"Kristova krv" heliotrop – kameň na každý účel

heliotrop-pekne-vykresleny.jpgAJ: bloodstone, heliotrope, blood jasper, the martyr’s stone, St. Stephen’s Stone, NJ: Heliotrop, Blutjaspis, DánJ: Heliotrop, Blodsten, Blodjaspis

Heliotrop je tmavozelený chalcedón s červenými fliačikmi (a niekedy aj drobnými fliačikmi žltej alebo bielej). Hovorí sa mu aj “Kristova krv”, lebo sa traduje, že farbu má z kvapiek Kristovej krvi, keď z kríža padali na mach na kameňoch pri jeho nohách. Iná legenda zas hovorí o tom, že šlo o krv svätého Štefana.

Heliotrop sa priraďuje k jaspisom a považuje sa za drahý kameň, nie za polodrahokam ako ostatné jaspisy. Za zelenú farbu vďači chloritu, červenú tvorí železo. Zložením je to quartz, silikóndioxid. Chemický vzorec SiO2. Tvrdosť podľa Mohsa: 6.5-7.0. Špecifická hustota: 2.60. Index lomu: 1.53 – 1.54. Náleziská sú v Indii, Austrálii, Číne, Brazílii a Amerike.

Mystické vlastnosti: Kameň odvahy, vitality a železnej sily. Starí Gréci verili, že heliotrop prináša zmenu. Používal sa na ochranu pred uhranutím a ako symbol spravodlivosti. Starí Gréci ho dávali do vody a verili, že vydáva teplo slnka a privedie vodu do varu. Takisto verili, že lieči všetko, čo súvisí s krvou. Ďalšia povera bola, že ak položíte heliotrop na viečka slepej osoby, vrátite jej tým zrak. Niekedy nazývali tento kameň aj hematitom, ale dnes sa tak označuje celkom iný kameň.

Uzemňuje a očisťuje fyzické telo, poskytuje duševnú rovnováhu a prebúdza odvahu. Je to projektívny kameň; v Babylone ho nosili, aby prekonali nepriateľa. V starom Egypte vraj otváral dvere a zámky a v Atlantíde vraj priťahoval šťastie a bohatstvo.

Pomáha nám akceptovať zmenu a prekonať obavy, depresie a melanchóliu s ňou spojené. Zvyšuje naše sebaovládanie. Obnovuje vzťahy (i milostné). Rozvíja nielen životaschopnosť a talenty, ale aj organizačné schopnosti a ochotu pomáhať iným (charitu).

Posilňuje sebavedomie a intelekt a zakotvuje nás v našich vlastných hodnotách, nie v hodnotení inými ľuďmi. Pomáha nám robiť rozhodnutia a stimuluje emocionálne vyzrievanie, vnútornú silu a stabilitu. Podporuje jasnovidectvo a podporuje intuíciu natoľko, aby sme sa ňou mohli nechať viesť. S heliotropom sa stávame citlivejší voči vibráciám prostredia a zlepšujú sa naše psychické schopnosti a prístup ku kolektívnemu vedomiu (poznatkom minulých generácií).

Chráni pred nočnými morami a cestujúcich chráni pred nehodami. Odráža psychický útok a chráni pred urieknutím, zaháňa démonov a chráni nás pred klamstvom a pretvárkou. Prináša šťastie v podnikaní, hlavne pre samostatne zárobkovo činných.

Navracia nás späť do okamihu a pomáha nám prekonať bezprostredné prekážky, ktoré nám bránia v našej ceste. Prináša nám naplnenie našich materiálnych túžob.

Pomáha nám skoncentrovať sa a ukotvuje nás. Ukľudňuje predovšetkým vo vypätých situáciách, kde často ide o život. Pôsobí proti chamtivosti a agresívnosti/agresii.

V mágii sa používa kvôli zelenej farbe v kúzlach na získanie majetku a blahobytu a v podnikateľských kúzlach. Bosoráci veria, že pri rituáloch zvyšuje magickú energiu. Ja pomocou heliotropu vytváram pomocné magické energetické línie (tzv. ley lines).

Červenšie heliotropy sa používali ako amulet pre vojakov, aby im dodali odvahu, silu a ochranu. Preto ho dnes nosia aj atléti.

Zelenšie heliotropy sa spájajú s peniazmi a bohatstvom. Heliotrop sa vkladá, podobne ako machový achát, do pokladne, aby pritiahol stály príliv peňazí. Prívesok z heliotropu prináša bohatstvo tomu, kto ho nosí.

Používal sa na to, abu bol človek “neviditeľný” – aby neupútaval pozornosť. Na tento účel sa potieral rozpučeným kvetom slnečnice.

Keď si v dome rozmiestnime niekoľko kúskov heliotropu, podporíme tým tok energie v priestore.

Kameň koreňovej, sakrálnej a srdcovej čakry, v ktorej obnovuje rovnováhu a odstraňuje staré emocionálne traumy a obavy. Spája sa so znameniami Barana, Rýb a Váh a s planétou Mars. V numerológii vibruje s číslom 1, podľa iného zdroja s číslom 4.

Liečiace vlastnosti: Keď sme na pochybách, ktorý kameň pri liečení použiť, môžeme pokojne siahnuť po heliotrope – je to mnohostranný kameň, ktorý nepokazí žiadnu liečbu. Dnes sa najčastejšie využíva na veci súvisiace s krvou. Posilňuje a okysličuje krv, zvyšuje fyzickú i mentálnu vitalitu, obnovuje sexuálnu silu. Posilňuje srdce, slezinu a kostnú dreň. Pomáha vyrovnať nedostatok vitamínov.

Pomáha pri menštruačných kŕčoch, chudokrvnosti, hemeroidoch a pôrodoch (proti potratu a krvácaniu), pri problémoch s krvným tlakom, endokrínnym systémom, ľadvinami (kamene), močovým mechúrom (močové kamene) a pri pooperačných stavoch.

Niektoré zdroje (hlavne nemecké) ho spájajú i s neutralizáciou toxínov v tele. Čistí vraj vnútorné orgány a pomáha pri psychosomatických onemocneniach. Posilňuje čuch, pečeň, pľúca a svalstvo a je výborný na kŕčové žily (na masírovanie ako masážna tyčinka).

Posilňuje imunitný systém a pomáha pri chrípke, nachladnutiach, zápaloch, infekciách a tvorbe hnisu. Posilňuje tok lymfy.

Starostlivosť: Viackrát mesačne umyť pod tečúcou vodou a nabíjať na slnku.

Použitie: Nepokladáme na otvorené rany.

31 thoughts on “"Kristova krv" heliotrop – kameň na každý účel

  1. Tunde,

    na Slovensku neviem, skúste linky na tejto stránke alebo v časti Mágia, v kapitole Toto ste sa pýtali.

    Ja mám svoj heliotrop z Anglicka (tiež cez internet).

    Páči sa mi

  2. Mne mama vzdy hovorila aby som si kamene a mineraly kupovala osobne,lebo vraj len ja sama si viem dobre vybrat,nez by som ho mala dostat cez internet.

    Páči sa mi

  3. Helar,

    Vazne si si kupila ten kamen????Aky je????Pomohol ti uz v niecom????
    Ja tiez uvazujem o jeho kupe tak sa preto pytam.Doma mam zatial iba ACHAT,AMETYST,KRYSTAL-tie mam na retiazke A CERVENY KORAL-mam ako naramok.

    Páči sa mi

  4. Alena3001,

    pre mňa je heliotrop úžasný kameň. Kedysi som videla na internete misku z heliotropu, bola krásna, tak som si ju kúpila. Ale potom do toho prišiel útok na dvojičky, v Amerike boli zmätky a moja miska sa cestou stratila… Peniaze mi síce vrátili, ale vo mne to zanechalo taký zlý pocit, že som si hneď kúpila tých heliotropov niekoľko.

    Je to výborný kameň, keď človek potrebuje upratať svoje vnútro. Sledujem jeho bodky a škvrny a v hlave sa mi roja odpovede na otázky, ktoré som si nikdy nepoložila. (Túto schopnosť majú všetky vzorované kamene.)

    No a potom má tú vlastnosť, že ho môžem použiť na hocijaké liečenie. Nedá sa síce dobre programovať, ale to je jedno, lebo svoju liečiacu prácu si odvedie aj bez programovania.

    Na programovanie je najlepší horský krištáľ, ktorý máš doma. K červenému koralu len jedno upozornenie – nie je dobrý, ak má niekto nervózny žalúdok a problémy s trávením.

    Páči sa mi

  5. Tunde,

    pozrela som sa na ten kameň a nevyzerá veľmi heliotropovo… Pre heliotrop sú typické tie červené bodky, inak by išlo len o zelený jaspis (ako v tomto prípade). Navyše, možno je to kvalitou fotografie, ale tá farba je skôr nefritová ako jaspisová – jaspis býva sýtejší zelený a keď je svetlejší zelený, máva často po sebe škvrny alebo tmavšie línie. Takže: pokiaľ nie sú bodky, nejde o heliotrop, ale len o zelený jaspis, s vlastnosťami zeleného jaspisu, nie heliotropu.

    Páči sa mi

  6. Páni a dámy.
    Heliotrop patrí do odrody chalcedónov.
    Tvrdosť: 6-7
    Hustota: 2,65
    Chemické zloženie: SiO2
    Minerály sú prírodné produkty a príroda sa nedrží presne podľa kníhy. Ten istý druh minerálu nikdy nedosiahne rovnakú kvalitu a výzor. Každý kus má svoj jedinečný príbeh vzniku, ktorý sa prejavuje v rastovom narušení a inou zvláštnosťou.
    Heliotrop je zelený jaspis s červenými škvrnami oxidov železa, ktoré sa nemusia vždy vyskytovat pod celom kameni.
    ——————————————-
    Na našej stránke http://www.olis.sk sú pravé kamene a taktiež ich názvy sú správne. V tomto prípade ide o heliotrop s málo viditelnými škvrnami oxidov železa.
    Ďakujeme

    Páči sa mi

  7. Franz,

    ďakujem a ospravedlňujem sa, ak to znelo ako kritika, ale na tej fotografii skutočne nebolo vidno jedinú červenú bodečku (ja viem, ako ťažko sa heliotrop fotografuje), takže moja odpoveď musela byť taká ako bola 😛 … A som len rada, že sme natrafili na odborníka, pretože práve v oblasti kameňov sa všeličo predáva ako niečo iné a je dobré vedieť, kde sú stránky, kde sa možno na pravosť názvu spoľahnúť!

    Páči sa mi

  8. Alena3001,

    pozerala som si poznámky ku koralu a mám dve informácie.

    Po prvé, koral starne (je to organická látka) a tento proces je nezvratný – stráca farbu a krásu.

    Po druhé: treba sa vyvarovať styku s kyselinami a lúhmi, octom, olejmi, krémami a masťami (aj opaľovací olej), lakom na vlasy a peroxidom. Proste dávať naň veľký pozor. Takisto nemá rád soli a prílišné teplo.

    Rozumné je čistiť ho len pod vlažnou čistou vodou, a aj to len krátko, alebo ho vybiť na hematitových kamienkoch a nabiť buď na mesačnom svetle (na slnku by koral vybledol) alebo na kryštálovom zhluku (horský krištáľ, ametyst alebo citrín).

    Páči sa mi

  9. Heli, ja tomuto nabijaniu na pocitacoch nejako nerozumiem. Tak na jednej strane sa zabezpecujeme kamienkami, aby nas chranili pred pc-ziarenim a na druhej strane nechame tam nabijat kamene? Alebo mi asi opät nieco uslo, co si nam tu pisala?

    Páči sa mi

  10. Gaby,

    moje vysvetlenie (ako som si to odinterpretovala ja): Počítače majú EMG žiarenie, ktoré človeku nerobí najlepšie. Na ochranu človeka pred týmto žiarením používame rôzne kamene, ktoré EMG žiarenie pohlcujú.

    Na druhej strane, elektricita v počítači je zdroj čistej neutrálnej energie s pomerne vysokou vibráciou (cítime ju). Kameň sa z nej vie dobiť, lebo jemu EMG žiarenie nevadí.

    Čiže ide o dva vedľajšie produkty elektriny – o EMG žiarenie a o vibráciu. (A ak to nie je tak, tak som somár.) 😛

    Páči sa mi

  11. Ahojte, tento kamienok som našla v jednom obchodíku, ale som na pochybách. Predavačka tvrdí, že je to malachit a že tie červené bodky sú akože kvôli tomu že je z nejakej časti sveta a preto je trochu odlišný. Vyzerá presne ako tu hore na obrázku. Vravela som jej že čo si myslím a tak a neni si istá, lebo stane sa že dôjde k chybičke označenia. Čo myslíte, môže byť malachit s červenými bodkami?? Alebo je to určite heliotrop? Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  12. Lady331,

    malachit máva obvykle vírivé zelené vzorky na tmavom (čiernom) podklade, často krúžky a vrstvy. Okrem toho býva svetlejší zelený. Heliotrop býva tmavozelený, zelená býva jednoliata (bez vzorky) a máva v sebe ešte iné farby ako žilky alebo bodky (červenú, čiernu, bielu). Podstatné je, či je zelená jednoliata alebo vrstvená. Ak je vrstvená, je to malachit, hoci som ešte o malachite s červenými bodkami nepočula. (Ale ja som toho nepočula hodne, takže žiaden zázrak 😀 …)

    Páči sa mi

  13. Dobry den,uvazujem o kupe heliotropu ale neviem ci je to dobry kamen pre mna. Chodim na bojove umenia a tak by som chcel nieco nosit,co mi doda silu atd. ….prosim napiste aky kamen je na to dobry a ci aj heliotrop?
    Dakujem za odpoved

    Páči sa mi

  14. Filip, aký typ sily? Na výrazné zvýšenie sily/vnútornej energie je výborné Tigrie železo, len sa nesmie nosiť dlhšie ako týždeň v kuse, potom vraj začína vyťahovať energiu z tela. Iný dobrý kameň je horský krištáľ. Heliotrop vnímam skôr ako liečivý než ako “silový” kameň.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor