Koral – kameň pre ochranu slabších

koral2.jpgAJ: coral, NJ: Koralle

Názov pochádza z gréčtiny a znamená „dcéra mora“.

Hovorí sa mu aj „morský les“. Koral je organická látka; nie je ani kameň, ani rastlina, ale ide o kostrové zvyšky drobných morských živočíchov. Patrí k najstarším „kameňom“, z ktorých sa robili šperky – ako ozdoba sa používal už v praveku. Koralové intarzie sa nachádzajú na keltských hroboch z doby železnej, patrí k budhistickým „siedmim pokladom“, v Číne sa tradovalo, že oltár Slnka je vyrobený z červeného koralu. Podľa gréckej mytológie Perzeus položil Médeinu hlavu na pobrežie a krv z nej stiekla do mora, tam ju pozbierali Nymfy a zasadili; z nej potom vyrástol koral.

Koral sa vyskytuje v mnohých farbách a navyše sa ľahko farbí, takže ho možno nájsť v hocijakej farbe. Jeho hlavnou zložkou je kalcium a kalcit. Tvrdosť podľa Mohsa je 3 -4. Najdôležitejšie náleziská sú Kanárske ostrovy, more okolo Japonska a pobrežie Austrálie, ale aj východné Stredozemné more.

Mystické vlastnosti: Koral je ochranný kameň pre deti. Zosilňuje lásku medzi matkou a dieťaťom a nedovolí, aby deti duševne zaostali. Chráni ich pred nehodami, obťažovaním, falošnými priateľmi a čiernou mágiou (urieknutím). Dáva sa deťom ako amulet. Verilo sa, že tomu, kto ho nosí, prináša múdrosť a že má schopnosť liečiť šialenstvo. Používa sa ako talizman proti zlým duchom, démonom, succubom a inkubom, nehodám, strachu, surovému násiliu, krádežiam, posadnutiu, depresiám, nočným morám, panike a nerozumnosti.

Koral sa spája s minulosťou a odovzdáva ďalej poznatky z minulosti. Zlepšuje intuíciu a predstavivosť. Urýchľuje učenie sa a preberanie nových poznatkov. Nosieva sa na to, aby v nás vyvolal vnútornú premenu. Vytrháva nás z letargie a do našich počinov vnáša šťastnú ruku.

Upokojuje emócie, prináša vnútorný kľud a preto zlepšuje diplomatické vystupovanie. Zmierňuje duševné a sociálne napätie. Posilňuje naše sebavyjadrenie, ale súčasne v nás posilňuje i zmysel pre spoločenstvo s inými ľuďmi. Podporuje kvalitu spolužitia, v ktorej sa ľudia svojimi individuálnymi vlastnosťami dopĺňajú. Priťahuje do života lásku a hojnosť, predovšetkým červený koral, ktorý je „kameň vášne“.

Pomáha nám nájsť znovu spojenie s prírodou a učí nás „čítať“ prírodné zákonitosti a pochopiť ich (i náš) hlbší zmysel.

Kedysi ho používali hlavne námorníci a plavci, pretože sa mu pripisovala schopnosť postarať sa o bezpečné cestovanie cez rieku alebo po mori, dokonca na mori vraj chránilo proti zlému počasiu, hlavne proti hurikánom.

Používa sa na zlepšenie kontaktu so zvieratami.

Rôzne farby koralu možno používať osve alebo v kombinácii.

Biely koral (AJ: white coral)
Kameň znamenia Rýb, inde so znamením Váh. Používa sa na prečistenie a otvorenie korunnej čakry a na zladenie čakier vo fyzickom a éterickom tele. Stimuluje výmenu energie medzi fyzickým a éterickým telom, obnovuje tok energie v meridiánoch, rozpúšťa blokády vo fyzickom tele a zapĺňa prázdne miesta v našej aure.

Stimuluje jasnočujnosť a prináša k nám týmto kanálom informácie, ktoré potrebujeme pre svoj rast i pre podporu okolia. Vyjasňuje naše myšlienky a zlepšuje náš úsudok pri rozhodovaní. Zmierňuje depresie.

Numerologicky vibruje s číslom 6.

koral-vetvicka.jpgČervený a oranžový koral (AJ: red / orange coral)
Červený koral sa spája so znamením Váh, inde so znamením Býka. Stimuluje koreňovú a sakrálnu čakru a dodáva nám energiu a teplo. Povzbudzuje emócie. Červený koral má silnejšiu a trochu „bojovnú“ vibráciu. Odjakživa sa používal ako ochrana pred uhranutím a pri liečení sterility.

Pomáha nám dosiahnuť harmóniu s prírodou, ale aj s „divočinou“ v našom vnútri. Nalaďuje nás na energiu Zeme a dáva nám pocit ochrany.

Vyvažuje materiálno a spirituálno a tak z nás robí praktických, pragmatických ľudí. Dáva nám výdrž pri dosahovaní predsavzatí a cieľov.

Úzkostliví ľudia by ho nemali používať, pretože môže zosilniť ich úzkosť.

Numerologicky vibruje s číslom 4.

Ružový koral (AJ: pink coral)
Spája sa so znamením Raka, inde Vodnára. Predstavuje kontinuitu, aktivitu a štruktúru. Zvyšuje našu citlivosť (hlavne na emócie a fyzický stav), stimuluje a aktivuje srdcovú čakru a buduje v nás schopnosť pristupovať k ostatným ľuďom s toleranciu a schopnosťou vcítiť sa do ich potrieb. Zlepšuje náš pocit prepojenosti so zvyškom sveta.

Pomáha nám odhaliť v sebe vnútorné dieťa a tieto poznatky vyzdvihnúť z podvedomia do vedomej mysle. Pomáha riešiť konflikty a odstraňuje pocit paralýzy v prípadoch, keď nutne treba urobiť rozhodnutie a nevieme sa dobre rozhodnúť.

Numerologicky vibruje s číslom 9.

Čierny koral (AJ: black coral)
Spája sa so znamením Kozorožca a Škorpióna, niekde aj Vodnára a Strelca. Absorbuje a transformuje negativitu; na to sa buď nosí, alebo sa z neho robí elixír, prípadne sa dá do priestoru, ktorý chceme negativity zbaviť.

Zbavuje nás strachu z tmy a vyťahuje na povrch skryté nedoriešené veci, podporuje netradičné myslenie a tak nám pomáha doriešiť ich.

Ochraňuje pred možnými hrozbami. Numerologicky vibruje s číslom 33.

Pokladá sa na Tretie oko.

Modrý koral (AJ: blue coral)
Aktivuje a energetizuje hrdelnú čakru. Taktiež sa používa na aktivizáciu Tretieho oka, kde podporuje psychické schopnosti. Postupne buduje úspech v biznise, zlepšuje komunikačné schopnosti.

Spája sa so znameniami Vodnára, Strelca a Škorpióna.

Medový koral (AJ: horn coral, niekedy aj agatized coral)
Spája sa so znamením Vodnára a Raka. Stabilizuje emócie, pôsobí povzbudivo na Tretie oko a Korunnú čakru, dáva nám bezpečnosť a istotu a používa sa ako nápoveda pri tvorbe osobného totemu.

Koral má receptívnu energiu. S čakrami sa spája podľa toho, akú farbu má (pozri vyššie v texte). Spája sa s Venušou, Isis a elementom Voda. Priradenia zvieratníka a numerologické priradenia sú vyššie.

A ešte mám doplnkové informácie od iných čitateľov: Bogyo podnikala a predávala aj kamene a má túto skúsenosť: “Kúpila si u mňa koral jedna zakazníčka. Asi po troch týždnoch sa vrátila a doniesla späť koral, ktorý úplne stratil farbu, a stal sa poréznym. Pýtam sa jej, čo s tým spravila, či sa ten koral nedostal do styku s nejakou kyselinou (vyzeral ako rozleptaný). Pani mi hovorí, že ten koral jej navrhla nosiť priamo na tele pani doktorka (zaoberala sa ezoterikou), a aj jej ho odniesla ukázať. Vraj z nej ťahal nemoc, preto stratil farbu a zmenil povrchovu štruktúru. Kreby som to nevidela na vlastné oči, tak tomu ani neuverím.” A Eva zas počula, že koral zatvára ústa prostorekým a ukecaným a učí zvažovať slová.

koraly-prirodne.jpgLiečiace vlastnosti: Legendy hovoria, že koral vybledne na kriedu, keď sa blíži nemoc.

Používa sa na všeobecné liečenie, na problémy s krvou a obežným systémom, pre ľadviny a močový mechúr, pri epilepsii, na problémy s kosťami a kostnou dreňou, pri problémoch s očami a pri problémoch dýchacieho traktu.

Mimoriadne silné liečiace účinky má na ženy, deti a starších ľudí. U žien zvyšuje plodnosť a reguluje menštruáciu, u malých detí uľahčuje prerezávanie zúbkov a chráni ich pred epilepsiou. U starších ľudí potláča artritídu.

Stimuluje regeneráciu väziva a zlepšuje produkciu krviniek. Používa sa pri liečení krivej chrbtice a miešneho kanálika, dobre pôsobí na tráviaci systém, ukľudňuje nervy a posilňuje talamus (myslím, že je to tá časť mozgu, ktorá vníma bolesti). Posilňuje aj čistenie tela a tymus.

Ako talizman sa používa na zastavenie krvácania. Pomáha proti aplastickej anémii. Používa sa pri liečení duševných chorôb. Nenarodené dieťa chráni pred znetvoreniami a uľahčuje pôrod. Predchádza vysokému krvnému tlaku (ale nemal by sa používať, ako ho už máme), poruchám prekrvenia, posilňuje srdce a srdcový krvný obeh. Pomáha pri frigidite.

Uvoľňuje kŕče a stiahnutia dýchacích ciest. Zmierňuje kašeľ.

Červený a oranžový koral
Podporuje svalstvo, krv, srdce, rozmnožovacie orgány, prištítnu žľazu, metabolizmus (hlavne žalúdok) a regeneráciu väziva. Pomáha pri štikútke a žáhe a rôznych kolikách. Nemá sa používať pri horúčke, vysokom krvnom tlaku alebo v stave úzkosti.

Ružový koral:
Dobrý pre krvný obeh, sluch, pečeň, hypofýzu a epifýzu.

Biely koral:
Pomáha pri strese, zlepšuje čuch, ukľudňuje nervy. Obličky.

Čierny koral:
Tráviaca rúra, krvný obeh, uvoľňovanie pórov, problémy s kožou, talamus, chrbtica, detoxikácia organizmu.

Modrý koral:
Čistenie slizníc, ochorenia hrdla, problémy s pokožkou, problémy s chrbticou.

Medový koral:
Krvný obeh, sluch a pečeň, epifýza a hypofýza.

Špeciálne upozornenia:

  • Koral treba nosiť na hrdle alebo v jeho okolí, prípadne sa najčastejšie pokladá do jamky na hrdle.
  • Koral je mimoriadne krehký. Treba ho chrániť pred údermi a poškrabaním.
  • Koral neznáša veľké výkyvy teplôt, ale ani veľké horúčavy ako také.
  • Neznáša čistenie ultrazvukom.
  • Vyhýbať sa kontaktu s kyselinami, lúhmi, octom a soľami – koral v nich stratí nenávratne farbu. Pri práci v domácnosti skladať šperky, aby sa nepoškodili.
  • Koral neznáša ani oleje a olejčeky, krémy, masti, kozmetické prípravky, laky na vlasy a peroxid vodíka.
  • Kvalitný koral nemá viditeľné dierky.
  • Koral starne a pritom stráca farbu a krásu. Je to nezvratný proces.

23 thoughts on “Koral – kameň pre ochranu slabších

  1. chcem sa spytat ci sa da liecit aj bez kamenou ci na to nieje niake ine kuzlo napr. sustredim sa a energiu zo seba (ciastocnu) prenesiem do zraneneho alebo ju proste vytvorim a prilozenim ruk osetrim ranu.

    Páči sa mi

  2. Host,

    isteže sa dá liečiť aj bez kameňov! Napríklad pokladaním rúk, predpisovaním liekov 😛 , operáciami, fyzioterapiou, akupunktúrou, akupresúrou… čo som ešte zabudla? Aha, toning a šamanské zásahy. No a sú aj špecialisti, ktorí vedia prenášať energiu na diaľku, bez kontaktu s chorým.

    Páči sa mi

  3. Ahoj, precitala som si, ze sa koral pouziva aj pri problemoch so zrakom. A zaujimalo by ma, o ktory konkretne ide, myslim farbou. Alebo su este aj ine kamene, ktore by pomahali pri problemoch so zrakom?

    Páči sa mi

  4. Veronika,

    pokiaľ nie je inak písané, tak sa veci týkajú “základného” koralu, teda oranžovočerveného. K problémom so zrakom nájdete ďalšie kamene v časti Od účelu ku kameňu.

    Páči sa mi

  5. Ahojte,
    kúpila som si červený úlomkový -dúfam, že koralový- náramok- to podľa doporučenia z astrologického rozboru. Trošku ma mýli, že ten môj nemá takú hnedočervenú farbu ako je na obrázku hore a nevyzerá ako “kosť”. Farbu má doslova jahodovú- presne ako čerstvé jahody, úlomky majú také vrúbky- alebo vrásy. No a ten náramok napriek tomu, že som ho niekoľkokrát vymyla, zvláštne smrdí. Môžem sa spoľahnúť že je to prírodný koral? kúpila som ho v obyčajnej bižutérii, nie v čajovni. podobalo sa mi to dosť na koral, ale predavačky tam absolútne neboli kompetentné v kameňoch- ani nevedeli, či je to prírodnina.

    Páči sa mi

  6. Mona,

    farba koralu je nespoľahlivá – ľahko sa farbí, takže je jedno, čo je celkom červený (to býva zriedka) alebo ružovkastý, modrastý, zelenkavý či sivobiely. To smrdenie môže byť práve spôsobené napúšťaním farbou alebo stabilizátorom. Viac povedať neviem a obávam sa, že ani obrázok by to nespravil…

    Páči sa mi

  7. Ahoj Helar,
    chcela by som sa opytat ze kde by som mohla zohnat privesok na krk z cerveneho koralu. Vsade sa stretavam len z naramkami a nahrdelnikmi z ulomkov a v niektorych odchodoch ho nemaju vobec…ja by som xcela zohnat kamienok cerveneho koralu ako privesok na krk. Som z bratislavy tak dufam ze nejaky obchod sa tu najde…
    a chcem ti podakovat za krasnu stranku 🙂 v poslednom casu tu travim vela casu…

    Páči sa mi

  8. lukas, kamene môžeš kombinovať- ak to myslíš takto. Neškodí to. Dajú sa kúpiť v čajovniach alebo niekedy v darčekových predajniach. Tiež ich mávajú aj v etnoshopoch- ale ako kde.

    Páči sa mi

  9. Ešte som zabudla- Helar tu spravila fajn sekciu- ” Poznáte obchody s kameňmi? “- alebo tak nejak. Tam čitatelia “zozbierali” slušný zoznam predajní na celom Slovensku, kde sa kamienky dajú kúpiť. Ahoj.

    Páči sa mi

  10. ako darcek som dostala od mamy koralovy naramok.
    mam ho velmi rada a vytvorila som si k nemu urcity vztah.
    vzdy ked si ho dam dolu z ruky mam tazsie viecka a richlejsie zaspim. ukludnuje ma… Alebo lepsie povedane ukludnuje to nieco vo mne.
    velmi rada tancujem a mam pocit, ze on sa kruti so mnou…
    problem nastal ked som so kupila iny kamen. mam silny pocit, ze ziarli.
    mam ho naucit respektovat aj “inych” alebo ako?

    Páči sa mi

  11. Ako darcek som dostala nahrdelnik z cierneho koralu s 3 zralocimi zubmi z Kuby.
    Ze vraj prinasa stastie. Ale neviem ako ho mam cistit.
    Zvlastne je, ze prvykrat, ked som ho mala na sebe, mi priniesol pekny den.
    Dakujem.

    Páči sa mi

  12. Ahoj,

    ja by som sa chcela spytat ako mam cistit koral, teda naramok, ktory som si kupila. Cisti sa klasicky pod vodou a da sa nabit? Viem, ze koral vlastne nie je kamen, preto sa pytam.

    Dakujem.

    Páči sa mi

  13. chcem sa spýtať, muž robí v extrémne nebezpečnom prostredí – les – a videli sme niekde že na ochranu pred nebezpečenstvom, mal zašité v oblečení nejaký kameň, ale nevieme aký ? prosím poradíte mi? ďakujem.

    Páči sa mi

  14. Páčia sa mi tieto kamene ich sila a krása.Myslím si že majú určitú silu ktorá pomáha ľudom v určitom smere.No ale aj tak si myslím že všetko čo ľudia chcú majú v hlave.Jednoducho musia mať niečo k čomu budú pripisovať ich úspech.Nevedia však že to môžu mať aj bez koralu. Rád by som chcel vedieť kde alebo skade si môžem objednať či priamo kúpiť jeden z koralov.

    Páči sa mi

  15. Dnes som bola v obchode s kamenmi a riadila som sa tym, ktory mi bude sympaticky a padne mi do oka…padol cerveno oranzovy koral…Vsetko co som si o nom precitala sedelo presne…Potrebujem zmiernit dusevne napatie, ukludnit sa, ochranit sa pred zlymi ludmi a ich myslienkami a potrebujem vytrhnut z letargie lebo po mojej chorobe som sa zacala branit styku s ludmi…Naustupila som na vysoku skolu a zacina sa v mojom zivote nieco uplne nove…Problem je vsak v tom ze od juna mi zistili ze mam psychicku uzkost…Niekedy som dostala velky strach a nedokazala som ovladat svoje telo,bolo mi na odpadnutie aj som raz odpadla…Odvtedy chodim psychologicke a moj zivot sa mi otocil o 180 stupnov. uplne inam…Zmenila som sa, pocuvam viac samu seba a mam pocit ze ma ta choroba vela veci naucila…Teraz je to uz lepsie (stale mam sice lieky) len sa bojim ked tam bolo upozornenie ze kamen nemaju nosit ludia s uzkostami ci mi neublizi…Mozte mi prosim poradit???

    Páči sa mi

  16. vivien – Ak ti ten koral padol do oka, tak ho asi potrebuješ. Možno aj na to, aby si si uvedomila, že máš svoju úzkosť už zvládnutú a že si na dobrej ceste k zdraviu. Skús ho nosiť, že čo to spraví, ak sa s ním nebudeš cítiť dobre, tak ho odlož, ak áno, tak si ho nechaj, rozhodne ti neublíži.

    Páči sa mi

  17. diky…nooo uz som ho par krat mala a vsetko bolo ok…Dnes som si ho dala a nebolo mi dobre…neviem vsak ci to bolo sposobene nim, pri uzkosti si nie je nikdy clovek isty…:( nevadi skusim to s nim znova…inak cistila som ho len vo vode s morskou solou a chvilu bol na slnku…A DAKUJEM ZA RADU….Bodaj by si mal pravdu a vsetko uz bolo za mnou…pekny den:)

    Páči sa mi

  18. dostala som koralové náušnice od mamy a vždy som po nich podvedome siahla keď sa rysoval “zlý” deň. keď som potrebovala dodať energiu, zlepšiť náladu, ochrániť pred neprajníkmi.. a až teraz zisťujem z iného zdroja než moja vlastná intuícia, že aj na to koral slúži. po určitom čase naozaj začal meniť farbu, robili sa na ňom také drobné vyblednuté fliačky. bolo to v čase, keď mi diagnostikovali chorobu, ktorá vlastne vyzerá ako také fliačky. na to prišlo obdobie večného boja s veternými mlynmi, ako v práci tak aj v súkromí. no a približne vtedy som tie náušnice záhadne stratila. doteraz neviem kde a ako. považujem to za znamenie, zrejme svoj účel splnili, alebo možno koral stratil svoju moc. tento týždeň som, ako vždy náhodou, zablúdila do obchodu s kamienkami a do oka mi padol náramok z červených koralových guličiek. už teraz máme spolu vzťah 🙂 a už teraz sa teším, ako ma bude ochraňovať.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor