Psychické počutie – náš vnútorný hlas

Psychické počutie je schopnosť, o ktorej ľudia veľmi často ani nevedia, že ju majú. Obvykle vyzerá ako záblesk tichej hudby niekde v hlave alebo vnútorný hlas, ktorý nám niečo hovorí. A práve to, že sa psychické počutie odohráva v našej hlave, ho veľmi približuje k vnútornému monológu, ktorý v tej hlave beží neustále. Preto si psychické “uško” často myslí, že nemá vôbec nijaké mimozmyslové vnemy. Vlastne si neuvedomuje, keď tieto intuitívne záblesky dostáva. Všetko uňho vyzerá ako jeho vlastný úsudok urobený na základe známych faktov.

Psychické počutie sa prejavuje ako vnímanie mimozmyslových signálov v podobe slova, zvuku alebo hocijakej inej formu jazyka. Veľmi sa podobá na to, čo počujeme v hlave, keď sa zhovárame sami so sebou. Len v extrémnych prípadoch (napr. nebezpečenstva) je táto forma jasne odlíšiteľná – je to vlastný alebo cudzí hlas v hlave, ktorý dokáže aj zhúknuť alebo zadať priamy príkaz. Úplne najjemnejšia forma psychického porozumenia je pochopenie, ktoré prichádza v slovnej forme.

Pretože psychické počúvanie sa prejavuje ako duševný dialóg, ľudia s touto schopnosťou sa neuspokoja, kým plne neporozumejú. To ich robí hodne analytickými. Chcú porozumieť, aby si boli istí.

Ľudia s rozvinutým psychickým počutím vedia dobre “počuť medzi riadkami”. Keď s niekým hovoria, dostávajú zo zvuku jeho hlasu a iných vibrácií celkom presný obraz o vnútre tohto človeka – a to aj vtedy, keď sa diametrálne odlišuje od toho, čo hovorí.

Takisto je pre nich hodne charakteristický skepticizmus. Pretože dojmy, ktoré dostávajú, sa tak podobajú na ich vnútorný monológ, nerobievajú medzi týmito dvomi rozdiel. Príliš dlho používajú nevedomky tento kanál a nepripisujú mu dôležitosť.

Psychické “ušká” nebývajú dlho deprimované. Niekedy už jediné slovo, zvuk či myšlienka ich vedia z depresie vytrhnúť a motivovať.

Svoje problémy obvykle riešievajú formou vnútorného monológu. Keď sa o nejaký problém potknú, nezačnú panikáriť, ale ho začnú postupne riešiť. Ich vnútorný hlas im pomáha zvládať aj veľké krízy.

Veľmi silné psychické “ušká” dojmy nielen prijímajú, ale ich aj vysielajú – vtedy im okolie obvykle tvrdí, že niečo povedali, hoci nepovedali nič.

Ako to funguje?

Tak psychické počutie ako aj vnútorný monológ používajú tie isté nervové prepojenia a ten istý zvukový aparát. Tento sa nachádza po oboch stranách hlavy nad úrovňou uší. Tá časť lebky, kde sa nachádza, sa nazýva temporálne (spánkové) laloky. Je to tá časť mozgu, ktorá spracováva sluchové informácie. Tu sa zbierajú signály z vnútorného ucha, triedia sa a integrujú tak, aby zvukové vlny, ktoré bubienok zachytáva, boli premenené na slová jazyka.

Vedci zistili, že ak sa sústredíme priamo na túto oblasť mozgu, akoby sme obišli potrebu získavať informácie v podobe zvukovej vlny. Vlastne ak sa sústredíme na úroveň ucha, automaticky znefunkčňujeme túto oblasť a naopak. Takže ak chceme psychické počutie rozvinúť, potrebujeme sústrediť našu pozornosť na oblasť nad ušami:

clairaudient

Je jedno, na ktorú stranu hlavy sa sústredíme. Najlepšie však urobíme, ak sa sústredíme dovnútra hlavy, nie na niektorú zo strán – ale vždy nad úroveň uší.

Cvičenie 1: Aktivujeme psychické počutie

Postupujeme nasledovne:

  • Sedíme pohodlne a uvoľníme sa.
  • Zhlboka sa nadýchneme a vydýchneme.
  • Sústredíme sa na “cítenie” rôznych častí hlavy bez toho, aby sme sa ich dotýkali. Uvedomíme si oblasť uší. Uvedomíme si oblasť nad ušami.
  • Teraz presunieme naše sústredenie a precítime oblasť asi tak 5 cm nad úrovňou uší po oboch stranách hlavy.
  • Všimneme si, že táto oblasť má zvýšenú citlivosť, ako zosilňovač hocijakého zvuku. Predstavíme si obrovské lieviky, ktoré privádzajú informácie priamo do tejto oblasti.
  • Niekoľkokrát presúvame pozornosť medzi ušami a touto oblasťou.

  

Cvičenie 2: Cvičíme rozdiel medzi sluchom a psychickým počutím

Presunieme sa do priestoru, kde môžeme počuť viacerých ľudí hovoriť navzájom. Sadneme si a uvoľníme sa.

  • Počúvame nejakú konverzáciu na pozadí. Všimneme si, že nielenže je pozornosť v rovine ucha, ale súčasne zvuk vnímame ako “zvonka”, z istej vzdialenosti.
  • Presunieme pozornosť do našich spánkových lalokov a v duchu so sebou hovoríme, alebo si pre seba myslíme. Všimnime si, že nielenže je naša pozornosť nad úrovňou uší, ale že sa zameriavame skôr dovnútra ako navonok.

Tieto dva procesy sú kľúčové pre aktivovanie psychického počutia vtedy, keď chceme. Takisto nám pomáhajú zosilniť “zvuk” pri psychickom počutí. Môžeme to využiť tak, že si v duchu položíme otázku a potom používame psychické počutie na to, aby sme dostali od Univerza odpovede. Ja som celkom nevedomky tento proces používala pri channelingu – v duchu som sa rozprávala s “tými tam hore” a s trochou praxe som kyvadlo potrebovala len na to, aby mi potvrdilo, že to, čo som v mozgu počula ako odpoveď, tak bolo skutočne aj myslené (mala som asi 10% chybovosť).

Cvičenie 3: Dostávame kľúčové slová k problému

Psychické počutie môžeme využiť na kontrolovanú meditáciu. Môžeme pomocou neho hľadať odpovede na otázky, ktoré nás trápia.

  • Presuňme pozornosť do spánkových lalokov a v duchu si položme niektoré otázky (napr. Čo sú moje silné stránky? Čo sú moje slabé stránky? Ako sa učím narábať so svojimi slabými stránkami? Ako môžem využiť svoje silné stránky, aby som sa dostal/a ďalej?).
  • Zachyťme všetky slová, vety alebo hocijakú odpoveď, ktorú začujeme.
  • Neanalyzujeme odpoveď, len si ju zapíšeme.

Takýmto spôsobom môžeme získať kľúčové slová ku každej situácii alebo ľuďom, s ktorými sme v kontakte. A tu je pár bodov, ktoré nám pri tom pomôžu:

  • 10-15 minút pred tým, ako budeme potrebovať “nápovedu” (napríklad pred stretnutím s problémovou osobou) je najlepšia doba na to, aby sme sa naladili.
  • Vyvoláme si v duchu obraz danej osoby a situácie tým, že na ňu myslíme, preciťujeme alebo čokoľvek, čo nám ju priblíži.
  • V duchu si položíme otázky ako Ako túto situáciu zvládnem najlepšie? Čo na danú osobu zaberie? S čím budem mať úspech? Na čo si mám dať pozor?
  • Zaregistrujeme myšlienky, slovo alebo vetu, ktorá sa nám vynorí v mozgu po tom, ako sme položili otázku.
  • Nesnažíme sa za každú cenu. Neupíname sa na úspech. Uvoľníme sa, presunieme pozornosť do spánkových lalokov, položíme otázku a registrujeme odpoveď.
  • Zapíšeme si, čo sme sa dozvedeli, a tesne pred danou situáciou si to ešte raz prezrieme.

