Modrý topás potláča divoké emócie

topas-modry.jpgAJ: blue topaz, NJ: Topas, blau

Topás je najtvrdší kremičitý minerál a jeden z najtvrdších prírodných minerálov. Chemický vzorec je Al 2 SiO 4 (F, OH) 3. Modré topásy, ktoré sú dnes na trhu, boli tepelne upravené alebo ožiarované, aby získali svoju nádhernú belasú farbu (ako kameň na obrázku). Kryštálový systém je ortokombický, index lomu je 1.619-1.627 a špecifická hustotaje 3.53. Je priehľadný. Tvrdosť podľa Mohsa: 8. Náleziská sú v Brazílii, Nigérii, Srí Lanke, na Urale a v USA.

Topás má výbornú magnetickú a fyzickú energiu – keď ním prejdete ponad popol, nachytá sa popol naň. Vďaka týmto vlastnostiam je to výborný kameň na channelovanie a keďže usmerňuje energiu, veľmi dobre sa hodí ako hrot magických prútikov, najmä ak sa spája s prírodnou meďou.

Mystické vlastnosti: Topás mierni a potláča divoké emócie, vášne a žiarlivosť.

Pomáha nám preniesť sa ponad aroganciu a emotívne útoky. Vďaka nemu vidíme veci v ich správnych proporciách k okolitému svetu; nič nie je dôležitejšie, nič nie je menej dôležité.

Pomáha nám nakmitať telo, myseľ a ducha na prefektný vzor univerza. Zlaďuje nás s naším vyšším ja, sústreďuje nás na našu životnú cestu a podporuje naše kreatívne vyjadrovanie (aj v umení; najvhodnejšie je nosiť ho na krku). Zlepšuje naše vnímanie pre potreby a motívy iných ľudí. Zlepšuje pochopenie psychických vecí, dáva nám spirituálny rast a porozumenie. Rozpúšťa skostnatené emocionálne reakcie a vzorce myslenia.

Prináša šťastie v podnikaní. Tomu, kto ho nosí, dodáva líderské vyžarovanie a schopnosti. Pri jeho nosení z nás vyžaruje kľud.

Stimuluje hrdelnú čakru, čím zlepšuje nielen našu schopnosť komunikovať, ale aj presne verbalizovať, čo chceme, aby sa zhmotnilo do nášho života. Posilňuje hlas. Ak potrebujeme prednášať, je vhodné denne si na 20 minút položiť modrý topás na hrdelnú čakru.

Spája sa so znameniami Strelca a Vodnára, inde aj s Pannou, ešte inde aj s Levom a Rybami. Numerologicky vibruje s číslom 3.

Liečiace vlastnosti: Všetly topásy sa používajú na posilnenie očí a pľúc (aj okysličenie a hlboké dýchanie) a na podporu chuti do jedla. Modrý topás navyše zohrieva studené končatiny a hojí nemoci emocionálnej povahy. 

Pomáha pri zápaloch hrdla a pri zachrípnutosti. Posilňuje nervy, zbavuje strachu, zmierňuje depresie a pomáha pri nervozitou zapríčinených bolestiach hlavy (napr. zo stresu). Pomáha aj pri trombózach a kŕčových žilách – vtedy sa pokladá na postihnuté miesto.

Ovplyvňuje žalúdok a hypofýzu.

Starostlivosť:

  • Po každom použití ho treba vyčistiť pod tečúcou vodou a asi 2 hodiny nabíjať na slnku.
  • Pri elixíroch po každom použití kameň čistiť pod tečúcou vodou.
  • V šperkoch stačí čistiť kameň dvakrát mesačne.

14 thoughts on “Modrý topás potláča divoké emócie

  1. Pani Helar,
    excelentné-ako vždy.
    Nové kamene a info-nemá chybu.Keď o každom z nich čítam, mám dojem,že by som každý potrebovala,alebo skôr- chcela.
    Mám taký pocit,že ste TU preto,aby ste nám “závislákom” na Vašich stránkach, dali možnosť posunúť sa vyššie.
    Máte veľa žiakov a veľa práce pred sebou.
    Zdravím Vás z celého srdca.

    bylinka

    Páči sa mi

  2. Ahojte kamienkočky :o)
    Kupila som si ruzovy topas (privesok) Vztahuju sa na neho tie iste vlastnosti ako ma modry? A neviem nic najst o akvamarine…zle hladam, alebo si mam pockat :o)

    Páči sa mi

  3. Lubica,

    poznám topás modrý, žltý, zlatý/imperiálny a biely, ale o ružovom som nepočula. Asi bude mať vlastnosti bieleho topásu – pomáha pri problémoch so zrakom, podporuje metabolizmus a pomáha odhaliť v živote to skutočne dôležité (vedomosti, vzťahy, ciele).

    Akvamarín narýchlo (teraz by to čakanie bolo poriadne dlhé): pomáha pri alergiách (senná nádcha) a problémoch dýchacieho traktu, podporuje činnosť štítnej žľazy a močového mechúra (hrdelná čakra a sakrálna čakra sú totiž energeticky prepojené). Robí nás predvídavými a čistí vnútorný zmätok, dáva energiu potrebnú na dosiahnutie cieľa a pomáha nám urobiť potrebné obchodné rozhodnutia. Navyše je to klasický “komunikačný” kameň.

    Páči sa mi

  4. Lubica,
    ahoj moja, ty mas tusim smolu, tak najprv aquamqrin, z ktoreho sa vykluje azurovy krystal, ci aky nezmysel a teraz ruzovy topaz. Vsade som to hladala, ale nic take som nenasla, jedine ze by to bolo zas nieco farbene, alebo nieco uplne ine. To si si kupila na vystave?

    Páči sa mi

  5. Heli a Kamienka…poslala som vam mail aj so skenom k tomu topasu. Ma sice 2 mega, tak neviem ci to prejde. mozno to budem musiet zmensit :o) alebo to zafarbim, uvarim a upeciem, a budem in :o)))

    Páči sa mi

  6. Lubka,
    tu uz nikto nic negarantuje?? 🙂
    A podla mna tvoj topas nie je ruzovy, ale hnedoruzovy, viac hnedy, takze to uz moze byt. A na obrazku je naozaj aj ruzovy topas, tak ja neviem.

    Páči sa mi

  7. Lubica a Kamienka,

    tak som sa pozrela na internete na topás a zistila som nasledovné: topás je v prírode najčastejšie bezfarebný, ale býva aj prírodný žltý, modrý, ružový, broskyňový, zlatý, zelený a hnedý. Niektoré prírodné žlté topásy sú zahrievané, aby sa ich farba zmenila na ružovú (sú “zružovené”, pinked). Oranžovoružové topásy sa nazývajú “imperiálne”, lebo sa z nich robili cisárske šperky.

    Takže môže ísť podľa popisu i o prírodný, i o zahriaty kameň (že by “gay”?)… Pri liečivých vlastnostiach ružového topásu som zatiaľ nenašla nič, ale hľadám ďalej.

    Páči sa mi

  8. 🙂
    Lubka nosis na ruke maleho gayka. Ale krasny kusok. Ja mam topas len v nausniciach a ten je priesvitno hnedy, podla mna typicna color na topas. Heli je super ze sa staras o nase duchovno, ani nevies ako. Dik.

    Páči sa mi

  9. Ahojte.
    Nemáte náhodou niekto skúsenosť s úlomkovou šnúrou z priehľadného -údajne modrého topásu- z obchodu koralky.sk: tu je:
    http://www.koralky.sk/shopping/product_details.php?id=273

    Objednala som si ho a ja teraz neviem, či to naozaj je pravý modrý topás. Či to nie je dáky iný kamen, príp. zafarbený krištáľ (s nejakou umelou modrou inklúziou). Pýtam sa, lebo už som raz takto namiesto žltého topásu kúpila žltý kalcit, ktorý tam bol pomenovaný ako topás ( a fotka bola senzačná 🙂 ). A tiež ma mýli tá cena- na ozajstný topás sa mi to zdá lacné. Čo si o tom myslíte vy?

    Páči sa mi

  10. Dobry den,

    vyberam nausnicky pre svoju 13-mesacnu dcerku, narodenu v znameni barana, v numerologii ma cislo 1. Pri hladani charakteristik jednotlivych kamenov mi bola velmi napomocna aj tato stranka spolu s knihou Skryta moc drahych kamenu J. S. Kreperata.

    Nasla som nausnicky s bledomodrym topasom a briliantom, charakteristiky kamenov sa mi pacia.
    http://www.zlatnictvismaragd.cz/zbozi/5010/nausnice-detske/

    Su podla vas vhodne pre dceru a to aj na dlhodobe celodenne nosenie, kedze jej ich dame “zamknut”?

    Vopred dakujem za odpoved,

    Adela

    Páči sa mi

  11. Milá Helar,
    chcela by som sa opýtať, mám topásové náušnice s certifikátom a momentálne prežívam veľmi náročné obdobie týkajúce sa môjho manželstva, tie náušnice sa mi začínajú vnútri zakaľovať. Súvisí to s mojím emocionálnym stavom?

    K Adelke: Určite topás Tvojmu dieťatku neublíži. V každom prípade ju pozoruj a keď sa Ti niečo nebude zdať, vždy sa to zdá zmeniť.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor