Je vesmír v našej hlave?

calm watersVýskumník v oblasti biomedicíny Robert Lanza patrí k popredným mozgom v oblasti klonovania a zárodočných buniek. V svojej knihe Biocentrizmus rozpútal vášne pre a proti tvrdením, že naše vedomie hrá ústrednú úlohu pri vytváraní vesmíru.

Tvrdí, že veda sa rozhodla pre nesprávny uhol pohľadu, keď na priestor a čas nazerá ako na fyzikálne veličiny a pomocou nich skúma svet. Priestor a čas podľa neho nie sú studené, tvrdé fyzikálne fakty.

Samozrejme, tieto tvrdenia vyvolali medzi fyzikmi vlnu vášní, ktoré on sám prirovnáva k reakciám farárov na výskum zárodočných buniek. So svojím názorom nie je sám – niektorí fyzici ako Richard Conn Henry z Johns Hopkins Univerzity poukazujú na to, že jeho tvrdenia sa zhruba kryjú s princípmi kvantovej mechaniky, v ktorej pozorovateľ do vysokej miery ovplyvňuje kvalitu pozorovaného.

Zvláštnosti v našom vnímaní kozmu sa odrážajú v špekuláciách nad kvantovou teleportáciou, experimentovaním so spätným tokom času a tvrdením, že čas neexistuje nezávisle. Dokladá to aj tvrdenie Stephena Hawkinga, že svet, ako ho poznáme, je výsledkom kvantovej interferencie všetkých možných vesmírov.

Tento prístup má aj svoje nedostatky. Ak totiž budeme len akceptovať, že realita je taká, aká je, pretože to je spôsob, akým ju naše neuróny dokážu vnímať, mohli by sme sa zastaviť na povrchu a nepátrať po koreňoch javov.

V takomto prípade máme dve možnosti: môžeme zozbierať všetky tie doteraz nepochopiteľné aspekty Univerza (napr. temnú energiu, vznik vedomia) ako časť antropického princípu (teda “je to tak, pretože keby to tak nebolo, nemohli by sme to pozorovať”) alebo ako čin vyššej inteligencie (“Boh to tak urobil”).

Ani jedna táto cesta sa nedá presť s použitím vedeckých metód. Žiaľ, ani Lanza neprišiel s návrhom, ako by sme túto oblasť mohli mapovať, okrem odporúčania venovať viac pozornosti neurobiológii a menej vláknovej teórii (angl. string theory; viem, o čo ide, ale neviem to povedať po slovensky; chalani ma v diskusii upozornili, že ide o teóriu strún/strunovú teóriu).

To, že celý vesmír je len projekcia nášho vedomia, tvrdí aj Enoch Tan zo Singapúru, ktorý však na rozdiel od Lanzu nie je vedec, ale len spisovateľ a podnikateľ v oblasti ezoteriky. (So svojimi vlastnými teóriami, ako aj inak?) A tak podľa neho vnímame vesmír ako projekciu cez nás, pretože každý z nás je centrom vesmíru. Neexistuje nijaké “tu” a “tam”, pretože všetko je v bode, kde je Vedomie. Neexistujeme na rôznych miestach, ale len na jedinom. “Tu” a “tam” sa vytvára a vníma ako singularita samotného Vedomia – a tak Vedomie je centrom Vesmíru.

Ťažké kafe? 😛 Tak ešte len počkajte! Vedomie je absolútne nedimenzný program, ktorý simuluje dimenzie. Je to všadeprítomná bodka, ktorá vytvára ilúziu “všade”, keď prakticky existuje len “tu a teraz”. Vo Vedomí existuje jediné skutočné miesto – a to tu. Vo Vedomí existuje jediný skutočný čas – a to teraz. Všetko ostatné vnímame ako “tam” a je to len simulácia, vnímaná z nášho “tu a teraz”. Keď myslíte na priestor a čas, mentálne sa tam okamžite premiestňujete.

V skutočnosti sa vlastne vôbec nepremiestňujeme. Svet okolo nás sa presúva ako naše externé prostredie a veci v ňom sa menia na nové, na ktoré myslíme. To všetko preto, že ide o simuláciu. My sa nehýbeme – hýbe sa všetko ostatné.

Keď letíme lietadlom do inej krajiny, ktorú sme navštívili pred 10 rokmi, tak v skutočnosti zažívaná zmena je zmena simulácie. Simulované obrazy mesta sa zmenili, pretože niektoré domy boli zrúcané a miesto nich tu stoja iné. Simulované obrazy ľudí, ktorých sme stretli, sa tiež zmenili, pretože program Vedomia do nich premieta predpoklad, ako na nich mohol čas zapôsobiť.

Myslíme si, že nemôžeme byť centrom vesmíru, pretože každý nemôže byť centrom vesmíru súčasne. To je len preto, lebo vnímame Vedomie ako separované a individuálne. V skutočnosti Vedomie je tam, kde sme my: ak sme fešák v obleku a pozeráme na fešandu v červenom, tak ju tam vedome “premietame” – a ona “premieta” fešáka v obleku…

Z toho Tanovi vyplýva, že sme viac než len osoba, za ktorú sa považujeme. Sme celý vesmír. Dôvod, prečo vnímame realitu v zornom uhle miesta a času, spočíva v tom, pretože sme Vedomie skoncentrované do jediného bodu na to, aby sme všetko skúmali práve z tohto zorného uhla.

Podobá sa to na počítačový program – simulovaný svet s mnohými osobami, ktoré navzájom interagujú. Za tým všetkým však stojí jediný program, ktorý sa medzi jednotlivými osobami prepína tak rýchlo, akoby ich ovládal súbežne. A jedno Vedomie hrá úlohu všetkých postáv, hoci sa zdajú konať samostatne. Vyzerajú ako separované programy, ale v skutočnosti sú jeden jediný program prepínajúci sa hore-dole medzi nimi absolútnou rýchlosťou.

Vedomie sa môže prepínať absolútnou rýchlosťou, pretože nie je obmedzované hranicami času. Čas je len simulovaná koncepcia, ktorú Vedomie vytvára na to, aby ju Vedomie mohlo skúmať. Predstavte si, že natočíte film s dvomi hercami, ale obe úlohy hráte len vy sami. Najprv nahráte jednu rolu, potom nahráte druhú rolu a preložíte deje cez seba. Vznikne film s dvoma osobami – ale v skutočnosti ste to len vy… Na filme existujete dvakrát v tom istom čase!

Vedomie to nemusí robiť takto zložito – jednoducho sa rozštiepi na mnoho individuálnych verzií seba samého. Všetky tieto verzie sú rôzne súčasti toho istého Vedomia. Keď zmeníme zorný uhol od jedného k druhému, presúvame stred vesmíru medzi nimi. Stred vesmíru je všade a nikde – podľa toho, ako ho vidíme.

Ťažké kafe, desivá predstava – a napriek tomu to znie rozumne… Sme všetci Narayana, ktorý spí a my sa mu snívame. Len my sme medzičasom zabudli, že sme Narayana a nie len tie dočasné útvary v jeho sne…

Čo vy na to?

Zdroj1, zdroj2

151 thoughts on “Je vesmír v našej hlave?

  1. Súhlasím s tvrdením ktoré hovorí :

    ,, veda sa správa ako cirkev v stredoveku, našťastie už nemôže upaľovať.. ,,

    A k článku? Ja si myslím že všetko je ináč ako sa tu domnievame( v tomto tele,vedomí) a my to pritom vieme( duša v barde). Len tu to stále dookola riešia naše úbohé, maličké, hlúpučké, slabučké a preformátované mozočky.
    Veď by bola bez toho nuda nie?
    Ako by zrejme povedal čikitet: ,, tisíc mníchov, tisíc náboženstiev ,, ,, tisíc existencií a tisíc názorov naňu,,

    Páči sa mi

  2. To nevie ani samotný Nárajána , vie to asi len univerzum. Neviem prečo to tak je mňa zaujíma jediné, aby tá existencia bola čo najlepšia a všetky bytosti boli šťastné.

    Páči sa mi

  3. Nadherny clanok. Len by ma zaujimalo ci sa moze stat aby sa nejaky stav vedomia zameral na vsetky naraz, ako jedno vedomie co vnima vsetko, ale nezasahuje do toho.

    Páči sa mi

    • Ako to chápem ja, naše Univerzum je Otec (=”Ra”), ktorý potom zo svojho Vedomia vyčlenil všetko ostatné – anjelov ako “operačný systém”, vesmír ako “program” a individuálne duše ako “premenné”. Ale všetko sa zbieha spätne v jeho hlave. Pri spracovávaní tohto článku som, zdá sa, pochopila aj princíp, ako sa space particum dostalo do tohto časopriestoru a premenilo na archanjela Gabriela… Proste preskúmal space particum a potom ho premietol do svojej “simulácie”.

      Ale existuje ešte jedno “nadradené” Vedomie, to, ktorému hovorím Void alebo Narayana, ktorého súčasťou je Otec. To mi potvrdili aj anjeli. Tam to potom vyzerá tak, že Narayana je Univerzálne a Jediné Skutočné Vedomie 🙂 , jeho “program” (alebo “sen”) je niečo ako Existencia a Otec je jedna z “premenných” v tomto programe.

      No a keďže “ako hore, tak aj dole”, je možné, že každý z nás je pre nejaký vesmír nižšej kategórie tým najvyšším Vedomím, naša psychika je “program” a ak to tak je, nechcime si predstaviť, čo tak asi zažívajú naše “premenné”…

      Inak, je to celkom logická aplikácia Mandelbrotovych “jablčných mužíkov” (fraktálov). 🙂

      Páči sa mi

  4. ja chapem vela veci ( a niektore si beriem z majoho pohladu ) ale zeby bolo vsetko nic a nic vsetko ako chapem len … neviem to povedat daco medzi tym toto A je asi hacik abo ja neviem 😀

    Páči sa mi

    • DonSpanky,
      aj logické myslenie má svoje hranice…sú veci ktoré sa nedajú pochopiť… treba ich jednoducho vnímať/cítiť/vedieť…aspoň podľa môjho názoru…

      Páči sa mi

  5. Ze “vsetko je nic” chapem iba tak ze to “vsetko” je nejaka nehmotna nicota z ktorej vznika energia a z energie formy. Ako ked sa z nicoty, prazdnoty vynori “niečo” – samo sa to z toho “ničoho” zhmotni- pritom je to pocas svojej existencie to samotné “nič” – lebo odtial to vzniklo.
    Inak sa mi to akosi pochopiť nedá…Iba ked si predstavim, že z ticha sa vynori zvuk, z bezfarebnej tmy nejaka farba,….atd co len chcete. Z ničoho sa vynori – niečo.

    Páči sa mi

  6. Vezmi si to takto. Moze existovat absolutne nic ? Ano, ale absolutne nic je forma vedomia. Lebo nic nemoze existovat bez toho aby bolo vyjadrene.Aj nicota potrebuje dokaz svojej existencie v myslienke vedomia. Existuje len vedomie ktore o sebe premysla a obsahuje vsetko v sebe len to vyjadruje v roznich formach. Zaklad vsetkeho je tato mysel stred vsetkeho vsadepritomne vedomie. Aspon podla mna to tak je 😀

    Páči sa mi

    • Presne!!! Absolútne nič je Vedomie, ktoré si neuvedomuje samo seba. Lebo potom si ani neuvedomuje svoju existenciu a nemá sa prečo skúmať. Absolútne nič je v mojom pohľade demencia Absolútneho Vedomia… 😀

      Páči sa mi

      • Krása sledovať rozhovor vás dvoch. To je niečo ako Šíva a Šakti . Akurát s tým rozdielom že oni sa sem tam aj zhodnú.. 🙂
        no dobre som protivný..

        Páči sa mi

      • Takže Absolútne nič je vlastne nič a tým pádom nemôže byť nič ale niečo tam asi bude a ja to musím preskúmať, keď že sa tvrdí že vedomie je vo všeobecnosti všade a vo všetkom, tak že toto je ten povestný kruh šamanov,
        no bol som sa pozrieť na vesmír z vrchu , vyzerá ako korálky jedna malá a čierna a pri nej jedna dlhá ako vajce a svetlá, a tvorí kruh z takýchto tvarov a všetko sa to pohybuje hi hi … tak že ako je to, nevidím nič alebo vidím nič, ale aby som si uvedomoval že tam je nič , musí byť niečo v čom je to nič bude .
        Tak že jedno alebo dve vajcia sú tri vajcia ,to znamená že vesmír vznikol z vajíčka ? 😀

        Páči sa mi

      • čo máš zasa s guličkami rozrobené?
        Takže vesmír sú gule pospájané?
        Hmmm a kde je koniec a začiatok?

        Páči sa mi

      • Čikitet,

        niečo a nič sú slová z dualistického vnímania sveta. Nevieš popísať jedno, ak ti chýba definícia druhého. Nič spoznáš len ako absenciu niečoho a niečo spoznáš len ako neprítomnosť ničoho. Sú to dva póly jednej a tej istej osi – a tá sa asi volá Vedomie. Pretože ak nie je Vedomie, nie je nič, čo by si mohlo uvedomovať existenciu niečoho a ničoho… 😀

        A teraz skok o úroveň vyššie 🙂 – tá os “Vedomie” je asi kruh, pravdepodobne guľa: keď nie je ani trochu niečoho, je už len samé nič a to sa stáva všetkým, teda niečím. Jin a jang. (Vidno na mne posledné dva týždne čítania Zelazneho Amberu 😛 …)

        Mimochodom, po tvojom pohľade zhora na vesmír som dostala chuť na praženicu. 😛

        Páči sa mi

      • ľudia raz opustia vesmír asi okolo roku 5600 nl , tak že asi je to len spomienka na budúcnosť 🙂 a keď že sa zaoberajú kvantovou mechanikou
        a vznikom vesmíru (CERN) aj Slováci, tak ráz pochopíme prečo sme tu a kam sa ženieme v tejto hmote hi hi 😀 😕 A čo sa týka tej reality ,tak toto neoverí nikto pokiaľ to nezažije…. 😕

        Páči sa mi

    • mám pocit, že všetko je Jedno, ale to Jedno má nekonečne veľa vnútorných aspektov, ktoré sa navonok prejavujú úžasným množstvom foriem – niektoré sú veľmi rozdielne /takmer nezlučiteľné/, niektoré sú veľmi podobné /takmer identické/, ale všetky navzájom súvisia a každá je sama osebe jedinečná, ale dokonalosť dosahujú práve vo vzájomnej a optimálne vyváženej Jednote…

      napr. Pes premýšľa: Ten dvojnohý tvor mi nosí dobré jedlo, hladká mi kožušinku, vyčistí mi peliešik… To asi bude BOH !
      Mačka premýšľa: Ten dvojnohý tvor mi nosí dobré jedlo, hladká mi kožušinku, vyčistí mi peliešik… To asi BUDEM BOH !

      Páči sa mi

  7. ja som svoju pravdu našiel v castanedovy a smaragdových doskách a kiež by som mal dosť času na astrálne cestovanie aby som videl aj dačo iné ako len to čo sa dá na zemi vidieť..nuž asi to tak má byť :_) možnosti ktoré vytvorili podmienky nepustia
    love & peace

    Páči sa mi

  8. ZerOqpHerO,
    ahoj, please, ako si sa dostal k smaragdovým doskám? Je ten text niekde na nete v slovencine/cestine/alebo English/ proste nejako zrozumitelne prelozeny?
    Vdaka!

    Páči sa mi

    • karin
      smaragdové dosky sú napísané v písme Atlantídy a je v tom kód frekvencii výslovnosti jednotlivých znakov a postupov v objavovaní pravdy a múdrosti zabudnutého , ak prečítaš 100x tak vždy nájdeš niečo nové a otvoria sa nové dvere k poznaniu a to ešte nie je koniec lebo poznaním hora nepoznaného o ten
      kus desaťnásobne vyrastie “viem že nič neviem” hi hi hi 😀

      Páči sa mi

  9. B(p,q)=r(p)r(q)/r(p+q) 😕 Strunové teórie ,dá sa to napodobniť strihaním papierika zlepeného do kruhu tak aby boli konce opačne, číže rubom k sebe 😀 preto tam nie sú tvary hi hi 😀

    Páči sa mi

  10. Ahojte!
    Minule som sa rozpraval s kamosom, a tiez sme sa dopracovali k podobnej teme, a ja som mu hovoril presne to co je tu napisane (teda ten princip, nie od slova do slova 🙂 ). Je to uplne uzasne! Ja som sa sedliackym rozumom dopracoval k tomuto, a oni tam riesia ktovieco…Samozrejme kamos na vysmial ked som mu to povedal, ale som zvedavy co povie na toto!
    Samozrejme sa mozme vsetci mylit…….

    Páči sa mi

  11. neviem prečo svoj rozum považuješ za sedliacky , ale rozum je na to aby spracovával dostupné informácie a ich kombináciou sa dopracoval k nejakému výsledku , a stretol som chlapa, čo bol tesár a mal 250 IQ , tak že by som sedliacky rozum nepodceňoval hi hi hi 😀

    Páči sa mi

  12. ja bz som len chcel podotknut ze IQ nieje vsetko! Ja mam 135 a necitim sa byt nejak extra neviem co! A Helar ze 74 🙂 . To je blbost. Kto ti to meral? ten sedliak s IQ 250??? 🙂

    Páči sa mi

    • Tomáš,

      nameral mi to oficiálny psychotest na škole… V populácii je vždy nejaká extrémna vzorka obyvateľstva, na ktorú bežné testy nefungujú. Ja k nej patrím. 😛

      Keby ten test robila sliepka, asi by “nahrala” aspoň 76 bodov… takže už viem, prečo nikdy neviem vyňúrať dážďovky! Ja si snáď nezobnem!!!! 😥

      Páči sa mi

      • Helar, ja som si pozeral tvoje IQ a nejako sa divím.
        Môžeš ho môjmu VJ ja povedať? lebo ja neverím tomu výsledku na papieri.

        Páči sa mi

      • Aurík,

        netráp sa… Proste to tak namerali. Rovnako namerali, že nemám talent na jazyky a že nemám na vysokoškolské štúdium. Tak som šla na VŠ študovať jazyky. 🙂

        Nikdy som si nerobila ďalší IQ test, jedine jeden na internete, tam mi vyšlo 121. Všetky ostatné testy, čo som robila, som neurobila. Ja proste neznášam nepresne postavené otázky – to potom neviem, na čo mám odpovedať… Príklad (z internetu): auto vyrazí z mesta A do mesta B, na xx-tom kilometri odbočí doľava a ide yy km. Koľko je na konci svojej cesty vzdialené od mesta A? A mňa automaticky napadne doplnková otázka: “pod akým uhlom sa pripája tá cesta vľavo, na ktorú odbočí?” To autor testu neuvážil… 😦 Takže ja som na svojich 74 dokonca ešte aj pyšná!

        Páči sa mi

      • takže ten test čo si robila si musela asi zámerne pokaziť.
        iq je blbosť dačo určí ale..
        vidíš možno máš iq 115 ale vieš toho viac ako ľudia s YQ 150
        takže iq o schopnostiach nerozhoduje

        Páči sa mi

      • Ja už som trochu mimo týchto vecí. Keď mi (asi následkom chemoterapie) začal odumierať mozog, požiadala som anjelov, aby ho nahradili svojím napojením – a zatiaľ to, zdá sa, dosť dobre funguje… 🙂

        Páči sa mi

      • No veď lebo s inteligenciou 79 by si ledva zapla počítač a písala by si nejak takto :

        Ja byť helar .. takže to musela výjsť capina.

        Páči sa mi

      • Dnes som našla na Yahoo článok o tom, ktoré IQ čo znamená 😛 . Takže tu je:

        75 bieda
        80 obyčajný
        90 podpriemerný
        100 priemerný
        110 nadpriemerný
        120 veľmi dobrý
        130 výborný
        140 výnimočný
        150 nadaný
        160 geniálny

        V komentároch sa k tomu mihli ešte Gaussove distribúcie (to je tá zvonovitá krivka, ktorá hovorí o tom, ako sú jednotlivé veci distribuované v bežnej populácii) a štandardné odchýlky, ale tým som sa ja s mojím IQ nezaťažovala. 😀

        Obvyklé IQ testy vraj priemerne skórujú do 100 s odchýlkou 15%, čiže “priemerné IQ” je od 85 do 115. V Gaussovke to značí, že 68% ľudí dosiahne v IQ teste medzi 85 a 115 bodmi. Od 100 do 115 je polovica tejto hodnoty, t.j. 34%.

        V princípe sú 4 štandardné odchýlky každým smerom (a tomuto nerozumiem, ani keď si o to rozbijem nos 😕 ):
        1 odchýlka je 68% všetkých skóre. Od 85 do 115.
        2 odchýlky sú 95% všetkých skóre. Od 70 do 130.
        3 odchýlky sú 99.7% všetkých skóre. Od 55 do 145.
        4 odchýlky sú 99.99% of všetkých skóre. Od 40 do 160.

        Beriem to tak, že to predstavuje percentá populácie, ktoré sú schopné zaskórovať do daného rozsahu. Ale ja všeličo beriem nejako inak ako zvyšok sveta… 😦

        Väčšina testov považuje vraj za genialitu IQ nad 160, čo je 1 človek v 10.000. Ale iní ľudia v diskusii hovorili (zrejme to závisí od testu, aký robíte), že už 140 stačí na genialitu.

        Zdroj nájdete tu: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090729002711AAWgNnS

        Len jedno mi zatiaľ nie je jasné. Prečo by človek nemohol mať záporné IQ? 🙂

        Potom ešte viem, že existujú nejaké 3 stupne zníženej mentálnej výkonnosti: imbecil (IQ 26-50), idiot (IQ 0-25) a to tretie bude asi debil (IQ 51-70, moron po anglicky). Inde zas bolo napísané, že “idiota možno naučiť, imbecila nie” (som zvedavá, ktorý idiot to písal 🙂 ). A vo Wikipédii som (pod heslom “mental retardation”) našla rôzne stupne mentálnej retardácie: pod IQ 20 je hlboká mentálna retardácia, 20-34 je ťažká mentálna retardácia, 34-49 je stredná mentálna retardácia, 50-69 je mierna mentálna retardácia a 70-79 je na hranici intelektuálneho fungovania. A našli sme sa… 😛

        Páči sa mi

      • no dobre a kam zaradíme červíka ? .. 😉 .. Mág neposudzuje, ale vníma prečo je to tak a je naučený rozmýšľať inak ako je to merané a posúdenia hodné dalo by sa povedať že rozmýšľa zvláštne … 😀 teraz to všetko má akýsi význam , zrejme meranie hĺbky vody, ale čo potom ak zistíme že to väzenie
        práve preto že je väzením má tak malú izbičku …. 😀

        Páči sa mi

      • Neviem, ale červ by asi neurobil IQ test, pretože nevie písať a čítať… 😀

        Podľa mňa je červ dokonalý v tom, ako je perfektne prispôsobený na to, čo je jeho poslaním. Neviem, či červy majú depresie alebo riešia zložité problémy… iste som kedysi bola aj červom, ale už si to nepamätám. Z čias, keď som bola mačkou, viem, že mačky riešia zložité problémy – ako sa zbaviť tej odpornej hryzúcej blchy? 😛 A myslím, že keby počúvali náš primitívny problém o tom, že z mesta A do mesta B ide rýchlosťou x auto, tak si len poklepú pazúrom na čelo… čo je nejaké auto oproti kúsavej blche?!

        Páči sa mi

      • Pamätám si tiež že som bol nejakým červíčkom, ale chvostíkom som vedel
        mrskať veľmi dobre, lebo z 20 000 k tomu vajíčku som sa dostal prvý hi hi hi 😀

        Páči sa mi

  13. Komentár helar: tento “občan SR” nám sem hodil linku na blog, ktorý sa mi totálne bridí, a preto som ju zmazala. Nepodporujem rasovú neznášanlivosť. Kreténi existujú vo všetkých farebných prevedeniach. 😛

    Páči sa mi

  14. čiže keď narayana spí a my ako jednotlivé časti jeho vedomia sa mu snívame (ak to správne chápem) tak sa to týka úplne všetkých bytostí vo vesmíre?

    Páči sa mi

    • Áno. 🙂 Všetci sme jedno a to isté Vedomie sformované do rôznych individuálnych vedomí a skúmajúce seba navzájom. Je to, ako keď ukazovák ľavej ruky skúma prsty pravej ruky (alebo inú časť zvyšku tela) a všetky informácie z ukazováku i z tej inej časti tela sa aj tak zbiehajú v našom mozgu. Pritom ten ukazovák si môže myslieť, že je samostatná bytosť, môže sa tak dokonca aj cítiť; problém nastane až vtedy, keď sa rozhodne, že prežije bez dlane a na konci je mierne prekvapený… 😛

      Páči sa mi

  15. 🙂 vyborny clanok po dovolenke vycistena hlava a hned do nej taka fajn teoria ktorej sa moje vnutro ani moc nebrani.
    Ale naco sa snazim diskutovat ked sa bavim vlastne sam so sebou? 🙂

    Helar perfektne prirovnanie o prstoch ruky…chvalim Ta…a tym padom aj Aurika aj Cikiho aj Stephena Hawkingsa aj pani upratovacku od nas z prace aj vlastne aj sam seba. 🙂 Tato teoria sa mi pozdava. 😉

    Páči sa mi

    • Aaaale 🙂 nezabudne sa na Teba…napriklad dnes mas meniny a ja som sem dnes prisiel specialne kvoli Tebe aby som Ti mohol napisat VSETKO NAJLEPSIE…a vies co? Aj basnicku Ti z Lasky zlozim… 😀

      Filip je ten čo miluje kone,
      ja už ho vidím na magickom tróne.
      Filip ten naháňa astrálnych červov,
      tí pred ním prchajú s parádnou vervou.

      Filip má kľúče od tretieho očka,
      Uvidíš budúcnosť aj tak si ťa počká.
      Nech Anjeli dajú ťi fajnový dar
      a Draci nech zabudnú na každý svár.

      😀 Amen

      Páči sa mi

  16. Ale hadam sa draci nenaseru na takeho neskodneho clovicka ako som ja. 😉
    Vidis pojdem dnes mrknut na siedme poschodie ako sa na mna bude xichtit moj cierny drak ktoreho som tam mal naposledy. 🙂 Asi nebude rad lebo na sedmicke uz som dlho nebol…len po spodnych cakrach sa flakam. : )

    Páči sa mi

      • o_O :
        Velmi známý cheat pro legendární hru DOOM. Pokud jste napsali tento kód kdykoliv během hry, váš hrdina získal nesmrtelnost. Nesmrtelnost byla indikována ve spodním panelu hlavou se žlutýma očima. Cheat bylo možné po opětovném napsání zrušit, pokud jste tak učinili, byli jste zase smrtelní. Dalším takovým cheatem ve hře DOOM byl kód IDKFA.

        Kedysi som hrával doom ete v 3 rokoch na MS-DOS som to drtil :-D.
        Ae necheatoval som ako dáka Lama 😀 prešiel som celú hru ručne stručne 😛 :-D.(Všímate si to ego aké je nulové? :-D)

        Páči sa mi

    • nj dnes ma nič nerozladí hihi to som si ránko povedal a celí deň mám dobrý :-).(Dúfam, že to neskončí tým, že ma helar zaškrtí kyvadlom za spamovanie :-D).

      Páči sa mi

  17. Niečo z filmu 😀

    Celestínske tajomstvo evolúcie

    1.Znova objavujeme, že žijeme vo veľmi mystickom svete
    plnom zhôd okolností a zladených stretnutí, ktoré sa zdajú súdené
    2.čím viac z nás sa prebudí do tejto mystérie , tak vytvoríme kompletne nový pohľad na svet
    -predefinuje vesmír ako energetický a posvätný.
    3.Objavíme, že všetko okolo nás,všetká hmota, sa skladá a má pôvod z Božskej energie
    Ktorú začíname vidieť a chápať.
    4.Z tohto pohľadu, sa ľudia cítili vždy neisto a odpojení od tohto posvätného zdroja
    a skúšali získavať energiu ovládaním druhých.
    Tento zápas je príčinou všetkých ľudských konfliktov.
    5.Jediné riešenie je pestovať osobné znovu spojenie z božským,
    mystická transformácia, ktorá nás napĺňa neobmedzenou energiou a láskou,
    rozširuje našu vnímavosť krásy,a pozdvihuje nás na vedomie
    vyššieho Ja.
    6.V tomto vedomí sa môžeme vzdať nášho vlastného modelu kontrolovania,
    a odhaliť jedinečnú pravdu, misiu,ktorej sa máme účastniť,
    ktorá pomôže ľudstvu vo vývoji do novej úrovne reality.
    7.Pri plnení tejto misie,môžeme objaviť vnútornú intuíciu,
    ktorá nám ukazuje kde ísť a čo urobiť, a ak urobíme len pozitívne
    interpretácie, tak to prinesie prúd okolností,
    ktoré otvoria dvere pre našu misiu, aby sa odhalila.
    8.Ak dostatočné množstvo z nás vstúpi do evolučného prúdu,
    dávajúc energiu do vyššieho Ja každého koho stretneme,
    tak vybudujeme novú kultúru, kde sa naše telá,vyvinú
    do ešte vyšších úrovní energie a vnímavosti.
    9.Týmto spôsobom sa zúčastníme dlhej cesty evolúcie, od Veľkého Tresku
    až po konečný ľudský cieľ:aby sme energizovali naše telá,
    generáciu po generácii, až kým nevkročíme do neba, ktoré nakoniec uvidíme.

    Páči sa mi

  18. Suhlasim s tym ze nase vedomie je sucast vyssieho celku bytia. Ze do istej miery ovplyvnujeme a interagujeme s prostredim na zaklade svojho vedomia.
    Suhlasim s tym ze fyzikalne veliciny mozu sluzit len priblizeniu a pochopeniu zakladnych principov sveta okolo nas.

    So zvacujucim sa zovseobecnenim naseho sveta sa dostavame do uplne inej roviny.

    Nesuhlasim s tezou, ze vesmir je nekonecny.
    Nesuhlasim, ze existuje vesmir ako ho pozname.
    Nesuhlasim, ze existuje cas ako 4 rozmer.

    Relativita ludskeho logickeho myslenia je zaroven jeho najsilnejsou retazou.

    Logika je zamerana na urceni rovnovahy a ekvivalentnosti veci. Logika je algoritmus na opisanie naseho najblizsieho prostredia. Nemozeme primitivnou logikou opisat vsetko.

    Páči sa mi

      • VSETKO ? 😀

        Nikdy nic nevznikne ani nezanikne lebo je to ulozene ako stala informacia ktora nemoze byt odtrhnuta od celku mozme robit co chceme kruh zostane vzdy kruhom kocka bude vzdy kockou a bolest bude vzdy bolestou. A tich informacii ktore su ulozene je nekonecno a nenormalne obrovska cast je este nevyjadrena. Vedomie je ako svetlo ktore prenika cez toto mnozstvo informacii a vzdy narazi na nieco nove a nove. Zarucene sa teda nudit nebudeme 😛

        Da sa predstavit ze by neexistoval kruh ? O.o keby bolo fakt NIC
        Ved kruh musel byt vzdy.. To si vravim ked chcem chapat nieco trvale

        Páči sa mi

      • Groover,

        nesúhlasím s “bolesť bude vždy bolesťou”. Ako človek, ktorý celý život trpel dosť silnými bolesťami, viem, že na bolesť sa dá zvyknúť – a potom ju človek prestane vnímať… Bolesť prestáva byť bolesťou a stáva sa normálom. Všetko je to len vec definície. Ako definujeme bolesť? Kedy začína? Aké prejavy má? Bolesť môže byť pre rôznych ľudí rôzna veličina!

        Ak to platí pri bolesti, neplatí to i pri kruhu? Okej, “kruh je vždy kruh”. Ale ak nie je nič, čo by nebolo kruh, tak slovo “kruh” (ktoré odlišuje tento útvar od iných) celkom stráca význam.

        Slová sú len slová. A späť k bolesti: je to len jeden z dvoch pólov na nejakej osi. Neviem, ako nazveme tú os – a je to jedno, pretože to aj tak bude len slovo… 😛

        Páči sa mi

      • “bolesť bude vždy bolesťou” Ale ty nemusis zostat pri nej,ty na tej osi surfujes. Ked si ju nevsimas alebo pominula je nevyjadrena ale to neznamena ze uz neexistuje. Ked ju prestane vnimat tvoje vedomie ju opusti ale jej schranka zostane tam kde bola presne v tom mieste osi pokial sa k nej zas nieco nevrati. Ale mozno sa pletiem ! Len vravim ze bolest je pre mna ako pocit jedinecna ako kazda ina vec tim cim je. Mi to pripada akoby som povedal ze neexistuje amerika hoci som tam bol ale uz som na Slovensku a nevidim ju. Takto som to myslel s tou bolestou ^^

        Páči sa mi

  19. ujo z davu 🙂
    preco nesuhlasis ze vesmir je nekonecny?
    preco nesuhlasis, ze existuje vesmir ako ho pozname?

    a čikitet,
    suhlasis z nazorom ze VSETKO = NIC ????

    Páči sa mi

      • Táto debata sa mi páči… Pridávam, že v anglickej ezo literatúre sa to “nič” (ktoré sa normálne po anglicky povie nothing) píše ako “no-thing” (čo zas znamená “žiadna-vec/hmota”). Potom je myšlienka v štádiu pred zhmotnením zrejme no-thing 😀 … Ale nepýtajte sa ma, čo tým chcem povedať – neviem… 😛

        Mimochodom, celý minulý víkend sa nás lektor čchi kungu snažil naučiť význam tohto slova, ktoré sa vraj po čínsky povie shen. Išli sme na to krásne, cez jednotlivé súčasti: informácia, energia, priestor, (čas sme myslím vynechali), prázdnota a ja neviem čo ešte a nakoniec “spirit”. A potom na nás spokojne pozrel a s úsmevom hovorí: “no a toto je shen”.

        Páči sa mi

      • v tom prípade máš pravdu že v hladine ” vec a nie vec” to sedí v duálnom chápaní tejto reality a zároveň to chápem
        nie vec=nič=shen=eter ale len na úrovni hmotnej vrstvy videnia okom duality.

        Páči sa mi

  20. Ano Helar. To dava zmysel. Ja som to s tym ze vsetko je nic myslel ako dva poli, ktore su aj tak jedno. Vsetko je jedno. No vlastne ja to myslim trosku komplikovanejsie, a neviem to presne vyjadrit slovami. Ale ved to su jen uhly pohladu, vsak?
    A cikitet – ano v tom pripade som nicim a vsetkym, dobrym a zlym…….

    A Helar, nevies mi poradit, nejake chi kungove lekcie. Chcel by som cvicit chi kung alebo nieco take, ale jeden pan co vyucuje kung fu my povedal ze by som sa to nemal ucit podla knihy, aby som nahodou nieco nerobil zle. On cas ucit este aj chi kung nema, tak hladam niekoho ineho.

    Páči sa mi

  21. A ja k Auríkovi pridám len, že je to tam popísané a nakoľko viem, niet tam čo pokaziť. Keď som sa ja (“ja”=”superdrevo” 😀 ) mohla z knihy naučiť žam žung (pravda, s Gabrielovou pomocou, ale predsa len “hmotne” som bola na to celkom sama 😛 ), tak tie čchi-kungové “stromy” sú skutočne “blbovzdorné”. Úvodné cvičenie je tu: http://www.cchi-kung.net/cchi-kung/materialy/cvicenia-1-stupna

    Páči sa mi

  22. to znamená po prečítaní, že mám tie isté vlastnosti ako VŠETKO ? Ale v tom prípade som výskumníkom jeho, čiže ON =BYŤ a JA som VŠETKO hm 😕 Takže vlastním a skúmam sám seba …. Báááááječnéééé tak že si musím iba spomenúť čo dokážem prežívať lebo JA tvorím a prežívam 😀 a mám slobodnú vôľu hi hi hi hi 😀

    Páči sa mi

    • nuz je neskora hodina, a preto mi asi nedopina ked citam tuto vetu “Ale v tom prípade som výskumníkom jeho, čiže ON =BYŤ a JA som VŠETKO hm 😕 ”

      Ale to ostatne si trafil 🙂

      Páči sa mi

    • Hehe… Sme jedno, ale Jedno sa nevie pozrieť na samé seba, pretože ak je Jedno jediné, ako sa uvidí? A tak čo ho napadne? Vytvoriť iné verzie seba samého a cez tie sa Jediné pozerá na seba a zisťuje, ako vlastne vyzerá…

      Ak Jediné = Existencia a Čikitet je Všetko, tak my ostatní máme po chlebe… 😛 ! Potom sme všetci Čikitet a Čikitet je Jediné! 😀

      Sláva Čikitetovi, ó, Najjedinejšiemu z nás 😛 ! (Do kelu, ale potom čo som ja, keďže sa akosi necítim ako Čikitet?! 😕 )

      Páči sa mi

      • Bóže koľké filozofie, a keď dobehneme do bardy s vyplazeným jazykom povieme si len jedinú vetu ,, sakra zas som to na tej zemi dodr** krch prsk prsk eroooor errorr al . ,, aj tak je to celé úplne ináč a pritom to vieme ale už 350 000 raz si myslíme čosi iné 😀 jáj s vami musí byť dobrá haluz keď nemáte fyz. telo ( tým sa nesťažujem, aj keď ho máte je to s vami na popukanie :D:D )

        Páči sa mi

      • A vlastne je to všetko Jedno… lebo to jedno sa chce študovať zo všetkých dimenzii a náhľadov … tak že máš schopnosti Všetkého
        slobodnú vôľu
        dar tvorenia
        a nevadí že nie si Čikitet 😦
        veď ak študuješ VEC tak pozeráš na ňu zo všetkých strán nie 😀
        a tvoje JA chce život prežívať a nie študovať veď všetko vie VŠETKO
        alebo že by to bolo inač 😕 takže idem to všetko PREŽÍVAŤ hi hi hi 😀

        Páči sa mi

  23. A este par otazok…
    Cize su tam uvodne cviky + velky strom. Tych “stromov je viac? Vzdy pred stromom si mam spravit tie uvodne cvicenia, a az potom robit strom?
    Hmm. mam to trochu popletene. Vlastne nie. Popletene je vyraz, ked mam info, ale som z nih zmateny. Ja nemam ani len poriadne vedomosti. Nuz, idem googlit. 🙂 snad mi to nevyhlada informacia ako pritom ankhu 🙂

    Páči sa mi

    • Tomáš286,

      ja viem o troch stromoch. Jeden s rukami pred bruchom, druhý s rukami pred srdcom a tretí s rukami pred čelom. Tie ostatné cviky sú “prípravné”, teda sprechodňujú meridiány, ako to chápem ja. A cvičenie “tajomný drak víri more” som pochopila ako aktiváciu internej merkaby.

      Na lište vľavo na tej stránke máš záložku Cvičenia a tam nájdeš všetky tri stromy popísané.

      A ešte jedno odporúčanie – sú veci, ktoré sa nedajú pochopiť, ale len zažiť – a na to ich treba robiť. Asi už vieš, kam mierim… 😛

      Páči sa mi

  24. článok som nečítal, len preletel a komentáre už tobôž 😉 ale zaujal ma názov … raz som pozeral dokument kde sa preberalo, či bude vesmír vôbec existovať,- teda časť vesmíru aby som bol presný 🙂 – existovať, ak sa na ňu nikto nebude pozerať, nikto ju nebude vnímať. Bude existovať ? 🙂 Podľa mňa nie 🙂 …

    tu to je … možno raz to dám na youtube v cz…. ešte sa tam rieši kopa iného … vedecko-teoreticky samozrejme 😉

    Páči sa mi

Povedz svoj názor