  

Cvičenie 4: Vyžiadame si mantru

Psychické počutie môžeme použiť aj na to, aby sme si každý deň vyžiadali “mantru” na daný deň. Mantra je slovo alebo slovné spojenie, ktoré sa pospevuje alebo omieľa a ktoré pôsobí na vibračnej úrovni. Keď sa mantrou naladíme na život, prebieha nám ľahšie a plynulejšie.

V podstate takáto mantra nie je nič iné než kľúčové slovo, ktoré sme si psychicky vyžiadali. Môže to byť jednoduché slovo, môže to byť fráza alebo príkaz, možno celá veta. Je to ako keď niekedy počujeme pesničku a potom nám po zvyšok dňa nejde z hlavy – a večer zistíme, že sme podľa nej podvedome konali.

Mantru je najlepšie vyžiadať si ráno. Nepotrebujeme na to viac ako 5 minút. Ak ich nemáme, vyžiadame si večer mantru na najbližší deň.

  • Sadneme si a uvoľníme sa.
  • Pohodlne a bez námahy dýchame.  Myšlienky obrátime do nášho vnútra a sústredíme sa na deň, čo nás čaká.
  • Položíme si v duchu otázku “Ktorý prístup alebo vibrácia je pre mňa najvhodnejšia v tento deň?” a necháme ju rezonovať v hlave.
  • Zachytíme a zaznamenáme slovo, vetu alebo myšlienku, ktorá sa nám v mysli vynorí.
  • Môžeme pokračovať tým, že si prejdeme po jednom ľudí, s ktorými budeme v styku, a vypýtame si mantru aj pre náš kontakt s nimi.
  • Tieto mantry si zapisujeme a večer vždy kontrolujeme, nakoľko nám pomohli.

14 thoughts on “Psychické počutie – náš vnútorný hlas

  1. Ďakujem, človek si vlastne uvedomí čo má, až keď si to prečíta alebo až keď sa mu niečo stane. U mňa je to ten lepší prípad, veľmi mi to pomohlo, ďakujem ešte raz.

    Páči sa mi

  2. krasni dnik prajem ja bysom mal prozbu k vam !mal som vyzie a vnich boli jasne urcene kroky ktorim som sa mal vydat, nechapal som im mozno povedat i tak zesom ich ignoroval ale nevedome! cize i jasom pocul hlas ktori mi daval prikazi a zjavil mi nieco kym som nebol a niesom bolo to krasne bol som ako dokonali clovek, az po citani knich som sa dozvedel zesom viburcoval podvedomie k ucunosti a to tak zesom sa modlieval za kazdeho cloveka a prial vsetko len to naj. prosim vas mohol bysom dostal odpoved ze co to bolo vlastne….? vopred dakujem

    Páči sa mi

  3. Tak to je fakt dobré.A ja som si myslela že nie som ničím výnimočná, vediem nudný život a zrazu zistím že to čo považujem za úplne normálne/teda aspoň pre mňa/, alebo bláznivé je výnimočné.To je super.P.S.Dosť často dokončujem veci za tých čo si nevedia spomenúť čo chceli vlastne povedať.To je len jedna z mála vecí ktoré ovládam…..Zlepšili ste mi náladu.Pekný deň prajem.

    Páči sa mi

  4. Ahoj Heli…vieš poradiť…ak niekto počuje v hlave dokola jednu pieseň viac dní…ráno a do obeda je to najintenzívnejšie, večer slabšie. Ak si číta, či rozpráva sa s niekym to nepočuje, len ak je v pokoji..nepomáha ani vyladiť sa na seba a zvýšiť vibrácie. Príde mi to, ako uviaznutie v nejakej slučke. Čo viem, je tam zablokovaná 7. čakra, lebo okrem toho pociťuje tlaky v hlave, akoby energia nevedela vystúpiť vyššie do 7., v 6 mala silný vír a chaos, ktorý do seba vťahoval všetko z vonka aj v 5. čakre je čiastočný blog a teraz aj zdúrená uzlina. Vyladenie energie je len dočasné, potom hudba znova hrá. Napadá ťa niečo, alebo máš už skúsenosť pls?

    Páči sa mi

    • Nie som Hela, ale môžem prispieť podľa svojej osobnej skúsenosti. Ak má tá pieseň text, treba sa nad ním veľmi silno zamyslieť. Pre mňa bol ten text vždy dôležitý.

      Páči sa mi

      • Hej to nás už napadlo…text je o vnútornej láske a svetle…pieseň z Titanicu. Na nete našla niečo o parazitoch, ktoré dokážu v hlave urobiť slučku a zvuk, či pieseň tam uviazne a chodí stále dokola. Ďakujem aj tak. 😀

        Páči sa mi

    • To, čo popisuješ, mi príde ako “podvedomie reaguje na niečo, ale vedomie to nechce vypustiť na povch”. Tá pieseň je len spúšťač, ktorého úlohou je búšiť do teba tak dlho, kým nezačnú pukať bariéry. Nebabri čakry, babri predsudky a traumy. Choď do meditky na tak dlho, až sa začnú vynárať situácie a spomienky alebo sebaznižujúce komentáre, a jednoducho ich nechaj, nech prídu, zosilnejú, počúvaj a pozoruj a keby nechceli slabnúť, tak ich vyobjímaj s láskou – veď je Valentína. 😛

      Páči sa mi

      • Ďakujem Heli…prepošlem jej to. Vo vizuále si hlavu predstavila ako dom a povedala som jej, nech hľadá miestnosť, kde hrá hudba…išla až na povalu, kde sedel malý chlapček a púšťal si gramofón. Bol osamelý a chýbala mu matka….Snažila sa s ním komunikovať a zisťovať viac. Hudba na nejaký čas ustala a len ako sa zahĺbila do seba ju počula. Dnes hrá znova a silnu ju vťahuje do vnútra. Mne hudbu v hlave spúšťal Messiel, ale vedela som to stopnúť a nebol až taký vytrvalý.

        Mentálne blokovanie ako myšlienok v hlave je len krátkodobé a ani v tomto článku nie je nejaký návod, ktorý by fungoval.

        Skúsi vyskúšať, čo si pooradila ty a uvidíme…
        Pekný Valentínsky dník. 😀

        https://www.interez.sk/preco-nam-niektore-piesne-ostanu-v-hlave-a-my-si-ich-musime-stale-pospevovat/

        Páči sa mi

      • NEBLOKUJ. Tomu, čo blokuješ, dodávaš energiu… Ak ju chceš ubrať, potrebuješ UMOŽNIŤ. Koniec-koncov, tie myšlienky nie sú tvoji nepriatelia, ale tvoj produkt, ktorého cieľom je na niečo ťa upozorniť. Umožni, vydrž do konca (niekedy stačí už len to) a prípadne sa pouč, pochop, porozumej. Myšlienka stratí dôvod vracať sa, keď si ju vzala na vedomie. Keď som si odvykala od anjelov, tak mi spočiatku každých 5 minút chodilo “Gabriel” – a ja som to najprv potláčala, potom som pochopila, aká krava som, a pristúpila som na hru: podvedomie poslalo “Gabriel”, ja som vzala na vedomie a začala som si pospevovať “Gabriel, Gabriel, Gabriel…” tak dlho, ako som vládala, čím som význam udičky celkom zrušila. 🙂

        So mnou žiadne podvedomie nevybabre! 😛 Ani to moje nie.

        Liked by 2 people

  5. Prajem krásny deň, dosť často sa mi v minulosti stávalo a trvá to až doteraz, že mi vnútorný hlások niečo oznámil alebo poradil. Nedávno sa mi však takým istým spôsobom ako sa mi zvykne prihovárať tento môj vnútorný hlások prihovorili 2 zomrelé osoby (ktoré som poznala) – najprv jedna a po čase druhá a oznámili mi potešujúce informácie o životnej situácii, ktorú momentálne riešim. Na svoj vnútorný hlások som zvyknutá, ale hlasy tých 2 osôb sú pre mňa niečím novým. Môžu sa mi cez ten istý kanál ako sa mi prihovára môj vnútorný hlas prihovárať aj duše zomrelých ľudí? Nenamýšľam si to iba? Aký máte na to názor?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor