Sny a ich význam: Kľúč štvrtý – symboly

Toto je predposledný článok zo série o výklade snov a nadväzuje na obsah predošlého článku. Teraz sa už púšťame na rovinu vysoko individuálnej interpretácie, ktorú miesto vás nebude vedieť urobiť žiaden vykladač snov: 

Keď sme si určili emócie, zadefinovali hlavnú tému sna a našli sme pre ňu paralelu s naším životom, je na čase začať sa zaoberať symbolmi, ktoré sa v sne vyskytujú. Začnime symbolmi, ktoré nás najviac burcujú alebo iným spôsobom na ne najviac reagujeme. A nezabudnime – všetky symboly sú výlučne naše a zakladajú sa na našich prežitkoch, skúsenostiach a presvedčeniach: u jedného človeka sa červená ruža spája so šťastím a darom z lásky, kým u iného vyvoláva spomienku na pohreb niekoho blízkeho.

Význam symbolov získame z toho, s akými spomienkami sa u nás viažu. Neváhajme sa s nimi preto „pohrať“. Podvedomie ich bude používať znova a znova a ak sa nám podarí význam symbolu dekódovať raz, budeme ho nabudúce vedieť interpretovať rýchlo a bez ťažkostí. Berte to, akoby ste sa učili nový jazyk – jazyk komunikácie s podvedomím.

Ako dekódovať symbol?

Sú na to dve metódy: asociačná a znásobujúca.

Asociačná metóda pochádza od Freuda: vezmeme symbol a snažíme sa zistiť, čo nám pripomína – od prvej asociácie postupujeme spätne k pôvodnej asociácii a čakáme, kedy to u nás „zaklikne“. Napríklad:

„Som v obchode a vyberám si kabát. Na jednej strane sú ružové kabáty v rôznych strihoch a odtieňoch, ale ja prejdem popri nich bez povšimnutia a idem k regálu so sivými kabátmi. Vyberiem si svetlosivý. Som so svojím výberom spokojná a súčasne trochu sklamaná.“

Výrazný symbol je tu kabát – ružový a sivý. Ak si spomínate a napriek tomu si neviete spomenúť na situáciu s ružovým kabátom, skúste si spomínať, kedy naposledy ste mali do činenia s kabátmi a ich kúpou. Možno si zrazu spomeniete na nákup so sestrou, kde ste videli ružové kabáty a jeden z nich sa vám dokonca páčil. Ale ešte stále nemáte asociáciu. Tak skúste spomínať, o čom ste vtedy pri obzeraní kabátov rozmýšľali. A „klik!“ – spomeniete si, že vás napadlo, že by ste si ho kúpili, lebo vyzerá tak krásne žensky, ale bude to musieť počkať, až si nájdete niekoho, s kým sa budete vo vzťahu cítiť bezpečne…

A už sa nám pomaly črtá, čoho sa sen dotýka. Dotýka sa otázky vzťahu k niekomu. Možno ste niekoho stretli a uvažujete, či je to ten pravý. A čo napovedá sen? Kúpili ste si ružový kabát? Nie, kúpili ste sivý. Odpoveď: ešte to stále nie je ten pravý. A odtiaľ pramení aj ten pocit sklamania, ktorý pri kúpe máte!

Druhá metóda pochádza od Junga je znásobujúca – miesto toho, aby ste šli v asociovaní do minulosti, zozbierate si všetky paralelné asociácie a významy, ktoré má symbol pre vás v súčasnosti. Keď napríklad snívate o ruži, nepýtate sa „kedy naposledy som videl(a) ružu?“, ale napíšete si zoznam toho, čo pre vás ruža znamená: napríklad lásku, vôňu, krásu, oddych, nehu, pozornosť a podobne. Potom takisto skúmate, či niektorý z tých významov u vás „nezaklikne“ a nenapovie, o čom sen je. Ak si vezmeme náš sen z príkladu, potom otázka znie: „čo pre nás kabát znamená?“ A odpovede môžu byť teplo, ochrana, bezpečie – a toto sú presne tie vlastnosti, ktoré ste od vzťahu očakávali.

Slovné hračky v obrazoch

Symboly sú často stelesnenou slovnou hračkou. Ak sa vám napríklad sníva o niekom, komu chýba hlava, môže to byť poukázanie na to, že „strácate hlavu“. Naše podvedomie pozliepa kúsky iných obrazov do nového obrazu. Pritom však používa len tie prostriedky, ktoré používame aj my. Ak sme obvykle zdvorilí, aj naše snové symboly a príbehy budú skôr zdvorilé. Napríklad spisovateľ môže mať sny v troch dejstvách: úvod, jadro a záver. Formát našich snov bude vždy odrážať náš spôsob myslenia a vyjadrovania.

Spoločné symboly

Aj keď väčšina symbolov bude pre nás jedinečná a nepodobná hocikomu inému, sú isté symboly, ktoré zdieľame – v rámci kultúry, v rámci spoločenskej vrstvy alebo v rámci ľudskej rasy.

Zvieratá v snoch
Zvieratá v snoch sa takmer vždy týkajú nejakej našej osobnostnej črty – väčšinou negatívnej, lebo je ľahšie pripustiť si negatívny povahový rys u zvieraťa ako u seba samého. Napríklad čoraz dlhšie spávate a čoraz neskôr vstávate, až sa vám sníva, že v svojej posteli vidíte lenivú, prevaľujúcu sa kravu. 😛

Autá
Autá a dopravné prostriedky v snoch často zastupujú naše telo (=dopravný prostriedok, v ktorom cestujeme životom). Alebo predstavujú smer, ktorý si v živote volíme. Ale vždy treba vychádzať z toho, aké skúsenosti a spomienky sa u nás na autá viažu.

Deti
Pretože deti bývajú obvykle symbol niečoho nového a radostného, často v snoch zastupujú nové plány, nové začiatky, nové činnosti. Správanie dieťaťa v sne bude predpoveďou pre to, ako sa tieto záležitosti budú vyvíjať.

Šaty
Šaty meníme v závislosti od nálady alebo príležitosti – preto sú dobrým symbolom našich nálad a postojov. A sú symbolom rolí, ktoré v živote zastávame. Napríklad sa vám sníva, že sa hrabete v skrini a nič z vašich šiat vám už nesedí. Mohol by to byť signál, že ste „vyrástli“ zo svojich spoločenských a životných rolí a potrebujete v živote niečo zmeniť.

Smrť
Keď v našom sne vystupuje smrť (pohreby, zomieranie), je vo väčšine prípadov symbolom podstatnej alebo drastickej zmeny buď v našom vnímaní, alebo v našom prežívaní. Sny o smrti bývajú často aj symbolom konfrontácie s vlastnými strachmi. Mne sa raz snívalo, že ma naháňal lev. Utekala som pred ním a myslela som si, že aj tak ma nezožerie, lebo sa predtým zobudím. Lenže on ma dobehol a zožral, už som bola v jeho žalúdku a ešte stále som sa cez jeho papuľu pozerala von. Tento sen mi napríklad ukazoval, že niečo, čo som si nechcela pripustiť, sa napriek tomu zmení – a že môj život bude aj tak pokračovať.

Tváre a časti tváre
Časti tela sú v snoch spojené s ich skutočnou funkciou. Napríklad odporné zuby môžu znamenať „hovoriť škaredo o niekom“, pretože slová vychádzajú z úst. Vlasy tuhé ako prilba môžu zas znamenať skostnatené myslenie – vlasy sa väčšinou v sne spájajú s myslením, pretože pokrývajú (teda, aspoň u niektorých ľudí 😛 ) tú časť hlavy, kde sa myslenie odohráva (teda, aspoň u niektorej časti ľudí 😛 ).

Jedna z čitateliek písala, že v sne vídava oči: „Stáva sa mi, že ešte nespím ale ani nie som zobudená. Nerobím to vedome príde to samo od seba niekedy len na chvíľu privriem oči a vidím nejaké výjavy (väčšinou sú to vždy len oči, viem presne či patria mužovi alebo žene) pozorujem ich ale keď sa upriamia na mňa zľaknem sa a hneď sa prebudím.“ (post: Astrálne cestovanie) Oči s istým výrazom bývajú často symbol kontroly. Možno má čitateľka nutkanie ovládať situáciu, alebo máva pocit, že je “pod dohľadom” a musí svoje skutky zdôvodňovať. A tie oči na ňu pozerajú podľa toho, ako sa vnútri cíti, že sa v danom dni zachovala.

Domy, stavby, miestnosti
Často predstavujú tú časť nášho života, na ktorú sa nás sen snaží upozorniť. Kancelária môže znamenať situáciu v práci alebo kariéru, kuchyňa môže predstavovať naše stravovacie návyky alebo fyzické potreby, alebo je to analógia k tomu, čo v živote „pečieme“, pričom to, ako „pečieme“, poukazuje na to, ako sa správame v konkrétnej životnej situácii.

Z iného zdroja ešte viem, že domy v našich snoch (a hlavne schodiská) predstavujú mapu nášho vnútra: v pivnici sídli podvedomie, na prízemí sídli náš život každodenný a na poschodí či pod strechou sa zasa nachádza naša spiritualita. To, kam na schodisku máme namierené a čo sa tam udeje sú poukazy buď na zanedbané vnútorné záležitosti alebo na nové možnosti, ktoré sa nám otvárajú.

Peniaze a šperky
Keď sa nám v sne ukazujú peniaze alebo šperky, býva to často upozornenie, aby sme prehodnotili svoje hodnoty alebo vzťah k hmotným statkom. A ak sa nám sníva, že vyhráme v lotérii, obvykle sa to viaže na úspech v nejakej aktivite alebo situácii, nie na výhru peňazí!

Ľudia
Veľmi často si myslíme, že ľudia vo sne sú tí, ktorých predstavujú. Obvykle sa mýlime – ľudia v našich snoch bývajú len zrkadlo, ktoré našim osobnostným črtám nastavuje podvedomie. Buď predstavujú vlastnosti, ktoré potrebujeme rozvinúť, alebo tie, ktorých sa potrebujeme zbaviť. Keď sa nám sníva o nejakom človeku, spýtajme sa: „čo sú dve hlavné črty tohto človeka, ktoré pre mňa symbolizuje? Ktoré z toho mám rád a ktoré nie?“ Odpovedzme si spontánne, veľmi nešpekulujme, a potom sa úprimne pozrime na seba, či ich nenájdeme.

Toto platí hlavne pre ľudí, ktorí začínajú na sebe pracovať. Keď už v sebe vytvoríme rovnováhu a spracujeme svoje „dlhy“ z minulosti, zistíme, že niektoré sny sú skutočne o iných ľuďoch: varovania ohľadne ich zdravotného stavu alebo o ich skrytých talentoch. Niektoré sny sú dokonca spomienkou na minulé životy.

Cvičenie: Napíšte niektorý zo svojich snov a rozoberte jeho symboliku. Urobte to sami pre seba, alebo ho napíšte ako komentár k tomuto článku.

Článok je súčasťou minikurzu výkladu snov

76 thoughts on “Sny a ich význam: Kľúč štvrtý – symboly

  1. Ahoj Heli,
    a co znamena, ked v sne su ludia, ktorych ked chcem vidiet tvare, tak ziadnu nemaju. Zdialky sa mi zda, ze asi viem kto to je a ked sa priblizujem je ta tvar rozmazana, alebo akoby vobec nemal tvar.

    Páči sa mi

  2. ahoj helar,
    pisem ti prvy krat,chcem sa opytat ci existuje nieco,ci by som mohla zistit ci mojmu priatelovi porobila ina holka,resp ci jej neprajnost mohla pokazit nas vztah….a taktiez ci existuje nieco,ako to napravit….od isteho obdobia zacal mavat silne depresie,apatiu voci zivotu…ludom…rodine…nikdy taky nebol,som z toho moc nestastna a neveim ako mu pomoct

    Páči sa mi

  3. Lenka chod do oddelenia kuzla, najdes tam presne kuzla na tvoj problem.
    Heli, k mojmu snu. Celkovo tie sny s tvarami su o nicom a aky mam pocit? Nakoniec som rada, ze im tie tvare nevidim. Neviem preco. Ale ked nad tym tak rozmyslam, tak sa nechcem dat zatiahnut do ich problemov a ked neviem koho je to tvar, aj ten problem je potom akoby mimo mna. Mozno sa mylim.

    Páči sa mi

  4. ahoj Helar,

    neviem si vysvetliť symbol ktorý som mala v sne. S manželom sme mali spoločný problém obaja sme mali na palci na nohe akoby rozťatý necht. Pozerali sme na to každý na svoj nebolelo ma to len som bol vystrašená čo to má znamenať pozrela som sa ešte raz a tá poškodená časť sa mi zrazu celkom ľahko dala bezbolestne odlúpiť a držala len a 1 mm a vtedy sa ma v šťastí, že to ide tak ľahko a samo od seba začal zmocňovať strach, že keď ten kúsok nechtu čo mi tam ešte drží odtrhnem bude ma to bolieť, pod tým poškodeným nechtom bolo zdravé mäso bez kože a chvíľu by trvalo kým by sa zahojilo. Pointu by som celkom chápala, starý problém sa vyrieši nejako sám a bez bolesti len neviem aký problém či sa noha nespája s nejakým spoločným symbolom pre všetkých ľudí ako si uvádzala hore v svojom článku.

    Páči sa mi

  5. Lenka,

    máš na výber dve kúzla: buď na odbosorovanie, alebo na nové životné obzory. Ak má priateľ pobosorované, ešte sa dá urobiť jedno – zožeň mu gagát alebo lignit alebo jednoducho kuraciu kosť (najlepšie z krídla), nech to týždeň nosá pri sebe, potom to rozbite a zničte a nahraďte to lapisom lazuli, ale nesmie ho skladať po istú dobu (tak 2-3 týždne), takže lepší je ohladený lapis s uškom, ktorý sa dá nosiť ako prívesok. No a potom odbosorujte.

    Evi,

    popísala si celkom presne, čo ti sen radí – držať sa mimo problémov iných ľudí a nedať sa do nich zatiahnuť.

    Nany,

    ak má noha nejaký archetypálny význam (spoločný pre všetkých), tak potom ako prostriedok na pohyb alebo ako prostriedok stability. Možno ste mali v manželestve problémy, ktoré nebolo treba rozbabrávať, lebo sa samy od seba vyčistia a manželstvo sa dostane na nejakú novú, lepšiu úroveň (pohyb vpred) alebo sa upevní (stabilita).

    Páči sa mi

  6. Ahoj. Pred niekolkymi rokmi sa mi pravidelne snival sen o bezmocnosti. Vzdy bol zasadeny do ineho prostedia, ale motiv ten isty: nieco/niekto ma prenasleduje, a ja sa nedokazem pohnut. Niekedy sa mi aj podarilo hybat, ale len s vynalozenim obrovskej sily a velmi pomaly. Vzdy som sa zobudila skor ako ma to nieco dosiahlo. Bolo to hrozne, aj vdaka tymto snom sa bezmocnost stala jednou z veci ktorych sa najviac bojim. Raz sa mi snival v istej obdobe – ten niekto, to ma nahanal, sa uz ku mne dostal, ja som utekala, ako som len vladala, ked sa chcel ku mne priblizit, udrela som donho, ale on vtedy len poznamenal: “kludne do mna kop, mne to neublizi – dostavam to od teba a vsetko co je od teba ma len posilni”. Na nejaky cas tie sny prestali, v poslednom case sa kde-tu znova vynoria, ale cim dalej, tym sa mi v nich viac dari – aj ked tu bezmocnost uplne neprekonam, uz sa dokazem pohnut. Vacsinou sa odohravaju vonku, parkrat aj na dedine kde som vyrastala, ale uz tam nechodim az tak rada, aj ked celkovo prostredie sa nejavi dolezite. Najsilnejsim pocitom je strach a zufalstvo. Neviem, ci to ma nejaky suvis s tym, ako sa presadzujem v zivote. Zaujimave je, ze v minulosti som ani nemala take stavy zufalstva ako teraz. Moj zivotny partner ma niekolko mesiacov problemy, a ja mu nedokazem pomoct, hoci sa aj snazim a robim co mozem, tie problemy pretrvavaju a su cim dalej horsie. Mozu mat tie sny nejaky suvis s pritomnostou, alebo tymto konkretnym problemom, aj ked sa mi zacali snivat pred rokmi? Alebo co vlastne mozu znamenat? Nie som az taka zbehla v interpretacii snov a nejak mi to nedava zmysel….

    Páči sa mi

  7. Freya,

    práve sa zapodievam šamanským snívaním a tam sa takéto zlé a neodbytné sny popisujú ako iniciačné alebo tréningové. Treba sen dosnívať do konca, ale prebrať v ňom aktívnu úlohu – toho naháňajúceho netreba biť, ale treba sa ho spýtať, prečo vás naháňa a kam vás chce dostať, čo máte urobiť, aby sa stalo to, čo sa má stať. Problém je totiž v tom, že situácia vás desí príliš na to, aby ste sen dosnívali do konca. Väčšinou sa však práve na konci skrýva nejaké veľké poučenie.

    A teraz k tomu jednému pozmenenému snu – to naháňanie vo vás vyvolalo strach a pocit bezmocnosti. A čo vám hovorí sen? “Dostávam od teba všetko to, čo ma posilní.” Čiže váš strach živí sám seba, a rovnako váš pocit bezmocnosti. Sen vás upozornil na začarovaný kruh, v ktorom sa pohybujete. Nebojte sa; dosnívajte do konca a možno zistíte, že je to poukaz na nové zručnosti alebo schopnosti, ktoré sa u vás derú na svetlo, ale zatiaľ o nich neviete!

    Páči sa mi

  8. Ahoj,
    nedavno sa mi snival nasledovny sen. Bola som doma (u rodicov, kde chodievam len na vikendy) a na oblohe sa objavili 3 lietadla, ktore niesli bomby – vodikove. Niektori ludia boli ukryti v podzemnych bunkroch, vonku bol moj otec, ktory akoby ignoroval tie lietadla a ja, ktora som chcela vidiet co sa stane. Videla som len ako sa jedna bomba odopla a padala na krajinu za kopcom. No nenastal ziadny vybuch ci tlak alebo ohen, len som mala taky pocit, ze to sposobi ludom odpadavanie koze a masa.
    Ani som sa nechcela zaoberat tym snom, ale ten pojem “vodikova bomba” mi stale nedal pokoj, lebo bol dost vyrazny v tom sne a ja by som skor ocakavala atomovu bombu. Tak som si nieco precitala na internete a naozaj existuje vodikova bomba (neutronova), ktora nici len zive organizmi a nie uzemie. Neviem prist na to, co moze znamenat ta bomba a ci to ma vobec nejaky vyznam…

    Páči sa mi

  9. Dada,

    tento sen vyzerá ako reakcia na niečo, čo bolo buď v televízii, alebo ste sa o tom s niekým rozprávali. Na to, aby išlo o profetický sen (teda taký, čo by predpovedal budúcnosť), je to málo plastické – nemá to detaily a nebudí to silné pocity (aspoň nepíšete, že by ste nejaké boli mali). Ak by som v sne videla nejaké symboly, tak jedine “jeden z troch” a “pohroma nenastala”.

    Páči sa mi

  10. Ahoj Heli,
    mne tiez napadlo pri Dadinom sne, ze je to ako vystrihnute z katastrofickeho filmu. Mna zas mata sen, ktory by som si aj vedela vylozit, ale nie som si ista. V tom sne sa toho udialo dost vela, ale take zakladne – zobrala som uplne cudzej zene jej babatko, lebo sa o neho nestarala a vlastne ma na to dieta niekto upozornil, ze je same, neprebalene, nenakrmene. To dietatko bolo strasne krasne a dobre a ja som ho zobrala a vracala som sa strasne dlho a po ceste sa mi rozpadol kocik a dobehla ma ta zena a strasne som sa snou hadala a ona mi nadavala (mne pripadalo v tom sne ze je uplne normalne vziat matke dieta, ked sa nestara) a ja som jej proste razne povedala, ze o dieta sa staram ja a ona sa rozbehla a rovno pod autobus a umrela, ale nemala som z toho zly pocit – asi taky ze o jedneho zleho cloveka menej. a sen pokracoval -chcela som ukradnut plienky a celu cestu som rozmyslala, co poviem muzovi odkial mam zrazu dieta.
    A poviem ti, ze som zistila, ze taketo divoke sny mavam ked mam pod vankusom moje Larimary.

    Páči sa mi

  11. Ahojte,
    mna to tiez ako prve napadlo, ze je to z filmu, len si neviem spomenut, kedy naposledy som take nieco videla, ci o tom citala. A pocit nebol ziadny, lebo v poslednom obdobi mavam len sny, kde sa udeje nieco zle a niekto v tom sne vini z toho mna (aj v tomto to bolo tak, ze ta bomba spadla preto, lebo som sa chcela na to pozerat). No od isteho casu ako keby som podvedome zasahovala do snov a upravila si ich tak, ze nic zle sa nestane alebo to obvinenie si nepripustim a odignorujem ho… len skoda, ze to tak nefunguje aj v reali 🙂

    Páči sa mi

  12. Evi,

    dieťa má archetypálny (“všeobecne platný”) význam ako niečo nové, začiatok. Zrejme máš nejaký nový projekt, o ktorom špekuluješ, ako to povieš mužovi (dúfam, že si nebola znova kupovať kamienky 😀 !). Vyzerá to, akoby si ten projekt začala s niekým a potom sa osamostatnila, pretože ten niekto nepostupoval tak, ako ty považuješ za správne.

    Dada,

    chcelo by to kameň sa väčšiu sebalásku, ruženín alebo rodochrozit alebo niektorý z vzorovaných jaspisov.

    A ešte niečo som vyčítala z vášho komentára – zrejme sa začínate pohybovať na hranici “lucídneho” snívania – teda začínate mať schopnosť vedome riadiť svoje sny. To je prvý krok k šamanizmu. Rozvíjajte to!

    Páči sa mi

  13. Helus,
    nebola som kupovat ani kamienky, ale dost som dostala do daru a ani nemam ziadny novy projekt. Ja som si to dieta vylozila ako novy problem ktory ma caka, neviem sice aky, ale hodim si ho na plecia sama a v podstate to nebudem brat ako problem, az kym tym problemom nezacne trpet rodina, ale coho sa to tyka, to netusim. Cim by mohla trpet rodina? Co si preboha niekoho najdem? Nehrozi. A s kocikom sa mi snivalo aj tuto noc, ale napamatam si z toho nic, iba ze som tlacila uplne taky sci fi kocik.
    Pa

    Páči sa mi

  14. Evi,

    pozerala som sa znova na tú tému. Mohla by byť “preberiem niekomu niečo jeho a budem to rozvíjať ďalej” alebo “zasiahnem do neprávosti a vyrobím si problém” alebo “zasiahnem do niečoho a niekomu tým ublížim”. Nemusí to súvisieť s rodinou – ten “manžel” môže byť nejaká časť tvojho “ja”, takisto ako tá žena môže byť časť tvojho “ja”. Pokús sa v živote nájsť niečo, čo by mohlo byť paralelou.

    Kočík sa nám opakuje. Kočík je vec, kam ukladáme niečo drahé a chodíme sa tým pýšiť. Alebo má kočík pre teba nejaký špeciálny význam, o ktorom neviem. Pripomína ti niečo? Kedy naposledy si sa zapodievala kočíkmi? Nakoniec celý sen môže byť len nástroj, ktorý ťa má upozorniť na “kočík” – najprv sa ti rozpadol, teraz bol sci-fi…

    Páči sa mi

  15. Mila Helar,

    vcera sa mi snival zvlastny sen, chcem sa on podelit.
    Snivalo sa mi, ze som si davala vestit vestici o mojom teraz uz byvalom partnerovi a ona vytiahla kartu smrt.Zacala mi vsak vysvetlovat, ze to neznamena to, co si myslim, teda koniec nasho vztahu, ale nieco ine, no co, to mi nevysvetlila.A potom mi niekto ukazal fotku jedneho mojho kamarata, ktory je vcelku pohladny.Preco mi vosiel do sna ten kamarat? Sice sa mi paci, no mam stale v srdci mojho byv. Moze ta karta znamenat uplny koniec?
    Dakujem a ostavam s pozdravom.
    🙂

    Páči sa mi

  16. Tatiana,

    karta Smrť obvykle znamená koniec starého a začiatok nového a ten istý význam má smrť aj vo sne. Takže vaše podvedomie vám pravdepodobne posiela správu, že sa treba zmieriť (že ešte nie ste zmierená, o tom svedčí skutočnosť, že vám kartu musel vyložiť niekto iný – veštica, ale aj to, že sa to snažila “zakecať”). Takže rozchod je definitívny a srdiečko už o tom vie (hoci vôľa ešte nie 😛 ) – posiela vám signál nových obzorov (foto priateľa). To neznačí, že on je ten pravý, ale že niekde sú muži, ktorí sa vám budú páčiť – treba sa len začať obzerať!

    Páči sa mi

  17. Heli,
    kocik ma pre mna asi taky vyznam ako vytah na 1. poschodie. A mladsia ma 13 rokov, takze fakt nechapem. prvy kocik bol v sne dokonca dreveny a druhy ako z marsu. Moze ten sen byt aj nieco co sa este len stane? lebo ziadna paralela ma nenapada.

    Páči sa mi

  18. Evi,

    dobre, ide sa ďalej… Kočík je vec, ktorou sa niečo drahé (niečo, za čo máme zodpovednosť a na čo sme pyšní, “dieťa”) posúva vpred. Prvýkrát sa ti kočík rozpadol a posúvanie vpred (=môže byť aj “k dokonalosti”) sa ti skomplikovalo alebo celkom prestalo. V druhom prípade bol kočík viac než podivuhodný – asi taký, ako si nečakala. Takže ďalší z nekonečnej série pokusov 😛 : nie je niektoré dieťa pubertálne a nie sú s ním prekvapenia?

    Páči sa mi

  19. U nas doma su vsetci v puberte. Niekedy si pripadam, ze sme uplne blazniva rodina. Ale mozes mat pravdu. Mladsia ma 13. A navyse starsia robi o 2 tyzdne prijimacky na vysku. A dakujem ti, ze sa zaoberas vyplodmi mojej nocnej fantazie.

    Páči sa mi

  20. Mila Helar, nedavno som pisala o tom ako mi vestica v sne vyvestila koniec s mojim byvalym priat. a dva tyzdne na to som stretla niekoho, kto ma tak strasne zaujal, ze velmi tazko prepinam myslienky na normalny bezny zivot. A dokonca sa mi stava to, ze sa mi stale sniva ON… Co to moze z duchovneho hladiska znamenat? Viem, ze som aj ja zaujala jeho, no dospiet k nejakemu kontaktovaniu sa sme este nedosli. Existuje nejake kuzlicko na to, ako na dialku ocarit tak, aby nado mnou rozmyslal tiez takto?
    Dakujem 🙂

    Páči sa mi

  21. Tatiana,

    keď funguje príroda, načo do toho babrať bosorovaním? Treba si nájsť dostatok príležitostí, aby ste jeden druhému prebehli cez cestu. Môžete si spraviť kúzlo pre dostatok takýchto príležitostí (Novena; ale nov je až 14.7.) a hlavne rozmýšľať o ňom a vykresľovať si, ako sa dáte dokopy, ako dobre vám spolu bude a podobne – jednoducho programovať si podvedomie na to, že toto je nový kandidát. Ono totiž podvedomie, keď raz pochopí vašu voľbu, bude vám pomáhať, ako to len pôjde – pokúsi sa zhmotniť to, čo si predstavujete. Psychologicky sa tomu nadáva samonapĺňajúce sa proroctvo 😛 …

    Páči sa mi

  22. Ahoj Helar,

    za posledné dva dni sa mi prestalo dariť. Prišla som o veci, na ktorých mi dosť záležalo (hmotné), o veci som prišla ale zakrátko na to som dostala možnosť o náhradu, o ktorú som sa ale musela pričiniť vlastnými silami a na svoje náklady. Dávam to za vinu tomu, že som niečo urobila nesprávne a teraz som za to potrestaná. No nech rozmýšľam ako chcem, neviem čo to mohlo byť. Spomenula som si zistiť to cez na cielený sen: “Za čo pykám”. Snívalo sa mi, ale pamätám si len túto časť. Mala som vrchné zuby úplne žlté, nie však pokazené spodné boli žiarivo biele. Pozerala som sa zhrozene do zrkadla. Stále som rozmýšlala ako pôjdem medzi ľudí, keď to je tak strašne vidieť. Viac si napamätám. Asi som sa zobudila. Môže byť výsledok, že som na niekoho niečo zlé povedala? Ale keď spodná časť bola biela tak som to pokašlala len na polovicu a preto som o veci neprišla úplne a dostala som šancu na nové. Mohlo to byť len varovanie aby som takým chybám v budúcnosti predišla?
    PS: Minule si písala čo pre mňa asi znamenajú tie oči, už viem je to presne ako som sa v ten daný deň zachovala. Minule sa mi to dokonca zosnívalo znova cez cielený sen a bola som dokonale šťastná a dojatá. Oči sú pre mňa kontrola sama nad sebou. Už som spomínala, že sa chcem naučiť ovládať a nenervačiť za každú hlúposť.

    Páči sa mi

  23. Nany,

    z toho sna o zuboch mi vychádza viacero vecí. Jedna je tá, ktorú spomínate – že ste na niekoho niečo zlé povedala. Ale to by boli aj spodné zuby pokazené. Takže ste to mohli povedať neúmyselne a niekomu tým poškodiť. Alebo je tu ešte jedna možnosť – horné zuby majú u živočíchov dvojaký význam – úsmev a obranu. Keď sa usmievame, ukazujeme väčšinou horné zuby (ak ukazujeme aj spodné, niektorí ľudia to interpretujú ako “agresívny” úsmev, lebo vtedy sme schopní aj pohryznúť). Keď sa bojíme alebo sme zahnaní do kúta, tiež “ukazujeme zuby” a vrčíme alebo prskáme. Takže pri takomto pohľade by mohol sen znamenať aj to, že vás vnútorne čosi žerie (to by bola tá žltá, “pokazená” farba), lebo navonok dávate iné signály, ako by ste najradšej vysielali (buď z ohľadu k iným alebo zo tsrachu pred nimi).

    Ale je tu ešte jedna interpretácia – možno poznáte niekoho, kto má podobné zuby. (Potom je zaujímavé vedieť, čo sa vám s touto osobou spája.) Alebo ste jednoducho pozerali večer reklamu na pastu na zuby a vyvolala vo vás nejakú neželanú reakciu – napríklad viete, že by ste mali ísť k zubárovi, ale to stále odkladáte…

    Páči sa mi

  24. Ahoj Helar,
    chcem Ťa poprosiť o vysvetlenie a priblíženie môjho sna.
    Moje dlhé vlasy vyzerali v sne zvrchu krátke a u spodnej časti zostali dlhé. Vrchná časť vyzerala ako vypadané vlasy, ale neviem či boli vypadané, alebo ostrihané. Keď som sa videla, veľmi som sa vyľakala.
    Aj farba vlasov bola tmavšia. Ďakujem.
    Chcem sa spýtať, keď sa mi často sníva človek z minulosti, s ktorým sa už nestíkam a nemala by som si s ním čo povedať, či to niečo znamená?

    Páči sa mi

  25. Maci,

    ťažko povedať, keď neviem, aký vzťah k vlasom máte. Ale vlasy pokrývajú tú časť hlavy, kde sa deje naše “myslenie” (teda, ak sa nejaké deje 😛 ), preto to môže byť signál, že by ste sa mali viac zaoberať svojimi myšlienkami, ktoré sú asi dvojaké a niekedy si protirečivé (krátke a dlhé, iná farba). Môže to byť aj signál, že vaše staré predstavy o čomsi sa budú postupne meniť (staré “vypelichané” vlasy, iné dorastajúce nové). A že je to pre vás desivá situácia. Súčasne (ale to je už len moje podozrenie) to vyzerá tak, akoby ste sa priveľmi zaoberali svojím zovňajškom – ste s niečím na sebe nespokojná?

    To druhé, ten človek z minulosti, je s najväčšou pravdepodobnosťou symbol nejakej časti vášho “ja”; podľa jeho vlastností a správania na ňom asi vidíte veci, ktoré nechcete vidieť na sebe, a podvedomie vám ich takto pekne “natrelo pod nos”. Porozmýšľajte, čo vo vás je také, že ste to videli aj v tom človeku z minulosti, a čo s tým mienite urobiť – pomáha vám to niekedy alebo sa toho chcete celkom zbaviť?

    Páči sa mi

  26. Zdravim Vas.
    prednedavnom som spoznala jedno dievca, inteligentna, mila atd. Bola u nas a za cely nas rozhovor som sa jej chcela spytat ake je znamenie, ale nikdy na to akosi neprislo. Nadranom na druhy den sa mi snivalo ako sedim oproti nej a pytam sa jej ake je znamenie. Povedala ze lev, a ja som sa trocha zacudovala lebo sa mi to na nu v tu chvilu ani moc nehodilo. A povedala som len ze to ide hned po mne.. (ja som rak). Este mozem dodat ze to bol skor taky polospanok nadranom…Este v ten den som si na to spomenula a spytala som sa jej ci nie je lev a povedala ze je. Mala som na sebe aj kamen – hematit, ale neviem ci to moze mat s tym nieco spolocne. Neverim moc v nahody, a viem ze podvedomie vie toho urcite viac ako sa zda, len neviem na co to bolo dobre.. Dakujem krasne vopred, ak sa pokusite objasnit:)).

    Páči sa mi

  27. Sandra,

    na začiatok pár slov k podvedomiu. Podvedomie je tá “vec”, ktorá nás spája so všetkými zdrojmi, ktoré máme sami v sebe (aj z minulých životov), ale aj s Univerzálnou Energiou a jej vlastnými zdrojmi, ktoré sa v nej zbierajú od počiatku všetkých čias (nepresné vyjadrenie, ale lepšie nemám). Sú to takzvané akašické záznamy – pamäte všetkých živých bytostí, čo kedy existovali.

    No a teraz potrebujeme pochopiť, ako podvedomie funguje. Je na všetky tieto úžasné zdroje napojené sústavne, ale má problém uplatniť sa vo vzťahu k nám. V našej hlave následkom výchovy celých generácií kraľuje vedomie a vedomie zaberá celý náš priestor vnímania a nenecháva miesto pre nič iné. Podvedomie je teda niečo ako veľmi tenučký hlások v tme – keď sa nám podarí vypnúť vedomie. To sa nám podarí pri spánku alebo pri zaspávaní a zobúdzaní, pri meditácii, pri zahĺbení sa do mechanickej činnosti (napríklad u žien pri žehlení), pri drogovaní a pri delíriu. (Posledné dve veci neodporúčam.)

    Keď sme v tomto stave, vedomie spí a podvedomie môže s nami hovoriť. Vy ste pred spaním hodne rozmýšľali o tom dievčati a čo je za znamenie. Podvedomie má prístup k všetkým informáciám, tak vám túto jednu vyhľadalo a poslalo. Boli ste v stave, keď ste boli prístupná jeho slovám, preto ste sa ju dozvedeli. A že bola správna? A čo sa čudujete?

    Ten istý princíp sa používa pri cielenom snívaní, teda keď si pred spánkom vykreslíte nejakú situáciu, na ktorú chcete od podvedomia odpoveď. Zrejme ste v tejto oblasti zručnejšia ako bežný človek, čo by mohlo svedčiť o vyššej citlivosti a talente pre mimofyzické vnímanie.

    Páči sa mi

  28. Helar dakujem za vysvetlenie.

    Asi sa budem snazit urobit s tym co sa da, trocha to rozvit, ak je co.
    Napr. dnes som mala tiez sen, z ktoreho mam zvlastne pocity, pretoze sa mi snivalo ze k nam prislo jedno dievca, velmi pekne, zvlastne, a ziskalo si celu rodinu. Len mne sa zdala strasne “vlezlá” a prilis prefikana. Az tak, ze uplne zastupila moje miesto a o mna sa uz nik nestaral co ma zacalo strasne hnevat a robila som vsetko proti nej, aj ked v skutocnosti by som sa takemu dievcatu v rodine veeelmi potesila:D. Chcela som si to vylozit sama, ze ak ja som bola tym dievcatom, mozno by som sa mala viac venovat rodine a byt s nou uz zadobre. Chytam sa apson? 🙂
    A este obdiv tejto stranke, Helar Vasa snaha je uplne povzbudiva, tieto veci ma zaujimaju od detstva, snad sa raz dostanem na Vasu uroven.

    Páči sa mi

  29. Sandra,

    tento váš sen vyzerá skôr ako obava, že strácate v rodine vplyv alebo priazeň. Podľa celého komentára predpokladám, že máte synov a to dievča malo byť priateľkou jedného z nich. Potom by sen znamenal, že sa bojíte prísť o syna (ktorý ešte vôbec nemusí mať priateľku, ale už môže prejavovať známky “vlastnej hlavy”).

    Ale súčasne to môže byť aj varovanie, že máte tendenciu pomstiť sa ľuďom, ktorí vás pripravujú o pozornosť okolia. Máte pravdu, mali by ste sa venovať viac rodine, ale ak je pravda, že máte dospievajúceho syna, tak tam odporúčam byť skôr kamarátkou ako kontrolujúcou maminou – jednoducho zaujmite pozíciu toho dievčaťa a buďte ním, možno to rodine urobí dobre.

    Páči sa mi

  30. Zdravím
    chcela by som sa opýtať na moje sny keďže netuším čo to môže znamenať.. Snívajú sa mi pomerne často a okolnosti sú vstále tie isté len miesto sa mení. V každom sne sa ocitnem v situácií kedy mi ide o život vždy na mňa niekto zaútoči a chce ma zabiť ale nikdy sa nemôžem brániť. Vždy sa mi niečo stane a v každom sne niečo iné. V jednom sne prestanem vidieť a preto ma zabijú lebo nevidím nepriateľa. V ďalšom nemôžem utekať pred nepriateľom. V ďalšom nebudem vôbec vládať ani dýchať. V inom bojujem ale aj tak prehrám. Niekedy dokážem iba stáť akoby pribitá k zemi a nič nerobiť no všetky sa skončia rovnako…že zomriem. Neviete prosím čo to môže znamenať? Snívajú sa mi už veľmi, veľmi dlho a neviem čo s tým.

    Páči sa mi

    • Lenka,

      neviem presne, vysvetlení je viac.

      Prvé môže byť, že sa cítiš ohrozovaná niečím v svojom živote, máš pocit, že si tomu nedorástla a že sa nevieš brániť. To by bol hlavný motív “bezmocnosť”. Vystavenosť prostrediu. Napríklad pocit nevyhovovania očakávaniam rodiny, partnera.

      Iné vysvetlenie by bolo, že stojíš na rázcestí a aby si sa pohla ďalej, potrebuješ nejakú časť zo seba “pustiť” – potrebuje “zomrieť”. Až potom sa pohneš ďalej.

      Tretie vysvetlenie je, že pozeráš divné filmy v telke. 😛

      Štvrté vysvetlenie je, že niečo z tvojej minulosti (minulé životy) sa derie na povrch a chce upútať tvoju pozornosť, aby si to vyriešila.

      Neviem, aký stupeň kontroly máš nad svojimi snami, ale až budeš nabudúce v takej situácii, jednoducho sa nebráň a vyhlás, že sa chceš naučiť to, čo ti má povedať – ale že potrebuješ iný obraz. Môžeš si vypýtať aj nejakého “učiteľa”, ktorý ti to vysvetlí. Stačí len požiadať.

      Páči sa mi

  31. Helar ,
    Mne sa dnes sníval sen v starovekom období v ktorom som bol na nejakej pláni, a videl som muža (obaja sme boli oblečený ako bojovníci ) ktorý proti mne bojoval (mali sme meče ) a nejako som vyrozumel , že som hlavný záporák a chcem ovládnuť svet 😦 . Vtom sa ale odomňa vzdialil , a nejaký obrovský jastrab na mňa zhodil meteorit , ja som sa mu poľahky vyhol . Keď som sa však pozrel na toho bojovníka , tak ako keby som sa prevtelil , a už som bol ten dobry a oproti mne ten zlý . Zlý sa mi ale odrazu stratil , a tak som bežal lesným chodníčkom až k nejakej osade , ktorá bola oplotená moderným železným plotom , hoci som bol v staroveku . Keď som prešiel bránkou v plote , tak som sa poobzeral ale odrazu nastala panika . Ľudia utekali všetkými smermi , a ja som videl na obzore víriace svetlo (nejako som vedel že je to z toho meteoritu , a že ten zlý sa s ním spojil ,alebo čo)
    A ked svetlo zmizlo , tak som videl vybiehat zdaleka , nejakú príšeru ( aby som to lepšie popísal tak : oči jaguára , tvár mačky , malo to obrovské krídla , no proste des ) a aj ked som asi mal tú príšeru zabiť a ochrániť všetkých , tak som sa dal na útek čo mi nohy stačili . Cítil sompaniku , strach , zdesenie , utekanie pred istou smrťou . Ale vtom neviem ako , som to mohol prerušiť , presne ako nejakú hru ( stlačíte esc a ukáže sa vám hlavné menu , dej pozastavený ) ešte raz som sa vrátil do deja , utekal som ale tentokrát som to vzdal , a zrušil som to . A vtom okamihu ako som to zrušil tak som sa zobudil ! Veľmi rád by som vedel čo to malo dopekla znamenať , pretože som z toho úplne zmetený . A chcel by som ešte spomenúť , že tak pred 3 mesiacmi sa mi sníval nevedomky prvý lucidný sen , a doteraz sa to nezopakovalo . Prosím poradte mi .

    Páči sa mi

  32. Ahoj Helar, velmi by som ta chcela poprosit o vyklad mojich 4 snov. Ten prvy sa mi snivaval velmi casto, je to par mesiacov dozadu. Stale sa mi snivalo s bažinami, ako sa cez ne brodim, ale dostala som sa z nich von. Druhy sen sa mi casto sniva v tejto dobe, je to s muzskym pohlavnym organom a par krat dokonca ze ho mam aj ja. V tom sne som ho videla, myslela som si ze je mojho partnera a nakoniec som zistila, ze je moj.

    Páči sa mi

  33. Teraz sen, ktory sa mi snival predvcerom. Dostala som drevenicu do daru, najprv som ju odmietala, ale potom som si povedala, ze a co, ze si ju teda necham a budem tam chodit oddychovat. lenze zvonku bola cela zaprasena, tak som ju zacala upratovat a umyvat. V pozadi stali moje dve kamaratky a pozerali sa na mna a ja som si pomyslela, ze fajn aspon mi pomozu. Druhy sen v tu noc: bola som s partnerom pri mori, more bolo kludne, len zrazu zacali vsade lietat vtaci a korytnacky a ryby, ryby sa vyhadzovali vo vode, bolo to nieco kasne, ja som tam stala a hovorila som si, ze ako je to mozne, ale napriek tomu som bola ocarena, bolo to plne farieb a ja som sa to snazila nafotit, potom som zacala muzovi hovorit, ze by sme radsej mali ist rychlo prec, ze ved to neni normalne, ze urcite hrozi nejake tsunami, alebo nieco podobne. Muz bol pokojny, ze co sa strachujem.

    Páči sa mi

  34. A posledny sen sa mi snival dnes: bola som v miestnosti a chcela som ist von aj s kocikom v ktorom bolo moje dieta. Boli dva vychody, jeden bol uplne komplikovany, plny zlozitych schodov a zakrut a druhy bol uplne jednoduchy, stacilo len prejst a bola som vonku. najprv som kocik namierila k tomu komplikovanemu vchodu, cez ktory som vosla dnu a potom som si to rozmyslela, otocila kocika a vysla von tym jednoduchym, tam ma uz cakala kamaratka (jedna z toho predosleho sna) a mi povedala, ze uz si myslela, ze pojdem tym komplikovanym a ze na co, ked je tu tento jednoduchy. Potom zrazu som bola v nejakej budove. Boli sme na prizemi, zase ta kamaratka, ja a moj maly syn. Ja som sa zrazu zobrala a nastupila do vytahu, vysla som na poschodie a odtial pozerala dole na nu a na mojho syna. On za zacal jedovat, ze chce ist za mnou. Ja som bola kludna a kyvala som na neho, ze teraz moze ist za mnou hore. A posledna cast toho sna, znova som bola pred vchodom, teraz do obchodu, bola som v Tokiu a tesila som sa ze nikto o tom nevie a vsetci sa budu cuodvat, ked sa to dozvedia. Zase som mala kocik, ale teraz pred vstupom do obchodu, mi stale z neho padali kolieska a ja som sa hnevala, ze tym zlozitym vchodom som si pokazila kocik, stale som ich tam davala ale nespravne, nakoniec sa mi to podarilo a ja som vosla do obchodu. tam som uz bola s inou kamaratkou. vsade bolo plno oblecenia, rifiel, ale mna oblecenie vobec nezaujimalo, bola som smadna, na kazdom stojane boli flase s vodou a pohare, kamaratka mi povedala, aby som sa napila. ja som odmietala, ze tej vode neverim, ze ktovie, co v nej je a vytiahla som z kocika svoju flasku s vodou a napila sa.
    Helar, je toho vela ja viem, ale ak budes mat cas a chut, tak sa na to pozri. Dakujem.

    Páči sa mi

  35. Katarína,

    o tých snoch som tak podrobne písala preto, aby sa iní naučili interpretovať svoje sny. Takže ťa poprosím o tvoju vlastnú interpretáciu tvojich snov – presne podľa návodu téma – emócie – symboly, a potom sa na to pozrieme. 🙂 Čestné klamárske. 🙂

    Páči sa mi

  36. Ahoj, no neviem ci moj vyklad bude spravny, tie predosle by som vedela interpretovat podla toho ako sa teraz citim. Ta bažina podla mna bola signalom, ze budem prezivat nejaku krizu, alebo nieco v tom zmysle. To ze mam muzsky pohlavny organ, ze beriem na seba vela zodpovednosti? S tou drevenicou rozmyslam, rozmyslam no neviem. To ze sa mi sniva s tou kamaratkou, som sa zamyslela akoby som ju definovala, ze je leniva, nevie co chce ale na druhej strane je flegmaticka. To ma ako vystihovat, ze ja taka som, alebo by som aspon trochu chcela byt flegmaticka? S tym morom by som to vedela vysvetlit tak, ze napriek tomu, ze je nieco krasne, neviem si to plne vychutnat a stale sa niecoho bojim? No a ten posledny sen, tak tam by som si vedela vysvetlit tie vchody a vychody, ze si nieco v zivote stale komplikujem. No ale v tom obchode, neviem v com mam hladat symbol, ci v tom obleceni, alebo v tej vode. A takisto s tym vytahom. Snad mi trosku este pomozes. 🙂 Dakujem

    Páči sa mi

  37. Ahoj Helar, dnes sa mi snival dalsi sen, ktory bol podla mna dost jasny. Snivalo sa mi, ze som sa isla korculovat. (vcera som sa s muzom bavila, ze kedy si pojdeme zakorculovat 🙂 ) no ale obsah bol podla mna v inom. Obula som si korcule a vystartovala som, najprv som citila neistotu, ale potom som si povedala, ze to zvladnem, citila som v sebe neskutocnu silu a lahkost, verila som, ze nespadnem a naozaj, isla som rychlo, robila vselijake kusky a vychutnavala si ten pocit, zrazu som sa dostala pred maly kopec, povedala som si, ze uf, vyjst hore na korculiach bude trochu drina, ale zvladnem to, nadychla som sa a plnou silou som vysla hore a ked som vysla hore, sa tam objavil este vacsi kopec a uplne strmi, pomyslela som, ze to je ako v zivote, ked si myslime, ze sme nieco zvladli, objavi sa dalsia prekazka, no ale nadychla som sa a vysla hore, aj ked som to uz neodkorculovala, ale vyslapala, pomohla som si, ze som sla vedla po trave. (kopec bol vlastne hrbolata cesta). Ked som vysla hore, bola tam rovina, ale taka plna kamienov a prasilo sa z nich a les, cele to bolo take nejasne a ludia na korculiach, ktory sa vidali tou cestou, ja som tam ostala stat, hovorilo sa, ze niekde tam za lesom by mala byt uz lepsia cesta na korculovanie, ktora vedie spat na zaciatok korculiarskej drahy, ale nevedelo sa, ci ta cesta tam naozaj je. Ja som pocitila lahkost a som si povedala, ze kaslem na tu cestu, ked tu pod kopcom je krasna cesta na korculovanie, sice nie je taka dlha akoby mohla byt ta, o ktorej sa hovorilo, ale tato je ista, ze radsej sa budem korculovat na nej.

    Páči sa mi

  38. Dnes sa mi do rúk dostali akési zvláštne listiny počas toho ako som v sne dostával z tela 😛 (sen v sne). Mali veľkosť A3 a na jednom z nich bola čierna pyramída a okolo nejaký strieborný pás. Čo to môže byť?

    Páči sa mi

  39. Ahoj, prosim, velmi ma zaujali tvoje clanky o snivani. odvolavas sa na knihu Stase Michaelsovej The Bedside Guide to Dreams. existuje aj vydanie v slovencine, resp. cestine? kde by som ju mohla kupit?

    Páči sa mi

  40. Dobrý podvečer,
    chcela by som sa informovat o symbole husi v sne. Nakolko sa mi snival sen, kde ja som bola hus…. a vlastne aj ostatni ludia.. aspon ja som to tak vnimala… alebo som sa stotoznila az privelmi s husami. Bolo ich neskutocne vela, boli v zahrade alebo skor na luke, na brehu… vyhadzali spoza brehu v neskutocnom mnozstve. A ja ako ta hus samozrejme som sa ich pokusala zlividovat, pretoze boli agresivne. Niekde v strede boja som zas nadobudla podobu cloveka alebo skor som sa prestala vnimat ako hus… neviem ako som ich vsak likvidovala a nebolo tam ani vela krvi. Mozno len jednu som zabila tak ze som si vsimla krv. Inak si nepamätam ako som ich likvidovala. Ku koncu ich bolo menej a dokonca sa mi potom zdali priatelske. Prepacte ze vas otravujem ale nikde som nenasla co znamena ked sa clovek zmeni v sne na zviera…. viem ze mozno prebera urcite vlastnosti a transformuje sa tak do vlastnosti zvierata. No mam v tom chaozz …. nakolko hus v roznych snaroch znamena rozne veci. Dajujem Jana

    Páči sa mi

  41. Chcela by som opisat moj zazitok zo sna. Vecer som poprosila Michaela, aby mi dal prostrednictvom sna vediet, ci ma moj sucasny partner podvadza. Nad ranom sa mi snivalo, ze som lezala so svojim byvalym manzelom a vravela som mu, ze ho podozrievam z nevery a on ze to nie je pravda, ale nakoniec sa mi priznal, ze sa vyspal s kolegynou. Noskor som bola v nejakej ordinacii a ta bola prazdna a boli tam tie spachlticky, s ktorymi pozeraju lekari do hrdla a par som si ich zobrala. V tej ordinacii robila ta jeho milenka sestricku. Ked som sa zobudila, rozmyslala som nad tym, ze mi vlastne ten sen odpovedal, ze ten moj partner mi je neverny, aj ked v sne to bol iny muz. a ta sestricka? Viem, ze predo mnou mal jednu sestricku a casto sa stretavaju nahodne na sidlisku, ked sme v restike, ona tam je tiez a tak podobne a par krat sme kvolinej mali vymeny nazorov, ale on vzdy tvrdil, ze je to minulost. Tak teraz mam ten sen chapat ako to, o co som ziadala vecer Michaela? Teda odpoved na otazku, ze je mi partner neverny, dokonca sa mi vyjavilo aj, ze s kym konkretne? Dakujem.

    Páči sa mi

    • A este jedna otazocka: dalo by sa zistit, ci sa mi to snivalo len preto, ze na to fakt intenzivne myslim, alebo ci som sa naozaj napojila na Michaela a on mi to poslal? Pokusam sa o to spojenie s nim, ale nejak nie som si ista. Dakujem.

      Páči sa mi

  42. Ahoj heli:)
    vieš mi prosím Ťa pomôcť s výkladom môjho sna?
    nachádzala som sa v inom storočí…bola som v kostole /ako žena/ a súčasťou toho kostola v hornej časti bola krásna izba-apartmán, ktorý na tie pomery bol veľmi luxusný:) vonku bolo prítmie , v tom sne bol Muž ,ktorý mal silu-moc, ľudia ho veľmi rešpektovali …asi sa ho aj báli…rozprávali po latinsky a taliansky a ja som im plne rozumela !! / v realite neviem ani jeden tento jazyk/ …ten muž vydával nejaké pokyny , príkazy …všetci to plnili …s ním som zdieľala aj tú izbu ale ON nemal vlasy žiadne ani normálnu hlavu mal ju bielej až priesvitnej farby a iný tvar 😦 a ja som ho hladkala po tvári vnímala jeho pery a vravela mu, že ja ho mám rada takého aký naozaj je..vonku som počula za oknami vravu ľudí na námestí …/viem to dokonale popísať keby som vedela tak kresliť tak aj to ,aj ten kostol, námestie, izbu/ …ale v kostole som sa išla pomodliť a miesto svätenej vody tam bola krv !! ..videla som si ju na prste jasná červená…utekala som do izby , že sa okúpem…ale kupelna bola v prítmi tak som vložila ruku do vane a plná vaňa bola krvi 😦 najhoršie je, že som vnímala, že tá krv je z detí 😦 …nezvládla som to a prebudila som sa !!!!!!!
    …sanžím sa ten sen “rozanalyzovať ” ale nejak sa mi to nedarí…mala som tamveľmi silné emocie , ktoré sa miešali..bezpečie so strachom, klud a pokoj s utekom a bezradnosťou… príjemná izba …s krvavou vaňou…KOSTOL a miesto svätenej vody ..krv … NEROZUMIEM TOMU ..
    Ďakujem za odpovedď , prajem veľa úsmevu a eneargie 🙂 pekný dník , pa
    LenkaS.

    Páči sa mi

  43. Ahojte . Dnes som mala zvlastny sen. Snivalo sa mi ,ze som bola v neakom starodavnom svete, stare oblecenie ako z cias ,ked zili nase stare mamy . Varila som bielu kasu(samozrejme ako kasa to nevyzeralo :D) a boli v nej take biele stvorceky . Pri mne stal chlap,ktoremu som to varila a vedla bola zena oblecene v starych satach a na hlave cepiec ci co sa to nosievalo v minulosti. Ked som mu dovarila kasu povedal zene aby vybrala tanier a vybrala taky aky mame my doma . Tak som mu nabrala z kase cely cas som sa snazila byt k nemu mila lebo bol uplne arogantny .Povedal aby som mu priniesla stolicku . Uz od zaciatku sna som mala v tej starodavnej chatke/kuchynke cudny pocit a zly a v podvedomi taky,ze chlap nam rozkazuje a robi si s nami co chce a coskoro pride k zneuzivaniu. Ked zjedol kasu povedal zene potrebujem spolocnost a ona poslusne sla za nim . Ja som si v tom momente povedala ,ze znasilnenie zeny nepotrebujem vidie a vybehla som von .Tam na mna cakal odporny skaredy chlap s hnilymi zubami a povedal mne ze chce spolocnost a pritom drzal hrable v rukach a podal mi ich ,tak ja som ich schytila a myslienkou v hlave,ze mna nedostanes som ho pichla do stehna . A presne v tom momente som si uvedomila ze tento chlap mne nechcel zle ale chcel mi pomoct ale pritom ked som vybehla z tej chatky sa tak isto chlipne spraval ako ten v chatke. A teda v strachu,ze ma zavru za to som utekala prec cez zahrady ,medzitym na mna stekla jedna fenka ktoru si ista pani odvolala,pri uteku som mala strach aby sa nezasvietilo svetlo z domov a nechytil ma chlap z chatky. Ako som tak cupela v zahradke ,rozmyslala som kam uteciem zbadala som uz luxusne domy a tam kopec tak som sa rozhodla ist tam . Pri tom som myslela ze ako to ze v 21st. je na jednej strane chudoba a ublizovanie ludom a o par metrov luxusne domy a normalny sucasny zivot . Isla som teda k tym domom,mali tam jazierko s jednou nohou som don padla akedze som mala na sebe iba saty (odrazu uz moderne ruzove :D) tak som ukradla 1 uterak co sa im susil pred domom. Uteraky na snure boli opät moje co mam doma v realnom svete . Zobrala som jeden maly modry,ktory naozaj patri mojmu psovi. A tak som zacala utekat hore kopcom ktory bol strasne strmi a ak by som padla cakal by ma hrozny pad . V tom sa zjavila zena a daco sa ma pytala , ja som nechela aby vedela co sa stalo tak som saneak vykrucala ale to si uz nepamatam . Videla som tam este 2 chlapov co stali pri dome . NO a ked som sa splhala po tom kopci z nicoho nic teta zacala na mna kricat ze mam ist dole lebo spadnem a uz nikdy neuvidim ako si moje deti obliekaju svetrik . Pritom ja som deti v sne nemala . A zacala ma tahat dole . Ja jej teda hovoim,ze nech ma netaha inak spadnem a nech mi radsej pomoze hore, tak ma tlacila hore a potom ma zas zacala tahat. A ja som zbadala na kopci ananasy a hodila som jej ich ze nech ide spravit z nich caj a ja zidem dole . Ale moj plan bol aj tak pokracovat v uteku .Potom so sa chytala asi burgyne alebo coho ale ona sa vzdy vytrhla zo zeme amusela som sa chytit novej atd. a furt ma ta zena tahala dole zrazu som zbadala malu sekerku ako dlan a zacala som sa ohanat a porezala som ju na lice tusim a ona padla ale zaroven aj ja a ked som padala bol to nechutny pocit v koncatinach tak ako v kazdom sne pri pade. A ked som tak uz spadla(samozrejme som zila :D) teta bola asi mrtvaa , a odrazu z kopca padal jej mlady syn so sekerou v nohe a pritom on na kopci nebol . a krical ze som mu zabila mamu . A jej dcera pozerala male stvorceky na ktorych bolo napisane nieco Co Bi A , Co Bi S ci co … nepamatam sa presne a ja som si pomyslela ze zas som urobila zle a pojdem do basy ,.Z celeho sna som mala zly ci uz v chatke kde nas komandoval stary chlap a svet tam bol starodavny a v modernom svete som zas tej rodine nechcela povedat co sa stalo lebo mi to prislo absurdne ze by mi neuverili . PROSIM O VYSVETLENIE SNA LEBO FAKT SA V NOM NEVYZNAM DAKUJEM 🙂

    Páči sa mi

  44. a ak by sa dalo prosim mozes mi odpisat na mail,lebo ja nie som casto na nete a ked tak si kontrolujem maily, Dakujem. Dufam ze ta to neotravuje ale hladala som vsetky mozne dobre stranky kde sa najlepsie vykladaju sny a ty mi prides ako niekto kto si nevymysla a teda som sa rozhodla ze ak budem mat zvlastny sen urcite napisem sem . vdaka

    Páči sa mi

  45. Ahoj,volám sa Janetta mam 39 rokov.Mne sa sniva každý deň, od 12.rokov si sny památám.Strašne rada by som si svoje sny vedela vysvetliť.Niektoré si viem aj sa mi splnili po určitom čase.Často mám rovnaký sen,rada by som poznala aj váš vyklad.Lietam nad cintorínom a ludia sa čo idu po chodniku sa za mnou obzeraju a čuduju sa,fúka silný vietor,ktorý mi brani letiet tam kam chcem,doslova ma núti ísť jeho smerom.ďakujem.

    Páči sa mi

  46. ahoj,Helar.Trápy ma jeden sen,ktorý bol tak skutočný,že nemôžem naň prestať myslieť.Bola som na kraji hory,smerom k autu,ktoré stálo asi 4 metre odo mňa.Okolo mňa prechádzali hrajúce sa 2 medvede.Chcela som újsť do auta,ale mala som zviazané nohy,tak som sa hodila na zem a hrala som mrtvu.Obaja prišli ku mne a očuchávali ma,vtom som sa zobudila celá spotená a vyľakaná.Neviem,čo to znamená.dakujem.

    Páči sa mi

  47. Ospravedlňujem sa,túto stránku som objavila pred 3mi dňami,takže som tu nováčik.Myslím si,že ten sen je o mojej osobe.Zviazané nohy znamenajú,že chcem ísť nejakým smerom,alebo niekam,ale niečo ma brzdí,bráni mi v ceste.Medvede môžu znamenať nebezpečenstvo,alebo prekážky,alebo strach,pre ktorý sa nemôžem pohnúť dalej,či neprajníci.Dnes som sa bola prejsť v lese.Spomenula som si na tento sen a napadlo ma,čo ked to bol čisto varovný sen?Hned som šla späť do dediny.Neviem,ho rozlúštiť.Občas chodievam ku veštkyni ,ked som v ťažkej životnej situácií a neviem,čo je správne.často mi hovorí,že mám veľmi silnú intuíciu.Ale pri snoch nemám ten pocit.Už mesiac pracujem v novej práci,môže mi ten sen niečo naznačovať?Prosím Vás,pomôžte mi ho rozlúštiť,lebo jediné čo viem je,že zvieratá v snoch znamenajú našu osobnost.Ale či som ho správne vyložila,nie som si istá.Dakujem

    Páči sa mi

    • Nuz, asi ti neporadim, mozno niekto iny… Myslim si totiz, ze symbolika snov je dost unikatna pre kazdeho a len ty sama vies najlepsie, co ti chce podvedomie povedat. Ak mas silnu intuiciu, tak ju skus v tichu pocuvat, varovne signaly sa ti neobjavuju len v noci a v symboloch – ohlasuju sa ti priamociarejsie cez den cez vnemy, pocity, nahle ‘oci-otvarajuce’ uvedomenia. Len my ludia sme skoro dokonali v potlacani tohoto daru 🙂 Ty sama najlepsie vies, ako sa v praci citis, co ti hovori ten tichy hlasok, ak ho neprehlusis racionalizaciou ci ‘dobrymi’ dovodmi. V noci to nezvladnes potlacit, tak sa ti tvoje skutocne vnimanie zjavi v sne – tvojoi symbolikou. Toto si asi nechcela pocut, ale tot’ moj nazor 🙂

      Páči sa mi

  48. Tenshi1205 napriek tomu dakujem,práve si ma usvedčila,že sen sa týka práce,mojich kolegov a tlaku na mňa-ako nováčika.myslím,že cítim sa,ako by ma všetci oňuchávali a nevedela som,či ma nechajú na pokoji,alebo zaútočia na mňa.Pracujem v zahraničí ako čašníčka a ako cudzinka sa dosť líšim od domácich.Je to tu ťažké a občas mám strach.dakujem

    Páči sa mi

    • Mia, napádajú ma tu ešte nejaké otázky, ktoré by som si možno položil, keby to bol môj sen:
      Prečo sa báť hrajúcich sa medveďov?
      Sem by pasovalo, to čo si napísala vyššie, že nevieš čo máš momentálne očakávať…ale tie medvede sa iba hrajú, takže momentálne od nich žiadne nebezpečie nehrozí a netreba sa báť. Ostražitosť ale niekdy neuškodí 🙂
      Potom možno ešte ďalšia otázka. Prečo máš pocit, že nemôžeš utiecť, keď auto, je len 4m od teba? Kto/čo Ti zviazal/zväzuje nohy?
      No a tu by som videl finálnu otázku, keby to bol môj sen samozrejme.
      Čo/kto Ti momentálne naháňa strach/y?
      Skús porozmýšľať, ak chceš 😀

      Páči sa mi

      • To je dobrá otázka.vôbec ma toto nenapadlo,dakujem za nápovedu.Rozmyšľam nad tým,ale nič ma nenapadá.Takže budem hľadať,čo to môže byť.Je to trošku náročnejšie pre mňa,ale dakujem za nápovedu.

        Páči sa mi

  49. Ahojte, nahodne som objavila tuto stranku, tak aj ja sem pridam sen, ktory sa mi dost casto opakuje a je ako zivy…sen je o lietadle, ktore sa nahodne objavi na oblohe a z nicoho nic zacne padat, niekedy ho vidim vybuchnut este vo vzduchu a niekedy ho vidim padat rovno na zem alebo narazit do nejakej budovy, casto sa mi aj stava, ze mam z toho strach, ze narazi do mna alebo do budovy kde sa prave nachadzam aj s nejakou skupinkou ludi alebo znamych a snazim sa mu uniknut. Vobec nemam ponatia, co by to tak mohlo znamenat a este viac nechapem, preco sa mi sniva tak velmi casto :))

    Páči sa mi

  50. Ahojte. narazila som na túto stránku a velmi ma teší, čo sa tu dozvedám. Zaujímam sa o sny a ich výklad, teda rada by som interpretovala najmä tie moje, ktorých mám každú noc veľa, aj si ich pamätám, dokonca si pamätám i niektoré spred niekolkých rokov. Mám však sen, ktorý sa mi neustále opakuje ale neviem prísť na to, čo znamená. Sníva sa mi už niekoľko rokov a symbol v nich je vždy ten istý- topánky. Niekedy idem niekam hore strmým svahom a v ruksaku si nesiem plno topánok, cestou nahor niektoré deriem, tak sa prezúvam a pokračujem nahor. V inom sne som v obchode, kde sú topánky od podlahy až po strop a ja si z nich vyberám. V dalšom je, že som na svadobnej hostine, všetci sú obutí pohodlne, iba ja mám topánky na ohromne vysokom podpätku, všetci sa ma pýtajú, či sa mi chodí dobre, že je nemožné sa v tom cítiť pohodlne, ale ja som nadšená, chodím s lahkosťou, akoby som na nohách nič nemala. proste samé topánky:-)Niekedy sa to spája aj so šatami. Snívalo sa mi, že stojím pred skrinkou s topánkami-mojimi, a nevedla som si vybrať. Stála som a pozerala, aké by sa mi hodili k oblečeniu, ktoré mám na sebe, Potom som si vybrala jedny, tie sa mi však nehodili k tomu čo som mala na sebe, tak som odišla do svojej izby, postavila sa pred šatník, vyzliekla som si čo som mala na sebe a pre zmenu som si zas nevedela vybrať čo na seba. Čo vy na to?ktomi pomôže s výkladom. Keby som s ao tom pokúsila sama, povedala by som, že topánky sú symbolom možností, a ja si bud neviem vybrať, alebo sa rozhnodnúť pre jednu z nich. Netuším:-)

    Páči sa mi

  51. Ahoj Helar,
    pred pár dňami sa mi sníval zvláštny sen. Snažila som sa ho vyložiť si ale stále mi niekde uniká jeho zmysel. Bol úplne krátky a v jasných farbách, predstavoval správu ktorú som dostala v sne akoby mailom a nevedela ju prečítať, viem kto mi ju poslal, až na posledné dve slová. Zanechal vo mne pocit radosti a šťastia. Farby ktoré mi ostali v pamäti boli jasné akoby som sa dívala do obrazovky počítača. Chcela som na tu správu odpísať ale nedalo sa mi a vtedy ten sen skončil. Neviem si čo celkom presne vysvetliť – čakám vo svojom živote na jedno rozhodnutie, ktoré má urobiť druhá osoba a v tom sne mi tá osoba presne odpovedala na to čo potrebujem vedieť.

    Páči sa mi

  52. Ahoj Helar, dúfam že ťa neotravujem som tu nová teda čitam to prvý krát o týchto snoch a chcem sa opýtať, keď sa mi sníval sen, ktorý bol s prostredia športového teda z atletiky a snívalo sa mi že som bola na nejakých pretekoch a skákala som do diaľky a neviem akým zázrakom som skočila 7,20 m. ďakujem.

    Páči sa mi

  53. Ahoj prosím ťa chcela by som sa spýtať , čo znamená ,keď sa mi sníva o jednej osobe stále . Proste je stále v mojich snoch? A presnejšie je to jeden kamarát , do ktorého som sa nedávno zamilovala. A môžu sny obsahovať aj také veci čoho sa bojíme?

    Páči sa mi

  54. Ahojte,
    ja by som chcela vysvetliť význam sna, ktorý som mala túto noc.
    Sen sa odohral potom, čo som sa zobudila na gauči a zistila, že priateľ sa urazil a počas môjho spánku odišiel v noci preč, k sebe domov.

    Snívalo sa mi, že nám do bytu vypustil dosť veľkého hada, ktorý sa veľmi rýchlo pohyboval, plazil sa po celom byte, raz bol tu a o chvíľu tam.
    Keďže sa hadov bojím, mala som veľký strach. Samozrejme aj o dcéru, ktorú som v sne nevidela, ale vedela som, že je v byte.
    Reagoval na to, keď som ho odháňala a búchala po niečom, kde sa to ozývalo. V pozadí stál priateľ a sledoval to.

    Potom som sa zobudila u dcéry v izbe a v panike som si uvedomila, že sme zaspali a zabudla som zavrieť na izbe dvere, aby sa k nám nedostal.
    Mala som však už pocit, že v byte nie je, keďže boli otvorené balkónové dvere.
    Potom som sa ozaj zobudila.

    Ďakujem, všetko dobré!

    Páči sa mi

  55. ahojte 🙂 🙂
    včera sa mi snivalo ako som sa rozpraval s kamoskou a nasadol som do auta a po par minutach vybuchlo plamene az k oblakom siahali a ten vybuch bol taky hlucny ze az ma to zbudilo a presne som videl plamene pred ocami . Už častejšie mam take sny bud ma zabiju aleo udusia .
    Ďakujem za odpoved prijemny večer 🙂

    Páči sa mi

  56. Dobrý deň. Neviem, na ktorý sen sa spýtať skôr, keďže každú noc mávam sny dlhé ako príbehy, ktoré by boli vhodné asi aj do knihy 😀 Ale ak môžem, dnes sa mi sníval sen o akýchsi araboch (moslimoch, neviem, proste tmavšej pleti). V skratke jeden arab sa chcel zblížiť s bielym dievčaťom a nejaký akoby hlavný arab vodca(alebo akoby šaman u indánov) išiel najprv zistiť, či sa k sebe hodia, zrejme,aby im dal požehnanie. Videla som to akoby symboly, chlapec arab bol (sa menil) ako zelený had a dievča niečo ružové (bohužiaľ neviem čo presne – tiež asi had len ružový. ) a akoby sa o seba obtáčali a tvorili kruh. Ten hlavný arab bol pri výklade vcelku pokojný i keď sa trochu mračil a vravel s tým, že proti ich vzťahu by nemalo nič byť, lebo a teraz ho citujem: ´´aj tak všetci máme otca vietor a matku Zem´´ čiže akože tmavý, či biela sú z rovnakého zdroja)..

    Páči sa mi

      • Ďakujem, že ste sa ozvala, cením si to.. 🙂 No neviem, či som presne porozumela, ale napr. takto? Arab a biele dievča .. vo mne.. sa snažia spojiť. vodca vo mne trochu protestuje, no vie, že tak to má byť.. iba nechápem, kto by bol ten arab a dievča(neviem na to prísť ani po 10tom prečítaní).. a kto je vo mne vodca (žeby duša?tá by mala byť vodca,len či u mňa aj je :D)? arab je pre mňa cudzinec (možno aj niečo tajomné, mystické), teda niečo, čo je cudzie, či tajomstvo sa mi snaží pretlačiť do života? ja som asi úplne mimo.. 😦 ja neviem.. 😦 ale ak nad tým premýšľam, tak tam sú opäť tri postavy a v poslednej dobe mávam stále sny, kde sú tri veci, či zvieratá, postavy (viz sen nižšie)..

        Páči sa mi

  57. Ak môžem predsa ešte jeden dôležitý, snáď niekto odpovie :): jedla som hrozno (dala mi ho v sne naša poštárka), nechcela som jej ho zjesť celé a tak som sa pozrela na stromy, že si ešte niečo dám.. videla som tri stromy, na prvom boli iba suché halúzky, na druhom som videla nektarinky, no boli zelené nezrelé a na treťom boli jablká, ktoré vyzerali dobre. Spýtala som sa, či si môžem vziať jablko a ona, že áno. Odtrhla som jedno z jabĺk, no zistila som, že je v ňom červík (bolo iba nahnednuté, akoby udreté a v tom dierka), pozrela som na strom a tam ostali už iba dve jablká a tie boli tak prežraté, že mali vyžratú dieru cez, ktorú bolo vidieť.. čiže v sne boli tri stromy a tri jablká.. a pred týždňom som mala v sne troch psov a jeden flakatý bledohnedý ma kusol do ruky, no obraňovala som ho, že som si za to sama mohla, že reagoval adekvátne, asi, že som ho niečím vyprovokovala alebo tak. druhý bol biely a vyzeral skôr ako niečo z rozprávky, keďže mal ovísajúci nos a bol akoby kreslený a tretieho som nejako nevnímala, neviem aký bol ani si ho nepamätám.. čo som našla trojka symbolizuje minulosť, prítomnosť, budúcnosť alebo telo, ducha a dušu,ale nejako si to neviem s tými mojimi snami spojiť..

    Páči sa mi

Povedz svoj názor