Začíname s lucídnym snívaním

Lucídne (vedomé) snívanie je taký typ snívania, kedy sa počas sna “prebudíme”, teda začneme si uvedomovať, že sme v sne a všetko sa nám len sníva – hoci pritom spíme ďalej. V takomto stave sme schopní vôľou ovládať nielen priebeh sna, ale aj naplno využívať mimoriadne schopnosti a zručnosti, ktoré v sne máme – prechádzanie cez pevné predmety, vznášanie sa, lietanie, prevteľovanie sa, pohybovanie vecami na diaľku či “skoky” medzi rôznymi realitami (napríklad zo sna do sna).

Ako vyzerá lucídny sen?

Lucídny sen začína obvykle ako celkom obyčajný sen. Možno je trošku jasnejší, ostrejší, “reálnejší”. Je farebnejší ako obvyklé sny, je viac naplnený emóciami (ako keby sme gombík “emócie” na rádii vytočili na maximum) a viac nás pohlcuje ako obyčajný sen či realita. Má však jednu zvláštnosť – keď sa udrieme, nebolí nás. Nemáme fyzické pocity. Máme len emócie.

Dej prebieha rôzne. Obvykle býva hodne dynamický, často s naháňačkami a rôznym pohybom, a počas neho vídame aj ľudí, ktorí už nežijú, našich príbuzných zamladi, hoci dnes sú už starí, veci a zvieratá a rastliny s nami hovoria, predmety menia svoju podobu, my počas sna meníme svoju podobu (i pohlavie) a niekedy vystupujeme aj ako dvaja ľudia súčasne, naše prostredie sa počas sna mení (z obývačky na púšť na more a podobne) – a všetko nám to prichodí celkom normálne. No a vieme robiť veci, ktoré v bežnom živote nerobíme.

Samozrejme, niekedy sa podobné veci dejú aj v našich normálnych snoch. Ale v našich normálnych snoch nemáme nikdy pocit aktívneho spoluutvárania sna. Normálne sny sú pasívne – dejú sa nám a len málo môžeme ovplyvňovať ich priebeh. Ale existuje ešte jeden typ snov – lucídny. V tomto type sna si uprostred sna uvedomíme, že vlastne ide len o sen, že všetko sa nám sníva. Vtedy sa nám podarilo prebudiť v sne svoju vôľu a ak sa rozhodneme niečo na sne meniť, vieme to predsavzatím dosiahnuť. Napríklad si v sne zaumienime (povie sa po slovensky “predsavezmeme”?), že zmeníme miesto – a okamžite sa nájdeme na tom mieste, kde sme chceli byť. Alebo sa na nás rúti lev a ide nás zožrať, my si uvedomíme, že ide len o sen, povieme “stoj!” a lev sa zastaví a zvedavo na nás pozerá, akože čo má robiť ďalej…

Ďalšou vlastnosťou lucídnych snov je, že po zobudení v nás zostáva istý pocit eufórie (alebo hrôzy, ak išlo o zlý lucídny sen) a trvá po celý zvyšok dňa.

Takže ak to mám zhrnúť, tak lucídny sen je taký, kde:

  • snívajúci si uvedomí, že sníva
  • a súčasne snívajúci dokáže do istej miery vôľou ovplyvňovať obsah a nasmerovanie (dej) svojho sna.

   

Načo mi  bude lucídne snívanie?

Na prvý pohľad vyzerajú lucídne sny len ako “zábava”.

Z hľadiska bosoráka sú však veľmi dôležitou zručnosťou – v lucídnych snoch sa učíme brať do snívania postupne nielen naše podvedomie, ale aj vedomie, vôľu a mentálne schopnosti. V lucídnom snívaní si vytvárame éterického dvojníka tak dokonalého, že dokáže všetko to, čo my – len nie je viazaný na fyzickú schránku. S takýmto éterickým dvojníkom potom dokážeme robiť úžasné bosorácke počiny. Vieme nielen putovať v priestore a čase, ale aj aktívne ovplyvňovať minulosť alebo budúcnosť.

Lenže to už je “vyššia zručnosť”, takzvané bosorácke snívanie. Lucídne snívanie je k tomu len nutná, ale nepostačujúca predohra… Taká malá, užitočná zručnosť.

A ako každá zručnosť sa dá s troškou dobrej vôle naučiť.

Dôležitá je príprava

Osem hodín spánku 

Náš deň obvykle začína tým, že ráno sa chytro vyterigáme z postele, skočíme pod sprchu, umyjeme si zuby, skočíme do šiat a bežíme do roboty, pretože nás čaká porada, pohovor so šéfom, prezentácia správy alebo niečo podobne zložité. Cestou sa v bistre stavíme na šálku kávy, aby sme sa celkom prebudili.

Deň v práci je sústavná spleť činností a vyrušení, nervozity a naháňania. Niekedy možno odsunieme obed, niekedy ho možno celkom vynecháme, alebo aspoň s kolegami nad jedlom diskutujeme o niečom výsostne pracovnom. V práci tvrdneme až do neskorého večera, potom bežíme domov, hladní ako vlci do seba nahádžeme večeru, pospíme pri televízore a ideme spať. A pre istotu si naráno nastavíme budík, aby sme nezaspali.

S takýmto režimom spánku a bdenia máme len veľmi malú nádej, že sa staneme majstrami lucídneho snívania. To totiž začína tým, čoho máme vskutku málo – zdravým sedem- až osemhodinovým spánkom. Počas takéhoto spánku naše telo relaxuje, obnoví sa duševná jasnosť a navyše viac spánku znamená viac času na snívanie.

Ak sa teda chceme naučiť lucídne snívať, postarajme sa o dostatočné množstvo spánku.

  • Vytvorme si pravidelný cyklus spánku a bdenia. Chodievajme spať vždy v tom istom čase a vstávajme v tom istom čase (alebo aspoň tak často, ako to len dokážeme). Je to istý “rituál”, ktorý naučí náš metabolizmus, že práve prichádza čas spánku a tak sa telo má skľudniť. Ak si vybudujeme túto pravidelnosť, bude sa nám ľahšie zaspávať a dokážeme sa ľahšie rozpamätať na sny.
  • Obmedzme požívanie alkoholu a kofeínových nápojov počas dňa. Dve až štyri hodiny pred spaním ich vylúčme úplne.
  • Takisto aspoň dve až štyri hodiny pred spaním vylúčme všetko presladené. Cukor v krvnom obehu vytvára skôr pocit “čulosti” a sťaží zaspávanie.
  • Na večeru jedzme menej alebo ľahko. Keď nevhodne jeme, naše sny odrážajú stav nášho trávenia a sú všeličo iné, len nie lucídne 😛 . Dve hodiny pred spaním už by sme nemali prijímať mastnú potravu, alkohol, čipsy, čokoládu – a nemali by sme fajčiť. Všetky tieto veci stimulujú nervový systém a zhoršujú naše zaspávanie.
  • Večer už necvičme. Cvičenie si nechajme na ráno, prípadne najneskôr dve hodiny pred spaním, pretože takisto stimuluje celé telo a zhoršuje zaspávanie. 
  • Nechoďme spať priamo od televízie. Jasné, blikajúce obrazovky takisto vybudzujú nervový systém, takže sme predráždenejší, než je pre zaspávanie vhodné. Feng šuej dokonca zakazuje televízor v spálni, a to kvôli jeho energii. Ak ho nemôžeme mať inde, tak ho aspoň umiestnime v skrinke so zatvárateľnými dverami, ktoré môžeme zavrieť a trochu sa chrániť pred jeho negatívnou energiou. A ak už musíme pozerať televízor pred spaním, pozerajme niečo hodne, hodne nudné…
  • Nechoďme spať priamo od počítača. Platí preň to isté čo pre televízor. Aspoň dve hodiny pred spaním koniec s počítačom!
  • Cez deň si doprajme “šlofíka”. Stačí jeden-dva 15-minútorvé “šlofíky” denne. Osviežia našu myseľ, uvoľnia naše telo a pomáhajú priebežne odbúravať stres, takže telo bude mať menej problémov so zaspávaním večer. Ako si pripraviť osviežujúci šlofík?

Ako vyzerá ľudský spánok?

Počas spánku prechádzame viacerými štádiami:

  • štádium prvé: prechod medzi svetom bdenia a svetom spánku. Pomalé dýchanie, spomalenie tlkotu srdca. Veľmi citlivo reagujeme na externé vyrušenia (aj na šepot) – všetko nás prebudí. A keby nás prebudilo, pravdepodobne budeme tvrdiť, že sme vôbec nespali. Toto štádium trvá tak 10-15 minút.
  • štádium druhé: základný spánok. Začíname sa hýbať. Robíme grimasy, naše nohy zakopávajú, svaly sa napínajú a uvoľňujú. Sú to ledva pozorovateľné pohyby. Neskôr klesneme do hlbších štádií, ale vždy sa z času na čas počas noci vraciame do tohto štádia – tak raz za 90 minút. V tomto štádiu trávime asi 50% celkového spánku. Náš dych je ešte pomalší a telesná teplota začína klesať. Ak zachytíme v tomto štádiu nečakaný zvuk, možno sa mykneme, ale už sa nezobudíme. V tomto štádiu zotrvávame tak 20 minút.
  • štádium tretie a štvrté: pomalé mozgové vlny. Obe štádiá sa veľmi podobajú a hovorí sa im aj “hlboký spánok” a “veľmi hlboký spánok”. Deti v týchto štádiách trávia viac času ako dospelí. EEG v týchto štádiách vykazuje pomalé delta vlny. Tieto štádiá sú kritické pre naše duševné zdravie – ak nás počas nich prebúdzajú, stávame sa podráždení, agresívni a naša mentálna schopnosť sa znižuje. V tomto štádiu už nereagujeme na vyrušenia, ba aj fyzické potrasenie nás len veľmi pozvoľna prebudí. Ak nás aj niečo prebudí (napríklad telefón), pravdepodobne si to nebudeme ráno už vôbec pamätať. Ak smieme hneď po vyerušení znova zaspať, pravdepodobne si nezapamätáme ani to, že nás niekto prebudil.
  • spiatočný cyklus: zo štvorky späť cez trojku do dvojky. Po asi 90 minútach v štádiu štyri sa postupne pomaly vraciame do štádia tri a späť do štádia dva. Ale keď sa dostaneme do dvojky, neprechádzame automaticky do štádia jedna, ale sa dostaneme skokom do štádia päť – do spánku s rýchlym pohybom očí za zavretými viečkami – do “snívania”.
  • štádium piate: REM, štádium rýchleho pohybu očí. V tomto štádiu pod zavretými viečkami vidno, ako naše oči lietajú zo strany na stranu. To je príznak toho, že sa nám práve sníva. Počas štádia REM je takmer každý sval tela (s výnimkou bránice) paralyzovaný. To nato, aby sme sa počas spánku nehýbali, nechodili a nerobili nič z toho, o čom sa nám sníva. (Mark McElroy: “…len táto dočasná paralýza nám bráni zjesť vankúš, keď sa nám sníva, ako hlceme obrovské sústa melónu.” 😛 ) Napriek paralýze je to najaktívnejšie štádium – aj naše mozgové vlny poskakujú rovnako ako naše oči. Muži v tomto štádiu spánku často dostávajú erekciu, ženy prejavujú známky sexuálneho vzrušenia. Prvá REM fáza trvá asi 10 minút, potom padáme späť do štádia dva-tri-štyri-tri-dva a späť na REM!

Najdlhšie obdobia snívania zažívame počas poslednej hodiny spánku. Pretože táto fáza REM končí vedomím (zobudením) a nie štádiom dva, z tohto sna si aj zvykneme kdečo pamätať – oveľa viac ako z ostatných snov.

No a keď už hovoríme o snívaní, pozrime sa, ako sa správa “šlofík”: Počas šlofíka sa obvykle dostávame zo štádia jedna okamžite do štádia REM – a to je požehnanie pre lucídnych spáčov! Pri zaspávaní sa nám akosi “rozsypú” myšlienky, v hlave sa nám spájajú útržky z celého doterajšieho dňa, telo sa pomaly uvoľní a takmer okamžite prechádzame do snívania. Typicky so sebou do snívania odnesieme to, na čom sme robili naposledy – a často nás počas snívania napadne riešenie nášho problému.

Šlofíky sú menej odolné voči vyrušeniam, ale veľmi ľahko v nich dosahujeme luciditu a preto sú výborný prostriedok na nácvik lucidity, ak sa nám nedarí vyvolať lucídne snívanie.

Sny si musíme vedieť zapamätať

Rozpamätanie sa na sny nie je ľahké – veľmi rýchlo sa “prepíšu” ostatnými vzruchmi. Ani keď sa zobudím a opakujem si sen do zblbnutia, nie je to záruka, že si ho zapamätám aj ráno. Jediné, čo mi pomohlo pamätať si sny, je “senník”, teda “snový denník”. Kedykoľvek sa zobudím a pamútám si, čo sa mi snívalo, zažnem svetlo, vytiahnem senník a sen si zapíšem. Zapíšem si aj čas zápisu. Postupom času som zistila, že takto si pamätám viac a viac snov a že mi stačí zobudiť sa až ráno, zapísať posledný a pri písaní sa mi automaticky vynárajú aj tie predošlé. Čím viac snov si z danej noci pamätáme, tým väčšiu šancu máme, že sa nám podarí dosiahnuť stav lucidity počas snívania!

Ak máte celkove problém pamätať si čo len jeden sen, nastavte si budík aspoň pol hodinu pred časom, kedy musíte vstávať. Budík vás prebudí, vy si potom ešte zdriemnete a s najväčšou pravdepodobnosťou si ten posledný sen pamätať budete. Zapíšete si ho, čím podvedomiu pošlete silný a jednoznačný signál, že si chcete zapisovať sny. Ono sa už postará o zvyšok…

Afirmácie podporujú luciditu

Afirmácie sú výborný nástroj, ak chceme uspieť s nejakou zmenou v našom živote. Dajú sa použiť aj na navodenie lucídneho stavu počas snívania.

Keď používate afirmácie, mali by ste:

  • hovoriť jasne a pomaly
  • hovoriť nahlas
  • formulovať svoju afirmáciu pozitívnym spôsobom, akoby vaše prianie bolo už realitou
  • hovoriť so sebadôverou a presvedčením
  • používať jasné, krátke a precízne vety
  • opakovať tú istú afirmáciu stále dokola
  • pozerať pritom do zrkadla.

A tu je niekoľko vhodných afirmácií pre lucídne snívanie:

  • Budem lucídne snívať.
  • Rozpoznávam, kedy sa mi sníva.
  • Mám kontrolu nad svojimi snami.
  • Pamätám si sny. 

Rovnako dobrou pomôckou a podporou pri lucídnom snívaní je schopnosť živo vizualizovať.

Najprv niečo o “udičkách”

V normálnom sne snívajúci spozoruje nejaký nezvyčajná detail – obvykle sa tomu hovorí “udička” – ktorý mu napovie, že sníva. Tieto detaily bývajú individuálne, ale najčastejšie sú:

  • neobvyklý výzor hodín (bez ručičiek, s nesprávnym počtom číslic, s nesprávnymi číslicami, celkom bez číslic a podobne)
  • nestabilný text (knihy s nečitateľným alebo meniacim sa textom, slová v nadpisoch sa pri pohľade na ne menia, stránky zaplnené nezmyselným textom)
  • neobvyklé alebo neobvykle použité predmety (had miesto šnúrky do topánok, prístroj fungujúci bez elektriny, štvorcové kolesá, výťah bez tlačítok)
  • nemožný dej (ľudia lietajú, ludia sa prevteľujú, jeden človek sa stane odrazu niekým iným, mŕtvi ľudia s nami hovoria, ľudia vyzerajú ako pred mnohými rokmi)
  • nedostatok fyzických pocitov (napríklad sa udriete a nebolí to, niečo vás pohryzie a nebolí to).

  

Ideme lucídne snívať!

V tejto časti popíšem jednotlivé techniky, ktorými dokážeme dosiahnuť luciditu v snívaní. Napodiv, nebudú sa týkať samotného snívania, ale skôr prípravy naň: 

Cvičenie 1: Snový dôverník

Nájdeme si nejakú blízku osobu, s ktorou budeme rozoberať svoje sny. Mal by to byť priateľ, ktorý nemusí brať na nás ohľad, preto manželia, rodinní príslušníci a iné osoby, s ktorými máme príliš úzky vzťah, nie sú na to veľmi vhodné – často nám veci nepovedia, len aby nenarušili vzťah. 

Cvičenie 2: Meditatívne afirmácie

Meditatívne afirmácie fungujú najlepšie v spojení s obyčajnými afirmáciami (popísanými hore). Veľmi ľahko prekračujú hranicu medzi vedomím a podvedomím, pretože ich vysielame v stave meditatívneho otvorenia mysle, keď je prah medzi oboma veľmi nízky.

Postupujeme nasledovne:

  • Denne si vyhradíme 10-15 minút na meditovanie, podľa možnosti v tú istú dennú hodinu. Ak počas meditácie relaxujete a máte tendenciu zaspať, je výborné robiť meditáciu tesne pred spaním.
  • Počas meditácie sa snažíme prekryť rušivé zvuly z prostredia: slúchadlami, izbovou fontánkou alebo bežiacim ventilátorom.
  • Meditáciu začíname spomalením. Prvých pár minút jednoducho zavrieme oči a sústredíme sa na naše dýchanie. Keď sa náš dych a pulz spomalia, predstavujeme si, ako vdychujeme biele svetlo, až kým celé naše telo nevyžaruje energiu.
  • Keď sme už celkom uvoľnení, vyvoláme si v mysli našu afirmáciu pre lucídne snívanie.
  • Afirmáciu omieľame dookola v rytme dýchania. Pri jej prvej polovici sa nadýchneme, pri druhej polovici vydychujeme.
  • Ukončíme meditáciu. Afirmáciu necháme “vypariť sa” a už na ňu nemyslíme. Naša myseľ je jasná a otvorená pre všetko, čo príde.

Iné možnosti:

  • Používame afirmácie alebo motlitby. Dodržiavame pravidelný rytmus.
  • Vizualizujeme, ako sa nám lucídne sníva, ako sa pritom cítime, ako sa ukladáme do postele a začíname snívať… slovom vizualizujeme dosiahnutie výsledku. Môžeme využiť aj riadenú vizualizáciu, ktorú si nahráme na pásku a púšťame pred zaspaním (autohypnóza).
  • Plánujeme si denne čas, keď nerobíme nič. (Obvykle vtedy meditujeme.)
  • Snové mantry. Väčšina ľudí opakuje mantru v rytme dýchania, napr. “Som… (nádych) …uvoľnený (výdych).” Podobné mantry: “Mávam pravidelne… lucídne sny.” “Viem… kedy snívam.” “Kontrolujem… svoje sny.”

Cvičenie 3: Snová meditácia

  • Ľahneme si, vypneme svetlo a zavrieme oči.
  • Sústredíme sa na dýchanie a všetko ostatné z mysle vymažeme.
  • Keď náš dych začne spomaľovať, vyvoláme v sebe pocit sebadôvery a úspechu, ktorý budeme mať, keď dosiahneme lucídne snívanie.
    • Sústredíme sa na emócie – doslova si to “prežijeme”.
    • Tento emocionálny stav udržíme po dobu aspoň 10-20 cyklov nádychu a výdychu.
    • Ak pritom pocítime ospalosť, pokojne si dovoľme zaspať.
    • Nesnažme sa vytvoriť si predstavu o samotnom sne.
    • Nezlostime sa, ak nám pozornosť “odvandruje” – jednoducho sa vráťme s koncentráciou na náš pocit.

Cvičenie 4: Test reality

Toto je technika, ktorú musíme začať cielene robiť cez deň a zautomatizovať natoľko, aby sme sa podľa nej správali i v sne. Umožní nám prebrať sa do sna:

  • V nových denných situáciách sa celkom vážne zamyslíme, či ide o sen alebo o realitu.
  • Začneme kontrolovať snové “udičky”, aby sme si overili, či sa nám sníva alebo nie:
    • Zakaždým, keď prechádzame cez dvere, položme si otázku, či snívame alebo bdieme. Preskúmajme priestor okolo seba a hľadajme nábytok, ktorý nie je na svojom mieste, neznáme predmety, ľudí, ktorí sa správajú neobvykle.
    • Kedykoľvek pozrieme na hodinky alebo vidíme hodiny, spýtajme sa: “je to sen?” Každé hodiny, ktoré vidíme, kontrolujme aj dvakrát alebo trikrát. Vieme jasne prečítať ciferník? Dáva nám čas zmysel (teda: nejdú ručičky proti času)?
    • Keď čokoľvek dávame do vrecka alebo do tašky, pýtajme sa “snívam?” A keď už je predmet vo vrecku, po chvíľke skontrolujme – je tam ešte stále: Nezmenil sa nejako?
    • Keď vidíme knihu, noviny alebo nápisy, pozorne si ich preskúmajme. Nemení sa obsah? Keď ho prečítame niekoľkokrát, je text stále rovnaký? Keď pozrieme na niečo iné a späť na text, je stále ten istý? Vieme ho stále rovnako dobre prečítať?
    • Zoženieme si budík a niekoľkokrát za deň ho necháme zvoniť. Kedykoľvek zazvoní, pýtame sa: “je toto sen?”
  • Robíme to všetko s otravnou pravidelnosťou.

Táto technika vedie spoľahlivo k výsledku, pretože len čo si rutinu zautomatizujeme, začneme ju používať aj počas spánku a môžeme objaviť, že snívame – teda môžeme sa zobudiť do sna. Podstatné je, aby sme s ňou neprestali. Niekedy trvá aj dva-tri mesiace, než sa dostavia lucídne sny!

Modifikácie techniky:

  • (Castaneda): V sne hľadáme svoje ruky – teda najprv ich musíme hľadať v bdelom stave.
  • (Tunneshende): Hľadáme v sne svoje hodinky. Zakaždým, keď na ne pozrieme, kontrolujeme tvar a čísla ciferníka.
  • (Tunneshende): Pri každom zvuku nášho hlasu si kladieme otázku, či snívame alebo nie.
  • (helar 😛 ) Hľadám svoj “snový” prsteň. (Najprv si musím nasugerovať, že jeden z prsteňov je “snový”.) Obvykle ho nenosím, len keď idem spať. V sne ho hľadám a keď ho nájdem, viem, že snívam. Miesto prsteňa možno použiť hocijaký predmet, ktorý nie je bežne viditeľný a spája sa so snívaním.

Ďalšie možnosti:

  •  Aby sme určili, či snívame alebo nie, pokúsime sa urobiť niečo jednoduché, ale nemožné. Napríklad sa pokúsime vzniesť alebo prestrčiť ruku cez pevný predmet. Prípadne privoláme nejakého ducha, zosnulého, pokúsime sa vôľou zmeniť farbu tapety v miestnosti a podobne.
  • Keď už chvíľu používame testy reality, stále konštatujeme, že nesnívame. To môže otupiť našu pozornosť a vytvoriť v nás automatizmus, že na otázku “snívam?” odpovedáme vždy “nie!” Preto je dôležité z času na čas, aj keď test reality ukazuje, že nesnívame, povedať si “áno, snívam!” Keď to urobíme, vyvolajme s sebe pocit radosti z toho, že snívame, počkajme pár sekúnd a potom si živo vizualizujme, ako preberáme v “sne” kontrolu a meníme ho tak, aby nám lepšie vyhovoval.

Cvičenie 5: Test udičiek

Keď už si niekoľko týždňov vedieme “senník”, pri spätnom čítaní zápisov zistíme, že niektoré obrazy alebo udalosti sa nám často opakujú: jazdy výťahom, slávni ľudia, veže, studne, schody a podobne. Pre každého z nás sú tieto obrazy iné, individuálne, ale naznačujú, že snívame. Preto keď sa dostaneme k týmto “udičkám” v realite, automaticky testujeme, či snívame alebo nie.

Tým, že to robíme, vytvárame reflex, ktorý so sebou vezmeme aj do sna.

A ešte jedna výstraha: vykašlite sa na snáre! Každý z nás má svoju vlastnú snovú symboliku a tá má špecifický význam – ale len pre nás. Sú to obrazy, ktoré vyťahuje podvedomie z našej pamäti. A pretože našu pamäť máme len my, nehľadajme svoje snové symboly v nejakom “snári” a tým, že niekto iný nám povie, čo znamenajú a či vôbec symbolmi sú… Snívanie je oblasť, kde je každý odkázaný sám na seba! Neexistuje “jediná správna” interpretácia symbolu. Existuje len “jediné správne” zistenie, že ide o snovú udičku – a to môžete urobiť len vy sami!

Ďalšie techniky z wikipédie

   

Keď sme v lucídnom sne…

Jedného dňa sa nám stane, že si položíme otázku “je to sen?” a odpoveď nevyhnutne bude “áno”… a sme v lucídnom sne! V tejto etape nám postačí byť v lucídnom sne a skúšať, ako v ňom veci fungujú. Proste sa premeníme na malé dieťa, všetko oblížeme, ohmatáme, posunieme, prevrátime, oňucháme… Skúsime každú vec. Skúsime skákať, lietať, meniť tvary predmetov, meniť farby, meniť svoj tvar. Viac zatiaľ nepotrebujeme. Rozhodne neskúšajme zatiaľ meniť sny alebo splývať s predmetmi a nikdy ničomu nevenujme prílišnú pozornosť. A rozhodne si nikdy nepomyslime ani nevyslovme, že niekde chceme zostať. Naše energetické telo je zatiaľ ešte veľmi krehké a nezručné a mohli by sme ho nezvratne poškodiť. 

Aspoň spočiatku môžeme mať problém udržať luciditu po dlhšiu dobu. Len čo sa dostaneme do lucidity a začneme experimentovať, môžeme spotrebovať svoju energiu a zobudíme sa.

Keď to nastane, použite opakujúce sa jednoduché fyzické činnosti na krátkodobé zvýšenie energie a zastabilizovanie lucidity:

  • otáčajte sa okolo vlastnej osi v malých kruhoch
  • skáčte alebo poskakujte
  • tlieskajte
  • mávajte ramenami
  • dupocte.

Iná technika je kotvenie, ktoré robíme tak, že všetku svoju energiu vynaložíme na vytvorenie nejakého objektu v sne. Funguje takto:

  • vyberieme si nejaký objekt, ktorý existuje v realite (dosť malý na to, aby vošiel do dlane)
  • držíme ho v dlani niekoľko minút a oboznámime sa s jeho váhou, tvarom a pocitom
  • odložíme ho
  • snažíme sa v dlani vytvoriť pocit z toho, ako keby sme ho znova držali v dlani (čo najživšie).

Cieľom je presvedčiť sami seba, že tento novovytvorený objekt je reálny.

Keď to zvládneme v realite, vezmeme si túto schopnosť aj do snového stavu. Keď potom máme pocit, že strácame kontrolu nad snom alebo sa ideme zobudiť, vystrieme ruku a zhmotníme svoj kotviaci predmet. Táto extrémna fokusácia stabilizuje luciditu a vráti nám kontrolu. Navyše sa predmet, ktorý materializujeme, v sne často objeví v našej dlani.

A technika pre lenivcov

A teraz prichádza môj “vklad” do oblasti lucídneho snívania. Nie všetci ľudia na svete sú disciplinovaní a dokážu sa držať pravidelných rutín. Je nás aj skupina “lenivcov” – nejde vlastne o lenivosť, ale máme nízku disciplínu a často zabúdame. Ja sa už vyše mesiaca snažím robiť testy reality. Vždy na to cez deň zabudnem. Ale náhodou som si vytvorila náhradné riešenie, ktoré mi postupne začína vychádzať:

Kedysi som si kúpila prívesok z astrofylitu (to je kameň). Keď som ho dostala, niekde som vyčítala, že navodzuje živé (“lucídne”) sny. Odvtedy som už túto informáciu nikde nevyhrabala, ale u mňa sa astrofylit spojil s lucídnym snívaním, s kontrolou nad snami.

Keďže cez deň zabúdam robiť testy reality, vždy si aspoň pred zaspaním pevne a presvedčene opakujem, že idem kontrolovať svoje sny. A nech by bolo hocijako, každú noc si položím astrofylit pod vankúš. Ak aj idem spať a zabudnem, tak len čo na to prídem, idem si poň – na to už lenivá nesmiem byť. A po pár týždňoch som zistila, že odrazu začínam mať v snoch istú kontrolu… Nie vždy, ale čoraz častejšie – a čoraz väčšiu!

Takže moja rada pre “lenivcov” – nájdite si nejaký predmet, ktorý pre vás bude symbolizovať luciditu v sne. Dávajte si ho pri spaní k hlave alebo pod vankúš. Rozmýšľajte o ňom pred zaspatím. Pripomínajte si, načo ho tam máte. Skôr či neskôr podvedomie pochopí…

Posledné tipy pred skokom do lucidity

  • Vytrvajte. Dosiahnuť luciditu v sne môže trvať hodne dlho. Obvyklé sny vás môžu rozptyľovať detailami. Preto ničomu nevenujte prílišnú pozornosť.
  • Robte pravidelne testy reality počas bdenia. Je to najspoľahlivejšia cestička k lucidite.
  • Keď vám zlyhá jedna technika, skúste inú.
  • Počúvajte osoby, ktoré vystupujú vo vašich snoch. Senník vám čoskoro ukáže, že vo vašich snoch sa opakovane vyskytujú isté osoby. Tieto osoby sa pre vás môžu stať zdrojom poznania. Aj v stave, keď máte kontrolu nad svojím snom, počúvajte ich rady.
  • Zapisujte si každý sen a každý útržok sna. Často sa tak rozpamätáte na zvyšok. Pri zapisovaní neupravujte, ale používajte slová, ktoré vás napadnú ako prvé. Vtedy z vás hovorí podvedomie a môže to byť dodatočný zdroj informácií pri anaýze sna.
  • Nevracajte sa k snom skôr ako o mesiac.
  • Neskúšajte všetky techniky odrazu. Vyberte si dve-tri na začiatok a ak budete chcieť, môžete ostatné pridať neskôr.

cesta energie

 

88 thoughts on “Začíname s lucídnym snívaním

  1. Veľmi zaujímavý článok, len mi nesedelo, čo ste písali o tom teste reality, ide mi o to, že čo si pamätám väčšinu snov, tak to boli rozhodne ako realita a to mám občas problém potom počas dňa zistiť, či sa mi to snívalo alebo stalo, tie veci, čo ste písali tak si nepamätám, že by sa mi v snoch stávali. A ešte mám jednu otázku, stáva sa mi, že si pamätám aj veľmi staré dni, možno aj niekoľko rokov dozadu,tak by ma zaujímalo, či nie sú nejaké dôležité ak si ich ešte doteraz pamätám, lebo keď si to tak vezmem, nevidím v nich nič dôležité. ďakujem

    Páči sa mi

  2. U mňa funguje podobne ako astrofylit môj obľúbený ametyst – nielenže zabezpečuje pokojný a neprerušovaný spánok ale dokonca som si začal všímať, že odkedy si ho dávam pod vankúš, bez použitia akejkoľvek metódy mávam také “nábehy” na lucidný sen. Musím začať so sugesciou a nejakou tou meditáciou, aby sa mi sny udržali dlhšie.

    Páči sa mi

  3. Dalibor,

    každý máme iné potreby, preto si z techník vyberte tie, ktoré vás najviac oslovujú – tie sa budú aj ľahko dodržiavať a najrýchlejšie povedú k výsledkom.

    Na to s tými starými snami neviem odpovedať. Aj ja mám sny, ktoré si pamätám – ale s tým rozdielom, že u mňa rozhodne zapríčinili nejakú zmenu alebo poukazovali na veci, ktoré sa neskôr stali dosť podstatné… Nezabudnite: sen nie je len predpoveď budúcnosti, ale niekedy aj výpoveď o vás a o vašich skrytých túžbach!

    Páči sa mi

  4. Mám k tým snom takú otázočku…totiž,asi dva-tri mesiace sa mi “zjavujú” sny.Nie je to nijaké jasnovidectvo,jednoducho sa mi niečo sníva(občas nedokážem rozlíšiť,či sa mi “zjavuje”skutočnosť alebo sne-ale vždy sa mi zdá,že je to sen) a ja si to vedome nepamätám. A ten sen sa mi cez deň pri určitých situáciách premieta. Ale vždy je to len záblesk nejakého pocitu,väčšinou aj niečo vidím,ale nikdy sa mi nedarí určiť to. Teda na ten sen si aj tak nespomeniem. Nie je to klasické spomínanie,aspoň myslím,že nie. A nemám to každý deň. O čo podľa vás ide?

    Páči sa mi

  5. Gilthoniel,

    z popisu neviem, ale napadlo ma: nejde o deja-vu? Teda o záblesk “toto som už zažil(a)”? Jedno z možných vysvetlení deja-vu je, že naše éterické telo “predbieha” naše fyzické telo o pár sekúnd v čase a zažíva situácie trochu skôr ako fyzické telo, pričom pamäťové spojenie zostáva neprerušené. Iné možné vysvetlenie je, že neuróny v mozgu vedú signál duplicitne.

    Páči sa mi

  6. noo,viete,tiež som nad tým najskôr rozmýšľala,či to nie ej ono…ale prejavuje sa to inak…trvá to CELÝ deň(teda,nie non stop),ale po troške…a vždy sa to týka len toho jedného sna…neplatí to pre celú situáciu,v ktorej si na to “spomeniem”,ale niečo mi to pripomenie a hneď sa objaví ten záblesk…no neviem..je to asi niečo medzi rozpomínaním na sen a pocitom de javu…ale myslím,že to nie je ani jedno,ani druhé..neviem,možno si to len nahováram..no neviem…
    už som si začala viesť “senník” a skúsim aj to lucídne snívanie…páči sa mi tento článok veľmi…=))
    ďakujem za odpoveď..majte sa krásne…;)

    Páči sa mi

  7. Mila Hellar,
    v tretej ceste , cize v ceste magie ste uvidla len co to bude az to bude. Ale odkial sa to mam vsetko naucit ked ste tam nenapisala nic ine? Napr. prevtelovanie

    Páči sa mi

  8. Zdravim, Helar… Aj ja sa pripajam k otazke, ktoru polozil otaznik vcera… Okrem toho budem rad, ked sa spolu so mnou zamyslite nad tym, co vsetko dokaze clovek -ak ho este mozem nazvat clovekom- s dokonale rozvinutymi schopnostami v oblasti snivania a nasledneho zasahovania do reality. Ak pripustime, ze v dejinach ludstva sa vyskytlo aspon niekolko takychto jedincov, mohli velmi vyrazne ovplyvnit dianie na tejto Zemi… Mohli zmenit buducnost v prospech seba, ale aj ostatnych.
    Myslite,ze sa toto aj realne udialo? Ze vyznamne udalosti, ako boli vojny ci naopak obdobia mieru ovplyvnili aj takito jedinci? Je to velmi zaujimave a dych vyrazajuce.. Clovek je tymto postaveny na uroven nadcloveka, bytosti s bozskymi schopnostami. Uvazujem, ci toto vsetko nie je len zbozne zelanie vsetkych magov a mystikov, ale ci sa to aj niekomu vobec podarilo…. Je to v podstate ta najsilnejsia zbran, ale i liek v rukach cloveka,aku kedy mal. Myslite, ze mame az takuto moc?

    Páči sa mi

  9. Otaznik,

    táto stránka nie je určená pre “poskakovanie” z predmetu na predmet… Fuj, to znie ale poučovačne! 😛 Nie, naozaj, robím to postupne, nech si ľudia najprv vybudujú odstup od svojho ega s jeho emocionálnymi poryvmi, potom nech si zvýšia energiu na úroveň, s ktorou sa dá niečo robiť, a až potom nech idú na prevteľovanie a babranie cudzej energie… Inak budú výsledky veľmi otázne! Práve včera som videla na ProSieben záznam z pokusov s psychokinetikom, ktorý v závislosti od toho, koľko energie mal, buď vedel alebo nevedel prejaviť svoje schopnosti. Tie schopnosti, ktoré sú popisované, máme vrodené, ale neaktívne – to znamená, že z času na čas sa nám ich podarí uplatniť, ale to je na figu, ak to nevieme urobiť cielene a vtedy, kedy potrebujeme! A to už je prechod k Romikovi:

    Romik,

    asi použijem jeden príklad, ktorý som riešila pred pár dňami. Istá kočka mi napísala svoj sen, kde sa vrátila do minulosti a povedala svojim rodičom, ako sa bude vyvíjať budúcnosť. Hlavne otcovi, ktorý ju bíjaval ako dieťa. A on odložil remeň. Keby mu to nebola v sne povedala, jednak by nevyhojila svoju vlastnú traumu, ale čo je dôležitejšie – možno práve tým zmenila budúcnosť. Možno teraz, keď sa to dozvedel (cez podvedomie a sny sme spojení všetci navzájom), prestane biť. Skúsme modelovať, čo by sa stalo, keby sa to nebol dozvedel: stĺkol by vnuka, vybudoval by v ňom agresivitu a bezmocnosť, ktoré často vedú ľudí k tomu, že útočia na iných – hlavne na slabších. Vnuk by sa mohol dostať do zlého prostredia, odmietla by ho dajme tomu nejaká žena a on by sa obrátil proti všetkým ženám a nielenže by ich tĺkol, ale by sa z neho mohol vyvinúť “masovkár” – odchytával by ich a vraždil. A povedzme, že by ho chytili až pri šestnástej vražde… (To je horor, čo? 🙂 ) Takto, keď to ona v sne povedala otcovi, je šanca, že otec si to zapamätá a niečo vnútri sa zlomí. Prestane biť svojho vnuka, nevybuduje v ňom agresivitu a vnuk bude schopný vytvoriť si normálny chodivý vzťah a nebude na nikoho útočiť. Takto možno jediným snom zachránila šestnásť životov… a nikdy sa to nedozvie, lebo táto vývojová možnosť nenastane.

    Podľa mňa každým naším počinom aktivujeme v energetickej sieti body a udalosti v životoch istých ľudí – a oni robia to isté. Ak zmeníme počin, aktivujeme iné body, iné udalosti, iných ľudí. To, čo sme schopní vnímať, je len toto aktivované “teritórium” – mapa nášho života. Ale niekedy sa nám stáva (v snoch alebo keď máme “vypnuté” rozmýšľanie), že sa k nám dostanú signály od ľudí, ktorí ich nemohli vyslať (napr. už sú mŕtvi) – ale keď sa podľa nich riadime, zistíme, že sme sa vyhli obrovským problémom! Takéto situácie som už zažila. Priznám sa, neviem si momentálne spomenúť, či som už zažila aj situáciu, v ktorej som si poslal signál sama sebe… Mám pocit, že áno, ale to je len pocit, nie spomienka!

    V podstate každé rozhodnutie potrebuje istú vyššiu úroveň energie, inak ho neurobíme. Takže hocikto – a tým myslím skutočne hocikto– je schopný meniť beh sveta, teda budúcnosť. Na menenie minulosti je treba oveľa viac energie – musíte sa dokázať presunúť späť – a problém je, že nikto z nás okolo toho človeka si to neuvedomí, pretože pre nás je to v danom okamihu jediná realita, ktorú poznáme… Dokonca si myslím, že ak niekto zmení minulosť, neuvedomuje si to od toho bodu ani on sám. Je to, akoby sa celý náš život prepočítal spätne s inými premennými a vytvoril inú verziu mapy života – jedinú, ktorú si kedy budeme uvedomovať.

    Teraz ešte jedno: “človek je postavený na úroveň bytosti s božskými schopnosťami”. Ak sa vnímame ako izolovaní, individuálni, tak môžete mať tento pocit. Ak sme všetci len uzlíky na nitkách energie, tak sme súčasťou božského, nie niečím stojacim izolovane mimo. Momentálne čítam Arjunu Ardagha a ten má krásne prirovnanie: sme vlny na hladine oceána. Božské je oceán. Každý jedinec je vlna. Možno sám seba identifikuje s vlnou, ale to nič nemení na skutočnosti, že je súčasťou oceána a má všetky vlastnosti a schopnosti oceána… Možno ich nepoužíva – ale má ich.

    Páči sa mi

  10. dobry den, chcela by som sa spytat, ci je lucidny sen, ked sa mi nieco sniva, potom sa prebudim a chcem sen dosnivat, zaspimm a sen pokracuje, ale uz sa zacne vyvijat priblizne tak, ako som si po prebudeni myslela

    Páči sa mi

  11. ahoj helar
    tak dnes v noci sa mi podarilo uvedomit si ze snivam pocas sna lenze zvlastne bolo to ze ked som si uvedomila ze snivam a chcela som sa pozriet kde som alebo sa pohnut nedalo sa to ako keby som to nebola ja a viem ze som tam stala na tej ulici a nic sa uz dalej nedialo a potom uz ked mi dosla trpezlivost tak som sa zobudila unavena akoby som ani nespala …. ako mozem nieco v tom sne najst ked sa neviem ani poriadne pohnut ? 😀 to je zvlastne ….
    dakujem a pozrela som sa na minigrimi na tie sny a ucim sa ich vykladat a ide to celkom dobre dakujem je to super 🙂

    Páči sa mi

  12. Dobry den, Helar,

    napadla ma 1 vec: lucidne snivanie suvisi s hladinou osobnej energie nie? cim vyssia, tym lahsie lucidne snivame a dari sa nam udrzat sen. je to tak? a teraz:: vacsina ludi musi dlho trenovat, kym zacnu LS a obycajne sa sa stazuju, ze na tom pravidelne makaju, ale sa im to zadari skor nahodne, nie pravidelne.

    myslite, ze by sa dalo LS napomoct tym,ze by sme pred spanim dychanim napumpovali do seba energiu aby sme si zvysili hladinu a zacali a udrzali lucidny sen?

    ci by to skor malo vyznam taky, ze by nas ten prebytok energie skor naslapal a nedarilo sa nam zaspat?

    zaujima ma vas nazor, ale aj si to vyskusam, uvidim, co to spravi 🙂 aj ked neviem, ci budem dobra vzorka, lebo ja dokazem zaspat bez problemov, kludne aj po cviceni :).

    dakujem a pozdravujem

    Páči sa mi

  13. Esme,

    po svojich nedávnych skúsenostiach si nie som celkom istá, že musíme mať vysokú hladinu osobnej energie na to, aby sme sa dostali do lucídneho stavu. Mne sa to podarilo a moja vlastná osobná energia je už takmer výlučne “požičaná”. Oveľa dôležitejšie sa mi v tomto okamihu zdajú vlastnosti ako zaťatosť, cieľavedomosť a dobrá koncentrácia (toto by mohlo byť o osobnej energii). No a viera v to, že sa to podarí.

    To, koľko treba trénovať, podľa mňa závisí od generácie. Dnešná generácia mladých (narodení od polovice 80. rokov) má psychické schopnosti od prírody oveľa rozvinutejšie ako my, “stárež”. To, čo sa my musíme prácne učiť, im ide “ľavou zadnou” (napr. videnie aury, astrálna projekcia a podobne). Je to asi dané tým, že v 70. rokoch sa so Zemou urobil jeden experiment, ktorý nesmierne zvýšil rýchlosť vzostupu a tak nové generácie sa rodia odvtedy s čoraz silnejším éterickým telom. Aspoň toľko som vyčítala z kníh. (A dúfajme, že z tých múdrych.)

    Napumpovanie energie do tela pred spaním môže pomôcť aspoň v tej miere, že nás to neberie na spánok, lebo sme sa “napružili”, a tak môžeme ísť lucídnymi chodníčkami. Keď sa šamani dávajú na svoje chodníčky, zriedkakedy napríklad ležia, aby ich to nebralo na spánok.

    Myslím, že do lucidity nás dokážu celkom dobre dostať aj theta nahrávky (alebo striedanie alfa a theta, teraz si nie som celkom istá). Väčší problém je v lucidite zotrvať. To už ale zjavne závisí od výšky osobnej energie a mám to potvrdené aj channelingom.

    Páči sa mi

  14. doma mam jednu knizku o vedomych snoch a o ich dosiahnuti,ale..je to “spravne” mat vedome sny? patrim do skupiny ludi,ktori veria tomu,ze sny,ktore mame, nieco znamenaju vtedy, ked ich nicim neovplyvnime /pri snivani/..a ja sa vyslovene vystrasena pri pomysleni,ze by som stratila moje sny..lebo ked budem mat vedome sny,tak ich predsa ovplyvnujem..ja sama si poviem,o com chcem snivat,a co chcem,aby v tom sne bolo…ja to riadim.. ale pri “normalnom snivani” /neviem,mozno ma aj nejake specialne meno,ja ho nepoznam/ nase snivanie riadi predsa podvedomie,ci nie? a chce nas /podvedomie/ upozornit na nejaku vec.. snazi sa varovat nas,napriklad…a pri vedomich snoch by sme uplne stratili tento dar podvedomia..nie? mozno sa mylim..mozno som uuuplne vedla a urazam niekoho /dufam ze nie/,len pochopte,co sa tyka tohto,strasne sa bojim /ja ani neviem rpeco!!!!/..prosim odpiste:(

    Páči sa mi

  15. Maja.a,

    existujú rôzne druhy snov. Jedny nám posiela podvedomie a tie neovplyvňujeme, lebo obsahujú správy. Iné sny sú také, kde si od začiatku povieme, že ideme snívať lucídne a ideme robiť to-a-to.

    Ak podvedomiu záleží na tom, aby nám poslalo správu, rozhodne sa postará o to, aby sme do sna nemohli zasahovať a správu skresľovať. Ak nám posiela “tréningový” sen, tak naopak sa postará o to, aby sme mohli zasahovať a “trénovali”. Podvedomie je taký malý počítačík v našej hlave, ktorý výborne vie, čo chce – a vie to aj dosiahnuť. Nebojte sa, že vám dovolí babrať jeho úmysly… na to sú iné prostriedky a nepoužívajú sa ľahko! 😛

    Lucídne sny nie snú sny, ktoré podvedomie ponúka nám, ale ktoré my ponúkame podvedomiu (a okrem neho celému astrálu, ako som nedávno pochopila 😕 ).

    Páči sa mi

  16. ahojte, chcela by som nechat odkaz pre Gilthoniel, aj ked neviem, ci si to precita, lebo k tomuto clanku sa vyjadrovala uz pred rokom.
    mavam presne rovnake zablesky ako ona. je prva, ktora mi potvrdila, ze sa to deje aj inym ludom. su to len kratucke okamihy s pocitom. neviem presne definovat nic konkretne, iba si nasledne spomeniem, ze je to mozno z mojho sna spred mnohych rokov. takychto snov je vela a okamihy z nich sa mi zjavia necakane hocikedy uprostred dna. niekedy mam obdobie, ked je to intenzivnejsie (10-15 krat za den), ale z roznych snov, a inokedy dlho nic. nemam z toho strach, aj ked som zatial nezistila, co mi ukazuju, aky to ma pre mna vyznam. parkrat sa mi stalo, ze tieto okamihy vyvolali vo mne velmi intenzivne pocity, napr. lutost za niekym alebo niecim, co mi velmi chyba, ze som sa az rozplakala. absurdne. 🙂 takze som tymto chcela odkazat Gilthoniel, ze sa nam to deje viacerym a mozno casom zistime, co sa z toho vykluje. 🙂 este som sa chcela spytat, ci sa niekomu snivaju aj sny, ze je vo vesmire. mne sa to uz podarilo asi dvakrat, raz pred rokmi, na co som si spomenula nedavno, ked sa mi snivalo nieco podobne. su to take zvlastne, ine sny ako ostatne. mam z nich aj iny pocit. v tmavom vesmire, kde som bud vo vesmirnej lodi alebo aj len tak, su okolo zvlastne farebne ukazy. asi su obrovske, roznych tvarov, v roznych obrazcoch, ale dokazem ich vidiet vcelku aj ked som pri nich blizko. dalsie podrobnosti si momentalne nevybavim. 🙂
    tak vam prajem pekne snivanie a vela zdaru pri lucidnom snivani.

    Páči sa mi

  17. ahoj helar…svoje sny ovladat viemm…tak to budu tie lucidne nie??ale neviem ich ovladat vtedy ked snivam napr. s mrtvym….chcem kricat ale nemozem…jednoducho sa chcem zobudit ale nejde to….co mam robit??nechcu dopustit aby som sa zobudila…. 😦

    Páči sa mi

  18. ahoj helar….bolo to zas…..ale teraz ine…bola som v takom ,,polospanku,, …a citila som ako nieco do mna vojde….take studene….potom som sa nevedela pohnut….a potom som citila ako zo mna nieco vyjde…tiez take studensie…..ale bola to taka prijemna studena….neviem co to mohlo byt…..prosim ta napis….dakujem….

    prezil uz niekto nieco podobne??

    Páči sa mi

  19. Prajem krásny ďeň, viem, že táto otázka sem nepatrí, len by som sa rada opýtala, kde môžem nájsť meditáciu (kúzlo) na pritiahnutie svojho duchovného partnera? Našla som to (zdá sa mi) na minigrimi, ale neviem sa tam vrátiť. Mohli by ste mi pomôcť? Ďakujem

    Páči sa mi

  20. Ahoj BiusQa
    neviem síce prečo chceš kričať ale v astrále sa to nenosí, musela by si sa na niečo premeniť, ja som sa kedysi premenil na draka “lebo ma chceli zajať a spútať” a potom som zareval strašným revom a pustil som plamene na dotyčné osoby, lenže asi som to prehnal, lebo ma brat zobudil a vravel že už len plamene chýbali a zhorela by posteľ a smial sa a dopovedal že skoro vypadli okná tak som zareval hi hi 😀 ale mŕtvych sa nemusíš báť, skôr chcú aby si ich vypočula, ale ak sa ti to nepozdáva tak sa nauč dať dlaňami napred ruky pred seba a uvidíš ten účinok, je to ochrana a stačí si pomyslieť a odletí dotieravec ako handra, a dokonca ak si chceš zalietať tak ruky daj ako anjel asi 45 stupňov a v oblasti žalúdka vyviň taký zvláštny pocit a určite vzlietneš a ver že je to báječný let, vtedy si prezerám krajinu a zaletím na miesta pokoja napr. na nejakú horu alebo k moru, no a keď sa z astrálu vrátim tak sa tiež neviem pohnúť ale nechám to v pokoji doznieť a preberiem sa, vtedy je telo v iných vibraciach a preto sa len ťažko spamätáva ale na to si zvykneš, a dá sa takto pozrieť aj budúcnosť hi hi 😛

    Páči sa mi

  21. ahoj,hned na zaciatok sa ti chcem podakovat,ze si vobec napisal…..a neviem mozno chcu nieco povedat,ale som iba v bielej miestnosti a stoja tam predo mnou….zvlastne j,ze ich vobec nepoznam…sice uz teraz hej…lebo vtedy som bola u maminej sestry a tam sa to stalo….no a ked som jej ich opisala tak povedala,ze to boli rodiacia jej manzela….ale oni v tom sne len stali predo mnou a pozerali sa na mna…a ked som sa chcela zobudit nechceli to niako dopustit….a to chladive co som citila to uz doma…..ale vtedy nevem preco,ale mala som taky pocit,ze to bol moj starky…sice neviem,ze preco myslim hned na mrtvych….mozno nieco ine….ale viem,ze to bolo…..

    Páči sa mi

  22. BiusQa
    vyskúšaj jadeitový náhrdelník, je to ochrana, za mojich čias to bolo drahšie ako zlato
    a trošička sa aj usmej a život sa tak isto usmeje na teba 😀 hi hi posielam božtek na noštek… 😛

    Páči sa mi

  23. Ahoj, už dlhšie sa zaujímam a kade–tade čítam o lucidnom snení. Keďže predtým ako som sa začal zaujímať o LD som sa zaoberal auto hypnózou a dosť som o tom čítal, dostalo sa mi pod ruky niečo o bielom šume a binauralnych zvukoch (asi to je to iste, neviem :)). A tak som si nejaké tie binauralne nahrávky zadovážil. Medzi inými aj o lucidnom snení. A teraz k veci. Nedávno som sa rozhodol že si idem lucidne zasnívať. Tak som sa ten večer na to pripravil, asi tak že namiesto toho aby som sedel neskoro do noci pri PC tak som sa o 21:00 pobral do postele. Pustil som si mp3 Lucid Dream, na mp3 playeri som si nastavil “repeat one”, keby náhodou to na prvýkrát nezabralo a čakal som, kedy zaspím a či to bude mať nejaký efekt. Efekt bol ten že asi po hodine a pol (odhadom) som sa zobudil na to ako ma bolia uši od slúchadiel a vypol som mp3 player. Spal som ďalej, žiadne LD zatiaľ neboli. Do tretej rana som mal čudný spánok, vadila mi prikrývka, kopal som sem-tam nohami, bolo mi teplo čo sa dalo v tomto ročnom období asi očakávať. O tretej ráno som sa zobudil na to , že mi treba na WC. V tom čase som bol celkom vyspatý a oddýchnutý, a tak som si na chvíľku pustil TV pozrel či nedávajú niečo zaujímavé, resp. som len prepínal programy a o päť minút na to som šiel spať ďalej. Zaspal som dosť rýchlo a vtedy to prišlo. Snívalo sa mi, že idem s kamošom , s ktorým robím, domov z práce. Neobvyklí bol čas, keďže robíme cez deň a v sne to bola noc, alebo po nočnej. On je vlastne zároveň aj môj sused a tak pred branou sme sa rozišli on šiel k svojmu domu a ja k svojmu. Okolo išla nejaká kočka z našej ulice a on sa jej pozdravil : „Ahoj, ahoj“. Lenže, pred domom robil niečo sused, ktorý býva oproti a on na to spustil, niečo ako či nevie ako sa ma zdraviť na tejto ulici. To mi však v sne prišlo čudne, lebo tento starší pán nezvykne s nami rozprávať, väčšinou len odzdraví popod nos. Vtedy som si uvedomil: sakra, veď to sa mi sníva. A hneď som sa pozrel na ruky ako som niekde čítal, návod podľa Castanedu sa mi zdá. A v tej chvíli sa cely môj sen akoby rozjasnil. Ako keby do vtedy bola hmla a v tej chvíli sa vyjasnilo. A tak som ďalej pokračoval v sne (ani neviem prečo) prišiel som k vchodovým dverám, odomkol som a keď som vošiel dnu a chcel som zamknúť, tak z vonku ma niekto predbehol a strčil do dverí kľuč a začal ním točiť. Vtedy som otvoril dvere, a opýtal sa dotyčného (budem ho volať pán X) čo robí. Pán X neodpovedal. Podľa tváre som ho nepoznal. Ani neviem prečo (v snoch sa to však stáva) vak, ktorý som mal predtým na chrbte (zabudol som ho spomenúť) bol za ním. Čiže Pán X bol medzi mnou a vakom. Natiahol som ruku a nastavil na vak, a pohol som vakom smerom k pánovi X a udrel ho ním. Potom som zase zavrel dvere a pokúšal sa ich zamknúť. Pán X ma však opäť predbehol a tento krát pokazil zámok na dverách. V tej chvíli som otvoril dvere a nahnevaný som pána X chytil pod krk a opýtal som sa ho kto ho poslal a čo chce. On neodpovedal. Tak som si povedal, že mu vytrhnem zopár vláskov z hlavy a on mi možno odpovie. Tak som aj urobil no neodpovedal a tak som mu odtrhol vlasy do pol hlavy, ako keď niekoho indiáni skalpujú. Neodpovedal ani potom a navyše sa ma pokúšal opľuť, čo sa mu nepodarilo. Vtedy ma to prestalo baviť a tak ako som ho držal, som ho odhodil k susedovi naproti so slovami zmizni. Vošiel som opäť dnu a chcel som zamknúť. Vtedy zrazu vedľa mňa moja Mama, že ako chcem zamknúť, keď je pokazený zámok. Ja som jej na to povedal, že ho opravím a dotkol som sa zámky na dverách, tam sa niečo potočilo a už fungoval. V kľude som zamkol dvere. Vyšiel som po schodoch do svojej izby kde bolo otvorené okno a aj trošku zima. Keďže mám radšej teplo ako zimu som zavrel okno už len pohybom ruky resp. myšlienkou. No ono sa hneď na to otvorilo zase a aby toho nebolo málo, tam kde mam obraz akoby bolo druhé okno. Tým pádom akoby vznikol prievan a už mi bola dosť zima. Zavrel som opäť okno a zároveň aj “obraz”, no po chvíľke sa zase otvorili. Potom som počul ako ktosi otvoril dvere a ako tak pozerám z izby po schodoch sa ku mne valí niekto v mníšskom habite ako z filmu Purpurové rieky 2. automatický bez rozmýšľania som sa rozbehol a skočil na čudáka (oboma nohami na jeho hruď). Spadol z neho habit a pri pohľade na neho zisťujem že to je gumená bábika s blonďavými vlasmi (???). Chytil som a odhodil .
    Vojdem naspäť do izby okno aj “obraz” stale otvorené. Ani som sa ich nepokúšal zavrieť. V tej chvíli ma napadlo, že som stale chcel isť pozrieť do USA, a tak som sa tam chcel teleportovať. Lenže ma náhle premohol strach z toho čo ak sa mi to nepodarí a skončím v nejakom paralelnom svete alebo čosi take. Zároveň na mňa prišla nejaka únava a ešte k tomu mi bola zima. Tak som si pomyslel že som asi (resp. moje fyzické telo) odkrytý a možno aj preto. Povedal som si že už nejdem nič skúšať a ľahol som si na posteľ a v sne zaspal, a zároveň v tom istom momente sa fyzicky zobudil.
    Samozrejme po prebudení som skontroloval čas, ako to dlho trvalo, čo bolo približne hodinku a pol. Potom plný eufórie som takú najbližšiu hodinku nevedel zaspať.

    Otázka č.1: Bol to naozaj LD alebo si to len myslím?
    Otázka č.2: Mal ten sen nejaký význam? Aký? Kto bolí ty ľudia, prečo som na nich hneď útočil?
    Otázka č.3: Môže sa stať že v sne zablúdime v nejakom paralelnom alebo neznámom svete ako som sa obával?
    Vďaka.

    Páči sa mi

  24. Lucidne sny som ovladala uz asi ked som mala 4 roky. No nemala som pre ne ziadny nazov. Myslela som si ze to je uplne bezne. Len par rokov do zadu som zistila ze nieco take naozaj existuje. Je zabava ze to co je pre niekoho samozrejnost sa musi niekto dlhe mesiace ucit.

    Páči sa mi

  25. ahoj vedome sny mávam asi 3 krát do týždňa ale v poslednom čase sú úplne iné napríklad som v bite a všade je tma to sa mi stava dosť často alebo niekedy ľudia a predmety vyzerajú akoby som si ich len predstavoval napríklad nemajú nohy a podobne.Nevieš čím to môže biť?chcel by som to napraviť lebo už to nieje sranda snívať keď všetko vyzerá ako len predstava

    Páči sa mi

  26. Helar,

    mám taký menší problém…no dobre tak veľký. Už istý čas sa pokúšam o lucídne sny. Denne robím testy reality. Kukám na hodinky, čítam nápisy, zapínam a vypínam svetlo, sledujem si ruky, skúmam okolie alebo klasické ” uštipni ma” . No a konečne som spravila test reality aj v sne. Bola som v mojej škole a pozrela som sa na moje hodinky ( ktoré sú už mesiac pokazené ) Ich pôvodný okrúhly tvar bol teraz kosoštvorcový. Ručičky ukazovali 12: 30. Potom som sa pozrela znova a bolo 9:45, a moja briliantná myšlienka v tej chvíli bola ” Vááu! Tak to je fakt pravda, že v sne sa vždy zmení čas na hodinkách! ” a pokračovala som ďalej v sne! Nemala som žiadnu kontrolu…Potom som išla( ešte stále v sne) tento objav ukázať kamarátke a zmizol mi ciferník aj ručičky.
    To som až taká nevnímavá?? 😦
    A ešte jedna taká otázočka. V snoch sa mi často stáva, že mám problémy s videním alebo, že ma straašne bolí chrbát. Vždy keď sa objaví tá blbá bolesť tak si len pomyslím ” Dúfam, že ten sen čoskoro skončí!”
    Je to so mnou veľmi zlé???

    Páči sa mi

  27. Ahojte 😀
    Veľmi ma prekvapil tento článok o tomto druhu snívania. Som tu nováčik, som rada, že vôbec tuším ako vyzerá kyvadlo 😀 No tu som sa akosi našla, pretože som si uvedomila, že ja mám takéto sny (ak sú to tieto sny) vcelku dosť často (naposledy pri splne mi riadne s nimi švihlo). Vie mi, prosím, niekto poradiť, či sa o tieto sny skutočne jedná? :
    Začínajú sa normálnymi snami (samé blbosti, čo si ani nepamätám) no potom akoby sa mi zrazu prebrala myseľ, ja viem že spím ale som akoby hore, vnímam to že snívam. Okolo hlavného deja sú isté veci, ktoré mi vôbec nedávajú zmysel, no podstata toho sna je väčšinou to, čoho sa bojím alebo s čím bojujem. Často sa snažím utekať, nahánať niečo, niekoho a dokonca biť (normálne cítim ako mi pulzuje adrenalín v krvi) 😀 Často mám pritom pocit, akoby som ten sen ovládala hlavou… A potom sa preberiem (je to veľmi plytké preberanie) 😀 hovorím tomu nočné mory ale nie je to ružové, som nevyspatá a potom sa bojím, viem že to bátie sa znie úplne nezmyselne ale je to tak.
    Myslíte, že to má niečo spoločné s lucidným snívaním? Ďakujem (: (:

    Páči sa mi

  28. Ahoj Helar,
    v prvom rade ti chcem poďakovať za všetko, čo robíš, tvoje stránky sú úžasné. Raz keď som spala, zrazu som si akoby uvedomila, že je to sen a začala som ho ovládať. Chcela by som sa spýtať, bolo to lucídne snívanie?
    Ďakujem

    Páči sa mi

  29. Zdravím vo spolok =)

    mám tu pre Vás prichystaný jeden problém… už dlhšiu dobu sa mi stávala istá vec.. v noci som mala sen a na druhý deň som si ho nepametala, až keď nastal istý okamih a mne sa to celé ukázalo pred oči..myslala som si že je to deja-vu, proste som bola -myslím- že v realite a vedela som presne všetko čo spravím a pocítim..veľmi čudné.. a v hlave sa mi popritom nejaký príbeh dial… videla som (v hlave, alebo podvedomi, alebo kde) postavy, hlas, aj to čo robia..ich oblečenie.. a potom mi prišlo strašne nevoľno, rozbolela ma hlava…naplo ma. no azrazu to celé bolo fuč… toto sa mi deje zhruba 2 roky.. v nepravidelných intervaloch. pýtala som s alekárky, vraj to psychické nie je, možno preťaženie..ale momentálne nie som už ani vyťažená a ešte sa to stáva..a dokonca..ako som čítala tento článok, zistila som že čas od času lucidne snívam… ( kým som neprečítala článok, nevedela som že sa aj mne niečo také deje).
    Čo si o tom myslíte ? s čím to všetko može mať súvis ?? ja si skutočne už začínam pripadať ako blázon občas…
    ďakujem za radu, a želám krásne a slnečné dni =)
    MM

    Páči sa mi

  30. Ahojte! Helar tu písala, že naše éterické telo “predbieha” naše fyzické telo… Je možné, že ho prebieha napr. o týždne / mesiace ??? Mám veľmi silný pocit, že áno. Pretože keď mám deja-vu, tak zhruba viem povedať, kedy sa mi to asi “stalo” … niečo je “dááávno” a iné zas nie tak “dávno”…
    + k tým zábleskom zo snov… Stáva sa to aj mne a v poslednej dobe je toho na mňa až priveľa :(.
    Viem, že tie záblesky sú zo snov a tie pocity k tým zábleskom sú strašne silné, no neviem ich vlastne definovať. Veľmi často sa mi sníva o DOMOCH. Sny som si nepamätal, no potom mi to nejak všetko došlo. Boli sme v akejsi pivnici, bolo tam veľa ľudí, boli vydesení. Potom si už len pár miestností pamätám, na zemi boli matrace, bola tam špina. Pri vchode do pivnice som videl nejaké rúry – asi potrubie.
    Pýtam sa prečo tie záblesky, mám v tom hľadať nejaký odkaz? Doležité sú pocity, alebo konkrétny obraz ?

    Páči sa mi

  31. keď som bola malá, častokrát som snívala lucidné sny – a to bol jeden z dôvodov prečo som sa bála spávať…v snoch som sa veľakrát bála, že sa nikdy nezobudím, tušila som, že to nie je celkom normálne, cítila som sa ako uväznená vo svojej vlastnej hlave…keď som sa snažila zobudiť, nešlo to…behala som za “snovými postavami” a pýtala som sa ich otázky, aby som zistila ako sa zobudiť…keď som dostala len nelogické, až surealistické odpovede :D, prípadne postavy len mlčali (paradoxne, našli sa aj také, čo sa snažili mi pomôcť), tak som sa vždy rozhodla “zabiť sa”, teda skočiť z nejakého brala alebo niečoho podobného :D, aby som sa následkom stresu zobudila…veľakrát som aj kričala, aby am niekto počul a zobudil, prípadne som sa predstavovala ako ležím a hýbem sa…nakoniec som sa vždy vyčerpaná zobudila a v takej polohe ako som zaspala, aj napriek tomu, že v sne som sa snažila prehadzovať…zaujímavé bolo, že ma zvykli bolieť hlasivky, i keď som zo sna nevydala ani hlások…počase to prešlo….a nech to bolo akokoľvek zaujímavé a fascinujúce, nikdy som to nedokázala oceniť, vždy mi to bolo skôr nadmieru nepríjemné…možno by som to už brala inak, ako dospelá, tento zážitok sa do mňa však tak hlboko zapísal, že mám z toho strach doteraz

    Páči sa mi

  32. Už asi mesiac a pol si vediem “snový denník”, pred spaním sa snažím koncetrovať na to, že sa mi podarý mať lucidne snívať, atď. A minulú noc sa mi to skutočne podarilo. Pamätám sa ako som sedel pri stole a jedol suchý rožok :D. V tom mi z ničoho nič napadlo: Sakra, veď toto je sen.” Okamžite som sa pozrel na svoje ruky. Bolo to ako keby som zapol lampu v miestnosti. Náhle som cítil obroskú radosť a vzrušenie. Nevedel som, čo mám robiť skôr. Pobehoval som po izbe ako malé decko :D. Prešiel som do druhej izby a povedal som si: “Chcem lietať.” Jemne som sa odrazil od podlahy a začal som sa vznášať. Bolo to niečo úžasné. Doteraz som si totižto vôbec nepamätal, že by som lietal vo svojich snoch. Cítil som ako sa celé moje telo vznáša, ako by v miestnosti nebola gravitácia. Ani neviem prečo, ale napadlo mi, že si sadnem vo vzduchu do jogínskeho sedu. Bohužial po pár sekundách som začal strácať koncetráciu. Začalo ma hádzať do stien a do stropu. Nedokázal som to ovládnuť. Izba sa začala ponárať do tmy a v tom momente som sa zobudil. Srdce mi bilo ako keby som bežal maratón. No aj tak to bol skvelý pocit. Celý lucidný sen trval asi tak 30 – 40 s. Myslím, že sa mi to podarilo dosiahnuť práve tým, že som si nastavil budík na 4:00 ráno. Niekde som čítal, že navhodnejší čas na LS je práve medzi 4:00 a 5:30 ráno. Tri dni po sebe som to spravil tak, že som sa zobudil o 4:00, zostal som ležať v posteli ale nezažínal som svetlo. Iba som sa snažil bdieť takých 5 minút a vizualizovať, že sa pozerám na svoje ruky vo sne. Potom som normálne zaspal. A po troch dňoch to prinieslo svoje ovocie. Pred pár týždňami som skúšal aj nejaké mp3 nahrávky, ktoré majú dopomôcť k lucídnym snom, no u mňa nezaberali…

    Páči sa mi

  33. Zdravim vsetkych lucidnych snívačov.
    Potreboval by som sa poradit. pred par dnami som sa zacal zaujimat o lucidne sny a robil som testy reality a ked som zaspaval tak som si vsugeroval ze mam kontrolu nad svojim snom a viem co budem robit vo sne a budem mat lucidny sen…. zaspal som a zobudil som sa o siestej rano. chvilu som sa snazil nezaspat tym ze som si vravel ze mam kontrolu nad svojim snon atd… a zacalo sa mi snivat ze som bol vonku sam a uvidel som moju byvalu triedu zo zakladnej skoly kde bol jeden moj dobry kamarat. isiel som za nimi a prihovoril som sa kamaratovy ze som prisiel z buducnosti a este som mu povedal ze sa dostaneme na bilingvalne gymnazium aj ja aj on (lebo teraz sme na tom gymnaziu). teda ako keby som mu predpovedal buducnost. on mi neveril. bolo mi to divne ze ja som v buducnosti a on este v minulosti. opytal som sa ho ze ci ma vidi a on povedal ze nie (tak som si uvedomil ze som neviditelny). potom som sa opytal ze ci ma pocuje a on povedal ze ano. ale mne sa to stale zdalo ako realita a bol som nadseny ze som neviditelny. potom sme zacali utekat on predmnou a ja za nim. bezali sme velmi rychlo a bol som vzruseny ze dokazem tak vela bezat a nie som unaveny. ked sme bezali z kopca a skocil som tak som niekedy letel az 30 metrov vo vzduchu.
    neskor som sa este par ludi opytal ze ci ma vidia. odpoved bola taka ista nevideli ma iba poculi. bol som vzruseny z toho ze dokazem v realite byt neviditelny tak som urobil test reality pozrel som sa na ruky buchol som sa ale nejak mi nedoslo ze snivam. ale cely cas sa to prelinalo ze niekedy som mal pocit ze snivam a niekedy ze som v realite. pokusal som sa rukou prejst cez pevne predmety najprv mi to slo ale potom uz nie. bol som neviditelny ale zaroven hmotny dokazal som drzat lopticky na zonglovanie (som v realite zongler). napadlo ma ze ked je to sen skusim zonglovat a mozno mi to pojde lepsie ako naozaj. neviem ako mi to islo asi si to nepametam. potom som skusal lietat ale vzlietli mi len ruky a telo nechcelo ist za nimi. ruky som mal vo vzduchu a bez akejkolvek namahy mi tam viseli. potom som sa zabaval tym ze som sedel na stolicke bol ticho a cakal ci si na mna niekto sadne ked som neviditelny. bola to fakt zabava.
    a preto sa chcem opytat ze ci to bol LD. lebo som si uvedomoval obcas ze som vo sne a robil aj nejake rozhodnutia ale napriklad som nevedel vzlietnut alebo prechadzat cez pevne predmety. asi som si nebol uplne isty ci som vo sne alebo realite ze ci to ze som neviditelny nieje iba nejaka nadprirodzena vlastnost a ostatne je realita.
    bol by som rad keby ste mi niekto napisal ze ci to bol LD.
    Dakujem

    Páči sa mi

  34. Martin: Tak ja som tiež iba začiatočník…ale podľa toho čo si tu napísal, by som povedal, že určite išlo o LD. Ak si si skutočne uvedomil, že snívaš tak to bol lucidný sen. A to, že si nevedel lietať atď, je myslím normálne. Ja tiež nedokážem úplne všetko v LD čo by som chcel…

    Páči sa mi

  35. ja sa iba chcem pochvalit ze odkedy som prvykrat opisoval sen tak som mal asi dalsich 5. a taktiez mozem poradit moju techniku… ked zaspavam tak si zvyknem vsugerovat ze budem mat vedomy sen, rozpoznam ho, budem si moct robit co chcem… a nejake moje rekordy: pohyboval som vecami bez dotyku privolal som si myslienkou do sna ludi ktorych chcem dokazal som nieco aj vytvorit- z nicoho… uz aj lietam lenze zvycajne ked vyletim vysoko tak neviem udrzat svoj adrenalin na uzde a som taky vzruseny ze sa hned zobudim.. ale poznam trik ako sa dostat spat do LD… ked sa zobudim tak sa ani nepohnem ani nezmurknem iba myslim na miesto z ktoreho som sa prave vratil… a som spat 😀 snad som aj ja niekomu pomohol
    Martin

    Páči sa mi

  36. Heli ? Alebo kto do toho vidí :)… Dá sa cez lucídne snívanie dostať do horného a dolného sveta ? Zistil som, že šamanizmus nie je nič pre mňa- aspoň zatiaľ. A LC sa mi zdá ako veľmi elegantný spôsob cestovania, učenia sa….

    Páči sa mi

  37. Je normálne že keď sa mi sníva takýto sen počase sa mi splní?? Alebo ak nie tak mám pocit nejakého deja vú a spomniem si že toto sa mi predtým už snívalo…

    Páči sa mi

  38. mne sa zase sny snívajú tak raz za mesiac (niekedy týžden) teda že si ich dobre pametám .. ale ja si ich ked sa zobudím ja si na ne len spomeniem akoby to už bolo a ja s tým nič nezmožem 😦

    Páči sa mi

  39. Vyše roka som sa zaoberal astrálnym cestovaním a keďže som veľké úspechy nedosahoval, prešiel som na lucídne snívanie, čo je považované za jednoduchšie, ako astrálne cestovanie. Počas pokusov o astrálne cestovanie som zažil viackrát lucídny sen. Občas sa mi darilo dej sna celkom slušne ovplyvňovať a teda viem, že to naozaj existuje, ale o existencii astrálneho cestovania som sa nepresvedčil, nakoľko som ho nikdy nezažil. Lucídne sny ale tiež nie sú tak jednoduché. Testy reality sú pekná vec a človek ich môže robiť počas dňa tak často, ako ho napadne, ale ak sníva, ani ho to nenapadne. U mojich občasných lucídnych snoch sa osvedčilo skákanie, t.j. podskočil som a človek vo sne vyskočí oveľa vyššie. Podľa toho viem, že som v sne. Stáva sa mi to ale stále zriedkavejšie a neviem prečo. Nech sa mi sníva hocijaká nezmyselnosť a aj extrémne nemožné veci, nenapadne ma, že je to nemožné a že je to totálny nezmysel. Rozhovory s mŕtvym otcom, pobyt v dome, čo sme pred rokmi predali, dom bez okien, dverí a hromada iných nezmyslov, čo odporujú zdravému rozumu sú v sne pokladané za úplne normálne. Tam človeka ale test reality ani nenapadne urobiť. Sny si už dlhé týždne pravidelne zapisujem, hneď, ako si ich v noci uvedomím, čo je tak v priemere 2 sny za noc. Robím testy reality, uvedomujem si okolie a reálnosť toho, čo je okolo mňa. Čím viacej sa snažím držať týchto odporúčaní, tým to ide so mnou viacej dolu vodou. Jediné, v čom sam sa zdokonalil (aj keď je to podľa mňa len otázka toho, že si to hneď zapíšem) je spomenutie si na už prežitý obyčajný sen. Na týchto obyčajných snoch je zaujímavé, že ak si ho hneď zapíšem, viem ho dopodrobna, Keď si ho ale poviem, a to aj nahlas s tým, že až ráno si ho zapíšem, často si nespomeniem ani na tému, o ktorej sa mi snívalo. Nejako sa to “vygumuje” zo spomienok, Má niekto nejaký spôsob, ktorý sa mu osvedčil pri uvedomení si že sníva? Ako som už písal, testy reality som schopný realizovať (na výnimky v minulosti) len v bdelom stave. Budem vďačný za každú rozumnú radu.

    Páči sa mi

    • 🙂 Tak pekne si to napísal… “Čím viacej sa snažím držať týchto odporúčaní, tým to ide so mnou viacej dolu vodou.”

      Kašli na odporúčania. Jediné, čo skutočne zaváži, je tvoje vnútorné chcenie, aby sa tak stalo. To ostatné sú len “barličky” – a ako u barlí, pre každého funguje iná. 🙂 Proste choď spať, pri zaspávaní si vždy mysli na lucídne snívanie a podvedomie ti postupne vytvorí obraz alebo pocit, cez ktorý sa špeciálne ty dostaneš z tela. 🙂

      Môj osobný spôsob, ako si byť v sne vedomá, je nezaspať. Ísť do polospánku a rozohrať dej. Takto robím šamanské cesty.

      Páči sa mi

      • Ďakujem za povzbudivé slová, budem to teda skúšať ďalej. Veľmi by som sa to chcel naučiť, podľa toho, čo som o tom čítal, to musí byť niečo fantastické.

        Páči sa mi

      • Sorry, asi som sa nevyjadrila správne… Nejde o túžbu. Túžba je vedomie, že niečo, čo by si chcel, nemáš – a to je to posledné, čo ťa dostane do stavu lucídneho snívania… To, čo som mala na mysli, je nezvratné odhodlanie byť v sne lucídnym. Aj keby to malo trvať 100 rokov a musel si sa pri tom dorantať, ale vieš, že to nastane, a čakáš na to. 🙂

        P.S.: Teraz vidím, že reagujem na tvoju odpoveď niekomu inému – z môjho administrátorského konta som to nevidela. Ale nič na význame výpovede sa tým nemení. 🙂

        Páči sa mi

    • Z mojej skusenosti ti mozem povedat, ze o co bdelejsia som v zdielanej realite, o to bdelejsia som aj v snoch a napadne mi robit aj sne test reality. Posledne 3 mesiace si robim statistiky, kolko hodin po zaspati si viem a) zapamätat sen a b) mat lucidny sen. Popripade ti ich mozem poslat, aj ked je to u kazdeho individualne. Prisla som na to, ze si potrebujem dopriat dostatok odpocinku pre LD. Ak mam veci, ktore potrebuje moje podvedomie spracovat a ukazat mi to, aj tak to LD nevyjde. A ano, väcsinou sa sen vygumuje, ked si ho nezapisem, ak nebol dostatocne silny. A naopak, ked si pisem v noci sen, tak sa mi casto krat pri pisani vybavi aj sen predosly, alebo si spmeniem na dalsie detaily. Ak poznas knihu od La Berge, uvadza vela technik, ktorymi sa mozes LD naucit. Mne funguje skakanie a preverovanie reality aj cez den. Alebo si cez den uvedomim, co keby toto bol sen.. a snazim sa ovplyvnit realitu ako v LD sne. Dolezite je, netlacit na pilu. Dat si snovy zamer – tymto sa zaoberat aj cez den a nemat ho ako poslednu myslienku pri zaspavani. Na LD moze pomoct aj inkubacia snov – vratenie sa do uz snivaneho sna. Podla mna ziaden sen nie je obycajny, kazdy ma silnu vypoved o mne a nieco vo mne vyrovnava, nieco mi zrkadli, nieco mi hovori.

      Páči sa mi

    • Ďakujem za odpoveď, Závidím ti, že to u teba funguje. Zaspávam stále s túžbou, aby som mal lucídny sen, už aj so zúfalstvom, až hnevom a aj s podozrením, či som OK. Normálne by sa mal človek predsa zlepšovať v tom, čo robí, a nie naopak Jediné, prečo som to ešte nevzdal je to, že som to už pár krát zažil, a teda viem, že to nie je výmysel. Aj keď to bolo tak max. na cca.15 sekúnd, ale bolo to. No tak ja to budem skúšať ďalej :).

      Liked by 1 person

      • Karol, odporucila by som ti nechat to tak. Robit testy reality kedy ti to napadnej a ked ti to nenapadne, nic sa nedeje. Ja mam LD asi tak raz-dva krat do mesiaca, vzdy ked nemusim vstavat na budik a hlavne vtedy, ked na to netlacim, ale vsimam si vseobecne vsetky sny.
        Ako casto sa v noci budis?

        Páči sa mi

      • Ahoj Tina, budím sa tak 1x za noc, čo sa týka sledovania snov, poctivo ich zapisujem. Keď sa zobudím, rýchlo si sen zapíšem. S tým problém nemám, takmer každú noc mám v priemere 2 sny (1-3). Len tak 1x týždenne si sen nepamätám. Ako som už písal, vyše roka som sa pokúšal o astrálne cestovanie, čo sa mi síce nepodarilo, ale občas som luc. sen mal, aj keď väčšinou krátko. 1x som sa dokonca do sna vrátil, keď som ležal kľudne ďalej. Odkedy som sa prestal o astrálne cestovanie pokúšať (cca. 6 týždňov do zadu) a sústredil sa len na luc. snívanie, lucídny sen som nemal ani raz. Ani dnes určite nebude :).

        Páči sa mi

      • tvojej ziadosti bude vyhovene: ked urcite nebude a si o tom 100% presvedceny, tak nebude.
        na budenie som sa pytala preto, ze su aj techniky nechat sa zobudit vtedy, ked vies ze mas REM fazu a vtedy je aj najväcsia sanca na LD, hlavne nad ranom. Takze ak mozes dlhsie spat, mozes pri zaspavani nechat telo zaspat (nepohnut sa) a vytvorit si sam snovu krajinu, do ktorej vhupnes, akonahle zaspis, ale bud zostanes vedomy, alebo budes natolko vedomy, ze sa ti podari urobit si RC. ako casto robis cez den rc?

        Páči sa mi

      • Milá Tina, neviem, koľko krát RC robím a ani to, či ho (to) vôbec robím. Ale prezradím ti to hneď, ako mi Ty prezradíš, čo to RC vlastne je. Dnes som ale došiel na to (keď som si prechádzal svoje “zápisy”), že ak idem skôr spať, viac krát sa zobudím a po každom zobudení si zapisujem sen. Dnes som ich mal dokonca 4 (môj rekord). Taktiež po prečítaní doterajších snov som došiel na to, že väčšinou sa mi sníva sen, ktorý sa odohráva v starom dome na dedine, kde som vyrastal, min. 1/4. Možno to budem vedieť v sne niekedy využiť, ak si do hlavy budem tlačiť, že čo sa odohráva tam, je sen. Aj keď, ako sa poznám, v tom opäť počas snívania nebudem vidieť problém, že som tam, ani keby som tam rýľoval celú záhradu a zobudil sa spotený ako kôň. V sne je u mňa každý nezmysel úplná samozrejmosť.

        Páči sa mi

      • ano, rc=reality check.
        Karol odporucam ti zohnat knihu od La Berge – kurz lucidenho snivania, na webe ju najdes v cestine aj v pdf. ked uz mas tolko snov zapisanych, mozes si z nich urobit vytah tvojich snovych znakov (napr ten stary dom) a trenovat sa na ne.

        Páči sa mi

      • Karol a tie zapisane sny si aj vykladas? Este mi napadlo, ze najprv potrebuje byt nieco pochopene, co ti snovy zdroj (podvedomie) chce povedat, co chce v tebe vyrovnat a az potom sa dostanes do vedomia, v ktorom mozes opätovne zazivat LD a aj s tym LD pracovat. Z mojej skusenosti je to tak, ze potrebujes aj plan, co budes v LD robit – inak ho rychlo stratis. Trenujes aj to?

        Páči sa mi

      • Ahoj Tina, aj som tušil, že to bude test reality, len som si nebol istý. Takže to RC 🙂 robím v priemere tak 15x denne (snažím sa to vždy počítať). Najčastejšie si trochu podskočím, to sa mi v minulosti v snoch pár krát osvedčilo, no väčšinou som sa následne prebral, keď som si uvedomil, že snívam. To ale nerobím v spoločnosti, aby si niekto nemyslel, že som neni OK. Vtedy si skúšam prepichnúť prstom dlaň (vo sne to má ísť), počet prstov by mal byť vraj vo sne 6, mali by byť dlhšie a podobne.
        Čo sa týka vykladania snov, tak len včera som si sny spätne prvý krát prešiel a zistil, čo sa v nich najčastejšie opakuje, ale nič viac. Stephen LaBerge Lucidní snění som si práve teraz našiel a uložil, určite to prečítam. Musím sa ale zmieriť s tým, že mi to dlhšie trvá, ako niektorým “vyvoleným”. Ďakujem ti za rady.

        Liked by 1 person

      • Super, v tej knihe su paradne cvicenia na LD a kedze ty uz mas zapisane sny, tak mas aj material ne. Ak by si chcel vykladat sny (a zdielat ld zazitky) s par ludmi, ozvi sa mi mailom na info zavinac cestaksebe.com

        Páči sa mi

      • Karol, túžba a závisť je super udržiavač pozornosti. Niekedy ma ale dovedie k niečomu úplne inému, ako som pôvodne požadoval. V zmysle – potrebujem niečo iné ako chcem. 😛

        Rovnováha vnímania je v celku užitočná na dosiahnutie pozitívneho výsledku a teda niekedy k odhodlaniu, alebo túžbe treba aj trpezlivosť a vieru (overuje sa, či naozaj toto chcem a toto overovanie môže trvať tak dlho, ako trvá moja neistota), že sa všetko deje presne tak, ako sa má. Istá forma uvoľnenia (v zmysle už sa to stalo, už to mám – ja viem, že to dám) umožňuje, aby sa “veci” mohli naozaj udiať – pohnúť. Potvrdenie v zmysle napísaného textu, čo sa chcem naučiť, alebo si spomenúť (v zmysle už to viem, len si nepamätám) je veľmi nápomocné – preto aj to zapisovanie, lebo to smeruje moju pozornosť žiadaným smerom. Čítanie kníh a článkov so žiadanou tematikou – opäť smerovanie pozornosti / zhmotňovanie.

        Je to ako keď chceš zavolať nejakú babu na rande, ale ak si príliš v kŕči, väčšinou to nefunguje … buď koktáš a znieš neprirodzene, alebo sa na koniec vôbec neodvážiš opýtať, ale keď sa uvoľníš a opýtaš sa ako dieťa (na rovinu a s úsmevom), veci sa začnú vyvíjať samé – veľa krát nemáš kontrolu nad tým čo sa deje (možno nikdy). 😀

        Ja som napr. bol v astrále naposledy pred 3-4 rokmi (vedome) a od vtedy nič, ale ja nie som zrovna ten typ svedomitého učňa, ktorý dodržiava pokyny – smeruje svoju pozornosť iba jedným smerom. Idem si svojou cestou a jej smer je často veľmi chaotický a vopred ho nepoznám. Za posledné 3 mesiace som mal viacero LD za sebou, ako sme sa touto témou “začali” zaoberať, ale za posledných 6 týždňov som nemal takmer žiaden. Zato som mal ale kopec veľmi dôležitých spontánnych snov, čo sa mi podarilo zistiť až po ich pokuse o rozlúštenie / výklad.

        Snívanie je veda sama o sebe a zamerať sa iba na LD, alebo AC, je akoby si sa snažil zamerať iba na mozog a zbytok tela nepovažoval za pozoruhodný, resp. preskočil. Je možné (ja tomu verím), že tvoje (pod)vedomie vie lepšie, čo práve potrebuješ a stále ti to ukazuje, len teba to nezaujíma – nesmeruješ tam svoju pozornosť (napr. odkazy na minulosť v snoch). Zároveň môže byť, že tvoj pocit neistoty výrazne blokuje možnosť precitnutia vo sne a v prvom rade potrebuješ ošetriť toto a na to potrebuješ začať dávať viac pozor na to, čo sa ti sníva spontánne, resp. iné udičky počas bdelého stavu, ktoré sa pravidelne opakujú. 🙂

        Ešte môže byť, že v bdelom stave riešiť ako prioritu úplne iné témy a do týchto dávaš výrazné množstvo svojej “sily / pozornosti” (toto je napr. môj prípad) a potom je pochopiteľné, že v noci riešiš niečo iné ako LD, alebo AC. Veľa vecí v živote (možno všetko) riadime cez našu pozornosť, vieru a sebavedomie.

        Možno je všetko iba sen a spôsob ako pristupujem k môjmu vnímaniu v bdelom stave, výrazne ovplyvňuje moje vnímanie počas “snívania” (keď spím) a naopak, ale kto vie, ako to naozaj je. 😉 😀

        Liked by 1 person

      • Milá Tina, díky za možnosť zdieľať moje LD s inými ľuďmi, ale zatiaľ v podstate nemám čo zdieľať, nakoľko žiadne zážitky, okrem jedného biedneho nemám. Bol som na jednej tržnici, kde som sa po utvrdení, že som v sne (podskočil som a bolo to jasné, bez námahy a vysoko) rozhodol zhadzovať po troche tovar zo stolov predávajúcich. Nik z nich ani nepípol. Potom ma už nenapadlo, čo ďalej robiť, tak som sa prebral. Trvalo to tak 10-15 sekúnd. Správal som sa tam teda veľmi Inteligentne. Okrem tohoto zážitku som sa vždy prebral v podstate hneď, ako som si uvedomil, že snívam. A ani tieto lucídne sny, kde sa preberiem, som už možno pomaly aj 2 mesiace nemal. Čo si sny zapisujem, tak vôbec nič. Myslím, že vo sne je moja myseľ už oveľa viac zaneprázdnená, ako počas dňa a nemá čas na nejaké testy reality. To je to isté, ako v práci, kedy ma tiež testy reality niekedy nenapadnú vôbec, lebo sa sústredím na prácu. V sne sa v podstate tiež vždy niečo deje. Keby som tam mal nejakú časť, kde sa nudím, som presvedčený, že by som si na test reality spomenul. Uvidím, čo mi dá tá kniha. Ak pokročím, určite sa ozvem, ak nie, zlyhal som. Ďakujem za tvoj čas a pomoc, dúfam, že sa budem mať dôvod ozvať sa ti :).

        Liked by 1 person

      • Tvoja LD skusenost mi je povedoma, tiez som na zaciatkoch nevedela co mam v LD robit a tym padom sa vedomy sen dlho neudrzal.
        My sa v skupine venujeme hlavne vykladu zapamatanych snov, LD je len okrajova tema, aj ked nie nezaujimava 🙂
        To co napisal Iskra je pozoruhodne – ked si moje vedomie mysli, ze vie, co je pre mna najlepsie a potom v snoch mi moje podvedomie da uplne ine spravy 😀

        Páči sa mi

      • Ahoj Tina, som asi v ½ tej knihy, čo si mi odporučila. Prvú ½ som prebehol jen tak narýchlo, nakoľko sa tam píše len nejaká história, pokusy, a veci, o ktorých som už počul, ale teraz bude nasledovať kapitola: „Učíme sa lucídne snívať“, čo by už mohli byť zaujímavé. Preto ale nepíšem, naposledy som skončil s tým, že ak budem mať niečo nové, napíšem, a keďže práve niečo nové mám, tak hneď píšem. Je sobota ráno a asi pred hodinou som si uvedomil, že snívam, v tom okamihu som bol z toho tak „nadšený“, že som sa hneď zobudil, čo až také fascinujúce nie je, ako to, že hneď po tom som sa zobudil opäť, opatrne vstal z postele. Bolo to v dome na dedine, kde som vyrastal a hneď som vedel, že spím. Tentoraz sa mi podarilo neprebrať sa. Oproti na stene bolo veľké zrkadlo a hneď ma napadlo, že som niekde čítal, že ak sa vo sne pozriem do zrkadla, tak sa nevidím. Bolo to presne tak. Zrkadlo bolo akoby trochu zarosené a snažil som sa v ňom uvidieť sa, ale nič. Po čase márneho snaženia sa, sa tam objavilo akoby malé zrkadielko, čo sa v tom veľkom pohybovalo (nemalo rám, len elipsa v skle) a v ňom bola moja tvár. Potom som sa rozhodoval, čo robiť, nech si už aj niečo vyskúšam, ale v izbe nič iné nebolo (len to zrkadlo), tak som nevedel, ako ďalej a to bol koniec. Rád by som sa dostal už aj ďalej. Čo som si ale potvrdil je to, že sa človek nemá hýbať, musí premýšľať (aktívna myseľ) a robiť testy reality. Ešte jedna zaujímavosť bola tá, že taký test ma vôbec napadol. Nikdy som ho nerobil, vždy si buď podskočím (ak je to vhodné), alebo si skúšam prepichnúť prstom dlaň. To ma vtedy ale vôbec nenapadlo. Viem, že Ty si už o dosť ďalej a iste ťa to neohúrilo, ale pre mňa je to zážitok. Asi toľko, čau, …

        Liked by 1 person

  40. Asi tak pred piatimi rokmi sa mi stalo niečo pozoruhodné. Spala som sama na posteli v noci a zrazu sa zobudím alebo nezobudím, neviem či to bolo lucídne snívanie, jednoducho pri mne na posteli bola nádherná dlhá smaragdovozelená energia, lepšie to opísať neviem. V hlave mi začali víriť otázky, že čo to je, čo to tu robí a čo to odo mňa chce a prečo to tu je, nedokázala som si nájsť odpoveď, ktorá by mi dávala zmysel, cítila som ako mi prudko bije srdce, začala som mať obavy a preto som si položila ruku na moje srdce a povedala si, upokoj sa srdiečko, všetko je v poriadku a poprosila som archanjela Michaela o ochranu. V tom som zaspala, alebo nezaspala, neviem, prestala som tú energiu vnímať a zobudila som sa ráno, neveriacky som krútila hlavou a nevedela som čo to všetko malo znamenať. Doteraz som nenašla nikoho kto by mi mohol tento zážitok objasniť. Bola by som vám veľmi vďačná, ak by ste mi to mohli vysvetliť. Ďakujem.

    Páči sa mi

      • To by bolo naozaj skvelé, keby sa to zopakovalo a ja by som s tou energiou aj mohla nejako komunikovať, nuž uvidím čo bude v budúcnosti, možno sa to naozaj vráti. Ale i tak ďakujem za odpoveď.

        Páči sa mi

    • 🙂 Vo výkladoch cudzích snov doporučuje napr. R. Moss použiť formulku “keby to bol môj sen”. Hneď na začiatku výkladu to upozorňuje všetkých diskutujúcich, že idem rozprávať o svojom vnímaní a nie všeobecnej nemennej pravde.
      Keby to bol môj sen, tak za mnou v tom momente prišla silná hojivá energia – pre mňa, archanjel Rafael, ale to nie je podstatné – “zelených” ich je veľa a mená nie sú podstatné (leda žeby boli). 😀
      To, že som sa chytil za srdce, by to mohlo potvrdiť – farba srdcovej čakry je zelená a intuitívne by som šiel za jej ekvivalentom na mojom tele.
      To, že som farbu vnímal ako nádhernú, by naznačovalo, že je so mnou súznejúca – priateľská, potrebná, vítaná.
      To, že som sa tak trochu zľakol, môže byť len dôsledok novej skúsenosti, ktorú ešte neviem presne zaradiť a tak som v prvom rade nastavený na “opatrnosť-obranu”, čo nikdy nie je na škodu a dá sa vždy prehodnotiť (ak potrebujem) v ďalšom zážitku podobného charakteru. 🙂

      Páči sa mi

  41. Raz som čítala jeden článok- Ako si navodiť lucidne snívanie?
    Písali v ňom, že vraj sa v normálnom sne nejako treba zamerať a poerať sa na svoje ruky
    a človek prejde do lucídneho sna.

    Povedala som si fajn a žila si ďalej.
    No raz v noci sa mi to presne prihodilo.. snívalo sa mi, že som bola v práci a umývala si ruky.. tým pádom som sa na ne pozerala a zrazu som začínala pomaličky precitať až som bola zobudená v sne:-)
    Ono to fakt fungovalo:-) A funguje dodnes.

    Páči sa mi

  42. Dnes nadránom sa mi snívalo, ocitla som sa námestí, nevedela kade ísť a kde som, pozrela som sa na svoje ruky,moje telo začalo prudko vibrovať a uvedomila si, že som vo sne, že vlastne bdiem. Rozhodla som sa letieť a tak som letela nad nádhernou krajinou, kde domy a stromy boli nádherne farebné, letela som k nejakému farebnému hradu, potom som niekde pristála. Vždy keď sa mi sen začal spomaľovať, znovu som sa pozrela na ruky, moje telo zase rozvibrovalo a pokračovala som ďalej v sne. Ocitla sa pri mne nejaká žena, oslovila ma menom Karla, a povedala mi, že už čaká na mňa niekoľko rokov (asi 20). Ja som ju vôbec nepoznala. Táto žena ma pobozkala, a mne zhrubol a zčernal jazyk, utekala som do nejakej kúpeľne a vypľula všetko pravdepodobne niečo zlé. Neviem, či mi tá žena chcela ublížiť, alebo mi pomôcť. Potom som si jazyk skontrolovala v zrkadle, všetko bolo v poriadku, pozrela som v zrkadle na svoju tvár a v tom som otvorila oči a zobudila som sa v posteli. Takýto zážitok som dnes mala prvýkrát. Bol to bdelý sen?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor