Päť Tibeťanov

Päť Tibeťanov je súbor piatich (šiestich) cvičení na pozdvihnutie energetickej úrovne organizmu. Výborne funguje pri vekom podmienenej degenerácii organizmu, ale nie je vhodný ako jediné cvičenie pre účely nahromadenia bosoráckej energie – takže tí, kto chcete bosorovať, máte Päť Tibeťanov ako vhodný základ, ale budete potrebovať ešte nejaké iné cvičenie. Postupom času ich tu nájdete hodne.

Hore je v zátvorke uvedené, že pôvodný súbor bol rozšírený o šieste cvičenie. V tomto štádiu sebarozvoja nie je vhodné robiť toto cvičenie, takže ho uvediem až ako súčasť Cesty mágie.

Obrázky som vzala z knihy Petra Keldera.

Poznámka: Vrelo odporúčam robiť Tibeťanov denne – ododneška až do konca vašich dní! Nie je podstatné, koľko cvikov z daného typu cvičenia urobíte. Ja som začínala s tromi, ale aj dva alebo jeden sú pre začiatok v poriadku, hlavná vec, nech sa energia rozhýbe. Dôležité je, aby ste podľa možností robili plnú zostavu. Ak to nedokážete (po chemoterapii som mala problémy), tak vynechajte jedno-dve cvičenia, ale keď si telo na záťaž zvykne, robte aspoň jedenkrát každé cvičenie!

Je rozumné cvičiť so zavretými očami a v myšlienkach si hovoriť, čo práve robíte (podľa nadpisov, ktoré som uviedla pri jednotlivých cvičeniach). Ak môžete, majte počas cvičenia i pri oddychovaní medzi cvikmi opretú špičku jazyka o stred horného podnebia. Je možné, že budete cítiť, ako vám jazyk vibruje, keď ním bude pretekať energia.

Prvé cvičenie: Rozprúdime zatuchlú energiu

Prvé cvičenie je otáčanie. Už samotné toto cvičenie v nás vyvoláva príjemný pocit, pretože rýchle otáčanie sa pomáha telu očistiť od negatívnych energií. Väčšina ľudí je “zajatcami” svojho emocionálneho tela, ktoré v našom energetickom poli hromadí pozostatky starých poranení a túžby po pomste. Točenie zrýchľuje vibráciu našej aury a automaticky pozdvihuje vedomie do vyšších rovín. Mizne nehybnosť spôsobovaná depresiou a nerozhodnosťou a zvyšuje sa naša úroveň energie.

Postavíme sa vzpriamene, ruky rozpažíme a začneme sa otáčať okolo svojej osi. Otáčame sa v smere hodinových ručičiek (muži i ženy rovnako).

Spočiatku sa otáčame len dovtedy, kým sa nám nezačne točiť hlava. Neskôr počet otočení zvyšujeme, ale netočíme sa viackrát než dvanásť- alebo dvadsaťjednakrát.

Mne sa proti točeniu hlavy osvedčilo otáčať sa so zatvorenými očami. Keď sa otočím potrebný počet krát, zastavím sa a s rukami ešte stále rozpaženými a očami ešte stále zatvorenými čakám, až prejde závrať. Až potom dám ruky dole a otvorím oči.

Druhé cvičenie: Zobúdzame brušný kotlík

Druhé cvičenie aktivuje zadnú časť malého energetického okruhu.

Ľahneme si na zem na chrbát. Ruky položíme rovno pozdĺž tela, dlaňami nadol, prsty sú jeden vedľa druhého (t.j. neroztiahnuté). Potom súčasne zdvihneme hlavu, až sa bradou oprieme o hruď, a zdvihneme nohy do zvislej polohy. Pokiaľ je to možné, máme nohy celkom rovné, kolená nepokrčené. (Pokiaľ to možné nie je, začíname s pokrčenými kolenami a keď si telo na tento cvik zvykne, nohy začneme narovnávať.) Nakoniec hlavu i nohy položíme späť na zem a uvoľníme všetky svaly.

5t2.jpg

Chrbát zostáva po celý čas položený napevno na zemi. Pri zdvíhaní hlavy a nôh sa nadychujeme, pri ich ukladaní vydychujeme.

Dôležitý je rytmus napínania a uvoľňovania svalov, ktorý “masíruje” zadnú energetickú dráhu.

Tretie cvičenie: Otvárame srdce svetu

Tretie cvičenie aktivuje prednú časť malého energetického okruhu a uzatvára celý malý energetický okruh. Cvičíme ho bezprostredne po druhom. Kľačíme na zemi, trup je vzpriamený, opierame sa o prsty na nohách. Je lepšie, keď kolená nemáme celkom pri sebe, inak môžeme stratiť rovnováhu. Ja mávam kolená obvykle na šírku ramien.

Ruky spustíme pozdĺž tela, dlaňami ich oprieme pevne pod zadkom. Pozeráme dopredu.

Skloníme hlavu na hruď a oprieme sa bradou čo najnižšie. Potom hlavu zakloníme dozadu a trochu sa prehneme v krížoch, pričom rukami sa podopierame. Pritom sa zhlboka nadýchneme.

5t3.jpg

Potom sa pomaly vrátime do pôvodnej pozície a bradu oprieme o hruď. Pritom vydýchneme.

Zakláňame sa len tak ďaleko, aby to nebolo bolestivé.

Štvrté cvičenie: Napĺňame “brušný kotlík”

Pri tomto cvičení pumpujeme energiu do “brušného kotlíka”, tan-tienu. To je naše skladisko energie, z ktorého čerpáma pri strese, chorobe, ale aj pri bosorovaní. Keď je kotlík dobre naplnený, sme zdraví a máme dostatok energie na to, aby sme bosorovaním telo neoslabili.

Sadneme si na zem s nohami narovnanými, chodidlá sú vzdialené asi na šírku ramien. Chrbát máme vyrovnaný, ruky položíme popri tele dlaňami na zem. Pozeráme dopredu.

Potom bradu pritiahneme k hrudi, zhlboka sa nadýchneme a začneme zdvíhať trup zo zeme, až urobíme “most”, ktorý je rovnobežný so zemou. Ruky a lýtka sú kolmo na zem. Na okamih napneme všetky svaly, ale neprestaneme dýchať. Nakoniec sa vrátime do východiskovej pozície a všetky svaly uvoľníme a trochu si oddýchneme, než urobíme nový “most”.

5t4.jpg

Pre mňa je toto najťažšie cvičenie (a rada ho flákam). Nič sa nedeje, ak ho urobíme len párkrát – ale urobme ho, pokiaľ vládzeme.

Piate cvičenie: Nútime energiu obiehať

Posledné cvičenie nám prepojí prednú a zadnú energetickú dráhu tak, že núti energiu obiehať po oboch. Súčasne aktivuje dve malé čakry v chodidlách (“Bublajúce žriedla”), ktoré odvádzajú ťažkú energiu z tela do zeme a ťahajú zo Zeme do tela mäkkú, expanzívnu jinovú energiu, ktorá nás napája na Univerzálnu Energiu a nabíja naše spodné čakry.

Položíme sa na brucho na zem. Vzoprieme sa na ruky, nohy máme od seba aspoň na šírku ramien a opierame sa o prsty na nohách. Nohy máme narovnané.

Trochu sa prehneme, až nám telo visí nadol. Pritom zakloníme hlavu. Vydýchneme.

Potom začneme zdvíhať telo do “striešky” a pritom sa zhlboka nadýchneme. Bradu pritom pritlačíme k hrudi. Nakoniec sa vrátime do pôvodnej polohy a pritom vydýchneme.

5t5.jpg

No a ešte som našla video, kde sú Tibeťania predvedení v pohybe – len prosím, tú rýchlosť si upravte vlastnú – pomalšie cviky s plnou koncentráciou sú lepšie ako rýchle “odverklíkovanie” – jediná výnimka je prvý, vírivý cvik, ktorý je na videu príliš pomalý na to, aby vyvolal potrebný efekt:

Tak, to by bolo k Tibeťanom zatiaľ všetko.

47 thoughts on “Päť Tibeťanov

  1. Prosím Vás ja tancujem a učili sme sa že keď sa točíme tak aby sa nám nekrútila hlava mame sa stale pozerat na jeden bod a ked hlavu musíme otočit tak ju rychlo otočíme ale znova sa pozriem na ten bod stále si ho zrakom držím. Môžem sa tak točiť????

    Páči sa mi

  2. Ellie,

    Päť Tibeťanov rozhodne nepatrí k veciam s rýchlym účinkom. Skutočné účinky vidno až po roku-dvoch a čím dlhšie cviky robíte, tým viac sa vaša kondícia (fyzická i energetická) zlepšuje. Najlepšie to funguje, keď sa to robí denne.

    Páči sa mi

  3. jednoducho good !!!!!!!!!!!!!!!!! a co dodat????????????? jedine . a bude tu aj neco o energetickych gulach? vite je to o bosorakoch a oni zvicajne chcu moc a preto by ste mohli dat jednoduchy navod na tvorenie energetickych gul.diki

    Páči sa mi

  4. noo toto je vyborne cvicenie ,robim ho uz skoro pol roka ,ale teraz som na mesiac prestala ,,kvoli nedostatku casu ,a teraz som sa k tomu opat vraila..je to to naj co som kedy robila…:) odporucam kazdemu:)) ..aa este co sa tej magie tyka,tak rada s kymkolvek o tom pokecam moje icq je 380-191-303 -..mozte aj na mail pisat:)

    Páči sa mi

  5. Vlk,

    hocikoľko až 21-krát. Viac vraj môže byť škodlivé. Ale ak chcete dávku zvyšovať, nikto nepovedal nič proti 21x viackrát denne 😛 …

    Sasuke,

    na také veci, ako popisujete, nie sú čakry. Na to je mágia – a obávam sa, že príliš vysoká!

    Páči sa mi

  6. Ďakujem Helar.. už sa teším 🙂 idem začať 🙂 a dúfam, že až do konca dní… ale len neviem ako by som mal postupovať… či mám najprv nejaký čas venovať éterickému dvojníkovi a až potom sa pustiť do Tibeťanov, či najprv vyčistiť čakry a nájsť svoje vnútorné zvieratká (inak sa mi zdá, že v sakrálnej mám delfína… no mám velmi dobrú predstavivosť a niesom si istý či to nieje iba moja predstava.. ale ked som ho videl plávať a skákať po mory tak som sa začal smiať ale tak moc… :))) a je možné že mám v srdcovej vílu?? lebo to nieje zviera…)

    Páči sa mi

  7. Vlk,

    myslím, že je jedno, aký postup zvolíte, ale ja by som možno začala čistením čakier, teda osobným totemom. Keď si vyvážite čakry, budú Tibeťania lepšie fungovať, ale môžete ich robiť oboje súčasne, pretože Tibeťania sú zameraní na oťivenie meridiánov v tele a meridiány sú len sprostredkovane spojené s čakrami.

    Aj práca s čakrami aj Tibeťania vám pomáhajú formovať svojho éterického dvojníka. Navyšek tomu patrí aj bosorácke snívanie, zbavenie sa emocionálnych reakcií na podnety a trénovanie intuície.

    Pri zvieratkách si neklaďte otázku, či si to nenamýšľate – takýmto spôsobom dokáže človek zabiť aj tú najvýkonnejšiu intuíciu 😛 … Dôverujte si. Ak si niektoré zviera namýšľate, postupom času sa vám tam ukáže skutočné zviera, takže chybu neurobíte.

    Nie všetko potrebujú byť “zvieratá”. Každý obyvateľ čakry pre nás symbolizuje niečo. Zvieratá sú dosť univerzálne symboly, ale môže sa stať, že práve my spájame danú vec s celkom nezvieracím symbolom. U vás je to víla. Podvedomie vám ju tam dosadilo, pretože pre vás predstavuje niečo konkrétne, nejakú vlastnosť – možno nehu, krehkosť, zraniteľnosť, dobrotu, krásu, ktorej sa neodvážite dotýkať, alebo celkom jednoducho ženský prvok vo vašej povahe… Spýtajte sa jej, odpoveď vám dá sama.

    Páči sa mi

  8. ahoj Helar…cvičím Tibeťanov. Než som sa vydal po tejto ceste, dosť intenzívne osm posilňoval, a teda tieto cviky mi neprídu až tak náročné… no aj tak… ked by som ich chcel robiť nejako rýchlejšie tak to cítim že je to väčšia námaha, ako keby som cvičil pomalšie no aj tak mi to nejako nevadí pretože som si na to zvykol… no neviem či by som nemal radšej pomalšie, aby som to tak akože mohol viac precítiť alebo čo… vieš že vždy medzi každým zopakovaním cviku nejkú pauzu alebo tak.. lebo mne ich netreba teda po fyzickej stránke je to v pohode… lenže toto necvičíme kvôli fyzickému telu ale skôr tomu energetickému tak neviem… ale teda necvičím to nejako ultra rýchlo 🙂 tak mne to príde normálne, ale neviem či by som pri tom nemal alebo mal niečo cítiť a tak…

    Páči sa mi

  9. Vlk,

    u Tibeťanov nehrá rýchlosť žiadnu úlohu – treba ich robiť poriadne. A v jednom “sedení” nie viac ako 21-krát. (Teda, neviem prečo práve 21… Až tak ďaleko som sa v živote nedostala!)

    Páči sa mi

  10. mam otazku..možem tibetanov cvičit aj ked si neviem vyčistit čakry ani nič?to mi robi len občas ina osobka.ale bude to mat pre moju osobku dobry vplyv aj bez toho?

    Páči sa mi

  11. Sandrita,

    áno, Tibeťanov môžete cvičiť nezávisle od toho, či máte čakry odblokované alebo nie. Oni postupne budú tie čakry sami odblokovávať, ale ide to dosť pomaly.

    Páči sa mi

  12. MAM NIEKOLKO OTAZOK ALE PODME PEKNE POPORIADKU….
    PRVY CVIK —OTACANIE PISE SA ZE MAX. 21 KRAT MNE SA NETOCI HLAVA AJ KED SPRAVIM 100 KRAT…2 CVICENIE —SU TO TZV. DICKERSONOVE BRUSAKY ROBIM ICH DENNE 300 BEZ PROBLEMOV AKO ICH TEDA MAM PREZIVAT KED UZ SU PRE MNA JEDNODUCHOSTOU…3 CVICENIE PRESKOCIM PRE MNA JE TO VLASTNE NOVINKA ALE TO 4 CVICENIE TEN MOSTIK SOM ROBIEVAL NA TRENINGOCH 20 MIN. KOLKO MAM ROBIT PRI TOMTO? KOLKO SA ZVYKNE ROBIEVAT??? A TO 5 CVICENIE SOM ROBIL NA TRENINGU DRUHOM A SICE PO BRUSAKOCH VZDY SME SA NATAHOVALI TYMTO SPOSOBOM 2 MINUTY KOLKO TO MAM ROBIT ???…A CI SA MI TO OPLATI VOBEC KED SOM TIETO CVIKY (VYNIMKOU 4 CVIKU) ROBIL NEPRETRZITE CI MA NEJAKY ZMYSEL PROSIM ODPOVEDZTE KTO VIE…DAKUJEM

    Páči sa mi

  13. Tomas,
    myslím, že Tibeťania sa od tréningu líšia dýchaním. Napr. pri 2. Tibeťanovi pri dvíhaní nôh a hlavy máš nádych, pri tréningu je to výdych, či nie? Ak si prečítaš knižku o Tibeťanoch, tam kladú veľký dôraz na dýchanie. A na rozdiel od tréningu by sa mali cvičiť pomalšie, niečo ako joga. Tých 21 opakovaní odôvodňujú tým, že to na fungovanie čakier pre bežného smrteľníka stačí, tí, čo majú vyššie ciele, si môžu pridať ďalších 21 opakovaní napr. večer. A tí, čo chcú byť supermuži/ženy by mali cvičiť ešte 6. Tibeťana. To mám z tej knihy, nie z mojej hlavy.

    Páči sa mi

  14. Hanka

    aha no ja som skúšal to druhé cvičenie ešte predtým než som si prečítal tento článok a skúšal som nádých pri dvihaní nôh aj výdych pri dvíhani nôh a podla mňa je to tažšie ked je výdych pri dvihaní lebo vtedy viacej okysličujes brušný sval tym padom viacej kyseliny mliečnej do nej vojde v konečnom dôsledku to aj viacej pali. A ktej rýchlosti robim ich pomaly s vystretými nohami . Skúšal som aj tak že som mal ruky položene vedľa hlavy aj tak to je dosť bolestivé.

    Páči sa mi

  15. Tomas,
    to víš, duchovná cesta nie je žiadna hračka. Pri dvojke aj tak majú byť ruky vedľa tela. Pre povzbudenie – môj otec to začal cvičiť pred 7 mesiacmi a začali mu rásť už vypadané vlasy a aj sa mu zafarbujú šediny.

    Páči sa mi

  16. Tomas
    Tu ide o to dýchanie, tak ako písala Hanka, je jedno koľko toho spravíš, pri tréningu nedýchaš v intervaloch, ide o toto, že sa nadýchneš keď sa predkloníš a vydýchneš, keď prejdeš do normálnej polohy. Problémom je to, že si zrejme športovec, ak chceš športovať, tak ale nie v tomto, zbytočne si spravíš zle, ide tu o to, že sa nenamáhaš, ale organizmu prospievaš, šport už nie je to čo býval a zabúda sa na dýchanie. Tých počet cvikov je normálnych ak správne dýchaš, ide tu o okysličenie a prekysličenie mozgu a všetkých orgánov a nie o to spraviť to a rýchlo.

    Hanka
    je zaujímavé, čo píšeš, skvelé pozitívne účinky, ktoré nedokáže priniesť šport, ale jóga a podobné cviky so správnych dýchaním.

    Páči sa mi

  17. To všetko beriem no pri športovaní ten druhý cvik sa dýcha tak ako si myslite nádych ked sa predkloníš a výdych ked sa vraciaš do pôvodnej polohy lenže ide o to že ja som to robil tak ako tu teda nádych v predklone výdych v pokoji, preto vám tu toľko píšem lebo hovorím že dýcham presne tak isto a robím toho habadej ale ja som nevedel že dajaký piati tibetania vôbec sú a robieval som ich 4x 25 ráno 4x 25 poobede a 4x 25 večer.

    Páči sa mi

  18. Prosim Vas ako je to s energetickymi cviceniami, vratane 5 tibetanov, pri chorobe alebo napr. po orgazme? Uz som sa viackrat stretol s tym, ze by sa vtedy nemali robit, aj ked intuitivne by som to ocakaval praqve vtedy…dakujem

    Páči sa mi

  19. ahojte, mal niekto z vas problemy s bolestou krizou po cvicenie? ja ich cvicim uz asi no hadam aj 4-5 mesiacov to bude a zo tri mesiace ma dost bolia krize. bud sa prepinam, ale nezda sa mi, lebo inak mam kondicku v pohode…

    Páči sa mi

  20. Práve čítam knihu Päť Tibeťanov od Christophera S. Kilhama a on píše aj o dýchacom cvičení medzi cvikmi a píše že je to podstatná časť. Neviem, ja to cvičím aj s tým a nie je to nič dlhé, sú to len dva nádychy po každom tibeťanovi, napíšem to presne: “Prestávkový dych: Toto cvičenie príde k slovu iba dvakrát za sebou, po každom z Piatich Tibeťanov. Precvičujte ho niekoľko minút (ešte len samostatne) pretože je dôležitou súčasťou cvičenia. Postavte sa vzpriamene, chodidlá sú rovnobežné, ruky vbok. Nadýchnite sa dlho a zhlboka nosom. Vydýchnite ústami, s perami zošpúlenými do písmena O.”
    A ešte sa chcem spytať na “šiesteho Tibeťana” pretože toho som v tej knihe našiel tiež ale nie je tam žiadna zmienka o tom že by bol nejak nebezpečný a ani jeho účinky by také nemali byť takže asi mám iného šiesteho ako písala Helar, neviem, nechcem ho sem opisovať aby som nejako neuškodil, len poviem že podľa autora je:”doplnkom k Piatim Tibeťanom. Jeho cieľom je zabrániť vyčerpávaniu životnej energie stratou sexuálnych tekutín. Tibeťania odporúčali tento cvik osobám žijúcim v celibáte, aby mohli ovládať svoje sexuálne túžby, preniesli sexuálnu energiu nahor chrbticou a zmenili ju na duchovnú silu… Pre väčšinu z nás, ktorí sme sexuálne aktívni, dávam tento cvik do pozornosti preto, že je dôležitý pri posilňovaní pohlavných žliaz a podporuje sexuálnu aktivitu. Tento cvik pôsobí blahodarne na každého, či už žije v celibáte alebo nie”. Tak neviem čo si o tom mám myslieť, ja som ho civčil len raz a nezdá sa mi nebezpečný. Ak mi dovolíte, môžem ho tu aj opísať len najskôr chcem súhlas že môžem :).

    Páči sa mi

  21. Nie je to nič dlhé, práveže je to veľmi jednoduché: “Šiesty Tibeťan: Postavte sa vzpriamene s rukami vbok a chodidlami vzdialenými asi 10 cm. V tejto polohe sa pomaly a zhlboka nadýchnite nosom. Potom vydýchnite cez ústa, s perami zošpúlenými do tvaru písmena O. Pri výdychu sa predkloňte a oprite rukami o kolená. V predklone vytlačte posledné zvyšky vzduchu a zároveň vtiahnite brucho. So zadržaným dychom a vtiahnutým bruchom sa vráťte do vzpriamenej polohy s rukami vbok. Na niekoľko sekúnd zadržte dych. Potom sa pomaly, dlho a zhlboka nadýchnite a uvoľnite. Cvik zopakujte najviac trikrát. Ukončite v stoji s rukami vbok. Spravte dva plné, hlboké dychy (nadýchnite sa nosom a vydýchnite cez ústa, s perami zošpúlenými do tvaru písmena O).

    Páči sa mi

  22. ahoj:)..tuto som citala…ze sa pisalo..ze z tibetanov..skoro tak ysledky nevidno…no ja som zasa pocula,ze sa vraj z tibetanov rychlo chudne..je to pravda?

    Páči sa mi

  23. ryuuga,
    šiesty tibeťan nieje nijako nebezpečný. Ja ho cvičím už dosť dlho, a nič zlé sa mi nestalo. Práve naopak. Príjemne to človeka energicky “zdvihne” a osvieži.

    Inak o tých nádychoch by si mohol napísať viac, ja som o tom ešte nepočul.

    Páči sa mi

  24. Hej hej, ten šiesty nemôže byť nebezpečný. Autor by ho tam v tom prípade nedával a ako doplnok na záver je fajn :).
    Ten prestávkový dych, k nemu samotnému tam bol len ten odstavček čo som napísal vyššie, ale autor tam dýchanie dosť zdôrazňoval. Je tam o dýchaní celá kapitola a hovorí o cvičení pránájány (ktoré osobne vôbec nepoznám). Ale cvičenia sú tam len tri a to na ten prestávkový dych, a potom normálny a dlhý, hlboký dych. Pri všetkých dychoch ide o to dýchať do brucha. Ja som sa s tým prvýkrát stretol pri relaxácii (nájdeš na minigrimi, malo by to byť nikde v príprave na telekinézu). Tie dve cvičenia som až tak nerobil keďže predtým už som robil meditácie aj žamžung kde sa do brucha dýchalo takže som na to zvyknutý. Ak chcete môžem sem tie cvičenia aj s predhovorom (teda celú kapitolu 🙂 ) prepísať, ja som sa im moc nevenoval aj pre mňa bol nový ten prestávkový dych, autor k tomu nič konkrétne nenapísal tak som to pochopil ako takú pauzu medzi cvićeniami aby to nebolo všetko radom za sebou. Písal ale že je to “podstatná časť cvičenia”.

    Páči sa mi

  25. Ešte s tým chudnutím, ja tibeťanov chápem ako dlhodobejšiu záležitosť, teda keď to cvičíš dlhšie, tie zmeny sa objavia aj vnútri aj vonku, ale s rýchlim chudnutím neviem povedať. Podľa mňa je to skôr o energii, vitalite a vyrovnávaní čakier ako o chudnutí, ale to je len môj názor.

    Páči sa mi

  26. Ahojte,
    o 5 Tibeťanoch som prvý krát počula asi pred tromi mesiacmi. Mám problémy s krížami, posunutú platničku a niektorí ľudia mi radili cvičiť 5 Tibaťanov. Chcela by som sa spýtať, či pri mojich zdrav.problémoch ich ozaj môžem cvičiť alebo nie, nakoľko sa tam dosť naťahujú svaly a nerada by som si ublížila.
    Ešte by som sa chcela spýtať, kde zoženiem presnejšie info o cvičení tibeťanov, mám z netu posťahovaný postup, video, ale vy tu spomínate aj tie medzi dýchania…a o tých nemám žiadny podklady. Ďakujem.

    Páči sa mi

  27. Zdravim,
    prvykrat som zacala cvicit 5 T pred 15 rokmi,vtedy som sa po 2. dietati chcela dostat do formy. A vyslo to citila som sa naozaj plna energie. Potom som vsak znova velmi rychlo otehotnela a islo to so mnou dole vodou.Dnes mam 4 deti, pribrala som a to velmi,uz som si pripadala stara ,sekalo ma v krizoch a pod lopatkou,tak som si povedala dost,musim zo sebou nieco robit! Spomenula som si na 5T,cvici so mnou aj 14 rocna dcera. cvicim asi 4 mesiace,sice som zatial neschudla,ale citim sa ovela lepsie.Ozila som,uz sa necitim tak unavena,vratila som sa k starym zaujmom-patri sem aj duchovny rozvoj. Zacala som sa aj o seba samu viac starat.Tak fyzicke cvicenie vedie aj k psychickemu zlepseniu,mam to vyskusane a naozaj to funguje,vsetkym odporucam

    Páči sa mi

  28. Samba,
    tie medzidýchania som zatiaľ objavil len ja v knihe od Christophera Kilhama (Päť Tibeťanov), tiež neviem prečo sa o nich nikde inde nepíše..Ale myslím že všetko podstatné z tej knihy čo v článku spomenuté nebolo som už napísal sem. Myslím že ako taká “pauza” medzi cvikmi sú fajn a aj Kilham hovoril že sú dôležité, tak ja to cvičím aj s tým a hneď som to napísal aj sem :). Na postupe sa mení len to, že po každom tibeťanovi sa postavíš a dvakrát sa nadýchneš-tak ako to popisujem vyššie. Nič ťažkého :). Všetko by malo byť napísané v tých komentoch odo mňa vyššie.
    S tými zdravotnými problémami neviem poradiť, to by vedela asi skôr Helar alebo niekto kto je v tom skúsenejší ako ja :).

    Páči sa mi

  29. 5Tibeťanov odporúčam každému, mám osobné skúsenosti .
    jedného času som mala úraz, nemohla som cvičiť
    ale postupne som sa k 5T vrátila , cvičím opäť
    a je to vidieť a hlavne cítiť .

    Páči sa mi

  30. Ďakujem za odpoveď :-))
    Mne ide hlavne o tom, že niektoré z tých cvikov sú dosť náročné a preto sa bojím kvôli platničke s tým začať, neviem čo mám robiť :((
    Ale keď vidím na videu tých starších ľudí ako to cvičia s ľahkosťou, normálne sa cítim ako drevo :))) a mám pochybnosti, či ja všetky cviky zvládnem ….

    Páči sa mi

  31. 5 Tibeťanoch robím 10 mesiacov presne podľa knihy Christophera Kilhama (Päť Tibeťanov) každé ráno ale zatiaľ sú moje poznatky asi také , že mi vôbec nechýba káva ale zvýšil sa mi krvný tlak tak neviem čo mu to pripísať má ešte niekto také skúsenosti ? lebo každý popisuje ako mu je fajn.

    Páči sa mi

  32. Piatich Tibeťanov cvičím s väčšími aj menšími prestávkami už takmer osem rokov. To, že majú na ľudský organizmus priaznivý účinok môžem potvrdiť práve vďaka tým prestávkam, kedy kvôli rôznym výhovorkám cvičenie zanedbávam. Nielenže sa mi cvičením vracia životná energia, ale aj fyzické problémy ustupujú. Vrátane príšerných bolestí dvoch vyskočených platničiek.
    Chcela by som poradiť jednu, na prvý pohľad banálnu, vec.
    Pri prevádzaní prvého Tibeťana obráťte ľavú ruku dlaňou nahor a pravú dlaňou nadol. Myslím, že ide o prúdenie energie, akýsi energetický oblúk, ktorý sa zabezpečí polarizáciou rúk .

    Páči sa mi

  33. Ahojte chcela by som sa spýtať či musí byť rovnaký počet každého cviku. Mám problém s prvým, pri otáčaní mi zostáva zle aj keď sa zameriam na nejaký bod a to robím len 5 krát. Tak by som rada vedela či môžem zostať pri piatich a ďalšie cviky robiť napríklad 15 krát ak hej tak to budem strašne rada. Pomáha mi to pri bolestiach chrbta keď si zacvičím každý deň tak ma nebolí 🙂

    Páči sa mi

    • Nemusí. Cviky treba robiť toľko, kým je to pre človeka únosné. Hlavne ten prvý býva problematický – tak ho rob menej. Ak ti tie ostatné sedia, rob ich toľko, koľko treba, a toho jedného proste rob menej – ale nevynechaj ho. Postupom času si naň telo zvykne.

      Páči sa mi

  34. No teda, už dlhšiu dobu cvičím jógu a ani som netušila že popri tom cvičím aj piatich tibeťanov. Len to poradie mám nejako rozhádzané 🙂 . Tak počnúc dnešným dňom si pridávam tibeťanov ako osobitné cvičenie.

    Páči sa mi

  35. práveže ten chlapík sa na prvom cviku v tom videu točí prirýchlo a sama hovoríš že sa máme točiť len tak rýchlo aby sa nám netočila hlava. ja , ked ho niekedy robím po ránu tak tiež musím robiť opatrne, kedže je ráno aj človek nalačno a jedna otáčka za 3 sekundy a niekedy aj za 4 sekundy úplne stačí.aj tak za pol minúty je po prrvom cviku a prečo si nenechať naňho viac času, lebo popretáčanie energie v našom tele na pravotočivú zaberie určitý čas a učité psychické úsilie. a chcem sa spýtať, v niektorých literatúrach je pri prvom cviku človek oboma dlaňami dole a dokonca v niektorých návodoch som videl že otáčať sa môžeme aj dolava, v dalsom navode sa robi tento cvik ako druhy (a druhy sa robi ako prvy) , bolo to v knihe ktoru mala mama už asi 20 rokov v poličke. podla mňa mí byť prvé točenie sa. to je jasné. ale tie smery a ruky otočené, hm. viem že máš kvalitné info a pracuješ aj podľa svojej intuície len teda, či si sa stretla aj s takýmito inými verziami prvého tibetana. podla mna je prvý veľmi doležitý a tak niekde sa naschál zobrazuje inak aby mali v tom ludia guláš ( podobne ako v aktivácii merbaby, ten návod) . čo si teda o tom myslíš?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor