Otvárame si čakry pomocou mudier

Na otváranie čakier vieme použiť kombináciu meditácie, mudry a mantry.

Mudry, ktoré používame, majú schopnosť poslať viac energie danému miestu v tele, kde je čakra umiestnená.

Na znásobenie účinku sa používa zvuk. Používame špeciálny typ mantier, tzv. bídža mantry, “prvotné zvuky” alebo “semená, z ktorých vyrastá všetko ostatné”. Každá čakra má priradenú svoju vlastnú bídža mantru. Keď sa tento zvuk spieva, v tele vzniká rezonancia a tú cítiť aj v danej čakre. Čo sa týka výslovnosti, nezabúdajme, že zvuky sú zvučné a dlhé – teda “A” znie ako “aaaah” a “M” znie ako “mmmng”.

Keď robíme čakrovú meditáciu, robme ju aspoň počas 7-10 dychov. Zaspievame zvuk párkrát po sebe (napríklad 3x), nadýchneme sa, zaspievame znova, znova sa nadýchneme a tak dokola.

Otvárame koreňovú čakru

Spojíme konček palca a ukazováka.

Sústredíme sa na oblasť koreňovej čakry, teda na miesto medzi konečníkom a pohlavnými orgánmi.

Spievame LAM.

o-koren

Otvárame sakrálnu čakru

Ruky zložíme do lona jednu na druhú,  dlaňami nahor. Naspodu je ľavá ruka a v nej je položený chrbát prstov pravej ruky. Špičky palcov sa zľahka dotýkajú.

Súsredíme sa na oblasť sakrálnej čakry v dolnej časti pánve.

Spievame VAM.

o-sakral

Otvárame Solárny plexus (pupočnú čakru)

Ruky umiestnime pred žalúdkom, trochu nižšie ako solárny plexus. Spojíme končeky prstov tak, aby všetky mierili od nás. Prekrížime palce. Je dôležité držať prsty rovné!

Sústredíme sa na oblasť solárneho plexu v blízkosti chrbtice, v oblasti nad pupkom.

Spievame RAM.

o-solar

Otvárame srdcovú čakru

Sedíme v tureckom sede alebo v lotosovom posede. Spojíme končeky ukazováka a palca. Ľavú ruku položíme na ľavé koleno, pravú držíme pred telom vo výške spodného konca hrudnej kosti (trochu nad solárnym plexom).

Sústredíme sa na oblasť srdcovej čakry v blízkosti chrbtice vo výške srdca.

Spievame JAM.

o-srdce

Otvárame hrdelnú čakru

Prepletieme si prsty dovnútra do dlaní, ale palce necháme voľné a necháme ich dotýkať sa špičkami, pričom ich zľahka zdvihneme nahor.

Sústredíme sa na oblasť hrdelnej čakry v miestach, kde sa hrdlo oddeľuje od trupu.

Spievame HAM.

o-hrdlo

Otvárame Tretie oko

Ruky držíme v spodnej polovici hrudníka. Prostredníky sú narovnané a dotýkajú sa špičkami a ukazujú dopredu. Ostatné prsty sú zohnuté a dotýkajú sa vonkajšou strnou dvoch horných článkov. Palce sú nasmerované k nášmu telu a dotýkajú sa špičkami.

Sústredíme sa na oblasť Tretieho oka v strede čela, trochu nad obočím.

Spievame OM alebo AUM.

o-3oko

Otvárame korunnú čakru

Ruky držíme vo výške žalúdka. Prsty oboch rúk sú prepletené, pravý palec prekrýva ľavý, prsteníky sú narovnané a dotýkajú sa špičkami.

Sústredíme sa na oblasť korunnej čakry na vrchu hlavy.

Spievame OM alebo AUM. (helar: Pokiaľ viem, s korunnou čakrou sa nespája nijaký zvuk, pretože cez zvukovú vibráciu nie je možné dosiahnuť úplné osvietenie. OM vraj vytvára predpoklad. Ja by som miesto OM v tomto bode spievala bídžu HÁUM alebo Srí Gayatri mantru – ale ja som len Nevedko.)

o-korunna

Zdroj

24 thoughts on “Otvárame si čakry pomocou mudier

  1. Bosorka,

    nevidím, prečo by to nemalo ísť – ale keďže je to zdĺhavé, ja by som sa starala len o “zatvorené”, teda zablokované čakry.

    Ale myslím, že robiť to odrazu nemôže uškodiť.

    Páči sa mi

  2. ja neviem ktoré mi fungujú, viem že naisto mám zablokovanú koreňovú, lebo mám ladové ruky nonstop. Ešte som nenavštívila odborníka na čakry a sama to určiť neviem. Preto som bola zvedavá či si ich môžem otvárať postupne aj ked proces je naozqj zdlhavý.
    Vďaka za radu.

    Páči sa mi

    • Čakry nie sú navzájom oddelené, naopak sú prepojené sieťou “kanálov”, takže kvalita fungovania jednej z čakier sa nevyhnutne odrazí aj na ostatných.

      Páči sa mi

  3. Bosorka,

    skúste medzi mudrami vyhrabať tú na zlepšenie krvného obehu. Viem, že tam aspoň jedna bola… Vraj roztepľuje ruky a nohy. To by mohlo pomôcť v začiatku. A skúste tú koreňovú čakru aktivovať, lebo ak by bola zablokovaná, nemá negativita ako z organizmu odtekať a to je vždy predzvesť ťažkostí a chorôb!

    Páči sa mi

  4. Bosorka,

    pozerala som sa: je to v článku 1, Prithivi mudra (Zemská). Tá rozhodne aj odblokuje koreňovú čakru a pomáha aj s krvným obehom. (A našťastie nie je veľmi krkolomná.) Veselé cvičenie! 😛

    Páči sa mi

  5. Táto koreňová opica je aj mój problém. Viem to hlavne podla toho, že sa v nej nedeje to, čo v iných čakrách. Pri počúvaní mantry, ale aj baz nej cítim velké teplo, niekedy až horúčavu v 2.3. a vo 4. čakre, ale v korenovej a v hrdelnej nič.Začala som pri počúvaní mantry používat mudru na korenovú čakru, tak uvidím,či sa to rozbehne.:D

    Páči sa mi

    • Ten kto si chce otvoriť všetky čakry by mal podľa mňa vyskúšať cvičenie 5 tibeťanov , ja osobne to robím a je to úžasné cvičenie , ktoré zanecháva úžasné pocity a hlavne zdravie duševné i telesné 🙂

      Páči sa mi

  6. Ozaj, ešte niečo, ja pri počúvaní mantry sedím,alebo ležím, turecký sed ja už nemóžem, na to som sa príliš skoro narodila:D, je to velká chyba?

    Páči sa mi

  7. Saltinka,

    pri mantre nemusíme sedieť v tureckom posede. Ja pri nich ležím – vtedy mám záruku, že chrbát je rovný (ja totiž mám zas problémy s chrbtom). Ani pri týchto mudrách hore netreba sedieť v tureckom posede, ak to robí problém; potom je lepšie sedieť na stoličke s narovnaným chrbtom a nohy mať položené neprekrížené oboma chodidlami pevne na zemi.

    Páči sa mi

  8. 4.Deň otvárania tretieho oka s mudrou naň určenú.Postrehol som akési zmeny po používaní tej mudry.
    Je to vynikajúce a 2x take učinne!!!
    Cvičím ďalej!

    Páči sa mi

  9. ak ed som skusal 3tie oko tak som videl nic len bielu plochu a nejake bliskanie sa … co tam vlasne vidiet abo ako ked otvorite 3tie oko co vlastne vidite??

    Páči sa mi

  10. všetky čakry máš funkčné pekne ti rotujú, niektoré pomalšie, v ktorých máš blok a niektoré rýchlejšie. Tú ktorú máš najaktívnejšie, takú máš auru. Ten, kto má rozvinuté tretie oko, môže máť vižie, jasnovidecké schopnosti…. :o)

    Páči sa mi

Povedz svoj názor