Nováčik v tarote? (1) Vyberáme si karty

Tarot je obvykle 78 kariet rozdelených na Veľkú Arkánu a Malú Arkánu, pričom Malá Arkána sa delí ešte na 4 priebežne číslované sady rôznych znakov, ktoré predstavujú rôzne sily v ľudskom živote. Najčastejšie sa tarot používa na veštenie – čo je však jeho najmenej vhodné nasadenie… Oveľa rozumnejšie funguje ako náš poradca, ktorý nám ukazuje problémy v našom živote a šance, ako z nich vykorčuľovať. Vtedy ho však potrebujete mať po ruke vždy, keď máte otázku – a nie bežať ku veštici, ktorej kvalitu nedokážete zistiť! A tak sme pri prvom bode: každý bosorák by mal mať svoj vlastný balíček tarotov.

Vyberáme si najvhodnejší tarot

To, s akými kartami budeme pracovať, do vysokej miery závisí od toho, nakoľko intuitívni sme a čo pomocou tarotu chceme dosiahnuť.

Začnime dosahovaním:

  • taroty potrebujeme na tarotové kúzla – vtedy je najlepšie mať taký druh kariet, ktorý čo najlepšie odráža pôvodnú symboliku tarotu (možno najvhodnejší je z tohto pohľadu Rider-Waite alebo Pictorial Key Tarot)
  • taroty potrebujeme na našu cestu životom ako osobné orákulum – vtedy do hry vstupuje otázka, nakoľko sme intuitívni.

Prečo je intuícia dôležitá? Lebo tarot sa dá vykladať dvoma rôznymi spôsobmi:

Ak nemáme vysokú fantáziu a karty k nám „nehovoria“, bude lepšie pridŕžať sa pôvodného významu kariet. Vtedy je vhodnejšie naučiť sa symboliku a používať karty, ktoré ju čo najpresnejšie zobrazujú (teda Rider-Waite). V takomto prípade nám stačí na kartu pozerať a z prvkov, ktoré sú na nej zobrazené, si už vieme odvodiť jej presný význam.

Čo do významu kariet je väčšina tarotov budovaná na Rider-Waite tarote – ale dajme si pozor, aby aj obrázky kopírovali jeho symboliku. Existujú taroty, ktoré to robia pomerne presne: spomínaný Pictorial Key Tarot, Sharman-Caselli tarot, Simply Tarot či „upravené“ verzie Rider-Waite tarotu ako Universal Tarot alebo Universal Waite. Potom sú taroty, ktoré sa zakladajú významovo na Rider-Waite tarote, ale zavádzajú do kariet svoje vlastné odchýlky – u nás obľúbený Zlatý tarot od Cira Marchettiho je napríklad nádherne ilustrovaný, ale význam niektorých kariet je obrátený do protikladu a Veľká Arkána je uňho krásna, ale skôr schématická. Takisto nádherný Manga Tarot sa dá veľmi ľahko čítať podľa obrázkov, len nie s pôvodnou tarotovskou symbolikou… Ja najčastejšie používam Revelations Tarot, ktorý má „dvojhlavé“ karty, takže kartu čítate buď v jej normálnom význame, alebo v „prevrátenom“ – ak sa vo výklade vyskytne hore nohami. Obsah kariet síce môžete jasne odčítať od symbolov, ktoré používajú, ale významovo sa už od Rider-Waite tarotu odchyľujú.

No a potom je tu obrovská skupina kariet, ktoré sa tvária ako taroty, ale časť symboliky majú svoju vlastnú: Tarot Lenormand kombinuje taroty a karty slečny Lenormandovej, wiccánske taroty ako Sensual Wicca zavádzajú zasa wiccánske poňatia a celkom premenili význam niektorých kariet v Malej Arkáne a to isté platí pre Fairy Ring Oracle a pre Tarot of the Elves. U týchto tarotov sa nemôžete spoľahnúť na to, že ich budete môcť využiť v tarotových kúzlach, ale ako orákulum ich môžete používať bežne – len sa riaďte skôr Malou Bielou Knižkou (MBK), ktorá je pri nich priložená, nie bežnými tarotovými významami.

Ak ste však skôr intuitívny „čítač“, nemusíte sa vôbec zapodievať symbolikou a presnosťou tarotu. Vtedy je dôležité, aby k vám karty „hovorili“ – aby vám ich obrázky pripomínali nejaké príbehy. Tu sa už ťažko radí, aký typ kariet si treba vybrať – najlepší poradca je vaša vlastná fantázia. Pozrite si obrázky na kartách a vyberte si ten balíček, ktorý vás oslovuje najviac. Dajte si pritom pozor na jedno – u niektorých tarotov má Veľká Arkána nádherné obrázky, ale Malá Arkána býva len schématická (napr. China Tarot alebo keltsky inšpirovaný Sacred Circle). Tomu, kto číta podľa Rider-Waitea, to nevadí – pozná význam a vie si ho domyslieť. Ak však čítate intuitívne, dajte si pozor na to, aby ste mali plne ilustrovanú Veľkú i Malú Arkánu!

No a ešte jedno varovanie na záver: nie všetko, čo sa volá „tarot“, skutočne aj je tarot… Napríklad Oshov Zen-tarot je orákulum (t.j. veštiace karty), ale nie je to tarot. Nemôžete ho použiť na tarotové kúzla, ale rozhodne vám bude verným a múdrym sprievodcom pri vlastnom rozvoji.

Taroty pre “lenivých”

V poslednom čase sa začali “nosiť” aj taroty pre ľudí, ktorým sa nechce učiť význam kariet naspamäť. Žiaľ, našinec sa k nim ťažko dopracuje 😦 … Výborný je Do It Yourself Tarot (už ho predávajú pod názvom Tell-me tarot, vydali ho U.S. Games v roku 2008 a viac obrázkov z neho nájdete tu). Samozrejme, s jednou výhradou – je v angličtine.

A to nás privádza k myšlienke urobiť si svoj vlastný tarot. Pripúšťam, význam to má len pre intuitívnych “čítačov”. Jednoducho si zoženiete obrázky (ja najradšej “vykuchávam” Eurotelevíziu), naskenujete si ich, v počítači skombinujete, zoradíte do hárkov, necháte si ich vytlačiť a zalaminovať a rozstriháte hárky na jednotlivé karty. Je jedno, koľko kariet budete mať – už s dvadsiatimi sa dajú robiť celkom pekné výklady! A výhodou je, že ste si vybrali presne také obrázky, ktoré vám rozprávajú príbehy…

Nabudúce: Veľká a Malá Arkána

43 thoughts on “Nováčik v tarote? (1) Vyberáme si karty

  1. Ja mám tarot od Rider Waite – Tarot Cesty šťastia. Myslím, že symbolika týchto kariet je najlepšia, na obrázkoch je poukrývaných veľa drobností, ktoré čakajú, kým ich pozorné oko odhalí a príde na ich význam. Menej sa mi páči kniha, ktorá bola k týmto kartám – výklad kariet je príliš filozofický – to ani nie je výklad, skôr také zamyslenia o živote. Preto som si neskôr kúpila ďalší tarot, dúfala som, že tam bude kniha s konkrétnejším popisom kariet, ktorý by umožňoval výklad o praktických každodenných záležitostiach. Kúpila som si Zlatý tarot a súhlasím s tým, že symbolika kariet je veľmi strohá a nič nehovoriaca (aj keď obrázky sú veľmi pekné), knižka je stručná, ale zhruba vystihuje podstatu. Chcem sa spýtať, či neviete poradiť nejakú knihu s dobrým popisom jednotlivých kariet, ktorý by umožnil praktický výklad? Ďakujem

    PS: som rada, že sa tu konečne píše niečo aj o tarote :)))))

    Páči sa mi

  2. Sandra,

    neviem poradiť slovenskú alebo českú knihu, ja azda najčastejšie používam Joan Bunningovú: Learning the Tarot. Takisto dobrý popis symboliky a výkladu má aj Juliet Sharman-Burke: Beginner´s Guide to Tarot (používa sa spolu so Sharman-Caselli tarotom, ale funguje aj na Rider-Waite) a výborný rozbor symboliky tarotových kariet, ale už menej ich popis majú Amberstoneovci v knihe The Secret Language of Tarot. Existuje ešte jedna kniha, ktorá ma veľmi oslovila, ale zatiaľ som ju ešte nedostala, takže neviem presne povedať: Angeles Arrien: The Tarot Handbook (je robená pre Thoth tarot, ale dúfam, že sa bude dať použiť aj na Rider-Waite).

    Liked by 1 person

  3. takže sa budem musieť zdokonaliť v angličtine :))) ďakujem za info o knihách.
    a ešte ma napadá jedna otázka: prečo sa v rôznych tarotoch často vymieňa karta 8 – Sila s kartou 11 – Spravodlivosť? je to podľa mňa dosť zbytočné, že každý si tie čísla prehadzuje ako sa mu zachce – potom to človeka len mätie. Ktoré číslovanie sa vám zdá výstižnejšie? Mne osobne tak ako som to napísala. Ked je to v niektorých kartách naopak, tak si na to jednoducho neviem zvyknúť 😦

    Páči sa mi

  4. Sandra,

    v tomto prípade vám neviem odpovedať. Všetci totiž tvrdia, že Veľká Arkána je “Bláznova púť”, ale ja som v posledných týždňoch objavila v niektorých kartách symboliku z histórie anjelského sveta – ale len u niektorých, u ostatných ešte neviem. Napríklad sa mi zdá, že Blázon je pôvodná myšlienka Stvorenia, Mág by potom bol ten, ktorý to stvoril, Kňažka potom vyzerá ako Shekinah, čiže ženská polovica v Bohu, atď. Podobnú symboliku vidím vo Visiacom mužovi (potrestanie Semyazu a Dozorcov), v Milencoch (Adam a Eva) a ešte v niektorých kartách, ale keďže nepoznám poradie, v akom sa udalosti diali, neviem, či ide prvá Sila alebo Spravodlivosť. Z čisto logického pohľadu Sila predchádza Spravodlivosť – keď je už ľudí toľko, že sa nedá spoľahnúť na právo silnejšieho (Sila), nastupujú zákony (Spravodlivosť). Ale ak tieto karty sú zástupcom nejakej udalosti, tak potom hodne závisí od toho, ktorá udalosť nastala skôr. Spravodlivosť by mohlo byť nadiktovanie zákonov/desatoro, alebo ako tomu náboženstvo hovorí, ale zatiaľ nemám potuchy, čo by mohla znázorňovať Sila. (Práve teraz, ako to píšem, začínam tušiť, o čo by mohlo ísť! Ďakujem, že ste sa spýtali 🙂 … Ak mám pravdu so svojím predpokladom, tak Sila musí ísť skôr ako Voz a Voz musí ísť skôr ako Spravodlivosť.)

    Bola by zábava, keby Veľká Arkána bola nakoniec vlastne Kronika Stvorenia… 😛

    Páči sa mi

  5. zaujímavá teória, aj keď mne biblická tematika nie je až taká blízka, ale tarotové karty určite ukrývajú mnoho príbehov a každý nový pohľad na ne je len prínosom :))) ja sa skôr riadim symbolikou a ezoterickým pohľadom na vec… myslím, že vhodnejšie je poradie 8 – Sila a 11 – Spravodlivosť hlavne z troch dôvodov:
    1. vychádzam zo symboliky a viac sa mi hodí k Spravodlivosti číslo 11, lebo to číslo ( 1 a 1) symbolizuje pre mňa dve misky váh v rukách Spravodlivosti, a číslo 8 by mohlo symbolizovať hlavu leva (kruh), ktorý je zobrazený na karte Sila
    2. a toto poradie sa mi viac hodí aj do Bláznovej púte, pretože si myslím, že s kartou 10 – Kolo osudu/šťastia úzko súvisí Spravodlivosť, takže by mali tieto karty nasledovať po sebe
    3. no a tretím dôvodom je ten, že takéto poradie je aj v Rider Waite a ja tento tarot považujem za naozaj veľmi dobre prepracovaný

    no a už sa teda teším na tú novú teóriu, dúfam, že ju tu zverejníte, keď bude kompletná :)))

    Páči sa mi

  6. JA PRACUJEM S Thoth tarot, JE UPLNE UZASNY – NEVIEM PRECO, ALE JA SOM SPRIEVODNU KNIHU NECITALA … MOJ ANJEL – SPRIAZDNENA DUSA MI POVEDALA, ZE BY SOM SI LEN POSKODILA A PREBRALA TO CO NIE JE PRE MNA DOBRE … JA PRACUJEM INTUITIVNE … VDAKA ENERGII KTO PRI MNE SEDI …
    P.S.
    HELAR, CHCELA BY SOM VAM PODAKOVAT ZA TUTO STRANKU, JE NAOZAJ FANTASTICKA:o)

    Páči sa mi

  7. ja mám klasické Rider Waite tarotky a veľmi sa mi osvedčili. Som si chcel kúpiť ten Zlatý tarot, aj keď som síce videl len pár kariet, zatiaľ sa mi tie obrázky zapáčili, ale ako tu niekto spomenul, že nie sú až také dobré – alebo tak…. tak to asi nechám tak. 😀

    Páči sa mi

  8. Ja sa síce kartám venujem, ale tarotu som sa vyhýbala, hoci som s ním už mala nejakú tú skúsenosť. Mala som pocit, že ešte naň nie som pripravená. No nedávno som objavila mýtický tarot. Úplnou náhodou (aj keď ja na náhody neverím). Bez toho, aby som sa zamýšľala, som si ho kúpila. Ešte mi domov neprišiel, má prísť zajtra alebo pozajtra, tak sa naň teším. Mám pocit, že s ním mám začať. Neviem, či bude prvý a posledný, alebo je to len začiatok… Ale na tom nezáleží.

    Páči sa mi

  9. Dnes som si kúpila svoje prvé tarotové karty – Crowleyho Thothov Tarot. Strašne ma priťahovali už od začiatku, tak som si ich, napriek tomu, že boli drahé (32 eur) kúpila, a som veľmi spokojná. Páči sa mi myšlienka, že každý by mal pracovať s kartami, ktoré ho najviac priťahujú (ako tuná Scarlett a Magický tarot 🙂 ) Venujem sa tomu len pár dní, ale som strašný nadšenec, hrozne ma to priťahuje. Dosť dobré info som našla aj na vašej stránke, takže ĎAKUJEM! :)))

    Páči sa mi

  10. Ahojte 🙂
    Neviem, či som to prehliadla, alebo tu ešte ten link nie je, ale narazila som na karty m. Lendormandovej, ktoré majú pomerne vhodnú veľkosť k tlači a sú k nim aj významy 🙂 Čiže ak má niekto záujem o tie karty, prosím:
    http://www.tarotsara.wbs.cz/MADAM_LENORMAND__KARTY_A_VYZNAMY.html

    A ešte jedna dobrá stránka:
    http://www.fytomedia.sk/pages/rady/ezoterika/odhalte.html
    (pardon, ak sa opakujem :))

    Tarotové karty som v ruke držala iba raz (a aj to som ich len miešala), ale zaujalo ma to. Na internete neviem nájsť Raider-Waite na vytlačenie po slovensky, ale to sa dá ľahko zmeniť (ešte šťastie, že viem robiť s grafickými programami).

    A ešte by som sa rada spýtala na anjelské karty, hoci to sem už nepatrí, ale lákajú ma najviac, nakoľko som anjelmi tak trošku “posadnutá” 😀 Sú jednoducho fascinujúci…

    A možno ešte niečo (A) Rada by som vedela, ako si taký intuitívny čítač vyloží napríklad túto kartu:

    Len aby som mala predstavu o tom čo to pre tých intuitívnych znamená. 🙂

    Ďakujem za všetky odpovede 🙂

    Páči sa mi

  11. nechcem byť otravná… 😀

    ale našla som ukážky rôznych tarotových aj výkladových kariet (z každej sady sú tam len dve karty na ukážku)..myslím, že by to mohlo trochu pomôcť pri výbere 🙂
    http://www.medy.cz/tarot/karty/index.htm

    k tomu komentáru vyššie- dostala som sa ku kartám a zistila som, “o čo tam ide” a..proste som si to odskúšala a moje malé obzory sa opäť trošku rozšírili 🙂

    Páči sa mi

  12. Gemi,

    akosi som prehliadla otázku… 🙂 Sorry.

    Čo sa týka Cira Marchettiho a jeho Zlatého tarotu, je síce nádherný, ale pre intuitívneho čítača prichádza do úvahy len Malá Arkána. Veľká podlieha nejakému jeho vnútornému záujmu v danom čase a možno je dobrá pre astrológov (neviem posúdiť, keďže žiaden nie som), ale pre bežného intuitívneho čítača to nie je žiadna slasť.

    Teraz vyšiel Marchettiho nový tarot a ten je oveľa intuitívnejší ako Zlatý tarot: http://www.aeclectic.net/tarot/cards/legacy-divine/index.shtml Ešte som ho však nemala v rukách. (Hanba, hanba! 😛 )

    Ak chcete poriadne náhľady do kariet (ale nie do tých, čo vyšli u nás), skúste stránku Aeclectic: http://www.aeclectic.net/tarot/cards/list.shtml Zakaždým, keď sa tam pohybujem, dospejem k názoru, že “tieto karty potrebujem tiež” 😀 …

    Páči sa mi

    • Helar,

      vcera som si kupila Marchettiho Legacy of Divine Tarot a neviem sa ich nabazit. Su nadherne spracovane a su skutocne intuitivne. Doteraz som sa hrala iba s tarotom u mamy a konecne som sa rozhodla aj pre vl;astne karty. Tieto ma neskutocne pritahovali.
      Napriek tomu, ze je to moj prvy tarot, som dnes urobila dva vyklady, ktore boli uzasne odhalujuce a priamo na telo.

      Zda sa, ze som aj sadla kartam. 😉

      Páči sa mi

  13. Ahoj Helar, teda poviem Ti uzasne karty. Ja tarotom nevestim, ale chcem sa naucit. Mne moja znama poradila Rohrigov Tarot, nieze by sa mi nepacil, ale akosi to premna nieje to prave orechove. Sem tam si z neho vykladam, ale nemam pocit, ze by som mala skoncit pri tychto kartach. Nevies mi poradit nejaku stranku, kde by som nasla Tarotove karty, ale tu alebo Cz?

    Páči sa mi

    • Mirka,

      neviem poradiť. Skús ísť do ezo kníhkupectva a vybrať si z toho, čo ťa osloví. Neviem, aký typ “čítača” si a neviem, čo všetko u nás možno dostať. Ja kupujem cez internet a vtedy mi je jedno, odkiaľ mi daná vec príde. Nejaké linky na české stránky uvádza v komentároch vyššie Gemi.

      V jednom máš pravdu – Röhrig skutočne nie je pre začiatočníka.

      Páči sa mi

  14. Ahojte,
    chcel by som sa opytat ak mam karty MLLE LENORMAND a sú ich 36 sú platné a dá sa z nich veštiť lebo oni sú kúsok iné ako tie ostatné apreto sa pýtam…..???neviem veštim len prilezitostne….:((
    dakujem

    Páči sa mi

  15. A mam i par typov na vestenie:
    typ A,-Karty musia byt najskôr dobre zamiesane.Potom osoba, ktora je zvedava na svoju budúcnost karty prelozi .Potom uz pokladame zlava do prava radu za radou vzdyc osem listov.Styri karty teda zostavaju najviac.polozime ju pod tretiu kartu stvrtej rady zlava do prava.Ak je prekladatelom muž potom ho symbolizuje karta ktoru sme uviedli poradovym cislom 28 (28 karta)ide o ženu je to karta s poradovym cislom 29
    pritom si zapametame ze ziadny list nemoze byt vylozeny sam od seba alelen v suvislosti s okolitymi kartami…

    Typ B,-MOST-dalsi druh vykladania pri ktorom polozime vedla seba(viz obrazok)sedem listov.prvy z nich predstavuje situacnu kartu posledna je karta cielova. uprostred lezi pat listov predstavujúcich most.osoba ktora sa dotazuje kariet vyberie najskor z balicka jeden list ktory najskor odpoveda problemu na ktory sa dotazuje alebo situaciu v ktorej sa nachadza .potom je zvolena dalsia karta ktora predstavuje ciel na ktorom by sme chceli pracovat.
    potom zvoli dotazujucich pat listov ktore vytvoria most medzi momentalnymi situaciami a cielom .vtomto pripade ide najma o prilezitost vsetko si ujasnit usporiadat vlastne myslienky a urobit si jasno o svojej osobe….

    tam to je tak napisane postum vykladanie

    Páči sa mi

  16. Ahojte, už dlhšiu dobu sa rozhodujem nad kúpou kariet, ale ešte stále som sa nerozhodla. Cez internet je ťažké zistiť ako sú karty popísané v knihe. Poraďte nejakú knihu kde je to vysvetlené viac prakticky ako filozoficky. Niektoré som si pozerala, ale viac tam boli len nezmyselné blaboty ako priamy význam karty.

    Páči sa mi

    • Ahoj eliza,

      Pre začiatočníkov (myslím úplných) by som odporúčala buď Cigánske karty, alebo Anjelske karty od Doreen Virtue. Cigánske sú celkom presné a celkom dobre sa z nich vykladá, majú viac menej presné výrazy. Anjelske karty sú zas pozitívne a rozvýja sa tam tzv. širšý pohľad. To znamená, že nemajú také presne uvedené význami, viac sa tam pracuje s intuíciou, ale ak v tom chceš skutočne pokračovať, odporučila by som rozvýjať ju. A koniec koncov, anjeli ťa v tom aj tak nenechajú samu 🙂

      Páči sa mi

  17. Ahoj Eliza, ak Ti mozem poradit, nekupuj si vela kariet naraz pokial niesi rozhodnuta s ktorymi chces pracovat lebo budes skakat z jednych na druhe a ani z jednych sa poriadne nenaucis vestit. Co sa tyka tych anjelskych kariet od Doreen, su to podla mna karty,aby si si vestila len preseba. Su sice krasne, napr. Poslovia svetla, Rady andelu na kazdy den, Poslovia a sväti, Kouzelni jednorozci, Leceni s vilami, Kouzelni delfini a morske vily…Mam ich vsetky doma a ked sa ich nakopilo nevedela som s ktorymi mam pracovat. Nemyslim to v zlom,ale anjelske karty Ti vsetko podavaju cukrickovo a na zle Ta neupozornia…

    Páči sa mi

  18. Kornelia 1, trosku Ti budem oponovat… Ciganske karty mam doma tiez a nie jedny. Ano dobre sa snimi pracuje, vykreslia Ti situaciu, ale nie tak presne ako Tarot, neviem pracovat s Tarotom, ale skusam. No s ciganskymi pracujem dlhsiu dobu a myslim,ze tarot je lepsi… Ale samozrejme, ze pre zaciatocnika stacia….

    Páči sa mi

    • Mirka,

      No veď ja som to tak aj myslela. Pre úplného začiatočníka sú vhodné Cigánske karty. Tarotové až neskôr. Majú omnoho silnejšiu vybráciu a sú trochu zložitejšie. Teraz ti budem oponovať ja 🙂 Áno, je pravda, že Anjelske karty ti ukážu všetko cukríčkovo 😀 , ale to len zozačiatku. Ja s nimi pracujem už minimálne 5 rokov a viem, že ak tam je napríklad odpustenie, alebo odovzdanie, nebude všetko také cukríkové. Ide len o to, koľko si toho domyslíš 🙂 Ale súhlasím, nie je dobré začínať s mnohými kartami. Potom to mätie.

      Páči sa mi

  19. ja mam tarot snov od Cirra Marchettiho, predtym som citala z raider-waitovho. nemala som problem rovno z neho zacat citat, niektore vyznamy kariet su trochu posunute oproti klasickym. velmi som s nimi spokojna, akurat pazata, rytiery, kralovia a kralovne mi viacej vyhovovali v raider-waitovom

    Páči sa mi

  20. 🙂
    Velmi sa tesim ze tu vznikla takato tematika tarotu:)Dakujem vsetkym za rady:)
    Ja osobne TAROT milujem a od malicka mi odpovede prichadzali bud v knihach, kartach alebo od ludi.Je to take specialne, magicke:).
    Moj prvy a najpozitivnejsi tarot je od OSHA..uzasne dokaze pomoct, dodat pozivitu a podporit…neskor som objavila ROHRINGOV tarot, ktory vyuzivam asi najcastejsie..vzdy si vytiahnem vsetky karty tak, ze vnutri citim ze toto je ta pravda a dakujem Bohu, ze dava odpovede takymto dokonalym krasnym sposobom.A do tretice pouzivam aj krasne nakreslene ANJELSKE KARTY, ktore su tiez uzasne, ale je trosku obtiazne s nimi vykladat a davat si vsetko do suvislosti a takisto knizka je pisana podla mna trosku komplikovane.
    Tolko odo mna:)
    Prajem aby kazdemu prichadzali tie podstatne odpovede a aby sme vsetci rastli a stretavali sa s Pravdou:)Je to to najkrajsie co poznam:)

    Páči sa mi

  21. Ahojte, ja som si kúpil nedávno Kočičí Tarot (Mystical Cats Tarot) a myslím, že je veľmi pekne ilustrovaný a dá sa z kariet veľa vyčítať, ale je to len moj skromný názor 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor