Bosorácke "videnie"

oko-macky.jpgV bosorovaní je veľmi rozšírená vizualizácia – žiadne kúzlo sa bez nej nezaobíde. Ale či už pri bosorovaní, alebo pri meditácii, kdekoľvek sa stretnete so slovom “vidíte”, nemusí to byť presne to, čo si predstavujeme pod “videním” v dennom svete! Na bosorácke “videnie” totiž nepoužívame oči

Ako to? Pretože oči sú fyzický orgán, kým bosorovanie je metafyzická (teda mimofyzická) činnosť – a tam nám fyzické oči veľa nepomôžu.

Ale čo teraz urobíme so všetkými tými peknými návodmi na bosorovanie alebo meditáciu, kde “vidíme” veci, anjelov či silové zvieratá? Nuž, nezostane nám nič iné, než si ich “pretlmočiť” do svojho vlastného systému vnímania…

Ako vnímame?

Prístup k tomu, čo je okolo nás, máme cez naše zmysly – a tých je, ako vieme, päť: zrak, sluch, chuť, hmat a čuch. Každý človek má jeden z týchto zmyslov vyvinutý viac ako ostatné. To znamená, že vúčšinu informácií o svete naberá cez tento vyvinutejší zmysel.

Väčšia časť ľudstva je primárne zrakovo orientovaná (“vizuálna”) a veci “vidí”. A keďže kúzla i meditácie majú oslovovať väčšinu publika, narábajú so slovom “vidieť”. Miesto toho by mohli používať slovo “vnímať”, ktoré by nechalo priestor pre to, aby sme uplatnili svoj najsilnejší zmysel – niektorí by aj naďalej videli, iní by skôr počuli (najpríklad hlasy anjelov), ďalší by mali istý pocit (a pod “pocitom” zhŕňame zvyšné tri zmysly, ktoré majú menej konkrétny vstup a ich výstupom je istý pocit).

Toľko o našom prístupe k informáciám o okolitom svete. Ale čo s nimi urobíme? Ako ich odinterpretujeme? Čo z nich vyťažíme? Ako budeme na ich základe konať?

Munay, Yachay, Llankay 

A tu sa ľudstvo zas rozpadá do troch kategórií. Každá z týchto kategórií si vymieňa energiu so svetom (vo význame: koná a reaguje) jedným z troch kanálov: cez city, cez mentálne modely a cez vlastnú vôľu. Aby som to mohla vysvetliť, musím si požičať terminológiu z kečuánskeho inckého nárečia.

Skupina, ktorá si vymieňa energiu so svetom na úrovni citov, sa nazýva munay. Munay zodpovedá srdcu a emóciám. Ľudia v tejto skupine hlavne preciťujú, zaujímajú postoje ku všetkému naokolo a sú citliví na atmosféru. Veľakrát v tejto skupine budú vašimi hlavnými vstupnými kanálmi skôr čuch, hmat a chuť, nie zrak a sluch. Pri vizualizácii potom táto skupina často miesto videnia cíti.

Druhá skupina, llankay alebo yankay (číta sa ľankaj), zodpovedá fyzičnu a vôli, orientuje sa na veci uchopiteľné a hmatateľné a vtláča svetu svoju predstavu. Pre nich rozhodujú preukázateľné výstupy, nie atmosféra alebo pocity iných ľudí. A pretože sú “konkrétni”, najviac z nich bude uprednostňovať zmysly s “konkrétnym” charakterom – zrak a sluch. Pri vizualizácii teda budú najčastejšie vidieť a počuť.

Tretia skupina je yachay (číta sa jačaj)  a zodpovedá mentálnym modelom, duchovnu a energetickému poznaniu. Tejto skupine je jedno, akým spôsobom sa informácie do systému dostanú – ale keď tam už raz sú, fungujú v podobe poznania. Táto skupina pri vizualizácii nevidí a nepočuje, ba ani necíti, ale vie.

3 typy, 9 kombinácií

Ale aby to nebolo až celkom také jednoduché, musíme brať do úvahy, že len málo ľudí je “čistý” typ. Väčšinou využívame na energetickú výmenu so svetom aj dva a tri kanály súčasne. Podľa toho potom sa nám aj každá skupina rozpadne na tri podskupiny. Jeden z typov je “čistý”, teda čisté munay, llankay alebo yachay. Ostatné typy majú vyvinutý aj druhotný kanál, a to vždy jeden z tých zvyšných dvoch. Takže v skupine yachay (mentálnej skupine) máme človeka, ktorý je čistý yachay, ale máme aj kombináciu yachay-munay (vie alebo cíti) a yachay-llankay (vytvoril si predstavu, pretože chápe súvislosť). A to platí pre každú skupinu.

Takže keď nabudúce postretnete v návode slovo “vidieť”, už sa nepokúšajte používať svoj zrak – ani vonkajší, ani vnútorný. Použite miesto toho ten zmysel, ktorý máte najviac vyvinutý, alebo ten kanál, cez ktorý si najsilnejšie vymieňate energiu so svetom.

Mimochodom, hoci typológia munay-yachay-llankay je moja vlastná, opiera sa o typológiu nazývanú enneagram, “deväť typov”.

7 thoughts on “Bosorácke "videnie"

  1. cauko helar prepac nevem ze ci to davam do dobrej temy ale chcel by som sa spytat dve veci….
    1. ci existuje nieco..nejake kuzlo alebo nejaka bylina co nejakym sposobom stimuluje mysel pretoze ked sa mam ucit do skoly,,, co mam toho celkom dost nevem sa sustredit poriadne a ak sa to naucim tak to dost rychlo zabudnem..asi to bude mojuo pametou ktoru nemam moc dobru…
    2.pri magii a tak som videl ze treba v to verit ze to dokazem to kuzlo…ale ja som dost tvrdohlavy a uverim nato iba vtedy ked nieco uvidim navlastne oci..najlepsie keby som to urobil ja..tak sa pytam ze ci by neexistovalo nejake kuzlo ktore vytvori nejaky pevny dokaz o tom ze to naozaj existuje…napr ze mi vychdza svetlo z ruk ale to je hlupost iba ako priklad..za odpoved predom dakujem 🙂 P,S —super stranka

    Páči sa mi

  2. aldaron, co sa tyka ucenia poradim vam jednu fintu, ktora zarucene posobi- okrem HORKEJ cokolady 🙂 ktora stimuluje rozumcek, sa obklopte žltou farbou ! oblecenie pri uceni, alebo ako podklad pod ucebnice- cokolvek zltej farby,nezalezi na materialy ide o farbu, aby bola zlta-suvisle zlta, bez bodiek a pruzkov 🙂 mozte vyskusat aj tuto srandu 2 x denne vypit tuto vodu- na zlty podklad(opat kusok zltej handricky,alebo cokolvek zlte) polozte pohar s 2dcl cistej vody(nie mineralka)-pohar musi byt skleneny priehladny. Vodu tam nechajte 15 minut- voda preberie energiu zltej farby, zlta podporuje pamat a ucenie, tu vodu potom pomaly po duskoch(cize nevylogat naraz 😀 ) vypite, pit iba 2 krat denne!!!

    Nuz a co sa tyka kuziel, hmatatelny dokaz?? energia nie je hmota, energia ma ovela vyssiu vybraciu ako hmota, preto sa neda chytit alebo vidiet pre bezneho cloveka (su ludia, ktori energiu vidia-farby-aura). Dokazom je iba to, ked sa kuzlo splni 🙂

    Páči sa mi

  3. diky moc 🙂 no pravda ze zltu farbu skoro zadnu nemam v izbe:D teraz urcite pojde skola hravo…nene vyskusam urcite…ja mam oblecenie iba cierne a take vojenske:D …kedze som tak trochu metalista…ale snad sa nieco najde…dakujem vam moc :)…

    Páči sa mi

  4. Ahojte,

    tiez mam podobne fungujucu mysel, ci pamat:}{..dokazem sa naucit pomerne rychlo, no tiez rychlo vypustim informacie.. Dlho som sa tym zaoberala a informovala sa kdekade. Existuje mnoho teorii, postupov a pomocok ako napr.zlta farba, no ja verim, ze odpoved spociva v prioritach cloveka, v jeho pohlade na dolezitost informacii z vonku, jeho zaujmu o realny zivot na zemi..
    Bude to zniet vseliako:} no mna moja “neschopnost”udrziavat informacie priviedla k velkemu(postupnemu) prehleniu intuicie. Co funguje zhruba tak, ze na otazku polozenu vnutorne dostavam okamzitu odpoved. Mozno je to odpoved od dakoho, co mi stoji za zadkom, mozno vnimanie informacii(inym sposobom) a mozno obcas veelmi smiesny omyl..
    Ale kazdopadne som sa zmierila s tym,ze moj rozum funguje inak..A tiez ma to jednu velku vyhodu-rychlo odpustam:}}} ha ha snad som Vas velmi nenudila:}

    ahojky Jana

    Páči sa mi

  5. Cawte,

    na sústredenosť sú dobré aj Brainwave zvuky. Sú to vlastne zvuky ktoré majú rôzne frekvencie, ktoré vám pomôžu dostať sa do rôznych stavov, napr. spánok, ospalosť, uvolnené vnímanie a sústredenosť. Ak to chcete vyskúšať stačí si to pustiť na sluchátkách. Budete sa môcť na učenie sústrediť a aj si dané učivo zapamätáte. Na učenie je to prosto vynikajúce, môj strýko vďaka tomu zmaturoval 🙂 a dokonca na dvojky 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor