Buď kreatívny

Máš pocit, že si utopil svoju kreatívnu dušu v mori stereotypu? Je čas zapojiť ju opäť plne do práce, tak ako to vedia len hravé a otvorené deti. Tvoj súčasný svet môže byť iný, ako sa Ti javí, tak ho poď meniť, lebo Tvoja duša sa teší na tvorbu nových vecí. Čo máš teraz okolo seba, nie je využitie celkového Tvojho potenciálu. Tvoj primárny cieľ a najväčšia sila v živote je tvoriť. Neboj sa preto, či aj Ty zvládneš byť kreatívnym. Neporovnávaj sa s inými. Každý z nás môže dosiahnuť vyšší stupeň tvorivosti, pričom malý krok vpred nemusí byť vôbec posledným. Pravdepodobne nedosiahneš úroveň Michelangela alebo Shakespeara, ale to ani nie je dôležité. Začni s malými vecami, ako je vytvorenie napríklad peknej fotky, krátkej básničky, farebného záhonu alebo nového účesu. Alebo blogu 🙂

Tvor, zabávaj sa, hraj sa. Nemáš čo stratiť – len nudu a nespokojnosť, ktorú zažívaš teraz. Nadchni sa pre to, čo robíš, nech je to čokoľvek, buď pri tom originálny a vytrvalý.

Inšpirácia je dôležitá. Sleduj okolie, ľudí, prírodu, dianie na ulici, jednoducho všetko čo sa hýbe. Stretávaj sa so spriaznenými dušami – ľuďmi, ktorí sú kreatívnejší ako Ty, alebo minimálne tak kreatívni ako Ty.

Tvorivosť je totiž vynaliezavosť, experimentovanie, rast, občas robenie chýb, porušovanie pravidiel, ale hlavne ZÁBAVA 🙂

Experimentuj s farbami a zvýš si svoju úroveň kreativity. Pomôž si farbami, ktoré sú nositelia informácii a vďaka svojej energii sú schopné aktivovať svojho vnútorného liečiteľa v našom organizme. Každá farba má svoju vibráciu, ktorá pôsobí na naše podvedomie, ovplyvňuje našu psychiku, naše emócie a nálady. Vyberaj si preto:

Oranžovú – doplňuje silu a chuť do života, podporuje kreativitu a tvorivosť, vyvoláva radosť, optimizmus. Majú ju radi zvedaví, ctižiadostiví ľudia, ktorých zaujíma všetko okolo nich, majú novátorské schopnosti.

Fialovú – ktorá je farbou duchovnej sily a poskytuje spojenie s vyššími sférami. Podporuje intuíciu, kreativitu a inšpiruje. Páči sa originálnym, samostatným ľuďom s nezávislými názormi, ktorí majú často umelecké sklony.

Striebornú – farba vízií a intuície, pomáha prebúdzať skryté možnosti.

Tyrkysovú – podporuje sebavedomie, fantáziu a spontánnosť. Je to farba priateľských citov a sympatie. Reprezentuje tvorivosť, kreatívnu energiu, napojenie na zdroj nápadov, ale taktiež podporuje komunikáciu od srdca. Vyslovene: čo na srdci, to na jazyku.

Kreativitu môžeš povzbudiť aj vôňami. S každým nadýchnutím sa nervové signály vysielajú do čuchového centra v mozgu, ktoré riadi city, kreativitu a spomienky. Na pachy reagujeme takmer okamžite, nemusíme nad nimi rozmýšľať. Hneď vieme, či je nám vôňa príjemná, alebo nie, spomenieme si na situáciu, kedy sme ju už cítili, predstavíme si osobu, pre ktorú bola typická. Jazmín napríklad pomáha nielen pri impotencii a frigidite, potláča dýchavičnosť a pomáha pri pôrodných bolestiach. Posilňuje aj vášeň, zvyšuje pocit radosti zo života, zlepšuje intuíciu a kreativitu.

Na pomoc si môžeš vziať aj kamienky – napríklad jaspis brekciový, ktorý je kameňom kreativity a fantázie, ale aj zemitých vlastností, vďaka ktorým nás drží pri zemi. Pomáha premeniť premeniť túžby v skutok, dodáva silu, energiu a aktivuje všetky životne dôležité orgány v tele. Zlepšuje organizačné schopnosti a sebaorganizáciu, uvoľňuje a dáva nám pocit úplnosti. Vnáša radosť do života, znižuje stres a vyjasňuje vyhliadky do budúcnosti. Vyvažuje a energeticky zlaďuje čakry a vyvažuje jinovú a jangovú energiu. Na úrovni fyzickej pôsobí rovnako, ako červený jaspis.

Ale pri tvorení sa hlavne neriaď rozumom ale srdcom. Jednoducho vyskúšaj nové postupy a zabávaj sa pri tom bez strachu. Pretože tvorivosť znamená predovšetkým odvahu.

Meditácia je súčasťou súboru meditácií na sebarozvoj Meditácia na sebarozvoj

14 thoughts on “Buď kreatívny

  1. Duša sa nepotrebuje zabávať. To len telo. Netreba si to mýliť. Duša je transcendentálna a večne blažená pokiaľ nie je upútana májou. Nič v hmotnom svete nemôže byť viac než prirodzený stav duše. Pre materialistov je to však nepochopiteľné. Nuda aj zábava je vo vedomí duše nepodstatná.

    (Bhagavadgíta)
    Vzneseny pravil: Neznicitelna, transcendentalni ziva bytost se nazyva brahma a jeji vecna podstata se nazyva adhyatma, vlastni ja. Cinnost vytvarejici hmotna tela zivych bytosti se nazyva karma, cinnost konana pro zisk.

    Clovek s bozskym vedomim stale dobre vi, ze vlastne nic nekona, prestoze se diva, nasloucha, hmata, cicha, ji, pohybuje se, spi, dycha, hovori, vymesuje, prijima a otevira nebo zavira oci. Uvedomuje si pritom, ze jsou to jen hmotne smysly, ktere se zabyvaji smyslovymi predmety, a ze on je nad ne povznesen.

    Kdo kona svou povinnost bez pripoutanosti a plody sve prace prenechava Nejvyssimu Panu, toho se hrich nedotkne, tak jako se voda nedotkne lotosoveho listu.

    Duse pevne zakotvena v oddanosti dosahne trvaleho miru, protoze Mi obetuje plody svych cinu, zatimco clovek, ktery neni spojen s Bozstvim a ulpiva na plodech svych cinu, je poutan.

    Páči sa mi

    • Groover, Bhagavadgíta je jedna z ciest. V prvom rocniku na VS (daavno :)) sme sa jej dost intenzivne venovali, ale je jedna z mnohych. Tak ako koran, novy ci stary zakon, grecke baje, ustne podavane povesti a spevy aborigenov a pod. Neznizujem vyznam ziadnej z nich, ale ja osobne sa nevymedzujem podla ziadnej. Opat, je to moj pohlad na svet. Neberiem ti tvoj, patri tebe. Je to tvoja cesta. Ale mozno nie ostatnych.

      Páči sa mi

    • groover,

      moja otázka na teba znie : … prečo potrebuješ zmyslovými predmetmi ( pc, net, atd) povedať, že lipnutím na zmysloch sa z nás nikdy nestane človek s božským vedomím? 🙂
      viem na čo chceš poukázať, ale tak opierajúc sa o tvoj komentár rozmýšľam k čomu je tvoj postoj dobrý? Prečo máš potrebu poukazovať na správnosť a nesprávnosť, keď vidíš, že nie si zjavne pochopený?
      Takýmto tlakom na pílu popieraš samotného otca a sabotuješ jeho “úsilie” Je tam značná nedôvera v to, že On ozaj vie čo robí, a záleží mu na každej čiastočke, pretože ho tvorí. 🙂 a tým vlastne ukazuješ, že patríš k tej skupine viac ako si chceš priznať. 🙂
      aha, ved si to tu sám písal …
      Duse pevne zakotvena v oddanosti dosahne trvaleho miru, protoze Mi obetuje plody svych cinu, zatimco clovek, ktery neni spojen s Bozstvim a ulpiva na plodech svych cinu, je poutan.

      ale?!? .. si blízko, naozaj veľmi blízko … pekný deň prajem 🙂

      Páči sa mi

      • Naddusa sama preziva vsetko co my. A aj my vsetci mame svoj povod v cisto dusevnom vedomi.
        Krishna opisuje ze sa nemame vzdat cinu ale ho zduchovnit tak ze vsetko co robime, robime prenho. Ked sa nam v niecom nedari alebo nieco nedokazeme tak mame na tom prestat lipnut. Samotny cin pre Krisnu hoci aj neuspesny je vzdy lepsi ako plodonosny sebecky cin. Mame sirit poznanie a otvarat oci. Nasa prava dusevna podstata Ja nie je dualna ani singularna. Je transcendentalna tak ako aj Naddusa.

        “Ten, kdo je prost falesne pychy, klamu a nevhodne spolecnosti, kdo poznal vecne, kdo premohl hmotny chtic, oprostil se od protikladu stesti a nestesti a vi, jak se odevzdat Nejvyssi Osobe, dosahne onoho vecneho kralovstvi.”

        Vsimnite si co napriklad vravel aj Jezis. Stale poukazoval ze ciele tohto sveta su iluzorne a pre Boha nemaju hodnotu. Dusa podriadena hmote sa vsak lahko pod jej vplyvom zmetie a zacne konat sebecke cinnosti v prospech pomijiveho hmotneho tela.

        “Zive bytosti v tomto podminenem svete jsou Mymi vecnymi fragmentarnimi casteckami. Zijice podminenym zivotem, tezce bojuji se sesti smysly, vcetne mysli.”

        “Sidlim v srdcich vsech zivych bytosti a ode Mne pochazi pamet, poznani a zapomnetlivost. Pomoci vsech Ved mohu byt poznan, nebot Ja jsem sestavil Vedantu a jsem znalcem Ved.”

        Páči sa mi

      • groover, 🙂

        áno, je to tak … sme tu aj preto, aby sme poukazovali na Pravdu .. a to čo píšeš Pravdou Je. 🙂 ale? ako píšeš a cituješ, všetkko je fragmetárnou súčasťou celku .. a celok nedovolí odlľúčiť sa od neho ale doviesť ho k Celku späť. .. nie je dôležité predsa na ktorej ceste stojíš v danú chvíľu, .. pretože je tvoja a pre teba stále tá pravá .. nedá sa sedieť na dvoch stoličkách naraz, nedá sa spať či voziť sa v autách napr. troch naraz aj keď ich reálne niekto vlastní, .. vždy sa musíš rozhodnúť len pre jednu posteľ na ktorej sa v tom danom momente, podľa tvojho daného nastavenia najlepšie vyspíš .. čo sa stane ak sa na nej nevyspíš dobre? … oľutuješ, že si sa pre ňu rozhodol, a to ťa posunie k tomu, že ee toto nebola dobrá voľba .. je nutné vedieť prijať aj následky ktoré táto voľba mala ( bolesť v krku napr. 🙂 ) .. no keďže už vieš, že toto nebola pre teba správna voľba, vieš s tým niečo robiť.. 🙂 .. ale späť čas nevieš vrátiť, .. preto je dôležité odpustenie, preto je dôležité sebaprijatie, preto je dôležité spoľahnutie sa na Otcov úmysel, že aj toto ti pomohlo k správnej voľbe .. 🙂 … je to predsa nádherne prosté … 🙂
        chápeš? .. je potrebné poukazovať na Pravdu .. ale ak nie je videná správne, treba zmeniť prístup .. všetko je možné … ako ked sa potrebuješ dostať na nejaký kopec … aby si sa na neho dostal, mal by si zvážiť, či pôjdeš priamo hore rovno za nosom, alebo akože okľukou, ktorá ťa ale v konečnom dôsledku na ten kopec dostane skôr … na kopci získaš správny nadhľad a uvidíš tak, že aj ty si mohol ísť cestou ktorá mohla byť jednoduchšia, ak by si sa spoľahol ( neboj, hovorím aj o sebe 🙂 ) viac sám na seba a teda na Otca v sebe … ak je žiak pripravený, učiteľ si ho predsa vždy nájde 🙂 …
        snáď chápeš čo som chcela povedať, … ak nie, čo už ..

        prajem prekrásny slniečkom naplnený dník 🙂 ( všetkým, samozrejme 🙂 )

        Páči sa mi

      • groover,ty chces sirit poznanie a sprostredkovat ho takym ludom ako ja,ktori ho zatial podla teba nemaju.chcem ti povedat ze nieco ti nefunguje tak aby sa tvoj zamer darilo naplnat.cim viac pises,tym viac mam pocit ze tym slovam vobec nerozumiem a uz ich citanie sa pre mna stava namahou.jednoducho sa akosi neviem prinutit docitat to co napises dokonca a ak sa mi to aj podari,vysledok je nulovy.ako by som si precitala “vcera prsi,bol som doma”.mam pocit ze na to,aby som chapala to co pises,musim uz nejake to tvoje poznanie mat.nuz ale takym co ho maju,ho zase nepotrebujes sprostredkovavat.aspon mne to pride takto logicke.tak neviem,ci by si nemal trochu zmenit styl a pisat trochu “s ohladom na prijimatela,ktory dosial nevie nic o tom co mu chces povedat”. jednou z veci,ktore od teba ku mne presli je to,ze zavrhujes vsetky zmyslove a telesne prezitky.paradoxom vsak ze,ze ak nieco vo mne vzbudzuje zaujem o Hare Krisna,je to jedalen Govinda,ktora mi ponuka konkretne zmyslove zazitky,ktorym rozumiem a plus ako bonus som si vsimla aj konkretne zmyslove zazitky,ktorym nerozumiem.jednoducho v tom jedle NIECO je.citim to tam.v tvojich komentaroch nie a nie AKEKOLVEK NIECO najst…. :/

        Páči sa mi

  2. Kreatívna činnosť je najľahší spôsob, ako sa naučiť byť v “tu a teraz””. 🙂 Je okolo toho celá veda; Czikszentmihaly to nazýva “flow”, “tok” – keď sa človek tak zahĺbi do nejakej činnosti, že zabúda na priestor i čas, zabúda jesť, spať, ísť na záchod…

    Mne sa to stávalo, kým som písala. Keď som začala a dostala sa do flow, osamostatnili sa moje postavy a dej sa začal odvíjať celkom samostatne (a často úplne inak, ako som plánovala). Na konci som vždy len kukala, čo som to zas popísala… ako keby som to nebola písala ja, ale akoby sa to bolo písalo samo.

    Proste u mňa je flow synonymom ľahkého tranzu. Vyvoláva vo mne presne ten istý pocit, ako keď som napojená pri channelingu alebo sedím uprostred prírody a moje vnútro sa preleje cez hranice tela navonok. 🙂 Hepi. Moja duša je radostná a hravá 🙂 (a niekedy aj hodne uťahovačná). 😛

    Páči sa mi

    • Ano, ano Heli 🙂 poznam to z toho, ked pisem basne. Je to neuveritelny stav mimo hmotneho sveta. A nemusi byt ani pre nikoho urcena, len pre cistu radost z tvorenia.

      V mojom ponimani je aj vecna energia hrava a tvoriva. Ale to je moje ucenie 🙂 verim vsak, ze to je asi nepochopitelne pre ludi, ktori netvoria, ale cituju len tisicrocne diela 😀

      Jo, aj vy tak mate radi hovadzie steaky ako ja ? 😉

      Páči sa mi

      • Mnaam. Tatarak!! Vedome a vasnivo ho jem 🙂
        Inak v Indii pekne papali maso (nie hovadzie), ale aj. Tak vsetko krasne farebne, pestre a korenene. Rukami, z velkej kopy, vo velkej skupine ludi a s radostou 🙂 ale indicka kuchyna ma aj najlepsie vegetarianske jedla

        Páči sa mi

  3. Ved ono sa to aj pise samo. My nie sme hmotne telo a teda nevykonavame ani jednu hmotnu cinnost. Vsetky tie cinnosti sa deju az nasledkom tuzby duse. Dusa je ovplyvnena kvalitami hmotnej prirody. Preto jej kvalitami nie je mudrost, sikovnost, priebojnost. To su uz biologicke faktory tela ktore nam boli pridelene podla nasej karmy. Okuzlenim vonkajsich energii sa s nimi dusa vsak stotoznuje. Aj cas je jedna z iluzii nasho tela a myslenia. Takou formou maju ludia vo zvyku stotoznovat vonkajsie energie so svojou transcendentalnou dusou. Ti pokrocilejsi sa uz nestotoznuju s telom ale iba z myslenim a falosnym egom. V tomto bode aj ostavaju lebo na tychto energiach si stavaju vela. Dusa je vsak zazracna prost akychkolvek energii v hmotnom svete. Na zaklade biologickych dannosti zacne lipnut na hmotnych veciach a tym robi veci pre plody svojich cinov cim sa zaplieta do karmy.

    RE: Tenshi

    To vidim. Bhagavadgita je kniha ktora sa neodhali len tak. Clovek musi sam vyvinut tuzbu spoznat pravdu a posluchnut rady ktore dava Najvyssi. Tato kniha lahko odhali kto je putany a kto nie. Ten co sa tymto cinnostiam venoval (hoci aj nevedome) bude preto pristupnejsi informaciam. Bhagavadgita ozrejmuje ako sa zbavit vedomia ktore degraduje cinnosti duse na sebecke ciele. Aj bez tejto knihy ci milion dalsich je tento princip vecny. Ma k nemu pristup kazdy. Ci uz cital tamto alebo toto. Su taki ktori vobec nepotrebuju knihu a tieto veci si pomocou svojej mysle jasne uvedomuju.

    Človek sa musí pomocou svojej mysle oslobodiť, nie degradovať. Myseľ je ako priateľom, tak aj nepriateľom podmienenej duše. (Bhagavad-gíta 6.5)

    Je tam aj opisane ako sa odprostit od troch kvalit hmotnej prirody a stat sa znalcom pola (pochopenie duse, nadduse a svojho konania). Kto nerealizoval dusu pre toho tieto veci zostanu zahalene zavojom tajomstva.

    Pre podmiene duse je prirodzeny stav duse lakadlom a snazia sa ho priputat k falosnemu egu a nie oddanostou a pokorou. Nasledkom toho sa tento stav vytrati a vo svojom zivote ho povazuju za sprijemnenie chvile cize len dalsiu plodonostnu cinnost.

    Jedenia masa je prejavom kvality nevedomosti a vasne. Taka dusa si ani poriadne neuvedomuje co kona. Nie je dostatocne sebareflexivna a nevidi hlbsie dosledky svojich cinov.

    Kto chape svoju dusu. Ten sa neboji smrti ani zivota. Prace ani chudoby. Chape ze nie su jeho podstatou a ani nikdy nebudu. Iba pomylenim sa moze stat ze sa zacne stotoznovat s tymito kvalitami. Je vecne oddany naddusi lebo sidli v srdci kazdej bytosti.

    Bhagavadgita:
    “Človek, ktorý sa neraduje, keď dosiahne niečo príjemné, a ani ho nerozruší, keď ho zastihne niečo nepríjemné, ktorý má neochvejnú inteligenciu, nie je pomýlený a pozná vedu o Bohu, už zotrváva v transcendencii.”

    Páči sa mi

    • Groover, súhlasím s Tebou, všetko je dej, ktorý prebieha. Je len otázkou ako iný vnímajú podobu a uvedomujú si Krishnu. Rozumiem tomu tak, ak si večne oddaný Nadduši, ktorá sídli v srdci každej bytosti, všetko čo robíš zo srdca pre každú bytosť, robíš to aj pre Naddušu – Krishnu…
      Bhagavad-gitu milujem ako knihu, ktorá obsahuje slová sily. Inak je to zaujímavé, pretože aj Castanenda v štyroch dohodách, vyjadril sa podobne v druhej dohode “Neberte si nič osobne”, ako je v Bhagavadgite:
      “Človek, ktorý sa neraduje, keď dosiahne niečo príjemné, a ani ho nerozruší, keď ho zastihne niečo nepríjemné, ktorý má neochvejnú inteligenciu, nie je pomýlený a pozná vedu o Bohu, už zotrváva v transcendencii.”
      Aj keď niektorí hovoria, že nemajú nič spoločné s Védmi, je to len pre to, že si neuvedomujú odkiaľ sú čerpané myšlienky a stretávajú sa s tým denno denne. Dokonca v Biblii som našla verše na chlp rovnako napísané ako sú v Bhagavadgite. Viem, že všetko čo čítame alebo sa dozvieme je pre nás iba informácia a stáva sa názorom alebo myšlienkou iného, pre mňa sa stáva pravdou iba vtedy, ak skutočne tú myšlienku alebo názor iného prežijem v živote a tomu sa hovorí skúsenosť spojená s Naddušou.

      Páči sa mi

Povedz svoj názor