Šamanskí sprievodcovia: Mačka

Mačka stelesňuje sebestačnosť, lásku k slobode a siedmy zmysel.

Prvé mačky sa nechali skrotiť pred asi 5000 rokmi v Egypte. Ľudia sa o ne starali, pretože ich chránili pred myšami, potkanmi a hadmi. Odvtedy mačky žijú svoj život na kraji ľudskej spoločnosti – ako jedny z najobľúbenejších domácich zvierat, ale v svojej podstate ešte stále “malé dravce”, ktoré ani spolužitím s človekom nestratili svoje prírodné inštinkty. Mačky sú cicavce a do roka môžu mať aj tri vrhy po 3-5 mláďatách. Majú vynikajúco vyvinutý lovecký pud a hravosť: cez deň leňošia alebo sa hrajú (a tým si vlastne cvičia inštinkty na lov), v noci sa z nich stávajú aktívni lovci, ktorí si obchádzajú svoj revír a vedia si ho obhájiť. Mačky sú zvedavé a otvorené pre nové poznatky. Vedia sa človeku prispôsobiť, ale nepodriaďujú sa mu. Majú rady slobodu a nezávislosť a väčšinou sú samotári. V Egypte patrili bohyni Bast(et), ktorá mala hlavu mačky a bola bohyňou lásky a radosti a nadprirodzených liečiacich schopností. V Egypte sa mačky používali na stráženie chrámov, pretože boli schopné vnímať duchov a nevítané sily. Aj voz škandinávskej bohyne plodnosti Freyje ťahala mačka. V Grécku bola zasvätená bohyni Artemis a stelesňovala nezávislosť a drzosť, ale aj domáckosť. O mačkách sa hovorí aj, že majú deväť životov. Moslimi ju uctievajú, pretože ochránila Mohameda pred hadom a znamenie v tvare M, ktoré mávajú mnohé mačky na čele, sa považuje za odtlačok Mohamedovho prsta. Podľa ruskej legendy strážia mačka a pes Raj. V mnohých kultúrach mačka platí ako posol budúcnosti: ak napríklad čierna mačka prichádza zľava, prináša šťastie, ak prichádza sprava, prináša nešťastie. Mačka sa bez problémov pohybuje medzi svetmi a preto sa spája s bosorkami a čarodejníkmi. Budhisti ju vraj považujú za prekliatu, pretože neplakala pri Budhovej smrti.

Mačka je dobrý učiteľ pre život a majster meditácie. Ak ju máte ako silové zviera, vyzýva vás ísť cestou svojej duše. Mačka je vynikajúci vodca duší, pretože sa bez problémov a nepozorovane pohybuje medzi svetmi. Dáva človeku, nad ktorým bdie, siedmy zmysel a schopnosť mimozmyslového vnímania. Keď nás sprevádza, prenáša na nás svoju výbornú pozorovaciu schopnosť, svoju ostrú, nekompromisnú reakcieschopnosť, uvoľnenosť a sebavedomie. Radí nám, aby sme sa trochu rozmaznávali, aby sme si dopriali, aby sme sa starali sami o seba a tešili sa zo svojej nezávislosti. Učí nás odstupu – nie všetko, čo sa “tam vonku” deje, má do činenia s nami. Môže existovať množstvo iných príčin, prečo sa veci vyvíjajú daným spôsobom. Uvoľni sa, počkaj a počúvaj svoje vnútro – ono ti napovie, či konať alebo len pozorovať. Vďaka mačke máme zostrené inštinkty a vieme ich lepšie využívať, aby sme odvrátili hroziace nebezpečenstvá.

Ja som kedysi v televízii videla reportáž z výstavy mačiek. Mačky nosili k porotcom na stoly, kde ich porotcovia ohodnocovali. Nie všetkým mačkám sa však páči, keď im jednou rukou zovrú predné labky a druhou zadné, aby ich znehybnili pri prenose. No a jednu mačku takto preniesli na stôl, postavili ju – a odrazu už bolo vidno len odskakujúcich ľudí a víriace labky, prskanie a škriabanie, nakoniec zaznelo víťazoslávne “mňau!” a zo stola odkráčala dôstojne mačka, kým panička, rozhodcovia a pomocníci boli dodriapaní na franforce. Vtedy som pochopila, v čom je sila mačky – šetriť svoje sily na okamih, keď ich môže nasadiť, aby uhájila svoje. S mačkou sa nikto nezahráva – mačka si vie zjednať poriadok!

S tým aj súvisí jej schopnosť udržiavať nás v danom okamihu, využívať situáciu a premieňať ju na našu výhodu. S mačkou po boku si vieme obhájiť svoje záujmy, máme pochopenie pre vyšší zmysel vecí okolo nás a vieme sa im prispôsobiť. Tak ako mačka vieme konať za svetla i za tmy (aj obrazne), máme jej vnútorný oheň a využívame vyvážene mužskú i ženskú energiu v nás. Mačka nás učí rešpektovať pravidlá a predstavy iných – sama sa drží svojich vlastných zákonov, ktoré nie sú nutne našimi, ale svojím spôsobom nám dokáže prejaviť vernosť, náklonnosť a lojalitu. Napríklad kamarátke jej mačka z vďačnosti za starostlivosť nosieva myšky, ktoré “pre ňu” ulovila. (Našťastie si nepočká, či ich kamarátka zje. 🙂 …)

Mačky z pozície mimo priestoru a času bdejú nad našim obydlím a zvyšujú energiu tých, ktorí sa o ne dobre starajú. Udržiavajú sa v čistote, takisto v čistote udržiavajú aj svoje okolie a ak sa pri šarvátkach zrania, veľmi rýchlo regenerujú.

Zo svojej temnej stránky mačka znamená:

  • škriepnosť a neprispôsobivosť
  • svojhlavosť
  • nezáujem
  • nevypočitateľnosť
  • egocentrizmus
  • netrpezlivosť
  • krutosť
  • dravosť
  • manipuláciu a zavádzanie
  • obmedzovanie slobody normami
  • psychické útoky
  • kradnutie energie
  • zákernosť.

Mačka ako majster protikladov je vyjadrením Tao. Je poslom nefyzického sveta, ktorý nás učí pohybovať sa s dôverou na Zemi.

  • kameň: krištáľová guľa, Mačacie oko (beryl), labradorit
  • Farby: fialová, čierna, biela
  • Element: éter, oheň, vzduch
  • symbol: jin-jang, ankh
  • mačka v sne: zosobňuje mäkkú, ženskú stránku človeka, radosť zo života, nežnosť a intuíciu, ale môže poukazovať aj na magické operácie, zvádzanie, pasce a energetické útoky. Prináša nám správy z vyšších svetov, takže musíme dávať pozor na to, v akej situácii sa nám o nej sníva.
  • afirmácie:
    • “Slobodne a nezávislo nasledujem volanie svojej duše.”
    • “Som voľný(á) – naveky!”
Súčasť cyklu o šamanských sprievodcoch

