Mantry – reč bohov

Tento článok patrí k tým, ktoré písal Aurawiewer a mala som ich zmazať, ale som si uvedomila, že som doňho hodne dopĺňala aj ja (vlastne väčšia časť článku je moja) a tak som sa rozhodla nechať ho tu tak, ako je, len som trochu menila jeho osobný ráz.

Každej forme a každému skutku predchádza nejaká myšlienka.Pomocou nich – či sú dobré a či zlé – vytvárame svoje postoje a svôj svet. Keďže vychádzame z teórie, že svet bol stvorený zo zvuku, dostaneme sa týmto smerom k mantre. Myšlienky sú taktiež zvuk, ktorý však nepočuje nik len ich majiteľ. (A helar, stará bosorka 😛 , ochotne dodáva: Výskumy zistili, že ľudia ešte aj pri tichom čítaní aktivujú svoje hlasivky – teda ešte i pri čítaní textu vzniká dvojaká vibrácia: jedna na hlasivkách, ktorú však tentokrát nepočuť, a druhá na mozgu v podobe mozgových vĺn – a tú tiež nepočuť, ale obe sa prenášajú do prostredia a ovplyvňujú ho. )

Čo teda vlastne mantry sú? Pôvod nájdeme hlboko v sanskrte kde man značí duch a tra nástroj. Takže mantru by sme mohli interpretovať ako nástroj pre spojenie s duchovnom.

Mantra môže byť slabika, slovo či veta. Dôležitý je jej zvuk, ktorý vibruje vesmírom.Večné ÓM, ktoré spieva vesmír, je stále a nemenné. Mantry taktiež nie je možné preložiť doslova. Delia sa na Mantry a takzvané Bídža mantry.

Mantra: ÓM MANI PEME HUNG – tibetská mantra osvietenia, vyzerá nasledovne:

om-mani-padme-hum(A helar: jej indická verzia je Om máni padmé hum, tu v kompozícii od Büdi Sieberta.)

A takto sa to dá tiež spievať: 😛

Bídža mantry

Lam,Vam, Ram, Jam, Ham, Om – tieto sú určené ku čakrám. Je to zložité a neviem vám to dobre popísať. Sú akoby naviazené na jeden bod –  ten bod. (Čakry a zvuky v podobe MP3 súborov na stiahnutie sú dorobené v článku čakry a ich bídže.)

(A tu je ešte úryvok zo Stevena Halperna, ktorý sa dá tiež pospevovať na aktiváciu a vyváženie čakier.)

Najstaršie mantry Indie pochádzajú z Rigvédy, kde boli zozbierané a zapísané 1500 pred Kristom.

Pokladajú sa za obzvlášť silné a posvätné. (Gayatri mantra (podľa Debory van Dyke): helar dodáva fonetický prepis “Om búr búva sváha / tat savitúr varénjam / bargó devasjá dimáhi / díjójóná pračodáját”; táto mantra pomáha vzostúpiť tak Zemi, ako aj nám, takže pre všetkých, ktorí sa pripravujú na rok 2012 – SPIEVAJTE!)

Aurawiewer končí slovami: Toľko na úvod; viacej sa dozviete, až si oprášim vedomosti 🙂

A helar k bídža mantrám (ja používam “bija”) vyhrabala tieto infošky:

Existujú isté mocné, jednoslabikové mantry, ktoré sa nazývajú “semenové”, teda bija v sanskrite. Nemajú nijaký významový preklad, pretože nemajú nijaký význam. Nevzťahujú sa na nijaký objekt. Thomas Ashley-Farrand (Healing Mantras, linka v Zdrojoch) o nich hovorí: “Na rozdiel od  slov každodenného jazyka sú bija mantry vyjadrením samotnej, neskreslenej energie. Nie sú to symboly iných svetských objektov alebo skúseností. Slovo “stolička” označuje objekt so štyrmi nohami, ale bija mantry nepredstavujú objekty, ba ani pocity. Sú ako vôňa kvetu alebo chuť jablka. Slová nedefinujú tebnto zážitok – zážitok definuje slovo.”

Vo Védach sa to hemží príbehmi o obrovskej sile bija mantier. Bytosti, ktoré ich používali, vzostúpili k vyššej spiritualite a moci nad matériou. V Rig véde sa napríklad duch Zeme Kubera stal pánom bohatstva tým, že spieval niekoľko jednoduchých mantier po dlhé (nadprirodzene dlhé) obdobie…

Bija mantry predstavujú isté energie. Keď má človek nejaký problém a vyberie si vhodnú bija mantru, ktorá reprezentuje danú energiu, ktorá mu chýba, vie tento problém prekonať. Robí sa to tak, že jednak pospevujeme asi 10 dní danú mantru pri každej možnej príležitosti a tak dlho, ako sa len dá. Princípom je to dosiahnuť čo najviac opakovaní mantry. Okrem toho by sme si asi dvakrát denne mali na 5-10 minút denne sadnúť a pospevovať si ju sústredene na to, čo pomocou nej chceme dosiahnuť. Ak máme pocit, že nám to ide dobre, pokračujeme ešte ďalších 30 dní (čiže v konečnom dôsledku 40 dní dohromady). Potom prestaneme a čakáme na výsledky, pokiaľ sa ešte nezačali predstavovať.

Dôležité semenné mantry:

Šrím: mäkký, ženský zvuk pre hojnosť a nadbytok a zosobňuje bohyňu Lakšmí. Stará sa o spirituálnu hojnosť, zdravie, vnútorný pokoj, finančné zabezpečenie, priateľstvo, lásku (hlavne rodinnú). Podľa Véd ak opakujeme šrím 100x, stonásobne sa zvýši náš pocit hojnosti.

Aím: ženský zvuk ovládajúci umelecké a vedecké činnosti, hudbu a vzdelávanie. Meno tejto energie je Saráswatí, ženský princíp, ktorý na hlbšej úrovni riadi rozvoj a zhmotnenie spirituálneho poznania. Pomáha pri dosahovaní dobrej vzdelanostnej úrovne, zlepšovaní pamäti a inteligencie, pri hudobných zručnostiach a úspechu pri spirituálnom rozvoji.

Klím: nie je ani ženský, ani mužský zvuk a často sa kombinuje s inými zvukmi, aby k nám pritiahol predmet našej túžby. Zosobňuje energiu príťažlivosti. Napríklad na pritiahnutie hojnosti sa používa mantra Om šrím Lakšmíejí namahá a pri zosilnení sa do nej vkladá klím, čiže získavame Om šrím klím maha Lakšmíejí namahá. Inak sa dá použiť aj na meditáciu: vytvoríme si nerušený priestor, zapálime si sviečku alebo kadidlo, sedíme a vizualizujeme, čo chceme dosiahnuť, a počas vizualizácie si tíško pospevujeme klím. 

Dum: je zvuk energie ochrany a tiež sa považuje za ženskú energiu. Používa sa, ak máme problémy so strachom. Robíme to tak, že si ho sústavne pospevujeme pri normálnych denných činnostiach. Keď si už dostatočne zvykneme na zvuk dúm, môžeme si začať pospevovať mantru Om dum Duragajé namahá.

Krím: je to ženský zvuk hinduskej bohyne Kálí, bohyne stvorenia a zničenia. Známa je hlavne kundalíní mantra Om krím Kalikajéj namahá, ktorá pomáha hromadiť energiu pri koreni chrbtice. Táto mantra odstraňuje negativitu z nášho ega. Ak ju používame a zistíme, že sa stávame prchkými, musíme ju prestať používať alebo nahradiť jemnejšou mantrou Om klím Kalikajéj namahá. A ak potrebujeme k sebe pritiahnuť energiu kundalíní, použijeme mantru Om klím Kalikajejí namahá.

Gam: mužský zvuk predstavujúci Ganapáthí, energiu benevolentného boha Ganéšu so sloňou hlavou, ktorý odstraňuje prekážky a prioníša úspech v tom, čo podnikáme. Ak potrebujeme odstrániť prekážky, niekoľko dní opakujeme gum, kým sa s ním nezžijeme, a potom prejdeme na mantru Om gam Ganapatajéj namahá.

Gláum: ďalšia bija pre Ganapáthí, odstraňuje prekážky, ktoré môžu existovať v priestore medzi hrdlom a koreňom chrbtice (kostrčou). Je to energia vôle.

Háum: bija pre oblasť transcendentálneho vedomia, mužská energia boha Šívu, stelesnenia Vedomia.

Kšráum (k je prídýchnuté, ale nevyslovené): mužský zvuk pre Narasimhu, jedno z vtelení boha Višnu. Narasimha sa privoláva, keď sa chceme zbaviť zavrznutých, zlých situácií. Zvuk uvoľňuje naše vlastné zavrznuté negatívne energie. Vizualizujeme pri ňom skrytú silu, ktorú tým získavame. Používa sa aj na zničenie zdanlivo nezničiteľných démonických síl.

Hrím: bija, ktorá nám pomáha prehliadnuť ilúziu každodenného života. Rôzne tradície ju označujú buď za mužskú alebo za ženskú silu a často tvorí súčať dlhších tibetských a hindských mantier. Ak ju praktikujeme dlho a so zanietením, získame jasno o skutočnej podstate Univerza – všatky ilúzie sa stratia. Meno ženskej energie je Mahamaja (alebo Mandžušri alebo Narájana) a je usídlená tesne pod srdcovou čakrou. V tejto rovine existencie nám prináša nielen zmúdrenie, ale aj materiálne veci. Žije z absolútnej odovzdanosti. Ak máme nejaký vzor spirituálneho učiteľa (hlavne z minulosti), táto mantra nám môže zhmotniť niektoré z jeho vlastností, ktoré tak silno obdivujeme. Používame ju ako zvuk hri alebo hrím aj ako súčasť iných mantier pri meditáciách.

Viac k mantrám nájdete aj v tomto článku.

48 thoughts on “Mantry – reč bohov

  1. Tie Bija mantry su take osemetne ze? Momentálne čítam knihu znova o týchto mantrách a snažím sa ich pochopiť ešte raz.Je to svinsky ťažké:D
    Dakujem helar za uverejnenie článku.Ešte ich bude niekde ak to helar povolí 😛

    Páči sa mi

  2. Dakujem Aurawiewer, dakujem Helar, clankov o mantrach nikdy nie je dost. Ked pocuvam tibetsku mantru osvietenia, tak ma stekli v plucach, je to taky super pocit:-)

    Páči sa mi

  3. To som ja aurawiewer.Pripravujem jeden projektik novej stranky 😛 myslim ze budes spokojna 😛 viac neprezradim iba tolko ze helar je 6 najvacsi blog wordpresu teda ak mi spravne ukazuju statistiky 😛

    Páči sa mi

  4. Ahojte,chcem vás poprosiť o vytvorenie mantry,aby som sa tej vody v bruchu alebo v črevách zbavila a aby sa mi naštartoval metabolizmus.Skúšala som to,ale podarilo sa mi vyčiarkať všetky samohlásky,tak som sa ďalej nepohla.V mantrách sa nevyznám.A tiež si myslím,že moja koreňová čakra je totálne zablokovaná,tak preto to všetko.Keď pracujem s čakrami,tak cítim teplo,iba v koreňovej čakre nie.A tretie oko bolí,ale nechcem ho otvárať pokiaľ sa mi nedá koreňová do poriadku.Ďakujem….A krásny slnečný deň všetkým.

    Páči sa mi

  5. Aurawiewer,

    ja tie bídže beriem ako “anjelov” – tiež sú istá forma energie s istým účinkom, len na rozdiel od anjelov nemajú vlastnú osobnosť. Proste čistá, ničím nefalšovaná energia.

    Páči sa mi

  6. Táni,

    pozrela som ešte raz knižku – mala by si použiť bídžu pre solárny plexus, RAM, ktorá pomáha pri problémoch s trávením. Počas meditácie so zvukom RAM si predstavuj “priateľský” oheň, ktorý je tvojou súčasťou a pomáha ti dať veci do poriadku. Problém je jedine, že to treba robiť 40 dní po sebe, ráno a večer, vždy 10 minút meditácie, a cez deň si opakovať RAM, kedykoľvek si nájdeš čas.

    Páči sa mi

  7. Tak tak a iba ak sa ozaj odhlodlas tak to spravis.Neviem ako helar ale ona asi moju mantru na tretie oko nevydrzala hovorit a vykaslala nato.Tak si dobre rozmysli ci budes opakovat a ci nie.

    Páči sa mi

  8. Aaach to je úžasný pocit
    Om mani padme hum Om mani padme hum Om mani padme hum
    ta melodia zo mna isla akosi sama s tolkou radostou a nadsenim ! kraaasa

    Odteraz asi spievam stále haha 😀

    Páči sa mi

  9. Ale treba spievat dve hodiny denne 😀 takze je to ozaj len pre silne natury.
    Povie ti si haha dve hodiny.Skuste si na dve hodiny sadnut do stredu izby a hovorit om tare tutare ture svaha.som zvedavy po kolkych minutach vas to prestane bavit.Preto opakujem stale ak chcete pouzivat mantry budte si vedomi ze to naozaj chcete!!!

    Páči sa mi

  10. ahojte ked sme pri tom om mani bla bla bla….. nechcem to moc vypisovať…. prosím más mávam hrozné sny. s ktorých sa stáva skutočnosť. dnes večer sa mi stala taká vec že ma napadol “duch” (vam ludom to mozem vysvetlit len tak.. nie su to duchovia co stale za mnou chodia.. oni su nieco ine…) dnes mi ten “duch”, zena ublizila urobila mi na rukach skrabance…. vyslovovala tu vetu.. neveim co to znamena…. velmi rada by som chcela… ak je tu niekto ešte taký kt, má s niečím tkaým skúsenosti… vidieť auru a podobnéé… ozvite sa mi prosim na email poklopko@atlas.sk … chcem zit v tom presvedceni ze nie som sama….. vdaka,,, dopredu.. a prosim nerobte si zo mna srandu.. ja si ju s vas nerobim

    Páči sa mi

    • Ja som asi ešte len dva týždne so šanti a už som dostala správu, že som “zvládla” to, čo som chcela… Zem je už okej… Teraz idem spievať za ľudí! (Ako poznám ľudstvo, tak mi ani 40 dní nepostačí! 😛 )

      Páči sa mi

  11. 🙂

    vam ludom 😀 😀 😀

    Musis napisat viac takto ti moc nepomozeme a na email ti nikdo pisat nebude ako obycajne.
    Tak teda ,,nam ludom” vysvetli co ten ,,duch” je

    Páči sa mi

  12. Vám ľuďom?Všetci tu sme ezoterici a vetšina z nás neni človek.Tak nás neurážaj :D:D a auru duchov a podobne vidím tiež a je možné že sú to démoni alebo elementári atď…Troška nám to popíš s démonmi vieme s auríkom svoje však?:D:D

    Páči sa mi

  13. no popisem vam to trosku presnejsie….. zacalo sa to ked som bola mala zacal za mnou chodit cierny tien…. ja som ho tak nazvala. tento čierny tieň mi nikdy neblížil.. iba sedel pri mojej posteli. a nič. preto som trepela nespavosťou už ako malá. potom som si postupom času na to zvykla… no nie zvykla ale začala som to ignorovať. ale pochopila som že keď ja budem ignorovať jeho on nebude mňa. čiže som s ním spolu nažívala.. on zmizol. zmizol a neobjavil sa.

    ďalšie skúsenosti rozprávala som sa vo sne s jendým mŕtvym čo spáchal samovraždu. s ním so sa rozprávala bol to len sen. upozorňoval ma na budúcnosť. upozorňoval ma na veci, ktoré ešte len prídu. potom mi povedal že splnil svoju úlohu a že už sa mi nikdy neobjaví a esšte sa mi poďakoval.

    ďalej už to boli len sny… … cítim energiu.. v ľuďoch strach a pri dotykoch s nimi mám pocity,,, ktoré neviem opísať.

    tri noci som teraz nespala. v mojej izbe sedela žena. blondýna kučeravé vlasy hnedé oči. keď som sa s ňou pokúsila komunikovať nepodarilo sa mi to moc pretože hned ako som je položila nejakú ootázku otvorila ústa a vydala zo seba hlásku nedokázala som to počuť. brutálne ale totálne brutálne ma bolela hlava. v spánkoch… pokračovalo to celé tri dni… dnes však neprišla.. v noci aj tak som nemohla spať.. keď sa mi konečne podarilo privrieť oči a dostať sa do miesta kde s nimi komunikujem najlepšie. ocitla som sa v miestnosti . v mojej izbe.. pozrela som sa na posteľ svojho brata. nebol tam. pozrela vstala som a išla sa pozrieť do spálne. ani tam neboli moji rodiča.. povedal som si že si ľahnem tak som si lahla… a v tom prišla… neviem kto to bol.. ale bála som sa ako nikdy. prišla ku mne a akoby so mňa vysávala všetkú energiu potom sa napriahla akoby mi chcela udrieť. celý čas vyslovovala om mani padme hum… môj pud sebobrany ma donútil prikriť si rukami tvár.. vtom som zacítila ostrú bolesť na ruke… hnusnú štípavú bolesť… a samozrejme som sa sa začala brániť ….
    ZOBUDILA SOM SA:… bol to len sen.. ale nakoniec som si uvedomila že sa stal skutočnosťou.. na mojej ruke som obajvila štyri hlboké rany ktoré práve boli porezané. ešte s nich tiekla krv….. doteraz tam mám vyrité IXII proste štyri čiary.. jedna je preškrknutá ako x—- (ak bude niekot chciet vidiet poslem foto… ukázala by som vám to rada púretože vy ma nepoznáte ej nepoznám vás-… doteraz som o tom mlčala ale myslím si že už sa to dostalo moc ďaleko.. bojím sa že budú ubližovať …)…… doteraz ma tá rana štípe.. akoby mi stále do nej niekto pichal a dotýkal sa ich… nemôžem jesť pretože čo zjem vyraciam… bojím sa že to bude zlé. moja ruka stratial farbu a je celá ľadová… iba miesto kde mám rany doslova akoby horela…

    a nechcem vás urážať…. prepáčte ako som sa vás nejako dotkal budem rada ak mi poradíte čo mám robiť… ja osbne to robím tak, že jednoducho nespím.. ale preds mám istý pud chcieť. som človek + niečo viac.

    našla som vás vďaka tej vety… aj keď aj som rozumela niečo iné google je dobrý prehliadač…

    Páči sa mi

  14. Ahoj poklopko,
    pravdepodobne vidíš mŕtvych ľudí, ktorí sú s tebou v spojení z minulých životov. to, že ťa fyzicky “napadli” súvisí s minulým životom, kedy si im zámerne ubližovala, nechcem to tu rozvádzať. ak by si mala záujem, ozvi sa na mariaaab zavináč azet bodka sk
    maj sa pekne!

    Páči sa mi

  15. neboj neurazila si ma to bol len taký fórik.a s tým ti neviem poradiť aj umňa raz bol nejaký mŕtvi ale bol som pri vedomí ukazoval mi akýsi dom na stene ale nebolo to moc kvalitné.

    Páči sa mi

  16. Om mani pedme hum?
    To je budhova mantra lásky!

    Si si istá že ti vravela tú?

    Vieš čo pomohlo mne?
    Keď ma duch lapil v sne a chystal sa mi čosi spraviť stačilo mi povedať óm táre tutáre turé sváha a prebral som sa.

    Hmm ale ak na teba útočila mantrou lásky znamená to že ty si spravila kedysi niečo a preto ti tá mantra ublížila.
    Ale si statočná.Je to veľmi silná mantra ale ešte nikdy som nepočul že by ju dakdo využil na zlo.

    Keď sa budeš báť veľmo nezabudni že aj ty sa im môžeš postaviť.
    Volaj o pomoc taru.Je to matka,bohyňa snáď ťa ochráni..

    Daj vedieť kludne aj sem ako to pokračuje tu sme neni lamy ani socky.
    Nejako ti pomôžeme.

    A neboj to vam ludom si napisala preto lebo si nevedela ci tu dakdo vie daco ako ty. neboj vie 🙂 kludne tu su dobry ludia tu radu a pomoc nájdeš.
    A to ti píšem srdiečkom a to nedávam do každého komentára : )

    držím palce

    Páči sa mi

    • ja neveim či to bolo presne to ale rozumela som ju povedať niečo také.. ako om mani padme sung.. a google mi vyhodilo toto..

      vieš…. možno tá žena nebola zlá… možno mi ani nechcela ublížiť… mala som pocit že so mňa saje energiu…. možno tú zlú……
      a co také to mohlo byťmohla som ja ublížiť mantre?
      STATOČNÁ to nie je statočnosť.. utekať pred tým…. chcem im pomôcť ale ich sťažnosti ma bolia,,,,, hlava

      ako môžem volať o pomoc niekoho koho nepoznám…? to znamená že mu neverím!!!….. alebo nwm ako to mám vysvetliť….

      ďakujem za to srdiečko… nahodilo mi to úsmev na tvári čo pre mňa znamená, aspon trochu radsoti…

      Páči sa mi

    • ja ich vidím ale ako som dal soľ do rohov už nechodia.Ale ja vidím asi niečo troška iné lebo ja vidím len také čierne akoyb tiene a má to rôzne tvari napr. elipsovitá tvár a ťahá to za sebou chvostíky alebo len také ako slimák bez ulity atď…Ale ako som dal soľ do kútov vidím to málokedy

      Páči sa mi

      • ale raz sa namňa ja nalepil akýsi duch alebo čo stále zamnou chodil cítil som ho.A vidával som aj kadiake tváre kým som nedal soľ a oči vidávam ale tie oči to sú anjeli najprv som ich videl ako tváre s tými očami ale ako som si uplatnil svoj dar komunikácie s nimi vidím len oči.

        Páči sa mi

  17. Poklopko
    ó poklopko temná je cesta života ktorou cestuješ a mnoho je jám ktoré ti ležia v ceste.
    Vedz že v celom vesmíre je iba jedna múdrosť. I keď zdanlivo rozdelená , je jedna v jednom. Všetučko čo existuje prichádza zo svetla a svetlo vychádza zo všetkého. Otvor svoju dušu svetlu, a zdvihni tvoje oči k svetlu, TY MÁŠ plné právo prepustiť elementálov . Zaďakuj im za služby a povedz im nech sa vrátia k tomu kto ich poslal, lebo ich nevedomky držíš pri sebe. Potom popros o odpustenie všetkých voči ktorým, cítiš že si im ublížila, a je jedno v ktorom živote sa to stalo, lebo časom nájdeš ešte viac svetla na svojej ceste lebo všetko čo existuje speje k svetlu, takže aj ty. Potom sprav kruh zo soli alebo kamienkov ,postav sa doprostred dvihni ruky a odriekaj. “Ó svetlo všeprenikajúce , jedno so všetkým a všetko s jedným prúď ku mne kanálom. Vstúp tak aby som mohla byť slobodná. Zjednoť ma so všetkými dušami žiariac z temnoty noci. Nechaj ma byť oslobodenou od všetkých časopriestorov, voľnou od závoja tmy. Ja dieťa svetla,prikazujem: buď oslobodená od temnoty !”. Dávam ti teraz túto múdrosť, oslobodená môžeš byť a žijúc vo svetle a v jase. Lebo si dieťaťom svetla, preto obráť svoje myšlienky do vnútra nájdi svetlo duše a udržiavaj svoje myšlienky na svetlo, a vedz že si plameň a dieťa svetla a nič ti nemôže ublížiť. Veľa lásky a svetla od majstra “Horleta ” pre všetkých nesie pozdrav “Čikitet” 😀

    Páči sa mi

  18. Tára je bohyňa súcitu a ja sám ju uctievam 🙂
    Je skutočne dobrá.Keďže je matka.

    Ináč myslím že aj na helar fóre je návod ako odpustiť a spraviť to čo povedal čikitet.

    Pohladám ti to keď bude čas.

    Ja mám hlavne pocitové skúsenosti s týmito bytosťami.
    A na jednu nezabudnem nikdy.. niečo podobné ako u teba

    Páči sa mi

  19. ja nevidim nijake tmave tiene ale raz som videla akoby do nasej obyvacky vosla taka biela hmlovina ktora bola ako huste zoskupenie bielyx bodiek vtedy som sa strasn e zlakla . a moja mama videla nieco podobne v pivnici.

    Páči sa mi

  20. asi 2 mesiace sa man stava ze vidime u nas v pizerii cierne tiene a pocujeme kroky ktore idu stale zo schodov a tie tiene takysto vidime ta tych istych miestach ,pytali sme sa aj inych ci to vidia ale nikdo nic iba mi dve co to je ?co mame robit vie niekto poradit? dakujeme

    Páči sa mi

  21. totmaster: Ja osobne to vidim uplne inak ako krestanstvo. 🙂
    V Biblii v knihe Levitikus je napisane kde sa vyslovene zakazuje komunikovat s duchmi a vestcami. Je tam toho viac. Ked chces mrkni sa. Pre krestanstvo je bosoractvo skoro vsetko co sa im nehodi. Google povedalo dokonca toto “Poslednú bosorku upálili v Krupine roku 1741. Bola to zároveň posledná poprava bosoriek v strednej Európe.”
    Čikitet: skusim dalsi pokus. 🙂 Raz si ma uz vsimnes. 😀 Niekde som tu zachytil, ze sa venujes trochu hladovkam. Ak budes mat chvilku cas napis mi prosim na 4ward@pobox.sk rad by som o hladovkach trochu pokecal. Dakujem. 🙂

    Páči sa mi

  22. najlepsia mantra na sebarealizaciu a aj proti duchom ( ako vedlajsi produkt) 🙂
    ja Maha-mantra

    HARE KRISNA HARE KRISNA KRISNA KRISNA HARE HARE
    HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE

    Tato inak nazyvana aj kralovska mantra funguje viacmenej aj bez toho,
    aby ste v nu verili, lebo je cisto na duchovnej urovni, je to jedna z najvyssich
    vibracii vobec a ocistuje dusu a srdce od nanosov materialnej existencie a karmy.

    Páči sa mi

  23. Ahojte,
    ak vás bavia mantry, doporučujem učenie Sri Kaleshwara. Ja som bol na seminaroch u Vladislavy Habartovej v Zlíne, ktorá vyštudovala jeho Soul University. Na jeho webe nájdete termíny jej seminárov- ak momentále nie sú, tak na jar určite začnú. Z tej stránky si môžete stiahnúť základný proces- 5 elementov. Všetky tie procesy sú založené na mantrách a jantrach….www.kaleshwar.org

    Páči sa mi

  24. Ahoj, chcela by som Vás poprosiť o radu… Moja 4-tá čakra (srdce) Jam je zatvorená a potrebujem ju a teda veľmi chcem otovriť,,,s týmto všetkým čo som na tejto stránke prečítala neviem čo skôr, viete mi prosím poradiť a odporučiť ma na nejakú meditáciu, ktorú máte na tejto stránke. A ešte niečo. Jedna pani, ktorá sa zaoberá odblokovaním čakier mi povedala, že som dúha, neviem nikde nájsť nejaký význam …
    Som na ceste nájsť samu seba a pripravujem sa na rok 2012, takže ma teší, že som natrafila na Vašu stránku…

    Ďakujem

    Páči sa mi

Povedz svoj názor