Sodalit – kameň racionálneho myslenia

sodalit-pyramida.jpgAJ: sodalite, Canadian Lapis, NJ: Sodalith

Sodalit je nepriehľadný kameň, najčastejšie námornícky modrý s bielymi škvrnami, ale býva aj žltkavý, zelený, sivastý alebo dokonca červený. V obchodoch som videla len ten modrý. Je to lacnejšia náhrada pre lapis lazuli pri liečení a psychickej práci a aktivuje oblasť Tretieho oka.

Forma quartzu. Biele žilkovanie je kalcit. Zriedkavo tvorí kryštály (dodekahedróny), väčšinou tvorí celistvú masu. Chemické zloženie je  Na8,Al6,Si6,O24,Cl2.  Index lomu je 1.483, špecifická hustota je 2.25 – 2.27. Tvrdosť podľa Mohsa je 5.5-6,5, inde 7. Náleziská sú: Brazília, Kanada, Namíbia, Taliansko, Čína a Juhozápadná Afrika. Kryštálový systém: izometrický alebo kubický (v závislosti od zdroja).

Mystické vlastnosti: Sodalit je kameň logiky, racionality a účinnosti. Pomáha pri práci v skupinách a stimuluje nápady. Výborne hojí poruchy v komunikácii. Je to kameň pravdy a ako taký vnáša pravdu aj do komunikácie. Pomáha ukončiť nekonečné hádky a nezhody, zvyšuje inteligenciu, podporuje učenie a poznanie a zjednocuje logickú a spirituálnu stránku vecí. Do citov vnáša úprimnosť a posúva nás z emocionality smerom k racionalite, preto je veľmi vhodný pre osoby, ktoré ľahko preregulujú svoje pocity.

Jeho intenzívna modrá farba ho radí k spirituálnym kameňom a používa sa pri aktivácii Tretieho oka. Podporuje psychické videnie, pomáha  nám prestať veci kontrolovať a nechať im voľný priebeh, dáva do poriadku centrálny nervový systém a vyjasňuje hlavu pre hlbšie a jasnejšie myšlienky. Umožňuje nám rozpoznať nefunkčné staré myšlienkové vzorce ako také a zbaviť sa ich. Rovnako pomáha objaviť potlačené časti nášho “ja” a vysporiadať sa s nimi. Tým sa nám otvárajú nové možnosti reagovania na veci okolo nás.

Znižuje prehnanú sebakritiku a pomáha nám akceptovať sa takých, akí sme. Zmierňuje polarity v našom živote a v našich reakciách, zmierňuje obavy, upokojuje a vyjasňuje hlavu a zľahka pacifikuje a uzemňuje. Citlivým ľuďom dodáva sebavedomie, odvahu a pevný chrbát. Pod vankúšom zaháňa pocity viny a strachy, ktoré v nás vznikli pri kontakte s inými ľuďmi (inde som čítala, že takto funguje vtedy, keď sa ním potiera telo). Preto je vhodný aj ako očista pri kontakte s “energetickými upírmi”.

Pomáha nám zvládnuť silné citové poryvy, ale predovšetkým zlosť – zmierňuje ju, ukazuje nám nové perspektívy a znižuje krvný tlak.

Keď potrebujeme odovzdať svoje myšlienky iným ľuďom (a “predať” ich), kombinujme sodalit s amazonitom.

Sodalit sa ešte ako kameň vyvíja (teda nemá svoju definitívnu vibráciu). Spája sa s hrdelnou čakrou a Tretím okom, ktoré vyvažuje. Jeho planéta je Venuša a jeho element je Voda.Zo znamení sa s ním spájajú Vodnár a Strelec. Má silnú, ale mäkkú (jinovú) energiu. Numerologicky vibruje s číslom 4 (štrulktúra a pracovitosť). Je vhodný pre ľudí, ktorí pracujú s röntgenom a s akupunktúrou.

Liečiace vlastnosti: Je dobrý pre tráviaci systém (hlavne povzbudzuje činnosť pakreasu), pomáha pri poruchách spánku (nespavosti) a pri nedostatku vápnika. Tým pomáha zubom a kostiam, používajú ho dojčiace matky na zvýšenie tvorby mlieka, pomáha pri artritíde a poraneniach kĺbov, prečisťuje hrdelnú čakru a vynikajúco zlepšuje pamäť, preto ho používajú študenti pri skúškach.

Takisto pomáha ľuďom s Alzheimerovou nemocou, rôznymi typmi senility a duševnými chorobami alebo u ľudí v kóme. V takýchto prípadoch sa kameň môže niekedy vyčerpať a stratí svoju modrú farbu a vybledne.

Pomáha rýchlejšie vyliečiť nachladenia hlavy, potláča infekcie a zápaly. Znižuje krvný tlak.

Vyvažuje energetické toky v tele vyvažovaním žliaz s vnútornou sekréciou.

