Nováčik v tarote? (2) Pripravujeme si balíček

Kedysi v minulosti som začala robiť články k tomu, ako začať s tarotom. Nedávno som natrafila na internete na stránku, ktorá ma inšpirovala pokračovať v tom. Sekcia Tarot je na tej stránke neprístupná, ale cez “zadné vrátka” sa mi podarilo dostať k článkom, ktoré tam sú. Niektoré veci som už spracovala ako samostatné články (Určenie času v tarote, Tarot a čakry, Farby a tarot), ale teraz sa vrátim k myšlienke “tarot pre začiatočníka” a idem ju rozvíjať postupne ďalej. Štruktúru si budem brať z tej stránky, ale texty musím prerobiť, pretože autorke by sa veľmi nepáčilo, keby som ju “vykradla”. Cvičenia teda radšej budem dopĺňať z mojich vlastných zdrojov a skúseností (ako sme s tým už začali).

Pripravujeme si balíček a tarotník

Prvá vec, ktorú urobíme, bude založenie tarotového denníka. Pretože nemám rada dlhé slovné spojenia, nazvime si ho pre pokoj mojej duše “tarotník”. Budeme si doňho zapisovať cvičenia a budeme si zapisovať aj karty dňa a ich vzťah k danému dňu. Takto sa nám spätne podarí objaviť isté vzorce a individuálne významy, ktoré jednotlivé karty majú pre nás.

Tak, a na to budeme potrebovať nejaký zošit. Nejaký, hocijaký. No a budeme potrebovať… čo? Balíček tarotových kariet.

Ešte nijaké nemáte? Tak to mám pre vás článok: Vyberáme si tarorové karty.

Úplní nováčikovia obvykle začínajú Rider-Waiteovým tarotom, pretože jeho obrázky najjasnejšie zodpovedajú významu kariet. Ale pritom ho veľa skúsených tarotárov nemá rado, pretože poskytuje primálo priestoru na predstavivosť a na vlastnú symboliku. A tak sa často stane, že prvý balíček je Rider-Waite, ale len čo sa naučíte trochu význam kariet a prácu s nimi, prejdete na iný balíček, ktorý vám bude viac vyhovovať.

Najlepšie je, ak môžete ísť do obchodu, kde je jeden balíček otvorený – kde ho môžete vziať do ruky a zistiť, ako naň reagujete. Vyhnete sa mnohým sklamaniam. Ja som si tak podľa obrázkov kúpila napríklad Black Tarot s motívmi od Luisa Roya (tu je dobrá stránka, kde nájdete ukážky rôznych tarotov), ale keď som ho dostala do ruky, boli obrázky na kartách príliš malé a plne ilustrovaná bola len Veľká Arkána a dvorné karty. Nakoniec som ostatné karty z tarotu vyhodila, urobila som si ku kartám svoje vlastné významy (niekedy obrázky vôbec neukazovali to, čo by mala karta znamenať) a čítam len s Veľkou Arkánou a dvornými kartami. Ale bola som sklamaná a k tomu by nedošlo, keby som bola mohla karty vziať do ruky v obchode. Dnes Black Tarot takmer nepoužívam, pretože to sklamanie sa mi spojilo s tými kartami. (Odporúčam ho každému, kto nechce dávať dobré správy.)

Iné karty, ktoré skutočne milujem, sú zas tlačené na takom tenkom papieri, že až prejde finančná kríza, kúpim si ešte jeden balíček, pretože tento sa mi čoskoro odporúča… 😕 Ale to už je život – aj keby som to bola vedela, tento balíček by som si v každom prípade kúpila!

Pozrite sa na balíček. Ako naň inštinktívne reagujete? Niektoré balíčky sú farebnejšie a viac podnecujú našu intuíciu. Niektoré balíčky sa držia istej témy (napr. víl, upírov, astrológie, pirátov a podobne). Ktoré vás priťahujú? Vidíte v nich viac než len ten obrázok? Môžete z obrázku na karte dekódovať jej význam?

Potom v svojom článku som už spomínala, že nie všetko, čo sa volá “tarot”, skutočne aj je tarot. Hlavne: niektoré taroty majú plne ilustrovanú len Veľkú Arkánu a Malú mávajú schématickú. Nie všetky taroty mávajú plná počet kariet. Niektoré majú len Veľkú Arkánu. Iné majú viac kariet: napríklad Tarot of Reincarnation má dvoch Bláznov. Ak ste nováčik, vyberajte si plne ilustrované karty, pretože so schématickou Malou Arkánou by ste sa museli učiť význam naspamäť!

Ako vám leží balíček v rukách? Niektoré karty sú síce pekné, ale príliš veľké alebo príliš malé na to, aby sa s nimi dalo dobre robiť. Ak z balíčka nemáte dobrý pocit, radšej ho nechajte tak.

Možno skončíte s viacerými balíčkami. Každý balíček pristupuje k realite z iného uhla pohľadu a na rôzne typy otázok možno budete chcieť používať rôzne sady kariet. Ja obvykle pracujem s hlavným balíčkom, časovacími kartami, balíčkom pre zlé životné situácie (to je ten Black Tarot, čo som spomínala), balíčkom pre čisto intuitívne čítanie (Tarot elfov) s prevažne pozitívnymi významami (keď má človek depresiu, každé “pohladkanie” duše je vítané), Symbolonom (už nie je tarot) na pochopenie súčasnej lekcie v živote a každý deň si ťahám navyše jednu kartu z ďalšieho netarotového balíčka The Answer Is Simple od Sonie Choquette (je na Mračnej hore v postupne dobudovávanej verzii). Pre absolútne krízové situácie mám ešte jeden tarot, ktorý je taký silný, že ho normálne nepoužívam: Waking the Wild Spirit Tarot. Ten mám ako poslednú inštanciu, keď už si skutočne neviem rady. (A bojím sa ho vziať do ruky, pretože je taký presný, že to bolí. Držím ho pekne v drevenej krabičke, zabalený v navoňanej bordovej servítke, a chodím okolo neho po špičkách 😛 …)

Niektorí ľudia majú balíčky, ktoré používajú len pre seba, a balíčky, z ktorých veštia iným. Ja to nerobím – ten balíček, ktorý mi hovorí najpodrobnejší príbeh, používam pre seba i pre ostatných. Väčšina autorov to síce presadzuje, pretože keď niekto vezme vaše karty do ruky, vkladá do nich svoju energiu, ale mne stačí vždy medzi použitiami balíček “naslepo” premiešať a energia sa z neho týmto vypudí. A pokiaľ ho v rukách mala poriadne negatívna osobnosť, možno ho vyčistiť – napríklad kadidlom.

Cvičenie 1: Ak ešte nemáte svoj vlastný tarot, choďte do obchodu a pozrite si viaceré balíčky. Vezmite ich do ruky. Zisťujte, ktoré z nich vám niečo hovoria a ktoré sú len “potlačený papier”. Čím viac tarotových balíčkov vezmete do rúk, tým presnejší a vhodnejší bude váš výber.

Ak už nejaký tarotový balíček máte, pozrite si ho – prečo ste si ho vybrali? Čo na ňom vás oslovuje? Aký máte pocit, keď ho držíte v rukách? Ak ste ho dostali darom, možno budete predsa len chcieť skočiť do obchodu a zistiť, či by vám nejaký iný “nesadol” lepšie…

Je dôležité vedieť, aký vzťah k svojmu balíčku máte.

Staráme sa o svoj tarotový balíček

Prvá vec, ktorú by ste so svojím balíčkom mali urobiť, je vyčistiť ho a požehnať (t.j. naprogramovať, aby vám prinášal užitočné informácie).

Môžete na to využiť:

  • zasväcovací rituál (nejaké nájdete aj v Bosoráckom receptári)
  • očistu jedným alebo všetkými Elementmi
  • vydymenie kadidlom
  • nechať ho ležať na podobločnici 24 hodín tak, aby ho vyčistilo a naboli tak Slnko, ako aj Mesiac
  • priebežne môžete karty na rýchlu očistu zoradiť podľa čísel (nie je vhodné ako počiatočná očista)
  • môžete karty miešať a spievať nejakú očistnú mantru (napr. Om)
  • ja si ich dávam pod vankúš a zisťujem, čo sa mi sníva, prípadne ich cez lucídny sen programujem istým spôsobom.

Na tej stránke, z ktorej sa snažím veľmi neopisovať, je ešte jeden postup: Apythia, ktorá ju zostavila, si urobí očistnú ceremóniu, pri ktorej berie kartu po karte a pokropí ju slanou vodou a pretiahne cez dym kadidla (očista všetkými štyrmi Elementmi). Ako kadidlo používa šalviu. Ja som pri týchto zasväcovacích rituáloch ešte hovorila aj formulku “Čistím ťa v mene Ohňa a Vzduchu (ponad dym kadidla), čistím ťa v mene Vody a Zeme (pokropiť slanou vodou).”

Apythia (zrejme wicca) potom žiada Bohyňu, Boha a Starších, aby požehnali jej karty, a nakoniec ich vydymí rozmarínom alebo jasmínom, ktoré stelesňujú psychické schopnosti. Požehnaný balíček nechá po 3 dni na svojom oltári a do vrecúška kariet vloží ametyst a horský krištáľ).

Ak balíček používa pre verejné veštenie, robí tento rituál aspoň raz ročne.

Keď som dostala Enochiánske (angelické) karty, bol s nimi spojený iný rituál: za splnu ste zapálili štyri zelené sviečky, dali ste na stôl medzi ne zrkadlo a karty ste jednu po druhej ťahali ponad zrkadlo, tam ste si ju pozreli (dovtedy boli zapečatené) a potom ste ich odložili na mesiac späť do vrecúška a rituál ste po mesiaci opakovali. Až potom sa s nimi dalo začať pracovať.

To, že karty treba znova čistiť, zistíme, keď z nich už nemáme “ten správny” pocit, keď sa nám s nimi nerobí už tak dobre a keď máme problém nájsť v nich význam. Vtedy je dobré ich poriadne vyčistiť. Ale ak ich priebežne (tak raz mesačne) preusporiadame podľa čísla a kedy-tedy necháme na podobločnici, vydrží nám jedno veľké čistenie aj na viac ako jeden rok.

Cvičenie 2: Očistíme si svoj balíček kariet. Ak ho používame už chvíľu, urobíme aspoň priebežné čistenie. Do tarotníka zapíšeme náš pocit z balíčku pred čistením a po ňom.

Kde máme karty uložené?

Väčšina tarotistov ukladá svoje karty v čiernom vrecúšku alebo v drevenej krabičke. To karty chráni nielen fyzicky, ale aj energeticky. Môžete ku kartám priložiť kamene, bylinky alebo čokoľvek iné. Nenechávajte ich voľne položené, keď ich nepoužívate.

Cvičenie 3: Nájdite si miesto, kde budete mať karty odložené. Postarajte sa, aby bolo energeticky “čisté” – vydymením, umiestnením vhodných kameňov a podobne. Ak vaše karty nemali vrecúško, žožeňte si pre ne nejaké.

Keď veštíme…

Väčšina tarotárov kladie karty na nejaký farebný kúsok látky. Jednak sa tým karty chránia pred špinou, jednak farba zvyšuje istý typ psychickej vibrácie. Ja plátno zatiaľ nepoužívam, ale už som rozmýšľala, že komplikovanejšie rozklady si naň predkreslím nezmyteľnou fixkou, aby som ich nemusela nosiť v hlave.

Je na nás, či svoje karty dáme do ruky niekomu inému (napríklad keď preňho veštíme). Pre mňa to znamená, že na kartách pracuje jeho energia, nie moja – teda že výklad je o ňom, nie o mne. Ale už som spomínala, že niektorí ľudia nenechajú nikoho iného, aby sa ich kariet dotkol. Zariaďte sa, ako to vám vyhovuje najviac.

33 thoughts on “Nováčik v tarote? (2) Pripravujeme si balíček

  1. Ďakujem Zeroqphero(vi) za prihrávku 😛 … Presne o tomto je mágia a ezoterika – dostaneš presne to, čo si zapýtaš!

    Takže jedna z prvých vecí, ktoré sa bosoráci učia, je veľmi presne formulovať: svoje žiadosti, ale aj svoje myšlienky, pretože myšlienky zhmotňujú.

    A o tom, ako presne odpovedajú anjeli alebo karty na to, čo sme sa spýtali, a nie na to, čo sme vlastne chceli vedieť, sme sa tu už bavili stokrát… 😛

    Páči sa mi

  2. ja som sa v poslednej dobe zacala zaujimat o taketo veci mimo nas v dosledku udalosti ktore sa mi stali v poslednych rokoch. pravdou je, ze mam vo vsetkom riadny chaos. pravdu povediac, ked som zacala nieco citat, napr o aure potom ma to zanieslo inam a inam az som nakoniec skoncila pri tarote. dostala som dve sady kariet a uz pol roka sa na ne pozeram. nemam odvahu s nimi zacat manipulovat. bojim sa, ze ked zacnem, nebudem vediet prestat a nebudem mat potrebnu mieru v sebe. ja viem, ze sa hovori, kto sa boji, nesmie do lesa. ale nebude to tak, ze cloveka tie karty postupne ovladnu a zacne im prisposobovat svoj zivot? ako ste sa s tymto vysporiadali?
    dakujem.

    Páči sa mi

  3. Strach je veľký a dosť silný nepriateľ skús ho premôcť aj ja som včera skoro vihorel a k ohňu sa priblížím.Čo sa týka toho že by ťa tie karty začali ovládať nemyslím si že by sa to stalo takže smelo do toho a neboj sa. 🙂

    Páči sa mi

  4. Odpovie ti tarotový maniak číslo dva 😀
    Nie karty ma neovládajú a ani ma nikdy neovládali
    je to úplne bezpečné.
    kľudne vešti:P , no pýtaj sa len podstatné veci!

    Páči sa mi

  5. ja som dostala rohringove karty, ktore su nadherne. sama kreslim, tak preto mi take vybrali a druhe su take malinke s knizockou. inak som bola obzerat ine sady a velmi sa mi pacili karty zlateho tarotu. vsade sa pise, vybrat si take ake sa ti pacia. ale predsa len si myslim, ze je treba zacat s neakymi pre zaciatocnikov, ak take nieco existuje.

    Páči sa mi

  6. chcla by som sa opytat tych, co sa zaoberaju tarotom uz dlhsie, ako dlho trva kym sa clovek nauci spravne intuitivne vykladat zoskupenia kariet. ide tam predsa o vzajomne vztahy a prepojenia jednotlivych zoskupeni. nie je to predsa o odrapotani jednotlivych vyznamov. mal by clovek nad tym sediet kazdy den na urcity cas? aby mu to davalo vyznam? dokaze to kazdy, alebo treba na to neaky predpoklad mat v sebe. a ako zistim, ze mi to ide? dakujem

    Páči sa mi

  7. Zistis to tak ze to vyskusas a dlzka sa povedat nedá ja ako som dostal karty do ruky som zacal vykladat.
    niekomu to moze trvat aj roky.

    Páči sa mi

  8. Ahojte,
    Mam otazku. kupila som si tarotove karty a neviem tu najst v tom bosorackom receptari zasvacovaci ritual. a chcem sa opytat, ci si pred prvym vykladom mozem ocistit karty aj vizualizaciou s vlastnym pozehnanim. bude to stacit aj bez zasvacovacieho ritualu? uz sa neviem dockat, kym si urobim prvy vyklad, ale to odkladam prave kvoli tomu, ze este som karty neocistila. a veci ako kadidlo atd. nemam, takze ten ritual si urobit nemozem. a vlastne chcem si urbit nieco take jednoduche a rychle bez nejakych veci, ktore nemam. vie mi niekto poradit?

    Páči sa mi

    • Ja som Luciine karty cistil vizualizaciou dvoch spiral zo zeme do neba ktore odvadzaju vsetku negativitu do zeme a napajaju sa nepretrhnutelnym kontaktom na univerzum, myslim ze taka desat minutova vizualizacia v tvojom pripade by mala bohate stacit.
      takze lava spirala do zeme negativita a prava spirala dohora do univerza
      ak mas vonne tycky nadym ich trochu nad nimi, ja som svoje karty cistil v tibetskich miskach len tie nie vsetci mame..

      Páči sa mi

    • Nieje zac aj nabuduceeee 🙂 A este je vhodne aby si ich raz za cas precistila tak ze okolo nich budes vizualizovat gulu svetla a odriekat om mani padme hum aj to je fajn ja tak cistim nabytok v izbe

      Páči sa mi

  9. Dobry den,citala som vas clanok o tarote pre novacikov..velmi pekne…zaujala ma pasaz o tarote waking the wild spirit…pisete ze sa ho bojite,teda mate pred nim respekt a vraj je velmi presny…ppozerala som na internete,ze je dost drahy tak som si nasla na jednej stranke tie karty a stiahla som si ich…dam si ich vytlacit a dorobim si velkost ktora mi bude vyhovovat…akurat to ma jeden hacik,ze nevem vyznam jednotlivych kariet..bola by som rada keby ste mi poslali nejaky kontakt kde to mozem zohnat alebo po pripade mi napiste ako to vidite vy…dakujem za odpoved…s pozdravom Petra.

    Páči sa mi

    • Ahojky Aurawiewer, ja som ale bosorka, nie bosorak 😀
      Jojo, na amazon.com, jsem koukala, tak je mají, jsou drahé, ale o cenu mi nejde, velmi po nich toužím, cítím z nich sílu, která mě nesmírně přitahuje už na dálku, ale… bohužel nemám s nakupováním v USA žádné zkušenosti, nemohl by jsi mi prosím poradit na jak to?
      Moc Děkuji! 🙂

      Páči sa mi

  10. Děkuji 🙂 A nemáš náhodou na helar emailovou adresu? Chtěla bych jí požádat, jestli bych si je přes ní nemohla objednat, poslala bych jí peníze převodem ze svého účtu na její…ještě jednou moc, moc děkuji! 🙂

    Páči sa mi

    • Rhapsody, ja som si nejaké veci zo zahraničia kupovala cez eurobooks.sk. Zatiaľ som u nich zohnala všetko, čo som chcela, takže ak je to u teba ešte stále aktuálne, skús sa ich spýtať… len neviem, či posielajú veci aj do ČR.

      Páči sa mi

  11. Môžem sa opýtať? keby som si vyrobila vlastné tarotové karty? alebo skôr takú napodobeninu.. symboly ktoré mi niečo hovoria… malo by to fungovať aj tak, že?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor