Karneol – kameň ambície

karneol5AJ: carnelian, Mecca stone, Pigeon Blood Agate, Sardoine, Cornelian, NJ: Karneol, Carneol, kedysi nazývaný aj Kornalin alebo Sard

Jeho meno sa odvodzuje od latinského „carne“, mäso (zrejme kvôli farbe). Je to priesvitný žltkavý, červenooranžový až červený achát. Pokiaľ sa farebne posúva do hnedej, hovorí sa mu sard, a ak obsahuje prúžky a vrstvičky bielej, hovorí sa mu sardonyx. Chemické zloženie je SiO2, silikóndioxid (quartz), patrí k chalcedónom a za červenú farbu vďačí prímesi hematitu. Tvrdosť podľa Mohsa je 6.5-7.0. Špecifická váha je 2.60. Index lomu je 1.53 – 1.54. Náleziská sú napríklad India, Brazília, Japonsko, sever Afriky, Južná Afrika, Uruguay a Austrália.

karneoly-okruhliaky

Mystické vlastnosti: Karneol predstavuje silu a plodnosť Zeme. Pomáha znásobovať osobnú moc na fyzickej rovine. Ochraňuje nositeľa a sústreďuje jeho pozornosť do večnej prítomnosti. Zlepšuje vnútornú otvorenosť pre signály a zlepšuje vraj hmat.

O karneole sa hovorí, že nás učí, že jediné, čo dokážeme poskytnúť, je láska – a ak ju poskytneme, že z toho máme prospech. Takisto vraj stimuluje analytické schopnosti, presnosť a pozornosť voči detailu. Prebúdza v nás vrodené talenty.

Takisto sa verí, že zmierňuje strach zo smrti, navodzuje vnútornú vyrovnanosť a pochopenie pre večný cyklus života. Poskytuje ochranu ľuďom, ktorí sú v kontakte so spirituálnym svetom.

Pomáha zvýšiť tvorivú energiu, preto sa považuje za vhodný kameň pre umelcov, bavičov a marketérov a pretože nám dáva aj schopnosť extrovertovaného prejavu a dramatizácie, je vynikajúci pre hercov.

Najvýraznejšie mýty sa s karneolom spájajú z dôb Egypta. Vtedy bol jedným z troch polodrahokamov, ktoré sa najčastejšie využívali v šperkoch (zvyšné dva boli tyrkys a lapis lazuli). V starom Egypte sa vraj spájal so srdcom a znovuoživením múmií. Bohyňa Isis ochraňovala vraj mŕtvych pomocou karneolového amuletu s názvom „Thet“. Tento amulet sa ponáral do rôznych vonných olejov, aby nimi nasiakol, a potom sa kládol na telo zosnulého, aby ho chránil na ceste v posmrtnom živote. Aj v židovskej mytológii sa karneol vyskytuje – bol prvým kameňom na hrudnom štíte Aarona. Niektorí moslimovia ho nazývajú „kameň Mekky“ a veria, že Aláh nositeľovi kameňa naplní jeho priania. Východné a arabské kultúry ho používajú ako ochranu pred závistlivými ľuďmi. V stredoveku sa považoval za silný ochranný kameň, ktorý v mágii chránil pred ľuďmi, čo sa snažili čítať naše myšlienky, chránil pred nočnými morami, urieknutím a zakliatím a dom ochraňoval pred úderom blesku a ničivými búrkami. Vďaka svojej červenej farbe bol už odjakživa symbolom rodinnej súdržnosti, lásky v rodine a „hlasu krvi“. Používal sa aj ako rodový kameň v pečatných prsteňoch.

Pomáha nám dostať pod kontrolu zlosť, žiarlivosť a nenávisť, zvyšuje sexualitu a sexuálnu túžbu a pomáha s nášho emocionálneho tela vyhnať bolesť a ľútosť. Pomáha nám pochopiť prepojenie medzi emóciou a stavom nášho ega. Tlmí náhle výbuchy hnevu a čistí negatívnu energiu a žiaľ, ktorý je častou príčinou hnevu. Zvyšuje našu asertivitu a schopnosť dramatizovať.

Karneol podnecuje zvedavosť a aktivitu z nej vyplývajúcu (iniciatívu). Možno ho použiť na boj proti apatii, lenivosti a pasivite.

Používal sa na to, aby sa človek „pozrel do minulosti“. Je to uzemňujúci kameň a spája sa so Zemou. Ako taký je praktický, fyzický a vyvážený.

Karneol sa odporúčal pre ľudí, ktorí sa báli verejne vystupovať alebo mali slabý hlas. Verilo sa, že nosenie karneolu dodá človeku odvahu vystupovať na verejnosti a hovoriť nahlas a jasne.

Karneol sa cení aj pre jeho schopnosť mentálne nás uzemniť. Učí nás sústrediť sa na súčasný okamih v živote, celú svoju mentálnu kapacitu skoncentrovať na daný problém, dodáva nám sebadôveru a podnecuje našu kreativitu pri riešení problému tým, že nám umožňuje opustiť zabehané myšlienkové vzorce. Z dlhodobého hľadiska podnecuje ambície a zvyšuje vnútornú motiváciu a pripomína nám budúce ciele. Tým nám uľahčuje rozhodovanie o veciach a zbavuje nás komplexu menejcennosti. Podnecuje v nás radosť zo života, vitalitu, vášeň a spojenie s prírodou.

Karneol je teplý a energetizujúci, vyžarujúci emocionálne teplo. Spája sa s rozmnožovaním, plodnosťou, znovuzrodením, reinkarnáciou a rozpomenutím sa na minulé životy (celkovo zlepšuje pamäť a rozpamätávanie sa). Potláča bojazlivosť ducha a výborne motivuje pre úspech v biznise alebo pre kariérny rast. Snílkov a roztržitých „profesorov“ stavia pevne na nohy. Uzemňuje počas meditácie. Pomáha nám cítiť sa pohodlne a bezpečne v našom prostredí. Pomáha nám nájsť si správneho životného partnera. Navyše pomáha zhmotniť naše priania do reality a prináša nám šťastie v tom, čo robíme.

Energia karneolu sa používa na čistenie negativity iných kameňov alebo priestoru, v ktorom sa nachádza. Najlepšie je, keď je energia karneolu nasmerovaná. Za týmto účelom sa z karneolu robievajú tzv. ley lines (umelé čiary, pozdĺž ktorých tečie pri mágii energia) alebo špirály. Priestor vyložený takto karneolom, je chránený proti negativite úmyselnej i prírodnej (napr. pohromy). Za to môže schopnosť karneolu transmutovať negatívnu energiu na vysokú vibráciu.

Na blízkom východe sa ešte aj dnes nosí pre šťastie.

Snívať o karneole sa považovalo za predzvesť blížiacich sa problémov.

Karneol sa považuje za kameň anjela Hamatiela.

Typicky sa považuje za kameň sakrálnej čakry a nositeľa oranžového liečivého lúča, ale dá sa používať aj na aktiváciu koreňovej čakry a na vyliečenie solárneho plexu od emócií neprináležania, osamotenia, neadekvátnosti a menejcennosti. Niekedy sa používa aj pri práci so srdcovou čakrou, kde vymazáva negativitu, žiaľ a utrpenie z aury a nahrádza ich porozumením a vyrovnanosťou, čím zvyšuje našu fyzickú energiu, osobnú silu a ohľaduplnosť voči iným.

Jeho energia je projektívna, jeho element je Zem. Spája sa s astrologickými znameniami Býka a Leva, niekedy aj Raka, Blížencov a Panny a hindskí astrológovia ho považujú za sekundárny kameň Baranov a Škorpiónov. Židia ho spájajú so štvrtkom a deťmi narodenými vo štvrtok. Býkom dodáva silu, Baranov ťahá nohami na zem, Blížencom dodáva na živosti a otvorenosti.

Je to šťastný kameň pre ľudí narodených v júli. Priaznivo pôsobí na ženy menom Klára.

V numerológii sa najčastejšie spája s číslom 5 (sloboda, nezávislosť, dobrodružstvo a cesty), niekedy aj s číslami 1, 3 a 6.

karneol3

Liečiace vlastnosti: Karneol je nositeľ oranžového lúča. Pretože sa spája so sakrálnou čakrou, liečitelia veria, že výborne zaberá pri problémoch s dutinou brušnou a podbruškom, problémoch s trávením a ochoreniach čriev.

Priamo účinkuje na spodné čakry a tak lieči artritídu, reumatizmus, problémy s dolnou časťou chrbta a krížami, menštruačné bolesti. Vzbudzuje sexuálnu chuť, zvyšuje plodnosť a lieči impotenciu. Navyše zaberá ako prostriedok na horúčky, neuralgické bolesti, alergie a infekcie. Zmierňuje kŕče.

Pomáha pri astme, vysokom krvnom tlaku a krvných zrazeninách, ale aj pri ochoreniach krvi. Čistí krv, čím napomáha činnosti obličiek a sleziny. Podporuje chuť do jedla. Znižuje hladinu cukru v krvi, regeneruje krvinky, zmierňuje otravu krvi, krvácanie z nosa, urýchľuje hojenie rán. Zlepšuje absorpciu živín z potravy, povzbudzuje činnosť pečene a odbremeňuje tým pečeň a žlčník. Zlepšuje činnosť pankreasu.

Podporuje prekrvenie a posilňuje imunitný systém. Ľudia so zlým krvným obehom a studenými nohami by mali nosiť náhrdelník z karneolu na hrudi, pretože táto aktivuje krvný obeh. Takisto náhrdelník alebo čaj z karneolu pomáha lepšie prekrviť pokožku, čím ju lepšie zásobuje kyslíkom a odvádza toxíny. Preto sa používa pri akné a vyrážkach, nečistej pokožke, šupinatosti (psoriáze), ale aj pri prajvoch starnutia pokožky (vrásky). Niekedy sa dokonca používa na liečenie kožných problémov u psov a mačiek.

Karneolová voda potláča zápach z úst a predchádza paradentóze a krvácaniu ďasien.

Pri ochoreniach pečene sa masíruje karneolom oblasť pečene, čím sa podporí detoxifikácia pečene.

Pomáha ľuďom, ktorí trpia kŕčovými žilami. Noha sa v danej oblasti opatrne krúživými pohybmi zdola nahor masíruje karneolom.

Pri horúčkach sa kladie karneol na Tretie oko.

Karneol reguluje telesnú hmotnosť. Posilňuje zrak.

V tehotenstve alebo pri bolestiach podbrušku si treba na 20 minút položiť karneol na brucho. Vraj sa tým podarilo rozpustiť už aj cysty na vajcovodoch.

Špeciálne upozornenia:

  • Karneol na slnku mení svoju farbu z hnedastého odtieňa na červený, takže ak chceme „očervenieť“ náš karneol, necháme ho ležať na plnom slnku.
  • Najvyššiu kvalitu má vraj indický karneol.
  • Karneol možno použiť na vybíjanie iných kameňov, lebo z nich vyťahuje negativitu.
  • Podobne ako jantár potrebuje pravidelné čistenie – raz až dvakrát mesačne ho umyjeme tečúcou teplou vodou (=vybijeme ho) a nabijeme na slnku, na horskom krištáli alebo na ametyste (stačí aj drť).

karneol-okruhliaky

18 thoughts on “Karneol – kameň ambície

  1. dobry vecer,precitala som si informacie o karneole s hlbokym zaujmom,
    iba vcera ma pritiahol nahrdelnik s ruzeninom a karneolom tak silne,ze som si ho ihned kupila.
    vobec ma teda neprekvapuje-ale vzrusuje urcite,ze tieto dva kamene
    maju v sebe presne tie vlastnosti a schopnosti,ktore mi pomozu v zivote
    aj pri praci na sebe.
    obraciam sa na vas s prosbou o radu-na mojom nahrdelniku su striedavo
    navlecene po dva zaoblene stvorceky svetleho-skoro bieleho ruzeninu a medzi nimi po jednom ovaliky oranzovohnedeho karneolu-starost mi robi nabijanie tychto kamenov,ruzenin nema byt na priamom slnku a nabija sa tesne pred alebo pocas splnu mesiaca,karneol naopak-miluje slnko kt.posilnuje jeho schopnosti a nabija sa na nom.
    ako mam teda nabijat tieto kamene na jednom nahrdelniku?
    prosim a dakujem za radu. vasa stranka ma velmi oslovila,Ingrid

    Páči sa mi

  2. Dobry den, nedavno som dostala kamen a stale sa mi nepodarilo zistit jeho nazov. Je kremovy s duhovym zafarbenim do oranzova. Ked som si pozrela fotky Karneolu, napadlo ma ci by to nemohol byt on.
    Vopred dakujem za odpoved, lenka

    Páči sa mi

  3. Asi pred pol rokom som si kúpila karneol. Ale nie taký tradičný; je hnedý a má všade po povrchu mliečnobiele škvrny. Predavač v obchode povedal, že to je karneol, ale vraj nejaký poddruh (alebo ako to nazvať) sardonyx. No ibaže ten kameň je veľký, veľký asi ako ruka a veľmi ťažký, preto sa nemôže nosiť v kabelke a už vôbec nie vo vrecku. Myslím, že má slúžiť ako ozdoba, ale čo ak chcem využívať jeho energiu a liečiace vlastnosti? Akým spôsobom ho mám nosiť? Ďakujem, Terka

    Páči sa mi

  4. dobry den vedeli by ste mi povedat nieco o kryptonite.nepytam sa kvoli tomu ze to bolo v supermanovi ale naozaj ma tento krystal zaujima a hlavne to ci ma nejaku silu a ci sa da aj u nas naslovensku kupit.dakujem za odpoved.
    PS” karneol mam a je nadherny

    Páči sa mi

  5. Dobry den, dnes som isla do obchodu pre kamen malachit a azurit, aby moj manzel mohol lepsie spavat, uz totiz nevieme co s tym. Ale tie dva som nenasla, naopak zaujal ma na prvy pohlad iny, karneol resp. uz skor sard. Chutila som ho do ruky a vedela som, ze toto je “moj”. Chcela by som sa spytat, co presne myslite karneolovou vodou a ako sa presne nabija. Ak na slnku, mozem ho tam nechat co najdlhsie aj vo vnutri bytu a ak na ametyste, ma byt polozeny co najblizsie napr. den alebo tak?
    Dakujem velmi pekne, tuto stranku mate vybornu!

    Páči sa mi

  6. Dobry den…ked som siel spat dal som si karneol pod podusku..chcel som vediet ako to bude na mna posobit..a zial negativne…stale sa mi snivali nejake divne sny…a budil som sa pocas noci..a vnutorne som bol taky nepokojny…napokon som si uvedomil ze to moze byt kvoli tomu kamenu tak som ho odlozil prec..a spal som bez problemov az do rana…
    Den predtym som to skusil s lapis lazuli a vtedy som spal uplne dobre..
    taktiez by som rad podakoval za tuto stranku a vsetky informacie ktore sa tu nachadzaju 🙂

    Páči sa mi

  7. Ja som si asi pred týždňom kúpila Karneol prívesok na krk ..a po prečítaní toho všetkého ako to pôsobí som ostala veľmi pekvapená pretože úplne všetko sedí..Odkedy ho mám som mala stále skvelú náladu bola som zo všetkým spokojná mala som chuť do života buď to je len náhoda alebo neviem 🙂

    Páči sa mi

  8. Ahojte,
    chcela som sa spytat ci moze byt karneol aj taky oranzovo biely?v strede ma take biely utvar akoby biela snehova vlocka,,predali mi ho ako karneol ale nie som si ista. velmi sa mi paci..

    Páči sa mi

  9. Dobry den vsetkym,ja sa chcem velmi pekne popytat kupila som si dnes Karneol a Zlaty kamen a neviem ako ich mam umyvat a nabijat ? Chcem ich co najskor nosit ale musim sa o ne postarat ocistit a nabit.Ale chcem sa este popytat ci ich mozem nosit na ruke obydva aj Karneol a Zlaty kamen????A na akej ruke sa nosia lebo ja som pocula,ze na lavej sa maju nosit je to pravda????
    DAKUJEM VSETKYM sa Informacie.

    Páči sa mi

  10. Dobry den

    Ja by som sa chcela spytat ake ucinky ma kombynacia karneolu a sodalitu a ci mi karneol nejak pomoze ked strasne rada kreslim. Vopred dakujem.
    (P.S. tato stranka je vynikajuca)

    Páči sa mi

  11. majusik ahoj,
    sodalit a karneol je uplne v pohode kombinacia. A ak si umelecky zalozena, uplne super, pretoze karneol zvysuje tvorivu energiu a sodalit je velmi dobry kamen pre studentov.

    Páči sa mi

  12. Dobrý deň,
    kúpila som si dávnejšie karneol a nechala ho ležať na poličke, odcestovala som na tri týždne a teraz keď som sa vrátila sú v ňom na jednej strane, na ktorej neležal po celom čierne bodky a čiarky. Viete čo to môže znamenať? Ďakujem

    Páči sa mi

  13. Dobrý deň,
    kúpil som si karneol náramok a nosím ho len pár dní a kamienky mi niektoré už sčernali. Viete mi poradiť čo to znamená? Ďakujem

    Páči sa mi

Povedz svoj názor