Kde pre anjelov končí budhizmus?

Posledných pár dní som bola vystavená vysokému stresu. Postupne sa to prejavilo aj na mojich “schopnostiach” – celkom som stratila schopnosť vidieť a vizualizovať a začal byť problém dostať sa na moje silové miesto alebo hocijakým iným spôsobom vyliezť z tela. (Čo hovorím… “začal byť problém”… nie, ono to je problém! 😕 )

Vyvrcholilo to v poslednú februárovú noc. Večer som sľúbila Gabrielovi, že sa pokúsim počas spánku prísť a pokecáme. Keď som si ľahla, skúšala som to asi trikrát – podarilo sa mi dostať len na moje silové miesto, ale vždy ma čosi rozptýlilo alebo som jednoducho zaspala

Sníval sa mi nechutný sen, plný násilia a bezmocnosti. A pre istotu nie raz, ale hneď dvakrát po sebe… Zobudila som sa s údesom. Najprv som ho začala rozoberať, aby som sa ukľudnila, a hľadala som paralely k tomu, čo som v posledných dňoch videla v telke… nechcela som totiž, aby to bola spomienka na nejaký minulý život! Nijaké paralely som však nenašla, tak som sa rozhodla, že dodržím slovo, pôjdem za Gabrielom a opýtam sa ho, čo s tým snom. (V podstate som za ním chcela ísť len na to, aby mi povedal, že to nič nie je. 😕 )

Začala som poctivo vizualizovať. Najprv vstup do lesa; tam som sa zastavila a podrobne som všetko skúmala, aby som dostala čo najpresnejší obraz. Pomáhalo mi, že pod oknom spieval drozd. Keď už som sa ako-tak orientovala a bola usadená v mojej “druhej realite”, pustila som sa cez les. Začínala som vidieť stromy a hru svetla cez ich koruny, sadla som si na vyvrátený kmeň a sledovala muchy…Vtom som začula, ako mi niekto niečo šepká do ucha! Strhla som sa. Ani som si nevšimla, ale počas mojej úpornej snahy vizualizovať sa spustilo rádio. A hudba, ktorú hrali, ma dostala… Keď som si uvedomila, čo spievajú, stratila som celkom hlavu a s krikom “Gabriel, Gabriel” som sa pustila utekať… Celá moja vizualizácia naokolo sa rozmazala, už to bola len beztvará šmuha a ja som ňou pádila ako bez zmyslov!

Gabriel ma našťastie zachytil. Vydesila som ho svojou hrôzou. Postavil ma na zem a aspoň v najbližšom okolí vytvoril aké-také prostredie. Viac ma ani nezaujímalo – hneď som naňho vybľafla všetky moje strachy a útrapy. Ešte kým som mu rozprávala ten sen, začala som si spomínať na filmy a seriály, ktoré som videla posledné dva dni a ktoré mohli vo mne vyvolať ten pocit bezmocnosti, odporu a bolesti… Už pri rozprávaní som sa začala ukľudňovať. Odrazu to už nevyzeralo až tak ako spomienka na minulý život… Uvedomila som si niekoľko nelogičností, ktoré ma mali naviesť na správnu cestu už predtým.

“Veď už odpoveď vieš,” povedal Gabriel.

Nato som sa vytasila s pesničkou. Chvíľu ma počúval, potom znepokojene vyhlásil: “Ty strácaš dôveru!”

Nemohla som sa hádať; bolo to tak.

“Je ťažké dôverovať niečomu, čo je také neuchopiteľné a večne to mení svoju podobu,” namietla som. “A nestrácam dôveru. Ja ti bezvýhradne verím, aj keď mi povieš niečo, čo sa ukáže ako nepravdivé. Tvrdil si mi, že pôjdem v sobotu na stretnutie, ale ja som vedela, že nepôjdem. Ani som nešla. Ale beriem to tak, že keď si mi to hovoril, ešte situácia mala ten potenciál… a moja slobodná vôľa ho zmenila. Toto nie je vec dôvery, ale skôr netrpezlivosti! Keď musím čakať príliš dlho, strácam nádej.”

Zatváril sa nesmierne spokojne (nevidela som to, ale mala som ten vnem). “Za to môže ten tvoj budhizmus. Vravel som ti, že tú nádej nemáš babrať!”

Narážal na niečo, čo už je asi rok stará vec. Čítala som si knihu od Pemy Chödrön a robila som si z nej cvičenia, ktoré som považovala za rozumné. Samozrejme, to boli časy, kedy sme sa ešte s anjelmi hrýzli ako psi… A raz, keď mi urobili zle, tak som si veľkým na tabuľu napísala “Anjeli neexistujú. Gabriel neexistuje. Všetko je to len výplod mojej chorej mysle.” Po pár dňoch, keď moja autohypnóza 🙂 nemala potrebný úspech (no presviedčajte sami seba, že neexistuje niečo, čo je pre vás reálnejšie ako hmota sama!), som pristúpila k najdrastickejšiemu cvičeniu Pemy Chödrön – k vzdaniu sa nádeje. A tak som si vyrobila novú “mnemotechnickú” 🙂 pomôcku:

Vtedy mi Gabriel nesmierne vrčal, že je to hlúposť, že to nemám robiť, že si tým urobím zle… Ostatné budhistické cvičenia mu neprekážali, skôr naopak, ale toto jedno ho vyslovene vytáčalo.

No a teraz mi to s potešením natrel: “To je hlúposť, vzdávať sa nádeje a túžob. Potrebuješ nádej a potrebuješ túžby, aby si mohla ísť ďalej. Dávajú ti silu a orientáciu. Bez nich si stratená a nemáš prečo žiť. To, čoho sa potrebuješ zbaviť, nie sú túžby a nádeje, ale tvoja predstava o ich naplnení. Keď nemáš presnú predstavu, nesie ťa nádej a pomáha ti zlepšovať sa. Keď nádeji dáš presnú podobu, začínaš cítiť rozdiel medzi ‘je’ a ‘malo by byť’. Vtedy si nešťastná. Ale nešťastnou ťa nerobí nádej – nešťastnou ťa robí tvoja predstava o jej naplnení…”

Má pravdu. No ale nemohla som na to prísť aj sama?! 😕

A ešte pri spätnej kontrole s Gabrielom som sa dozvedela, že mám k článku čosi pridať: “Keď sú ľudia unavení, mení sa ich myslenie. Nemajú nadhľad a sú ustráchaní. Zostávajú na úrovni zašumenia obavami. Je na nich, ako sa k tomu postavia. Je nezmysel zabíjať nádej len zo strachu, že sa nenaplní. (Toto bola zjavne len moja myšlienka. Gabriel: To som nechcel povedať, ale daj to tam. 🙂 ) Dôveru kloní len miera zúfalstva z vlastnej zraniteľnosti. Vedz, že svoju pomalú reakciu môžeš použiť ako prostriedok proti strachu. Človek zostáva, aj keď sa sny rúcajú. Nemáš ľpieť na predstavách, no hľadaj nádej. Hľadaj v svojom srdci miesto, kde necítiš strach. Kde si presne to, čo chceš byť.”

200 thoughts on “Kde pre anjelov končí budhizmus?

  1. dakujem helar.
    az sa mi zatajil dych. tolko mojich pocitov napisanych clovekom, ktoreho nepoznam…
    a tolko odpovedi na otazky, s ktorymi si neviem rady…

    Páči sa mi

  2. pridavam sa aj ja k podakovaniu, akurat pred 2 dnami som mala silny pocit,ze som uz unavena a ako Gabriel povedal, menilo sa mi ten den myslenie … stracala som nadej, ale uz je spat …a aj pomocou tvojich clankov

    Páči sa mi

  3. takze nadej je to co mi posledne dni chyba? nevedel som to definovat a uz sa to zacina preklapat do zurivosti. Nic nepomaha a kazdu malickost vydim ako smrtelnu krivdu a pritom vonku je tak krasne. Viete niekto ako z toho von? dakujem

    Páči sa mi

    • Jesť banány. 🙂 Ide asi o hormonálne výkyvy na jar a banány sú dobré antidepresívum. S nimi sme hneď miernejší. Váš Zelovoc. 😀

      (Nie; je to pravda… Trpím depresiami vyvolanými chemickou nerovnováhou v mozgu – produkcia serotonínu – a banány ma dosť dobre stabilizujú v čase, keď mám veľké výkyvy.)

      Páči sa mi

      • OK, takze zajtra nabalim banany a idem lyzovat… 🙂 kazdopadne dakujem za radu, urcite vyskusam. 🙂

        Páči sa mi

  4. Samotná túžba ktorá nám dáva ciele je od Boha ale cestu k jej naplneniu si volíme sami. Jasne keď mame nedostatočné poznanie zlu výchovu alebo zdeformovaní obraz sami o sebe čí o svetu môžeme na tej ceste pohorieť. Príklad túžba po bohatstve: zarobiť alebo ukradnúť… túžba po vzťahu: znásilniť alebo zamilovať sa… Ale pôjdem ešte hlbšie čo sa stane ak sme napojení na Boha alebo pre každého indivydualne vyššiu múdrosť, vedenie, anjelov ,svete ho ducha -vyššie Ja… doplňte si čo chcete. Tak tu cestu k naplnenú túžby si už nevyberáme mi ale necháme si ju ponúknuť od vedenia a aké miesto v tom mame- prijať tu cestu… nič viac ani menej len to prijať tak ako primáš jedlo keď cítiš hlad alebo vodu ak cítiš smäd … atd. A teraz budem trocha tvrdí no musím to napísať NADEJ POTREBUJE ČLOVEK KTORÝ NEMÁ VIERU… Preto ti ta kniha hovorila že môžeš pochovať nadej ale asi zabudla dodať že tu nadej nepochovávaš ti ale ju pochová TVOJA viera…

    Páči sa mi

    • Prepáč, ale toto ma vytočilo: ” túžba po vzťahu: znásilniť alebo zamilovať sa…” Nedokážem si ani v nabujnejšej fantázii predstaviť, ako znásilnenie môže naplniť túžbu po vzťahu. Ako môže niečo podobné napísať niekto, kto si dáva meno YHVH?!

      Páči sa mi

      • Áno všetky procesii sa deju vďaka naším túžbam…. čí to je vrah alebo svätec stále ho pohana jeho túžba a zle vybraná cesta k uskutočneniu tej túžby… Všetci sme z toho istého zdroja… SME DETI ŽIVÉHO BOHA… ako to aj Ježíš povedal… a Boh v sebe nemal smrť (myslím pozemskú) a aj život…? Veď v biblii je neskutočné množstvo príkladov keď Boh ničil a budoval… jedného zhodil druhého pozdvihol… Nechcel so ta vytočiť prajem krásny deň…

        Páči sa mi

      • mna tiez zarazilo to znasilnit, ale potom som si pomyslela, ze dotycny mohol mat na mysli znasilnit slobodnu volu, napriklad kuzlami lasky… tam by mi ta tuzba po vztahu sedela.

        Páči sa mi

      • aj znásilnenie je túžba po niečom, čo má svoje ideu mimo samotného znásilnenia, ja to celkom chápem. Napríklad sex je prevrátená idea lásky.

        Páči sa mi

      • Viera je emočná útecha vieš o čom trepeš a aké emócie v tebe vyvoláva…? Niekto múdry to bude kto ten niekto…? Čo prináša naplnenie idei nadej alebo viera… Tak už máš svoje zlate tela uctievaj si ho… 🙂

        Páči sa mi

      • Jhvh33,

        nerozumiem, čo si chcel povedať, ale myslím, že trochu menej doskakovačný tón by to bol tiež zvládol. Ak nesúhlasíš, stačí napísať “nesúhlasím”.

        Páči sa mi

      • Ja som reagoval na brisingr… helar… Ton si vyberám podľa situácie… a to si tá situácia vyžiadala… Žalm 23:4 … keby som mal ísť tmavou dolinou, nebudem sa báť zlého, lebo ty si so mnou. Tvoj prút a tvoja palica, tie sú mi útechou. To bol len ten prút čo sa tu spomína… 🙂

        Páči sa mi

      • Jhvh33
        ja nemam s mojimi emociami ziadny problem a velmi dobre viem o com trepem, mna viera neobmedzuje v zivote. Mal by si porozmyslat nad tym kam by sa posunulo ludstvo keby nebolo kacirov, ktory neverili a hladali nove cesty asi by sme sa este stale museli bat, ze nas neveriacich upalia… 🙂 chapem, ze to moze byt pre teba nepochopitelne neverit veciam ktore ti niekto dookola vtlka do hlavy, ale realne vieru k zivotu nepotrebujes. Viera je prave to co ta zvazuje v tvojom rozvoji. Ludia radi niecomu veria lebo ich to zbavuje vlastnej zodpovednosti a to je pohodlnejsie ako skumat nieco do hlbky… 🙂

        Páči sa mi

  5. Na prekonanie jarnej únavy a “zvýšenie tvorby sereotonínu” sa doporučuje aj prirodzenejšia cesta a to je pohyb v prírode alebo na čerstvom vzduchu, alebo akákoľvek forma pohybu, na ktorú pozitívne bude reagovať naše telo aj úpravou chemickej rovnováhy v mozgu.
    Pridávam sa k poďakovaniu Helar aj Gabrielovi. Ďakujem.

    Páči sa mi

  6. Pre helar… 🙂 Vojdime do toho násilníka staňme sa nim a buďme pozorovateľmi… Začnime od jeho skutku a dosiahnutia jeho túžby a pocitov ktoré mu to prinieslo. Choďme hlbšie k jeho myšlienkam ktoré mal predtým deň čo deň. Až sa dostaneme k jeho citom no a otvorme tie dvere kde ma túžbu čo si našla…? Keď vychádzam s pravdy ktorá je nemeniteľná a večná že sme duchovne bytosti ja som v tej izbe našiel lásku… šok čo…? Áno nechcel som spomenúť takú silnú energiu akou je láska preto som to nahradil túžbou po vzťahu. Áno ten násilník nechce nič viac len lásku ale zle si vysvetlil a kŕmil (myšlienkami) svoju túžbu…

    Páči sa mi

  7. Už mi je to jasné, prečo ma tak často navštevuje Gabriel. 🙂 Dokonca ma oslovuje ako Rafael počas channelingu. Dozvedela som sa, že Rafael využíva moju energiu na svoju vlastnú dimenziu. Tak ma napadlo helar, že chce Gabriel tiež využívať tvoju energiu na tvorenie jeho vlastnej dimenzie. Pretože som sa rozprávala s Rafaelom a on mi povedal, že nie všetci ľudia idú do jeho dimenzie, pretože má Gabriel tú svoju. Je to veľmi zaujímavé čo som sa všetko dozvedela počas včerajšieho channelingu. 😉 Je to tak trochu zvláštne pre nás pochopiť, čo sa odohráva medzi nami a nimi. Myslím si,že sa začal tvoriť most medzi fyzickým svetom a iným svetom. Helar daj sa do poriadku, ak si ťa získa Gabriel, je to balzam pre tvoj duševný rast. 🙂 Viem o čom hovorím. Môžem ti poslať priaznivú energiu ak ti to pomôže. 😉

    Páči sa mi

  8. ahoj…. nikde som nenašiel e-mail na pani helar tak pisem sem.. 😀

    mam otázku… ale nie ktejto teme tak sa ospravedlnujem…

    čo to znamená … ked minimálne raz za den pozriem na hodinky a vidim napriklad 10:10 alebo 15:15 …. rozumie te ma… obe cislice v sace rovnake…aj hodina aj minuty…. skoro stále sa mi to stava… a napriklad dnes dva razi po sebe… ako vravim minimalne raz za den to vidim… už som si na to aj zvykol… ja neviem či som tak načasovani…ci je to nahoda..alebo co.. 😀 … ale uz mi to prijde smiešne 😀 … a tak mi otec povedal aby som to sem napisal hehe … budem rád ak mi niekto dá nejaku odpoved 😀 … aj na mail weissko@gmail.com

    ma niekto podobne halušky skoro každy den ? 😀

    Páči sa mi

  9. Helar, veľká vďaka. Posledné dni ma trápil divný pocit a necítila som svoje schopnosti ako normálne ,bála som sa na to opýtať. Už som si aj začínala myslieť ,že to má neaké citové prepojenie s narodením mojej vnučky/19.2/.
    Ďakum, ukľudnila si ma.

    Páči sa mi

  10. dakujem za tento článok a priznávam sa , že práve od pondelka ani neviem ako som začal vnímať, že ma viacej naplna nádej …je to skvelé ..som rád, ženiektoré pocity nájdem tu napísané a v tú pravú dobu 🙂

    Páči sa mi

  11. no ja sa teda v poslednom obdobi citim dost pod bodom mrazu, unavena, zuriva, znechutena… a o dalsich “prijemnych” radsej uz ani nehovorim…

    Páči sa mi

      • Ráz som videl človeka ako každý deň chytil svojho psa, dal mu hlavu medzi kolená a dal mu lyžicu rybieho tuku,a ten pes sa vždy bránil. Ale raz sa mu podarilo vytrhnúť, a pohár s olejom sa rozlial po betóne. Pes na prekvapenie svojho majiteľa tuk zlízal a ešte oblizoval aj lyžicu hi hi hi 😀
        tak že nebol problém v oleji ale v spôsobe podávania hi hi 😀

        Páči sa mi

      • Ak sa pokúšame tvoriť alebo niečo spraviť prostredníctvom vôle, tvoríme umelým spôsobom a neskôr budeme sklamaní. Pravá tvorivosť nie je založená na silnej vôli, čiže na 3. čakre, ale na 4. čakre – na otvorenom srdci. Preto kľúčom k pravej tvorivosti je schopnosť nič nerobiť, schopnosť iba umiestniť svoje vedomie do čisto vnímavého ale bdelého režimu. Keď konáme z srdca, postupujeme v súlade s prúdom vecí ako sa prejavujú, preto netlačíme a nenútime.
        Ten psíček to vedel 🙂

        Páči sa mi

  12. Helar, zase ma až zamrazilo – totiž minulý štvrtok som bola s kamoškou na káve, kvákali sme o ezoterike a zrazu mi to došlo – ja, ona, väčšina z nás má túžby a predstavy ako sa majú realizovať. a pritom tam hore je už všetko rozohraté, už to nijak nezmeníme, urobili sme všetko preto aby to vyšlo a zostáva nám iba čakať. ale to nevieme. je to ako keby sme išli z devínskej do devína pešo cez kameňolom a chceli si dať v devíne lángoš. a namiesto toho aby sme si vychutnali cestu, krásne výhľady, farebné kvety a slnko, celý čas sa trápime tým, či vôbec do devína prídeme (prídeme, to už je dané), či bude otvorený stánok s lángošmi, či budú mať lángoš, či cestou nezmokneme a či nám z lángoša nebude zle. mali by sme si užiť cestu a keď tam prídeme, niečo už otvorené bude, buď si dáme lángoš (a možno nám z neho bude potom zle) alebo zistíme, že vlastne je lepšia rybacia polievka. a ak bude všetko zavreté, možno sa stane niečo nepredvídateľné a bude to tak nakoniec najlepšie 😀

    týka sa to samozrejme iba môjho prípadu, kde mi všetky znamenia hovoria, že partia je už rozohratá, už sa len vezieme a čakáme… ale ako som si to všetko uvedomila, napadla mi veta CESTA JE CIEĽ… a tú som odniekiaľ poznala, ale predtým mi nebola celkom jasná.. tak som si tú vetu dala do googlu a predstavte si, povedal to Konfucius (vzhľadom na to, že cvičím čchi kung, ktorý vychádza z taoizmu je to celkom pochopiteľné)

    odvtedy som úplne pokojná, lebo som na Ceste a treba si to užiť 🙂

    Páči sa mi

    • doteraz si pamatam ako zivotnymi skusenostami moja priatelka prisla na vetu: “Samotna cesta je ciel”. Ked som sa potom dozvedel ze to bol Konfucius, bol som z toho namakko 🙂
      odvtedy mi je jasne, ze v nej sidli starsia a mudrejsia bytost…

      Páči sa mi

    • Náš život je tá cesta a sami si ho máme vychutnať a spríjemniť a nie nechať sa podávať tomu, čo nás ničí. Vážiť si jeden druhého a nie vzájomne si ubližovať, len to by si musel uvedomiť každý človek na tejto zemi.
      Všetko je rozohraté s tým súhlasím, my môžme meniť, len náš život svojím rozhodovaním…máme nečrtnutú len hrubú čiaru po ktorej ideme, ale smer jej môžme určiť sami, tým, že nás toľko vecí ovplyvňuje. Stále je to len na nás v našom živote. To, čo sa má stať, o čom niekto rozhodol my nezmeníme.

      Páči sa mi

    • Snake,

      dneska som veľmi tuho rozmýšľala nad tým, že “cesta je cieľ”… a napriek tomu, čo som ti ráno hovorila v autobuse, súhlasím… Hoci sama som zameraná skôr na dosahovanie (ako väčšina ľudstva), v podstate pri našom živote tu na Zemi nie je dôležité niečo dosiahnuť v zmysle “konkrétnu vec”, ale dôležitý je proces samotného žitia, teda sústavné zmúdrievanie a nalaďovanie sa na to božské v nás.

      Ale to som potrebovala migrénu, aby som si to takto “zosumírovala” v hlavinke… 😛

      Páči sa mi

    • nemýliš ….. život by vás nebavil, keby nebolo túžby..a všimni si, že ako náhle sa túžba splní vzniká ďalšia túžba a nové tvorivé sny hi hi 😀 a práve tomuto sa vraví cesta k splneniu túžby …ale ja vravím, že zapnúť svetlo je dobré…
      hi hi hi ale nadávať na tmu je väčšia zábava chi chi 😀

      Páči sa mi

  13. Ale nezabudni čo hovorí budhizmus – Utrpenie existuje a Utrpenie vzniká z túžby 😀
    … ale tvorenie je vždy trochu utrpenie, viď slovné spojenie “tvorivé muky” 😀

    Páči sa mi

  14. helar, ani nevieš, ako som ti vďačná za tento článok… 😕 Aj ja sa v ňom vidím.

    Nemáš ľpieť na predstavách, no hľadaj nádej. Hľadaj v svojom srdci miesto, kde necítiš strach. Kde si presne to, čo chceš byť.
    Vďaka ti Gabriel. 🙂

    Páči sa mi

  15. Helar, ďakujem za článok. Ja mám toto ťažké obdobie už za sebou, zbavila som sa strachu ( momentálny dojem ) a svitla nová nádej a viera ( uvidíme ako dlho mi to vydrží ). A vyšlo slniečko takže dobré znamenie a všeobecne mi anjeli podsúvajú zaujímavé znamenia.

    Páči sa mi

    • leloa ďakujem zbadala si to som rad za tvoj pozitívni názor na mňa… 😉 Veď som tam dal len jeden citát všetko ostatne mam zo seba… A možno to bude pre teba taške pochopiť ale áno viem o čom píšem… 🙂

      Páči sa mi

  16. brisingr…: Skús si vieru predstaviť ako niečo neosobne nie len v náboženstve je viera prítomna… Každý veľký mysliteľ čí fyzik ,matematik ,vedec alebo bádateľ v niečo veril… Kolumbus že objaví noví kontinent… Hitler že je nadriadená rasa… Takže viera je základ kuchár ,stolár ,murár .učiteľ každý verí svoje schopnosti… Aj ti veríš že máš pravdu lebo tu píšeš…

    Páči sa mi

    • hmmm a keby som povedal ze neverim ale viem? 🙂 podla mna cloveka neposuva viera ale poznanie. Ale zjavne sa tu chytame za slovicka koli nedokonalosti jazyka 🙂 viera v seba znamena uvedomenie si vlastnych schopnosti. V tomto kontexte je slovo viera nespravne pouzite. Verim ze je “boh” hoci nemam dokaz, verim sebe lebo sam seba poznam, verim ze zajtra vyjde slnko, vidis ten rozdiel? Ja som hovoril o slepej viere v nieco co nam predkladaju nase autority. Vsetko ostatne je pre mna vedomie, nie viera… 🙂

      Páči sa mi

  17. Mozno by bodlo porovnat si nazory s niekym inym a nevisiet len na biblii ze ? 😛 Niekedy az privela informacii skodi ale nie je dobre zas iba velmy malo. Moj brat precital vela o psychike cloveka a teraz je tvrdy ateista. Ma taku silnu vieru vo svoju pravdu ze nie je schopny prijat nic ine. Ja mam napriklad velmy rad ak niekto dokaze ezotericku vedu vysvetlit aj vedecky. Sam sa v tom este nevyznam ale zaujimave veci sa lahko zapametaju. Tie nazory sa vobec nemusia vylucovat. Preto fanatici budu daleko od pravdy. Myslim ze tie energie by mali byt vyvazene.

    Páči sa mi

      • To je také new ageovské, na jedno kopyto so Secret a podobnými “vecami”. Nie je to zlé, ale ani nič, čo by dávalo reálne riešenie.

        Páči sa mi

      • ja som netvrdil ze to dava riesenie, len ze sa to pokusa ukazat nieco z inej perspektivy. 🙂 Toho kto bude schopny dat nespochybnitelne riesenie chcem za ucitela… 🙂

        Páči sa mi

      • neprídeš, lebo ty a astrálne cestovanie máte spoločné asi toľko, ako Yetti a pyramídy. Okrem toho, ja mám svoj dom zabezpečený proti nízkym vibráciam..

        Páči sa mi

      • myslíš príliš hmotne hi hi hi 😀 ….. môžem prísť, ako sa mi zachce…
        ale cítim tvoj strach… 😀 a s toho pramení aj tvoj hnev …. neveríš si…
        mal by si na sebe začať pracovať…. 😕

        Páči sa mi

      • nrayn
        by si sa cudoval ako vela maju spolocne Yetti a pyramidy… 🙂 ked pouzijem tvoj sposob argumentacie, precitaj si nieco o posvatnej geometrii… 🙂

        Páči sa mi

      • dobre..na tvoju prosbu … 😀 ho nechám na pokoji 😦 ale bavilo ma to
        hi hi 😀 vie a pekne jedovať 😛 😀

        Páči sa mi

      • Tak prídi, nekecaj toľko. Tvoj život je imaginárny, skús dojsť. Nedokážeš dojsť ani v hmotnom tele, tak tu nerozprávaj o tom, kto si verí a kto nie. Ty si veríš až moc, podľa mňa. Tvoje vyjadrenia sú len blá blá blá s nádychom sentimentality.

        Páči sa mi

      • ja nechápem, ako mu môžete žrať tie jeho bludy. Keď vie astrálne cestovať, zľaďovať si hemisféry, vymienať si telá a podobné ****, tak nech dá jeden dôkaz. Keby tu mal z vás niekto seriózny záujem o ezoteriku, o duchovné praktiky, mágiu a podobne, tak by ste začali normálne uvažovať a nežiť v tom svojom ezoterickom “hi hi” obláčiku, ktorým sa tu navzájom živíte. Existujú stránky, blogy, kde sú ľudia, ktorí chcú skúšať nové veci, učiť sa, obetovať tomu niečo, a majú hmatateľné výsledky. Je ich málo, ale sú. Zvyšok sú len “ezoterici” v tom pejoratívnom slova zmysle, na čele s čitiketom a jeho bandou zaslepených priaznivcov. Ja to nepíšem pre to, že mám potrebu robiť nejakú osvetu, alebo vás presviedčať o svojej pravde. Píšem to preto, lebo chcem aspoň podaktorým z vás otvoriť oči, aby ste neboli duchovne leniví, domýšľaví a pýtali sa na to, o čom nie ste presvedčení a chcete byť. Iba zopár ľudí má odvahu postaviť sa pravde zoči voči, nie je to príjemné, ale je to potrebné pre duchovný rast. Schovávať sa za sentimenty, vlastné premenlivé úvahy a krátkozraké pravdy ešte nikomu nepomohlo. Pestovanie jasnovidectva a podobne, nemá vplyv na vzostup ducha, je to len strata času. Veriť bez pochopenia je len ťažkopádnosť a lenivosť myslenia. To, čo tu predvádza on a jemu podobní sú podľa mňa len zmetené myšlienky, ktoré vychádzajú z plytkosti myslenia.

        Páči sa mi

      • nrayn, Čikitetovi verim, lebo tiez dokazem astralne cestovat. Ked je niekto na urcitej duchovnej urovni, nema potrebu podavat rukolapne dokazy. Naco? Aby mali ludia nejaku senzaciu? Duchovno nieje kabaret. Mozno sa aj tebe casom podari vyliezt z tela a potom pochopis, o com to je. Ale k tomu treba dospiet. 😛

        Páči sa mi

      • nrayn

        Ty si sa nadobro pototo ? Preco by ti mal nieco dokazovat ? Si este velmi slaby jedinec, ked nas ides presviedcat o tvojej pravde, vsemoznym sposobom sa nam snazis vnutit svoj pohlad na vec. Ciki je na ovela vecsej urovni ako ty chlapce, uz len preto ze neuraza, nesnazi sa nam nieco vnucovat ako ty! A ked su take stranky, tak tam chod ! Co tam nejdes ? Ja ta nechapem teda, precital som tu uz od teba par dobrych komentarov, zda sa mi, ze mas co to v hlave ale takuto zakladnu vec neovladas, nepriesviedcat inych o svojej pravde. Mas predsa rozum, tak sa vzdelavaj, vzostupuj, trenuj ducha a vsetko co mozes, naco je dobre tvoje presviedcanie o tvojej pravde v kazdom druhom komentari ? … teraz ma napadlo o co ide, ty jednoducho iba zavidis, cikimu a ostatnym ze dokazu nieco co ty nie a neuveritelne ta vytaca, ze to nevidis na vlastne oci. Takze trenuj ! A potom nam napis kam si sa dostal, ja osobne som velmi zvedavy, kam sa dostanes a prajem ti vela uspechov.

        Páči sa mi

      • Preto by mal dokazovať, lebo dospelý človek si má vedieť ustáť svoje názory. Písať dokáže každý, ale písať odôvodnene Bohužiaľ nie. O tom, aký som silný jedinec nevieš ništ, zas len úvaha. Každý jeden komentár je svojim spôsobom presadzovanie svojho svetonázoru a pravdy. Aj ty reaguješ na moje vyjadrenia, lebo máš istú intenciu presvedčiť ma o tom, že máš pravdu.

        “A ked su take stranky, tak tam chod ! Co tam nejdes ?”
        // Som tam 🙂

        “teraz ma napadlo o co ide, ty jednoducho iba zavidis, cikimu a ostatnym ze dokazu nieco co ty nie”
        // Prekukol si ma. Tajne túžim žiť vo svete fantázie a písať o tom a na otázky a argumenty odpovedať nefalšovaným naivným chichotaním sa.

        Nanešťastie nedokážem klamať samého seba a ostatných o svojich úspechoch, a možno je to predsa tak lepšie, lebo aspoň mám čas venovať sa skutočnej sebarealizácii. peace out.

        Páči sa mi

      • Hardstyler,

        Prečo by malo mať dokazovanie nízke vibrácie? Ako to súvisí? Nechááápem ťa. Aby si vedel, čo chce duša a čo nechce, tak by si o nej musel niečo vedieť, lebo domýšľať si nestačí. Duša je duchovná, nehmotná, preto ju uspokojovanie hmotných zmyslov nikdy neurobí šťastnou. Treba ale zistiť, ako môžme vykonávať duchovné činy. Na to, aby si to zistil musíš čerpať z duchovnej literatúry, ktorá je manifestovaná milosťou Najvyššieho a sebarealizovaných osôb v tomto hmotnom svete. Duša sama o sebe je čistá, ale ostatné zložky “nás” ju zakrývajú. Je to ako keby si mal zašpinené zrkadlo. Samo o sebe je čisté a môžeš v ňom vidieť veci také, aké sú, ale pokiaľ je na ňom nános hmotného znečistenia, tak musíš vedieť, ako h odstrániť. Na to existuje konkrétny proces, to nie je niečo, čo si sám vymyslíš.
        To pochádza z tvojej falošnej domýšľavosti a nedostatku pokory, že si myslíš, že všetko vieš a nemusíš prijímať nikoho múdrosť iba svoju “múdrosť”. Okrem toho, všetko konanie vychádza z ega, lebo ego=individualita. Skutočné ego je v poriadku, to sa nedá a netreba sa ho snažiť potlačovať, lebo je to prirodzené, treba ho len nasmerovať na vyššie ciele. Problém je tzv. ahankara, čo je falošné ego, je to jemná substancia, ktorá je ešte jemnohmotnejšia ako astrálne telo a tá nás presviedča o tom, že sme toto telo, čo je omyl. Pokiaľ realizuješ, že nie si hmotný, ale tvoja podstata je samotné zrkadlo, dokážeš napredovať veľmi rýchlo.
        To s tým dokazovaním, viem ako to myslíš, ale naštudoval som si niečo o AC, a poznám 2 ľudí, o ktorých sa domnievam, že naozaj boli mimo tela, ja som sám raz v živote bol mimo tela, ale len chvíľu, a preto viem, keď niekto opisuje ten stav, alebo si vymýšľa, aby bol zaujímavý. Z jeho komentárov som vyčítal, že píše bludy, ale je to môj názor – a nie som sám, len mám odvahu to sem napísať, aj s vedomím, že sa do mňa začnú obúvať pseudoezoterici.
        Ja neviem, prečo stále zdôrazňuješ, že chceš kľud. Na čo je dobrý kľud? Píšeš, ako keby si mal 70 rokov a pripravoval sa na koniec. Nič v stvorení v prírode, nie je v kľude, ale v neustálom pohybe. Lebo strnulosť je predzvesť úpadku. Mne je v podstate jedno, či cestuje, alebo nie, ale nie je mi jedno, keď Ľudia klamú, a zavádzajú druhých. Život nie je taký dlhý, aby mohol človek zabíjať väčšinu času klamstvami alebo slepými uličkami. Treba využiť každú voľnú chvíľu na pokrok v duchovnom živote, lebo na nič iné tu nie sme.

        K tomu presviedčaniu, to je len tvoj názor. Ja píšem svoje názory. Ty píšeš svoje názory a samotné písanie je pokus o podanie svojho presvedčenia, je to presviedčanie o svojej pravde. Keby to tak nebolo, tak samotná diskusia by bolo o čom? Všetci by sa tu navzájom chválili, navzájom by si žrali tie svoje teórie a ostali by zmrazení v čase.

        Páči sa mi

      • nrayn

        Pozri sa na to takto : Tu sme sa zakuklili na tejto krasnej planete, ktoru nicime, nie sme pritom v provnani z obrovskym vesmirom dokopy nic, hrame sa tu na nieco, chceme rozhodovat, vladnut, dokazovat si nieco… Ale preco ? Lebo sme sprosty ! Rozhodne pokladam machrovanie, dokazovanie, za nieco co ma teda dost nizke vybracie. A pochadza to jedine zo svojho ega. Tvoja dusa to urcite nechce vediet – lebo ona to vie, alebo jej to je jedno a nepotrebuje aby jej niekto nieco dokazoval. Necital som teda vsetky vase komentare, ale tie co som cital a boli cikiho podla mna nepochadzali z jeho ega, z toho ako on pise sa mi zda, ze svoje ego dokaze potlacit dost do ustrania. Neprecital som po nom ani jeden komentar, kde by machroval co dokaze- ak tu nejaky je, rad si ho precitam. Vsetko bolo pisane tak normalne z laskou a mozno len okrajovo spomenute ze cestuje. Chapes co ti tym chcem povedat ? On nepotrebuje, aby sme mu verili, co si myslime je mu ( nazvime to slovom z tohto sveta) viac menej jedno. Inak sa to da nazvat pokoj, neutralita, harmonia. Jemu duchovnemu rastu to vobec nepomoze, ked ti nieco dokaze, a ak ti to dokaze tvojmu duchovnemu rastu to tiez nepomoze, vsetko je to o egu. Nrayn a nedovolim sa pustat stebov do hocijakej temy, lebo nie som tak v predu ako ty. Ale zda sa mi, ze zakladne veci neovladas/ alebo im nechapes. Mas to krasne vysvetlene v tychto mudrych vetach – Zi a nechaj zit ( zahrn do tej vety aj ineho nazor, ine myslienky a okamzite zistis, ze ty vlastne nechces aby ti niekto nieco dokazal, alebo nebudes inemu vnucovat svoj nazor- a je tu klud) Alebo Nehadzte perly sviniam ( tak si to vezmi podla tohto, mas svoje perly, ktore nam hadzes, nerob to a zas sme pri tom, ze bude klud) Zamysli sa nad tymi vetami a vazne zistis, ze nechces, aby ti niekto nieco dokazoval a nebudes nam pisat svoj pohlad na vec. Priznajme si, ze keby si ho len tak napisal, bolo by to v poriadku ale ty nas presviedcas. Teda myslim si, ze som to tak napisal aby tomu pochopil kazdy. 🙂 PEKNY DEN

        Páči sa mi

      • Rajka, aby som ti ozrejmil situáciu, tak ja mám skúsenosti s mimozmys. vnímaním, synestetikou a zažil som aj OBE. Preto viem, ako sa veci majú. Sám sa tým ale nezaoberám hlbšie, lebo ma to nebaví, ale stále viem posúdiť, kto píše pravdu a kto si vymýšľa. Astrál
        sa vôbec nelíši od toho, ako vnímaš teraz. Je to, aspoň po vizuálnej stránke, to isté. Dokonca je možné opustiť telo aj počas bdenia, nemusíš upadnúť do žiadneho tranzu, môžeš byť na 2 miestach naraz.
        Tie vaše fantastické rozprávky môžete písať ďalej, ale nevedome hatíte cestu ľuďom, ktorí o to majú skutočný záujem, lebo ich zaplavujete výmyslami. Nemienim tu s tebou o tom ale debatovať, viem čítať ľudí a viem, že si budeš aj tak robiť to, čo chceš.

        Páči sa mi

    • Ano Čikitet. Aj ja som sa par krat zasmiala. Zda sa mi, ze vsetko berie prilis vazne Ale ved zo zivota sa mame tesit, zazivat lasku a blaho. 😛

      Páči sa mi

  18. prakticke a skutocne vysledky este nemusia byt najlepsie a uz vobec nie nespochybnitelne… 🙂 podla mna stav nespochybnitelne je podmieneny absolutnym vedomim a to je zatial mimo mojich schopnosti predstavivosti… 🙂 kazdopadne niesom isty ci toto vedomie vobec chcem, to uz by ma potom nic dalej neposuvalo lebo nieje nic co by som este nevedel takze v podstate nuda… 🙂

    Páči sa mi

    • “nemusia” / to je bežný názor ateistov, ale je to len názor, v skutočnosti musia, v tom je ten fór. Keď sa chceš baviť o spochybňovaní, tak sa dá spochybniť všetko, to je iba vec šikovnosti a hĺbky chápania. Ateisti sa snažia spochybniť existenciu Boha, ale sami sú ešte viac spochybniteľní, a svojimi vlastnými zbraňami. Tvoja predstava o neposúvaní sa atď., je podľa mňa mylná. Nemáš predstavu aké to je v duchovnom svete, a čo sa tam rieši. 🙂

      Páči sa mi

      • Podľa ezoteriky každý z nás má svojho “osobného” Boha, pretože ľudské oko nie je také úžasné, aby dokázalo vidieť Boha ako celok. Vidí len jeho výsek a to je jeho Boh. A ten je súčasťou Všetkého-čo-je, teda Boha.

        Pekne to má popísané Castaneda tam, kde píše o “mold of man”.

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        “Každý má svoj názor na Neho”… Načo by ti bol názor na Boha? Boha treba prijímať tak, ako je, pretože Boh je (pre mňa) fakt a to, aký názor my si naňho urobím, je bezpredmetné. Viem to, pretože som vyšla z ateizmu a dlho som s “Bohom” bojovala a popierala som jeho existenciu – ešte aj vtedy, keď som s ním už hovorila! Bolo to zbytočné. On neodišiel len preto, že som mala názor, že by tam nemal byť. A nakoniec som musela názor zmeniť a nebolo to celkom bezbolestné. 😕

        Takže nezaujímajme stanovisko k veciam, ktoré nemôžeme zmeniť. Proste sú a treba s nimi žiť. Osho to kedysi krásne povedal: Môžeme si urobiť názor na Slnko a Mesiac – ale čo to zmení na ich existencii?

        Páči sa mi

      • Helar,
        Práve preto, aby si Ho prijímala takého aký Je, by si mala o Ňom vedieť, o Jeho Osobnosti, o tom, aké činy vykonáva, o Jeho majestáte. Keď niekoho máš rada, tak tiež si zvedavá a chceš o ňom vedieť čo najviac, najlepšie z Jeho vlastných úst. Nie názory ľudí, ale to, čo On hovorí nám o Sebe.
        Osho je hinduista, aj keď mierne zdeformovaný, ale má pravdu, je to tak.

        Páči sa mi

      • Neviem, či ho mám rada. Proste ho beriem takého, aký je, a snažím sa pochopiť, prečo sa dejú veci, ktoré sa mi vidia nezmyselné alebo kruté. Zatiaľ som ešte vždy pochopila, takže asi som na správnej ceste. S “mať rád” to nemá nič spoločné. Fakty nemáš “rád”, fakty akceptuješ.

        Vážim si ho. Hlboko. Neviem povedať nič presnejšie.

        Páči sa mi

      • Áno, to je prvý krok. Keď Ho ale začneš milovať a pochopíš, že každý jeden čin čo koná je dobrý, tak potom mu začneš oddane slúžiť, On si ťa “možno” všimne a oslobodí ťa od toho, čo si si na seba ušila za tie tisícky životov.

        Páči sa mi

      • zatial necítim, že by si ma miloval…. lebo kto miluje svojich nepriateľov..miluje aj mňa ..lebo som vo všetkom..čo vnímaš, cítiš a tvoríš tvoj boh… 😀

        Páči sa mi

  19. Tak ma napadlo k tomu “dokazovaniu”… Kedysi som pýtala dôkaz od Otca a on súhlasil, že mi ho dá. Nedal. S vysvetlením “dôvera nepotrebuje dôkazy”. Vtedy som náramne vypenila a nechcite počuť môj slovník… 😦 A viete čo? Mal pravdu… Keď potrebujeme dôkaz, nič nám ako dôkaz nebude dosť dobré, pretože a priori nedôverujeme…

    Práve som sa vrátila z kurzu SRT. Doteraz som SRT robila viac-menej intuitívne, väčšinou podľa knižky a nechala som sa viesť Vyšším Ja. Pred časom (možno mesiac, ja už fakt neviem) ma jedna kočka poprosila, že by som vyčistila jej vzťah s kolegyňou… Tak som to urobila a včera mi napísala, že to pomohlo, že vzťah sa normalizoval… Pre mňa dôkaz. Pre niekoho, kto na SRT neverí, je to len ďalší prípad autosugescie… Tak už je to s našou vierou. Ak neveríš, nie si ani schopný akceptovať ezoterické dôkazy. To preto, lebo realita je “tam vonku” a to, čo my vnímame, je len naša interpretácia toho “tam vonku”, ktorá je zašumená našimi vlastnými predstavami – a viera je jedna taká predstava!

    Páči sa mi

    • podla mna kazdy potrebuje dokaz pre tvrdenie, prave tym sa clovek uz odmalicka uci. Dietatu mozete sto krat povedat ze ohen pali ale kym sa samo nepopali nepochopi co tym myslite… 🙂 az v momente popalenie si stopercentne uvedomi to co ste mu tvrdili aj ked nerozumie tomu co sa mu vlastne stalo a preco. Proste vie ze ohen pali. Aj ked az casom zisti preco mu to teplo sposobilo bolest tak navzdy bude vediet ze ohen pali. Ale toto vedomie mu priniesol az dokaz… 🙂 formy dokazou su samozrejme odlisne vo fyzickom a duchovnom svete ale pokial by si nedostala dokaz ze SRT funguje tak by si mala stale pochybnosti a tie by paradoxne mohli sposobit to ze by sa dokaz nedostavil… co bolo skor vajce ci sliepka? 🙂 a akceptovat dokazy mozes aj na zaklade zvedavosti a nie viery… 🙂

      Páči sa mi

      • Ked mala moja dcera 5 rokov, bombardovala ma ,,nezodpovedatelnymi” otazkami. Kedze som jej nedokazala odpovedat, povedala som, ze to je akoby som sa ja jej spytala, ze ci bolo skor vajce, alebo sliepka. A ona na moje prekvapenie hned odpovedala: ,,Samozrejme sliepka. Ved co keby sa z vajicka vyliahol kohutik?” 😀 😀 😀

        Páči sa mi

    • neviem, ale mne sa zdá, že sa tu niekto neprávom zlostí:-(.
      nie je viera a nádej to isté? kým verím, že niečo v živote dosiahnem, nikto mi nezoberie tú nádej, že sa to môže kedykoľvek stať. ak by som neverila, že dokážem všetko, ak za tým vytrvalo pôjdem , nemôžem mať ani nádej a s ňou spojené očakávanie, že možno práve nadišla správna chvíľa. ak sa ale to očakávanie nenaplní, nádej môže hoci len na chvíľu zomrieť. ale podľa mojej maličkosti, znova len viera v seba, mi znova pomôže znovuvzkriesiť ďalšiu nádej. večný kruh a kolobeh. teda aspoň podľa mojej maličkosti. aj keď jhvh33 ako meno ma troška popudzuje, myslím si, že v niečom pravdu predsa len mal a myslím si, že som ho asi pochopila ako to myslí.

      dúfam, že ma tu teraz dobre zlynčujete. 🙂

      Páči sa mi

      • podla mna k poznaniu vedie zvedavost, nie viera. Viera je zalozena na urcitom predpoklade, zvedavost na tuzbe po poznani a nadej je z mojho pohladu nieco medzi tym… 🙂 Kazdopadne viera a nadej su ciastocne polarizovane zatial co zvedavost nie. Opak nadeje je beznadej, opak viery je nevera… 🙂 sorry tesne vedla, nedovera. Zvedavy bud si alebo niesi… 🙂

        Páči sa mi

      • áno, k poznaniu áno. preto sa hrdíme titulom, páni tvorstva. ( furt nechápem prečo) lebo nás k poznaniu ženie zvedavosť. to je fakt. ale bez viery, a nádeje, že sa čírou náhodnou zvedavosťou dostaneme k poznaniu, by nám tá zvedavosť asi bola k ničomu, či nie? 🙂

        Páči sa mi

      • urcite je pravda ze viera alebo nadej v tom pomaha, ale prave to moze byt problem lebo tym dochadza k skresleniu ked uz vopred ocakavam vdaka viere nejaky vysledok mozem skreslit skutocnost… 🙂 pre mna je prijatelnejsia nadej, samozrejme ze cely cas hovorim o poznani. V kazdodennom zivote je pre nas slabych ludi viera a nadej velmi dolezita lebo nase poznanie je este na velmi nizskej urovni. Je pohodlnejsie sa o nieco opriet v neistote… 🙂

        Páči sa mi

      • ja som zasa hovorila o každodennom živote a zadelení duchovného bytia do života.
        keď hovoríme o poznaní, tak je tam najprv obrovská zvedavosť a potom neuveriteľná túžba až hlad po poznaní. samozrejme bez nádeje to nejde, a tu táto skutočne zomiera ako posledná.
        ale asi máte pravdu, že viera vie skresliť skutočnosť. (koniec koncov história nám dokazuje, že slepá viera dokázala robiť “divy”.)
        ale ja som mala na mysli čistú vieru. ktorá spolu s nádejou dvíha do výšin.
        ( zbožňujem čítať, študovať či pozerať všetko, čo sa pokroku ľudstva týka, od medicíny, obrazov vesmíru, prosto čokoľvek)
        čím viac toho sledujem, tým viac sa zväčšuje moja viera a presvedčenie, že tu nie sme náhodou.
        nemyslím si, ale? že tým že viac hľadám a ukájam tým svoju zvedavosť po poznaní, že by tým moja viera utrpela očakávaním nejakej skutočnosti. nič neočakávam, iba skúmam, učím sa a verím naďalej.
        to čo ovplyvňuje moje vnímanie reality, je možno nádej. ( mám problém s vlastnou matkou. už mi desiatky médii povedalo, že nie je psychicky chorá, ale tak strašne zlá, a napriek tomu ma nádej klame, že to tak nie je. a ona mi veselo ničí môj svet a život dookola.)
        toť môj skromný názor. 🙂

        Páči sa mi

      • lilah
        každý má svoj protipól, slúži na ohladenie tvojich hrán, a skús ju pochopiť… jej strachy a iné aspekty jej hnevu… a láskavosť robí zázraky… a neboj sa s ňou porozprávať aj to pomôže 😀 cmuk…

        Páči sa mi

      • čikitet, dakujem.

        vyskúšala som už všetko. nič nezaberá. aj lásku aj jej vlastné zbrane.
        teraz ( myslím tým nejakú dobu) som sa zamerala na lásku. tá aspoň posilní mňa a moju malú rodinku, keď to už láskou nedokážem prebiť u nej.
        ale díky ti.

        Páči sa mi

      • ak sa ti podari zistit podstatu tej “zloby”, skutocnu pricinu, nie momentalnu, tak dokazes obrusit tieto ostre plochy a usmev a laska naozaj robia zazraky. 🙂

        Páči sa mi

      • rozprávať sa s ňou, tak normálne, v kľude, bez jej ustavičných invektív, verbálneho napádania, pľuvancov do tváre( toto robí mne, môjmu manželovi, dokonca aj synovi má 9, povedala, že je synom šialencov paktujúcich so satanom) , bude možné asi iba vtedy, keď na ňu použijem nejaké neškodné, neubližujúce, napr. zmrazenie alebo keď bude pod práškami.
        keby ste tak počuli jej slovník, je hodný kočiša zo stredoveku.
        preto sa stále pýtam či je psychicky chorá, bolo by to pochopiteľnejšie. nejako nedokážem vstrebať, že niekto kto ma priviedol na tento svet ma tak strašne nenávidí!!!
        (dokonca som mala sen, mala som niečo odniesť nejakému priekupníkovi či komu. v sne som sa pohybovala v tmavom, plameňmi ožiarenom cudzom mestečku. okolo mňa sa šírilo biele, neoslepujúce svetlo, ktoré ma chránilo a zároveň mi svietilo na cestu.
        došla som k domu toho muža ( veľmi príťažlivý navonok, no ja som videla jeho dušu, tá bola hnusná. neviem prečo som už vo sne mala pocit, že ten muž je ona. mňa lákal k sebe do domu, odmietla som, s tým nech na mňa nič neskúša. tak sa so svojim sluhom začal rozprávať hebrejštinou alebo starogréčtinou, no napriek tomu som im rozumela. počula som ich však nie ušami, ale nejak mimozmyslovo.
        dohováriali sa, že na mňa zaútočia z nejakej južnej strany mesta, no keďže som im rozumela, vyhla som sa ich útoku. snívalo sa mi to s piatka na sobotu. a patrí to do skupiny snov, na ktoré sa nikdy nezabúda)
        to len na okraj, takže jediné čo ja už od tohoto sna robím, je že sa snažím pôsobiť kľudne, pokojne, neriešim nič, používam lásku ako obranu a ochranu.
        ak by ste niekto toto vedel vysvetliť, tak skúste. ak nie, nič sa nedeje.
        nechcem sa vyviniť, nechcem nikoho obviniť, ale kde sa nedá, tak sa fakt nedá! a ja aj keď tomu nerozumiem som už vo fáze, že sa netrápim otázkami prečo? čo som urobila zle? kedy som to urobila? jednoducho sa nikdy nič nedozviem. nech sa pýtam na čokoľvek, vždy to zaženie do autu zvráti reč na iné a koniec debaty. skutočne, ale skutočne nič nepomáha! ( je to katolíčka, so zvláštnymi schopnosťami citovať bibliu, samozrejme prispôsobenú jej chápaniu., )
        možno to zmrazenie by zabralo, nech je pokoj aspoň na týždeň!
        vyvolava hádky každý druhý deň, už by som potrebovala oddych aspoň na jeden týždeň.
        dík za názory doterajšie aj po tomto príspevku

        Páči sa mi

    • Helar …si si istá, že si sa rozprávla s otcom? Ja som si to myslela tiež, až keď mi Uriel povedal, že on sa na neho hral. Sami dokážu meniť hlasy, nájdu si ich v našich myšlienkach a prisvoja si ich.

      Páči sa mi

  20. Tak ma napadlo k tomu “dokazovaniu”… Kedysi som pýtala dôkaz od Otca a on súhlasil, že mi ho dá. Nedal. S vysvetlením “dôvera nepotrebuje dôkazy”.

    Občas si spomínla aj v iných článkoch že si komunikovala s otcom, tak preto sa pýtam.

    Páči sa mi

    • Mala som ho, myslím, na kyvadle. A áno, hovorila som s Otcom, s Urielom som hovorila po prvýkrát asi až dva roky po tom, ako som začala s Otcom. Otec bol prvý, kto so mnou hovoril. On mi aktivoval kanál. Gabriel mal vtedy zakázané sa so mnou kontaktovať, pretože náš posledný kontakt v tej astrálnej simulácii, čo som už raz spomínala (dá sa dosadiť aj “sen” alebo “minulý život”), skončil vďaka jeho prispeniu dosť neslávne mojou smrťou a zrejme ma nechceli spočiatku veľmi vytáčať. A Otec najprv chodil za mnou do snov (spolu s mlčiacim Gabrielom), takže viem, kedy som s kým hovorila. (Vtedy som ich ešte aj videla. Páni, to boli časyyyyy!)

      Páči sa mi

    • občas si to aj ja myslím Nrayn a rozmýšlam ako sa taký ako oni mohli stať archanjelmi. Občas si myslím, že sú to len úbohé duše, čo sa týmto svetom preplietajú. Nikdy ich nepochopím….

      Páči sa mi

  21. ,,podarilo sa mi dostať len na moje silové miesto, ale vždy ma čosi rozptýlilo alebo som jednoducho zaspala…

    Sníval sa mi nechutný sen, plný násilia a bezmocnosti. A pre istotu nie raz, ale hneď dvakrát po sebe… Zobudila som sa s údesom.”
    Helar, musím Vám povedať, nesmierne úžasný článok, a to, čo som dal do úvodzoviek ma presne, ale tak presne ako nič vystihuje..až na to, že mne sa to “podarí” vždy len hentak…a tu je to, čo ste napísali… ale aj tak v mojom prípade tomu celkom nerozumiem, ale ak, tak by som to radšej celé rozobral cez e-mail, čo sa to vlastne so mnou deje…

    Páči sa mi

    • Gretta31, ja nie som žiadne médium, alebo niečo podobné. Mám len vyvinutú empatiu a viem si domyslieť niektoré veci, podľa toho, kto čo píše. Teba som moc nesledoval, vlastne tvoj nick vidím prvýkrát, tak nemám sa od čoho odraziť. Vo fáze učenia sme my všetci 🙂 Človek sa neprestáva učiť po celý život.
      Aby som bol ale k tebe úprimný, ja neverím tomu, že pomocou channelingu môže niekto hovoriť s anjelmi, alebo dokonca Bohom. Tieto praktiky, ktoré ja sám zaraďujem do “poločiernej” mágie neuznávam. Netreba sa napájať na veci, o ktorých nevieš, čo sú zač.

      Tu máš zopár citátov od Abd-ru-shina :

      Chcieť preniknúť do mimozemského pozemskými prostriedkami a možnosťami nie je nič iného, ako postaviť do pralesa nedospelé dieťa, ešte neoboznámené s pozemskými nebezpečiami.
      – Len vo všetkom prirodzenom spočíva ochrana ako niečo samozrejmé.
      – V súčasnosti na Zemi má temno prevahu nad Svetlom. Pri hrách so stolom a podobne, dochádza väčšinou k spojeniu s temnými obyvateľmi záhrobia.
      – Pri používaní hrubohmotných predmetov ako sú stolík či pohár, sa uberajú ľudia na bojisko dobre známe temnu.
      – Človek sa pri takýchto pokusoch stáva závislý a nesamostatný.
      – Účinky pri spoznaní nesprávnych ciest, často vzbudzujú u ľudí postupne nedôveru v hľadanie, a makoniec sa môže stať, že zo strachu pred novým sklamaním nespoznajú skutočnú Pravdu.

      Páči sa mi

      • prekvapuje ma, že poznáte ab-du-shina, a na diskusii o “kde pre anjelov končí budhizmus”rozprávate ako keby ste ho ani nikdy nečítal.
        nič v zlom, neútočím, len ma prekvapujete.
        a ešte jednu pripomienku,
        prečo odsudzujete tých, ktorý hľadajú počas channelingu spojenie s vyššími bytosťami? každý z nás je jedinečný, prečo mu podsúvať a natískať cestu, v ktorej môže mať jasno len ten dotyčný, ktorého sa to týka.
        a čo ak je to naopak? čo ak tí ľudia ozaj komunikujú s anjelmi, a my sme tí, ktorí sú neznalci, čo potom?
        tak ako napísala helar, niekde na týchto stránkach. chcela dôkaz, bol jej prisľúbený, a aj tak ho nedostala. Prečo? lebo akýkoľvek dôkaz by dostala, svojim momentálnym psych. rozložením, by to isto nevedela pochopiť a tým pádom uveriť, že je pravý.
        o niečom podobnom píše aj samotný ab-du-rishin, či nie?
        (citovať to nebudem, túto knihu som čítala ešte v roku páne 1998, preto sa pochopiteľne na citáty nemôžem pamätať)

        Páči sa mi

      • Pretože podľa mňa na tej úrovni na ktorej sme sme schopní komunikovať iba so seberovnými. Rovný rovného si hľadá. Polobohovia keby chceli, tak môžu osloviť teba, ale ty nemôžeš ich. Jediný spôsob je naladiť sa na ich špecifickú frekvenciu pomocou ich konkrétnej mantry a vykonávať pre nich tapasyu-odriekanie a arca-uctievanie. To je ale v tejto dobe takmer neúčinné. Okrem toho Abdrushin píše presne to, čo ja v podstate, že vyššie úrovne sú pre nás neprístupné takýmito spôsobmi. Existujú bilióny živých bytostí, neviem prečo by Polobohovia komunikovali práve s ľuďmi z tohto fóra, trošku náhoda nie? 🙂

        Páči sa mi

      • Momentalne sa na zemi nachadzaju orby, takze tieto komunikacie su omnoho lahsie. Nemusis mat ani vysoku vibraciu.

        Páči sa mi

      • Orby sú portály medzi dimenziami (“červie diery”), cez ktoré prenikajú inodimenzné reality cez závoj treťodimenznej ilúzie. Tieto portály sa otvárajú čoraz častejšie, pretože vy, bytosti Zeme, ste na hranici intergalaktickej komunikácie.

        Ezoslovnik 😛

        Páči sa mi

      • Nemam ziadny dokaz okrem svojho vedomia. Ale mozes si otvorit 3.oko a vtedy tie orby uvidis jasno aj v tme 😛

        Páči sa mi

      • nrayn,
        pokiaľ viem, abdurishin vo svojom svetle pravdy píše aj iné.
        načo sa napájať na polobohov, keď sa môžem napojiť priamo na boha?
        vy ste to fakt nečítal správne!
        alebo ste členom ich spoločenstva, ktoré sa už mimochodom znova správa ako všetci prívrženci náboženstiev. SÚ ABSOLÚTNE NETOLERANTNÍ!, voči názorom iných.

        Páči sa mi

      • lilah,
        pokiaľ viem, tak Abdrushin vychádzal prevažne z modifikovanej Bhagavad-Gíty, ktorú si vysvetlil po svojom s nádychom nemeckého realizmu.
        Ja som nepísal, že sa treba modliť k polobohom, ale pravý opak, treba lepšie čítať. Ja nie som prívrženec náboženstva v pravom slova zmysle. Tolerantný som až moc.

        Páči sa mi

      • nrayn, keď fungoval abdurishin na zemi, pri sebe mal svoju Svanhildu, na zemi ozaj zúrilo temno! preboha, veď ho nacisti zavreli počas 2.svetovej vojny.
        nemyslíte si, že od vtedy sa kadečo zmenilo?
        ak to necítite, potom vám nepomôže ani abdurishin, ani budha, ani ježiš, či mojžiš, eliáš, abrahám či dokonca dalajláma. 🙂

        Páči sa mi

      • čo to má spoločné. zúrilo temno? A teraz tu nezúri? Podľa mňa zúri..
        Abdrushin mi nepomôže, z neho som už pochytil čo som chcel, buddha mi nemá čo dať viac, lebo mäso nejem, ježiša ani mojžiša neuznávam, lebo nemám o nich dosť overených info, eliáš, abrahám ani ďalších 33.000.000 svätých mi ešte nijak nepomohlo a dalnamlamu nemám rád..

        Páči sa mi

      • nevysvetlil si nič po svojom. iba to prepísal do čitateľnej formy vtedajšieho nemecka.
        keď sa abdurishin vtelil na zem po druhý krát.
        a tý polobohovia?
        veď tu na tomto blogu sa spomína channeling s anjelmi, či dokonca archanjelmi, ktorý sú priamymi strážcami božieho trónu a jeho svätej trojice. tak aký polobohovia? skúste sa tu na týchto stránkach viac povŕtať, potom si utvorte PROSÍM vlastný názor. prepáčte, zdáte sa mi dosť ovplyvnený tým čo ste čítal, to nie je dobre, a abdurishin o tomto nepíše!

        PS: tým nechcem povedať, že ja týmto ľuďom všetko rozumiem. ale to ešte neznamená, že keď nerozumiem ja, tým pádom to neexistuje a niekto to nedokáže. ak tí ľudia, ktorí sa mi mimochodom zdajú dosť vzdelaný ( narážam napr. na helarinu stánku o kameňoch, o ich chemických vzorcoch, a iné. bez ohľadu na to, či to ozaj ovláda, alebo nie, je to aj tak úcty hodné, že to dokáže trpezlivo spracovať a podať ďalej, aby ľuďom pomohla, poradila) toto všetko by vo vás malo vyvolávať skôr rešpekt, pred vedomosťami iných a nie výsmech a zosmiešňovanie.
        PS2: vás tiež nezosmiešňujem, snažím sa vás pochopiť.

        Páči sa mi

      • To neviete, lebo to neviete porovnať. Tie rozdiely tam naozaj sú. Nie veľké, ale predsa. Ovládam obidve diela celkom obstojne, a viem, že sa líšia, tak mi tu nepíšte, že nie.
        Tu sa spomína channeling s anjelmi, ale ja ich označujem pôvodným názvom z Véd – dévovia, tj. polobohovia. To je vec interpretácie.

        Osobne pochybujem, že s nimi niekto z tohto fóra komunikuje, ale to je môj osobný názor, vy si verte čomu len chcete. Každý má právo utvoriť si vlastný názor.

        Páči sa mi

      • no vidíte! a dospeli sme k tomu, čo sa vám tu už pár dní niekto snaží dosť jasne naznačiť!
        uznal ste, že niekto môže mať aj vlastný názor a presvedčenie, a drží sa ho rovnako urputne ako vy!
        nič iné sme po vás nechceli, len viac tolerancie!

        PS: ako som povedala, netvrdím, že im tu rozumiem! alebo dokonca verím! ale možno je to preto že to zatiaľ neviem pochopiť. nie preto, že to nie je pravda! a možno práve opak je pravdou!
        preto sme na tejto zemi, aby sme sa učili stále dookola. stále dookola vyvíjali.
        dobrú noc vám prajem.

        Páči sa mi

      • Čo pár dní…Od začiatku.. 🙂
        Jedna vec je mať ale názor a druhá vec je mať podložený názor.
        Je to všetko o argumentoch a logike. Keď niekto píše sprostosť, tak mu ju vyvrátim, ale názor nikomu neberiem, každý môže trvať na svojom omyle.

        “nič iné sme po vás nechceli, len viac tolerancie!”
        // Vy ste samozvaná hovorkyňa predpokladám.

        Učiť sa, učiť sa, učiť sa. Dobrú noc.

        Páči sa mi

      • nrayn, už som vám popriala dobrú noc,
        ale k tomu temnu zúriacemu teraz, každý vidí len to čo vidieť chce a môže.

        a ešte niečo? odkiaľ viete, že neviem porovnať obe abdurishinove diela?

        dobrú noc a pokojný spánok.

        Páči sa mi

      • to som ozaj nechcela. nechcela som pôsobiť ako SAMOZVANÁ hovorkyňa.
        ale keď inak nedáte? 🙂 predsa sa teraz nezabijem keď som najmúdrejšia, alebo áno :-), :-), 🙂
        takisto som vám písala svoj názor.

        Páči sa mi

      • a ja som hovorila o čom?
        vo svetle pravdy, posolsvo grálu, napisala abdurishin.
        čítala som aj jeho prvé dielo, ktoré bolo samozrejme preložené!
        musia tam byť zmeny! veď žil v iných dobách.
        aj klasická biblia spísana v tom čase, bola písana pre potreby a chápania ľudí žijúcich vtedy. teraz by jej podanie bolo iné.
        nerobte zo mňa blba, tá kniha je tu k dispozícii už dlho, a ku mne si našla cestu už v rokoch 1998.

        Páči sa mi

      • už ma to doťahovanie prestáva baviť. 🙂
        viem, že spev vznešeného a vo svetle pravdy sú rôzne knihy.
        ja som zasa s nrayn rozprávala o inom.
        v prvom rade ma prekvapila citácia z knihy vo svetle pravdy, ktorá bola v rozpore z obsahom knihy.
        samozrejme podľa mojej maličkosti.
        (je súčasťou šiestej knihy staroindického slávneho rodu, konkrétne spev vznešeného má iba 700 slôh, oproti iným z tejto rady)
        kašlem na to, :-), nechce sa mi to tu rozpisovať

        Páči sa mi

      • lilah, nrayn alebo hocikto iný… neviete mi pomôcť? od rána hľadám, čo môže znamenať slovo cicwa (takto sa to vyslovuje… našla som niečo, čo je v nejakom indickom dialekte… titwa…). Neviem sa z toho vymotať. V sne sa ma niekto spýtal či som cicwa. Neviem aký to bol jazyk 😦 A ja som odpovedala, že som.
        Tak keby mal niekto nejaký nápad, poteším sa. 😕

        Páči sa mi

      • white82,
        mňa napadlo zatiaľ iba to, že podobne je foneticky znejúce aj hebrejské micwa /bar micwa/ – skús sa na to mrknúť 😉

        Páči sa mi

    • gretta31, NIKDY SI NIKÝM NEDAJ NAHOVORIŤ, ŽE SI NIEKTO INÝ. nikdy, si neotváraj srdce pred niekym, z ktorého cítiš neg.energiu. nepotrebuješ iných, aby ťa čítali!!!! čítaj v sebe sama. budeš prekvapená, čo v sebe nájdeš!
      nikdy, si nič nenachaj nahovoriť. spýtaj sa svojho vnútra. ono ti poradí.
      jednoducho tu na zemi to tak chodí, že jednu vec pochopíš hneď, inú až po nejakej dobe. a to bez pričinenia čítajúcich ľudí.

      PS: moja maličkosť si totižto aj tak myslí, že prečítať sa dá len to, čo sama ukážeš. to o čom ani sama nevieš, že v tebe je, nemôžeš ukázať, a tým pádom to ani nikto múdry neviem prečítať. na záver: ČÍTAJ V SEBE SAMA!!!!

      Páči sa mi

  22. k tomu “osobnému” bohu ma napadá jedna pesnička: Depeche Mode – Personal Jesus 😀 😀 😀
    Rich out and touch faith!!! 😀 😆

    Páči sa mi

  23. minne, ja tu knihu mám. a nedala by som ju ani za svet. čítala som aj jednoduchšie a zrozumiteľnejšie prepísanú vo svetle pravdy knihu natalie-de lemeny makedonovej.
    ale ako som už inde napísala, nedala by som ani knihu od josefa veselého a jeho mágia atd,
    v knihe vo svetle pravdy, som našla veľa právd. ale napriek tomu, som sa nevedela ubrániť psychickým útokom zo strany závistlivých ľudí, ktorí si na pomoc zavolali fundovaných “bosorákov”.
    neviem či sa vám dostala do ruky kniha od MUDr. Teodora rosinského ( choroby z nenávisti) a on tam priznáva, že tajné spoločenstvá fungujú odkedy existuje uvedomelý človek. prečo potom popierať, to čo je očividné. jednoducho sú ľudia ktorí svojou závisťou a nenávisťou ( je mi ich strašne ľúto, úprimne, zasierajú si karmu viac ako je treba) dokážu ubližovať.
    a abdurishinovo dielo toto nepodporuje. napriek tomu som sa s tým osobne stretla, tak kde je pravda?

    Páči sa mi

    • Mám aj Rosinského.
      Kde je pravda? To čo dnes ja poviem, že je to pravda, už o týždeň možno poviem, že som vtedy ešte všetko nechápal a tak to pôjde ďalej.
      Dlho sa tu budete neúspešne hádať, kde je pravda. Keby ste boli všetci na rovnakom stupni vývoja, asi by ste sa chápali lepšie. A navyše vidím problém v tom, že sa tu čítajú iba suché slová, a často sa nepochopí, čo autor chcel povedal. Často je to písané medzi riadkami.

      Páči sa mi

      • To je najlepsia vec aku som dnes cital. Skopirujem si to a niekde ulozim 😉 Lebo uz sa mi zacinala parit kecka. Prilis vela informacii a uz som si ich aj trochu zmenil. Nryan nuti ludi premyslat a to je dobre.

        Páči sa mi

      • minne, dovolím si oponovať, nehádam sa! diskutujem. snažím sa pochopiť!

        s ostatným súhlasím, aj s grooverom.
        dobre to tu rozvíril. a to je fakt dobre.

        Páči sa mi

      • vidíte, minne.
        zasa ľudská slabosť a ješitnosť. ( hovorím o sebe)
        napísal ste množstvo vecí, a človek si všimne na prvý krát čo? opozičné slovo.
        a o tom som sa snažila diskutovať.
        sú to iba slová. ale aj tie vedia pohladiť či dokonca v niekom niečo zlomiť

        dobrú noc všetkým a pokojné sny prajem!

        Páči sa mi

  24. nie je to problém, môžeme si kľudne tykať. ( to vykanie je prakticky cvičenie do práce, keďže by som hneď každému tykala, a v obchodnom styku sa to nie príliš hodí)

    takže minne ja som lilah, 🙂 cmuk

    a už ozaj dobrú noc!

    Páči sa mi

      • Ďakujeme 😀

        Minne, zároveň by som chcela mierne zneužiť tvoje biblické vedomosti 😆 (súvisí to s mojím snom, niekto sa ma pýtal, či som cicwa… a ja som povedala, že áno. Vonkoncom netuším, čo znamená to slovo a zatiaľ som sa dopátrala najďalej s podobným slovom: Titwa.) Neviem či vieš po anglicky, ale našla som toto:
        For an explanation of the phrase, see ABRAHAM’S BOSOM. 3. We need not linger over the Biblical sense of our last word Titwa, …
        Bohužiaľ to končí troma bodkami, neviem nájsť celé znenie 😦
        Ale podľa všetkého to súvisí s Abrahámom a jeho hruďou 😆
        Takže otázka znie, či ti to niečo hovorí…

        Páči sa mi

      • 😆 zabudnuté dedičstvo????
        No nič, ďakujem za námahu 😀
        Tak isto to môže byť aj nejaký indián, titwa bola matkou pandory… V iliade sa tiež spája toto meno so saturnom… tak neviem… Spýtam sa krídlatých, snáď budú ochotní odpovedať.

        Páči sa mi

    • Ďakujem Minne 😀
      Teraz som si vykyvadlovala, že sa to vraj píše takto: citswa
      Úžas. 😕
      Atlantííídaaa??? 😯 To ma nenapadlo. K tomu by sa vedel jedine Čiki vyjadriť…

      (inak, celkom slušnú zbierku máš 😀 predpokladám, že je to len nepatrná časť, čo je na fotke)

      Páči sa mi

  25. Minne,
    vrelo odporúčam 4 knihy od Michaela Newtona – Cesty duší, Osudy duší, Učenie duší, Vzťahy duší. Všetky pojednávajú o existencii duší medzi jednotlivými vteleniami. Sú fakt super.

    Páči sa mi

    • čo už, možno tak splatím dlhy, náhoda to nie je zrejme :-), len keby mi vŕtačku už konečne niekto vrátil :-(, komu som ju požičal. Ja nepamätám komu a on ju niekde tiež položil a zabudol na ňu. Musím asi použiť exomatozu a nájsť ju, ale nechce sa mi 🙂

      Páči sa mi

  26. No vďaka. Práve si mi pripomenul, že som asi pred dvomi rokmi požičala jednu z kníh o Strovoloskom mágovi kamoške. Dúfam že ešte bude čitateľná!

    Páči sa mi

  27. Neviete kde sa da v Kosiaciach zohnat Kybalion ? Hladal som na internete ale vzdy nukaju iba kupy cez internet. Myslite ze by sa to dalo kupit v artforume ? Mozno by mali aj v kniznici ale to by som im uz nevratil 😛

    Páči sa mi

  28. Tento článok som si prečítal asi pred týždňom, no a posledných pár dní bolo pre mňa dosť ťažkých a keď som to prekonal a prišiel sa sem znova pozrieť potešilo ma že som sa vlastne riadil tým čo je v tomto článku- postaviť sa strachu a vzdať sa svojich predstáv. A len tak mimochodom je to vlastne to čo som kedysi čítal na minigrimi že :)? Začínalo to slovami “prezradím vám tajomstvo, naším najväčším nepriateľom je nádej!” 🙂 Len je to tu rozvetvené s tým že nádej bez našich nesprávnych sebaobmedzujúcich predstáv je vlastne dobrá- poháňa vpred :).

    Páči sa mi

  29. Milá Hela,
    som rada, že sa Ti takto darí a vidím tu všelijaké novinky…až som z toho zmätená.. Ale to podstatné som zrejme našla až prirýchlo:)
    Chcem Ťa poprosiť o radu.
    Nevieš čo môže znamenať sen ak ma vznešený Gabriel vzal s ním,aby som dohovorila iným ľudom, ktorí boli v ohrozenzí /nebolo to však toto storočie a obdobie/
    A ešte jedna vec, sníval sa mi veľmi zvláštny sen..nesúvisiac s mojou situaciou ani pozeraním TV.. Mala som na rukách asi ročného chlapčeka a chcela som ho pokrstiťmenom Gabriel Rafael…
    Ďakujem za odpoveď a prajem Ti veľa šťastia:)
    Lenka

    Páči sa mi

  30. Nahodou pri bludeni po internete za slovom budhizmus som narazil na tento clanok :). Velmi pekny, chcem len – upriamit pozornost – na vetu ,,Keď nádeji dáš presnú podobu, začínaš cítiť rozdiel medzi ‘je’ a ‘malo by byť’. Vtedy si nešťastná. Ale nešťastnou ťa nerobí nádej – nešťastnou ťa robí tvoja predstava o jej naplnení…” Tato veta (vyborne napisana, skladam uctu Gabrielovi) je presnym vyjadrenim budhizmu, ktoreho cielom je vedome prezivanie pritomneho okamziku ztvarneneho v slove ‘je’, slovo malo by byt predstavuje.. zavislost na stave, moze byt averziou k neuspechu, ci k nesuladu, alebo iba nevedomost z podmienenej existencie. Budhizmus nepozna pojem viera, ale pojem utocisko, dalo by sa to zrovnat, nakolko utocisko znamena bezvyhradne prijatie budhovej nauky dharmy. Je aj nadej, ci tuzba v kontexte dosiahnutia osvietenia, avsak z mojej skusenosti a pozorovania tuzba a nadej je prekazkou pre koncentraciu mysle, pretoze, presne ako je pisane vo vete, vytvara predstavu o naplneni… Diskusia uz moc s budhizmom nema 🙂 a dovolim si tvrdit, ze ani s Kristovym ucenim, aj ked bol vo svojich slovach tvrdsi ako Sakjamuni.. stranku si ukladam do zaloziek :)..

    Páči sa mi

Povedz svoj názor