Fluorit – „kameň bystrosti“

Článok napísala Ambala:


Fluorit je kameň so širokým spektrom farieb (zahŕňa žltú, modrú, ružovú, fialovú a zelenú farbu), pričom jeden kamienok môže obsahovať niekoľko farieb súčasne.

Mal by neutralizovať a absorbovať negatívne vibrácie, vyvažuje kladné a záporné aspekty myslenia, vedie k poznaniu vnútorného pokoja a neobmedzenosti, ladí dušu, čím podporuje najvyšší aspekt myslenia, zvyšuje koncentráciu a pomáha pri rozhodovaní. Pôsobí na uvedomenie si potlačených emócií, dodáva sebadôveru, stimuluje rýchle myslenie a absorbovanie informácií (teda je vhodným pomocníkom pri učení). Pomáha vidieť realitu v akejkoľvek situácii, dodáva telu potrebnú energiu a zvýšiť silu intuície a koncentrácie.

Môže sa používať s inými kameňmi, pretože pomáha otvoriť cestu pre efektívne využitie sily ostatných kameňov.

Používa sa na otvorenie čelovej čakry (Tretieho oka).

Liečitelia ho používajú pri liečbe vredov, dýchacieho traktu a ako stimuláciu buniek v týchto oblastiach. Pomáha zmierniť stuhnutosť kĺbov, zlepšuje artritídu alebo iné choroby kĺbov, regeneruje pokožku a sliznicové membrány, spevňuje kosti a zuby.

Linky:

Článok napísala Ambala.

37 thoughts on “Fluorit – „kameň bystrosti“

  1. Ďakujem. Už to asi tak vyzerá že dnes celý deň presedím nad kamienkami.
    A aby som si urobila radosť, dnes som si dáke aj kúpila. Asi som sa stala závisláčkou na týchto stránkach.

    Páči sa mi

  2. Ja tento kameň priam zbožňujem, jednak sa s ním dobre cítim a jednak sa mi s ním dobre učí, vtedy ho niekedy kombinujem so smaragdom (na pamäť), ale vynikajúco pôsobí na učenie aj sám, môžem ho len chváliť.

    Páči sa mi

  3. super – dobre vedieť, lebo už dlhšie sa chystám kúpiť nejaký kamienok, ktorý by podporoval pamäťové bunky :))) ja som zatiaľ počula, že je na to dobrý sodalit, takže asi to skombinujem aj s fluoritom… som zvedavá aký bude výsledný efekt :)))

    Páči sa mi

  4. Áno aj sodalit je dobrý na pamäť a ľahšie učenie. Teda keď sa neter učila na skúšky, tak sme pozerali, ktoré kamene by boli najlepšie a dozvedeli sme sa že sodalit a tmavo fialový fluorit no a ešte ametyst.

    Páči sa mi

  5. A pridám ešte som niekde čítala, ale už si nepamätám presne kde, možno aj tu na tejto stránke že aj dumortierit je na lepšie sústredenie sa. A zafír tiež má vraj čo povedať do vzdelávania a zlepšuje činnosť mozgu. Ale priznám sa že v každej knižke sú odlišné názory. Vo všeobecnosti mi z toho vyplýva že modré kamienky vplývajú na našu pamäť, sústredenie, ľahšie prijímanie nových informácií a ich spracúvanie či rozlíšenie ktoré informácie sú podstatné. To je ale len môj názor.

    Páči sa mi

  6. chcem sa ešte spýtať, že v akej forme je najlepšie nosiť tieto kamene, ktoré chcem využívať pri učení. ako prívesok alebo stačia aj tromlované kamene, ktoré má človek vo svojej blízkosti napr. na stolíku alebo vo vrecku? ďakujem

    Páči sa mi

  7. No my sme sa rozhodli pre neopracované kamene, ale rovnako dobre poslúžia aj tromolované, položené na stole pri učení. Samozrejme aj do školy ich nosila a rovnako na skúšky. Ešte dodám, že pre zvýšenie účinku sme ku nim pridali aj krištáľ. Prajem pekné chvíle s kamienkami.

    Páči sa mi

  8. Kamienok by sa mal dobit vtedy,ak citite, ze jeho energeticka sila slabne. Zalezi aj na tom ako casto kamen pouzivate. Ja som napr.svoj najviac a najcastejsie pouzivany kamen pred splnom ocistila pod tecucou vodou a nechala nabit mesacnou energiou pocas splnu.

    Páči sa mi

  9. Při omývání kamenů vodou je také nutné vizualizovat si jak negativní energie kámen opouští a odtéká s vodou pryč.
    Po delším používání je dobré svoje kameny zakopat do země pod nějaký větší strom, tak na měsíc, protože jejich energie se tak obnovuje.

    Páči sa mi

  10. miriam72,

    nie som si ista, ale sa mi zda ze asi helar tu niekde pisala ze hematit ich prakticky cisti aj vybija takze ich potom uz nemusis cistit ale podla mna kedze aj ich vybija tak ich treba dat raz za cas nabit. neviem je to len moj nazor takze uvidim co povedia ostatny 🙂

    Páči sa mi

  11. Pekny dnik prajem vsetkym,

    osobne nemam skusenosti s kombinaciou fluorit – hematit, no moj maly hematit je vzdy v spolocnosti ostatych kamienkov a zatial som necitila, ze by im to vadilo.

    No davam do pozornosti tuto web stranocku:
    http://astral.webovastranka.sk/wiki/1187/587
    kde sa uvadza, ze by sa hematit nemal davat do kontaktu s inymi kamenmi, pretoze ich vybika.

    A este jeden odkaz na inu web stranocku, kde sa pise o ociste kamienkov:
    http://www.putnici.sk/newsread.php?newsid=109

    Páči sa mi

  12. Zdravim Sandra,
    no nie som si celkom ista s nabijanim fluoritu, ale na jednej web stranke bolo napisane, ze by sa mal cistit a nabijat prostrednictvom vetra alebo vody, pokial mozno vonku za jasneho sviezeho dna alebo v cistom vodnom toku (rieckealebo potoku) – http://www.controverscial.com/Flourite.htm

    A este som zistila, ze fluoirt je aj kamenom vil, ak ho umiestnite do kazdeho rohu v zahrade, pritiahne to vily 🙂
    http://www.airuma.com/gemE.htm

    Páči sa mi

  13. ambala,

    ďakujem za informácie, no tá jeho očista je trošku komplikovaná a v mojich panelákových podmienkach aj tak trošku nereálna… takže ostanem pri klasických metódach…
    a to s tými vílami je zaujímavé – škoda, že nemám záhradu, ale budem si to pamätať do budúcnosti, keby náhodou :)))
    ja som si fluorit teraz kúpila hlavne kvôli učeniu… tak dúfam, že mi pomôže, aj napriek tomu, že nemám čisto fialový, ktorý je vraj na to najlepší, ale taký sa mi bohužiaľ nepodarilo zohnať…

    Páči sa mi

  14. Zdravim Sandra,

    no ja som dnes este brusila po nejakych web strankach a tam som nasla, ze sa ma nabijat v tieni mimo priamch slnecnych lucov alebo za splnu spolu s krystalom…

    A tu je este aj popis k jednotlivym farebnym odtienom:

    Fialový: pomáhá nám v soustředění se při meditaci, zjemňuje oscilaci mozkových buněk a otevírá tak našemu duševnímu úsilí vstup a kontakt s vyšší rovinnou skutečnosti, proto je nazýván kamenem mudrců. Taktéž posiluje naši rozeznávací schopnost. Pomáhá při bolesti hlavy a migréně.

    Modrý fluorit: pomáhá jako prevence proti chřipce, nachlazení a pomáhá při chorobách dýchacího ústrojí. Ve stáří spolu s fialovým pomáhá udržet jasný rozum.

    Zelený: pomáhá při alergii a astmatu.

    Žlutý: tlumí stres a blahodárně působí při žaludečních problémech.

    Oranžový: aktivuje funkci sleziny a jater, zmírňuje zánětlivá onemocnění ledvin a močového měchýře (v těchto případech je dobrá i jeho voda)

    Červený: aktivuje psychicky oslabenou potenci.

    Duhový (použitelný pro všechny čakry): vyrovnává duševní a citový život a uvolňuje napětí. Při prvních příznacích onemocnění přináší tělu úlevu a duši mír.

    Vnitřně používaná fluoritová voda pomáhá pročistit celý organismus a zbavuje ho látek, které jej zatěžují. Preventivně zabraňuje tvorbě nádorů. Kloktání této vody zabraňuje vzniku zubního kazu. Pomáhá při cévních chorobách, regeneruje pleť a sliznici, podporuje růst kostí, funkci žláz a trávení. Pomáhá při komplikovaném těhotenství.

    web stranky:
    http://www.sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/drahokamy/fluorit.htm
    http://www.nefertitis.cz/info/fluorit/
    http://www.radost-opava.eu/Radost-Kameny.html

    Páči sa mi

  15. Ahoj,
    chcela by som sa spytat…ma nejake negativne vplyvy ked skombinujem viac kamenov…trebars ked nosim viac naramkov a nahrdelnikov a prstenov naraz…
    strasne sa mi pacia vlastnosti aj vyzor fluoritu,sodalitu,ruzeninu a krystalu….co sa stane ked ich vsetky styri skombinujem?nemozem sa stat ze sa nejak budu rusit….?ked k tomu prihodim este prsten s onyxom a dalsi s lapisom? :))))
    mam obavy ze sa tolko kamenov dokopy nemoze davat…a este….

    potrebujem strasne nieco proti bloku v uceni a na mysel vseoecne,nech reagujem rozvazne….mam strasne vybuchy povahy a nicim seba i okolie….
    mozu byt tie co som menovala?
    obrovska vdaka….

    Páči sa mi

  16. semiramis,

    ja poznam len dva problematicke kamene, co sa tyka “spolunazivania” s inymi kamenmi, a to smaragd (dobre sa znasa len s diamantom a horskym kristalom) a potom hematit, ktory kamene zvykne vybijat (aj ked moj domaci malicky hematit je v spolocnosti ostatnych kamienkov a je to v pohode, on k nim jednoducho patri a “sadli” si).

    osobne sa vsak riadim intuiciou, proste drzim kamienky chvilu v ruke a vycitim, ci budu spolu dobre “vychadzat” (fungovat) alebo nie.

    Páči sa mi

  17. ahoj, dnes som sa omylom dostala na tuto stranku. zistila som, ze mam doma dva naramky, jeden som dostala velmi davno a druhy som si kupila asi este davnejsie 🙂 na oba som zabudla a spomenula, ked som sa dostala sem. jeden je z ruzeninu, to som si ista. ale ten druhy neviem identifikovat. je jemne fialkasty. viete mi povedat, co by to mohlo byt? a dalsia otazka, budu “ok”, ked som ich mala niekolko rokov v sperkovnici? treba ich nabit? ak ano, prosim, ako? dakujem a prajem pekny den 🙂

    Páči sa mi

  18. mirka ahoj,
    obidva naramky ocisti pod tecucou vodou a nachaj ich v miske nech na ne tecie tenky prud chladnej vody aspon pol hodku. asi nemas hematit na vybitie a kristal na nabitie, tak ich nabi na mesacnom svite a vo stvrtok je spln, tak to by bolo idealne nabitie. na slnku ich nenabijaj, lebo ruzenin vybledne a ten druhy nevies co je. skoda ze to nemozeme vidiet, urcite by ti niekto poradil. moze to byt fluorit, ale aj ametyst, ale bud pokojna, vsetky kamienky su uzasne.

    Páči sa mi

  19. Ahoj Mirka,k názoru Kamienky sa rozhodne pripájam,ale ak by si to chcela vedieť silno silne môžeš ešte ten náramok zobreť do niakeho obchodíku s kamienkami a tam Ti isto povedia 🙂

    Páči sa mi

  20. Muze byt fluorit svetlince zelenej (z urcitejch uhlu az pruhlednej), s vyrazne fialovejma pruhama? Vypada, jako by v nem byla spousta lomu i proti smeru zakladniho pruhovani, na tech lomech hazi hrozne zajimave stribrite odlesky… Nic jinyho se mi na nej nehodi. A tenhle posledni dobou taham docela casto, pusobi na me dobre a tuhle jsem vahala nad jinym fluoritem. Ale pak jsem si ho nevzala, a ted tak premyslim, ze mozna prave proto, ze uz ho mam… Pusobi hrozne prijemne, lehce, vzdusne a optimisticky.

    Páči sa mi

  21. Tak to jsem ráda. Už docela dlouho jsem si říkala, že si ho pořídím. A tenhle mi úplnou náhodou koupila mamka, aniž by věděla, co to vůbec je a že ho chci… 🙂 taky má na kamínky dobrej čuch.

    Páči sa mi

  22. ahojte chcela by som sa opýtať, dostala som od kamarátky náramok fluorit, lenže stal sa mi nepríjemný uraz s kolenom a od vtedy je môj náramok celý matný stratil svoj lesk. Čo mám robiť aby bol späť lesklý, alebo už ostane taký?

    Páči sa mi

  23. Gabika,
    skus naramok vycistit pod tecucou vodou (velmi vlaznou) a potom ho nejaky cas nechaj pri krystali (tiez ocistenom a nabitom). ja to tak robievam aj s inymi kamienkami, co mam doma.

    Páči sa mi

  24. Gabika:
    Poskodila sis pri urazu i kolenni kloub? Vzhledem k tomu, ze fluorit by mel posilovat kosti a klouby, te mozna ze vsech sil leci a je “unaveny”. Jestli se ti uz noha spravila, zkus naramek na par dni odlozit, at si odpocine a “nevysavas” ho. Zkus ho oplachnout pod tekouci studenou vodou a predstavuj si, jak ho to osvezuje a jak z nej odteka to, co do sebe nasal a co ho zmatnuje a bere mu barvu a lesk…
    Mozna bych ho zkusila nechat nabit na mesicnim svetle (je takovy studenejsi, mesic mi k nemu jde vic nez slunce). A jestli mas i jine kaminky, zkus ho k nim dat – jaky se ti bude hodit. Treba ja mam pocit, ze se muj fluorit naprosto miluje s ametystem A je jako zivej, prusvitnej, trpytivej, meni zakladni barvu od zlutozelene do modrozelene. Fluority jsou nadherny. Mam z nich pocit, ze jsou hrozne vdecny, verny a ze vsech sil se snazi svymu majiteli pomoct – coz by i vysvetlovalo, proc ten Tvuj tak prudce zareagoval na uraz. Takze moc drzim pesti, aby se Tvuj naramek vzpamatoval 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor