Cvičenie: Zoznam krívd

V minulosti sa nám diali príkoria, na ktoré sme reagovali emocionálne. Časť našej energie zostala viazaná v týchto minulých pocitoch a je v nich viazaná ešte aj dnes – keď nám niekto v minulosti ublížil, dnes sa silou-mocou snažíme podobným situáciám vyhnúť. To stojí energiu. Takisto keď ho stretneme, zazlievame mu to. Aj to stojí energiu. A keď sme sami a len tak spomíname na život, všetka trpkosť spojená s danou situáciou nás zaplaví – a znova nás oberá o energiu.

Ale minulé príkoria sú dvojsmerná cesta – tak, ako nám ublížili, krivdili a ubližovali sme aj my iným. Niekde hlboko vnútri to vieme, ale navonok si to nepripúšťame, lebo by to poškodilo náš sebaobraz. Aj toto podvedomé potláčanie pocitov viny stojí energiu.

V tomto cvičení sa pokúsime všetku túto viazanú energiu uvoľniť. Ak ho urobíme dôkladne, podaria sa nám dve veci jednou ranou – skokovo zvýšime svoju základnú energiu a súčasne znížime svoju sebadôležitosť, vec, ktorá nás stojí v živote najviac energie a najviac nám stojí v ceste ku šťastiu.

Prvá časť: zoznam krívd

Začneme tým, že si urobíme „zoznam krívd“. Vezmeme list papiera a rozdelíme ho na štyri stĺpce. Do prvého stĺpca označíme osobu, inštitúciu alebo predstavu, ktorá nám ublížila alebo ukrivdila, prípadne ktorú neznášame (pospomíname si na všetko, na čo reagujeme emocionálne, nie racionálne). Do druhého stĺpca napíšeme, ktorá príhoda viedla k vzniku pocitu krivdy. Do tretieho stĺpca napíšeme, ktorý aspekt našej osobnosti sa danou situáciou cítil ohrozený a aký strach vyvolal pocit krivdy. Do posledného stĺpca napíšeme afirmáciu alebo žiadosť, ktorú nasmerujeme Univerzálnej Energii na to, aby nám pomohla zbaviť sa daného strachu a správania, ktoré zapríčiňuje.

Pre lepšiu názornosť (kliknúť na obrázok):

resentment-list.jpg

Zostavenie takéhoto zoznamu krívd je pre nás dôležité vo viacerých ohľadoch:

  • Hľadaním príčin, pre ktoré situáciu vnímame ako krivdu (stĺpec 3), sa hodne dozvieme o podvedomých vzorcoch správania, ktoré nás dnes obmedzujú. Tieto vzorce fungujú ako autopilot – keď podobná situácia nastane, vlastne nemáme možnosť voľby, ale naše podvedomie spadne vždy do zabehaného vzorca správania – a vytvorí novú emocionálne nabitú situáciu, ktorá bude viazať našu ďalšiu energiu.
  • Rozmýšľaním o stĺpci 3 odhaľujeme nielen naše „spúšťače“, teda citlivé miesta, kde reagujeme neracionálne, ale aj strachy, ktoré tieto reakcie zapríčiňujú. Odporúčam pri vypĺňaní tohto stĺpca rozobrať náš zoznam s niekým, kto nás dobre pozná a koho úsudku dôverujeme. Nestranný pozorovateľ totiž oveľa jasnejšie vidí naše primárne strachy ako my sami – snaha udržať si sebaobraz na želateľnej úrovni nás totiž robí slepými práve voči týmto strachom. Napriek tomu by sme si nemali ako poradcu vybrať partnera alebo najlepšieho priateľa, pretože títo sa môžu vyhýbať priamej odpovedi zo strachu, aby nenarušili vzťah.
  • V poslednom stĺpci si formulujeme žiadosť, ktorú denne vysielame k Univerzálnej Energii. V počiatkoch budeme potrebovať presne túto energiu navyše, ak chceme zmeniť zabehané správanie. Nemusíme sa obávať – ak Univerzálnu Energiu požiadame s hlbokým presvedčením a bez pochybností, podporí nás – len naša požiadavka musí veľmi presne popísať, aká zmena v našom vnímaní má nastať… a musíme ju vysloviť nahlas. Ak nechcete volať na pomoc Boha, prerobte si žiadosť na ten typ Univerzálnej Energie, ktorý vám je najbližší (pre wicca Bohyňa, pre šamanov Matka Príroda alebo Pachamama, pre taoistov a bojovníkov Univerzálna Energia).

Keď začneme s listinou krívd, pre začiatok nám postačí nejakých 100 – 150 situácií. Už na takej malej vzorke sa dajú odhaliť podvedomé vzorce správania a podvedomé strachy, ktoré k tomuto správaniu vedú.

Postupom času by sme mali zoznam krívd doplniť o všetky ďalšie situácie, na ktoré si spomenieme. Nezabudnime: každá takáto situácia v sebe viaže kúsok našej energie. Kým ju „nevyčistíme“, kým ju nezbavíme emocionality, dovtedy bude na ňu energia viazaná. Keď sa pocitu krivdy zbavíme, získali sme svoju energiu späť a môžeme ju použiť na iné situácie a na iné účely.

Ak máte problém pospomínať si na nejaké krivdy, môže to byť tým, že ste takí uveličení sami sebou, že sa vo vás pocit ukrivdenia nevytvára – ale môžete ho spôsobovať iným! Nemajú pri vás iní ľudia pocit ukrivdenia? Nevytáčate ich? Ak nájdete niečo spoločné vo veciach, ktoré o vás hovoria, venujte sa týmto charakterovým črtám a naformulujte si požiadavku na Univerzálnu Energiu pre ne.

Druhá časť: ublíženia iným

Tak, ako je energia viazaná v situáciách, kde máme pocit, že nám niekto ukrivdil, je viazaná aj v situáciách, kde sme my ukrivdili iným.

Pre tieto situácie si zostavíme podobnú tabuľku ako pri zozname krívd: meno osoby, ktorej sme ublížili; situácia, ktorá k ublíženiu viedla; príčina, prečo sme to urobili (a pod ňou ležiaci primárny strach) a požiadanie Univerzálnej Energie, aby tieto situácie v budúcnosti nenastávali.

