Stibnit / antimonit – kameň osobnej moci

stibnit8.jpgAJ: stibnite, NJ: Stibnit, Antimonsulfid Antimonit, Antimonglanz alebo Grauspießglanz, FraJ: stibine, ŠpaJ: estibina , estibnita, TalJ: antimonite

Stibnit sa nazýva aj antimonit. Striebristokovový modrosivý nepriesvitný a nepriehľadný stibnit má predĺžené, vrúbkované prizmatické kryštály a často sa nachádza vo forme masy alebo ihličkovitých zhlukov. Často možno nájsť aj pokrivené a pozahýbané kryštály stibnitu. Je ťažký a mäkký, s vysokým kovovým leskom, ktorý však pôsobením vzduchu čoskoro zanikne a kryštály nadobudnú farbistý povrch.

Až do 17. storočia sa antimonit označoval latinsky stibium alebo antimonium. Grécke označenie anthemon (kvet) sa vzťahovalo na stonkovitý vzhľad stibnitu a označenie stibium, stimmi a stibi zaviedol v Ríme pôsobiaci farmakológ gréckeho pôvodu Pedanius Dioscorides. Vo vrcholnom období alchýmie v 16. storočí sa stibnit označoval Lupus metallorum, teda Vlk kovov, pretože antimón dokáže vytavené zlato oddeliť od zvyšku roztaveného kovu a zdanlivo „zožrať“. Talianski baníci z bane Cetine v Toskánsku označovali stibnit na základe jeho čierneho lesku za “minerale diabolico“, teda diabolský minerál. Anglické označenie Stibnite sa objavuje okolo roku 1854.

V starom Ríme sa používal stibnit rozomletý na prášok ako púder, zmiešaný s olejom alebo tukom ako farba na vlasy a na oči (očná linka), aby sa oči zdali väčšie. Takto sa v Číne a Japonsku používal až do konca 19. storočia. V krajinách, ktoré nemali stibnit, sa miesto neho na to využíval galenit.

Chemický vzorec Sb2S3. Kryštálová štruktúra ortokombická. Tvrdosť podľa Mohsa 2 – 2.5 (topí sa už pri plameni zápalky). Špecifická hustota 4.63 – 4.7. Náleziská sú Rumunsko, Rakúsko, Kirgizstan, Čína (Hunan), Bolívia, Južná Afrika, Japonsko, Taliansko, USA (Kalifornia).

Najväčšie kryštály stibnitu pochádzajú z Japonska (asi 60 cm) a Číny (do 1m).

Mystické vlastnosti: Podľa Simmonsa a Ahsianovej je stibnit kameň osobnej moci – a to rovnako v jej dobrom i zlom prejave. Zvyšuje našu osobnú moc, ale treba sa mať na pozore a používať ju rozumne. Jeho energia podporuje zhmotnenie prianí, ale musíte si byť celkom na čistom, čo vlastne chcete dosiahnuť, inak môžete byť nepríjemne prekvapení výsledkom!

Stibnit má stabilizujúcu energiu, ktorá nám pomáha zladiť sa s energiou nášho okolia. Pomáha nám zbaviť sa pocitu nehybnosti a nepružnosti. Ukotvuje nás a dáva nám pocit vnútorného kľudu. Umožňuje nám spirituálne sa otvoriť aj priamo zo stavu plného vedomia.

Podľa Melody sa stibnit dá použiť na stabilizovanie finančnej situácie (Simmons-Ahsianová hovoria, že cez vytváranie nových príležitostí na získanie blahobytu), podporuje nerušený vstup do meditatívneho stavu (toto nemôžem potvrdiť), počas meditácií a psychickej práce nás chráni pred inými energiami a posilňuje našu auru, až pôsobí ako nepreniknuteľný štít okolo nášho fyzického tela.

Aj keď má stilbit paličkovitý tvar, jeho kryštály neusmerňujú energiu nejakým špecifickým smerom.

Stibnit odháňa „votrelcov“ – nežiadúcu energiu. Preto sa používa na psychickú ochranu a na vytvorenie bezpečeného priestoru pre meditáciu, pri spánku a práci so snami, pri astrálnom putovaní alebo v šamanskej práci.

Je úzko spojený s transformáciou, smrťou a znovuzrodením. Pomáha nám roziť zásadné zmeny v našom živote a dokáže zablokovať neodbytné myšlienky, napríklad aj pochybnosti. (Ja ho používam napríklad na zablokovanie vnútorného monológu.) Pomáha nám spoznať, čo je pre nás vhodné a dobré a čo nie. Takto nám pomáha brať minulé príkoria ako lekcie, z ktorých sa môžeme poučiť.

Stibnit je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém povedať „nie“, ale aj pre tých, ktorí sa chcú odpútať od partnera, ale on na nich ešte stále lipne.

Stibnit je podľa niektorých zdrojov pomôckou pre preniknutie do ríše minerálov, zvierat a rastlín a pre získavanie informácií z tejto ríše. Zmierňuje naše obavy zo skúmania neobvyklých vecí a sveta energie a iných bytostí a pomáha pretrhnúť nitky, ktoré nás spútavajú ešte z minulých životov. Podporuje psychické zmúdrievanie a prepojenie so zvyšným svetom energie. Prináša nám informácie o duši, jej štruktúre a spirituálnej realite.

Vo vzťahoch nám dáva väčšie pochopenie pre partnera i pre to, ako možno vzťah zlepšiť. Dodáva nám výdrž a činorodosť vo vzťahoch.

O stibnite sa hovorí, že je to totemový kameň pre totemové zviera Vlk. Za to vďačíme Melody a nedokážem odhadnúť, nakoľko to bola jej mylná interpretácia názvu „Vlk kovov“. Ale odvtedy sa hovorí, že stibnit je totemový kameň, prinášajúci výdrž vlka pri astrálnom putovaní.

Niektoré zdroje ho spájajú s koreňovou čakrou, iné so sakrálnou. Moja práca so stibnitom dokazuje veľmi silné pôsobenie v sakrálnej čakre, kde vytvára pocit tepla, ktorý potom stúpa až k solárnemu plexu a nadol do nôh. Niektoré zdroje hovoria aj o účinku na hrdelnú čakru, jemný dotyk na srdcovej čakre a na Treťom oku (vraj napomáha meditácii), ba jeden zdroj ho priraďoval aj ku korunnej čakre, ale mne sa jeho energiu nepodarilo nikdy vytiahnuť vyššie než po solárny plexus. Simmons a Ahsianová ho spájajú so všetkými čakrami.

Jeho elementom je pravdepodobne Zem. Spája sa so znameniami Škorpióna a Kozorožca a numerologicky vibruje s číslom 8 – číslom hojnosti a osobnej moci.

Keď skombinujete stibnit s meďou, fluoritom a herkimerom, dostanete vhodný amulet pre magickú ochranu, ktorý nielen ochráni pred psychickým a energetickým útokom, ale aj zvyšuje našu hladinu energie, hojí minulé „rany“ a recirkuluje liečiacu energiu.

Liečiace vlastnosti: Stibnit pomáha pri problémoch s pažerákom a žalúdkom, lieči infekcie v tele i v ranách, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, zlepšuje krvný tlak, brzdí výkyvy pulzu, pomáha pri zápche, kašli, bolestiach hlavy a hystérii.

Špeciálne upozornenia:

  • Stibnit je toxický – je príbuzný s arzénom a desaťkrát jedovatejší ako olovo, navyše obsahuje síru. Keď sa antimón dostane do krvi, zabíja. Žalúdok a črevo ho však vstrebávajú ťažšie a pri požití vyvoláva hlavne napínanie na zvracanie. Preto sa z neho môžu elixíry robiť len nepriamou metódou!
  • Pri pokusoch na zvieratách prejavil antimóntrioxid karcinogénne účinky, takže ľudia s alergiami by ho nemali nosiť ani priamo na koži.
  • Na vzhľad si ho možno pomýliť s bizmutinitom a pyroluzitom.
  • Na vzduchu začernie, stratí striebristý lesk a jeho povrch začne hrať farbami.
  • Kto chce použiť stibnit na zvýšenie svojej osobnej moci a zhmotnenie svojich želaní, mal by ho kombinovať s vltavínom, aby zhmotňoval len tie priania, ktoré sú v jeho skutočnom záujme. Vltavín pôsobí ako “bezpečnostná poistka”. Na zvyšovanie osobnej moci sa stibnit dobre kombinuje s kupritom, heliodorom a zinkitom.
  • Pre kontakt s vyššími energiami je vhodné stibnit kombinovať s vltavínom, tibetským tektitom, líbijským zlatým tektikom alebo pallasitom.
  • Pri zhmotňovaní finančných prianí je dobré kombinovať stibnit so sodalitom, ktorý nám pomôže urobiť rozumné rozhodnutia. Sfalerit zas vytvára vnútorný “detektor”, ktorý nám povie, či to, čo chceme, je pre nás skutočne aj dobré.

stibnit2.jpg

14 thoughts on “Stibnit / antimonit – kameň osobnej moci

  1. Srdečne pozdravujem želám, veľa síl v roku 2008.
    Chcela by som sa opýtať, aké máte skúsenosti so silou Antimonitu? Keď spomínate, že jeho energiu sa Vám nepodarilo vytiahnuť vyššie ako po solárny plexus, myslíte tým prikladanie na čakry? Alebo sa nejakým spôsobom napájate na ten konkrétny kamienok?

    Helar, musím Vám povedať, že Vaše stránky ma fascinujú, každý deň tam nachádzam množstvo pre mňa nových, zaujímavých a potrebných informácií….Je úžasné, na čo ste sa podujala a ako to obohacuje xy duší…..

    Už som si vďaka Vám zohnala aj Boji kamene, z tej stránky, ktorú ste mi odporúčali….je tam veľa zaujímavých kameňov….zaujal ma tiež “Dream quartz”. Máte s ním skúsenosť?

    A ešte niečo, príbech o dvoch vlkoch v nás je úžasný…..Prajem ešte raz všetko dobré a a ďakujem.

    Páči sa mi

  2. Lindajack,

    stibnit (teda antimonit) som neprikladala na čakry, ale som ho držala v prijímacej ruke a “ťahala” som cez ňu. Z nejakého dôvodu ma ani len nenapadlo položiť ho na niektorú z čakier. Rada s kameňmi experimentujem ešte skôr, než si o nich načítam, aby som si bola istá, že pracujem s tým, čo skutočne je, a nie s tým, čo som si “nakukala” do hlavinky…

    Na Dream Quartz ma upozornila kámoška, osobne ho ani nemám, ani s ním nemám skúsenosti. Ak to správne chápem, je to quartz s ajoitom – taký belasý vnútri… Je náááádherný…. a nádherne drahý… Ale ajoit mám na zozname, len vždy, keď sa oň potknem, tak stojí jeden môj mesačný plat a to už aj fanatik ako ja začne rozmýšľať!

    Ajoit mám v zbierke dvakrát – raz v shattuckite a raz v quantum quattro silica. A na QQS nedám dopustiť – to je kameň s veľmi silnou vibráciou a takmer okamžitým pôsobením! Niekde tu som písala o tom, ako na mňa vplýval… Možno aj preto som taká vysadená na ten ajoit. (A okrem toho je krásny.)

    Páči sa mi

  3. ďakujem za odpoveď,

    len keď tu čítam, že antimon je smrteľne jedovatý ak sa dostane do krvi….je bezpečné ak nosím kameň stále pri sebe? Ak ho mám často v rukách, nemôže mi to nejako zdravotne ublížiť? A čo tie karcinogénne účinky?

    Ale niečím ma ten kameň fascinuje…..nemôžem si pomôcť…

    Páči sa mi

  4. Lindajack,

    radšej ho neoblizujte a nehryzte – on aj tak nechutná 😀 … Proste by nemal dôjsť do kontaktu so sliznicami.

    Môžete ho nosiť vo vrecku alebo na koži, pokiaľ to nebude denne – a pokiaľ koža nezareaguje ekzémom.

    Inak je pomerne neškodný.

    Páči sa mi

  5. Dnes sme boli na oddychovej túre v Dúbravskej doline a našla som si tam kopec kamienkov medzi inými aj antimonit. Dokonca dva jeden taký maličký ale čistá ruda. Už sa teším ako ho po vyčistení prvý krát vyskúšam. Len ešte musím zistiť ako ho zbaviť rôznych nánosov, bežnou vodou nezmývateľných. Už sem chodievam denne a vidím, že sú tu spracované takmer všetky kamienky. Budem sa opakovať, ale ďakujem za všetko Helar.

    Páči sa mi

  6. my sme mali doma niekolko rokov antimonit zaliaty v priehladnej zivici – taky zhluk ihlickovitych rkystalikov. toto je nielen sposob ako sa ubranit pred toxicitou, ale dokonca kombinacia umelej pryskrice s kuskami kovu a krystalmi ma precistujuce energeticke vlastnosti. najdi na googli “orgonit”. kto nepozna tento pojem, bude milo prekvapeny a dopracuje sa mozno k takym faktom a informaciam ze bude fascinovany. tiez pozri vedca “Wilhelm Reich”

    Páči sa mi

  7. Ahojte, chtěl jsem se zeptat, zda někdo neví jak se antimonit vybíjí a nabíjí? na internetu jsem kromě téhle stránky nic moc nepíše, ale ani tu nepíší jak se to dělá? Jestli potřebuje sluneční nebo měsíční světlo. Jinak ho čístím ve vlažné vodě v hrnečku a hrneček dávám ještě do jedné nádoby se solí. Je to tak správně?

    díky
    Karel

    Páči sa mi

  8. Ahoj helar, kupila som si na vcerajsej burze kamenov zopar kuskov a medzi nimi aj antimonit, vanadinit a malachit s chryzokolom – vsetko prirodne neopracovane formy. Nevedela by si mi prosim poradit ako tieto kamienky cistit, poprip. nabijat? Nikde na nete totiz o nich tieto info neviem najst. Dakujem pekne.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor