Sú démoni bytosťami?

Robím si poriadok na disku a vyhrabávam staré veci, ktoré mi kedysi niekto poslal. Tento text prišiel od Mira a je to komentár od pána menom Dagjab Kjabgön Rinpočhe (hrubým som značila ja):

Hovorí sa, že žijúce bytosti, ktoré sú zaťažené zvlášť silnou predošlou karmou a nedobrými túžbami, sa môžu zrodiť ako démoni. Podobne ako my, aj démoni podliehajú svojej minulej karme – ich telo, aktivita, všetko je jednoznačne určené ich minulou karmou. Rozdiel medzi väčšinou démonov a nami spočíva v tom, že oni majú mentálne telo, zatiaľ čo my, iné bytosti, máme fyzické telo.

Dávnejšie na Západe si ľudia mysleli, že démoni môžu spôsobiť škody, a v Tibete alebo aj v Ázii tomu ľudia veria dodnes. Avšak môžeme si položiť zásadnú otázku, či takíto démoni skutočne existujú, pretože mnoho údajne zdôvodnených udalostí môže byť vyvolané našimi vlastnými konceptmi a predstavami.

Buddhizmus sa opiera o logiku a preto kladenie takýchto otázok obohacuje buddhizmus. Keď všetky tieto – pre niektorých ázijských učencov – dosť nekonvenčné otázky „zametieme pod koberec“, môže to buddhizmu uškodiť. Ak sa správame tak, akoby sa nič nestalo, akoby všetko bolo v poriadku, tak takéto zámienky neprinesú nič dobré.

Podľa mňa, predovšetkým v západnom svete, je dôležité neustále rozmýšľať nad základom rozmanitých tvrdení. Všeobecne povedané, západní ľudia sú veľmi inteligentné bytosti. Vo svojej podstate sú veľmi zaujímaví a plní záujmov, preto by mali a musia byť zvedaví…. Ak by mali slepú dôveru k buddhizmu, rýchlo by  ju stratili.

Samozrejme nejde o to, (intelektuálne) vedieť všetko – to je nemožné. Nikdy by sme nedošli k jadru veci, to jest do praxe. Ale je dôležité dávať otázky prinajmenšom tak dlho, pokiaľ nezískame istotu v tom, čo robíme a robiť to vedome. Predstieranie dôvery k ničomu nevedie.

Nemyslím si, že duchovia vôbec neexistujú, ale nie všetko musí byť také, ako sa všeobecne myslí. Mám tu na mysli hlavne našu (tibetskú) kultúru a moje skúsenosti.

V Tibete sa veľa hovorí o duchoch, príliš veľa – vlastne všetko je možné pripísať duchom. Sediaci tibetskí dedkovia a babky sa takmer nemôžu voľne hýbať, pretože keď sa niečoho dotknú, tak to škodí tomu alebo tomu duchovi. Preto sa neustále musia odvolávať k takým textom, ktoré vysvetľujú či a kedy nejaký duch spí alebo sa pohybuje, či sedí alebo kde sa nachádza. Niekedy, ak niečo nevykonajú zhodne s predpismi, tak skutočne narážajú na rôzne problémy. Tento koncept existuje odpradávna a majú tomu odpovedajúci postoj. A kvôli takémuto postoju sa tak skutočne deje. Dobrý pohľad na veci údajne vytvára dobré veci a podobne negatívne veci sa objavujú skrze negatívny pohľad. Stav nášho sveta závisí vo veľkej miere od nášho pohľadu či videnia alebo je podmienený našimi predstavami. Keď sa niečoho bojíme, tak aby sa objavil výsledok, ktorého sa bojíme, vôbec nie je nevyhnutné, aby nejaká zvláštna bytosť skutočne stála pred našim nosom.

Keď som býval v Dharamsale, mali sme takýto zážitok. Sú tam veľké ruiny, ktoré nám slúžili na toaletu. Chodil som tam často, takisto v noci – a nič špeciálne sa nestalo. Až neskôr, keď som odišiel z Dharamsaly, tak som po prvý krát počul, že to bolo slávne sídlo duchov. Niektorí ľudia skutočne niekoľkokrát videli, ako každý deň prechádzal duch vo forme starého hinduistu okolo našich dverí do mesta a vracal sa. Ale pretože sme o tom nevedeli, necítili sme ani strach, ani žiadny následok – nikdy sme ho nevideli, hoci aj keby bol bežným človekom, museli by sme ho stretnúť častejšie než iní. Ale to je len taká odbočka.

Je teda možné, že existujú takí duchovia, ktorí nám chcú naozaj uškodiť, ale tiež je isté, že všetko sa deje hlavne skrze naše videnie, naše reakcie a náš strach.

76 thoughts on “Sú démoni bytosťami?

  1. Neviem vám odpovedať, pretože to povedal niekto iný, nie ja… Ale čo je pre mňa zaujímavé: démoni majú mentálne telo. Nie emocionálne, nie éterické… mentálne.

    To značí, že ak ich prirovnávame k ľudským schopnostiam, tak sa dá povedať, že sa prejavujú myšlienkami a živná pôda pre nich je ľudské myslenie.

    Som zvedavá, ako by zaradil duchov… Ak to tam aj je, nezaregistrovala som to. Aké telo má duch? Emocionálne? Spirituálne? (To asi nie.) Mentálne?

    Páči sa mi

  2. ak som to teda pochopila správne, je to niečo ako keď niekto označí nejakého človeka alebo už dieťa za diabla? (ako to kedysi v časoch inkvizície ľudia s obľubou robili). že démon sa na dotyčnú osobu s fyz. telom pricucne a ona už nie je ona. ale vždy sa dá tá hnusoba vyhnať, nie? 🙂

    Páči sa mi

  3. nasla som, ze v grectine slovo “daimon” oznacovalo strazneho ducha… a tak mozno z tohto pohladu “demon” = “duch”…

    v tom texte je to tusim aj tak povedane, ze stari ludia sa ani nepohnu pretoze v kazdu chvilu spi ci bdie iny duch (cize demon) a keby spravili nieco v nespravnu chvilu, mozu ducha = demona rozhnevat

    ale je fakt, ze ma zarazil ten duch stareho hinduistu… lebo ved hinduista a negativna entita??? 🙂

    a vobec asi poplietol jablka s hruskami… ale pousmiat sa nad tym da 🙂

    Páči sa mi

  4. No ja som tiež niečo našla. V Nakonečného Lexikóne mágie: démon znamená osud.
    Neskôr sa používal termín daimonion-to čo osud spôsobuje. Až neskôr vraj za čias Homéra a v katolíckej terminológii sa začal démon spojovať so zlými silami.
    Podľa hermetikov sú démoni vlastne neviditeľné prírodné sily, entity, ktoré sú obdarené určitou inteligenciou a určitými sklonmi. Vraj sami osebe nemajú ani dobré ani zlé vlastnosti, tie získavajú až určitými vzťahmi predpokladám k nám ako fyzickým bytostiam.
    No a pri čítaní o Daskalovi som sa dozvedela, že aj oni nám vlastne svojským spôsobom vyjadrujú svoju lásku, len my ľudia to nevieme správne využiť.

    Páči sa mi

  5. Uvazoval som, ci to okomentujem…..aby to nebolo prilis dlhe….takze skusim kratko:
    ten clanok, ktory som Helar poslal, je “iba” komentar k jednemu textu “Démoni mysle alebo ako pracovať s prekážkami”. Je to rozsiahly clanok (z tibetskeho budhizmu) o tom, ake druhy demonov existuju, ako sa prejavuju, co sposobuju a ako sa mozme voci nim branit….
    Tento komentar je iba take “zhrnutie” a vyjadruje sa najma k clanku o demonoch MYSLE, preto je tam iba na zaciatku spomenute, ze existuju aj demoni ako bytosti. Avsak vacsina demonov su vytvory nasej mysle a nie su to samostatne existujuce bytosti, ktore vznikly nezavisle na nas. Prave naopak – vznikli z nas, z nasej “negativnej” energie. Strach je prazaklad kazdej takej energie (demona) a tie sa potom mozu prejavovat roznymi dalsimi sposobmi: hnev, ziarlivost, pycha, lipnutie, odpor….atd
    Niekde v clankoch od Helar bolo popisane aj nieco ohladom anjelov, kde vysvetlovala svoj pohlad na to, aki anjeli existuju. Spominala tam skutocnych anjelov ako bytosti, ale potom spomenula aj takych, ktori su len premietanim nasej mysle do astralu. A nieco podobne moze byt aj o tychto demonoch. Nieco ako projekcia do astralu a preto to nie su samostatne bytosti….
    Este pripojim kusok clanku od Frantiska Bardona, ktory tiez popisuje dalsie bytosti v astrale, ale na lepsie pochopenie by to mohlo byt fajn:

    ….”Kromě toho je astrální úroveň obývána ještě celou řadou jiných bytostí, z nichž zde uvádím jen několik. Jsou to např. tzv. elementárové; bytosti s jednou nebo jen omezeným počtem vlastností, podle toho, jaké živlové kmity převládají. Tito elementárové se udržují toutéž vibrací, kterou lidská bytost vysílá do astrálu. Jsou mezi nimi i tací, kteří dosáhli určitého stupně inteligence. Těch pak obyčejně používají mágové, aby prostřednictvím těchto nižších sil ukájeli své sobecké choutky.

    Jiným druhem astrálních bytostí jsou tzv. larvy, které astrální matrice intenzivní citovou myšlenkou vyvolá vědomě, či nevědomě v život. Nejsou to přímé bytosti, nýbrž pouhé tvary, které udržují při životě vášně animálního světa a jež se zdržují na nejnižším stupni astrální úrovně. Pud sebezáchovy je vhání do blízkosti lidí s takovými vášněmi, které těmto tvarům vyhovují. Přímo nebo nepřímo usilují o to, aby probudily a roznítily v člověku dřímající pudy. Podaří-li se jim strhnout člověka k takové vášni, která jim vyhovuje, živí, udržují a posilují se zářením, které vyvolá v člověku vášeň. Člověk zatížený mnoha vášněmi jev nejnižší sféře své astrální úrovně přímo obklopen četou takových larev. Boj s nimi je urputný a v magii tvoří při ovládání živlů svízelnou překážku….”

    Páči sa mi

  6. miro,

    vďaka za “doplnenie skladačky” 🙂

    V súvislosti so 17.11.1989 a aj nedávnou diskusiou k smerovaniu a pravidlám helarinho blogu dodávam, že myseľ môže BYť ovládaná aj démonom súhlasu a taký súhlas môže byť niekedy iba zdanlivý, lebo z pohodlnosti, strachu a pod. môže v podstate ísť o neprejavený nesúhlas … 😉

    Páči sa mi

  7. Zopar demonov z toho clanku:

    Démon nenávisti k nepriateľom a pripútanosti k priateľom
    Démon učiteľa a priateľov, ktorí sú sami ovládnutí démonom
    Démon rozptýlenia svetskými zásluhami
    Démon pripútanosti k materiálnemu zabezpečeniu
    Koreňový démon „ja“ a „moje“
    Démon ľahostajnosti a lenivosti
    Démon pochybností a nerozhodnosti
    Démon zaujatosti voči vlastnému pohľadu
    Démon neužitočného tláchania
    Démon pýchy a nádeje na získanie znakov uskutočnenia
    Démon únavy (prehnaného) úsilia
    …..

    no a este niekolko prikladov PRICIN objavovania sa demonov:

    Nedostatok múdrosti je sám o sebe démonom.
    Príliš veľa myšlienkových konštrukcií je démonom.
    Ak prebývame s falošnými priateľmi
    Ak nie sme vytrvalí v zámere
    Ak sme príliš nadutí a pyšní
    Ak prebývame na mieste, kde obyvatelia žijú s nami v nezhode
    Ak nedodržujeme veľa sľubov
    Ak považujeme bežné sny za niečo dôležité – budeme mámení démonmi
    Ak nás znaky a znamenia budú tešiť
    …… atd atd

    Páči sa mi

    • Toto rozdelenie sa mi páči… 🙂 Idem na skype venovať sa démonovi neužitočného tláchania! 😛

      Ale jedno nechápem: tú poslednú príčinu “ak nás znaky a znamenia budú tešiť”. Ja sa vždy poteším, keď zistím, že niečo je znamenie, lebo mám pocit, že sa lepšie orientujem… aj to je démon? Prečo?

      Páči sa mi

      • “ak nás znaky a znamenia budú tešiť”

        Heli, to je vlastne “lipnutie”. Je samozrejme, ze sa potesime – kedze nas kazda nova skusenost potesi. Ale nemali by sme sa tomu “oddat”. Treba kracat dalej. Predstav si ze operujes v sale (ha ha ha) sama a sakra potrebujes jeden nastroj. Zrazu ti ho niekto (nieco) poda a ty si z toho cela vedla. Zacnes sa vytesovat a skusat co ti este moze ta neznama ruka podat a kto to je atd. – a pacient zomrel…. (sprosty priklad ale toto ma napadlo ako prve… sorry) 😛

        ….”Koreňom všetkých démonov je – všeobecne povedané – pevné vedomie, ktoré je tak veľmi pripútané k tomu, čo nie je „ja“ – akoby bolo nejakým „ja“….
        ….„Démoni – to je naše vlastné vedomie; treba ich očistiť v rozľahlom priestore vlastného vedomia.“
        ….„Vlastná myseľ sa popisuje ako démon. Vlastná myseľ je démon spôsobujúci prekážky.“ V súlade s tým sú všetky tri aspekty t.j. „ja“ – čiže to, čo je rušené, prekážajúci démon a samotná prekážka – výtvormi vedomia. Tieto pojmy sú ako ilúzia, sú objavením sa niečoho, čo neexistuje – tak akoby existovalo. Pretože ilúzia v žiadnom prípade nemá vlastnú podstatu, je vždy „prázdna“.

        ….”Stručne povedené, treba opustiť všetko lipnutie k „ja“ a „moje“, ktoré sa objavuje z pripútanosti k nestrannosti a vlastností všetkých javov – a usilovať sa o taký stav mysle, v ktorom sú všetky javy rozpoznané ako prázdnota, stav bez (pripútanosti) k vlastnostiam a túžbam – plný lásky, súcitu a bódhičitty. Stav (mysle) neutrálnosti voči všetkým javom, stav mysle podobný nebu, v ktorom zažívame všetky javy ako sen a ilúziu. Treba rozvíjať taký stav mysle, ktorý chápe, že všetky javy sa menia, že sú pominuteľné, premenlivé a netrvalé. Treba stále žiť v pokojnom, ovládnutom, otvorenom stave vedomia, ktoré charakterizuje bdelosť, pozornosť a uvedomenie. Ak bude žiak žiť takýmto spôsobom, prameň jeho vedomia bude čistý a bezchybný. Vnútorní a vonkajší démoni nebudú mať príležitosť a šancu.

        A – “neuzitocne tlachanie” je vlastne odvadzanie pozornosti….

        Páči sa mi

      • Díky, takto tomu už rozumiem (ten príklad bol náramne úúúčinný 😀 …) To s tým vedomím mi celkom dáva zmysel. Ono asi tvoj a môj “svetonázor” nie sú od seba ani tak veľmi vzdialené… len ja ho niekedy švindľujem! 😛

        Páči sa mi

      • O duchoch sa tam nepise. A riesit kto alebo co ma ake telo – osobne povazujem za zbytocne. Su to len nase ludske koncepty.

        …”Podobne ako toho, kto nemá majetok, nenapadnú zlodeji a on nemá nepriateľov, podobne démoni neprídu k tomu, kto je oslobodený od konceptov.”…
        (to mi este potrva…. 😕 )

        A zabudla si? Tao Te Ting. Staci si znova precitat prvych par kapitol. A nespekuluj nad nimi. Skus si len intuitivne uvedomit ich zmysel – bez konstrukcii mysle….
        Su to jednoduche, ale hlboke myslienky (vdaka ze si ma k nim priviedla 😉 )

        Páči sa mi

      • Vieš, ide mi o to, že v tejto etape skúmania sa mi dal dokopy istý obraz sveta a pomaly mi prichádzajú do ruky knihy, ktoré ho potvrdzujú/dokresľujú/vysvetľujú… Ja proste rada chápem časti, pretože keď pochopím jednu malú časť fraktálu, viem z nej rekonštruovať celý fraktál.

        Ale v poslednom čase mám pocit, že už viem presne toľko, koľko som potrebovala vedieť, aby som sa cítila spokojná. A trochu ma to desí, lebo už sa začínam novým informáciám brániť – a to je pre mňa dosť netypické… Kéď sa systém uzatvorí, zomiera. Vadí mi to prvé; na to druhé kašlem.

        Páči sa mi

      • Neviem preco by ta to malo desit. Pred nejakym casom som dospel do podobneho stadia. Jednoducho mi uz ziadne ucenia, teorie, knihy, clanky nedavaju nic nove. Vsetko sa v podstate opakuje, sice v inej farbe, ale “esencia” (uzasne vystizne slovo…) tych informacii je rovnaka. Podla mna ak sa taketo niekomu stane, je “plny” na svojej urovni poznania. Teraz treba to poznanie dostat do praxe. A ked sa to podari, clovek postupi o stupienok vyssie a zrazu moze prijimat nove poznania, ktore predtym nevnimal, lebo mu nedavali zmysel.
        Podla mna je to priam potrebne, mat ten pocit naplnenia. Inak by sme nerobili nic ine, nez zhrnali donekonecna informacie – a skutek utek
        (pripomina mi to “neuzitocne tlachanie”)

        A teraz pre zmenu jeden citat z Kybalionu (nech vas netrapim vkuse len budhizmom – ale “esencia” je ta ista… 😉 ):

        “Ak vlastnenie poznania nie je sprevádzané jeho prejavom a uplatnením v
        činnosti, je to ako hromadenie drahých kovov – daromná a pochabá vec. Poznanie, rovnako ako bohatstvo, je určené na použitie. Zákon využitia je všeobecný, a ten kto ho poruší, trpí kvôli stretu s prírodnými silami.” (Kybalion)

        …a nech nezerem – este jeden:

        “Tým, že sú schopní (hermetici) ovládnuť svoje nálady a pocity, neutralizovať rytmus, ako sme už vysvetlili, dokážu uniknúť veľkej časti
        pôsobenia príčiny a následku na bežnej rovine. Masy ľudí sú vlečené, poslušné svojmu okoliu, vôli a želaniam iných, silnejších než oni, účinku zdedených sklonov, názorom tých nad nimi a ďaľším vonkajším príčinám, ktoré majú snahu nimi hýbať po šachovnici života ako figúrkami. Vystúpením nad tieto ovplyvňujúce príčiny, pokročilí hermetici hľadajú vyššiu rovinu mentálnej činnosti a ovládnutím svojich nálad, emócií, nutkaní a pocitov vytvárajú pre seba nové charaktery, kvality a sily, ktorými premôžu svoje obvyklé okolie a stanú sa tak vlastne hráčmi, nie len figúrkami. Takí ľudia s porozumením pomáhajú hrať hru života, namiesto aby boli posúvaní tam či onam silnejším vplyvom, mocou a vôľou.” (Kybalion)

        Takze ! Hor sa pouzit poznatky v beznom zivote! Ved na to sme tu, nie?
        Budhisti by povedali – praktikovat, ale na slovach nezalezi….
        (…. a pozor na demona prehnaneho usilia…. 🙂 🙂 )

        Páči sa mi

    • Nech sa zachováš akokoľvek aj tak si posadnutý démonom. Nemôžem si pomôcť, ale nejako mi to nepasuje.
      Nie je v mojich silách pochopiť väčšinu toho o čom tu Miro píše. Ale ako vidím problém bude vo mne, lebo všetci ostatní to chápu.

      Páči sa mi

      • Rozálka,

        myšlienka nie je v tom, že “si posadnutý”, ale že svojich démonov nosíme v svojom vnútri – sú to neadekvátne (myšlienkové) reakcie na veci, ktoré nás odvádzajú od skúmania situácie k zaujímaniu nejakého (nie celkom najvhodnejšieho) postoja. Aspoň tak to chápem ja ako taoista.

        Páči sa mi

      • … akosi mi to ide dokopy a prave s tym, kde momentalne sme, tu … vo fyzickom tele, preto … podla mna … istym sposobom stale sme pod vplyvom demonov … rozum to nevie chapat a ani sa nesnazim, beriem to “ako fakt” … je to tu “iba o snahe”, tu to inak nepusti … a ak/ked sa dosiahne isty bod – pokoja, harmonie, je to o konci tu … osobny pohlad

        Páči sa mi

      • Heli to je mi jasné, len mi nie je jasné, čo sú vlastne ( respektívne ktoré sú ) neadekvátne reakcie? Kto vlastne určí čo je vhodné ( adekvátne ) a čo nie. My ľudia? Zober si, že aj Tao napísal len človek. Takisto tieto myšlienky, ktoré pezentuje Miro sú výtvorom človeka. Alebo nie?

        Páči sa mi

      • Janka,
        toto mi znie už trošičku zrozumiteľnejšie. 😛
        Ja sa len vzpieram myšlienke, že čokoľvek urobíš ovláda ťa démon ( dobre, dobre, tak sú to moje myšlienky 😛 ). Neviem vyjadriť momentálne moje pocity. Len mi to nejako nesedí.

        Páči sa mi

      • Rozálka,

        beriem to tak, že čo je “démon” si určujeme my sami – vzhľadom na to, kam sme momentálne nasmerovaní. Ak chcem rásť, všetko, čo moja myseľ produkuje na to, aby mi to neumožnila alebo sťažila, je taký “démon”. Ak chcem byť bohatá, všetky presvedčenia typu “nezaslúžim si peniaze” a “peniaze neprinášajú šťastie” sú moji súkromní “démoni”. Jednoducho mi bránia, aby som sa v danom okamihu cítila v mieri sama so sebou.

        To, kam sme nasmerovaní, závisí od našej karmickej lekcie. To, ako ju naplníme, závisí od toho, nakoľko dostaneme pod kontrolu našich “vnútorných démonov” (ak vôbec nejakých máme).

        Toto nie je ani ezoterický pohľad na vec – to už začína byť čistá psychológia! 😛

        Páči sa mi

      • rozalka

        nikto neurci co je zle a co je dobre. Uvedom si, ze kazda myslienka je forma energie. Aj “demoni mysle” su len formou energie. Su to energie s nizsou vibraciou. No a kedze nasim cielom je dostat sa do stavu vyssich vibracii, je prirodzene, ze take myslienky, ktore nas “tahaju” dole povazujeme za nevhodne (teda – demon = prekazka). Ak clovek stale produkuje taketo myslenky (energie) nema sancu sa dostat vyssie. Ale na druhej strane nie na kazdeho posobi rovnaka myslienka (rovnakej vibracie) rovnako. Uz tu na tomto blogu odznelo, ze kazdy sme iny, kazdy mame inu “vychodiskovu” poziciu.
        Napriklad (uvediem extrem, aby sa to lahsie pochopilo) – taky vrah. Doteraz boli jeho myslienky iba ako vraziť niekomu noz do chrbta. Ale potom si zrazu zmysli, ze bude konat lepsie a tak mu bude stacit jednu vrazit do huby…. Ale vrazit niekomu do drzky, bude u inych horsie, ako konali (mysleli) doteraz…..

        Páči sa mi

    • a čo nie je démon ak kybalion vraví vesmír je mentálny…. a máte dar tvorenia hm… 😕 😀 a toto všetko sú len vaše strachy hi hi hi 😀 lebo život je cesta..
      tak že sa idem porozprávať s deviatkou … je tvorcom z beztvarého… 😀

      Páči sa mi

      • deviatkou? mne bolo povedané že tvorcov je 10. 5 a 5 aby bola dokonalá harmónia. či toho desiateho tvoria spolu dokopy?:)

        Páči sa mi

      • tak ešte ráz
        0 … stav pred veľkým treskom …jednota ÓM zvuk
        1 … stav vznik myšlienky… kto som, ktorý som….
        2 … rozdelenie dar tvorenia… skúmanie samého seba… jin jang
        dve zložky svetla “Vlnenie a častica” vznik času a priestoru
        3 … untanas:červená kustódi..strážcovia sily ľudského otroctva, pripravený povoliť po dosiahnutí svetla múdrosti.. som strážca vašej temnoty ..
        ste svetlá obklopené temnotou .. jestvujúc večne, prechádzajúc smrťou..
        a iba skrze zákon prichádza sloboda ľudí.. som tvorcom sieni mŕtvych posielajúc vpred moc v rubáši temnoty.. riadim negatíva detí ľudí 😕
        4 … quertas:oranžová som ten čo moc uvoľňuje a pánom života deti ľudí.. 😀 moje telo je svetlo a plameňom planie moja tvár som vysloboditeľ deti ľudí…
        5 … čietal:žltá já som majster a pán všetkej mágie … som kľuč k slovu, ktoré znie medzi vami .. medzi ľuďmi
        6 … gojána:zelená som pánom svetla, som cesta skrytá, som časť duše detí ľudí 😀
        7 … huertal: jasno modrá som pánom nesmiernosti , som majster Vesmíru a kľúča časov.. 😀
        8 … semveta: tmavo modrá som príkazcom pokroku, vážim a zvažujem cestu ľudí
        9 … ardal fialová som otcom nesmiernej tváre, mením a vytváram z toho čo je beztvaré som Závojom zahalená prítomnosť, Pán pánov, som nekonečná Deviatka nad ostatnými z každého kozmického cyklu… 😀 vážiac a pozorujúc pokrok ľudí.
        Sme rozdielni a predsa v jednote s deťmi ľudí, kto čítaš pochop, nehľadaj vonku, sme starší bratia detí človeka … hm 😕

        Páči sa mi

      • ja som k tej 10 prišla spätnou postupnosťou = návrat k Zdroju všetkého, a teda ak je zdrojom všetkého 0, tak ako prvé zo seba nula vyčlenila 1 a pri návrate to treba čítať opačne – zprava do ľava /ako hebrejskú kabalu/ = 10

        Páči sa mi

      • počítaj od 0… po … 9 na prstoch hi hi 😀 ale pánov je sedem…
        tektonických dosiek na zemi je….. ?
        a čoho v sebe máš sedem… ? 😀 …. 😕

        Páči sa mi

      • Pohárikov:P

        čiki, aj ty si pamätáš na začiatok stvorenia, kedy sme sa radostne rozutekali plniť vôľu stvorenia? 🙂

        Páči sa mi

      • A dúfam že dnes si už na mňa nájdeš čas.
        PS, chceš ceruzku a papier alebo zvládneš atrament tlačiť priamo z astrálu ako chuck noriss?:D

        Páči sa mi

      • No šup tekvička drichmať nech nevolám do prázdna 🙂 za 20 minút začína volanie. A ak neprídeš ty prídem ja. Luc sa to tak stalo a mala z toho nenormálnu zábavu. to vieš keď sa ped tebou zjaví postava žiariaca na bielo a úsmev má obtočený okolo celej hlavy.. chichi:D

        Páči sa mi

      • boo bak,
        0-1, 1-0, 10 a všetko ostatné sú len variácie toho, čo už je obsiahnuté medzi tým, teda v desiatke a aj preto je 10 číslom dokonalosti /obsahuje v sebe 1,2,3,4,5,6,7,8,9 a aj 0/ 😉

        Páči sa mi

      • Čikitet /18.11.2009, 22:08:40/,

        niečo mi v tom Tvojom delení nesedí a stále sa mi vracia tento pocit :

        O -0- Myšlienka
        S -1- Slovo
        DS -2- Skutok
        ————————————
        1+2=3 … 0,1,2=3 … Trojica v Trojjedinosti …

        Páči sa mi

    • Aurík,

      mentálna energia je tiež energia… 😛 Takže majú mentálne energetické telo na rozdiel od spirituálneho energetického tela typu naši kamaráti v dlhých bielych košeliach s perím medzi lopatkami 😀 … Teda aspoň v mojom ponímaní celej témy! 🙂

      Prakticky celý astrál by mohol pozostávať z mentálnej a emocionálnej energie…

      Páči sa mi

      • Astrál je taký ako ho chceš ty:) . Ja sa aktuálne vraciam v tomto ponímaní na začiatok, do času mantier ako je Háre Krišna a Om namah Šíva. Nešiel som dobrým smerom ( ani ty nie helar.. ) unikla nám podstata, ktorú sme mali na dosah keď sme začínali s mantrami. Minule mi došiel taký jeden pekný obraz, ako nádherne sa mýlime s tým univerzom a krídlatý z toho majú zábavu. Na včerajšej návšteve u deaeduwen som sa o tom horko presvedčil. Toto mi pripomína froda z pána prsteňov.. vošiel som do ľavého tunela, zablatil sa a zletel na šípy, horkoťažko sa vydriapal hore a idem skúsiť ten stredný.. ( upravený dej). Viac sa dozvieš v článku..

        Páči sa mi

  8. Presne toto ma napadlo, keď som to čítala – projekcia. Píše o tom aj Castaneda v knihe Umění snít. Píše tam o tých neorganických bytostiach (to veľké hubovité niečo). Ono to vysiela svoje projekcie… Lenže teraz sa mi vynára otázka: Je toto démon? Keď áno, tak pri posielaní do svetla (auríkova formulka) posielam len samotnú projekciu ktorá je na mňa nacucnutá… Chápem to správne?

    (Hovorí sa, že žijúce bytosti, ktoré sú zaťažené zvlášť silnou predošlou karmou a nedobrými túžbami, sa môžu zrodiť ako démoni. Podobne ako my, aj démoni podliehajú svojej minulej karme…)
    Ale to zrodenie sa nekoná v tomto našom fyzickom tele, však??? Ale normálne ako démon – čiže má mentálne telo. A tá minulá karma čo majú, tak je odvodená od tej “ľudskej”??? Čo sa s nimi stane keď “zomrú” či zaniknú? (narážam na otázku inkarnácie, či je to vôbec možné)

    Miro, klobúk dole… 😀

    Páči sa mi

  9. A este nieco velmi uzitocne o demonoch:

    …”Démoni a prekážajúci démoni sú objektom cez ktorý je možné vidieť hlbokú prirodzenosť mysle (rigpa) – ak by neexistovali démoni a démoni prekážok – nebol by ani objekt, cez ktorý by si ju videl.”…
    …”Sú spojením prekážok a dokonalostí. Ak by neexistovali prekážky – neexistovali by dokonalosti.”….
    ….”Pre jogína, ktorý má znalosti a bdelosť, nie je nič, čo by bolo neužitočné. Všetky zlé okolnosti sú pre neho najlepšími priateľmi. Čokoľvek robí, čokoľvek sa deje, je to dobrá cesta.”….

    Páči sa mi

  10. a musíte mať všetko zaškatuľkované a pomenované? sú rôzne typy bytostí, a môžu vznikať nové typy, niečo ako u zvierat a ľudí mutácie, všetko sa vyvýja, panta rei 🙂 …. niektoré typy tiel môžu byť pre nás v tejto fáze nášho poznania nepomenovateľné, niečo ako pre Krováka elektrina
    mne sa zdá podstatné skôr to ako s nimi bezpečne komunikovať (ak chceme, ja už asi nie) alebo sa pred nimi chrániť
    snažiť sa ich systematicky zaradiť (alebo dokonca vytvoriť čeľade, rody a druhy) sa mi zdá podobné ako keby mravec lezúci po mojej nohe chcel hovoriť o anatómii papagája, ktorého mám na pleci. mravec nepozná perie, možno ho spozná niekde na zemi, možno stretne aj samotného papagája, ale nemôže tušiť, že papagáj má duté kosti 🙂
    ale to je môj súkromný názor, mňa osobne nebaví teoretizovanie o tom ako veci fungujú ale ako sa to dá využiť
    peace 🙂

    Páči sa mi

  11. neposudzovať, len pozorovať 😀
    aj tak sú to možno všetko iba odrazy vzdialených dejov na stene
    vieme toho strašne málo…..
    máte niekto skúsenosti so shamballou a merkabou? bola som v nedeľu na kurze programovania kryštálov a hoci som skeptik, pri spoločnej meditácii sa tam hýbali veľmi silné energie – alebo to bola moja autosugescia, už naozaj neviem, ale mala som pocit, že sa tam hýbe všeličo

    Páči sa mi

  12. merkaba .. sila časopriestoru… dve energie proti sebe rotujúce … hovorím jej boží voz … stroj času.. hi hi dva štvorsteny … znázorňuje sa aj ako hákový kríž v kruhu s hviezdičkami medzi ramenami … čiže ako Peter Pan píše … hore a doprava … 😀

    Páči sa mi

  13. viem čo je merkaba aj shamballa, stránku cestyksebe poznám, zaujímalo by ma či s tým máte osobnú skúsenosť, resp. či máte skúsenosť s pani Šorfovou, či ste niekto absolvovali zasvätenie shambally a merkaby

    Páči sa mi

  14. pani Šorfovú poznám dlhší čas cez prednášky a meditácie formou článkov a videa na jej stránke a tento rok som ju poznala aj osobne v súvislosti s anjelmi – mala som z nej aj naživo dobrý pocit.
    na merkabah pracujem pomaly, ale isto s pomocou anjelov, ale nejaké prevratné dôkazy ešte nemám 🙂

    Páči sa mi

  15. Zbaviť sa démonov môžeme jedine zmenou konania, myslenia… prebúdzajú v nás slabé stránky na ktorých musíme popracovať… darmo ich posielame do svetla… oni sa vrátia, aby pripomínali, že je na čom pracovať… rovnorodé priťahuje rovnorodé (či ako je to).
    Toto som potrebovala pochopiť. (takže ten môj predchádzajúci príspevok sa mi už teraz zdá byť aj trošku smiešny 😀 A stačí tak málo, zmena uhlu pohľadu).

    Páči sa mi

    • White82, krásne si to napísala 🙂 úplne s tebou súhlasím… úplne všetko, teda aj to, čo považujeme za zlé (teda aj všetci tí démoni), je tu len na to, aby nám pomohlo…

      Páči sa mi

    • Ešte by som chcela dodať, že očisťovanie od démonov, diskarnátov a pod. (napr. aj podľa Auríkovho návodu) je super pomoc na to, aby sme sa v tom negatívnom nezahrabali úplne… ale vždy by sme si mali zároveň uvedomiť, aký je dôvod, že sú pri nás… čo je to v nás, čo ich k nám pritiahlo…
      Takže ak chceme priťahovať už len to príjemné, musíme sa s tým negatívnym v nás najprv popasovať… Ale pozor, nie bojovať! Bojom by sme to len posilnili… treba to jednoducho prijať, uvedomiť si „aj toto som ja“…
      Pretože všetci v sebe obsahujeme aj pozitívne aj negatívne. Lebo všetci sme láska a láska sama o sebe je neutrálna (plus + mínus = nula).
      Ak tento proces integrácie všetkých svojich súčastí zvládneme, svoju pozornosť môžme ďalej zamerať už len na to, na čo chceme… a to si budeme aj priťahovať. A potom už nebudú žiadni démoni ani v našej mysli. Zatiaľ ich ale všetci potrebujeme. Zatiaľ sú to naši veľmi dobrí pomocníci. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá…

      Páči sa mi

      • Veru tak 🙂 Bez toho odstránenia dôvodu ich prítomnosti to bude stále o tom istom… Darmo ja budem odháňať včely, keď som poliata sladkým sirupom… 😉 Na sa treba poriadne umyť 😀 😀 😀
        A s tým popasovaním a bojovaním si to povedala perfektne! Obraz sa mi pomaly ale iste skladá 🙂

        Páči sa mi

  16. Démon v najširšom slova zmysle = materialista. V podstate Védy rozdeľujú spoločnosť na Dévov – polobohov, ktorí sú si vedomí Krišnu=Boha, a na Asurov-démonov, ktorí ho ignorujú.

    Páči sa mi

  17. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor, mávam každú noc sny v ktorých rôzny démoni, v akejkoľvek odpornej podobe zabíjajú ľudí, vytrhávajú im chrbtice, šklbú mäso, je to až príliš realistické, sú vidieť všetky kosti, štruktúra svalov… nútia ma sa na to dívať a potom oberú kosti, mäso naservírujú a nútia ma ho jesť… Vždy sa budím potom takým spôsobom, ako by som dopadla na posteľ alebo niekto so mnou šklbol a s veľkým strachom a plačom… Má to vôbec nejaký význam ? Alebo všetkých zavreli do nejakej kobky a pustili tam plyn ako nemci, len ja som vedela prejsť cez stenu a ostatní na mňa kričali a prosili nech im pomôžem, vyšla som do lesa ktorí bol celý v plameňoch, padali bomby… alebo zo mňa spravili nejakého mutanta, mala som každú časť tela akoby z iného človeka… naposledy sa otvorila nejaká brána do vesmíru a ja som tam vstúpila a ked som sa vrátila tak tam bolo len malé dieťa, roztrhaná sestrička, všade krv a doktor sa chúlil v kúte, húpal sa ako blázon a smial sa a vravel že sa tomu už nedá zabrániť. Pozrela som sa na dieťa a ono sa premenilo na obludu s dlhými drápmi…
    Ale aj mimo snov mám také skúsenosti že vidím v našom svete veci ktoré v podstate neexistujú. Ked som bola menšia videla som u nás v izbe tarantulu, zakričala som, bežala som za nimi a ked už prevrátili každý kúsok nábytku uvedomila som si že to nebolo naozajstné…. častokrát ked idem po ceste musím sa vracať a pozrieť sa na nejaké miesto ešte raz lebo si uvedomím, že tam niečo nebolo v poriadku, bol tam nejaký divný človek, zviera alebo démon, a podruhý krát to tam už nie je… Neviem teda či mi začína preskakovať alebo niečo také je normálne… Dakujem

    Páči sa mi

Povedz svoj názor