To je tá ľahšia časť cvičenia. Tá ťažšia prichádza teraz – skontaktujeme sa s každou osobou, ktorej sme ublížili, a situáciu doriešime tak, aby v nej nezostala nijaká emocionalita. Na to budeme potrebovať viac energie ako na zoznam krívd a preto je rozumné so zoznamom ublížení začať až potom, keď si spracovaním prvej stovky zo zoznamu krívd vybudujeme dostatočný zdroj energie.

Nespadneme späť do starých návykov?

Nie, pokiaľ svoju prácu odvedieme dobre. V procese spracovania zoznamu krívd sa naučíme pozorovať svoje správanie a keď začneme mať pocit, že ideme opäť reagovať emotívne, stačí požiadať nahlas Univerzálnu Energiu, aby nám pomohla. Žiadosť už máme naformulovanú v stĺpci 4, takže vieme, čo treba povedať.

Esmeralda Arana, ktorá toto cvičenie zostavila, má ešte jednu techniku: keď má pocit, že má znova nutkavé staré vzorce myslenia, vyhľadá niekoho, kto potrebuje pomoc, a pokúsi sa mu pomôcť, alebo iným spôsobom sa pokúsi urobiť niečo pre iných. Vraví, že sa jednak cíti ako dobrá človek, ale na druhej strane jej to pomáha nezapodievať sa príliš sebou samou a nebrať sa príliš vážne.

Ja mám ešte jednu techniku, ktorú som prevzala z psychoterapie (pre kodependentných pacientov). Tá má zabrániť, aby sme na situácie reagovali emotívne, teda aby sme velenie prenechali autopilotu. Sú to moje “štyri kroky”, mám ich vylepené na stene nad svojím pracovným stolom a pozerám na ne tak často, že už naspamäť poznám farby, v ktorých sú písané (ja totiž reagujem na farby):

1. Reaguješ? Väčšinou, keď strácaš rozvahu, tak cítiš: strach, napätie, hnev, ústrk, sebaľútosť, hanbu, zmätok, obavu či odmietanie. Ak máš tieto pocity, práve spúšťaš autopilota!

2. Ukľudni sa. Keď zbadáš reakciu, nič nehovor ani nerob – kým sa ti myseľ nevyčistí. Vystúp zo situácie (fyzicky, mentálne, emocionálne). Rob niečo iné. Choď niekam inam. Mysli na niečo iné. Venuj svoju plnú pozornosť niekomu inému.

3. Analyzuj, čo sa stalo. Ak ťa niečo vážne vytočilo, pozhováraj sa o tom s niekým, kto v tej situácii nebol – v žiadnom prípade to nezažer do seba! Udrel niekto na tvoje slabé miesto? Je to skutočne koniec sveta – alebo len náramne mrzuté?

4. Rozhodni, čo urobíš. Rozhodni s chladnou hlavou, na základe reality, nie svojej interpretácie reality. Nezodpovedáš za to, aby ostatní “pochopili”. Zodpovedáš len za seba. A ak nie si v kľude, nerozhodni – ešte nenastal čas rozhodnúť.

drakdrak.jpg

 

61 thoughts on “Cvičenie: Zoznam krívd

  1. Jerry,

    najprv si treba zapísať všetky, potom je dobré zoskupiť si ich a žiadosť už formulovať pre všetky podobné situácie súhrnne. Ide o to, aby sme objavili opakované vzorce správania v tom, čo sa s nami deje, pretože to poukazuje na niečo, čo nerobíme dobre alebo kde máme zlé presvedčenie. Toto presvedčenie potom musíme odstrániť – na to slúži žiadosť.

    Páči sa mi

  2. Ak reaguješ na tie situácie rovnako, odporúčam ti, vyskúšaj si napísať všetky situácie, čo sa stali, je to lepšie a v mnohých situáciách zistíš, že nemusíš reagovať vždy na tú istú vec rovnako a tak.

    Páči sa mi

  3. prosím vás môžete mi niekto poradiť… začínam veci a vzťahy vydieť tak, že je mi skôr lúto tých čo mi krivdia… je mi luto že ich okolie a spoločnosť dohnala k tomu aby zišli z cesty ktoru boli pri narodení vedení… no možno je vo mne niečo skryté… neviem… mám dobrú výchovu a nikomu neublížim… teda pokial neohrozuje môj život a zdravie… ale často sa mi stáva, že ked do mna niekto drgne len omylom vyleje sa do mna dosť vela adrenalínu na to aby som bol schopný ho zlámať pokial by to myslel úmyselne… viete mi niekto poradiť ??
    ked som sa snažil robiť zoznam krívd, tak som prišiel na to že s tými malými sa v podstate skoro ihned vysporiadam ale je tu jedna a to je spoločnosť… ako celok.. spoločnosť ktorá nám berie slobodu ducha… no je pravdou aj to že táto krivda mi berie všetku moju energiu… môže sa teda stať že toto je jediná krivda?? aj ked obrovská ale zhmotnuje všetko čo mi kedy ublížilo aspon ja si to myslím… alebo to mám rozčiastkovať aj na problémy ktoré sa mi už stali a s ktorými som sa vyrovnal… no príde mi to zbytočné robiť len pre to aby som mal velký zoznam… môžete mi niekto poradiť?? velmi vás prosím… Ďakujem

    Páči sa mi

  4. Vlk,

    to, čo popisujete, je prílišná emotívna reakcia na veci okolo nás. Bosorák si emotívne reakcie dovoliť nemôže a preto sa ich postupne zbavuje – stáva sa ne-ľudským… Je na to cvičenie, volá sa rekapitulácia a už vidím, že je najbližšie na rade… Len ešte chvíľku vydržte 😛 …

    Páči sa mi

  5. ahoj helar
    ech zase sa chcem nieco opytat 🙂 … ked uz mame obidva tie zoznamy hotove 🙂 tak si ich mame nechat? alebo nemame s nimi urobit nieco podobne ako pri kuzle na vratenie stratenych kuskov duse … ?
    dakujem

    Liked by 1 person

  6. Dida,

    tie zoznamy môžeme použiť dvojako – najprv odpúšťame a ak sa chceme celkom zbaviť zvyškov emócií, tak si ešte všetky situácie pekne po bosorácky zrekapitulujeme a vytiahneme z nich zvyšky našej duše. Pri jednej forme rekapitulácie sa urobí ohníček a každá jedna situácia sa zrekapituluje a potom spáli, ale nie je to nutné – podstatné je, aby v tých situáciách neostal ani kúsoček našich emócií.

    Liked by 1 person

  7. neviem ako vas ostatnych ale mna tento zoznam len vytaca….nespominam si na vela krivd ktore mi ublizili skor len take dlhodobe….kratkodobe vacsinou hned zabudam alebo ich prehliadam….no akonahle si spomeniem na tie dlhodobe tak sa vo mne ozve pocit sebalutosti a hnevu z toho ze som mohla byt ina a uz uplne niekde inde keby mi ostatni nekrivdili resp.inak ma vychovavali a ovplyvnovali.v podstate nemam ziadnu otazku asi iba tu ci aj na vas to posobi ako na mna…..a….otazka sa zrodila….ako mam proti tomuto pocitu bojovat?a neviem len tak jendoducho zacat robit alebo obratit moju koncentraciu na nieco ine…..hoci aj zacnem robit nieco ine tak podvedome myslim na ten zoznam a na ludi ktori mi krivdili

    Páči sa mi

  8. Andrea,

    zoznam krívd slúži na to, aby sme ich v ďalšom kroku neutralizovali. Na to potrebujete pozrieť článok o bleskovej rekapitulácii. Vždy si vezmete tú krivdu, ktorá vás momentálne zlostí, a odrekapitulujete ju – vytiahnete z nej všetku emóciu, ktorá je na ňu viazaná. Potom by sa mala z krivdy stať už len udalosť v minulosti, čo o nej viete, ale nedokáže vás rozčúliť.

    Môže sa stať, že niektorú z krívd takto nebudete vedieť vynulovať – potom je to signál, že táto krivda buduje na nejakom karmickom dlhu z minulých životov. Aj k tomu už vypracúvam cvičenie (zatiaľ ho testujem sama na sebe 😛 ).

    Páči sa mi

  9. Andrea
    To, čo popisuješ je normálny a bežný prejav pri tomto očisťovaní, je to len špina, ktorá odchádza z tvojho vnútra a ktorú si prežila. Je zbytočné chápať všetky tieto krivdy ako tragédie, skôr naopak, skús sa z nich poučiť a zistiť, čo ti priniesli, len tak môžeš ďalej rásť.

    Páči sa mi

  10. Ahojte,

    môžem do zoznamu pridať aj príčiny, ktoré tí ľudia tak nemysleli, proste to urobili neúmyselne, alebo zo žartu, len ja som si to veľmi zobrala k srdcu? Zdá sa mi to dosť nefér a skrývam pred nimi, že sa ma to nejak dotklo.

    Páči sa mi

  11. ešte jeden dotaz:
    je naozaj veľmi nutné skontaktovať sa s tou osobou? Mám viacero dôvodov, prečo je to pre mňa vrcholne nepríjemné a nemožné… (je to dávno, a keďže ich nemám v láske, tak nemám ich adresy, čísla, nič… navyše som sa s nimi nikdy bližšie nerozprávala alebo niečo podobné, lebo naše “priateľstvo” bolo obojstranné…)

    Liked by 1 person

  12. Gemina
    Je to normálne, zahrň tam všetko, čo ti ublížilo, je to jedno, spravili to, poznám a viem o čom hovoríš, tiež som sa tým zaoberal, zahrň to ako krivdu a potom sa zbav aj tejto vlasnosti. Vieš, čo ja som s tými osobami nestretol a jednoducho už ani nič k nim necítim, je to akoby som s nimi nemal minulosť. Je potrebné, aby si im odpustila ozajstne a to bude stačiť, určite, u mňa to tak fungovalo.

    Liked by 1 person

  13. Ahojte,
    mam otázku čo si myslíte o mojom postoji, lebo veľa ľudí mi vraví že nie som normálna :-).
    Ked som čitala tento článok zarazil ma ten počet krívd, 100 – 150 na začiatok, no neviem neposudzujem seba ako človeka zahladeného do seba, ale ako si otáčam svoj život, tak si ho otáčam, nedostala som sa dalej ako po 9. Možno sa len nepozastavujem nad niektorými vecami ktoré mi prídu nie nevyznamné, ale nad niektorými vecami je zbytočné plytvať energiou, tak isto ako aj zapodievať sa vecami ktoré boli a ťahať ich so sebou celý život – myslím pocity z toho, aj som skušala privodiť si nejaký pocit z dávno zabudnutej krivdy. Ked si predstavím že by ma malo kváriť 100 krívd, niektoré malé a iné velké, ved by som nemala síl ráno vstať z postele. Raz dávno mi niekto povedal že veľkosť človeka je v jeho schopnosti odpúšťať, ja si myslím že je to hlavne jeho sloboda mysle a pokoj duše. Ďakujem

    Liked by 1 person

  14. Javelin
    Ja sám som napísal okolo 30, no stále sa niečo nájde ako aj keď sa toho nezbavím vtedy, tak skúsim znova niekedy inokedy, samozrejme už trochu umiernenú vlasnosť, samého ma prekvapil tento počet, pretože tiež odpäšťam ľuďom a nemyslím si, že treba písať, len, aby sme písali. Samozrejme, že sa treba zbaviť zbytočnej záťaže a nenahovárať si, že tú chybu už takmer nemáme, ale ohľadom toho počtu by som sa netrápil, ale možno aj niečo časom nájdeš.

    Liked by 1 person

  15. Dalibor
    myslím že je ťažšie bude aby bolo odpustené mne, či už človek ubližuje vedome alebo nevedome odzrkadlí sa to na tom druhom. to bude ťažké dosiahnuť odpustenie od iných, už len preto že ked ubížim vedome je to tu a viem o tom, ako ked ublížim a ani o tom neviem. Ako sa dozviem že som niekomu takto ublížila?

    Páči sa mi

  16. Javelin
    Vieš, ak máš svedomie, čo by si mala mať 🙂 tak nemáš problém sa na seba pozrieť aj sebakriticky a potom zistíš, pretože 9 je strašne málo, to jednoducho nejde, no určite na to príde čas, možno nie teraz.

    Liked by 1 person

  17. Javelin
    Vieš, ak máš svedomie, čo by si mala mať 🙂 tak nemáš problém sa na seba pozrieť aj sebakriticky a potom zistíš, pretože 9 je strašne málo, to jednoducho nejde, no určite na to príde čas, možno nie teraz.

    Páči sa mi

  18. Javelin,
    aj keď v podstate súhlasím s Daliborom (popravde ten zoznam som začal robiť a ochvíľu som zbadal analógiu medzi všetkými ,,hriechmi,, takže som ďalej nepokračoval a uvedomil si…) podľa môjho názoru sa toto celé dá vyriešiť dvoma spôsobmy, no tu súčastne prosím DALIBORA o komentár… 1) zoznam krívd, 2) pochopenie že za každú jednu krivdu ktorá sa mi stala si môžem sám… kôli môjmu egu… (niesom si istý či je vhodné to sem napísať, ale je to môj postreh nikto sa tým nemusí riadiť…) a teda kľúčom tejto druhej možnosti je ovládnutie svojho ega a spolupráca s ním… pretože to ja som dopustil aby slová vychádzajúce z úst niekoho iného sa na mne podpísali.. inak ony su len slová… energia ktorá rozvybruje vzduch a dá mu určitý charakter s cieľom ublížiť mi, no ja mám moc nenechať sa ovplivniť touto energiou… učia nás aby sme chceli vyhovovať okoliu… ak nevyhovujeme trápi nás to, hnevá nás ked nevyhovujeme, snažíme sa silou mocou dokázať že vyhovujeme… ,,nie ja niesom hlupák.. ja mám pravdu,, ,, ty si kretén,, ,, ty si ten kto nevyhovuje,, ja vyhovujem,, (pretože, vyhovujem = lepší život – takto nás to učia, iba to nazývajú inak…)

    Páči sa mi

    • …a preto sa snazime aspon predstierat ze vyhovujeme, co nas skrie a stoji kopec energie. (tento web som objavila vcera odvtedy ho citam a dakujem zan)
      jasne ze sa da odist a nereagovat a nepredstierat vo vyslednici mi to vsak dava “samotu na postom ostrove” co v realite nie je velmi dobre mozne. ci?

      Páči sa mi

  19. vlk
    Neviem, píšeš, že odomňa očakávaš komentár, no ja si myslím, že si si už na tie otázky odpovedal sám, ozaj ti nemám viac čo na to napísať.

    Páči sa mi

  20. Ahojte, mňa by zaujímala jedna vec, už som viackrát čítala o tom, že na ceste bosoráka treba zahodiť ego.. čo presne pod tým mám chápať? 🙂 napr. keď mi niekto vynadá, tak by sa ma to nemalo dotknúť, a nemala by som sa brániť? Mám úplne stratiť svoju dôstojnosť?
    Alebo napr. sa jedná aj o veci typu páčiť sa, chodiť do posilovňe, ku kaderníkovi, na pedikúru a tak podobne?
    Za vysvetlenie krásne ďakujem .. 🙂 Inak veľmi dobrá stránka, musím pochváliť.. 🙂

    Páči sa mi

  21. Lima,

    “Mám úplne stratiť svoju dôstojnosť?” Dôstojnosť je konštrukcia ega. Naše ego miesto toho, aby nám umožnilo byť všetkým, čo v nás je, predvádza svetu len tie “lepšie” vlastnosti a tie horšie buď skrýva (v lepšom prípade), alebo ich vytesní natoľko, že o nich vôbec nevieme a rozčuľujú nás len vtedy, keď ich vidíme ne iných (to je ten horší prípad; ak niečo nevidíme, nemôžeme s tým nič robiť).

    Takisto chodenie do posilovne alebo ku kaderníkovi nemusí byť prejav ega, teda snahy spraviť sa v očiach iných lepším, hodnotnejší, dôstojnejším, láskyhodnejším, atď. Môže to byť len vec, ktorá zvýši našu vlastnú spokojnosť samých so sebou. Ale v každom prípade je to príznak, že niekde v nás je nejaké vnútorné pnutie medzi “malo by byť” a “je”, ktoré podvedome ovplyvňuje naše konanie – a to je pre bosoráka nebezpečné. Bosorák musí vylúčiť podvedomé vplyvy; ak niečo robí vedome, tak je to v poriadku, ale ak ide na “autopilotovi”, tak má problém – má skreslené vnímanie sveta naokolo.

    Cieľom bosoráka je dokonale sa akceptovať vo všetkých svojich stránkach – tých dobrých i tých menej dobrých; vedieť o všetkých svojich stránkach a rozhodovať sa v závislosti od situácie a vlastného želaného výsledku, ktorú kedy použijem. Totiž niečo ako “zlé” stránky neexistuje – máme len schopnosti a používame ich vo vhodnom kontexte (“dobré stránky”) alebo v nevhodnom kontexte (“zlé stránky”). Ak si schopnosť zladíme s kontextom a okamžitou potrebou, potom dobré a zlé stránky prestávajú existovať.

    Ale na to treba najprv vynulovať svoje ego – svoju snahu dosiahnuť u iných istú reakciu. V tomto prípade sme závislí od toho, že budeme iným ukazovať nie seba, ale to, čo chcú vidieť – a to stojí energiu, ktorú bosorák potrebuje na iné veci.

    Páči sa mi

  22. Takže ak ma napr. niekto nemá rád, hoci len zo závisti, malo by mi to byť jedno a vtedy by som vlastne odsunula svoje ego nabok? Alebo by som to zhrnula takto, ak sa človek hrá na niečo, čo v skutočnosti nie je, len preto aby ho mali ľudia radi, to je vlastne prejav ega, správne som to pochopila? 🙂

    Páči sa mi

  23. Lima,

    v podstate áno. Ego je naša projekcia toho, ako by sme chceli byť vnímaní inými, navonok. Je to snaha prispôsobiť sa a vzniká ako vedľajší produkt snahy o prežitie – ak sme zaradení v skupine (napr. ovca medzi ovcami), keď príde vlk, možno zožerie niektorú inú ovcu. Alebo mi možno tie iné ovce pomôžu, keď nebudem vedieť, kde je šťavnatejšia tráva…

    Ego však nie je len predstava o nás, ale na týchto vovychovávaných predstavách vybudovaná predstava o svete, ako by mal fungovať, čo je “dobré” a čo je “zlé”… No a potom chodíme po svete a s väčším alebo menším úspechom vnucujeme túto predstavu iným. Takto vznikajú náboženské rozpory, vojny a vraždenie. Takto vznikajú politické rozpory, vojny a vraždenie. Takto dochádza ku kradnutiu, znásilňovaniu, ubližovaniu, vydieraniu. Niekto si povedal, že veci budú po jeho.

