Toning: liečivý účinok zvuku na hmotu

Všetko vibruje. Ako to vieme? Fyzici nám hovoria, že molekuly, atómy a dokonca quarky sú v ustavičnom vibračnom pohybe. A pretože z nich sa skladá každá hmota, je aj každá hmota v ustavičnom vibračnom pohybe.

A pretože vibrácia podlieha istým zákonitostiam, vytvára vibrujúca hmota isté geometrické obrazce. Podľa dr. Hansa Jennyho, ktorý vyvinul disciplínu Cymatics, sú tieto obrazce dôležité pre naše zdravie. Dr. Jenny dal na kovovú dosku piesok a jej kraj poklepal ladičkou. Piesok sa začal pohybovať, až na doske vytvoril geometrický vzor.

Podobný prípad ukazuje horné video, lenže miesto piesku sa používa soľ.

Iný príklad ukazuje toto video:

Každý zvuk má svoj vlastný geometrický obrazec a každý geometrický obrazec má svoj zvuk. Keď je ľudské telo “rozhádzané”, bunky, molekuly a atómy nevibrujú patričným spôsobom a nevytvárajú “zdravé” geometrické obrazce. A pretože sú prepojené, “nezdravá” vibrácia jednej bunky sa prenáša na okolité bunky a vyhadzuje ich z ich zdravého rytmu. 

Ak do organizmu zavedieme patričný zvuk, bunky sa “znovunaladia” (entrainment) na tento zvuk a začnú vibrovať svojím pôvodným, zdravým spôsobom. Tomuto procesu hovoríme vibračné liečenie (vibrational healing).

Jonathan Goldman tieto účinky ukazoval na vplyve zvuku na kryštáliky ľadu. Na YouTube som našla k tomu videá. Prvé hovorí o tom, aký vplyv má na kryštalizáciu vody, keď sa jej posiela myšlienkami láska (sú tam ilustrácie vody “pred” a “po”). Masaru Emoto dokonca dal vodu do fľaše a postavil ju nad papier s písmom – a vidno tam obrázky kryštálov vody pri slove “láska” a pri slove “ďakujem” a ako protiklad “zabijem ťa”:

Tu sú znova tie ukážky, tentokrát bez filmu okolo:

Potom je tu ukážka vplyvu vibrácie na kvapku vody:

A tento pokus ukazuje, ako voda pri ultrazvuku začína vytvárať “kvet života”:

A tu ešte “domácky” pokus s nádobkou vody postavenou na reproduktore:

A tu niekto nabíja vodu pomocou tibetskej spievajúcej misky:

Prečo je toto všetko dôležité? Pretože aj myšlienky sú istá forma vibrácie. Možno ju nepočujeme, pretože je mimo nášho sluchového pásma, ale ako elektromagnetický impulz mozgu je to vibrácia – a ako vibrácia dokáže ovplyvňovať hmotu. Možno nie tak viditeľne, ako by sme si to priali – ale moje pozorovanie hovorí, že keď nepočuteľnú vibráciu myšlienky “nabalíme” na zvukovú vlnu (napr. mantru), spolu so zvukovou vlnou prenášame aj myšlienky a dokonca ich zosilňujeme… Nie som vedec a preto to neviem dokázať, ale moje pozorovania to dokladajú.

24 thoughts on “Toning: liečivý účinok zvuku na hmotu

  1. Poznáme ja takto nabíjam v miskách vodu 🙂

    A teraz si predstavte ak pôsobí zvuk na vodu, prečo by nepôsobil aj na ostatnú hmotu?
    Takže ja ak si spravím mantru ,, mam otvorene tretie oko” a zacnem ju spievat tak zacne rezonovat a s myslienkou usmernim tok.Tak to tretie oko sa skutocne otvori.
    Je to uzasne vsak?
    Presne pre toto je v chramoch taka atmosfera:-)
    Zvuk meni a transformuje.Preto ked spievate mantru transformujete vase bunky na vyssie vibracie. a mantra sa potom spieva raz tyzdenne preto aby ti tie bunky tu vibraciu udrzali.

    Páči sa mi

  2. Blahoželám Helar,máš skutočne plodné obdobie,tak mi tá skladačka pomaly,ale iste dáva aj zmysel,niet nad to,ak sa dajú nejako racionálne vysvetliťaj nepochopiteľné veci.Odrazu má človek pocit,akoby iba teraz otvoril oči.Začínam rozumieť,prečo symboly majú určité tvary,o čom sú mandaly atd. Ešte mi nie je celkom jasná jedna vec,možno ju tuším,ale radšej by som to počula od teba. Ak je mantra stavaná tak,aby určité hlásky v istom poradí v spojitosti s významom mantry a vizualizáciou pósobili na fyzické aj jemnohmotné telo,prečo je toľko variácií na jednu tému-mantru?
    Aurawiewer
    mne sa páči táto spodná,ale mám veľmi rada aj všetky mantry od Devy Premal.A vóbec , ja od malička mám nesmierne rada hudbu,ktorá sa spieva zborovo,to bola jediná vec,prečo som rada chodila do kostola,ked som bola malá,tie spevy v kostole ma priam fascinovali.Viem o tom,že niekedy v 15.storočí som vyrastala v blízkosti mužského kláštora. Aj v súčasnej hudbe mi viac vyhovuje Kabát alebo Nightwish,ako iné.

    Páči sa mi

    • Saltinka,

      v podstate je jedno, akú “melódiu” mantra má – niekedy stačí brblať ju ako otčenáš. Ide o to, aby zvuky zneli a vibrovali. Začiatočník by mal spočiatku odriekať mantry nahlas. Pozor na výslovnosť – indické “a” je trochu hlbšie ako naše, pripomína skôr maďarské alebo švédske “a”. “E” je zasa trochu na ceste k “i”, ale ten posun nie je až taký dôležitý. U toho “a” zaváži, kde sa vibruje, pretože naše “a” ide skôr do hrdla a do hlavy, kým indické “a” ide skôr do srdca a do solárneho plexu.

      Keď už sa mantra zautomatizuje, možno ju odriekať mrmlaním alebo šepkaním. Keďže ja najčastejšie mantrujem pred zaspaním, zistila som, že ak mantru nemrmlem, vypadnem z rytmu a zaspím alebo mi ujdú myšlienky.

      Predposledné štádium je odriekať mantru potichu v duchu. (Toto vlastne robíme, keď si pustíme do ucha mantru stále dookola – naše podvedomie ju po chvíli začne “spolurecitovať” aj vtedy, keď nepozná jej text.)

      Posledné štádium je zistiť, že hoci sa na mantru nesústreďujem, keď práve nerozmýšľam, beží mi v duchu “na pozadí”.

      Páči sa mi

  3. Tak moja my sme tibet india ty moj guru zlaty 😛 tak musime mat daco spolocne nie?
    pre tych co nevedia ja a eldhwen sme boli spolu v minulom zivote

    Páči sa mi

  4. Saltinka, ja tiež sa neviem nabažiť tejto skladby Nightwish “The Phantom Of The Opera”. Čo tá Tarja Turunen tam stvára so svojim hlasom :-), je úžaasné.

    Páči sa mi

  5. RadhaRaman o.s.
    Vydávání knižních publikací na téma Mantra jógy, meditací, hinduismu, esoteriky, duchova, filozofie a historie.

    http://www.radharaman.net

    Kontaktní údaje:Adresa:
    Gončarenkova 1183/23, 147 00 Praha-Braník
    Mobil: +420 731 560 883
    E-mail: najdete_na@webu.net

    Otevírací hodiny:
    Pondělí – Neděle nonstop

    ———————————————————–

    Dobroslava Bednářová
    Prodej náboženské, psychologické a esoterické literatury, kamenů, šperků, hudebních nástrojů a textilního zboží.

    http://www.knihydobra.cz

    Kontaktní údaje:Adresa:
    Celetná 568/32, 110 00 Praha-Staré Město
    Telefon: +420 224 211 028
    Fax: +420 224 211 028
    E-mail: info@knihydobra.cz

    Otevírací hodiny:
    Pondělí – Pátek 9:00 – 19:00
    Sobota 9:30 – 18:00

    Páči sa mi

  6. Jááááááááááj,:D díky Ja, mám rada všetky ich skladby aj túto si rada dám,občas sa aj zmena zíde, lebo v poslednom čase fachčím na mantrách

    Páči sa mi

  7. Vidíš, sme každý iní. Nie každého “rozvibruje” rovnaká frekvencia. Tak, ako chrámy. Niektorý sa celý roztrasie napr. pri de-mole, niektorý potrebuje niečo iné, aby vibrovali všetky okná, dvere, lavičky… Aj my ľudia rovnako. U mňa tiež neviem podľa čoho, ale nie je to rovnaká hudba, ktorá rozvibruje u mňa srdečnú čakru a po nej už idú všetky – niekedy Tarja so svojím hlasom, inokedy potrebujem niečo iné. Ale tiež sa mi páči viac hudba v zbore. A môžu aj dupať v zbore – to je tiež super, napr. (len treba dobré sluchátka, aby to vyznelo :-):

    Páči sa mi

  8. Ahojte,
    s tou hudbou je to veru zvláštna vec … ja niekedy, ked mám z udalostí “nervičky”, hodím sa na kolieskové korčule, naobliekam sa ako keby bolo -30 a upaľujem … ale, ked si popri tom pustím do uší niektoré rytmickejšie pesničky od Robbi Williamsa, zdá sa mi, že mi v tele prúdi nekonečná energia, akoby ma niekto do chrbta tlačil a hádam aj vzlietnuť by sa mi v tej rýchlosti podarilo 😀 … ked s týmto mojím “besnením” skončím, moje “nervičky” sú zo mňa preč a mne je skveleeee 😀
    a potom si pustím niektorú “energetickú bombu”, čo ste sem hodili a svet sa mi zdá dokonale zariadený 😀
    krásny deň všetkým 😀

    Páči sa mi

  9. Zdravím, snažím sa vypátrat niečo o mojich skúsenostiach s hudbou a chcem sa svami podelit o moju skúsenost. Ked počúvam hudbu (ležím, celé telo mám uvolnené a na ušiach slúchatká, je to pre mňa tá najlepšia meditácia resp. stav aký poznám len pri hudbe). Úplne cítim ako mi celým telom prúdi energia a mám pocit že lietam, myšlienky sú čisté a mám pocit že dokážem všetko na svete 🙂 chcem sa svami však podelit ešte o jednu skúsenosť a ktej dochádza ked’ hudbu tvorím. Som producent (amatérsky) skladám si vlastnú hudbu. Po chvíli ako sa uvolním, vypnutý z času a priestoru, sústredený len na hudbu (napr. hre na piano) začnem mat’ pocit že moje hrdlo ide vybuchnúť (v dobrom slova zmysle). Nieje to bolesť, ani to neni nepríjemné len som to na sebe spozoroval a stáva sa mi to vyslovene len ked’ tvorím vlastnú hudbu. Ako keby sa všetka moja energia z tela nakumulovala práve v hrdle a chcela von. Je to zvláštny pocit, vôbec neviem čo si mám o tom myslieť. Ako náhle prestanem hudbu tvorit’a začnem sa venovať niečomu inému, prípadne hudbu d’alej len počúvam postupne sa tento pocit vytratí. Vedeli by ste mi niekto vysvetliť k čomu a vôbec prečo k niečomu takému u mňa dochádza?? PS: niesom spevák, ani som niekdy nebol ani pri hre na piano či produkcií nespievam, venujem sa len tónom a hudbe 🙂

    Liked by 1 person

    • Je možné (vraví sa), že náš vesmír je hudobný – nech už to znamená čokoľvek 😀
      Krčná čakra = sebavyjadrenie (v mojom vnímaní).
      Je možné, že spevák zatiaľ na 1. pohľad nie si, ale možno budeš mať raz potrebu sa vyjadrovať aj týmto spôsobom 🙂
      Ak ťa baví, čo robíš, rob to. Skúmaj, preciťuj, otvor sa odpovediam a otázkam (spomienkam). Uvoľňuj sa, nechaj pretekať zdroj cez svoje srdce a telo, nechaj vesmír (seba) prúdiť a rozprávať cez seba.
      Je to v mojom vnímaní, obrovské a veľmi napĺňajúce dobrodružstvo 😉
      Hudba, tanec, kreslenie…atď, sú nádherné formy meditácie – seba vnímania a seba vyjadrenia. Palec hore! 🙂

      Páči sa mi

Povedz svoj názor