Programujeme svoj mozog

Viete, že ľudský mozog je masa obrovského potenciálu? Je schopný vecí, o ktorých by sme si nikdy nemysleli, že ich dokážeme… Náš problém je, že k nemu obvykle nemáme “kľúč”.

Tých kľučov je niekoľko: afirmácie, hypnóza a tranzové stavy, zmena vnútorného monológu, mágia a rituály… alebo jednoducho binaurálne procesy, teda “nataktovanie” mozgu na istú vlnovú dĺžku.

Všetko, čo robíme, má nejakú dominantnú frekvenciu. Naše mozgové vlny kontrolujú, ako myslíme a ako reagujeme na všetky stimuly, ktoré práve pociťujeme. Môžeme ich nastaviť na učenie, relaxáciu, na vysoký výkon, alebo ich môžeme celkom odstaviť. Keď relaxujeme, naše mozgové vlny majú istú frekvenciu; keď sme v pohotovosti, majú inú vlnovú frekvenciu.

A takto tie frekvencie vyzerajú:

Rozpätie frekvencie Názov  Obvykle sa spája s:
> 40 Hz Gamma vlny Vyššia mentálna činnosť ako vnímanie, riešenie problémov, strach a vedomie
13 – 40 Hz Beta vlny Aktívne, rozbehnuté alebo napäté rozmýšľanie, aktívna koncentrácia, vzruchy, uvedomovanie si
7 – 13 Hz Alfa vlny Relaxácia, uvoľnenie počas bdelosti, stavy tesne pred zaspatím a zobudením
4 – 7 Hz Theta vlny Sny, hlboká meditácia, REM fáza spánku
< 4 Hz Delta vlny Hlboký bezsenný spánok, strata prepojenia vnímania s telom

A ako to funguje?

Miesto toho, aby sme cítili únavu, prepneme jednoducho mozog do stavu plnej pozornosti. Alebo sa absolútne skoncentrujeme, prípadne v stave napätia okamžite relaxujeme – všetko pomocou tzv. binaurálnych zvukov.

Binaurálne zvuky fungujú tak, že do každého ucha púšťame cez stereoslúchadlá zvuk inej frekvencie. Keď sa tieto zvuky zmiešajú, mozog sa naladí na istú frekvenciu – tú, ktorú spájame so stavom, ktorý chceme dosiahnuť. Niekde som čítala, že výsledná frekvencia je rozdiel medzi tými dvoma, čo počujeme – a že takýmto spôsobom vlastne “vtiahneme” mozog do istej frekvencie (hovorí sa tomu “brainwave entrainment”). Tým sa zmení naše myslenie, naše reakcie a naše interpretácie podnetov z prostredia.

Tieto informácie som prevzala zo stránky, ktorá takéto binaurálne nahrávky predáva. Viem, že sa predávajú aj u nás, len sa inak nazývajú (a tuto potrebujem pomoc, lebo som si názov nezapamätala). Nie sú to meditácie ani hudba v pravom slova zmysle, hoci niektoré nahrávky obsahujú aj hudbu. Najčastejšie ide o šumenie alebo rytmické údery. Mne sa nahrávky nijako mimoriadne neosvedčili, ale od tých dôb sa technika hodne posunula, takže odporúčam vyskúšať…

Iné stránky s binaurálnou tematikou:

12 thoughts on “Programujeme svoj mozog

  1. Ja iba doplním k alfa vlnám že keď u vás nastanú počas relaxácia tranzové alfa vlny tak máte pocit ako by sa vam pokrivilo vnimanie.Napriklad ja som si citil hlavu pod pazuchou alebo uplne dakde mimo.

    Páči sa mi

  2. Dobry den,ja som vas chcela poprosit o radu…mam zaujem o jedneho chalana a snival sa mi o nom sen v ktorom sme ja a moja kamaratka isli k nemu domov,ale akonahle sme k nemu prisli,on si nas vobec nevsimal a bozkaval,obchytkaval atd…inu zenu,a tak som navrhla,ze co tu budeme robit a odisli sme…vyznam sna chapem,chcela som sa len opytat ci je sen len dosledkom mojho upodozrievania,ze je prelietavy a obzrie sa za kazdou zenou,alebo ma podvedomie varuje pred zaletnikom? Dakujem 🙂

    Páči sa mi

  3. Počula som, že tieto zvuky nejako škodia mozgu..tak mám trochu strach púšťať si také nahrávky.. Dokonca niekedy dávno som našla na nete virtuálne drogy (I-Doser).. sú to vlastne nejaké zvuky, ktoré keď počúvate a ste pritom úplne uvoľnení a vnímate len ten zvuk.. tak potom máte pocit, akoby ste boli zdrogovaní :D. Ja osobne keď som si tieto I-dosery púšťala, tak to na mňa dosť pôsobilo.. potom som sa smiala na každej somarine a proste som bola dosť mimo, aj keď niektorí hovoria, že to vôbec nemá účinok. Tie nahrávky sú len ako nejaké hučanie.. mne to pripadalo ako keď je pustený vysávač, alebo ako keď ide vlak :D. No dobre, ale to som trošku odbočila od toho, čo som pôvodne chcela. Takže neškodí to nijako na mozog?

    Páči sa mi

    • Myslím, že to, čo škodí nášmu zdraviu viac sú bytostne zlí ľudia v našom živote. Zo stretnutia s niektorými v nás však chválabohu časom zostane už len ten intenzívny pocit na zvracanie, keď si na nich spomenieme, pretože ich skutky sú tým, čo si zapamätáme a vždy pamätať budeme, nech by hovorili čokoľvek…Ich skutky za nich hovoria nie slová; to je to, čo z nich zostane..skutky, slová nie.

      Páči sa mi

      • no Avatar 2
        a teraz si to prehod na seba,
        a síce
        vidíš to ty,
        tento tvoj komentár je napísaný tvojou rukou,
        z tvojej hlavy ….
        tak kto to v tebe skutočne ten pocit zvracania vyvoláva … ?

        tým nechcem povedať, že ti niekto neblížil, ale toto znie,
        ako keby si to trpezlivo a dlhodobo znášala …. ( teda možno sa i obetovala , šla pod seba … lebo si z toho čakala nejakú výhodu pre seba … )
        ak to tak je, to znamená že si o tých ľuďoch mala svoju vlastnú predstavu,
        ……….. a tá sa teraz rozplynula …
        ale čo s tým majú tí druhí … ?

        🙂

        Páči sa mi

    • Ahoj Nikol… Ľudia najprv zisťovali, prečo šamani potrebovali na svoje stavy, zvuky bubnov a pohyb v ich rytme. Pomocou bubnov, videli budúce deje a iné stavy vedomia 😀 a od toho zjednodušene a pomocou pokusov sa dostali do sveta elektronicky ladených binaurálnych frekvencií 😀

      Páči sa mi

  4. A čo s tým máš Lilah Ty? Písala som sice v množnom čísle ale týkalo sa to len jednej konkrétnej osôbky, ktorej životná cesta sa na chvíľu pretla s tou mojou, no zanechala vo mne až takýto zlý dojem. Kto to je, ona vie. A Písala som o zažitom, nie o predstave Lilah. A vôbec nie Tvojej Lilah, nakoľko sa nepoznáme a o našich a nenašich predstavách a už vôbec nie o životoch teda nevieme zhola nič. Takže ich nemôžeme ani hodnotiť.. Možno som cítila potrebu urobiť to kôli sebe, aby som uzavrela jednu kapitolu vo svojom živote, do ktorej táto osoba chvíľu “patrila”, no už tam nie je. Čo ak to bola ona, čo chcela pre seba výhodu…? Nad tým si sa drahá Lilah nezamyslela? Treba brať do úvahy všetky možnosti, nie len jednu, ktorá nás práve napadne…

    Páči sa mi

    • Woow … 🙂

      no ako chceš …
      máš to mať …
      tak len bojuj, bojuj, proti čomu bojuješ, to tým bojom v sebe posiluješ …
      a je jedno, čo alebo kto to je …..

      🙂

      krásny deň želám 🙂 všetkým, nie len Tebe … 🙂

      Páči sa mi

Povedz svoj názor