Žam žung: základný cyklus cvikov

Jedno z cvičení na zvýšenie osobnej energie je žam žung (alebo zhan zhuang), ktoré predstavuje podskupinu statických cvikov čchi kungu známych ako “stáť ako strom”. A presne o tom to aj je – človek proste stojí a nehýbe sa… Zvyšok zaňho robí energia čchi, ktorú naberá z prostredia okolo seba, cez chodilá (zemniace čakry “Bublajúce žriedla”) zo Zeme a cez temeno (cez korunnú čakru) z vesmíru. Energie sa v jeho strede medzi solárnym plexom a srdcovou čakrou stretajú a zmiešavajú, vesmírna energia potom tečie do Zeme a zemská energia tečie nahor. Zvyšková energia sa ukladá v nás, v spodnom tan-tiene asi na šírku 4 prstov pod pupkom vnútri v bruchu. Ja tento tan-tien budem nazývať spodný kotlík.

Postup

Žam žung kombinuje nehybnosť, záťaž istých svalových partií a dýchanie.

Žam žung využíva brušné dýchanie. Keď sa človek narodí, je mu brušné dýchanie prirodzené, ale časom a stresom sa naučí dýchať nie do brucha, ale len do pľúc. Dýchanie je plytšie a hlavne – nedopĺňa zásobáreň energie v spodnom kotlíku.

Keď sa naučíme znova dýchať do brucha, dochádza k dvom javom: lepšie sa obmieňa vzduch v pľúcach, pretože začneme využívať aj spodné pľúcne laloky a laloky hore od plecami a naša životná “batéria” v spodnom kotlíku sa začne dobíjať energiou.

Ako sa robí brušné dýchanie? Spočiatku to možno bude chcieť trochu práce so svalstvom: pri nádychu vypučíme brucho a vedieme vzduch najprv až nadol do spodného kotlíka a až potom začneme odspodu napĺňať pľúca až nahor do ramien. Potom na sekundu-dve zastavíme zastavíme dych, pootvoríme ústa a začneme sťahovať brušné svalstvo, čím vypudíme vzduch najprv z brucha a potom postupne z pľúc. Zasa na sekundu-dve nedýchame, potom uvoľníme svalstvo brucha a nasajeme nový vzduch – nadol do spodného kotlíka.

Toto dýchanie si musíme najprv zautomatizovať. Postupne, keď už začneme týmto spôsobom dýchať, nemusíme dýchaniu pri žam žungu venovať nijakú pozornosť.

Prejdime k jednotlivým cvikom. Pôvodne som ich chcela nafotiť sama, ale to by trvalo donekonečna a tak som si požičala obrázky majstra Lama, ako jednotlivé cviky predvádza. Sú z jeho knihy, takže sa k nim správajte s patričnou ohľaduplnosťou.

Najprv dýchanie a pozícia wu chi

zz wu chiWu chi (číta sa vu či) je základná pozícia, ktorá sa používa na zahájenie každého žam žungového cvičenia. Nohy sú od seba asi na vzdialenosť ramien, celými chodidlami pevne na zemi tak, aby neboli preťažené ani špičky (náklon vpred) ani päty (náklon vzad). Kolená sú mierne pokrčené, čím sa uvoľňuje prietok čchi telom. Chrbát je vyrovnaný, brada trochu pritiahnutá k telu a panva je podsadená, takže plynule prechádza do trochu pokrčených nôh. Plecia ovesíme a ruky voľne sputíme pozdĺž tela. Predstavujeme si, že sme za hornú časť hlavy zavesení na špagátiku z neba a celý zvyšok nášho tela visí voľne nadol. Svalu máme stále uvoľnené.

Keď začíname so žam žungom, začíname s pozíciou wu chi. Najprv ju stojíme 5 minút, po týždni pridám ďalších 5 minút, o ďaší týždeň znova 5 minút a končíme štvrtým týždňom, kedy v tejto pozícii stojíme plných 20 minút bez pohnutia. Počas stánia v pozícii wu chi sa sústreďujeme na brušné dýchanie.

Dva ďalšie obrázky z webu ukazujú, ako vyzerá wu chi postoj – spredu a zboku:

posture 0 spredu   posture 0 zboku

Keď dokážeme stáť wu chi bez pohnutia a s brušným dýchaním po dobu 20 minút, pridáme 5 minút druhého cviku – “držania balónu”.

Držíme balón

zz drzi loptuPri druhom cviku vychádzame z pozície wu chi. Klesneme pokrčením kolien asi o 10 cm nižšie. Pánva zostába podsadená, chrbát rovný a “visíme” za vrchol hlavy, brada trochu pritiahnutá ku krku (keby sme ju nepritiahli, zastavili by sme prietok čchi hrdlom. Ruky zdvihneme do výšky ramien (palce nesmú byť vyššie ako ramená), na šírku ramien od seba, pokrčené a trochu odtiahnuté od tela.

Predstavujeme si, že medzi hruďou a rukami držíme loptu alebo nafúknutý balón, Dávame pozor, aby náš chrbát bol vyrovnaný. Váhu držíme v strede chodidiel, nepredkláňame sa. Oči môžeme mať zavreté, privreté alebo otvorené. Svaly priebežne silou vôle uvoľňujeme.

Spočiatku stojíme 5 minút prvý týždeň, 10 minút ďalší týždeň, 15 minút tretí týždeň a posledný týždeň plných 20 minút. Ak sme pri tom stáli najprv v pozícii wu chi, tak každý týždeň z nej uberieme 5 minút a “prihodíme” ich tomuto cviku.

Tento cvik postupne dvíha našu úroveň energie a pripravuje nás na ďalšie záťažové cviky. Keď dosiahneme schopnosť ustáť ho bez pohybu 20 minút, nejdeme automaticky ďalej, ale ho niekoľko mesiacov denne stojíme 20 minút, čím sa nám poprelamujú blokády v tele a naša úroveň energie sa zdvihne tak, aby sme boli schopní ju akumulovať v spodnom kotlíku. Takže rátajte s tým, že prvé dva cviky vám zaberú pol roka bez toho, aby ste išli ďalej!

Ak sa nám cvičí príliš ľahko, znamená to, že sme dostatočne nepokrčili nohy. Nasledovný obrázok ukazuje, ako hlboko je rozumné klesnúť (a ak sa nám už nevidí 20 minút “držania balónu”, môžeme nohy pokrčiť viac 😛 ):

zz_1

Pri tomto hlbšom pokrčení nôh treba len dávať pozor, aby koleno nikdy nepresiahlo prsty na nohách.

A teraz k problémom, ktoré pri žam žungu spočiatku môžeme pociťovať:

  • bolesti svalstva chrbta, ramien a nôh; treba vydržať, svalstvo si na novú záťaž do týždňa-dvoch zvykne
  • bolesti v starých ranách, v jazvách po operáciách, v chorých častiach organizmu; prejavujú sa len počas státia a potom zas miznú; treba vydržať, postupom času (3-4 týždne) opadnú
  • tras pri slhšom státí, niekedy až poskakovanie na mieste; svaly si zvykajú na novú záťaž a keď si zvyknú, tras prestane
  • mravenčenie, pálenie, brnenie (začína najčastejšie rukami) je prejav toho, že sa nám otvárajú póry a zvyšuje sa prietok krvi cievami – čo je signál zvýšenej cirkulácie čchi
  • nadúvanie, odgŕganie, odplynenie a iné nenazdalé telesné prejavy sú sprievodný jav borenia blokád a po čase prechádzajú
  • pocity chladu alebo naopak potenie (najmä ak stojíme viac ako 20 minút)
  • pocit, že jedna ruka je vyššie ako druhá (to si nevšímame)
  • chlad na polovici tela je svedectvom, že sa energia začína prelievať jinovými a jangovými meridiánmi.

Čím väčšie potenie a tras pri cvičení, tým uvoľnenejšie sa človek po skončení cvičenia cíti.

Po skončení každého cvičenia je vhodné pošúchať si ruky o seba a popretierať si nimi tvár, prípadne si ich priložiť zo strán zhora na hlavu. Tým sa energetizuje naša pleť, vlasy, mozog a Tretie oko.

Z mojej skúsenosti: Nie je vôbec ľahké ustáť 20 minút “držania balónu”. Mne pri tom veľmi pomohla táto hudba od Nialla:

Pieseň trvá niečo vyše 10 minút a približne v polovici je rozdelená – začne v nej spievať ženský hlas. To som už vedela, že keď “spieva baba”, je to už len otázka výdrže. Navyše používa hudba hlboké spodné tóny, ktoré cítim ako vibráciu vychádzajúcu zo stredu chodidiel (=Bublajúce žriedla) cez nohy, cez konečník a pošvu do pánve a hore chrbticou až do korunnej čakry. Keď ten tok cítim, tak viem, že mám chrbát optimálne vyrovnaný.

Pri státí používam MP3 prehrávač a pieseň beží 2x po sebe.

Navyše, pretože mám problémy s chrbticou, mi veľmi pomáha tesne po docvičení sa predkloniť a oprieť rukami na chvíľku o zem. Keď som začínala cvičiť, ešte som to nedokázala; asi po mesiaci cvičenia som zrazu zistila, že už aj predkloniť sa ide… 😛

Osem kúskov brokátu

Keď už sme nejaký čas stáli 20 minút denne, máme telo optimálne pripravené pre ďalšie cviky. Ale pretože pri nich bude už pretekať telom vyššia dávka energie a bude sa stupňovať, potrebujeme na ňu telo pripraviť. Majster Lam odporúča cvičiť Ba Duan Džin, Osem kúskov brokátu. Neskôr to spracujem a pripojím, ale zatiaľ stačí vedieť toľko, že u nás vyšli knihy s týmito cvičeniami a v každej poriadnej tai čchi príručke ich nájdete ako “zahrievacie cviky”.

Keď chceme prejsť na ďalšie cviky žam žungu, začneme asi týždeň vopred cvičiť Osem kúskov brokátu pred cvičením žam žungu. (Je to len nejakých 10 minút navyše.)

Držíme si brucho

zz drzanie bruchaĎalší cvik je “držanie imaginárneho (a dobre tlstého 😛 ) brucha”.

Vychádzame z pozície wu chi a trošičku klesneme v kolenách nadol, ale nie toľko ako pri “držaní balónu”. Pánvu máme podsadenú, chrbát máme vyrovnaný, ruky odtiahneme od tela a asi v úrovni podbruška si nimi chytíme obrovské pivné brucho (ako na obrázku) – a stojíme.

Tento cvik pomáha zadržať zvýšený tok čchi v tele a ukladá ho do spodného kotlíka.

“Držanie brucha” pridávame tak, že najprv stojíme 20 minút “držanie balónu” a pridáme 5 minút “držania brucha”. Po týždni uberieme 5 minút z “držania balónu” a pridáme ich “držaniu brucha”, takže stojíme 15 minút “držania balónu” a 10 minút “držania brucha”. Takýmto spôsobom pokračujeme, až kým nedržíme brucho 20 minút v kuse bez pohybu.

V tomto bode vyzerá náš denný žam žung nasledovne: 5 minút wu chi, 5 minút držania balónu a 20 minút držania brucha.

Stojíme v prúde

zz stoji v prudeTomuto cviku predchádza zasa 5 minút wu chi a 20 minút držania balónu. Po skončení držania balónu pridáme 5 minút státia v prúde. Zdvihneme sa v kolenách na úroveň držania brucha, ruky odtiahneme na bokoch od tela a zdvihneme do výšky pásu, pričom dlane sú obrátené nadol a rovnobežné so zemou. Našu celú váhu prenesieme nadol do nôh, aby sme sa uktovili vo vode. Predstavujeme si, že ruky máme položené na loptách, ktoré plávajú voľne na hladine, a my ich udržiavame pri nás, aby neodplávali.

Tento cvik nám pomáha vybudovať si výdrž a dobíja našu batériu v spodnom kotlíku.

Zasa začíname tým, že ho stojíme 5 minút. Postupne pridávame po 5 minútach, ktoré uberáme z držania balónu. Ku koncu zasa stojíme 5 minút wu chi, 5 minút držanie balónu a 20 minút státia vo vode.

Odrážame loptu

zz odrazanie loptyPosledný zo základnej série žamžungových cvikov je najnáročnejší. Oproti státiu vo wu chi klesneme nadol o 20-40 cm, tak hlboko, ako to len ide. Pritom dávame pozor, aby naše kolená nepresiahli špičky nôh. Chrbát je vyrovnaný, váha je v strede chodidiel, ruky idú nahor, dlaňami vytočené navonok, asi do výšky očí. Nesmú presiahnuť hlavu! Panva je podsadená.

Zasa začíname 5 minútami, ktoré pridáme k držaniu balónu. Postupne predlžujeme a uberáme z držania balónu. Pozor – oproti polohe pri držaní balónu je táto poloha ešte hlbšia!

Spočiatku klesneme tak hlboko, ako je nám to príjemné, a snažíme sa ustáť čo najdlhšie. Keď už nemáme problém 20 minút stáť pri odrážaní lopty, klesneme v kolenách trochu hlbšie a skúšame znova ustáť čo najdlhšie.

Aj po tom, ako sme už dokázali ustáť každú z predošlých pozícií 20 minút, táto nás dobije. Budeme sa potiť, budú nás bolieť ruky i chrbát. Na druhej strane, nazbierame cez ňu viac energie ako pri hociktorej inej pozícii.

Plný kruh

Keď už dokážeme každú z pozícií ustáť 20 minút. môžeme ich obmieňať podľa ľubovôle, alebo môžeme prejsť na žamžungový kruh. Pozor, pri kruhu stojíme cviky v inom poradí, ako sme sa ich učili!

  • 5 minút wu chi
  • 5 minút držíme loptu
  • 5 minút odrážame loptu
  • 5 minút stojíme v prúde
  • 5 minút držíme brucho
  • 5 minút končíme v pozícii wu chi

zz plny kruh

Všimnite si: čím hlbšie klesáme s telom, tým vyššie idú ruky!

Žam žung má aj “nadstavbové” cvičenia, ale nám pre zvýšenie osobnej energie plne stačia tieto.

Tu sú nejaké “variácie” , ako sa dá ešte cvičiť základný žamžungový cvik – držanie balónu:

wp7056ff9e_1b  wp48738ab3

Channelované informácie k žam žungu nájdete aj na Angeláriu. Možno vám pomôžu pochopiť niektoré cviky hlbšie.

90 thoughts on “Žam žung: základný cyklus cvikov

  1. Cvičím Wu chi už 2. týždeň a okrem bolenia krížov žiadny iný výsledok. Je to ok, alebo už by som mala cítiť nejakú pozitívnu zmenu? Zdá sa mi, že mám menej energie, než pred začiatkom cvičenia. Poradí mi niekto?

    Páči sa mi

  2. Hanka,

    spočiatku je to normálne. Človek nie je zvyknutý tak dlho nehybne stáť. Preto sa to cvičieva tak, že sa postupne pridáva 5 minút… Treba vydržať. Mne sa skutočne silné výsledky prejavili až po asi mesiaci státia 20 minút v pozícii “držanie balónu”. Potom som k tomu pridala čchi-kungový jednotkový strom, ktorý je vlastne “držanie brucha”, a odrazu som cítila, ako mi vibrácia prechádza z nôh až do koruny.

    Tieto cvičenia majú viacero etáp: najprv sa treba naučiť stáť bez pohybu a dýchať brušným dýchaním (to je pozícia wu chi), potom si svaly musia zvyknúť na záťaž (od držania lbalónu ďalej) a keď si postupne zvyknú na záťaž, začnú prebíjať bloky v meridiánoch.

    Si na začiatku. Nechci hneď výsledok. Ešte to chvíľu potrvá, než začneš cítiť energiu…

    Páči sa mi

  3. Ďakujem za odpoveď. Že ma bolia kríže, je asi tým, že s nimi mám problémy už veľmi dlho, bola som aj na operácii /pred 16 rokmi/. Ešte by som chcela vedieť, či to cvičenie dodáva fyzickú energiu, lebo ja som klasický prípad človeka bez energie, čo som si kedysi vysvetľovala tým, že som lenivá, ale keď nevládzem, tak čo robiť, no nie? Budem pokračovať a začala som zároveň cvičiť 5 tibeťanov – asi po 50-ty-krát. Dúfam, že tentokrát to dotiahnem do zdárneho konca.

    Páči sa mi

  4. Keby som sa mohol spytat – jedina vec co nerozumiem je pojem meridian. Mohli by ste mi to vysvetlit alebo dajaky link kde je to napisane ze co to je? Dakujem

    Páči sa mi

  5. Helar,

    bude vadiť keby som to trochu urychlil a namiesto každeho tyždňa len 5 minut zvyšoval kolko mi pôjde?, napriklad včera som vydržal 7 minut dneska som vydržalj 12 minut.. môžem si to zvyšovať vlastným tenmpom alebo je tá postupnosť 5 minut na tyždeň dôležitá?

    Páči sa mi

  6. Mec,

    nie, nie je to až také dôležité, ale pri týchto cvičeniach sa cvičí aj trpezlivosť. Ja som najprv stála žam žung poriadne, pridávala som po 5 minútach, a po mesiaci som z toho bola taká znechutená, že som s tým neskôr sekla. Druhýkrát som išla tak ako ty navrhuješ – tak dlho, ako to len ide. Spočiatku som rýchlo naberala minúty, potom okolo 15 minút sa to odrazu zastavilo a asi dva týždne som nebola schopná ustáť viac, potom sa to dostalo na 20 minút. Ale ešte dnes, po niekoľkých mesiacoch, keď na pár dní “vynechám”, tak začínam niekde od 11-12 minút znova…

    Choď tým tempom, ktoré ti je prirodzené. Nesiľ sa do ničoho. Nečakaj od seba priveľa. Telo má svoj vlastný rytmus, tak sa mu prispôsob.

    Páči sa mi

  7. vporiadku ďakujem 🙂 ono vieš ked mi v hlave anjelský kričia poď, ešte chvilu vydrž tak skušam kolko ide ale samozrejme že mi netreba sa presiliť 🙂 no zatial sa snažím približiť k tej 20ke a tam to chcem nejako chvilku zotvať 😀
    a ďakujem za toho Nialla krásna hudba využivam aj na meditaciu 🙂

    Páči sa mi

  8. Ahoj,chcela by som sa opýtať, či je normálne, že ledva vydržím pozíciu wu chi.Začala som s tým až dnes a hrozne ma pri tom boleli nohy a o dýchaní ani nehovorím.To dýchanie mi ešte nejde.Ale budem to robiť aj naďalej.Len sa bojím,že to robím zle. A na konci tých piatich minút som cítila také teplo v chodidlách.Bolo to také príjemné horúce,ešte nikdy som to necíila. Je to normálne?Ďakujem.

    Páči sa mi

  9. Nina,

    to je v poriadku… Najprv sa skús sústrediť na to, aby si “ustála” – to dýchanie pridak neskôr, keď vydržíš stáť wu chi tých 15-20 minút. Problém je, že stojíš vo veľmi neobvyklej pozícii (namáš “zaťaté” kolená) a to namáha skupiny svalov, ktoré obvykle namáhané nebývajú. Mne napríklad trvalo niekoľko mesiacov, než som bola na chodidlách taká pevná, že som nepotrebovala balansovať alebo prestupovať.

    Obvykle sa žam žung stojí na drevených koloch vysoko nad zemou, takže to “zakotvenie” nôh na podlahe je veľmi dôležité a náročné. Vydrž, neočakávaj od seba priveľa a teš sa z každého zlepšenia. Asi tak po týždni to začne byť citeľné…

    To teplo v chodidlách by mohlo svedčiť, že sa ti aktivujú Bublajúce žriedla, čakry v chodidlách, ktoré odvádzajú negativitu z organizmu.

    Páči sa mi

  10. Tak tomu sa teším:)No dnes to už nebolelo,možno preto,že som nemala tak veľmi pokrčené kolená.A môžem tento prvý cvik robiť aj viackrát za deň?Cítim sa pri tom fajn.A ďakujem za odpoveď, neviem čo by som bez teba a ostatných robila…

    Páči sa mi

  11. Nina,

    pri wu chi sa kolená krčia len natoľko, aby neboli zatlačené dozadu (“zaťaté”), lebo potom by cez ne nepretekala energia. Cvik môžeš robiť hocikedy – keď čakáš na autobus, stojíš v rade a pod….

    Wu chi vlastne znamená niečo ako “Prázdnota”, “prvopočiatok” a dáva nás psychicky do stavu, ktorý bol pred všetkým ostatným.

    Páči sa mi

  12. Ďakujem Helar.Priznám sa, že dnes mi to šlo už lepšie,ani nohy ma neboleli a nekymácala som sa hore dole ale ustála som to.Už aby som bola pri držaní balóna.Ale na to si ešte počkám vyše 3 týždne:)Mám pocit, že mám v sebe viac energie,ale kyvadlo ma ani tak neposlúcha:(((

    Páči sa mi

  13. Helar, keď som robila wu chi 10 minút, hrozne mi tŕpla ľavá ruka.Keď mi tŕpnu nohy tomu rozumiem veď ich zaťažujem ale prečo ruka?Viem, že aj tam sú menšie energetické centrá,môže to mať niečo spoločné s nimi?

    Páči sa mi

  14. Nina,

    neviem presne, o čo ide – kde ti tŕpla ruka?

    Pri wu chi je dôležité byť uvoľnený. Kolená sú preto len trochu pokrčené, len natoľko, aby sme ich nemali pretlačené dozadu. Chrbát je vytovnaný, hlava tiež, ale nie je zaklonená. Plecia sú spustené dopredu, akoby trochu nahrbené, a celkom voľné. Ruky voľne visia nadol.

    Ak je tŕpnutie v pleciach, buď ich ťaháš hore alebo dozadu. Prípadne môžeš mať problém s neuvoľneným svalstvom šije a ramien. Preto pred státím párkrát krúť hlavou najprv na jednu a potom na druhú stranu a kýv ňou zboka nabok, aby sa krčné stavce celkom uvoľnili. Takisto chvíľku krúž plecami v kĺboch, aby sa svalstvo okolo nich uvoľnilo. A pri státí priebežne kontroluj, či ti znova netuhnú, a uvoľni ich – ja to robím ešte stále, pretože aj po polroku cvičenia kedy-tedy stres nadobudne navrch a stojím tuhá ako mrcina.

    Ak ti ruky tŕpnu v dlaniach, len daj pozor, aby lakte neboli tiež “zaseknuté” (ako keby si sa vzpierala na ruky), ale zľahka pokrčené. To, že po chvíli necítiš prsty, je celkom prirodzené a je to sprievodný jav nehybnosti.

    Tie pocity, ktoré sa obvykle dostavujú, keď čchi začína znova silnejšie prúdiť, sú slabé brnenie alebo mravenčenie v rukách. To je dobrý signál. Ale ak ruky tŕpnu, nie si niekde celkom uvoľnená!

    Páči sa mi

  15. Helar,prepáč,nevedela som ako to ináč popísať,bolo to mravčenie na štyroch prstoch ľavej ruky.Bolo mi to čudné,lebo keď napr. veľa sedím tak mi najprv začína mravčenie a potom mi stŕpne noha,preto som si myslela,keď cítim to mravčenie v prstoch tak mi hneď stŕpne ruka,ale nestŕpla,len som po celý čas cítila také brnenie v prstoch.Už som sa zľakla,že so mnou niečo nie je v poriadku.Ďakujem pekne za usmernenie,a tie cvičenie s krúžením hlavy radšej vyskúšam,pretože nie som na sto percent uvoľnená.Ale vydržala som stáť,to je dobré,len to dýchanie mi ešte robí problémy.A možno dýcham aj zle,pretože po cvičení ma trošilinku niekedy pobolieva hrudná kosť.

    Páči sa mi

  16. Ak sa mozem spitat – isiel by som teraz na 40 dni na gayatri mantru 🙂 a mozem ju spievat pocas toho ked robim zam zung? A staci ked tu mantru budem spievat 20 min rano pocas meditacie, 20 vecer a pocas dna tak obcasne? S tym ze by som aj pri zam zungu ktory denne robim 45 min.

    Páči sa mi

  17. Samuel8,

    existujú dve školy: jedna (majster Lam) hovorí, že to netreba brať smrteľne vážne a hlavne spočiatku možno stáť v dvojici a rozprávať sa. Druhá (moji učitelia čchi kungu) zas kombinuje státie s vnútornou meditáciou a odmieta kombinovať čchi kung s niečím iným.

    Ja som eklektik a tak niekedy pozerám pri cvičení televíziu, ale vždy mám na ušiach hudbu a zisťujem, že po čase automaticky zatváram oči a už len počúvam a relaxujem.

    Ak vás to berie na odriekanie mantry, vyskúšajte to a ak nebudete mať pocit, že je to to pravé orechové, tak to radšej nechajte.

    Niektoré mantry sa človeku po čase tak zautomatizujú, že ich vnútorne začne odriekať zakaždým, keď nemá niečo naliehavé na práci. A myslím, že to je ten želateľný stav, keď mantra začína zhmotňovať.

    Páči sa mi

  18. Samuel8,
    ak ti to pomôže ja pri žam žungu odriekam gayatri mantru. Tiež to beriem tak že treba využiť čas. Ale priznám sa že tak asi po 10-15 minútach mi vypadne z hlavy a jednoducho len stojím a relaxujem a vnímam tok energie, samozrejme ešte popritom aj slúchadlá na ušiach a počúvam hudbu. 😛
    Mantry odriekam kde mi ktorá pasuje, napríklad pri tibeťanoch sa mi pekne hodí óm táre tu táre 😀 .

    Páči sa mi

  19. Ahoj Helar,chcela by som sa spýtať kedy asi plánuješ pripojiť cviky ba duan džin či pa čuan ťin (neviem ktoré je správne,možno obe:))),lebo už sa rútim k držaniu balóna a bojím sa,že sa nebudem vedieť pohnúť ďalej.I keď držanie balóna budem robiť pár mesiacov,len tak pre info,lebo čo som videla na nete,robia to moc rýchlo a viac cvičení,tak neviem ako to je.A od prírody som zmätkár…Niežeby som ťa chcela náhliť,len sa tak slušne zaujímam:)))A keď začínam už držaním balóna,tak pred tým ako začnem držať balón mám najprv stáť 5 minút wu chi a až potom 5 minút držanie balóna?Či iba to držanie balóna samostatne?Mám v tom trošku zmätok,poplietla som aj tibeťanov tak aspoň toto chcem robiť správne.Ďakujem

    Páči sa mi

  20. Nina,

    toto mi teraz chvíľu potrvá… hodne dlhú chvíľu…

    Normálne to beží tak, že človek niekoľko mesiacov stojí 2-3 min. wu chi a potom 20 minút držanie balóna a ak ešte človeku zostávajú sily a netrasie sa ako pudlík, tak znova chvíľku wu chi. Dovtedy to snáď stihnem aj s tým Ba Duan Ťinom alebo ako sa to píše… proste 8 kusov brokátu.

    Páči sa mi

  21. Takže ak dobre rozumiem (ale asi nie), keď začínam prvý týždeň držaním balóna 5 min., tak pred ním mám stáť wu chi 2-3 minuty?Čiže prvý týždeň začínam 2-3 min. s wu chi a po ňom 5 minút držanie balóna ďalší týždeň zas 2-3 min. wu chi a 10 minút balóna atď…?A potom toto opakujem asi pol roka?Už to chápem?Nakoniec popletiem aj teba…

    Páči sa mi

  22. Hmmm. Lebo ja som cistym wu – chi uz presiel, a ide mi to celkom rychlo .Teraz rano aj vecer davam 15 min wu – chi a hned prepojim na to bez prestavky 15 min na drzanie balonu. Potom minutka oddych a idem na nadhernu 20 min meditaciu, pri ktorej sa citim super. A potom idem hned spat .A koli tomu ze to robim aj rano a vecer tak musim ist spat aj vstavat o hodinu skor 😦 ale co ma znepokojuje, ako ja viem ze to pomaha na pruddenie energie, ale mam sa sustredit aj ako vtahovat energiu nohami a temenom? Alebo nechat veciam volny
    priebeh. Lebo ja si ako keby pomaham a tu energiu si vtahujem chodidlami a vypustam temenom a naopak……a niekedy ked sa hlbsie nadychnem alebo len tak ma tak neprijemnejsie pichne tam pri solar plexe – tam kde sa konci hrudnik a mozno troch nad tym..neviete co by mohlo byt?

    Páči sa mi

  23. mam aj ine cviky ako su tu a tiez sa to tika vnutornej energie čchi kungnechces obrazky s toho???… su tam ako zaciatocne tak pokrocile cvicenia a rozne masaze co sa tika akupunturi pre otvorenie vsetkych 12 tich dutin ktorymi sa chi prepravuje

    Páči sa mi

  24. a prosim ta nemohla by si to cdecko uploadnut na enaky server?? aby som si ho mohol stiahnut? nasiel som neake skladby od Nilla ale neni tam prave henta su tam rozne a kratke

    Páči sa mi

  25. Ahoj Helar.Dnes som začala s držaním balóna,takže som si dala 4 minuty wu chi a 5 minút balóna.SKORO MI ODPADLI RUKY!Nieže by som sa chcela sťažovať,len sa spýtať,či to ,,tiež prejde”.Už nemám problém ustáť to,pri wu chi som sa triasla ako ,,pudlík” už len v posledných minútach.Ide mi to,ale ruky ma sakramentsky boleli a už som necítila to príjemné teplo v nohách.Necítila som absolútne nič iba bolesť rúk.Ani teplo,ani bolesť nôh iba ruky.Rozmýšlala som aj nad tým,že by som ustála hneď na začiatku 10 minút balóna, keby som samozrejme nemala ruky,prichádzam o ten dobrý pocit trasu v nohách.Aj teba spočiatku tak boleli?Nemyslím ako ozajtsnú bolesť ale takú,že ich už nevydržíš držať.Ďakujem

    Páči sa mi

  26. Nina,

    prejde to. Preto sa začína postupne… 😛 Pri držaní balóna si daj pozor, aby si mala ramená celkom uvoľnené ako pri wu chi, aj keď je to ťažšie, lebo ruky sú zdvihnuté. Ale jednoducho zves ramená a posuň ich trochu dopredu. Vtedy ti trupom prechádza optimálne množstvo energie.

    To, že si prestala cítiť energiu v nohách a v panve, je celkom normálne. Je to nezvyklá pozícia, najprv len treba stáť a trénovať svalstvo, až už si telo na nový spôsob státia zvykne, bude treba začať upravovať energetický kanál, aby bol celkom vyrovnaný: rovný chrbát akoby visel za cvernu pripojenú k vršku hlavy z neba 🙂 a celý zvyšok tela akoby visel pod týmto uzlíkom na hlave 🙂 … Viem, znie to divne, ale skús si predstaviť, že si vianočná ozdoba a zavesili ťa za vršok hlavy na vianočný stromček v takej tej “pokrčene” pozícii. No a vtiahnuť zadok a vtiahnuť brucho. To sú povinné cviky.

    Ak sa ti tak bude ťažšie držať rovnováha, skús mierne zaťať prsty do zeme.

    Mimochodom, tak po 4-5 dňoch tie ruky prestávajú bolieť 🙂 .

    (Aha, a ešte jedna vizualizácia – skús si predstaviť, že tie ruky máš zavesené na krátkych nitkách z krku. Niekedy to pomáha. Vôbec, pri tomto cvičení vizualizácie veľmi pomáhajú.)

    Páči sa mi

  27. Ja sa priznám, že som skončila držanie balóna na 15 minútach, teda už takmer 6 týždňov to cvičím len tých 15 minút a nie a nie sa dostať ďalej. Ruky sa trasú, chrbát bolí a energia je v tú ranu včudy. No ale musím priznať, že sa to pomaličky lepší. Ja si pomáham tým, že ruky opriem o ten pomyselný balón. 😛 Je to zvláštne, ale normálne cítim akoby som ich mala o niečo opreté.

    Páči sa mi

  28. tieto cvicenia su dobre hned zo zaciatku som vydrzal v 1 a 2 polohe po 10 minut dneska som dal prvych 15 minut v postoji drzanie brucha vzdy po cviceni si lahnem do postele kedze to robim pred spankom uvolnim cele telo a sustredim sa na cirkulaciu chi asi 2 cm pod pupkom citim ohnisko vnutornej energie pri poriadnom uvolneni citim aj ako prudi mojim telom chce to ale poriadne sustredenie …. potom som sa ucil ako sa pokusit nahromadit veciu cast chi do urciteho miesta ide mi to len je tazke sa sustredit vecinu mi mysel zabludi kade tade a zaspavam………

    Páči sa mi

  29. Majo,

    po žam žungu sa nemá hneď ľahnúť, ale treba sa chvíľu pohybovať. Neviem, prečo to tak je, ale vyslovene to v tej knihe bolo takto napísané. Ani si nesadnúť, ale hýbať sa. Možno sa tým energia pretláča do meridiánov – neviem… Ak si trúfneš, skús si urobiť po žam žungu ešte aspoň 3 opakovania každého Tibeťana a potom si skús ľahnúť.

    To s tým hromadením čchi a zaspávaním – preto sa robievajú meditácie posediačky, lebo sa v nich ťažšie chrní… 😛

    Páči sa mi

  30. Samuel8,

    to grganie a iné telesné procesy (pohyby v črevách, vetry a pod. 😛 ) sú príznakom, že sa veci dávajú do poriadku a že čchi začína optimalizovať trávenie. Práve držanie balóna robí tieto veci, ale už som to zažila aj na čchi kungu, keď sme stáli jednotkový strom (=držanie brucha) a odrazu ktosi parádne “zasmrdel”… 😀 Treba sa s tým zmieriť, patrí to k prirodzenému ozdravovaniu organizmu. Po čase sa to ustáli a prestane.

    Páči sa mi

  31. Aha a este ma napadlo – toto grganie sa mi nestavalo len pri zam zungu, ale niekedy aj v skole alebo len tak na ulici…..jednoducho mi musel prejist vzduch hore hrdlom…je mozne aj ze len tak to islo?

    Páči sa mi

  32. Môžem po žam žungu hrať na tibetskú misku?Aby sa mi energia rozliala do všetkých čakier,ktoré ju majú menej.Lebo po cvičení mám v sebe najviac energie,len sa bojím či sa mi nestratí,keď ju tibetská miska nebude vedieť rozniesť.

    Páči sa mi

  33. Prosim ak sa mozem spitat – to podsadenie panvy…ked sa postavime do statia napriklad drzania balonu – skuste si to – tak teraz mozeme bud vypucit zadok dozadu a tym aj panvu posuniem dozadu a to mude ako keby vyrovnanejsi spodok chrbatu, spevnik chrbat alebo mozeme zadok ako keby spucit dopredu a tym panvu posunieme dopredu a to bude spodok chrbatu ale ako keby zohnuty…prosim ak oto je lebo ja to cvicim tak ze stale chrbat vyrovnavam cize zadok davam dozadu….Dakujem.

    Páči sa mi

  34. Samuel8,

    neviem, či som správne pochopila otázku, ale to podsadenie pánvy sa robí tak, že zadok sa potiahne dopredu a súčasne sa brucho vtiahne dovnútra. Tým sa zruší prirodzené zakrivenie chrbtice a chrbtica sa od kostrče až po lebku vyrovná ako šnúrka. Pomáha tomu slabé pokrčenie v kolenách, ktoré nám umožňuje podsunúť zadok a vtiahnuť brucho. Je to to, čo si chcel vedieť?

    Chrbát má byť celkom rovný. Predstav si to, akoby si visel za najvyšší bod hlavy niekrde z neba a tvoje telo bolo uvoľnené a opustené a voľne viselo nadol – plecia ovísajú a smerujú trochu dopredu, chrbát je rovný a na ňom dole “visia” nohy… Je to takto zrozumiteľné?

    Páči sa mi

  35. Ano je….ja som to 3 mesiace cvicil zle….mal som zadok ako ked si idete sadnut – tak ho vapucite dozadu a nie dopredu ako sa ma pri zam zungu.. Tahalo ma to dopredu – teda do spravnej pozicie ale ja som sa stale narovnaval na to zlé. Ked to skusam ponovom – a teda dobre – mam trochu pocit ako keby som mal chrbat trochu skrceny, ale ked sa na to pozrem, nadvihnem tricko – chrbat je rovny..a zda sa mi ze aj energia ide inak….uplne 0 bodove to nebolo ako som to cvicil zle, ale asi teraz pojde viac energie. Dakujem za objasnenie.

    Páči sa mi

  36. Ahojte , no ja som trosku na inej urovni a neviem ako dalej ale cvicenie zam zung je skutocne funkcne , ja som sa o tom presvedcil ale az na druhy krat , cvicim aj klasickym cvicenim s cinkami ale tolko energie hlavne vnutornej ako zam zung vam asi nic ine nedoda . Ked som to zacal cvicit prvy krat tak som uzival rozne stimulanty na zvysenie energie a mal som neskutocnu energiu no nevedel som z coho , teraz ked som zacal cvicit druhy krat zam zung viem ze je to z neho , ked som to praktikoval prvy krat mal som neuveritelnu fyzicku a hlavne vnutornu energiu , energiu zhmotnovania , tou energiou a kludnou myslou som dokazal za kratky cas zhmotnit vec ktoru som chcel dlhsi cas , podarilo sa mi to behom mesiaca . Bol som z toho trosku mimo , bol som stastny no prestal som cvicit a ono sa to vratilo , preto viem ze to funguje . Teraz cvicim naspat uz tyzden a energia sa vracia , vydrzal som aj 40 minut preto cvicim so zatazou {mam na sebe zavazie} po dobu 20 minut bez problemou no energia pribuda a ja nemozem vecer spat pretoze sa citim ako keby som sa este len zobudil . Viem ze sa mi uvolnuje tok energie a meridiany ale ako mam narabat s touto energiou ? Ako ju mam transportovat do vsetkych cakier ? Da sa alebo ako by som mohol vyuzit tuto energiu na nejake schopnosti ? Ak ma niekto s tymto skusenosti poradte . Dakujem .

    Páči sa mi

  37. Michal,

    skús po žam žungu urobiť ešte 5 Tibeťanov. Hlavne to prvé cvičenie, ale všetky ostatné sú sústredené na rozvádzanie nergie po tele, takže ti pomôžu. Niekedy sa dá pomôcť vizualizáciou – na konci cvičenia vizualizuješ, ako sa ti energia scvrkáva a buď si ju uložíš ako energetický uhlík do oblasti pod pupkom, alebo ju cez nohy vrátiš späť do zeme.

    Páči sa mi

  38. No ja nemam mozno az tak vela energie po zam zungu 😕 ….ale ako zam zung vyrovnava a popripade aj rusi bloky v cakrach? Nahodou keby daco bolo tak to vie vyrovnat? Ale co sa tyka toho vyrovnavania tej emocnej a ostatnych energii to funguje, mna to ukludnu do 2 minut s wu chi.

    Páči sa mi

  39. Heli, prosím ťa, je potrebné aby som cvičila osem kúskov brokátu pred tým ako začnem držanie brucha? Ak to vynechám,môže mi to ublížiť?Len toto by som chcela vedieť a potom vyskúšam a uvidím. Mám pocit, že by som mohla pokračovať aj bez toho,len som sa chcela spýtať skúsenejšej.Ďakujem.

    Páči sa mi

  40. Nina,

    možno sa budem škvariť v pekle za to, čo poviem, ale ja to nerobím. Ochudobňujeme sa tým síce o časť sily, ktorú by sme si inak vytvorili, a o liečivé účinky, ale moja netrpezlivosť nestačí na brokáty i žam žung… a ešte ma to neskotilo 😛 !

    Páči sa mi

  41. Chcem sa spýtať. Vadí pri tomto cvičení to že som fajčiar? ďakujem… S fajčením pomaly ale isto prestávam avšak kým neprestanem a neprečistia sa mi pri športe pľúca asi to vadí.

    Páči sa mi

  42. Unar,

    skutočne nie je ideálne spájať fajčenie a žam žung – ale nie je to dôvod, prečo so žam žungom nezačať 😛 . Proste treba s fajčením praštiť a cvičiť. “Pomalé” prestávanie je okej, ak si povieš, že do dvoch mesiacov nefajčíš a potom to dodržíš. Ak si nestanovíš cieľ alebo ho nedodržíš, jedno ti poviem – nikdy sa nenaučíš ani žam žung. Oboje totiž používa ten istý “sval” – ľudskú vôľu. 🙂

    Páči sa mi

  43. Martina,

    ono to trvá tak týždeň, než si telo zvykne na nový spôsob držania, potom ďalší týždeň, než si nohy zvyknú na záťaž, ale po dvoch týždňoch to ide rapídne hore. 😛 Musím už začať znova aj ja (od októbra minulého roku 0 bodov), lebo už sa neviem ani dostať z tela. 😦

    Páči sa mi

  44. Ja som sa zatial von nedostala cestujem len vizuálne a možno je to aj lepšie a bezpečnejšie. Heli ty nevieš niečo o strážkyni pramena poznania?

    Páči sa mi

  45. anitraM, mas problem s tlakom? My sme sa na Ci Gungu ucili, ze kto ma nizky tlak, ma pri statii dat spicky viac k sebe a kto ma vysoky, dat spicky od seba. Mne to hned pomohlo, ja mavam rano nizky tlak, musim davat pozor aby som nevstala rychlo z postele, cez den je to potom ok. Pri statii sa mi tiez zacala tocit hlava a ako som dala spicky viac k sebe, tak ten stav uz neprisiel. Vyskusaj.

    Páči sa mi

  46. 🙂 Navyše sa tak lepšie stojí. 🙂 Nás učili automaticky dávať špičky trochu k sebe, som rada, že mi niekto vysvetlil, prečo. U žam žungu majster Lam odporúča stáť s nohami paralelne, ale stavím sa, že to kontrolovať nebude… 😀 Ja stávam so špičkami trochu dovnútra – kvôli stabilite.

    Páči sa mi

  47. Niekedy ho mám nižší, keď som chodila na RHB kvôli krčnej chrbtici, lebo som mala 5 stavcou zablokovaných, tak som vela cvičení s naťahovaním svalov na krku nemohla cvičiť, lebo sa mi točila hlava. S tými špíčkami vyskúšam. 😀

    Páči sa mi

  48. Ja ked stavam zam zung, prvu poziciu, po 10 minutach mi zacne brnet prava dlan, hlavne palec. Vlastne pocas statia nebrni, iba divny pocit, ked skoncim zacne dlan poriadne brniet. Snazim sa dlan uvolnovat, no mam ju tak isto ako lavu a lava nebrni. Je to nieco s tokom energie alebo iba stuhnutost svalov?

    Páči sa mi

  49. Samuel,

    daj pozor, aby svalstvo bolo uvoľnené, a to aj svalstvo dlane. Potom daj pozor na to, aby dlaň (a celá ruka) bola nie priamym pokračovaním predlaktia, ale bola akoby ohnutá. Najlepšie je “vytriasť” si ruky pred státím, ak máš pochybnosť, či ruky držíš dobre.

    Ale tieto pocity nie sú nič neobvyklé. Mne napríklad posledný týždeň tlačilo pravý ukazovák nadol. Po asi týždni to prešlo samo od seba, takže možno stačí počkať a problém pominie. Ak to nastane, tak to bola blokáda, ktorá sa postupne uvoľňovala.

    Páči sa mi

  50. Ahojte,
    Žam žung teraz cvičím už takmer 3 mesiace. Chcel by som sa na niečo spýtať. Niekedy, počas toho ako cvíčím (väčšinou ku koncu držania balóna) začínam pociťovať niečo ako zimomriavky…neviem to dosť dobre opísať, ale zvyčajne to príchádza v takých vlnách, ktoré tak prejdú celým mojim telom. A niekedy sa mi zase začne strašne zívať počas cvičenia. Je to normálne alebo robím niečo zle?

    Páči sa mi

  51. Mne sa najmä to zívanie, ale aj chlad stáva, keď sa dostanem do kontaktu s príliš silnou energiou, na ktorú sa telo nevie nakmitať.

    Zimomriavky samy o sebe môžu byť prejav únavy z nehybného státia (niekedy začnú aj nohy “vibrovať”), ale častejšie bývajú oblevy horúčavy. Daj pozor, aby si nemal svalstvo napnuté a stuhnuté. Priebežne sa kontroluj a uvoľňuj ho, aj keby si sa musel trochu pohýbať. Špeciálny bod je šija a ramená – mali by byť trochu “nahrbené” dopredu a ovisnuté.

    Ak si nie si istý, či stojíš dobre, tak si predstavuj, že hore na hlave máš priviazanú šnúrku, za ktorú visíš z plafóna. Zvyšok tela by mal byť v tej polohe, ako keby si videl. Skús a napíš, či pomohlo.

    Páči sa mi

  52. Keď som toto cvičenie skúšala prvý krát tak asi po minúte sa mi rozbúchalo srdce, zakrútila hlava, okamžite som musela prestať a zaspala som asi na 2 a pol hodiny 😀 potom som to skúsila bez dýchania a bolo to v pohode. To dýchanie skúšam často aj bez toho postoju, ale aj tak sa mi vždy pri dýchaní z hlboka zakrúti hlava.

    Páči sa mi

    • Escargot,
      ak si správne pamätám, tak k točeniu hlavy až odpadnutiu dochádza následkom hyperventilácie, príliš hlbokého dýchania. Zmierni. U žam žungu je cieľom stáť, nie váľať sa po zemi! 😆 Proste dýchaj bez námahy do brucha, to je všetko. Nedýchaj nasilu hlboko. Buď sama sebou. Alebo kašli na dýchanie úplne a len stoj.

      Páči sa mi

  53. Som z toho jeleň :D.
    “Chrbát je vyrovnaný, brada trochu pritiahnutá k telu a panva je podsadená, takže plynule prechádza do trochu pokrčených nôh”= Chápem to tak že panva má ísť zarovno s chrbátom. Či panva má ísť čo najviac dozadu? (samozrejme nebudem to tam tlačiť nasilu)…

    Páči sa mi

    • Od koruny až po kostrč sa snažíš dostať chrbticu do jednej čiary, teda panvu sunieš spodnou stranou dopredu, lopatky trochu “hrbíš” dopredu, krk narovnávaš a bradu prisúvaš trochu k hrdlu (=nezakláňaš halvu). Iné vysvetlenie: predstav si, že si zavesený z neba za korunnú čakru a tvoje telo voľne visí nadol. Všetko je tak, ako keby telo viselo, len ono stojí na pokrčených nohách.

      Inak, jeleň je majestátny tvor… 😛

      Páči sa mi

  54. Kukuk! Mozu to cvicit aj deti? Tak 6 az 9 rocne? Nie zeby potrebovali dobit energiu, skor len usmernit… Naviac su alergici a to dychanie do kotlika je ziaduce pre alergikov, ale nosom samozrejme.
    Dakujem vsetkym znalcom.

    Páči sa mi

    • Malo by sa cvičiť nalačno, aspoň dve hodiny po jedle. To môže byť prvý dôvod.

      Druhý môže byť dehydratácia, nedostatočné zásobovanie tekutinami. Ak nepiješ veľa, skús pred státím piť.

      Tretí dôvod môže byť energetický. Ak zle stojíš (nemáš totálne narovnanú chrbticu a plecia posunuté dopredu ako pri hrbení sa), môže sa energia zbierať v solári a robiť tam zle. Ak nevieš, či máš rovný chrbát, skús sa postaviť tak, že sa chrbtom budeš opierať o stenu alebo dvere a nauč sa, ako sa to “cíti”, nech to vieš zopakovať potom aj bez opierania.

      Viac ma momentálne nenapadá.

      Páči sa mi

  55. Dobrý deň Hela, srdečne Ťa pozdravujem a mám otázku. Chcem vyskúšať cvičiť žam-žung. Takmer 3 roky cvičím tak 5 krát do týždňa či-kung – mám za sebou kurz č. 1 a 2. – tak sa chcem spýtať, či môžem začať cvičiť hneď “Plný kruh” po 5 minút, alebo je dôležité aj v mojom prípade začať od začiatku? Ďakujem za odpoveď.

    Páči sa mi

    • Ja by som pokojne cvičila plný kruh. Kedysi som ho cvičila tiež, hoci som nestála “odrážanie lopty” nikdy až 20 minút… Keďže čchi-kung beriem ako nadstavbu nad žam žungom, myslím, že stačí cvičiť samotný čchi kung. Ja sa držím žam žungu hlavne preto, že som sa k nemu d ostala ako k prvému. 🙂 Anjelom bolo jedno, či som stála strom alebo žam žung – pokiaľ som stála. 😉

      Ale s jedničkou a dvojkou by som možno predsa len vyskúšala stáť najprv 20 minút to “odrážanie lopty” (to je totiž v čchi kungu kurz 3 a je to trochu iná práca s energiou). Ovšem ja by som to urobila len zo zvedavosti, či to zvládnem. 🙂

      Páči sa mi

      • Srdečne ďakujem Hela za radu. Áno, trojkový strom – veď práve preto to chcem vyskúšať, že je v plnom kruhu aj ten. Teraz momentálne miesto Stromu cvičím štvrtý mesiac 5. prípravný cvik z dvojky – je to celkom zaujímavé. No láka ma aj tá kombinácia všetkých polôh. Tak ešte raz ďakujem a už dnes vyskúšam Plný kruh.
        Len tak na okraj, od kedy cvičím či-kung, tak čítam Tvoju stránku ((niekto mi ju vtedy ukázal 🙂 )) – je pre mňa výnimočná, nie len články, ale aj komentáre. Spojenie či-kungu s Tvojou stránkou je pre mňa úžasná kombinácia. Naozaj veľmi rada Vás tu všetkých čítam. Ešte raz srdečne ďakujem, pozdravujem a šťastie želám (kedysi si sem napísala – “Šťastie nie je dostať to, čo chceš. Šťastie je chcieť to, čo máš” Mám nesmierne rada tento výrok 🙂 )

        Páči sa mi

  56. Ja som dnes prvýkrát stála wu chi, nastavila som si 5 minút. Prakticky okamžite som začala v dlaniach cítiť teplo a mravenčenie, ako keď posielam reiki. Mravenčenie po chvíli ustalo a zostal pocit výrazného tepla v oboch dlaniach až kým som postoj neukončila. Až mi bolo trochu ľúto, že som si nastavila iba 5 minút. Som fascinovaná :-). Skúsim celý kruh, každý postoj po 5 minútach.

    Páči sa mi

  57. Takže hneď začerstva :-). Celý kruh som nedokončila, dala som 5 minút wu chi a 5 minút držania balóna. Počas druhej päťminútovky som si párkrát upravila postoj nôh a tiež dýchanie do brucha mi až tak nešlo. Znovu som cítila teplo v dlaniach. Ďalšie postoje budem pridávať radšej postupne :-).

    Páči sa mi

  58. Heli, dala som si pred chvíľkou Plný kruh – išlo to fajn, takmer po celý čas som cítila príjemný chlad po celej chrbtici – vlastne ho cítim ešte stále 🙂 Na záver som sa pretrepala ako v Či-kungu a spravila som 5 Tibeťanov – podľa Tvojej rady tu na stránke. No chcem sa Ťa spýtať, či by som mohla po skončení Kruhu zjemniť získanú energiu “zušľachťovaním guličky”? Alebo vhodnejší sú tí 5 Tibeťania? Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  59. síce ide už o staršiu tému, ja sa k žam žung dostávam len teraz, trpím totiž neuveriteľnou únavou a dačo nie je so mnou poslednou dobou v poriadku…hneď ako som sa prvý krát do pozície postavila cítila som na pravej lopatke ako by mi tade červík prechádzal, ako by sa ma tam niekto dotýkal tlačil a púšťal po pár minútach to prešlo, možno sa mi len uvoľňujú svaly alebo čo ale bol to veľmi zvláštny pocit že som sa chcela druhou rukou buchnúť po lopatke nech to prestane, ako keď odháňate hmyz 😀 nom stáť budem aj naďalej, len mám troška obavu z toho že môžem byť na začiatku unavenejšia než pred tým, čo si už fakt neviem predstaviť ako by som zvládala bežné dni potom…

    Liked by 1 person

  60. ahoj,ja som to akurát skúšal,myslím pozíciu držanie balónaa celkom ma bolia z toho kolená :P,ale inak fajn,sranda že pri tomto cviku so si spomenul na knihu od Dana Millmana-Cesta pokojného bojovníka ,v ktorej presne Sokrates spomínal túto polohu z držaním balóna..Príjemné pripomenutie skvelej knihy 🙂

    Páči sa mi

  61. Ahojte. Dnes som začala, 7 minút wu chi. Dýchanie som cvičila už dávnejšie, tak som sa naň nemusela veľmi sústrediť 😉 po celkovom uvoľnení mi zostal ešte asi 1-2 hodiny taký chlad za čelnou kosťou, čo sa zvýrazňoval nádychom..tak som nejak zmätená, či stojím správne :/

    Páči sa mi

    • Lenka, keď v sebe prebúdzaš tok energie, môže sa to prejavovať aj tak, ako píšeš. Skús to pozorovať. Jemne ale odhodlane. Neočakávaj nič, iba sleduj…dýchanie a čo sa všetko pri ňom deje. Skús počúvať svoju intuíciu. Ak chceš, zdieľaj s nami svoje pozorovanie 🙂

      Páči sa mi

      • Lenka, nie žeby sa mi niečo podobné stalo, alebo žeby som poznal nejaké odpovede (akékoľvek) 🙂
        Stávajú sa mi ale iné veci a je možné, že to čo zažívaš, je prejavom znovuobnovenia toku energie v tvojom tele. Ak sa to, čo robíš, cíti dobre, rob to. Ak sa to dobre necíti, nerob to 🙂

        Páči sa mi

Povedz svoj názor