Majú zvieratá dušu?

Včera, keď som si hľadala obrázok pre článok, narazila som na stránku Poppy Palinovej, autorky Waking the Wild Spirit tarotu, jedného z najsilnejších, ktoré poznám. A keďže moja včerajšia nálada bola unavená (o niečo menej ako moja dnešná nálada 🙂 ), keď som našla nasledovný článok, vedela som, že skončí na tomto blogu…

A pre tých, čo si myslia, že som depresívna: zatiaľ ešte nie. Kým môžem kŕmiť vrabce (kupujem im vtáčí zob pre andulky de luxe 🙂 ), je svet ešte v poriadku… 😛

Tu je príbeh zo stránky Poppy Palinovej z februára 2009:

Samičku lastovičky na tejto fotografii zranilo auto, keď letela nízko nad cestou, a bola v takom stave, že sa jej nedalo pomôcť.

Samček jej nosil jedlo a s láskou sa o ňu staral.

Znova jej priniesol jedlo, ale šokovaný zistil, že samička medzitým zahynula.

Vedomý si toho, že je mŕtva, vykričal všetku svoju bolesť a lásku.

Nakoniec si uvedomil, že už nedokáže zvrátiť to, čo sa stalo, a tak len smutne zotrvával pri jej mŕtvom tele.

Milióny ľudí plakali, keď pozerali na tieto zábery. Hovorí sa, že fotograf ich predal takmer za babku vychyteným francúzskym novinám, ktoré sa vypredali okamžite, len čo fotografie vyšli.

A ľudia si ešte stále myslia, že zvieratá nemajú dušu alebo city?

317 thoughts on “Majú zvieratá dušu?

  1. Takéto smutné príbehy je vidieť často. Aj preto nejem mäso. Hoci poniektorí sa vedia obhájiť tým, že zabijú zviera s láskou 😦 predtým ho aj pohladia (ja to nemôžem proste počúvať). Ale žiaľ, momentálne je taká doba a to, čo je správne dnes, neskôr bude možno nemysliteľné, aspoň dúfam.

    Páči sa mi

  2. Absolútne ma dostal tento príbeh.Vraví sa,že zvieratá majú kolektívnu dušu,mne sa to však nezdá.Mám doma psa ,sučku,je to poriadna potvorka a niekedy mám pocit,že jej už naozaj chýba len schopnosť rozprávať.Je evidentné,že nejakým spôsobom premýšľa,prehodnocuje,videné,počuté a isto to nie je iba samotný inštinkt,to by sa potom musela správať stále rovnako.Ale všimla som si,že na rovnakú situáciu reaguje rôzne,akoby premýšľala a vyhodnocovala deje.Psy vidia auru človeka aj duchovné bytosti,načo by im to asi bolo,ak by mali len kolektívnu dušu? A čo potom trebárs primáty,alebo delfíni?

    Páči sa mi

  3. Ja myslím, že zvieratká dušu majú…a cítia tak, ako aj ľudia, len to tak isto neprejavujú…náš psík býva tiež smutný a ľútostivo kňučí…a ja sa ho vtedy vypytujem, že čo sa mu stalo a či ho niečo nebolí…pritúlim si ho,vybozkávam,porozprávam mu aká som rada, že s ním môžem byť…a on je hned iný…rozveselí sa,vrtí chvostom a donesie mi svoju obľúbenú hračku…a inokedy zas rozveselí on mňa 😀
    presne, tak to robia aj ľudia…len oni majú tú výhodu (alebo nevýhodu 🙂 ), že sa môžu vyjadrovať aj slovami 😀 😀 😀

    Páči sa mi

  4. no ked som spoznal moju kamaratku, bolo mi divne ze sa normalne rozprava so svojim psikom…teraz mi to uz je prirodzene a vidim ako si spolu rozumeju
    btw: hovori sa ze psici nemaju radi reiki, u tohto je to vsak naopak, mate s tym skusenosti? 🙂
    btw2: ked uz sme pri zvieratkach, macky zevraj vyhladavaju energ.-negativne miesta v dome?

    a…toto videjko sa mi sem pyta pridat 🙂

    Páči sa mi

  5. Zvieratá majú dušu, samozrejme. Cítia a sú vedomé – síce inak ako mi ľudia, ale veľmi podobne. Dokonca aj rastliny sú vedomé (odporúčam knihu “The secret life of plants – je vynikajúca). Ak by ste ďalej hľadali a snažili sa pochopiť zvieratá, zistili by ste, že to sú takmer rovnaké bytosti, ako my. A tým myslím každé zviera – od delfína až po hovnivála 🙂 .
    Helar, píšeš, že veľa ľudí plakalo, keď videlo tieto obrázky. Ale pozri sa, a aj ostatný, na čom sa (možno) podieľaš aj ty :

    -ak ti to pridadá príliš brutálne, kľudne to stiahni, ale mysli na to…

    Páči sa mi

  6. Garunna,

    s reiki u psov a maciek mam skusenosti a u psikov sa mi nezdalo, ze by im to vadilo 🙂 Skor naopak, vyhladavali dotyk ruky na postihnutom mieste a 13-rocny psik mojej sestry reiki “vyzaduje” :).
    U maciek to bolo horsie, nevedeli v klude vydrzat. Az pokym sa mojej macicke vyrazne nezhorsil stav, vtedy drzala bez pohnutia skoro 20 minut.
    Mam taku teoriu (nicim oficialnym nepotvrdenu :)), ze cim mensie telicko, tym menej reiki energie znesu/potrebuju.
    Moja skusenost je, ze zvieratka vedia, co potrebuju…

    Páči sa mi

  7. podla mna zvieratka maju dusu a moze si hovorit kto chce co chce… keby si videla ten smutny a bezmocny vyraz v ociach mojho havinka, ked som ho vzala k sebe domov z utulku 😦 … ale dnes ma v ockach vesele iskricky (a to, ze sa zvykne chovat ako steniatko, najma vonku, ani nehovorim :mrgeen: )

    Páči sa mi

  8. Zvieratká majú dušu…
    okrem tejto série fotiek s lastovičkami existuje aj iná séria s veveričkami, kde sa nakoniec samček sám hodí pod auto, keď zistí, že jeho družka je mŕtva….
    Sama mám skúsenosti s liečením psíkov (držia ako hluchí dvere) a aj mojich anduliek…keď majú papagáje virózu, tak je najlepšie hneď zasiahnuť, aby ma ráno zobudili štebotaním 😉
    Mám viac príhod aj s úmrtiami mojich miláčikov, jeden z nich umrel po 14tich rokoch (anduliak) a ja som bola odcestovaná v Ázii, ešte pred cestou som ho požiadala, že keď to na neho príde, tak nech na mňa nečaká pokiaľ sa vrátim domov (aby sa zbytočne netrápil)…a on sa so mnou prišiel rozlúčiť až tam, presne v tú istú dobu ako umrel…jeho malá dušička potom pár dní pri mne ešte ostala…
    So zvieratami sa dá naučiť komunikovať aj bez slov, stačí im vedieť čítať z očí, z tváre či empaticky prežívať ich emócie 😉

    Páči sa mi

    • pokial ludia budu jest maso, dovtedy budu jatky, jednoduicha logika. Karmicky sa podiela na zabijani rovnakym dielom aj ten, kto je maso, nie len ten, kto je masiar, atd.

      Páči sa mi

      • Nrayn, nesúhlasím. Vezmi si Indiánov na prérii – tiež jedli mäso a nemali jatky… Jatky a toto masové ubíjanie je daň, ktorú platia zvieratá za to, že človek sa odtrhol od prírody a vytvoril okolo seba umelý svet, ktorý je v nerovnováhe so všetkým okrem seba samého… Jedenie mäsa je prirodzené. Umožnilo človeku prestať sa zháňať za potravou a dalo mu čas rozvíjať mozog, ak sa dá veriť antropológom. A z môjho pohľadu je to aj premena nižšej vibrácie na vyššiu. Problém nie je teda v pojedaní mäsa, ale v tom, že pojedáme mäso, ktoré sme si neulovili a nedochovali sami… Spotreba odtrhnutá od produkcie. Mäsovka.

        A karmicky sa na zabíjaní zvierat podieľajú aj vegetariáni, ktorí proti tomu nikdy nič neurobili. Alebo sa so zákonom karmy mýlim? 🙂

        Páči sa mi

      • Indiáni, Mayovia, Aztéci atď. sú pozostaky jednej časti árijcov, ktorí sa vyčlenili od védskej spoločnosti, boli to démonske kmene, ktoré odišli do Ameriky, čo je za sanskritského slova “amaraka”..
        Človek bol pôvodne vegetarián, čo je dokázané, k mäsu sa uchyľoval iba zriedkavo a hlavne v lokálnych dobách ľadových a poloľadových. Antropológom sa nedá veriť, pretože celá “so called” evolúcia je jeden veľký nezmysel, ktorý nie je ani vedecky doložený.

        Jedenie mäsa je tá najnižšia vibrácia, akú si môžeš predstaviť, nie je o čom. S tým zákonom karmy sa mýliš, pretože iba činy spôsobujú karmu..našťastie 🙂

        Páči sa mi

      • Hehe, a nás učili, že Amerika sa volá po istom Amerigovi Vespucci… 🙂

        Nrayn, uvedomuješ si, že slovami “démonské kmene” odsudzuješ ľudí, o ktorých nič nevieš? Védy neučia pokore? 😛

        A jedenie je podľa mňa tiež čin, činnosť, skutok. Sorry, ale na slovíčkarenie som vysadená. Nechcem sa s tebou hádať, len ti chcem ukázať to, čo ja vnímam ako značne rigidný (“nesmlouvavý”) postoj z tvojej strany. Védy sú predovšetkým filozofia, až potom náboženstvo. Nevravím, že máš začať zmýšľať inak, ale až sa raz budeš veľmi nudiť, venuj mojej pripomienke aspoň letmú úvahu… 🙂 Som len zrkadlo; pozrieť sa musíš sám. A ak to neurobíš, je to tiež čin… 🙂

        Páči sa mi

      • Nie som síce za zabíjanie zvierat hlavne kvôli tomu, že môžeme svoj zdravý vývoj udržať jedením iných potravín – nemäsitých.
        Ale zrejme nie pre každého by to bol zdravý vývoj, ak berieme do úvahy jeho hlbokú minulosť…
        Lenže, ak sa zamýšľam nad tým, ľudia nie sú jediní, ktorí kvôli potrave zabíjajú zvieratá – robia to aj zvieratá medzi sebou.
        Ale výrok, že aj vegetariáni sa na tom podieľajú (zabíjaní), lebo nespravia nič proti tomu – sa mi nezdá. Napríklad Nrayn – vegetarián – koľko presviedča a upozorňuje ľudí, že je to nesprávne? Čiže bojuje proti tomu svojím spôsobom. Ja tiež som už niekoľko ľudí presvedčil. A odpoveď, prečo vegetarián sa na tom nepodieľa je aj toto:
        AK BY BOL KAŽDÝ VEGETARIÁN – NEZOMRELO BY RUKOU ČLOVEKA ŽIADNE ZVIERA KVôLI POTRAVE. Ale toto bude až o pár desaťročí neskôr 🙂 keď sa prispôsobia aj fyzické telá, nielen jenohmotné

        Páči sa mi

      • Neodsudzujem, to sú fakty, to píšu Védy, že tak to bolo, a tie sú hodne staršie ako Vespuci. 🙂 Akurát prekladám jednu knihu od viacerých autorov- profesorov, ktorí to dokazujú. Chcem urobiť z toho aj článok na svoj blog, kde je rozobraný pôvod rôznych kultúr vychádzajúcich zo staroárijskej civilizácie.

        To nemá s pokorou nič spoločné, ja nehodnotím nikoho. Jedenie je čin, ale Ty si písala, že NEZASIAHNUTIE proti jedeniu, či robí karmu. Jedenie áno, NEzasiahnutie nie, lebo to nie je čin.

        Páči sa mi

      • Minne, vývoj by to bol zdravý, lebo desiatky miliónov ľudí nejedia mäso a sú úplne fit. Zvieratá sa zabíjajú medzi sebou, ale my nie sme zvieratá, keď sa chceš chovať ako zviera, tak zabíjaj zvieratá a potom sa inkarnuj do zvieraťa. 🙂 S tým, čo píšeš na konci, to je pravda. Volá sa to neviditeľná ruka trhu. Každé jedno zviera čo človek zje sa odrazí na tom, koľko bude treba zabiť ďalších zvierat. Tento vražedný priemysel by nezabil ani jedno zviera navyše, keby nevedel, že sa nepredá nakoniec. Kapitalizmus. Preto majú Védy pravdu v tom, že karma tam je rovnaká. Myslím, že je podľa Véd tuším 12 rôznych Ľudí, ktorí sa podieľajú na karme za zabitie zvieraťa. Fyzické telá sú práveže prispôsobené – na jedenie mäsa, iba PRISPOSOBENE. Povodne sme bylinožravci, prispôsobení na jedenie mäsa..Skôr naše jemnohmotné telá treba prispôsobiť, ale to je individuálne, je to vec rozhodnutia..

        Páči sa mi

      • Jasné Nrayn, všetko je v “hlave” kto čo potreuje —
        Ty Védy cituješ a ja aj Bibliu:
        Bůh také řekl: „Hle, dal jsem vám všechny byliny vydávající semeno
        na celém povrchu země i každý strom, na němž je ovoce vydávající semeno. To vám bude za pokrm.
        —- Ale čo sa stalo po potope? (podľa mňa – po vtelení ľudí na planétu Zem do fyzického tela)
        Nový začiatok-
        Bůh tehdy Noemovi i jeho synům požehnal a řekl jim: „Ploďte a množte se, naplňte zem. Ať z vás má strach a hrůzu všechna polní zvěř, všechno nebeské ptactvo, všechno, co se hýbe po zemi, i všechny mořské ryby: jsou vám vydáni do rukou. Všechno živé, co se hýbe, vám bude za pokrm; to všechno vám dávám tak jako dříve zelené byliny.
        😦 zvláštna zmena

        Páči sa mi

      • Áno, citujem Védy, lebo tie sa s Bibliou nedajú ani len porovnávať. Biblia nie je žiadny zdroj, neopiera sa o nič, autor nie je známy, protirečí si, je 1000x pozmenená ako to komu vyhovuje, atď.
        Védy sú omnoho staršie a celá Biblia z nich čerpá ( to, čo sa jej hodí ).

        toto si čítal?
        http://odpovede.wordpress.com/2010/01/22/argumenty-pre-vegetarianstvo/

        Keby som to mal ale kontrovať, to, čo píšeš, tak Boh vo Védach hovorí, že pokiaľ nie je iná potrava a je to nevyhnutné, mäso sa jesť môže. V prípade potopy ( ktorá je vymyslená ), by to znamenalo núdzový stava teda by mohlo byť mäso dovolené.

        A vecne, keď sa držíš toho, čo tvrdí Biblia a obhajuješ sa tým, tak

        “Všechno živé, co se hýbe, vám bude za pokrm”

        = je dovolené zabíjať a jesť aj ľudí…

        😀

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        dobre bojuješ za život zvierat, to sa mi páči 🙂

        Tú potopu však neber doslovne, ale ak na ňu pozrieš symbolicky, tak je to zrodenie ľudskej duše vo fyzickom tele človeka – preto aj od “potopy” je vek človeka už nie 700-900 rokov, ako pred potopou.
        Tie zmeny v Biblii – to tiež nemusíme nahlas hovoriť, lebo môžeme niekomu brať ilúzie 🙂

        Páči sa mi

      • Hmm, to je to, že celá Biblia je taký piece of crap, že keby nebola podávaná symbolicky, tak to ľudia ľahko prekuknú a vysmejú sa celým kresťanom. Veď to, čo oni dávajú je čisté béčkové sci-fi.. 🙂

        Zrodenie ľudskej duše vo fyzickom tele.. Nemusíš písať ľudskej, lebo duša je duša, to je tá istá duša aj v zvieracom tele, aj v baktérii, aj v polobohovi..telo je len stroj. Samotný začiatok inkarnácie sa nedá vôbec určiť, bolo to stráááášne dávno a boli sme podľa Véd na úrovni Brahmu – takmer dokonalí, takže určite sme nemuseli pobehovať po púšti, alebo jesť mŕtvoly, atď. 🙂 Tak isto počas cyklov rôznych yug-vekov, ľudia žili, 100 000, 10 000, 1000 , 100 rokov – momentálne. Keď nejaký Matuzalem žil nejak 700 rokov či koľko, tak žil v DVAPARA yuge, jednom veku pred týmto, to nebolo vôbec nič výnimočné.

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        nemôžeš tak povedať na žiadny text 😦
        – ja osobne si viem nájsť dobrý zdroj múdrosti aj v Biblii a aj vo Védach, ale keby tu niekto začal obhajovať svoje, tak tu začne iba hádka, že védy napísal niekto kvôli biznisu a biblia je od Boha a opačne…. A ty nedokážeš odkiaľ pochádza zdroj Véd ani Biblie ani Koránu atď., a nikto z nás nepreukáže, kto ich napísal. Preto nemôžme s istotou povedať, že toto je blud. Môžme iba povedať, že toto je môj názor a podľa toho 🙂 ťa budú ľudia súdiť 🙂 🙂 už sú takí
        Pozri na text Biblie ale aj Véd – text treba chápať viac dimenzionálne, nie iba pozemsky, fyzicky. Na všetko v živote treba pozerať viac dimenzionálne – aj keď sa pošmykneš na ľade, keď nemáš kde zaparkovať, keď ti vypne mobil v určitej situácii… Tam sú realizované zákony prírody, ktoré si málokto uvedomí.
        A Biblia je písaná duchovnou rečou a to je takou, akou vnímaš sny. Preto sa neodvážil autor na tom nič meniť, ale napísal doslovne. Iné je, že niečo zmenili neskôr … cca 400 n.l. a okrem iného schválne inkarnáciu vynechali 😦

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        myslím, že keby sa súťažilo v tom, kto uberá ľuďom iného názoru kyslíka, tak ťa s radosťou nominujem… 😛

        Tvoj pohľad na Bibliu je tvoj pohľad. Nepodávaj ho ako abolútny výrok, len ako svoj pohľad. Vieš, už som ťa to učila… “podľa mňa”… 😛

        Máš právo myslieť si o Biblii, čo len chceš. Ja mám právo myslieť si o Biblii, čo len chcem. A žiaľ, presne to isté, čo si myslím o Biblii, mám právo myslieť si i o Védach… Diktát slova je zabijak. Myšlienky sú skryté medzi riadkami, nie v nich. A všetky myšlienky sú len pohľad, hnaný istým záujmom. Keby to bolo hneď tak, ako ty veríš, a Védy boli podané samotným Tvorcom, tak mal pri ich “diktovaní” istý záujem. Sám pre seba totiž nič diktovať nemusel, pretože sám to v svojej “hlave” všetko dobre vie…

        A ak je za tým záujem, potom to nikdy nie je celá pravda, ale len účelová časť pravdy.

        Mám prosbu: Ak to ide, veľmi by ma potešilo, keby si tak absolutisticky nezhadzoval všetko, čo nie je priamo v tvojej línii viery. Aj my sme ľudia, hoci na Védy neveríme… Alebo pochybuješ? 🙂

        Páči sa mi

      • Minne,
        To su ale argumenty..Vedy su starsie, originalne, Biblia z nich kopiruje,,to su fakty..hadat sa mozu len ti, ktori nevedia prijat pravdu. Ano ale Biblia nema autora a Vedy maju, a aj skutocnosti v nich popisovane sa daju overit. Na tom, ze Holy bible cerpa z Ved netreba brat nic viacdimenzionalne. keby islo o nejaky iny
        text obsahovo, nieco originalne, tak sa to da posudzovat, mozno, takto nie. Ja osobne z Biblie nechapem skoro nic, lebo neodpoveda, ani priamo, ani nepriamo na ziadne
        veci, co ma zaujimaju, co je po smrti, ako funguje hmotny a ako duchovny svet, atd. Az postupom casu ked som cital mnoho Ved, tak aj v Biblii nachadzam iste nepatrne zlomky pravdy, ale aj vela klamstiev ( pre Helar : podla mna ). Biblia celkovo obsahuje asi stotinu textu, ktore obsahuju Vedy, je to slabota. To mas ako keby si porovnaval encyklopediu Brittanicu a vreckovy tahak, ktory z nej vychadza, chybne a je ovela mladsi a pozliepany neviem z coho vsetkeho. To, ze je Biblia vyselektovana je vseobecne znamy fakt.

        Helar, dakujem za teoreticku nominaciu, aj ked nechapem co tym kyslikom stale myslis, ja ludi necham dychat, nemozem za to, ze kazdy nema dostatocnu plucnu kapacitu. 🙂
        Podla mna, to, co tvrdim o Biblii je zalozene na faktoch, podla mna, a podla faktov, ktore sa nedaju vyvratit. Niektore veci su zvelicene sice vplyvom mojej obrazotvornosti, ale zaklad sedi.

        Myslienky su skryte medzi riadkami kvoli dvom rovinam chapania a casto aj kvoli tomu, aby sa filtrovala uroven dosahu, kazdy si zobere co chce. To ale neznamena, ze veci nemozu byt podavane zrozumitelne a mat zaroven pravdu 🙂 Keby si sa chcela ucit elektrotechniku a ucebnica by bola pisana stylom ‘medzi riadkami’, asi by ti to moc nepomohlo. Tak isto funguje duchovna veda. Ezoterika je len pojem, v skutocnosti je to veda ako kazda ina, da sa povedat, ze kralovska. Nasa smola je, ze Biblii je tazke porozumiet, to ale nie je nasa chyba, ale tych, co ju napisali, lebo je zjavne, ze si neplni svoj ucel.

        Ano, Krisna mal zaujem podat Vedy, aby sa ludia duchovne vzdelavali, aby mali moznost pochopit pricinu svojej existencie, preto ich vyjavil, za ziadnym inym ucelom..

        “A ak je za tým záujem, potom to nikdy nie je celá pravda, ale len účelová časť pravdy.”

        // to je iba spekulacia. Ked mas uprimny zaujem niekomu pomoct, tak mu povies celu pravdu, akokolvek tazka moze byt. Preto Krisna nestrasi ludi vecnym peklom, nepovoluje odpustky, a hovori priamo. Nehovori o jablku, ale o hmotnej priputanosti, atd. 🙂 Ked ale beries ucelovost v tom druhom vyzname, tak ano. Nie je potrebne, aby ta zatazoval detailami, ktore nie su podstatne, ale ucelne ti da iba to, co potrebujes na svoj duchovny vyvoj.

        Helar, ja nikoho nezhadzujem, neber to osobne, ani nikto by to nemal tak brat. To, ze si obhajujem nenasilie voci zvieratam to je moj nazor, a to, ze povazujem Bibliu za nie prilis hodnoverny zdroj, to tiez. To su len nazory, nic viac, kazdy sa ma pravo rozhodnut ktory nazor prijme a ktory nie. Ja aspon ked nieco pisem, tak to pisem k veci a priamo, a neschovavam svoj nazor za ironiu, sarkazmy a pod. ako to ma zopar ludi vo zvyku.

        Páči sa mi

      • pozeram, ze si zmenil look stranky, pekne 😉 no, ja nie som moc na taketo “umenie”.. ja som si dnes skoro poplakal, lebo som zistil, ze som zabudol hrat na husle / resp. stupnice, som v koncoch…. :-/

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        takže ty nie si romantik čo? Čo keby si troška viac svoju duchovnú iskierku rozsvietil? 🙂
        V predvčerajšom mojom článku som práve to písal, že múdri ľudia, ak používajú iba múdrosť bez lásky, tak ostávajú často sami bez priateľov. Preto tu iskierku v sebe viac rozpáľme 🙂

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        aby som pravdu povedala, mne k úplnej spokojnosti postačí, keď zostaneš sám sebou, len začneš do svojich vyjadrení vkladať to “podľa mňa” alebo “ako to vnímam/viem ja”. 🙂

        Možno je to divné, ale mám ťa rada presne takého, aký si… 🙂 Možno s tebou nesúhlasím (vo všetkom…vo väčšine…sčasti 🙂 ), ale si fascinujúci a sčítaný človek a to ja môžem.

        Páči sa mi

  9. Neviem,či Ste niketo z Vás počul o tom ako zabíjajú zvieratá napr Muslimovia?

    Deje sa to rituálnym spôsobom.
    Kedysi bol pri zabijani zvierat prítomný kňaz,ktorý zviera “odkrvil” a pri tomto úkone urobil rituál a odriekal formulu odprevadenia “duše” zvieraťa.

    Takému to mäsu sa vravi “Halal” a niečo podobné je židovský “Košér”.

    Je to vlastne “ucta” k duchovnej podstate živej bytosti.

    Dnešné moderné bitúnky v týchto krajinách už fungujú tak,že tento rituál(formulka) ide z reproduktorov na bitúnkoch,je tam zamestnaný/prítomný aj “halal”- kňaz a usmrcuje sa tak všetko živé čo je určené na konzumáciu ludom,vyznávačom týchto náboženstiev a takto sa očistí.Zvieratá sa usmrcujú čo najhumánnejším spôsobom ,aby neboli v strese a netrpeli.

    Mne to príde z duchovného hladiska pochopitelné, myslím si,že zvieratá boli dáne človeku,aby mu slúžili aj ako zdroj obživy.
    Nemajú vyvinuté vedomie ako ani ľudia kedysi nemali…
    Ale duša tam bude,i ked podľa viacerých zdrojov u zvierat sa jedná o niečo ako kolektívnu -spoločnú dušu.

    zatial som to vysvetlila len velmi laicky, čo som vysúkala z hlavy :-/
    nájdem o tom viac podkladov a pridám časom…tak sa ospravedlňujem tým ktorý o tom majú viac fundovanú vedomosť.

    Páči sa mi

    • Zvieracie rituály pochádzajú z Véd, kde sa recitovali mantry pri rôznych obetiach, pri čom obetovali zvieracie telo ( ktoré vôbec nezjedli potom ), aby sa odskúšala sila mantry. Pokiaľ bol obrad úspešným, tak duša, ktorá bola pôvodne v zvierati dostala ľudské zrodenie v budúcom živote.

      “Mne to príde”, “myslím si” – aha

      “Nemajú vyvinuté vedomie ako ani ľudia kedysi nemali…”
      // kedy bolo kedysi? a ako si na to prišla?

      “Ale duša tam bude,i ked podľa viacerých zdrojov u zvierat sa jedná o niečo ako kolektívnu -spoločnú dušu.”

      // a podľa viacerých “zdrojov” nás ovládajú jaštery z pekiel..

      🙂

      Páči sa mi

      • hm…OBETY…aj byť ludskou obetou bolo “KEDYSI” velká pocta pre obetovaného/oberovanú…až neskôr sa ludia nahradili zvieratami…suhlasím s názorom Helar vyššie,..to ,že vo svojich komentároch podotýkam,že to mám z istých zdrojov ,len podtrhuje podstatu v zmysle, že to nie je môj absolútny názor,alebo že chcem niečo niekomu predostierat ako absolutnu pravdu…myslím,že tu diskutujeme a vyjadrujeme svoje názory,ktoré vzhľadom k oblasti v ktorej sa pohybujeme v žiadnom prípade nemôžu byť NAŠE uplné vlastné…a preto sa ja osobne vôbec nepozastavujem nad tým, aký ma kto na vec názor.Aj ked moźe byť diametrálne odlišný od mojich “vedomostí”.Beriem to ako fakt,prípadne zosúladenie našich spoločných vedomostí,ako napr v prípade elementáRA/LA…

        NRAYN,nemôžem si pomocť,niekoho mi Tvoj štýl pripomína a za ten živý svet si neviem spomenúť, že koho 🙂

        Nespomenie si niekto? 🙂

        Páči sa mi

      • Obetovat cloveka nebola pocta, maximalne tak to vyuzivali na obrady Azteci, ale to som uz spominal co boli zac. a ked sa tak velmi ohradzujes tymi podlozenymi faktami z ktorych cerpas, tak,

        “aj byť ludskou obetou bolo “KEDYSI” velká pocta pre obetovaného/oberovanú…až neskôr sa ludia nahradili zvieratami…”

        // Uprimne ma zaujima, kde si toto nasla.

        Vsimni si, a som za to aj dost kritizovany od helar, ze casto nepisem slova ako “podla mna”, atd. Je to preto, lebo sa snazim pisat overitelne veci, nie svoj NAZOR, ale cudziu PRAVDU, od ludi, ktori ju realizovali. To mas ako v tom ezoslovniku, tie definicie nie su Nazory, ale fakty, ako sa veci maju. Keby sme mali diskutovat len na urovni “nazorov a domnienok”, tak mozme dat clanok o tom, ci maju zvierata dusu, a Janko napise – podla mna maju. zuzana napise – podla mna nemaju, jozef – domnievam sa, ze maju, lebo moj pese brese velmi uprimne, takze to tak bude. Kikitek – cestoval som astralne, a videl som , ze nie je Boh, a teda zvierata nemaju dusu. martin- nemaju, lebo nemaju vedomie.

        aky bude mat potom nejaka konstruktivna debata vyznam? 🙂 Nazory by mali byt podlozene nejakou autoritou, konstruktivnou referenciou.

        A k tej poslednej vete – milujem ironiu a vysmech, len tak dalej.. 😉
        Pisat diplomaticky aj urazat diplomaticky je umenie ( myslim vazne ) 🙂

        Páči sa mi

  10. Ludia su povodne bylinozravce a maju na to usposobene zuby aj traviaci trakt. Preto nedokazeme jest zhnite maso ako mnoho masozravcov a potrebujeme si vsetko tepelne upravit aby sme nedostali napriklad salmonelozu a podobne. Neexistuju ziadne dokazy ze by nedostak masa sposoboval nejake zdravotne problemy, iba ak ho dany clovek je od detstva tak si vytvori istu zavyslost. Existuju totiz aj olympijsky sportovci ktori su vegeteriani.

    Maso sa zacalo jest pocas doby ladovej ( ked zamrzla poda ) lebo to bol jediny sposob obzivy. A tento zlozvyk sa zachoval az dodnes. Netreba odsudzovat nikoho kto je maso, je to slobodna vola kazdeho cloveka. Ale vravim ze to co sa deje dnes je absolutne ovplyvnenie spolocnostou uz od ranneho detstva. Vsadim sa ze keby ste vyrastali v rodine kde nejedia maso hravo by ste si na to zvykli. Tak isto mozem povedat ze keby vam od ranneho detstva davali nejaky druh drogy tak si nanho tiez navyknete 😉

    Páči sa mi

    • nie sme ani pôvodne, bylinožravce … treba si naštudovať biologiu hi hi 😀
      ak by sme boli bylinožravce tak máme namiesto žaludka, bachor ako iné bylinožravé zvieratá , 😀 …

      Páči sa mi

      • nrayn: to aj v tvojom prípade platí, že keď nám dôjdu argumenty ešte vždy môžeme začať nadávať a urážať? 😛 😛 😛 …ale no, trochu védskej zdržanlivosti ťa poprosím…veď to nie je hanba niečo nevedieť…hanba je za našu nevedomosť urážať druhých 😛

        Páči sa mi

      • mne nedošli nikdy argumenty, a znova mám pravdu, to nie je moja nevedomosť, ale jeho. naopak toto indivíduum, ktoré vrcholne nemusím nikdy nenapísalo nič konštruktívne, iba dookola omieľa svoje astrálne cesty, ktoré sa podľa mňa uskutočňujú iba v jeho hlave. ale nie o tom som chcel.

        Napísal som, že oplýva hlúposťou, to nie je urážka, a to som vyberal slová. Keď vidíš nejakú nadávku, prosím informuj ma 🙂 V skutočnosti je vždy on ten, kto zapára a provokuje, prečítaj si ešte raz jeho príspevok. Ja sa do biológie vyznám náhodou nadpriemerne, a beriem ako urážku, keď mi niekto napíše takú korunovanú blbosť ako má on vo zvyku písať. Nič čo napíše sa nezakladá na ničom reálnom. Ani bachor, ani astrálne výmeny tieľ, ani nič. Za tým si stojím.

        P.S.: Védy netvrdia nič o zdržanlivosti v takýchto prípadoch.

        Páči sa mi

      • Este ze Cikitet je taky zabaleny v tej svojej vaticke ruzoveho sveta 😉

        A ma pravdu s timi bylinozravcami lebo som sa trosku pomylil

        Listy jest nemozeme no obilniny ako kukurica, psenica + ovocie mozme jest a pre to je nas zaludok ako stvoreny. Takze neviem kde nas teraz zaradit ale masozravce to ajtak rozhodne nebudu..

        Páči sa mi

      • Cikitet z tej svojej ruzovej vaticky hadze ostre ihly a keby mal aspon pravdu…

        Groover : “A ma pravdu s timi bylinozravcami lebo som sa trosku pomylil”

        // Dokáž to, že má pravdu, alebo nech to on dokáže!
        Ja ti dokážem, že mám pravdu ja :
        http://wiki.answers.com/Q/Are_humans_omnivores_or_herbivores

        Náš žalúdok je stvorený pre vegetariánsku stravu, ale dokáže spracovávať aj mäso, ktoré ale škodí telu dlhodobo.
        Preto sa človek označuje často ako OMNIVORA – všežravec, kvôli tomu, že sme prispôsobení aj na jedenie mäsa, možno tak 10% tami.
        Už len fakt, že zo všetkých zubov máme 24 čisto prispôsobených na jedenie nemäsitej stravy, hovorí za všetko.

        Páči sa mi

      • No vidis omnivora 😀 scasti vsezravec a papkame obilniny takze niesme uplny bylinozravci.

        A cikitet netvrdi ze sme masozravci on len napisal ze niesme bylinozravce tak kde je chyba ? 🙂

        Páči sa mi

      • lebo on tvrdí, že nie sme pôvodne bylinožravce, ale samozrejme, že sme pôvodne bylinožravce. To, že si človek myslí, že môže jesť mäso, len preto, že ho to nezabije, neznamená, že nie sme prirodzene vegetariáni. Každý, kto rozmýšľa vie, že je to tak. Mäsožravci jedia surové mäso a majú ho radi, lebo pre nich je to prirodzené. pre nás NIE, lebo sme bylinožravci. Nech čikiket dojde ku krave, nech sa jej zahryzne do mäsa a do bachora a nech začne trhať mäso. mňááám však? a keby sa mu to aj podarilo nejak separovať a zjesť, tak by mu nepochybne prišlo hrozne zle a mohol by aj umrieť. Takže – sme bylinožravce. Ten jeho argument s bachorom je čistý výmysel, lebo aj bylinožravce sa líšia, nebudeme jesť predsa trávu a seno, keď môžme jesť zeleninu, ovocie, obilniny, strukoviny atď..Dnešná spoločnosť je ale presvedčená, že jesť mäso je prirodzené a zdravé. VŠETKY výskumy tvrdia, že je absolútne nezdravé jesť mäso. Myšlienka, že potrebujeme požierať tkanivo, mäso a krv iných zvierat je proste zvrátená. Nemienim sa o tom baviť. Keď o tom chceš diskutovať ďalej, tak mi sem daj linku na serióznu vedeckú štúdiu ktorá obhajuje jedenie mäsa a považuje ho za potrebné a zdravé a ďalšiu linku, kde sa píše, že ľudia boli odjakživa mäsožravci a nie bylinožravci. Inak to nemá význam sa baviť o tom.

        Páči sa mi

      • Podľa súčasných vedcov je to inač, ako sme sa učili v škole. Učili sme sa, že na zemi žijú bylinožravce, mäsožravce a všežravce. Lenže podľa najnovšej vedy pojem všežravce bol omyl a človek je plodožravec. Všežravec neexistuje vraj. Nrayn tú tabuľku má na svojom blogu, ale nie je tam ten názov “plodožravce” ale človek. V knihe od MUDr. Bukovského je človek plodožravec.
        http://odpovede.wordpress.com/2010/01/22/argumenty-pre-vegetarianstvo/

        Páči sa mi

      • Bosorka sa pýtala “Minne a čo sú potom kanibalovia???”

        V mojom príspevku nad týmto je rozdelenie podľa fyzického tela, tak ak majú také telo ako my, tak by mali byť plodožravce.

        Ale môj psík je mäsožravec a zje okrem mäsa aj chlieb, banán, jablko, zemiaky….
        Už asi nič neplatí. Tie tráviace orgány sa prispôsobili. 🙂

        Páči sa mi

      • Minne,

        zaujalo ma, čo vlastne človek je, a našla som vo Wikipédii, že všežravec: Omnivores (from Latin: omni all, everything; vorare(infinitive) to devour) are species that eat both plants and animals as their primary food source. They are opportunistic, general feeders not specifically adapted to eat and digest either meat or plant material exclusively. Pigs are one well-known example of an omnivore.[1] Crows are another example of an omnivore that many people see every day.[2] Humans are omnivores.[3][4]

        V skratke: jedia rastliny i živočíchov ako primárny zdroj potravy a ich organizmus nie je špecificky uspôsobený ani na rastlinnú, ani na mäsovú potravu. Okrem človeka je tam uvedené ako príklad ešte aj prasa. 🙂 Sme v dobrej spoločnosti.

        Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Omnivore, tam sú aj tie odvolávky. Jedna z nich je Vegetarian Resource Group 🙂 a tvrdí: “Most Humans are Omnivores” – väčšina ľudí sú všežravce. Tak si vyberte. 😕

        A potom existuje aj diéta podľa krvných skupín:

        Krvná skupina 0
        Ľudia s nulkou sú ako stvorení pre živočíšne a mliečne výrobky a fyzickú aktivitu. Pozor si však treba dávať na tuky, mliečne výrobky a najmä nezdravé údeniny.

        Krvná skupina A
        Ak máte „áčko“ a ste prívržencom vegetariánskej stravy, robíte dobre! „Áčkari“ by sa totiž mali čo najviac zdržať živočíšnych tukov, ktoré im prinášajú poruchy trávenia. Preháňať to netreba ani s mliečnymi výrobkami, ktoré sú priamou cestou k obezite. Mali by ste však dbať na prísun protirakovinových antioxidanov a posilňovať imunitný systém pomocou vhodných potravín.

        Krvná skupina B
        Pre vás bude dôležitá pestrá strava obohatená vitamínmi A, B, E, C a železo. Naopak, dobre vám nespraví pšenica, ktorá sa uloží ako tuk a šošovica, ktorá spomaľuje metabolizmus.

        Krvná skupina AB
        Ak patríte do tejto skupiny, dávajte si pozor na svoj imunitný systém. Mali by ste dbať, aby bola strava bohatá na mliečne výrobky, tofu, ovos i zeleninu.

        Viac: http://wanda.atlas.sk/cesta-k-stihlosti-dieta-podla-krvnych-skupin/wellness-a-fit/chudnutie/541415.html

        Čo som sa doteraz stretla s ľuďmi, tak to vo väčšine prípadov sedelo.

        A ešte k tomu psovi: sú vraj rôzne druhy mäsožravcov, niektoré výlučné, iné príležitostné a niekde som zachytila, že k bylinožravcom patrí i panda obrovská, ktorá sa od dobrého steaku tiež neodhodí. 🙂

        Páči sa mi

      • Wikipédia nie je odborný zdroj, stačí keď si porovnáš znaky mäsožravcov, bylinožravcov a všežravcov, resp. človeka ( ktorý je plodožravec ). Okrem toho, delenia na -vores, určuje, akú potravu je živočích schopný jesť, a nie to, aká potrava je pre neho prirodzená.
        Základný rozdiel je ten, že človek bez mäsa žije zdravšie ako s mäsom, a človek, ktorý by jedol iba mäso by umrel, tak si to môžeš vyskúšať.

        Delenie na skupiny krvné atď, ja tomu neverím, sú tam isté rozdiely, ale keď niekomu chýba železo, tak nech si dá riasy, alebo špenát, ktoré ho obsahujú 20x viac ako hociaké mäso.

        Páči sa mi

      • Helar,
        tie krvné skupiny sú zaujímavé. Škoda, že neviem, akú mám ja.
        Ale verím tomu, že krvná skupina sa dá zmeniť. Zloženie krvi ovplyvňujú žľazy s vnútorným vylučovaním. Tieto ovplyvňujú zloženie krvi vylučovaním hormónov v závislosti od energetického stavu čakier. Stav čakier je závislý hlavne od spôsobu nášho zmýšľania, z ktorého pochádzajú naše dobré a zlé činy…. atď. samozrejme + geopatogénne zóny, energetický vplyv iných osôb (prekliatie, porobenie…) …..

        Páči sa mi

  11. NRAYN,

    chápem Tvoj interes, poznať presný zdroj všetkých informácii,ktoré mám,ale nie vždy je možné zverejniť pôvod.

    Ad/1… si to autori neželajú,( a autorské práva nepustia…)
    Ad/2… jednoducho ho nepoznám,ale mám ten poznatok v hlave 🙂

    Vieš kolko učení sa prenáša len z učiteľa na žiaka ústnou/resp.inou priamou formou…?
    (napr.Druidi…)

    Veď môžeš vždy použiť “protizdroj” 🙂 a argumentovať a nie požadovať odomňa,že “odkial to mám” 🙂

    Takže to “podľa mňa” je tam podĺa mńa na mieste 🙂

    ..,naozaj som nevedela,že sú tieto slovíčka natolko tabuizované… 😦

    Takže sa ospravedlňujem .

    Páči sa mi

    • Môj “interes”? 🙂 Nie vždy je možné zverejniť pôvod? ahááá..
      No tak, aby som uviedol seriózny zdroj k tej tvojej domnienke, tak
      podľa autorského zákona existujú tzv. zákonné licencie, okrem iného
      nie je nutné mať povolenie autora, pokiaľ ide o neziskový projekt, ktorého
      cieľom je vzdelávanie – čo v tomto prípade spĺňa podmienky. To sa jedná hlavne o zverejnenie konkrétneho diela, alebo jeho časti. My sa ale bavíme o uvedení zdroja, maximálne tak citácie, a v tom prípade to nie je záujem chránený aut.zákonom a nikdy nebol. To, čo píšeš je znova z cesty. 🙂

      Napríklad aj Védske učenie sa prenáša z učiteľa na žiakov, ale vždy sa čerpá zo šástier, hodnoverného zdroja. Aj Drudi určite mali svoje texty, to, že sa nezachovali, to je ich problém, ale aj tak neviem, na čo narážaš.

      Keď si si všimla, tak protizdroj uvádzam vždy a chcem, aby keď niekto niečo píše, tak si o tom najskôr niečo zistil – napr. o autorskom zákone 😉

      A nemusíš sa ospravedlňovať, každý robíme chyby, ale ako sa hovorí,
      dvakrát meraj a raz rež. 🙂

      Páči sa mi

      • Nrayn,

        nepáči sa mi ,ale vôbec Tvôj agresívny “rozumbradovský” spôsob komunikácie.
        Prečo berieš každého útokom a nesnažíš sa nájsť nejak´pojítko” keď sme sa tu už takto žišli? To Ti naozaj všetci prídeme takí hlupáci,???hm hm hm..nechápem aký plezír máš z toho ,keď napr,atakuješ Čikiketa,ktorý ťa zjavne ignoruje a iste vie prečo?..

        apropos k tomu astrálnemu cestovaniu…no a čo ked je to v LEN v hlave?
        Opat nebudem podkladať žiadnym zdrojom ,ale iste Ti niečo vravia pojmy “mikrokozmos” a “makrokozmos”.(príležitostne pridám do ezo-slovníka)…takže, ak niekto astrálne cestuje vo svojej hlave je to uplne v poriadku…ako inak “podľa mňa” 🙂
        ale ako inak sa tam dá dostať “podĺa teba” poprosím teda vysvetliť, to ma celkom zaujíma…

        …a skús trošku od “srdiečka” to vysvetliť, tak ako to zrovna Čikiket vie.
        BTW on je tu “libling “a iste nebudem jediná,ktorá sa ho takto zastanem 🙂

        Páči sa mi

      • Inanna,
        aj ja patrím k tým, ktorých srdcovkou je Čikitet a mám pocit, že Čikitet je natoľko slobodomyseľný skywalker ;-), že v podstate ani potrebuje, aby sme sa ho zastali 🙂

        Páči sa mi

      • Ja neberiem nič útokom, ja to beriem úplne v pohode. Keď mám hľadať pojítko, asi tým myslíš kompromis, tak sa ho snažím hľadať, ale niekedy to proste nejde.. Opakujem, ja neposudzujem ľudí, ale názory. Názor, že nemôžeš uvádzať zdroj svojich tvrdení, lebo autorský zákon – tak prepáč, ale to považujem za fakt hlúpe. Keď napíšeš niečo, s čím súhlasím, tak Ti dám za pravdu. Tak isto, Ty nesúhlasíš s tým, čo píšem ja, a tiež mi to dávaš na javo, a ja by som sa mal cítiť ako hlupák, či nie? 🙂
        Neviem síce, z čoho vychádzaš, ale keby si sa dokázala trošku odosobniť od pchania sa do zadnice Čikičlovekovi, tak by si si všimla, že on útočí na mňa. Ja síce píšem dosť bez servítky, ale férovo. On napíše niečo ako…

        “nie sme ani pôvodne, bylinožravce … treba si naštudovať biologiu hi hi ”

        …alebo pár komentárov neskôr…

        “takže z bylinožravca zrazu všežravec a v Afrike dokonca kanibal hi hi
        konečne pravda.. ”

        Takže skús otvoriť oči, a možno si všimneš, ale pochybujem, že ten, kto tu zapára som ja. Nemá ale odvahu napísať veci priamo, ale skrýva sa za svoje smajlíky, iróniu a detské sarkastické poznámky. Okrem toho som mu asi 10x na tomto blogu dokázal, že trepe nezmyselné veci, ale on nemá ani toľko snahy, aby sa obhájil, a nevyznieval stále ako klamár. Akurát sa doma uškŕňa, hihihi, a náhodne hádže tie svoje komenty, v ktorých je neúrekom, a nedočítal som sa v nich jednej normálnej myšlienke.

        K tomu AC, keď niekto cestuje astrálne v svojej hlave, tak to nie je astrálne cestovanie, ale volá sa to snívanie, a ja to robím denne 6 hodín nevypisujem potom komentáre, čo sa mi snívalo “hihihi 😀 ”
        Chceš odo mňa vysvetlenie, a nedám Ti praktickú radu, lebo mňa AC nezaujíma do tej miery, že by som to skúšal. Z teórie a z ľudí, čo som stretol a verím im, a podĺa toho, čo vravia Védy, je to stav, keď tvoje jemnohmotné telo, ktoré nesie v sebe dušu, opustí tvoje hrubohmotné telo a pohybuješ sa mimo neho – tj dokážeš vnímať objektívny svet okolo, nie tvoje vlastné výmysly.

        Ja nebudem nič od srdiečka vysvetľovať, pretože mne ide o odhalenie skutočnosti, ukázať veci také, aké sú, a nie o nejaký sentimentíček. hihi 😀 hihi 😀 hihi 😀
        Kľudne si ho obhajuj, mne to nevadí, ale skús k veci. Môžeš začať tým, že má pravdu, že ľudia sú mäsožravci a potom tým, že pri jeho astrálnom cestovaní vidí tmu, potom vidí “niečo ako” farbu, a potom si vymení telo s niekym, ale vlastne možno ani nie.. – to sú jeho slová, parafrázované. Keď vyriešime toto, môžme začať riešiť ďalšie jeho výmysly. Sorry, možno to píšem príliš narovinu, ale nemám rád faloš a pretvárku a hlavne neskrývaný alibizmus.

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        keď vieš napísať správne svoje meno, vieš napísať správne i meno Čikiteta. Keď ho zámerne komolíš, pripomína mi to trucovité dieťa. Netvrdím, že taký si, ale u niektorých ľudí môžeš tento pocit vyvolať. 🙂

        Páči sa mi

      • nrayn,
        je mi ťa nesmierne ľúto, myslím to úprimne. A keďže láska je v mojom živote prvoradá, posielam ti energiu plnú Lásky, lebo vidím, že jej máš nedostatok. A aby som uspokojila aj tvoju túžbu po zdrojoch, uvediem aj zdroj, je ním moje vlastné srdce. Prajem Ti len Lásku, lásku a ešte raz lásku.

        Páči sa mi

      • rozalka, aj mne Ťa je ľúto, tiež to myslím úprimne. A keďže poznanie je v mojom živote prvoradé, daj mi adresu, a pošlem Ti nejakú dobrú knížku. Lebo vidím, že máš nedostatok. A Aby som uspokojil aj Tvoju túžbu po zdrojoch, pošlem Ti aj zoznam všetkej dostupnej literatúry, ktorá sa dá zohnať. Prajem Ti veľa poznania, poznania a ešte troška viac poznania.

        😀

        Vážim si to, ja s láskou nemám problém, ale ja svoju lásku prejavujem v reálnom živote, nemusím ju prejavovať na internetových blogoch… 🙂

        Páči sa mi

    • Inanna: aj ja často používam slovné spojenie “podľa mňa” a tým len dávame ľudom najavo, že oni môžu mať iný názor a my ho rešpektujeme (alebo sa aspoň posnažíme 🙂 )
      Tu aj tak nejde o nič iné, len dôkaz pre samého seba o svojej pravde. Aj keby si mala tisíc zdrojov, tak ani jeden nebude dostačujúci 😛 .
      Mám pocit, že história sa opäť opakuje a celkom ma to baví sledovať ako sa situácia vyvíja do určitých rozmerov, ktoré tu už boli. Asi je nrayn ďalšou udičkou pre dosť veľa ľudí na tomto blogu 🙂 …ešte také dva roky a budem už imúnna 🙂 🙂 🙂 .

      Páči sa mi

      • Stačí uviesť jeden zdroj, ale to už tak býva, človek nepovie k veci nič, iba špekuluje o tom, že keby dal tisíc zdrojov, tak by to nič nezavážilo. To sú vykrúcačky.

        Páči sa mi

      • Moonica,

        nevadííííííí
        chybičky sú udičky 🙂 ja , zas chronicky komolím mená 🙂

        Možno je NRYaN Čikiho fanynka v prevleku a takto sa nás chce všetkých zbaviť 🙂

        Páči sa mi

    • Nrayn,
      zialbohu sa ti nedá protiargumentovat iným zdrojom, pretože pre teba je každý zdroj, ktorý nie je z Ved, nedoveryhodna blbosť :-), takze nemáme žiadne protiargumenty. 🙂 je zbytočne niečo namietat, pokial neuznas aj niečo iné.

      Páči sa mi

      • napríklad čo? a buď konkrétny. To sú všetko len úskoky. Inanna píše, že nemôže zverejniť,lebo autorský zákon a podobné nezmysly, čo už. 🙂

        Páči sa mi

      • sú to všežravce, len v čase sucha vyberali z kmeňa slabších jedincov a zjedli ich bolo to kvôli zachovaniu rodu hlavne v Afrike, teraz v čase rôznych náboženstiev (písaných tzv. bohmi) umierajú v táboroch v státisícoch 😀

        Páči sa mi

  12. Nie nrayn to nie sú vykrúcačky…to len veľa ľudí už nebaví sa dohadovať a dokazovať pravdu sebe samému. Ja viem, čo viem a ja by som sa do diskusie s tebou nepúšťala, lebo by sme k ničomu konštruktívnemu nedošli. Máš veľa znalostí, si vzdelaný a múdry, no mne na tebe chýba jedna podstatná vec-srdce. Obaja sa na svet usmievame…len každý iným spôsobom. Tebe by som sa do cesty neplietla…no nie preto, že by som sa cítila slabšia, alebo ti nestačila…jednoducho preto, lebo cítim pri tebe prázdno. No naozaj sa skláňam pred tvojimi znalosťami…sú ohromné…v tej jednej oblasti.

    Páči sa mi

    • Prečo sebe samému? Ide o to dokazovať pravdu DRUHÝM, ktorí ju zjavne nemajú. Treba konečne vykoreniť tú neskutočnú domýšľavosť, ktorú preferuje toľko ľudí, len kvôli nedostatku vecného poznania, a tým im pomôcť pochopiť niektoré veci, aby sa mohli posúvať stále vpred. To nie je povyšovanie, alebo čo, alebo dokazovanie “svojej” pravdy. Nie je “moja” pravda, “tvoja” pravda, je len PRAVDA. Ja by som si tiež mohol nechať všetko pre seba..Pochop, srdce je dobrá vec, to beriem, ja som v podstate dobromyseľný človek, ale dôležitý je aj rozum, uvažovanie. Nemám rád, keď niekto niečo tvrdí a nevie si to obhájiť. Veď keď som o niečom presvedčený/á, tak musím mať na to racionálny dôvod. Môže mať srdce akokoľvek dobré, ale zavádzať druhých ľudí svojimi “pocitmi” je jedna vec a viesť konštruktívnu debatu je vec druhá.
      Možno sa cítiš pri mne prázdno, to ti neberiem. Asi je to pre to, lebo ja tu neprezentujem svoje “pocity” a svoju osobu, ale holé a chladné fakty, ktoré môžu vyznieť dosť neosobne, ale o to lepšie 🙂 Preto nechápem, keď ľudia riešia moju osobu, keď nie je dôvod. Keby sa tu dalo písať anonymne, bolo by to najlepšie, lebo tieto nálepky, ktoré tu máme výrazne zasahujú do objektívnosti. Ľudia posudzujú najskôr osobu, ktorá to píše a podľa toho si interpretujú samotný obsah – treba sa ale sústrediť na jadro veci, neriešiť, či niekto píše “podľa mňa”, alebo nie a podobné banality.

      Páči sa mi

      • nrayn,
        k tej PRAVDE mi po prečítaní prišiel na um majster Voltaire : „Pravdu má člověk druhým lidem nabízet jako plášť, do kterého mohou, jsou-li připraveni, vklouznout – a ne jim jí jako mokrým hadrem mlátit o hlavu.“
        😉 🙂

        Páči sa mi

      • Nechci, aby som vám začal pravdu mlátiť o hlavu. Stačí, keď vidím, ako niektorí reagujú na ponúknutie plášťa 🙂

        Páči sa mi

      • nrayn,
        nie raz som po prečítaní Tvojich reakcií mala pocit, že PRAVDOU mlátiš o hlavu, aj keď zatiaľ len verbálne 🙂

        Páči sa mi

      • hm,
        možno preto, že ju už nepotrebujú hľadať, lebo našli podstatnú pravdu vo vlastnom vnútri a osvojili si ju :-), tak ako si si Ty osvojil védsky uhol pohľadu a odpovede Véd na Všetko.

        Páči sa mi

      • áno, lebo pravdu sa musíš naučiť, sám na ňu neprídeš, tak to je. Keď si osvojíš svoju vlastnú pravdu, tak sa sám zaklincuješ. To je tá slepá domýšľavosť, o ktorej hovorím. Človek sám sebe nemôže byť učiteľom, iba pozorovateľom. Všetko čo vieš o svete a je pre teba podstatné, si sa naučila od niekoho iného, či nie?

        Páči sa mi

      • Pre nájdenie Pravdy nestačí nájsť múdrosť, ale treba v sebe oživiť aj Lásku. Nikto nenájde Pravdu bez Lásky, lebo skutočná Pravda je viacdimenzionálna a rozumová múdrosť nie. Duchovný vývoj spočíva v spojení “ducha s telom” aby sa jednym stalo a nie iba spojení rozumu s telom. 😦

        Páči sa mi

      • môj momentálny uhol pohľadu je ten, že pravda mi je daná k dispozícii v plnom rozsahu a je na mne – na mojej slobodnej vôli, stupni vývoja duchovného, telesného … – ako k pravde budem pristupovať = mám na výber z viacerých úloh /uhlov pohľadu/ pozorovateľa, spolutvorcu, spoluautora, kritika, spochybňovača, prijímača, vysielača … 🙂

        Páči sa mi

      • Minne, čo ja viem. Láska áno, oddanosť áno, ale základný kameň, pomocou ktorého obnovíš tieto kvality je poznanie. Musíš vedieť kam upriamiť svoju lásku a práve poznanie a vedomosť toho, čo robíš Ťa bezpečne udrží na správnej ceste. Odhodlanie nestačí, pokiaľ nestojí na pevných kameňoch poznania.

        moonica,
        môj názor je, že každý má rovnakú šancu čerpať a zisťovať ako sa veci majú, ale skôr sa prikláňam k názoru, že práve pomocou a vďaka duchovnému rozvoju sa Ti postupne bude pravda sama núkať pred nos. Stupne vývoja nehrajú až takú dôležitú úlohu, už fakt, že sa s Pravdou stretneš naznačuje, že to nie je náhoda. Odmietať ju, keď k nej máš prístup je duchovne sebapoškodzovanie 🙂 Závisí teda iba na Tvojej slobodnej vôli, nie na psychickom alebo telesnom vývine, to je viacmenej nepodstatné, hlavne fyzický nesúvisí s tým vôbec.
        Na výber z viacerých úloh máš, aj nemáš. Môžeš pozorovať, prijímať Pravdu, realizovať Pravdu, sprostredkovať druhým, keď si ju pochopila, ale nemáš právo byť spoluautor, tvorca, ani nič podobné, to má len Najvyššia Božská Osobnosť – príčina všetkých príčin, ktorý je Sám Absolútna Pravda. Môžeš síce kritizovať, to je pravda, ale naozaj oprávnenú kritiku vzniesť nemôžeš, lebo neexistuje dôvod. Pravda je pravda. 🙂

        Páči sa mi

      • nrayn,
        …Všetko čo vieš o svete a je pre teba podstatné, si sa naučila od niekoho iného, či nie? …, čo je pre mňa podstatné som sa naučila tak, že som to objavila v sebe – vo vnútri duchovného srdca – ten proces objavovania u mňa pokračuje a niekedy aj poriadne bolí, no ak sa obzriem do minulosti, tak všetko malo svoje presné miesto, čas a zmysel … S inými porovnávam – hlavne pocity pri vlastnom procese objavovania vnútornej pravdy a delím sa s nimi o tie moje pocity a moju cestu 🙂

        Páči sa mi

      • moonica, neexistuje stav, keď si nezávislá. Existuješ v hmotnom svete, pre ktorého je podmienenosť hlavná charakteristika. Dokonca aj Brahma, keď sa ocitol sám vo vesmíre ako prvá živá bytosť, musel milióny rokov odriekať, aby mu dal Višnu inšpiráciu. Môžeš sa pohrúžiť do seba, ale pochop, že sebarealizácia je veda. Veda, ktorej cieľom je pochopenie nášho prirodzeného postavenia a obnovenie vzťahu s Ním. To sa treba naučiť. Tak ako keď sa chceš naučiť niečo z fyziky, tak sa učíš od autorít, ktoré realizovali podstatu a môžu Ti ju vysvetliť. Keďže si podmienená, a pripútaná, nedokážeš sa sama oslobodiť, musíš využiť pomoc niekoho, kto je oslobodený. Človek v materiálnom svete podlieha podľa Véd 4 nedostatkom : máme sklon robiť chyby, žijeme v mayi-ilúzii, máme tendenciu podvádzať ( aj samých seba ), a nakoniec, máme nedokonalé zmysly. Preto sa sami nedokážeme oslobodiť, musíme čerpať zo zdroja, ktorý je sám oslobodený.

        Páči sa mi

      • nrayn,
        … Preto sa sami nedokážeme oslobodiť, musíme čerpať zo zdroja, ktorý je sám oslobodený., Bohužiaľ alebo Bohuvďaka 😉 ja som intuitívec a sebarealizáciu nevnímam ako vedu, ale vnímam ju ako cestu, na ktorej čerpám zo Zdroja a pri smerovaní k Zdroju sa nechávam viesť srdcom a intuíciou.

        Páči sa mi

      • ale aj rozumom, lebo srdce sa môže upnúť k hocičomu, je potrebné, aby sa uplo k tomu, čo je objektívne správne. Niekde píšeš, že čerpáš zo seba, niekde, že zo Zdroja. Zdroj ale nie je v Tebe. Ty si súčasť Zdroja, si v Ňom, ale on Nie je v Tebe..THE TRUTH IS OUT THERE 🙂

        Páči sa mi

      • nrayn,
        som v zdroji a v tomto pozemskom živote komunikujem a čerpám zo zdroja cez vlastné vnútro – moje skúsenosti sú také, že v období rozmýšľania hlavou som sa často vnímala ako oddelená od zdroja, ale keď som začala rozmýšľať srdcom, tak jednoducho viem, že som nikdy od zdroja nebola oddelená – práve vďaka vnútornej podstate, duchovnému srdcu … 🙂

        Páči sa mi

      • v tomto pozemskom živote si odkázaná hlavne na hmotnú prírodu, iných ľudí, okolnosti, na svoju karmu, atď. Môžeš síce cítiť srdcom, že si spojená so Zdrojom, to je v poriadku, a je aj možné získať poznanie cez srdce – vnuknutím, to priamo popisujú Védy. Toto poznanie Jednoty je ale iba začiatok cesty. Máš len pocit, nemáš realizáciu. Človek sa musí pohrúžiť do vlastného Ja, vedieť meditovať, používať asány a vedieť ovládať životný vzduch, skrotiť a eliminovať zmysly. Takto môžeš v ideálnom prípade po dlhých rokoch odriekania realizovať Brahman – jeden aspekt Najvyššieho – sama v sebe. To samé ale nie je vstupenkou do duchovného sveta, lebo musíš tak isto realizovať Paramátmu a Bhagavána – Najvyššiu Osobu. To sa ale dá iba pomocou bhakti-yogy, oddanej služby Jemu, a s Jeho milosťou sa to dá docieliť. Aby si ale vedela ko to máš vykonávať, potrebuješ sa riadiť tým, čo popísali sebarealizované duše. Pochopenie kvalitatívnej totožnosti so Zdrojom je iba zlomok skutočného poznania. To, čo popisuješ Ty, o podobných veciach som sa bavil s buddhistami a museli uznať, že majú veľké medzery v chápaní sebarealizácie. Je síce pozitívne chápať isté veci ako to robia oni, ale chápať veci do detailov a k tej najhlbšej podstate – prečo to tak je, to je vec druhá, a to sa nenaučíš sama v sebe.

        Páči sa mi

      • nrayn,
        … Aby si ale vedela ko to máš vykonávať, potrebuješ sa riadiť tým, čo popísali sebarealizované duše. – a od koho čerpal a čím sa riadila prvá sebarealizovaná duša ? mám taký intuitívny pocit 🙂 že priamo zo zdroja a zdrojom 😉 a tento môj časový úsek pozemského života je nič oproti Večnosti, takže Všetko mám k dispozícii – aj prípadné ďalšie životy 🙂 a čo sa má stať, to sa aj stane 😉

        Páči sa mi

      • to máš pravdu, ale ľudské zrodenie je špeciálne určené k tomu, aby sme dosiahli oslobodenie. Existuje nespočetne veľa druhov života, v ktorých to nie je možné. Netreba preto premrhať svoju príležitosť. Žiadnu inú povinnosť okrem toho nemáme, tak prečo to nedotiahnuť do konca? 🙂

        Páči sa mi

      • nrayn,

        žeby preto, že v tomto živote “nemusím” nielen súdne lehoty 🙂 a akékoľvek časovoohraničené termíny …, spájam si plynutie času so slobodou – v dnešnej dobe často vyznievam ako neprispôsobivá /mierne povedané/ čudáčka 🙂 😉

        Páči sa mi

      • na súdne lehoty sa môžeš vyprdnúť, to nie je podstatné pre tvoju existenciu.. aj tak je to všetko podvod – celé súdnictvo sleduje len jeden materiálny cieľ… :-/ Slobodu máš, tak ako všetci máme. Ale len odtiaľ potiaľ.. Ja tiež nemám rád prispôsobovanie sa niekoho výmyslom. Podstatné ale pre mňa je, že pokiaľ sa nepokúsim realizovať skutočnú pravdu v tomto živote, tak bude môj život zbytočný. Nikdy nevieš aké bude tvoje ďalšie zrodenie a kam ťa stroj materiálnej prírody v budúcich životoch vrhne. To nevie nikto. GET FREE OR DIE TRYIN’.. 🙂

        Páči sa mi

      • nrayn,
        …Nikdy nevieš aké bude tvoje ďalšie zrodenie a kam ťa stroj materiálnej prírody v budúcich životoch vrhne. To nevie nikto., a práve preto je mojou často opakovanou “mantrou” v tomto živote – nech sa deje vôľa Božia 🙂 😉

        Páči sa mi

      • 🙂 Jeho vôľa sa deje, o to nemaj starosť 😉 To, kde sa narodíš příště, to záleží ale od Tvojej karmy, ktorá je zas výsledkom Tvojej vôle.

        Páči sa mi

      • 🙂 viem a viem aj to, že Niekto tam hore ma má skutočne veľmi rád a dôkazom je pre mňa, okrem iného, aj môj terajší pozemský život – lebo sa mi nezdá, že som si z minulých životov preniesla až takú fantastickú karmu 😉 🙂

        Páči sa mi

      • ešte nevieš, čo Ťa čaká 🙂 hh, ale tak v podstate máš dobrú, máš čo jesť, piť, kde spať, máš blízkych, a hlavne, máš jedinečnú šancu duchovne sa rozvíjať, nič viac od života nechci, lebo budeš zbytočne sklamaná. A vyhýbaj sa hriešnym činnostiam, pokiaľ si chceš zachovať momentálne postavenie 🙂

        Páči sa mi

      • No Moonica, keď robíš na Zemi pre Biele Bratstvo, tak sa nečuduj, že oni robia pre teba z hora. 🙂 Chcela si slúžiť, slúžiš, čau sestrička 🙂

        Páči sa mi

      • Minne aj vďaka Tebe, nraynovi a mnoho iným nielen na týchto stránkach sa stále učím slúžiť a hlavne žiť s pocitom, že mám všetko, čo potrebujem … a ak niečo zmizne, tak to nebolo “moje” alebo to už nebudem potrebovať 🙂 😉

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        🙂 nie všetko je vo Védach a nie všetko sa dá zistiť z kníh. V Biblii sa o tom síce píše, ale tak ako ty si priznal, že nechápeš, veľa ľudí zatiaľ nechápe duchovnú reč Biblie a preto ju považujú za rozprávkovú knihu. Pýtal si sa, že mám uviesť konkrétny zdroj, ktorý ty neuznávaš – odpoveď – napríklad ten, z ktorého sa nedá čítať očami a nedá počúvať ušami fyzického tela a ktorý ti neviem ukázať, ale každý bude z neho vedieť čítať skôr či neskôr. Každý má v sebe “rádiostanicu, stačí správne naladiť”. A už teraz je dosť ľudí naladených, ale nie cez rozum. Stačí odkryť závoj a svetlo bude hneď jasnejšie.

        Páči sa mi

      • Veď v duchovných sférach je toho veľa, aj Biele Bratstvo. Preto som spomenul, že sa Moonike darí, lebo sa dala do služieb vyšším duchovným záujmom, v inej reči “slúži Bohu”, preto má vyčistenú cestu tu na Zemi, aby ju nič v jej práci nezdržiavalo, ako napríklad honba za potravou, za bývaním, alebo iné pozemské starosti, ktoré brzdia človeka v jeho duchovnom vývoji. Preto som napísal, že chcela slúžiť, tak slúži a oni jej z duchovných sfér čistia cestu.

        Páči sa mi

      • Veď to sa pýtam, že duchovné sféry podľa koho? Lebo ja nič ako duchovné sféry nepoznám, jedine Abd-ru-shin niečo také spomína, a to je otázne, čo presne tým myslí, on má vlastný slovník.

        Povedať, že niekto slúži Bohu je dosť trúfalé. Ako sa to prejavuje? Vyčistenú cestu na Zemi nemal ani Abd-ru-shin. 🙂 To majú iba avatarovia, čistí oddaní – vaišnavovia, boddhistatvovia ( v budhizme ), a pod.
        To, že máš kde bývať, čo jesť atď., to je potrebné, máš pravdu. Keď sa človek nemusí celý deň zaoberať hrubohmotnými potrebami, tak má časť rozjímať, ale to všetko súvisí s karmou. Keď máš zasa priveľa pohodlia, je možné, že ťa sebarealizácia nebude zaujímať. Zlatá stredná cesta.

        Páči sa mi

      • Začala som si čítať tento ping-pong, ale priznávam sa, že asi v strede sa moje myšlienky pustili po vlastných chodníčkoch a tak neviem, či vám svetoborne nezvestujem niečo, čo ste už dostatočne rozdiskutovali… 🙂 Napadli ma dve veci. Jedna sa týka priamo toho poznania PRAVDY. Už som hovorila, že nenarábam s pojmom “pravda”, ale radšej s pojmom “realita”. Snažila som sa ju poznávať presne, ako to Nrayn popisuje – štúdiom a porovnávaním rôznych zdrojov. Keď prišli anjeli a channelingy, náramne som sa vytešila, pretože som si myslela, že sa dostanem k ultimatívnemu zdroju poznania… a viete, ako to dopadlo! Nevedela som sa vysomáriť, mala som protichodné informácie a stále som mala pocit, že mi klamú. Až donedávna.

        Moje poznanie: pravda/realita sa nedá pochopiť rozumom. Rozum pracuje s dualitnými kategóriami, chlievikmi a sploštením multidimenzionálnej reality do troch dimenzií plus času. Oveľa lepší prístup k pravde/realite získavame cez “srdce” – intuíciu, tušenie, nepomenovávanie… Prichodí mi to tak, akoby sme sedeli nad mapou Slovenska so zakreslenými mestami a cestami. To sú naše “fakty”. Ale celá tá realita sa vo väčšine prípadov odohráva práve v priestore medzi tými bodkami a kľukatými čiarami na mape… tam leží svet… Zídete z cesty a vojdete do lesa. A pretože ľudské zmysly sú obmedzené vstupné kanály, z toho istého sveta každý z nás uvidí iný výsek. Možno je to zmätočné, ale to je môj pocit z toho, ako sa dá k pravde pristúpiť. Jediné, čím si môžeme byť istí, je fakt, že naše vlastné zmysly nám ju neukazujú. Že to, čo vnímame, je len odraz niečoho, a naše vnemy sú silne skreslené. Ak niekto pristupuje k pravde/realite s pocitom, že jeho vstupné kanály sú korektné a nakalibrované dokonale na vnímanie reality, podlieha podľa mňa sebaklamu. A možno “podľa mňa” je len formulka, ale iným ľuďom ukazuje, že im pripisujem aspoň akú-takú schopnosť samostatne myslieť, vnímať a vyberať. 😛 Rana pod pás, ale čo už narobím? Mám to v génoch… 😀

        Tá druhá vec, čo ma napadla, je, že každý pristupujeme k poznávaniu sveta zo svojho stupňa rozvoja. Hovorí sa, že sú “staré” a “mladé” duše a čím mladšia duša, tým viac je naviazaná na hmotu. (Zdroj je védsky astrológ Jeffrey Armstrong, ak to niekoho zaujíma. Nájdete v Zdroje.) Ak sme veľmi naviazaní na hmotu, snažíme sa svet/pravdu/realitu vnímať cez hmotu. Ak na hmotu už naviazaní nie sme (ja som vraj mala pred sebou už len dve potrebné inkarnácie, ako mi tvrdia Vyššie Ja, host-of-omens Ket i anjeli) a už som sa snažila z hmoty skôr vylúpnuť, ako v nej zotrvávať. Preto som sa pomerne ľahko preladila z absolútneho materializmu do ezoteriky, v ktorej sa pohybujem dnes. A mám pocit, že veľká časť našich nedorozumení spočíva práve v tom, že sme na rôznych “úrovniach” hmotnej ukotvenosti. To nám (ne)umožňuje vnímať veci istým spôsobom. A asi nám to sťažuje aj vzájomnú komunikáciu, pretože Eskimákovi ťažko vysvetlíte užitočnosť chladničky a vodovodu a Bantuovi zas asi budete mať problém vysvetliť sneh… Jednoducho majú iné vonkajšie a vnútorné prostredie a tým pádom iné vnemy.

        Veľa z vecí, ktoré považujeme u iných národov za “barbarské”, je dané ich iným vonkajším a vnútorným kontextom a pre nich boli absolútne logické. Zasa si spomínam na základnú poučku neurolingvistického programovania: Každý jedná absolútne racionálne vzhľadom na jeho vlastné vnímanie reality. A ak sa s tým druhým neviem dokomunikovať, tak možno nie pre to, že je etnický blb, ale preto, že vníma realitu inak ako ja

        To je to, čo ma napadlo. Ak triafam celkom mimo cieľa – nuž, nebolo by to ani prvý, ani posledný raz… 😀

        Páči sa mi

  13. Isia
    presne to som si ja pomyslela pred časom. Ja som to síce nazvala zrkadlom,ale asi hovoríme o tom istom. Ak sa stále nevieme z istej situácie poučiť,bude sa nám vracať stále dookola,až kým nepochopíme o čo ide.
    Neviem prečo ľudia potrebujú mať od kohosi potvrdené,že premýšľajú a idú správnym smerom.Podľa mňa(až teraz som si uvedomila,že aj ja tento termín používam)im to predsa dajú ich pocity.Ak sa cítim dobre,príjemne,som na správnej ceste,ak nie,tak mám o čom premýšľať a hľadať chybu.

    Páči sa mi

  14. Isia …ako si to s ľahkosťou pekne vyjadrila…ano súhlasím s Tebou ,treba do všetkého dať kus seba/ teda srdca.Možno nie vždy sú všetky”podla mńa”aj dokonale akademicky a “zdrojovo” podložené,ale sú moje a je strašne fajn,ak ich napriklad vie niekto doplniť.
    Len tak ,podla nosa-intuitívne.Veď aj o tom je diskusia.Aj náhodná myšlienka môže mať hodnotu aj ked je len taká obyčajná,osobná a “odsrdcová”je pekné ked “cvrnkne” o nos a nie je ani zo žiadnej mudrej knižky vyčítaná 🙂
    Len si sem príde.Tak “náhodne”…

    Ja ,naozaj nie vždy presne viem,z akého zdroja čerpám,odkial to vlastne v tej hlave vylovím a už vôbec netrvám na tom aby sa so mnou bezvýhradne súhlasilo.A načo?
    Páči sa mi tvoj ženský ,iskrivý a pekne intuitívny pohlad na vec 🙂

    ďakujem

    Páči sa mi

  15. “3. Zákon umožnenia

    Neexistujú dvaja ľudia, ktorí by boli rovnakí. Ak dokážeme “inakosť” toho druhého nielen tolerovať, ale aj akceptovať, vtedy žijeme zákonom umožnenia.

    Ak sa zákona umožnenia nedržíme, tak veríme, že niekto by mal myslieť, cítiť, veriť a konať podľa toho, čo si my myslíme, že by “mal”. Tomuto sa hovorí mať perfektné predstavy a v našom živote tieto perfektné predstavy pôsobia veľa zla! Je to protiklad akceptovania iných – posudzovanie, a to je produktom hlboko zakoreneného strachu, že ak niekto iný myslí, cíti a koná inak ako my, je niečo s nami “v neporiadku”.

    Posudzovanie je emócia nižšej úrovne a ak vezmeme do úvahy LOA, budeme si takto priťahovať do života viac negatívnych ľudí, okolností a situácií. Ak potrebujeme, aby všetci a všetko bolo podľa našich predstáv, aby sme sa cítili na svete dobre a oprávnení, nikdy nepocítime voľnosť. Toto je presný opak voľnosti – je to zajatie vlastnými predstavami. A navyše sa nám nikdy nepodarí donútiť celý zvyšok sveta, aby sa správal tak, ako “by sa mal”. Z tohto dôvodu začínajú vojny…”

    A este co sa tyka vnutorneho citenia pravdy tak ta sa u kazdeho vyvyja individualne podla jeho znalosti a celkovich skusenosti zo zivota. Duchovna cesta neni tak jednoducha ako sa na prvy pohlad zda. Nie je to o tom naucit sa nieco nove ale ide o presny opak. Odnaucit sa to comu davame velku hodnotu pred ostatnim a prestat posudzovat vsetky javy nasou hmotnou existenciou. Preto sa dokazeme duchovne prebrat aj bez knih alebo informacii staci hlbat nad sebou a svojimi moznostami. Osvieteni ludia si totiz uvedomovali ze kazda situacia je len urcity stav vedomia v pritomnosti ktory sa da zmenit iba vlastnim pricinenim. Neexistuje ziadna situacia tam “vonku” kazda vec sa deje tu v “nas” lebo veci sa nedelia ale maju sa brat ako jedno a to iste.

    Páči sa mi

    • Akceptovať treba aj svojho nepriateľa, a vážiť si ho, lebo nás núti bojovať a zastať sa dobej veci, a tým potvrdiť svoje stanovisko. Sú veci, ktoré sú objektívne správne a nesprávne, to je dharma. Tak, ako má každý svoje práva, má aj svoje povinnosti, tak to vo vesmíre funguje. Zákony existujú nezávislé na nás, čím skôr sa s tým zmieriš, tým menej budeš trpieť vlastnými ilúziami o svojej všemohúcnosti. Perfektné predstavy sú to, čo nás robí lepšími, náš cieľ by mal byť dosiahnuť dokonalosť pokiaľ to ide, za každú cenu. Polovičatý život plný kompromisov, falošného súcitu s tými, ktorí si ho nezaslúžia a otvorenej mysle všetkému – aj tomui nesprávnemu – to je dôvod toho zla, o ktorom vravíš.
      Posudzovanie je práve to, čo nás odlišuje od zvierat. Posudzujeme, čo je dobré, a čo zlé, to nie je súdenie, to je zaujatie stanoviska a postavenie sa za správnu vec. Posudzovanie je jedna z najdôležitejších vecí v živote. Zastať, posúdiť a uvážiť, čo je pre nás dobré a zlé. Bez posudzovania budú Ľudia len barbari a mecenáši falošnej slobody. Sloboda existuje v duchovnom svete, v hmotnom nie. Kto si myslí, že je slobodný žije vo veľkom omyle, volá sa to sladká nevedomosť, je to temnota sama o sebe.

      Píšeš o vlastných predstavách. Ľudia by nemali mať vlastné predstavy, vlastné zákony. Právo ustanoviť zákon má len skutočná autorita – autor. Preto tvorca systému, Stvoriteľ ustanovil zákony, ktoré keď budeš obchádzať a porušovať, budeš trpieť. Tak to funguje a nič s tým nespravíš. Oháňať sa slobodou, solidaritou, to sú iba pasce, ktoré pripravila Mahámaya, aby nás tu držala. Nepodarí sa nám nikdy síce donútiť celý svet, ale celý svet sa dá presvedčiť, primäť k tomu, aby prijal skutočné poznanie. Vojny vznikajú z nedostatku poznania, z toho, že my si myslíme, že sme vlastníci, že sme slobodní, že naša vôľa je nadradená systému. Vojna je chyba v systéme, ktorú zapríčinili ľudia, nie systém sám.

      Nikto nepovedal, že duchovná cesta je ľahká. Myslieť si to je veľký omyl. Je to práve naopak, tá najťažšia vec! Ty píšeš, že nejde o to učiť sa niečo nové, ale odnaučiť sa staré. Aby si ale vedel, čomu sa máš odnaučiť, ako a prečo, potrebuješ z niekade čerpať – musíš sa naučiť sa odnaučiť. Prestať hodnotiť hmotne je pre nás takmer nemožné, my nemôžme hodnotiť nehmotne – lebo sme podmienení. Sme pod kontrolou materiálnej prírody a jej kvalít – dobra, vášne a nevedomosti. Musíme sa prestať snažiť byť tí, ktorí hodnotia a prenechať to na Toho, kto má právo hodnotiť, lebo On pozná svoje vlastné zákony.
      Môžeš hĺbať nad svojimi možnosťami koľko len chceš a na nič neprídeš, ver mi. Všetko je to len hranie sa so svojou hmotnou mysľou. Môžeš si usporiadať veci v hlave, môžeš sa naučiť veľkej sebadisciplíne, a veľa užitočných vecí, ale nie je v tvojej sile sa sám oslobodiť bez poznania. Samotné hĺbanie ešte nikoho neoslobodilo, treba aj konať, slúžiť. Uvažovať nad svojim stavom je nepodstatné. Uvažujú snáď planéty, príroda, Slnko nad svojou prirodzenou funkciou? Nie, slúžia celku, a pokiaľ sa nenaučíš pokore pred Stvoriteľom, tak nie je šanca, aby si získal oslobodenie. Lebo pravý dôvod našej hmotnej existencie je to, že my chceme byť nezávislí, ale to proste nie je možné. Nechceli sme byť závislí na Ňom v duchovnom svete, tak sme závislí na Jeho hmotnej energii v materiálnom svete, čo nie je vôbec žiadna výhra.

      Páči sa mi

      • Nrayn,

        “Posudzujeme, čo je dobré, a čo zlé, to nie je súdenie, to je zaujatie stanoviska a postavenie sa za správnu vec.” Podľa čoho vieš, čo je dobré alebo zlé, správne alebo nesprávne? A očami koho? Kým si zaangažovaný v situácii, nikdy nemáš nestranný pohľad. Keď si vybratý zo situácie, ešte je veľmi dôležité, ako vyzerá tvoj sebaobraz a obraz o svete.

        Ja som veľmi dlho behala po svete a snažila som sa anjelom vnútiť moje predstavy správnosti/nesprávnosti… Čo ti poviem – bol to dosť márny boj… Sú uhly pohľadu, ktoré obmedzený ľudský tvor nie je schopný naemulovať. Náš “počítač” v hlave je oveľa menej výkonný ako Univerzálne Vedomie. Ale ak je to tak, je dosť veľká trúfalosť začať posudzovať, čo správne je a čo nie… Nie? 🙂

        Urobme jeden pokus: nakopírujem sem jednu tvoju vetu a vyznačím v nej kurzívou všetky slová, na ktorých sa dvaja rovnocenne schopní ľudia môžu nezhodnúť. Je to síce len môj pohľad, ale možno pomôže: “Polovičatý život plný kompromisov, falošného súcitu s tými, ktorí si ho nezaslúžia a otvorenej mysle všetkému – aj tomui nesprávnemuto je dôvod toho zla, o ktorom vravíš.” Každé kurzívou písané slovo je podľa mňa individuálna interpretácia niečoho na základe vlastných hodnôt, vlastného svetonázoru a vlastného sebaobrazu a skúseností. To, čo je pre niekoho “polovičaté”, je pre iného “dokonalé”. To, čo je pre niekoho “zlo”, je pre iného “dobro”. Si citlivý na používanie slov. Dokázal by si túto vetu preformulovať tak, aby absolútne každý, kto ju bude čítať, vyprodukoval ten istý mentálny výstup/obraz?

        Páči sa mi

      • Vieš to podľa toho, čo vraví ten, Kto ustanovil zákony stvorenia. Ja som vybraný zo situácie pomerne dosť, ja si totiž nehájim svoje názory, ale Jeho, to je možno aj dôvod, že sa mi darí, lebo sa do toho neangažujem pocitmi, ktoré sú premenlivé a môžu uprednostňovať niečo iba na základe sentimentu, alebo môjho pohľadu. Opakujem, ja “neemulujem” veci svojim počítačom, ale využívam externý pamäťový modul – Védy, ktorý je autorizovaný výrobcom siete.

        K tomu výkladu – slovo polovičaté, je polovičaté pre všetkých, ide o denotát ( objektívny význam ), to, že si ho niekto preloží ako úplný, alebo si 1/2 preloží ako 1/7, to je jeho problém.

        Pokúsim sa ale preformulovať vetu tak, aby ju pochopil aj človek, ktorý nechce chápať.

        “Polovičatý život plný kompromisov, falošného súcitu s tými, ktorí si ho nezaslúžia a otvorenej mysle všetkému – aj tomui nesprávnemu – to je dôvod toho zla, o ktorom vravíš”

        Dôvod objektívneho zla, teda všetkých akcií, ktoré vedú k reakciám, ktoré sú z objektívneho hľadiska nesprávne a vedú k utrpeniu a zákonite k ďalšiemu zlu, ktorý je definovaný samotným objektívnym Tvorcom pojmov dobro/zlo a Tvorcom systému, v ktorom je možné posudzovať dobré od zlého a dôsledky v subjektívnej a objektívnej rovine, je život jednotlivca, ktorý sa nedrží svojej predpísanej cesty, ktorú mu vytýčil Tvorca, koná v rozpore s vlastným vnútorným presvedčením, a/alebo toto presvedčenie, ktorého sa drží je zjavne v rozpore s objektívnym posúdením o oprávnenosti a správnosti jeho konania z objektívneho hľadiska, ktorý robí kompromisy na ceste k správnemu konaniu, a teda zvykne sa vychýliť zo správnej cesty kvôli sentimentu-subjektívnemu cíteniu, alebo kvôli dočasnému pohodliu, alebo iným výhodám, ktorý je neprimerane súcitný s tými, ktorí si to nezaslúžia, a tým pádom sám nejde po vlastnej ceste, ale snaží sa pomáhať ľuďom, ktorí nestoja o jeho rady, alebo inak človek, ktorého povinnosťou je jednať istým spôsobom, predpísaným Tvorcom, a koná na základe vlastného pocitu súcitnosti, alebo dobrodenia a nekoná si svoju povinnosť, ďalej človek, ktorý prijíma všetky myšlienky a svetonázory, aj nesprávne, len aby mal pocit, že mu nič neušlo, čo vychádza z falošného presvedčenia, že všetky názory sú správne a neexistuje objektívne správne a nesprávne rozhodnutie.

        Páči sa mi

      • Helar,
        Som si istý, že je to správny, lebo je to dokázateľné. Tí nesprávni sú iba kópiou toho správneho. Tak ako Ježiš, Mohamed, atď. sú iba kópie Krišnu, čo je dokázateľné, počnúc detailami, až po celkové zasadenie do skutočnosti. Takže verím tomu jednak z logického a vecného hľadiska, a aj kvôli tomu, že sa mi to potvrdilo a potvrdzuje veľakrát realizáciami.
        To s tým argumentom, že hájim Jeho názory je logické, lebo my máme subjektívne názory, myšlienkové výtvory a on má objektívne názory, lebo nie je ovládaný kvalitami hmotnej prírody, na rozdiel od nás.

        K autorizovanému výrobcovi siete Ti poviem toľko, že ja to mám dokázané, že je to On, ale toto dokazovanie funguje trošku inak, ako si to predstavuješ. On nemá zapotreby dokazovať, alebo doprosovať sa, aby v Neho ľudia verili. Práve tým, kto v Neho nechcú veriť poskytuje podmienky, aby mu neverili.

        “Nikdy sa nezjavujem pochabým a hlúpym ľuďom. Pre nich som zahalený svojou vnútornou silou, a preto nechápu, že som nezrodený a večný.” BG 7.25

        Každému spĺňa jeho túžbu, to je skutočná demokracia. Sám vyhlasuje, že sa nezjavuje ľuďom, ktorí to nechcú. Vec sa má ale tak, že v skutočnosti sa zjavuje vo všetkom, čo človek vidí, cíti, počuje, my akurát nemáme realizáciu, že to Jeho energia, Jeho manifestácia. On je tu, v jednej zo svojich foriem, ale nemáš oči, aby si Ho videla. Je prítomný vo forme svojho svútého mena, Mahámantry, vo forme Božstiev v chrámoch, v našich srdciach ako Nadduša-Paramátma, Jeho energia je príčinou všetkého, čo sa deje v tomto hmotnom svete. Všetko krásne, plné sily, výnimočné, v tomto svete, nám ukazuje iba malú časť Jeho majestátu.
        Takže, my Ho môžeme vidieť, ale nedokážeme ho rozoznať, keď nechceme.

        “Pravý yogín Ma vidí vo všetkých bytostiach a všetky bytosti vidí vo Mne. Sebarealizovaný človek Mňa, Najvyššieho Pána, vidí všade.”
        BG 6.29

        “Kto Ma vidí všade a všetko vidí vo Mne, tomu sa nikdy nestratím a on sa nikdy nestratí Mne.” BG 6.30

        “Ó, Dhanańjaya, niet nič vyššieho nado Mnou. Všetko na Mne spočíva ako perly navlečené na šnúre.” BG 7.7

        “Som chuťou vody, ó, syn Kuntí, som svetlom Slnka a Mesiaca, slabikou om vo vedskych mantrách, som zvukom v éteri a schopnosťou v ľuďoch.” BG 7.8

        atď..

        K tej wikipédii, ja som wikianswers dal, lebo som narýchlo hľadal kde sa to nachádza. Je tam bibliografický odkaz na vedeckú prácu. Tak isto, to, čo som hľadal, to porovnanie fyziologických znakov, sa nachádza v desiatkach publikácií, a je to nespochybniteľný fakt.
        Naopak, to, že je človek všežravec je podľa najnovších poznatkov spochybniteľné, lebo sa o ňom hovorí ako o plodožravcovi, alebo modifikovanom bylinožravcovi.

        “polovičatý je protiklad plného. ”

        // To je omyl, opak plného je prázdny, nie polovičatý. Polovičatý znamená nedotiahnutý, nekompletný, neznamená prázdny, ..ok?
        Takže ďalej to ani nebudem rozoberať, lebo celé sa to zakladá na mylnej domnienke. Skús to preformulovať.

        Veci sa u mňa delia práve preto, aby spolu zapadali ako skladačka, a práve preto mi aj zapadajú, lebo som si vedomý každej jednej časti, ktorá po poskladaní mi tvorí krásny jednotný komplexný obraz bez medzier, hluchých miest a pod.
        Moja polarita mi vyhovuje, lebo polarita existuje v prirodzenom stave. Existuje mužský a ženský princíp, jing a jang, shiva a shakti, Krishna a Radha, Narayan a Lakshmi, atď. To proste existuje objektívne, je to dualita, ktorá tvorí celok.

        Ezoterika je podľa mňa práve o polarizácii, ale v tom sa nezhodneme asi. Dalo by sa ale diskutovať na tému, čo je to polarita. Ja to beriem ako dve strany tej istej mince. Minca je jedna, ale dve strany má vždy.

        Mne veci pripadajú jednoznačné, nemôžem si pomôcť Helar. 🙂 Čím viac sa zaoberám týmito vecami, tým sú jednoznačnejšie a nekompromisnejšie. Kedysi dávno som hľadal, bol som buddhista, ezoterik, okultista, a videl som biely závoj hmly a sem tam uchopiteľnú pravdu. Po čase a skúmaní sa hmla akosi vytratila a vidím relatívne ostré hrany toho, ako sa veci majú. Možno sa mýlim, ale mne to tak pripadá, škoda, že tento pohľad sa nedá priamo sprostredkovať. Čo sa ale dá sprostredkovať je spôsob, ako začať rozfúkavať hmlu nevedomosti a domýšľavosti. To sa dá iba ventilátorom, ktorého lopatky sú argumenty, a motor je inteligencia. To, kam smeruje, to je niečo ako intuícia a cítenie, že práve na to a to sa mám zameriavať.

        K tej Rozálke, neinterpretujem jej nič, hovorím o sebe, ju nepoznám.
        Práve naopak, ja som nikde nenapísal, že ste debili, ale stále sa obraňujete pred tým, nepíšem to ani priamo ani medzi riadkami, lebo si to nemyslím. To, že máte nejasno v niektorých veciach, v ktorých mám ja jasno, to je môj pocit, ktorý mám podložený. Ja sa zas nevyznám do vecí, o ktorých hovoríte vy, napríklad channelingy, anjlely, slepá láska a podobne, aj keď na tom tiež niečo bude. Ja sa nevyvyšujem. Keby ste čítali toľko ezoterických kníh a Véd ako ja, tiež by ste mali náskok. Väčšina z vás, a možno sa mýlim, berie tieto témy ako ezoteriku, ja to beriem ako vedu, seriózne sa tým zaoberám, a je to hlavná náplň a poslanie môjho života. Keď to niekto berie iba ako relax, ako zaujímavosť, a nevenuje tomu väčšinu svojej energie, tak potom nemôže očakávať také poznanie, ako človek, ktorý si ide presne iba za jedným cieľom.

        „Nemožno bojovať na len povrchu, tak, ako nemožno udrieť len vnútrom.“

        // pekné.

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        „Vieš to podľa toho, čo vraví ten, Kto ustanovil zákony stvorenia.“
        A to je kto? Ty ho poznáš? Pretože ja som už počula o mnohých, čo to o sebe vyhlasovali, ale ani jeden to nakoniec nebol… Ako si si istý, že ty máš toho správneho? Preto, že tomu veríš? 🙂

        „ja si totiž nehájim svoje názory, ale Jeho“ mi pripomína argument pre Križiacke výpravy a pálenie bosoriek. Nehnevaj sa, neberiem.

        „ja “neemulujem” veci svojim počítačom, ale využívam externý pamäťový modul – Védy, ktorý je autorizovaný výrobcom siete“ Dokáž!

        „Wikipédia nie je odborný zdroj“ môže napísať každý, len nie ten, kto sa oháňa ako dokladom wiki.answers.com. Neberiem.

        „slovo polovičaté, je polovičaté pre všetkých, ide o denotát ( objektívny význam )“ Nepoď hneď na rovinu denotátu a konotátov, ale sa pozri na to, čo stojí proti slovu v dualitnom ľudskom vnímaní: polovičatý je protiklad plného. Plný/dokonalý/absolútny si každý definuje po svojom. Tak akú výpovednú hodnotu má slovo, ktoré je len protikladom niečoho, čo si každý vysvetľuje po svojom?!

        Toto je hlavná vec, čo ma u teba trápi a ktorú by som rada pozmenila, ak to pôjde – pohybuješ sa stále v tom dualitnom vnímaní, kde sa veci delia, ale neskladajú dohromady. Vynikajúci analytik, zatiaľ sa neprejavujúci syntetizátor. Ja ti psychiku babrať nemienim, ale skús sám na sebe sledovať, ako veľmi polarizuješ. Ak polarizuješ verbálne, polarizuješ aj mentálne, pretože reč je odraz mysle. S polarizáciou môžeš existovať v náboženstve, ale menej vo filozofii a už vôbec nie v ezoterike, ktorá je celá o de-polarizácii. (Sorry, neviem lepšie slovo.)

        A ešte jedno, čo si možno zakrývaš sám pred sebou, ale nastal čas pozerania do zrkadla: veľmi veľa úmyslov vinterpretovávaš do postojov iných ľudí. Tu v texte: „aby ju pochopil aj človek, ktorý nechce chápať“. O nechcení nemôže byť ani reči. Snažím sa ťa doviesť k tomu, aby si veci trochu relativizoval. Ja ťa chápem – a práve preto, že ťa chápem, mám o teba strach. A práve preto ti ukazujem, že veci nie sú také jednoznačné, ako ich vidíš ty. V mene jednoznačnosti už mnohokrát umierali ľudia. Ja nie som spasiteľ, ale ani flegmatik, ktorý nepomenuje hrozbu, keď ju vidí.

        A z komentáru Rozálke: „ja svoju lásku prejavujem v reálnom živote, nemusím ju prejavovať na internetových blogoch…“ Nenaznačuješ niečo? Nevinterpretovávaš do jej slov nejaký jej stav? Nrayn, nemáš do činenia s debilmi, aj keď nám nevadí označovať sa tak! Si dobrý, ale tak dobrý tiež nie… 🙂 Ak chceš udrieť bez úderu, dávam ti k dispozícii radu od Miyanmota Musašiho: „Nemožno bojovať na len povrchu, tak, ako nemožno udrieť len vnútrom.“ A je to cítiť.

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        no dobre, nevyhnem sa tomu…

        Žiadala som dôkaz, doloženie. Dal si mi svoje presvedčenie. Pekné pre teba. Žiaden dôkaz pre mňa.

        A nepomôže ani citovať zdroje. Každý zdroj bol niekým písaný. Ty hovoríš, že Védy boli písané Bohom. Biblia tvrdí to isté o sebe. Korán to isté o sebe. Tak nech si tvrdia. Je to len tvrdenie proti tvrdeniu a žiaden dôkaz.

        Čo sa mne na tých uvedených citátoch nepáči, je polarizácia na ľudí múdrych a ľudí pochabých a hlúpych. Nečudujem sa, že aj ty to tak vidíš, keď je to jediný zdroj, ktorý uznávaš. Ja sa už ničomu nečudujem.

        Píšeš: “polovičatý je protiklad plného. // To je omyl, opak plného je prázdny, nie polovičatý. Polovičatý znamená nedotiahnutý, nekompletný, neznamená prázdny, ..ok?”

        Máš pravdu na úrovni slova. Tak najprv pristúpme na tvoju hru 🙂 a napíšeme „polovičatý je protiklad úplného“. Nice… „Úplný“ je zas len slovo, ktoré si každý vysvetľuje po svojom. Hovoríme o „úplný“… 100% z čoho? (To mi pripomína, ako raz jedného mládenca išlo rozhodiť, že moje ego je už len 30%-né… a celkom sa zabudol spýtať, že 30% z čoho? 🙂 )

        Takže položím svoju pôvodnú otázku: Akú výpovednú hodnotu má slovo, ktoré je len protikladom niečoho, čo si každý vysvetľuje po svojom?! Nič sa nezakladá na mylnej domnienke – len na odlišnom použití slova, ako si ty zvyknutý. (Konotácie.) Čiže to o tej „mylnej domnienke“ je vlastne len mylná domnienka… Dopustil si sa mylnej domnienky? Vinterpretovával si do mojich slov úmysel, alebo si sa snažil hľadať podstatu za slovami? To je to, čo sa ti snažím ukázať – zdržiavaš sa hlavne na úrovni slova. A každé slovo má okrem toho denotátu aj konotácie. A preto to isté slovo nikdy nie je pre dvoch ľudí absolútne rovnaké. Keď prekladáš, ako prekladáš? Na úrovni slova alebo na úrovni zmyslu?

        Z môjho pohľadu sa pohybuješ „v hmote“, v polarite, v dualite, na úrovni prejavu. Z môjho pohľadu. Nemôžeme sa dohodnúť, pretože ja už „do hmoty“ späť nechcem a ty z nej odmietaš vyliezť… z môjho pohľadu. Ty si asi myslíš niečo celkom iné, ale keďže ty nemáš iný dôkaz okrem svojho presvedčenia a ja nemám iný dôkaz okrem svojho presvedčenia, je to ako Hotentot s Neandertálcom. Rozhodujú kyjaky.

        A prosím, nechoď na mňa s „to je môj pocit, ktorý mám podložený“… Čo je to: pocit alebo niečo podložené? To by som rovnako dobre mohla vyhlásiť, že všetky moje pocity sú podložené – cítim ich! Alebo si mal na mysli ešte nejaké iné podloženie?

        „Keby ste čítali toľko ezoterických kníh a Véd ako ja“… Zasa vieš, koľko čoho kto počítal? Nemáš tak trochu tendenciu podceňovať? Pozor, poniektorí sme tu už čítali, ešte si ty nebol na svete… 😀 To by bol priekak, keby sa našiel niekto, kto toho má prečítaného viac, čo? Zadefinuj “ezoterický”, nahoď číslo a ide sa rátať! 😛

        Páči sa mi

      • Helar,
        dôkaz, ktorý po mne požaduješ Ti dať nemôžem. Môžem Ti dať indície, ktoré boli dané mne, logické a prirodzené závery, ale nie hmatateľný dôkaz. Naša skúsenosť je obmedzená, nedokážeme obsiahnuť to, čo nás presahuje..Keď má dieťa 7 rokov, tak ho v škole učia, že existuje Južná Amerika. Ono berie učiteľa ako autoritu, a verí mu, aj keď mu učiteľ nemôže ukázať dôkaz. Dieťa nemá kapacitu, aby sa samé dostalo do Ameriky a overilo si, či také niečo existuje alebo nie. Tak isto sa vo Védach vraví, že napr. Brahmaloka, jedna z najvyšších planét vo vesmíre je tak ďaleko, že by nám nestačil ani celý život, aby sme sa tam dostali. Moderná veda to potvrdzuje, že ani k najbližšej hviezde by sme sa nedostali za jeden život.. Niektoré fakty jednoducho musíme prijať zo zdroja, ktorý je autorizovaný a uzrel pravdu. Môžeme síce pochybovať a neprijať to, ale akurát tak sa pripravíme o pravé poznanie, kvôli tomu, že chceme chápať všetko rozumom a hmatateľne to mať pred sebou. Ide o vec realizácie. Uvediem Ti ďalší príklad. Dieťa sa pýta matky, na identitu jeho otca. Ona mu povie, ten a ten je tvoj otec. Dieťa príjme autoritu matky, lebo ona je autorizovaná vedieť, kto je otec jej dieťaťa. Keby chcelo dieťa hmatateľný dôkaz, tak by na to nikdy neprišlo, muselo by ísť od človeka k človeka a pýtať sa : Ty si môj otec? Alebo vy ste môj otec? Celé vzdelávanie funguje na tom, že sa učíme od autorít, ktoré sú spôsobilé nám dať poznanie. Od detstva sa učíme veci, na ktoré nemáme dôkaz, ale ani ho nepožadujeme, lebo veríme, že matikár vie ako funguje pytagorova veta, že fyzikárka vie, aký náboj majú elektróny, atď. To, že si to neoverujeme, ale prijímame to ako fakty, nám ušetrí stovky a tisícky rokov, ktoré by sme inak museli študovať, aby sme na to prišli sami, aby sme si to sami na sebe overili..

        Ďalej, pokiaľ viem, tak Biblia ani Korán netvrdia, že boli písané Bohom. Bibliu písali apoštoli, dávno po Ježišovej smrti, atď. K autenticite takej Biblie sa Ti môžem vyjadriť akurát tým, že Ti vymenujem niektoré veci, ktoré sú vo Védach tisícky rokov pred Bibliou..

        Svätá trojica, nanebovstúpenie, zmŕtvychvstanie, kríž, traja králi, 24. december, nepoškvrnené počatie, predpovedaný príchod mesiáša, adoptívny otec bol tesár, jasná hviezda na horizonte, varovanie anjela, zabíjanie novorodeniatok, konanie zázrakov, liečenie chorých, posledná večera

        TOTO SÚ ATRIBÚTY KRIŠNU, nespochybniteľné a staršie ako celé kresťanstvo, takže Bibliu môžme nechať bokom nadobro, pretože je to historický plagiát. To nie je moje tvrdenie, to sú overiteľné fakty.

        K polovičatosti – polovičatý nie je protiklad plného, ani prázdneho, proste to nemá protiklad, to slovo má význam samo o sebe. Keby sme mali rozoberať subjektívne pocity a významy pri všetkom, tak sa k ničomu nedopracujeme, ver mi. Snažím sa písať čo najzrozumiteľnejšie ako to len ide.

        K Tvojej otázke teda vravím, že keby sme sa hrali so slovíčkami, tak môžem pochybovať o význame každého jedného slova, možno sa Ti zdá, že mám rád slovíčkarenie, ale práve naopak, všetko má svoje hranice. S tými denotátmi a podobne, denotát je denotát pre to, lebo má svoj vlastný význam, ktorý sa dá zistiť a každý by si ho mal vysvetliť rovnako. Keď poviem stolička, tak to je denotát tak či tak, aj keď samotné slovo je konotát..každý vie čo myslím, preto existuje vetný kontext..Keď prekladám, tak na úrovni denotácie, ale výsledok sú vždy tvoje vlastné konotácie, lebo tomu sa nedá vyhnúť, pokiaľ sa nerozprávaš s niekym telepaticky, lebo predpokladám, že tam ide o čisté designáty, denotáty.

        Z môjho pohľadu sa všetci pohybujeme v hmote a polarite a dualite, vo všetkých prejavoch. Jedine keď praktizuješ bhakti-yogu, vtedy sa pohybuješ v duchovnej rovine. Všetky tieto debaty sú samozrejme hmotné, pokiaľ sa netýkajú duchovných záležitostí. Keď sa bavíme o denotátoch, tak to je hmotná debata, a keď o Krišnovi, tak duchovná, veľmi jednoduché.

        To s tými neandertálcami 🙂 hh, no v tom prípade by si asi svoj evolučný boj prehrala, buď rada, že máš možnosť bojovať jemnohmotnejšími zbraňami 🙂 ale čo Ty vieš, či sme sa kedysi nenaháňali a nestrielali po sebe otrávené šípky 😀

        S tými pocitmi, áno, je to tak, mám isté poznanie, ktoré mám doložené svojou intuíciou a mám svoju intuíciu, ktorú mám podloženú poznaním. KNOWLEDGE IS POWER 🙂 Keď píšem “podložené”, znamená to, že to nie je z mojej hlavy, ale môžem sa odvolávať na to, odkiaľ čerpám, žiadne iné obloženie, ani podloženie som nemal na mysli 🙂

        Čo sa týka kníh, tak Véd tu nečítal toľko nikto, ani malý zlomok toho, čo ja, lebo všetkých takých poznám a je to asi 30 ľudí na celom Slovensku tipujem, aj to možno preháňam, a ostatné, neviem, no, hodnotím to iba podľa vyjadrení, a môj výrok nebol definitívne vyhlásenie, ale prirovnanie “KEBY bolo keby, boli by sme v nebi” 🙂
        Je možné, že niektorí čitali, kým som nebol ešte na svete, ale ide o to čo čítali, a netreba podceňovať, Ty keď si bola malá a čítala si si šlabikáre, tak ja som možno bol ešte vo svojej predchádzajúcej inkarnácii a bol som sčítaný mudrc 🙂 A nebudem tu písať počty kníh, ani menovať, nie sme na základke 🙂 Ale aby si mala obraz aspoň minimálny, tak napr. Šrímad Bhagavatam, čo je jedno Védske dielo, ktoré má 12 tučných zväzkov, tak zatiaľ som prečítal 10, čo môže byť asi tak 10 000 normovaných strán… 🙂

        Páči sa mi

      • Je to blbosť, ale nepomôžem si… 😛 “Čo sa týka kníh, tak Véd tu nečítal toľko nikto”. Pôvodne sme ale hovorili o ezoterických knihách a Védach a tie sme chceli rátať… tak prečo odrazu len Védy?

        Necúvaj, Nrayn, necúvaj… nenechaj sa zahnať do kúta jednou obstarožnou babou! 😆 Ak aj niekde urobíš nepresnosť, nehanbi sa za ňu! Všetci sa ich dopúšťame. Je to len ľudské a človeka poteší vidieť to aj na niekom inom. Nič sa nedeje, ide sa ďalej.

        Páči sa mi

      • Védy sú základ všetkých ezoterických kníh a najväčšia ezoterická literatúra vôbec, tak preto sa tomu venujem. Ale tak napríklad osobne som čítal napr. Abd-ru-Shina, Bardon, Sefer Jecira, Egyptskú knihu mŕtvych, Tibetské náuky, Coelho, Castaneda, Bergier, Arbatel, Mello, Bewerly Randolph, Guaita, Pauwels, Kabala- mashora, mishnu, ; Crowley, Alef Elohim, nejaké zenové knížky, hmm Heptomeron od Abana, Lasenic, Mágia podľa Rowa, Sigilská mágia, Hermesovká náuka, Šalamúnové spisy, ..a tak podobne, je toho viac, takže nejaký prehľad mám.

        Páči sa mi

  16. Minne.

    ” Každý má v sebe “rádiostanicu, stačí správne naladiť”. A už teraz je dosť ľudí naladených, ale nie cez rozum. Stačí odkryť závoj a svetlo bude hneď jasnejšie.”

    Tak myslím,že niekde tu ,na tejto frekvencii “transmitujem” aj ja a bez zdroja :-)BINGO! :-)…a občas sa mi podarí aj “bez rozumu” ale to len keď potrebujem byt v stave “nevedomom ” aby som zvýšila vibrácie a zachytila všetky ,aj náhodné signály 🙂

    Páči sa mi

    • Inanna,
      presne tak. Ak chceš napríklad diagnostikovať chorobu človeka, stačí sa ti naladiť svojimi astrálnymi orgánmi na jeho jeho astrálne telo a vidíš jeho deformácie. Ak chceš vidieť jeho myšlienky, už sa musíš vyššie navibrovať svojim mentálnym telom na jeho mentálne telo. A tak pokračuješ až k duchovným sféram, iba musíš použiť prijímač tej frekvencie, ako je vysielač, ale tvoj prijímač musí byť čistý, bez závoja. Neovplyvnený egom, túžbami, zlosťou, nenávisťou… to sme sa už učili 🙂 Čiže poodkrývame závoje z nášho výhľadu. 🙂

      Páči sa mi

  17. Ty alebo ja sme kvalitativne rovnaky no mame inu minulost ( Karmu ) ine telo a preto kazdy myslime inak. Skutocne sme vsak jedno. Mame rovnake Ja a obidvaja mame vlastne vedomie tak ako tu ja prave pisem a vidim svoje ruky tak aj ty pozorujes realitu zo svojho vedomia. Preto neexistuje nic mimo teba lebo ty si vsetko vedomie ktore zije v nevedomosti oddelenia. My vsetci existujeme spolu ako celok a fungujeme tiez ako celok a nie ako jednotlivci. Od boha nas oddeluje len to ze zijeme v nevedomosti tejto celej reality. Kazdy z nas zahrnuje celu realitu a cela realita zahrnuje kazdeho z nas. Ak mame jednotu celok tak vsetky iluzie zaniknu. Celok nema komu zavidiet alebo ho nenavidiet. Strach, laska a podobne veci existuju len vdaka oddelenosti a nevedomosti. Individualita sa citi osamela hlada nieco kam sa ukryt. Musi si v zivote dokazovat vela veci cez ego alebo pracu no nikdy nedosiahne stav pokoja lebo vzdy bude nieco tam “vonku” nezname co nie je mnou co treba dosahovat.

    Stav osvietenia znamena ze nerozlisujeme veci ako objekty ale vnimame vsetko ako celok oddeleny do roznich avatarov vedomi. V takom stave vedomia nepotrebujeme zhromazdovat ziadne nove koncepty a zakony reality. Je to stav nekonecneho potencialu ktory je mimo objektov ktore nieco uzatvaraju alebo tvoria. Preto ak vytvarame zlozite koncepty myslienok tak nedokazeme cez ne vidiet tuto jednoduchost a samozrejmost samotneho bytia. Boh a ty nieste oddeleny. Neexistuje ani jedna vec ktory by nebola mnou lebo ja som vedomie.

    Forma je prazdnota a prazdnota je zas forma.

    Páči sa mi

    • Toto je buddhistické ponímanie, s ktorým nesúhlasím.

      Kvalitatívna totožnosť, ok, iná karma, jasné, beriem, iné myslenie. Sme jedno, kvalitou, nie totožnosťou.

      “ty pozorujes realitu zo svojho vedomia. Preto neexistuje nic mimo teba lebo ty si vsetko vedomie ktore zije v nevedomosti oddelenia”

      / Protirečíš si. Najskôr píšeš, že pozoruješ realitu. Teda existuje objekt a subjekt. Ďalej vlastne tvrdíš, že podľa tohto konceptu pozoruješ iba samého seba a neexistuje vonkajší svet. Tak mi odpovedz, prečo keď si podľa teba tvoríš realitu, prečo si ju nedokážeš zmeniť teraz? Zmeň ju, a zmeň aj moju, lebo Všetko je jedno. Podľa Teba.

      Ja to vidím tak, že každý máme svoje subjektívnu realitu, ale existuje aj objektívna realita, ktorá je od nás oddelená a my sa na ňu napájame svojimi subjektívnymi zmyslami, čo vytvára náš “vnútorný svet”

      “My vsetci existujeme spolu ako celok a fungujeme tiez ako celok a nie ako jednotlivci.”

      / Predtým si písal, že ty vnímaš seba ako píšeš na klávesnici, ja vnímam seba, a teraz zrazu píšeš, že nefungujeme ako jednotlivci. To my nedáva zmysel.

      “Od boha nas oddeluje len to ze zijeme v nevedomosti tejto celej reality. ”

      / Nie je to podľa mňa celkom tak. Naša nevedomosť je atribút, ktorý nás sprevádza. Nie je to ale prvotná príčina odlúčenia. Samotné nadobudnutie “vedomosti” Ti vôbec nepomôže samo o sebe k návratu do normálneho prirodzeného stavu, zasa tam chýba ten akt, je to len teória, nevravím, že nesprávna, zčasti je to pravda, ale žiadny reálny postup, ktorý by ťa dostal do duchovného sveta buddhizmus jednoducho nemá. On totiž usiluje o splynutie s Bohom, čo ale nie je jednak možné, a ani to nie je cieľ, o ktorý by sa mala duša pokúšať.

      “Kazdy z nas zahrnuje celu realitu a cela realita zahrnuje kazdeho z nas. ”

      / To je síce pekne napísané, znie to zaujímavo, tak New Ageovsky, ale je to len ďalší mylný dojem/pojem.

      Hmotná realita obsahuje nás, naše telá. My sa nachádzame v stvorení, ale stvorenie sa nenachádza v nás, lebo my sme duše. Duša neobsahuje hmotu. Tvoje telo obsahuje hmotu, ale iba časť hmoty, ktorý zaberá zo samotného stvorenia. Tak isto, my sa nenachádzame v duchovnom svete, takže duchovný svet neobsahuje naše duše. Pokiaľ máš dojem, že obsahuješ celú realitu, tak ju láskavo prejav, ukáž dôkaz, nie len tvrdenie.

      “Ak mame jednotu celok tak vsetky iluzie zaniknu”

      / A čo sa stane potom? Tipujem, že by si napísal niečo ako že všetky formy zaniknú atď..toto tvrdí veľa buddhistov. Ja sa ale pýtam, keď teda budú všeti realizovaní, tak zanikne svet a čo ďalej?

      “Strach, laska a podobne veci existuju len vdaka oddelenosti a nevedomosti. ”

      / Tieto veci existujú nezávisle na duchovnej úrovni. V hmotnom svete sú ale manifestované ako prevrátený odraz. To, čo je láska v duchovom svete ja napríklad sex v hmotnom, a podobne.

      “Individualita sa citi osamela hlada nieco kam sa ukryt. ”

      / Prečo spomínaš individualitu, keď všetko je Jedno podľa teba?

      “Stav osvietenia znamena ze nerozlisujeme veci ako objekty ale vnimame vsetko ako celok oddeleny do roznich avatarov vedomi.”

      / čo je to avatar vedomia? A keď niečo také je, nie je to len ďalšia forma? objekt v ďalšom význame? Ako vyzerá ten celok teda, skús to bližšie popísať.

      “Je to stav nekonecneho potencialu ktory je mimo objektov ktore nieco uzatvaraju alebo tvoria.”

      / A predpokladám, že tvojim cieľom je stať sa tým potenciálom, stať sa buddhom.

      Dobre, tak mi odpovedz, pokiaľ je ten potenciál neobmedzený a oslobodený, keď sám si Buddha, ktorý je zdrojom všetkého, všetkým foriem, atď, tak ako je možné, že si poklesol do tohto žalostného stavu?

      “Preto ak vytvarame zlozite koncepty myslienok tak nedokazeme cez ne vidiet tuto jednoduchost a samozrejmost samotneho bytia.”

      / myslíš, že je dôležité iba vidieť samozrejmosť bytia? Zúčastňovať sa na samotnom bytí, to už buddhisti nedomysleli.

      “Boh a ty nieste oddeleny. Neexistuje ani jedna vec ktory by nebola mnou lebo ja som vedomie.”

      / Naozaj? Takže slobodná vôľa je len prelud, ktorý si stvorilo Vedomie JA-Všetci-potenciál na to, aby oklamalo samého seba a mohlo sa nakoniec vrátiť k samému sebe..trošku patetické nemyslíš? 🙂

      “Forma je prazdnota a prazdnota je zas forma.”

      // Toto presne vystihuje celé impersonalistické myslenie “netti netti”, a.k.a
      buddhizmus, ktorý sa nedrží svojich koreňov a snaží sa vymýšľať svoje vlastné koncepcie prázdnoty. Preto celá forma, celý obsah pseudobuddhistických náuk je naozaj prázdnota. 🙂

      Len pre zaujímavosť, totožnosť Buddhu je popisovaná v Śrímad bhagavatame dávno pred tým, ako sa inkarnoval. Jeho úloha na tejto Zemi bola trošku iná, je to známe síce, ale pseudobuddhisti sa o to nezaujímajú. Samotný predstaviteľ buddhizmu, z ktorého vychádza väčšina pseudoškôl, ASI SHANKARA, shankarova filozofia, ako najväčší obhájca impersonalizmu, bol pod tiahou argumentov vaišnavizmu nútený priznať, že pôvodcom všetkého je Osoba, nie energia. To sú fakty.

      Páči sa mi

      • Ledva som napisal ten komentar predtim 😛 takze idem strucne:

        / Protirečíš si. Najskôr píšeš, že pozoruješ realitu. Teda existuje objekt a subjekt. Ďalej vlastne tvrdíš, že podľa tohto konceptu pozoruješ iba samého seba a neexistuje vonkajší svet. Tak mi odpovedz, prečo keď si podľa teba tvoríš realitu, prečo si ju nedokážeš zmeniť teraz? Zmeň ju, a zmeň aj moju, lebo Všetko je jedno. Podľa Teba./

        Vsetko je jedno lebo to existuje spolu “zaroven” sme na jednej lodi na jednom brehu existencie. My ludia zijeme v dualnom svete a tak to nedokazeme vnimat v jednote. Lebo sme individuality vedomia. Vytvorili sme si to svojimy myslienkami v minulosti.

        /Predtým si písal, že ty vnímaš seba ako píšeš na klávesnici, ja vnímam seba, a teraz zrazu píšeš, že nefungujeme ako jednotlivci. To my nedáva zmysel./

        Tim chcem povedat ze nase vedomie je to iste len s inymy skusenostami a na inych miestach 😉

        / A čo sa stane potom? Tipujem, že by si napísal niečo ako že všetky formy zaniknú atď..toto tvrdí veľa buddhistov. Ja sa ale pýtam, keď teda budú všeti realizovaní, tak zanikne svet a čo ďalej?

        Preco by mal zaniknut svet ? O o

        / Tieto veci existujú nezávisle na duchovnej úrovni. V hmotnom svete sú ale manifestované ako prevrátený odraz. To, čo je láska v duchovom svete ja napríklad sex v hmotnom, a podobne.

        S timto suhlasim

        / Prečo spomínaš individualitu, keď všetko je Jedno podľa teba?

        Lebo individualita je prave ten stav vedomia zapricineny karmou alebo myslienkovim rozhodnutim.

        / Naozaj? Takže slobodná vôľa je len prelud, ktorý si stvorilo Vedomie JA-Všetci-potenciál na to, aby oklamalo samého seba a mohlo sa nakoniec vrátiť k samému sebe..trošku patetické nemyslíš?/

        Toto by som mohol tiez nazvat ako tvojou spekulaciou 😀 Ja netvrdim ze je slobodna vola prelud takze vyberaj len z toho co tvrdim ja a nie imaginarne veci.

        / myslíš, že je dôležité iba vidieť samozrejmosť bytia? Zúčastňovať sa na samotnom bytí, to už buddhisti nedomysleli.

        Ved sa na nom zucastnuju inac by asi nezili 😀

        Ja boha neberem ako osobnost ale ako jednoduchost samozrejmost formy ktora je sama o sebe neohranicena a prapovodom vsetkeho co existuje.

        Páči sa mi

      • “Tim chcem povedat ze nase vedomie je to iste len s inymy skusenostami a na inych miestach”

        // Kvalitou je si rovné, ale stále ide o rozdielne vedomia, ktoré budú vždy rozdielne, ako individuality.. S tým ale nesúhlasíš, ja viem.

        “Preco by mal zaniknut svet ? O o”

        // Preto, lebo nebudú prejavené formy, a svet ako ho poznáme je svetom foriem a fenoménov. Pre teba podstata sveta je v potencialy – neprejavenom.

        “Lebo individualita je prave ten stav vedomia zapricineny karmou alebo myslienkovim rozhodnutim.”

        // Takže keď sa zbavím karmy, myšlienok moja individualita zanikne? Môže vôbec niečo zaniknúť?

        “Ja netvrdim ze je slobodna vola prelud”

        // ale tvrdíš, že “Neexistuje ani jedna vec ktory by nebola mnou lebo ja som vedomie.”” – z toho mi vyplýva, že neexistuje nič, čo by nebolo tvojou vôľou. Každá slobodná vôľa teda je tebou či nie?

        “Ved sa na nom zucastnuju inac by asi nezili”

        // myslím aktívne sa zúčastňovať bytia, plniť si svoju úlohu, nie prežívať ako zviera. Existovať nie je dôvod existencie, to je iba stav.

        “Ja boha neberem ako osobnost ale ako jednoduchost samozrejmost formy ktora je sama o sebe neohranicena a prapovodom vsetkeho co existuje.”

        //* No, a teraz sa dostávame k opornému bodu 🙂 Ty, a buddhisti všeobecne tvrdia, že existuje istá energia, ktorá je pôvodom všetkých foriem, a jej manifestáciou sú oddelené individuality, ktoré sa prejavujú kvôli tomu, že sa potenciál zmýli sám v sebe.

        Ja, ako dôsledok ale mám svoju individualitu. Nemyslím to vo forme osobnosti, charakteru, ale čisto z užívateľského pohľadu. Ja som samostatná iskra vedomia, mám možnosť rozhodovať sa a manifestovať svoju Osobu skrz hmotnú energiu. Odkiaľ ale impersonalisti berú domnienku, že príčina všetkých príčin je neosobná a je ukrátená o to, čo má dôsledok, v podstate miliardy a nekonečno živých bytostí? Keď sme Jedno, sme kvalitatívne totožní. My máme individualitu, aj energia ako to ty nazývaš musí mať individualitu. Proste všetko čo je v dôsledku musí byť aj v príčine. Jednoduchá logika. Keď z potenciálu vznikli jednotlivci podľa teba, tak aj potenciál sa má schopnosť manifestovať ako Jedna individualita. Či nie? Impersonalisti tvrdia, že Osoba je mylnou manifestáciou energie.

        Ja tvrdím, a Védy tvrdia, že Energia, forma, je manifestáciou Osoby. Zober si príklad Tvojho tela. Pomocou svojej duše ovládaš hmotu, manifestuješ sa. Tvoje jemnohmotné telo je manifestáciou tvojho ducha, a manifestáciou jemného tela je hrubohmotné telo. Keď umrieš, tak tvoja duša, iskra, opustí telo a to sa rozloží na základné elementy, stratí formu, skončí ako neforemná vibrácia – potenciál. Preto energia, hmotný svet, celkovo potenciál ako to nazývaš je iba stavebný kameň stvorenia. Kvantová mechanika. Pokiaľ neexistuje pozorovateľ, neexistuje konkrétna forma. Formu, rozmanitosť, kombinácie, účel a myšlienku vždy dáva tomuto nástroju Duchovná častica -ktorá nie je hmotná a je z duchovného sveta. Je to také ťažké pochopiť?

        Páči sa mi

    • 🙂 Aj ja som Všetko-čo-je. Ómmmm. 🙂 Forma je len zdanie, ktoré mi umožňuje oddeľovať prejavy od podstaty. Keď zrušíš všetky formy, to, čo zostane, je to, čo obvykle práve pre tie formy nevidíš… 🙂

      Páči sa mi

  18. sa tu ufilozofujete k smrti. aky ma vyznam dohadovat sa, kto ma pravdu, ked sa ju aj tak dozvieme az ked zomrieme a budeme fungovat ako Dusa-ktora- vsetko-vie. a mozno ju nemaju ani len budhisti, ani len krestania, ale vsetci dokopy, kedze vsetci sme jedno :).

    ak sa vam tento prispevok zda odveci, ospravedlnujem sa, ale uz sa tak stracam v poslednych komentaroch, ze sa mi ich uz ani nedari citat. pekny den prajem

    Páči sa mi

    • čakať na smrť, aby sme sa niečo dozvedeli je veľmi povrchný postoj. aj teraz si duša, a vieš všetko? prečo by si to mala vedieť keď opustíš telo? To by astrálni cestovatelia dávno všetko vedeli či nie? 🙂 Uvažovať, že všetci dokopy máme pravdu – nedáva mne osobne žiadny význam zo žiadneho hľadiska, nevidím dôvod prečo by to tak malo byť.

      Páči sa mi

      • Nrayn,

        “čakať na smrť, aby sme sa niečo dozvedeli je veľmi povrchný postoj.” Chýba mi tu to tak potrebné “podľa mňa”… 🙂 “Povrchný” je len tvoj pohľad na vec, tvoja individuálna interpretácia. Inak by to bolo, keby si bol Boh – a to nie si, alebo áno? 😛 Lebo ak by si bol, tak potom aký význam má tvoje popretie jednoty s Vedomím u Groovera?

        Páči sa mi

      • jednota vedomia je kvalitatívna, nie vecná. každý má svoje vedomie, na veky vekov ÓM. To, že sa impersonalisti snažia o duchovnú samovraždu, to je ich vec. Čo človek nespraví, aby si bol rovný s Bohom.. 🙂

        Páči sa mi

  19. :):)

    naozaj bolo na mna vela tolko uvah, o jednote-individualite a vedach a krestanstve a budhizme, inkarnaciach do zvierat. Ja sa drzim par myslienok z Rozhovorv s Bohom, jedna naozaj krasna je o zmysle zivota. Ze zmyslom zivota nie je ucit sa, prechadzat lekciami, ale rozpomenut sa, kto sme, anglicky remember. RE-MEMBER. Stat sa znova jednym (clenom). Predstavit si, aka by bola co najdokonalejsia verzia nas samych, a potom sa ju snazit dosahovat kazdy den. Krasa, co viac treba?

    Inak, ocenujem, ze si moj podryp zobral s takym nadhladom :).

    Ha, a z tohoto isteho zdroja mam dalsi podryp, ktory sa vylucuje s…védami…neviem, neviem o nich vela: ze vraj sa neinkarnujeme do zvierat raz ked sme uz ludmi, lebo by to bol pre nas krok spat. Celkom mi to dava zmysel.

    Ako som sa zaplietla do diskusie a ani som to nemala v umysle..ako spravny Slovak, vyryt bitku a zmiznut :D:D uz dost, pozdravujem :D:D

    Páči sa mi

    • Ester,

      moja skúsenosť to neinkarnovanie sa späť do zvierat popiera… Bola som človek, zviera a potom znova človek a keby som nebola to zviera predtým, tak tento ľudský život nemám šancu ustáť…

      Niektoré veci v tomto vesmíre nie sú pekné a príjemné (napr. že raz človek – vždy človek), ale sú účelné. Celý vesmír je účelný. A to re-member má tiež svoj účel. Nie je to preto, že niekto “tam hore” bez nás nedokáže vydržať, ako mu chýbame, ale preto, že už sme mu dodali dáta, ktoré potreboval(o). Na to nás od-memberoval(o), aby sme išli a zisťovali. A keď zistíme, re-memberujeme sa späť, lebo už nie je potrebné oslabovať svoju vlastnú energiu jej rozbíjaním na drobnejšie čiastočky. Toť môj pohľad. 🙂

      Páči sa mi

      • Helar,

        na to spatne inkarnovanie nazor nemam, ale beriem na vedomie vsetky informacie, aj tie, ktore to popieraju, aj tie opacne. Ved raz zistim na vlastnej kozi, ako to je :).

        A s tym re-od-memberovanim plne suhlasim.

        Páči sa mi

    • vsetko pochadza z jedneho zdroja, formy su rozne. Keby vsetko pochadzalo z jednej jedinej formy, ktora sa vyznacuje jednotnostou, tak by sa nikdy nerozdelila, lebo tym padom by sa povodna forma zmenila. Je to podla mna skor tak, ze povodna forma sa expandovala na inu formu, a sama ostala nezmenena.

      Páči sa mi

  20. Nrayn
    i ked Helar už obsiahla vlastne “Gros” celej situácie …ja osobne ťa len chcem uistiť ,že naozaj nie som “vtieračský ” typ :-)(…teda,nie že by sa mi Čiki nepáčil 🙂

    Vieš,boli aj časy, keď som sa na tomto fóre necíitila velmi “komfortne”,(mnohí poznaju dôvod,)ale tie časy su preč a atmosféra je tu teraz ,výborná…skoro ideálna/ tí,ktorí tu momentálne prispievajú cítia,kde sú hranice a svoje Ego ,za ne proste nepustia.

    a ešte sa Ti priznám ,že su aj fóra odkial som bola dokonca vylúčená, práve preto,že som asi nebola dobrá “vtierkoška” 🙂 …

    Vo svojom obore som totiž taký “zdravý elektik” :-)” čo “podľa mňa “:-) znamená ,že nejaké dogmy a vyhranené absolútne správne názory su mi cudzie, velmi rada sa učím a poučím z akéhokolvek ezoterického smeru,i ked prioritná je pre mňa stále oblast Mágie, ale to na veci nič nemení…ved ,aj tak sme všetci na jednej lodi..,
    Ty to tak necítiš?

    Páči sa mi

    • Aby som bol úprimný, neviem zhodnotiť, kto komu nadržuje, ale všimol som si, že čím je niekto dlhšie na fóre, tým sa mu dostáva väčšieho uznania, za samotnú existenciu a zotrvačnosť, skôr ako za vecné príspevky. Príspevok, alebo inak prispieť – znamená rozšíriť obzory. Môj osobný názor na toho človeka je, že som sa od neho nedozvedel nič. Nemyslí to vo význame, že som všetko vedel pred tým, ale nemám pocit, že by jeho komentáre obsahovali vôbec náznak nejakej pravdy. Všetko sú to všeobecné vyjadrenia a ezoterické cliché. Ja viem tak písať, keď chcem, ale nepotrebujem to, môj cieľ je iný.
      Mňa dala moderovať už aj Helar na tomto fóre, ale to je v pohode, lebo mala na to právo, aj má, aj keď odôvodnenie som nepochopil doteraz, okrem “uberania kyslíka”, ale Helar má u mňa rešpekt pre niektoré veci, takže to beriem s rezervou. Naopak, čo ma dorazilo bolo, keď som napísal zopár príspevkov na eldhwen fórum, kde mi devalon prepisoval moje vyjadrenia, robil cenzúru, a potom ma zablokoval. Keď som mu potom napísal, že takto sa správa nefalšovaný k***t, a chcel som mu to patrične naznačiť 🙂 tak ten jeden príspevok pustil do éteru a snažil sa zo mňa urobiť exemplárny prípad hulváta. Úprimne, za to, že prepisoval moje vyjadrenia, keby som ho stretol, tak mu dám takú kopačku na hlavu, že by astrálne odletel prvýkrát v svojom živote. Beriem to ako hrubú urážku mojej osoby. Ale vecne, nechovám k nemu žiadne negatívne city, iba konštatujem, čo by som mu spravil, lebo keď je niekto hrdina za počítačom, tak by sa mal vedieť za svoj názor postaviť aj v reálnom živote. 😉

      Ja si myslím, že všetci hľadáme breh, sme na rozbúrenom oceáne, a každý je na inej lodi, ktorú si vyberie. Keď niekto fičí k brehu na veľkej zaoceánskej lodi, je možné, že vlny, čo vyvolá dezorientujú ľudí, čo sú na pltiach alebo kanoe. Nie každý ale vie kde je breh a namiesto aby šiel priamkou k brehu, robí všelijaké otočky, oblúky. Potom je veľká šanca, že sa nakoniec utopí a nestihne doplávať k brehu. Zaoberanie sa materiálnym svetom, uspokojovanie hmotných zmyslov – je niečo ako plávať v oceáne a nehľadať breh, ale potápať sa a loviť mušle a kochať sa koralmi, pričom väčšina si neuvedomuje, že skôr či neskôr im dojdú sily a budú stále ďaleko od brehu. 🙂

      Páči sa mi

      • Zaujímavé,ten posledný odsek :-)….ale,aj napriek tomu,že píšeš,ako sme každý na inej “bárke”,nemožem si pomocť,…mne sa stále zdá ,že sme na tej istej,len sa neviem “zosynchronizovat” vo veslovaní 🙂

        Páči sa mi

      • tak keď sa Ti páčil, tak Ti dám ešte jeden, ktorý mi napadol. Asi začínam “zosentimentievať”.. 🙂

        Ľudské duše, ktoré sa stretávajú a žijú vedľa seba, sú pri sebe iba nepatrný čas, iba záblesk vo večnosti. Sú ako steblá trávy poháňané silným prúdom nekonečnej rieky času, ktoré sa stretnú, chvíľu plávajú spolu a vtedy im hovoríme rodina, priatelia. Po krátkej chvíli – zvanej život, sa znova rozdelia a každý si ide svojou vlastnou cestou. Žiadne materiálne putá nie sú večné, všetko, čo má svoj začiatok, má aj svoj koniec.

        Páči sa mi

  21. Teraz akurat citam aj pohlad matematikov na svet 😀 celkom zaujimave. Inac aj v Bhagavadgite sa spominalo ze Boh sa da spoznat mnohorako a cesty k nemu vedu z kazdej oblasti. Slova su velmi tvrde myslienky a preto si tak casto protirecia hoci vyjadruju len rozne stranky tej istej skutocnosti. Nase vnimanie sveta sa meni spolu s nasou vibraciou a v jemnohmotnom tele su nase obzory omnoho vetsie. Kazdeho z nas by mohlo oslovit ine ucenie ktore by sme uprednostili.

    Ale realita nie je stav veci ktory sa nehybe.

    Lebo ani cervena farba nie je skutocne cervena. V nasom oku sa vytvara dojem cervenej farby podla skaly frekvencie svetla ktora je zavysla na pozorovatelovy. Pokial mas fyzicke telo tak na teba vplyvaju fyzicke pravdy a to jest ze ta moze zrazit auto alebo beres vsetko ako oddelene veci. A na kazdej urovni reality vidis tieto veci inak no niesu absolutnou pravdou. A o nicom sa neda povedat ze je to absolutne tak v kazdej sfere vedomia. Lebo moznosti pozorovatela su velmy rozmanite a tak existuje mnoho skutocnosti naraz. My ako duse to stale objavujeme v roznych formach a zvycajne sa nam nejaka zapaci a potom sa jej viac venujeme. Ak clovek zomrie a znovu sa narodi moze skumat zas dalsie formy a je otvoreny pre nove veci ktore by v minulom zivote jeho vedomie nedokazalo prijat. Pochopenie plynie z toho ze uznavame rozmanitosti tichto foriem.

    Páči sa mi

  22. Nrayn

    no vidiš,na začiatok celkom dobre 🙂 Ale aj tak dosť opatrné.Ja som vačšia optimistka ,myslím,žeľudské duše,keď sa stretnú tak vedia ,že patria k sebe a nerozdeli ich už nič.Ani inkarnácia.

    Páči sa mi

  23. Ak je pravda že nám dal boh slobodnú voľbu tak nieje akceptovateľné aby sme slúžili iba jemu! To by nemusel preskúmavať hmotný svet ktory vytvoril. Opravte ma alebo vyvrátte prosím toto tvrdenie. Samozrejme sa dá povedať že niečo je lepšie/horšie keďže minca má dve strany. No jedna strana sa môže považovať za všetko z jej pohľadu, ako by vyzerala minca bez nej? 😛 a k tomu mäsu neviem si predstaviť ako by som vyzeral keby nezjem občas aj mäso 😀 a keď zjem napr hríby tak mi je zle(:D) v žalúdku (co sa pri kuracích prsíčkach nedá povedať) špenát som ešte nejedol tak o ňom to neviem povedať..možno by bolo lepšie nejesť mäso ale to v rodine už nepresadím 😀 a ja jem mäso s tým že zabili to zvieratko tak ako môže čokoľvek zabiť mňa potom poďakujem a spokojne sa vylabužím na chuti…ruhám sa??…občas si moje telo pýta keď už má dosť iného a keby som mal ísť ukusnuť kravu do zadku tak budiš.. som barbar? no a čo!:D je mi to jedno 😛 tak ako je jedno všetko, pretože všetko je rovnako dôležité či list na zemi, veľkosť zeme, život mravca, včely či človeka..(akurát mi prebehla myšlienka hlavou načo sakra už skúmali čo sme za žravce? či nie iba aby uspokojili vegetariánov 😀 a čo k tomu že hŕstka ľudí na zemi konzumuje hlinu, železo, sklo? len toľko že sto ľudí sto chutí…no a kým budu v marketoch tje fajne šunčočky tak sem tam dáku zjem…
    PS:
    raz som pozeral so synovcom rozprávku na minimaxe ktorej obsah bol o tom koľko ľudí a predkov tých hrdinov zmizlo v pasci vesmírnej ilúznej hry ktorou myšlienkovými pochodmi si utvrdili iba jednu pravdu 😀 he čo vymýšľajú už pre tie deti 😛

    Páči sa mi

    • Boh nám nedal slobodnú vôľu, lebo my sme kvalitatívne totožní s Bohom a sme veční a slobodná vôľa je našou prirodzenosťou. On nepotrebuje preskúmavať hmotný svet, ani ho vytvárať, to je omyl. Hmotný svet je Jeho vlastná energia, cez ktorý prestupuje vo forme Paramátmy ( Nadduše ) a vstupuje do každého jedného atómu. Hmotný svet nevytvára pre seba, ale pre nás, lebo istá mizivá časť duší sa chce osamostatniť a On im ich túžbu vyplní, tak ako plní túžby všetkých.

      K tej minci, tá polarita nemá s kvalitou nič spoločné, jedna strana mince nie je horšia ako druhá, je proste jej prevrátený obraz. To, čo by si myslela jedna strana mince je nepodstatné, lebo ide o to, aká je realita, nie názor.

      K tomu mäsu, nevieš si predstaviť veľa vecí, o ktorých ani netušíš, tak isto ani jeden z nás. Každý má predstavu o veciach vytvorenú len vďaka vlastnej priamej skúsenosti. Ja napríklad nejem mäso, mám 78 kg, robím kung fu, le parkour, freestyle bmx, posilňujem, v zime snowboard a nemám pocit, že by som mal nedostatok sily alebo niečo podobné, práve naopak, mám energie na rozdávanie.
      Védy jedenie hríbov nedoporučujú, pretože hríby nemajú žiadnu energetickú hodnotu v porovnaní s tým, čo vynaložíš, kým ich spracuješ, sú veľmi ťažké na žalúdok, preto je lepšie sa im úplne vyhýbať. Celkovo, keď človek prestane jesť mäso, po pár týždňoch si uvedomí, čo je to vlastne pocit ťažoby v bruchu, lebo to jednoducho prestane. Keď som jedával mäso, tak som sa po dobrom obede musel vždy vyvaliť, lebo som nevládal nič robiť. To je presne tá záťaž, keď Ti musí žalúdok rozkladať kyslé jedlo a zásadité osobitne, pričom spotrebuješ väčšinu energie z mäsa na jeho samotné trávenie. Keď jem vege. jedlo, tak sa maximálne napracem, a nemám problém robiť hocičo v priebehu pár minút môžem behať, skákať, proste super. Človek, ktorý ale je mäso odmalička proste neregistruje tu ťažobu v žalúdku, lebo si myslí, že to inak byť nemôže, omyl, môže. 🙂
      K tým tvojim ďalším pseudoargumentom, to zvieratko zabili preto, lebo si si ho kúpil, poradie nezáleží, lebo ide o trh, čím viac toho zješ, tým viac toho zabijú. Telo si mäso nepýta, len tvoja myseľ ťa o tom presviedča. Skús zjesť surové mäso a bude ti tak zle, že skončíš v nemocnici..

      Keď ti je jedno, že si barbar, to je tvoja vec, tak potom sa nepýtaj nič, nič si nečítaj a zavri sa do jaskyne, čo ti mám povedať..Vyhlásiť o sebe, že si barbar, len kvôli svojej lenivosti a nedostatku odvahy robiť niečo so svojim životom je fakt úbohe. Celkovo tvoje názory na konci príspevku svedčia o tom, že si typický konzumný človek, ktorý začne v 30tich plešatieť, v 40 dva rozvody za sebou, 45 prvý infarkt a obezita, 60 tri infarkty za sebou, rakovina pľúc, zničená pečeň, depresie, 65 senilita a nadávanie na všetko, aký je život k tebe nespravodlivý. Čo už, život k barbarom nebol nikdy spravodlivý, lebo oni neboli k životu 🙂

      Páči sa mi

      • no a iní majú problémy s baktériami a parazitmi a potenciálne môžeš dostať takú infekciu z toho, že to už nerozchodíš. Ale človek znesie veľa..aj z morálneho hľadiska..

        Páči sa mi

      • Nemám problém s jedením mäsa. Ale nejedávam k nemu takmer nič okrem surovej alebo kyslej zeleniny. Proste bez zemiakov a ryže môžem byť a nemusím ani jesť veľa, pretože to mäso ma nejako skôr zasýti aj v menšom množstve. Ovocie jem len priamo zo stromu, keď je jeho sezóna, a to tiež len v obmedzených množstvách. Zeleninu prevažne surovú. Cestoviny nemusím, koláče tiež nie (kedysi som mala sladké obdobie, ale už asi dva roky frčím na mäse a pridali sa k tomu jogurty, ktoré som dovtedy nijako nevedela stráviť).

        A áno, som krvná skupina 0. A morálne asi odpadlík, ale ja to rozchodím. 🙂

        Páči sa mi

      • jedla som to asi pred 20.rokmi. Viem,ze to nieje zdrave, iba som chcela poukazat na to, ze sa jedava aj surove maso. Napr. bezne sa jedava losos alebo susene maso.

        Páči sa mi

      • Helar,
        🙂 oddelená strava? potrebuješ chudnúť? Len nezabudni na obilniny, to by si mala jesť. Keď nechceš chlieb, cestoviny atď., tak aspoň pšeno, pohánku a ryžu – to ti určite spraví dobre napríklad s ovocím. A vieš, aké je zdravé osladené pšeno s horkou čokoládou a orechmi? mňam 🙂
        A osladená pohánka s jablkom, hrozienkami a škoricou. mňam 🙂

        Páči sa mi

      • Helar,
        keď už ješ mäso, tak oddelená strava je dobrá. Mäso by sa malo jesť, keď už, iba so zeleninou. Určite nie so zemiakmi, ryžou a podobne. Tam ide o to oddeliť kyselinotvorné a zásadité potraviny, určite nekombinovať. Takže ideš na to dobre..A surová strava je ževraj najzdravšia – zo živého živé , ako sa hovorí, vitariáni sa toho držia. Dodržiavať to je ale asi najťažší spôsob stravovania sa, chce to mať naozaj vyvážený jedálniček.

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        oddelená strava je dobrá ale dúfam, mi dáš za pravdu, že nedá sa jesť iba mäso so zeleninou, lebo tá strava sa musí striedať s obilninovou.

        Páči sa mi

      • Chalani, ale ja viem stráviť len niektoré druhy zeleniny (a nie je ich veľa; vekom sa to mení – druhy, nie rozsah). To isté s ovocím. Jediné, čo nemám vôbec problém stráviť, sú jahody, figy, broskyne a hrušky (najradšej Boscova lahvice 🙂 ). U čerešní, jabĺk, sliviek, hrozna, marhúľ a toho zvyšku musím natrafiť na ten správny deň, inak mi trávenie povie svoje. 🙂

        A keď si mám vybrať chlieb alebo osladené čokoľvek, tak radšej chlieb (ten, mimochodom, už asi pol roka jem). A keď čokoládu, tak posolenú. 😀 Nie, to bol len špás! Čokina môže byť hocijaká. 😀 Ale najlepšia čokoláda je aj tak rezeň. So zeleninou. Surovou. 😆

        Páči sa mi

    • ja nechcem byť nikoho vzor, sebarealizovaní ľudia by mali byť tvoj vzor, a o nich sa dočítaš vo Védach..ale najskôr musíš prestať byť barbar.. 🙂 23,3

      Páči sa mi

    • Odporúčaná literatúra

      -BHAGAVAD-GITA TAKÁ, AKÁ JE – BBT, ŠRÍLA PRABHUPÁDA
      dostať kúpiť online, alebo na Obchodnej 30, GOVINDA

      alebo je aj online verzia, nájdeš na mojom blogu
      ODPOVEDE.WORDPRESS.COM

      -ŠRÍMAD-BHÁGAVATAM – 1-10, = nadstavba BG
      Online a Obchodná 30

      Ďalej všetko od BBT na Obchodnej – Cesta za poznaním, Vedecké poznanie duše, Život pochádza zo života, Medzi životom a smrťou, ( mäkké väzby ) atď, je ich viac.

      a ešte celkom zaujímavé čítanie je napr. aj.
      -ABD-RU-SHIN – VE SVĚTLE PRAVDY
      nájdeš online

      Páči sa mi

  24. dnes som to zmákol 😛 hi ale ešte po správnosti by som teda nemal jesť ani gulášovú polievku, slepačí vývar prípadne inú kde bude pri varení mäso ? aj keď priamo ho nebudem jesť? a ako to je s vajíčkami? to vegetariáni jedia? hmm

    Páči sa mi

    • ..nezačni byť vegetarián len preto, že nrayn hovorí, že je to jediná správna cesta. Rozhodni sa svojim srdcom.
      Nestaraj sa, či vegetariáni jedia vajíčka alebo vývari s mäsa – rozhodni sa sám.

      Páči sa mi

    • si z Ba? poznáš reštauráciu Govinda? Tam sa môžeš inšpirovať, aj kuchárku si kúpiť..Vegetariánske jedlá sa ťažšie pripravujú, ale sú pestrejšie a zdravšie, určite aj chutnejšie. Bežní ľudia ale nemajú predstavu, čo to znamená, a aké jedlá sa vlastne dajú zhotoviť..
      Nemal by si jesť nič, čo došlo do kontaktu s mäsom, ani vývar..vajíčka, to je problematické, priamo vo Védach sa nespomínajú pokiaľ viem, ale raz som sa na to pýtal jedného oddaného a on mi povedal, že on sa tiež pýtal svojho duchovného učiteľa na túto vec a on odpovedal niečo v tom zmysle, či má fakt zapotreby jesť menštruácie vtákov.. 😀 Takže mi bolo hneď jasné, a vajíčka nejem, keď sa niekedy stane, že zjem, nič sa nedeje, ale nevyhľadávam to.

      Páči sa mi

      • Už keď idete do hĺbky, tak tie vajíčka bolo zakázané jesť, ak boli oplodnené, išlo o život 🙂
        Ale už to preháňame s tými pravidlami 🙂
        Inak podľa vedcov je v jednom žĺtku toľko cholesterolu, čo je maximálna denná norma pre dospelého človeka. Čiže jedno vajce denne a potom už žiadny cholesterol v ten deň. A čo také dieťa, ak si dá 3-4 vajíčka – chúďa malé.

        Páči sa mi

  25. Ja len zato že ak by nič iné nebolo taká praženica je rýchla pochúťka alebo cestoviny s vajíčkom. Žĺtko sa dá aj vyliať hmm a v tom smere či menštruácia vtákov či mŕtve zviera to je podobné myslím hmm a či to hovori nrayn či ktokoľvek hraničí to so správnosťou a je to každého rozhodnutie nrayn môže tvrdiť že mäso je zlé ale my ho jeme takže tak 😛

    Páči sa mi

    • ZerOqpHerO,
      Nrayn nepovedal, že mäso nie je výživné. Ono má v sebe aj výživné látky okrem iného. Ale dôležité je to, že
      1. mäso nie je nevyhnutné jesť, čiže je zbytočné zabíjanie zvierat kvôli nášmu “neštandartnému” stravovaniu.
      2. Je problém pri strávení mäsa – človek to necíti, pokiaľ ho neprestane jesť – ak prestane, bude sa cítiť ľahší, živší, vnímavejší, bdelejší, zdravší a duchovné schopnosti sa oveľa rýchlejšie vyvíjajú (aspoň môj postreh).

      Páči sa mi

    • Áno, je to tak, hlavne nejesť mäso, vajcia ťa nezabijú, keď zješ..Hlavný rozdiel a zlepšenie oproti bežnému stravovaniu je, že začneš selektovať, čo vlastne ješ, a budeš si vyberať jednotlivé suroviny..Ako záchrana, keď už nič iné nemáš, je dať si nejaké ovsené vločky, alebo cornflakes, alebo nejaké halušky, cestoviny, špagety, toasty syrové so zeleninou, je toho veľa. Keď si zvyknutý variť si, tak Ti môžem dať recepty, čo robia v Govinde, to je ideálne, a vyvážené.

      Páči sa mi

    • 2 roky čistý, ale predtým som mäso jedol veľmi málo. Za tie 2 roky som pribral asi 7 kg. Tým, že ješ rozmanitejšiu stravu a ješ jej viac, lebo ti nič v žalúdku nehnije a nezaťažuje ho, tak sa ti roztiahne žalúdok postupne, a tým pádom priberieš, lebo budeš viac jesť, okrem toho zelenina je vysoko energeticky bohatá. Celkovo budeš mať viac energie ako predtým a po pár mesiacoch sa ti zmení aj myslenie, cítenie, je to dosť zaujímavý fenomén.

      Páči sa mi

  26. oki no uvidím a už sa teším keď prídem dakde na návštevu a poviem že nejem mäso to bude žúžo 😀 no že viac jem to je pravda 3x veľká porcia kyslej polievky so zemiakmi a chlebík k tomu 3x špagety + ovocie čo kde tu zbadám 😀 dačo sladké a zase som hladný pred spánkom ale neviem či je vhodne dačo a keď už tak čo 😛 neboj recepty keď už tak tie si nájdem aj Govinda má na stránke ale ďakujem
    a Minne ani ja som nepovedal že mäso je nevýživné či snáď? mäso je pre ľudí najdostupnejším zdrojom bielkovín ak sa nemýlim samozrejme mliečne výrobky srvátka atď nepočítam..

    Páči sa mi

      • soja má rovnaký pomer bielkovín k svojej váhe ako mäso. A navyše soja obsahuje všetky aminokyseliny, z ktorých sa tvoria bielkoviny – presne ako mäso. Ale dosť ľudí je na soju alergických. Ostatné strukoviny sú tiež bielkovinové bomby, ale neobsahujú všetky bielkoviny, takže sa musia medzi sebou kombinovať.

        Páči sa mi

  27. Nrayn,
    ale to by si mal ešte spresniť, či si predtým mal nadváhu alebo “podváhu”.
    Lebo ja som 10 rokov bez mäsa a mám stále ideálnu (atletickú postavu) a schudol som stravou bez mäsa. Ale športujem pravidelne (3-4 krát do týždňa). Samozrejme, že sa dá pribrať vegetariánskou stravou, lebo mäso napr. nahrádzam syrmi a väčšina syrov má 30-40% tuku a kuracina 5% tuku. Ale najviac sa priberá zrejme z obilnín a nie zo syrov pri vegetariánstve. Zaujímavé je aj to, že sa mi znížil tlak zo 130/90 na 110/70 odkedy som bez mäsa.

    Páči sa mi

    • mal som normálnu hmotnosť, teraz tiež mám normálnu, len som sa presunul do vyššej úrovne vrámci BMI 🙂 Nie je to na mne vidno, lebo mám rýchle spaľovanie a väčšina mi ide do svalov. Ja osobne som pribral aj preto, lebo som chodil do Góvindy a tak mi chutilo, že som nemal problém dať denne 2x450g porcie 🙂 Doteraz sa toho neviem “dožrať” :)) Aj keď správna terminológia je príjmať, lebo to jedlo, okrem toho, že je delikátne, je aj “prasádam”, jedlo obetované Krišnovi, teda karma free 🙂

      Páči sa mi

  28. nechceli by ste tuto stravovaciu temu rozvinut do samostatneho threadu (popripade vytvorit stravovaci blog??? no to uz som asi zadelil moc :D)
    mam pocit ze tu je vela ludi ktori vedia to ci ono o stravovani, urcite je to jedna z veci co mi na tomto blogu chyba 😉

    so stravovanim podla krvnej skupiny 0 … podla literatury ktoru mam ma 0-ka praveze mliecne vyrobky ako nevhodne (az na 5x som si vsimol chybu:”Ľudia s nulkou sú ako stvorení pre živočíšne a mliečne výrobky a fyzickú aktivitu. Pozor si však treba dávať na tuky, mliečne výrobky a najmä nezdravé údeniny.”)

    Páči sa mi

    • Toto helar nespraví. Je to tam tak napísané – ja som to len copy-paste(la). A sama mliečne výrobky môžem len veľmi obmedzene – kde-tu nejaký syr (brrrr) a v posledných rokoch sa mi už dá aj jogurty. Mlieko vôbec, smotanu vôbec. Maslo raz za uhorský rok. Takže myslím, že mliečne výrobky v tej nulke nie sú celkom namieste.

      Páči sa mi

      • Mliecne vyrobky.. ? Nevies o co prichadzas 😛 To su maskrtky a take cerstve maslo na chlebe s cibulkou alebo tvarohove jogurty. Bozskee

        Páči sa mi

      • Groover,

        kedysi sa dalo, chlebík s maslom alebo masťou a cibuľkou, rajčinou alebo uhorkou bola mňamka… Ale cibuľu (rajčinu, uhorku) už nestrávim, maslo nie v tom množstve, ktoré by sa dalo natrieť na chlieb a tak už jem len ten suchý chlieb 🙂 … Ono sa to u mňa vekom mení, takže možno sa človeku vekom mení trávenie. Minne niečo spomínal, že aj krvná skupina, ale tým si nie som až taká istá… 😕

        Našťastie, tvarohové jogurty, ktoré som kedysi nemohla, už môžem. A s hodnotením súhlasím. 😀

        Páči sa mi

  29. s chlieb s maslom by ťa nemal nezahlieniť. Hlieňotvorné je mlieko a výrobky z neho, ktoré neprejdú zosyrením.
    Čiže ak z mlieka spravíme tvaroh a ten zvyšok sa vyleje, tak ostane iba to najzdravšie z mlieka. Preto aj odborníci na stravu neodporúčajú jesť mliečne výrobky. Momentálne, čo je zdravé z mlieka, je tvaroh, bryndza, maslo, tvrdé syry ale aj mäkké syry, ak sú kombinované z týchto produktov, čiže maslo, voda, syr, tvaroh. Jogurty, smotany atď. nie sú zdravé, nielen preto, že sú hlieňotvorné, ale aj preto, že sa z nich neodstránili zosyrením nevhodné látky, ktoré bránia v tele človeka (nie kravy) správnemu spracovaniu vápnika. Preto výskumom sa zistilo, že ľudia, ktorí denne vypijú 3-4 poháre mlieka, majú nenapraviteľne najnižšiu hladinu vápnika v krvi. Ďalej enzým xantin oxidáza – napadá srdce a srdečné arterie. Následky – časté bolesti hlavy,chronická únava, krče svalov, hlien… (Pravda o mléce – jak ji potvrzuje veda, Jarmila Pruchová http://www.martinus.sk/?uItem=15082 )

    Páči sa mi

  30. Samozrejme,že Zvieratá majú dušu aj vnemy dojmi pocity… ♥

    Veľmi smutné a dych vyrážajúce foto.

    P.S Vaša debata o jedle je nemiestna si myslím a nemá čo v tejto téme čo robiť.

    Páči sa mi

  31. Jest mame to, na co mame chut, lebo prave to nase telo potrebuje. Nesmieme sa len prezierat. Poznala som ludi, ktori zili ,,zdravo” a boli stale chorlavi, dokonca velmi vazne ochoreli a ludia co si uzivali zivot a nespekulovali nad tym ktore jedlo je koser su v pohode aj vo vysokom veku. Ono je to totiz individualne. Ja niesom telo. Ono je moje. Sustredme sa radsej na SEBA,ked bude v pohode dusa, bude v pohode aj telo. 😛

    Páči sa mi

    • Presne tak. Moja kolegyna pred casom presla na surovu stravu, a po asi troch mesiacoch sice zdravej vege, ale tepelne vobec neupravovanej stravy ju museli zachranovat lekari lebo mala, ako sa hovori, dodrbany cely system. Pritom velmi inteligentna zenska, ziadne poruchy prijmu potravy, sportovkyna, nesla do toho hura-systemom, vsetko si nastudovala, vo volnom case sportovala a napriek tomu jej to nesadlo.

      Dalsia kamoska uz par rokov funguje na makrobiotike, a jej dve decka 3 a 5 rokov su furt zasoplene, co by som brala, ak je to sprievodny jav cistenia sa organizmu. Ale nehovorte mi, ze organizmus malych deti, ktore takto jedia od doby kedy presli na varenu stravu, sa cisti dva roky a stale nie je cisty tak musi vylucovat hlieny…

      Takze aj ja si myslim ze jednemu vyhovuje to a druhemu nieco ine a silou mocou presadzovat to “moje” ako to jedine spravne nemusi byt ta najspravnejsia cesta

      Páči sa mi

      • Ester,
        prvý tvoj odsek by som tipoval na šok pre organizmus a nedostatok B12 – výsledok chudokrvnosť.
        Druhý odsek – strava neporieši všetko, duchovné príčiny sú viac, ako strava – možno nedostatok lásky, problémy v rodine.
        Tretí odsek, súhlasím kompletne – nie každý je pripravený na to isté. Tak ako Helar spomínala svoje stravovacie problémy, jej by zrejme nikto nevyčítal jedenie mäsa, lebo bez neho by tu zrejme už nebola.

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        ty si vážne nepočul o zdravotných problémoch ľudí, ktorí prešli na vegetariánsku stravu? Buď rád, že tvoj a môj organizmus to prijal v pohode. To je dobré znamenie. Nie každý to má naštudované a nevie si nakombinovať to, čo potrebuje na zdravý vývoj.
        Najväčší problém je B12, ktorý je iba v živočíšnych potravinách. Z toho vzniká chudokrvnosť – anémia – aj smrť. Čiže v syroch je B12. Ale vegáni majú problém, musia brať B12 v tabletách. B12 sa v pečeni u niekoho spraví zásoba aj na 3 roky. Čiže niekto vydrží aj 3 roky po prechode na bezmäsitú stravu bez následkov. Potom je zrazu unavený, točí sa hlava …
        Záver: Vegetarián musí poznať teóriu.

        Páči sa mi

      • Minne,
        Počul som všeličo, ale keď vie človek normálne uvažovať, tak nemá problém. Osobne poznám asi 50 ľudí, ktorí nejedia vôbec mäso, a asi 5,6 ľudí, ktorí nikdy nejedli mäso. A poznám aj deťúrence také, a sú úplne v pohode a zdravé. Ja mám byť rád, že môj organizmus prijal v pohode fakt, že do seba nedávam hnijúce mŕtve mäso? Sa prebuď prosím ťa..mäso spôsobuje väčšinu civilizačných chorôb, od problémov s kardiovaskulárnym systémom, cez tlak, cez alergie, až po rakoviny hrubého čreva. Asi budem musieť vyloviť odborné články, lebo normálne argumenty Ti zjavne unikajú..B12 nie je absolútny problém, obyčajné pivovarné kvasnice, tzv. pangamín obsahujú toľko B1,B2,B6 a B12, že je to úplne Ok. Okrem iného obsahujú aj kyselinu pantotenovú, pangamovú, listovú, niocín, biotín, cholín, vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo, meď, zinok, mangán a bielkoviny- Viem to, lebo to čítam z obalu. Práve som si šupol 2 tabletky. Ja to používam na to, aby som mal silnú imunitu, keď je chrípkové obdobie. Neviem ale prečo spomínaš vegánov, keď sa bavíme o vegetariánstve. Ja nie som vegán, síce vajcia nejem, ale jem syry a mlieko all right. Takže správne vravíš, keď niekto prestane jesť mäso, tak by mal vedieť, čo má jesť.

        TO by ale mal človek vedieť vždy, aj keď je mäso, takže žiadny rozdiel tam nie je, akurát sa trošku zaujímať o to, čo jem a o svoje zdravie. Zaberie ti to asi minútu denne.. 🙂

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        máme šťastie, že nie si náš “Boh”, lebo si nekompromisný :-). Ja som to nemyslel tak, že mäso – mŕtvoly zvierat sú nevyhnutné, ale to, že ak človek si to nenaštuduje a prestane jesť mäso, môže si poškodiť, lebo bezhlavo bude niečo jesť a môže mu niečo chýbať. Ak bude poznať teóriu, je to iné. Ale môže aj požiadať o stravný lístok p. Bibianu z Bratislavy, ona to robí zdarma a presne na konkrétnu osobu (zasiela emailom) a určite nebude mať človek problém. Ona vie, čo komu škodí a čo prospeje.

        Páči sa mi

      • Minne,

        ako som čítala tvoj komentár, napadlo ma ešte niečo… A hoci sa tým asi dotknem Nrayna (ale on to ustojí, podľa toho, ako tvrdo vie “rozdávať” 🙂 ), napadlo ma, aké šťastie má Boh, že nie sme všetci ako Nrayn… 🙂 Pokiaľ viem, tento svet je postavený na rôznorodosti. Koľko ľudí, toľko prístupov. Takto to dáva aj zmysel, ak tu sme na to, aby sme skúmali hmotu… Nrayn však stanovuje mantinely veľmi úzko. Niet divu, ak v jeho vnímaní tento svet nie je stvorený na to, aby sme ho skúmali, ale aby nás Boh udržiaval v dobrom rozmare…

        Pre naše vnímanie sveta je rôznorodosť podstatná. Pre Nraynovo vnímanie sveta je asi rôznorodosť neželaná a neprípustná.

        Som rada, že svet vnímam tak, ako ho vnímam! 😛 Ak ale naše vnímanie skladá našu realitu, tak potom sa pohybujeme v iných realitách. Možno dokonca v iných dimenziách!

        Páči sa mi

    • Rajka,

      s týmto celkom súhlasím,treba počúvať svoje telo.

      Ja mám obdobia,kedy by som najradšej ziedla krvavú pečienku, ešte za surova .
      (vychádza to cca 1x mesačne,..nie ,nie som upír,nebojte…:-)
      Je to deficit Fe a brokolica jaksi nestačí,lebo je zas energeticky/kaloricky slabá.

      V tomto majú páni obrovskú výhodu,ich hormonálny systém je stabilizovanejší.
      Iste mi dámy dajú za pravdu,že ked sa nám telo “vystraší” chystá si zásoby ,ako keby sa išlo do vojny.

      Je bežne vtedy zjesť aj pár tabuliek čokolády :-/na posedenie:-(

      Páči sa mi

      • “Najbohatším zdrojom v našej potrave je červené mäso”

        // Vo “vašej” potrave možno, v zdravej potrave absolútne NIE.

        “Ženy a mladé dievčatá, ktoré jedia málo mäsa alebo vyznávajú vegetariánsku stravu, predstavujú zvlášť rizikovú skupinu, lebo telesné rezervy železa sa skoro vyčerpajú a dostavia sa vyššie uvedené symptómy.”

        // To je subjektívny názor autorky, keby bola seriózna, tak si tam dá index a dá tam bibliografický odkaz na vedeckú štúdiu, alebo seriózny vedecký článok, ktorý to dokazuje. Jediný “zdroj” uvádza POTRAVINY DNES 1999.. 🙂

        “Nedostatkom železa je v západných krajinách postihnutých približne 8 % žien, avšak dr. M. Nelson, ktorý sa zaoberá výživou na King´s College, London University, sa domnieva, že tento problém sa dotýka 10 – 20 % mladších dievčat.”

        // Keďže štatisticky z tých skúmaných dievčat je mizivé množstvo vegetariánok, nedostatok železa má 20% dievčat, čo jedia mäso..trošku kontraproduktívne, nemyslíš?

        “Zvlášť vysokému riziku sú vystavené dievčatá, ktoré prešli na vegetariánstvo, lebo po vylúčení mäsa zo svojej stravy nemajú spočiatku dostatok vedomostí a skúseností, ako doplniť železo inými potravinami. ”

        // To je pravda, jesť a stravovať sa treba naučiť, niekto možno čaká, že bude jesť čo chce a bude fit..? 🙂

        tu tvoju tabuľku doplním trošku ok? ale budem to uvádzať na množstvo mg.Fe / Kg.

        riasy – 530 mg.
        pivné kvasnice – 176 mg.
        sójová múka – 120 mg.
        sezamové semienka – 100 mg.
        pel – 90 mg.
        šošovica – 70 mg.
        fazuľa – 60 mg.
        špenát – 50 mg.
        bôby – 48 mg.
        ovos – 45 mg.
        mandle – 41 mg.
        pór – 28 mg.
        orechy – 21 mg.

        hovädzie mäso – 27,5 mg
        bravčové – 17,5 mg
        kuracie – 10 mg

        ZDROJ : USTAV KLINICKEJ HEMATOLOGIE

        Páči sa mi

      • nrayn,

        tabulky ustavu klinickej hematologie, dobre, s udajmi sa nehadam.

        mne sa zda logicke napriklad to,, ze kazdemu cloveku najviac sadnu potraviny ktore rastu v jeho prirodzenom prostredi a nic viac nepotrebuje. cize my vobec neppotrebujeme citrusove plody, ktore organizmus ochladzuju, stacia nam jablka, ktore ho otepluju, ak to zjednodusim.

        akurat vazne vytaca presviedcanie ludi za kazdu cenu, ze to ako jedia oni, je jedine spravne. Napriklad riasy vobec nepotrebujeme, takisto ako geneticky modifikovanu soju nie. prepac ale to si uz vazne dam radsej kus podomacky chovaneho hovadzieho ako salat z geneticky upravenej kukurice a nemyslim si ze si nou dokazim karmu.

        skor nakupom tej kukurice nepriamo podporim napriklad britsky parlament ktory ide tusim zakonmi presadzovat geneticke pestovanie potravin a hoc vedia ze nemaju podporu verejnosti, vyclenili si myslim ROK na to aby verejnu mienku ovplyvnili vo svoj prospech.

        a znova makrobiotika. ti tiez prehlasuju ze nam dokonale vystaci jest to, co sa vypestuje/urodi v nasom bezprostrednom okoli, hlavne ze ich recepty a kredence su plne rias a kadejakych japonskych vynalezov a zakazuju jedenie zemiakov a paradajok.

        kazdy extrem skodi

        Páči sa mi

      • Ja som niekde dokonca čítala, že nie je zdravé jesť veci, ktoré sa aj u nás pestujú, v čase, kedy u nás nemajú sezónu. Že to nejako domontuje organizmus a on nevie, na aké obdobie sa má nastaviť. Takže síce môžeme Marušku vyhnať v zime do lesa na jahody, ale keď ich zjeme, neurobia nám dobre… A k tomu sa ešte pripája, že všetko to dovážané ovocie/zelenina sa zbiera ešte “v kvete” (ako poznamenala jedna kámoška), aby čo najdlhšie vydržalo – a tak nemá potrebné živiny ani potrebnú chuť.

        A takto zo mňa reťazce spravili “pilného domajšieho a poľného hospodára”. 😀

        Páči sa mi

      • Napriklad ja si neviem predstavit Leto bez melonov 😛 Niektore ovocie dostanes iba v lete.. ale niektore si mozes kupovat po cely rok.

        Páči sa mi

      • ester,
        s údajmi sa nemusíš hádať, a v podstate vôbec sa nemusíš hádať 🙂
        To, čo píšeš je tvoj názor, ja ti ho neberiem, mysli si čo chceš, neviem či to tak je a pochybujem o tom vážne. Napríklad aj zemiak je cudzokrajná potravina, ktorá tu nerástla pôvodne, tak nejedzme zemiaky..Ja som netvrdil, že moje je jediné správne, tu boli názory, že železo je hlavne v mäse a preto ho treba jesť, a ja som odpovedal, že to tak nie je, to nie je moje presviedčanie, to je holy fuckt.

        “Napriklad riasy vobec nepotrebujeme, takisto ako geneticky modifikovanu soju nie. ”

        // Riasy obsahuju najviac železa, a keď je niekto hemofilik, tak by mal jesť riasy tak či tak a vôbec nepotrebuje jesť mäso. O geneticky modifikovanej sóji nebola reč, ale keď už, tak si môžeš kupovať biosóju. Ja viem, všetko je podvod, a geneticky modifikované je dnes už takmer všetko, ale o tom sa tu nebavíme.

        “prepac ale to si uz vazne dam radsej kus podomacky chovaneho hovadzieho ako salat z geneticky upravenej kukurice

        // nehnevám sa, nemusíš sa ospravedlňovať, skús sa ospravedlniť tým teliatkam, ktorým zabili matku, sestričku, bračeka, pozri sa im do očí, ospravedlň sa im a potom si daj ich mäso, potom, ako ich podrežú a za živa nechajú odtiecť od krvi, čo je bežná prax. Lebo geneticky modifikovaná kukurica je naozaj zverstvo..to by si jesť nemohla, ja viem, chce to silný žalúdok..

        “a nemyslim si ze si nou dokazim karmu.”

        // To je tvoja vec, čo si myslíš

        “skor nakupom tej kukurice nepriamo podporim napriklad britsky parlament ktory ide tusim zakonmi presadzovat geneticke pestovanie potravin”
        // ja viem, to je koniec sveta, to by si nedovolili ani v stredoveku..Pokiaľ ale viem, tak väčšina chovných zvierat je geneticky modifikované potraviny, ale to ti nevadí, žeee…

        “a hoc vedia ze nemaju podporu verejnosti, vyclenili si myslim ROK na to aby verejnu mienku ovplyvnili vo svoj prospech.”
        // to je strašné ja viem..britskí vojaci v Afghanistane čo strieľajú civilistov, to je oproti tomu nič..

        Vidím, že si strašne pohoršená nad tým.. Určite ale vieš, že keby sa prestal chovať krmný dobytok a zastavila by sa živočíšna výroba, tak by z tých plôch a krmiva, ktoré by sa tam vypestovalo a nepoužilo ako krmivo pre zvieratá uživilo 10x viac ľudí na celej planéte, že? A že umrie denne 30.000 detí od hladu, to si tiež sem tam príde na um, čo 🙂

        Páči sa mi

      • ja osobne si myslim, ze kazdy organizmus je “individualista” a clovek musi prist sam na to ake jedlo mu robi ci nerobi dobre. napr. ja nemozem skoro ziadne ovocie/zeleninu, co rastie u nas. moj zaludok ho proste nevie stravit…najhorsie som na tom s jablkami, teraz ich uz ani bez supky nemozem jest… takze som akosi odkazana na cudzokrajne vitaminy alebo potom na vitaminy v tabletkach, co teda asi neni velka vyhra

        Páči sa mi

      • Nrayn,
        myslím, že tu je iná otázka.
        Čo sa viac cení?
        – byť vegetariánom kvôli vlastnému zdraviu,
        – alebo kvôli súcitu k zvieratám a budúcnosti našej planéty?

        Páči sa mi

  32. Angličan žije v červenom dome.
    Švéd chová psy.
    Dán pije čaj.
    Zelený dom je hneď naľavo od bieleho.
    Obyvateľ zeleného domu pije kávu.
    Ten, kto fajčí cigarety Pall Mall, chová vtáky.
    Obyvateľ žltého domu fajčí cigarety Dunhill.
    Ten, kto žije v prostrednom dome, pije mlieko.
    Nór žije v prvom dome.
    Ten, kto fajčí cigarety Blends, žije vedľa chovateľa mačiek.
    Chovateľ koní žije vedľa toho, kto fajčí cigarety Dunhill.
    Ten, kto fajčí cigarety Blue Master, pije pivo.
    Nemec fajčí cigarety Prince.
    Nór žije vedľa modrého domu.
    Sused toho, kto fajčí cigarety Blends, pije vodu.

    Kto chová ryby? 😀

    E´= mc 2
    Keď tento vzorec Einstein predstavil konzíliu vedcov , všetkých 50 rozumných hláv mu povedalo že je blázon,že vesmír je stabilný a tak to nemôže byť pravda a keby mohli tak ho ukrižujú 😀
    a dnes čo? Všetkých 50 bolo hlúpych?
    Veru nie… ale pohlo ich to, aby skúmali vesmír .. až napokon zistili, že sa fakt pohybujeme rýchlosťou priam nepredstaviteľnou … tak že Einsteinov
    vzorec už je pravdivý… 😀

    a tak je to zo všetkým… 😀 nikto nevie kde je pravda.. pokiaľ ju nepocíti sám 😀

    Páči sa mi

      • Einstein nedal tú hádanku preto, aby ste do nej dosadili Nemca , hoci pravda tabuľky to tak napísala, ale preto aby ste nachádzali súvislosti a spojenia a aby ste pochopili, že vo všetkom je jeden život a že všetko zo všetkým súvisí… aj to čo žijete, pochopíte až budete zažívať život…kvetu.. trávy, hmyzu,stromu.a aj kravy či býka, opice, život nevyžaduje aby ste sa mu klaňali ale ani, aby ste ponižovali, všetky vzťahy rieši zákon “kybalion” …prišli ste tvoriť a žiť v slobodnej vôli…
        ak som sám nepotrebujem zákon, ale ak mám spoločníka potrebujem niečo, čo mi dá rovnakú slobodu ako partnerovi, a to je celý zázrak života v dualite 😛 😀

        Páči sa mi

  33. Nrayn, vies ze aj rastliny citia a vedia rozlisit cloveka ktory sa o nich stara a ktory im robi zle? Dokonca maju svoju oblubenu hudbu? Netrapi ta, ze ich jes dokonca zive? A kolko zivych bacilikov zjes s potravou! A kolko jch zabijes ked sa vykakas a pripravis ich o zivotne prostredie! Kolko hmyzu zabijes, ked kracas! Keby si dostal vsi alebo blchy, tiez nezabijes? Nesnaz sa nasilu vyvolavat u ludi pocit viny. To nieje dobre. Su tu aj ludia, ktori sa pred jedlom pomodlia a podakuju. Ty vsetkych co jedia meso nazyvas vrahmi. Z horeuvedenych dovodov su vrahmi vsetci, aj ty. Nuz taky je zivot. Kdesi som to uz pisala, ze ide o to, nezabijat pre zabavu, pre ukazovanie svojej sily alebo pre obchodovanie.
    Vravis, ze nasi predkovia boli plodozravci. Prosim ta, vysvetli mi, z akych knih cerpali, aby mali vyvazenu stravu, a kde kupovali Pangamin.
    😛 😛 😛

    Páči sa mi

    • Volakedy ludia povazovali za bezne mat aspon jedneho otroka-sluhu v dome. Dokonca to podporovali aj velky myslitelia a dnes sa nam to zda ako velka hlupost. No ludia si to nedokazali uvedomit v spolocnosti v ktorej vyrastali.

      Ovocie je tu na to aby sa jedlo. Ked jes cerstve ovocie alebo obilniny tak mu vobec neublizujes. Ono bolo stvorene na to aby sa jedlo. Dokonca tomu ovociu pomahas. Je to ako ked nepodojis kravu 😀

      Co sa tyka masa to je urcene pre zvierata-masozravce. Je to ich prirodzena potrava a maju na to prisposobene telo. Ak nedokazete zit bez masa tak ste si nanho navykli. Telo sa usposobuje na to co dostava. Preto sa vravi si to co jes. Keby ste si mali vlastnorucne zabit to co jete tak sa masa mnohi jednoducho vzdaju.

      No a bakterie 😛 hihi tie su tak spojene s okolitim svetom ze im je fuk co sa s nimi stane. Naproti tomu zvierata z masa a kosti su dost uvedomele.

      No a je rozdiel nevedome prisliapnut mravca ako vedome jest maso zo zvierata ktore muselo zomriet.. Kazdy ma slobodnu volu. Ale mozte cakat len to co sami vydate.

      Páči sa mi

    • Rajka, viem o tom, a dá s apovedať, že ma to trápi aj netrápi. Ja viem, že tiež sú to živé bytosti, ale taktiež viem, že nejem rastliny, ale ich plody. Nemusím jesť jabloň keď stačí, že si dám jablko.. 🙂 Okrem toho prijímam “prasádam”, čo je obetované jedlo, takže to nejem s karmou, ale ako obeť Najvyššiemu. Všetko v prírode slúži ako potrava a zdroj niečomu inému. Pre nás sú potravou plody, rastlinná potrava, obilniny, strukoviny, mliečne výrobky, atď., takže je to prirodzené, ale aj tak sa treba poďakovať za to, že to ješ.
      Bacilkov? A vieš koľko bacilkov máš v sebe? Živých? A vždy, keď si dáš antibiotiká koľko ich zabiješ? 🙂 Niektoré veci sa dajú ovplyvniť a niektoré nie. Karmu berieš na seba iba za to, čo je výsledkom tvojej vôle. Bacilky majú asi tú karmu, že majú krátku životnosť..Rastliny majú tú karmu, že sú potravou pre človeka. Aj vši, atď. Mravce nezabíjam, určite nie vedome, dokonca aj komáre sa snažím nezabíjať.
      Pomodlenie sa, teda obeta Najvyššiemu je potrebná, pokiaľ nechceš mať karmu ani z jedenia rastlín. Mäso ale obetovať nemôžeš, lebo On ho nepríjme ako obetu, je to dosť veľký priestupok.
      Sama hovoríš, že nezabíjať pre zábavu..A čo je potom jedenie mäsa, keď zabíjaš kvôli chuti, alebo labužníctvu..ha? Keď máš na výber vegetariánstvo.
      K tomu poslednému, k predkom, čerpali z Véd a keďže pivovarské kvasnice sú známe tisícky rokov, tak nemali problém. Okrem toho, aj keby sme brali fakt, že neboli kvasnice, tak to len potvrdzuje fakt, že to prežili v zdraví a preto sme tu teraz my.. 🙂

      Páči sa mi

      • Nie najlepšie, ale dokonca potrebné… 🙂 Ak nemáš v poriadku telo, nemôžeš pestovať svoju dušu, pretože skús meditovať s plným močovým mechúrom! 😛 A keď nemáš v poriadku dušu, tak ti tvoje telo neprináša také uspokojenie, aké by mohlo… Miyamoto Musaši: “Nemožno bojovať len na povrchu, tak ako nemožno udrieť len vnútrom.” Jedno s druhým je nerozlučne prepojené. A pozor: nehovorím o krásnom tele, ale o funkčnom tele! Mňa moje telo naučilo bojovať 🙂 … Keď som videla, ako sa ono postavilo k rakovine, tak presne tak som sa neskôr ja postavila k celému zvyšku života… 😀

        Páči sa mi

      • telo ti nemá poskytovať uspokojenie, to nie je jeho úloha, to je len zneužívanie tohto života na zvieracie účely. Úloha človeka je sebarealizácia. O telo sa máš starať tak, aby bolo zdravé a aby si udržal/a telo a dušu pohromade. toť vsjo.

        Páči sa mi

  34. Nrayn,

    odkial vies, ze jem maso z velkovykrmni? A myslis, ze na tych milionoch hektarov ziskanych zo zrusenych velkochovov sa zrazu radostne zacnu pestovat biopotraviny? Ked sa uz v jednom state zacinaju pripravovat podmienky na masirovanie verejnej mienky, aby sme si o par rockov pri obede s kamosom s kusom geneticky modifikovaneho salatu visiaceho z kutika ust drukovali, kto ho ma modifikovany pre neho vyhodnejsie, lebo urcite dovtedy budeme mat mnozstvo zdrojmi podlozenych dokazov o pozitivach GM potravin?

    Ukrizuj a zlyncuj ma za moj neodpustitelny prehresok voci zivotu, ktory zjavne poznas ovela lepsie, ako ja. Ale potom naozaj aj ty prestan jest tie zive a vnimajuce rastlinky, prestan chodit po zemi a dychat, vies co, podme sa vsetci vsetci ludia na celej Zemi naraz vyzabijat, to bude najlepsie.

    Vedela som, preco sa nemam zapajat do tejto debaty, presne pre toto :D.

    Vsimol si si niekedy, casto sa stava, ze ked dvaja maju v zasade rovnaky nazor na vec, maju taku zvlastnu tendenciu zacat obranovat opacny nazor, ked im niekto zacne oplieskavat svoju pravdu ako ten vyssie spominany “hadr” o hlavu?

    Páči sa mi

    • Čo takto začať riešiť hrubé problémy ako jedenie zdochlín a potom sa môžeš zamýšľať nad tým, ako prijímať rastlinnú potravu bez prehreškov, správne dýchať a ďalej napredovať.. A nemusíme sa ani vyzabíjať. 🙂

      Páči sa mi

      • S niektorymi tvojimi nazormi suhlasim, s niektorymi nie. Ale som rada, ze si tu. 😛
        Citala som, ze sa da zit aj z prany. Niektori ludia to dokazu. Tak to by ma bavilo. Keby som nemala rodinu a nemusela vyvarat, asi by som to vyskusala. 😛 Mozno casom, ked deti odidu. Musim pohladat tu knihu a nastudovat si to. 😛

        Páči sa mi

      • Prana s nutelou 😀 😀 Vyprazana prana. Dusena prana s cibulkou 😛

        A navyse je zdarma. Kto by si uz nedal..

        Páči sa mi

      • Dá sa to, vo Védach je X príkladov ako sa to dá, ale nie je to jednoduché, a hlavne je to celkom zbytočné, lebo pokiaľ nie si vysoko duchovne vyvinutý jedinec, tak sa ti to nepodarí.

        Páči sa mi

      • to nie je vec pokusu, ale duchovnej realizácie. Vo védach máš na každom kroku zmienky o siddhi, ovládaní rôznych síl, ale dosiahnuť ich znamená istý proces. Môžeš chodiť po vode, lietať, teleportovať sa, zmenšovať, zväčšovať, materializovať, atď., ja verím, že to je možné, ale verím aj tomu, že najskôr treba na sebe pracovať a nie je to vec toho, že sa to naučíš niekde na internetových fórach 🙂 Trvá to celý život.

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        možno budem protivná, prepáč, ale som uťahaná a nejaká nevrlá… Podľa mňa sa nikdy nedozvieš, kde sú tvoje hranice, kým to nevyskúšaš. (A jedného dňa na ne narazíš a potom ti to poznanie už bude na nič 😛 … ale to je tiež súčasť procesu zmúdrievania.)

        Je mi jedno, čo je kde napísané. Za celú svoju ezoterickú prax som zistila len jedno – všetky návody boli u mňa nejako inak a keby som nebola experimentovala, v živote by som sa nebola nikam dostala. A to, prosím, nie som vôbec nejako ďaleko.

        Páči sa mi

      • Dielo o pranickej vyzive vyslo v dvoch castiach, vyd. eugenika: Strava bohú a Božská výživa, od australskej autorky Jasmuheen.
        Z knihy:
        Fakta zjistena vyzkumem:
        Co se tyce lidi, kteri uspesne zili pouze a jenom z prany po dobu sesti a vice mesicu:
        88% bylo vegetarianu po dobu vice nez peti let predtym, nez se zcela vzdali hmotneho jidla, pricemz 18% se omezovalo pouze na ovoce.
        98% se dlouhodobe venovalo meditacim (pet az dvacet i vice let).
        60% zasvetilo sve zivoty vedome sluzbe a podle toho zilo.
        98% se pravidelne modlilo.
        66% pomalu pripravovalo sva tela pomoci detoxikacnich programu a doporuceneho zivotneho stylu.
        63% provadelo velice ucinna cviceni na ovladani mysli.
        83% reklo, ze jsou si vedomi toho, ze jsou strujci sve vlastni reality.
        58% si vybralo tuto cestu ne proto, ze by si prali uz nikdy nejist, ale proto, ze chteli mit svobodnou volbu.

        Páči sa mi

      • Rajka, informácie o práne sa dočítaš vo Védach a nie u nejakých šarlatánov..Nemôžeš veriť všetkému, čo sa dočítaš. To sú podvody.

        Páči sa mi

      • čo sa mi nepáči? Ako si rýchlo zareagoval, že je to podvod. Keď Helar použila wikipediu, povedal si, že to nie je dôveryhodný zdroj :-).

        Ja som sa zasmial, že ako si vieš pokaziť karmu.
        Mali by sme vedieť, kedy rozprávať a kedy si ukusiť do jazyka 🙂

        Ale v pohode, ibaže si niekoho urazil.

        Páči sa mi

      • Vtip na zamyslenie:
        Na dialnici pocuva sofer oznam pre motoristov:
        ,,Pozor! Po dialnici D1 ide jeden blazon v protismere!”
        Sofer si zamrmle: ,,Jeden? Vsetci!!!”

        Páči sa mi

  35. V nasich hmotnych telach sme velmy obmedzeni a je tu len mala cast nasho skutocneho vedomia takze je zbytocne ucit sa podobnim veciam. Vynimkou su len osoby ktore si na zem priniesli viac energie a maju tieto vlohy uz od narodenia.

    Vsetky tie veci su len narabanie energiou a to sa da iba ak je niekto uplne odputany od hmoty cize ciste vedomie a myslienka. Taky ludia sa uz nepotrebuju rodit na zem, tak preto je to take vzacne 😛

    Páči sa mi

    • Je to zbytočné naozaj, pokiaľ to nesúvisí s oddanou službou Najvyššej Božskej Osobnosti. Keď budeš úprimne slúžiť a budeš to potrebovať, tú silu dostaneš tak či tak, to je najmenej. Veľa všelijakých “jogínov” vyvinulo rôzne jednoduché schopnosti a privyrábajú si tak, čo ich akurát viac zaplieta do plodonosných karmických činností. A s tou odpútanosťou to je pravda, treba na to čisté vedomie, vedieť meditovať, vizualizovať a mnoho iných predpokladov.

      Páči sa mi

  36. Je to zbytočné naozaj, pokiaľ to nesúvisí s oddanou službou Najvyššej Božskej Osobnosti. Keď budeš úprimne slúžiť a budeš to potrebovať, tú silu dostaneš tak či tak, to je najmenej. 😀

    Nepotrebujem aby mi niekto slúžil….. 😀 zbavujete sa slobodnej vôľe a myslíte si že za vaše ponižovanie dostanete odmenu? Akú službu mi môžeš ponúknuť ktorú potrebujem? 😀

    Páči sa mi

      • Čilitet je jeden z tych, ktorych ,,žeriem”. Neviem, co na nom v tebe vzbudzuje lutost. Urcite sa na tom smeje. 😀

        Páči sa mi

      • nrayn,
        v rámci komentárov k tomuto článku si 24.02.2010 o 14:11:35 použil aj tento citát = “Pravý yogín Ma vidí vo všetkých bytostiach a všetky bytosti vidí vo Mne. Sebarealizovaný človek Mňa, Najvyššieho Pána, vidí všade.”
        BG 6.29, no a ja mám pocit, že ak by si v praxi dôsledne realizoval uvedený citát, tak nemáš dôvod ľutovať nikoho z nás 😉 a už vôbec nie Čikiteta 🙂

        Páči sa mi

      • „Rozsievač vyšiel rozsievať. Ako sial, niektoré zrná padli na kraj cesty; prileteli vtáky a pozobali ich. Iné padli na skalnatú pôdu, kde nemali veľa zeme, a hneď vzišli, lebo neboli hlboko v zemi; ale keď vyšlo slnko, zahoreli, a pretože nemali koreňa, uschli. Zasa iné padli do tŕnia, ale tŕnie vyrástlo a udusilo ich. Iné zrná padli do dobrej zeme a priniesli úrodu: jedno stonásobnú, iné šesťdesiatnásobnú a iné tridsaťnásobnú……
        Vy teda počujte podobenstvo o rozsievačovi: Keď niekto počúva slovo o kráľovstve a nechápe ho, prichádza Zlý a uchytí, čo bolo zasiate do jeho srdca. To je ten, u koho bolo zasiate na kraji cesty. U koho bolo zasiate do skalnatej pôdy, to je ten, kto počúva slovo a hneď ho s radosťou prijíma, ale nemá v sebe koreňa, je chvíľkový. Keď nastane pre slovo súženie alebo prenasledovanie, hneď odpadne. U koho bolo zasiate do tŕnia, to je ten, kto počúva slovo, ale svetské starosti a klam bohatstva slovo udusia a ostane bez úžitku. A u koho bolo zasiate do dobrej zeme, to je ten, kto počúva slovo a chápe ho a ono prináša úrodu: jedno stonásobnú, druhé šesťdesiatnásobnú a iné tridsaťnásobnú.“ (Matúš13)

        Páči sa mi

      • keď si myslíš že parodovanie Boha, rúhanie sa a hranie sa na niečo, čo nie je, je v poriadku, tak v poriadku teda.

        Páči sa mi

      • nrayn, sú rôzne možnosti výkladu – Ty si použil reštriktívnu možnosť a ja extenzívnu 😉

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        poslala som ti svoje stanovisko mailom. Už som povedala – môžete si jeden o druhom myslieť čokoľvek, je to len váš súkromný názor, tak ho udržiavajte láskavo v súkromí a nevnášajte osobné nevraživosti na túto stránku. Bola by som rada, keby sa neútočilo na ľudí. Už ste to dlhší čas zvládali, nerada by som znova prešla na moderovanie.

        A kto to nepochopil: áno, je to vyhrážka. 😛

        Páči sa mi

      • helar, ok, beriem, ale skús byť trošku nestranná a pozrieť si objektívne, kto začína útočiť na koho. Len toľko.

        Páči sa mi

    • Slobodnej voľby sa nemôže nikto zbaviť, lebo je to pre nás prirodzené a je to časťou nás samých. Slobodná voľba, činnosť/aktivita a služba. Všetci slúžia. Môžeš slúžiť priamo alebo nepriamo, ale nikdy nie si nezávislý vo všetkom, čo robíš. Vždy je tu niečo, čo ťa obmedzuje. Ty máš ale pocit, že si neohrozený vládca, že? Keď vyrastieš a budeš mať vlastný byt, skús raz nezaplatiť šeky za energie a uvidíme aký si nezávislý. Potom skús nejesť a nepiť, to bude druhý krok k nezávislosti. A potom keď budeš tvrdohlavý a umrieš od hladu, potom sa ukáže tvoja nezávislosť, keď ťa príroda zasa hodí tam, kam chce ona a nie ako si to predstavuješ ty.

      Páči sa mi

      • vidíš a sme doma , stále niekomu slúžiš… 😀
        ja, keď som sa po prvý raz zbavil tela… som pochopil čo je slobodná vôľa
        a toto všetko mám pre zábavu a lásku a nie pre strach z nedostatku..
        ste tvorcovia toho čo žijete… 😀

        Páči sa mi

      • tak prečo si sa sem vrátil? hmm? mal si ostať tam, kam si išiel, do svojej ríše fantázie Atrei..

        Páči sa mi

      • Nrayn kazdy z nas zije vo svojej risi fantazii. Ide len o to nechat ostatnich snivat co len chcu. Kazdy ma slobodnu volu. Aj ked si myslis ze niekto sa vydava zlou cestou, tak to tak nie je. Len preskupamava ine formy bytia na vlastne kozi. Dusa sa takto uci a spoznavat svet.

        Neexistuju ziadne zle cesty iba nevedomost. Nikdo nikdy nespachal ziadny hriech. Vsetko sa deje na zaklade akcie a reakcie a podla toho sa spoznavaju nove javy. Tento svet (zem) je presny priklad toho ake rozlicne nazory mozu fungovat v jednej realite. Ale kazde jedno vedomie ma svoju vlastnu realitu. My nie sme dokonca zavysli ani na svojom tele. Mozes osalit svoje zmysli ba aj fyzicku bolest. Ked ma niekto v sebe pulz zivota nieco za co je ochotny aj zomriet tak mu mozes povedat hocico ale pravda zostane v nom. Lebo pravda neni jednoraka. Je to sposob zivota ako reagujes na veci. My si mame vytvarat vlastnu novu realitu. Kazdy boj ktory mame je len sam zo sebou. Ostatni ti nemozu nic. Toto je tvoje vedomie, nikoho ineho. Je to uzasna vec a otvara ti presne to co potrebujes. Ak si niekto vybral slobodu tak ma na to dovod. Pre kazdeho ma silu iba to na co mysli a co uprednostnuje. Preto hocijake ucenie alebo informacia na svete bude iba jednim nazorom. Forma existencie prejavuje vsetko a nic neuprodnostnuje pred ostatnim. Je to pochopenie ze vsetko je jedno, hoci je to rozdelene v roznich formach. Toto je ziva tvoriva mysel skryta vo vsetkom.

        Páči sa mi

      • Berieme? Tak to tak neber a osloboď sa. Hmm, či teraz napíšeš, že je ti tu dobre? Alebo že sa ti nechce? Máš tu poslanie? Dokážeš uniknúť kauzalite? Ja si to nemyslím. Myslím si ale, že si to nahováraš.

        “Bolest existuje len vtedy ak je pritomny duch ktory ju vnima.”
        // Pokiaľ máš na mysli fyzickú bolesť, a áno, ale je to naopak. Bolesť vnímame len keď máme telo, ktoré ju vníma.

        “Lebo sa stava jeho sucastou.”
        // súčasťou tela, nie ducha. Duch nie je hmotný, takže bolesť ako hmotný dôsledok sa týk hrubého a jemného tela, nie duše.

        “Preto sa v absolutnom zapale alebo vzruseni napr. vo vojne moze stat ze ta zasiahne gulka no neuvedomis si to. ”
        // to je spôsobené adrenalínom a inými hormónmi, ktoré to zabezpečujú.

        “Dokonca absolutna bolest agonia sa meni na extazu. ”
        // porozprávaj to ľuďom, ktorých napríklad mučili, určite ti dajú za pravdu Groover..

        “To dokazuje ze tieto veci su len polarity jednej a tej istej veci.”
        // …?

        “Ak drzis ruku nad plamenom zhori ti ruka lebo si z masa a kosti a vnimas situaciu presne. Bolest nas ma varovat pred nebezbecenstvom. Jej hranice vsak siahaju len do urcitej miery.”
        // ruka ti nezhorí to istej miery, zhorí úplne, čím dlhšie ju tam budeš držať, tým viac ti zhorí. Čím viac sa budeš zaplietať do hmotnej existencie, tým viac budeš k nej pripútaný.

        “Nase predstavy su silnejsie nez si myslis. V skutocnosti je cely tento svet ovladany jemnohmotnimy myslienkamy kazdeho z nas. ”
        // To je pravda, lebo myseľ je jemnohmotná a dokáže sa realizovať vo forme slov, činov, atď. Ale môžeš si myslieť čo len chceš, ale keď skočíš z mrakodrapu, tak to nerozchodíš. Myseľ mení veci, ale iba do určitej roviny. Nie si NEO z matrixu, to je sci-fi film..

        “Vsetko sa vytvara len z tichto myslienok. ”
        // a kde vznikajú tieto myšlienky? Na to, aby vznikla myšlienka, treba autora myšlienky, tj. myšlienky netvoria autora, ale naopak, to ale ty nechápeš.

        “Aj uplny zobrak si moze vytvorit myslienkovu formu silnejsiu nez cele mesto. ”
        // Tak nech ju vytvorí, chcem to vidieť.

        “Sme uvazneni v telach no to co je v nas sa neda tak lahko zaskatulkovat. ”
        // Naozaj? Pouč ma.

        “Tela nas udrzuju v stave v ktorom mozme spoznat duse ku ktorym by nas nase vibracie v beznom stave ani nepustili. ”
        // Nerozumiem ti ani slovo.. narážaš na to, že si oslobodený boddhisattva a vraciaš sa na zem, aby si pomáhal nízkovibračným bytostiam?

        “Preto moze nizkovibracna dusa zit vedla vysokovibracnej v jednej realite. ”
        // Aha..a predpokladám teda, že ty si tá vysokovibračná..

        To su prave tie extremy na zemy.
        // na zemi

        “Majster myslienky ktory pozna svoju mysel vie ze nezalezi na vonkajsom svete ale iba na tom vnutornom.”
        Sa ti čudujem, prečo niekde nesedíš a nemedituješ, keď na vonkajšom nezáleží..

        “Preto sa neboji smrti a bude si vzdy vytvarat to co potrebuje on”
        // jasné, a všetko zlé sa mu vyhne, aj zlá karma mu bude odpustená, bude si žiť svoj sen..že..krásne to majú tí buddhisti vymyslené, aj ja by som to tak chcel vnímať, krásna slepá sladúčka nevedomosť..

        “Kazdy dostane to co ho pritahuje”
        // to je pravda

        “Hmotny svet ma svoje vyhody i nevyhody ale tieto skusenosti budu pre nase duse potrebne.”
        // aké výhody? Nehovorím, že nemá, ale aké sú podľa teba?

        Páči sa mi

      • Groover, ked myslíš…

        Nevedomosť je tá zlá cesta, čo iné. Skús nahovoriť tisíc ľudí, nech strčia ruku do ohňa, a každý z nich môžem mať svoju individualitu, svoju fantáziu, svoje subjektívne vnímanie a uvidíš, aký vznikne výsledok toho tvojho tvorenia reality a klamania zmyslov. To, čo píšeš je utópia, aj to v teoretickej rovine. Znie to zaujímavo, ale to je všetko.
        Každý si je strojcom vlastného osudu, ale sú isté mantinely, pravidlá hry, ktoré neoklameš, môžeš klamať iba seba.
        Sloboda sa nevyberá, sloboda je stav. Hmotný svet a existencia v ňom je vezenie. Väzeň si ale v pomätenosti myslí : “som voľný, som voľný”, preto, lebo má 2×2 metre cely, alebo keď ho pustia raz denne poprechádzať sa, tak si vravíí “wauu, som spokojný”. Môže si na cele predstavovať ako lieta, vznáša sa, môže si predstavovať, že astrálne cestuje, ale jeho skutočný stav, realita je, že je väzeň, a je v cele. My v hmotnom svete sa snažíme si našu celu vymalovať, dať si do nej telku, rozvíjať svoje predstavy, namalovať si mreže na zlato, ale neuvedomujeme si, že sme podmienené duše, sme vo väzení zvanom hmota.

        Páči sa mi

      • Ak sme vo vazeni zvanom hmota tak len preto lebo ju tak bereme. Bolest existuje len vtedy ak je pritomny duch ktory ju vnima. Lebo sa stava jeho sucastou. Preto sa v absolutnom zapale alebo vzruseni napr. vo vojne moze stat ze ta zasiahne gulka no neuvedomis si to. Dokonca absolutna bolest agonia sa meni na extazu. To dokazuje ze tieto veci su len polarity jednej a tej istej veci. Ak drzis ruku nad plamenom zhori ti ruka lebo si z masa a kosti a vnimas situaciu presne. Bolest nas ma varovat pred nebezbecenstvom. Jej hranice vsak siahaju len do urcitej miery. Nase predstavy su silnejsie nez si myslis. V skutocnosti je cely tento svet ovladany jemnohmotnimy myslienkamy kazdeho z nas. Vsetko sa vytvara len z tichto myslienok. Aj uplny zobrak si moze vytvorit myslienkovu formu silnejsiu nez cele mesto. Sme uvazneni v telach no to co je v nas sa neda tak lahko zaskatulkovat. Tela nas udrzuju v stave v ktorom mozme spoznat duse ku ktorym by nas nase vibracie v beznom stave ani nepustili. Preto moze nizkovibracna dusa zit vedla vysokovibracnej v jednej realite. To su prave tie extremy na zemy. Ver mi ze po tej istej ceste mozu kracat dvaja ludia ale kazdy ju uvidi svojimi ocami. Zmysly su len vstupna brana, dolezite je to co nastane potom. To je pravy kumst. Majster myslienky ktory pozna svoju mysel vie ze nezalezi na vonkajsom svete ale iba na tom vnutornom. Preto sa neboji smrti a bude si vzdy vytvarat to co potrebuje on a tak spoznavat mnoho veci. Kazdy dostane to co ho pritahuje a co v danej chvili povazuje za najspravnejsie. Hmotny svet ma svoje vyhody i nevyhody ale tieto skusenosti budu pre nase duse potrebne.

        Páči sa mi

      • Zasa mi nedá byť ticho… Nrayn, dosť účelne vyberáš svoje argumenty. Dovoľ, aby som ti to doložila:

        Groover: Ak drzis ruku nad plamenom zhori ti ruka lebo si z masa a kosti a vnimas situaciu presne. Bolest nas ma varovat pred nebezbecenstvom. Jej hranice vsak siahaju len do urcitej miery.”

        Nrayn: ruka ti nezhorí to istej miery, zhorí úplne, čím dlhšie ju tam budeš držať, tým viac ti zhorí. Čím viac sa budeš zaplietať do hmotnej existencie, tým viac budeš k nej pripútaný.

        helar: Čo ti zrejme uniklo je, že posledná z troch Grooverových viet sa viaže na jeho druhú vetu, nie na prvú. Aby si mohol použiť svoju obľúbenú iróniu a satiru (počuj, nie si ty filológ?), radšej si si ju v svojej interpretácii naviazal na tú prvú… Keby si to bol totiž bral tak, ako to je napísané, nemáš sa do čoho zdrapiť! Je vedecky (lekársky) dokázané, že pri istom prahu bolesti začína telo produkovať vnútorné hormóny (ich meno naspamäť neviem, ale dôležité nie je pomenovanie, lež samotný princíp), ktoré pôsobia proti bolesti, aby organizmus dokázal dlhšie prežiť.

        Takže nabudúce ťa poprosím reagovať na to, čo skutočne bolo napísané, nie na to, čo sa ti hodí, keby bolo napísané (alebo to neprekrúcať). Inak ti zasa začnem podsúvať “retardovaných debilov”, aby si vedel, aký to je pocit… 😛

        A ešte jedno upozornenie: to, že človek píše absolútne gramaticky správne, ešte neznamená, že jeho myšlienka má čo povedať. Nauč sa pozerať nie na formu, ale na obsah… A neupozorňuj druhých na gramatické chyby vtedy, keď to neslúži ničomu inému okrem zhovadenia danej osoby.

        Páči sa mi

      • Pri istom prahu bolesti je bolesť tak neznesiteľná, že človek stratí vedomie. Pri akokoľvek probléme alebo nebezpečenstve sa vylučuje adrenalín, ktorý ti zvýši tep a stiahne cievy, aby keď máš otvorené poranenie, aby si nestrácala toľko krvi. Tak isto ti privodí šok, v ktorom vnímaš bolesť slabšie, ale iba po istú dobu, kým šok trvá, čo je maximálne zopár minút. Ale je možné, že som reagoval na niečo iné, aj keď k veci. On hovoril o bolesti a ja o poškodení tkaniva, čo už. Nie je to ale niečo, že by som niekomu niečo podsúval. Mám právo reagovať ako reagujem, a nevymýšľam si.
        To s tou gramatikou, to bol len žart, ja na tom nebazírujem, aj keď isté gramatické základy by mali byť podľa mňa u každého človeka. Ja som ten posledný, ktorý by hodnotil prejav, alebo osobu, vždy sa snažím písať vecne, ale to slovo my proste udrelo do očí natoľko, že som si to neodpustil. Keby som na tom naozaj mal bazírovať, nerobil by som nič iné, iba opravoval po ňom chibi.

        Páči sa mi

      • nrayn, len drobna poznamka

        pri vyplavovani adrenalinu do tela tento hormon cievy rozsiruje, nie zuzuje; pretoze keby dvihal tep (cize podporoval krvny obeh) a zaroven obmedzil priechodnost ciev, tak to nema zmysel. boli by to dve protichodne opatrenia, ktore jednoducho v prirode (a dobre fungujucom tele, ktore bolo na zaklade prirodnych zakonov vystavane) neexistuju. adrenalin pripravuje telo na reakciu typu “utok alebo utek” a pri jednom aj druhom potrebujes mat svaly dobre zasobene krvou

        Páči sa mi

      • D,
        ja sa do toho nevyznám do detailov, písal som len to, čo si pamätám.
        mne to prišlo logické, že keď sa cievy stiahnu, tak sa zvýši tep a tlak v cievach. To s tými svalmi to je asi pravda, neviem, každopádne sa prekrvujú tie časti tela, ktoré sú najviac potrebné a naopak odkrvia tie “zbytočné”. Preto keď je niekto v šoku je bledý a je mu zle, zažil som aj na sebe.

        Páči sa mi

  37. Nryan,
    ľudská duša je nesmrteľná, môže spoznávať tento svet ideí akýmsi “rozpamätúvaním sa”. Ty ideš inou cestou ako ostatní. Nemôžem ti krivdiť, nemôžem ťa posudzovať, nielen teba, ale aj ostatných. Každý má právo na svoju vlastnú cestu života, každý má právo na svoj vlastný názor. Aj keď máš výhrady voči iným, je to v poriadku, pretože sme všetci odlišný, ale zároveň aj niečim výnimočný. Nakoniec smerujeme za tým istým cieľom, len každý tou svojou vlastnou cestou života. Ak si myslíš, že vegetariánstvo je lepšie ako si zahryznúť do mäsa alebo ak sa držíš učenia Véd a rád niekomu slúžiš. Fajn, v poriadku. Ty si si vybral túto cestu. Ty vieš sám čo je pre teba najlepšie v tvojom živote. Tak to rob aj naďalej. 😉 Ďakujem Ti za tvoje komentáre a náhľad na duševný vývoj z inej strany a dokonca sa mi raz podarilo žiť z prany 2 mesiace. Necítila som hlad, nič. Takže predsa nejaká pravda na tom bude. Najbožskejšou časťou duše je tá, v ktorej má sídlo vedenie a myslenie. 😉

    Páči sa mi

    • Ľudská duša sa môže rozpamätávať koľko len chce, ale bez pravého poznania to budú len jej výplody. Keď sa chceš stať doktorkou, tak ti nepomôže, že sa budeš na to rozpamätávať, ale keď to myslíš vážne, tak sa tú vedu naučíš od tých, čo to vedia a nemusia sa rozpamätávať, resp. oni ti pomôžu si “spomenúť”- keď to tak chceš teda brať. Duchovná realizácia je tiež veda, taká ako každá iná. Neodohráva sa subjektívne v tvojej hlave na základe pocitov, ale naopak, učí dušu skutočné poznanie o samej sebe, učí rozdiel medzi hmotou a duchom a skutočný proces sebarealizácie.
      Ja nikomu neberiem právo na vlastnú cestu. Ani nemám tú možnosť, a aj keby som mal, nikoho by som nenútil. Do krajiny menom pravda musí nájsť každý cestu sám. Ja môžem len opísať ako tá cesta vyzerá, a varovať pred zlými cestami. Nemyslím si, že každá cesta smeruje k tomu istému cieľu. To je síce veľmi pekná veta, dobre to znie, lebo človek keď to číta, má pocit, že si môže robiť, čo chce. Sám život je ale svedkom, že to nie je celkom tak.
      Ja verím v pránu a čítal som o nej dosť, je to možné. Podľa Véd je dokonca možné udržovať telo pri živote aj keď to nie je celkom reálne podľa “modernej” vedy. Príkladom sú jogíni, ktorí dokázali vykonávať takú askézu, že si to my ani nedokážeme predstaviť. Dokázali neprijímať potravu a stáť na jednej nohe 10 000 rokov, aby dosiahli svoj cieľ. V tomto veku Kali, sa ale nedoporučuje skúšať rôzne formy jógy, ani robiť rituály, ani uspokojovať polobohov, iba prijať proces bhakti-yogy.

      Páči sa mi

      • Necudujem sa ze im to trvalo 10 000 rokov, ked nic ine nerobili, len stali na jednej nohe. 😀 😀 😀

        Páči sa mi

      • Preto sme v hmotnom svete, aby sme sa nieco naucili a aby sme tvorili. Preto mi prislo smiesne, ked vyzdvihujes ludi, co nic neurobili a nemali sa z coho ucit, kedze len stali na jednej nohe. Preto tu asi boli az 10 000 rokov, kym nepochopili, ze je to blbost. 😀

        Páči sa mi

      • Nie, oni boli učení a práve preto vedeli, čo robia. Tebe to príde možno zbytočné, ale to preto, že netušíš o čo šlo, a pretože si zvyknutá robiť všetko pre seba, pre svoje sebecké krátkodobé záujmy a záujmy, ktoré sa poja s tvojou materiálnou existenciou.

        Páči sa mi

      • Velke veci pozostavaju z mnozstva malych veci. Preto musim v prvom rade riesit moju existenciu v materialnom svete, aby som mohla lahsie postupovat po ceste k dokonalosti duchovneho sveta.

        Páči sa mi

      • Ked sa mi urcita situacia vratila, bude to asi karmicke a musim prist na to, co mi chce povedat, a co mam s tym urobit. Nie som dokonala, snazim sa milovat vsetkych a vsetko, no niekedy to nedokazem, aj ked chcem.

        Páči sa mi

  38. K téme…: áno zvieratá majú dušu… no čo je to duša – je to životná energia pochádzajúca zo zdroja. Dušu ma ja semienko ktoré vyrastie v strom… dušu ma aj kaze steblo trávi. Ale nemajú zvieratá ducha. čo je duch – je to duchovna energia ktorá vychádza zo zdroja. Ducha ma len človek lebo je na Boží obraz. A prečo je zvieratko smutne alebo teší sa… lebo príma cíti a pocíti zo svojho okolia. Tak vycíti aj zemetrasenie a podobne veci… :-))

    Páči sa mi

    • sa uvedom co pises, ducha maju aj zvierata. nie len ludia, boh nema ludsku podobu, je to energia tak isto ako vsetky duse. po smrti sme si vsetci rovni ako ludia tak aj zvierata. nikto nie je viac.kazdy ma ducha. len krestanske nezmysli vymysleli ducha len pre cloveka. mam nervy na taketo obmedzene myslienky. viva satanizmus.

      Páči sa mi

  39. Nrayn áno majú dušu zvieratá ,rastliny a aj ľudia… otázka je čo je to duša ako ju chápeš ti…? Ako som písal : duša = život… Takže majú zvieratka život… Je to pre teba zrozumiteľnejšie…

    Páči sa mi

    • Tak ako sa zo Slnka šíri žiarenie do priestoru, tak aj duša šíri vedomie a oživuje hmotu, prechádza celým telom. Keď je telo pole, tak duša je znalec poľa.

      Páči sa mi

Povedz svoj názor