Mudry pre liečenie 3

Pokračujem treťou časťou “mudrovania” o mudrách. Prvé dve časti nájdete tu:

a malý doplnok navyše: aktivácia čakier mudrami.

Donedávna som si myslela, že obe ruky musia robiť tú istú mudru, aby to bolo účinné. Nuž, zmudrela 😛 som… Existujú mudry aj len na jedinú ruku alebo mudry, kde ľavá ruka robí inú mudru ako pravá. Tento článok bude “zmeska” klasiky pre obe ruky i pikošiek pre každú ruku, takže pripútajte sa – frčíme!

Symetrické a obojručné mudry

Hakini mudra: “Pamäťová mudra”

Pomáha sústrediť sa a podporuje myslenie a duševnú čulosť. Dodáva energiu mozgu. Podporuje spoluprácu pravej a ľavej mozgovej hemisféry. Otvára prístup k pravej polovičke mozgu, kde sídli pamäť, ale aj kreativita a obraznosť. Navyše prehlbuje dýchanie.

Prsty oboch rúk sú roztiahnuté a obe ruky sa dotýkajú končekmi prstov, ale dlane zostávajú oddelené.  

hakini_mudra

Ak chceme aktivovať aj druhé centrum pamäte v našom hrubom čreve (podľa taoistickej jógy ide o náš “druhý mozog”), posunieme prsty pravej ruky oproti ľavej o jeden: pravý ukazovák sa opiera o ľavý palec, pravý prostredník o ľavý ukazovák atď. Pravý palec spojíme s ľavým malíčkom.

Hakini mudru možno robiť kedykoľvek a kdekoľvek: keď si potrebujeme na niečo spomenúť, keď sme stratili niť rozhovoru a potrebujeme nadviazať, spojíme špičky prstov, pohľad nasmerujeme nahor, pri nádychu oprieme špičku jazyka o podnebie a pri výdychu ju spustíme nadol. Zhlboka sa nadýchneme a mali by sme sa okamžite rozpamätať.

Ak sa potrebujeme dlhší čas koncentrovať alebo podporiť činnosť mozgu, posadíme sa tak, aby sme sa pozerali na západ, a urobíme mudru. Nohy pritom neprekrižujeme.

Detox mudra: mudra na vyplavenie jedovatín z organizmu

Zbavuje telo nazbieranej negativity a balastu – fyzického i emocionálneho.

Palce na každej ruke oprieme o vnútornú stranu prsteníka tesne nad koreňom.

detoxification-mudra1

Túto mudru robievame počas oddychu a po dobu, keď ju cvičíme (3-5 dní) si upravíme stravovanie: ráno jeme ľahko stráviteľný chlieb a pijeme bylinkový čaj, na obed a večeru si doprajeme ryžu alebo zemiaky a dusenú listovú zeleninu. Medzi jedlami pijeme čaj alebo vodu (voda je vhodnejšia). Môžeme použiť aj zemiakové obklady, ktoré tiež vyťahujú toxíny z tela. Takýto obklad môžeme umiestniť na pečeni alebo iných bolestivých častiach tela: uvaríme zemiaky v šupke a roztlačíme na masu, zabalíme do bavlnenej handričky a položíme na dané miesto na tele; okolo sa omotáme teplým uterákom. Obklad takto držíme asi 30 minút. Po celý čas robíme detoxifikačnú mudru.

Takisto duševne si počas robenia mudry spravíme pohodlie – vyprázdnime hlavu od myšlienok a čokoľvek bolestivé alebo negatívne príde, to necháme prejsť a rozlúčime sa s tým. Môžeme pritom použiť afirmáciu: “Vkladám svoj osud do božích rúk – všetko bude dobré.”

Túto mudru treba robiť pravidelne.

Priedušková mudra

Lieči priedušky a dýchacie cesty. Používa sa pri akútnych záchvatoch astmy (používa sa takých 4-6 minút, potom sa cvičí mudra na astmu, až kým sa dýchanie neukľudní) alebo ako dlhodobá liečba, kde sa 5x denne cvičí 5 minút priedušková a ďalších 5 minút astmová mudra (popísaná nižšie).

Malíček oprieme o koreň palca, prsteník o horný kĺb palca a prostredník o bruško palca. Ukazovák napriamime.

priedusky

Ľudia s dýchacími problémami často trpia aj vnútornou osamelosťou, izoláciou, smútkom a majú sexuálne problémy. Často tieto pocity prekrývajú humorom, čo však len zvyšuje stres a zlé dýchanie prekáža v rýchlom odbúraní stresových hormónov. V takomto prípade je potrebné priznať si svoje negatívne pocity, precítiť ich v meditácii a potom ich nechať pominúť. Uvedomme si, že tieto pocity prichádzajú vo vlnách – chvíľu sú a potom pominú. Ich príčinou je plytké dýchanie, nie naša neschopnosť! Ak je človek nútený dýchať len plytko, nedobíja sa dostatočne sa jeho energetická “batéria” a tento nedostatok sa prejaví nielen fyzickou slabosťou, ale aj emocionálnou labilitou. Strach, smútok, nespokojnosť, precitlivelosť sú potom následky plytkého dýchania.

Preto keď uvoľníme dýchacie cesty mudrou, mali by sme pokračovať dychovými cvičeniami, ako sa používajú v bojových umeniach – dýchaním do brucha. Pri nádychu sa brucho vypučí (povolíme svalstvo), držíme dych nejakých 5 sekúnd a vydýchneme tým, že stiahneme brušné svalstvo a dych z tela “vypudíme”; ako posledné vyprázdnime horné laloky pľúc pod kľúčovými kosťami Potom počkáme, až sa nám bude chcieť znova nadýchnuť, a pokračujeme.

Astmová mudra

Táto mudra sa kombinuje s prieduškovou mudrou. Jej použitie je popísané pri prieduškovej mudre vyššie.

Prostredníky oboch rúk zohneme a oprieme nechtami o seba, ostatné prsty sú narovnané. Robíme 4 minúty 3x denne.

asthma-mudraastmova-mantra

Ak trpíme astmou, za studeného počasia nedýchame cez ústa, lebo sa nám zapália priedušky. Takisto sa snažíme neponáhľať a vyhýbať stresu, pretože oboje aktivuje činnosť nadobličky a tá začne vylučovať adrenalín, ktorý zas podporuje zúženie a zahlienenie dýchacích ciest. Jeme ľahkú stravu a málo mäsa (raz týždenne stačí). Vyhýbame sa mliečnym výrobkom, rajčinám, štipľavému koreniu a kiwi. No a nefajčíme.

Vyhnime sa liekom, ktoré oslabujú imunitný systém (napr. antibiotikám). Robme dlhé, pohodové vychádzky, aby sme do organizmu dostali dostatok vzduchu. Cvičme aspoň raz týždenne (jógu, strečing) a dostatočne odpočívajme. Naučme sa stanoviť si hranice a dodržiavať ich. Nenechajme si naložiť viac, ako unesieme, a nesnažme sa udržať celý svet a priľahlý zvyšok vesmíru na našich pleciach.

Garuda mudra: “Mudra sily a nespútanosti”

Zvyšuje intuíciu a umožňuje nám komunikáciu so svetom duchov.  Posilňuje a vitalizuje orgány a krvný obeh. Pomáha pri vyčerpanosti. Robí sa trikrát denne 4 minúty.

Pravá dlaň sa položí na chrbát ľavej ruky, prsty sa natiahnu a palce sa zaháčknu. Dlane sú obrátené k telu, ruky sa opierajú o telo vo výške sakrálnej čakry. Takto vydržíme po dobu asi 10 nádychov. Potom presunieme ruky na pupok a zasa tak zotrváme po dobu 10 nádychov. Potom ruky posunieme k spodnému koncu hrudnej kosti a zasa zotrváme po dobu 10 nádychov. Nakoniec presunieme ruky na horný koniec hrudnej kosti pod hrdlom a obrátime ich v smere ramien a roztiahneme prsty.

garuda3

Mimochodom, Garuda je chiméra boha Višnu v podobe človekoorla: má zlaté telo, bielu tvár, červené krídla, mužské telo a hlavu orla. Na hlave má korunu a je taký veľký, že dokáže zatieniť Slnko. Tu je obrázok “požičaný” z Wikipédie:

garuda_by_hyougushi_in_delhi

Symbolizuje prudkú, nespútanú a niekedy ničivú silu, rýchlosť a šikovnosť v boji. Obrovská sila a málo súcitu. Hovorí sa, že keď sa vyliahol z vajíčka, rozpútalo sa na Zemi také peklo ako na konci každého zemského cyklu a bohovia ho museli poprosiť, aby sa “svrkol” na únosnú veľkosť.

Našla som Garuda mudru v ešte jednej forme, označenej ako “taarkša mudra”, a tam bol postup nasledovný: ruky dáme chrbtami k sebe, zaháčkneme malíčky (tvoria chvost Garudu, mystického Vtáčieho boha), spojíme palce (tvoria zobák Garudu), zvyšných 6 prstov tvorí Garudove krídla:

garuda-taarksha

Ušas mudra: “Stimulátor sakrálnej čakry”

Vytvára všeobecný pocit  pohody, spokojnosti a pokoja, uzemňuje a súčasne spúšťa produkciu endorfínov. Má jemné protidepresívne, optimistické pôsobenie a tak dodáva silu pra nové začiatky, pre uzatvorenie minulých skúseností, poučenie sa  a vykročenie k novým obzorom. Sústreďuje nás na možnosti, nie na problémy. Dodáva nádej a chuť začať znova so správnou dávkou sebadôvery. Pomáha rozprúdiť kreativitu a zvyšuje sexuálnu energiu. Funguje ako katalyzátor pri nových projektoch.

Ženy ju robia tak, že prepletú prsty oboch rúk tak, že dlane smerujú nahor a pravý palec spočíva v krúžku z ľavého palca a ukazováka:

mudra_ushas

Muži prepletú prsty oboch rúk tak, že dlane smerujú nahor, pravý palec spočíva na ľavom a zľahka naň tlačí:

ushas-flip

Toto rozdielne robenie mudry sa zakladá na tom, že mužská a ženská energia rotujú rozdielne.

Pri robení mudry zložíme ruky do lona a sústredíme sa na oblasť sakrálnej čakry. Vtiahneme pupok dovnútra. To pomáha cirkulovať energiu v oblasti sakrálnej čakry. Robiť mudru možno hocikde, aj večer pri televízii. Robieva sa niekoľkokrát denne po 10 minút.

Matangi mudra: “Aktivátor solárneho plexu”

Matangi mudra zlepšuje predovšetkým trávenie. Okrem toho pomáha liečiť traumatické nemoci. Aktivuje solárny plexus a vyvažuje jeho energiu. Posilňuje element Drevo v organizme, ktorý predstavuje nové začiatky, a element Zem, ktorý predstavuje intenzitu života. Pomáha pri problémoch so srdcom, žalúdkom, pečeňou, žlčníkom, slezinou, pankreasom a obličkami.

Upokojuje srdce a znižuje vnútorné napätie.

Cvičenie tejto mudry pomáha odstrániť nešpecifikovateľné bolesti a napätie v sánke.

Robí sa tak, že ruky zopneme v oblasti solárneho plexu (žalúdka). Prostredníky sú narovnané, ukazujú nahor a dotýkajú sa, zvyšné prsty sú prepletené. Počas cvičenia sa sústreďujeme na dych v oblasti solárneho plexu.

mudra_mantangimatangimudra

Robí sa trikrát denne po dobu 4 minút.

Dharmačakra mudra: “Koleso prechodu”

Táto čakra symbolizuje Budhovo prvé učenie po osvietení a otočenie kolesa dharmy. Ruky tvoria dva kruhy a v hinduistickej mytoógii kruh symbolizuje zavŕšenie. Tieto dva kruhy symbolizujú učenie o nesmrteľnosti. Ľavý prostredník – Saturn – predstavuje prechod z jedného života do druhého, zmenu života, smrti a znovuzrodenia.

Na oboch rukách spojíme palec a ukazovák. Pravú ruku si dáme pred hruď vo výške srdca, dlaň smeruje nadol. Ľavú ruku priložíme dlaňou smerujúcou nahor, pričom prostredník ľavej ruky spojíme so špičkou pravého palca a ukazováka. Výsledok vyzerá takto:

dharmacakra

Tu je video, ako treba urobiť Dhakrmačakra mudru:

Našla som ešte jeden popis, kde sa palce a ukazováky oboch rúk spoja a potom sa priložia navzájom:

mudra_dharmachakra

Napriek mojej snahe sa mi nepodarilo vyhrabať, na čo by mohla byť dobrá zdravotne, ale spirituálne vraj urýchľuje prechod od neosvieteného stavu do osvieteného.

Našla som, že pri jej robení máme dýchať pomaly a zhlboka.

Bhramara mudra: “Protialergická mudra”

Táto mudra je dobrá pri alergiách (hlavne na mäso, kiwi, rajčiny, červenú papriku a jahody). Obnovuje zdravú vnútročrevnú flóru. Veľmi účinne predchádza napuchaniu nosných slizníc. Výborná po období, kedy človek musel brať antibiotiká.

Ukazovák sa “zroluje” ku koreňu palca a špička palca sa priloží zboku k nechtu prostredníka. Ostatné prsty sú uvoľnene napriamené. Robí sa oboma rukami 4x denne po 7 minút.

bhramaramudra

Rudra mudra: “Ovládač solárneho plexu”

Pomáha pri závratoch, zlepšuje krvný obeh a pomáha pri nízkom krvnom tlaku. Uvoľňuje blokované cievy, zlepšuje zrak a dýchanie. Pomáha dostať pod kontrolu stravovacie návyky. Prináša jasnosť myslenia a koncentráciu.

Používa sa pri napätiach každého druhu alebo pri vyčerpaní.

Robí sa oboma rukami. Ukazovák a prsteník sa špičkami oprú o špičku palca, ostatné prsty sú napriamené.

rudra_mudra 

Surahi mudra: “Reuma a nachladnutia”

Pomáha pri reumatických zápaloch, pri nachladnutí a vírusových infekciách. Bystrí intelekt.

Spájame malíček jednej ruky s prsteníkom druhej a naopak. Ostatné prsty sú vystreté a nedotýkajú sa.

surahi_mudra

Šakti mudra: “Mudra na dobrý spánok”

Ukľudňuje, ukľudňuje oblasť brucha a podbruška a prehlbuje dych, čo je veľmi výhodné v období stresu, nervozity, strachu, pri menštruačných bolestiach alebo pri kŕčoch v bruchu.

Obojručná mudra. Palce skrčíme do dlane a prikryjeme ukazovákom a prostredníkom. Potom spojíme brušká prostredníkov a malíčkov tak, aby vytvorili “zobák”. Ruky sa okrem týchto dvoch bodov nedotýkajú. Ruky držíme vo výške srdca a sedíme alebo ležíme pohodlne niekoľko minút. Uvoľníme brucho. Dýchame zhlboka a sústredíme sa na dlhé, spomalené výdychy.

shaktimudra

Môžeme robiť hocikedy a hocikde, keď máme chvíľku času – posediačky, postojačky, pri chodení. Robí sa najmenej 5 minút, pri silných symptómoch až 15 minút.  Pri prevencii robíme trikrát denne 12 minút.

  

Mudra na kontrolu emócií

Používame ju, keď potrebujeme konať uvážlivo, racionálne a chladne vo vypätej situácii.

Pravou rukou urobíme päsť, ale palec odstáva navonok. Ľavou rukou chytíme tento palec a prsty ľavej ruky okolo neho zovrieme do päste:

emocna1   emocna2

Držíme dlhšiu dobu v tejto pozícii. 

Mudra na posilnenie imunity

Túto mudru robíme 3 minúty 6x denne. Spojíme špičku palca a prostredníka a špičkou ukazováka pritlačíme zľahka horný článok palca v mieste medzi nechtom a kĺbom.

imunita

Imunitu posilňuje a proti nachladnutiam chráni aj apan mudra robená niekoľko minút oboma rukami, ktoré voľne spočívajú v lone.

Mudra na stimulovanie krvného obehu

Zvyšuje vitalitu v prípade podchladenia, únavy a vyčerpanosti.

Pravým palcom pevne stlačíme stred ľavej dlane, kým ostatné prsty pravej ruky držia ľavú ruku zospodu. Držíme stlačené asi 1 minútu.

krvny-obeh

Maha sakrálna mudra: “Mudra na menštruačné bolesti”

Zmierňuje ťažkosti v podbrušku, napríklad črevné kŕče a menštruačné bolesti. Pomáha vyprázdňovať “lenivé” črevo a pomáha pri problémoch s prostatou, maternicou alebo močovým mechúrom.

Robí sa oboma rukami. Končeky prsteníkov sa spoja, malíčky sa dotýkajú palcov, ostatné prsty sú narovnané. Túto pozíciu držíme počas 10 nádychov. Potom premiestnime prsteníky na palce a malíčky sa dotýkajú, zasa pozíciu držíme po dobu 10 dychov.

mahasacral

Robí sa aspoň 3x denne alebo podľa potreby.

Lotosová mudra: “Mudra srdcovej čakry”

Je symbolom čistoty. Robieva sa v časoch samoty a beznádeje. Posilňuje v organizme element Ohňa. Uvoľňuje nazbierané napätie v tele.

Ruky držíme vo výške hrude a priložíme k sebe, spodná časť dlaní sa dotýka, prsty smerujú nahor a končeky prstov oboch rúk sa dotýkajú (“vytvorili sme lotosový puk”). Prsty roztiahneme (“roztvoríme lotosový kvet”) a spojíme špičky oboch malíčkov a špičky oboch palcov. Po štyroch hlbokých nádychoch prsty uzavrieme tak, že nechty oboch rúk sa spájajú (“uzavrieme lotosový puk”). Potom spojíme chrbtovú stranu prstov, chrbáty rúk a nakoniec necháme ruky voľne visieť nadol. Nakoniec z nich znova vytvoríme lotosový kvet a pokračujeme niekoľkokrát po sebe.

lotusmudrafoto  

Drží naše srdce čísté a otvorené bezpodmienečnej láske. Otvára nás Slnku a Stvoreniu.

Pušpaputa mudra: “Otvárač srdca”

Dáva nám pocit otvorenosti, bezproblémovosti, ľahkého dávania a prijímania. Otvára srdce láske a súcitu a hojí emocionálne rany. Pomáha v konfliktoch s inými ľuďmi hľadať nám najschodnejšie riešenie.

Sedíme pohodlne so zatvorenými očami. Ruky obrátime dlaňami nahor a trochu prehneme, aby pripomínali misky. Spojíme ich malíčkovou stranou. Malíčky a špičky prsteníkov sa dotýkajú.

pushpaputa-mudra

Prasanna mudra: “Mudra na  vlasy”

Spomaľuje vypadávanie vlasov, zvracia stratu farby vlasov, odstraňuje rozštiepené končeky vlasov. Zlepšuje celkový stav vlasov, dodáva im na lesku a objeme.

Ruky zdvihneme do výšky hrude. Palce sú narovnané, ostatné prsty pokrčené a trieme nechty jednej ruky s nechtami druhej ruky navzájom 5-10 minút  po dobu 30 dní.

prasanna

Parivatan mudra: “Mudra zdravého spánku”

Táto mudra nás po troch dňoch cvičenia zbaví nespavosti a nočných mor. Obnovuje zdravý spánok, telo si oddýchne a zvýši sa jeho energia a odolnosť.

Ľahneme si na chrbát. Zopneme tuho ruky, prsty sú prepletené. Potom prstami ľavej ruky tlačíme na chrbát pravej ruky a naopak. Opakujeme 27 krát.

parivatan

Dynamická mudra

Táto mudra ukľudňuje nervy a zvyšuje duševnú pružnosť.

Rovnomerne, nenásilne dýchame. Pri každom výdychu oprieme o palec špičku jedného z prstov. Pri nádychu prsty zasa roztiahneme tak, aby sa nedotýkali. Pri dotyku prstov s palcom hovoríme mantry (uvedené nižšie). Postup:

  • stlačíme špičku palca a ukazováka a hovoríme saaa
  • stlačíme špičku prostredníka a palca a hovoríme taaa
  • stlačíme špičku prsteníka a palca a hovoríme naaa
  • stlačíme špičku malíčka a palca a hovoríme maaa
  • pokračujeme druhým kolom, ale tentokrát netlačíme o seba brušká prstov, ale palcom pritlačíme necht daného prsta
  • pokračujeme ďalším kolom, ale tentokrát daný prst pritlačíme špičkou do dlane a zhora ho pritlačíme palcom.

Robíme oboma rukami súčasne. Počas nej pomaly a rovnomerne dýchame. Robí sa až do 30 minút denne.

Tse mudra: “Antidepresívna mudra”

Pomáha pri depresiách, sklamaní, obavách a strate motivácie, a to aj zapríčinenej dlhým obdobím smoly. Navyše zvyšuje osobné vyžarovanie a zlepšuje tak intuíciu, ako aj mentálnu kapacitu. Povzbudzuje slabý element Vody v mechúri a obličkách.

Položíme obe ruky na stehná. Končely palcov pritisneme ku koreňu malíčka a zvyšnými prstami palec uzavrieme, pričom sa pomaly nadychujeme cez nos do brucha (=pri nádychu vypučíme brucho). Zadržíme vzduch a spievame sedemkrát OM tak, aby rezonovalo v hlave, a počúvame ho pravým uchom. Potom pomaly zatiahnutím brušného svalstva vydýchneme, otvoríme ruky a predstavujeme si, ako všetky starosti pominuli. Opakujeme 7 až 49-krát.

tse

Makara mudra: “Krokodília mudra”

Tmavé kruhy pod očami, nepokoj a nechuť k všetkému sú prejavy zníženej hladiny energie. Táto mudra dokáže vo veľmi krátkom čase mobilizovať naše energie uložené v ľadvinách.

Ľavá ruka spočíva v pravej. Palec pravej ruky presunieme pomedzi ľavý malíček a prsteník do stredu ľavej dlane a pritlačíme (zospodu tlačíme zvyšnými prstami pravej ruky). Spojíme ľavý prsteník s ľavým palcom.

makaramudra

Robíme 3x denne 4-10 minút. Ruky možeme zameniť.

Uttarabodhi mudra: “Mudra najvyššieho osvietenia”

Posilňuje element Kov, ktorý sa spája s energiou pľúc a hrubého čreva. Prehlbuje dýchanie hlavne do hornej časti pľúcnych lalokov, čím nás osviežuje. Posilňuje náš nervový systém a vnáša do systému energiu zvonka, čím nám “dobíja baterku”.

Ruky zopneme na úrovni solárneho plexu. Prsty prepletieme. Spojíme palce oboch rúk a ukazováky oboch rúk a narovnáme ich tak, že ukazováky smerujú nahor a palce na náš solárny plexus. Ak mudru robíme poležiaky, môžu sa končeky palcov opierať o spodný okraj hrudnej kosti.

uttarabodhi_mudra

Robí sa hocikedy, hocikde a ľubovoľne dlho.

Dhyani mudra: “Meditačná mudra”

Zdravotne sa nepoužíva zrejme na nič, ale medituje sa s ňou. Navodzuje pocit vyváženosti. Zlepšuje koncentráciu a pomáha smrteľníkom dosiahnuť vzostup.

Obe ruky spočívajú v lone, ľavá ruka naspodu, dlaňami obrátené nahor, palce sa špičkami dotýkajú.

dhyana-flip

Nesymetrické mudry

Pušan mudra: “Energetická pumpa”

Pušan mudra je venovaná Pušanovi, slnečnému bohovi. Jednou rukou symbolizuje prijímanie, akceptovanie a nechávanie voľného priebehu veciam, druhou rukou symbolizuje dávanie a opúšťanie. Oboje musí byť vyvážené. Mudra sa spája s trávením: ovplyvňuje meridiány, ktoré sú zodpovedné za čerpanie živín z potravy a za vylučovanie. Zintenzívňuje dýchanie a absorpciu kyslíka a vylučovanie kysličníka uhličitého z pľúc.

Uvoľňuje a ukľudňuje solárny plexus, oblasť žalúdka, pečeň, slezinu a žlčník, reguluje energie autonómneho nervového systému, zrýchľuje vylučovanie a zbavuje telo toxínov. Výborne pôsobí pre akútnej nevoľnosti, morskej nemoci, nadúvaní a čemere.

Má dve verzie:

Verzia 1:

Pravá ruka (R): Končeky palca, ukazováka a prostredníka sú spojené, ostatné prsty sú narovnané. Ľavá ruka (L): Palec, prostredník a prsteník tvoria “zobák”, ostatné prsty sú narovnané.

pushan-leftpushan-right

Verzia 2:

Pravá ruka: Spojené sú špičku palca, prsteníka a malíčka, ostatné prsty sú narovnané. Ľavá ruka je rovnaká ako vo verzii 1.

Táto druhá verzia aktivuje hrubé črevo a vylučovanie. Celkovo funguje ako energetická pumpa a stimuluje činnosť mozgu. Postavenie prstov pravej ruky aktivuje energiu v oblasti panve a postavenie prstov ľavej ruky vysiela túto energiu nahor. To má priaznivý dopad na všetky orgány, na našu náladu, na sústredenie, pamäť a motiváciu.

Obe mudry sa používajú v prípade potreby alebo pravdidelne 4x denne 5 minút pri chronických problémoch.

Chrbtová mudra

Pomáha pri problémoch s chrbtom a pri bolestiach chrbta.

Pravá ruka: Palec, prostredník a malíček sa dotýkajú, zvyšné prsty sú narovnané. Ľavá ruka: Horný kĺb palca priložíme na necht ukazováka.

back-mudra

V prípade akútnej bolesti sa mudra robí tak dlho, kým bolesť nepominie. Pri chronických bolestiach robíme 4x denne po 4 minúty.

Mudra proti bolestiam hlavy

Ľavý prsteník zohneme k brušku pod palcom a ľavý palec položíme zboku ku koreňu ľavého prostredníka. Ostatné prsty ľavej ruky sú narovnané.

Na pravej ruke spojíme palec, ukazovák a prostredník.

Robíme 7 minút 2x denne.

bolesti-hlavy

Kĺlbová mudra

Vyvažuje energiu v kĺboch. Dobre pôsobí aj vtedy, keď máme po námahe “mäkké kolená” (dlhá chôdza, schádzanie dole kopcom), alebo keď máme stuhnuté lakte podlhej práci pri počítači. Pomáha aj pri ťažkej artróze. Pomáha aj pri bolestiach svalov.

Ľavá ruka (L): Spojíme palec a prostredník. Pravá ruka (R): Spojíme palec a prsteník.

joint-left   joint-right

Robí sa podľa potreby alebo 4x denne 15minút. V prípade ochorenia sa robí 6x denne 30 minút. Aj keď proces liečenia je pomerne pomalý a môže trvať aj mesiace, oplatí sa vytrvať.

A pár liniek pre zvedavcov na záver:

31 thoughts on “Mudry pre liečenie 3

  1. Helar, prezerala som si všetky mudry a neviem , či mi uniklo, niekde…..
    ..náhodou na posilnenie zraku neexistuje nejaká mudra???
    Strašne by sa mi hodila v práci, kredže pracujem nonstop s PC.

    Páči sa mi

  2. Aj ja dost dlho sedím pri počítači, mne dobre robí harmanček. Zvyknem si večer urobit čajík a potom tie sáčky vyžmýkam, len tak trocha , aby mi to netieklo a dám si ich na pár minút na zatvorené viečka. Ak si k tomu pustíš nejakú príjemnu hudbu, tak si perfektne oddýchneš. Ak si trochu potrebuješ v práci oddýchnut, tak si daj ruky na oči, tak, aby si nič nevidela, len tmu, ale netlač, zostan sa tak dívat do tej tmy chvílu. To mi tiež dost pomáha. Pekný den:D

    Páči sa mi

    • ja som si kúpila ostrovidky s luteinom , tak uvidím. Retaxujem recepty a pri tom treba sústrediť zrak, inak nemám problémy pri PC. Ja si tlačím prstami body pri koreni nosa, trocha to zaberá, ale len na chvílu.

      Páči sa mi

  3. Bosorka,

    sú tu mudry na oči (hľadať “zrak” a “oči”), ale väčšinou ide o nápravu zraku. Bolesť očí z únavy je najlepšie ošetriteľná revitalizačnou mudrou – takou, čo “dobíja” baterku. Niekoľko ich bolo v článku 1, ale prakticky v každom z nich. Keďže nie som odborník na mudry, tak poradím jediné – ísť mudru po mudre a hľadať… 😛

    Páči sa mi

  4. no ja som asi naozaj oslepla, prešla som ich už druhý krát a nič, čo by sa týkalo priamo očí. Ok idem pozret tú Prán mudru.
    Dik Tani.

    Páči sa mi

  5. Bosorka, v 1. článku je Vyayan Vaayu mudra: “Nervová mudra”, je 10. v poradí a vraj ak sa robí s Prán mudrou, zlepšenie zraku je rýchle a citelné.

    Páči sa mi

    • Ďakujem Hanka, budem cvičiť obe, lebo najradšej by som si oči dala chladiť teraz do pohárika s vodou.
      Je dobré pri tých mudrach hovoriť aj ommm ako to je na tom videu, nevieš??

      Páči sa mi

  6. To už neviem, ale ommmm /správne aoumm/ nemôže nikdy uškodiť. Ja obe cvičenia používam hlavne na dodanie energie, ale aj na zlepšenie zraku, lebo ma rozčuľuje, že musím používať okuliare. Som zvedavá, či sa to zlepší.

    Páči sa mi

  7. Bosorka,

    kúp si v lekárni čaj z “Očianky Rostkovovej” a počas týždňa si denne dávej z nej obklady na oči ( môžeš pri tom súčasne robiť aj mudra ). Po týždni si daj pauzu a obklady si rob už len podľa potreby.
    Ak si skôr narodená, môžeš mať aj “suché oči”, ktoré pália, svrbia a hlavne, otravujú život. Na to sú tiež v lekárni špeciálne kvapky.
    Keďže začala jar, kľudne môžeš mať aj očnú alergiu ( oči sú červené a uplakané, svrbia a pália dokopy ). Obyčajne to prejde, keď odkvitnú rastlinky, ktoré Ti vyvolávajú alergiu.
    V lete nezabudni jesť veľa čerstvých čučoriedok, veľmi pomáhajú!
    Prajem Ti skorú úľavu.

    Páči sa mi

  8. …si milá, vdaka za radu. Robím v lekárni alergiu nemám, už som skúšala aj Visine na unavené oči, no nič moc.
    Mala som len unavené oči od PC, ale ráno si dávam ostrovidky s luteinom a tie obsahujú čučoriedky. Snažím sa aj rozdelovať si prácu a nesedieť stále pri monitore, len občas to nejde, hlavne koncom mesiaca. :o(

    Páči sa mi

  9. Cicus,

    hore je predsa Ušas mudra… a bude ich tu viac, chce to len trochu ňúrať. Možno Jóni.

    Závisí od toho, čo je príčina. Ak stres, hľadaj mudru na stres. Ak malé sebavedomie, hľadaj mudru na to.

    Prípadne to skús len so šúchaním prsteníka. 😛 (A ak máš na prsteníku tesný prsteň, dole s ním!)

    Páči sa mi

  10. Helarka..

    Dakujem, hambiiim sa 😦 aj by som to rozpisala,ale je to trapne… nemam nejaky zavazny problem, v jednoduchosti niekomu to ide lusknutim prsta za kratko a niekomu to fakt trváááá a mna uz to unavuje a nebavi a je mi potom luto partnera :-(((( tak skor koli nemu lebo ho to trapi, kto ma mat taku výdrž ???? asi si to hodim…

    Páči sa mi

  11. cicus
    chceš povedať, že partner nedosiahne orgazmus? ak áno tak neviem prečo ti ho je ľúto, 🙂
    som labužník života, podľa mňa skús dvojitú súlož, to zn… ak partner skončí skôr, mal by pokračovať v láskaní a iných veľmi pekných hrách, a po hodine znovu on môže… a ak ani to nepomáha tak skús použiť fantáziu, a Helar vie že jej mám tiež dosť a neboj sa partnerovi napovedať čo ti je príjemné a čo si túžby tvojho tela vyžadujú, v láske je dovolené všetučko pekné a niekedy aj oplzlé hi hi hi ale to zostane medzi vami dvomi 😀 😛 a veľmi dôležitá je aj predohra, v nej sa rozvíja fantázia hm..? 🙂

    Páči sa mi

  12. čikitet
    nieee, on nema problem, to ja 😦 trva mi to ako lacnemu…. jasne vsseeetko robime a nakoniec neostava ani cas ist von 😀 to nieje problem,, ale chce aby som s toho mala nieco aj ja. tazko sa to vysvetluje, on je super. ozaj a s fantaaziou tiez nemame problemi..

    Páči sa mi

  13. z tohoto mám pocit, že sa snažíš nasilu dosiahnuť orgazmus, čo je možno na škodu
    a zbytočne si s toho robíš problém, možno je tomu treba nechať prirodzený priebeh a neobviňovať sa z neúspechu, lebo potom z toho vzniká komplex menejcennosti hm.. 😉 to znamená že vydržíš celučičkú noc to…. no ? fantázia hi hi 😀 no a už mi fantázia pracuje na plné obrátky // Jarmila položila misku od obilia pre sliepky na botník “Lacii, ten náš starý kohút zrazu začal obiehať sliepky, nestalo sa mu niečo?” Laco mimovolne siahol do vrecka monteriek a prst mu vybehol spodnou dierkou zadného vrecka ” Ten hnusák našiel moju Viagru .” hi hi hi 😛

    Páči sa mi

  14. Cicus,

    ten stav, ktorý popisuješ, mi pripomína človeka zvyknutého vyhovieť ostatným. Držiaceho sa predpisov. Má to byť tak – a tak to bude tak. Oragzmus vyzerá takto a všetko ostatné nie je orgazmus… Ale orgazmus je vysoko individuálna vec. Treba s ním experimentovať. Niekedy sa zídu dvaja, z ktorých jeden je rýchly a druhý pomalý. Ak o tom nezačnú hovoriť, nikdy situáciu nezmenia a vždy jeden z nich bude neuspokojený. V takomto prípade hodne pomáhajú predohry, ktoré partnera vzrušia do tej miery, že potom pri sexe obaja dosiahnu vyvrcholenie súčasne.

    Iná metóda je zapojiť svoju predstavivosť. Niektorí ľudia sú čisto fyzicky orientovaní, iní potrebujú mať vnemy na mnohých kanáloch súčasne. Skúste experimentovať s predstavami, vôňami, materiálom posteľnej bielizne… Možno to znie smiešne, ale pomáha to. 😛

    Takže moja rada: porozprávať sa s partnerom o probléme a dohodnúť sa, že ho idete experimentovaním riešiť. Neočakávaj od seba priveľa. Možno musíš nájsť svoju vlastnú definíciu orgazmu. Aj to sa stáva. Uvoľni sa a hľadaj, čo ti robí najlepšie. Partner to urobí rád, pretože aj on má lepší pocit, keď vidí, že žena naňho silno reaguje…

    Tú Ušas mudru skúšaj – asi veci pomôže. A zmierni svoj vnútorný tlak na seba. Zisti, čo orgazmus znamená u teba a čo k nemu vedie – niekedy sú to drobnosti, že z nich človeku zostáva rozum stáť. Ja som toto už kedysi riešila a zistila som, že u mňa to bolo zapríčinené tou predstavou, ako taký “normálny” orgazmus vyzerá. Ako vždy, u mňa je všetko vždy nejako inak… 😀

    Ber to ako výskumnú úlohu: tu je cieľový stav a ideme k nemu hľadať cestu; toto funguje, toto menej a toto vôbec nie. Takže prajem veľa zábavy pri “výskume”! 😛

    Páči sa mi

  15. Zdravím Vás, o mudrách som sa dočítala ešte len včera…..zaujalo ma to, tak som si stránku uložila. Dnes ma bolela hlava, spomenula som si na mudru, vyhľadala a skúsila to. Hlava ma bolela dosť intenzívne, teda bolieva ma často, ale na žiadnom vyšetrení mi nezistili príčinu. Skúsila som teda mudru proti bolestiam hlavy a na prekvapenie ma hlava do 7 minút prestala bolieť. A bez liekov: Ďakujem tvorcovi. 🙂

    Páči sa mi

  16. Ďakujem za nádherné zhrnutie, prišlo mi práve do mojich problémov. Ale tak či onak – možno som prehliadla – mám zopár otázok.
    1. Môžem ich robiť kedykoľvek a ktorékoľvek v priebehu dňa? Alebo tak, že jednu mudru v jeden deň, druhý deň inú na iný problém…
    2. Ak nie je uvedené inak, môžem mudry robiť v posteli?
    3. Ako uzavrieť čakry a auru pred prenianím zlého z vonkajšieho sveta?
    4. Trpím depresiami, úzskosťami, strachmi, pocitmi na zbláznenie sa, t. j. panickou poruchou už cca 15 rokov (mám 34), čo ešte môžem pridať, aby mi bolo lepšie? AntiDep. síce beriem, ale nie každý deň “svieti slnko”…

    Páči sa mi

    • 1. Kedykoľvek, podľa potreby, ak sú problémy dlhodobé, tak je dôležitá pravidelnosť – t.j. každý deň.
      2. Môžeš.
      3. Nepotrebuješ uzatvárať nič, potrebuješ popracovať na svojich vnútorných programoch/presvedčeniach, ktoré spôsobujú, že negativitu prijímaš. Môžeš prijať len to, čo máš v sebe obsiahnuté. Odstráň to zo svojho vnútra a staneš sa “nepriestrelná”. 🙂
      4. Práve v tomto prípade sa treba začať venovať svojim programom, začať ich rozoberať a neutralizovať. Antidepresíva sú rýchla barlička, ale tvoj život nebol na to, aby sa v ňom mohli rozťahovať naveky. Potrebuješ sa naučiť držať sama seba v “stabilnom” stave a pochopiť, že ty nie si svoja depresia – depresia sa ti deje, má začiatok, priebeh a koniec a keďže začala, stačí len vyčkať a ona pominie. A keď už vyčkávaš, sleduj počas depresie, čo sa s tebou deje, čo si myslíš, čo sa ťa dotýka, ako sa mení tvoje správanie… a píš si to do zošitka. Keď depka prejde, pozri si svoje zápisky a hľadaj v nich stopy po spúšťačoch.

      Páči sa mi

Povedz svoj názor