Malachit – kameň transformácie

malachit-pyramida.jpgAJ: malachite, NJ: Malachit

Nepriesvitný živozelený až modrozelený minerál, obvykle s nerovnomerným prúžkovaním vo forme rôznych vzorov. Za zelenú farbu vďačí obsahu medi. Meno malachit pochádza z gréckeho “malache” (maľva, kvôli zelenej farbe) alebo „malakos“, teda mäkký. Chemický vzorec: Cu2CO3(OH)2. Monoklinický kryštálový systém, často globulárny alebo botryoidálny výskyt, len zriedkavo vytvára ružicovito-ihličkovité kryštály. Tvrdosť podľa Mohsa 3.9 – 4.0, inde 3.5 – 4 . Špecifická hustota 3.9 – 4.0, index lomu 1.85. Náleziská: Zaire, Kongo, Namíbia, Ural, Mexiko, Austrália, Veľká Británia, Francúzsko, Čile, USA.

Mnohé malachity obsahujú aj iné minerály – najčastejšie tmavomodrý azurit, čierny mottramit, belasý chryzokol alebo hrdzavý limonit.

malachit-hruby.jpgMalachit a azurit majú rovnaké chemické vlastnosti, jediný rozdiel je usporiadanie prvkov v molekuli.

Mystické vlastnosti: Malachit sa začal ťažiť už niekedy v roku 4000 pred naším letopočtom v starom Egypte. Egypťanky používali pastu z drveného malachitu ako očné tiene. Volali ju Udju a verili, že ich hráni pred zlom a urieknutím. Starí Gréci z neho vyrábali amulety proti zlým silám a bosorkám pre deti a zasvätili ho Venuši, pretože malachit obsahuje meď a meď je Venušin kov. V stredoveku sa nosil ako ochrana proti čiernej mágii a psychickému útoku. Verilo sa, že trojuholník z malachitu ochraňuje pred uhranutím a ak je na ňom vyrytý symbol Venuše, pritiahne k človeku lásku. Rusi zas verili, že keď sa napijete z malachitového pohára, získate schopnosť rozumieť zvieratám.

Malachit je kameň transformácie a pomáha pri zmenách a spirituálnom rozvoji, pretože nám dáva prístup k skrytým informáciám.

Ochraňuje nositeľa pred negatívnymi a deštruktívnymi energiami a dáva mu zdravie a pohodu. Upozorňuje na potlačené city, obrazy, priania a túžby. Napríklad často privodí sny s veľmi jasnými a zreteľnými správami. Posilňuje našu predstavivosť, schopnosť pozorovať a robiť rozhodnutia. Posilňuje intuíciu. Uberá nám na strachu a pestuje v nás toleranciu. Je to výborný kameň pre ľudí, ktorí majú problémy so zmenami, lebo pre nich uľahčuje prechody medzi rôznymi stavmi.

Dôkladne čistí emocionálne telo, pomáha zbaviť sa zvyškov starých nevyhojených emócií, odbúrava staré traumy a vynáša na povrch veci, ktoré boli dlho zahrabané v našom vnútri. Má pomerne silné pôsobenie a tak môže pri emocionálnom hojení u niektorých ľudí vyvolať nepríjemné pocity. V takomto prípade ho treba používať len zriedkavo.

Detoxifikuje emocionálne telo, pomáha nám zbaviť sa bolestných spomienok a negativity. Je však silne absorbujúci, čo znamená, že negatívnu energiu naberá do seba – preto ho treba často a dôkladne čistiť.

Pri meditácii pracuje so skrytými stránkami nášho života.

Podobne ako tyrkys chráni pred pádmi a vraj sa rozpukne, keď vám hrozí nebezpečenstvo. Čistí naše aurické telo a rýchlo z neho „vycucne“ všetky negatívne energie vrátane počítačového žiarenia. Chráni na cestách a pri lietaní, počas tehotenstva a pri pôrode.

Zelené kamene sa spájajú s prosperitou a blahobytom a malachit priťahuje peniaze. Niekedy sa nazýva „kameň podnikateľov a obchodníkov“.

Predstavuje lojalitu, pragmatičnosť a zodpovednosť. Pomáha nám spozorovať negatívne skúsenosti z minulých životov a preto uľahčuje proces znovuzrodenia. Vyhrabe na povrch všetky staré poranenia a predsudky, preruší neželané vzorce správania, možno aj neželané spojenectvá. Ukazuje nám správania, ktorými sami sebe škodíme, a pomáha nám ich prekonať. V období stresu dodáva odvahu, vyrovnanosť a radosť zo života. Mnohí ľudia tvrdia, že po dlhodobom nosení malachitu pre nich nastalo obdobie sebarealizácie, radosti zo života a plnej spokojnosti.

Odstraňuje blokády v tele (aj na fyzickej úrovni) a pomáha pri vnútornom zmätku, dezorientácii, chýbajúcom zmysle života a neistote. Kameň priateľstva.

Keď dáte 4 malachity do rohov miestnosti, absorbujú kobercové toxíny. Tmavšie malachity sa používajú na vyťahovanie negativity z tela.

Kryštalický malachit zlepšuje psychické zchopnosti a rozvíja spiritualitu, botryoidálny malachit urýchľuje postup po špirále nekonečného poznania, pričom dodáva silu a vytrvalosť na tejto ceste.

Zvyšuje vraj ženskú príťažlivosť – robí ženu záhadnou a fascinujúcou.

Malachit by sa mal nosiť veľmi opatrne, pretože znásobuje – a ak sme v negatívnej fáze, môže znásobiť naše negatívne pocity (časti zlomyseľnosť, zazlievačnosť, žiarlivosť alebo závisť). Na druhej strane, ak sme v pozitívnej fáze, tak znásobuje to dobré, čo je v nás, a vynáša to na povrch, pričom nás často zbaví depresie a neistoty. V takýchto prípadoch je jeho pôsobenie často spojené so záchvatmi plaču, v ktorých sa uvoľňujú a odplavujú dávne blokády.

Atlantíďania ho používali vraj na koncentrovanie astrálnej sily a ak človek má s malachitom problém, môže to byť dané tým, že v minulosti zneužíval svoju moc alebo odmietal prebrať zodpovednosť za svoje vlastné počiny.

V spojení s azuritom sa používa na rozpoznanie a odstránenie mimoriadne hlboko ležiacich blokád duše. Neutralizujú energiu a privodia stav hlbokého pokoja, zlepšia spánok a zvýšia schopnosť interpretovať svoje sny.

Preniká mimoriadne hlboko do duše. Vyrovnáva všetky čakry a všetky telá. Najintenzívnejšie pracuje na srdcovej čakre, ktorú otvára, navodzuje stav transformácie a pokojného prechodu a hlbokej lásky, ale čistí a aktivuje aj všetky ostatné čakry. Počas spráce na čakrách sa niekedy silno zohreje. Premosťuje energiu od koreňovej čakry k srdcovej. Na Treťom oku stimuluje koncentráciu a fyzické i psychické videnie. Otvára hrdelnú čakru a vyvažuje solárny plexus.

Spája sa so znameniami Škorpióna a Kozorožca, niekedy aj s Váhami. Navyše je to šťastný kameň pre Vodnára a Býka. Vládne tretej hodine rannej. V numerológii ho priraďujú číslam 8, 9 a 22.

Liečiace vlastnosti: Malachit je veľmi užitočný v liečení, pretože dokáže zmeniť energetické signatúry energetického tela. V žiarivom poli izoluje negatívny zhluk alebo „tieň“, ktorý je zodpovedný za dané fyzické ťažkosti, a vtiahne ťažkú energiu do seba. Preto je to mocný pomocník každého liečiteľa. Je to vynikajúci kameň na vyčistenie podprahových emócií, ktorý umožňuje jednak ich rozpoznanie, jednak ich transformáciu na pozitívne energie.

Vplýva na hypofýzu a tým pádom riadi aj činnosť štítnej žľazy.

Pôsobí proti bolesti a je to najlepší kameň pre problémy so zrakom a očami (najmä pri infekciách). Pomáha pri astme, odstraňuje kŕče (aj menštruačné a astmatické), pomáha pri ochoreniach sleziny, reume, artritíde, zápaloch kĺbov a platničiek a otrave. Predchádza ochoreniam vnútorných orgánov (žalúdočné vredy, ľadvinové alebo žlčníkové kamene). Posilňuje srdcový sval a krvný obeh.

Pokladá sa priamo na miesto problému, kde absorbuje negatívnu energiu, ktorá stojí za ochorením. Po každom takomto použití ho treba vyčistiť.

Pomáha zmierniť problémy spojené s potlačovanou ženskosťou, preto je to dobrý kameň pre homosexuálov.

Používa sa pri AIDS, zhubných i nezhubných nádoroch, leukémii, v počiatočných štádiách rakoviny, ale aj pri zlomeninách a natrhnutých svaloch. Vie ochrániť pred stvrdnutím tkaniva v mieche a zmierňuje ochrnutie tváre a náhle tiky. Pomáha pri skleróze multiplex a Parkinsonovej nemoci, pri šedom zákale, ale podporuje aj tvorbu mlieka po pôrode. Detoxifikuje a povzbudzuje pečeň.

Číňania ho používajú aj pri prechladnutiach a hnačkách.

Azurit-malachit pomáha pri nespavosti.

Na podporu koncentrácie sa pokladá na Tretie oko, pri problémoch so žalúdkom, pečeňou, ľadvinami sa pokladá na solárny plexus, pri problémoch s pľúcami a dýchacími cestami sa pokladá na srdcovú alebo hrdelnú čakru.

Pod vankúšom pomáha ochrániť deti a starších ľudí pred problémami s nervami a krvným obehom a infekciami, u detí predchádza aj krivici.

Keď sa malachit vloží do akvária, sú rybičky odolnejšie voči ochoreniam.

Elixír (nepriamou metódou!) sa používa na výplach očí a vnútorne na očistu organizmu. U liečiteľov funguje ako rýchla pomoc pri vyhorení.

Nepoužívať práškový malachit! Je nebezpečný a mohol by zapríčiniť smrteľné, leukémii podobné ochorenia krvi!

Zmena farby malachitu alebo zatiahnutie ukazujú, koľko ťažkej energie vytiahol z tela.

Malachit nemôže používať na liečenie hocikto – osoba, ktorá ho používa, musí byť sama bez negatívnej energie.

Dobre sa pri liečení kombinuje s azuritom a chryzokolom.

Špeciálne upozornenia a použitie:

  • Je extrémne mäkký, preto ho treba nosiť veľmi opatrne. Kvôli svojej mäkkosti sa zriedkavo používa na prstene, skôr na prívesky a náhrdelníky.
  • Nemal by prichádzať do kontaktu s kozmetikou.
  • Malachit sa najlepšie nabíja na kryštálovom zhluku.
  • Pri nabíjaní ho neslobodno vystavovať priamemu slnku.
  • Vybíja sa najlepšie zabalený do handričky v miske s hematitovou drťou.
  • Mydlo, kyseliny a horúčava malachit poškodzujú. Od špiny sa najlepšie čistí vo vlažnej vode bez čistiacich prostriedkov. Pre čistenie nepoužívať ultrazvuk.
  • Malachit je jedovatý! Len leštený malachit možno používať na výrobu elixírov priamou metódou, ale v každom prípade je rozumnejšie používať nepriamu metódu.
  • Pri každom liečivom použití ho treba dôkladne vyčistiť suchou morskou soľou.
  • Nevystavovať slanej vode! Nenosiť pri mori!

malachit5.jpg

74 thoughts on “Malachit – kameň transformácie

  1. Mila Helar,
    tak toto je fakt spracovane na urovni uz nejakej seminarno-vedeckej praci. Ani som nevedela aky poklad to mam doma 🙂 Len neviem ako zistim, ci mam v sebe negativnu energiu ci nie, aby som nahodou sama sebe neurobila zle. A co sa tyka tej miestnosti a kutov ako casto treba cistit tieto kamienky? Vdaka.

    Páči sa mi

  2. Gaby,

    ak je malachit len tak v miestnosti, kade nechodí veľa ľudí, tak stačí čistiť ho raz za dva týždne alebo po každej cudzej návšteve.

    Ak je napríklad u lekára v ordinácii, tak ho treba čistiť minimálne každý deň a ak by bol u onkológa alebo psychiatra, tak by som kamene po poldni vymieňala, alebo ich položila do priameho kontaktu s hematitom alebo karneolom, aby sa priebežne vybili.

    S tou negatívnou energiou je to ľahké – ak kameň chceš použiť sama na seba, používaj ho len vtedy, keď nie si deprimovaná, rozčúlená alebo podráždená, slovom – keď si vnútorne v pohode. A ak by ti napriek tomu pri jeho nosení nebolo dobre, prestaň s tým a radšej si najprv dôkladne vyčisti čakry. Mne takto z malachitu došlo zle tesne pred prepuknutím choroby, len vtedy som ešte nebola takáto “múdra”… 😛

    Páči sa mi

  3. Mila Helar,
    a sú ešte ine sposoby nabijania malachitu?Kde mozem dostat suchu morsku sol?
    Kdesi som citala, ze obmedzuje rast tukoveho tkaniva a podporuje vytrvalosť.je to pravda? dakujem 😉

    Páči sa mi

  4. Petra,

    v potravinách zvyknú predávať aj morskú soľ. A suchá bude, ak ju nenamočíte 😛 … Teda nie je to žiaden špeciálny druh, ale jednoducho obyčajná morská soľ.

    Nabíjanie môže byť buď na kryštálovom zhluku, na raňajšom slnku alebo najlepšie na mesačnom svetle.

    Neviem nič o tom, že by obmedzoval rast tukového tkaniva, ale detoxifikuje – čo by možno mohlo splou súvisieť. Ani to o vytrvalosti som nemohla overiť, ale rozhodnosť a sila vôle sa spomínajú.

    Páči sa mi

  5. Lucia,

    v akom stave je ten malachit? Ohladený, alebo “hrubý” minerál?

    Ak je povrchovo ohladený, možno ho vybiť pod tečúcou vodou a nabiť na mesačnom svite alebo raňajšom slnku.

    Ak je to hrubý minerál, neodporúčam babrať ho vodou, ale vybiť ho buď na hematite, alebo ho vydymiť kadidlom na čistenie kameňov. Ak také kadidlo nemáte, skúste vydymiť šalviou, malo by to postačiť.

    Páči sa mi

  6. ahojte…asi pred 2 dnami som si kupila prsten s tyrkysovo zelenym- modrym kamenom,bolo tam napisane malachit ale nie som si ista ci je to on lebo tam v tom mali dost bordel,papieriky s napismi boli na krivo a navyse sa tu pise ze sa nezvykne zasadzvovat do prstena lebo je dost makky,neviete mi poradit ci je este nejaky kamen ktory sa na malachit velmi podoba?ak si myslite ze by to mohlo byt ono,ako sa on starat ked je zasadeny v striebre?kedze je to prsten tak kamen nema prijamy kontak s kozou,moze to mat nejaky vplyv na posobenie kamena na moju osobnost alebo skor neposobi nijak??budem vdacna za akekolvek rady…dakujem

    Páči sa mi

  7. Lana,

    ak je to malachit, je zelený, nie tyrkysový, a bude mať farebné prechody zelenej alebo zeleno-tmavé prúžky, často aj s rôznym okrúhlym hadením. Ach, čo kecám, veď hore je obrázok.

    Malachit býva síce primäkký na prstene, ale napriek tomu ich z neho robia. Ja mám tiež prsteň, malachit v striebre. Striebro čistím vatičkou na striebro, malachitové očko umývam pod vodou, ale radšej naň nejdem s mydlom, hoci by to prsteň mal uniesť. Dávam si pozor, aby som ním o nič neudrela.

    Hoci kameň nie je v priamom kontakte s pokožkou, je v aure a to značí, že vibrácie do aury odovzdáva. Takže sa nemusíte obávať, že by bol len “na parádu” – pôsobí rovnako dobre, ako keď ho máte vo vrecku alebo pod vankúšom!

    Páči sa mi

  8. velmi pekne dakujem…kamen je nejaky taky do zelena pod tymto vecernym svetlom sa mi to tazko posudzuje ale urcite nie je taky tmavy ako na obrazku hore…a navyse ma nejake take slabe zarezy do zlta…takze bud sa pri vyrobe rozbil a pozliepali ho dokopy alebo to teda ten malachit nebude.co bude asi pravdepodobnejsie…

    Páči sa mi

  9. Dory vecer Helar este som sa chcela spytat ako posobi kombinacia ruženinu a malachitu. Napr na naramku (mam gulate ruzeninove koraliky) alebo nausniciach -kde je to ucinnejsie nosit a nebudu sa tie kamienky navzajom “bit”? a zmeni sa intenzita “ziarenia”:) kamena ked je noseny ako ulomky v sperkoch, nie ako velke šutríky? Lebo som teraz dostala maniu-vymyslam len tak pre radost a vyrabam kadejake vecicky (aj bižu) z liecivych kamienkov(su fascinujuci material -akoby mali svoj vlastny zivot). No a ulomky su vdacny material-financne menej narocne a kedze ich je vela, rozne farby,odtiene a tvary-podla odstepu…da sa s nimi experimentovat. Len neviem, ci zhluk kamennych “omrviniek” ma to svoje liecive vyzarovanie rovnako silne akoby boli tie omrvinky v jednom vacsom kuse. A ked sa prida kombinacia ineho druhu omrviniek, ci sa ta kamenna sila nejak nekazi.

    Páči sa mi

  10. Aha a ešte je zvláštna kombinácia aduláru a malachitu. Mozu zreagovat tak, ze adulár bude “malachita” cistit a odstranovat z neho blokády? alebo je to blbost? alebo malachit znásobí to dobré co prinesie do duse adulár? Inak toto si len vymýslam na základe popisov jednotlivých kamienkov. Su akoby ako lieky , takze daju sa miesat? :))

    Páči sa mi

  11. Mona,

    každý kameň, aj úlomok, má svoju energiu. Možno je menšia ako pri veľkom šutríku, ale ak kameň nepotrebujete na nejakú konkrétnu boliestku, tak je to vlastne fuk a ak ich dáte vedľa seba viac (napríklad zlomkov na náhrdelník), tak robia presne tú istú službu.

    Ruženín a malachit sa dobre dopĺňajú – malachit je pomerne silný kameň transformácie a niekedy vedie k nepríjemným šokovým zážitkom, kým ruženín tieto hrany obrúsi a do prázdnoty, ktorá vznikne, keď malachit vyhádže z duše balast, naplní lásku k sebe a svetu naokolo.

    Ruženín i malachit najlepšie pôsobia na krku a pri srdci.

    Ak chcete pridať kameň, ktorý by ostatné automaticky čistil, a pritom neznižoval vašu energiu, použite karneol.

    Adulár má podobné pôsobenie ako ruženín – zmäkčuje, vynáša krásu na povrch, vnáša do života záblesky krásy a šťastia. Nebojte sa kamene miešať – robí sa to bežne, ich energie sa nepotierajú, len sa trošku upravujú navzájom (ako u toho malachitu a ruženínu). Dokonca sa vonku predávajú náhrdelníky a opasky na špeciálne problémy, ktoré kombinujú presne tie kamene, ktoré treba.

    Páči sa mi

  12. Dakujem, helar velmi pekne za všetky infošky. A mimochodom táto stránka je super, na iné ani nemusím chodiť, tu je hádam všetko čo komu treba:))))) A ešte aj naviac. Snád každému nejako pomože.

    Páči sa mi

  13. dobry den chcel by som sa spytat . Kupil som malachit pre mamu a pisali ste ze je aj smrtelne jedovaty to akoze kedy ked sa niekde priklada lebo mama ho ma na policke.

    Páči sa mi

  14. Marek,

    malachit je potenciálne jedovatý, ak sa z pije voda, do ktorej bol na dlhšie vložený. Ale inak nie – pokiaľ ho nenadrvíte na prášok a nebudete vdychovať. Proste: šnupať malachit sa neodporúča 😛 … Ale len tak na polici nemôže nikomu uškodiť!

    Páči sa mi

  15. Ahoj Helar!
    Mama mi dnes kupila malachit. ale ja mam este taky kamen ako nahdelnik, ktory sa vola avanturin. nebude vadit ak budu spolu v izbe? A chcem sa spytat, ako som ho teraz drzala asi stvrt hodinu v ruke tak ma zacala pobolievat hlava. Je to zle???

    Páči sa mi

  16. ahoj helar! Este raz ti pisem. Ale nie z toho isteho dôvodu. Ja som znemene raka. Je to preto zle? moze mi ten kamienok nejako uskodit ked ho budem nosit?? chcem sa ta spytat, je to kamen, ked nie je ani na retizke ani nikde, iba kamen, mozem ho nosit spolu so sebou vo vrecku? Ako kamen stastia ci tak nejak? Ja neviem mne je ten kamen taky sympaticky, stale nemozem uverit ze sa doaze rozvorit ked mi ma hrozi nebezpecenstvo. tomu proste neverim. je to naozej tak? a ak je, tak preco je to tak? zaujima ma to a chcem vediet o tom kamienku, teda o malachit co najviec, a ako ho hlavne aj vyuzivat… prosim porad mi. Ma nieco spolocne aj s koncentraciou alebo s niecim podobnym? A keby bol este raz s tym avanturinom, no.. keby boli vedla seba v tesnej blizkosti by sa mohli navzajom rusit, co???

    Páči sa mi

  17. Claudia,

    kameňom nevadí, keď sa musia vedľa seba pomestiť v jednom priestore. (V tomto sú oveľa lepšie ako ľudia 😛 .)

    Ešte som nepočula, že by niekoho z aventurínu bolela hlava… Možno išlo o niečo iné, čo nastalo práve v tom okamihu. Ale radšej to oskúšajte znova – ak vás znova hlava rozbolí, bude to jasný signál, že aventurínu nateraz máte dať pokoj. Na polici nezaškodí, ale nenoste ho priamo na tele.

    Kamene sa bežne nosia vo vrecku, ak sú menšie, nosievajú sa aj v podprsenke (nesmú tlačiť, to by narobili viac škody ako osohu).

    Keď vás kameň priťahuje, môže vám pomôcť. Rozhodne by vám nemal poškodiť (a už vonkoncom nie zelený kameň).

    O malachite som tu už písala, pokiaľ sa nemýlim, takže skúste pozrieť v kapitole Kamene. Na aventurín ešte bude treba chvíľu počkať…

    Páči sa mi

  18. Ten aventurín je parádny. Som zvedavá, čo o nom, Helar tu napíšete. Je sice aj pekny- to hej, ale hlavne som si všimla- vždy ma priťahuje bud v noci alebo ked idem meditovat. A niekedy mam potrebu mat ho u seba aj cez den- ale nie často a maximálne tak den dva. A zásadne vždy sa vtedy ani neviem ako dostanem do vesmíru a ked ho mám u seba cez den počas normálneho fungovania, som nejak zvláštne nastavená- na také mimozemské veci. Vtedy si vždy všímam-aj v správach, médiách, okolo seba také vesmírne alebo planetárne záležitosti, každá informácia počas dna je ako indícia a poukazuje na vesmír, vidím zrazu širokospektrálne a celistvo, rovnaké sú aj vnemy, vtedy cítim, kde som z pohladu univerza a že som všade doma a že “svet je môj” 😀 – ako v tej pesničke od. M. Žbirku :D. …. a cítim pritom hrozný klud ,ako stojatá voda, a všetko naokolo aj rastliny aj suché steblá trávy, budovy, zábradlia, ceruzky , proste každá vec má dušu. A pripadá mi svojim spôsobom vtedy živá a úctyhodná. To som teda zvedavá na ten aventurínový popis, či to býva z neho alebo je to iba náhoda.

    Páči sa mi

  19. Mimoza,

    pozrela som sa len na stručný popis aventurínu (ja k nemu nemám nejaký veľký vzťah) a zistila som, že je to kameň kľudu, pokoja, uvoľnenosti. Pomáha napríklad aj k lepšiemu spánku. Utišuje stracgy a neodbytné myšlienky a ak vás ide kedy-tedy trafiť šľak, je to úžasný kameň na prevenciu! 😛

    Páči sa mi

  20. Krásny deň prajem 🙂

    Chcela by som sa opýtať, či veľmi prekáža kamienku – malachitu, ak ho nosím neustále na krku (napr. počas kúpania v horúcej vode, na plvárni, pri spánku… nerada ho totiž dávam dole) a ako často ho treba nabíjať ak je v šperku, a či si nabíjajú ak kamienky v prsteňoch a náušniciach – ktorými metódami a ako často… a či nevadí ak nosím malachit spolu s červeným korálom…

    Ďakujem veľmi pekne

    ***helar, máte naozaj pekné vedomosti o kamienkoch 🙂 z čoho ich získavate???***

    Páči sa mi

  21. Diana,

    malachit a červený koral môžu pôsobiť problém, ak ste citlivejšia – môžu predráždiť systém, čo sa prejaví tráviacimi ťažkosťami alebo vyrážkami. Ak vám toto nepôsobia, tak nie ste citlivá na pôsobenie koralu. Inak je to veľmi pekná farebná kombinácia, hodne živá a výrazná.

    Ak sa vám malachit nosí dobre, tak ho môžete nosiť stále, ale na plavárni by som ho predsa len skladala, tam je vo vode hodne chemikálií a tie by kameň mohli “odpísať”, alebo by mohli zmeniť jeho vibráciu (nikdy neviete, ktorá látka sa z neho “vyluhuje”).

    Pri dennom nosení by som ho nechávala na noc na mesačnom svite a s nabíjaním by som sa netrápila. Ak ho nosievate aj v noci, tak aspoň raz do týždňa je dobré ho opláchnuť pod vodou a nechať na mesačnom svite cez noc. Ak ho nosíte stále, raz za dva mesiace (alebo po veľkých emocionálnych šokoch) ho treba poriadne vyčistiť – zakopaním do zeme na 24 hodín, vybitím na hematite a nabitím na quartzi (horskom krištáli).

    Ja čistím všetky šperky. Najčastejšie v miske s hematitom a potom nabíjam na kryštálovom zhluku quartzu.

    A k tým vedomostiam: čítam 🙂 a channelujem.

    Páči sa mi

  22. Zdravím všetkých.
    Najnovšie mám náramok-kombinácia tyrkysu a malachitu. Rada by som vedela, aké budú mať pôsobenie spolu ako jeden náramok (tyrkysu je tam o niečo viac ako malachitu). Ako budú spolupracovať a aký výsledok vytvoria.

    Mimo misu: malachit je nadherny kamen. Normalne mam pocit, ked nan pozerám, že ma hypnotizuje. No proste nadhera.
    Papa!!! 😀

    Páči sa mi

  23. Kveta,

    malachit je kameň transformácie, a to niekedy aj dosť prudkej, kým tyrkys pomáha vidieť skryté príčiny a odstrániť ich, ale súčasne pôsobí jemne a povzbudivo. Kým malachit ženie dopredu za zlepšením, tyrkys na tejto ceste nad nami drží ochrannú ruku. Malachit zvyšuje našu aktivitu a tyrkys pre ňu uvoľňuje dodatočnú energiu. Oba sú vynikajúca kombinácia, ak máte pred sebou ťažké obdobie plné zmien. Prihoďte ešte ruženín, aby ste sa necítili na svojej ceste sama, a máte kamenných “troch mušketierov”! 😛

    Páči sa mi

  24. Dakujem za taku stránku, kde je všetko tak pekne rozpísane, presne to teraz potrebujem do školy a na inej stranke ako na tejto som tak dokonalo spracovane informacie nenasla : 🙂 a aj obrazky su pekne

    Páči sa mi

  25. Prosím vás, ako budem na ľudí pôsobiť, keď budem nosiť malachit na vysielacej- pravej- ruke? Ako ma budú vnímať? A čo sa týka mužov: aké týpky to pritiahne- ak vôbec, alebo akým sa budem zdať s tým malachitom zaujímavá? Ďakujem. Majte sa fajn.

    Páči sa mi

  26. Kikirikí,

    malachit je kameň pre silnú a náročnú ženu – vysiela signál, že veci nie sú veľmi jednoduché, že niekedy treba hodne zákrut, aby sa pán dostal k cieľu. Teda bude priťahovať hlavne chlapov-dobyvateľov a chlapov, ktorí majú radi “paničky”.

    Navyše malachit je silne sexuálny kameň čo do vyžarovania. Budete s ním príťažlivá, možno trochu trvdohlavá a rázna a ľudia budú mať pocit, že sa nenecháte zviesť z cesty len tak.

    Páči sa mi

  27. OOO!!! No tak toto je zaujímavé! Kikirikí! 😀 Čakala som zhruba niečo v tom zmysle, že by mal pritiahnuť usadených, solídnych, dobráckych, verných chlápkov- ako sú zhruba býci- kedže je to kamen “býčí” 🙂

    Ale toto je ešte zaujímavejšie 🙂 .
    Helar, ďakujem veľmi pekne za radu. Prajem dobrú noc a nech sa ti naďalej darí v tejto skvelej stánke. Vážne je skvelá. Toľko je tu všeličoho, že neviem, odkiaľ začať. PaPa!

    Páči sa mi

  28. Dobrý večer. Chcem vyjadriť svoje díky za to, existuje táto super stránka plná zaujímavých a podnetných informácií. Aj malachit je výborne spracovaný. Nosím ho skoro denne ako náušničky a naozaj prináša do života akúsi radosť a iskru, zmyselnosť a bezstarostnosť toho mýtického gréckeho Pana (alebo ako sa volal) , ale spojenú so zodpovednosťou za svoj život.
    Chcela by som začať nosiť kameň, ktorý v človeku udržiava, prípadne zvyšuje a podporuje vedomie jednoty s vesmírom. Občas mávam také sklony, ale miznú v každodenných “starostiach”. Čosi sa mi niekedy vynára, ako všeobsažná jednota so všetkým a “všeláska” – je to taký pocit, v takých chvíľach akoby mi každý človek (aj neznámy) bol akýsi známy, aj každá situácia . Neraz, ked to príde, vyvolá mi to nečakane plač (musím si dávať pozor na myseľ, aby sa mi to nestalo v spoločnosti 😀 ). Ale to vtedy neplačem zo žiaľu. Neviem to pomenovať- je to akoby som sa trochu na chvíľu vrátila domov. Ale ten pocit býva prchavý. Chcela by som ho integrovať do seba , udržať ho a zvyknúť si naň (prestať smokliť 😀 ). Je to akoby stav neobmedzených možností, čosi také. Ktorý kamienok dokáže priniesť takéto frekvencie a naladiť na ne človeka? Ďakujem, želám pekný víkend, veselú Veľkú noc a šibi ryby… 😀

    Páči sa mi

  29. B 312,

    normálne by som poradila bustamit alebo larimar, lenže sa dosť zle zháňajú. Skúste však ruženín – ten nás učí mať rád sám seba i iných. V spojení s ametystom (=kameň rozumu) by dokázal pekne skompletovať celú osobnosť.

    Páči sa mi

  30. Dobrý vecer.
    Mila pani Helar. Velmi Vas obdivujem za Vašu prácu a Vaše prispevky su naozaj velmi super. Ja som tuto stranku objavila asi pred mesiacom a odvtedy som na nej casto. Vlastne vela prispievatelov je dost fundovanych a tak som sa neodvazila napisat. Dnes by som ale chcela poprosit o radu. Kupila som si na vystave mineralov dva kamene. Malachit a Fluorit. O malachite som si precitala co s nim, ale neviem co s fluoritom. Nemohli by ste mi prosim niekto poradit? Velmi pekne dakujem

    Páči sa mi

  31. Viera,

    u fluoritu hodne závisí od farby. Ja teraz nestíham, takže ono to potrvá hodne dlho, aj keď fluorit už mám na listine celkom hore… Ale je dosť dobre a bohato rozpracovaný na internete, takže vás poprosím dovtedy si ho vygooglovať – a ja sa polepším…

    Páči sa mi

  32. Ďakujem Vám krásne. Vy sa lepsit nemusite. Ja sa posnazim si ho pohladat.
    Ja som si ho kupila za ucelom zbavit sa blokov z minulosti.Prenasleduju ma priserne a ja neviem ako dalej. Snad sa v tom zorientujem. Este raz dakujem.

    Páči sa mi

  33. Vierka, inak okrem internetu môžem naozaj odporúčať knihu Kameny od A do Z od Judy Hallovej.
    A ešte jedna vec: niekedy je lepšie hľadať si kamienok podľa intuície. Väčšinou nás osloví práve ten, ktorý v danej chvíli potrebujeme. Zistila som, že pre mňa je to lepšia metóda ako nájsť si vlastnosti kameňa a podľa tých kamienok vyberať, keďže niekedy sa mi dané exempláre nepáčia, neoslovujú ma, i keď podľa nájdených vlastností by mali byť pre mňa ideálne.

    Páči sa mi

  34. Ahoj Zuzka, máš pravdu . Ja som to chcela nejak hopom, a mám z toho guláš. Videla som na tej výstave veľa kamenov, najviac ma priťahovali tie do zelena. Uvidím. Už som sa dopracovala k elixíru nepriamov metódou, tak to
    idem praktizovat. Pravdu povediac doteraz som netušila, že kamene maju taku silu .Ďakujem P:S: Myslím, že bude búrka, bežím na balkón nabíjať
    pa

    Páči sa mi

  35. Ahoj Helar, chcela by som sa spýtať, či pri nabíjaní na mesačnom sviete musia byť kamienky tak, aby na ne mesiac aj svietil? lebo na náš balkón momentálne mesiac v noci nesvieti, je na opačnej strane. A či sa kamienky nabijú aj iné dni, nielen keď je spln.
    Ďakujem za odpoveď.

    Páči sa mi

  36. Marta,

    áno 😛 , to je zmysel cviku, aby na ne mesiac svietil… Tým ich čistí a dobíja, ale len veľmi mäkkou energiou, akoby skôr obnovoval pôvodnú vibráciu. Teda potrebujeme mesačný svit, ale nemusí to byť nutne spln. A kameň môže byť aj za sklom, nemusí byť vonku. Takže hocijaké okno, kam svieti mesiac, poslúži na tento účel veľmi dobre.

    Páči sa mi

  37. Bibi,

    malachit je kameň transformácie a používa sa pri procese vnútornej (energetickej) premeny. Ak máte zlú náladu alebo depresiu, je vhodnejší kameň s obsahom lítia, napr. lepidolit, alebo potom Slnešný kameň. Ak by ste na to chceli použiť malachit, museli by ste si ho vopred naprogramovať.

    Páči sa mi

  38. malachitová zeleň ktorá sa vyrába z malachitu je velmi jedovatá…..použivala sa v rybnikarstve po celom svete..proti….kozovcovi..ale niektory to zneuzivali lebo..nedali ryby do karanteny..na 3mesiae…..kym sa malachytka vyprcha…..zo svaloviny..rýb….je totiž karcinogenna..a sposobuje rakovinu krvy a ostatnych organov…..a niektore farmy na slovensku prekracovali 1000nasobky…povolenych mg…..ale co ..to len tak……na okraj veci……tak radsej použivajte…lestene..krištály……a je to fakt vynikajuci a silny kamen…

    Páči sa mi

  39. Helar,mám malachitovu drúzu.polovica je surová a druhá je leštená.zažila som vela zlého a všimla som si ze môj malachit akoby zomieral.v strede je ešte jasný zelený,ale ostatná farba sa stráca,je úplne bledá až mliečna.Napíšte mi prosím ako ho mám zachrániť a oživiť.Nemám hematitovú drť,ale náramok.Mám aj modrý malachit,myslím že azurit je stále krásny.mám pocit akoby ťahal energiu z toho zeleného.je to možné?

    Páči sa mi

  40. Ešte som zbadala,že takto mi stráca farbu aj achátová drúza,ale achátová pyramída nie.Ametyst,citrín nie,tie sú stále rovnaké.Je veľký rozdiel medzi prerezaným kameňom a opracovaným?Menia sa tým ich účinky?

    Páči sa mi

  41. Dobry den,
    moja otazka bude pomerne neobvykla, da sa požit malachit aj u zvieratkách? zverolekar povedal ze psik ma rakovinovy nador na maternici.ďakujem za odpoveď.

    Páči sa mi

  42. Perla,

    áno, neviem, ako to je s priradeniami, ale malachit patrí k “zvieracím” kameňom. Aj jaspisy, smaragd a aventurín. Ten malachit by mal byť umiestnený tak, aby ho havo nemohol lízať. Alebo z neho urobte nepriamou metódou elixír (vodu) a dajte havovi piť.

    Páči sa mi

  43. helar ten malachit som uz mala v tom solnom roztoku spolu s ostatnymi , uz som tu nebola ked si pisala ze ho tam nemam davat 😦 velmi som mu ublizila? na dalsi den som ho mala na slnku spolu s dalsimi akmenmi co mam..a objavili sa na nom take zelene pasiky co predtym nemal.. velmi som to pokazila?

    Páči sa mi

  44. Dobry den,
    som velmi rada, ze pred nedavnom som sa dostala k Vasej uzasnej stranke, lebo ma v poslednej dobe nejak kamienky pritahuju a chcela by som sa im zacat venovat. Som Vam vdacna, ze sa takto delite so svojimi vedomostami aj s ostatnymi. Mala by som na Vas aj jednu otazocku. Pred nedavnom som si kupila naramky unakit, tyrkys a malachit. Nosim ich spolu a este k tomu aj ruzenim privesok hrudi. Vsetky tieto 4 kamienky nosim kazdy den. Vyssie ste spominali ze malachit, tyrkys a ruzenim su taky traja musketieri, tak by som sa chcela spytat, ci k nim zapada aj unakit. Vsetky okrem unakitu som si kupila, lebo ma oslovovali a pritahovali. Unakit som si kupila len tak cez internet a potom co prisli ostatne tak som ho nechcela odlozit aby sa neurazil. 🙂 Len neviem ci je spravne ho nosit. Dakujem. Prajem krasny den :))

    Páči sa mi

  45. Ahojte vsetci…
    Vidim ze tu mate debatu o kamenoch ktore maju rozne ucinky ,, ja mam zase strasnu dilemu z jedneho kamena co som nasla v anglicku na plazi a najviac je zahadny v tom ze ma dve oči cez ktore ma pasiky a zuby,, a este je na nom taka mala biela sosovicka ako keby ,,,a v nej strasne mala hviezdicka ale taka pravidelna ,,lebo som sa pozerala s lupov,, a stale nechapem co to znamena a ci je to vobec mozne aby taky kamen vznikol,,, aj sme ho v skolskom laboratoriu testovali z coho je a ,,, pamatam si ze blede casti su z kremena,, ale ta tmava cast uz neviem,,a profesor tiez nedokazal pochopit ako je to mozne,,, skusim pridat aj fotku az sa to da,, musim najskor zstit ako,,,

    Páči sa mi

  46. Dobry den,
    ja sa chcem spytat, ci je mozne ze by sa malachyt nachadzal na Slovensku v oblasti Kubinskej holy? Nasli sme tam take zelene kamienky, vypadalo to ako rozliata, stuhnuta a rozlamana zelena farba. Mozno je to hlupost…
    Dakujem

    Páči sa mi

  47. dobrý den, dosta som malachit v tvare srdca, čitam ut o jeho uzasných vlastnostiach len sa nejak stracam v tom ako ho vybíjat od zlej energie, rozumiem tomu spravne ze v morskej soli? mam ho tam zahrabat v nejakej nádobe? Nabíjat ho treba na mesačnom svetle?
    Dakujem

    Páči sa mi

  48. Ahojte vsetci…
    Vidim ze tu mate debatu o kamenoch ktore maju rozne ucinky ,, ja mam zase strasnu dilemu z jedneho kamena co som nasla v anglicku na plazi a najviac je zahadny v tom ze ma dve oči cez ktore ma pasiky a zuby,, a este je na nom taka mala biela sosovicka ako keby ,,,a v nej strasne mala hviezdicka ale taka pravidelna ,,lebo som sa pozerala s lupov,, a stale nechapem co to znamena a ci je to vobec mozne aby taky kamen vznikol,,, aj sme ho v skolskom laboratoriu testovali z coho je a ,,, pamatam si ze blede casti su z kremena,, ale ta tmava cast uz neviem,,a profesor tiez nedokazal pochopit ako je to mozne,,,
    pridala som aj link na ktorom je foto kamena,, ak niekto viete poradit budem len rada

    http://pokec.azet.sk/misela4444/fotoalbumy?i9=49529be77e00#/misela4444/fotoalbumy/kamen/ft-331994287?i9=49529be77e00

    Páči sa mi

  49. Dobrý deň
    Chcem sa spýtať či niekto z vás nemal skúsenosti s tým, že by ho malachit popálil…Prikladala som si ho na krk na zlepšenie funkcie štítnej žľazy a nechala som ho tam dlhšie a mala som na krku fliacik akoby ma niečo trochu popálilo a miesto bolo citlivé na dotyk.

    Páči sa mi

  50. Ahojte.
    Keďže Helar nám už pravdepodobne žiadne odpovede nedá, skúsim to ja.
    Perla
    elixír nepriamou metódou: vkladáme kamene nasucho do menšej nádoby, ktorú vložíme do nádoby s vodou. Vibrácia sa prenesie bez priameho kontaktu kameňa s vodou, ktorú budeme používať. Je to vôbec najbezpečnejšia metóda prípravy elixíru, hlavne ak nevieme, či náš kameň nemá nejaké zdraviu škodlivé vlastnosti.
    Nepriama metóda je tiež vhodná, ak potrebujeme vyrobiť elixír z kameňa, ktorý je osadený v kove (napr. prsteň, prívesok).

    Madeline
    Ak cítiš, že ten kameň potrebuješ, tak ho nos. Ale ak nie, tak ho odlož. Kamienok sa “neurazí”. A keď príde čas, že ho budeš potrebovať, sama si na neho spomenieš. Môžeš ho dať napr do vitrínky, odkiaľ sa bude na Teba “pozerať”

    Dada
    To, čo si našla, nie je malachit.
    To sú chemické úlomky (odpad), ktorým sa posýpa chodník a cesta v zime namiesto štrku. Tiež sú krásne… a…máš pravdu- podobajú sa malachitu, ne nemajú s ním nič spoločné.

    Slavka
    No…po dlhom študovaní odporúčam vybiť na hematitovej drti (v nejakej miske, poháriku), potom môžeš aj pod tečúcou vodou…studenou. A nabiť na rannom slniečku, alebo na mesačnom svite. Na noc položíš tanierik na okno a necháš tam malachit dobíjať.

    Páči sa mi

  51. TO MI JE STRASNE LUTO:(((( BUDES NAM TU VSETKYM CHYBAT HELAR:((((
    ZANECHALA SI TU KOPEC SVOJICH SKUSENOSTIA NADHERNEJ PRACE,KTORA POMOHLA MNOHYM Z NAS.DAKUJEME TI ZA VSETKO!!!
    ZAPALUJEM SVIECKU… 😦

    Páči sa mi

  52. valika,
    hematitovu drt predavaju v obchodoch s kamienkami, v sacku, ma asi 10 – 20 dkg, ale vela ludi to robi – tak ako aj ja – hematitovy naramok a plus dalsi naramok, ktory sa mi roztrhal mam v miske a pouzivam na vybitie inych kamenov.

    Páči sa mi

  53. čo robiť, ak malachit stratil svoj lesk a je matný? nosím ho ako prívesok má strieborný punc. Ono je pravdou, že sa človek dosť potí v lete ale čistím ho pravidelne ale i napriek tomu, je bez lesku. Je to normálne? ďakujem.

    Páči sa mi

  54. Malachit je snad nejpodivnejsi kamen, co znam – hrozne se mi libi, fascinuje me, chci ho nosit a citit se s nim fajn… ale hrozne se mnou mava. Protivne nalady, podrazdenost, nepekny veci. Nevim, mozna je kamen jen “obeti” toho, ze si ho z nejakeho duvodu vybiram ve spatnych naladach.. prijde mi zbabely a divny tvrdit “dela to se mnou kamen”. A presto me porad tahne a nuti me najit k sobe cestu (?). Dneska jsem si koupila dva hezke, jeden z nich je s chryzokolem a pusobi na me uplne jinak nez ty, ktere mam. Snad mi tu cestu najit pomuze. 🙂

    Páči sa mi

    • Elis, nalaď sa na to, že si ideš kúpiť svoj kameň – ten čo teraz potrebuješ. Nič iné neočakávaj, na nič iné sa nesústreď. Potom vstúp do obchodu, zatvor oči, ešte raz si jasne povedz, čo chceš a potom sa rozhliadni a kúp si prvý kameň, ktorý ti padne do oka. Nespochybňuj nič, ale môžeš si nechať porozprávať o kamienku viac, resp. doma si potom na nete nájsť o ňom čo najviac informácií. Nos ho so sebou, spávaj s ním. Čisti ho a staraj sa oňho. Vnímaj, ako sa k tebe prihovára. Ak chceš, daj potom vedieť, čo sa zmenilo, resp. čo ťa zaujalo 🙂

      Páči sa mi

      • Kameň nestráca silu, len sa mení štruktúrne (farba, poréznosť a pod.). To je preň “trauma” a je dobré ho z nej dostať – buď vystavením mesačnému svitu cez noc, alebo zakopaním do zeme na 24 hodín. Nie do kvetináča, ale do voľnej prírody (=napojenie na zvyšok sveta).

        Prípadne, ak nie je vidno Mesiac a nemáme k dispozícii záhradu, tak na papier napísať “vyhojujem traumu” a nechať malachit 2-3 dni na papieri (alebo v papieri). Prípadne ak máš quartzovú/ametystovú drúzu, tak asi týždeň nechať na nej.

        Páči sa mi

Povedz svoj názor