Nováčik v tarote? (6) Malá Arkána: Palice

Magic%20Wand%203%20WebPalice sú suita Ohňa. V minulosti sa spájali s roľníkmi a ešte dnes sa používajú na predpovede zmien v oblasti práce a kreativity. V moderných kartách sa spájajú s trojlístkom (trefy/kríže). Ich smerom je juh.

Keď je v rozklade mnoho Palíc, poukazuje to na to, že situácia sa nachádza predovšetkým v oblasti myslenia alebo v prvých štádiách rozvoja. Táto suita predstavuje poryvy mysle, nápady, intuíciu, kreativitu a vývoj.

Priradenia Palíc:

  • asociujú: veci v počiatočných štádiách, hlavne v štádiu myšlienky/zámeru, manifestácia/zhmotňovanie 
  • smer: juh
  • element: Oheň
  • ročné obdobie: leto
  • mesiace: jún, júl, august
  • znamenia: Baran, Lev, Strelec
  • hracie karty: kríže
  • hlavný motív: prostredie
  • kľúčové slová: nápady, rast, ambície, expanzia, kariéra a projekty
  • fyzický výzor: svetlá pokožka, blond vlasy, modré oči
  • osobnosť: ohnivá, vášnivá, energická

69px-Wands0169px-Wands0268px-Wands0368px-Wands0468px-Wands0569px-Wands0668px-Wands0768px-Wands0869px-Wands0969px-Wands10

68px-Wands1168px-Wands1269px-Wands1367px-Wands14

aEso Palíc

Zrod nápadu, pracovný postup, zvýšenie platu, nové pracovné miesto. Energia bez hraníc. Nový podnik alebo budúce plány. Nová cesta, nové manželstvo, tehotenstvo, narodenie dieťaťa, nové ľúbostné alebo sexuálne dobrodružstvo, vyštartovanie nového podnikania. Podpísanie kontraktov. Vnútorné odhalenie prináša nový zmysel života.

Obrátená karta: Nuda. Aktivity, ktoré nikdy nevydržia dlho a nevedú k mimoriadnym výsledkom. Staré, oprášené nápady. Totálna zhavarovanie komunikácie. Neúspešný štart. Zlé vyhliadky. Plány, ktoré nevyjdú alebo musia byť odložené.

2Dvojka Palíc

Dvojka Palíc znamená, že úspech je tesne za dverami, že veci sa hýbu tým správnym smerom. Spolupráca s partnerom. Dokážeme sami sebe, že sme schopní veci uriadiť. Využijeme svoj talent na dosiahnutie vízie nejakej skupiny ľudí. Vzájomné obohacovanie sa myšlienkami, brainstorming. Cestovanie.

Obrátená karta: Nepripravenosť alebo hrôza z toho, čo stojí pred nami. Vyhýbanie sa zodpovednosti. Neprichádzajú nám spásne myšlienky. Pesimizmus. Smútok. Obmedzenia zapríčinené zvonka. Strata viery. Nečakané prekvapenie.

3Trojka Palíc

Trojka Palíc navrhuje pozrieť sa na to, čo sa práve deje a ako to vyzerá v širšom zornom uhle. Predstavuje aj počiatočné kompletovanie projektu. Možno sme sklamaní, pretože ešte je veľa čo robiť. Minulé úsilie sa začína vyplácať a dáva prvé plody. Dosiahli sme dôležitý míľnik. Išli sme tak ďaleko, ako sme dokázali sami – a teraz potrebujeme pomoc a energiu skupiny.

Praktické zručnosti. Videnie možností. Obchodovanie, vyjednávanie. Vrážanie energie do počiatočných štádií projektu.

Obrátená karta: Nevieme, ako pokračovať. Ťažkosti urobiť prvý krok. Myšlienky zostávajú len predstavami a nerobí sa nič na ich zhmotnenie. Potreba sebadisciplíny. Potreba dodatočných poznatkov/zručností. Pomáha nám niekto, kto má bočné motívy. Pozor na ponúkanú pomoc. Skrytý protivník.

4Štvorka Palíc

Štvorka Palíc sa tradične spája so sviatkami alebo oslavami. Máme všetky dôvody oslavovať, ale musíme si uvedomiť, že len čo oslava pominie, potrebujeme sa vrátiť späť k práci. Štvorka Palíc predstavuje aj slobodu a pocit voľnosti, ktorý sa s ňou spája.

Je o záväzných vzťahoch. Narodenie, zásnuby, puberta – míľniky v dospievaní. Oslava a/alebo spoločenské podujatie. Zdieľanie svojho šťastia s inými.

Sťahovanie. Kúpa pozemkov alebo domu. Obdobie relaxu a ničnerobenia.

Obrátená karta: Nedostatočné alebo príliš neskoré uspokojenie. Veci sa nehýbu dopredu. Prádzna romanca. Snobizmus. Rrílišné hýrenie a ľpenie na hmotnom. Strata vnútorného pokoja. Nenaplnené city. Niečo stratilo svoju príťažlivosť.

5Päťka Palíc

Päťka Palíc predstavuje boje a menšie nepríjemnosti. Nie je to koniec sveta; dokážeme tomuto všetkému čeliť a nemusíme mať z toho nervy. Karta predstavuje aj konkurenciu – buď zdravú alebo skrytého rivala. Ak táto súťaživosť neuspokojuje rovnako všetkých, možno je na čase začať spolupracovať.

Rivalita. Aj keď nás to bude stáť veľa síl, nakoniec rivala porazíme. Necúvajme, stojme pevne a hájme si svoje. Zrútenie pod vplyvom stresu. Neorganizované úsilie. Potreba sústrediť sa a nasmerovať energiu na jediný cieľ. Nenaplnené túžby. Násilie. Boj.

Nad terajšími príkoriami nesmieme stráviť priveľa času, aby sa nepreniesli do zvyšku nášho života. Presmerujme svoju pozornosť na niečo, čo nám je  milé – hobby, talenty a podobne.

Obrátená karta: Niekto nás zaženie do kúta. Dostaneme sa do slepej uličky. Máme zlé informácie, niekto nás zavádza. Strácame smer. Strácame odvahu následkom malého neúspechu. Protiklady. Triky a podrazy. Pozor na rozhodnutia!

6Šestka Palíc

Šestka Plaíc ukazuje, že naša snaha prinesie ovocie. Takisto predpovedá dobré kariérne vyhliadky a zdravú dávku sebadôvery. Len si treba dať pozor, aby pochvaly, lichôtky a sebadôvera nenafúkli naše ego do nepatričných rozmerov!

Toto je karta víťazstva. Dokončenie úlohy, projektu alebo podniku. Prekonali sme prekážky. Napriek všetkým problémom a prieťahom sme zvíťazili. Úspech prameniaci v tvrdej práci a poctivej príprave donáša obrovské uspokojenie a zadosťučinenie.

Obrátená karta: Obavy, nervózne očakávania. Starostenie sa nad vecami, do ktorých nás nič nie je. Neúspechy. Neuznané úsilie. Prieťahy donekonečna. Strach.

7Sedmička Palíc

Sedmička Palíc signalizuje, že narazíme na konkurenciu. Budeme sa musieť rozhodnúť, či sa oplatí bojovať – a podľa toho aj konať. Táto karta môže symbolizovať aj silné presvedčenia a ochotu bojovať za ne.

Nastal čas začať všetky rozbehnuté aktivity spájať a pohnúť sa vpred. Spoľahnime sa na našu vnútornú silu a úsudok. Získame uznanie a dôveru u iných. Porporovanie jednoty a budovanie nejakého spoločného cieľa.

Úspech. Prekonanie prekážok a problémov. Zdolanie nejakej od začiatku veľmi nepriaznivo nastavenej situácie.

Obrátená karta: Strata viery. Pochybnosti. Stiahnutie sa, ustúpenie. Potreba nedať sa. Strach. Zahanbenie. Nerozhodnosť. Pochybnosti.

8Osmička Palíc

Osmička Palíc predstavuje pohyb a aktivitu – teraz je ten správny čas pre konanie! Naše plány sú v pohybe a realizujú sa, alebo sa zúčastňujeme na zhmotňujúcich sa plánoch iných ľudí. To, čo sa deje, vedie k uzatváraniu projektov. Karta takisto môže znamenať príchod správy, ktorý môže byť niečím zamaskovaný.

Koniec obdobia stagnácie a odkladania. Vír aktivít. Príležitosť ukázať sa v tom najlepšom svetle. Začiatok dobrodružstva, ktoré nás dovedie na hranice našich schopností a naučí nás posunúť ich ďalej. Nové nápady. Dobré správy sú na ceste v rôznych komunikačných podobách.

Obrátená karta: Nechať sa uniesť vzrušením. Vhrnúť sa po hlave do vzťahu. Nerozmýšľať o dopadoch našich skutkov. Krátkodobé potešenia. Žiarlivosť. Domáce hádky.

9Deviatka Palíc

Deviatka Palíc ukazuje, že aj keď prekážky sa zdajú byť neprekonateľné, nesmieme poľaviť a musíme sa snažiť dosiahnuť svoj cieľ – ale opatrne, pretože tu je možnosť poranenia: fyzického, spirituálneho alebo emocionálneho.

Pred nami zostáva posledný, zvyšný test. Príprava na konflikt a rozruch. Prechytráčenie protivníka. Získanie výhody tým, že si usporiadame veci skôr, než povedú k problémom. Začnime plánovať svoj postup. Menší neúspech kvôli zlej komunikácii. Len čo prekonáme prekážku, sme tam, kde sme chceli byť…

Skrytí nepriatelia. Očakávajme problémy.

Obrátená karta: Odignorované výstrahy. Ťažkosti a bojovanie. Zmätok. Byť zachytený v nepripravenej chvíli. Straty, ktorým sa dalo vyhnúť. Prekážky. Zdržania. Problémy so zdravím.

10Desiatka Palíc

Desiatka Palíc znamená, že si musíme dať pozor na to, aby nás náš úspech nezhodil z nôh. Naša práca hrozí pohltiť naše súkromie. Možno nastal ten správny čas trochu poľaviť. Niekedy karta znamená aj, že nastal čas zaťať zuby a naložiť si na plecia ešte jednu zodpovednosť navyše, pretože sme jediní, ktorí to dokážu. Karta ukazuje, že život sa zmenil na zápas – delegujme, kedykoľvek na to máme šancu!

Toto je karta workoholikov, ľudí s misiou. Cítenie sa pod tlakom. Preťaženosť. Zatiaľ zvládame, ale čoskoro budeme musieť začať púšťať – alebo si nájdeme niekoho, kto nám bude pomáhať. Väčšinu záťaží sme si na chrbát naložili sami. Urobme si čas na relax.

Problémy sa čoskoro vyriešia. Námaha dosiahnuť určitý cieľ alebo udržať určitú úroveň výkonu.

Obrátená karta: Sebazničenie. Naučenie sa na vlastnej škode, že k úspechu neexistujú skratky. Podľahnutie pokušeniu. Ťažkosti. O niečo prídeme.

pPáža Palíc

Páža Palíc je podnikavé, dobrodružné, spirituálne založené, miluje zábavu, je charizmatické a ľahko sa začne nudiť. Takisto má tendenciu myslieť si, že vie viac ako ostatní. Predstavuje kreatívne semiačko, ktoré sme zasadili a ktoré práve ide vyklíčiť. Spája sa s Ohňom (Baran, Lev a Strelec).

V rozklade: verná, lojálna osoba, dôveryhodný priateľ. Cudzinec s dobrým úmyslom. Nositeľ dôležitej správy. Podporovateľ.

Možno hľadáme, kde by sme predali to, čo máme/dokážeme. Možno experimentujeme s inými realitami. Máme v sebe divokého ducha mladosti. Nevzdávajme sa – sme už takmer v cieli!

Obrátená karta: Nerozhodnosť. Neochota. Nestabilita. Klebety. Nositeľ zlých správ. Osoba, ktorá nám zlomí srdce. Niekto, komu sa neoplatí veriť, kto nedokáže udržať tajomstvo. Nevyzretý človek, ktorý sa nestará o iných. Neschopnosť urobiť rozhodnutie.

knRytier Palíc

Rytier Palíc predstavuje dobrodruha vždy na ceste za novým obzorom. Je dychtivý a plný energie. Je hlboko spirituálny, ale možno si to ešte neuvedomuje. Je to atraktívny mladý muž, rozvíjajúci svoje schopnosti na najvyššiu možnú mieru. Inteligentný a príťažlivý. V jeho okolí to kypí synchronicitou. Nájdeme, čo hľadáme, ešte skôr, ako si stihneme uvedomiť, že to chceme alebo potrebujeme. Robme čokoľvek, čo sme odjakživa chceli robiť.

Môže predstavovať aj konanie podľa intuície a odvahu riskovať. Nekonvenčné nápady. Zmena bydliska.

Obrátená karta: Hádky. Zásadná, nečakaná zmena. Koniec starého. Rozbitie vzťahu. Neproduktívne správanie.

qKráľovná Palíc

Je podnikavá a veľmi nadšená všetkým, čo robí. Nikdy jej nechýba energia. Môže okolo seba situácie dramatizovať, ale hlavne preto, že je vášnivo zaangažovaná vo všetkom, čomu verí. Je poriadne temperamentná. Spája sa s ohnivými znameniami (Baran, Lev, Strelec). Predstavuje nezávislé myslenie, silu presvedčenia a lásku k prírode, dobrosrdečnosť, učenie sa, odvahu a vodcovstvo.

Sústreďujeme sa na našu prácu a/alebo spirituálny rast. Sme naplnení predstavami a dychtíme ich realizovať.

Takisto môže karta predstavovať staršiu ženu, ktorá nám buď pomáha alebo sa mieša do našich vecí (závisí od okolitých kariet).

Obrátená karta: Žiarlivosť. Pretvárka, faloš. Možná nevera. Citová i vecná prelietavosť. Odpor, opozícia. Vlastnícky pud. Zasahovanie do súkromia. Vedomé zadržiavanie informácií a poznatkov, aby sme získali výhodu nad inými. Sabotovanie snov iných ľudí.

kKráľ Palíc

Podnikateľ s rozsiahlou víziou, ktorý je ochotný riskovať, aby dosiahol svoj cieľ. Sebamotivovaný, nadšený a plný energie. Dosahuje, aby sa veci urobili. Biznisman. Môže byť náladový, ale je veľkou inšpiráciou pre iných. Podporuje zhmotnenie snov iných. Spojený so znameniami Ohňa (Baran, Lev, Strelec).

Predstavuje niekoho, na koho sa možno spoľahnúť, že pomôže.

Obrátená karta: Krutosť. Prehnané, nerealistické predstavy. Dogmatizmus. Naschvály. Netolerantnosť voči postojom a nápadom, ktoré sa nezhodujú s jeho vlastnými. Chladný voči ťažkostiam iných.

36 thoughts on “Nováčik v tarote? (6) Malá Arkána: Palice

  1. A ja som ich práve odložila… 😦 Začali mi vychádzať všetky hore nohami. Už som zlých správ mala dosť a tak som vymenila tarot a prestala čítať obrátené významy. Hneď je mi lepšie… 😀

    Páči sa mi

  2. No to si vyriešila hela 🙂

    Kolegynka sa dúfam ozve, keď si číta tento komentár 🙂 Podľa toho čo si povedal, by som uvítal jej názory na tarotové karty.

    Páči sa mi

    • No to jo…:) když zítra přijde do práce, tak ji ukážu co jsem napsal a bede mě mít ráda i bez dárečku 😀 . Já si myslím, že už se ozve.

      Paní Helar…to je nejlepší způsob jak ty karty uklidnit. Příště si rozmyslejí jak budou vycházet 😀 😀 😀

      Páči sa mi

    • No ja by som sa aj ozvala, ale to by ma musel šéfík pustiť k svojmu počítaču, lebo nám podriadeným nedali (čím to bude?) internet 🙂 .
      Karlosko beriem ťa zaslovo a na vianoce čakám ten prenádherný tarot v prekrásnom balení, ale vlastne môže byť i v novinách zabalený, len nech je! OK? 🙂

      Páči sa mi

  3. Rider Wait Tarot sa mi moc nelúbi i keď som s ním začínal. Víťazí tarot keltských drakov 🙂 a potom Zach Wong – to sú tieto obrázky v tomto článku.

    Páči sa mi

  4. Tak ja som prešla na tento:
    http://www.janetboyer.com/Legacy_of_the_Divine_Tarot.html
    a tu:
    http://www.janetboyer.com/Legacy_of_the_Divine_Tarot_SP.html
    (dole na konci textov sú ukážky kariet)
    a tu je ešte raz:
    http://www.aeclectic.net/tarot/cards/legacy-divine/index.shtml

    😀
    Robí sa s ním veľmi dobre aj pre intuitívca. Autorom je autor Zlatého tarotu, Ciro Marchetti.

    (Zacha Wonga milujem naďalej – ale počkám si, až mi prestane vychádzať všetko hore nohami 😀 …)

    Páči sa mi

  5. Teraz by som potrebovala trocha vysvetliť a nakopnúť. Vysvetlenie povahy tarotových kariet hovorí, že palice sa spájajú so živlom ohňa. Najstaršia kniha tarotu popisuje kartu Mága, obsahujúcu všetky štyri živly, reprezentované mincami – živel zeme, pohár – živel vody, mečmi – živel ohňa, palicami – živel vzduchu. A tu sa začínam nepokojne vrtieť na stoličke, pretože mne aj logicky a podvedome oheň vychádza z mečov. Tak ako je to, hermetici?

    Páči sa mi

    • no..mne sa tiež spájajú palice s ohňom(sám som oheň)
      ale ak Tebe sa spája meč s ohňom,vo výkladoch Ti to sedí je to tiež v poriadku.
      ja keď vykladám tak vnímam aj tak celkové obrazy a prieniky ktoré dostávam o živloch ako takých nehovoria nič 🙂

      Páči sa mi

      • Veď práve, mne sa vždy meče spájali s ohňom a teraz som znova vzala do rúk Bránu k opravdovému zasvěcení, a tam pri živloch je to presne tak. Tak som si vydýchla, že nie som čudná 😀

        Páči sa mi

Povedz svoj názor