Zo stalkovacej skupiny: malé cvičenie na sebaočistu a sebapoznanie

Stalkovanie Piatich dohôd Miguela Ruiza už začalo. A v priebehu diskusií priniesla Tina jeden zaujímavý úryvok z webu – techniku, ktorá nám pomôže posunúť sa trochu k bezchybnosti (alebo aspoň obmedziť následky energetických výmen z celého dňa):

Každú noc pred spaním (keď vaše podvedomie je viac poodchýlené) nadýchnite sa a vydýchnite v pomere 4:4 a úplne zrelaxujte (4 tlkoty srdca počas nádychu a 4 tlkoty počas výdychu). Môžete pritom ležať na posteli alebo sedieť (pokúste sa nezaspať!), začnite sa rozpamätávať na celý deň od začiatku až do konca. Preskúmajte každú situáciu prežitú počas dňa s láskou a bez zbytočného obviňovania seba samého ako i ostatných. A odpovedzte si na nasledujúce otázky bez toho, aby ste sa trestali.

Čo som si myslel, alebo cítil a nemal by som si myslieť, alebo cítiť?
Na čo som nemyslel, alebo čo som necítil a mal som myslieť, alebo cítiť?

Čo som spravil a nemal som spraviť?
Čo som nespravil a mal som spraviť?

Čo som povedal a nemal som povedať?
Čo som nepovedal a mal som povedať?

Cieľom nie je obviňovať seba alebo ostatných, ale jednoducho preskúmať našu činnosť a pracovať na zmenách nášho správania. Časom dospejete k zrelšiemu pohľadu na seba samého a pochopíte, že sa zrýchľuje rast vášho morálneho, duchovného a mystického života.

Takže aj tí, čo nestalkujete s nami, môžete si urobiť svoj vlastný stalking a napísať nám ostatným, ako sa vám s týmito otázkami pracuje!

Zdroj je vraj Daskalos.

P.S. zo 17. 9. 2022: Ako som dnes čítala toto cvičenie, vidím v ňom ohrozenie, ktoré som v ňom kedysi nevnímala. “Mal som/nemal som” v sebe nesie to riziko, že miesto našej duše odpovie naša “výkladná skriňa”, náš tieň. Ten sa zakladá na dualite “som – nie som” a udržiava nás v predstave, že niektoré veci sú “dobré” a “osvietené” a iné sú “zlé” a mali by sme sa za ne hanbiť a potláčať ich.

Nerobte to.

Cvičenie pokojne používajte aj naďalej, ale s jednou malou zmenou: miesto “mal som” použite “bolo by vhodnejšie/účelnejšie“, aby sme sa miesto posudzovania držali na rovine skúmania našich ťahov a ich dopadov!

P.P.S.: Mimochodom, koho téma našich vytesnených stránok a obmedzujúcich presvedčení zaujíma, 16. 10. 2021 bude prebiehať Mastermind na tému Náš tieň a práca s ním!

11 thoughts on “Zo stalkovacej skupiny: malé cvičenie na sebaočistu a sebapoznanie

  1. Mám otázku 🙂 Na základe svojich odpovedí sa mám potom nabudúce zachovať inak? Lebo ja by som vedela, čo som mala povedať alebo spraviť, ale v skutočnosti by som to asi zasa spravila/povedala po starom.

    Páči sa mi

    • Ja si myslím, že siliť netreba nič, ale ak budeš pravidelne takto rekapitulovať, tak po čase, keď sa znova dostaneš, do situácie, kde si pred tým spozorovala rozpor, tak už sama začneš rozmýšľať, že či znovu zopakovať reakciu, ktorá nebude úplne optimálna, alebo rovno reagovať optimálne, aby nebolo treba nič opravovať,ľutovať, vyčítať si a trestať sa 😉
      Cieľom by malo byť, nájsť a identifikovať chybné vzorce správania (dohody) a nahradiť ich správnymi.

      Páči sa mi

      • Vďaka iskra. No, veru budem musieť začať aj ja pátrať po svojich vzorcoch. A dá sa súčasne riešiť všetko, alebo sa vždy zameriavate na jednu oblasť? Napr. škola/práca, domov, kamaráti alebo proste doradu celý deň a všetky situácie? Ja som momentálne na opačnom konci, zrovna bojujem s parazitom, chvíľu sudca, chvíľu obeť (vlastne asi obaja naraz), ale ono to vlastne vychádza z tých denných situácií. Kde som sa “zasa raz” zachovala tým istým spôsobom a potom som si to začala nenormálne vyčítať a následne rozmýšľať ako sa potrestať, slovne/fyzicky… Myslíte, že sa takto dá zmierniť napr. aj tréma (možno až sociálna fóbia – hovorím možno, lebo som ešte nebola u psychoša, ale začínam nad tým vážne uvažovať)? Fu, no dúfam, že tu nezačnem pôsobiť ako blázon. 🙂 Prosím o pochopenie.

        Páči sa mi

      • Margareta, ja sa snazim stalkovat vsetky oblasti naraz, doradu cely den (alebo cez den). Myslim ze ma kazdy svoj vlastny styl ako stalkuje, ak sa to tebe hodi podla oblasti, je to v poriadku. Ide aj o to, ako sa ti podari adapatovat nove dohody do denneho zivota – niektore nahradis hned a pri niektorych “bojujes” aj rok. Preto sa ti tie oblasti podla mna po case zmiesaju (ak si ich rozdelis).

        Páči sa mi

Povedz svoj názor