Keď sa nám sníva o záchode

Článok prenesený z Poradne bol publikovaný 25.6.2008:

Tento nepublikovaný článok som mala v zálohe od Vianoc. Keby som dnes nebola “upratovala”, tak by tam čakal možno do budúcich Vianoc… 😛 Ešte v decembri, medzi sviatkami, som mala možnosť brúsiť po internete. Na ktorejsi stránke som objavila nejakého pána interpretovať sny čitateľov. Keďže som zvedavá, pustila som sa do čítania. S niektorými interpretáciami som súhlasila absolútne, s inými len s hodne veľkou toleranciou, až som natrafila na toto:

Otázka: Dobrý deň, v poslednej dobe sa mi často sníva, že vidím záchody,častokrát aj špinavé a sníva sa mi aj, že mám nutkanie na močenie, čo to znamená? ĎAkujem

Gabriel: Budete mať veľký úspech vo sfére umenia. Je to doporučenie podnikať v oblasti estetiky. Môžete prísť k veľkým peniazom. Skúste aj šťastie v lotérii. Nenadarmo sa hovorí, že šlapnutie do “hovna” prináša šťastia.

Asi sa mi nepodarilo ukryť pred vami, že s touto interpretáciou nesúhlasím… 😛 Keďže on dostal svoju šancu, teraz to skúsim ja:

Záchod je miesto, ktoré sa u ľudí spája s vylučovaním nepotrebného (alebo dokonca závadného), s očistou a so zbavením sa zaťažujúceho. Ja by som teda záchod interpretovala v tomto svetle.

O záchode sa nám najčastejšie sníva vtedy, keď spíme a tlačí nás močový mechúr. To som aspoň odpozorovala zo svojich snov. Keď sa mi sníva o záchode a zobudím sa, už úplne automaticky idem na záchod – podvedomie ma zobudilo, aby som nevyrobila “mláčku”.  😳 Takže to môže byť dôvod toho sna s nutkaním na močenie.

Iné je snívať o záchodoch, keď sa vám na záchod nechce. Ja mám fóbiu z verejných a iných toaliet a často sa mi sníva, že behám hore-dole po budovách a hľadám záchod – a nie a nie ho nájsť! To už je hodné interpretovania. Čohosi sa chcem zbaviť, ale nemám ako. Môže to byť nepríjemný zážitok, môže to byť spomienka, môže to byť nevhodné presvedčenie. O tom, čo to bude, rozhoduje kontext, v ktorom o záchode snívame.

Ďalšia možnosť je, že podvedomie nás upozorňuje, že máme problémy s trávením alebo vylučovaním a nevenujeme im dostatočnú pozornosť. Pamätám sa na jeden sen, ktorý ma varoval pred rakovinou: bola som v byte, do výšky hrude boli chodby zaplavené zahnívajúcou vodou, v ktorej plávali rozkladajúce sa zvyšky lístia a rýb. Hladina siahala presne do výšky, kde sa po roku objavil nádor. Takže ak postretneme strašne zašpinený záchod v sne, mali by sme to brať vážne.

Špinavé záchody bývajú ešte aj reakciou na podmienky, v ktorých sa nachádzame – ak máme pocit, že s niečím nesúhlasíme, ale sme donútení sa podrobiť, vtedy býva naše prostredie v snoch “špinavé”, “odpudzujúce”, “odporné”. Takto sa snažíme zbaviť ťažoby, ktorú inak nemôžeme kritizovať ani odstrániť.

Čiže ak sa nám sníva o záchode, môže to byť výzva zbaviť sa niečoho v našom živote, niečo z neho vylúčiť. Takisto je záchod miestom intimity, kde sme sami. Ak sa nám sníva, že nás tam niekto vyrušil, tak je to príznak, že nám niekto zasahuje do tých najosobnejších oblastí života.

No a na záver môj posledný “záchodový” sen:

Bývala som u nejakého šamana a išla som uňho na záchod. (Záchod bol napodiv totálne čistý.) Nezavrela som za sebou celkom dvere. Odrazu som videla, ako v chodbe oproti dverám z diery v tehlovom múre vylieza krásny smaragdovozelený (a dobre jedovato vyzerajúci) had. Rýchlo som dvere prichlopila. Odrazu zo steny oproti mne začal vyliezať taký istý had. Nevedela som, čo mám urobiť. Vtom som počula v chodbe pohyb a podľa zvukov som vedela, že šaman zabil hada v chodbe. Otvoril dvere do záchodu. Čakala som, že sa mi bude posmievať, ale on sa so všetkou vážnosťou začal zapodievať hadom na záchode a mne vôbec nevadilo, že ma tam vidí s holým zadkom…

V tomto sne je záchod síce len vedľajšia “rekvizita”, ale téma s ním spojená je: niekto ti naruší intimitu a tebe to nebude vadiť, lebo ti ide na pomoc. Situácia je taká napätá, že osobné veci idú bokom a ošetruje sa problém (=had).

Takže žiadne peniaze, žiadne podnikanie v umení. A nabudúce, keď šliapnem do fekálu, tak nebudem čakať na výhru v lotérii, ale si pôjdem umyť topánku 😛 !

8 thoughts on “Keď sa nám sníva o záchode

  1. Diera v záchode ukazuje smer ďalšieho vývoje alebo prípadné strety s pudovými personifikaciami
    Had: symbolizuje životníú sílu, premenu, vo vztahu k svetu vyjadruje evolúciu, nepretržitý kolobeh zrodenia, ale tiež negativní aspekt stvoreného .Možno poukázal na tvoju srdcovú čakru, liečenie….
    Pozorovať snívajúceho na záchode: morální očista vzdať sa svetských výhod, ktoré budú tŕnem v očiach niekterých ludí .
    A ked ide o fekálie tak mne sa snívalo o bielých ho… že som ich vynášala von a naozaj som aj vyhrala. 😆

    Páči sa mi

  2. Ahojte,

    chcela by som vás poprosiť o výklad môjho sna o záchodoch – ktorý sa mi sníval už viackrát (nie presne ten istý, ale s rovnakou pointou…): som niekde na záchode mimo domu, v cudzom prostredí. Čo si pamatám, vždy sa mi chcelo na tú “veľkú potrebu”, no a keď som už sedela na záchode, odrazu tam boli ludia – cudzí, ktorí ma videli a pozerali – skôr zazerali na mňa, že čo tam akože robím…pritom som bola na záchode a robila to čo sa na záchode robiť má! Proste akoby nechápavo na mňa pozerali. V poslednom sne dokonca ma fotili a natáčali video, a smiali sa že to zverejnia. A ešte asi dôležitá info- prečo ma na tom záchode bolo vidno – lebo tam bud neboli dvere, chýbali, alebo dvere boli, ale nedali sa zavrieť, stále sa otvárali, a pri poslednom sne, ked sa nedali poriadne zavrieť a nakoniec som ich nejak nasilu pribuchla, tak zase v tých dverách chýbala výplň, bola v nich diera, otvor, cez ktorý má všetci celú videli. No a ked tam veľa ľudí na mna pozerá, ja stále čakám, kedy konečne odídu a budem sama, a budem môcť dokončiť svoju potrebu v klude, osamote. Ale tí ľudia tam stále sú – alebo prichádzajú noví, menia sa, ale je ich tam stále veľa – až nezvyčajne veľa na také miesto ako je WC. a ja len sedím a čakám a som nesvoja, cítim sa trochu trapne, vyrušene, trochu nervozne a nahnevane čo tam všetci teraz musia robiť a prečo nemôžu už ísť preč konečne…

    Budem veľmi rada, ak mi niekto napíše nejaký komentár 🙂 vopred ďakujem

    PS: môj amatérsky pokus o výklad: niekto neželaný mi nasilu zasahuje do niečoho intímneho, alebo vie o mne niečo čo nechcem aby niekto vedel a preto sa hanbím. Neviem iným ľudom dať najavo hranicu, čo je “v pohode” a čo už je pre mna intímne a nechcem aby do toho zasahovali.

    Páči sa mi

    • 🙂 Vyzerá to ako sen o potlačovaní svojich vlastných potrieb (najskôr emocionality) preto, že sa prispôsobuješ iným ľuďom. Oni určujú tvoj život, vyvolávajú v tebe pocity vlastnej neschopnosti, chýba ti bariéra, kedy by si povedala “toto je môj svet a tu som ja zvrchovaným pánom”. Vnútorná neistota, závislosť na hodnotení iných. Máš v sebe ešte čosi, ale nedokážeš to pod prísnym pohľadom ostaných dať zo seba von, hoci potom by sa ti nesmierne uľavilo. Vyzerá to na potlačené vnútorné dieťa.

      Pozor: tí “iní” nemusia byť nutne cudzí ľudia, môže to byť aj niektorá časť tvojich presvedčení a tvojej osobnosti, hoci ja tipujem na iných ľudí (kvôli tým dverám na záchode).

      Páči sa mi

      • jeeej ani som nečakala takú skorú reakciu, dakujem 🙂
        …na ten výklad môžem povedať iba “vauu” myslim si že to dosť na mňa sedí. Otázka je, keďže ma na to moje podvedomie upozorňuje, asi by som s tým mala niečo robiť, ale čo? V poslednej dobe som si pozerala niečo ohladne práce s čakrami, meditácie, no pravdupovediac sú to pre mňa nové, nepoznané veci a neviem kde a ako začať…Jeden članok nadvazuje na druhý atd. a potom sa v tom “stratím”. Ak by si mi vedela dať nejakú radu, budem veľmi rada 🙂 a ak nie, tak si budem musieť poradiť nejak sama… v každom prípade ďakujem už len za tú odpoveď, veľmi ma to potešilo 🙂

        Páči sa mi

      • Ja by som začala Cestou prázdnoty (na lište s menu Svet podľa ezoteriky -> Cesta drakov) alebo potom toltéckou rekapituláciou (na stránke s článkami v toltéckom menu sú vštky tri zatiaľ funkčné etapy). Alebo aspoň Miguelom Ruizom a jeho Štyrmi dohodami (vyšlo ako knižka v češtine a myslím, že to mám niekde tu aj na stiahnutie medzi článkami z februára 2011 alebo začiatku marca ako PDF).

        Páči sa mi

  3. 😀 kebyže viem, že stupiť do h…a v sne je výhra v lotérii, … teraz som isto už nechutne bohatá, 😀 .. teda, za predpokladu, že podávam loto ….:D

    ale tak, moč, exkrementy, .. hm, … a to platí nie len na sny … napr. aj taká choroba ako ľadvinový záchvat, ( mala som ho pred dvoma týždňami, .. tú bolesť nikomu neprajem, ozaj zvlášť o pol tretej v noci … ) či zápal močových ciest naznačuje, že je treba sa zbaviť starých vecí, nefunkčných a nepotrebných …
    v mojom prípade to bolo odovzdať situácii okolo súdu z mojou matkou, … bolesť a záchvat mi indikovali, … že je načase pustiť do tejto situácie troška iného vetra a ja by som mala odísť otvorenými dvermi von, .. teda? spoľahnúť sa na boha, lebo len ten vie a vidí dopady situácii na všetkých zúčastnených … urobila som to, .. vyliečila som sa ( síce aj pomocou ATB-čok, ) … a zázrak? … ani len neubehli dva dni, od termínu pojednávania a mamka mi volala, a spôsobom jej vlastným sa mi ospravedlňovala a žiadala o odpustenie …

    takže? .. moč je moč, exkrementy sú ekrementy … a ak je s tým problém kdekolvek, teda nie len v sne, treba dumať prečo … 😕 … a náhoda je blbec, … a možno aj to Loto niekomu výjde, .. teda za predpokladu, že vie dobre vizualizovať, len kvôli tomu že stúpil do sračky 😛 😀

    Páči sa mi

  4. Mne sa snivalo som prechadzala cez letnu kuchynku z naseho dvora a v letnej kuchynke vsade na podlahe hovna,roznej farby,raz ciernej ,tmavohnede,hnede ,zltobielohnede,srackovej farby,proste vsetky sracky a hovna roznej prirodnej farby.Musela som si dat pod ne dosku ,aby som mohla prejst?Boli vsade uplne po celej tej ploche kuchynky.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor