Kto je vlastne "tolték"? (moja toltécka dilema)

Nad niečím dnes špekulujem. Včera na Pini Sadf pustil jednu hlášku, ktorá mi nič nehovorila (ale ja vo všeobecnosti Sadfovi dosť zle rozumiem), ale ostala visieť v pamäti a postupne sa začala spájať s inými zdanlivo nezrozumiteľnými vecami… Sadf napísal: “Zistenie, ze toltecki bojovnici sa s Ruizom nehraju na jednom piesocku.”

Zistila som, že neviem, o čom hovorí, že snáď nadväzuje na nejakú diskusiu (ja som od nedele Pini nečítala). Koho nazýva “toltécki bojovníci”? Koho nazýva “Ruizovci”? A ako došiel k tomu, že sa “nehrajú na jednom piesočku”? A akom?

Mojím štýlom “len sa za nič na svete neopýtať” (zajtra sa dočítate) som začala uvažovať, koho tým mohol myslieť. Kto sú toltécki bojovníci? Nie sú to všetci ľudia, ktorí sa vybrali na cestu k toltéctvu?

No hej… ale čo je to toltéctvo?

Najneskôr tu mi zaklikla iná informácia, ktorú už so sebou nosím asi rok. Napríklad Lujan Matus k toltékom zahŕňa i Brucea Leea. Ale Bruce Lee prevdepodobne nikdy ani len nepočul slovo tolték alebo Juan Matus či Carlos Castaneda… To, čo robil, robil z inej “sady” učení – z taoizmu. A Lujanovi Matusovi napriek tomu stojí za to, aby ho označil za “toltéka”!

(S týmto som mala problém, keď som robila Toltécke múdrosti. Obsahom by sa mi tam bol Bruce Lee veľmi hodil, ale nejako nepasoval k tomu, čo sa bežne ako “tolték” označuje.)

Dobre… Skúsme z inej strany. Dúfam, že sa nemýlim, ak poviem, že Castaneda nazýval toltékov “muž poznania”. Ak bol Bruce Lee “muž poznania”, mohol byť aj “tolték”. Ale ako je to potom s hranicou slova tolték? Ako je to s “rutinami”, ktoré “toltékovia” dodržiavajú? Existujú vôbec nejaké rutiny, ktoré by dokázali vymedziť, či niekto je alebo nie je človek poznania?

Zasa sa zapájajú iné poznatky… Tu na stránke som mala tú česť so slovenskými toltékmi (česť, nie potešenie 😕 ): Janou 73, Ninou a DreamingWolfom/Heyokom. Jana 73 je priama osobná žiačka Théuna Maresa. Jej verbálne prejavy na blogoch na WordPresse toho nie sú veľmi dokladom… U mňa sa blysla touto sériou vyjadrení:

Jana73:

“Ale toltécke učenie ako také je hodne, hodne bosorácke!”
… Z mojho uhla pohladu ide vylozene o “jednoduche hranie sa s energiou” (a ine, samozrejme…)

Ja

V tomto sa zjavne dosť odlišujeme. V mojom svete neexistuje “jednoduché hranie sa s energiou”, pretože každé babranie 1 milimetríka energie súvisí s babraním energie celého zvyšku Univerza. Takže ja by som sa s ňou rozhodne “nehrala”. A čo som doteraz z Maresa videla, tak ani on. On to berie smrteľne vážne – preto si ho vážim; je to jeho spôsob života a ak žije na 100% (a to asi žije ako nagual), tak žije v každej sekunde bezchybne a nebude sa len tak “hrať”.

Jana73:

A kto sa s nou hra? Na zaklade coho sa vyvinulo taketo vyjadrenie (najma a predovsetkym ta cast “nehrala”)?

Neviem, ale človek, ktorý poprie to, čo napísal o dva komentáre vyššie, u mňa nevzbudzuje ani dôveru, ani chuť rozprávať sa s ním. 😦 A už rozhodne neznie ako niekto, kto by reprezentoval poznanie.

Ešte horšie som dopadla s DreamingWolfom 😦 . Je to sčítaný človek, bol poradcom pri preklade prvej Maresovej knihy (neviem, či ich v slovenčine vyšlo viac) a jeho stránka je bohatý zdroj všelijakých informácií. Napriek tomu mi chýbali jeho osobné pohľady na svet; bolo to, akoby citoval Bibliu –  chýbali mi jeho osobné interpretácie. Až kým som ich jedného dňa nedostala:

DW:

Opakujem však: včera som uvidel, že ty to VIEŠ. Pýtam sa preto znova: si pripravená to poznanie aj prijať, aj keby sa nezlučovalo s tvojím obrazom sveta? a o komentár ďalej: Napísal som, že som VIDEL, že TY to vieš, no neprijímaš svoje videnie/vedenie. To je tvoja vec, ak nechceš vedieť, hoci vieš. a ešte o komentár ďalej: Neviem, čo helar vie. Nevidím do jej hlavy 😀 Uvidel som však, že vie, čo to bolo, no nechce to prijať. Snaží sa to uchopiť racionálne, a tým sa jej to vyšmykuje

Ja:

Toto je dobrý fór, DreamingWolf… To si musím osvojiť! Poviem, že niekto niečo vie a ak to nevie, tak to vie, len si to odmieta pripustiť – a tak chyba je u neho! 😆

DW odpovedal a pre mňa to bola totálne arogantná odpoveď s rodičovským podtónom. Iný by ju možno vnímal inak, ale fakt je, že som ho “lovila” už pol roka… Ešte ako Heyoka vždy deponoval nejakú podrypovačnú otázku, ale k odpovedi na ňu sa už nevracal. Tentokrát si nedal pozor a nechal sa zatiahnuť do debaty (asi tým, že sa ho pýtal Iskra, nie ja)… 

“Toto je dobrý fór, DreamingWolf… To si musím osvojiť! Poviem, že niekto niečo vie a ak to nevie, tak to vie, len si to odmieta pripustiť – a tak chyba je u neho!”

Za iných okolností by bola tvoja vyššie napísaná reakcia celkom opodstatnená. V tomto kontexte odbiť to, čo som ti napísal nepoukazuje na konanie bezchybného bojovníka. VIDEL som, že to VIEŠ a čo s touto informáciou urobíš, je na tebe. Kľudne ju zmietni zo stola, ak chceš…

“Teraz už nepochybujem, že som na Devalona a Azodarianu a celý eldhwen blog robila čiernu mágiu! Oni to vidia – len ja o tom neviem, lebo si to odmietam pripustiť…”

No, možno je načase postaviť sa tomu zoči-voči. Je ľahšie odpísať SRT ako nedôveryhodnú, než si pripustiť také niečo. Zaujímavé, dovtedy bolo SRT v pohode, ale keď niekomu potvrdí, že robíla čiernu mágiu, tak kredit stráca? Nuž, a keby niekomu v channelingu Gabriel či Rafael, poťažmo Michael povedal to isté, čo vtedy?

Ako bojovníčka vari odmietneš všetko, čo ti poukáže na tvoju temnú stránku? A propos, bojovníčka: tak sa chceš vidieť. Identifikuješ sa s touto časťou už dlho, tak, že si samu seba presvedčila, že ňou naozaj si. A od istého nedávneho bodu svojho života si sa utvrdila, že ňou musíš byť. To je v poriadku, no zdá sa, že prehliadaš, že pod touto fasádou si niekto iný. A tá časť teba sa ti, prirodzene, zrejme veľmi nepáči.

Máš vysokú ambíciu byť bojovníčkou, ale nielen to. Prahneš po tom, aby ťa obklopoval kruh obdivovateľov, ktorých by si viedla, ktorí by ťa mali za vodkyňu. Tvoji “zverenci” ) To je silné pokušenie. Toto všetko z tvojho blogu priam sála…

P.S.: Si si 100% istá, že si v poslednom čase ani raz nevykonala čin, ktorý by bolo možné klasifikovať ako čiernu mágiu? Zásah do integrity druhého, s cieľom manipulatívne niečo na ňom zmeniť, bez jeho vedomia a súhlasu?

Myslíš, že tvoja inklinácia (práve) k bosoráctvu v tomto živote má u teba len rýdzo čisté a pozitívne motívy? Minulosť, hoc’ aj veľmi dávna, sa opakuje. Aj u teba…

Tak som si ho rozobrala a ukázala som mu, kde všade robí neopodstatnené predpoklady… Už sa neozval. (Ako aj inak. Opakovaný vzorec správania.) 

Do kelu, čo je to s tými slovenskými “toltékmi”, že mi neznejú ani trochu ako “muži/ženy poznania“? Iba ako sektári?

Don Juan je rozhodne náramne múdra bytosť. Castaneda bol múdry chlapík. Mares je rozhodne múdry človek. Ruiz a jeho synovia sú rozhodne múdri ľudia. Lujan Matus je múdry človek. Vigilová sa mi už zaraďuje skôr do kategórie “osvietenejší slovenský tolték”, teda posudzovačná, ale predsa len otvorenejšia ako bežný Slovák. Ale tí, čo sa považujú za “to pravé orechové” – DW, Jana73 a Nina – prečo si vzali z toltéctva len obálku a nie tú múdrosť? Prečo sú len muži/ženy, ale chýba to poznanie?! (Teda: nechýbajú vedomosti, ale ich premena na poznanie.) Prečo si myslia, že môžu hocikoho učiť, keď nepochopili, že toltéctvo je porozumenie veciam, nie “otočiť hlavu doprava, trikrát sa plytko nadýchnuť, otočiť hlavu doľava a hlboko vydýchnuť”?!

Toto je moja toltécka dilema. 😕

A druhá znie: ako možno takémuto o sebe presvedčenému človeku ukázať, že “kráľ je nahý”? Pretože to je to, čo v mojich očiach sú – na míle vzdialení od dona Juana, Castanedu (hoci už ten nebol etalón), Maresa či Ruiza… Ako to, že to nevidia? A ako im to zviditeľniť?!

Na odpoveď som ešte nedošla. Všetky moje ťahy doteraz zlyhali. 😕 (A keďže dnes som bezchybná slovom, nepoviem si “babrák”.)

129 thoughts on “Kto je vlastne "tolték"? (moja toltécka dilema)

  1. Som rada, ze si otvorila tuto temu, ta hlaska udrela do oci i mne. Presne to co popisujes v clanku su dovody, preco ja sa nehlasim ku ziadnej skupine a hovorim jednoducho Ja Som. Nalepkovanie a skatulkovanie zavadza a pomaha budovat ego a spomaluje rast, ak clovek zabudne, ze len na chvilu kraca po urcitej ceste, ktoru objavili ini pred nim. Skvele je to popisane v knihe “Slepe ulicky osvietenia”.

    Páči sa mi

    • 🙂 Pred chvíľkou som objavila článok, ktorý je akoby odpoveď na tento môj (hoci je staršieho dáta 🙂 )… Už ho mám preložený, len ešte prečítam preklepy. A potom hodím sem… a na Pini… 🙂

      Páči sa mi

      • Skoda, ze sme tento clanok nasli az teraz po funuse. Napriek tomu sa vyjadrim, kedze je v nom vela zavadzania a Tvojich vlastnych projekcii na inych ludi, Helar. Pisem to s dovolenim Dreamingwolfa. Predovsetkym sa vyjadrim k nasledujucemu:
        Citujem Helar: “Tu na stránke som mala tú česť so slovenskými toltékmi (česť, nie potešenie ): Janou 73, Ninou a DreamingWolfom/Heyokom. Ale tí, čo sa považujú za “to pravé orechové” – DW, Jana73 a Nina – prečo si vzali z toltéctva len obálku a nie tú múdrosť? Prečo sú len muži/ženy, ale chýba to poznanie?! (Teda: nechýbajú vedomosti, ale ich premena na poznanie.)”

        Helar, vyzyvam Ta, aby si odcitovala, kde sa Dreamingwolf oznacil za Tolteka? Daj sem pls citat a podloz svoje tvrdenia. Inak su toto vsetko len Tvoje vlastne dojmologie. DW sa nikdy za Tolteka neoznacil. Takymto oznaceniam sa uz niekolko rokov vyhyba. Vyhyba sa aj tomu, ked ho niekto oznaci za samama! Ak niekto cita toltecku literaturu, to este z neho predsa tolteka automaticky nerobi! Taktiez ak niekto cita trebars samansku literaturu a popritom urobi par cviceni, ci kurzov, to taktiez neznamena, ze je saman, ak niekto cita krajcirsku literaturu, este to neznamena, ze je krajcir a sije saty.. mozem vymenovat ix takychto prikladov. Preto podloz svoje dojmologie aj faktami a bud taka mila ukaz mi (odcituj ), kde sa DW oznacil za Tolteka a za “prave orechove”, tak ako to uvadzas Ty. Preco mas potrebu takto sudit inych ludi? Ako vies , ze dw nepremiena vedomosti na poznanie? Poznam ho lepsie ako Ty, kedze som jeho partnerka, takze Ta poprosim neznevazuj niekoho, ak si ho stretla len raz a este k tomu tento clanok bol pisany este pedtym, nez si DWeho stretla osobne, takze akym pravom tvrdis to, co tvrdis? Len na zaklade nejakych par prispevkov a jeho komentarov? A vraj my mame nieco proti Tebe, tak ako si naznacila v blogu o enkaustike…. No skoda, ze som predtym nevidela tento clanok…

        Páči sa mi

  2. hm, … veľmi veľa ľudí si myslí, že držia boha za nohy, … ja a len ja … nik iný to nevie lepšie ako práve Ja … 😀 tie zahltené kanály hlúposťami, ktoré uberajú človeka o zdravý úsudok … v čomkoľvek zdravý usudok … toto mi je neskutočne smiešne už, bavím sa na tom, … nina a jej liluš sú toho živým príkladom … pre tých ktorý to nezažili … keby vedel niekto zabíjať pohľadom cez monitor, …. ouuuu, ouuuu, ouuu … 😀 😀 😀

    Páči sa mi

  3. Hm tak ja o toltékoch nemám ani páru 😀 poznám iba Ruiza a jeho (ale mnou skreslený) pohľad na toltékov. Celkom nechápem zmysel tých komentov (od DW, Jana73) ale aj komentov od nini atď. Nevidím v tom zmysel. Obyčajné hašterenie a ty sa to celé snažíš pohopiť. Ale čo ak sa to pochopiť nedá? čo ak plýtvaš energiou na niečo nezmyselné? (no z môjho pohľadu to nezmyselné je). Na niečo čo nezmeníš, nepochopíš ani keby že sa na hlavu staviaš (moja obľúbená fráza :D).

    Páči sa mi

    • gragarias, hm, … vieš, ak sa niečo snažíš pochopiť, asi nikdy to nie je mrhanie energiou, aj keď sa to iným môže zdať akokoľvek divné, …. sú otázky, na ktoré človek potrebuje jednoducho odpovede, a to pokiaľ možno čo najskôr … 😕 …

      Páči sa mi

  4. 🙂 keď som sa na tie komentáre pozeral ja, tak tam chýbalo jednoznačne srdce a tým bol zámer obmedzený na “ja” a prospech pre “mňa”…už nech je za tým čokoľvek…celé to príliš zaváňalo egom…
    Toto mi povedal môj žalúdok, cez ktorý takéto veci riešim, keďže srdce nevie “rozprávať” 🙂
    Len keby som vedel, čo sa mi snaží žalúdok povedať keď je mi tak zle 😀

    Páči sa mi

  5. neviem, či máš záujem aj o môj názor na vec (na základe pozorovaní je dosť odlišný), tak sa radšej opýtam, než by som spamovala 😉 môžem, chceš, neurazíš sa? ak nechceš, v pohode 🙂

    Páči sa mi

      • som rada, že si si to všimla, aspoň na to teraz nemusím upozorňovať 😉 chcela by som ponúknuť svoj pohľad na dve veci: toltéctvo a spor s ninou. je to len môj názor, nechcela som sa pôvodne miešať do toho, ale akosi pri každej návšteve na mňa zamrkali články, ktoré sa tomu dookola venovali… a všetci pritakávali… a ja to vidím inak… a naozaj strašne rada by som bola, kebyže nasleducúci slovný chaos pochopíš a ešte lepšie – na chvíľu tie veci uvidíš mojimi očami. to by bola úúúplná paráda! 😉

        – toltéctvo a bruce lee: nerozumiem, prečo je dôležité toto nálepkovanie “Som/nie som tolték”. príde mi to veľmi obmedzujúce a zbytočne sa mrhá energia na riešenie, čo do toho spadá, čo nie, ako pravý tolték vyzerá, ako nie… pekný príklad som nedávno počula v jednom filme – farár=katolík alebo dačo podobné sa zaujímal o reinkarnáciu… dozvedel sa to jeden muž (“ovečka”) a hneď zahlásil: “Jasné, spochybňuje svoju vieru!!”. nebolo by lepšie vyhlásiť “zaujímam sa o toltécke učenie”? tým nevylučuješ, že sa budeš zaujímať aj o iné veci než tie, čo si MYSLÍŠ, že sa toltéci zaujímajú. zároveň sa nebudeš obmedzovať vlastnými definíciami, ktoré si o nich čítala, počula alebo si im ich sama prisúdila. pripomína mi to diskusiu o tom, kto je/nie je ezoterik a čo ten pojem vlastne znamená. čo človek, to názor, môže tam byť všetko aj nič… môžeš do tej klasifikácie spadať aj keď o nej nič nevieš (bruce lee, ako si spomínala) a na druhej strane – si môžeš myslieť, že si ukážkový zástupca danej kategórie, no z pohľadu iného človeka je to vylúčené… a ešte by som to zaklincovala príkladom “čo tým chcel básnik povedať?” (= kto je tolték?) … čo tým chcel básnik povedať, vie len on sám a možno ani on nie. ostatné názory sú len názory a dohady (= aj oficiálni toltékovia sa v názoroch môžu líšiť).
        no, neviem, či si toto dokázala pochopiť 😀

        – “operácia nina” 😀 : neviem o toltéctve veľa, nevenujem sa tomu, ale z toho, čo som čítala a počula (dnes 2x Ruizove 4dohody 😀 ) sa to nálepkovanie toltékmi nehodí ani na teba, ani na ninu, a predpokladám, že ani na ostatných v článku spomenutých… z toho, čo som videla na pini a aj predtým sa mi zdá, že môže mať moonica v niečom pravdu – keď napísala, že ste si s ninou podobné tak, až to iskrí. ja tú podobnosť vidím v tom, že sa obe strašne veľa snažíte do tejto kategórie napratať. ale fakt strašne moc sa snažíte 😀 až tak, že ste ochotné si polámať všetky končatiny, aby ste sa do toho boxu stojčostoj napratali… a popri tom ukazovali jedna na druhú (a na tretiu, štvrtú, piateho atď), že ako nesprávne si lámete tú či onú ruku/nohu a že takto nie, ale takto, veď ty o tom nič nevieš… 😀 čo Ruiz spomenul o toltékoch bolo aj to, že nikomu nevnucujú svoj názor. podľa mňa každé správne učenie alebo učenec samotný sa dá rozpoznať (aj) podľa toho, že nikomu nevnucuje svoj názor. každý má svoj názor, svoju realitu a svoju cestu. koľkokrát si si myslela, že A je A (buď zo skúsenosti, alebo od anjelov) a nakoniec sa ukázalo, že A je B či dokonca C? čím viac trváme na vlastnej pravde, tým viac sa mýlime…
        teba a ninu vnímam ako dve rovnako tvrdohlavé deti na piesku (evokuje mi to to tvoje “po hlave kýblikom” 😀 ) – ty sa správaš ako rodič, ktorý všetko lepšie vie. nina by sa voči inému mohla tiež správať ako rodič, ale keďže tým rodičom voči nej si už ty, ženie ju to do odporu, do roly dieťaťa. a obe kopete nožičkami, rozhadzujete ručičkami a snažíte sa jedna druhú (plus každého okoloidúceho) presvedčiť o SVOJEJ PRAVDE. (inak zaujímavé, ako silno emocionálne vieš ty- ako vôľová energia reagovať- najmä keď má niekto iný názor 😉 ) nie ste ochotné prijať iný názor a už vôbec nie, že by ste sa mohli mýliť. v tomto ste úplne rovnaké 🙂 a už len z toho princípu, ako tvrdošijne trváte na svojom by vám mohlo bliknúť, že sa obe mýlite 😀 v tomto sami seba separujete od toltékov… vzďaľuje vás aj to, že sa vzájomne neustále riešite, ale pritom sa naozaj neriešite… ako keď si písala, že sa ninou už nemieniš zaoberať… potlačením problém nevyriešiš a sama zo skúsenosti asi vieš, že sa ti bude neustále vracať. a čím silnejšie ho akože nebudeš riešiť, tým horšia bude každá ďalšia situácia. pripomína mi to v niečom aj tvoj spor s auraviewerom… pamätáš, ako on napísal ten “odpúšťací” článok? tak silno z neho bolo cítiť negativitu… to isté som cítila pri tvojom článku “neriešim ninu”. plus keď si ju označila za nečloveka-živočícha… obe sa už uchylujete k vzájomnému zhadzovaniu, urážaniu… je mi z toho smutno. obe si vás vážim.
        aj keď poviete/napíšete, že ste si vedomé svojich nedostatkov v toltéctve alebo inom učení, o ktoré sa zaujímate, v súvislosti s týmto konfliktom sa mi zdá, že zmienením svojej nedokonalosti si obhajujete vlastnú dokonalosť, o ktorej ste presvedčené… ego (viem, nedobre skombinované slová, ale momentálne to lepšie neviem). to, že si obe myslíte, ako veľa toho už viete (či už vedome alebo podvedome) a že máte “patent” na pravdu vás môže stiahnuť a riadny kus späť. áno, máte veľa znalostí, skúseností, ale nie je to tak, že čím viac sa dozvieš, tým viac vidíš, ako málo toho vlastne vieš a že cieľ sa ti vlastne vzďaľuje? plus o čom si dnes presvedčená, zajtra už nemusí mať význam – “jediná trvalá vec je zmena” – tak nejak to bolo napísané kdesi. a zmena svojou definíciou samu seba popiera 😉

        no, fakt neviem, či sa z tohoto vysomáriš 😀 bola by som veľmi rada, keby si môj názor nezatratila ešte pred prečítaním… ani aby si ho prečítala len kvôli čistému svedomiu, no (pod)vedome ho aj tak odmietla. chcela by som, aby si to dokázala na chvíľku vidieť trebárs aj mojimi očami – možno získať nadhľa a namiesto “(ne)riešenie” konečne doriešiš a bude pokoj 😉

        Páči sa mi

      • Boobak,

        možno ťa to teraz šokuje – ale keď máš recht, tak máš recht… a máš recht so všetkým, čo píšeš! 😆

        A neboj, povedala si to presne tak, aby som dokázala pochopiť. 🙂 Skúsim niečo skomentovať, neobhajujem sa, tvoj pohľad na vec beriem a zodpovedá presne aj môjmu pohľadu na vec. K niektorým pozorovaniam mám možno trochu viac alebo trochu odlišných informácií, ale to je všetko.

        Ja sama nie som “tolték” ani nič, čo sa pchá do chlievika. Jedna kámoška ma kedysi naučila slovko “eklektik” ako ten, čo si všetko pokombinuje do jedného svetonázoru a nevadí mu, že “každý pes jiná ves”. 🙂 Preto ma dosť rozčuľujú pokusy iných určiť, či som alebo nie som tolték (alebo len napchať ma do nejakého chlievika, ktorý zodpovedá ich poznaniu, ale nie môjmu cíteniu), alebo či som alebo nie som bojovník … a keď im vadí, že “tolték” rozpráva s anjelmi… Beriem to ako aroganciu niekoho, kto vlastní jedinú správnu definíciu slova “tolték”, keď to slovo nie je nikde definované (alebo aspoň ja o tom neviem). Sama som o sebe kedysi vyhlásila, že som jednou nohou tolték a druhou všetko to ostatné – a zatiaľ som nezmenila názor. 🙂 Takže to, čo u mňa pozoruješ, často nie je ani tak presvedčenie, že viem lepšie, ako jednoducho emocionálna vývrtka z toho, že som narazila na niekoho, koho som identifikovala ako “arogantného hlupáka” (=môj spoľahlivý nas***ač 🙂 ).

        Do tejto kategórie patrilo už aj to moje hašterenie sa s Petrom. Vieš, vytočí ma, keď mi niekto pošle sprostý mail (pretože ten bol fakt sprostý) a pritom sa spolieha, že budem natoľko korektná a veľkorysá a nechám si ho pre seba… Nie som. Som čokoľvek, čo v danej chvíli potrebujem byť. 🙂

        A Nina… tu nebudem veľmi vysvetľovať, akcia Nina práve prebieha a ja si nenechám pozerať do kariet. 🙂 Proste mi dôveruj, že viem, čo robím. Je to možno trochu komplikovanejšie ako to, čo je vidno “na povrchu”.

        To prirovnanie s detičkami na piesočku sedí ako zadok na šerbel. (Len už mi pomaly dochádzajú kýbliky. 🙂 ) Spočiatku, než som dostala podozrenie, že viem, o čo Nine ide, som reagovala absolútne emotívne. To bola moja “fáza učenia” a obávam sa, že som v nej nerobila najlepšiu figúru. Teraz (menovite odvčera) ide moja “fáza produkcie”. Vysvetlím tak o týždeň-dva, keď ma to celé prestane baviť a znova sa na Ninu vykašlem.

        A tá emocionalita… Vieš, každý v sebe máme všetky tri energie. Ja som napríklad štartovala z emocionálnej. Vďaka tomu mám dnes veľmi nízko prah na interpretáciu správania a zarábam si tým na živobytie. Vidím, že Nina je presne to, čo som ja bola pred rokmi. Teda, nie celkom, ale má potenciál. 😛 (A toto je “odpis” – jej i seba v tej dobe.) Ona má zatiaľ len to jedno správanie, takže formu komunikácie medzi nami určuje ona, pretože “aj túto povahu mám v svojej osobnosti”. 🙂

        Páči sa mi

      • keď vieš, čo robíš a čo robiť, hádam bude výsledok prospešný pre všetkých zúčastnených 😉 a že mám recht… no, splnil sa mi sen asi 😀

        inak, nedávno som videla také mini hrabličky a spomenula som si na teba a také ukľudňovacie techniky, čo som videla vo filmoch – že má človek mini pieskovisko a keď je vytočený, tak si hrabká piesok 😀 takže keď už máš v jednej ruke akčný kýblik (dúfam, že je plastový, nie plechový – au), mohla by si dať do druhej ruky hrabličky a na začiatok, keď to na teba príde, aspoň striedať ruky – ale nie útočiť hrabličkami! tie patria do piesku 😀

        Páči sa mi

      • Už som to tu niekde spomínala – ja mám taký tik, že keď som totálne vypenená, chodím driapať záclonu. 😀 To mám ešte z mačacích čias. Ovšem ako človek už nemám pazúry, takže je to dosť komická činnosť – driapať niečo, čo uhýba… 😆

        Kýblik je plechový. Plastové pukajú. 😀

        Páči sa mi

  6. Skoda, ze sme tento clanok nasli az teraz po funuse. Napriek tomu sa vyjadrim, kedze je v nom vela zavadzania a Tvojich vlastnych projekcii na inych ludi, Helar. Pisem to s dovolenim Dreamingwolfa. Predovsetkym sa vyjadrim k nasledujucemu:
    Citujem Helar: “Tu na stránke som mala tú česť so slovenskými toltékmi (česť, nie potešenie ): Janou 73, Ninou a DreamingWolfom/Heyokom. Ale tí, čo sa považujú za “to pravé orechové” – DW, Jana73 a Nina – prečo si vzali z toltéctva len obálku a nie tú múdrosť? Prečo sú len muži/ženy, ale chýba to poznanie?! (Teda: nechýbajú vedomosti, ale ich premena na poznanie.)”

    Helar, vyzyvam Ta, aby si odcitovala, kde sa Dreamingwolf oznacil za Tolteka? Daj sem pls citat a podloz svoje tvrdenia. Inak su toto vsetko len Tvoje vlastne dojmologie. DW sa nikdy za Tolteka neoznacil. Takymto oznaceniam sa uz niekolko rokov vyhyba. Vyhyba sa aj tomu, ked ho niekto oznaci za samama! Ak niekto cita toltecku literaturu, to este z neho predsa tolteka automaticky nerobi! Taktiez ak niekto cita trebars samansku literaturu a popritom urobi par cviceni, ci kurzov, to taktiez neznamena, ze je saman, ak niekto cita krajcirsku literaturu, este to neznamena, ze je krajcir a sije saty.. mozem vymenovat ix takychto prikladov. Preto podloz svoje dojmologie aj faktami a bud taka mila ukaz mi (odcituj ), kde sa DW oznacil za Tolteka a za “prave orechove”, tak ako to uvadzas Ty. Preco mas potrebu takto sudit inych ludi? Ako vies , ze DW nepremiena vedomosti na poznanie? Prepac, ale dovolim si tvrdit, ze ho poznam lepsie ako Ty, kedze som jeho partnerka, takze Ta prosim neznevazuj niekoho, ak si ho stretla len raz a este k tomu tento clanok bol pisany este pedtym, nez si DWeho stretla osobne, takze akym pravom tvrdis to, co tvrdis? Len na zaklade nejakych par prispevkov a jeho komentarov? A vraj my mame nieco proti Tebe, tak ako si naznacila v blogu o enkaustike…. No skoda, ze som predtym nevidela tento clanok…

    Páči sa mi

    • Ty ma vyzývaš? 😯 No dobre… vyzývaj… 😉

      Je istý rozdiel medzi “dlhšie” a “lepšie”. To, že niekoho poznáš dlhšie, ešte neznamená, že ho poznáš lepšie. “Lepšie” je hodnotenie a predpokladá, že poznáš to, s čím porovnávaš, teda moje poznanie DW – o ktorom vieš akurát tak lautr nyšt.

      Ten článok ste nenašli okamžite, pretože vznikol v čase, kedy bol môj blog uzavretý pre verejnosť a čítalo ho len pár mojich známych. A neboli by ste ho našli ani teraz, keby ste nechodili čítať stránky osoby, ktorou tak dôkladne pohŕdate. 😛 (Moja interpretácia. Bude to niečo iné, inak by si sa neozvala.)

      Raven, prosím, ty vážne očakávaš, že budem brať vážne niekoho, kto sa urazil, že som ho neoznačila za svoju “učiteľku” – hoci ma nikdy nič neučil… a asi ani nenaučil? 🙂 To je všetko, čo môžem povedať. Ak vám vadí môj názor, tak vám vadí môj názor. Vznikol na základe našej komunikácie, ktorá bola taká, aká bola. Ak ste chceli, aby som mala iný názor, mohli ste komunikovať inak. Neurobili ste to – takže asi vám bolo jedno, aký názor budem mať. Potom ale nechápem, prečo mu pripisujete dôležitosť dnes… 🙂

      Inak, ďakujem ti. Predsa u mňa vznikla emocionálna reakcia. 🙂 Idem na sebe popracovať. 😉

      Páči sa mi

      • Samozrejme, ze ak niekoho poznam dlhsie, ze to neznamena, ze ho poznam lepsie. Lenze moje dlhsie znamena to, ze s DW zijem denno denne, takze v tomto pripade je dlhsie zaroven aj lepsie a za tym si stojim. Ty o nom nevies absolutne nic. Vsetko vyvodzujes len zo zopar komentarov a prispevkov.

        “Raven, prosím, ty vážne očakávaš, že budem brať vážne niekoho, kto sa urazil, že som ho neoznačila za svoju “učiteľku” – hoci ma nikdy nič neučil…” 🙂 Na toto som uz reagovala v blogu o enkaustike (nebudem sa opakovat), kde bolo vsetko vysvetlene, aj to co sa ma dotklo, ale kludne mi podsuvaj nieco ine, v tomto si fakt dobra… Ty zase neocakavaj, ze budemm brat vazne Tvoje reci o DW, ak ich nevies podlozit aj faktami…Takuto hru mozes hrat s ludmi, ktori Ti veria bez dokazov, ktori Ti na vsetko skocia a ktori ta nekriticky zboznuju… 🙂

        NEODPOVEDALA SI NA MOJU VYZVU A NEPODLOZILA SI SVOJE DOJMOLOGIE CITATMI A FAKTAMI. Takze to vsetko ostava len v rovine Tvojich klamstiev a vymyslov. Neviem preco mas takuto potrebu, ale budiz. Necuduj sa vsak, ak sa niekto voci tomu ohradi. Predpokladam (mozno sa myslim), ze Tebe by sa take konanie tiez nepacilo, ak by niekto o Tebe vypisoval na blogu klamstva…Ak si to o DW myslis ok, to Ti neberiem, ale nepodavaj to ako objektivnu pravdu, navyse bez moznosti zareagovania strany, ktorej sa to dotyka, kedze to bolo predtym na uzavretom blogu, tak ako sme mohli reagovat???

        BTW tento clanok som nasla cez googl: slovenski toltekovia na worpdress com. Do Tvojho blogu nechodim. 🙂 Nenamyslaj si…:-)

        Páči sa mi

      • “NEODPOVEDALA SI NA MOJU VYZVU A NEPODLOZILA SI SVOJE DOJMOLOGIE CITATMI A FAKTAMI.” Počuj… nie si ty príbuzná s Ninou? 😆

        Vieš niečo o toltékoch? Ak áno, vieš aj to, že terén pre svoje “bitky” si volia sami a nedajú sa dostrkať do toho, čo by chcel od nich niekto iný. A to ja ešte ani nie som “tolték”… 😆 “Nikto nikomu nič nerobí – a už vonkoncom nie bojovníkovi.” Don Juan. 🙂

        Ak ma priveľmi podráždiš (to sa rozhodne tak o deň-dva), tak si dám tú námahu a vyhľadám pre teba a pre všetkých ostatných svedkov týchto nechutných “dštění ohně a síry” 😉 celú našu komunikáciu s DW a s tebou… a bez toho môžete byť. Obaja. 🙂

        Páči sa mi

  7. Neohanaj sa teraz tolt. citatom. Neskryvaj sa za toltekov…
    Ked si si dala tu “namahu” osocovat inych bez dokazov, tak si prosim Ta daj aj tu skutocnu namahu a supni sem celu komunikaciu, nech to citatelia vidia, ze z coho si skladas to, co si skladas… Som naozaj zvedava.

    Páči sa mi

    • 😆 Nie, toto ti neprejde. Nemanipuluj. Teraz ju sem just nedám.

      Ale urobím niečo iné: odpoviem ti na tvoju pôvodnú otázku, prečo si myslím, že si DW o sebe myslí, že je tolték. 🙂 A to nemusím vôbec nič zháňať, pretože všetko je napísané v tom článku hore (a tak moja lenivosť nebude musieť prekonávať samú seba 🙂 ): 1. pretože hovorí o toltékoch a bojovníkoch, ako keby bol interpretátorom ich písma (ako Heyoka i DW, je to zrejmé aj z citátov hore, kde posudzuje, čo je alebo nie je hodné bezchybného bojovníka), 2. pretože je uvedený ako poradca prekladu Théuna Maresa, 3. pretože sa mi snaží vnútiť predstavu, že “vidí” (čo je toltécka zručnosť) – a to hneď niekoľkokrát; úryvky sú hore, celé komentáre sú zlinkované k pôvodnému článku, a 4. pretože pri hraní líly v Zvolene 2x povedal pri hádzaní kockou “teraz ide nagual”. 🙂 Raz je “sranda”; dvakrát je “sebaobraz”. 🙂

      Varovala som ťa. 🙂 Kedykoľvek budeš mať chuť znova dštiť oheň a síru, vráť sa na moju stránku. Bude mi cťou. 🙂

      Páči sa mi

      • nic mi do toho nie je, a neviem ani o “com to je” ale nieco ma nuti vyjadrit sa v zmysle:
        J**** NA TO LUDIA!!! (helar: tento typ jazyka si na svojom blogu neprajem)
        ako ze co to robite… hadate sa kto ma pravdu ako deti na pieskovisku… svet sa v prdel obraci…, alebo lepsie povedane… blog sa…. ehm … stale vyvija dalej vdaka roznym nazorom 😀
        ze vas to zere… 😛 helar zmen si heslo na “idemedalej”
        poslem request na FB a tam by sme sa dohodli. 🙂
        Ďakám…

        skor by som chcel aby sme veci robili spolu…. rytmus vas schoval decka 😀

        Páči sa mi

  8. Ak moju vyzvu beries ako manipulaciu, ok. Potom je podla tetjo logiky aj cela Tvoja cinnost, ktoru vyvijas proti DW manipulaciou. Mala si sancu ukazat, ze to je inak.

    Citujem Helar: “odpoviem ti na tvoju pôvodnú otázku, prečo si myslím, že si DW o sebe myslí, že je tolték”
    Helar, Helar. Kde som sa taketo nieco pytala? Nech hladam ako hladam, nic take v nasej komunikacii nevidim! Vidis ako citas a prekrucas? Odcitujem Ti moju vlastnu otazku, ktoru si si z neviem akych pricin prekrutila inak. Napisala som: “Helar, vyzyvam Ta, aby si odcitovala, kde sa Dreamingwolf oznacil za Tolteka? Daj sem pls citat a podloz svoje tvrdenia. Inak su toto vsetko len Tvoje vlastne dojmologie. DW sa nikdy za Tolteka neoznacil.” Predovsetkym som Ta ziadala, aby si podlozila svoje dojmologie a koniec koncov , teraz si to priznala v slovach , ked si napisala nasledovne: “preco si myslim, ze DW je toltek.” A o tom to cele je… Je ine ked napises nieco, ja si myslim o inych to a to.. a nie ked to napises tak ako si napisala v uvode tohto clanku, ze to co si Ty o inych ludoch myslis tvrdia dani jedinci aj sami o sebe: “Citujem Helar: “Tu na stránke som mala tú česť so slovenskými toltékmi (česť, nie potešenie ): Janou 73, Ninou a DreamingWolfom/Heyokom. Ale tí, čo sa považujú za “to pravé orechové” – DW,” DW nikde nenapisal, ze sa povazuje za prave orechove, ani sa neoznacil za Tolteka. Mala si napisat, ze to tak vnimas LEN TY .

    Tvoj stvrty bod je nepodstatny, kedze hreanie LIly bolo davno potom, co si Ty napisala tento clanok a ak to aj povedal, tak mame viacero svedkov, ktori potvrdia, ze to bolo zo srandy. Potvrdi to urcite Terra, Bibs, alebo matrioska…

    Páči sa mi

  9. no, najprv ma to zaujalo, lebo ten rozhovor Helar s Dreamingwolfom bol podla mna dost vyznamna vec a nedoriesena.tak som to vnimala a aj vnimam teraz.takze som povodne chcela nieco vecne a hladajuce odpovede.ale momentalne som po dalsom citani chytila fakt nervy,takze: ak ma Helar dolozit fakty,lebo strasne osocila Dreamingwolfa ze si mysli ze je toltek,tak potom skus Dreamingraven kuknut do zrkladla a doloz fakty na zaklade ktorych osocujes Helar z necestnosti, ze pise pod inym nickom na stranke Dreamingwolfa!!!!Clanok sa vola, ako iste vies, Dreamingraven pise o hneve a az dovcera si tam nechala tvoje nicim nepodlozene mudrosti o tom ze tam Helar pise pod nickom Tegon a ake je to necestne! a bohvie dokedy by si to nechala keby som tam nebola napisala a aj tak si nakoniec dala len ze dobre tak nie Helar a ani slovkom ze ako sory za moje nemiestne paranoje!mrzi ma tento ton,ale momentalne som fakt vytocena,co dokaze s normalnym a inteligentnym clovekom,za akeho ta povazujem, urobit silne vyvinuta schopnost projekcie!uf, ked sa ukludnim, tak skusim este nieco aj normalnou recou…

    Páči sa mi

    • matrioshka mas talent montovat sa do veci, do ktorych Ta nic nieje, ci uz na fore, alebo tu…Toto sa tyka DWeho, Helar a mna, tak sa do toho nemiesaj. BTW ak si myslis, ze ja som zuzu (ak narazas na to) tak sa velmi mylis. Tiez si over fakty predtym niez niekoho z niecoho obvinis.

      Páči sa mi

      • DreaminRaven,

        “to sa týka len DW, Helar a mňa”… Teba sa to netýka vôbec. Ty si sa do toho proste zamontovala, lebo si sa zamontovať chcela. Bolo to tvoje rozhodnutie. Neviem, aké nevyriešené veci máš sama so sebou, so mnou si si týmto (a tým Matrioshkiným komentom) všetko vyriešila a ak máš iný pocit, máš na to právo.

        Môžeš veselo pokračovať v tom, že mi budeš nadávať. Vypovedá to o tebe, nie o mne… ja idem maľovať obrázky, ó “učiteľka moja”… 😆

        Páči sa mi

      • ano?ako inak ako priamou otazkou sa to da overit?ja som tu otazku polozila,ostala odignorovana.tak potom ignoruj aj to ake zavery z toho odvodzujem.a ak teda naozaj zuzu nie si ty,ale tvoja krsna dcera z piateho kolena,tak sa ti hlboko ospravedlnujem a nabuduce,ked sa slusne spytam tam mi laskavo dopovedaj tam,kde sa to pytam a nepoucuj inde,ze najprv som sa mala spytat!!!!!

        Páči sa mi

    • 🙂 Takže toto o mne ide éterom? Že píšem ako niekto iný? 🙂 OK: podľa IPčka by sa to malo dať zistiť… že to nie som ja… a že sa niekomu nesmierne hodí, keby som to bola ja… 😉

      Matrioshka, dneska si mi zachránila deň! 😀 😀 😀 Ak som mala niekedy čo len máčny máčik pochybnosti o úmysle Dreamingovcov, tak už nemám. Díky, že si to zverejnila… 😆 Už by ma len zaujímalo: bolo to pred alebo až po Zvolene? 🙂

      Páči sa mi

      • 😆 Kľuuud… Ruiz… “Neber osobne.” Teraz budem absolútne sprostá, ale tak nejako mám pocit, že mám na to dnes právo 😉 : ty predsa nemôžeš za to, že je niekto somár. Bodka. 😆

        Nedovoľ im nasrdiť ťa. To je míňanie energie a vytváranie energetického prepojenia od teba k nej, cez ktoré ti odčerpáva energiu. To nepotrebuješ. Rehoc sa. Svet je zábavný a plný mikimauzov. Hovoria aspoň anjeli. 😛

        Páči sa mi

      • nie to je normalne.mam teraz take vytacacie obdobie,vytacam sa preto,lebo ked sa mi chce vytocit,tak sa vytocim.a teraz sa mi chcelo.viem ze ten podnet nebolo nic take co by sa nedalo zvladnut,ale momentalne sa mi nechce zvladat.neviem ci je to dobre alebo zle,ale je to tak.
        co ma trochu mrzi,je,ze povodne som chcela toto: ked zo vsetkeho vyskrtam vsetky nepodstatnosti (teda pre mna nepodstatnosti) zostava tam toto: Dreamingwolf vtedy napisal:uvidel som, ze vies,co si videla. a ja mu toto VERIM.nemam na to ziadne logicke argumenty ani nic podobne,chapem ze ta veta sa da chapat hocijako,moze vyzniet hrozne sebavedomo,ba az drzo,ale co ak naozaj? co ak naozaj vies co si videla,len ti nieco brani dostat to do vedomia?

        Páči sa mi

      • 🙂 Lenže tým si postavila jeho interpretáciu mojej reality nad moju interpretáciu mojej reality. 🙂 A jediný, kto je s mojou realitou skutočne v kontakte, som ja.

        On si myslel, že niečo “vidí”. Nedával to k dispozícii ako “ja si myslím, že…”, ale ako nezvratný fakt. Potom v ďalšom odseku či komente (už si nepamätám) pokračuje tým, že mi rozpráva, čo ja chcem alebo nechcem – a je totálne vedľa… To jeho “videniu” na dôveryhodnosti nepridáva.

        Keby nebolo bývalo tých ostatných odsekov, možno by som ho bola brala vážnejšie. Ale len možno. 🙂 Keď mi niekto povie “viem a viem, že aj ty vieš”, ale nepovie mi to, čo vie a čo teda mám aj ja vedieť, je to len o neoveriteľných vyhláseniach a natriasaní peria. 🙂

        Páči sa mi

      • ok, chapem to cele a s tymto ” jediný, kto je s mojou realitou skutočne v kontakte, som ja” absolutne suhlasim. napriek tomu , on napisal ” uvidel som ” .co ak naozaj “uvidel” a vedel ze “vidi” a nie “mysli si ze vidi”.toto je velmi osemetna vec,lebo sa neda nijako dokazat.napriek tomu verim,ze takato situacia moze nastat.iste,moze nastat aj situacia,ked niekto nepozna rozdiel medzi “vidim” a “myslim si ze vidim”.ale to sa tazko dokazuje logickymi argumentmi.ja len vravim,ze v tomto pripade co to Dreamingwolf napisal mi nieco hovorilo ze je to tak.nedam za to ruku do ohna to ne,taky cavo ja urcite nie som.mne sa to len akosik synchronicitne ukazuje vhodne na zvazenie 🙂 .

        Páči sa mi

      • 🙂 Rozumiem ti. Proste som usúdila, že ak nesedelo to druhé, nebude sedieť ani to prvé. (A medzičasom som si overila, že som mala pravdu. 🙂 To je na tom vždy najkrajšie – ak počkáš dostatočne dlho bez toho, aby si robila nejaký záväzný predpoklad, veci sa vyvŕbia. Na 99%. 🙂 )

        Páči sa mi

  10. Helar, kludne si maluj obrazky a kludne do mna ryp. Na rozdiel od Teba som svoje tvrdenia podlozila a dokazala som Ti priamo tu v tejto komunikacii ako “krasne” prekrucas slova inych… Kto si precita tuto komunikaciu, to uvidi. Samozrejme ak nebude pochadzat z Tvojho funklubu. Kludne pokracuj v nepodlozenom osocovani inych aj nadalej… Za cely cas si to nebola schopna nicim podlozit, co svedci o tom ako si klamala…Namieto priznania omylu zdukpkas, ale sj to je riesenie…

    Páči sa mi

  11. “Môžeš veselo pokračovať v tom, že mi budeš nadávať. Vypovedá to o tebe, nie o mne…” Znova Ta vyzyvam, odcituj ma, kde Ti udajne nadavam. ???

    Páči sa mi

    • Citujem Helar“Môžeš veselo pokračovať v tom, že mi budeš nadávať. Vypovedá to o tebe, nie o mne…” Znova Ta vyzyvam, odcituj ma, kde Ti udajne nadavam. ??? Namiesto citatu a podlozenia svojho tvrdenia, prislo od Helar nasledujuce adresovane matrioshke:
      ” Teraz budem absolútne sprostá, ale tak nejako mám pocit, že mám na to dnes právo : ty predsa nemôžeš za to, že je niekto somár. Bodka”
      Takze Helar zase si pekne ukazala kto komu nadava, kedze slovo somar uz nadavkou je…Ale aj to je sposob, ked nemas argumenty, zacnes inym nadavat a svoje vlastne umysli pripes taktiez inym. Tato cela komunikacia je toho “krasnym” dokazom 🙂 Fakt som sa pobavila. ZA CELY CAS SI NEBOLA SCHOPNA PODLOZIT TO. DOKONCA SI PREVRATILA AJ MOJU OTAZKU. JE TO CIERNE NA BIELOM. A KAZDY SI TO TU MOZE PRECITAT.

      Páči sa mi

    • Nie celkom neemotívne a neposudzovačné slová od DreamingRaven, budujúce odosobnený (zo stany DR) a neutrálny obraz helar 😛 :

      zavadzania, Tvoje vlastne dojmologie, svoje dojmologie, mas potrebu takto sudit inych ludi, neznevazuj niekoho, kludne mi podsuvaj nieco ine, v tomto si fakt dobra, vsetko ostava len v rovine Tvojich klamstiev a vymyslov, Neskryvaj sa za toltekov, cela Tvoja cinnost, ktoru vyvijas proti DW, Vidis ako citas a prekrucas, ktoru si si z neviem akych pricin prekrutila inak, aby si podlozila svoje dojmologie, dokazala som Ti priamo tu v tejto komunikacii ako “krasne” prekrucas slova inych, Kludne pokracuj v nepodlozenom osocovani inych aj nadalej, co svedci o tom ako si klamala, Namieto priznania omylu zdukpkas.

      Tak len toľko, DR. Ale ak chceš, môžeš kľudne zo seba urobiť ešte väčšieho somára ako doteraz – nie je mojou úlohou obmedzovať ťa v kreativite… 😀

      Páči sa mi

      • Kludne mi nadavaj do somarov…, kludne urazaj…., kludne vytrhavaj samotne slove z kontextu… Nastastie si citatel moze sam najst kontext ku slovam, ktore si vytrhla, priamo v tejto diskusii. Ukazuje to len na Tvoju neschopnost odpovedat na moju vyzvu. Nechavam na zvazanie citatelom, nech si urobia svoj vlastny nazor na toto vsetko.

        S uctou:
        somarica (nemozem byt somar, kedze som zena) DreamingRaven… 🙂

        Páči sa mi

      • “Fňuk, fňuk, ja chudinka ukrivdená, nepochopená, osočená…” 😆 Vieš, čo dnes prišlo od Ruiza? “Faith is the force that gives life to every word, to every belief that we store in our mind. If we agree with a concept, our faith is there, and we keep it in our memory. Faith is the mortar that holds our beliefs together and gives sense and direction to the entire dream.”

        “Viera je sila, ktorá vlieva život každému slovu, každému presvedčeniu, čo nosíme v hlave. Ak súhlasíme s nejakou predstavou, vkladáme do nej vieru a udržiavame si ju v mysli. Viera je spojivo, ktoré zliepa dohromady naše presvedčenia a dáva zmysel a nasmerovanie celému snu.”

        🙂 Ako vyzerá tvoj sen, DR? Čomu veríš/chceš veriť za každú cenu? 🙂

        Páči sa mi

  12. Helar prosim Ta, nepripisuj mi fnukanie a podobne Tvoje projekcie na mna. Za mojimi vetami je predsa smejuci sa smajlik, tak ake fnukanie? Este si nastastie srandu zo seba robit viem…

    A na otazku o sne nebudem odpovedat, kedze je to moja sukromna zalezitost a prepac, ale prave Tebe ju zrovna na nos vesat nebudem…

    Debatu som uzavrela svojim predchadzajucim prispevkom a uz sa k tomu nebudem vyjadrovat. Hadat sa nemienim a tato vymena nazorov nespeje k nicomu konstruktivnemu. Je to len mrhanie casom. To je z mojej strany vsetko.

    Páči sa mi

  13. Ako som sa dozvedel, že som (vraj) Slovenský Tolték 😀 Už pol roka sledujem, ako tu helar rieši svoj problém s údajnými slovenskými Toltékmi. Spočiatku, keď som na to naďabil, aj som sa začudoval, akýchže asi slovenských Toltékov má na mysli a že by som teda o nich aj celkom rád vedel. Mal som tušenie, že jedným z tých slovenských Toltékov, čo jej tak dlho žerú nervy, je Jana, ktorá – podľa mne dostupných info – chytila svoju malú šancu az pačesy a išla za skutočným nagualom, aby len nečítala toltécke knihy a nehrala sa na niečo, čo nie je (ako na tomto blogu práve rada predvádza helar), ale stala sa naozaj žiačkou… Až som sa napokon včera dozvedel, že do helarinej škatuľky s nápisom “Slovenskí Toltékovia” šupla mňa (a, voilá!, naozaj v tej škatuľke je aj Jana! popri nejakej Nine)… Aj sa mi ceľkom uľavilo :)) že záhada “slovenských Toltékov” je vyriešená a konečne viem, ktože nimi je – teda, vrátane mňa. Ale inak je mi to aj celkom smiešne, lebo za Toltéka som sa na tomto, ani inom blogu nikdy nevydával a verejne to o sebe ani netvrdím, ani sa nepovažujem za žiaka Théuna Maresa (ja môžem o sebe čestne prehlásiť, že som – nepriamym, lebo v skutočnosti ma učili najmä jeho žiaci a kolegovia – žiakom Arnyho Mindella).

    helar, to, že na svojom blogu predvádzaš umenie konštruovania dojmológie, resp. praktikovanie domnienok, ktoré predkladáš, akoby to boli fakty a nie jej domnienky, ma ani neprekvapuje. Argumentovať tým, že (citujem) “1. pretože hovorí o toltékoch a bojovníkoch, ako keby bol interpretátorom ich písma”, by znamenalo, že to isté sa dá usúdiť aj o tebe, helar, nakoľko to na svojom blogu robíš tiež. “2. pretože je uvedený ako poradca prekladu Théuna Maresa” – ani to nie je ešte dôkaz toho, že som Toltékom. Najlepšie ti to osvetlí sám vydavateľ, ktorý sa na mňa obrátil s ponukou, aby som bol poradcom prekladu/preloženého textu, z dôvodov zrejme takých, že ma poznal z internetu cez moju webstránku a domnieval sa, že sa v téme Toltékov vyznám. “3. pretože sa mi snaží vnútiť predstavu, že “vidí” (čo je toltécka zručnosť) – a to hneď niekoľkokrát” – :)) musím sa smiať. Ja ti vnucujem svoju predstavu? V uvedených prípadoch som tvrdil, že som niečo videl, áno, a za tým si stojím. Ani to ale zo mňa ešte nerobí Toltéka, hoci tvoja snaha označiť ma zaňho by mi mala asi vlastne lichotiť, no nie? To, že sa TEBE nepáčilo, čo som ti tými svojimi textami komunikoval, JE TVOJ PROBLÉM, nie môj. Ešte chápem, že sa cítiš dotknuto, ak ti poviem, že vidím, že robíš čiernu mágiu, no už menej chápem, ak ťa zlostí (alebo nie? oprav ma), ak ti napíšem, že som videl, že si naozaj niečo videla, no máš problém to videné prijať… Ale ako zaobchádzaš s takýmito informáciami, je na tebe a nemusíš ich prijať, to právo ti nik nemôže odoprieť. Ale prečo z toho robíš pol roka vedu, to je o tvojej dôležitosti, milá helar, aj keď mi je jasné, že to poprieš 😉
    No a “4. pretože pri hraní líly v Zvolene 2x povedal pri hádzaní kockou “teraz ide nagual”…” – nuž, ja si nespomínam. Možné to je, snáď ako sranda, aj keby som to povedal 5x… možno som provokoval teba, neviem. Možno ti to Terrafina alebo matrioshka potvrdia, že som to naozaj povedal.
    Ešte k tomu, že som v tých komentoch ďalej neodpovedal. Nuž, nemal som chuť míňať energiu na to, aby som sa tam obhajoval, navyše, nesedím na nete celé hodiny len aby som vypisoval litánie ne tvojom blogu. Ak vidím, že diskusia je márna, nemám dôvod plýtvať energiou. Akurát ma mrzí, že na základe mojich komentárov zovšeobecňuješ a robíš dojmologické uzávery o “slovenských žiakoch Théuna Maresa”. A naozaj aj mňa zaujíma, ODKIAĽ si nabrala, že ja, alebo Jana či Nina, sa považujeme za “pravé orechové”? Chceš poprieť, že toto nie je tvoj predpoklad, vydávaný za fakt??

    K môjmu blogu či webstránke: sú určené na to, aby som na nich zverejňoval SVOJE preklady textov, ktorých autormi sú anglicky píšúci Toltékovia – citujem zo svojej vlastnej stránky: “…cítil som už dávnejšie potrebu podeliť sa o informácie, ku ktorým som mal vďaka znalosti angličtiny prístup, s tými z vás, ktorí toto privilégium nemáte, no patríte k ľuďom, ktorých učenie Toltékov tiež zaujalo.”. Nemám potrebu vkladať do týchto prekladaných textov svoje interpretácie a tak ich kontaminovať, už len z rešpektu voči autorom. To, že nepíšem na net svoje interpretácie toltéckych učení aj mimo týchto textov, je moja vec. Keď tak budem cítiť, urobím tak. Ak sa rozhodnem preložiť text, skontaktujem najprv jeho autora a písomne si vopred vyžiadam jeho súhlas s prekladom aj jeho zverejnením na mojich stránkach, čo následne aj pod textom uvediem. Len v prípade, že kontakt na autora nemám, uverejním preklad bez jeho písomného súhlasu. Píšuc toto, prichádza mi na um jeden tvoj text, v ktorom riešiš, že ti niekto ukradol preklad jedného článku a zverejnil ho, akoby to prekladal on. Ja som preložil jeden text od Donalda J. Vossa jr. (vie o tom, keďže som mu o tom písal) a ten istý článok si prekladala aj ty, ako som zistil na tvojom blogu. Ak podozrievaš mňa (jedného z tých “slovenských Toltékov”, za ktorého ma verejne označuješ, a ktorými tak hlboko pohŕdaš, že ich riešiš šesť mesiacov), môžem ti čestne povedať, že ja preklady nekradnem, nemám za potreby, nakoľko prekladať viem aj sám. Nemám to ako dokázať, takže to len uvádzam, bez ohľadu na to, čo si myslíš ty. S tým, že chápem, ak ťa štve, že sa ten text objavil aj na mojom blogu.
    A ako som tiež včera zistil, mám na blogu ďalší preklad, ktorý si už skôr zverejnila ty. Neviem, z čoho si prekladala ty, ja som to cvičenie preložil priamo z knihy, ktorej angl. originál vlastním (tak ako aj prvú knihu autorky). Je možné, že sa na našich blogoch občas vyskytnú preklady totožných originálov, ja však môžem povedať, že nekradnem cudzie preklady a ani texty, naopak, idem ako pes po tých, čo na nete uverejňujú texty bez toho, aby uviedli aj zdroj, takže vytvárajú dojem u čitateľov, že sú ich autormi oni sami. Toľko k tvojmu podozreniu, ktoré som vztiahol na seba, hoci ty sama si neuviedla, koho vlastne podozrievaš.

    Páči sa mi

    • Moje ego nemůže jinak, musím napsat i já 😛
      Jana je prý žačkou Marese, ty, Míro, jsi nepřímím žákem Mindelleho (doufám, že jsem nezvoral jeho jméno), já jsem žákem Johna Millesa, kterého všichni voláme Wild Wind. Znáte ho? Předpokládám, že ne. Nikdy nenapsal žádnou knížku, nikdy nedělal žádnej meeting, nikdy nepsal blog a nevlastní žádný web. Nevím ani, jestli umí psát a číst. Nejspíš jo, prý chodil do školy. Tenhle člověk mě učil všechno, co jsem potřeboval a taky to, co jsem nejspíš ještě nepochopil (například, že můj názor není důležitý natolik, abych ho takhle veřejně vystavoval 🙂 – když já nemůžu odolat ) Lidi z jeho okolí si ho váží ne proto, kdo je, nýbrž jakým je. Nepotřebuje být vidět, nepotřebuje si kolem sebe vytvářet svár. Jednoduše je a to co ví, se naučil z přirody a lidi, ktoří taky nepsali knížky, a neměli videa na youtube. Nezná slovo tolték. Zná ovšem něco, co toltéctví vystihuje – svobodu 🙂 .

      Co vím od kamaráda, tak toltéctví je práce na sobě sama, ne práce na jiních lidech. 🙂 Proč by mi měla vadit osobní cesta Helar, když sama píše, že jej její? Píše svoje poznatky a neříká, že když se naseru (promiňte dámy) a já se umím pořádne nasrát, jsem jenom zrcadlem, mám nevyřešené věci v sobě a podobně. Máte svoji cestu, neberte cestu někomu jinému. To j taky toltéctví, nebo se pletu. Nekoukejte na citace jiních, nýbrž na svoje vlastní, nehledejte špatnost v druhém, jenom v sobě. 🙂 Karlos gramofon 😛 .

      A ještě něco – “ktorá – podľa mne dostupných info – chytila svoju malú šancu az pačesy a išla za skutočným nagualom, aby len nečítala toltécke knihy a nehrala sa na niečo, čo nie je (ako na tomto blogu práve rada predvádza helar), ale stala sa naozaj žiačkou…” – proč píše Theún Mares knížky? Proč, když jenom ten může vědět, kdo se od něho učí osobně? Dělá si z nás prdel? Nebo nás chce jenom přimět, ať jdeme pod jeho křídla? Nejspíš ne. Nejspíš ví, že způsoby učení se liší a ne každý může jít tam a tam a potkat toho a toho. A proto píše knížky. Ať přiblíží to, čemu věří všem, ne jenom lidem z jeho okolí. Není přece důležité, kde a jak se učíme, nýbrž, jestli tím žijeme. Ne? 🙂

      Wild Wind nic nenapsal…musel jsem za ním já. A víte co mi řekl? Že moudrost není ukrytá v jeho těle, ani slovech, nýbrž všude kolem mě. Jen se stačí koukat 🙂 .

      Páči sa mi

  14. Vieš, čo dnes prišlo od Ruiza? “Faith is the force that gives life to every word, to every belief that we store in our mind. If we agree with a concept, our faith is there, and we keep it in our memory. Faith is the mortar that holds our beliefs together and gives sense and direction to the entire dream.”

    “Viera je sila, ktorá vlieva život každému slovu, každému presvedčeniu, čo nosíme v hlave. Ak súhlasíme s nejakou predstavou, vkladáme do nej vieru a udržiavame si ju v mysli. Viera je spojivo, ktoré zliepa dohromady naše presvedčenia a dáva zmysel a nasmerovanie celému snu.”

    helar, zdá sa, že sa veľmi rada skrývaš za citáty (Ruiza, Lujana Matusa či iných) a pripisuješ to druhým. Žeby to boli tvoje citácie “Biblie”?

    Páči sa mi

  15. A ešte k tomu môjmu videniu: je možné, že to veľmi dobre poznáš aj ty sama: zrazu ti príde (vyvstane v mysli) obraz – o nejakej situácii, človeku a pod. a ty cítiš/vieš, že to, čo sa ti ukazuje, tak je. Ja často svoju intuíciu či “pociťované vedenie” spochybňujem, najmä, ak mi ukazuje druhého človeka vo svetle, ktoré on sám popiera. Pred niekoľkými rokmi som mal známe, ktoré si na piedestál postavili jedného liečiteľa a celé sfanfrnené z neho, robili okolo neho kult osobnosti. Boli z neho celé unesené, ako sa vraví, v jednom kuse ho ospevovali… a ja som cítil, že ten človek nie je až tak “svätý”, ako si ho ony vysnívali. Cítil/videl som, že onen liečiteľ praktizuje čiernu mágiu, ale zároveň som sa cítil zle z toho, že ho takto upodozrievam, bez zjavných dôkazov. O niekoľko mesiacov sa situácia zmenila: moje známe začali, jedna za druhou, hovoriť na onoho ospevovaného liečiteľa sťažnosti a to dosť nepekné: o tom, ako porušoval mlčanlivosť a verejne hovoril nelichotivé veci o svojich klientkach (ktoré sám liečil), o tom, ako ponižuje svoju vlastnú manželku, aj o tom, ako robí čiernu mágiu! V tej chvíli sa mi “uľavilo” (tak predsa len som mal pravdu v tom, čo som cítil/videl!!) a ja som si uvedomil, ako som celé tie týždne spôsoboval vnútornú bolesť sebe tým, že som sa súdil za to, čo som o tom liečiteľovi videl/vedel, len preto, že to bola “iba” intuícia” (či čo), nepodložená nejakými racionálnymi argumentami či tvrdými faktami. Až moje známe mi vlastne potvrdili správnosť a “opodstatnenosť” toho, čo som videl a čo som im aj vravel, no nechceli mi veriť…

    Iný prípad, pre mňa fascinujúceho videnia sa mi udial na jednom seminári, kedy som zrazu videl/cítil podrobnosti zo života – osobného i pracovného – jednej jeho účastníčky, ktorú som tam videl prvýkrát v živote! Bol som sám z toho vyvalený, čo som o nej videl. Keď som jej tie informácie rozprával, nechápala ani ona, odkiaľ to môžem vedieť, no vštky mi potvrdila… Vtedy som si prvýkrát uvedomil, že sa mi občas deje, že vidím. Nie vždy, občas. Príde to samo, spontánne, bez toho, aby som chcel vidieť. Nazýval som si to pre seba aj “vylaďovanie sa” na druhého človeka. Iní ľudia by to označili za telepatiu. Dialo sa mi to aj v adolescencii, v podobe, že som pri hraní kariet presne vedel, akú kartu si kto vytiahne, čo som aj dopredu ohlásil a potom sme sa všetci – vrátane mňa samého – divili, ako je to možné, že to “uhádnem” tak presne, opakovane, niekoľko kôl hry po sebe! Samozrejme, vtedy som to nenazýval videním.

    OK, ak ťa teda žerie, že som ti písal, že vidím (a asi, z tvojho pohľadu, vidieť môžu predsa len Toltékovia), atk si to len nahraď slovom cítil alebo mal som intuitívnu informáciu… ale to, čo ku mne prišlo (informácia) platí a ja sa nemám prečo za to obhajovať…

    Páči sa mi

    • Vidíš, DW, s tebou sa mi hovorí rozumnejšie (a to mi teraz nevyvráť len preto, že cítiš potrebu ochraňovať DR). Je mi jedno, aké máte vzťahy medzi sebou a svetom naokolo, ale keď hovoríte so mnou, ľahšie sa nám bude komunikovať, ak idete cez intelekt a nie cez emócie, pretože emóciami ako komunikačným kanálom hodnotovo bezbreho pohŕdam a preto nepočúvam.

      Napísal si jednu pre mňa veľmi podstatnú vec: “Ja často svoju intuíciu či “pociťované vedenie” spochybňujem, najmä, ak mi ukazuje druhého človeka vo svetle, ktoré on sám popiera.” Aj ja to vnímam takto. Buď “vidím” zakaždým správne, alebo zakaždým overujem, nakoľko správne vidím. To, čo mi vadilo, nebolo, že “vidíš”, ale že presne v mojom prípade si sa nezachoval podľa tejto svojej zásady. Signalizovala som ti vtedy, že si niečo skresľuješ, a ty miesto toho, aby si si začal podľa svojej zásady overovať, si vyhlásil, že “vidíš a vidíš aj to, že ja vidím”. A tak sme na konci “videli” všetci – ja červeno a ty nepochopene. Aj to sa stáva.

      Napriek všetkým nedorozumeniam, ktoré medzi sebou máme (a zjavne budeme mať aj naďalej) si tvoju schopnosť ísť na racionálnu rovinu vážim. Ak dokážeme jeden voči druhému postupovať racionálne a bez natriasania períčka (a to platí aj pre mňa), myslím, že vieme jeden druhého posunúť kúsok ďalej. Ovšem len ak chceš. 🙂

      Páči sa mi

      • “ľahšie sa nám bude komunikovať, ak idete cez intelekt a nie cez emócie, pretože emóciami ako komunikačným kanálom hodnotovo bezbreho pohŕdam a preto nepočúvam.” Prepáč, toto je znevažovanie emócií a emocionálneho typu komunikácie. Bezbreho pohŕdať emočným kanálom je vlasnte povyšovať svoj (v tomto prípade tvoj) “racionálny” spôsob komunikácie. DR písala racionálne, keď ťa žiadala, aby si podložila svoje tvrdenia (=dojmológie) faktami, čo si doteraz nebola schopná urobiť. To, že následne, po tvojich reakciách na ňu, o ktorých sa VôBEC nedá povedať, že boli čisto racionálne a bez “znečistenia” emóciami, vkladala čoraz viac emocionality do svoich príspevkov je možno dôsledkom tvojho nadradenectva, ktoré si tu potvrdila. Vieš, toto síce je tvoj blog a môžeš rozhodovať o tom, či budeš alebo nebudeš na ňom s niekým komunikovať, ale ak sa už rozhodneš pre komunikáciu, nemyslím si, že máš nejaké oprávnenie diktovať (lebo tak sa mi javí to, čo predvádzaš) štýl komunikácie. Chápem, že ti môže vadiť nejaký spôsob komunikovania, ale vyjadrovať sa pohŕdavo voči tomu, ak ti – hoci aj s emocionálnym doprovodom – DR dá úprimne najavo, čo si myslí, je o tebe a nie o nej.

        Ak DR píše emocionálne, je apoň v tomto v súlade so sebou a nepretvaruje sa a nehrá sa, že je nad vecou či že nič necíti. Nehrá sa na “slečnu svetelnú, dobrú a duchovnú”, ako mnohí tzv. ezoterici, ktorí svoje emócie nezvládajú a ani si to nepriznajú a ešte ich aj popierajú…

        K môjmu videniu toho, čo som videl, že vieš/vidíš a trval som na tom, že to tak je: ak som mal aj pochybnosti, čo sa týka “správnosti” môjho videnia tvojej “čiernomagickej praxe”, o tom, že si naozaj videla a pochybovala o tom a (predpokladám, že nevedome) vytesnila či poprela, že vidíš niečo iné, než si si potom povedala a interpretovala, že vidíš, nepochybujem. Neviem tú istotu odôvodniť, no to videnie bolo bez záchvevu pochybností. Jeho súčasťou však bolo aj to, že som cítil, že to v tej chvíli nevieš prijať a siahla si po svojich obľúbených rutinách (lebo to u teba naozaj rutiny sú), ktorými si sa s tou situáciou vysporiadavala.
        Prichodí mi na um tvoje skalopevné presvedčenie, tuším aj “podložené” tvojím rutinným zdrojom overovania – tým, čo nazývaš “archanjel Gabriel” – že “naše cesty sa v tomto živote neskrížia”… a hop!, skrížili. Mnohé duchovné učenia či systémy nabádajú svojich žiakov, aby neverili slepo nikomu/ničomu, ani ak sa im to predstaví ako Budha či, v tvojom prípade, archanjel Gabriel. Možno aj ty sama poznáš to príslovie “Ak stretneš na ceste Budhu, zabi ho!” Čo myslíš, prečo sú takéto nabádania žiakom? Hej, čítal som tvoj argument o tom, že prečo by s Bohom nemohol komunikovať každý (prečo by s anjelom nemohol komunikovať každý?) blablabla… môže, potenciálne môže, no som presvedčený, že taký človek má následne čo robiť, aby taký zážitok ustál. Zažiť numinózno, ako prenikne (nečakane) do nášho života, je často riadne otriasajúci zážitok – je to zážitok, čo ľudia, ktorí ho zažili, popisujú ako niečo cudzie, nie z tohto sveta, čo vyvoláva hlbokú bázeň daného človeka, lebo vtedy si uvedomí, aké malé zrnko piesku v skutočnosti (v porovnaním s Tým nekonečne Väčším Absolútnom)… nie nadarmo je TO niečo vnímané ako hrozivé, obrovské – človeka a jeho chápanie presahujúce… Mimochodom, don Juan o tom hovorí Castanedovi, keď hovorí o Tom Druhom (The Other)…

        Páči sa mi

      • Sorry, DW, už zasa máme úplne odlišné vnímanie.

        Pokiaľ ja niečím bezbreho pohŕdam, nezávisle od toho, čo si o tom (ne)myslíš, môžeš to len akceptovať a nie zavzdušňovať sa nad tým. Môj príbeh – a tvoja žiadna starosť.

        Potom: prosila som ťa nechytať stranu DR. Ak to už robíš, rob to dôslednejšie, prosím: všimni si, že ty hovoríš o mojich predpokladoch a do zátvorky dávaš jej výraz “dojmológia”. Keby sa hovorilo o predpokladoch, je to neemocionálne vyjadrenie. Keď sa hovorí o dojmológii, je to emocionálne vyjadrenie, ktoré do výberu slov premieta negatívny postoj vysielajúceho k prijímajúcemu. Ako psychológ chápeš, čo hovorím. Nemusíš k tomu zaujímať stanovisko; vlastne by som bola rada, keby si to neurobil, pretože mám dojem, že sa my dvaja nakoniec predsa len nedohodneme. Buď máš jeden meter na všetkých, alebo ho nemáš. (A do “všetkých” patrí aj tvoja priateľka.)

        Ad tvoj druhý odsek: mal si na mysli niečo konkrétne, alebo to bol len básnický obraz, ktorý náhodou šiel naokolo a naskočil na tvoju ceruzku? 😛

        Neviem s tebou zaobchádzať. Osciluješ medzi “rozumný človek” a “to druhé”. Nebaví ma ošetrovať tvoje stavy “to druhé”. A už vonkoncom nie, keď vidíš na mne “čiernu mágiu”. Vieš čo? Viď si, čo chceš – na tom, kto som a aká som to vôbec nič nezmení. Tak ti poviem… upáľ ma. 😛 (A nehnevaj sa, že ťa nemôžem brať vážnejšie. Chvíľku som sa fakt snažila, ale… nešlo to… 😕 )

        Takže sorry, ale myslím, že som neurobila múdro s tým natiahnutím ruky – a tak ju radšej stiahnem, než bude neskoro, dobre? 😕 Ty ma nemáš kam posunúť a ja teba nikam posúvať nemienim. 🙂 Nič v zlom, ale nemám toľko času, aby som diskutovala s tebou alebo tvojou priateľkou. Ak mi chcete zakázať písať na mojom blogu to, čo si myslím, tak do toho – napíšte do WordPressu a nechajte môj blog zrušiť. Ale neotravujte ma svojimi emóciami.

        Páči sa mi

      • kokso to je haluz! toto co pises dreamingwolf ” Neviem tú istotu odôvodniť, no to videnie bolo bez záchvevu pochybností.” presne tuto istotu tam dodnes citim.istota bez pochybnosti.preto ti v tomto verim bez toho aby som potrebovala dalsie argumenty.celkom ma to tesi 🙂

        Páči sa mi

  16. Už len dodám, že keďže ma zopár ľudí “strká” do škatuliek s názvom “Tolték” či “šaman”, aj napriek mojím ráznym ohradeniam sa (mám rešpekt pred týmito pojmami a dávam bez servítky aj na nete najavo, že sa mi nepáči ten módny nárast “šamanov” i toltéckych “nagualov” kam len pozrieš), možno mi chce niečo Vyššie naznačiť, aby som sa konfrontoval so svojím (nazvem to) “nerealizovaným potenciálom” a začal ho viac pre seba odhaľovať/objavovať, prejavovať a realizovať, možno na to mám, hoci si to nechcem pripustiť. Ak zoberiem techniku “svet ako zrkadlo” vážne, napriek tomu, že sa vzpieram tomu ponímať sa za “šamana” či “toltéka”, keď viem, že k tomu mám na tisíce míľ ďaleko, tak sa ukazuje, že vo mne je časť, ktorá sa chce takto prejavovať, len jej to nedovolím, aby som sa necítil ako šarlatán. Možno sa mi to deje, slovami POP-ky, ako sekundárny proces, ktorý chce byť integrovaný – teda, inak povedané, “vybieha” mi to nevedome a táto časť mňa chce byť uvedomená a vedome žitá… Toľko moja úvaha k téme DreamingWolf ako “Slovenský Tolték”…

    Páči sa mi

  17. No, a keď už toľko píšem, dám ti v jednom “za pravdu”, helar: mám “nešťastnú” vlastnosť hovoriť často dosť autoritatívne, čo sa prejavilo aj v komentároch na tvojom blogu. Beriem, že taký štýl komunikácie nevyhnutne vyvoláva reakcie a budí dojem, na základe ktorého si usúdila, že sa považujem za Toltéka. Považujem ho za prejav svojej vlastnej dôležitosti 🙂 …

    Páči sa mi

  18. Zvláštne, že zrovna teraz sa vraciame k tejto téme, kde si každý z vás tak trochu nechal ego na špacír 🙂
    Helar o tom svojom Egúšikovi píše často a vôbec si nedáva sama voči sebe servítku pred ústa.
    Moje ego je tiež ešte celkom slušne aktívne, preto som premazal už x posudzovačných argumentov, ktoré som chcel použiť 🙂
    To, že ste obaja reagovali tak emocionálne, resp. DR viac a ty DW o trošku menej a na záver to boli od teba DW slová, kde bolo počuť srdce a ego už bolo dosť potichu chápem tak, že obaja máte ešte nedoriešené situácie, ktoré potrebujete doriešiť.
    Každý z nás ich má a spolu sa ich tu snažíme riešiť a vzájomne si takto prstom “ďubeme” do tých modrín, aby sme ich lepšie videli :D.
    Takže ja to celé chápem tak, že si navzájom “ďubete” do modrín a čím viac to beriete osobne, tým viac vám uniká podstata Vášho problému 🙂
    Napriek tomu si myslím, že DW tvoje posledné 2 komentáre mne pomohli chápať tvoj uhol pohľadu a ak by si sa Helar opýtal, že prečo si vtedy spravila na teba takýto názor, určite by ti to rada vysvetlila a ak by to zostalo na vecnej a odosobnenej úrovni, prišli by ste určite na to, prečo ste sa VZÁJOMNE pochopili tak, ako ste sa pochopili 😀
    Krásny slnečný deň Vám prajem 🙂

    Páči sa mi

  19. Mirko, kasli uz na nu. Ked to nejde, tak to nejde… Napisal si viac nez dost. Vies, co sa vravi – nehadzte perly……….
    Helar diskutuje len s ludmi, ktori ju nekriticky zboznuju a vo vsetkom s nou suhlasia. Pozri si ostatne debatky na tomto blogu a pochopis, co myslim…
    Nestoji za to. Mrhas energiou na niekoho, kto si to vobec nevazi… Setri si ju pre inych ludi…
    Howg

    Páči sa mi

    • Trochu nerozumiem o čo Ti ide. Chceš diskutovať, alebo Ti vadí, že sa tu našlo “zopár” ľudí, ktorý idú spoločným smerom? Ste obaja vítaný a rád budem s vami rozumne diskutovať, ale prečo tie emócie? Ide Vám o to, aby Helar priznala, že sa mýlila? že Vám krivdila?, alebo chcete diskutovať a hľadať riešenia?
      …a prečo potom treba označovať ľudí, ktorý sa sem chodia radiť, za “nekritických zbožňovačov a so všetkým súhlasiacich”… 🙂 aj toto je nespravodlivosťou, voči vaším osobám? 😀
      Ja som presvedčený, že všetko ide, len niekedy, “naša” predstava nie je to, čo naozaj potrebujeme a tak to jednoducho neprichádza a hnevať sa nato, že to neprichádza samo o sebe neodhalí to čo prísť má, alebo tomu nerozumiem? 🙂

      Páči sa mi

      • “Trochu nerozumiem o čo Ti ide. ”
        Iskra, podla Teba je spravne, ak niekto siri nepodlozene klebety? Ak by to niekto robil Tebe, vobec by Ti to nevadilo? Nebranil by si sa? Obzvlast ak by to nebola pravda? Mozno si uz tak daleko, ze by sa Ta to nedotklo, neviem nepoznam Ta. No ja na takej urovni este nie som. Mozno si povies, ze to nepisala predsa na mna, ze sa ma to nema preco dotknut, ale bohuzial sa ma to dotyka, ked vidim ako niekto utoci na mojho partnera. Ak by mala pravdu, tak som ticho a neozvem sa. No tento raz to tak nebolo. Taktiez mi pride trocha nefer vyjadrovat sa na blogu o osobach inych ludi a este ich aj menovat… Bolo by koser, keby boli dotycni aj prizvani do debaty a mohli by sa k tomu tiez vyjadrit, no ten clanok bol najskor na uzamknutom blogu…Kebyze sa nezverejni, tak ani nevieme, co vsetko sa o DWem a inych siri. Toto sa podla mna nerobi, pride mi to ako ohovaranie za chrbtom (povodne na uzamknutom blogu). To je cele o co slo mne.

        Páči sa mi

      • Inými slovami: nikto si nebude písať na svojom blogu svoje názory, pokiaľ mu ich ja neschválim. Nikto nebude písať o tom, že ho enkaustiku učí internet a Tina, keď som tu aj jaaaaaaaa… 😉 Možno pokĺznutie, ale dosť symptomatické.

        Páči sa mi

    • DR 😯 dobrá si ozaj … mala by si vedieť, že vždy sa oplatí z každým diskutovať .. .lebo len ten ti dá najviac, ktorého najviac ponižuješ … a prosím ťa … nesnaž sa ma zotrieť tým, že sa miešam do debaty .. nemiešam .. je to verejný blog … prečo máš potrebu tak triediť? … ten tvoj komentár ja absolútne nevhodný .. a práve tento posledný … nikoho z nás tu nezaujíma tvoje verejné pozvanie mirka … kašli na tú a tú babu .. a na tých kreténov čo nevedia čítať …. ja ťa tu čakám miláčik .. lebo tento tvoj koment je o tomto .. uráža ma tvoje prihluple triedenie … na akýchsi helarovcov a protihelarovcov či kieho dasa … prečo cítiš potrčebu ponižovať tu iných čitateľov tými svojími zvláštnymi komentami … uráza ma ak ma niekto niekam vždycky hádže .. ( viem nespomenula si moje meno konkrétne ale vyššie si sa odvolávala na ostatných čitateľov a to aj som … krom toho žee som spoluatorom blogu som aj čitateľom … a teda nie som v žiadnom vreci do ktorého sa snažíš napchať nepotrebné veci … a to nechodím na líly a iný druh EZO ZOZNAMKY 😕 )

      Páči sa mi

      • “mala by si vedieť, že vždy sa oplatí z každým diskutovať .. ” lilah citaj poriadne… Diskutovat odmietla predsa Helar, ktora opovrhuje ludmi, ktori komunikuju emocne….Takze toto odporucanie patri hlavne jej.

        “prečo máš potrebu tak triediť?” Znova otazka na Helar a nie na mna, kedze ona tu zacala triedit Toltekov a Netoltekov…

        “uráža ma tvoje prihluple triedenie …” Kludne si kopni, ak mas chut. Prihluplo triedi Helar – vid. clanok v uvode! Inak presne taketo reakcie som na tomto blogu ocakavala. Helarin funklub sa zrejme aktivizoval. 🙂

        “prečo cítiš potrčebu ponižovať tu iných čitateľov tými svojími zvláštnymi komentami” Toto taktiez odporuc predovsetkym Helar, ktora tu osocovanim a urazkami vobec nesetrila. Skus byt aspon trosku objektivna a nehadz vsetko len na mna….Skus si to prejst poriadne a znova, A skus byt aspon trosicka objetkivna…

        Páči sa mi

      • Fňuk, fňuk, ako to, že niekto je aj iného názoru ako ja?!

        C’est la vie, ma petite, c’est la vie… 🙂 Najmä potom, ako ich vopred kvalitne pourážaš. Dostala si len to, o čo si si koledovala. Ale nie… vždy je na vine niekto iný… nejaká helar či kto… 🙂

        Len pokračuj. Ukáž, čo všetko v tebe ešte je! 🙂

        Páči sa mi

      • schvalne som si kukla poslednu vetu posledneho komentu Helar, ktory adresovala tebe, Dreamingraven. je to OTAZKA na teba. je otazka podla teba forma odmietnutia diskusie? potom som si kukla poslednu vetu tvojho posledneho komentu adresovaneho Helar.ta znie, volne citujem, to je z mojej strany vsetko, je to mrhanie casom. a toto ako,ak ta spravne chapem odmietnutim diskusie nie je? nuz projekcia je svina,ale neverim ze ked to mas rovno pod nosom,cierne na bielom, necitis aspon ciastocne,ze co sa tyka odmietania diskusie, pises predovsetkym o sebe. a dovolim si interpretovat, ze to je ten dovod,ze sa ti nedari napriek dvom neuspesnym pokusom (ten druhy znel HOWG) oklamat samu seba,ze nemas preco v tejto debate pokracovat a diskusiu jednoducho ukoncit.

        Páči sa mi

      • DR … ja som čítala túto komunikáciu už od začiatku …. a popravde ako ma prekvapila helar … rovnako si ma prekvapila práve ty …. ja čítam dobre, naozaj mi to ide dobre či mi veríš či nie …. ale tuto sa ukázal len boj mozgu proti mozgu … rozum proti rozumu … a to nikdy nepovedie do súladu … ale tak dobre ..

        helarin článok bol príčinou … reakcie DW boli dôsledkom … ale nie tvoje … to že si partnerkou DW ťa neospravedlnuje k tomu aby si neukazovala svoje slabosti … myslíš si, že človeka, s ktorým denno denne žiješ … je nutné takto hlupo chrániť?? … nie, netreba .. dokázal to sám a celkom dobre .. ( lojálnosť – cnosť či ohavosť? 🙂 )

        to všetko čo píšeš si ja cením .. je vidno že mira prinajmenšom od srdca lubiš ak nie miluješ … ale to všetko je tvoja láska, tvoje pocity, tvoje žitie s nimi … a ak sa odvolávaš na to, že niekto nebol objektívny … tak prečo? … uvažuj nad tým …

        hela nie je svätou .. a tu v tejto diskusii to aj ukázala .. ale? .. podla mna sa snaží pracovať ako vie … myslíš si, že to moje vyzdvihnutie spoluatorstva blogu je o tom, že som helarovec? 😉 .. nie to svedčí o tom, že hela sa snaží … a to priamo ako vie, akcept názory iných ludí … dobre, .. môže vyzerať ako škriepna baba ktorá si rada presadzuje svoje .. ale kolko takých sa tu našlo? 😀 …

        a DR … naozaj nie je dôležité kto, kedy, prvý či posledný s niečím prišiel na trh ( enkauistika, .. snád som to tažké preťažké slovo napísala správne … tinka sa už na mne nasmiala, ked sme dohadovali aukciu a to slovo som musela vedieť aj napísať 😆 ) .. podstatné je predsa niečo uplne iné … ak si ty tá prvá … mala by si byť hrdá, že si prvou bola a nie hlupo bazírovať na tom, že si prvou …

        prečo triedite? … lebo ja to tak vidím … je to triedenie … nebolo lepšiei napísať … napr ty DR … bolí ma že takto vidíš človeka, ktorý taký vôbec nie je? … a hela? .. nebolo lepšie napísať … prepáčte mi, že tak a tak som vás videla, ale tak a tak na mna DW pôsobil .. ved sám priznal, že jeho autoritativnosť je práve to, s čím bojuje stále? ( ak je niekto autoritatívny, tým pádom je zastrašujúci … myslíš si, že je príjemné žiť s tým pocitom, že niekoho strašíš? … ) ten článok sa týkal predsa aj jeho .. a všetci chápeme, že ta to mrzí .. lebo rovnako ako ja, on či ty či tá otrasná hela 😛 ( hela prepáči, ona vela vydrží 😀 .. to bol žart heli .. snád si to tak vnímala 🙂 ) sme cítiace bytosti ktoré všetci túžime po tom istom? … po láske? … po mieri? po pokoji? …

        k čomu bol ten boj mozgov dobrý? … všetci sme súčasťou toho jediného … či sa nám to páči alebo nie .. toto je fakt … ale reagovať zbytočne emočne je nie príliš vhodné …. ty reaguješ tak na helar .. si myslíš že to ublíži jej? … ee, ako by mohlo .. hela reaguje tak na teba … tiež ee, ako by mohlo …

        prosto a jasne … občas si stačí sadnúť na ruky … posedíme si hodinku dve .. a potvory budú dobre strpnuté na to aby písali hluposti … hela sa z akéhosi dôvodu cítila zle ak ten čláánok napísala … a v úcte a rešpekte k nej a k sebe viac … by bolo vhodné zistiť prečo to tak cítila, nemyslíš? ..

        pekný a pokojný večer prajem … nech si to už ktokolvek vysvetlí akokokolvek … dobrúúúúúúúúúúúúúúúúúú 🙂 .

        Páči sa mi

      • lilah, ” je nutné takto hlupo chrániť?? … nie, netreba ..” možno ty by si sa svojho partnera nezastala, možno zastala a inak… nepovažujem však za šťastné tvoje označenie toho, čo tu DR robí, za “hlúpe chránenie”. Ona sa postavila za mňa, hoci nemusela, a bránila ma tu, poukázala na niečo, čo nie je možné vnímať ako správne a na čo je ona citlivá/vnímavá. To, že sa ma zastala emocionálne, je jej spôsob fungovania a na tom nie je tiež nič zlé. Inak, všimla si si, že si opakovane použila voči nej – DR – označenie “hlúpe”, “prihlúple” (“uráža ma tvoje prihluple triedenie …”)? Máš teraz pocit, že ťa to ctí? Cítiš sa lepšia než DR? A v čom konkrétne?
        Čo napríklad sa ťa dotklo na jej vyjadrení, že sú tu ľudia, ktorí nekriticky zbožňujú helar? Našla si sa medzi nimi? Nie? Tak potom prečo na to reaguješ? OK, možno máš potrebu sa ich rovnako zastať ako sa zastala DR mňa. Urobila si to však lepšie, konštruktívnejšie než DR, bez invektív či nálepkovania slovom “hlúpy”, “prihlúply”? Ja ten dojem nemám, takže jej v konečnom dôsledku nemáš čo vyčítať….

        Páči sa mi

      • DW dobré ránko prajem a nielen tebe samozrejme 🙂

        v prvom rade chcem hned na začiatku poznamenať, že ak sa na to, pozriem z tvojho uhla pohladu, môže sa zdať či javiť, že som rovnako škriepna baba ako DR či hela či kto to tu vlastne komentoval …. áno, môže to práve takto vyzerať, ale nie je to tak …
        vyčítaš mi, nie, nie vyčítaš, vypichuješ moje slovo prihlúple ako niečo “zlé” … ale? ak by som namiesto slova prihlúple použila primúdre a bolo by trebárs písané takto “primúdre, či primúdrelé” … urazilo by to viac, a myslím, že ty to práve vieš … a môj komentár nebol v žiadnom prípade myslený takto …
        k tomu nereagovaniu na túto vašu debatu … už v prvom mojom komentári na tuto vzniknutú situáciu … som napísala že mi to pripadá ako triedenie .. na helarovcov, na protihelarovcov a ak sa nenachádzam ani v jednom z tých vriec nie som nikde … ale toto predsa nie je pravdou … som sama sebou a akékolvek napchávanie mna či kohokolvek iného len do týchto dvoch vriec mi príde nevhodné … toto nei je diskusia, ale politika … a my sme predsa na blogu ktorý sa zaoberá duchovným rastom … a nie politikárčením …. ja naozaj nezastávam žiaden tábor … som sama sebou a to čo som písala je písanie samej za seba … nie za nejaký novo vzniknutý tábor nestranných či čoho to zasa … nič také predsa nie je …
        čo sa týka toho zastávania sa teba a tvojej osoby … áno beriem na vedomie, že to urobila a z toho je vidno ako veľmi ťa v úcte drží a má rada … ale podla môjho “prihlupleho” 😉 názoru to stačí povedať raz … načo bolo potrebné sa tu dohadovať? … ty si predsa na dosť dobrej emočnej, pocitovej, a profesnej urovni natoľko aby si vedel ako zvládať takéto situácie, … nebolo to nutné, nie zo strany DR … prosto a jasne môj pohlad na to … tento článok už raz na svete je … a nič z tým nenarobíš ..bol o tebe? .. ako by mohol, hela predsa písala zo svojej hlavy nie z tvojej, … hela predsa písala na základe svojej predstavy o tebe ( ktorú si jej žiaľ ale ty pomohol vytvoriť .. toto je fakt miro ) ale to neznamená že si to TY! .. ale vaše reakcie to asi dokazujú ..že mala pravdu … 😕

        vieš miro, … ja ked som si tento článok prečítala už na uzavretom blogu po prvý krát … vôbec na mna nepôsobil tak, že je to to niečo znehodnocujúce …. popravde .. helu som si začala viac vážiť .. lebo šla so svojimi pocitmi na trh … medzi ludí … a videla som ju ako osobu zo silnou volou, silnou natoľko že búra všetky bariery a snaží sa učiť a spoznávať ludí ktorý ju k toltéctvu dovedu ( hela je prosto nesmierne silná žena podla mna, z ohromnou vôlou a to sa nevidí … aj ked nesúhlasím s nou vždy … jej osobnosť je rozhodne viac ako zaujímavá ) … a ked som si prečítala to “tvrdenie” o tebe? .. začala som skúmať kto ten DW vlastne je … ked som natrafila na tvoje blogy čítala som ich zo záujmom a rešpektom k tomu čo vieš … vôbec si nebol ponížený v mojich očiach …. prosto som sa na teba začala dívať inak … práve preto ma prekvapila reakcia DR … takáto reakcia … lebo ak s tebou je, a pozná ťa … nebolo nutné aby sa zastávvala takéhoto človeka … už rozumieš?

        z môjho “primúdreho” názoru 😀 …. ste možno mali reagovať inak … tuto situáciu bolo treba vyjasniť … to rozhodne áno … ale bolo to príliš emočné … bolo to ako výbuch parného hrnca na sporáku, a vnom si varil držkovú polievku …. to upratovanie tých držiek je ale len na tebe, lebo vybuchlo v tvojej kuchyni …

        pekný den prajem DW a aj DR a aj hele a ostatným …. pekný deň prajem bez rozdielu a bez poradia … 🙂

        Páči sa mi

    • najprv by som rada poznamenala, ze mi nie je jasne preco sa vlastne hadate a pretoze sa ma to netyka, je mi to v podstate aj jedno, dovolim si vsak nesuhlasit s nazorm, ze tu diskutuju s Helar len ludia, ktori ju nekriticky zboznuju a vo vsetkom s nou suhlasia. niekedy s Helar nesuhlasim, aj ked priznavam, ze vacsinou v malickostiach. k mnohym veciam sa nevyjadrujem, pretoze im bud nerozumiem, nie som ich zatial schopna pochopit alebo ich proste pochopit momentalne ani nechcem a vyhybam sa im z roznych dovodov. na druhej strane je tu vela veci, ktore ma oslovuju a nieco si z nich viem pre seba vziat. a to plati aj pre ine blogy.

      Páči sa mi

  20. “Ak mi chcete zakázať písať na mojom blogu to, čo si myslím, tak do toho – napíšte do WordPressu a nechajte môj blog zrušiť.” Toto si zase z čoho vyvodila, helar? Nuž, znie mi to trochu ufňukane, alebo minimálne aspoň dotknuto – čo sme si dovolili ti tu niečo písať, čo sa ti nepáči, že? Podsúvaš nám tu takýto zámer? OK, nezabránim ti v tom, ak si to vyberieš ako svoju realitu.

    Ad tvoja čierna mágia: napísal som, že to moje videnie nebolo bez pochybností. No stojím si za tým, čo som napísal, že som videl o tvojom spracovaní tvojho zážitku, keď si niečo vnímala a videla ty. To s tým máš až taký problém? Znie to ako tvrdohlavosť dieťaťa. Chceš tvrdiť, že nepopieraš, nevytesňuješ vnímané, ktoré nezapadá do tvojho navyknutého spôsobu ponímania sveta? OK, hádať sa s tebou nebudem. Trucuj si dalej, helar. Kľudne ma ďalej rieš, ďalších pár mesiacov na svojom blogu… aj ostatných, ktorí ti neprikyvujú ako stádo ovečiek na všetko, čo napíšeš. Zažil som ľudí s “brankárom”, podobným tvojmu, ktorí si bránili to svoje urputne a do krvi… a ak mali pred nosom zrkadlo, radšej doň kopli a tresli, lebo nezniesli, že ônemajú” tú svoju “pravdu”, na ktorej tak lipli. Sám som si zažil chvíle, keď bol môj “brankár” aktívny, tak viem, aké to je a aj to, že nemá zmysel oponovať človeku, ktorý ho má práve zaktivizovaného. Uznávam, som značne domýšľavý a dôležitý, ak dúfam, že ti prenikne do vedomia aspoň máčny mak a uznávam, že moje príspevky o tom, čo som u teba videl, som nemal písať, hoci som v tej chvíli veril, že to zvládneš a pohneš sa trochu ďalej – tak sorry, nechal som sa tou svojou vlastnou dôležitosťou tak uniesť, že som možno nevidel, že som ťa neodhadol…

    Páči sa mi

    • Už 6 mesiacov ťa Tu nikto neriešil, vid. dátum na článku….všetko je v pohode 🙂
      Nie si stredobodom záujmov…nikto z nás…ale na túto otázku ťa poprosím o serióznu odpoved. Čo je dôvodom,prečo sa tu a aj inde na svete stretávajú ľudia a diskutujú na tieto témy? 😀

      Páči sa mi

      • iskra, helar tu riešila niekoľkokrát “slovenských Toltékov”, kam – ako som sa včera dozvedel – zaradila aj mňa. Takže, sorry, rieši… v priebehu 6 mesiacov sa opakovane (tým netvrdím, že stále) vracia k svojej nedoriešenej veci ohľadom tzv. “slovenských Toltékov”. A propos, dátum: no je naozaj skvelé uvidieť, ako tu táto malá komunitka diskutuje o 3 “slovenských Toltékoch” bez toho, aby sa oni mali možnosť k tomu vyjadriť (čo sa stalo až teraz, keď bol tento text aj s komentami zverejnený)…
        Aby som ti odpovedal na otázku: ľudia sa stretávajú – kdekoľvek, či už v reále alebo vo virtuále – s rozličnými motívmi: podľa mňa, zväčša sa stretávajú kvôli tomu, aby si utvrdili svoje vlastné názory, lebo cítia vzájomnú rezonanciu či zhodu pohľadu na svoje témy. Postačí takáto odpoveď?

        Ešte som si prešiel komentáre a boobak napísala toto, adresované helar: “inak zaujímavé, ako silno emocionálne vieš ty- ako vôľová energia reagovať- najmä keď má niekto iný názor …” v kontexte helarinho vyjadrenia sa o pohŕdaní emocionalitou v komunikácii to považujem za zaujímavý moment/postreh a celkom výstižný.

        Pre seba si z celej tejto (a akejkoľvek inej) interakcie môžem odniesť “pripomenutie” si zákona Svetla a odrazu (inak povedané, “svet je naším zrkadlom”) a hľadať v sebe to, čo mi najmä helar odráža, čo mám tiež v sebe…

        Páči sa mi

    • 🙂 Najprv sa mi už nechcelo odpovedať, ale ako som robila článok o porozumení, povedala som si, že dnes bezchybná nebudem… ani slovom, ani správaním… 😀

      “Nuž, znie mi to trochu ufňukane, alebo minimálne aspoň dotknuto – čo sme si dovolili ti tu niečo písať, čo sa ti nepáči, že?” Nie, DW, neznie to ani ufňukane, ani dotknuto… 😉 je to môj spôsob, ako elegantne niekoho poslať kamsi. 😛

      Tak to prosím ber presne tak, ako to bolo myslené – ako totálny a neláskavý odpis. (A skutočne to skús s tým kontaktovaním WP a snahou zakázať 😉 tento blog… potom pochopíš, aká bezbrehá drzosť a posmech z mojej strany to boli. 🙂 Môj spôsob ventilovania.)

      Páči sa mi

      • Priznám sa, toto mi nenapadlo – že vlastne nezvládaš to, čo sa tu deje a teda že sa schýliš k odfačovaniu a odpisovaniu, takýmto spôsobom. Ktorá časť či forma môjho prejavu je pre teba taká iritujúca, že máš potrebu odpisovať? Tá, ktorú nazývaš “tá druhá”? to je veľmi vágne, prepáč, myslíš emocionálna, alebo iracionálna, či..? V akej podobe konkrétne ju nezvládaš a prečo? Ešte niečo iné okrem toho ťa na mojej forme prejavu tu vytáča? Čo konkrétne? Ak nemáš chuť odpovedať, nemusíš – pre mňa by to bola spätná väzba, ak by si to rozpísala. Ja teba totiž neodfajčujem, rád sa dozviem o sebe, čo na mne je tak iritujúce. A snáď môžu pridať svoje vnímanie aj ostatní, aby to nebolo len na tebe…

        Páči sa mi

      • DW, mna osobne na forme tvojho prejavu neirituje vobec nic. jediny tvoj pre mna iritacny prejav som zachytila na blogu enkaustika, kde som ho aj okomentovala.na nic ine co by mne nejak vadilo si nespominam.

        Páči sa mi

      • 🙂 S tebou mám menší problém. Povedala som ti – neviem s tebou zaobchádzať, ale keď si v svojej racionálnej polohe, tak ťa môžem. Myslím, že som ti to napísala už na Enkaustike. A možno spájam dohromady niečo, čo vôbec dohromady nepatrí, ale presne po tomto mojom vyjadrení sa na Enkaustike na moju hlavu zniesla spŕška od tvojej partnerky, až som si povedala, že sa s ňou baviť nemusím a prestala som to čítať (takže vlastne ani neviem, či sa nakoniec neospravedlnila, ale súdiac podľa jej dnešného prejavu asi ani nie). Záver nech si urobí každý taký, aký sa mu pozdáva najviac. Ja som si svoj urobila.

        Čo mne vadí na kontakte s tebou je, že so sebou zákonite dovlečieš aj pozornosť DR. Možno sa mýlim a hlboko jej krivdím, ale nemyslím, že by pre mňa boli jej výlevy nejakým obohatením. Pre mňa je na rozdiel od teba priehľadná a tým nezaujímavá. No a keď sa ona ozve a ja si pustím hubu na špacír, tak potom ty nabehneš v plnej zbroji a reaguješ z tej “inej” pozície, ktorú si nevážim o nič viac ako tvoju partnerku. Sorry za úprimné slová, ale je to, ako to je.

        Nevadia mi racionálni ľudia. Môžu mať hocijaký názor; pokiaľ je to racionálne, môžem to skúmať a robiť si z toho nejaké svoje poučenie. Keď je zapojený mozog, môžem skúmať spôsob myslenia, čo ma baví. Ak je to však čistá emócia (často vo forme hodenia sa o zem), nemôžem si z toho vytiahnuť nič okrem odporu k tomu, kto ju prejavuje. Prečo by som ja mala byť konfrontovaná s niečími emóciami? Keď sa sama snažím nekonfrontovať ostatných s mojimi emóciami príliš často? 🙂 Jeden meter.

        Páči sa mi

      • “Čo mne vadí na kontakte s tebou je, že so sebou zákonite dovlečieš aj pozornosť DR.” Nuž, tak to ber ako výzvu pre seba, na ktorej máš popracovať. Pozri sa, čo ti ukazuje o tebe samej, o čom si myslíš, že ty taká nie si. A argumentovať povrchným, že teda nie si taká emocionálna či čo ťa to na DR tak irituje, na mňa neplatí. A snáď sa na tvojom blogu časom dočítam, že si to v sebe objavila tiež. Napoviem ti: projekciu neprijímanej časti seba, ktorou vlastne sama v sebe vnútorne pohŕdaš, si uvedomíš cez to, čo ťa na druhom človeku tak veľmi irituje. samozrejme, jedna vec je kvalita, vlastnosť, druhá vec je jej vonkajší prejav, vyjadrenie. Takže, aby si to v sebe našla, vyžaduje to neodbaviť to povrchným “ja taká nie som”, ale chce to poctivo sa pozrieť do svojho vnútra a pripustiť si, že to, čo vyvoláva takú nevôľu či pohŕdanie, je aj v tebe. Lebo v každom z nás je potenciál pre všetko, každý z nás má v sebe VŠETKY vlastnosti, ktoré dokáže vnímať u druhých. Každý z nás bez výnimky.

        …”potom ty nabehneš v plnej zbroji a reaguješ z tej “inej” pozície, ktorú si nevážim o nič viac ako tvoju partnerku…” Ja nabehnem z “inej” pozície, lebo sa zastanem DR, čo je na tom zlé? A ešte stále si nekonkretizovala tú “inú” pozíciu. To máš k tomu (tej vlastnosti pozície či jej charakteristike) taký silný odpor? Vieš, že si to vlastne TY SAMA, voči komu ten odpor máš a cítiš? Ukazuje sa ti na DR, ona je pre teba naleštené zrkadlo, do ktorého tak zaťato kopeš alebo pred ktorým tak utekáš. (Nina a Jana ti tiež nastavili zrkadlo – namiesto toho, aby si si to vážila, že ti vytvorili príležitosť nahliadnuť skrze ne do teba samej, si radšej volila cestu odporu.

        Mimochodom, urobil som jednu obrovskú chybu, keď som sa na blogu o Enkaustike rozhodol ozvať, hoci ma DR žiadala, aby som to nerobil. Prosila ma, ja som sa však nechal strhnúť svojou rozhorčenosťou a napokon si to odskákala a ešte aj tu odskakuje ona. Vytiahnuť tému enkaustiky tu, kde sa rozoberá téma “slovenských Toltékov” a tvojho problému s nimi, to považuješ za konštruktívne vedenie dialógu či sporu? Čo to tu má vôbec čo robiť? To si podopieraš/te argumenty odvolávaním sa na spor na inom blogu? Mohla si ukázať mne aj DR svoju vyššiu úroveň zvládania takýchto sporov a riadne nám vytrieť zrak iným štýlom, než aký si zvolila, helar. Dokonca ani len na opakované výzvy, aby si svoje domnienky, ktoré tu na blogu vydávaš za fakty (o mne ako žiakovi T.M. či ako o Toltékovi), nejako podložila. Tie 4 argumenty, isto uznáš, nie sú fakty, ale iba si si nimi snažila potvrdiť svoj chybný úsudok a záver. Kde v tejto ohnivej výmene si si priznala svoju chybu či uznala svoj nedostatok? Či nebudeš zase reagovať, lebo urobiť tak, prznať si, že si tu riešila svoje nepodložené domnienky by bolo pre teba ponižujúce?

        Prečo by si mala byť konfrontovaná s niečími emóciami? Nuž, ak sa ti to deje a ja usudzujem, že nielen áno, ale aj často, prekvapuje ma, že pri svojej sčítanosti to nevieš. Život ťa bude konfrontovať s tým, čo odmietaš, popieraš či potláčaš dovtedy, kým sa na to nepozrieš a neprijmeš to “za svoje”. Alebo inak: dovtedy sa budeme topiť (ľudia) v spoločných “emocionálnych sračkách”, kým nezačneme preberať zodpovednosť za svoje emócie, namiesto ich potláčania či popierania. Je to jednoduché: jeden to v sebe potlačí, tak to potom vybehne niekomu inému – systém spojených nádob. Zodpovednosť za svetové vojny je na každom z nás, lebo tie sú dôsledkom toho, že konflikty (v sebe) potláčame a vyhýbame sa im a tak sa prejavujú “mimo nás”…

        Bol by som rád, keby bola z prípadnej ďalšej výmeny DR vynechaná a nebola tu urážaná či ponižovaná. Verím v dostatočnú inteligenciu tých, ktorí sa debaty zúčastňujú, že moju žiadosť pochopia a zaobídu sa bez navážania sa do nej či akéhokoľvek iného poukazovania na to, čo ona, tu alebo na inom blogu. Ďakujem.

        Páči sa mi

      • Ak si ty, helar, nevážiš nejakú časť mňa či moju partnerku, je to tvoja vec, vypovedá to v konečnom dôsledku o tebe. Ja si DR vážim, je statočnejšia a hlavne úprimnejšia než ty, nepotrebuje sa hrať a pretvarovať, lebo faloš a pretvárka jej vadí. Zastala sa ma tu, poukázala na niečo, čo nebolo v poriadku, a nakoniec ešte aj schytala od teba či iných. Urobila to pre mňa, ale to nie je dôvod, aby si ju tu znevažovala akýmkoľvek spôsobom. Je aká je a ak ti si nárokuješ právo byť taká aká si, nevidím dôvod ho upierať aj jej, či komukoľvek inému. Tak sa zamysli nad svojím dvojakým metrom, než začneš požadovať “rovnaký meter”…

        Páči sa mi

      • “Pozri sa, čo ti ukazuje o tebe samej, o čom si myslíš, že ty taká nie si.” DW, asi si ešte nečítal moje komentáre typu “aj to mám v svojej povahe”. Potom asi čítaš selektívne, pretože jeden taký je aj hore, myslím, že ako odpoveď Boobak (a tú si podľa predošlej reakcie čítal).

        Máš pravdu, ľudia ako vy sú pre mňa výzvou. Čelindžujú môj tik snažiť sa pomáhať, vysvetľovať a zachraňovať iných (=meniť ich uhol pohľadu). Potrebujem vás, aby som vedela, nakoľko to ešte robím. 🙂 Už nie veľmi. Takže… už vás vlastne nepotrebujem. 🙂

        Máš pravdu – každý máme právo byť presne taký, aký byť chceme. A máme právo hovoriť o svojich názoroch – napríklad aj na iných ľudí. Tí iní ľudia majú právo sa zavdušňovať a cítiť dotknuto. Keby som sa nebola cítila dotknuto vtedy ja, nebola by som potrebovala ten hnus zo seba dostať. (“Význam tvojej komunikácie je reakcia, ktorá ti príde späť.”) Postupne som sa z tej emotívnej etapy dostala a dnes sa už len smejem, že za včerajší deň bol tento článok najčítanejší (141 pozretí za jeden deň oproti tým max. 11 za mesiac v minulom období) – a to všetko len vďaka tvojej partnerke. Takže ak dovčera môj názor z horného článku poznalo max. 11 ľudí mesačne, dnes ho pozná pomaly polovica Slovenska 😉 – vďaka prskaniu tvojej partnerky. A niektorí z nich si pomysleli to, čo ja. Preto som napísala, že si ju nevážim a preto som tebe na Enkaustike kedysi napísala, že stačí tvoje jediné slovo a blog bude súkromný – a bohovsky tým vyhráš… A preto si nevážim emocionálne reakcie. Emócie sú na niečo iné, nie na to, aby za nás mysleli. Toť moje presvedčenie, ktoré môžeš a nemusíš zdieľať. Tvoja voľba – tvoj príbeh – a zvyšok poznáš 🙂 : “a žiadna moja starosť”.

        Páči sa mi

  21. Pre Matrioshku:
    Nabuduce si pozri aj prispevky od Helar, ked uz chces posudzovat to, kto odmietol diskusiu.
    Citujem Helar: “nemám toľko času, aby som diskutovala s tebou alebo tvojou priateľkou. Ak mi chcete zakázať písať na mojom blogu to, čo si myslím, tak do toho..” “neotravujte ma svojimi emóciami.”

    Toto je podla Teba co? Pozvanka na diskusiu? 🙂 Prepac, ale mne to tak vobec neznie.

    Páči sa mi

    • Matrioshka nefiltruj a citaj vsetko. Helar to napisala aj sama, takze z mojej strany neslo o projekcie o odmietnuti diskusie:. Citujem Helar: “Nie, DW, neznie to ani ufňukane, ani dotknuto… 😉 je to môj spôsob, ako elegantne niekoho poslať kamsi. :-PTak to prosím ber presne tak, ako to bolo myslené – ako totálny a neláskavý odpis.” Toto je aj pre Lilah, kedze odmietnutie diskusie tiez pripisala mne a pritom tu s tym sibrinkuje aj Helar.

      Páči sa mi

      • A to je presne ta nekritickost a zboznost, ktoru som spominala… Takmer vsetka kritika padla na mna (prispevky od lilah a matrioshky), bez ohladu na to, ze Helar tiez urazala a ponizovala. Ale toto uz videne nie je… Jediny kto sa snazil o objektivitu je Iskra. Dakujem.

        Páči sa mi

    • ano, ani to neznie ako pozvanka na diskusiu,ale riesila som diskusiu teba a Helar,ktora bola do toho momentu uzavreta presne tak ako som napisala.
      a medzi nami,sak neboj sa.,odviaz sa,kludne mi daj aj seriu prikazov co vsetko mi treba urobit pred tym, ked chcem nieco posudit. a ked budes citit potrebu,daj mi aj zoznam tem do ktorych je vhodne aby som sa miesala.ja rada poslucham, je to takpovediac moja typicka vlastnost,preto tak zboznujem Helarin blog kde mozem pisat vyhradne len to co je predpisane a nie teba,ktora mi davas absolutnu slobodu k sebavyjadreniu 🙂

      Páči sa mi

  22. Cit. Iskra: “Trochu nerozumiem o čo Ti ide. ”
    Iskra, podla Teba je spravne, ak niekto siri nepodlozene klebety? Ak by to niekto robil Tebe, vobec by Ti to nevadilo? Nebranil by si sa? Obzvlast ak by to nebola pravda? Mozno si uz tak daleko, ze by sa Ta to nedotklo, neviem nepoznam Ta. No ja na takej urovni este nie som. Mozno si povies, ze to nepisala predsa na mna, ze sa ma to nema preco dotknut, ale bohuzial sa ma to dotyka, ked vidim ako niekto utoci na mojho partnera. Ak by mala pravdu, tak som ticho a neozvem sa. No tento raz to tak nebolo. Taktiez mi pride trocha nefer vyjadrovat sa na blogu o osobach inych ludi a este ich aj menovat… Bolo by koser, keby boli dotycni aj prizvani do debaty a mohli by sa k tomu tiez vyjadrit, no ten clanok bol najskor na uzamknutom blogu…Kebyze sa nezverejni, tak ani nevieme, co vsetko sa o DWem a inych siri. Toto sa podla mna nerobi, pride mi to ako ohovaranie za chrbtom (povodne na uzamknutom blogu). To je cele o co slo mne.

    helar on 22. August 2011 at 22:39 said:
    “Inými slovami: nikto si nebude písať na svojom blogu svoje názory, pokiaľ mu ich ja neschválim. Nikto nebude písať o tom, že ho enkaustiku učí internet a Tina, keď som tu aj jaaaaaaaa…”

    Kludne prekrucaj Helar. Napisala som nieco uplne ine, nez to, co sa mi snazis podsuvat… Neviem preco mas potrebu sem neustale vtahovat enkaustiku, ale budiz. Ak si myslis, ze ma tym vyprovokujes, tak si na velkom omyle. A ak si si nestihla vsimnut, diskutujem s Iskrou a nie s Tebou.

    Páči sa mi

  23. Lilah: “myslíš si, že človeka, s ktorým denno denne žiješ … je nutné takto hlupo chrániť??”
    Ake by bolo podla Teba Lilah mudre chranenie? Ze to robim emocionalne, preto je to hlupe? Som emocionalna bytost a je to moj sposob fungovania a reagovania. Aj preto som zacala reagovat skor nez DW, kedze ten si emocie drzi radsej na uzde.
    Ale to je jedno. Zase z toho celeho vysiel on ako ten lepsi a mudrejsi a ja som zase len ta hlupana, ktora bola taka hlupa, ze sa ho zacala zastavat… Uz budem naozaj radsej ticho…Majte sa pekne.

    Posledna vec pre Helar: Tiez som dlho dlhoooo rokov fungovala podobne ako Ty – cisto len na racionalnej rovine, emocie som odmietala a potlacala a vykoledovala som si to, co mas aj Ty…Onko ochorenie mame spolocne…Ak je to ovsem pravda. Tuto info mam od DWeho. Zrejme ani jeden extrem nie je dobry – ani cisto racionalne fungovanie ani cisto emocionalne fungovanie. Z debaty si odnasam ponaucenie, ze je mozno cas hladat zlaty stred medzi oboma extremami… Dakujem vsetkym zucastnenim za ich reakcie.

    Páči sa mi

      • Helar, uz do mna prosim Ta neryp a nechaj ma konecne odist… Alebo Ti to robi radost? Vies aka som priehladna, tak mi hodis udicku a hlupa Dr zase zareaguje. O to Ti ide? Aby si vsetkym dokazala, ze Helar ma pravdu? Hras sa somnou? Kludne mi aj nadalej dokazuj aka podla Teba som…Ako si ma netreba vazit a pod….Ja si spätne vazim (hoci to tak nevyzera) komenty vsetkych zucastnenych, podotykam aj Tvoje komenty. Mne nieco ukazali a dokazem sa z nich poucit.

        Myslis si, ze vies ako sa citim? Bodaj by si mala pravdu a bola by som na seba naozaj pysna… No velmi sa mylis, ale nebudem Ti to tu zase dokazovat, lebo by sa to zrejme zase zvrhlo na nieco ine.

        “Ked sa da urobit zle?” Hmm tak toto ma naozaj dostalo…Ak som niekomu urobila v tejto debate zle, tak sa ospravedlnujem, ze som si nieco take nevsimla, ze robim niekomu zle…Bola som cely cas v tom, ze len debatujem bez akychkolvek zlych umyslov, ale budiz.

        Páči sa mi

    • Vieš, DR, lilah tiež asi nezvláda svoje emócie a tak ich radšej “nemusí”. Potom sa cíti lepšie a lepšia, než tí, ktorí idú emocionálne. A keďže sama pohŕda svojimi emóciami, označí potom aj prejav emočného nasadenia druhého človeka (tu napr. teba) za “prihlúply”. Hovorí o sebe samej a ani jej to nedochádza… 😉

      Páči sa mi

      • Áno DW možno máš pravdu…a to čo píšeš o tých zrkadlách s tebou zdielam a je to proces, ktorý funguje na toľko smerov, koľko účasťníkov na danej problematike participuje 😀 Máme všetci, čo sme reagovali pravdepodobne čo riešiť a ešte dosť poschodové egá. Krásne sme si to ukázali. Teraz už len si to priznať, aby “práca” mohla pokračovať…vlastne práca bude pokračovať tak-či tak 😀 Krásny deň ľudkovia 🙂

        Páči sa mi

  24. Kým som sa sem prepracovala cez tie komentáre, tak mi takmer unikla podstata. Som si to nalistovala.
    Kto je vlastne Tolték? Ruiz, 4 dohody, zničenie starých dohôd:
    K tomu aby sa ľudia stali Toltékmi, je treba zvládnuť tri veci.
    1. Uvedomenie – byť si vedomí, kým skutočne sme, so všetkými možnosťami
    2.Premena – ako všetko zmeniť, ako sa oslobodiť od ochočenia (sudca + obeť+ strach+negatívne emócie)
    3. Zvládnutie Zámeru – Zámer je samotným životom, bezpodmienečnou láskou. Zvládnutie Zámeru je preto zvládnutím Lásky.

    Páči sa mi

  25. Nedá mi neuviesť príklad helarinho “rovnakého metra”: citujem z komentu na tejto stránke, vyššie – “Som čokoľvek, čo v danej chvíli potrebujem byť.” To isté predsa platí pre kohokoľvek iného, tak PREČO ??? posudzuješ, že DR komunikuje ako komunikuje?

    Páči sa mi

    • Prečo obhajuješ DR? 🙂 Potrebuje to? 🙂 Nedokáže si vylízať polievku, ktorú si svojím vystupovaním navarila sama? Komunikácia je o mojom pôsobení na iného a jeho reakcii na to pôsobenie.

      A o tomto je celé toltéctvo a každé zmúdrievanie/vzostup: predpokladať, aká reakcia vznikne a zachovať sa daným spôsobom len vtedy, ak tú reakciu skutočne chcem vyvolať, nie preto, že som vo vývrtke a nedokážem nič iné. U toltékov sa tomu hovorí, myslím, (seba)disciplína.

      DW, to prepínanie sa medzi uvažujúcim človekom a obraňujúcim rytierom svojej kňažnej proti zlobe celého sveta vo mne vyvoláva smútok. (Tak toto bola istotne “ja”-veta. JA to tak vidím. JA som smutná. Alebo aj nie.)

      Páči sa mi

    • co mne vadi na komunikacii s Dreamingraven urcite nie su emocie. Mne sa jej komunikacia totiz javi ako upenliva snaha najst sposob ako zaujat poziciu obete a vyvolat v ostatnych pocit viny. chapem, ze tato pozicia ma svoje caro a nemusi byt na skodu sem tam sa vybahnit aj v sebalutosti.ved je to celkom fajn a podla mna to robime vsetci. chapem aj ze ze niektori ludia si tuto poziciu vedia vychutnat natolko,ze sa stane ich najoblubenejsou, ale s tamito ludmi mam ja potom trochu problem.neviem ci je to najoblubenejsia pozicia DR celkovo, alebo ma len teraz take obdobie. Vcera sa to trochu dotklo mojho ega,alebo sa ozvala moja energeticka diera alebo kery fras. Ved sme sa predsa pred par mesiacmi stretli,vsetci sme sa na seba usmievali a tvarili ze secko super.aspon mne to tak pripadalo.tak ma uz vcera trochu zarazilo, ked som nasla na DW stranke obvinenie Helar ze tam bezcharakterne pise pod inym nickom. Prislo mi to divne, naco este stale musi byt Helar triedny nepriatel,ved na tom stretnuti sa na nu tak nikto netvaril ale sak ok. to som este akosik vedela spracovat,sak v podstate sa nikomu nic realne nestalo,ani neublizilo,proste obycajne internetove prekaracky. ale ked vzapati na druhy den vytiahne Dreamingraven pol roka stary clanok a zacne jacat na ratu ze jej partnera zla Helar a jej prisluhovaci zakerne osocuju,to uz bolo na mna akosik too much. to uz chapem ako jasne,priame domahanie sa pravoplatneho nepriatela a zasluzenej role obete plnou parou,takpovediac za kazdu cenu,s rozkrocenym postojom s rukami vbok. a tohoto sa ja velice bojim. bojim sa ze naskocim na tu hru ked tak velmi chce a dam to co ziada.a som schopna aj velmi agresivne a skaredo so vsetkymi efektami.toto uz nie je pripad DR, to uz je paralela z mojho skutocneho zivota.ja viem byt taky kvalitny zloduch,ze som pre milovnikov roli obete na nezaplatenie.ale ked ten zloduch je taka spatna postava a ja by som tak rada za princeznu.no,nemam to doriesene,nemam.co uz so mnou.
      inak,celkom fajn diskuska nakoniec,nemyslite ? 😀

      Páči sa mi

      • matrioshka, článok, o ktorom je tu reč, NEBOL až do nedávna verejný – teda nemali sme možnosť reagovať naň skôr, než len včera. Zuzka ho našla – po mojom upovedomení, že sa objavil na helarinom blogu – cez Google a keďže sa ma chcela zastať, napísala komentár. Domnievam sa, že bol písaný celkom miernym tónom, žiadala však, aby helar uviedla, na základe čoho dospela k uzáveru, že DW je “slovenský Tolték”. Stačilo, aby helar slušne odpovedala na otázky, ktoré jej DR dala a mohlo byť vyriešené, bez nasledujúceho sporu.
        Ak sa ti zdá, že DR bola v pozícii obete, tak asi preto, že sa tu začali do nej niektorí navážať, a prispela si ktomu aj ty. Ak si sem dofrčala s návalom zlosti, možno pocit skrytý za tým (u teba) bola tiež pozícia “obete” toho, čo sa tu, podľa tvojho vnímania, dialo. Uvedom si to, prípadne Priznaj (nemusíš verejne) a nešermuj slovkom “obeť”, akoby sa aj teba samej netýkalo. Kde je (v človeku) časť, ktorá je označovaná ako “obeť”, tam je aj “tyran” či “sudca”, to ti predsa nemusím pripomínať. Čo vidíš na druhom, máš aj ty sama v sebe – či sa ti to páči, alebo nie. Je to len otázka toho, s čím sa momentálne viac identifikujeme…

        Páči sa mi

      • nebol az donedavna verejny znamena presne co?mam taky dojem ak ma pamat neklame ze tento blog sa otvaral nejak okolo mojich narodenin,t.j. 28.3, co mi nejak nesedi s oznacenim “donedavna”.ak by som dofrcala nahnevana,nemam problem povedat,ze som nahnevana uz dofrcala.svoje emocie som popisala uz vo svojom prvom komente a tie vznikli, ako tam aj pisem, az v priebehu citania diskusie helar a Dreamingraven.mozes to samozrejme spochybnit, na tvojom mieste by som preskumala,co ma vedie k tomu, aby som sa prave toto snazila spochybnit. takisto nemyslim, ze by som mala problem priznat si ze aj ja poznam rolu obete a viem co je na nej take pritazlive.ostatne,ja som si myslim tu sebareflexiu spravila celkom kvalitne, ak si mal potrebu mi v tom este trochu pomoct, ocenila by som menej tych klasickych fraz a viac konkretnosti.len to by uz vyzadovalo asi aj kusok tvojej sebareflexie, do ktorej ta nemienim tlacit.napriek tomu bez toho,aby si k tomu vlozil aj kusok seba, mi ten tvoj pohlad pripada dost napovrchu, len take vseobecne tlachacky,ktore sa daju pouzit v podstate na vsetko, takze vlastne,nic moc.

        Páči sa mi

  26. pripadam si ako divak v hladisku pri nejakom sportovom podujati:-D.dajme tomu tenisu napriklad..hlava mi lieta z jednej strany na druhu a so zatajenym dychom sledujem kto prave skoruje..vyrovnana hra je to:-D..ale ked sa nad tym hlbsie zamyslim, neviem ci ta hra ma nejaky zmysel..takto na mna posobite..ako na okoloiduceho, ktory sa len tak pristavil aby sa niecomu priucil..vidi suboj titanov, jeden nad druhym sa snazi vyhrat..boj a zase len boj..suboj vlastnych pravd ..ktora pravda zvitazi ked vraj existuje len jedna ? sice to robite inteligentne,ale i tak chytate sa za slovicka a jednotlive frazy, ale tento dialog , trialog alebo akohonazvat XXXXlog. konieckoncov pre citajucich okoloiducich vyznieva ako obycajna hadka…nie je to zbytocna strata energie? ale zase na druhej strane ma to uputalo a pobavilo, ze i hadat sa da takouto obohacujucou formou..

    Páči sa mi

    • 😀 áno dien …. presne na toto sa snažím vo svojich komentoch poukázať …. je to sranda dívať sa na ten boj titanov … rozum proti rozumu … ale? má to nejaký význam ….

      ale priznám sa, že ma to baví táto hra …. a dúfam, že sa ešte chvílu pobavím, … som škriepna baba predsa, ktorá si sedí na priedomku a kuká ako sa susedovci vadia …. no nechám si to ujsť? ani za svet vo svete kde sa dlho nič nedeje je toto oživenie ako ….. 😛 😀 nebudem písať žiadne nadávky 😀 😀 😀

      Páči sa mi

      • 🙂 Lilah,

        nerada dokladám, že som “škriepna baba” 😛 , ale nedá mi to… Už druhý alebo tretí raz píšeš “boj rozumu proti rozumu”. Ja tam z jednej strany ten rozum hľadám dosť márne. Vidím spústu chcení a projekcií a vlastných emócií, ale nie rozum. A s radosťou som sledovala, kam až vedie prílišná emocionalita typu “ó ja taká dobrá” – k výpovediam typu “Onko ochorenie mame spolocne…Ak je to ovsem pravda.” Tam som sa pokúsila nakamuflovať emocionálnu reakciu (zbaštila si mi to?) a čo prišlo ako odpoveď? 🙂 Emócia. Čistá, nefalšovaná emócia (“Máš potrebu posledného slova a kopnutia do DR?”), sebaobhajovanie a vykríkanie, ako je niekto lepší/horší. 🙂

        Viem, že ty síce reaguješ tiež z emócií, ale u teba je to nejaké iné – nie vždy s tebou súhlasím, ale nie je to o sebainscenácii, ale o tvojom postrehovaní sveta cez emocionálny kanál – a to ma obohacuje. Ty hovoríš (cez seba) o svete, nie o sebe a o iných ľuďoch. 🙂 Myslím, že budem musieť korigovať svoje pôvodné vyhlásenie, že pohŕdam emóciami. To, čím pohŕdam, je vzťahová orientácia povýšená nad vec. 🙂 Pax.

        Páči sa mi

      • heli 🙂

        čo je na tom ked sa označím za škriepnu babu? … som škriepna, mala by si byť u mňa doma ked niečo “slušne” 😉 ale rázn a jaasne vysvetľujem zákonitému 😛 😆 …

        mno … rozum proti rozumu … ja to vidím jednoducho … emočný vnem, ktorý vznikol v srdci, je poslaný doslova do mozgu … ten ho analyzuje a následne pretvára na pocit … ten pocit sa ten istý rozum, teda mozog snaží pomenovať … tým že ho už len pomenuje vzniká niečo čo vôbec nebolo ako prvé … napr. emočný vnem DR prvý vnem po prečítaní tohoto článku mohla byť bolesť, … mozog tu rozšifroval ako hnev a rozmenil na drobné .. na pocity atd … tam niekde vznikol prvý komentár … v ktorom “ta vyzýva” 🙂 … ak by šla podľa prvého emočného vnemu a jednoducho ho pomenovala taký aký je .. a trebárs … bolí ma že tak a tak vidíš môjho parnera, prosím ťa mohla by si mi povedať, v ktorej časti alebo kedy sa DW pomenoval na toltéka ( sranda … doteraz som si myslela, že slovo tolték je vlastne dobré označenie jedinečnosti myslenia, poznania, chápania, vedomia atd.. v týchto komentároch som zo strany DW a DR postrehla akési bránenie sa tomuto označeniu … ako keby to bola nadávka .. zaujímavý poznatok toto je pre mňa 🙂 ) …. mno ale späť … nie je natoľko dôležitý aby sám seba takto označoval atd … chápeš? .. toto by bola emočná reakcia, ktorá zodpovedá prvotnému emočnému vnemu … ale? čo nastalo? … nastalo len slovíčkarenie, chytanei sa za slovíčka a dokazovanie si rozumom a to z oboch strán, ( možno aj z mojej, to neviem presne posúdiť .. ale umysel to nebol, čo sa mna týka ) že práve to moje chápanie toho a toho pocitu je to správnejšie … preto to bolo doslova boj rozumu proti rozumu … teda ega proti egu … ak by čo len jedna strana zareagovvala srdcom proti rozumu, … bola by komunikácia iná … snád som to vysvetlila zrozumitelne … ( ale tak v konečnom dôsledku, som rada, pretože je horúco … a toto mi oživilo deň, … presne ako tá škriepna baba čo sedí na priedomku, prstami si robí mlyn 🙂 a díva sa na hádku susedov … tým že som sa zapojila do debaty som vlastne schytala aj ja .. .ale tak nevadí … 😀 .. dobrá facka je niekedy dobrá .. prekrví tvár, napraví krčne stavce, .. no paráda predsa nie? 😉 😀 😀 😀 )

        vieš čo sa mne na tejto debate páči najviac? … že nech sme všetci akýkolvek, vzdelaný, múdry, cítiaci atd … sme len ludia … to sa mi páči najviac … a popravde, vidieť pár milujúcich sa ľudí vždy poteší ( DW a DR … je medzi nimi pocit, že sa milujú .. a tu je už len maličký krôčik k tomu že sú v láske … je to predsa krásne a nie odsúdenia hodné … )
        mám rada ľudí čo smrdia človečinou … a toto .. človečina bola … 🙂

        a inak …toto je presne tá situácia, kktorú som opisovala v článku o stereotypných reakciach, príbeh o budhovi a tom flustajúcom ujovi … DR mi príde ako jasný učeníci budhu ( zastávala sa niekoho koho pozná .. vie aký je … ) ty si mohla byť ten flustajúci ujo .. a DW mohol byť ten budha .. škoda že tak nereagoval … vy dve áno, on nie … a to sa mi páči ..najviac ..

        https://eprakone.wordpress.com/2011/07/12/stereotypne-reakcie-reakcie-na-zaklade-skusenosti-z-minulosti/

        pekný den prajem heli a nie len tebe samozrejme 🙂

        Páči sa mi

  27. Nadherna ukazka fungovania moderneho cloveka vo vztahu k dalsim modernym ludom 🙂

    Pripomina mi to jeden vtip z cias socializmu:
    Do Moskvy prileti navsteva z USA a, ako inak, domaci sa snazia ukazat v co najlepsom svetle.
    Galerie, muzea, Kremel… a samozrejme, nevynechaju ani moskovske metro,
    kde domaci sprievodca navstevnikom s pychou hovori:
    Tadialto prejde obojsmerne kazde dve minuty jedna vlakova suprava.”
    No prejdu dve minut, tri, styri.. sedem a nic.
    Na to sa sprievodca nervozne otoci na americkych hosti:
    “No dobre, ale my aspon nelyncujeme cernochov.”

    Obhajovat svoju zadubenost tym, ze “ale ved ten druhy je este zadubenejsi” je sice
    prirodzenou reakciou nasho “vedomia” ale v skutocnosti to neriesi vobec nic.
    Asi ako ked vas niekto na ulici upozorni, ze mate na satach flak a vy,
    bez toho aby ste sa co len pozreli na to miesto na ktore ukazuje odvrknete:
    “No lebo ty si dokonaly!”

    Ale kto chce psa bit, palicu si najde. A trafene husi gagaju 🙂

    Páči sa mi

  28. Rád by som všetkých požiadal, aby sme túto plamennú debatu uzavreli. Ak má niekto potrebu reagovať, nech je to adresované mne, nie DR a nech sa vyjadruje o mne/k mojim prejavom, nie o DR. Pripomeniem, že sa ma sem prišla zastať aj s mojím povolením – nemusela to robiť, ale urobila. Ešte raz, dôrazne žiadam, aby sa tu už viac neriešila DR, nech už reagovala akokoľvek. Zvlášť žiadam teba, helar, apelujúc na tvoj rozum a schopnosť vedieť prestať a neťahať veci do extrému. Rieš seba, nie DR.

    Páči sa mi

    • 🙂 Vieš čo? Riešim… denne. 😉 Keby si nebol dodal tú poslednú vetu, mohol tvoj koment vyznieť celkom nestranne. 🙂

      Za mňa: Ak sem DR nepríde a nebude pindať, nevidím, prečo by som mala chodiť ja k nej pindať. Už som jej to urobila?

      Ovšem ak príde a bude… 🙂 …

      Ale na jedno ťa upozorňujem vopred: práve uvažujem nad tým, že spracujem článok o tom, čo som sa za včera a dnes naučila. Myslím, že je potrebný. A tam budem konkrétna. 🙂

      Páči sa mi

    • DW

      keď som si prečítala tento tvoj komentár, vybavili sa mi oči mojích detí … a čo konkrétne? presne ten moment keď som vo svojom slovnom prejave voči nim bola povedzme nespravodlivá, práve ten moment, keď sa plnia očká slzičkami … a tu sa mi to spojilo s tým tvojim komentom … ale tak k veci …

      Ospravedlňujem sa, ( ak je za čo, a tvoj komentár patrí aj mne, ak nie tak je potom všetko v úplnom poriadku ) … úprimne a od srdca, RV za to, že som jej svojim názorom vsypala soľ do otvorenej rany … ale nejako prihluplo, alebo lepšie primúdrelo som predpokladala, že ak prišla na verejný blog komentovať, je pripravená vypočuť si aj názor iných ľudí … naozaj ma to mrzí, nemusela som sa do toho zapájať … no čo už, stalo sa 😦 … ( zvažovala som, že využijem možnosť a ospravedlním sa v súkromí, .. no z min. dvoch dôvodov som to nespravila … nechcem komunikovať cez e-mail s hocikým a po 2. moje komentáre boli verejné a preto by nebolo fér skrývať sa za súkromie ak som reagovala verejne … )

      DW a DR naozaj ma to mrzí … no stojím si za názorom, ktorý som tu napísala, ak sme schopný sa odosobniť a dívať sa na tieto situácie z nadhľadom … myslím, že ozaj sa máme všetci ešte veľa učiť, a hlavne reagovať srdcom a nie rozumom, teda egom .. 😕

      pekný zvyšok dňa prajem 🙂

      Páči sa mi

      • 😀 a ešte tu aj sprzním meno … no ked sa darí tak ssa darí veru 😀 … nie RV ( od slova raven .. ale DV) …:D

        Páči sa mi

      • bože môj .. čože som to tu zasa popísala? 😯 … nie DV … ale DR … ospravedlnujem sa… šla som z deťmi na trampolínu …. 😆 … mno … 😛 😀

        dobrúúúú

        Páči sa mi

  29. lilah presne tak to vnimam ako Ty…a dovolim si jedno moje zamyslenie sa nad takymito situaciami..prave v takychto ludskych subojoch si clovek uvedomuje ze je clovekom..mozem mat nacitane tisicky knih, mozem mat nameditovane do aleluja, ale pride niekto, alebo nieco a prave v case ked si myslim ze so mnou nic nepohne, ze som nad vecou, tak sa vytocim, ze som sama sebou a svojou reakciou prekvapena a mozem zacat od zaciatku..situacie a ludia sa neustale opakuju v roznych odlisnostiach a ja zistujem akym som len malym cloviecikom, ktoremu vladne opat jeho velke EGO..zatial sa vo svete ludi nic po cele tisicrocia nezmenilo..cely zivot je boj..boj EGA a SRDCA..kto nakoniec vyhra?

    Páči sa mi

      • Podľa mňa život je život a boj je boj. Život je boj je postoj. Ak bojuje ego a srdce, nevyhrá nikto. Ego boj posiluje. Je nahnevané, cíti sa nemilované, tak sa hádže o zem a kopká nožičkami. Alebo sa na chvíľu schová a čaká ako partizán v zákryte na svoju príležitosť, aby v najmenej očakávanej chvíli vyrazilo do útoku. Zatiaľ to vidím tak, že až keď sa človek rozhodne úprimne a hlboko milovať svoje ego (nahliada naňho ako na samostatnú bytosť vo svojom vnútri), a vylieči jeho rany láskou, tak sa časom ego nechá presvedčiť k spolupráci. A potom môžu byť so srdcom jeden tím, a človek sa môže stať celistvou osobou.

        Páči sa mi

    • Všetci sa učíme a potrebujeme sa navzájom ako zrkadlá, aby sme sa mohli sami lepšie pochopiť 🙂 Majster, čo nás niečo naučí, môže byť ktokoľvek, bez ohľadu na úroveň vývoja na ktorej sa nachádzame :D, stačí ak máme naše prijímače zapnuté na “príjem” :P.
      Ja som veľmi rád a vďačný za túto diskusiu a myslím si, že ak bude potrebné, bude pokračovať. Má svoje vlastné pravidlá a nie taká, aké by sme si “my” priali a v tom je tá krása a spontánnosť 😀

      DR, ja ani z ďaleka ešte nie som nad vecou, len vzhľadom na to, že sa ma táto téma netýkala osobne, som mal možnosť sa na ňu pozrieť v kľude.

      Mám rád všetkých ľudí, ktorý sem chodia, pretože každý kto sem príde a niečo napíše, to proste má spraviť, aj keby prínosom bol “iba” 1 uspokojený čitateľ. Toto je fascinácia tohoto blogu a jemu podobných.

      Ja sem nechodím preto, aby som našiel ľudí, ktorý budú so mnou vo všetko súhlasiť, ale preto, lebo verím, že tu nájdem odpovede a pravdou je, že neprešiel deň, kedy by som tu niečo nevykutral (nie vždy som s tým spokojný čo nájdem) 😀 a myslím si, že preto sem chodí aj väčšina čitateľov a pisateľov, lebo tu nachádzajú odpovede na svoje otázky, alebo dostanú “nákop” tým svojim smerom, čo je zase vlastne jedno a to isté 🙂

      Páči sa mi

      • Lilah: “DW a DR naozaj ma to mrzí … no stojím si za názorom, ktorý som tu napísala, ak sme schopný sa odosobniť a dívať sa na tieto situácie z nadhľadom … myslím, že ozaj sa máme všetci ešte veľa učiť, a hlavne reagovať srdcom a nie rozumom,”
        S tym vsetkym suhlasim aj ja. A dakujem za link na poucny clanok.

        Helar: “Ak sem DR nepríde a nebude pindať, nevidím, prečo by som mala chodiť ja k nej pindať. Už som jej to urobila?”

        Nie, moj blog si komentovat nechodila. No DW to myslel zrejme tak (ak nie nech ma opravi), aby si prestala riesit hlavne tu v tejto debate neustale len moje spravanie, ak sa chceme posunut aj niekam dalej. Ak riesis svoje spravanie kazdodenne, ako si spomenula, ok klobuk dole a vsetka cest.
        A nebudem sem chodit “pindat”, neboj sa. Pretoze mam velmi silny pocit, ze nech poviem cokolvek (naozaj cokolvek), tak to otocis a vyuzijes proti mne a po takej komunikacii naozaj netuzim. Jedine, ak by som bola masochista, co dufam nie som 🙂

        Niektori sa vyjadrili, co vsetko im na mojom spravani vadilo, no myslim si a zaroven to aj tak citim, ze plati pravidlo, ktore uz spomenul DW – na druhych nam vadia hlavne tie vlastnosti, ktore mame aj my v sebe, ale neuvedomujeme si ich… To plati samozrejme aj na mna ohladne mojich reakcii na Helar…
        V tejto suvisloti ma napadol pekny citat od T. Maresa (Cry of the Eagle):
        „Bojovníci poznajú každý aspekt svojej bytosti čo najintímnejšie, dokonca i svoje latentné tendencie a obzvlášť svoj skrytý potenciál. Aby toto dosiahli, používajú svet okolo seba ako zrkadlo, pretože v tom zrkadle stojí všetko odhalené.”

        Nieco podobne vyjadril vlastne aj Iskra: “Všetci sa učíme a potrebujeme sa navzájom ako zrkadlá, aby sme sa mohli sami lepšie pochopiť Majster, čo nás niečo naučí, môže byť ktokoľvek, bez ohľadu na úroveň vývoja na ktorej sa nachádzame , stačí ak máme naše prijímače zapnuté na “príjem”

        Páči sa mi

      • DR 🙂

        môžem? .. 😉 .. snád môžem, vlastne sa nepýtam, prosto môžem 😀 … všetko beriem na vedomie .. aj ked rečičky o zrkadlách mi lezú na nervy, … lebo sa dajú dosť zneužiť .. myslím, zrkadlá, nie tie reči 🙂 … vieš, ono to je pravda a zároveň ani nie … lebo to často zvádza k povrchnému posudzovaniu konania iných … nie k skutočnej práci na sebe ( zvlášť ak vidíš iba chyby iných .. teda pardon, zvlášť ak vidíme iba chyby iných .. aby si to niekto, nemyslím teba a DW alebo helu napr. nevysvetlil tak, že to zasa hovorím adresne tebe 😀 … more 🙂 ) … a koniec koncov, .. zrkadlo je zrkadlo … a to odráža všetko .. teda aj krásu, a dobré vlastnosti … vieš ja nechápem, prečo sa stále vypichujú len tie negatívne, ked tá krása
        viac poteší … a to priamo obe strany .. 🙂

        ale tak o tom som nechcela .. chcela som vypichnúť vlastne to čo adresuješ helar .. a síce pocity .. vieš, .. život ma naučil, že to čo je moje je moje …a to vrátane pocitov či stavov … takže pocit akýkokolvek máš je jedine tvoj .. nie niekoho iného a to aj vtedy nie, ak je to muž ktorého miluješ … naozaj to tak nie je … všetko čo tvorí teba prosto teba tvorí … pocity také či onaké je to jedno .. a čo tým chcem povedať? .. neodvolávaj sa na to čo chcel povedať DW .. to čo uznal za vhodné povedal, rovnako ako ty … a popravde, ako ťa tak čítam teraz viac, v spojení s tvojími fotografiami si človek nesmierne citlivý, jemný a nežný .. ale? .. to sme všetci vo svojej podstate … len tie prejavy vonka sú iné … ale každý sme z toho istého cesta … každý túži po tom istom … po láske .. niekto si ju definuje ako lásku partnera, iný ako lásku detí, iný ako lásku priatelov .. ale spoločný menovatel je ten istý a to je láska …

        si citilivá a jemná žena … a to sa mi páči … no jemnosť nie je v schopnosti skladať sa .. jemnosť je práve v sile .. ako lístok na strome ktorý sa chveje vo vetre … je jemný a predsa je najsilnejší na svete …… a ak si niekto myslí, že to mám naštudované a nadrené z kníh … ee, omyll .. to sú ,moje pozorovania a otvorené oči dokorán … prosto nik nie je dobrý či zlý … stači a uplne … že iba JE! ….

        pekný večer prajem … ja už ostanem chvíl ticho .. zaleziem do svojej jaskyne ( samej seba ) a bude nádherné ticho … a pár jedincov sa možno aj poteší veru 😛 😀 😀 😀 😀 😀 ….

        dobrúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú a nielen tebe samozrejme 🙂 … od inéh komentujúceho na inom blogu som chytila … taky všem kolemjdoucim ( nie nebol to karlos 😉 😀 ) ale je to rozhodne muž, ktorý je nesmierne mudry .. ale to je už iný príbeh veru 🙂

        Páči sa mi

  30. Nakoľko sa rád pretvarujem a hrám na niekoho, kto nie som, napíšem ti helar, že si o tebe myslím, že sa nadraďuješ, pretvaruješ, si arogantná ženská, máš naduté ego. Aby bolo jasné, kto naozaj som. Pokrytec.

    Páči sa mi

    • 🙂 Ahoj, Pokrytec… nemáš už tých nickov priveľa? Ale musím priznať, teraz si sa ma hlboko a nehynúco dotknul, ba priam ma urazil… Ja už asi ani spať nebudem! 👿 (A keď nezaspím, budem aspoň nadúvať svoje ego. Nech praskne. 😆 )

      Čo sa týka tej Zuzu, postla som jej u teba pár otázok, tak som zvedavá, ako vysvetlí, že sa vytasila práve s mojím menom. Ak chceš, pošli mi jej IP off-site a ja zistím, čo je zač na tejto stránke – ale také dôležité to tiež zas nie je. 🙂

      Páči sa mi

  31. V poznaní nie sú rozdiely, poznanie JE. Je to len na nás, či si tú cestu poznaním uvedomujeme alebo nie. Nemali by sme súdiť iných a ich cestu poznania, pretože sme odsúdili zároveň vlastnú cestu poznania a cestu toltékov. Samotná cesta toltékov, je cesta, ktorá nám pomáha nájsť samých seba, získať možnosť pretvoriť svoj život a nie život ďalších toltékov. Je to cesta k múdrosti a osobnej slobody. 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor