Veda, viera a ezoterika

Obávam sa, že ezoterika je tŕň v päte vedy i náboženstva súčasne.

Veda má vlastne k ezoterickým názorom len jedinú maličkú výhradu – považuje ich za nezmysel. Ezoterický svet totiž začnete vnímať až vtedy, keď uveríte, že existuje. Najprv niekde pochytíte nejaké abstraktné princípy a začínate hľadať ich dôkazy, a až potom niečo zažijete – nie nutne v merateľnej, podchytiteľnej a vyhodnotiteľnej podobe. V tomto bode môžete k ezoterickému vnímaniu ešte stále pristupovať ako k duševnej poruche – alebo ako k alternatívnej realite.

Pre vedu alternatívna realita neexistuje. Veda je tak upnutá na merateľnosť, opakovateľnosť, vyhodnotiteľnosť a popísateľnosť, že je predurčená na to, aby merala, opakovala, vyhodnocovala a popisovala len ten svet, ktorý dokáže pomocou svojich prístrojov a teórií pochytiť. Preto je obmedzená predovšetkým na vysokohustú časť sveta – to, čo vidíme, ňucháme, chytáme, chutnáme a počujeme. A aj tak sa mnohé dnes bežné a vedecky nespochybniteľné veci pravdepodobne opierali v prvopočiatku o vieru: niekto musel na začiatku uveriť, že existuje vzduch, aby sme ho dnes vedeli merať.

Kým teda nejaký vedec na vlastnej koži nezažije niečo ezoterické, bude ezoteriku považovať za nezmysel. A keď to zažije a začne o tom hovoriť, budú ho jeho kolegovia považovať za blázna alebo šarlatána. Je riskantné v dnešnom racionalistickom svete hovoriť otvorene o mystických zážitkoch. Moje odporúčanie pre drakov je – nechajte si to pre seba. Ja už som prišla takto o pár známych: keď zistili môj svetonázor, zľakli sa a začali sa mi vyhýbať. Smola. Pre koho však?

Veda postupuje tak, že si vytvorí hypotézu založenú na pozorovaniach a potom ju testuje pomocou faktov. (Predpokladám, že už vidíte tú iróniu a chápete, prečo veda nemôže brať ezoteriku vážne.) Ak dôkazy nepodkladajú teóriu, tak hypotézu zrušíme. To je však (s odhliadnutím od slova „pozorovania“) presne to, čo robí aj ezoterika. Veda a ezoterika by mali mať teda aspoň časť teritória spoločnú. Problém je však v tom, že časom sa veda začala správať, akoby bola ideológiou, akoby bola súborom poznatkov, nie spôsobom nadobúdania poznatkov. (Môžu za to hlavne 70. a 80. roky minulého storočia, keď sa veda stala biznisom a preto nezniesla pri sebe iných konkurentov.) Preto teraz vedci, miesto toho, aby objavovali, v mnohých prípadoch hlásajú jedinú a „svätú“ pravdu – a tým sa približujú skôr náboženstvám.

Náboženstvá majú totiž opačný postup. V náboženstve sa hypotéza považuje za posvätnú. Náboženstvá testujú hypotézu pomocou faktov a ak ju fakty nepodkladajú, držíme sa hypotézy a zahodíme všetky nepoužiteľné fakty.

(Tieto odstavce nepochádzajú len z mojej hlavy, hoci odrážajú moje poznanie; sú od Alberta Villolda, ktorého ešte budem citovať častejšie.)

A teraz pozrime na vzťah náboženstva a ezoteriky. Náboženstvo sa zakladá na myšlienke, ktorá bola zakódovaná do slov (napr. Biblia a Korán a Talmud, možno aj budhisti majú niečo, ale práve tu mám ja dieru v poznaní 😀 ). Keď niekto prevádza myšlienky na slová, nutne musí vnem redukovať na niečo, čo je vyjadriteľné slovom. Napríklad si predstavte, že by ste chceli niekomu, kto je slepý a v živote nevidel slnko, vysvetliť, čo je slnečné svetlo. Márne by ste hovorili slová ako “zlatožltý”, “oslepujúci”, “trblietavý” alebo podobne! Museli by ste siahnuť po slovách z jeho vlastného slovníka a zostaviť uňho predstavu slnečného svetla pomocou týchto náhradných vnemov! Mohli by ste hovoriť o “prenikavosti”, “teple”, “pálení” a podobne. Ale jeho predstava slnečného svetla bude vždy viazaná len na jeho vlastné zmyslové vnemy. Taoisti tomu hovoria: “Pomenovávaním vecí strácame ich podstatu.”

Takže učenia a staroveké múdrosti boli zakódované do slov a pomocou slov sa odovzdávali ďalej. To znamená, že vždy podliehali istej interpretácii. Ten, kto ich interpretoval, ich interpretoval pomocou svojich vlastných skúseností a hodnôt. A aby sa v hlavách jeho nasledovateľov vytváral relatívne jednoliaty obraz, nemal záujem na tom, aby si jeho nasledovatelia interpretovali tieto veci sami – potom totiž nemal vôbec nijakú kontrolu nad tým, čo si do učení Biblie, Koránu či Talmudu vinterpretujú. A tak vznikol inštitút kňaza, interpretátora svätých textov, a inštitút kostolov, mešít alebo synagóg, kde sa ľudia schádzali a dostávali tam jednotnú interpretáciu. Nebolo záujmom nechať ich nad významom špekulovať. Záujmom bolo zjednotiť ich myslenie, aby sa držali relatívne tých istých hodnôt a boli zo spoločenského hľadiska v záujme pokojného spolunažívania vypočitateľní.

A tu prichádza ezoterika so svojou zvedavosťou a túžbou zisťovať podstatu nie cez slová, ale cez prežitky. Ezoterika je v tomto ohľade veľmi “neposlušná” – berie texty, experimentuje s nimi, hľadá potvrdenie alebo nesúlad a v prípade nesúladu texty “odhadzuje” (správa sa ako veda). Lenže tým súčasne vznikajú individuálne interpretácie, individuálne hodnoty a ľudské spolunažívanie prestáva byť predpovedateľné. To priamo torpéduje záujem náboženstiev – a preto sa kedysi robili hony na bosorky…

Myslím, že náboženstvám sa stalo to isté čo vede – niekde v priebehu vývoja zišli z cesty hľadania poznania a identifikovali sa nie s cestou, ale s inštitútom, ktorý bol na hľadanie tejto cesty vytvorený – s vedeckými kategóriami alebo náboženskou hierarchiou.

Takže tak, ako veda ezoterikou pohŕda (lebo nepoužíva ten istý vedecký aparát), tak ju náboženstvá nenávidia a boja sa jej. Pritom ezoterika nespochybňuje základný mýtus náboženstiev o stvorení sveta a preto by mala byť rovnako akceptovateľná pre všetky náboženstvá! Ale nie je, pretože spochybňuje náboženskú hierarchiu, právo jediného správneho výkladu učení.

Problém je v tom, že je jedno, či si niekto osobuje kategórie, pomocou ktorých máme poznávať svet, alebo právo jediného správneho výkladu… Ten svet tam vonku totiž je nezávisle od toho, čo si kto osobuje… Máme dve možnosti: v záujme nenarušenia vzťahov a zotrvania v istej spoločnosti (t.j. neosamotenia) sa budeme držať interpretovaných učení (či už vedeckých alebo náboženských), alebo v záujme poznania pôjdeme vlastnou cestou – s rizikom, že jedni nás začnú považovať za cvoka a druhí za nepriateľa, “odpadlíka”. V oboch prípadoch sa dopracujeme k poznaniu – len v tom prvom prípade to potrvá niekoľko ľudských životov.

Ja neviem, ako toto všetko naokolo vzniklo – a, pravdu povediac, ani ma to nezaujíma… Proste to je a ja s tým nepohnem. Ale zaujíma ma, ako toto všetko naokolo funguje – lebo to je vec, ktorá mi môže uľahčiť môj vlastný život a život ľudí okolo mňa. Chcem pochopiť, ako sú veci poprepájané, a nemienim sa pritom nechať obmedziť ani vedeckými teóriami, ktoré do nás nahustili v škole, ani interpretáciou posvätných textov, ktoré do nás hustia v náboženských komunitách, ba dokonca ani dezinterpretáciami udalostí, ktoré do nás denne hustia médiá… Pre každého, kto sa pustí ezoterickou cestou, vrele odporúčam prístup Leva Trockého: “Možno nájdem pravdu porovnávaním lží (alebo interpretácií)”.

Lebo pravda tam vonku je – ale to, ako s ňou dnes narábame, je hranie sa s jej interpretáciami.

24 thoughts on “Veda, viera a ezoterika

    • Ahoj Helar, chcel by som si s Tebou popisat, mam strasne vela otazok a dufam ze mi budes chciet aspon na par z nich odpovedat 🙂 len nikde na tejto stranke som nenasiel na Teba ziaden kontakt. Ak teda mozes a najdes si na mna cas prosim napis mi na uvedeny mail. DAKUJEM 🙂

      Páči sa mi

  1. ahoj helar, som nadseny tymto clankom a uprimna vdaka aj za tuto web-stranku…uz ako ZDskar som mal vnutornu potrebu spoznavat ako funguje svet a zmysel nasho bytia…nabozenstvo ma priviedlo akurat k zatrpknutosti, veda k vacsiemu zmetku…ezoterika mi zatial ako jedina vklada pokoj do mojej duse…tesim sa na dalsie clanky…pekny den

    Páči sa mi

  2. Ahoj helar. Musim pochvalit clanok a vlastne vsetky tvoje clanky. Su velmi poucne a maju velku vypovedajucu hodnotu. V minulosti som bol vzdy na strane vedy oproti nabozenstvu a ezoteriku som skoro ani nevnimal. Teraz sa priznam, ze prave k nej najviac priklanam. Ozaj citala si Rozhovory s bohem 1.2.3 od Neala Donalda Walsha?Zda sa mi, ze ano lebo mas podobne nazeranie na svet ako je v knihe opisane. Ak si nahodou predsa necitala, tak vrelo odporucam. P.s. vidim prvu vrstvu svetelneho kotonu, len este musim popracovat na dalsich vrstvach.

    Páči sa mi

  3. Úplne úžasný článok, Helar! Už dávno ma nijaký článok tak nezaujal, ako tento, fakt je to výborné. Už dlho sa zaujímam a podobné veci, ale práve kvôli tomu, že dosiaľ som nenašiel nič dostatočne dobré na nete, zostal som len pri lucidných snoch a amatérskym zaobchádzaním s kameňmi. Ale toto ma dostalo – idem sa pustiť ďalej. 🙂 Ďakujem.

    Páči sa mi

  4. (prepáč) aj keď som pokrstená pretože sa mi tá viera veľmi nepáčila 🙂 ale zobrala som si z toho aj niečo dobré len teraz verím v enrgiu aj keď ešte všetkému nechápem, ešte chvíľu nad tým posedím 🙂 myslím si že skoro všetky náboženstvá hovoria o tom istom (skoro)a tebe sa to spojilo a preto si si vybral viacerích bohov 🙂 neviem či by si ostatný mysleli že je správne uznávať rôzne náboženstvá ale veď ty môžeš veriť v čo chceš 🙂
    slegna

    Páči sa mi

  5. Ďakujem ti veľmi pekne, aj keď: mne sa tiež nepáči ten prístup cirkvi, pretože sa mi teiž zdá, že vo všetkom si musí presadiť svoj názor, a nezdá sa to len mne, ale aj mojím známym a kamarátom, a proste preto, ja akože verím v Boha, ale nepáči sa mi ten postoj (cirkvi) :). Preto som si vybral (aj) wiccu, lenže presne po roku mi napadlo, že to asi nieje správne, takže doteraz neviem, čo mám robiť, ale asi urobím len to, že budem taký “neutrál” – to znamená, že budem veriť aj v Boha aj vo wiccu, ale nebudem “praktizovať” ani jedno ani druhé, ale budem sa zaoberať mágiou – samotnou. Skús mi nato napísať, čo si o tom myslíš, pretože Helar je dosť dlhý čas “nedostupna” 🙂 . Ďakujem, Martin

    Páči sa mi

  6. Martin,

    pri každej viere sa najprv musíme naučiť abstrahovať pôvodné myšlienky od inštitúcie, ktorá sa okolo nich vytvorila a ktorá má záujem udržať samu seba – niekedy aj na úkor pôvodných myšlienok. Inštitúcie majú totiž vždy vlastné záujmy, kým myšlienky nie. Pokiaľ sa budete držať myšlienok, nemôžete urobiť zle.

    Nevyberajte si teda boha/bohov a vierovyznanie, ale dobré myšlienky, ktoré predstavujú. Teda to, čo sa vám páči na wicce, si zoberte a žite podľa toho a z kresťanstva si tiež vyberte to, čo sa vám páči, a žite podľa toho. Ak ste na správnej ceste, tak sa tieto veci nebudú biť, ale dopĺňať. Myslím,že sa tomu hovorí “eklektizmus”.

    P.S.: Ja som ateistický taoista, šaman a bosorák a napriek tomu som stála anjelom za to, aby so mnou nadviazali komunikáciu a učili ma… Žiadna cirkev nemá výsadné právo hovoriť v mene Boha – toto právo má len Boh sám.

    Páči sa mi

  7. Ja veru nie som zástancom inštitucionalizovaných cirkevných zoskupení. V Boha, lepšie povedané v nejakú formu energie verím po svojom. A žiadna cirkev ani kňazi mi nebudú diktovať a nanucovať ich chápanie sveta…

    A Helar tu je pár info k textom budhizmu a hinduizmu (to vieš pochádzajú z Indie, takže majú akú-takú moju pozornosť 🙂 ).

    Budhizmus:
    V Budhizme sa môžeme stretnúť s tzv. „Tromi košmi“ (Tripitaka alebo Tipitaka), sú to vlastne budhistické kánonické texty, ktoré sa delia na:
    1. Vinajapitaka – Kôš disciplíny – súhrn pravidiel, ktorými sa majú riadiť mnísi a mníšky
    2. Suttapitaka (sanskr. Sútrapitaka) – Kôš náuky alebo Kôš sútier – delí sa päť ďalších zbierok (nikáj). Obsahuje Budhove výroky a udalosti z jeho života
    3. Abhidhammapitaka (sanskr. Abhidharmapitaka) – Kôš scholastiky (vyššieho učenia) – súhrn pravdepodobne neskorších textov, v ktorých je Budhova náuka systematicky rozpracovaná, vysvetlená a popísaná prísne filozofickým jazykom

    Hinduizmus:
    Základné posvätné knihy hinduizmu sú védske spevy, známe aj ako šruti (vypočutý kozmický zvuk), ktoré sú štyri:
    • Rg Véda (píše sa aj Rig Véda)
    • Sáma Véda
    • Yajur Véda
    • Atharva Véda
    Každá časť sa ďalej delí na kapitoly známe ako samhity, bráhmany, áranjaky a upanišady.
    Medzi odkazy na védske písma sa zaraďujú aj všetky doplnkové písma, známe ako smrti, ktoré sa niekde píšu aj ako smriti – zapamätané Božie slovo, o ktorom referovali (autormi boli) ľudia. Je to napríklad staroindický epos Mahábhárata, označovaný aj ako “piata véda”, alebo Rámájana, ktorá sa zaraďuje medzi Itihásy (historické spisy). Bhagavad gítá je súčasťou Mahábháraty. K zapamätanému kozmickému zvuku (smriti) patrí aj:
    1) Ayurveda (veda o vede a zdraví), náleží Rig Véde;
    2) Dhanurveda (o bojovom znalectve), náleží Yajur Véde;
    3) Gandharva Veda (o umení a hudbe), náleží Sama Véde;
    4) Arthashastra (veda o politike a ekonomike).
    Iné významné knihy zo smrti sú purány, tzv. staré rozprávania a k nim patria aj tzv. upapurány (upa znamená vedľa).

    Páči sa mi

  8. martin,
    veľmi dobre chápem tvoj “problém”, pretože som niečo podobné zažila aj ja.Rodičia ma síce dali pokrstiť, ale do kostola či na náboženstvo som nechodila. Napriek tomu som si “svoju” cestu k Bohu hľadala a našla sama. A to dosť intenzívne. Jednu dobu som navštevovaila rôzne zhromaždenia a komunity (samozrejme postupne) a porovnávala.Tak som okrem katolíckej cirkvi poznala “na vlastnej koži” i cirkev evanjelickú, česko-bratskú, zúčastnila sa vystúpenia Kašpirovského, austrálskeho liečiteľa Rydera,podarilo sa mi dostať 1x aj na stretnutie Svedkov Jehovových. Popri tom som študovala psychológiu a mala možnosť poznať aj učenie budhizmu, taoizmu, veľkých filozofov a slávnych psychológov, či už z kníh alebo “face to face” (Grof, Nakonečný, Kratochvíl). Zaujímala som sa o veľa vecí, mnohé som na sebe vyskúšala.Nechcem ohurovať, ale vysvetliť, že som to brala dosť vážne a zodpovedne. Napokon po jednej závažnej životnej udalosti som dospela k záveru, že áno Boh je len jeden a môj prístup k nemu je natoľko slobodný, čistý a úprimný, že nemusí byť “organizovaný a sprostredkovaný” nejakou inštitúciou či osobou. Bola som hrdá, že som sa sama dobojovala k tejto pravde a myslela som si, že je to definitívne a týmto presvedčením len tak niečo neotrasie, práve preto, že je také zaslúžené.. ALE…čas šiel ďalej. A je tiež. Do môjho života prišli anjeli.Pracovala som s nimi a dosť sa mi darilo. (podľa odoziev ľudí, na požiadanie ktorých som anjelskú mágiu robila)A popri tom som sa zaoberala mágiou, snažíla sa postupovať podľa Bardonovej Brány opravdového zasvěcení. Ešte stále to nanarúšalo môj postoj k Bohu, Univerzálenej energii, alebo ako to kto chce nazvať. Do rozporu, v ktorom sa zmietaš ty som sa dostala až keď som načrela do pohanstva, ktoré ma “pritiahlo” samé.Vždy mi boli blízke sny, mytológie, nevedomie, archetypy, symboly, runy. A tu niekde na slovami nevyjadriteľnej rovine sa to bije. Jeden boh versus viac bohov, jedna sila versus viac síl. Veľa som rozmýšľala, meditovala kde je pravda? A úprimne povedané neviem. Za seba môžem povedať, že moje ťažko získané pevné presvedčenie sa rozsypalo a prikláňam sa na stranu pohanstva. Nevzdávala som sa ho ľahko, trvalo mi približne 2 roky, kým som si to ako-tak zrovnala. Nebudem hovoriť, že definitívne 🙂
    PS: Ináč som vzorový eklektik.

    Páči sa mi

  9. Mgriandr,

    keď som už chvíľu pracovala s anjelmi, náhle som sa potkla o jednorožcov. Než som vedela, čo robím, objednala som si knihu i karty. A potom som narazila na problém – ja totiž na jednorožcov neverím… Tak som sa skontaktovala s mojím anjelom a spýtala som sa ho, či existujú jednorožce. A on mi odpovedal “energia má rôzne formy, ale ešte stále to je energia”.

    Preto si myslím, že “viac bohov” paganizmu je vlastne energia na úrovni “anjelov” v kresťanstve – a niekde za ňou je pôvodný Zdroj, ktorý ju vhodil to tohto vesmíru, aby sa špecializovala a robila to, čo je potrebné. V paganizme sa robí napríklad s bohyňou a bohom a keď som si čítala encyklopédiu anjelov, zistila som, že i kresťanský Boh mal kedysi svoj ženský “protikus”, ktorý neskôr zdegradoval na ženský protikus anjela Metatrona.

    Ako to vidím ja, energia je energia a podoby jej dáva ľudské vnímanie. Sú ľudia, ktorí majú vnímanie už natoľko rozvinuté, že ju dokážu vnímať ako celok (podotýkam, že k nim nepatrím) – tí majú jediného Boha a jediný Zdroj. No a ostatní si to členia podľa toho, ako majú v hlave “zachlievikovaný” svet: na bohov, anjelov, elementálov, silové zvieratá a podobne… Ale je to vždy len reakcia nášho vedomia na kontakt s Univerzálnou Energiou (=Zdroj). A Univerzálnej Energii je celkom fuk, cez aké kategórie sa k nej “dohrabeme” – pokiaľ sa dohrabeme! 😛

    Páči sa mi

  10. Helar,

    ďakujem za reakciu. Chcela by som k tomu ešte pár slov. Takto som sa v podstate na to donedávna dívala. Takže mi vôbec nevadilo robiť s anjelmi a vykladať runy. Dokonca som nachádzala medzi nimi paralely napr.runa Sowilo (Slnko) predstavovala tú formu energie, ktorú stelesňuje Michael, Laguz (vodstvo) by sa dal stotožniť s Gabrielom, atď. Runy však podľa mňa majú “širší” záber, pretože predstavujú vždy 2 polarity, 2 stránky, pozitívnu i negatívnu, kým anjeli akoby reprezentovali viac tú pozitívnu stránku energie, akoby tá druhá neexistovala. A tým, že runy sú vlastne symboly zahŕňajú aj tú časť reality či skúsenosti, ktorá nie je slovami “sdeliteľná” a preto cez nevedomie vystihujú realitu komplexnejšie. Nechcem tvrdiť, že runy alebo anejli sú to jediné a pravé. Božechráňl Snažila som sa len popísať svoju skúsenosť a to, čo sa mi prihodilo. Používala som oboje a dlhšiu dobu. No napokon táto “koexistencia” z nejakých mne zatiaľ nejasných dôvodov prestala fungovať. Netuším, čo je príčinou tohto konfliktu a prečo zrazu otázka jeden boh alebo viac bohov. Ale tak sa mi to prihodilo a zrazu to bolo pre mňa dôležité. Nožno tak ako pre Martina.

    Páči sa mi

  11. ahoj
    chcem sa naucit vykladat tarotove karty,bola som ochotna za to aj zaplatit,ale myslim ze tu najdem cestu ako sa naucit s nimi pracovat,vdaka za to,citam vsetko snad postupne,ale zrazu to co som citila a nedokazala o tom hovorit,nie preto zeby som sa hanbila,lez nemam ten spravny dar slova,tu nachadzam…akoby som zrazu vedela kam patrim…verim v reinkarnaciu,verim v to co konas to ti je vykonane,ci dobre, ci zle….aspon u mna to tak je zakazdym…chcem pochopit preco sa niektore veci deju,lebo vzdy sa mi nieco deje,len neviem najst tu odpoved…som v podstate stastny clovek,len nieco hore..to univerzum…je jedno co to je…mi nieco chce vzdy povedat a ja niekedy neviem, ze co…a chcem to pochopit…su tu myslienky ktore vyznavam ja sama a nikdy mi ich nikto nevnucoval ani nevysvetloval,dosla som k nim…sama,vlastnym konanim…a je nadherne,ze je kopec ludi ktorí veria v to iste…uz som sa bala, ze sama som si vytvorila nieco v co verim,len preto aby som v nieco verila a skutocnost je ina….zatial nemam otazky,lebo chcem vsetko precitat a postupne sa k tomu dopracovat,ale viem, ze budem mat kopec otazok:))))…ale som rada, ze niekto nieco take vytvoril…dakujem

    Páči sa mi

  12. Mila Helar
    K tomuto clanku sa presne hodi problem, ktory prave mam a neviem sa cez to preniest. Totiz ja som bol velmi neopatrny a nahodou ma isty rodinny prislusnik “prichytil” na minigrimi a je mi jasne za sa o mna vsetci boja ale zasa moja neprimerana reakcia a rekapitulaciu som pouzil ale akosi to nefungovalo a potom ma kazdodenne stve vela ludi ( co sa tiez snazim rekapitulovat ) ale kombinacia tohoto vsetkeho mi priniesla len velmi zle dusevne rozpolozenie, a ked sa odhodlam to vyriesit tak zacnu s tym ze krestanstvo je jedine spravne nabozenstvo ( skutocne to takto povedali) a ze ja som prestal chodit do kostola – musim verit v to co oni lebo len to je spravne( neustale ma nutia verit tomu jedinemu a vsetko a vsetci iny su “zli”) . a znova mozem ist rekapitulovat 😀 Je to pre mna zlozite hlavne preto ze krestanstvo, pri nom som nikdy nemal ani len pocit ze mi pomaha, to co som sa docital tu je prva “viera” co ma oslovila a asi uz som sa s tym prilis stotoznil ked na to takto reagujem ale myslim ze dost ludi co je tu by v mojej situacii reagovalo podobne. Rad by som pocul vas nazor, zasa som sa totiz dostal do obdobia ked sa mi zda ze som tam kde som bol na zaciatku ( pred par rokmi som mal aj iste obdobie vzdoru ked som mal uplne ateisticky nazor ). Vzdy som mal ale vieru ze existuje Univerzalna Energia ( dufam ze nevadi ked ju budem nazyvat Sila podla Star Wars- the Force, asi prva myslienka ktora ma oslovila a postupne doviedla az sem) a ta tvori cely vesmir a spaja vsetko v nom a toto si asi navzdy uchovam. Znova by som vam bol vdacny za vasu radu. Dakujem.

    Páči sa mi

  13. Po niekolkych ( mizernych) dnoch som sa konecne ukludnil a teraz sa mozem jasne pozriet na situacie kde som zlyhal. Ja som sa totiz “zasekol” na bode cislo 3 ( nulujeme ego a vytvarame prazdnotu). Myslim ze som vela dolezitych veci nepochopil kedze som zasa spadol takze teraz zacnem od zaciatku a v klude. Ak som za tie mesiace nieco aj dosiahol tak to teraz zistim ( a teraz sa posnazim to neodflaknut a nerobit hlupe chyby). Ja som aj so zoznamom krivd uviazol na 50 ludoch a neviem dalej…
    Myslim ze som zakopol o tu vec co Vlk niekedy davnejsie- myslel som si ze som to uz zvladol a ani neviem ako som spät. Stale lahko spadnem do emocii a prilis sa identifikujem s mnohymi vecami… Zacnem znova a tentokrat to vyjde. Dakujem za uzasnu stranku, nieco taketo som hladal niekolko rokov a asi si to dostatocne nevazim. Vas minuli komentar na moj problem mi pomohol, tentoraz som si dokazal pomoct sam.
    Kazdopadne dakujem za vsetko co pre nas robite. Bola to pre mna cenna lekcia a teraz sa do toho pustim na novo.

    Páči sa mi

  14. 🙂 Je to cyklus. Vždy sa trochu vyhrabeme a potom spadneme späť – ale druhý a x-tý raz to je vždy a vždy menej vecí, s ktorými sa identifikujeme… Normálne by sme to absolvovali život od života, ale terajšia doba na nás energeticky tak tlačí, že sa čoraz viac ľudí podujme absolvovať to v jednom jedinom ľudskom živote… Vitaj medzi “vzostupujúcimi”! 🙂

    Páči sa mi

  15. Helar, môžem sa vás na niečo spýtať? Všade tu čítam v komentároch (nie zrovna v tomto článku ale tak všeobecne) o ľuďoch ktorý už po prvých cvičeniach dokážu opustiť svoje fyzické telo, cítiť veci ktorý normálny ľudia necítia…. Ja nič také neviem. Znamená to niečo že nemám na také veci hlavu alebo podobne?

    Páči sa mi

  16. Podnetné myšlienky, pripomínajú mi Wittgensteinove úvahy o jazykových hrách, ale tiež Lyotarda – ten tiež tvrdí, že náš “reálny” svet je len interpretáciou metapríbehu, ktorý je zložený z miliárd ľudských interpretácií reality 🙂

    Páči sa mi

  17. Velmi hezky řečeno a musím se přiznat, jak mě těší, že myšlenky zde publikované, se pozoruhodně odrážejí v mém rámci poznání,
    Pravda je, že esoterika, ať už tím myslíme cokoliv, není ani trpěna.
    Interpretům, glosátorům převládajícího paradigmatu, nestojí ani za řeč. Obecně platným se stává pouze takový jev, který je součásti většinového konsensu. Vše ostatní, minoritní je smeteno ze stolu povědomí, ale v žádném případě není známkou neexistence.
    Zde raději přeruším svůj příspěvěk, aby myšlenky neodbíhaly od tématu. Šlo mi jen o přitakání a tomu bylo učiněno zadost.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor