Narayana: o dušiach a aktivácii Posvätného Srdca

Na YouTube som našla novú nahrávku, pri ktorej je napísané, že je určená na “prebudenie nevyužívaných aspektov v rámci našej DNA a na to, aby nás spojila s energiou Posvätného Srdca Stvorenia” (reč je o Hrit Padma tak na dva palce pod srdcovou čakrou, čo je miesto, kde podľa Indov sídli duša). A ďalej: “pomáha nám integrovať stále sa zvyšujúci prietok kozmickej energie, ako sa dostávame stále hlbšie do evolučného skoku”…

O dušiach

Ešte než sa pohneme ďalej, myslím, že budem musieť trochu pohovoriť o “involúcii” a “evolúcii” duše. Musíme začať tým, že za všetkým sa skrýva jedno jediné, všeobjímajúce Univerzálne Vedomie. Doteraz sme mu hovorili Void, castanedovci to nazývajú Orol a Indovia zas Narayana (alebo po našom Nárájána), ktoré v sebe obsahuje aktívnu tvorivú zložku (=Vedomie) a pasívnu tvorivú zložku (=Energia). Dualita premiešaná v jednom.

Keby ste boli všetko, neviete nič o tom, ako vyzeráte, kto ste, či máte nejaký tvar alebo zloženie – pretože jediná veličina na porovnávanie ste vy sami. A tak čo urobí Narayana? Narayana začne snívať a začne snívaním cielene vytvárať Univerzum v jeho individuálnych prejavoch, aby malo s čím porovnávať.

Ale cez čo bude porovnávať? Cez čo zistí, ako veci v jeho sne fungujú? Potrebuje v ňom mať reprezentantov seba samého, ktorí by boli schopní veci ohmatávať, meniť, tvoriť a ničiť, ale aj zachovávať. Cez týchto reprezentantov by sa Narayana dozvedelo, ako fungujú zákony, ktoré práve sníva.

A tak Narayana začne robiť odštiepky vlastnej energie, umiestni ich do sna a nechá ich interagovať so snom i so sebou navzájom – a prostredníctvom nich sa učí. Keď Narayana odštiepi kúsok energie, tento kúsok energie je ešte stále súčasťou nekonečného mora vedomia (teda nášho Narayanu). Vníma sa tak. Ale aby ho Narayana mohlo použiť, musí “zostúpiť” z mimohmotného sveta, sídla Narayanu, do hmotného. Tomuto zostúpeniu sa hovorí involúcia duše: duša si tvorí telo a stáva sa hmotou.

Involúcia začína v našej korunnej čakre. Tam už duša začína mať pocit hmotnosti, ale ešte stále je to časť Narayanu vnikajúca do sveta hmoty. Vytvára si chrbticu (šušumna), na ktorej konci je mozog a v ňom Tretie oko. V Treťom oku sa vytvára pocit separácie, ale súčasne je to aj miesto pre zjednotenie všetkých nasledovných aspektov do jediného celku, ktorý na konci svojej “púte” vystúpi do korunnej čakry a spojí sa znova s Narayanom. Tvorí sa telo ako “nástroj poznania” a tu vzniká aj duálne vnímanie bytostí, ktoré im umožňuje svet postihovať a kategorizovať: “mužský” a “ženský”, “studený” a “horúci”, “svetlo” a “tma”, “dobrý” a “zlý”. Vytvárajú sa elektrické okruhy ľudského tela, ktoré v ňom vedú energiu: ida ako “mužský” energetický kanál a pingala ako “ženský” energetický kanál. Tieto kanály tečú pozdĺž chrbtice, na ktorej sa nachádzajú energetické centrá – čakry.

Potom ego a duša vkĺznu do vytvorenej chrbtice a pokračujú ňou nadol, do hmotného sveta. Najbližšia zastávka je hrdelná čakra, čakra éteru, v ktorej sa zrodí naše vnímanie času.

Duša a ego zostúpia s perfektným vedomín seba samého do srdcovej čakry. Tu sa duša zastaví a urobí si “chrám”, v ktorom bude odpočívať po celú dobu inkarnácií a to nesmrteľné, božské v nás. Tomuto chrámu hovoria Indovia Hrit Padma, po našom Posvätné Srdce (alebo v kresťanskej časti sveta som už videla aj “Kristovo vedomie”). Z tohto miesta duša pomáha vytvárať zvyšok ľudského tela, ale sama už ďalej nezostupuje. Dochádza k odštiepeniu ega a duše a ego zabúda, že kedysi boli jedno a to isté.

Ešte jedna vec nastáva v Hrit Padme: pretože duša vie, že kozmické ego bude pri skúmaní materiálneho sveta pociťovať bolesť i radosť, dáva mu dva “darčeky”: slobodnú voľbu a vytvára individuálne ego ako “kontajner vedomia”, ktorá sa bude plaviť materiálnym svetom.

Takže z toho bodu už ego pokračuje ďalej nie ako “božské, kozmické ego”, ale ako individuálne Ego a jeho súčasti, Myseľ a Osobnosť. Vytvára spodné čakry: najprv solárny plexus, potom sakrálnu a nakoniec koreňovú. V koreňovej čakre nakoniec uloží kreatívnu silu celého Univerza – energiu kundalíní, ktorá sa tu v podobe hada stočí do klbka a prejde do “zimného spánku”. Involúcia je ukončená.

Druhý stupeň je individuálna evolúcia: získavanie poznatkov o materiálnom svete a ich odovzdávanie Narayanovi v procese života, smrti a znovuzrodenia. Pri narodení najprv ideme do koreňovej čakry. Aby som to urýchlila: počas našich životných skúseností sa prebúdza naša kundalíní a v priebehu mnohých inkarnácií postupne stúpa z čakry do čakry, až dosiahne úroveň Hrit Padma – a vtedy sa rozpamätáme, kto vlastne sme, a začína náš skutočný spirituálny vzostup, na konci ktorého je opätovné splynutie s Narayanom – buď ako energia alebo ako energetická bytosť (teda energetické indivíduum).

(Voľne podľa Thomasa Ashley-Farranda.)

Ako použiť video?

Video je zamerané na prebudenie nášho spojenia medzi Egom a dušou v Hrit Padme. Ak ešte nie sme na dostatočnej úrovni, neuškodí nám – ale nevyvolá v nás hojenie zo znovuspojenia. Ak už sme potrebnú úroveň takmer dosiahli, urýchli naše rozpamätávanie.

Malo by sa použiť tak, že sa uvoľníme a ponoríme sa do obrazov a hudby a budeme pritom zhlboka dýchať. Sústredíme sa na rezonanciu, ktorú obrazy a zvuky vyvolajú v našom tele (hlavne v oblasti srdca). Nebudeme si všímať anglický text, hoci nás bude hodne rušiť 🙂 , ale v duchu si budeme odriekať nasledovnú meditáciu:

Prebúdzam sa voči čistej láske toho božského v mojom vnútri. (Prvý obrázok, zelený)

Vidím lásku a krásu v každej forme života. (Druhý obrázok, hnedooranžový)
Vyžarujem túto lásku a krásu zo svojho srdca.

Som v posvätnom vzťahu so svojou dušou a večným zdrojom života. (Tretí obrázok, fialová slzička)

Som božská mužská energia a božská ženská energia v dokonalej rovnováhe, ktorá sa v srdci spája v jedno. (Štvrtý obrázok, modré V)

Vstupujem dverami do svojho Posvätného Srdca a zažívam skutočnú slobodu. (Piaty obrázok, žltá mriežka so slniečkom)

Pozor: Moja skúsenosť hovorí, že je to veľmi silná vibračná energia! Odporúčam počúvať ju s vyzutými topánkami (v chodidlách sú veľmi silné čakry na príjem vibrácií) a v absolútne nerušenom prostredí.

23 thoughts on “Narayana: o dušiach a aktivácii Posvätného Srdca

  1. Tak toto je uzasna hudba mal som pri nej zvlastny pocit , akoby som si zacal uvedomovat vsetko okolo , citil som sa uzasne , pustam stale dokola heheheh (O: toto je moja hudba …

    Páči sa mi

  2. Čo to so mnou porobilo,zo začiatku sa mi tak rozbúchalo srdce,že som si myslela,že to vypnem,ledva som chytala dych,akoby som sa nevedela nadýchnuť,ale za chvíľku to prestalo a potom mi zostalo strašne teplo,až dusno,celá som sa spotila a to som si ju len raz vypočula,ani som si neodriekala tú meditáciu,nohy mi vibrujú ešte teraz,ale v srdcovej čakre ani v Hrid Padme som nejaké extra pocity nemala.Idem sa naučit ten text a dám si to znova.

    Páči sa mi

  3. Saltinka,

    hudba je veľmi silná a zameraná priamo na srdce. Také strašné teplo a potenie nastáva vtedy, keď energia na obehu narazí na nejakú bariéru a snaží sa ju prelomiť. Možno to boli práve tie nohy – málo otvorené zemniace čakry, ktorými energia nemohla odtekať. U mňa hudba nijaký takýto pocit nevyvolala, keď som si ju znova pokusne pustila, pretože ja mám čakry v chodidlách dobre otvorené. Snažila som sa pri počúvaní “ohmatávať” ostatné čakry a zdá sa, že hudba pôsobí od srdca vyššie, lebo tieto čakry u mňa vibrovali silnejšie.

    Skúste to znova a napíšte, či sa to zlepšilo. Alebo vnímajte pocity z tela (hlavne “mravenčenie”) – to bude to miesto, kde energia pracuje na nejakom bloku.

    Ak by problémy zostali, skúste si pár dní opakovane púšťať Puruša Suktum niekoľkokrát po sebe. Puruša láme bloky lepšie ako čokoľvek iné, čo poznám.

    Páči sa mi

  4. No dnes mám úplne iné pocity, hned od začiatku mi mravenčili nohy,teda chodilá až asi do polovice lýtok,to mi akosi zostalo aj po skončení. Pri tej prvej pasáži som cítila mravenčenie až také drobné ihličky v dlaniach,v dalších častiach mravenčenie okolo krku, chladivo v treťom oku-to predpokladám,že sa ozvali tí moji nacucnutí negatívci,lebo mi to zostalo až doteraz,dýchalo sa mi dobre,ani horúco mi nebolo,ako včera, asi od tej slzičky som cítilia popri chrbtici smerom hore slabé mravenčenie a v tej pasáži už pred koncom v korunej čakre mravenčenie,také do kruhu, akoby ju to ohraničovalo.Ináč vždy, ked si lahnem spat,tak cítim v nej taký silný tlak, až ma to bolí.Ale srdcová čakra je ako partizán,ticho a nič, ani Hrid Padma. Myslíš Helar,že ju mám zablokovanú?A Purušu, ktorú z tých troch,alebo je to jedno? Neviem,či ju zvládnem za 4O dní, vtedy, ked si ju tam dala som vydržala asi týžden s tou najkratšou,ale je pravda,že ma celkom slušne vedela rozvibrovat.Od korenovej po hrdelnú,tu len tak slabo.
    Ozaj Helar, prosím ta tykaj mi,ale ak ti to nevyhovuje,tak sa vrátim k vykaniu.

    Páči sa mi

  5. No ja som si dnes púšťala túto hudbu trošku dlhšie a musím povedať, že mám taký pocit, akokeby bol svet gombička. Neviem to presne popísať cítim vibrácie v okolí srdcovej čakry a taký zvláštny pocit slabosti. Mám akúsi povznesenú uvoľnenú náladu, až sa toho trošku bojím. Možno je to aj tým, že si už niekoľko týždňov púšťam shapeshifer – aktiváciu DNA( asi zle napísané ale je to jedno), všetky 4 CD a hneď potom Harmonies of heart ( neviem odkiaľ to mám, asi z tejto stránky, ale predvčerom mi padli tie CD-čka pod ruku, tak som ich začala počúvať a hneď prvý deň ma doslova priklincovali na gauč, nemohla som sa ani pohnúť, dnes už je to v pohode akurát cítim trošku tlak na spánkoch ). Je to naozaj zaujímavé ako hudba dokáže ovlyvniť náladu človeka. Musím sa priznať, že ja som dovtedy ako som objavila Heline stránky hudbu počúvala veľmi málo alebo vôbec ( nepočujem dobre, tak som si myslela, že to nemá význam ju počúvať, ako som sa len mýlila). Musím povedať, že teraz si deň bez relaxačnej hudby neviem ani predstaviť. Helar, znovu sa musím poďakovať za tieto vynikajúce články.

    Páči sa mi

  6. Saltinka,

    mravenčenie je príznak stúpania energie v kanálikoch/meridiánoch (aspoň ja to tak beriem a zatiaľ mi to vychádza). To, že srdcová čakra nemravenčí, nemusí znamenať blok – skôr naopak. Myslím, že jediný pocit v nej by mal byť taký hrejivý “tok”. (Aspoň u mňa je spojená srdcová čakra s mimohmotnými rovinami a preto nemravenčí, ale len “preteká” z roviny do roviny.) Treba hudbu počúvať naďalej (denne raz), kým sa tento pocit dostaví. Ak máš nejakých negatívcov, tak sa budú snažiť to naťahovať donekonečna, ale prakticky nemajú šancu, ak to nevzdáš ty skôr.

    Tá Puruša: ja robím tú, ktorá je pripojená ako MP3 (od Ashley-Farranda; ten chlap má požehnaný hlas, ktorý človeku rozvibruje ešte aj odoperovaného slepáka 😛 ). Nie je dlhá, tak tri a pol minúty, a dva-trikrát po sebe robí zázraky. Viac nie, to je už “overkill” a vhodné len vtedy, ak chceš dobre a od základu naštvať svojich negatívcov – ale potom rátaj s ich “odvetou”!

    Ak máš v sebe negatívcov, Puruša ich bude postupne vytesňovať na jedno jediné miesto v organizme – to budeš cítiť, lebo tam ti to bude pri jej počúvaní stále na tom istom mieste “mravenčiť” alebo chladiť alebo inak vibrovať (=príznak, že Puruša im dáva na kožuch). No a potom si treba urobiť takú polhodinovú až hodinovú džapu s Purušou stále dookola a “prebiť” ich. Ja sa takto chystám na svoje Tretie oko, pretože už mám plné zuby čakania, až začnem konečne niečo vidieť. (No a stretneme sa v blázinci. Beriem so sebou taroty, takže kto chcete, pridajte sa! 😛 )

    P.S. pre tých, ktorí teraz nevedia, čo s Purušou – kým vám ide energia hore chrbtom a nezastavuje sa v nejakom mieste a nemravenčí, nepichá a inak sa nezdržuje len tam, máte kanály priepustné (možno nie úplne, ale máte ich priepustné). Keď vibruje vždy na inom mieste, tak to je len miniblok z daného dňa, ktorý práve posiela kamsi. Ale keď vibruje stále na tom istom mieste, je to poriadny blok a okamžite by som danú čakru začala ošetrovať hlasovým toningom.

    Rozalka,

    len jedna rada: ak máš problém so sluchom, skús si oprieť nohy (neobuté) o reproduktor alebo v tesnej blízkosti reproduktora. Žúžo!

    Páči sa mi

  7. Tak som si pustila 3x po sebe Purušu a od nóh mi pekne začala prúdiť energia hore, chvíľku som ju cítila v základnej čakre,potom šla dalej ,cítila som ju v každej chvíľu,ale len zozadu, v hrdelnej aj spredu,také slabé mravenčenie, v treťom oku stále cítim negatívcov, to je taký chladný vánok,iné som v ňom necítila a akoby také mravenčenie v korunnej,akoby mi chodili vši po hlave :D. Potom som si pustila toto videjko a bola som celkom prekvapená,lebo som očakávala,či sa nebude správať ako včera,ale napodiv,ináč.Energia šla od nóh hore,základnú čakru som si ani neucítila,od druhej čakry som začala pociťovať mierne teplo ako mi stúpa pomaly hore okolo chrbtice,v srdcovej čakre chvíľu postálo,potom sa pomaly začalo posúvať vyššie do hrdelnej, tú som cítila aj spredu,asi dva centimetre nad miestom,kde vzadu končia vlasy to zastalo, vyššie už nešlo,ani som tam nič nepocítila.Ku koncu sa mi to teplo už rozlievalo nielen okolo chrbtice,ale po celom chrbte,aj po pleciach.Také príjemné teplo,ako ked sa natrieš alpou. Takéto teplo som cítila aj vtedy,ked som si púštala tie videá na aktiváciu DNA-tie,kde su uvedené Hertze.
    No neviem, čo povieš,dám si tú Purušu,aspoň za týždeň,budem si púšťať aj túto hudbu,ako si povedala raz denne a až potom by som skúsila tú džapu.Za ten týždeň by som totiž vedela presne, kde a ako mi energia stojí,alebo preteká,myslím tým,či sa správa stále rovnako,alebo sa mení.

    Páči sa mi

  8. Helar,
    ďakujem. Dakedy som to tak aj robila, len časom som na to zabudla. Stačilo mi aj keď boli repráky položené na zemi. Dnes som si zložila repráky znovu na zem a tie vibrácie sú úžasné. Keďže sedím pri PC takmer celý deň, určite urobím tak ako spomínaš. Zložím reprák na zem a vyložím si nohy. Len musím počkať na syna kým sa vráti z výletu nech mi popripája k veži domáce kino bude to ešte lepšie. Sa teším a dík moc.

    Páči sa mi

  9. Ahoj ,
    chcem sa podelit o pocit z pocuvania nahravky…tak prvy krat to bolo take pulzovanie celeho tela ako by to bol tep tlkot srdca ,druhy krat som citil tlak v tretom oku ,a take pichlave pocity na temene …hudba fayn pohodova

    Páči sa mi

  10. mila Helar,

    pri prvom pocuvani a sledovani tejto nahravky, spolu s hovorenim si uvedenych slov (aj anglicky, cca takmer 3 tyzdne spat som to urobila) som “nic” necitila, ale ten pocit potom bol neuveritelny-lahkost, akoby euforia, stastie, bezdovodne, pokoj, mier, proste neskutocny pocit… trval takmer 5-6 hodin…. , odvtedy som to radsej neskusala… pretoze je potom akosi “tazke” byt v reale 🙂 … stym sposobom, je to OK, citit sa takto? bol to neuveritelny zazitok …
    vdaka za odpoved, naplneny den 🙂

    Páči sa mi

    • Je to v poriadku. V chodidlách sú zemniace čakry, ktoré “ťahajú” energiu zo zeme a odvádzajú do zeme negativitu, takže ak ti pulzujú, znamená to, že ich máš otvorené a nehrozí ti hromadenie negativity v tele.

      Páči sa mi

  11. Naozaj?to je vyborne…ale ako ich mozem mat otvorene ked som ich neotvarala?ide to aj samo od seba?este som sa chcela spytat,ci by som ti nemohla poslat nejake clanky a ci by si ich nemohla zverejnit.mozno by niekoho zaujali a pomohli…mam mnozstvo knih…rada by som sa podelila aj s ostatnymi:)samozrejme s tvojim dovolenim…vyberies,co budes pokladat za vhodne.hm?

    Páči sa mi

  12. Hmotný svet je vytvorený iba preto, lebo sa istá časť duší chcela oddeliť, nie preto, aby Narayan sa sám spoznal. On je vševedúci, on je aj subjekt aj objekt. Hmotný svet je dočasný a pominuteľný, žijú v ňom podmienené duše. Duchovný svet je večný, plný poznania a blaženosti a žijú v ňom oslobodené Duše spolu s expanziami Narayana ( ktorých je omnoho viac ako podmienených ).

    Páči sa mi

    • Nrayn,

      ako si na tom s angličtinou? Poznáš Boba Frissella? Alebo Drunvalo Melchizedeka? Ten vyšiel aj v češtine a myslím, že v knihe I Kvet života sa píše o posvätnej geometrii a o týchto veciach. Je to vysvetlené veľmi pekne, do hĺbky a s napojením na egyptskú mytológiu. Je to vlastne o vzniku všetkého okolo nás aj s tým princípom inkarnácií – alebo ten mám odinakiaľ 😕 ?

      Ak budeš mať možnosť, pozri si to, nie je to hrubá kniha.

      Páči sa mi

Povedz svoj názor