Používa sa pri ochoreniach hrdla (napr. dlhodobá zachrípnutosť), hrtanu, hlasiviek, ústnej dutiny a zátylku. Niektoré zdroje uvádzajú aj použitie pri problémoch s hladinou cukru v krvi. Na to sa používa elixír zo sodalitu, ktorý sa pije nalačno.

Posilňuje a vyvažuje lymfatický systém. Vraj pomáha pri nadváhe.

Keď veľa pracujete s počítačom, noste ho ako ochranu proti elektromagnetickému smogu.

Lieči problémy spôsobené stresom. Pomáha pri ADD (hyperaktivite a nedostatku koncentrácie).

Upozornenia:

  • Možno ho nosiť po dlhé obdobia – najlepšie ako reťaz korálkov alebo prívesok, prípadne ako kameň do dlane. 
  • Sodalit sa často používa ako náhrada za lapis lazuli. Lapis lazuli vždy obsahujé zlatisté “vločky”, kým pre sodalit sú charakteristické biele žilky alebo fliačky. (Ale už som videla aj lapis lazuli s bielymi fliačikmi, takže skutočne najlepší rozlišovací znak sú vločky pyritu v lapise lazuli, ktoré v sodalite nenájdete.)
  • Sodalit je pomerne odolný kameň, ale kalcit v ňom (to biele) je chúlostivý a neznesie silné čistiace prostriedky. Preto je lepšie pri práci s čistiacimi prostriedkami sodalit odkladať.
  • Sodalit nepôsobí rýchlo. Kto potrebuje rýchlo pôsobiaci kameň s podobným účinkom, nech siahne radšej po chryzokole.

Sodalit hrubý:

sodalt-hruby.jpg

Sodalit okrúhliaky:

sodalit-handschmeichler.jpg

49 thoughts on “Sodalit – kameň racionálneho myslenia

  1. Gabika1,

    keďže ide o sfarbený qurtz, radšej by som to neskúšala, aby neprišiel o farbu ako ruženín alebo ametyst. Nabíjala by som ho radšej na mesačnom svite alebo pekne v búrke na daždíku (aj vybiť, aj nabiť). Ja som to ešte neskúšala, ale už z niekoľkých strán som počula, že kamene pritom strašne opeknejú!

    Páči sa mi

  2. Leopardi jaspis mi v burke na dazdi stmavol cim to je.To bolo asi pred mesiacom.Aj keby to bolo vodou od vtedy by vyschol,nie? Dakujem. Inac super stranka. Asi pred tromi mesiacmi som ta nasla a som tu denne. Bojujem s dcerkou o pocitac.

    Páči sa mi

  3. Gabika1,

    to sa o kameňoch všeobecne hovorí, že po búrke stmavnú. Vysvetľuje sa to tým, že naberú energiu z ovzdušia. Niekedy sa v nich vraj ukážu aj vzory, ktoré dovtedy nebolo vidno (často tváre alebo postavy) – vtedy sa s nimi dá komunikovať a meditovať, sú to spirituálni pomocníci.

    Páči sa mi

  4. Chcela by som sa spýtať na niečo o sodalite. Moja mama ho dostala od mojej dcéry ako prívesok v tvare krížika (je zn. strelec). Dala si ho na zlatú retiezku ku zlatému prívesku. Na noc ich neodkladala. Po dvoch dňoch sa jej krížik zlomil. V tom čase bola aj prechladnutá. Mala pocit, keď si ho dala na krk, že ju začalo bolieť hrdlo. Chorá je už druhý týždeň. Súvisí jej choroba so sodalitom? Alebo sa sodalit neznáša so zlatom? Ďakujem za odpoveď. Zuzana

    Páči sa mi

  5. Chantal,

    rozhodne to nesúvisí so zlatom – sodalit i ostatné kamene veľmi dobre tolerujú tak zlato, ako aj striebro a ostatné kovy.

    Sodalit sa často označuje za kameň hrdelnej čakry. Pomáha pri problémoch s boľavým krkom – a niekedy spočiatku môže problém zosilniť, najmä ak je v hrdelnej čakre nejaká blokáda. A tento prípad vyzerá na zablokovanú hrdelnú čakru, a to v takej miere, že blokáda zničila sodalit. (Ešte by bolo dobré vedieť, či bol sodalit vopred vyčistený – inak by zvyšková energia v ňom mohla prispieť k zhoršeniu choroby.)

    V prípade dlhšej ťažkosti je rozumné ísť vždy k lekárovi. Keď sa sodalit zlomil, išla by som k lekárovi veľmi rýchlo, než sa veci zhoršia. Brala by som to ako znamenie.

    Ďalšie možné vysvetlenie je, že sa vaša mama nachádza v kríze viery – sodalit mal tvar kríža, možno šlo o ten kríž a menej o ten sodalit. Vydiskutujte si to s ňou. Ak je to tak, nech si ho dáva pod vankúš (taký rozlomený, aký je) a sleduje svoje sny – mali by ju niečo naučiť.

    Páči sa mi

  6. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S mamou sa porozprávam, aj ju pošlem k lekárovi, pretože sa stále sťažuje, že v krku “niečo má”. Ešte raz srdečná vďaka. Ozvem sa, ak sa niečo zmení. Prajem všetko dobré!!! Z.

    Páči sa mi

  7. Nejako som sa sem dostala “nahodou”…)))
    SODALIT bol kamen, ktory ma velmi tesil, ze som si ho vybrala a bezne nosila na krku, na retiazke… Ale uz dvakrat som nosenie musela prerusit.. kvoli pocitu, ze ma nieco tlaci v krku, taktiez som ho zacala vnimat – napriek jeho malej hmotnosti – ako visace bremeno.)) Po par mesiacoch som ho znovu zacala nosit.. a po par tyzdnoch znovu tie pocity… Jeho kedysi krasne zafarbenie vybledlo, hladkost a lesk sa stratil.. je drsny a naruseny v miestach zilkovania… Verim, ze “pracoval” na mojej ociste… ale uz dalej “nevladze..
    Kolega mi spomenul, ze jeho Kamen sa po dlhsom obdobi uplne rozpadol..
    Je to snad dokaz pre tych, co este neveria v silu kamenov..))

    Páči sa mi

  8. Ja mam s mojim sodalitom podobny problem.. zhruba po tyzdni nosenia mam pocit ze mi nieco uviazlo v krku. Ocistila som ho pod studenou tecucou vodou a nabila na mesiaciku… staci to.

    Páči sa mi

  9. Dobry den,
    pre mna zvlastnym sposobom som prisla ku kamenu, na plazi v Taliansku jeden cernoch predaval kamene na privesok, skusal ho takym sposobom, ze dotycny si vybral kamen dal ho na pravu ruku, potrel niecim bielym peikvapol vodu z vedre kde boli ostatne kamene, potom chytil kamen do ruky a pohyboval nim, ak tekutina zruzovela bol vhodny pre Vas ak nie skusit znova takto sa mi dostal do ruk prvy kamen, kktory ma doslova uputal jednak farbou tvarom, nevedela som aky je to kamen az kolegyna povedala, ze je to sodalit, tak som brazdila po internete a hladala informacie o sodalite a vseobecne o kamenoch, je to zaujimave a isto si este nejaky kupim,
    a teraz preco pisem, kamen mam asi 3tyzdne a mam pocit ze trochu vybledol,na strane ktru mam natele resp. sa objavila na strane kde ho mam na tele nejaka zltkasta zila , neviem co to je tak som si ho dala dole z krku skusam ho vybit vo vode a pokusim sa ho nabit mozem na slnku alebo na pocitaci ak ano ako dlho.

    Páči sa mi

  10. dobrý deň prosím vás chcela by som sa spýtať či nevadí ak nosím na jednej ruke náramok z ametystu a aj náramok zo sodalitu. Dakujem za odpoveď inak pekná stránka

    Páči sa mi

  11. Jaina, vôbec nie. Budeš múdra ako rádio 😀 . Obidva podporujú rozvahu a rozum+ intuíciu +vnútorný kľud+ tvorivosť. Ametyst ešte chráni pred negativitou a sodalit dodáva sebadôveru a praktického ducha do mysle.

    Páči sa mi

  12. Dobrý deň.. ešte by som sa chcela spýtaž, že či aj kamene ktoré mám ako prívesky by nemali byť v úplnej tme a že či má nejaký vplyv na moje náramky to na ktorej ruke ich mám dakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  13. …aj prívesky- aj to sú kamene. Ak nosíš náramky na ruke, s ktorou bežne píšeš atd.(vysielacia), kamene budú pôsobiť navonok viac výrazne-viac do prostredia, navonok (ale na teba tiež, samozrejme) a ak na opačnej ruke (na prijímacej), budeš ich energiu viac nasávať do seba- silnejšie a rýchlejšie budú na teba pôsobiť. Z vysielacej ruky do nich vkladáš svoju energiu a prijímacou ju z nich ťaháš.

    Páči sa mi

  14. Dobrý den, máte nádherné stránky, tak jako Vám píší ostatní i já, jen co je otevřu, nemohu se odtrhnout od Vašich textů 🙂
    Chtěla jsem se zeptat, v jednom obchodě jsem si koupila sodalit, ale jeho barva byla krasně jemně modrá se třpitkami, jak mě okouzloval svoji barvou. Při pohledu na něj už v obchodě, jako by mi projasnoval hlavu a ten krasny pocit, no prostě si mě ziskal 🙂 nosim ho v ruce, je neopracovaný, a začína se mi pomalu zbarvovat do tmavší modré, přemýšlela jsem jestli to je třeba mým potem…? Jste úžasná, kolik informací máte o kamenech, přeji Vam hodně štěstíčka a lásky

    Páči sa mi

  15. Dobrý deň, chcela by som vedieť, ako by som si mohla očistiť a nabiť môj sodalit. Čítala som že očistiť sa dá aj pod tečúcou vodou, no nabiť na mesačnom svite alebo pri búrke. No mám otázku: ak práve nebýva búrkové obdobie a nevidno ani mesiac? ako ho teda nabiť aby som ho mohla nosiť a získavala z neho eneragiu? Ak ho chcem nosiť kvôli jeho schopnostiam napr. lahšie komunikovať, alebo napr prehovoriť pred skupinou atď, platí to aj hneď ako bude nabitý? alebo to nemusí zabrať? ďakujem

    Páči sa mi

  16. Pekný večer :o)
    Pri sodalite je napísané, že “je to lacnejšia náhrada Lapisu lazuri”. Keďže som nikde nenašla nič o lapise (prosím, neviete mi poradiť, kde o ňom nájdem podrobnejšie informácie?), neviem tieto dva kamineky porovnať… Kúpila som si náhrdelník z lapisu (predovšetkým na odrážanie útokov, a tiež na sebavedomie), sodalit na zaujal hlavne kvôli pomoci pri učení, na zlepšenie komunikácie a verejného vystupovania, prezentácií (vraj ideálny v kombinácii s amazonitom??). Oba kamene – aj sodalit, aj lapis lazuri vraj pôsobia na racionalitu – chcela by som sa opýtať, či nebudem príliš vážna a uzavretá, ak budem nosiť náhrdelník z Lapisu a napr. prívesok, al. energetický náramok zo sodalitu.
    Ďakujem pekne za odpoveď :o)

    Páči sa mi

  17. Vidím, že už som tu dlho nebola…

    Alča hovorí o sodalite “s tŕpytkami”. Nuž, ak sú zlatisté, ide o pyrit a potom hoci má kameň hodne bielej, nepôjde o sodalit, ale o svetlý lapis lazuli. To je spoľahlivé rozlišovacie znamenie medzi obomi.

    Kamene zmenia farbu aj mne. Myslím, že na to má vplyv zloženie našej aury – kameň sa pri dlhšom nosení dobije istou energiou a iná mu začne chýbať a z toho by mohli vyplývať zmeny jeho farebnej intenzity. Ale to je moje čisto ezoterické vysvetlenie. Je tu niekde o tom aj článok (zrejme na stránke Kamene).

    Majča sa pýtala na dobíjanie kameňov. Aj o tom tu je článok na stránke Kamene – treba len čítať… 🙂

    Mimi tu nenašla nič o lapise lazuli – to preto, že som to ešte nenapísala 🙂 . Nie som z tých najrýchlejších… Ak má človek sklony k uzavretosti, tak lapis ich posilní. Potom sú lepšie ružové kamene v kombinácii s bledomodrými pre komunikáciu.

    Páči sa mi

  18. Pekný večer 🙂
    Lapis lazuli som si kúpila na základe toho, čo ste radili … už ani neviem komu. Ale spoznala som sa v tom 🙂 Konkrétne ste poradili kombináciu lapis+ruženín. A o sodalite som sa tiež dočítala z nejakej odpovede – tuším sa niekto pýtal na kamienok, ktorý podporí učenie na skúšky. Akurát v časti o sodalite píšete, že “je to lacnejšia náhrada lapisu”. Sú ich účinky úplne rovnaké? – Natoľko, že nemá význam nosiť oba? Z lapisu mám náhrdelník, ruženín mám ako prívesok a sodalit som si chcela kúpiť ako náramok (?energetický?)
    Zaujala ma tiež kombinácia sodalit+amazonit – vraj táto kombinácia podporí komunikáciu, ak chceme “predať” nápad, myšlienku. Potrebovala by som čosi také ako soľ… v prvom rade aby ma vôbec nejaká myšlienka napadla – nenávidím tie workshopy, školenia a brainstormingy, kde sa mi zdá, akoby ostatní boli úžasne kreatívni a chrlili nápad za nápadom – a ja nič… (možno je to aj tým, že mi myšlienky blúdia kade-tade). A ak ma aj niečo “skvelé” napadne, radšej som ticho, aby to náhodou nebola blbosť a aby ma nevysmiali…
    Inak – uzavretá určite nie som, mám rada spoločnosť, len mám pocit, že sa čím ďalej, tým tažšie zoznamujem s novými ľuďmi – jednak cítim neistotu (ako pôsobím) a jednak zúfalo rozmýšľam, o čom sa s cudzím človekom baviť (myslím, že tak cca 10 rokov dozadu som s tým problém nemala).

    Páči sa mi

  19. Cau, mimi!
    Nedá mi neodpísať ti, lebo to čo si tu o sebe napísala- presne takto som to mala aj ja (nie na workshopoch atd., lebo ešte študujem, ale v škole). Problém bol u mna v tom, že som mala pocit, akoby som sem akosi nezapadala – ani medzi rovesníkov, ani medzi rodinu- tá mentalita a spôsob vnímania a pohlad na svet so mnou dáko nerezonovali. Aj ked som vždy bola milovaná a vedela som to, aj medzi priatelmi- ale proste vlnová dlžka bola …iná…Situáciu mi rodina neulahčovala tým, že mala o mna strach, že bývam “zadumaná” a “mimo tohto sveta” (v čom sa riadne mýlili, lebo som zároven bola pri plnom vedomí, čo sa okolo mna deje) . Priatelia to isté. A tak som o sebe pochybovala- prečo nie som ako iní?- občas som mala pocit, že sem snáď ani nepatrím- že som na zem prišla omylom a teraz tu musím byť, mala som chute zobrať sa tak ako som a odísť. Kam? Neviem. Proste odísť od všetkého, od sveta.
    Stávalo (ešte stále to občas trvá) sa mi to, čo píšeš- že som mala pocit, že si s ludmi, s ktorými prichádzam do kontaktu nemám čo povedať, tie konverzácie sa mi zdali strašne povrchné a zbytočné, akoby len robotické, spoločensky natrénované (to o čom sa obyčajne zvykne bežne hovoriť), strácala som preto chuť- a tak mi to komplikovalo kontakt s ludmi…pravdupovediac- najradšej som preto mala samotu (ale necítila som sa v nej osamelá), aj ked som skôr spoločenský typ a ťahá ma to medzi ludí- lenže do toho sa montuje vyššie spomenutý paradox….od detstva som sa preto radšej venovala výtvarnému umeniu- tam som mohla byť sama sebou a iným to padlo na úžitok. Teraz to čiastočne aj študujem na VŠ, ale už ma to prestalo baviť. Ťahá ma to k ludom…
    Čosi sa v posledných dvoch rokoch začalo meniť a už som si tu trošku zvykla. Dôležité je ale veriť sama sebe- to aj u teba- myslím si. Veriť, že taká aká si- si úplne OK a niet sa za čo hanbiť. Naopak- je to dar pre druhých. Tak sa im podaruj 🙂 ! Budú vdační a ak niekto nebude, je to len preto, že nevidí, aký poklad mu ponúkaš (to nevadí- ved aj ty možno občas nevidíš poklad niekoho iného/ možno kvoli emóciám, ktoré sú normálna a naša čisto subjektívna vec). Dôležité je dávať seba (myšlienky) s láskou a prijímať s pochopením aj nepochopenie. Aj ked to nie je lahké (aspon pre mna nie).
    Mne v presadení myšlienok pomohla rebélia/odvaha (považovaná niektorými mýlne za “drzosť”), optimizmus, otvorenosť a nadšenie pre vec, ktoré- neskôr som si všimla- sa na iných šíri ako vírus. Ale to je subjektívne, lebo každý sme iná povaha a máme tolko ronych možností…Najdi si preto svoj vlastný spôsob/neboj sa zatial samoty, kým ho objavíš. A potom ho smelo a s láskou “vykrič” svetu. Pritiahne ti to ludí, k ktorými si budeš mať čo povedať a tiež je možné, že si porozumieš aj s tými, s ktorými doteraz nebolo o čom.
    Lapis lazuli vtiahne človeka do vnútra a nechá ho nech sa tam kludne popozerá. Mna robil trochu uzavretou (v zmysle, že som nemala chuť výsť “von”- lebo “vnútri” bolo zaujímavejšie a duchaplnejšie- veci tam dávali väčší zmysel- aj ked konfrontácia s vonkajším svetom bola všelijaká). Hovorí sa mu kamen pravdy. Ukáže ju a dodá silu ju aj presadiť (vo vlastnom vnútri pred sebou samým aj navonok)- lebo poskytuje pocit nezávislosti od vonkajšieho sveta.
    K otvorenosti a presvedčivosti (takej ohnivej iskre) je celkom fajn modrý topás- teda mne pomáhal, neviem, u každého to može byť inak. Radšej si vyber kamienok, ktorý teba osobne najviac oslovuje- taký, čo ked sa nan pozrieš zblízka- pomyslíš si: tak toto je vzor/farba mojho vnútra- keby som v tom kamienku mala bývať ako červík v jabĺčku, cítim sa v jeho interiéri úžasne doma ( “v siedmom nebi” 😀 ).

    Páči sa mi

  20. Cau Mona, Mimi,

    Lapis ma este jednu vlastnost – schopnost ochrany, takze s nim sa nemusis Mimi bat, ze ta niekto vysmeje, lebo ked sa o to pokusi (pokusi sa obrat ta o energiu) Lapis ho odrazi a mozes si vsimnut, ako stiahne hlavu medzi plecia a viacej ani nemukne 🙂

    Páči sa mi

  21. Čaute, Mona, Jano (a všetci ostatní),
    vďaka 🙂
    Že lapis odráža všetko negatívne naspäť, to som čítala (aj preto som si ho kúpila), ale že aj prípadný výsmech… to ma nenapadlo 🙂
    Mona, máš pravdu – všetko je to o sebadôvere a sebauvedomení. Tuším práve na to Helar odporúčala lapis+ruženín (vyskúšam, uvidím, napíšem 🙂 )
    Presne Tvojimi slovami “…akoby som sem nezapadala…” je popísaná aj “indikácia” u sugilitu. V pondelok sa chystám do Opálu, uvidím, či si ma tento kamienok vyberie. Každopádne potrebujem fialový prívesok (Ježiško mi doniesol okrem krásneho larimaru aj fialovú kabelku a svetrík 🙂 ) – takže sa rozhodujem medzi ametystom, sugilitom a čaroitom.
    Čím viac si čítam na tejto skvelej stránke, tým viac kamienkov sa mi pozdáva… nakoniec budem chodiť ovešaná ako vianočný stromček 🙂
    Určite vyskúšam kombináciu larimar+akvamarin (o tejto kombinácii si tuším písala Ty, Mona, však?). A tiež si určite hneď v pondelok zadovážim sodalit+amazonit…. a ešte jantár … a ešte … Na kamienkoch je fajn, že si navzájom nevadia, takže teraz v zime si pod dlhý rukáv môžem kľudne dať aj 3 náramky a pod sveter aj 4 prívesky 🙂
    Čo sa týka náramkov (sodalit a amazonit by som chcela v “náramkovej forme”) – majú naozaj lepší účinok energetické náramky? Alebo presne to isté splnia aj náramky z úlomkov?
    A ešte otázočka – hematit (len príležitostne, na pritiahnutie pozornosti) – je lepší na krku, alebo ako náramok? Nemám celkom jasno v pojmoch vysielacia a prijímacia ruka – ak si dám hematitový/alebo jantárový náramok na pravú ruku – aký to bude mať vplyv na mňa a na okolie?
    Dík, majte sa 🙂

    Páči sa mi

  22. Mimi,

    na to, kde kamene treba nosiť, existujú rôzne teórie. Ako vlastník množstva kameňov som založila svoju vlastnú – všade, kde je ešte voľné miesto 😛 … Myslím, že vám to čosi hovorí.

    Vysielacia ruka je naša “dominantná”, teda tá, ktorou od prírody robíme veci. Tá drujá je prijímacia. Obvykle platí zásada, že kamene nosené na prijímacej ruke modifikujú energiu, ktorá do tela vstupuje, a kamene nosené na vysielacej ruke modifikujú energiu, ktorá z tela vystupuje. A ešte iná teória hovorí, že stačí, ak sú v našej aure, a naše energetické telo si s nimi už poradí – ono totiž vie, či potrebuje vysielať alebo nacucávať. Táto teória sa mi páči viac, lebo umožňuje nosiť kamene aj vo vrecku, v podprsenke, na krku, na chrbte (pri problémoch s chrbticou), v ušiach, na čele a na hociktorom zápästí či prste ruky (alebo aj na členkoch 😀 ).

    Keď potrebujeme pôsobenie kameňa v určitom mieste, tak ho tam prikladáme alebo prilepujeme leukoplastom alebo si pripevníme vrecúško s kameňom na dané miesto (napr. pod šaty).

    Čo sa týka “energetických” náramkov – sú to len kamene… A úlomky sú takisto kamene. Ak neboli kamene naprogramované na nejaký účel, nemajú nijakú odlišnú energiu v jednom či druhom. A naprogramovať si ich vieme aj sami – cez vizualizáciu.

    Páči sa mi

  23. Milá Helar,
    zdá sa, že sa nám páčia rovnaké teórie… ktoré mnohé veci zjednodušujú 🙂
    Veľmi rada sa stotožním s Vašou teóriou “voľného miesta” na nosenie a tiež s tým, že ak je kamienok v našej aure, urobí, čo treba – nezávisle na tom, či je v prijímacej, al. vysielacej ruke, resp. vo vrecku.
    Čo sa týka prikladania kamienkov na “postihnuté” miesto, prosím Vás, poraďte mi, ako často a na ako dlho ich treba prikladať. Synček má skoliózu, dočítala som sa, že treba prikladať hematit, príp. kombináciu hematit + malachit. Na jednom mieste bolo napísané, že stačí dať kamienok buď dole, al. hore na chrbticu, inde bolo, že sa na chrbticu kamienky rozložia (4-5ks pozdĺž celej chrbtice). Alebo mám nájsť aj kamienok na svaly? (v jeho prípade sú svaly na jednej strane slabšie vyvinuté, takže chrbticu “nedržia”). Samozrejmä – cvičíme, rehabilitujeme, ale efekt zatiaľ nevidím 😦
    Táto stránka je úplne skvelá, objavila som ju len niekedy pred sviatkami a neviem sa “nasýtiť” 🙂
    Pekný večer.

