Povznes sa nad seba!

Prvý krok k životu podľa svojej duše je povzniesť sa nad seba samého, teda odosobniť sa od svojho falošného “ja” – svojho ega. Je načase byť k sebe otvorený a prestať sa márne snažiť prezentovať svoje ego svetu ako svoje skutočné ja… pretože ním nie je. Vďakabohu, pretože ak od seba poodstúpime a pozrieme sa na seba zboku, rýchlo zistíme, aké náročné je naše ego na “údržbu” – také náročné, že popri tom už nezostáva ani čas, ani prietsor na to, aby sme sa venovali čomukoľvek inému než tomuto vrcholne umelému výtvoru.

Psychológovia tomu hovoria “maska”. Socilógovia to nazývajú “kondicionovanie“. Alternatívne terapie o tom hovoria ako o vzorcoch (myslenia, správania). Yiddiš to označuje ako shtick. Inými slovami ide o našu sebaobrannú, umelú, manipulatívnu časť osobnosti, ktorá funguje na princípe “čokoľvek robíš, veľmi sa mi nepribližuj, lebo by si mi mohol ublížiť”. Všetci túto zložku osobnosti vlastníme. A ak si nedáme pozor, môžeme nakoniec uveriť, že je skutočne tým, čím sme – a tým znemožníme našej duši svietiť nám na cestu.

Spýtajme sa sami seba:

  • V ktorých oblastiach nie som autentický?
  • Kde niečo hrám a nie som sám sebou?
  • Čo zo svojho vnútra skrývam alebo neprejavujem?

Svet a hlavne ľudia okolo nás práve teraz potrebujú byť v kontakte s naším skutočným “ja”. Kde nám to naše ego znemožňuje? Buďme ochotní povzniesť sanad naše falošné “ja” a podeliť sa s ostatnými o to, čo nosíme vovnútri. Ak to dokážeme, prejaví sa okamžitý liečivý efekt – na iných, ale hlavne na nás.

Tento text je prevzatý priamo od Sonie Choquette – keby som čo robila, nedokážem tie myšlienky povedať lepšie alebo k nim niečo pridať. Jedine možno, že touto meditáciou sa stávame ochotní pohnúť svojím kotviacim bodom.

Meditácia je súčasťou súboru meditácií na sebarozvoj Meditácia na sebarozvoj

1 thoughts on “Povznes sa nad seba!

Povedz svoj názor