alebo je to podvodník. Aj pes ma nejaký stupeň pochopenia, takisto ma prasa, mucha, mikrób či celá planéta. Nič nemôže prekročiť chápanie danej schránky. Na to musí prijať novú schránku podľa karmy z minulého života.

        Páči sa mi

      • Lilah,

        možno ťa to zaskočí – ja toho chlapíka rozumiem… Neviem, či je to to, čo je to tvoje “chápať”, nezdieľam jeho vnímanie a nepáči sa mi jeho skutok, ale ak sa mysľou nastavím na jeho myslenie, rozumiem, čo urobil a prečo. Keby som bola on, urobím asi to isté. Pri určitej kombinácii vstupov proces jednoducho vyhodí vždy ten istý výstup. Kauzalita.

        Myslím, že nevieme pochopiť len to, čo nechceme pochopiť – teda veci, kde máme nejaký záujem. Ale zvyšok je komunikácia – vyjasňovanie si, kto čo ako myslí a vníma. Pohľad dodatočného páru očí na tú istú vec.

        Boha dokážeš postupne poznávať. Dokážeš ho aj postupne chápať (hoci aspoň mne táto časť ide podstatne ťažšie ako to poznávanie). Ale dokonale ho asi pochopíš a poznáš až v tom okamihu, keď s ním splynieš – keď sa staneš Všetkým. 😛

        Groover,

        mám problém s presným určením percent Nekonečna. To je ako povedať presný počet anjelov, čo sa zmestia na špičku ihly. Len 17,9 anjela. Ak neveríš, dokáž opak… 😕 Vysoko presné určenie vysoko efemérneho pojmu.

        Brahma je v mojom vnímaní tá časť Všetkého, ktorá tvorí jeho úmysel a zdroj. Má aj iné aspekty – zachovávanie (napríklad s názvom Višnu) a zmenu (napríklad s názvom Šíva). Ja im hovorím Otec, Michael a Gabriel. Iní im budú hovoriť inak. Sú to len mená pre niečo, čo nie je “osoba”. Ale keď porovnám tvoje vnímanie a moje vnímanie, nemôžem povedať, že by Otec bol len 78% z čohokoľvek. Otec je úmysel a súčasne zdrojová energia. Ako je to v hinduizme? Vzniká všetko z Brahmovej energie, alebo z Nárayánu?

        Páči sa mi

      • “Na začiatku bol Mahá Višnu, ktorý potom Sám seba expanduje do ďalších úplných celkov, ako je Narayana, Aniruddha, atď. Leží v oceáne príčin a vydýchne nespočetné množstvo hmotných vesmírov. Do každého z nich sa inkarnuje Jeho úplna časť a to Ksirodakasay Višnu, z neho ďalší a to Garbhodakasay Višnu a potom samotný Višnu. On vytvorí Brahmu, ktorý je prvá živá bytosť v každom z tých vesmírov. Brahma existuje sám a nič okrem Neho. Začne meditovať o Višnuovi a ten ho inšpiruje a dá mu moc vytvoriť hmotný vesmír so všetkou tou rozmanitosťou. Tak to pokračuje, a sme tu Na konci Brahmovho života zanikne vesmír. To je presne ten okamih, keď sa Mahá Višnu nadýchne. Potom je vesmír neprejavený istú dlhú dobu a potom sa to znova opakuje. Brahma je živá bytosť, hmotná. Nejde o inkarnáciu Boha. Je to postavenie. Každá živá bytosť sa môže teda kvalifikovať na Brahmu, ale po smrti sa musí znova inkarnovať…Je to najvyššie hmotné postavenie, ale stále je len hmotné. Duchovne sa dá dostať ešte vyššie.”

        Páči sa mi

      • Tak potom som sa aj ja dostala do “avatarizmov” 😉 , pretože to, čo ja vnímam ako “Otec”, má dve podoby aj v mojom vnímaní vesmíru – ako Zdroj (v tvojom by to podľa Wikipédie bolo asi “Brahman”) a ako konateľ/úmysel (čo by s tvojom mohol byť aj Brahma). Dáva mi to celkom zaujímavú novú perspektívu. 🙂 Ešte si to síce neviem dať do súladu ani s toltéctvom, ani s taoizmom, ale veď ešte dnes neumieram. 😛 (Alebo aj hej, len si toho nie som vedomá. Uvidíme zajtra.)

        Páči sa mi

    • Kvôli karme. Každá duša dostáva takú schránku ktorá zodpovedá jej činom a stavu ktorý mala v momente smrti. To ovplyvňuje nielen schránku ale aj miesto zrodenia, rodinu či prípadne zvraty ktoré nastanú ďalej v živote.

      Páči sa mi

    • Groover, ja tomuto celému veľmi nerozumiem, ale zaujíma ma otázka karmy.
      Ako je to s jej “odpracovaním”? Čítal som, že duša si pred svojou inkarnáciou vyberá konkrétnu úlohu, ktorú chce zvládnuť. Ako sa na toto pozerá hinduizmus, ako to vidíš ty?
      Kde vníma hinduizmus ten moment, keď prestávaš vytvárať “negatívnu” karmu a vlastne len “odpracovávaš” tú starú? Ako vníma hinduizmus moment, keď odpracuješ všetku karmu? Čo sa s dušou deje ďalej až odpracuje všetku karmu?
      Ako ty chápeš dharmu? Čo je to? Stotožňuješ sa so všetkým čo učí hinduizmus?

      Páči sa mi

      • Nie ako to vidím ja. Ale ako to vidia védy.

        Vysvetľujú to tak že duša si nevyberá kde ide po smrti. O tom rozhoduje prirodzený zákon stvoriteľa. Duša putuje tam kďe ju po smrti ťahá. Keď žila v ilúzii tak môže zostať iba v ilúzii. Nevedomosť ťahá do zvieracej ríše, vášeň do ľudskej a kvalita dobra do vyšších jemnothmotných svetov (napríklad Mesiac). No úplným vyslobodením je keď opustí všetky typy svojich tiel a vráti sa späť do duchovnej roviny kde prináleži.

        Negatívna karma sa prestane tvoriť keď sa človek rozhodne žiť podľa zákonov. Znamená to koniec hazardu, jedenie mäsa, intoxikácie a sexuality. To všetko púta človeka k jeho telu a neumožnuje mu to pozdvihnúť sa na vyššie vedomie. To je vedomie kedy by mala byť čo najväčšia časť ilúzie odstránena.

        Keď hmotné telo zomrie s tým že duša nemá negatívnu karmu a neťahá ju k hmotnému svetu tak je prirodzene premiestnená do duchovného sveta. Na to však potrebuje čisté vedomie. A v čistom vedomí duše vyrastá prirodzený cit dharma a to je láska k Bohu. Taká duša by nemala chcieť nič iného než všemožne slúžiť Bohu a teda aj celému stvoreniu. V hmote sa to prejavuje ako kvalita dobra.

        Negatívna karma sa neneguje s dobrou. Vracajú sa rovnako. Ale čistá oddanosť spaľuje rýchlo negatívnu karmu a tak umožní oslobodenie aj za jeden ľudský život.

        Páči sa mi

      • hm … Negatívna karma sa neneguje s dobrou. Vracajú sa rovnako. Ale čistá oddanosť spaľuje rýchlo negatívnu karmu a tak umožní oslobodenie aj za jeden ľudský život.

        čistá oddanosť komu? čomu? … niečo mi tu nesedí .. ako môže spáliť dobrý pohladenie jedného človeka .. facku a utrpenie pre iného človeka? … niečo mi tu nem sedí …

        je to nutné odžiť šééécko do radu .. inak to nedáva význam .. nijako a nech je oddanosť taká abo onaká nejde to … abo ide? to je také jednodnoduché toto? 😕

        Páči sa mi

      • Hmm zamysli sa.

        Čo je lepšie. Zažiť trápenie a potom sa poučiť alebo dať na dobrú radu ? To je práve tá karma ktorú takto prekonáš. Ale treba odhodlanosť.

        /to je také jednodnoduché toto?/

        Áno a je to v skutku jednoduché. 🙂

        Páči sa mi

      • počkaj, ja karmu chápem inak .. nie takto ako to píšeš ty … ja som nehovorila o poučení sa .. atd .. ale o karme .. o niečom čo už vytvoríš … a z toho sa síce aj poučíš ale odžiť je ju nutné …

        nejde to len tak .. ked raz niekomu ublížiš, tak ublížiš, je nutné to poznať na vlastnej koži, ako sa asi ten druhýi cíti … ale to čo hovoríš ty to je o slobodnej vôli a možnosti dať na radu skúsenejšieho .. teda cca ..

        dobre teda, a čo je karma, čo je vikarma, a čo je dharma?

        Páči sa mi

      • Karma je tvoja činnost a čo z nej následne plynie. Takže tvoja budúcnost, stav tvojho vedomia a príležitosti aké dostaneš. Každý čin má svoj následok. Aj ten najmenší.

        Viac tu.. http://ezoslovnik.wordpress.com/2010/02/13/karma/

        Vikarma je zakázany čin. Ilúzia, falošné ego, sebeckosť a porušovanie zákonov čo som hore vymenoval. Ďalej hocičo čo robíš pre plody svojich činov a nie v správnej dharme.

        Dharma je tvoj prirodzený stav keď nie si v ilúzii. Poznanie. Vyhasnutie nevedomosti. Oddaná služba Najvyššiemu, lebo jemu patrí tvoje telo,domov,schopnosti atď.

        Páči sa mi

      • Ešte dodám, že na to, aby sa človek dostal z hmotného podmieneného stavu sa nestačí zbaviť zlej karmy, ale musíš sa zbaviť aj dobrej karmy. Nesmie ti ostať nič. Oddanosťou Najvyššej Božskej Osobe si spaľuješ všetku karmu, a keď sa mu odovzdáš, oslobodí ťa od všetkých následkov hriešnych činov.

        Bhagavad-gíta 18.66


        Zanechaj všetky druhy náboženstiev a iba sa Mi odovzdaj. Ja ťa oslobodím od všetkých následkov za hriešne činnosti. Neboj sa.

        Cieľom karmy ako takej je, aby si živá bytosť uvedomila po čase, aké je jej skutočné postavenie – večná dharma. A tou je odovzdanie sa a slúženie Najvyššej Božskej Osobnosti. Teda tým, že sa odovzdáš, prekonáš karmu, lebo si dospel do cieľa, nie je teda dôvod, aby si sa mal ešte niečo “hmotné” naučiť – nejakou karmickou skúsenosťou.

        Páči sa mi

    • Vedomie ktoré sa nepovažuje za produkt hmoty. Byť si vedomí všetkého no nebyť ničím z toho. Očistené od lipnutia a chtíču. Správanie sa tak prispôsobuje priamo situácii a nie k individuálnym sklonom.

      “Ti, jejichz mysl, vira a inteligence jsou upjaty k Nejvyssimu a kteri hledaji u Neho utociste, se zcela ocisti dokonalym poznanim ode vsech pochybnosti, a takto kraceji cestou vysvobozeni.”

      “Clovek, ktery se neraduje, dosahne-li neceho prijemneho, a ani neni rozrusen, stihne-li ho neco neprijemneho, ktery ma neochvejnou inteligenci, je nepomyleny a zna vedu o Bohu, setrvava jiz v transcendenci.”

      “Takovy vysvobozeny clovek se ve svem nitru tesi neustale radosti, nebot neni pritahovan hmotnymi smyslovymi pozitky. Takto se tesi bezmezne blazenosti, protoze je soustreden na Nejvyssiho.”

      Páči sa mi

      • Ano, dakujem za odpoved. To je ciste vedomie. Ale co ten pohyb, ta aktivita? – “meni sa spolu so situaciou”. To ciste vedomie je pre mna nieco ako niveau stable – ustalenie, rovnovaha. Preco by sa malo menit? Situacia taka, ci onaka – vo vedomi ziadna zmena, ziadna akcia. Ciste vedomie. (Aj svedomie :-)). Ci ten “pohyb” predchadza tomu ustalenemu stavu? Vyvin? Toto mi trochu unika.
        Ani neviem, ci to je dolezite. Tak ma to nejako zaujalo.
        Dakujem a zelam cisty den :-)!

        Páči sa mi

      • Sonca,

        ta ne-akcia je v tom, že za nezaplietaš do hmotných činov, tvoje vedomie je čisto duchovné. Duchovnosť ale zároveň nepostráda činnosť a rozmanitosť. Vedomie treba očistiť, nie negovať.

        Páči sa mi

      • Dakujem, nrayn,
        dlho som “sedela” nad tymi troma riadkami, dlho. A este asi aj dlho budem, kym dorastiem a kym si ustrazim to nezaplietanie sa do hmotnych cinov. Fajn. 🙂

        Páči sa mi

      • Prečítaj si Bhagavad-Gítu Taká, aká je, od Šrílu Prabhupádu, tam je to dôkladne vysvetlené..
        napr.
        5.89

        Človek s božským vedomím vždy dobre vie, že vlastne nič nerobí, aj napriek tomu, že sa pozerá, počúva, hmatá, čuchá, je, pohybuje sa, spí, dýcha, hovorí, vylučuje, prijíma a otvára alebo zatvára oči. Uvedomuje si pritom, že sú to len hmotné zmysly, ktoré sa zaoberajú zmyslovými predmetmi, a že on je nad ne povznesený.

        Páči sa mi

      • Uz sa k tomu schyluje. Zatial len tisko a trpezlivo caka na policke. Docitam, spracujem v sebe Tomasa a zrejme pride rad na “…Gitu”. Alebo este najprv Maharsi? Dakujem. Krasny den vsetkym!

        Páči sa mi

  4. Zo zápiskov Paula Bruntona:
    Modlitba je jednoduché, spontánne a vrelé uctievanie, prosba o kontakt z hĺbky srdca. Je to hold Stvoriteľovi, myslieť naňho zbožne, s úctou, pokorou a láskou, úprimne a s citom. Modlitba má byť sústredená a intenzívna.
    Je to forma meditácie a vtedy sa človek dotkne nekonečnej sily a dostane odpoveď. Meditácia má byť kontrolovaná rozumom a vyvážená činnosťou.
    Milosti sa musíme sami otvoriť keď sa stíšime, aby sme ju mohli vycítiť a prečistíme, aby sme boli na ňu pripravení. Ako milujeme Boha, tak dostaneme milosť. Trest za minulé chyby nemôže byť odpustený, pokiaľ si ich lekcie nevezmeme k srdcu. Aby sa človek zakotvil v Milosti, musí sa vzdať animálnej prirodzenosti a ega. Ego má byť pozdvihnuté k Bohu (treba ho milovať?)
    Treba odpustiť všetkým, kto ma zranili, zmilovať sa nad každým kto potrebuje pomoc a nezabíjať nevinné zvieratá.
    Milosť môžeme vzývať a očakávať, a prijať ju s láskou.

    Mantra sebaodovzdania od Eduarda Tomáša:
    Všetko je Boh, a ja som jeho nepatrnou, na ňom plne závislou, a jemu 100 percentne odovzdanou božou myšlienkou.

    Páči sa mi

  5. Haribol. Baby I’m back! :))

    Groover ako jediný z vás to pochopil, lebo mal práve tú pokoru, ktorá je nevyhnutnou podmienkou toho spraviť nejaký pokrok. Teda, tam, kde som ja skončil, on v tichosti pokračoval, až kým nedospel do toho stavu poznania, ktoré reflektuje Absolútnu Pravdu.

    tad viddhi pranipátena paripraśnena sevayá
    upadekšyanti te jńánam jńáninas tattva-darśinah

    “Obráť sa na duchovného učiteľa a uč sa od neho pravde. Pýtaj sa ho so všetkou pokorou a verne mu slúž. Sebarealizované duše ti môžu dať poznanie, lebo ony uzreli pravdu.” Bhagavad-gíta 4.34

    Páči sa mi

    • Hi, Baby! 😛 Som zvedavá, ako dlho nám to vydrží this time. Môj odhad je max. 7 dní. 😕

      Tvoje zjavenie sa na tomto blogu dokazuje, ako nezadržateľne funguje karma. Tak sa na to pozrieme. 🙂 Vitaj v novej bitke, pešiak. 🙂 Dúfam, že už bude posledná.

      Páči sa mi

      • 🙂 Ja prezentujem Sanatana dharmu, cize ci ja, alebo Groover, alebo niekto iny to prezentuje, je to jedno..Sanatana dharma je vecna pravda..na nu skor ci neskor pri troche stastia natrafis, tak si to treba vazit 😉

        Páči sa mi

      • 🙂 Teší ma, že vieš, čo prezentuješ; má to pekné meno (aj keď po prvýkrát som to neporiadne prečítala ako “satana” a zarazilo ma, k čomu sa hlásiš… 😆 )

        Tak nech to zostane tam, kde to je, a ja sa pozriem na to, či budem mať tú “trochu šťastia” 😉 a natrafím na to, aj keď pôjdem svojou cestou. 🙂

        Páči sa mi

      • 🙂 Ďakujem, Nrayn… Neviem, či cítiš, ako úprimne to myslím s tým “ďakujem”. 🙂 To je presne to, čo som od teba potrebovala, čakala, dúfala… Díky. 🙂 A odteraz zas nepriatelia forever. 😉

        Páči sa mi

    • 🙂 tento krát žiadna bitka nebude 😛 bitiek už bolo dosť, či fčul, alebo dávno
      Teraz konečne spolu všetci rozpletieme ten gordický uzlíček, čo máme rozpliesť, len ešte cítim, že asi nie sme komplet, takže zatiaľ môžeme pokračovať v “nič nerobení” 😆
      Nryan, som rád, že si späť 🙂

      Páči sa mi

      • A kto nám ešte chýba? 😯 Niet náhod… Keď som to plánovala, netušila som, že zostava bude komplet. 😉 Niečo na tých anjeloch je, čo ma vždy zaskočí. Tak dobre; buď ich vôľa. (Vlastne aj moja. 😛 ) Wir müssen da durch. Čím rýchlejšie, tým lepšie, nech to ** skára. (**=dosadiť si, čo sa komu hodí.)

        Páči sa mi

      • Heli, keby som to vedel, tak rovno napíšem všetkým, aby sem došli, ale ja “zatiaľ” iba tuším, takže veľké rozuzlenie nastane, až nastane, alebo si ho možno ani nevšimneme a budeme spontánne pokračovať v plavbe, čo vlastne budeme tak-či tak, takže načo si lámať, tie naše hlávky ešte viac, ako si ich už aj tak lámeme 😉

        Páči sa mi

      • 🙂 Iskra,

        ani ja neviem, len tuším. “Viem” až vtedy, keď si o to rozbijem ňufák… 😆 V každom prípade: túto “bitku”/lekciu/čokoľvek očakávam so zvedavosťou. Niekedy je dobré uvedomiť si, že si len figúrka na šachovnici a niekto iný miesto teba robí ťahy. (Neviem, kto; ale veď ja sa tam raz dostanem, potom si to zistím a niekomu parádne seknem po paprčke! 👿 ) Pripomína mi to tú lekciu, kedy Gabriel nechal o type odpovede miesto mňa rozhodovať kyvadlo. Vtedy to náramne pomohlo; tak som zvedavá, čo za pôrod ježa proti srsti bude toto. 😆

        Páči sa mi

      • nrayn

        hm, tvoj komentár ma niečo do seba … ( teda pre mňa ) .. konkrétne toto … Pokora je o tom naučiť sa prijať fakt, že
        všetko čo viem, viem od niekoho iného. Pokiaľ sa ale budeš presviedčať, že si na niečo prišiel sám, bude to len
        tvoja špekulácia.

        hm, 😕 dakujem nrayn

        Páči sa mi

      • 🙂 Svieť naďalej. To je na tomto svete také úžasné – každý má niekoho, kto s ním rezonuje. A všetci spoločne ideme vpred 🙂 – každý po svojom. 🙂

        Páči sa mi

      • Pochodne nosil aj ku klux klan.. aj Svetlonos bol tusim kontroverzna postava.. a da sa aj trpiet spasitelskym komplexom. zivot je zabavny 😀

        Páči sa mi

      • Groover, toto je to, čo mi prekáža. Snažíš sa stále presvedčiť okolie, že sa má meniť a nie len to. Snažíš sa meniť okolie na tvoj obraz. Nevraví sa, že ak chceš docieliť zmenu, máš ju najprv hľadať v sebe? Ak si aj niečo menil a neprinieslo to ten požadovaný efekt a teda okolie neakceptuje to čo vravíš, nemôže byť aj problém v tom, že zmena, ktorú si na sebe spravil nebola dostatočná na to, aby si mohol svietiť aj iným?

        Toto “kázanie” stále príliš zaváňa náboženstvom a ja žiaľ toto svetlo nevnímam, ako svetlo. Je to ako už vravel Čiki…iba nástrol na ovládanie a kontrolovanie más.

        Myslím, že teraz už trošku chápem, čo myslel Čiki tým, keď varoval pred “preceňovaním” Pokory ako takej. Rovnocennosť sa sem hodí asi viacej 🙂 aspoň mne. Predsa len to svetlo oboch lampášov bolo potrebné…prečo som vlastne pochybova? 🙂

        Vďaka Groover, Nryan a Čikitet (nechoď ďaleko, tvoj “lampáš” tu stále treba :D)

        Páči sa mi

      • Ja by som tú pokoru nehádzala cez palubu… ale možno ju chápem inak ako ty, tak “taoisticky”. Pre taoistov je pokora pochopenie, že si len čiastočka v obrovskom fungujúcom systéme a že proste systém neprosperuje, pokiaľ sa jedna jeho čiastočka rozťahuje na úkor druhej. Toto je vlastne aj prípad mojej rakoviny a zdravia – keby jedno chcelo zvíťaziť nad tým druhým, tak zničí samé seba. Symbióza. Len ak ideme všetci spoločne dopredu, ideme skutočne dopredu.

        Lenže ľudia si toto často neuvedomujú. Keď pred pár rokmi hromadne vykapávali včely, ktorýsi vedec vypočítal, že ak skutočne vykapú, do štyroch rokov vykape ľudstvo, pretože nebude úroda, nebude nič – vykape život… Sme poprepájaní so všetkým okolo nás. Sami sme nič… 🙂 len bunka, ktorá si namýšľa, že je organizmus.

        Páči sa mi

      • Be the change you want to see in the world.
        -GANDHI

        A presne o tom to je.

        Iskra, keď ti niečo zaváňa náboženstvom, a vadí ti to pro forma, asi bude problém v tebe a v tvojich dogmách.
        V podstate o tom nič nevieš, ale pripomína ti to náboženstvo,a preto s tým nesúhlasíš. Toto je veľmi povrchný
        prístup. Hlásať rovnocennosť a duchovný liberalizmus, alebo ako by som nazval tieto atribúty New Age, ktoré
        sú také populárne, môže byť síce fajn, ale nikoho to nikam neposunulo. Pokora je o tom naučiť sa prijať fakt, že
        všetko čo viem, viem od niekoho iného. Pokiaľ sa ale budeš presviedčať, že si na niečo prišiel sám, bude to len
        tvoja špekulácia.

        Ako som už písal, dnes sa všetcia boja prezentovať Pravdu, len aby sa to náhodou niekoho nedotklo. Ľudia preto
        neradi počúvajú slová ako musíš, nesmieš, ale lahodí im počúvať..mal by si, mohol by si..bolo by pre teba dobré..
        lebo sa to iba jemne obtiera o ich falošné ego.

        Zákony stvorenia a Sanatana dharma sú ale v prvom rade zákony, ktoré treba dodržiavať..môžeš ich síce brať ako odporúčania, ale to nič nemení na fakte, že istý čin prinesie istý výsledok, a jeho opak prinesie iný opačný výsledok, a tieto večné zákonitosti nemôžeš zmeniť. Môžeš sa tým zákonom prispôsobiť, alebo ťa zmetú. Nie je tu priestor pre diplomaciu alebo vyjednávanie.

        Keď prídeš k doktorovi a diagnostikuje ti rakovinu, tak ti povie..musíš brať tieto lieky, podstúpiť takú a takú procedúru,a nesmieš ďalej fajčiť, atď. To je realita. Keď ale chceš počúvať sladké slová a nenechať sa príliš rozrušiť a zatvárať oči pred svojou skutočnou situáciou, tak sa na neho nahneváš, a nájdeš si nejakého, ktorý bude na teba “dobrý” a povie ti.. Všetko je v poriadku..keď chceš, môžeš si dať tieto lieky, nemal by si možno ďalej fajčiť, atď. Výber je na tebe. Ide o to, ako si sám úprimný sám k sebe, a či si zakladáš na Pravde alebo na sentimente, ako väčšina tzv. ezoterikov.

        Páči sa mi

Povedz svoj názor