Obsidián podľa Michaela Giengera

obsidian-hruby.jpgJedna z čitateliek už chvíľu čaká na niečo o obsidiáne. Keď som si pozrela svoje zdroje, pochopila som, že to bude “práca storočia”… 😦 Ale potom, pri upratovaní, sa mi dostala do rúk kópia newsletteru od Michaela Giengera, a tá bola – o obsidiáne…

Takže čo píše o obsidiáne Gienger? Obsidián patrí ku kameňom, ktoré ľudstvo pozná už odpradávna. Pretože je pomerne tvrdý (podľa Mohsa 5-5.5) a má ostrý lom, používal sa už v staroveku na rezanie. A zrejme sa mu pripisovali aj mystické vlastnosti, pretože sa vkladal do hrobov ako dar. Odjakživa bol nevezpečný, ale vážený kameň pre mágov, liečiteľov a jasnovidcov. Meno má podľa Rimana Obsiusa (gramaticky správne by to vlastne malo znieť asi “Obsia”, ale potom by nikto neuhádol jeho skutočné meno 😛 ) , ktorý ho prvýkrát doniesol do Ríma, myslím, že to bolo z Etiópie.

 Obsidián je vuklanické sklo, ktoré tuhlo tak rýchlo, že nemalo možnosť vytvoriť kryštály – jeho kryštálová štruktúra sa označuje ako “amorfná” (dnes už viem, že táto informácia je dôležitá, Gienger má celý systém použitia kameňov v závislosti od kryštálovej štruktúry, ale o tom až neskôr). Svoju tmavú, zeleno-hnedú až čiernu farbu získava z prímesí kovu. Čím jemnejšie sú tieto prímesi, tým priesvitnejší je kameň – a táto priesvitnosť sa môže považovať za známku kvality. Ďalšou známkou kvality bývajú jemné póry, ktoré kameňu dodávajú hodvábny lesk. Tieto póry vznikajú uzavretím vody a plynov v kameni.

Pretože obsodián rýchlo tuhne, nevyrovnávajú sa napätia v ňom, ale sú len akoby “zmrazené” a kameň je ešte v pohybe. Niekedy sa začínajú atómy vovnútri kameňa kryštalizovať a v týchto miestach sa zmení čierny obsidián na sivý živec – vzniká vločkový obsidián (nemecky Schneeflocken-Obsidian alebo Wolken-Obsidian, anglicky Snowflake obsidian). Gienger spomína vlastné pozorovania, kde tento proces prebiehal už v ohladenom kameni. A hovorí aj to, že niekedy sa tento proces môže zvrátiť a sivé škvrny z kameňa zmiznú.

Gienger rozdeľuje obsidiány do piatich skupín:

  • zeleno-hnedý obsidián
  • čierny obsidián
  • čierny obsodián so zlatistým leskom
  • priesvitný čierny obsidián (aj dymový obsidián alebo Apačská slza)
  • vločkový obsidián

Angloamerické zdroje tam toho majú viac: ešte aj dúhový obsidián, zamatový obsidián a podobne. Postupne ich podopĺňam.

Liečiace schopnosti

Pretože obsidián vzniká náhlym šokom a zmrazením, môže sa použiť všade tam, kde následkom šoku alebo traumy došlo k prerušeniu energetického toku – a to nezávisle od toho, či ide o mentálnu (obmedzujúce presvedčenia, viera, nevhodná komunikácia), duševnú (tabuizované veci) alebo fyzickú (bolesti, necitlivé miesta na tele, zúžené cievy, nedokrvené končatiny) rovinu. Možno dokonca tvrdiť, že lieči šok na bunkovej úrovni – pri pokladaní na čerstvú ranu zastavuje krvácanie a urýchľuje hojenie.

Navyše obsidián obsahuje vysoký podiel železa a preto má aj schopnosť obnovovať sily, podporuje tvrbu krvi a regeneruje (podobne ako hematit). Môže ale viesť k vnútornému nekľudu, roztrieštenosti a výkyvom nálad (následkom svojej amorfnej štruktúry), k nepokojnému spánku a búrlivým snom a k nervozite. Tieto negatívne príznaky však treba považovať za symptómy hojenia – obsidián pracuje na ranách: “zmrazené” rozmrazí a uvedie do stavu pôvodného chaosu, aby sme vedeli situáciu nechať vykryštalizovať. Na túto druhú cestu pravdepodobne budeme potrebovať pomoc kameňov, ktoré vytvárajú želateľné štruktúry.

V tomto svetle treba vidieť aj starý zvyk obsidiánovými nožmi vyháňať démonov. “Démoni” sú zavrznuté situácie a emócie, ktoré obsidián uvoľňuje. Pri liečení duševných a emocionálnych rán sa preto odporúča použiť obsidián až po patričnej príprave (či už meditácii alebo očiste).

Čierny obsidián, keď sa naň sústredíme, nasaje všetky negatívne myšlienky a vplyvy a uvedie nás do stavu emocionálnej a mentálnej neutrality. Vtedy sme schopní vnímať aj inak ukryté časti nášho ja. Asi mesiac po takejto terapii sa človek cíti nekľudný a zmätený, pretože musí spracovať to, čo videl. (Napríklad pri jasnovidectve sa hlavne v Mexiku pozerá do obsidiánového zrkadla.)

Obsidián je dobré použiť aj ako prípravu, keď sa chystáme získať nové schopnosti.

Ďalšie použitie je pri tlmení bolestí spôsobených traumou. Na boľavé miesto sa položí čierny obsidián a do kríža sa obklopí štyrmi tmavozelenými alebo čiernymi turmalínmi. Obsidián rozpustí bolesť a turmalínu rozprúdia energiu.

Vločkový obsidián sa používa pri boľavom žalúdku alebo bolestiach v črevnom trakte, pri črevných kŕčoch následkom silného stresu a pri poruchách prekrvenia. Na to ale potrebujeme terapeutický výcvik.

Pri chronicky studených nohách sa vkladá plochý vločkový obsidián medzi palec a ostatné prsty.

Pri každej práci s obsidiánom sa odporúča nosiť horský krištáľ, ktorý pomáha ľahšie spracovať informácie, ktoré nám obsidián poskytuje.

Priradenia

Priraďuje sa planéte Pluto a najlepšie pôsobí u ľudí narodených v prvej dekáde Škorpióna (24.10.-2.11.). Potom sa priraďuje koreňovej čakre, ktorú oživuje (vhodný pri frigidite a impotencii) a z ročných období sa priraďuje zime.

76 thoughts on “Obsidián podľa Michaela Giengera

  1. Kiara,

    podľa mojich poznámok sa vybíja a čistí pod teplou vodou a nabíja na priamom slnku alebo na quartzovom kryštálovom zhluku (vtedy je vraj veľmi intenzívne nabitý). Toto sa robí asi raz mesačne, ak ho nosíte stále, alebo po každom liečebnom použití.

    Pozor, kameň sa pomerne ľahko štiepi, ale znesie i sem-tam čistenie ultrazvukom.

    Páči sa mi

  2. Čisti sa pod prúdom sutdenej – čerstvej vody. Nabíja sa v noci – nie na slnku. Stačí to robiť raz mesačne.Pokiaľ si kameň kúpite je dobré ho n noc nechať v miske zo soľou ale to stačí robiť len raz.

    Páči sa mi

  3. dobrý deň Helar, potešila ma vaša stránka, lebo ku kameňom cítim od detstva silný vzťah,
    minulý týždeň som u nás v obchode s darčk.predmetmi našla medzi polodrahokamami
    aj krištáľ s azuritom, je oválny, zvnútra s peknými plôškami, ale sa mi zdá že je umelo zafar-
    bený na azúrovo modro. môže to byť? alebo existuje krištáľ takejto modrej farby prirodzene?
    pôvodne som ho kúpila, doma očistila a nabila, ale potom som ho vrátila aj keď sa mi štruk-
    túrou veľmi páči, zamenila som ho za podobne pekný avanturín. vopred ďakujem za info

    Páči sa mi

  4. Mária,

    krištáľ s azuritom sa mi zdá ako veľmi podivná kombinácia; azurit sa najčastejšie spája s malachitom, ale nie s quartzom. Zato existuje modrý quartz (označuje sa aj modrý aventurín; farbu máva v podobom odtieni ako angelit, dymovomodrú). Quartz sám o sebe sa prifarbuje ťažko, ale niekedy sa poťahuje vrstvičkou rôznych kovov a vtedy sa mu hovorí “aura” – priesvitný, ale farebný, s dúhovým leskom na povrchu. Aury sú vo viacerých farbách, modrá je aqua aura (odtieň asi ako priesvitná petrolejová).

    Páči sa mi

  5. ahojte.. chcel by som vas poprosit o radu… velmi rad by som niekde kupil tento kamen ako darcek… som z trnavy… ak by ste mi vedeli poradit, bol by som vam vdacny… ak niekto mate pre mna info, prosim o zaslatie na chdusan@gmail.com dakujem 🙂

    Páči sa mi

  6. Dobrý deň, dostala som 2 kamene obsidian a opal, som kozorožec, nar. 12.1.87, neviem čo s nimi ale chcela by som vedieť ako využiť ich potenciál v moj prospech a tiež info o tom ako ich “zpojazdniť”

    Páči sa mi

  7. Lenka,

    kamene si vyčistite a nabite (je to popísané v kapitole Kamene). Obsidián je typický kozorožcovský kameň, tmavý, ochranný a podporujúci koncentráciu a trošku uzemňujúci veľkú energiu a sklony konať za každú cenu. Opál zas pomáha vyzdvihnúť na povrch vašu vnútornú krásu. V závislosti od toho, čo nimi chcete dosiahnuť, ich môžete nosiť, meditovať s nimi alebo ich dávať pod vankúš a nechať ich, aby s vami komunikovali cez sny.

    Páči sa mi

  8. Dobrý večer Helar, som temer denne na Vašich stránkach sú super, doslova hlcem všetky informácie, kamienkami sa zaoberám len pár mesiacov a mám knižku od pána Kreperáta a ten o čiernom obsidiáne píše, že je silný a často nevypočitateľný nástroj, preto je dobré s ním šetriť a zbytočne a často ho nepoužívať a že v nečistých rukách vedie dokonca k čiernek mágii.
    Čo si o tom myslíte? .
    Ďakujem za Váš názor

    Páči sa mi

  9. Zdravim vas vsetkych…ja len mozem potvrdit mam obsidian vlockovy(cca 17 kusov 🙂 ) ze to s tymi burlivymi snami a nekludnym spankom…no nieco na tom pravdy bude….kamene mam v noci na stoliku vedla hlavy…a fakt niektore sny su doslova nocne mory…zhodou okolnosti aj dnes som mal hrozostrasny sen…ale pozeral som si snara a malo by to byť kupodivu velmi dobré 🙂 tak len tolko

    Páči sa mi

  10. Ja mávam tiež vločkové obsidiániky- aj malé kúsky čiernych na nočnom stolíku vedľa postele a hlavy-menej než pol metra. Sny sa mi zdajú byť naozaj dosť divné a všimla som si, že sa mi oveľa častejšie sníva – teda aspon som si ráno vedomá, že sa mi sníval čudný sen, hoci si ho už vačšinou nepamatám a ráno mám chvílu po prebudení zvláštny pocit. Nie hrozostrašný pocit, ani uzkost v pravom slova zmysle. Proste len neobvykly a zvlaštny. Akoby som sa práve vrátila z iného sveta. A ked sa snažím spomenút si, čo je za tým pocitom, tápam v tme, nie a nie, aby mi zaplo 🙂 🙂 🙂 Niečo na tom kamienku bude, aj ked tie moje su malé, ide z nich sila…Len asi treba nejako prist na to, ako ju využiť a preložiť do ľudskej “reči” ich odkaz. Alebo nedavno sa mi snivalo- to som si matne pri velkej rannej snahe zapamatala- o velkej rozbitej čírej sklenej platni. Trčala zo zeme a bola mi asi po pás -teda trčali z nej už len ostré “štíty”, lebo zvrchu boja rozbitá. Na tom najvyššom “štíte” som si s úplnym pokojom dorezala ruku akoby o nič nešlo. Už nepamatam, či naschval, ale asi skor nahodou.neviem. Každopadne žiadna panika ani len vzrušo sa nekonalo, aj ked ruka bola cela od krvi a aj ten hrot skleneho špici a jasnočervena (akokeby okysličena) krv na skle. pohoda nie 🙂 rano ma to nijak nevzrušovalo, len som si pomyslela, že divné a na vedomej urovni by ma malo z takeho sna aspon striasat…ale mala som len pocit, že som sa zasa ocitla v tej zvlaštnej dimenzii

    Páči sa mi

  11. Tie obsidianiky (su malinké- asi 1 cm) sme nazbierali na pláži na Elbe (väčšinu sme našli vo vode pri brehu). Boli tam aj ine kamienky, mame toho doma kopček v jednom sáčku. Tuším sú to hnedé jaspisy – bola ich tam invázia a aj velke kusy a ešte akési zelene nepriehľadne kamienky- tie len v mini rozmeroch, nevieme, vo co gou. Pri tejto príležitosti som si spomenula, že Elba je raj mineralov a pláže tiež. Boli tam v každom mestečku predajne s mineralmi a niekde aj mineralogicke muzea spojene s velkou špecializovanou mineralog. predajnou. Škoda, že som sa vtedy ešte o kamienky nezaujimala. Bolo sa tam čo učiť ( aspon teda z mojho pohladu) čo vidiet a na čom si zgustnut. Ahoje 🙂

    Páči sa mi

  12. Mona,

    tak sme na tom uplne rovnako….mam presne tie pocity ako ty…neuveritelne!!! 🙂
    a sniva sa mi kazdu noc…uplne kazdu…a skoro vzdy to su doslova krvaky 😀 a uz som sa zobudil uprostred noci s takym strachom a prepoteny ze som myslel ze zinfarktujem 🙂 a este jedna zvlastna vec zvyknem sa budit v noci a na radiu mam hodiny a az ma zamrazi ked sa na ne pozrem a vidim vzdy ten isty cas….vzdy presne na minutu bud presne o 2:59 alebo 3:13 a potom uz neviem zaspat do rana…sa len prevalujem…neviem co to moze byt….???tak dobru noc

    Páči sa mi

  13. tak sa pridam k vam a dam si dnes moj obsidian do spalne. je to vlockovy obsidian neopracovany asi 10 cm velky a zajtra sa vam ozvem ako som dopadla. S takym kusom budem mat mozno do rana hlavu ako ten kamen. Nemyslim tvrdu, ale s bielymi mapami.

    Páči sa mi

  14. Čo ak nás obsidián má naučiť nebáť sa podvedomých obrazov a vlastných temných perdstáv a prijať ich vedome ako prirodzenú súčasť našej existencie??? Možno je to hovadina, ale neviem -zatial-, ako si to inak vysvetliť.
    Achat 274, ten čas 2:59 alebo 3: 13- to je dosť psycho príhoda… Normálne som zaregistrovala- pocítila taký pudový skrytý strach ked som si to prečítala- to preto, že je toho pod povrchom vela, čo ešte nemáme prebádané a začínam si to uvedomovať. Napadla mi taká vec- či nie je práve v tom čase tá správna doba niečo vyriešiť, na niečo prísť alebo ja neviem,… to mi len tak napadlo 🙂
    Želám príjemné sny 🙂

    Páči sa mi

  15. no psycho to teda je riadne…kamaratka mi povedala ze to moze byt nejaky duch ktory ma chodi navstevovat…a fakt ked sa zobudim v noci tak hned sa obzeram po izbe ci tam niekto nie je 🙂 mam taky pocit ako by ma pozoroval niekdo….Mona no neviem co by som mal riesit o 3 ráno hehee 😀

    Páči sa mi

  16. Decká,

    tak som si overila, čo za opodstatnenie má spájať vločkový obsidián so zlými snami… Tento kameň odstraňuje blokády (hlavne rozvojové) – a to tým, že ich vynáša na povrch vo forme dobrých alebo zlých emócií: lásky, strachu, hnevu, spolupatričnosti, pohody a pod. Takže to vyzerá, že vás kameň cez sny upozorňuje na nejakú nevyriešenú oblasť vo vašom živote. Obsah sna by mal napovedať, o čo ide – tá situácia bude metaforou za niečo iné, skúste si urobiť spojenie medzi reálnym životom (=spomienkami) a snom.

    Normálne majú obsidiány dosť silné pôsobenie a kto neznáša (možno práve z týchto dôvodov) čierny obsidián, môže použiť ako “výhybku” apačskú slzu.

    A čierna mágia nech vás netrápi – ak nemáte čierne úmysly, ani vaše skutky (magické i nemagické) nebudú nikdy “čierne”!

    Achát274,

    to, čo kameň vynáša na povrch, sa môže spájať s nejakou nočnou udalosťou – napríklad mohla nastať práve v tom čase, kedy sa zobúdzate. Podľa toho hľadajte v spomienkach. A zapisujte si obsah tých snov – budú mať niečo spoločné, čo vám napovie, o čo ide!

    Páči sa mi

  17. Vdaka Heli,

    v kutiku duse som cakal kedy budete reagovat 😀
    A opäť možem len potvrdit co ste napisali je pravda…v tom sne som bol s otcom…boli sme na nejkom drevennom móle….pod nami bola skoro priezracna voda a v nej celkom velke ryby(kapor alebo jalec 🙂 ) ale aj mrtvy ludia..to ma vydesilo….a teraz si spominam bol tam aj chlapik ktory nam ukazoval triky alebo kúzla s kartami……ale vratim sa k tomu mojmu tatkovy….prave teraz sa trápy a prežíva velmi depresívne obdobie…takze si myslim ze ten sen je nejake znamenie…len dufam ze dobré 😦

    a dakujem za infošky a všetko dobré vám prajem v novom roku hlavne vela zdravíčka a vela uprimnych priatelov 🙂

    Páči sa mi

  18. Achat274,

    voda býva niekedy symbolom pre podvedomie, pre strach z neznámeho alebo pre prvotný princíp (“vyšli sme z vody”). Takže znamená to, že v terajšej situácii sa dobré, živé, miesi s “mŕtvym” – to bude asi minulosť a pocity krivdy alebo ublíženia. Zaujímavé je vedieť, čoho v tej vode bolo viac… a o čom boli tie kartové triky – to by mohol byť náznak, ako zo situácie vyjsť!

    Inak, ak má tatko depku, niekedy stačí, ak sa má komu vyrozprávať… A vy predsa tiež máte uši, nie? 😛 Vec je v tom, že mnohé z našich útrap sa nám zdajú byť obrovské, kým o nich nehovoríme, ale len čo nás niekto donúti hovoriť o nich nahlas, odrazu spľasnú. Proste prvou zásadou psychogygieny je nezažierať veci do seba… a to by ste tatkovi mohli pomôcť zvládnuť!

    Páči sa mi

  19. Heli,

    no v tej vode bolo urcite viac rýb ako mrtvol 🙂 a tie kartove triky…hm neviem to presne opisať proste sa hral s kartami v rukach…robil take vejáre z nich 😀 a rôzne si ich prehadzoval proste ze mal v ruke 3 karty a zrazu s tych 3 spravil 10

    a to s tatom je trosku zlozitejsie on nezije s nami a nechala ho priatelka takze je s toho hotovy…sranda ze ja som si to prezil sam uz tiez…ale ja som stým bojoval sám…nemal som potrebu trápiť s tým moje okolie…ale kazdy je iný…mozno jemu by pomohlo keby sa porozpraval o tom somnou a vyplakal sa mi na ramene…iked neviem si to predstavit ze otec plače synovi na ramene…iked nebolo prijemne ked mi plakal uz do telefonu 😦

    Páči sa mi

  20. Achat274,

    vyzerá to, že správa kariet je “z mála bude viac” – a to “nečakane” alebo “z nemožného”.

    Keď máme také situácie ako vy s tatkom, môžeme zareagovať rôzne – buď zotrváme v našej “zóne komfortu” a počkáme, ako sa veci vyvinú, alebo ju opustíme, aby sme nepremeškali nič, čo by nás neskôr mohlo mrzieť… Už z mojej formulácie je zrejme jasné, k čomu sa prikláňam 😛 . Ja proste patrím k tým, ktorí cítia niekedy až nepatričnú zodpovednosť za svoje okolie 😀

    Páči sa mi

  21. Ahojte všetci snívači obsidiánoví, už tuším prečo mi ten vločkový obsidián neskočí do rúk hoci, je celkom peknučký. Ja som aj cez deň trošku panická / bránim sa tomu nosením karneolu – proti strachu/, keby som sa ešte budila po noci s takým divokým snom no ufff, radšej nie.

    A prečo ich neodložíte z nočného stolíka, aby sa zlé sny nevracali?

    Páči sa mi

  22. Lebo sa mi nezdá, že by som cítila strach, aj ked znejú hrozne(tie sny), ked sa o nich hovorí do éteru. Vždy ked sa mi sníva, tak ma to proste ženie dalej- nejaká zvedavosť, nutkanie odhaliť odkaz alebo ako to nazvať. Je to také pudové nutkanie, hoci logicky to vyzerá byť na hlavu postavené nechať sa dobrovolne “terorizovať” 🙂 Ale aj tak- už som to tuším aj spomínala, že drvivú vacsinu rán (ako ráno, nie rana:)) si nic nepamatám. Len mám istotu, pocit, že sa v noci zase cosi divné dialo a mrzí ma, že mi nepáli, co… skúšala som aj ranné zapisovačky, ale márne. Ked si sedím na kábli, tak proste nemám o čom písať.
    Ahojte, spinkáči! 🙂

    Páči sa mi

  23. Mona,

    Niekde som pocul alebo cital ze ak si chces co najlepsie pamätaťsvoj sen tak by si sa mala zobudit v tme….staci mat zatiahnute rolety 😀 ak sa zobudis a vidis svetlo tak sen zabudneš ….mne to funguje

    Páči sa mi

  24. Vdaka!, achat. Žalúzie síce nemáme, ale skúsim aspon neotvorit oči hned ako sa mi ráno vráti vedomie. Asi to je cele len o hlbinnej psychológii a o podvedomých spomienkach, prípadne osobných komplexoch. Žiadne veštidlo v tých snoch nevidím, ani zlé znamenia. Len obyčajné správy, sumáre, bilanciu, informáciu o stave. Ale samozrejme, môžem sa mýliť…PAAA

    Páči sa mi

  25. alebo si ho hned ako sa zobudis zapis a potom ho mozes analyzovat neskor….alebo aspon jednu vec s toho sna si zapis a potom sa ti mozno obiavia aj ine veci s toho sna …..a nemas zaco 🙂

    Páči sa mi

  26. Lelika,

    kamene sa používajú viacerými spôsobmi: pokladajú sa priamo na miesto, kde potrebujeme ich vplyv, robia sa z nich elixíry a tie sa buď pijú, alebo natierajú, alebo sa kamene nosia v aure, no a naposledy sú voľne položené v priestore. Najväčší vplyv majú, ak sa pokladajú priamo na miesto, kde ich potrebujeme. Elixíry a nosenie v aure majú slabší účinok, ale majú ho.

    Páči sa mi

  27. to znamena,ze ak si kupime nausnice s ruzeninom na to,aby sme k sebe “privolali” viac lasky,tak to bude mat vplyv? alebo napriklad ak mam bycie oko a nosim ho ako naramok, na posilnenie sebadovery,tak to ma vplyv?
    dakujem:-)

    Páči sa mi

  28. mozem sa opytat ako rozoznam neprave kamene od pravych co to su vsetky prave vo vsertkych stankoch nemozu byt falosne ??? napriklad v niejakych stankoch so suvenirami co v hrackarstvach a tak

    Páči sa mi

  29. Ahojte všetci! 😀

    Pozrite, akú pesničku som našla na nete:

    Daniel Landa- Obsidián

    Zavři oči a nastav dlaň
    Vložím ti do ní obsidián
    Magická slova naplní chrám
    a slzy skanou na pentagram
    Luna se blíží, až se tají dech
    Tajemství odhalí
    Její stříbro ti ulpí na křídlech
    zvony zní do dáli?

    Obsidián černý jako noc
    Tvoje srdce už zná tu moc
    Teď víš, co je duše bez těla
    Brány jsi zavřít nesměla
    Tohle tajemství nebudeš chtít nikde vyprávět
    Ať ho pozná
    Ať si ho pozná každý
    Černý obsidián skrývá celý svět
    Ty to teď víš
    A víš už to navždy

    Otevři oči a ukaž dlaň
    vezmu si zpátky obsidián .

    Neviem, akú to má melódiu, ale text je uplne super 🙂

    Páči sa mi

  30. Youtube link na Daniel Landa – Obsidian :

    Kto by chcel stiahnut tak :
    [audio src="http://uloz.to/684296/Landa-Obsidian.MP3" /]

    Ano je to zaujimava pesnicka 🙂

    Páči sa mi

  31. Zdravim ludkovia… Chcel by som sa opytat ci nahodow tento kamen nema neake vedlajsie javy…. pretoze ked som si ho kupil tak som sa dost divne zacal spravat… proste som bol nervozny a rozculoval som sa koli uplnym hovadinam…zdrbal som fothra, mather, ba a moju lasku… coz je uz na mna priliz… prosim akukolvek informaciu mi prosim poslite na moj mail kohut.mich@gmail.com … budem velmi vdacny!!! :))))

    Páči sa mi

  32. Krásny deň želám.. :o)
    Dnes som si kúpila obsidián vločkový.. ako tu tak čítam všetky komentáre, tak mám normálne strach.. :o(( .. Odteraz budem mať nočné mory?
    Chcela som sa opýtať, či kamene pôsobia, ak ich mám v dekoračnej miske, pričom ich mám v jednej miestnosti? Alebo kameňe pôsobia len, keď sú jednotlivo položené napr. obsidián na nočnom stolíku, napr. rubín na parapete a tak podobne..

    Páči sa mi

  33. Hmmmm, tak to tu čítam … a neviem čo si mám o tom celom myslieť :-). Ja som bol v priamom kontakte s týmto sklom asi 2 mesiace (vyrábal som šperky na sútaž – Obsidián v Slovenskom šperku), ale žiadne nadprirodzene javy som nepozoroval. A ani na nálade som žiadne zmeny nevidel.
    Takže vysvetlenie týchto snov môže byť i také, že si to dotyčný vsugeruje.
    PS:
    Vy čo chcete kupovať obsidián, tak Vám odporúčam lokalitu Viničky, na východe Slovenska. Obsidián sa tam nachádza normálne na poliach – po daždi sa táto surovina krásne objaví. Par kusov mam doma a dúfam, že niekedy v blízkej budúcnosti nejako využijem 🙂

    Páči sa mi

  34. Decka, vobec nemusite mat z obsidianu strach.
    Hela tu pise – Môže ale viesť k vnútornému nekľudu, roztrieštenosti a výkyvom nálad (následkom svojej amorfnej štruktúry), k nepokojnému spánku a búrlivým snom a k nervozite. Tieto negatívne príznaky však treba považovať za symptómy hojenia – obsidián pracuje na ranách: “zmrazené” rozmrazí a uvedie do stavu pôvodného chaosu, aby sme vedeli situáciu nechať vykryštalizovať.
    ja mam svoj velky pravy vlockovy obsidian, v neopracovanom stave na stole medzi mnou a jdenym nervackym kolegom, z ktoreho su vsetci na nervy a ja svoj obsidian vnimam ako svojho pitbula. Vazne. Dokonca raz ked isiel okolo mojho stola, drgol donho a on mu spadol na nohu. nepochopitelne, lebo nie je uplne na kraji stola.
    Peter ja som videla na vystave aj ruzovy obsidian

    Páči sa mi

  35. Tak ma napadla jedna vec, a nie som si istá, či to môže byť tým obsidiánom. Asi trikrát po sebe sa mi stalo, od kedy mám kamene, že keď som vypila viac alkoholu, tak som ostala agresívna, a vracala sa k situáciám, ktoré mi ublížili a riešila som to s tými ľuďmi. Ide o to, že normálne neriešim zbytočné veci( v tomto prípade je to minulosť) a nie som vôbec agresívna, ale ako keby som tým alkoholom vyšlo všetko zo mňa na povrch.. Nikdy sa mi to doteraz nestalo.. Môže to byť týmto?

    “Tieto negatívne príznaky však treba považovať za symptómy hojenia – obsidián pracuje na ranách: “zmrazené” rozmrazí a uvedie do stavu pôvodného chaosu, aby sme vedeli situáciu nechať vykryštalizovať.”

    Ja ten kameň nenosím pri sebe len ho mám v miestnosti, s ostatnými kamenmi, je možné že až tak silno pôsobí?

    Páči sa mi

  36. nasla som este o vlockovom obsidiane toto –
    vločkový obsidián není kvůli svým světlým skvrnám tak silný jako černé obsidiány, které radikálně odstraňují blokády všude tam, kde je to za potřebí a v dobrých rukou pomáhají chránit před černou magií a silám ze záhrobí. Vliv vločkového obsidiánu je spíše slabší, ale můžeme ho tedy častěji využívat. Napomáhá nám při nedostatku “zdravého rozumu”, stát rovnýma nohama na zemi a překonávat těžká období i jen nepříjemné chvilky. Zdravotně podporuje látkovou výměnu, obnovu buněk a celkově chrání organismus. Čistíme jako ostatní obsidiány.
    Síla kamenu:
    soulad fyzického s duchovním, vlivem cristobalitových vrostlic je léčba s jeho pomocí jemnější a vyváženější, odolnost nepřízním života, posílení obranného systému, látková výměna, obnova buněk, prevence proti virovým nákazám, zvýšení krevního tlaku, prokrvení kůže a končetin
    Kameny ve znamení:
    Kozoroh, Váhy, Štír

    Páči sa mi

  37. Ahojte, čo je ružový obsidián? Tu v popise nie je a u nás v obchodíku je taký na predaj. Preto ma zaujíma či to nie je výmysel alebo niečo umelé. Ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  38. Nedávno som si kúpila vločkový obsidián, ktorý bol skoro celý čierny, iba na jednej strane mal pár “vločiek”. Nosim ho stále pri sebe, aj v noci ho mam pri posteli. Nikdy som mu nevenovala väčšiu pozornosť, až včera som si ho opäť obzrela a tie vločky sa mu vytvorili po celej ploche. Stretli ste sa už niekto s takým niečím?

    Páči sa mi

  39. Ahojte, ani neviem ako začať, ja len asi pred pár dňami som bola v meste zháňať knihy a len tak som vošla do darčekového ochodu, kde mali tieto kamienky ani neviem ako na to napadlo, začala som sa v nich prehrabávať, že si len tak nejaký kúpim pre radosť, nevedela som sa vôbec rozhodnúť, no mali tam k nim nejaké popisky účinku a ja som sa už niekoľko dní cítila velmi nekľudná a nervózna, všetko ma vystresovalo tak som sa nakoniec rozhodla pre obsidián (inak sa už 2 roky liečim na depresiu už asi rok je to úplne v pohode aj keď lieky stále užívam a obsidián mal v popise aj tú, i keď mám pocit že tie účinky sú všade inak písané), kúpila som si taký malý vločkový ako prívesok. Neviem nikdy som takýmto veciam neverila, možno aj verila len sa hambila priznať 🙂 ale ako som ho kúpila začala som ho “žmoliť v ruke” a nevedela som s tým prestať, úžasne neuveritelné však bolo, že sa mi hneď ulavilo, proste som cítila ako so mňa opadá to napätie a bola som fakt rada, že som si ho kúpila. Doma som si ho hneď zavesila na krk a už 3. deň ho nonstop nosím (aj v noci a nemám teda žiadne nočné mory, skor som pokojnejšia a lepšie sa mi zaspáva). Nevedela som, že ho mám nejako vyčistiť a nabiť a tak, no a až dnes som začala pozerať po nejakých info o liečivých kameňoch a tiež som sa dočítala že obsidián sa vôbec nehodí pre začiatočníka a že je dosť silný a aj nebezpečný. Tak som si ho raršej zložila dole. Rozbolela ma však hlava a mala som pocit že mi fakt chýba tak som si ho nasadila späť a zase mi je dobre. Neviem asi som fakt blázon ale mám pocit, že mi nehce zle a fakt mi pomáha (aj keď som sa o neho nijako nestarala). Chcem sa opýtať čo si o tom myslíte. Plánujem, že ho budem nosiť dovtedy pokiaľ budem pociťovať potrebu a nebude mi ubližovať, no normálne ste mi nahnali strach, určite ho však vyčistím a nabijem ako som sa tu dočítala. Chcem sa opýtať či by ste mi neporadili aký kameň sa hodí pre začiatočníkam, som v znamení panny a tiež som sa tu niekde dočítala o výbere kamena podla dátumu narodenia ale nikde som nevydela ako sa to robí), niečo neutrálne pozitívne, čo by som začala nosiť až už ma bude mať ten obsidián plné zuby :), kúpila som si ešte ametyst ale len také kryštáliky a mám ich vyložené pred TV. Nechcem už radšej svojou nevedomosťou riskovať nech niečo nepokazím. Ďakujem za odpoveď, som velmi zvedavá čo si o tom myslíte 🙂

    Páči sa mi

  40. Ahojte!
    Videla som v obchode ružový obsidián. Predavacka tvrdila, ze to nie je nic prifarbované, ze je to prírodnina. Tento obsidián má jemne ružovú farbu, mozno na rozdiel od ruzeninu o štipku viac do lososova a je normalne priesvitný. To som este nevidela.
    Ake ma priehladný ruzový obsidián metafyzické ucinky?
    Mate niekto info?

    Páči sa mi

  41. Mona,

    už som sa stretla s ružovým obsidiánom a pozerala som naň rovnako ako ty 😛 … teda asi takto: 😯 .

    Neviem zatiaľ o jeho účinkoch nič. Popozerám sa, či v mojich knižkách niečo nevyhrabem. Ak hej, doplním 🙂 .

    Páči sa mi

  42. Ok, helar, dakujem 🙂 . Lebo ja som prebrusila googlom net, aj v anglictine a vobec nic ezotericke som k nemu nenasla. Ale mohla som nieco aj prehliadnut 🙂 . Pekné sníčky!

    Páči sa mi

  43. Ahoj vsichni 🙂 tak sedim u pocitace a relaxuji, tak sedim uz nejakou dobu u mych oblibenych stranek (dik Helar – jsou opravdu skvele). Tak jsem procitala vsechny poznamky k obsidianu a je to zajimave. Uz jsem toho k obsidianum dost precetla, patri k mym oblibenym kamenum. Je fakt, ze jsem vuci nim trosku ostrazita, protoze se o nich pise leccos, hlavne o jejich ucincich. Pred vanocema byly u nas trhy a jezdi tam prodavat kameny jeden clovek, ktery se v nich zrejme dost vyzna. Obcas jsem se u neho zastavila a povidali jsme si o kamenech, dokonce jsem si u neho i koupila jeden cerny obsidian. On komentoval nasi diskuzi v tom smyslu …jo – cerne kameny, u nich clovek nikdy nevi, co od nich muze cekat …Mozna mel pravdu, ja osobne mam doma cerne kameny, nenosim je prilis casto, ale nosim je hlavne, kdyz mam pocit nejakeho ohrozeni. Je to takovy pocit, ja ho poslechnu a vetsinou dodatecne zjistim, ze me pocity mely pravdu a ja tu ochranu potrebovala.
    Takze jeste konkretne k obsidianum – mam je rada, pripadaji mne nesmirne zajimave – mam cerny obsidian, zlaty, duhovy, mahagonovy, snehovou vlocku a apacske slzy. Strasne rada bych sehnala Spider Web Obsidian (- objevila jsem na strankach HeHiSheLo), ale nemam zkusenosti s objednavanim z ciziny, takze jsem to zatim nezkousela. Obsidiany mam vsechny ve sklenene misce na stolku vedle postele spolu ostatnimi kameny a nezaznamenala jsem nejake problemy v souvislosti s nimi. Nopak, kdyz cekam nejake nebezpecne situace a potrebuji ochranu, obracim se k nim.

    Takze to byl muj prispevek na tema obsidian. Vsechny srdecne zdravim a preji vse nejlepsi v novem roce a hodne radosti a hezkych zazitku s kameny

    Cindy

    Páči sa mi

  44. ahojte vsetci…precitala som tu o tomto kameni vsetko ale nic podobne tomu co mna osobne dost prekvapilo a az tomu neverim…mojej znamej sa stalo ze obsidian ktory nosila na krku sa rozstriestil…zomrel jej najlepsi kamarat a sriazdnen dusa a chvilu po tom ako sa to stalo sa jej na krku rozstriestil na prach…toto nieje jediny pripad…druhemu znamemu sa stalo to iste po rozchode s jeho priatelkou ktora ho opustila…viete mi to niekto vysvetlit?alebo este sa zaujimam o niaky kamen proti smutku…rada by som niaky pdarovala tej mojej znamej…dakujem pekne za odpoved:)

    Páči sa mi

  45. ahojte vsetci…precitala som tu o tomto kameni vsetko ale nic podobne tomu co mna osobne dost prekvapilo a az tomu neverim…mojej znamej sa stalo ze obsidian ktory nosila na krku sa rozstriestil…zomrel jej najlepsi kamarat a sriazdnen dusa a chvilu po tom ako sa to stalo sa jej na krku rozstriestil na prach…toto nieje jediny pripad…druhemu znamemu sa stalo to iste po rozchode s jeho priatelkou ktora ho opustila…viete mi to niekto vysvetlit?alebo este sa zaujimam o niaky kamen proti smutku…rada by som niaky pdarovala tej mojej znamej…dakujem pekne za odpoved:)

    pardon ze to pridavam druhy krat…zabudla som odfajknut upozornenie mailom:D

    Páči sa mi

  46. Ahojte, ja nosím už istý čas obsidián na retiazke v zadnej oblasti krku proti “dobrým” pohľadom a som s ním nadmieru spokojná -avšak na prednej časti tej istej retiazky mám krištáľ na vyrovnanie energie. Kamene majú svoju silu a moc- preto treba byť v prvom rade na ich účinok plne pripravený a niekedy nám svoje schopnosti dokazujú aj rozbitím sa. Vtedy človek ešte nie je dostatočne pripravený na ich tajomnú silu. SSleska

    Páči sa mi

  47. zdravim,
    aj ja mam poznamku k obsidianu. je to pravda co sa o nom pise. je to ochranny kamen (proti ciernej magii, a urieknutiu), podporuje aktivitu, sialene nalady, nervozitu, zvysuje krv. tlak, regeneruje, dodava silu apatickym ludom a robi ich raznymi.
    bola som mesiac v neapole (mesto je sialene a ludia tiez), je to tym ze byvaju pod sopkou vezuvom, z kt. pochadza tento kamen a tam sa aj predava, vsetky plaze v okoli su z cierneho piesku, kt. je plny obsidianu. citila som sa v 100% zdravot. stave, zregenerovana, vs. vrasky mi zmizli, krasna plet. aj ludia tam vyzeraju dost mlado, ale takisto su aj blaznivi. nemozu za to, vsetko ma na svedomi vezuv. mne nahrdelnik dodava silu a ochranu sopky, a chrani ma pred zlymi ludmi, pretoze vela ludi mi zavidi a zela zle. takisto zohrieva a podporuje chut na sex :)). O snoch nic neviem, lebo rano ich zabudnem a uzasne sny sa mi snivaju kazdu noc cely zivot. mozno nie kazdy ho znasa, ale ja sa s nim velmi kamaratim.

    Páči sa mi

  48. ahoj Helar
    da sa nejako odlizsit apacska slza, obsidian a zahneda? plus sa chcem spytat, ze mam pocit, ze nie som v byte “sama”. odporucili mi ze s tymianovymi tycinkami “vydymit” kazdy roh v byte, mozem to spravit sama? nie je v tom nejake nebezpecenstvo a radsej to nechat na povolane osoby?

    Páči sa mi

  49. Ahojte všetci……..Ja mám čierny obsinián (čistý-bez vločiek) a nosím ho vo vrecku…
    No a keď som zohnal ametyst (fakt pekný…ametyst a obsidián sú moje najobľúbenejšie kamene) a začal som ho nosiť doslova som cíti ako mi môj obsidián chýba…a keď som večer odložil ametyst k obsidiánu na nočný stolík tak sa mi ráno zdalo ako by strácal farbu (ametyst) a keď som večer prišiel tak bol znova v pohode…..neviem, čo si o tom mám myslieť ale pripadá mi to, ako keby o mňa tie potvorky bojovali…

    Páči sa mi

  50. ja b ysom povedala, ze si ho vysal z energie a potom sa dobil, to sa casto stava, ja som tak dorazila ruzenin a nebolo to preto, ze vybledol od slnka, ale ze mi pomahal, zial moj uz farbu nenabral

    Páči sa mi

  51. Môj ju naberie vždy…no neviem…a k tým nočným krvákom =D mne sa nič také ešte nikdy nestalo…ale ako tak čítam málokto má čistý obsidián…možno to súvisí s tými vločkami…

    Páči sa mi

  52. Minule som si kúpila tmavý obsidián so striebristým leskom v jeho vnútri.. Povedali mi, že je to strieborný obsidián. Môže to byť ten čierny obsidián so zlatistým leskom podľa Giengera? Lenže ten lesk je skôr strieborný ako zlatý =D
    A presne keď som ho kupovala, som z neho cítila, že mi pomôže znova nájsť to, čo som na dlhšie zanedbala- praktickú stránku duchovnosti, teda “schopnosti” (nemám rada toto označenie). A takisto cítim, žeby mi pomohol pri jasnovidnosti a pri ceste do iných svetov, realít- pri ich širšom pochopení… =)

    Páči sa mi

Povedz svoj názor