    Páči sa mi

  24. Ahojte, pred pár dňami som zničoho nič zatúžila spoznať kamene, tak som bežala do predajne a prvý deň som si kúpila asi 6 rôznych kamienkov a deň na to ďalších 7. Milujem ich, sú ako moje detičky. Táto stránka je úžasná, fakt Helar klobúk dole pred tvojimi vedomosťami. Mám otázku : teraz v zime ani neprší, je zamračené bez slnka, bývam v paneláku, teda nemám kde a ako zakopať kamienok do zeme, a aj keď bude slnko, okno mám na juhozápadnej strane teda bez ranného slnka. Ako možnosť mám ešte počítač, ale ten nie je priaznivý pre všetky kamienky. Čo iné môžem robiť, prosím ťa?
    Čo sa týka môjho ruženínového náhrdelníku, sú to drobné kúsky ruženínu na šnúrke a nie som si istá či sa pri čistení vodou nerozmočí a nerozpadne, dá sa ruženín čistiť aj inak, tuším som čítala že v mrazničke, ale neviem ako dlho.
    Prosím poraď :))

    Páči sa mi

  25. ahojte kupila som si kamen sodalith myslim ze sa pre mna akurat hodi lebo som strasne citlivy clovek a vzdy sa riadim srdcom viac ako rozumom co sa velakrat neoplaca. casto si beriem pocity viny na seba a vycitam si co som povedala alebo spravila. je tento kamen vhodny? a este ako ho mam osetrovat? umyt??
    dakujem za odpoved KKK

    Páči sa mi

  26. Sodalit je kamen presne pre mna…je malicky nosim ho na krku… ma svoje ucinky aj ked ma vysku 1.5 cm a sirku 1 cm? Este som ho nenabijal na mesiaci lebo je stale zamracene a fuka… bojim sa ze mi ho ofukne 😀

    Páči sa mi

  27. Ahoj Riso,
    jasne ze aj malinky ma svoje ucinky. aj ked podla mna najsilnejsie kusky su neopracovane kusky a ked ho budes nabijat na mesiaci, tak si ho daj znutra parapety, aby ti neprechladol 🙂

    Páči sa mi

  28. Dobrý deň,
    chcem sa spýtať či môžem nosiť sodalit na ľavej ruke spolu s pozlátenými hodinkami. A môžem s ním spať či už je to náramok alebo prívesok ?
    Ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  29. parfait ahoj, a zahadzes aj mna ked ti odpoviem? mohla by si, takym herkimerom. 🙂 mozes nosit sodalit spolu so zlatom uplne v pohode. a mozes kludne s nim aj spat. pekny vikend.

    Páči sa mi

  30. krásny kamienok s vynikajúcimi účinkami akurát som sa sekla miesto sugilitu som kúpila sodalit..!!!! a mám dosť nížky tlak a ten mi to ešte znižuje takže sa cítim divne pri jeho nosení…tak som ho odložila…asi ešte nie je tá správna chvíľa

    Páči sa mi

  31. ahoj hellar,
    ja som sa docital na wikipedii, ze sodalit je mineral..ty uvadzas, ze sodalit je quartz = krystal, teda kremen…ja by som aj chcel, aby to bol kremen 🙂 aky je vlastne rozdiel medzi mineralom a kremenom?

    Páči sa mi

  32. vdaka kamienka 🙂
    prepac, ale este otazocka pre uplnu istotu: kazdy kamen, pri ktorom je uvedene, ze je to mineral je teda kremen?
    a co beryly (akvamarin, smaragd) a korundy (rubin)?…su to kremene?
    mudrejsi?..cim viac viem, tak zistujem, aky som vlastne hlupucky…esteze je koho sa opytat 🙂

    Páči sa mi

  33. Dawo,

    to, čo Kamienka povedala: minerál značí “šuter” 😛 … Jeden zo šutríkov je aj kremeň (quartz). Quartz má, myslím, vzorec SiO2 a rôzne “odrody” – jedna z nich môže byť aj sodalit, iná môže byť horský krištáľ, ďaľšia ruženín, ametyst, citrín či záhneda… ak sa nepletiem. Teraz som sa tomu dlhšie nevenovala, takže informácie mi vyfučali z hlavy. 😕

    Potom sú iné šutríky, ktoré nie sú “kremeň” – napr. jaspisy, acháty, vltavíny, rubíny, smaragdy, diamanty…

    Páči sa mi

  34. Milá Helar,
    jaspis a achát sú kremene(quartz) 🙂
    ale vdaka Vam obom, moj zaver z toho je, ze mineraly su vseobecne kamene, jednou z ich podmozin su kremene, dalsou beryly, co korundy.
    🙂

    Páči sa mi

  35. Dalsi muj oblibenec 🙂 Mam jeden pomerne velikej, kterej me neustale fascinuje, pripomina mi oblohu s prurezem oblacnosti, jako kdyz stoupate mezi mrakama v letadle. Mozna i proto ho s sebou vozim na cesty, prave hlavne do letadla. A nezavisle na mne si ho na cestovani ode me pujcila i mamka. Muj sodalit je vzdusnej cestovatel, kterej miluje dalky, ale pritom je tou tmavemodrou zakladnou porad pevne na zemi… a je mu jedno, v jakym koute sveta je, ale porad je na svym miste. Jako by nejak poutal k zemi i me.. a tam nahore v mracich mi rika, ze se zase dolu vratime. Coz je zvlastni, ja v tomhle uklidnit nepotrebuju, litani miluju a je to pro me snad nejvetsi moznej druh relaxace… nebo me drzi pri zemi, abych neodletela definitivne?

    Páči sa mi

  36. Ahoj.
    Heh, ja mám s kamienkami zvláštne skúsenosti, aj keď nie veľmi veľké, ktoré ma presvedčili o tom, že na ich sile niečo je. Neviem, či toto niekomu pomôže, no rada by som sa o tie zážitky/skúsenosti podelila, v tomto smere som občas až prapodivne otvorená.
    Vlastním tmavozelený avanturín, tmavofialový solalit a svetlozelený jadeit.

    Prvý sa mi do rúk dostal jadeit, v podobe prívesku. Po čase som ho u seba prestala nosiť, mala som ho uložený na poličke. Raz som sa dočítala o tom, že pomáha pri práci so snami a tak som si ho začala dávať pod vankúš – v istom zmysle mi pomohol, v poslednom čase som dosť chudobná na sny (resp. na tie, ktoré by som si zapamätala) a s týmto kamienkom sa mi v podvedomí vždy ráno nejaký vybavil. No začala som si všímať, že som cez deň unavenejšia, ako keby bolo moje podvedomie po zásahu jadeitom vyčerpanejšie. Po dvoch či troch nociach som si ho pod vankúš prestala dávať, v tú noc bez neho som spala pomerne dosť krátko, nemala som žiadne sny, no zobudila som sa taká čerstvá, ako už dlho nie. z toho som usúdila že nie je dobré jadeit používať v kuse, či viac nocí po sebe, v minimálne v mojom prípade (alebo trebalo počkať, pokiaľ si na to moje telo zvykne?). Bohvie…
    S avanturínom som nemala žiadne zvláštne skúsenosti…
    No a najnovší prírastok do mojej zbierky – sodalit. No to bolo teda zaujímavé 😛
    Vybrala som si ho na výlete, bez vedomosti o tom, čo dokáže (no keď som si zistila jeho vlastnosti veľmi ma potešili, presne to som potrebovala. Proste sila intuície, ktorá sa tu spomínala). Padol mi do oka pre svoju tmavomodrú farby s nádychom fialovej – pripomínal mi hlbokú noc. Veľmi sa mi zapáčil. Začala som ho nosiť takmer nonstom na krku. Po troch či štyroch dňoch sa u mňa objavili žalúdočné krče, aj keď len chvíľkové, dva dni po sebe. Našlo by sa aj iné vysvetlenie – husacia polievka – ale to mi nejako nesedí, ja som mala vždy silný žalúdok a žalúdočné ťažkosti som nemala už ani nepamätám. A okrem toho, nevysvetľuje to ťažkosti druhého dňa, kedy som tú polievku nejedla. Chcela som sa spýtať, mohlo to byť preto, že kamienok prečisťoval moj tráviaci systém (viem, že aj v tejto oblasti pomáha)? V komentároch bolo popísané, že občas sa pomoc kamienka prejavuje tým, že sa problém dostane na povrch, aby sme sa ho mohli zbaviť (u sodalitu je bežnejší zvieraví pocit krku, ktorý ma našťastie minul). A včera – asi ako vyvrcholenie, na piaty deň od kúpenia som sa cítila dosť vyčerpane, slabo, aj keď som nemala prečo. Doslova som cítila, že mi je trochu lepšie, keď si kamienok zložím, aj keď neviem, či tu už nepracuje moje podvedomie. Dnes, na šiesty deň, som už v úplnom poriadku, kameň nosím ďalej. Aj keď som si na ňom všimla mešiu ryhu, ktorá na ňom predtým nebola…
    Čiže toľko k tomuto :)))

    Páči sa mi

  37. Ahoj, helar!

    Dostal sa ku mne surový sodalit. Avšak keď ho dlhšie držím v ruke, rozbolí ma. Je to v poriadku? – čistí, alebo má nevyváženú energiu či niečo podobné? Určite viem povedať, že je veľmi silný, neviem už, v akom zmysle (či je tá jeho sila v poriadku).
    Od kúpy som ho viackrát čistila pod vodou, nabíjal sa na mesiačiku.
    Zakopať do zeme či s ním pracovať?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor