Reiki: pozície rúk pri liečení iných

Tieto pozície rúk sú na univerzálnu energetizáciu tela, keď nevieme presne, kde by mohol byť problém. Sú výborné pre začiatočníka. Neskôr sa naučíme hmatať auru, vychytíme (alebo možno aj uvidíme) centrá ťažkej energie a tie potom extrahujeme.

Prvé pozície sú veľmi dôležité, pretože liečia vnútorné žľazy v mozgu (epifýzu, hypofýzu, talamus, hypotalamus a hippocampus). Zdroj je William Lee Rand:

Pozícia 1: Ruky položíme nad klientovu tvár a oči, ale držíme ich trochu vypuklé, aby sa naše dlane nedotýkali jeho viečok. Ak sa nám pri reiki potievajú ruky, položíme na oči klienta vreckovku.

Liečime: oči, dutiny čela a tváre, ústa, svalstvo tváre, čelné mozgové laloky a Tretie oko.

Pozícia 2: Ruky položíme na boky hlavy tak, aby dlane boli v tvare misky a nad ušami.

Liečime: Uši, horné svalstvo šije, tok krvi do hlavy, horné stavce chrbtice.

Pozícia 3: Ruky oprieme o seba zápästiami a priložíme ich na temeno hlavy.

Liečime: Vlasovú časť hlavy (skalp), cerebrálny kortex, korunnú čakru.

Pozícia 4: Jemne si uložíme hlavu v dlaniach. Ruky sa nám navzájom dotýkajú a prsty spočívajú na báze lebky.

Liečime: Lebečné kosti, miešny mok, bázu lebky a horné krčné stavce.

Pozícia 5: Ruky položíme nad kľúčne kosti. Prsty smerujú k nohám klienta, palce sú buď pod šijou, alebo na kľúčnych kostaich klienta.

Liečime: Spodnú časť šije, plecia a stredné krčné stavce.

Pozícia 6: Ruky položíme pod bradu nad hrdlo tak, aby sa hrdla nedotýkali, pretože toto u väčšiny ľudí vyvolá pocit ohrozenia. Ruky sa čiastočne prekrývajú.

Liečime: Hrdlo, hrdelnú čakru, šiju, spodnú čeľusť a ústa.

Pozícia 7: Jednu ruku umiestnime pod šiju a druhú nad stred hrude. U žien túto ruku držíme vyššie, aby sme sa nedotýkali pŕs.

Liečime: Tymus, štítnu a prištítnu žľazu, srdce a srdcovú čakru, pľúca, horné hrudné stavce a pažerák.

Prejdeme na stranu, aby sme mohli prikladať ruky na trup. Jednu ruku budeme mať teraz viac natiahnutú ako druhú a prsty budú smerovať na opačnú stranu tela.

Pozícia 8:  Položíme ruky na hornú oblasť brucha, na miesto, kde končí hrudný kôš. Môžeme si lakte prieť o pomocný vankúš, aby sme nemali problém mať ruky natiahnuté.

Liečime: žalúdok, pečeň, žlčník, slezinu, obličky, stredné stavce hrudného koša, čakru Solárneho plexu (pupočnú).

Pozícia 9: Posunieme ruky trochu nadol, do stredu brucha.

Liečime: priečnu časť hrubého čreva, tenké črevo, pankreas, obličky a sakrálnu čakru.

Pozícia 10: Posunieme sa na spodnú časť brucha, ale ruky trochu nadvihneme, aby sme sa nedotýkali genitálií.

Liečime: vzostupnú a zostupnú časť hrubého čreva, tenké črevo, bedrá, stavce spodného chrbta, pohlavné orgány.

Povieme klientovi, aby si ľahol na brucho, aby sme mohli liečiť jeho chrbát.

Pozícia 11: Položíme ruky na hornú časť chrbta.

Liečime: hornú časť chrbta, pľúca, hornú časť srdca, zadnú stranu srdcovej čakry.

Pozícia 12: Ruky presunieme na strednú časť chrbta.

Liečime: žlčník, slezinu, obličky, stavce strednej chrbtovej časti, čakru Solárneho plexu.

Pozícia 13: Presunieme ruky na spodnú časť chrbta.

Liečime: Krížové stavce, obličky, pankreas, sakrálnu čakru, koreňovú čakru.

Teraz máme na výber. Môžeme pokračovať s klientom ležiacim na bruchu, alebo klientovi znova povieme, aby si ľahol na chrbát (ako je to na obrázkoch). Skúsenosti ukazujú, že väčšina klientov sa cíti na bruchu medzičasom tak pohodlne, že sa im nechce prevracať na chrbát.

Pozícia 14: Položíme ruky na kolená (zhora alebo odspodu, podľa toho, ako klient leží).

Liečime: kolená a nohy.

Pozícia 15: Obe nohy držíme spôsobom, ktorý je pre klienta pohodlný.

Liečime: nohy, členky, chodidlá, kríže a koreňovú čakru. Súčasne tým uzemňujeme klienta na konci liečenia.

Na ukončenie liečenia umiestnime ruky nad solárny plexus a v duchu si povieme “si vyliečený, sústredený a chránený silou reiki”.

Keď liečenie skončilo, necháme klienta chvíľku ešte ležať a keď už je v prítomnosti, necháme ho sadnúť si a ponúkneme  mu pohár vody, pretože liečenie často uvoľní do organizmu toxíny a voda ich musí z tela vyplaviť. Potom sa s ním porozprávame o priebehu liečenia.

19 thoughts on “Reiki: pozície rúk pri liečení iných

    • Ja mávam ruky priložené tak dlho, kým cítim, že “cucá” energiu. Podľa Lee Randa trvá celá procedúra aj hodinu a pol. Tiež to robí tak, že drží ruky, kým “tečie”, ale keď si to rozdelíš na hodinu a pol, dostaneš približnú dĺžku časov. Rátam, že 5-10 minút na jeden bod.

      Ja sa tohto postupu nedržím: otvorím auru, poskenujem telíčko, či niečo “nevyhmátnem”, a prvé, čo robím, je overovanie, či sú Bublajúce žriedla (čakry v chodidlách) otvorené. Ak nie, otváram tieto. To naštartuje samoočistu organizmu, takže potom mi stačí venovať sa len tým “vyhmátnutým” miestam. Ak nijaké miesta vyhmátnute neboli, tak proste idem po čakrách, ale hodne pozornosti venujem nohám (asi polovicu z celého času; tam sa totiž hromadí najväčšie svinstvo z celého organizmu) a bruchu (tan-tien). Nakoniec auru uzavriem a šmytec.

      Ten postup hore je “západniarsky”, kde každý potrebuje mať presný návod, čo robiť. Ale logika reiki je taká: priložíš ruky hocikam, držíš, kým tečie, a ona si už v organizme nájde presne to miesto, kde ju treba najviac. Preto sa jej hovorí “inteligentná”. 🙂

      Páči sa mi

      • Syn sa ráno zobudil s bolesťou hrdla a dutín, takže najviac som sa sústreďovala na hlavu a hrdlo a zakončila som to na solar plexus ako bolo písané v článku. Tam som cítila že ide najviac tepla.
        Heli nevieš lieči nikto pomocou Krista? Ja som si ho predstavila ako sa mi raz zjavil a on mi požehnal a vtedy som cítila teplú energiu ako mi ide z rúk.

        Páči sa mi

  1. Ešte jedna vec aká kniha je vhodná pre začiatočníkov na liečenie, nevieš mi odporučiť? Vidím, že toľko toho neviem. Kamoška mi síce ponúkla Reiky zasvätenie, ale len zasvätenie nie kurz, to vraj ona nerobí, len ak nepoznám základné zásady tak neviem, či je to vhodné.

    Páči sa mi

    • Daj sa zasvätiť! Nemusíš poznať vôbec nič (alebo ti postačí to málo, čo je popísané tu na stránke). Proste otvoríš kanál a pustiš reiki tiecť. To je celé umenie. 🙂 Dokonca ani symboly nepotrebuješ kresliť, ak ti ide reiki dostatočne silne. (No, pri liečení na diaľku by som kreslila, ale pri liečení takmer-dotykom fakt netreba.)

      Páči sa mi

      • Zdá sa to také jednoduché. Zasvätenie si urobím, aspoň budem mať v budúcom živote plus. Niekde som čítala, že to je trvalé. Liečenie na dialku ma zatiaľ nezaujíma. Najskorej sa musím naučiť liečiť v prítomnosti toho, kto to potrebuje.
        Ani ja nie som zbožná, takže som bola prekvapená, možno sa zjavil preto, lebo som stále proti anjelom..neviem.

        Páči sa mi

      • Kristus je archetyp bezpodmienečnej lásky a pocitu neoddelenosti od zvyšku. (Žiaľ, neviem to povedať lepšie.) Keď s ním začneš liečiť, je možné, že sa pomaly začneš napájať na zvyšok energetickej siete a začneš rozpúšťať hranice svojho “ja”. Bolo by to fajn; niet sa čoho báť. Vždy je lepšie byť maličký atóm nekonečnej dobroty ako samostatná veľká kopa hnoja. 😆

        Páči sa mi

  2. Skúšala som zasvätenie kristovho žezla a ako som začínala pocítila som ako ma chytil za ruky, pocítila som veľké teplo na nich a vtlačili sa mi slzy do očí. Prerušila som to potom, nedokázala som pokračovať. Musím na to nabrať odvahu a potom nechať všetku bolesť zo seba vyplaviť slzami.
    Vďaka za rady.

    Páči sa mi

  3. HELAR vždy mi spravíš veľkú radosť každým novým článkom o REIKI alebo o čakrách a liečeniu 🙂 chcem sa však spýtať že keď sa chcem dať zasvätiť alebo naladiť na reiki či to je univerzálne alebo aj zasvätenie môže byť cez karunu alebo iný druh REIKI…v tomto sa akosi strácam…:-(

    Páči sa mi

  4. HELAR: brat mal teraz autonehodu a je v umelom spánku, ma pomliaždený mozog a scém vedieť, či takouto energiou by sa mohol zlepšiť liečenie? skus mi o tom niečo napísať prosím ťa..

    Páči sa mi

    • Maťo,

      reiki výborne môže napomôcť procesu hojenia, vie ho urýchliť, vie ubrať bolesti, vie zvýšiť celkovú odolnosť organizmu, ale nie je náhradou za konvencionálne liečenie. Pre tvojho brata je tento umelý spánok dobré obdobie na to, aby mu niekto poslal reiki – pokiaľ si vie spirituálnym kontaktom získať jeho súhlas k spolupráci. Rozhodne reiki nikdy nikomu neuškodí. 🙂

      Ak nemáš v svojom okolí reikistu, ktorý by to urobil, viem ešte o jednej metóde, ktorú použila kamarátka na svojej vnučke, ktorá doktorom zomierala pod rukami – liečila ju cez SRT. Dnes je dievča čulé, zdravé a vylízalo sa z toho. Takže skutočne spirituálne vyspelý praktik SRT dokáže aj takéto “zázraky”.

      Páči sa mi

  5. heli

    popravde, neviem kam mám pichnúť svoju otázku, tak ju dávam sem 😕

    čo robiť v prípade dlhodobejšo trvajúcej horúčky … na nete som si našla poväčšinou rady, že treba k lekárovi, .. tam som už bola .. viem čo mi je, liečim sa, a aj napriek tomu žee nie je dôvod na to, aby horúčka pretvávala, mám ju …

    je to taký zvláštny druh horúčky, .. necítim sa nijako obmedzujúco, nie je to o tom, že by som nevládala pohnúť rukami či nohami, a predsa ju mám,.. ako keby vo mne niečo horelo ( staré návyky, putá atd ) … cítim sa ako vták fénix dokelu,pretože aj napriek liečbe teplota neklesá naopak stúpa … hm, .. nevie niekto čo s tým?

    ďakujem

    Páči sa mi

  6. Lili, horúčka je obranná reakcia, ty vieš z čoho ju máš, len nevieš ako s ňou zatočiť. Liečiš sa , lieky nezaberajú. Po farmakologickej stránke, ak nezaberajú, si na ne rezsitentná, alebo sú pre teba slabé a tvoje telo nepríjma ich účinok, potrebuješ silnejšie. Odbery ti urobili, našiel sa škodca, čo vyvoláva horúčku? Dúfam že nejde o reumatickú horúčku, alebo niečo z mandlami.

    Neskúšala si propolisovú tinktúru užívať 3x denne? Má široké využitie na zápalové procesy. Ak si doma nos ponožky namočené v octe a na to si daj ešte jedny ponožky, nech sú nohy v teple. Tak isto aj pitie lipového čaju znižuje teploty.

    Každá choroba je len potlačená emócia…urob si cestu do seba a zisti čo sa deje. Vnútorné horúčavy sú najhoršie, …čo ťa spaluje zvnútra??? Niečo čomu sa tvoje telo bráni chce von a potláčaním do vnútra to horí v tebe.

    Ešte ma napadlo čo tvoje tretie oko a korunná čakra? Ak je priveľká aktivita v korunnej čakre vznikajú bolesti hlavy až migrény a ja ak mám aktívnejšie tretie oko pociťujem vnútornú horúčavu v tvári. Ak chceš napíš mi viac do mailu skúsim sa spýtať niekoho o radu. 😉

    Páči sa mi

    • anitram,

      ďakujem, ozvem sa ti … ale len aby si vedela, trafila si, … bolesti hlavy ( nie nejako veľmi obťažujúce 😕 ale sú ) a horiaca tvár … 😕
      ale tak ozvem sa ti majlosom 🙂

      Páči sa mi

Povedz svoj názor