Lingam (Shiva Lingham) – kameň ochrany a podpory

AJ, Lingam, Lingham, Shiva Lingam, Shiva Lingham, NJ: Shiva Lingam alebo Shiva Lingham

Tento kameň pochádza z Indie, od rieky Narmado, ktorá je prítokom Gangy. Kamene sa zbierajú z riečneho koryta počas obdobia sucha. Veľkosťou sa pohybujú od ani nie 2 cm malých kamienkov až po kamene o veľkosti 25-30 cm. Charakteristická je pretiahnutá forma a striedanie farebných plôch. Chemickým zložením ide o jaspis s prímesami, teda o skamenené riečne bahno. Tvrdosť podľa Mohsa je 7.

Názov je spojením slova lingam, označujúceho falus, a vzťahuje sa na vajcovitú formu kameňa (manuálne sa dolešťuje do vyvážených proporcií). Tento tvar v tantre stelesňuje mužskú energiu, dynamiku a vedomosti. Šiva (=Shiva) je hinduistický boh a kameň sa uctieva ako jeho stelesnenie. Farebné plochy na kameni sa nazývajú yoni a predstavujú ženskú energiu, múdrosť a intuíciu.

Mystické vlastnosti: Shiva Lingam je u Indov „kameň energie kundalíní“. Prebúdza a aktivuje hlavné energetické centrá (čakry) od koreňovej až po korunnú a pretože v sebe zjednocuje mužskú i ženskú energiu a vytvára z nich harmonickú jednotu, používa sa často na potlačenie prebytku jangovej (mužskej) energie. Meditujúci alebo ľudia cvičiaci johu tento kameň používajú často na to, aby dosiahli sidhi, zvláštnu formu sily a túžby. Ženská časť energie Shiva Lingamu podnecuje mužskú časť energie k tvoreniu.

Vo feng šuej sa používa Shiva Lingam na usmerňovanie energie – napríklad ho môžete zavesiť nad schody, ktoré sú oproti dverám, aby energia neunikala nahor do priestoru. Alebo ho môžete umiestniť v dome na také miesto, z ktorého jeho energia bude prúdiť do všetkých kútov a bude vytvárať ochranné, príjemné a podporné prostredie.

Výborný kameň pre ľudí, ktorí mali krušné detstvo. Pomáha im spracovať spomienky a vyhojiť rany a pocity, že neboli dostatočne milovaní (hlavne zo strany matky). Pomáha im naplniť toto prázdno pocitom ochrany a podpory.

Zdroje nie sú jednotné v tom, s ktorou čakrou sa spája. Niektoré ho pripisujú sakrálnej čakre, ktorú vyhojuje a rozvíja, iné ho pripisujú srdcovej čakre ako harmóniu a rovnováhu v srdciach všetkých ľudí. Ja som skôr za tú sakrálnu čakru, ale nikde nie je povedané, že sa nemýlim 😛 …

Spíja sa so znamením Škorpióna a vibruje buď s číslom 1, 6 alebo 8 (tu sa zdroje zasa rozchádzajú a správajú sa, akoby Lingam (1) bol niečo iné ako Shiva Lingam (6) a ten zas niečo iné ako Narmadeshvara Lingam(8).

Liečiace vlastnosti: Shiva Lingam je kameň fyzického tela. Aktivuje kundalíni. Zlepšuje sexualitu, vyvažuje a tlmí črevné kŕče.

Špeciálne upozornenia:

  • Ak potrebujete spracovať neutešené detstvo, použite spolu so Shiva Lingamom aj chryzopras. To vám dodá odvahu a ukáže vám to, ako vaše detské spomienky ovplyvňujú váš terajší život. Pri liečiacej meditácii umiestnite chryzopras medzi koreňovú a sakrálnu čakru

1 thoughts on “Lingam (Shiva Lingham) – kameň ochrany a podpory

Povedz svoj názor