15 thoughts on “Šamanskí sprievodcovia: Mačka

  1. Ahoj, Helar a všetci, ktorí máte nejaký nápad! 🙂 .
    Sníval sa mi včera sen s mačkami, ktorý si neviem vyložiť- nevidím súvislosti. Poradíte mi čo by to mohlo znamenať?
    V tom sne som bola s mojou mamou na námestí v našom meste a náhle sa zamračilo, čakali sme že sa spustí silná búrka. Nič sa ale zatial nedialo, len sa zdalo, že sa k silnej burke schyluje. Vravím mame, aby sme sa pred tou búrkou schovali do niektorého obchodu čo je neblízku, lebo každú chvíľu burka može prepuknúť. Už začalo popŕchať. Mama na to, že podme sa radšej schovať do budovy železničnej stanice. Zdalo sa mi to nelogické a nepraktické riešenie, lebo stanica nebola zrovna blízko. Ale súhlasila som. Tak sme bežali k stanici, vnemy sme mali napnuté na maximum (vetriac za ako dlho príde okamih, ked sa spustí lejak, blesky,…proste klasika). na stanicu sme stihli dobehnúť. V budove bolo niekolko mačiek. Ale nie hocijakých. Tieto boli všetky strašne zježené a ohnuté do oblúka , ako ked je mačka v ohrození a urobí ten svoj zježený postoj. Všetky boli v tomto postoji, akoby niečo neviditelné cítili. Jedna z mačiek- tiež taká zježená , prišla predo mna, ale tým ma nezaujala. Upútala ma na nej jej farba! Mala všetku srsť sfarbenú v žiarivom odtieni fialovomodrej farby- ale tak výraznom jasnom a krásnom ,až to bolo na zvieraciu srsť neprirodzené. bola by to prenádherná- až čarovná mačka (taká iná než ostatné), keby nevyzerala tak zúbožene. Čupela na zemi ako zježený chuchvalec a tú nádhernú fialovomodrú srsť mala špinavú zafúľanú, polepenú špinou, blatou, neviem akým svinčíkom., proste mačka vyzerala ako taký “žebrák” 😀

    To je celé. Čo to asi može symbolizovať. V mojom normálnom vedomom živote sa teraz nič nedeje. nemám žiadne stresy, ani nič, proste všedná pohoda. Neviem preto, prečo sa mi toto snívalo a čo mi to chce povedať.
    Dakujem za tipy. Ahojte!

    Páči sa mi

  2. Mona,
    čo, ak to znamenalo, že sa síce zaujímaš o nadprirodzeno, ale asi máš na viac a Tvoj talent je, ako tá mačka, zanedbaný – zanedbávaš ho. Keďže fialkovastú auru vraj majú ľudia, čo sa venujú ezoterike, napr. veštci, liečitelia a pod., asi Ti to napovedá, že sa tomu máš začať venovať viac a pomáhať týmto spôsobom ľuďom, aby si tiež mata takú krásnu žiarivú fialovú auru. Tá mačka bola tie žježená, lebo bola naštvaná, že ju zanedbávaš. Ale prišla k Tebe, lebo Ti dávala šancu to napraviť. Tie ostatné mačky asi znamenali, že Ti niektorí ľudia budú závidieť, robiť Ti podrazy /mačka-závisť, faloš/ a tiež iní, keby sme boli v stredoveku, by Ťa najradšej videli na horieť na hranici, budú to ľudia, čo sa týchto vecí bojja, alebo náboženskí fanatici /ten Tvoj pocit, ako by tie mačky niečo neviditeľné cítili – nečistú silu / ten obranný postoj/. Ten blížiaci sa lejak mohol znamenať nepohodu, že cesta mágie a ezoteriky vôbec, nie je prechádzka ružovým sadom, nie je jednoduchá /ten blízky obchod/, ale treba vyvinúť úsilie /behom na vzdialenú stanicu/ stanica je miesto, ktoré ľudia navštevujú, keď niečo menia – odchádzajú, prichádzajú – zmena v Tvojom živote a to, že si bola s Tvojou mamou, mi hovorí, že buď aj ju zaujímajú veci medzi nebom a zemou, alebo, že Ťa k domu prinúti buď priamo ona, alebo nejaká blízka osoba, ktorú matka symbolizuje – matka je predsa najbližšia osoba v živote. Ako to vidíš, dáva Ti môj výklad zmysel?

    Páči sa mi

      • Biela mačka znamená, že tá mačka má bielu srsť. 🙂

        Pozor: všetko sú to len symboly. Význam im dávame my. To, čo znamená biela mačka pre teba sa vôbec nemusí kryť s tým, čo znamená biela mačka pre mňa – napríklad u mňa sa spája s potenciálnou hluchotou a hne´d pozerá, akej farby má oči.

        Takže jediný, kto vie zodpovedať, čo preňho znamená biela mačka, je ten, kto ju videl. Univerzum nám posiela signály non-stop ale my si všimneme tie, ktoré nám dajú zmysel. 🙂

        Páči sa mi

  3. Hanka, to je úžasné!
    Ďakujem ti. Ako to vieš tak elegantne skombinovať? ja mágiu ani ezoteriku nepraktizujem- teda, neviem, čo to konkrétne znamená to venovanie sa ezoterike-čo do tej kategórie spadá 😀 nečarujem a pod. A netuším, ako by som tým mala niekomu pomôcť, aj ked hlavne ten sasmotný výraz-” niekomu pomôcť “- ma motivuje začať si s tým nejako 🙂
    Teda… nenapadlo by mi farbu mačkinej srsti asociovať s aurou. To fakt. Zaujímavý nápad. Vieš čo sa mi zdá na tom nápade zujímavé- zhodou okolností som s i dávnejšie- ked tu mal Dalibor ešte “ordináciu” – robila test aury- možno ho poznáš- mal strašne vela otázok a trval vyše hodiny 😀 . Vyšla mi tam levandulová farba ako dominantná a tesne za nou- len o 1 bod- fialová. Ale takto si auru nevidím, tak neviem, ako v skutočnosti vyzerá 🙂
    Mala si pravdu, že cesta k týmto veciam je pre mna nelahká, lebo žijem v prostredí, ktoré k tomu nemá prístup a ani šajnu. Ked sa niekto z rodiny alebo zo známych s niečím “abnormálnym” (vzhladom k ich normálnym mysliam 🙂 )náhodou niekde stretne- napr. niečo o tom počuje v telke, vyvolá im to na tvári úsmev. Ale nie úsmev plný pochopenia. Skôr úsmev plný súcitu, alebo až posmech. 🙂 Keby som niekomu vyjavila, že nosím kamienkové šperky preto, lebo so mnou energeticky spolupracujú (nie iba preto, že sú pekné) , rozchechtalo by ho to a začal by ma považovať za blázna. Aj bez toho dosť “trčím” z radu a toto by bol úplný zátlk. No a rodina? Tá ako ju poznám, by začala mať starosti a stres ohladom mojho duševného zdravia a radili by sa a seriózne riešili, ako mi pomôcť . Všetci, vrátane mojej matky 😀 Ale toto hovorím úplne vážne a nič som nezveličila. Nepoznám jedinú živú dušu, čo by mala “iné” záujmy. Myslím naživo, nie cez internet. Nikoho s kým by som otvorene mohla hovoriť o takýchto veciach a nikoho, kto by ma inšpiroval a nakopával. Preto bežne navonok žijem úplne iný život a voľný čas strávený s rodinou či priatelmi a priatelom je čosi ako nudný čiernobiely film, ako každý iný.
    Takže mala si pravdu- ak by som sa ezoterike začala venovať,už teraz je mi nepohodlne pri tej predstave (ježím sa ako tá mačka)- čo by sa okolo strhlo za búrku 🙂 Teda ak sa ten sen vobec týkal ezoteriky a tomu že by som sa jej mala venovať …

    Vďaka, pomohla si mi! Maj sa krásne, nech sa ti darí.

    Páči sa mi

  4. Mona,
    takže tie naježené mačky neznamenali závisť, alebo strach z neznámeho, ale čosi horšie. To mi Ťa je ľúto, že žiješ medzi takými materialistami. U mňa to tak bolo dávno, moji priatelia sa tiež na mňa dívali, ako by som pochádzala z Marsu, a tak som sa s nimi bavila len o bežných veciach. S týmito priateľmi som sa aj tak po čase rozišla. Tí noví, ktorí mi teraz idú do cesty, sú takmer všetci môjho zmýšľania a tak sa bavíme o veciach medzi nebom a zemou, ako by sme preberali správy z domova a zo sveta. V našej rodine to bolo o niečo lepšie, lebo sa tu verilo a stále verí v návštevy dušičiek, v 6. zmysel a pod. Teraz bývam sama s otcom a mojou fenkou a pripadá mi to tu, ako potterackej škole. Možno ten sen predvída udalosti, čo sa stanú neskôr, alebo sa stane niečo, čo to naštartuje, ako u mňa. Trpela som už pár rokov veľkou únavou a nedostatkom životnej energie, čo vyvrcholilo minulý týždeň, keď som mala chuť spávať 24 hodin denne a keď som sa nasilu prinútila okolo obeda z postele vyliezť, chodila som zvyšok dňa v hladine alfa /neviem na klávesnici nájsť ten znak/. Normálne som chodila v polospánku s privretými očami, ako zdrogovaná.A už vôbec som nevládala sa venovať svojej práci, tak mi hrozilo, že o ňu prídem, aj tak som nič nezarábala /som na voľnej nohe, ak nerobím, som bez koruny/. Tak som zavolala veštici do Televíza a na druhý deň ďalšej a obe mi tvrdili, že mám vyvinutú hladinu vízie, že sa mám tomu venovať a odpútať sa od materiálna. Tak som začala praktikovať tarot a venovať sa veciam, ktoré ma vždy bavili – ezoterika, zatiaľ len začínam. Nechcem to zakríknuť, ale ako mávnutím čarovného prútika zo dňa na deň mi nabehla taká energia, že ma začala znova baviť práca, ktorá by ma mala živiť a mám čas aj na mágiu. Tak porozmýšľaj, či nie si v podobnej situácii. Mňa už dávno lákala predstava venovať sa iba mágii, vešteniu a pod. ale som si tiež predstavovala reakciu okolia, že budú mať obavy o môj zdravý rozum. To tá veštica tiež videla a povedala, nech sa nebojím tých reakcií a nech sa pustím do toho, Veď uvidíš, ako sa všetko vivinie. Daj mi potom vedieť. Cauko

    Páči sa mi

  5. Hanka, to je teda sila! Dakujem ti za povzbudenia, neviem zatial , ako sa čo vyvinie a či sa má niečo vyvinúť, ale som zvedavá. Život je taká haluz! Vždy, ked príde čosi nové, človek má pocit, že predtým spal 🙂 . Lenže nové chodí stále 🙂 Tak čo je vlastne reálne? Asi už vôbec nič a tým úplne všetko z toho ničoho. Držím ti palce v tvojej novej cestičke, to máš šťastie, že na nej stretáš ľudí podobného zmýšľania. Nech sa ti darí. Možno sa tu ešte ozvem- ak bude o čom :)- dúfam, že bude.
    Krásny dníček- mágovníček 😀

    Páči sa mi

  6. Čau- čau!
    Môžte mi prosím poradiť, aké vy vidíte súvislosti v tomto:
    Sníval sa mi další sen o mačke. Tentokrát som som so svojím súčasným priatelom prechádzala okolo materskej školy (-bola prázdna, na jej dvore nebolo ani jediného dieťaťa). Pred bránou do tej prázdnej škôlky stál tvor s ľudským mužským telom v sivom obleku a s hlavou bielej mačky s neúmerne veľkými ušami. Tá “mačka” mala aj obrovské prenikavé a velmi záhadné oči, ktorými na mna pozrela, ked sme s priatelom okolo nej prechádzali. Priatela si nevšímala, ani on ju- akoby ju priatel ani nevidel. Zato tými záhadnými očami hľadela mne do tváre. Zaujali ma na nej jej -na mačku- neprimerane velké uši, tak som štuchla do priatela a vravím mu : “Pozri, aké má tá mačka veľké uši.”
    Tam sa sen skončil. Bohužial. Viac som sa nedozvedela 😦
    Mám silný pocit, že je dôležitý, neviem prečo a neviem v čom. Celá tá atmosféra úplne obyčajnej situácie bola taká zvláštne symbolická ako z iného sveta. Ale neviem, čo to malo znamenať.
    Napadlo mi, či by som nemala lepšie načúvať tomu, čo priatel hovorí/alebo tomu čo hovorím ludom ja sama (symbolika velkých uší mačky). Ja neviem, …neviem to zatial objektívne posúdiť.

    Páči sa mi

  7. Ahojte Helar a všetci !
    pomoze mi niekto rozlustit moj sen?

    Snivala sa mi macka prekrasne modro -fialovej farby,jej srst bola na dotyk ako hodvab,bola pritulna,ja som ju hladila a s laskou a opatrne kupala-mala totiz hviezdu na tele akoby nakreslenu a ja som bola opatrna aby som ju nezmyla.Hviezda bola sv.modra az zlata.Vo sne som si opakovala co mi ma ta hviezda naznacit?,povedat? a na to som sa zobudila. dakujem za vase odpovede.Pekny den vsetkym!

    Páči sa mi

  8. Ahojte!
    Pred dvoma týždnami nam elektrickym prudom v rozvodnej skrini pred bytovym blokom uhynul trojročny kocur.Kedze byvam na prizemi tak vlastne pod mojim oknom. Byvam s matkou a v noci o 23.00 hod. nas obidve naraz zobudilo mravcanie nasho kocura. Mozeme mi napisat co to moze znamenať?

    Páči sa mi

  9. Snívalo sa mi s mačkou, bola som v rodnej dedine, ale bola akasi novšia, bolo tam novovybudovane detske ihrisko s krasnymi travnikom a vela “prekažkami” pre deti… bol tam susedovie pes,(teda sučka, ktoru som mala vždy velmi rada, občas im utiekla a hrali sme sa spolu, velmi rada aportovala)… v sne ale nechcela, hodila som jej loptičku, a ona nič, stale odomna odbiehala, dokonca ani neštekala ako to zvykla naozaj, len mlčala, pozerala mi velkymi očami do mojich a stale utekala odomna, za nejaky dom.. bohužial vo sne mi nenapadlo ju nasledovať, čo tam je..ale som ju stale volala sa hrať… potom tam bola tiež mačka, male pruhovanošede mača, take klasicke, a hralo sa s malou loptičkou(tzv.skákalka) a vyzývalo ma na hru..mne však bolo luto že ta sučka sa omna nezaujima, a zameriavala som sa skôr na nu..mača ale ani potom nevyzeralo byž nahnevane.. len sa stale chcelo hrať.. nejaki dvaja muži prechadzali aj okolo mna, daky stahovaci..ale necitila som že by to nejako somnou suviselo, že sa stahujem ja… vieš k tomu dať vyklad?:D bola by som rada keby aj na mail

    Páči sa mi

  10. Ahojte..velmi zaujimavy clanok..no..mne sa tiez snivalo s mojim kocurikom ktory mi odisiel pred dvoma rokmi..my dvaja sme boli velmi priputany pri sebe..boli sme stale spolu vzdy ma cakaval pri okne ked som prisla zo skoly..cez letne prazdniny sme ležali a oddychovali u nas na dvore..viem je to blbe pre niekoho kto ich nema moc rad..ale ja aj kd mam zlu naladu alebo ma boli hlava vzdy ked som pri macke hned mi je super..citala som ze kd stavate dom tak dajte macku do tej miestnosti a pozrite kde si sadla..tak tam nedavajte postel,stol,sedacku pretoze macka si sada tam kde je negativna energia..
    ahojte! S pozdravom Janka (14)

    Páči sa mi

Povedz svoj názor