    Kým ten prvý prejav ega nám pomáha a niekedy sa môžeme vedome rozhodnúť, že v záujme nejakého cieľa sa chceme prispôsobiť a dočasne upustiť od práva byť dokonale sami sebou (inými slovami: mám chuť niekoho nakopnúť ale neurobím to, lebo chcem naďalej bezproblémovo žiť v danom prostredí), ten druhý prejav ega je nebezpečný. Hovorí totiž, že ak nie sme spokojní so svetom, ako dnes funguje (a teda ako sa vytvoril/bol stvorený), tak že naša predstava je lepšia ako predstava toho, kto ho stvoril, alebo Prírody, ktorá to tu všetko nejako koordinuje. Čiže maličký ľudský mozoček s IQ 100 je “nadradený”… No ďakujem pekne! 😕

    Ono to má svoj zmysel, že sme každý nejaký a každý iný… Keby sme boli všetci rovnakí, boli by sme všetci spokojní a nedochádzalo by k nijakému vývoju. Vývoj je vždy funkcia (v matematickom zmysle) trení a rozporov, ktoré nás nútia ozrejmovať si veci, ktoré sme dovtedy brali za samozrejmé…

    Ak vás niekto nemá rád zo závisti, je dobré, ak vám to je jedno a nenúti vás to reagovať emocionálne na jeho emóciu, ale musíte vedieť, že vás daný tvor nemá rád a prečo vás nemá rád. Len vtedy si viete jeho rekaciu na svoje činy vyrátať s vysokou presnosťou a ste bezpečná.

    Liked by 1 person

  24. Veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie Heli , už v tom mám celkom jasno … 🙂
    Určite vo mne je ego, tá snaha prispôsobiť sa … ako to mám odbúrať? Máte nejaký návod?

    Páči sa mi

  25. ahoj
    zacala som si robit zoznam krivd,najprv som si myslela, ze ich nebude vela, ktore boli spachane na mne,z casti si za ne aj tak mozem sama…dovolila som aby sa mi stali…no prekvapilo ma, ze,je ich dost,ale niekedy ani neviem, ci to bola krivda,lebo sami sme si to navzajom nejak svojim spravanim,myslenim vyrobili-vzdy ked sa mi nieco udialo,snazila som sa pochopit preco?,nie som ziadna super dobracka,ale vzdy mi akosi doslo,ze sama som mala na tom svoj podiel viny,mozem to zpocitat ako krivdu? ….a tak sa mi stane, ze v oboch zoznamoch budu vystupovat tí istí ludia,lebo ukrivdili oni mne a ja tiez im…ublízila som aj ludom ktorí si to nezasluzili,ale ani netusia,ze som im ublizila,ak sa stretnem a poviem o tej krivde na nom..ja sice sa ocistim…ale znicim mozno jeho svet,v ktorom je stastny. Za to co som urobila,sa mi to uz nie raz vratilo,vzdy ked som nieco stratila,myslela som na to, co zle som vykonala a prijala to,lebo som vedela, za co to je…zakazdym ked som to pochopila a hlavne si to priznala,nahlas sama sebe…pocitila som mier v dusi,uz som s tym nezapasila, jednoducho som to prijala a odpustila nielen sebe ale aj tomu druhemu,mozno to vyzneje hlupo,ze aka som uvedomela:))))..nie som uvedomela,len sa mi vryla do pamäte myslienka ,,Ze utrpeniu sa nema vzdorovat, musis sa mu podriadit, nechat ho,aby do teba prehorelo, aby sa prehorelo do niecoho co v tvojom vnutri nejestvovalo, co az utrpenie privadza k vedomiu-ako clovek o vsetko prichadza, sucastne sa bolestne rodí,,…neviem ci je to spravne,ale pri kazdom utrpeni sa snazim takto rozmyslat a zatial mi to pomaha, pomaha na tej ceste odpustania tím druhím a aj samej sebe…budem rada ak mi poradis…mozno mam len nespravny uhol pohladu…:))) mozno som prilis zamerana na seba, hoc tento pristup ku krivdam,dalo by sa im tak hovorit…mi priniesol skor nepochopenie ostatnych…casto ma povazuju za sibnutu, ked sa snazim obhajit toho na koho by som mala byt vlastne nastvana,ale ked som mu to uz odpustila? preco mam zivit nenavist v sebe…mozno som uplne neodpustila sama sebe to zle co som vykonala? neviem…mozno ak budem citat dalej aj ostatne clanky a robit cvicenia, pridem na to sama, alebo sa neviem spravne nasmerovat?…

    Páči sa mi

  26. Koris,

    zoznam krívd je určený na to, aby z nás odstránil všetky tie emocionálne “udičky”, na ktorých sa zachytáva časť našej energie a nedovoľuje nám žiť bez balastu. Čiže všetko, čo pociťujeme ako krivdu, naň patrí! Kdekoľvek máme nejaký pocit “nedotiahnutia do konca”, treba ho vynulovať a urobiť čiaru.

    A áno, keďže v našom okolí sú často tí istí ľudia, budú pravdepodobne stáť ich mená aj na strane rozdávateľa, aj na strane prijímateľa krivdy.

    Z vášho písania však cítim prílišnú vzťahovačnosť. Nie všetky krivdy sme si zapríčinili sami! A odpustenie je krásna vec, ale ja som pragmatik a ešte viac sa mi páči poučenie 😛 … Rozdiel je v tom, že odpúšťame na emocionálnej úrovni (nie vždy to sprevádza vynulovanie emócie), kým poučenie získavame na mentálnej úrovni – a tá spoľahlivo odstraňuje emocionalitu zo spomienok! Preto odporúčam zrekapitulovať aj tie situácie, kde ste “odpustili” a napriek tomu si to dnes ešte pamätáte – to je znak, že nejaká zvyšková emocionalita v tom zostala.

    A z riadkov cítim, že potrebujete, aby vám niekto potvrdil, že ste “dobrý človek”. O tom nepochybujte – ste tá najlepšia verzia seba samej, akej ste v súčasnosti schopná! Ale zamyslite sa nad tým, prečo hľadáte toto potvrdenie – lebo to poukazuje na nejaké vnútorné presvedčenie, ktoré sa momentálne snažíte prelomiť. Od tohto presvedčenia by ste potom mohli odvíjať nejaký “bočný” zoznam krívd… 🙂

    Liked by 1 person

  27. Milá Helar, skor ako ta poprosim o rady chcela by som ti podakovat za tieto stranky a ich obsah. Tvoja praca je ucty hodna. S ezoterikou a vsetkym okolo som sa prvy krat stretla pred tromi mesiacmi v case kedy som myslela, ze kazdym dnom zosaliem, alebo skocim z najblizsieho mosta. To co mi bolo v minulosti uplne vzdialene teraz vnimam ako fakt…pred tromi rokmi som spoznala manzela. Zalubila sa. Je to clovek s velkym srdcom, ale velmi tazka povaha. Stale mlci a nieje doma. Tyzden sa neozival a potom zrazu akoby nic. Ked som s nim travila vikendy vzdy sa stalo nieco od stipancov na rozne kuriozne miesta, cez rozne odreniny, porezania az po odlomenie kosti na ruke, co bolo zaujimava rarita i pre lekarov. Problem bol ten, ze som casom zistila, ze som sa uplne snazila potlacit svoje ja. Stale som bola napominana za cokolvek, ci to bol len sposob pitia z flase, ci cokolvek..podstatne je, ze stale nieco. Miesto toho, aby som ostala sama sebou a len sa pousmiala, povzniesla….ostala som v strehu, ci robim vsetko tak ako mam, odmenou mi za to boli dalsie kuriozne trapasy, samozrejme, vzdy ked bol pri mne…a nasledne zas nejake poucky, ako to mam ci nemam…cez tyzden co sa neozival som bola vyflusnuta bez energie, vikend sa blizil a ja som nastavila usmev a ide sa. Casom som si zacala robit naladu marihuanou, teda az kym neprestala ucinkovat. Stalo sa tak. ze dni som travila len tak…Ked sa blizil cas, ze uz som bola definitivne rozhodnuta, to ukoncit… aj cez tabletky prisla dcerka. Chapem to tak, ze mame byt spolu a naucit jeden druheho, mnohemu. Vela veci je inak, vela veci sa zmenilo.Je lepsie, strachy boli este v zime neskutocne. Je lepsie, lebo som objavila novy svet, svet o ktorom pises a mnoho dalsich. Problem mam ale taky, ze nedokazem zit. Zobudzam sa pred obedom a cakam kedy pride nejaka energia.Kazdodenne stipanie oci, bolesti chrbta, pocit neskutocnej unavy, to vsetko sposobuje, ze den prejde a ja som nervozna, ze som nic neurobila, lebo nemam sil.Citam tvoje stranky a tak sa chcem rychlo vsetko dozediet, ze len tak skacem z jedneho miesta na druhe, vstrebat co najviac, no zistujem, ze mam skor z toho len velky gulas. Preto ta velmi prosim, popisala som ti casy mojej depresie, veeeelmi skratene, bolo toho omnoho viac. Myslim, ze by som mohla napisat i to, ze mam karmicky problem ktory som musela riesit u hypnotizera. Pomohol, na tu chvilu no nezmyzol. Len sa snazim ho nepripustat k telu,napisem len tolko, ze som sa bala priblizit k vlastnemu dietatku …mila Helar, prosim ta, musim zo sebou nieco urobit, bola som velmi labilnou matkou i manzelkou, a uz tak dalej nemozem a nechcem a hlavne moja prozba je o to vacsia, lebo asi cakam dalsie babo na ktore sa velmi tesim, ale potrebujem nazad energiu. Aky zvolit postup? Pride mi, ze toho je vela, no ako si vybrat? Som novacikom v tomto svete, ale uz ho nedokazem zit bez povsimnutia, je mi lepsie, no viem, ze by mohlo byt este lepsie. Velmi pekne dakujem za odpoved a krasny den prajem. Janka

    Liked by 1 person

  28. Janka,

    asi najrozumnejšie bude začať zoznamom krívd, rekapituláciou a zmenou vnútorného monológu po psychickej stránke a cvičením po fyzickej (napr. Päť Tibeťanov). A začať meditovať. To možno ako základné východisko, než sa pustíte do čohokoľvek iného. Byť sama so sebou v tichu a čeliť všetkým svojím myšlienkam a ak ma bolia, tak ich odrekapitulujem.

    Páči sa mi

  29. Tomi,

    začni od toho, čo si pamätáš, a postupne sa prepracuješ k tomu, čo si už zabudol. To znamená, že si urobíš zoznam krívd a rekapituláciu po etapách. Vždy pri každej etape sa ti uvoľní viac energie a začneš si spomínať, pokiaľ nie si zrovna ranený sklerózou ako ja 😛 .

    (Dúfam, že som nepoplietla rod. Ak áno, nebolo to úmyselne. 🙂 )

    Páči sa mi

  30. DOBRE RANKO ;o))) a krasnu nedelu mila Helar,

    zacinam … so zoznamom krivd a potom tym, co treba, otazka je, ako viem, komu som ublizila, citia to aj dane osoby tak? ano, samozrejme, ze moje svedomie mi povie a hovori, citim, kde ano, ale su situacie, v ktorych som si nie ista…dalsia vec, ked som nazvem to, zbabelec, ist a riesit to osobne, aleo to nie je realne, ako s tym nalozit? srdecne dakujem za odpoved.
    citala som comments, len som si nie celkom ista, ci je dostatocna odpoved v nich v zmysle, aby som skutocne ocistila a osetrila dane ako najlepsie sa da :o)))

    este raz, srdecna vdaka, jana

    Páči sa mi

  31. Jana73,

    v živote sú aj situácie, keď potrebujeme “odložiť” svojho vnútorného zbabelca a konať.

    A dôležité je, ako vec vnímame MY – je to naša karma. Nešpekulujte nad tým, čo kto ako cíti a prečo nie inak… to sú len výhovorky, ktoré nám podsúva ego, aby nemuselo vystúpiť z vlastnej zóny komfortu a začať konať v súlade s našou dušou.

    Liked by 1 person

  32. Este raz vdaka, srdecna …. Helar.. snad otazka sem nie celkom patriaca… ako je to s vibraciou, je dolezite vediet, s cim clovek zacina? alebo je to iba zvedavost (mna to osobne zaujima, ako som na tom 🙂 )

    dakujem a naplneny den 🙂
    jana

    Páči sa mi

  33. Mila Helar,

    skutocne netusim, kam tuto otazku smerovat, do ktorej casti, hladala som v ramic fora….. ale nic podobne… je mozne zmenit “hnev a zlost” na pozitivnu energiu a pocit stastia? totiz … “niekto ma nahneval” … a kedze nemam ani nahodou chut a naopak snahu naplnat sa pozitivnymi pocitimi, aj ked sa negativnym nebranim, iba by som ich rada inak “vyuzila”, tak som sa v “danej chvili” rozhodla, ze to zmenim na pozitivny pocit a jednoducho sa to podarilo, je to vobec normalne a realne?
    Srdecne dakujem za odpoved, jana

    Páči sa mi

  34. Jana73,

    obávam sa, že som otázke neporozumela. Najprv chcete meniť zlosť na pozitívnu energiu a pocit šťastia a potom nemáte ani náhodou snahu napĺňať sa pozitívnymi pocitmi… Ide zrejme o niečo konkrétne a ja bez dovysvetlenia neviem odpovedať.

    A teraz malé pozor: “niekto ma nahneval” externalizuje príčinu, dáva ju von z nás a presúva vinu na niekoho iného. Nie! Niekto niečo urobí a vy sa rozhodujete, ako zareagujete – vy sa rozhodujete, či sa nahneváte alebo nie… Takže nie “niekto ma nahneval”, ale “nahnevala som sa”. A poctivo to hovoriť takto! Pretože len ak prijmeme zodpovednosť za to, čo sa s nami deje, prestaneme sa cítiť obeťou situácie a dostaneme možnosť s tým niečo urobiť.

    Páči sa mi

  35. HEALR, SUPER, krasne STE MI TO POVEDALI.. TAK, PRESNE! VDAKA! ano, nahnevala som sa … Je to zle napisane z mojej strany, moja chyba, malo byt, ze sa nechcem naplnat negat. pocitmi ale naopak, prave iba pozit.pocitmi. Takze, je teda realne ked sa nahnevam, “vzapati” (do niekolkych minut) zmenit tento negativyn pocit na pozitivny? tym, ze si to “zelam” ? Niekedy vsak nie som celkom ista, ci zbytocne a nezdravo nepotlacam negativne pocitiy … ale ak celkove zmenim pristup a preberiem zodpovednost, takych situacii zrejme az tak vela potom nebude, pri ktorych budu pocity negativne a teda sa nahnevam.. ospravedlnujem sa, ucim sa jednoduhsie vyjadrovat…. naucim sa 🙂 vyplvyva to z toho, ze som sama komplikovana 🙂 … este som sa chcela opytat, nie som si ista, ale vykate mi? ak to neprekaza Vam, poprosim o tykanie 🙂

    Liked by 1 person

  36. Jana73,

    neodporúčam premieňať negativitu na pozitívne pocity, ale skôr len na ľahostajnosť. Moja zásada totiž je, že kým sme na osi negativita – pozitivita hocikde inde okrem stredu, skôr či neskôr kmitneme do protichodného pocitu. Takže negativitu treba premeniť na ľahostajnosť, takto nám v tej situácii nezostane zavrznutý nijaký kúsok duše. Najlepšia technika, ktorú poznám, je rekapitulácia, ale tých techník je ako maku!

    Liked by 1 person

  37. Milá Helar
    potreboval by som poradiť v jednej veci. Ja som s týmto cvičenim, rekapituláciou a osobným totemom začal asi pred mesiacom a myslím že sa situácie v mojom živote začali vivíjať lepšie a našiel som zatiaľ asi 50 krívd ktoré sa snažím rekapitulovať a aj osobný totem mi pomáha. Pred tým som mal strašný strach z budúcnosti a bál som sa čo len komunikovať s ľuďmi, ktorých nepoznám. Postupne som znova nadobúdal sebadôveru ale teraz ako by sa to začalo vracať. Ten strach budem musieť nejako zvládnuť ale včera sa prihodila ďalšia ťažká situácia totiž mama sa pohádala s otcom že sa o nás nezaujíma a že má nejaký vzťah s Japonkou ( akoby to celé súviselo so mnou lebo Japonsko milujem ). Včera som nejaký extrémny strach nemal ale ajtak som nespal celú noc a ako na potvoru v telke boli len reči a programy o nevere… Dnes sa trocha udobrili ale mama je stále podozrievavá… Ja viem že to nie je úplne môj problém ale musím sa priznať že mám len 16 rokov a stále som na nich závislý… Teraz sa cítim ako otrasený a ako by som sa vracal k starému správaniu. Mojím najvačším problémom je strach zasa úplne zo všetkého z budúcnosti, minulosti… prosím poraďte ako sa mám s tým strachom vysporiadať. Asi stále niekde robím chybu tak prosím poraďte ak viete.

    Páči sa mi

  38. Riuga,

    je len normálne, že keď sa pustíme po nových chodníčkoch, z času na čas “spadneme späť” do starého správania. Je to dané tým, že náš autopilot išiel istý čas svojvoľne a my ho teraz vôľou preprogramovávame – ale vôľa je pomalšia ako autopilot a keď nás niečo neočakávané zaskočí, tak autopilot sa rýchlejšie dostane k odpovedi ako rozum a vôľa. Hovorím – je to normálne. Treba to vziať na vedomie a pracovať na sebe ďalej.

    Keď sa stane niečo otrasné a desivé, máš predsa rekapituláciu na to, aby si to zbavil emócií. Proste povedz “pardón, musím na záchod” a tam zelú situáciu zrekapituluj. Vyťahuj z nej emócie tak dlho, kým nebude neutrálna.

    Nezabudni: rekapitulácia je nástroj na rôzne situácie. Doteraz si odstraňoval minulosť. Odteraz ju používaj aj na odstránenie prítomných zlých zážitkov.

    A ak máš pocit, že si “zlyhal”, tak sa za to nehanbi, ale obráť situáciu na “lekciu”: pozri sa, čo viedlo k tomu, že si spadol späť do strachu, nakoľko je to racionálne a nakoľko sú to len ľudské emócie (=niečo, čo má začiatok, priebeh a koniec) a sleduj, ako sa vraciaš späť k pôvodnej bezstarostbnosti a či túto cestu nemožno nabudúce urýchliť alebo vylepšiť. Nezabudni – z času na čas nás niečo nachytá nepripravených. To nie je hanba ani zlyhanie, ale jednoduchý fakt. Či z neho urobíme tragédiu, to závisí len od nás… 🙂

    Z tvojho komentára mi vychádza, že si precitlivelý a trochu vzťahovačný. To patrí presne k tomu veku, v ktorom sa nachádzaš – už nie dieťa a ešte nie dospelý. Ty nenesieš vinu za to, ako sa to vyvíja medzi tvojimi rodičmi. Nejako bolo, nejako bude… stačí počkať a uvidíš. A dovtedy rekapituluj každú kravinku, ktorá ťa oberá o vnútorný kľud.

    Liked by 1 person

  39. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Tá rekapitulácia mi pomohla ( nikdy ma nenapadlo rekapitulovať na záchode :D) a myslím že som už kľudnejší. Vždy mám ten istí pocit strachu v neočakávanej situácii takže sa budem snažiť rekapiulovať ich čo najskôr. Taktiež mám problém s budúcnosťou teda ten tlak že každý už chce veďieť čo chcem v živote robiť… No ale to asi patrí k môjmu veku a budem sa snažiť to brať tak ako ste povedali. Ja len že tá situácia s rodičmi, tak som mal pocit že to celé nejako súvisí so mnou ale to som si asi len nahováral.

    Páči sa mi

  40. Samuel8,

    keď si zoznam krívd napíšeš, potom ho “odrábaš”, teda nuluješ tie krivdy. Najskôr hovorením s danými osobami a ak už to nejde, tak rekapituláciou. A stále znova a znova prechádzaš tie, ktoré sa ti nepodarí odrobiť, až kým ho nevynuluješ celý.

    Niekomu ale už pomôže i len samotné zostavenie zoznamu krívd, lebo si uvedomí, aké opakované chybné predpoklady si do života vzal so sebou…

    Páči sa mi

  41. Dakujem. Ja ako uz mam vsetko zmaknute teoreticky, naozaj vsetky teorie a tak…..dlho sa tymto veciam venujem….ale u mna je teraz problem ze pokusam sa menit spravanie, na take vyrovnane a harmonicke no sak vies….ale strasne ma brzdi, ze ja kazdy den pred spanim si prejdem cely den, aj dakedy cely zivot, to comu sa venujem a tak si hovorim pre seba ze kde by som mal pridat. Niekedy to trva aj 30 – 45 min! co ma zacne dost ubijat .Ja uz nemam chut si toto vsetko hovorit a vsetko rozoberat ale vedomie mi to neda a musim……..aj ked sa citim na chvilu uplne vyrovnany, bez problemov, v sulade tak hned zpadnem do ,,starych kolaji,, a vydem z radosti lebo zase si idem vsetko prebrat a zosumarizovat. Stale si musim pre seba hovorit ze(teraz sa mi prosim nesmej) 🙂 ale stale si musim hovorit ze ako vzniklo univerzum, co su anjeli a tak..ak okeby som si to stale vryval do podvedomia a to ma ubija, nemozem byt stastny lebo stale musim o tom hovorit v mysli…..nevedela by si nejako poradit? Dajake cvicenie na vymazanie tychto veci….lebo snazim sa len zit a vnimat..ale to proste nejde! Dakujem velmi pekne za radu

    Páči sa mi

  42. Samuel8,

    rekapitulácia… Je to tu, pohľadaj. Všetky problémy, ale aj silné radosti, proste všetko, v čom zostali emócie, treba zreakpitulovať. A rovnako všetky vzťahy – ukončené i existujúce. Preto ten zoznam krívd – aby sme vedeli, do čoho sa pustiť.

    Páči sa mi

  43. Ano, pustim sa do toho. Ste fakt uzasna, odpoviete do 5 min, ste ochotna a viete poradit. Uz je mi naprosto jasne preco si anjeli vybrali vas. 🙂 Este raz dakujem a neprestavajte rozdavat rady, pretoze – auto musi prejist svoju cestu same, ale niekto ho musi natankovat a nastartovat….a opravovat…..a to vy robite nam vsetkym a este navyse nam zabalite aj na cestu obcerstvenie. 😀

    Liked by 1 person

  44. Zdraviim !
    Zvacsa sa tu piise skor o tej prvej casti…zoznam kriivd co boli spachane na nas….mna by viac zaujiimala ta druha cast. ake mate skusenosti s tyym ze ste ziadali niekoho o odpustenie vy. Kde ste vzali odvahu sa pozriet tomu cloveku ..po rokoch mlcania a klamstva do oci a povedat toto bola moja vina. prepac. Pride mi to uf ….v podstate sa neuveritlne bojiim toho ze ten clovek ma totane znenaavidii lebo som tokyy cas mlcala..ze za tu chybu co som sparavila ja ze trpel on…bolo mu to denodenne pripomiinane..ze nakoniec uveril ze to naozaj spravil on. Znacne to ovplyvnilo jeho zivot….mna to fakt mrzii a spravila by som fakt prenho cokolvek..len nie mu povedat pravdu…nechcem onho priist len preto ze som tak dlho mlcala a teraz mu poviem ako to vlastne bolo……ma niekto skusenosti s niecim takyym? ako prekonat zbabelost? Keby to bol clovek cudzi bolo by to jednoduchsie….znenavidel ma..fajn budes sa mi vyhyybat…to este by som zniesla…ale ked je to vlastny brat?

    Páči sa mi

  45. Sarija,

    ale o tom to je… nenosiť tú vinu so sebou. V tej starej situácii zostal kúsok tvojej duše a kúsok jeho duše. Ak poznáš nejakú šamanistickú alebo bosorácku techniku, tak použi tú, ale vyrovnaj energiu v tej situácii a vynuluj ju – za oboch!

    Niekedy je porozprávanie nesmierne očistné a s odstupom času často vôbec nie také strašné, ako sa na prvý pohľad zdá.

    A pardón, ale “urobila by som pre neho čokoľvek okrem…” je logický nezmysel. Buď urobíš čokoľvek – alebo neurobíš čokoľvek. Takže tvoja výpoveď vlastne znie “neurobila by som pre neho všetko”. Buďme čestní aspoň sami k sebe 🙂 .

    Páči sa mi

Povedz svoj názor