Sny a ich význam – úvod

V minulosti som sľúbila niekoľkým čitateľom, že sa budem trochu viac venovať snom. Nuž, trvalo mi to… Ale dnes začíname 😛 !

V celej sérii článkov sa budem odvolávať na knihu Stase Michaelsovej The Bedside Guide to Dreams. Čítala som niekoľko kníh o snoch a ich význame, od typických snárov až po šamanské príručky, ale Michaelsová sa mi z nich páčila najviac – bola konkrétna, pragmatická a keď som so svojím „senníkom“ začala, s pomocou tejto knižky som sa veľmi rýchlo zorientovala a začala som rozumieť správam podvedomia.

Na čo sú sny?

Stase Michaelsová hovorí o zmysle snov: „Verím, že život je večná spirituálna cesta. Konštruktívnym riešením denných problémov rozvíjame svoje talenty a rastieme, čím napĺňame náš zmysel existencie. Sny sú monitorovací systém duše. Sú nástrojom, ktorý nám umožňuje vysporiadať sa s konkrétnym tu-a-dnes životom.“

Každý z nás je jedinečná bytosť s neopakovateľnými talentmi i problémami. Sny nám pomáhajú správne nasadzovať tieto talenty a zlepšujú našu schopnosť čeliť udalostiam, ktoré nás vo fyzickom svete postihujú.

A čo teda sú sny?

Tak pri tejto otázke budem siahať hodne hlboko do minulosti. Asi začneme Sigmundom Freudom, otcom modernej psychoanalýzy. Jeho predchodcovia spozorovali, že muž s vlhkou košeľou sníval, že pláva v rieke. Začali skúmať, či fyzické pocity zodpovedajú za obsah našich snov. Do toho prišiel Freud a zistil, že podvedomie ako súčasť našej mysle je skladiskom pre všetky naše spomienky a túžby. A podvedomie vstupuje do snov – cez ne nám monitoruje stavy našej duše (v zmysle „psyché“, nie „nesmrteľnej duše“). Preto sú obsahy našich snov spojené s našim „bdelým“ životom.

Potiaľto Freud geniálne prispel k pochopeniu snov, ale vniesol do nich aj jedno individuálne podmienené skreslenie – všetko v snoch odvodzoval od sexuality. Toto skreslenie korigoval Carl Jung. Posunul sen zo „skladiska spomienok a túžob“ do úlohy vnútorného „učiteľa“, ktorý nás rozvíja. „Spánkové laboratóriá“ zas zistili, že spánok sa skladá z fáz mozgovej nečinnosti a fáz sprevádzaných rýchlym pohybom očí, tzv. REM-fáz, ktoré sú vlastne snívaním. Dokázalo sa, že každý z nás v noci sníva, či si to pamätáme alebo nie. Snívame približne každých 90 minút. Sny trvajú od 10 do 30 minút a najdlhšie a najjasnejšie sny sa nám snívajú tesne pred zobudením.

Laboratóriá dokázali, že naša psychická rovnováha nesúvisí s fyzickým odpočinkom, ale so snívaním. Keď nás nechajú spať, ale bránia nám v snívaní, stávame sa podráždení, vyčerpaní, nevrlí a dochádza u nás k hlbokým zmenám psychiky – sme nepriateľskí, dáme sa na alkohol alebo drogy, začíname byť agresívni.

Keď už bolo jasné, že sny sú liekom na psychiku, začalo byť zaujímavé, ako do toho zapadá ich obsah. To viedlo k dvom zisteniam:

  • sny sú príbehy spojené so zážitkami z bdelého stavu
  • námety snov dávajú výpovede o tom, akým smerom sa uberá a bude uberať náš život.

Ktorýsi hebrejský text hovorí, že sny sú neotvorené listy od priateľa. Tým priateľom je naše podvedomie, ktoré nám komentuje naše zážitky a prežívania z bdelého stavu, vkladá ich do širších súvislostí a upozorňuje nás na to, ako môžu ovplyvniť budúcnosť.

Existuje niekoľko druhov snov. Ja používam delenie do piatich skupín:

  1. sny, ktoré spracovávajú bezprostredné zážitky uplynulých dní
  2. sny, ktoré nás upozorňujú na nejaké vnútorné, nevyriešené konflikty, ktoré nám bránia konať racionálne
  3. sny, ktoré nás trénujú na niečo, čo budeme v budúcnosti musieť urobiť
  4. mimotelové zážitky (OOBE: napríklad pri astrálnej projekcii alebo šamanskom putovaní)
  5. profetické sny, teda sny, ktoré nám predpovedajú budúcnosť

Podvedomie vyberá sny

Cez sny nám naše podvedomie posiela správy (sny 2 a 5). Problém je v tom, že naše podvedomie komunikuje nie prostredníctvom slov, ale prostredníctvom obrazov a zážitkov z minulosti, ktoré v nás vyvolajú isté emócie. A tak z nášho „skladiska spomienok“ vytiahne tú, ktorá sa najviac podobá tomu, čo podvedomie u nás chce dosiahnuť. Niekedy síce vytiahne bolestivé a nepríjemné spomienky, na ktoré sme už dávno zabudli, ale nemá vôľu a vlastný záujem a preto je vždy na našej strane. Nie je náš nepriateľ. Ak nás nejakým prežitkom zraní, je to len preto, že tento prežitok zaručene obráti našu pozornosť smerom, ktorým ju nutne musíme obrátiť, ak chceme zvládnuť ďalší stupienok na rebríku nášho rastu. Čím naliehavejšia je správa a čím viac podvedomie chce, aby sme si ju všimli, tým drastickejšie obrazy nám pošle. Napríklad ak sa nám sníva, že nám spadla strecha na hlavu a zabila nás, je najvyšší čas ísť sa na tú strechu pozrieť, či náhodou nezačína zatekať alebo či sa na nej niečo nezačína kaziť. Teda význam sna nie je nikdy taký drastický / krutý / absolútny ako to, čo sa nám sníva.

A s tým je spojená jedna hlavná ťažkosť. Ak ste chceli vedieť, čo vaše sny znamenajú, a kúpili ste si snár, zabudnite naň! Naše podvedomie totiž používa naše individuálne symboly a zážitky – a tie môžu byť rozdielne pre každého z nás. Univerzálny „snár“ vám nepomôže. Dajme tomu, že sa dvom ženám sníva o svadbe. Pre jednu svadby znamenajú vrchol blaženosti a vstup do dospelého sveta. Druhá sa práve rozviedla s manželom, za ktorého sa vydávala s veľkou pompou, no potom ju bil a týral. Ten istý sen by prvej žene niesol správu „si už dospelá a je na čase, aby si sa usadila a založila si rodinu“, kým pre druhú ženu by správa asi znela „veci nie sú vždy to, čo sa na prvý pohľad zdajú byť – daj si pozor, zasa sa ideš rozhodnúť podľa obálky, nie podľa obsahu!“ Vidíte ten rozdiel?

No, tak ide sa na vec!

Takže dosť bolo teórie. Ak chcete vedieť, čo vaše sny znamenajú, existuje len jedna cesta – začnite si viesť denník snov (ja tomu hovorím „senník“ 😛 ), rozoberajte, čo sa vám sníva a podchyťte svoju vlastnú symboliku. V druhom stupni sa pomocou tejto symboliky naučte komunikovať s podvedomím. V treťom stupni sa naučte dávať podvedomiu príkazy alebo otázky cez cielené snívanie.

Zapisujeme sny

Začnem zopár základnými pravidlami, ktoré sa postarajú o rýchly úspech:

  • Zoženieme si zošit. Zošit budeme držať pri posteli spolu s perom a budeme ho používať na zapisovanie snov. Už len slová, ktoré použijeme pri zapisovaní sna, nám dávajú zaujímavé postrehy! (A aj chyby, ktoré v rozospalosti pri zápise urobíme.) Ja si stránky zošita vždy zohnem tak, aby mi na kraji vznikol užší stĺpec. Sen zapisujem do širšieho stĺpca a okrajový stĺpec nechávam voľný na asociácie, čo ma napadnú pri zapisovaní, alebo na vysvetlenia, ktoré ma napadnú, keď sny spätne čítam.
    Spočiatku si pri zobudení budeme pamätať len útržky posledného sna. Neskôr zistíme, že sa nám za noc sníva viackrát, a budeme schopní si všetky tie sny aj zapamätať. Všetky sny jednej noci sa obvykle točia okolo jednej a tej stej témy, takže nie je nutné pamätať si ich všetky – postačí ten posledný. Ak si ich však pamätáme, zapíšme si ich všetky!
  • Pred spaním trochu relaxujme a zbavme sa neodbytných myšlienok zo zvyšku dňa. Takto sa oveľa rýchlejšie dostaneme do stavu, keď sa podvedomie dokáže s nami kontaktovať.
  • Uvedomme si, o čom rozmýšľame, než si ľahneme spať. Sny sa zapodievajú tým, na čo sme sa počas dňa sústreďovali, a naše myšlienky pred zaspatím to robia tiež.
  • Naprogramujme sa. Povedzme si „budem si pamätať svoje sny z tejto noci“. Tým posielate podvedomiu signál, že ho mienite počúvať a že sa od neho mienite učiť.
  • Na prebudenie si nechajme dostatok času. Ak musíme vstávať na istú hodinu a chceme si ešte predtým zapísať sny, potrebujeme si budík nastaviť o 10 minút skôr.
  • Nevyskakujme hneď z postele. Náhle pohyby urýchlia prebúdzanie a vymažú nám spomienky na sen. To isté vraj robieva pohľad do okna. Preto by sme pri prebúdzaní mali ešte chvíľu zostať ležať so zatvorenými očami a spomínať si, čo sa nám prisnilo. Ak sa to nepodarí na prvýkrát, nič sa nedeje – cvik robí majstra!
    A ak si napriek pomalému vstávaniu sen nepamätáme, všimnime si aspoň svoje pocity po zobudení a na čo myslíme. Možno sa nám odrazu odniekiaľ vynorí spomienka na časť sna.
  • Keď sme si už na sen spomenuli, nezostaňme ležať, ale si ho okamžite zapíšme.

Analyzujeme sny

Na to použijeme 5-krokovú metódu Stase Michaelsovej. Hlavnou črtou tejto metódy je, že nájdeme „ústredný motív“ pre náš sen.

  1. Emócie: Ako som sa cítil(a) počas sna? A ako po zobudení? Je to pocit, ktorý mám často, alebo by som ho mohol(a) potrebovať častejšie? Odráža niečo nové, alebo niečo z minulosti? Burcuje ma alebo vynáša na povrch potlačené pocity?
  2. Hlavná téma príbehu: Použiť pritom slová „niekto“ a „niečo“ a zosumarizovať priebeh sna v jednej vete. Ak sen pozostáva z viacerých častí, je vhodné nájsť tému pre každú časť a potom ich skúmať, ako idú po sebe.
  3. Priradenie témy k oblasti života: Keby táto téma bola odrazom nejakej oblasti môjho života, ktorá oblasť by to bola?
  4. Symboly: Symboly sú unikátne pre každého človeka. Často sa zakladajú na slovných hračkách, napr. „stratiť hlavu“. Vytvárajú koláž, teda nový obraz z kúskov, ktoré už poznáme.Začnime so symbolmi a podrobnosťami, ktoré v nás vytvárajú najväčšiu rezonanciu. Máme k dispozícii dve metódy: asociačnú (podľa Freuda), kde sa prenášame do minulosti a vyvolávame si minulé asociácie, alebo amplifikačnú (podľa Junga), kde hľadáme všetky paralelné významy symbolu v prítomnosti.
  5. Aplikácia: Ako použijem zistenie? Potrebujem zmeniť postoj, potrebujem zmeniť rozhodnutie? Sny sa majú používať prakticky.

Začíname interpretovať

  • Podvedomie sa snaží komunikovať svoje správy cez obrazy nám známe, niekedy šifrované cez asociácie. Presne takým spôsobom ich musíme dešifrovať.
  • Nech už vo sne vystupujú rôzne postavy, ide väčšinou o teba a rôzne aspekty tvojej osobnosti.
  • Všímame si farby našich snov:
    • Jasné, žiarivé farby reprezentujú supervedomie, vyššie roviny vedomia; často sú v nich skryté profetické správy.
    • Tlmené, nejasné svetlo, sépiové tóny alebo čiernobiele farby reprezentujú nižšie roviny vedomia a často sa zapodievajú dodatočným spracovaním prežitkov.
    • Veľmi tmavé, v noci a pod. sa odohrávajúce sny predstavujú hlboké podvedomie.
  • Budovy v našich snoch obvykle predstavujú našu dušu. (Jeden z mála archetypov.) 
  • Sny môžu preháňať, aby zdôraznili nejaký motív, aj keď niekedy nepreháňajú.

Nabudúce sa vrátim k jednotlivým pravidlám interpretovania snov a potom si rozoberieme jednotlivé skupiny snov. Ale predtým malé cvičenie:

“Citlivé mladé dievča odvážne stúpa nahor úzkym schodiskom do podkrovia starého, temného a vŕzgavého domu – takého, aké ukazujú horory o strašidelných domoch. Na vrchu schodiska sú ťažké drevené dvere. Dievča vie, že za dverami stojí stará žena a v rukách drží obrovskú sekeru, pripravená zabiť každého, kto vstúpi. Dievča v hrôze napriek tomu pokračuje, pretože v podkroví sa skrýva tajomstvo, ktoré môže zmeniť celý jej život. Vyjde na vrch schodov, otvorí dvere a zamrzne v pohybe, keď sekera starej ženy spadne na jej hlavu.”

Toto je sen, ktorým začína kniha Stase Michaelsovej. Snival sa jej, keď sa začala hlbšie zaoberať snami a ich významom. Čo vy naň? Skúste interpretovať! (Použite na to komentáre/comments).

Diskusia k tomuto článku je už uzavretá.

Článok je súčasťou minikurzu výkladu snov

194 thoughts on “Sny a ich význam – úvod

  1. Keď som začala chodiť s priateľom veľmi dlhú dobu sa mi snívalo, že ma opustil….trvalo to možno pol roka. Potom to z ničoho nič prestalo, tiež približne na pol roka, ale problém je v tom, že ma pritaeľ skutočne opustil. Predtým som sa toho obávala a nič sa nestalo a keď som sa toho prestala báť, zrazu odo mňa odišiel….

    Páči sa mi

  2. Paralela,

    v tomto sne ide o správu podvedomia (2. skupina snov). Registrujeme viac skutočností, než ktoré si uvedomujeme. Podvedomie ich má k dispozícii všetky, vedomie sa riadi našimi želaniami a tak pracuje len s faktmi, ktoré naše želania podporujú (alebo im aspoň pripisuje väčší význam).

    Vaše podvedomie asi cítilo, že na vzťahu viac záleží vám a že vo vystupovaní vášho priateľa sú veci, ktoré celkom neladia s bezproblémovým chodením. Chvíľu vás na to cez sny upozorňovalo a keď ste nereagovali, rezignovalo.

    To, že vás chlapec nakoniec opustil, nie je dôsledok sna – naopak, sny boli poukaz na to, že to bolo predprogramované. A že k tomu došlo až vtedy, keď ste sa prestali báť… Kým sa bojíme, má ten druhý pocit, že je pre nás mimoriadny – a to ho na nás priťahuje. Keď sa prestaneme báť, on ten pocit stratí a stratí aj záujem. Kým váš strach z rozchodu bol potrebný na to, aby si vás vážil, nebol to rovnocenný vzťah – a bol by sa rozpadol skôr či neskôr. To, že podvedomie to vedelo vopred, je normálne. Nabudúce, ak budete jeho správy počúvať (napríklad cez zapisovanie a analýzu snov), neprestane po čase posielať výstrahy!

    Páči sa mi

  3. Helar
    Ako je mozne, ze moje sny, ktore mi pripadaju nie velmi pozitivne su po ich vyklade podla snara v poslednej dobe -4 mesiace – vzdy pozitivne. Hoci neviem, co sa v snari pise, ze by som to podvedome ovplyvnoval. Mna to velmi tesilo, lebo po krutom zivotnom udele, ma vyklad snov velmi pozitivne naladoval.
    Raz som cital, ze vsetko je riadene, preto som si to vysvetloval, ze ten co to riadi chce, aby som vedel, ze ma caka uz len stastie a spokojny zivot.
    Teraz, ked som si precital o snoch tvoj uvodny clanok, tak ma obral o iluzie.
    Kajo

    Páči sa mi

  4. Kajo,

    mrzí ma, že niekoho oberám o ilúzie… 😦 Ale ak treba, tak oberiem.

    Nie, sny nebývajú “riadené zhora” – len veľmi malá časť snov sú sny profetické, teda jasnovidecké. Ešte sa k nim dostaneme.

    Čo sa týka snára, zabudni naň! Každý z nás má svoju individuálnu symboliku, ako som písala. Je dôležité poznať tvoju vlastnú symboliku a potom budeš vedieť, čo sa ti tvoj “priateľ skrytý v tvojej hlave” (=tvoje podvedomie) snaží povedať.

    Ak sa ti v súčasnosti snívajú zlé sny, môže to byť tým, že si z niečoho nervózny, nemáš v niečom jasno a cítiš sa chytený do klepca. Je možné, že tvoje zlé sny obsahujú aj návod, ako z tohto klepca von – treba si ho len všimnúť.

    Zostaň s nami, čoskoro prídu ďalšie články, čo ti ukážu, ako na to ísť.

    Páči sa mi

  5. Ahoj Heli,
    vidim, ze asi nedocitali tvoj clanok o snoch do konca, ked pisu len o sebe. Takze k tomu snu: To dievca ma z niecoho velky strach a obavy, moze ist o nastup do novej prace, alebo sa ide vydavat a byvat bude u svokry, ktorej sa boji, alebo si jednoducho neveri, je neista vo vsetkom co robi. To schodiste je jej zivot, jej momentalny stav, ta starena je nieco co ju caka a ona sa toho obava ta sekera je riesenie jej negativneho myslenia a skonci sa to tak, ze sekera skonci v stene, alebo tesne nad krkom. Inak to je dost hrozny sen.
    Ja mavam vacsinom pozitivne sny a sniva sa mi dokonca ako serial, dokonca niekedy su akcne a tie su ako v Indiana Jones.
    Pustila si sa aj do snov, je to super a mas velku pravdu o individualite snov. Co povies na sen v ktorom je vsetko bezove a pieskove a biele a zrazu sa tam vyskytne syta cervena. Konkretne na svetri. Nad tymto snom premyslam uz druhy tyzden. Dakujem za tento clanok. Pa

    Páči sa mi

  6. Evi,

    vieš, ladila som to ako cvičenie, ale niekedy ľudia nemajú chuť cvičiť, ale majú chuť baviť sa o svojich veciach… Dobre, beriem. Ale som rada, že aspoň niekto reagoval, lebo inak by som nemala šancu ďalej “vzdelávať” 😛

    Ten strach a obavy si odhadla absolútne perfektne. Takisto schodisko. Schodisko v snoch – pokiaľ nepredstavuje skutočné schodisko – zastupuje našu púť alebo nasmerovanie. Ak je dom metafora našej duše, schodište v ňom smerujúce do pivnice predstavuje našu cestu do “skladiska spomienok a skúseností”, do nášho podvedomia, do minulosti, do nevyriešených a traumatizujúcich konfliktov. Prízemie býva zástupca súčasnosti a podkrovie zas predstavuje to, čo je nad denným životom, teda spiritualitu. Čiže “sekera” dievčinu čaká v “spiritualite”.

    Zatiaľ nebudem ďalej prezrádzať, možno sa nájde ešte niekto, kto si chce polámať hlavu. Pokračovania sú už napísané, ale ešte tomu dám trochu času… Ale mám ďalšiu testovaciu otázku pre všetkých: keby nahor dievča nestúpalo schodiskom, ale sa viezlo výťahom, ako by to zmenilo význam sna?

    A teraz k tvojmu snu. Červená v sne priam kikiríka a snaží sa pritiahnuť tvoju pozornosť. Neviem, s čím sa u teba červená spája, ale obvykle je to signálna farba a ešte máme archetyp spájať ju s agresivitou a sebapresadením. Potom by bolo zaujímavé vedieť, čí sveter bol červený. Možno je to niekto, kto ťa dráždi (=máš chuť zadupať ho), alebo je to niekto, kto ťa znepokojuje až desí (=presadzuje sa voči tebe a ty to nevieš kontrovať). No a potom, Evi, nehnevaj sa, ale taká maličkosť… čo sa v tom sne dialo? 😀

    Takže postup: červená má pritiahnuť tvoju pozornosť k svetru. (Preto je všetko ostatné fádne.) Sveter je samotná nápoveda. Niečo s tým svetrom je – niekoho alebo nejakú situáciu ti pripomína. Možno je načase začať konať v nejakej veci. Napíš viac o svetri a kto ho má na sebe a čo pritom robí a ako prebieha dej toho sna – a budeme múdrejší! (Mimochodom – nemá sveter niekde dieru alebo škvrnu alebo výraznú vzorku?)

    Páči sa mi

  7. Srdečne vás zdravím Helar!
    Tak som objavila túto stránku a ani neviete,akú radosť ste mi urobili. Okrem iného,mávam tiež zaujímavé sny,ale na tri nezabudnem nikdy. Jeden bol o tom,ako môj dedko(tragicky zosnulý) mal rande s mojou babkou pod krásnou košatou rozkvitnutou lipou v zelenom parku, druhý bol jedinečný tým,že som sa vo sne dívala na tmavú oblohu plnú hviezd a mala som z toho pekný pocit.No a ten “najhlavnejší” sen môjho života bol tak isto o oblohe,ale tento krát tam bolo neskutočné množstvo hviezd uložených do prekrásnych obrazcov- hrad podobný bratislavskému,rôzne útvary znamení,myslím,že to bola panna a všetko bolo tak nádherne jagavé a krásne, že som sa cítila ako v raji po prebudení ešte veľa dní a vždy keď si na ten sen spomeniem,je mi úžasne. Odvtedy sa v mojom živote veľa zmenilo k lepšiemu a začala som sa zaoberať duchovnými záležitosťami a pomaly sa mi skladá mozajka niečoho,čo bolo pre mňa záhadou. Týka sa to môjho zosnulého dedka.Je toho však veľmi veľa a nedá sa to napísať tu na stránku,lebo by mi nestačil priestor. Každopádne som zase o krok vpred,pretože som náhodou objavila túto stránku a veľmi som prekvapená. Ako by som všetko písala ja.Držím Vám palce a teším sa na ďaľšie zaujímavé konverzie.
    Ps: Mimochodom,vôbec netuším, ako by sa zmenil význam sna,keby dievča išlo hore výťahom…ale popremýšľam
    Adrika

    Páči sa mi

  8. Adrika,

    no dobre, vyzradím… Schodisko je vec prirodzená, po ktorej musíme stúpať, teda ideme vlastnou námahou a z vlastnej vôle. Výťah je vec umelá, ktorú spravil niekto pre nás, aby sme sa nemuseli namáhať. Čiže to, že dievčina stúpa po schodoch, hovorí o tom, že ide za niečím, čo si sama vybrala, nie na čo ju niekto nahovoril alebo navnadil.

    To by malo pomôcť aj pri ďalších úvahách nad týmto snom 😛

    Páči sa mi

  9. Helar,
    ale čo ak to dievča nemalo inú možnosť, než kráčať tým smerom “hore”.Veď naspäť vedú dve cesty…po schodoch do zrenovovaného prízemia,alebo dolu oknom. Tá starena mohlo byť kľudne jej silné podvedomie,ktoré ju zavrátilo pred skazou.Nebyť rany sekerou, nezastavila by sa a neotočila späť.Čo ak tá starena bola podvedomie,ktoré nekompromisne zabíjala negatívne myslenie.Veď tá dievčina vedela,že v izbe sa skrýva niečo,čo zmení jej život a tak to aj bolo.Tá starena mohla byť kľudne myšlienka na jej malé deti,ktoré ju potrebujú…
    Adrika

    Páči sa mi

  10. Adrika,

    tak, a teraz už ste celkom blízko – horí! 😛

    To dievča predstavuje “autorku” sna, ktorá sa v danom okamihu začala zaujímať o ezoteriku a podvedomie. Ten pocit vydesenia a fascinácie je stav, v ktorom sa práve nachádza. Stúpa hore schodami – je to jej vlastné rozhodnutie, je za tým jej vôľa. Vie, čo ju čaká za dverami – v sne sme ochotní vidieť aj veci, ktoré si v bdení nechceme pripustiť.

    starena je jej staré ja, ktoré sa bráni zmene v zmýšľaní. (To je tá sekera.) Dievča ide napriek tomu hore, pretože aby sa mohlo pustiť novou, ezoterickou cestou, najprv musí čeliť všetkým svojim potlačeným strachom a odstrániť ich. Že tá konfrontácia prebehne a nezabije jej chuť pustiť sa novými chodníčkami, o tom svedčí úder sekerou – veci sa vyvážili, staré strachy sú vybavené – ide sa po novom!

    Sny o smrti (našej, cudzej) len málokedy predpovedajú skutočnú smrť – väčšinou sú to poukazy na dôkladnú a hlbokú zmenu v živote.

    Páči sa mi

  11. Helar,
    Tak,a konečne som pochopila význam sna,ktorý som mala asi pred pol rokom. Držala som v náručí svojho “ex” priateľa a bol mŕtvy.Veľmi ma mrzelo,že som nebola schopná ho zachrániť…A teraz sa naša spoločná púť skončila.Odhalila som jeho veľmi nezvyčajnú,ale nepríjemnú vlastnosť,ktorá prerastala všetky medze tolerancie. Bez ostychu ma “oberal” o peniaze napríklad tým,že ma prezváňal a nechal volať mňa.Nebolo by to až také okaté,keby mi raz nepovedal,že našej spoločnej kamoške len cinkne,nech mu zavolá ona,lebo on by to musel platiť…Peniaze sú preňho všetkým a keď zobral v reštike zo stola servítky a schoval si ich do vrecka,tak to už bolo na mňa moc.Vraj ich berie pre istotu.No a potom to urobil znova a mne svitlo,že to asi fungovať nebude.Moja nekonečná láska sa pomaličky vytratila a ja som teraz oslobodená a môžem dať lásku inému-dúfam,tomu pravému. 🙂 No a predzvesťou tohto všetkého bol sen, o ktorom som písala. Nemýlim sa?
    Adrika

    Páči sa mi

  12. ahoj Heli,
    pytala si sa na ten sveter. Zvlastny sen. Asi som bola na dovolenke niekde na Cypre, alebo v tunise, proste piesok, biele domy, ludia v bielom. Hladala som deti s kamaratkou a behali sme po tom meste po strechach a po piesku a zrazu som sa ocitla v uzavretom dvore s vysokymi murmi a ludia tam tancovali v kruhu. Ja som chcela odist, lebo som z nich nemala dobry pocit a moj cerveny sveter,ktory som mala prehodeny cez plecia, teda vlastne rukavy sa zachytili jedneho tancujuceho, ale tak ako keby bol ten pulover zivy a ja som ho nemohla odtrhnut. Tak co povies na toto.
    Pa

    Páči sa mi

  13. Adrika,

    je to tak – sen bol správou podvedomia, že “táto konštelácia nevydrží”. Podvedomie totiž nemá želania a preto vyhodnocuje nestranne všetko, čo mu príde do cesty. Tam, kde človek zatvára oči a snaží sa veci vidieť v inom svetle, je náš vnútorný “policajt” a napovedá, ako sa skutočnosť má. Niekedy je to nepríjemné, ako v prípade rozchodov – ale je to potrebné, pretože tieto správy prichádzajú tak zavčasu, že často sa dá ešte niečo urobiť.

    Evi,

    moja interpretácia by bola taká, že si sa v tom čase nachádzala medzi ľuďmi, s ktorými nemáš veľa spoločného, a rada by si sa ich spoločnosti vzdala, ale niečo na tebe ti v tom bráni. To niečo je zrejme značne zbytočné (sveter v Tunise; prehodený cez plecia), ale o to lepšie viditeľné – niečo, na čom si zakladáš a tlačíš to pred sebou ako svoj vývesný štít. Môže to byť dobrosrdečnosť, schopnosť vyjsť s každým, ochota pomôcť alebo podobné “červené” veci (červené ako Červený kríž).

    Hovorí ti takáto interpretácia niečo?

    Páči sa mi

  14. Heli,
    vidis, to by mohlo byt ono.Ty si velice mudra osobka. Schopnost a ochota vyjst s kazdym, to je presne tema, o ktorej som sa rozpravala s mamou a ta mi hovorila, ze by som mala niekam daleko odist aspon na dovolenku a venovat sa len sebe a uzivat si dobrosrdecnost a privetivost inych ludi a uplne vypnut. Vidiiiiiiiis a je to tu. Ty si hlavicka.

    Páči sa mi

  15. Aj ja som mala vlani zvlášny sen, bola som niekde v miestnosti, a nemohla
    som sa odtiaľ dostať von cez prah, pretože tam bola ježibaba, ktorá stála pri dverách a nedala mi cez ne prejsť, no chytila som jej metlu a zlomila som ju na kolene, potom som ju akože oslabila a odišla som, celkom som sa jej ale nezbavila, iba zostala niekde v kúte. Tento sen mi utkvel v pamäti,
    a neviem čo by mohol zobraziť.Vy ste tu dosť múdre ženy, hádam mi to pomôžete rozlúäštiť.

    Páči sa mi

  16. Diana,
    ta metla je velmi symblicka, pripada mi to ako keby si nad niecim zvitazila, opustila niekoho kto ti ublizoval. Som zvedava co napise Hela.

    Páči sa mi

  17. Diana,

    ježibaba môže byť dve veci: stará a menej príjemná časť nášho “ja” alebo nejaká osoba, ktorá v nás vyvoláva odpor a strach súčasne. Sen je o tom, že tým, že ste niekomu zobrali vec, ktorá ho symbolizuje, a zničili ste ju, prišiel o moc nad vami. Zasa: môže to byť iná osoba, alebo to môže byť niečo vo vás – normálne by som sa spýtala: “a neprestali ste fajčiť?” 😛

    Páči sa mi

  18. Heli,
    tak toto bolo super. To by ma nenapadlo. Som zvedava na Dianinu reakciu. Ja neviem preco ale mna napadlo, ze sa rozviedla, alebo sa rozisla s agresivnejsim partnerom. a ako druha moznost ma napadlo, ze odchadza zo starej prace, kde nemusi lutovat ani za kolektivom, ani za sefkou. Ale cigareta, to by ma nenapadlo.
    Vcera si dosla domov v poriadku?
    E

    Páči sa mi

  19. Evi,

    mne sa nepáči na tom sne jedna vec – ježibaba vystúpila z cesty, ale nezmizla (len bola oslabená) a “celkom som sa jej ale nezbavila, iba zostala v kúte”. Dúfam, že nejde o nejakú chorobu, ale skutočne len o zlozvyk alebo rozchod (potom by “v kúte” zostávali spomienky na ten vzťah – a to by nebolo až také zlé).

    Páči sa mi

  20. Takuto stranku som hladal uz dlho.Fakt kopec zaujimavosti. Ked som si precital tento clanok tak ma napadlo jedno a to ze tiez mam problem so zapamatanim si sna respektive sen si absolutne vacsinou nepamatam.S tym zositom to vsak skusim.No a napadlo ma to ci vobec podvedomie chce aby som si na to spomenul ked sa zobudim.Je pristupna aj ta moznost? Dik za reakcie

    Páči sa mi

  21. Miro,

    podvedomie nie je ľudská bytosť a preto nemá svoju vôľu. Jeho funkcia je taká ako funkcia iných telesných orgánov; napríklad srdce pumpuje krv do orgánov, aby mali prístup kyslíka a živín a neodumreli. Funkcia podvedomia je upozorňovať nás na veci, ktoré nám bránia v dosiahnutí dokonalosti alebo vyššieho stupňa existencie (“spirituality”) a môžu viesť k odumretiu buď ducha, alebo celého organizmu. Bude to robiť vždy a za každých okolností – a to aj vtedy, keď nám tým robí “zle” (napríklad nás upozorňuje, že sme nevhodne “naprogramovaní”).

    To, že si sny nepamätáme, je dané našou vovychovávanou tendenciou uprednostňovať vedomie a racionálny prístup k veciam. Ak máme príliš veľa vnemov, máme preplnený komunikačný kanál a podvedomie nemá šancu cezeň dostať k nám nejakú informáciu. Ak si kanál vyprázdnime (napr. spánkom, meditáciou, hypnózou), podvedomie dostane šancu s nami komunikovať. To, čo bývajú cez deň len sekundové záblesky poznania, v noci prichádza ako dlhší súvislý sen s istou správou. Tá môže siahať od “aha, toto ťa zaujalo viac, ako si pripúšťaš” až po “pozor, na obzore sú problémy, ak niečo nezmeniš”.

    Páči sa mi

  22. Vies kedy ja si najlepsie zapamatam sen? Ked sa zobudim, tak ostanem lezat necham zavrete oci a ak sa mi ten sen pacil, tak si propominam detaily a dam si budik este na par minut a akoby som to dosnivala a vtedy si vacsinou sny pamatam. Nie vzdy samozrejme. A to pero a papier pri posteli budem skusat aj ja. Pekny den vsetkym.
    E.

    Páči sa mi

  23. Heh.Dakujem za ochotu vysvetlit tuto problematiku.Zamyslam sa a ma to urcite nieco do seba. S tym “sennikom” to idem dnes prvy krat vyskusat:) A akurat ma dnes napadlo.Jeden sen alebo aspon “prvok” v nom sa opakuje u mna velmi casto. Na to si stale spomeniem. A to je to ze v sne nevidim. Oci mam skoro zavrete a vidim len cez uzku strbinu a aj to zahmlene a neviem sa orientovat. Strasne blby pocit. Co to moze znamenat? Moze to ze veci nechcem vidiet sirsim uhlom pohladu?Ze mam klapky na ociach? Ak hej tak sa mozno trochu cudujem lebo prave taky nie som podla mna.A snazim sa napravat v tomto smere aj ludi v mojom okoli, cize mozno tu je aj nejaka ina alternativa.Huf.JE to veda proste:)
    Dik

    Páči sa mi

  24. až dnes som sa dostala k počítaču. Ďakujem Vám babky, prečítam si to len
    ešte raz, dôckladnejšie. No to čo som čítala musím rozobrať. Heli, prestala som fajčiť pred 6 rokmi, a toto bolo iba vlani. Bola som chorá, ale tiež pred
    šiestimi rokmi, mala som depresie, klimaktérium. Nie som rozvedená, moj manžel je niekedy arogantný, niekedy dobrý a ja som možno
    som len začala razantnejšie bojovať o svoje práva v mojej domácnosti, no aj
    tak si myslím, že som ešte moc dobrá. O tom neskôr. Veľmi často sa mi v poslednej dobe sníva o myši, minule som ju zase zavrela do dverí a počula ju pišťať. Bolo to skoro ako o tej ježibabe. No ten sen mi nikdy nezmizne z mysle bol taký živý.
    Ešte sa ozvem ďakujem Heli a Evy.

    Páči sa mi

  25. Dianka nie je zac.
    Heli a co ak v tom sne je ta jezibaba sama diana v tom zmysle ze chce zvitazit sama nad sebou. A najskor to bude sen na konkretnu udalost, o ktorej mi nic nevieme. To ma napadlo pri tej mysi. Ta mys neutecie, este ju aj privre a ona pisti. To budu jej vlastne problemy, ktore ale nevie az tak razantne, ako napisala, riesit. Skor je ona ta pristupnejsia, ta co ustupi, ale vo vnutri chce byt silnejsia a raznejsia. Je to jej vnutorny boj.

    Páči sa mi

  26. Diana,

    ak tie dva sny spolu súvisia, vidím jednu spoločnú tému: riešenie problému, ale nedotiahnutie riešenia do konca (ježibaba nezmizla, myš piští ani živá, ani mŕtva). Môže to byť správa, že k niečomu pristupujete málo rozhodne, možno ste od prírody mäkká osoba a podvedomiu sa zdá, že by ste mohli pritvrdiť (presne ako vraví Eva). Ale je to bez záruky, pretože naozaj neviem, či tie sny spolu súvisia.

    Ten druhý sen môže byť aj o tom, že si potrebujete vytvoriť priestor pre seba, ale nechcete sa vzdať starých, overených koľají, hoci tým niekomu robíte zle. Ale skutočne – zrejmé je len to robenie zla a dosť zbytočné privretie myší do dverí – buď sa jej chcete zbaviť (čo sa nestalo), alebo vám nevadí (a potom načo zatvárať). Možno máte na niekoho zlosť a chcete mu dať príučku?

    Páči sa mi

  27. Miro,

    mám pocit, že váš sen je skôr o strachu. Možno máte rád veci pod kontrolou a vždy sa to nedá a z tých situácií máte strach. Podvedomie vás môže upozorňovať na tento strach a trénovať vás žiť s ním.

    Mohla by to byť aj správa, že sa treba viac fokusovať, sústrediť skôr na detail – ale myslím, že v tom prípade by ste nemali blbý pocit zo sna a veci by ste videli síce cez štrbinu, ale ostro. Som skôr za prvé vysvetlenie.

    Ešte je tu jedna možnosť – ak máte problémy so zrakom alebo ste silno závislý na zraku, môže ísť o vyjadrenie potlačeného strachu, že sa vám zrak zhorší.

    Páči sa mi

  28. je to asi tak, tak veľmi by som chcela byť silná, no zrejme aj keď som tvrdá
    – niekedy, asi je to málo. A to, že mám na niekoho zlosť, aj to je pravda, viete mám problém, ale riešim ho sama, som možno niekedy zlá, a na druhej
    strane si to vyčítam, keď niekomu niečo poviem, myslím tým členov mojej domácnosti, že som až moc drzá. Ale niekedy si neviem rady, možno by som
    aj ja potrebovala radu nejakej ženy – nejakej vedmy alebo takej babky korenárky ako kedysi hovorievali. Nie vždy som bola v úzkych, aj keď sa to snažím zvládať, myslím, že tomu aspoň verím. Som rada na tejto stránke,
    veľakrát si to vytlačím a potom čítam, keď nemám čas hneď.
    Ďakujem Vám “babky” ste veľmi zlaté.

    Páči sa mi

  29. Diana,

    skúste si zadovážiť ružový chalcedón alebo ruženín pre väčšiu sebalásku a lepšie sebavedomie. A keď budete mať pocit, že potrebujete radu “korenárky”, spýtajte sa svojho kameňa a spoľahnite sa na intuíciu, ktorá vám napovie, čo urobiť.

    Najväčší zdroj sily máme vždy sami v sebe.

    Páči sa mi

  30. Dianka,
    daj ne Helu, je to velmi mudra osobka. A mas depku, ze si ty nieco vykonala, alebo tebe niekto nieco vykonal? Prajem ti, aby si sa z toho rychlo dostala a preniesla sa cez to a s tymi kamienkami ma Hela tiez pravdu. Je ti to uzasna zaluba.

    Páči sa mi

  31. Dakujem za odpoved.So zrakom nemam problem.Ta prva moznost je fakt realne.Som taky clovek…no a sedi to.Zatial dik:)

    Páči sa mi

  32. Ďakujem za radu, kúpila som si ruženín, položila som ho na nočný stolík a ešte aj náramok, no na ktorej ruke by som ho mala nosiť, čítala som tu od Vás, ak chcem príjmať tak na ľavej, lebo som praváčka, je to tak?
    Evi aj vám ďakujem, nevykonala som nikomu nič, asi skôr mne, no to tu nechcem rozpisovať, ale behala som po nete a naozaj som našla pekné kamienky o ktorých píše Hela, už som začala s ich nakupovaním. Ďakujem
    vám. Ružením bude od dnes moja bútľavá vŕba.

    Páči sa mi

  33. Diana,

    ak ste praváčka, s najväčšou pravdepodobnosťou bude ľavá ruka vaša prijímacia. Ale môžete si to otestovať – vezmite kameň, vložte si ho do dlane (medzi čiaru srdca a čiaru rozumu pod prostredník) a sústreďte sa naň, či cítite jeho vibrácie. Toto vyskúšajte oboma rukami. Tá, ktorá na kameň reaguje silnejšie, je vaša prijímacia ruka.

    Páči sa mi

  34. Ahoj Hela,
    do toho výkladu sna, ktorý si uviedla na začiatku som sa trafila na 50 %. aspoň podla toho čo ste neskôr o ňom napísali. Skúsila som aj vašu radu napísať si na papier a vložiť do vankúša otázku a intenzívne myslieť pred spaním. Chcela som vedieť odkiaľ pramení moja nervozita, či to má nejaké staršie korene a neviem sa t tým vyrovnať. Dva dni som to skúšala a nič. Na tretí deň som unavená zaspala a ani ma nenapadlo na niečo myslieť. Snívalo sa mi, že som v miestnosti s cudzími ľuďmi a jednou zomretou ženou, ktorá bola vystretá na stole. Ľudí som nepoznala ani tú ženu. Nikto nič nehovoril, len tá žena sa stále budila a bola nervózna a stále niečo mrmlala ako keby jej niečo chýbalo a nevedela odísť na druhý svet to sa opakovalo aj viac krát. Nikto jej nevenoval pozornosť, zdalo sa že ju počujem iba ja. Tak som k nej pristúpila a spýtala “Potrebujete niečo?” Posadila sa a pozrela na mňa a začala strašne kričať nech sa starám do svojich vecí. Zostala som hrozne prekvapená a sklamaná, chcela som jej predsa pomôcť. Ibaže keď začala kričať tak z jej tela prúdili také silné vibrácie (skutočné) ktoré prechádzali mojim telom v okolí hrudníka, že som ich nedokázala uniesť. Aj som sa veľmi snažila ale nakoniec ma začal premáhať strach či sa mi niečo nemôže stať keď jej budem čeliť. Nato som sa zobudila, bola som hrozne studená, všetky chlpy na tele mi stáli a srdce mi bilo ako zvon. Mala som veľmi nepríjemný pocit.

    Môže byť jedna z možností vysvetlenia takáto:
    Od mala mám vrodený pocit ľuďom pomáhať doslova ma vyhľadávajú ale len ako bútľavú vŕbu. Nechcú riešenie chcú sa len sťažovať. Som typ ktorý si všetko pripúšťa a nevie vypustiť nepotrebné veci z hlavy von. Trápim sa pre niekoho komu na mne ani nezáleží. Ak má problém vyhľadá ma ale ak problém nemá ani si na mňa nespomenie. Potom je tých cudzích problémov a mojich vlastných na mňa veľa a nervačím. Mohlo to byť varovanie ak neprestanem a budem prikladať cudzím problémom takú váhu ako svojim tak budem nervačiť aj naďalej lebo tú ťažobu problémov jednoducho neunesiem? Z toho asi pramaní aj moje sklamanie, s ktorým mám tiež problémy. Doslova zo mňa niekedy vycuciava život. Ako sa hovorí za dobrotu na žobrotu.
    Alebo tá zomretá žena som mala byť ja? To mi ale veľmi nepasuje lebo ja si poradiť nechám.
    Hlavne by som chcela vysvetliť tie vibrácie, už som ich raz zažila v inom sne a tiež som mala veľmi nepríjemný pocit. Vtedy som sa s nimi stretla po prvý raz a veľmi som sa zľakla a hneď aj zobudila. Boli to veľmi živé sny. Ďakujem, že ste sa pustili do bližších výkladov snov, držím palce máte veľké ohlasy.
    Pa

    Páči sa mi

  35. vždy keď sa mi snívalo ako ma naháňa medveď, tak podla snára príde nejaká výhra a ona naozaj vždy “dorazíla”.
    Ale všimla som si, že veľa vecí mi podľa snára vychádza :-)… asi mám dobrý snár 😀

    Páči sa mi

  36. Ahoj Hela,

    keď som si prečítala štvrtý kľúč k snom pochopila som ten môj sen celkom inak. Asi 3 týždne meditujem podľa chanelingu 1. stupeň upevňujem si vlastnosť”ovládam sa, nenechám sa vytočiť, som kľudná”, aby som sa zbavila nervozity alebo kričania po deťoch a tak. Keď si myslím že mám vyhrané tak zistím, že sa mýlim a ešte stále vo mne niečo zostalo. Ku snu: Tá stará žena čo zomiera je moje staré ja chcem aby zomrelo ale ono sa ešte stále pokúša presadiť sa aj keď len na malé momenty. Bolo to pre mňa varovanie aby som sa mu neprihovárala lebo by som ho mohla úplne zobudiť a ono by ma prevalcovalo a ja by som sa jednoducho neubránila a prišla by som do starých koľají. Jednoducho teraz to bol sen a ja som sa zobudila keď som tie vibrácie neuniesla ale v skutočnosti by som sa nemala kam zobudiť ovládlo by ma to načisto. Mám pravdu? Ďakujem za príspevky v rubrike sny veľmi mi pomohli

    Páči sa mi

  37. poraďte mi, niekde som čítala, že hematit s ruženínom spolu môže byť
    k čomu je to dobré, a či to môžem spolu nosiť.A ešte, páčil sa mi náramok
    z citrínu, aj ten som si kúpila, ale potrebujem len poradiť s tým hematitom a ruženínom.Snačím sa zapamätať si moje sny, no niekedy sa mi zvyknú opakovať ale teraz akosi nič. Sú normálne a spím ako medveď s ametystom pod vankúšom. Ďakujem.

    Páči sa mi

  38. dobrý deň, s týmto snom si neviem rady,
    niesla som na rukách bábätko , ktosi mi vravel aby som mu dala napiť mliečka, tak som mu dala z prsníka doslova som preciťovala ako saje a potom veľmi dlho močil /bol to chlapček a bol nahý – moč bol veľmi málo zakalený – potom som sa rozprávala s bývalou kamarátkou s ktorou sa nerozprávam – ohovárala ma a kvôli nej som opustila aj prácu –
    ďakujem za odpoveď
    trnka

    Páči sa mi

  39. Prosim o radu.20.502007 nad ranom 2,40 som sa zobudila ako do podpazusia
    sa tlacia duchovia,tak som zatlacila,aby sa do mna nedostal a dost dlho som to
    citila.Potom som sa prezehnala.Inak stale spavam s nohou dole,lebo to sa uz
    raz stalopred 3 rokmi.Rano o 9 som zapalila sviecku.Poradte mi co to znamena
    a ako mam dalej pokacovat.Dakujem za radu.

    Páči sa mi

  40. Nany,

    myslím, že ste si svoj sen odinterpretovali absolútne výstižne. Asi je to o starej časti vášho ja a treba ju nechať dožiť.

    Páči sa mi

  41. Diana,

    ruženín s hematitom má hodne “sedatívny” účinok, čiže vás utlmí, ale súčasne zvýši vašu mäkkosť a príjemnosť pre iných. Citrín je povzbudzujúci, svieži a očistný. A na tie sny treba mať jednoducho trpezlivosť a zošit a pero pri posteli, aby podvedomie vedelo, že ho idete brať vážne .

    Trnka,

    neviem, čo pre vás bábätko presne znamená, ale vyzerá mi to tak, ako že niečo nové a čisté a príjemné ide vyriešiť vaše minulé problémy, ktoré strácajú v porovnaní s ním na dôležitosti.

    Janka,

    odporúčam vám zadovážiť si indiánsky “lapač snov” (alebo si ho vyrobiť) a zavesiť si ho nad posteľ. Navyše by ste si k posteli mali dať viacero kúskov achátu, je to silný ochranný kameň, a lapis lazuli. A ak zoženiete turmalín alebo ruženín, tak si ho dajte pod vankúš.

    Páči sa mi

  42. Ja mám tiež indiánsky lapač snov, no nevedela som, že si mám zavesiť nad posteľ iba som ho mala zavesený v spálni. Spávam s ruženínom a ametystom
    pod vankúšom. Je to dobré. Zatiaľ sa mi nesníva nič zlé, a čo sa mi sníva zapisujem.
    Toto je dobrá stránka.

    Páči sa mi

  43. ahoj Helar,
    akokolvek sa snazim neviem pochopit svoj sen, snivalo sa mi ze som bola obklopena mrtvymi mackami:((

    Páči sa mi

  44. pri vyklade tvojho sna by pomohlo, keby si upresnila, aky mas vztah k mackam a aky si mala dojem z toho sna. Ako pisala Hela, univerzalny snar neexistuje a macka sa da u 10 ludi vylozit 10 sposobmi.

    Páči sa mi

  45. takze k mackam nemam kladny vztah,zvierata mam velmi rada,,ale macky konkretne neznasam,a sen bol velmi pochmurny,sivy..a nemala som z neho dobry pocit,a tych maciek tam bolo strasne vela…..

    Páči sa mi

  46. Deguska,

    Eva má pravdu – nevieme, čo znamená pre vás mačka. A nevieme, ako ste sa pri zobudení cítili.

    Ak máte mačky rada a pocit pri zobudení bol smútok alebo zhrozenie, potom môže ísť o upozornenie, že niečo milé z vášho života buď odchádza, alebo odíde.

    Ak sa vám mačky bridia alebo ich považujete za falošné a pocit po zobudení bol víťazoslávny, tak niečo nepríjemné skončí.

    Ale rovnako dobre je možné, že mačka sa u vás spája s nejakou osobou. To potom môže byť znamenie, že vzťahy sa zhoršia alebo že daná osoba utrpí nejakú újmu (nebude to pravdepodobne smrť).

    No, a nejako sa nám križovali správy 😛 … Takže to vyzerá, akoby nejaká ťažká alebo nepríjemná (“pochmúrna”) časť vo vašom živote pomaly končila. Alebo akoby ste plánovali nejakú zmenu, od ktorej si sľubujete, že veľa/všetky nepríjemnosti skončia.

    Páči sa mi

  47. Ten achat si mozem kupit aj v obycajnom obchode.A prosim o radu o vecne
    ponizovanie.Ako ich konecne nakopunut do riti,.

    Páči sa mi

  48. Uz stvrtu noc sa mi snivalo o tom, ze ma niekto zastrelil.. Napriklad som niekam cestovala vlakom, ten zastavil, vysla som, zrazu som vedela, ze mam zbran, ale niekto ma zatrelil.. Co to znamena??

    Páči sa mi

  49. Janka, indiansky lapac snov maju skoro v kazdej etno predajni, teraz posledne som bola v starej trznici na nam SNP V Bratislave na 1. poschodi. Su tam dva vedla seba velmi zaujimave obchodiky. V jednom urcite kupis lapac a v druhom kamienky. vela stastia.

    Páči sa mi

  50. Ahoj helar,

    paci sa mi, ako si pekne opisala tie sny, preco a ako vznikaju a ako to funguje. Uz som o tom nieco citala aj predtym, je to velmi zaujimave.
    K snu s dievcinou si myslim, ze osoba ma podvedomy strach z niecoho noveho. Mozno z buducnosti, kedze ide hore schodmi. Neviem preco, mam taku zvlastnu asociaciu. Starena predstavuje ten strach, alebo o, coho sa boji, pricom to nemusi byt konkretna osoba, ale udalost, situacia a pod. A to, ze jej ta sekera spadne na hlavu mohlo znamenat, ze to, coho sa boji, zmizne, uz sa nebude mat coho bat. Ze to sice bude tazke, ale prekona to.

    Ak budes mat cas, bola by som rada, keby si mi povedala, co si myslis o mojom sne :o)
    Snival sa mi uz asi 4x, vedela som presne, co sa ide diat, ale dnes sa mi tam zamotali 2 divne sceny, ktore tam nemaju byt :o)) Zase som zachrañovala deti pred nacistami… Brrrr, len neviem, ako sa to skoncilo, kedze nastala zmena v scenari, skoda… :o)
    Presne viem, ze mam deti vyviest z domu, ze ma cakaju na ulici, ja sa musim rychlo vratit do domu este pre jedno male, asi 3-4-rocne dievcatko. Presne viem, ako to dievcatko vyzera. V skutocnosti viem, kde je, kde ju najdem, ale v tom sne ju hladam a v tom sne neviem, kde je…
    No a teraz sa do toho zamotala scenka s nejakym 9-rocnym chlapcom Davidom, ktoreho nechcu ukryt rodicia, tak ho musim zobrat s nami, a potom som tiez nestihla najst dievcatko, lebo ma zacal prenasledovat nejaky chlap. Usla som mu do garaze, ale on ma nasiel a ukazoval mi nejaky poskladany plagat a povedal, ze ci viem, ze za to, co robim ja a moj manzel (?) nas mozu zavriet a zastrelit – to myslel tie deti. A to som sa uz zobudila, takze neviem, ako sa to skoncilo.
    Obvykle to pokracuje tak, ze deti necham na ulici, vratim sa do domu, najdem dievcatko a aj s detmi sa skryvame v nejakych ruinach domov a okolo nas chodia Nemci a strasne sa bojim, ze nas najdu…
    Toho chlapa som sa najprv bala, neviem, kto to bol, bol mlady, dober vyzeral. Ked ma vsak nasiel a zacal sa so mnou rozpravat, prestala som sa ho bat, bola som pokojna a mala som pocit, ze mne a mojmu snovemu manzelovi pomoze a neprezradi nas. Len som nezistila, kto vlastne bol…

    Neviem, ci je to dolezite, ale odohrava sa to v dome mojich starych rodicov, pricom v tom sne to nie je ich dom. A este to, ze tento sen sa mi snivavall uz dost davno, teraz sa mi snival asi po tristvrte roku s touto obmenou.

    Dakujem. A pekny den prajem :o)

    Páči sa mi

  51. Janka,

    akého typu je to ponižovanie? Vychádza z vášho zníženého pocitu sebahodnoty, alebo má podobu sústavných ústrkov?

    A k tým lapačom snov: skúste pozrieť linky v Toto ste sa pýtali…, myslím, že niektoré z čaských internetových obchodov mali aj lapače.

    Hanka,

    vyzerá mi to ako správa, že aj keď máte v nejakej situácii pocit, že ju viete uhrať, precenili ste svoje sily. Potrebujete si to spojiť s niektorou z oblastí svojho života, aby to dávalo plný zmysel. Máte nejaký spor alebo problém?

    Páči sa mi

  52. Katka,

    ten tvoj sen má možno niečo spoločné s detstvom a spomienkami naň. Akoby si sa z detstva (“dom starých rodičov”) snažila zachrániť niečo drobné, krehké a sľubné (“deti”), pre čo má uponáhľané a násilnícke okolie (“nacisti”) len malé pochopenie. Svet okolo ťa ohrozuje, ale ty sa snažíš zachrániť aj to posledné (“dievčatko”, resp. chlapec Dávid – mimochodom, čo v tebe meno Dávid vyvoláva?). Dostaneš sa do konfliktu s prostredím (“dobre vyzerajúci chlap”), ale prostredie nereaguje tak hrozivo, ako sa ti zdalo.

    Niečo sa v tvojom živote po trištvrte roku opakuje. Môže to byť návrat nejakých schopností z detstva, nejakého presvedčenia či niečoho podobného. Vyzerá to, akoby po trištvrte roku nastala v tvojom živote situácia, ktorá vyvolala staré spomienky.

    Ďalšiu cestu už budeš musieť prejsť sama, lebo nepoznám tvoju vnútornú symboliku. Pokračuj podľa ostatných článkov v sérii – istotne ti sen niečo napovie. Teraz, keď máme tému “robím niečo zakázané a zachraňujem niečo”, treba ju spárovať s niektorou oblasťou tvojho života (myslím, že to bol tretí kľúč) a dekódovať symboliku (štvrtý kľúč).

    Ešte ma teraz napadlo: ak “robiť niečo zakázané” nahradíme slovom “previnenie”, dostaneme trochu zmenenú tému: “tvoje previnenie nie je až také strašné, ako sa bojíš”. Možno že toto bude jadro výpovede. Neviem – teraz je to na tebe.

    Páči sa mi

  53. Ahojte, je to celkom zaujimava teoria, ja osobne sny mavam ale skoro nikdy si ich nepamatam, a ked tak tak dejavu, ktore mam asi tak 4x rocne… ale v poslednej dobe ma trapi jeden sen, uz dva krat sa mi snivalo ze tatino vypadol z balkona a ja som bola uplne bezmocna a rano som sa nemohla pol hodiny spamatat., pricom v druhom sne som vedela ze sa to stane..je to strasne…a neviem ako sa toho zbavit…help

    Páči sa mi

  54. Brenka,

    to, čo ste napísali, nestačí. Potrebujem vedieť podrobnejšie celý sen. Pripomínam, že podvedomie siaha po drastických metódach, keď chce upútať našu pozornosť – a toto je taká situácia. Buď nemáte v poriadku balkón, alebo otec robí vo výškach a má problém s tlakom, alebo čokoľvek iné… Pokiaľ neviem sen, neviem povedať viac.

    Páči sa mi

  55. mno ide o to ze sedime s maminou na balkone a dojde otec…zrazu tam neni zabradlie a spadne, a v druhom sne to iste ibaze skoci akoby naschval….

    Páči sa mi

  56. Brenka,

    nemôže mať váš otec pocit, že je v rodine nadbytočný? Nie je to, že si s mamou dobre rozumiete a držíte spolu? Netreba viac pozornosti venovať otcovi?

    Páči sa mi

  57. Brenka,

    urobila som chybu… 😦 Napísala som to ako otázky, ale bolo to čosi ako nápoveď, ako sa správať. Problém je v tom, že nejde o VÁŠ pocit, ale o JEHO pocit – a ten nemusíme vedieť odhadnúť.

    Urobte nasledovné: večer pred spaním veľmi intenzívne myslite na oba sny a sústreďte sa na to, že chcete, aby sa vám prisnilo vyjasnenie, čo znamenajú. Sen si zapíšte a v jeho svetle sa znova pozrite na oba predošlé sny. Ale myslím, že to bude tak, že vaše podvedomie vybadalo, že sa otec cíti osamotený, a posiela vám správu, že sa mu treba viac venovať a nehádzať ho “cez palubu” (alebo z balkóna).

    Páči sa mi

  58. Bol by jeden spor.. dost casto stretavam byvalu kamosku, ktora sa snazi mi kazit zivot roznymi drobnostami, ktorymi ma zhadzuje.. a to ma vzdy strasne nastve..

    Páči sa mi

  59. Hanka,

    takže asi sa cítite hodne bezmocná voči tomuto kamarátskemu “požehnaniu”… Skúste si nájsť inú kámošku, alebo si aspoň zadovážte ruženín pre kľud a sebalásku, alebo ak máte pocit schválnosti z jej strany, tak lapis lazuli, nech to padne späť na jej hlavu. Ale skutočne najlepšie je obmedziť kontakt.

    Páči sa mi

  60. Ahoj Helar.. hmm.. aj mi kamosky hovoria, aby som ju totalne vypustila zo svojho zivota.. ze je tu uz rok a pol, ale byvame od seba asi 30 metrov a stretnem ju niekedy aj 3krat za den.. ked sa nad tym zamyslim, tak ju zo srdca uz nemam rada, nedokazala by som sa s nou normalne rozpravat a nadviazat s nou zase kontakt, vobec o to nemam zaujem.. len si niekedy, ked ju vidim spomeniem na to, ze sme boli kamosky 11 rokov a z nicoho nic sa to za tyzden rozpadlo.. ten dlhy cas s roznymi zazitkami su v pamati a neviem prist na to, preco…a s nou sa uz neda o tom bavit, uz pre nu neexistujem..

    Páči sa mi

  61. Hanka,

    niekedy sa dejú veci, ktoré nemajú svoje korene v nás, ale v niečom zo života toho druhého. Vtedy nám nepomôže hľadať odpovede – nemáme šancu nájsť ich. Jediné, čo môžeme urobiť, je akceptovať veci také, aké sú.

    Páči sa mi

  62. Chcela by som sa spytat, co v sne znamena autobus. Tento symbol sa v mojich snoch opakuje velmi casto. Neviem, ci to nesuvisi s tym, ze casto cestujem, ale aj ini ludia cestuju a o autobuse sa im nesniva tak casto. Este sa mi sniva o tom, ze idem do svojej byvalej skoly, rano sa chystam na cestu a nie a nie sa vychystat, pobalit veci, dokoncit to, je vela hodin, nestiham, nema to konca kraja, je to velmi deprimujuce, ked sa mi sniva o nejakej cinnosti, ktora trva vecne a v tom sne sa ani nedokonci.

    Páči sa mi

  63. Zdravim , len taky kratky a pre mna velmi zaujimavy sen ktory sa odohraval na cintorine z kamaratom za mesacneho svitu ,kde ja som sa sklanal nad neznamym hrobom a cistil som jeho plochu aby tam neostala ziadna kytica ani kahany…nasledovne som mal v ruke kutac a vedel som ze ak otvorim tuto hrobku nieco vypustim…nasledovne som vrazil ten kus zeleza do krypty z ktorej sa v okamihu do celeho priestoru valila uzasna energia a ktora sa neda vobec popisat slovami ,ale ta pra mna zaujimava cast je ze vypustena energia ktora sa rozliehala po celom okoli ako vybuch bomby ma prebudil cize som ten pocit uz neprezival v sne ale skutocne som ho citil cize sa mi prelinal sen zo realitou v podstate som si zo sna odniesol nieco fyzicke a bolo to veeelmi silne dokonca take silne ze mi trvalo niekolko sekund prist na to ako sa vlastne dycha :).No a pri kazdej spomienke na ten sen ma po chrbte prejde mraz a mam taky slaby vyron slz…no nic negativne z toho necitim…

    nemusite to komentovat ,len som zvedavi ci sa niekomu dialo nieco podobne… :)-

    Páči sa mi

  64. Iveta,

    symbolika v snoch je individuálna. Autobus, ak má nejaký všeobecne platný význam, tak ako prostriedok dostať sa niekam, kam chcete ísť.

    Ten druhý sen má niekoľko zaujímavých bodov: bývalá škola (minulosť alebo niečo iné, čo sa vám s ňou spája), šuchtavosť (nie ste trochu šuchtavá v dennom živote?) a zlý pocit pri zobudení. Máte z niečoho na sebe zlý pocit – môže to byť tá šuchtavosť, alebo niečo ako nerozhodnosť, rozkolísanosť, snaha vrátiť čas späť… Takto sa to ťažko určuje. Prečítajte si zvyšné časti seriálu o snoch a pokúste sa sama určiť, o čo ide.

    K-Pax,

    ten sen mi pripomína “štuchnúť do osieho hniezda” alebo “otvoriť zakázané dvere”. Teraz z toho máte trochu strach. Možno ste v danom čase, keď sa vám sen sníval, odhaľovali nejakú “tajnosť”, alebo ste začali robiť niečo, čo vám trochu naháňalo zimomriavky. Alebo je to jednoducho výpoveď “vypustil si ducha z fľaše – teraz s tým ži”.

    Páči sa mi

  65. Dobrý deň. Neviem ako to tu funguje, náhodou som objavila túto stránku. Rada by som sa Vás spýtala na jednu vec. Neustále sa mi sníva jeden sen a to, že manžel odo mňa odchádza, lebo si našiel inú. V sne plačem a mám divné pocity, neviem či chcem aby odišiel, či mi bude lepšie, alebo chcem aby zostal. Prosím pomôžte mi vyložiť tento sen, lebo sa mi sníva pomerne často.Ďakujem

    Páči sa mi

  66. Snivalo sa mi, ze bol sneh a nejaky stroj, vyzeral ako nejaky pluh alebo nieco take, mal vpredu nejaku lyzicu, zabil jedneho chlapca. On kracal a zrazu, uz si nepamatam, ako to bolo, ho ten stroj ako keby zrazil. V tom sne to bolo strasne, hrozne som to prezivala. Ten chlapec asi zomrel, zostal pod tym strojom. Raz sa mi snivalo, ze ma zastrelili, ja som padla na zem, zomrela som a potom som sa postavila a zila som dalej. Viackrat som videla v sne mamu dvojmo. Inokedy zase v spalni bol mimozemstan v cervenom aute. V snoch sa mi sniva o jednom chlapcovi, ktoreho som mala rada, mozno este stale mam. V tych snoch som s nim a prezivame spolu krasne chvile, vsetko, co by som chcela zazit v skutocnosti – v sne sa mi to splni. Nikdy sme spolu nic nemali, sme iba kamarati, ale ako keby som niekedy citila, ze aj on ma ma rad. No ked sa riadim rozumom, myslim si, ze to tak nie je.

    Páči sa mi

  67. Snivalo sa mi, ze v zahrade pri starkej bol had, mama ho chcela zabit, strelila donho a vtom ju ustipol. Ja som jej vravela, aby isla do nemocnice, lebo potrebuje protilatku, ale ona nechcela. Raz sa mi snivalo, ze mi popalili ruku, prepichli lytko vidlickou, ze som mala na nohach strasne krcove zily, ale napokon to bolo len nieco prilepene. V snoch si casto tajne farbim vlasy – asi to ma suvis s o skutocnostou, pretoze by som to chcela niekedy urobit. Co znamena strata batoziny? Vlak, ktory sa prevalil nabok? Casto ma v snoch niekto porani, nozom napriklad. Ked sa zobudam, este to citim. Raz ma uhryzla do paty macka.

    Páči sa mi

  68. Iveta,

    ako som spomínala, symbolika snov je veľmi individuálna a preto si ohľadne symbolov musíte zodpovedať sama. Ale keďže ste napísali spústu snov, otváram priestor pre ostatných čitateľov, aby sa pustili do ich analýzy 😛 !

    Sny som spracovala ako článok a vás poprosím, čítajte z času na čas jeho komentáre, možno bude mať niekto na vás doplnkové otázky. (Teda, aspoň ja by som mala.)

    Páči sa mi

  69. No ja som zas mal taký sen v ktorom mi ten význam sna ešte dokonca prezradila účinkijúca bývalá spolužiačka a význam celého sna bol v tom, že sa neviem zabávať a baviť a mal by som sa to naučiť. A skvelé bolo to, že aspoň v tom sne som sa zabavil a som sa guľoval a tak, čo zvyčajne ani nerobím a ráno som sa cítil lepšie, lebo to bolo niečo také, čo som veľmi v živote nezažil.

    Páči sa mi

  70. Mila Helar
    Ide tu o neustale ustrky,lebo pred 10 rokmi sme sa nepohodli s kamaratkou a
    ta poburila vsetky zeny proti mne.Neviem ale teraz ona ma stale cervene oci a
    tie mi vadia,ked sa pozri na mna.A tie neustale ustrky ma ponizujua neviem ako
    sa mam spravat,som ticho do nicoho sa uz nechcem zapajat,lebo vsetko im vadi.
    Porad mi.Dakujem

    Páči sa mi

  71. Indiansky lapač snov som kúpila kedysi v Media klube, katalog kníh, ale videla som ho na jarmoku, alebo metstkých slávnostiach v stánkoch. Nie je drahý – asi do 200 Sk. Nehnevajte sa že som sa neozvala skôr, ale až dnes som sa dostala k internetu.

    Páči sa mi

  72. Milá Heli, verím kamienkom, verím snom, len by som sa chcela opýtať niečo osobné, mohla by som Vám napísať na Váš mail?

    Páči sa mi

  73. Janka,

    odporúčam zapečatiť si vlastnú auru proti vplyvom zvonka – a to pomocou kameňa labradorit v kombinácii s kameňom lapis lazuli. Labradorit nedovolí cudzím energiám vstup do našej aury a lapis lazuli potlačí city a naladí nás na racionálno, takže sa nás nebudú ústrky dotýkať a budeme si žiť vlastný život.

    Páči sa mi

  74. Helar
    Dakujem ti za radu,teraz nosim Lapis-Lazuli plus ruzenin a ked pridam k tomu
    labradorit nepojdu tie kamene proti sebe.

    Páči sa mi

  75. Tuto noc sa mi snivalo, ze s nejakou skupinkou sme unikali pred nejakymi ludmi a potom sme nasli ukryt akoby pod zemou, alebo v kore kmena stromu. Nasli sme otvor, vosli sme dnu a tam sme nasli miestnost, kde sme zostali. Posadali sme si tam, rozpravali sme sa, myslim, ze som citala nejaku knihu a dievca pri mne tiez. Ona sa potom prezliekla. Rozhodli sme sa, ze uz pojdeme prec, a tak sme sa pobrali. Ja som si brala svoje veci, lenze skoro vsetci uz odisli a tak som na nich zavolala, aby ma pockali. V diere v stene som nasla nejake veci, ktore asi neboli moje. Potom som isla za nimi, ale nevidela som ich, asi uz boli dalej. Bala som sa. Neskoncilo sa to nijak, lebo som sa coskoro zobudila.

    Páči sa mi

  76. Janka,

    lapis lazuli a labradorit sa nebijú, takže sa dajú nosiť spoločne, aj keď je to možno “overkill” (teda priveľa dobrého). Pokiaľ nosíte lapis lazuli, tak stačí držať sa jeho.

    Iveta,

    váš sen vyzerá ako spracovávanie udalostí predošlého dňa cez iné obrazy. Možno ste sa vtedy cítili cudzia a opustená; to by mohla byť ústredná emócia.

    Páči sa mi

  77. Raz sa mi snival velmi zly sen, akoby ma v nom ovladali zle sily a rozoberali moj datum narodenia, akoby ma v tom sne nieco matalo, bol to velmi tazky sen. V tom sne som bola vo svojom meste, ale v skutocnosti som bola v nejakom inom, akoby som sa stratila. Potom som hovorila s Bohom, a to s mojim spoluziakom. Vela mojich snov sa odohrava potme – v noci, alebo ked uz je tma. Inokedy som sa ocitla v jednom meste a nic som tam nepoznala – znova som sa stratila, alebo som prisla na nespravne miesto. Nejaky muz isiel za mnou a chcel ma potom znasilnit, ale jeden chlapec ma zachranil. Ako zistim, kedy ide o prorocky sen? Aj ked vsetky sny su posolstvom a mozeme si z nich vestit. No ako clovek zisti, ze sa mu snival sen, ktory predpoveda o jeho blizkej alebo dalekej buducnosti?

    Páči sa mi

  78. Co mozu v sne znamenat eroticke motivy? Sexualnu tuzbu? Nespokojnost? Strach zo sexu? Ked mam s niekym v sne sexualny zazitok, znamena to uplny opak, alebo to vypoveda o mojich potrebach? Viem, ze bozk znamena neuprimnost. Znamena to moju neuprimnost alebo neuprimnost bozkavajuceho?

    Páči sa mi

  79. V snoch casto jazdim na aute, vzdy je to nejaka neobycajna jazda a neobycajne auto. Co to znamena? Ja som v zivote nesoferovala. Aka je pravdepodobnost, ze to, o com sa mi sniva, sa skutocne stane? Znamena sneh radost? Alebo nieco zle? Ked mi v sne vytrhli zub a velmi to bolelo a potom som zistila, ze mi chyba aj dalsi, znamena to smrt?

    Páči sa mi

  80. Iveta,

    sen o ovládaní zlými silami: vyzerá to na reakciu na niečo, čo ste v ten deň alebo deň predtým prežili, počuli, videli. To, že veľa snov sa vám odohráva v tme, sú dobrodružné a znepokojivé, ukazuje na to, že máte povahu, ktorá trpí výkyvmi nálad. Asi na niektoré veci reagujete precitlivelo, v dennom živote nemáte možnosť ich dostatočne spracovať a potom sa vám “dospracovávajú” v noci, keď spíte.

    Prorocké sny sa vyznačujú vysokou jasnosťou a detailnosťou, zjavným umiestnením vo vašom bežnom živote (podľa ľudí, miest a vecí), vysokou emocionalitou a naliehavosťou konať. O niečo nižší stupeň sú varovania podvedomia – nie sú také plné svetla, osoby v nich sa nemusia podobať samy na seba alebo ide o neznáme osoby, dej nesúvisí z vaším normálnym životom – to preto, že ide o symboly vytiahnuté z pamäti, ktoré pre vás sú zástupné veci za niečo iné. Tieto treba podrobne interpretovať; profetické (prorocké) sny treba brať doslovne.

    A teraz erotické motívy (a priznám sa, toto som ako hrdý vlastník sklerózy usela ísť overiť v učebnici 😛 ): niektoré sexuálne ladené sny nemajú so sexom nič spoločného (napríklad ak sa niekto v sne vyspí so slávnou osobou, je to skôr túžba po sláve a nedôvera v svoje schopnosti tú slávu dosiahnuť vlastnými silami). Niektoré proste fungujú ako “náhrada” za skutočný sex v reáli, keď práve nemáme dostatok príležitostí. Vie ich vyvolať čokoľvek – erotický obrázok, niečo povedané alebo aj film alebo kniha. Niekedy sú dokonca “tréningové” 😛 : v sne nie sú dôsledky a tak si tam človek môže “trénovať” rôzne správania (napríklad k partnerovi).

    Myslím, že ten váš sen o šoférovaní bude asi tiež reakcia na predstavu, čo by to urobilo, keby ste sa to naučili.

    Iveta, veľmi vážne vám odporúčam zahodiť snáre a zistiť si význam symbolov sama u seba. Čo pre vás znamenajú? Napríklad neviem, prečo by bozk mal znamenať neúprimnosť. Nemohol by znamenať jednoducho “bozk, blízkosť, dobrý pocit”? Zrejme nemáme ten istý snár! Sneh môže znamenať čokoľvek – pre mňa najskôr niečo studené, čomu sa treba rýchlo a dôkladne vynúť, pre lyžiara asi úžasne dobrú vec, na ktorú sa už dlho teší…

    Páči sa mi

  81. Helar,

    som tiez velmi rada, ze sa mi podarilo najst tuto stranku. Mam velmi rada sny,pretoze (ak si ich pamatam) vyvolavaju vo mne nejake pocity, ci uz prijemne alebo neprijemne. Ale nejako zvlast ich nerozoberam aj ked ma to casto napadne. Su ale niektore,ktore sa mi castejsie opakuju a ked ich v spanku prezijem tak musim na ne mysliet aj pocas dna. Ze, preco sa mi to opat prisnilo. Su tri a chcela by som ti ich spomenut a ak mozes napis mi prosim ta co si o nich myslis.
    1.velmi casto sa mi opakuje sen ako ma nahana medved, ale nikdy ma nechiti,pretoze vzdy sa prebudim.
    2.cez okno pozorujem ako pristava UFO a vychadzaju z neho mimozemstania a priblizuju sa ku mne a chcu ma uniest.
    3.tento sen je dost neprijemny,lebo mi v nom vypadavaju vsetky zuby, zostanu mi v ustach a potom ich vypluvam. je to velmi zive a prebudim sa so strachom,ze nemam zuby.

    Dakujem, Lucia

    Páči sa mi

  82. V snari som nasla, ze byt bozkavany znamena neuprimnost, no mozno to znamena nieco uplne ine. Takyto sen sa mi sniva velmi casto. Co znamena, ked sa mi snivalo, ze som mala v sne partnera a bola som s nim velmi stastna, robili sme v tom sne tie najkrajsie veci s erotickym podtonom. V skutocnosti partnera nemam. Moze to byt tuzba po nom? Ten muz v sne bol uplne cudzi a citila som sa strasne dobre, bezpecne.

    Páči sa mi

  83. Co by mohlo znamenat, ked som v sne kracala po snehu v sandaloch na vysokom podpatku? Vela snov sa odohrava v mojom byte, vela aj u starkej a vela na uplne cudzich miestach. Co to znamena, ze vacsinou sa moje sny nedokoncia? Napriklad nejake prenasledovanie alebo utok bez vysledku a bez konca – nikdy to nijako nedopadne. Mozno je to aj dobre, lebo aspon nemusim tolko trpiet, ale co je to za sen, ktory nema konca? Ved v skutocnosti ma kazda jedna udalost nejaky vysledok. Alebo sny su proste take? Preco vzdy ked ma v sne porania a zobudzam sa, tak tu bolest este citim akoby na tele a som cela stuhnuta?

    Páči sa mi

  84. Niekedy davno sa mi snival ten isty sen, akoby nocna mora. Ocitla som sa v nejakej velkej veci, nieco ako konstrukcia zo zeleza v podobe obrovskeho chrobaka, vosla som do toho, putovala som hrdlom, bolo to strasne a potom, ked som sa ocitla na luke, bol tam velky pokoj a citila som sa uzasne. Ten sen sprevadzal zvuk – krik, ktory sa nahle zosiloval a zoslaboval, az som isla ohluchnut. Uz si na to skoro vobec nespomeniem, iba obcas, som rada, ze je to uz za mnou. Nemohlo ist o klinicku smrt? Aka je hranica medzi snom a skutocnostou? Moja mama mala asi tri sny, ktore mohli byt teoreticky aj skutocnostou, lebo boli velmi zive a islo o zle bytosti, ktore boli pri jej posteli a mala z nich strach. Tieto sny boli velmi podobne. Bolo to ako sen, lenze mama si mysli, ze sa to skutocne udialo a mohlo ist o nadprirodzene bytosti. Tie bytosti ju paralyzovali a bala sa ich.

    Liked by 1 person

  85. Alexandra,

    dobrá literatúra o snoch závisí od jazyka, v ktorom ste schopná čítať… Do obchodov nechodím a tak neviem nič o slovenských knihách, ale ako autorov odporúčam Stase Michaelsovú a jej Príručku snov na nočný stolík alebo Trish a Roba McGregorových s knihou Všetko o snoch (preklady názvov sú moje vlastné, takže berte s rezervou). To sú dve skutočne dobré knihy, ktoré vás naučia rozumieť vlastným – a možno i cudzím – snom; neviem však, či boli preložené do čestiny alebo slovenčiny.

    A mám jedno meno, po ktorom netreba siahať – je to Carlo Zumstein, Švajčiar propagujúci “šamanské” snívanie, ktorý mi dobre pohol žlčou a nebola som schopná jeho knihu dočítať, hoci obsahovala všelijaké cvičenia. Zdá sa, že je na bojovej nohe so všetkými vykladačmi snov a ostatnými kapacitami, ktoré sa nevolajú Carlo Zumstein 😛 …

    No a základ výkladu snov pochádza od C.G. Junga a od toho bude istotne niečo aj v slovenčine alebo češtine.

    Páči sa mi

  86. Lucia,

    1.velmi casto sa mi opakuje sen ako ma nahana medved, ale nikdy ma nechiti,pretoze vzdy sa prebudim.

    Toto bývajú sny od detstva, v ktorých čelíme svojim strachom a obavám. Ja sama som mala podobný sen, sníval sa mi až do 15tich rokov, bola som Karkulka a naháňal ma vlk, bežala som pred ním, v ceste stála chrbtom ku mne drevená parková lavička a vedela som, že ak sa dostanem za ňu, tak som zachránená. Vlk ma už dobiehal, tak som vyskočila na jej operadlo a vtom sa lavička podo mnou prevrhla – a tu som sa vždy zobudila.

    Ide o typ snov, ktoré nás majú naučiť nebežať pred problémami, ale im čeliť. Keby sme sa vlkovi/medveďovi postavili zoči-voči a spýtali sa ho, čo chce, dozvedeli by sme sa, prečo sa nám tento sen sníva. Skúste to urobiť, až sa vám bude snívať nabudúce – uvedomte si, že je to len sen, prevezmite kontrolu a spýtajte sa medveďa, čo od vás chce. Možno sa dozviete niečo, čo od základu zmení váš život…

    2.cez okno pozorujem ako pristava UFO a vychadzaju z neho mimozemstania a priblizuju sa ku mne a chcu ma uniest.

    Zasa sen o strachu z niečoho silnejšieho ako vaša vôľa. Možno by to chcelo trochu podporiť sebavedomie a pocit, že máte nad vecami kontrolu.

    3.tento sen je dost neprijemny,lebo mi v nom vypadavaju vsetky zuby, zostanu mi v ustach a potom ich vypluvam. je to velmi zive a prebudim sa so strachom,ze nemam zuby.

    Musela by som vedieť, čo pre vás zuby znamenajú. Bez toho ma napadá len jedno – z nejakého dôvodu nehovoríte to, čo si myslíte, a sama sa preto nemáte rada. Alebo máte problémy s paradentózou? (=podvedomý strach)

    Liked by 1 person

  87. Iveta,

    to s tým erotickým snom som už, myslím, vysvetlila… Asi vám sen nahrádza pocit, ktorý vám v živote chýba.

    “Co by mohlo znamenat, ked som v sne kracala po snehu v sandaloch na vysokom podpatku?” Možno som protivná, keď to stále opakujem – ale symboliku máme každý individuálnu, takže na toto vám nevie dať odpoveď nik iný, len vy 😕 . Iní ľudia vám môžu pomôcť s témou, ale nie so symbolmi. Téma by znela “niekto ide po studenom v nevhodnej obuvi”. Viac z toho nemožno vytĺcť očami nezainteresovaného.

    “Co to znamena, ze vacsinou sa moje sny nedokoncia?” To, že sa niektoré sny nedokončia, je dané okamihom, keď sa prebudíme. Ak nás skutočne zaujíma, ako by skončili, existuje technika “dosnívania” – večer si zaumienime, že ten sen dosnívame, a pri zaspávaní si ho znova prežívame. Potom by sa nám mal dosnívať.

    “Preco vzdy ked ma v sne porania a zobudzam sa, tak tu bolest este citim akoby na tele a som cela stuhnuta?” Tu nejde o jednoduchý sen, ktorý len spracováva denné vnemy, ale o tréningový alebo astrálny sen – tieto dva so sebou nesú fyzické príznaky . Niekde s me boli, niečo sme robili a naše svalstvo sa podľa toho správa.

    “Niekedy davno sa mi snival ten isty sen, akoby nocna mora. Ocitla som sa v nejakej velkej veci, nieco ako konstrukcia zo zeleza v podobe obrovskeho chrobaka, vosla som do toho, putovala som hrdlom, bolo to strasne a potom, ked som sa ocitla na luke, bol tam velky pokoj a citila som sa uzasne. Ten sen sprevadzal zvuk – krik, ktory sa nahle zosiloval a zoslaboval, az som isla ohluchnut. Uz si na to skoro vobec nespomeniem, iba obcas, som rada, ze je to uz za mnou. Nemohlo ist o klinicku smrt?” S najväčšou pravdepodobnosťou nešlo o klinickú smrť, ale vás niečo obmedzovalo (hrdlo chrobáka) a keď to pominulo, bol úžasný pokoj. Vyzerá to ako správa, že keď preskáčete toto peklo, bude pohoda.

    “Aka je hranica medzi snom a skutocnostou?” Túto otázku milujem… 😛 Jeden čínsky filozof (už si nepamätám, ktorý) sa raz zobudil a povedal svojim žiakom: “Snívalo sa mi, že som bol motýľ. Keď som sa teraz zobudil, rozmýšľam, či som to bol ja, komu sa sníva, že je motýľ, alebo či sa mne ako motýľovi sníva, že som teraz človek…” 😛

    “Moja mama mala asi tri sny, ktore mohli byt teoreticky aj skutocnostou, lebo boli velmi zive a islo o zle bytosti, ktore boli pri jej posteli a mala z nich strach. Tieto sny boli velmi podobne. Bolo to ako sen, lenze mama si mysli, ze sa to skutocne udialo a mohlo ist o nadprirodzene bytosti. Tie bytosti ju paralyzovali a bala sa ich.” Veľmi živé obrazy bývajú najčastejšie v profetických (prorockých) snoch, ale v tých nevystupujú nadprirodzené bytosti. Skôr je pravdepodobné, že si mama pamätá niečo z astrálnych zážitkov – tam niekedy postretávame bytosti, ktorým by sme sa večer na ulici oblúkom vyhli…

    Páči sa mi

  88. Ahoj, neviem či to bol sen, ale keď som bola malá, tak som bola asi “napol” hore pretože som vnímala okolitý svet. Bolo to ráno lebo v chodbe sa svietilo, bratia šli do školy, a v izbe bolo iba šero. Predo mnou sa objavil akoby film na fotky najprv na nom nebolo nič, pom sa v každom okienku objavili z lega 🙂 matka a syn. pohybovali sa a ja som ich pozorovala, mala som z nich dobrý pocit pom som sa objavila medzi nimi, spočiatku mi bolo s nimi fajn a potom ma prepadol zlý pocit nič som im neurobila a oni začali byť nepríjemný, rýchlo som vstala a pritúlila sa k otcovi, a dalej pozorovala ten film, potom sa otec asi zobudil a už “to” tam nebolo? Bol to sen alebo čo to bolo, mala som asi 5 rokov

    Páči sa mi

  89. 🙂 jé ďakujem Vám Helar, a ešte poprosím :-S keby ste napísala stránku na tíe books, môže byť aj anj, nej 🙂 ďakujem Vám veľmi pekne

    Páči sa mi

  90. Raz sa mi snival hrozny sen: Spala som vo svojom internate tvarou dolu, cize na bruchu. Vtom prisla ku mne spolubyvajuca, na krk mi polozila svoje ladove ruky a zacala ma skrtit. Tak sa ten sen skoncil. Dalo by sa nieco vyvodit z toho, co spiaci clovek hovori pocas namesacnosti? Velakrat som toho svedkom, niekedy mi je strasne smiesne, no raz mi behali zimomriavky po chrbte, pretoze pred spanim sme pozerali strasidelny film, z coho mala asi spolubyvajuca nocne mory. Stalo sa mi, ze som tiez spala a ked som sa obratila na bok, spolubyvajuca stala pri mne, zlakla som sa, asi som sa aj prebudila. Jej sa snivalo, ze jej vymenili vetrovku a bola v nejakom stave, ktory bol mozno niekde medzi spankom a bdelostou, alebo bola uplne bdela, no sen ju tak zasiahol, ze tomu uverila. Bola zufala a mne sa chcela postazovat. Ja som videla vetrovku zavesenu na skrini, no aj tak som vedela, ze to nemoze byt pravda, co spolubyvajuca tvrdila, lebo som si uvedomila, ze je noc, ona v izbe v pyzame, takze jej nikto vetrovku vymenit nemohol. Ked si na to spomeniem, je mi z toho velmi smiesne. Samozrejme, nie som skodoradostna, ved aj ja sama som namesacna a tieto veci chapem. Ani by som si nemyslela, ze aj v noci sa da zazit tolko zabavy.

    Páči sa mi

  91. Este jedna vesela prihoda. Spolubyvajucej sa snivalo, ze nema nohu a ked sa zobudila, tak sa strasne zlakla, pretoze ju hladala, no nemala ju. Mala ju totiz skrcenu a spala na nej. Vtedy asi dost desivy zazitok, no po case je z toho sranda. Este som si spomenula na davny sen o lietani, aj ked sa mi o tomto skoro nikdy nesniva, no kedze lietanie je velmi casty motiv, tak ho spomeniem. Lietala som asi takym sposobom, ze som preskakovala kopce, ako keby som mala na nohach struny, cize som sa odrazila od zeme do vysky a potom spat. Raz som letela tak, ze som vzduch odrazala rukami, aby som sa nim predrala. Bolo to ako vode, malo to taku istu konzistenciu, vodu tiez musime pretlacat rukami, ale bolo to celkom prijemne. Pocula som, ze ked lietame, znamena to, ze odchadzame do astralu nabrat energiu, aby sme mohli zvladnut svoje tazkosti, ktore v zivote mame. Co je na tom pravdy?

    Páči sa mi

  92. Alexandra,

    tu sú linky na americký amazon: Stase Michaelsová a MacGregorovci. Na nákup potrebujete vytvoriť si svoje konto (bezplatné) a kreditnú kartu Visa alebo EuroCard/MasterCard.

    Neviem, ako presne to bolo s tým vaším snom, ale deti ešte nemajú “zracionalizovaný” mozog a vnímanie a vidia aj veci, ktoré dospelí už odvykli vidieť. Je možné, že ste práve dostávali nejakú správu od vyššej inteligencie, ktorá si neuvedomila, že mozog takého malého dieťaťa tým bude preťažený. Ale rovnako dobre možné je aj to, že ste sa cítili po odchode bratov do školy odstrčená a toto bola reakcia vášho podvedomia – “si von z kruhu, nepatríš k nim”.

    Páči sa mi

  93. Iveta,

    “Spala som vo svojom internate tvarou dolu, cize na bruchu. Vtom prisla ku mne spolubyvajuca, na krk mi polozila svoje ladove ruky a zacala ma skrtit.” Značí to asi toľko, že vám bolo zima na zátylok a telo to považovalo za ohrozujúci stav.

    “Dalo by sa nieco vyvodit z toho, co spiaci clovek hovori pocas namesacnosti?” Viete zistiť, kde práve sa pohybuje a čo prežíva – teda vidíte trochu do toho, čo ním hýbe, ktoré situácie sa ho dotýkajú. Ale neviem o tom, že by sa z toho dalo zistiť viac.

    “Este som si spomenula na davny sen o lietani … Lietala som asi takym sposobom, ze som preskakovala kopce, ako keby som mala na nohach struny, cize som sa odrazila od zeme do vysky a potom spat. Raz som letela tak, ze som vzduch odrazala rukami, aby som sa nim predrala. …bolo to celkom prijemne. Pocula som, ze ked lietame, znamena to, ze odchadzame do astralu nabrat energiu, aby sme mohli zvladnut svoje tazkosti, ktore v zivote mame. Co je na tom pravdy?” Lietanie je častý námet v astrálnej projekcii a nezáleží na spôsobe, akým lietame. Ale to s naberaním energie počujem prvýkrát – a veľmi sa mi to nevidí. Jednoducho astrálna projekcia je súčasť nášho života, aj keď si ju nepamätáme. Niekedy nás dokonca stojí energiu (napríklad môžeme mať ráno svalicu). Snívanie ako také je energetizujúce – pokusy ukázali, že keď sa ľuďom odopiera právo snívať, hoci majú možnosť spať, vedie to u nich k únave a predráždenosti.

    Páči sa mi

  94. Ja viem tak, ze bez snov sa neda zit. Je to dokazane. Pokusne osoby, ktore nesnivali, boli potom chore fyzicky aj psychicky. Takze snivat je velmi dolezite. Teraz sa mi zasa snival sen, v ktorom som bola v ambulancii u lekarky, ona mi nieco hovorila, asi diagnozu a potom mi prst vlozila do nejakeho pristroja, do roznych otvorov, asi skusala, ktory je vhodny. Potom mi prst v jednom otvore ostal a vytlacilo sa trochu krvi, trosku to zabolelo. Lekarka potom povedala, ze je to krv z kosti. V tu noc sa mi snival este jeden sen. Odohravalo sa to v byvalej skole, mali sme mat nejake stretnutie, boli sme slavnostne obleceni a ja som potom odisla do satne asi pre nieco, no zasa som sa tam do nekonecna hrabala, upratovala, co sa mi sniva stale. Potom sa ma jedna ucitelka pytala, ci sa nechystam niekde do zahranicia, ja som povedala, ze nie. Povedala to, lebo by som tam mala ist, aj v skutocnosti, v suvislosti so skolou, teda nie je to moja povinnost, ale zislo by sa mi to ako skusenost. Ako keby mi nieco vycitala, asi to, ze nejdem do zahranicia. Bol to zly pocit. V inom sne mi ta ista ucitelka doslova vynadala, ze vraj tu vobec nepatrim a ze som nemozna – v skratke. Bolo to hrozne a zobudila som sa so slzami v ociach. Tak ma to zobralo, ako keby sa to naozaj stalo.

    Páči sa mi

  95. Iveta,
    pripada, ako keby si ani nechcela vediet, co tvoje sny znamenaju, len potrebujes o nich neustale rozpravat. Skus si par nechat pre seba, zapisat si ich a skusit analyzovat sama. a z toho co pises, je to jeden chaos a podla mna mas aj dost malo rokov a tvoje sny su len reakcia na burlive dospievanie

    Páči sa mi

  96. Ivetka,

    suhlasim s Evkou. je to jeden velky chaos a mala by si sama najst v tom svoju vlastnu symboliku. V kazdom sne u kazdeho ineho jedinca symboly ine, nebot kazdeho podvedomie inak da najavo v sne danu problematiku.

    Evi,

    Suhlasim s Vami. Aj ked podla mna vek je len irelevantny pojem. Pozri na Helu, tak ta je podla mna na jednej strane velmi mlada a tiez podla jej skusenosti, s ktorymi sa s nami deli usudzujem, ze ma uz niekolko krizikov na chrbate. a tak isto aj ja, ale z opacnej strany. asi vam pripadam velmi mlada, co aj som, ale citim sa ovela vyspelejsie ako niektore moje rovcesnicky a niekedy oooovela mladsie ako ony (napr. moja navsteva v kine vcera na Shreka3 🙂 ).

    Páči sa mi

  97. Iveta,

    ten prvý sen je vyvolaný nejakým denným prežívaním a nie je podstatný (teda, aspoň v ňom nič podstatné nevidím, pokiaľ zrovna nemáte nejaký problém s kosťami, lebo to “krv od kosti” z toho sna dosť trčí).

    Zato ten druhý sen vám má pomôcť rozhodnúť sa. Mali by ste niekam ísť, ale vám sa nechce, ale učiteľka si myslí, že by ste mali, a ak sa budete od toho odťahovať, tak “sem vlastne ani nepatríte”, čo vám nie je ľahostajné, lebo vám z toho sna bolo nanič. Teda význam by mohol byť: “prekonaj svoju lenivosť a choď”.

    A teraz Iveta, Eva a Lucia,

    jedna vec mi je dôležitá – niektorí ľudia skutočne píšu veci, ktoré sa nám v danom okamihu nezdajú podstatné. Problém je v tom, že sa zdajú podstatné im. Nepísali by, keby to nebolo z hlbšieho záujmu – len tak, “z hecu”, si viem predstaviť niekoho hovoriť alebo telefonovať, ale nie sadnúť za počítač a formulovať. Pre bosoráka/šamana je veľmi dôležité pozerať na veci ako na fakty a neinterpretovať ich – nezaujímať k nim stanovisko. V Tao-te-ťing sa píše niečo ako “pomenovávaním vecí strácame ich podstatu” – čo znamená, že vieme pomenovať vždy len časť veci, nie celú vec kompletne – a keď ju pomenujeme, časť z nej nám unikne. To isté sa deje, keď s vecou nenarábame ako s faktom, ale ju kategorizujeme, teda zaujmeme k nej stanovisko. Iste, Ivetine sny môžu vyzerať ako “chaos”, ale ak ich tak označíme, nebudeme sa nimi zaoberať ďalej a nezistili by sme, že jeden z nich je presný pokyn podvedomia. My by sme sa nič nenaučili… a Iveta by mala pocit, že sme ju nechali v kaši. Ani jedno, ani druhé nie je pre mňa dobré riešenie.

    Mrzí ma, že to neviem povedať menej “umóresňujúco” 😕 . Je to tým, že reagujem aj na svoju vlastnú netrpezlivosť, ktorej niekedy poľavím a potom ma to nekonečne mrzí a nedá sa to vziať späť. Takže v oslovení malo byť pridané ešte “a Hela”… 😛 a potom by to sedelo stopercentne.

    A áno, som hodne stará… hoci sa tak necítim… 😛

    Páči sa mi

  98. Suhlasim s Vami, ze moje sny su jeden velky chaos, no prave preto chcem vediet, co znamenaju. Keby boli normalne, tak by ma ich vyznam vobec nezaujimal. Druha vec je, ze nemozte hodnotit cloveka, ktoreho ani nepoznate a hovorit, ze moje sny su odrazom dospievania, pretoze to tak nie je a tuto cast zivota mam uz za sebou. Som mlada, no co to ma spolocne s mojimi snami? Teraz ma napriklad napadlo, ze mozno mam bujnu fantaziu, a preto sa to prenasa aj do mojich snov, co je dost pravdepodobne. Je pravda, ze sa potrebujem s niekym podelit o svoje sny a som naozaj zvedava, co znamenaju. Keby ma to nezaujimalo, neplytvala by som svojim casom a energiou. Som rada, ze tu vzdy najdem odozvu a ze moje usilie nie je zbytocne.

    Páči sa mi

  99. Iveta,

    len kľud… Nemysleli sme to s vami zle! Inak, kočky sú dobré a ak sa pozriete na článok, kde sme analyzovali vaše sny, zistíte, že sa nad vami skutočne zamýšľali a snažili sa prísť veciam na kĺb. Ono je niekedy ťažké preklenúť 20-30 rokov rozdielu bez toho, aby sa nejaký ten predsudok ozval – všetci sme len ľudia. (Aj ja. 😦 )

    Tie sny, čo máte, nemusia byť len produktom bujnej fantázie, ale (a to sa mi zdá pravdepodobnejšie) precitlivelej psychiky. Možno ešte máte tú detskú schopnosť pohybovať sa v duchu v priestore a čase. Pestujte si túto schopnosť, možno sa spája s inou psychickou schopnosťou. A keď máte toľko snov a takých živých, skutočne by ste si ich mali zapisovať – po čase zistíte, že niektoré motívy sa opakujú, a automaticky pochopíte, čo vám hovoria.

    Páči sa mi

  100. Ivetka,

    mrzí ma, keď som vás urazila. Nemala som to v úmysle. Ozaj sme všetci len ľudia a niekedy sa to prejaví aj tak, že vyslovíme niekedy trocha tvrdšie slová, ako by sme chceli. Podľa mňa je skoro všetko v živote a tu na tejto podotýkam SKVELEJ STRÁNKE 🙂 o kladoch- pozitívnych ohlasocha niekedy je dobré vypočuť si to aj z tej opačnej, možno trocha menej príjemnej stránky.
    A ešte k tvojim snom, veľmi často mi pri ich čítaní napadajú slová ako – nerozhodnosť, málo sebavedomia, opakovanie symbolov, podradenosť, niekedy bezradnosť a pocit podradenosti, nespravodlivosti.
    Z toho mi vyplýva, že si máš veriť, veriť, veriť a niekedy je dobré si neprajné slová iných nebrať si príliš k srdcu. Ale možno ti radím zle a tvoja citlivosť je práve tvojou prednosťou.

    PS: je tu nejako veľa Lucií, tak odteraz sa tu budem podpisovať Lucia§. Sama už neviem niekedy rozoznať, či to píšem ja al. niekto iný.

    Páči sa mi

  101. Nemate sa zaco ospravedlnovat, ja som sa len chcela branit, ale asi to nebolo potrebne. Co sa tyka mojich snov, mate pravdu, ze si malo verim, no niekedy to potrebujem pocut od niekoho ineho, aby ma podporil a naozaj sa mi v snoch opakuju motivy, konkretne tieto: auto, autobus, bludenie, prenasledovanie, tyranie, erotika a na ine si v tejto chvili nespominam. Nikdy by mi nenapadlo, ze na tejto stranke najdem okrem vykladu snov aj “psychologicku poradnu”. Spravne ste ma odhadli a mozno aj tento sposob komunikacie je cestou k zmene. Dakujem.

    Páči sa mi

  102. Uz som s tym chcela prestat, lebo mozno bude najlepsie, ak si budem sny analyzovat sama a necham priestor aj inym citatelom, ale neda mi to, aby som spomenula dalsie dva sny, ktore sa mi snivali tuto noc. Dufam, ze vas to nenahneva. V prvom sne som mala ist na nejake stretnutie byvalych spoluziakov, neviem, ci to bolo stretnutie po mnohych rokoch, ale pravdepodobne nie, lebo som mala pocit, ze to je len nejaka oslava alebo nieco take a pamatam si, ze som tam mala dorazit o siedmej. Samozrejme, znova som mala problemy s casom a s nedochvilnostou a takyto sen sa mi sniva casto. Na viac si teraz nespominam. No bol to zly sen. Ten druhy, ktory nasledoval po nom, bol dobry. V nom sa objavil moj terajsi profesor, o ktorom sa mi snivalo uz dva razy pred tym a obidva sny boli eroticke, no krasne. Tento sen bol tiez taky. Chcela som nieco od tohto profesora a on ma nejako objal, bol ku mne mily a potom ma niekde viedol a prisli sme na miesto, ktore vyzeralo ako WC. Myslim, ze on mal na sebe iba slipy a nebojte sa, neslo i nijake prasacinky ale spravali sme sa k sebe mimoriadne nezne a doverne. Bola som stastna, lebo bol ku mne laskavy a citila som velku rozkos. V prvom sne s nim som bola v jeho kabinete a rozpravali sme sa a on nakoniec povedal, ze si to mozeme zopakovat aj nabuduce. Znova to malo eroticky podton, ako keby ma chcel zbalit. V druhom sne v poradi sme cestovali autobusom a on ma mal na kolenach, bol to uzasny pocit. Potom si ma prelozil dole, ze vraj som tazka. Tie pocity, ktore som mala, sa nedaju ani opisat. A teraz som si este sponmenula na treti sen z tejto noci. Boli sme aj s rodicmi a este asi nejakymi pribuznymi v jednom meste a mali sme sa niekam dostat, asi do mojej skoly, no isli sme a v tom som si uvedomila, ze sme zisli zo spravnej cesty a mali sme asi niekam zabocit. Tak potom sme sa asi rozdelili a hladali sme spravnu cestu. Nakoniec som nechala rodicov na lavicke a isla som hladat cestu sama. Isla som po velkej, hustej trave a bolo velmi teplo a nevedela som najst tu spravnu cestu, stale som sa krutila len okolo nejakch budov, cinzakov, sidlisk a potom som stretla jednu mladu zenu, ktora mi povedala, ze mi pomoze, mala so sebou male dieta v kociku, ktore viezla za sebou. Ja som sa na to dieta pozrela, bolo mile a potom som mu chytila rucku. Asi tak sa ten sen skoncil.

    Páči sa mi

  103. Ivetka,

    v tom prvom sne mi pripada, akoby tam bol konflikt. Mala to byt oslava, ale tebe to pripadalo ako zly sen. A zase ta tvoja nedochvilnost. 🙂 Akoby si tam ani nechcel aprist. Svieti mi tam tá sedmička. Je to číslo, ktoré sa objavuje v mágii, rituáloch, 4iže má to určitý význam, ale neviem príst na to ktorý.
    A tie druhé sny s profesorom, asi ti chvíle s ním evokujú nieco tebe príjemné. A nezjavujú sa ti tie sny po tých zlých? Ak áno, asi sa ťa snaží tvoje podvedomie učičíkať, aby prekrylo tie zlé pocity.
    ALE to sú len moje teórie, ja s výkladmi ešte len začínam. Určite ti poradia lepšie skúsenejšie ako ja. ;-D

    Páči sa mi

  104. Ivetka,

    skúsim analyzovať aj ja tvoj tretí sen. Pripadá mi to ako by ti podvedomie dávalo signál, že blúdiš, lebo nevieš nájsť samú seba (snížené sebavedomie, preto hľadáš podporu u druhých) Ak sa nevzdáš hľadania správnu cestu nájdeš aj so svojou pomocou (mladá žena si možno vlastne ty – tvoje nové silné ja ktoré je v tebe hlboko ukryté a čaká, že ho prebudíš , len teraz si to neuvedomuješ a točíš sa dookola, pýtaš sa druhých na analýzu snov atď). To dieťa je tvoj nový začiatok v živote niečo nové čo sa ti otvorí (napr. začneš si viac veriť a tým si značne skvalitníš život). Keď si to naplno uvedomíš tak jedného dňa vykročíš v ústrety tomu novému ako sa hovorí tou správnou nohou. Myslím si to preto, lebo si tomu dieťaťu sama v sne podala ruku, čiže zmenu uvítaš a prijmeš.

    Čo si o tom myslíte, trafila som sa aspoň v ničom?

    Páči sa mi

  105. Uz dlhsiu dobu sa mi snivaju strasidelne sny ako napriklad ze sa ma niekto pokusa zabit a niekedy ja v sebeobrane niekoho zabijem.Zobudzam sa uprostred noci a bojim sa zase zaspat .Kupila som si lapac zlich snov,pocula som ze to funguje ale na mna to nejako nezabera.

    Páči sa mi

  106. Iveta,

    nikoho so svojimi snami neotravujete… Práve naopak, až sa raz zbláznim a rozhodnem sa urobiť kurz k výkladu snov, budem mať aspoň hodne materiálu na rozoberanie 😛 … Ten váš posledný sen je výborný, pretože to sú vlastne tri po sebe idúce sny tej istej noci a vieme dokonca aj ich poradie! A ak si spomeniete, že väčšinou sa nám v jednu noc sníva o tom istom z rôznych uhlov pohľadu, tak by som povedala, že je to o osamostatňovaní sa, postavení sa do nezávislej pozície a na vlastné nohy (napríklad v poslednom sne odchádzate od rodičov a hľadáte cestu SAMA). Neviem, koľko máte rokov, ale asi ide o založenie si svojho vlastného života s partnerom, s ktorým by vám bolo dobre (ako s profesorom vo vašich snoch) a s rodinkou (tá žena s dieťaťom ste pravdepodobne vy sama, ale už dospelejšia a samostatná). A ten pocit nestíhania, keď sa nedokážete vyhrabať zo svojich vecí a stihnúť hodinu schôdzky, to je o tom, že aj cítite nutkanie postaviť sa na vlastné nohy, aj sa toho bojíte. Ste asi v období, keď začína celkom normálny dospelácky život a detské vedomie sa ho tak trochu bojí, ale ho aj priťahuje – a teda sa zmietate medzi dvoma svetmi. Dobrá správa – ono to prejde samo od seba… 🙂

    Páči sa mi

  107. Sasha,

    vyzerá to, že sa cítite v terajšom období svojho života zraniteľná a nepochopená a niekedy máte chuť udrieť späť… Bolo by dobré skamarátiť sa s nejakým kameňom, napríklad ruženínom alebo lapisom lazuli, prípadne s Tigrím okom. Dávajte si ho v noci pod vankúš a pred spaním ho držte v ruke. Rozprávajte mu svoje zážitky z celého dňa. Kameň vás bude chrániť pred nočnými morami.

    A potom ešte pár celkom nebosoráckych trikov – postavte do opačného rohu miestnosti, ako máte posteľ, niečo kovové. Ak máte na posteľ obrátené zrkadlo, zakryte ho. Dajte si k posteli nejakú zelenú rastlinu (a nezabudnite ju zalievať 😛 ). Dajte si do spálne izbovú fontánku. Prehoďte si vankúš na miesto, kde obvykle mávate nohy. A podobne.

    Ak vám lapač snov nezaberá, skúste naň zavesiť sušené bylinky (napríklad v plátenom vrecku): levanduľu, klinček, materinu dúšku alebo niečo podobne voňavé.

    Ak máte posteľ na nožičkách, vyzametajte priestor pod ňou a do stredu pod posteľ dajte väčší fluorit. Raz do týždňa ho narýchlo omyte vodou a nechajte na podokennici cez noc na mesačnom svetle.

    Páči sa mi

  108. Helar, myslim, ze mate pravdu. Je to naozaj tak, ale este by som to upresnila. Skor je to tak, ze sa neviem rozhodnut medzi dvomi sposobmi zivota. Raz mam privela adrenalinu a chcem sa stat niekym slavnym, chcem zit naplno a uzivat si, no vzapati sa schulim do klbka a ostanem vo svojom hniezde, v pohodli a bezpeci, spokojna s tym, co mam. Nie som velmi ambiciozna, tuzim po pokojnom zivote, no na druhej strane snivam o niecom, co mozno pre mna ani nie je dobre, a co by som nikdy nedosiahla. Asi by som si mala ujasnit, co vlastne chcem viac a ci je mozne dosiahnut nejake absolutne stastie, alebo je lepsie splnit si tie mensie sny. Myslim, ze toto bude ta spravna cesta. S tym osamostatnenim to moze byt pravda, hoci to este tak nevnimam, aj ked mam uz dvadsat rokov, pretoze este som akoby na zaciatku a dlho mi potrva, kym zacnem nejaky naozaj novy zivot. Je uzasne, ak ste si poradili s tymi symbolmi a rozmenili ste si to na drobne. Klobuk dole!

    Páči sa mi

  109. Ked som si citala prispevky, tak som si vsimla, ze jeden sen, ten o jezibabe, sa snival aj mne. Bolo to velmi davno. Stala som ako mala pri dverach a zda sa mi, ze som mala na ociach slnecne okuliare, ale nie som si ista, nechcem klamat. Potom som sa pozerala cez klucovu dierku a uvidela som tam jezibabu. Vtom ma nejako vytiahla von a co bolo potom, neviem. Spominam si na to dost skreslene. Vysvetlujem si to tak, ze detom sa casto moze snivat o jezibabach, pretoze tento symbol sa im mozno vryl do podvedomia ako nieco zle a ked ich sen chce upozornit na nieco zle, tak sa im to zjavi v podobe jezibaby. Neviem, ci som sa trafila, mozno nie. Este by som mohla spomenut, ze sa mi casto sniva, ze bezim po schodoch, ale vacsinou smerom dolu, co bude asi znamenat skor zostup ako pokrok, ako som sa o tom myslim niekde docitala.

    Páči sa mi

  110. Casto sa mi sniva aj o zachode. Co to moze znamenat? Raz som vosla do zachodu a boli tam dve misy otocene oproti sebe.

    Páči sa mi

  111. Tuto noc sa mi pre zmenu snival sen, ze som znova bola vo svojej skole s byvalymi spoluziakmi, sedeli sme v obrovskej miestnosti, ako keby v prednaskovej sale a mali sme na stoloch nejake veci, pamatam si, ze som tam mala nejeke knizky a ze som sa cudovala, pretoze mi asi dali nespravne, alebo mi to cele bolo nejake divne. Potom som si chcela vybrat, do ktoreho zosita budem pisat, pretoze som mala zo sebou viac cistych zositov, no ked som jeden otvorila, tak tam uz bolo popisane vselico, nie vela, ale z kazdeho predmetu nieco, bol to taky chaos. Na viac si nepamatam, ale nebol to zly sen, bolo v nom aj nieco dobre. Nie je to nejaky excelentny sen, ale mozno ma nejaky hlbsi vyznam. Nemam rada, ked si na sen spominam, no detaily si nepamatam, tak ako v tomto sne. Maju vobec vyznam sny, ktore si clovek nepamata? Moze si potom z toho nieco vyvodit? Alebo ma taky sen svoj ucinok rovno v spanku? Nechapem ludi, ktori tvrdia, ze sa im nic nesniva. Oni iba na to zabudli.

    Páči sa mi

  112. Chcel by som sa spýtať čo môže znamenať ak som sníval že s priateľkou ktorú mám už rok som sa miloval vo sne a vlasne naozaj ešte nie, môže to znamenať niečo zlé? Za odpoveď vopred ďakujem..

    Páči sa mi

  113. Iveta,

    z toho, čo píšete, mi zaznieva jeden varovný signál – znížený pocit sebahodnoty (to striedanie “pokojný život” a “niekým slávnym”). Možno by bolo dobré to vaše osamostatňovanie začať tým, že sa naučíte brať sa takú, aká ste, odhalíte svoje silné stránky a o tie sa začnete viac opierať.

    K snu o ježibabe: máte pravdu, ježibaba znamená pre deti obvykle niečo neznáme a ohrozujúce, niečo, čoho sa boja. Ak by to s tými slnečnými okuliarmi bola pravda, tak potom by ten strach súvisel s očami a videním – pozerali ste sa na niečo, čo ste vidieť nemali (“cez kľúčovú dierku”), a teraz ste sa báli dôsledkov, aké to bude mať.

    Snívanie o idení dole po schodoch neznamená obvykle zostup, ale posúvanie sa do tmavých kútov svojej duše a so podvedomia. Najm§ ak tam dole panuje tma. Všetky naše spomienky, strachy a mentálne programy, ktoré nás obmedzujú, sa skrývajú dole, v “pivnici”.

    O záchode sa často sníva aj mne. Je to spojené s vylučovaním niečoho, zbavovaním sa zvyškov, alebo potom celkom prozaicky s tým, že nám práve treba ísť na záchod (toto býva častejšie 😛 ). Dve misu otočené proti sebe môžu znamenať, že si nie ste istá, čoho sa to vlastne chcete zbaviť.

    Keď si uvedomíte, že sa vám sníva niekoľko snov každú noc, potom majú význam aj tie sny, ktoré si nepamätáte. Ak sú pre podvedomie dôležité, tak ich zopakuje – a možno siahne po drastickejších obrazoch, aby vás vyprovokovalo k reakcii. Dôverujte svojmu podvedomiu! Ak sa niečo máte dozvedieť, ono sa postará, aby ste sa to dozvedeli.

    Ten sen o škole je zasa v súvislosti s vašimi ostatnými snami – pocit nepatričnosti, niečo je “akési iné, než by malo”. Asi to bude súvisieť s tým osamostatňovaním sa.

    Anonym,

    ten váš sen vám asi poslal pocity, po ktorých túžite. Môže to byť náznak, že váš vzťah s priateľkou sa dostáva na novú úroveň.

    Páči sa mi

  114. Chcel by som sa spýtať znova na to že aký môže mať význam tento teda takýto sen. Priateľke sa stále sníva že vidí istú bitku či vraždu alebo že niekoho zrazia a podbne už dlhšiu dobu. Môže to zanemnať niečo zlé? A väčšinou tam je niečo s ňou a jej otcom.. Za odpoveď vopred ďakujem..

    Páči sa mi

  115. Anonym,

    takto je veľmi ťažko odhadnúť, o čom to vlastne je. Potrebovali by sme vedieť obsah sna – ako v ňom vystupovala priateľka a jej otec.

    Páči sa mi

  116. No naposledy to bolo niečo takéto::
    Boli na ceste domov a tam na ňu zaútočil nejaké človiečik ktorý ju chcel bodnúť vidlou na seno. Pribehol jej otec a začali sa biť s tým ktorý ju chcel bodnúť. Potom aj ona skočila naň a pomohla otcovi zbiť toho ktorý na ňu zaútočil a hovorila mi že ho len bila a bila a bila aby zachránila otca.

    Inokedy zas keď snívala tak videl že jej zrazia otca kamionom. A proste podobné veci…

    Páči sa mi

  117. Snival sa mi hrozny sen, najhorsie v nom bolo to, ze ma po hlave silno udierali drevene dosky a velmi to bolelo. Viac si nepamatam. Co by to mohlo znamenat?

    Páči sa mi

  118. Anonym,

    vaša priateľka vyzerá byť hodne fixovaná na otca – cíti jeho ochranu a spolieha sa naňho, ale je možné, že jej otec je chorý, alebo len sa ona sama bojí, že by sa mu mohlo niečo stať alebo že vypadne z jej života.

    Iveta,

    povedala by som, že sen bol predzvesťou migrény alebo bolesti hlavy z nachladnutia a prievanu.

    Páči sa mi

  119. Heli,
    a nemoze byt sen s otcom predloha, ako by to malo vyzerat. ze ma dievca nejake vycitky a v sne je hrdinka, ktora zachrani otca?
    a Iveta tvoj sen znamena, ze ta po hlave silno buchnu s drevenymi doskami :-)))

    Páči sa mi

  120. Evi,

    môže byť, že dievča má pocit, akoby muselo ostatných chrániť pred svetom. To by tiež bola jedna z interpretácií sna. Alebo má pocit, že sa to od nej očakáva.

    Ale to, čo si napísala Ivete, je ďalšie možné vysvetlenie – skutočne to môže znamenať, že ju niekto “vezme doskou medzi oči”, čiže nepríjemne zaskočí. Napadlo ma to, až keď si Ivete odpovedala ty 😛 .

    Páči sa mi

  121. Dobrý deň,
    ja mám taký trochu problém so snami a neviem si ho vyložiť. Z času na čas sa mi sníva, väčšinou zlé sny, cudzie miesta, moji známi, ja sa s nimi stretávam a rozprávame sa o nejakom probléme (napr. že niekto sa s niekým rozišiel, niekto sa sťahuje, rôzne, dosť negatívne správy). Ráno si poviem, že hlúposť. Ibaže o pár mesiacov sa ocitnem s tými známymi na tých neznámych miestach a presne viem, čo kto povie a čo sa ide stať, a je to strašne zvláštne, ale vidím, čo nasleduje a to ma desí, pretože sa už potom niekedy bojím spať a desím sa snov. Dá sa to nejako vysvetliť? A dá sa to nejako odstrániť?

    Páči sa mi

  122. Ale ved to je super. Vies co by ini dali, keby mali tvoju schopnost. Zazivas dejavu, tak sa viac sustred na tie sny, mozno je v tom nieco viac a nemaj z toho depresie a ked nechces snivat, aj to sa da, ale nacham nech ti odpovie Hela.Okienko, Okienko, nezamyslal si sa niekedy nad tym, ze by si mohol svojou schopnostou svojim znamym pomahat?

    Páči sa mi

  123. Okienko,

    ako Eva povedala – je to dar. Jediné, čo potrebujete, je zmeniť svoj postoj k nemu. Dnes vás desí, že vidíte v snoch škaredé a zlé veci. Ale práve to, že ich vidíte vopred, vám dáva možnosť predísť im! Takže vy ste ten bod, na ktorom sa rozhoduje o osudoch iných ľudí – u vás ešte majú možnosť protipôsobiť proti tomu, čo ich inak čaká. Prestaňte sa desiť toho, čo vidíte, a vnímajte to ako svoju funkciu: povedať iným, čoho sa treba vyvarovať. Neodstraňujte to – začnite to využívať v prospech všetkých.

    Nezabúdajte, že naša budúcnosť nie je nikde napevno vytesaná do kameňa. V závislosti od toho, kto sme, aké skúsenosti máme, ako vidíme sami seba a iných, v závislosti od týchto všetkých vecí robíme naše životné rozhodnutia a určujeme si svoj vlastný osud. Keď nedostaneme varovanie, budeme postupovať rovnako a pohrnieme sa do toho, do čoho by sme sa aj inak dostali. Ale keď dostaneme varovanie, môžeme siahnuť po iných spôsoboch reagovania na veci okolo nás a môžeme tak aktívne meniť svoj osud. Ale na to, aby sme dostali varovanie, potrebujeme niekoho s vašimi schopnosťami.

    Možno nie je jednoduché žiť s takýmto darom. Je to však rozhodne jednoduchšie než žiť s leprou 🙂 … Komunikujte to, čo sa vám sníva, iným ako výstrahy, nie ako nezvrátiteľnú pravdu. Žiadna pravda totiž nie je nezvrátiteľná – pokiaľ ešte nenastala…

    A aby vás to celkom nezviklalo, skúste meditácie alebo channeling. Možno sa hrozby z vašich snov prenesú do informácií, ktoré budete dostávať “zhora”, a vy si aspoň lepšie pospíte 😛 .

    Páči sa mi

  124. Chcem sa spytat na dva sny, ktore sa mi snivali. Prvy sen bol taky, ze som sa viezla vlakom a zrazu ako keby sa dostal do inej drahy a mala som pocit, ze sa vykolaji, ale potom bezpecne pristal. Potom bola v snehu zahrabana jedna zena, jeden muz ju vyslobodil a niesol ju na rukach ako keby do nejakej chaty. V tom sne som este bola u zubarky, sedela som v kresle a zubarka mi povedala, ze mi musi opravit este jeden zub a potom uz pridem len na preventivnu prehliadku (tak je to aj v skutocnosti). No potom povedala, ze sa vymenim s mamou a mna poslala von do cakarne, ze najprv vysetri mamu. Dala jej na zub nejaku liecivu vlozku, vyzeralo to ako sacok caju. V druhom sne sa mi snivalo, ze sme sa zisli s byvalymi spoluziakmi ako keby v nejakom dome na nejakom stretnuti. Potom ma niekto vyzval, aby som nieco povedala ako prva. Mala som teda predniest nejaku rec, zopar vyznamnych slov. Zarazilo ma to. Potom som sa na viacnasobne vyzyvanie nahnevala, asi som mala dovod, mozno bolo to podpichovanie pre mna neprijemne. Tak som nabrala odvahu, ale v zlom slova zmysle a zareagovala som, neviem presne, co som povedala, alebo urobila, ale viem, ze som zacala skrtit jedneho spoluziaka. Potom som sa zlakla, ze zomrel, ale este dychal a bilo mu srdce, takze som si pomyslela, ze nemoze byt mrtvy, iba nereagoval, mozno upadol do komy. Nebola som si ista ani jeho smrtou, ani jeho zivotom. Bala som sa. Na viac si nespominam.

    Páči sa mi

  125. ahoj!
    Chcela by som vediet, co znamena, ked sa mi sniva sen o chlapcovi od okamziku ako som ho spoznala na jednej party, a v tom sne mi vzdy daruje velku zlatu retiazku?? dakujem

    Páči sa mi

  126. ahoj Hellen,
    ja myslim, ze je to tvoja skryta tuzba, nie zrovna aby ti dal retiazku, ale aby si ho znovu stretla a aby ste mali vztah taky, aby si sa citila obdarovavana. Urcite sa ti pacil a zaposobil na teba natolko, ze sa ti objavuje v snoch. A velka zlata retiazka moze v tvojom pripade znamenat, ze chces aby si ta sputal. Ved sa ho snaz stretnut znovu a uvidis, co sa bude diat a co sa ti bude snivat dalej.

    Páči sa mi

  127. Iveta,

    zasa mi váš prvý sen pripomína osamostatňovanie sa spod vplyvu mamy. Prvý obraz je vlak, ktorý “zrazu ako keby sa dostal do inej drahy a mala som pocit, ze sa vykolaji, ale potom bezpecne pristal” – výpoveď o tom, že máte obavu, či sa nejaký krok vpred podarí, ale nakoniec to vyjde. Ten muž, čo ženu vyhrabal zo snehu a “vyslobodil”, je zjavne niekto, kto má “vyslobodiť” vás z vášho pokľudného žitia. No a mama to asi nebude niesť najlepšie, preto od zubárku dostala na zúbok hojivú vložku – a to skôr, než ste prišli na radu vy s vaším problémom. Toto by mohla byť nápoveď, že mamu treba začať spracovávať postupne, nie postaviť pred hotovú vec, keď za dverami bude stepovať váš vysnívaný záchranca a vy budete chcieť vyletieť z hniezda…

    Druhý sen je pravdepodobne o tom istom – o strachu z toho, čo je pred vami a čo budete musieť absolvovať sama a bez ochrany domova. Tú pohodlnejšiu Ivetu, ktorá rada sedí za pecou, budete asi musieť trošku “priškrtiť”, lebo vás začína jedovať.

    Hellen,

    v sne vám daruje retiazku – veľkú, zlatú, ktorú si nemožno nevšimnúť. Zrejme ide o podvedomú túžbu, aby vám venoval svoju plnú pozornosť, ale súčasne to môže byť aj malý poukaz na to, že nechcete jeho pozornosť preto, aby ste ju mali, ale aby vám ju iní závideli

    Páči sa mi

  128. V noci na moje narodeniny sa mi snívalo s mojou zosnulou prababkou. Bol to od jej smrti( 5 rokov)prvý sen s ňou. Pamätám si z neho toto: S bratom sme boli na víkend na dedine..už sme si ľahli spať, keď nás napadlo, že pôjdeme prekvapiť prababku vedľa do izby…pamätám si na to, ako ma pošteklilo pri srdci, a na ten pocit, že som ju veľmi veľmi dlho nevidela a teším sa na stretnutie. Otvorili sme dvere a babka spala, do nosa mi vrazila tá typická v podstate krásna dedinská vôňa, ktorá je v každom starom dome… keď sa prebrala a spýtala kto je, povedali sme jej, že my a aby sa nezľakla..a ona na to, že Vy ste moji zlatí, prišli ste ma pozrieť…. Sadli sme si k nej na posteľ a potom si už len pamätám, ako sa ma babka pýtala, ako sa všetci doma máme, či sme zdraví..či už mám frajera, ako v škole, či profesori nezlostia…a ja som jej rozprávala a rozprávala a ona sa pýtala ďalej..dokonca sa pamätám ako som jej povedala, že v utorok je písomka z geografie a že sa na ňu bojím(bola to pravda)…a bolo mi veľmi dobre…cítila som pokoj….
    Môcť sa porozprávať so svojou prababkou-bol to najkrajší darček na narodeniny aký som kedy dostala…
    Celý narodeninový deň bol potom tak krásne ľahký, posunutý v inej dimenzii.

    Páči sa mi

  129. Koralik,

    tento sen bol pravdepodobne vyvolaný strachom z písomky a potrebovali ste podporiť, podržať a povzbudiť na duši. A tak vaše podvedomie “vypriadlo” vašu babku, ktorá pre vás asi všetky tieto vlastnosti zosobňovala, a nechalo vás porozprávať jej všetko a ona vás potom utešila.

    Takto dostávame od podvedomia podporu vtedy, keď ju potrebujeme.

    Páči sa mi

  130. moje sny su zakaždym ine ale ten posledny mi vyrazil dych
    ešte cez den som prezival dost vela hnevu a sklamania s jedneho dievcata–vlastne ze mna ma rada a s inym robila ved viete co-podviedla–no a ked som siel spať tak sa mi snivalo že som v nejakej miestnosti s mladou dievcinou–velmi pekna ale uvedomoval som si ze je mlada na sex-bozkavali sme sa-potom tam niekto vosiel a rozlucil sa(nejaky muz-mozna otec tej mladej)-v tom sne vsak chcela sex ale pri pohlade na jej telo som ju videl od hrude až po brucho doslova otvorenu a videl som vnutornosti–no ona sa hybala -ako keby to bolo normalne—- som s toho znechuteny preco sa mi nieco take stalo v sne—prosim aspon o nejake vysvetlenie

    Páči sa mi

  131. Marcel,
    podla mna ti tvoj sen len povedal, to co sa ti stalo v skutocnosti. Robil si nieco, co by sa nemalo, mal si sex s velmi mladym cudzim dievcatom a este vas nacapal jej otec a tebe sa stalo co? Presne to iste. Dievca ti tvrdi ze ta ma rada a rozdava si to s druhym. Bola to len reakcia na silny emotivny zazitok. Tie creva znamenaju v tvojom pripade to zle, amoralne.

    Páči sa mi

  132. Marcel,

    keď som si prečítala váš sen, napadlo ma “vidím do teba” a “to, čo vidím, nie je veľmi príťažlivé”. Myslím, že ste práve zhodnotili dotyčnú dievčinu, ale súčasne to môže byť aj ľahký pokyn podvedomia, že možno nemáte o ženách najlepšiu mienku a ste na ne príliš prísny a posudzovačný. Toto druhé musíte povedať vy – ja to posúdiť neviem.

    Mimochodom, je zaujímavé, že ste jej videli do tela, ale nie do hlavy. Aj to by mohlo mať svoj význam – možno neviete, čo si vlastne myslí, alebo vás trápi, že hlava vyzerá inak ako telo (=koná inak ako hovorí).

    Páči sa mi

  133. Snival sa mi sen, v ktorom som isla s mamou popri skolskom futbalovom ihrisku v nasom meste a zda sa mi, ze sme mali bicykel. Potom ako keby niekto alebo nieco zomrelo, mam pocit, ze pes a aj ho pochovali, no ja som stale mala pocit, ze este ho mohli zachranit. Javil znamky smrti, no predsa mozno nebol mrtvy a mal som vycitky svedomia, ze som ho mohla prebrat k zivotu. No potom sme ozivovali ceruzku – skusala som, ci sa neda opravit, ostruhat a podobne. Dost cudne, nie? Chcem sa spytat, ci nie je mozne, ze nase sny pri rozpravani skreslime, lebo velakrat si na sen nespominam detailne a nie som si na sto percent ista, ci sa to stalo alebo nie, alebo ci sa to stalo tak alebo tak. Ci to bola luka alebo nieco ine a podobne. Preto casto pouzivam slova ako mozno, asi, nejaka, priblizne, pravdepodobne. Moze to mat vplyv na vyklad? Ked poviem, ze nieco napriklad horelo a ono iba tlelo alebo sa dymilo, je to velky rozdiel? Predpokladam, ze ano. Skoda, ze sen sa neda nahrat na kazetu. Iba ak by sme snivajuceho zhypnotizovali a pocas sna by rozpraval, co sa deje. No to asi nie je mozne.

    Páči sa mi

  134. dakujem vam za informacie—
    vidno ze a v snoch vyznate tak sa chcem este spytat,že ešte vela rokov dozadu som mal sen kde som cvalal na koni no zrazu bola pred nami obrovská priepast na jej dne tiekla rieka–kedže som cvalal tak sme spadli do tej rieky a kona unasalo inym smerom–ja som sa utopil a hned na to aj zobudil–preco som v sne zomrel???

    Páči sa mi

  135. Iveta,

    najprv k vašej otázke, či sny prerozprávaním neskresľujeme – áno, je to presne tak. Sny sú obrazy a emócie a náš slovník je príliš chudobný na to, aby dokázal pomenovať obrazy a emócie v plnej ich šírke. Vieme vystihnúť len časť ich aspektov – tú, ktorá sa nám zdá dôležitá. Pri tomto výbere zasa vstupuje do hry podvedomie a našepkáva nám, čo sa nám má zdať dôležité. Takže vlastne zapísanie sna a voľba slov pri jeho zápise sú pre nás akoby prvým “kľúčom” k interpretácii sna. Ja si dávam aj pozor na chyby, ktoré robím pri zápise sna – chcem napísať jedno slovo a napíšem iné, prečiarknem a potom napíšem to, čo som chcela napísať pôvodne. To pôvodné slovo je produkt môjho racionálneho mozgu. To druhé, “chybné”, je pôvodom z podvedomia. Porovnaním jedného a druhého viem zistiť, kde je napätie medzi vedomím a podvedomím, napríklad pred akými vecami zatváram oči a nechcem ich vidieť.

    A to isté sa týka zhypnotizovania človeka. Každý z nás má len obmedzenú slovnú zásobu, ktorú môže použiť na popis obrazov a emócií, takže zasa by to nebol ten “originálny” sen; ale pretože slová by išli priamo z podvedomia, nebol by možno až taký zakódovaný a dal by sa ľahšie vysvetliť.

    A teraz k vašim snom: z toho, ako to píšete, usudzujem, že ide o sny tej istej noci a preto by mali spolu súvisieť. Druhý a tretí zjavne súvisia. Takže sa na to poďme pozrieť: V prvom idete niekam s mamou a možno máte, možno nemáte bicykel, ale idete pešo. Keďže vás už z vašich snov medzičasom poznám, môže to byť výpoveď o tom, že váš vzťah s mamou sa uberá nejakým smerom – pomaly, prirodzene, nie tak rýchlo, ako by mohol (=bicykel). Vy o tej možnosti urýchliť vývoj viete, ale neviete ju využiť (=neviete, kde ten bicykel vlastne je a či ho vôbec máte). Druhý a tretí sen by mohli byť o kvalite toho vývoja: niečo (=pes) končí (=zahynul), ale nie definitívne – zmenilo sa to, ale niekde to tam ostáva (=vaša predstava, že možno ešte žije a že ste sa málo snažili prebrať ho k životu). A ten posledný sen je asi preto, aby vo vás podvedomie nevyvolalo smútok alebo pocit viny – pokračovali ste v “prebúdzaní k životu” tým, že ste “oživovali” ceruzku. Jednoducho bicykel, pes a ceruzka stoja zástupne za to isté – mama (a v tom celá rodina) vás môže brzdiť vo vývoji. Aspoň keď pozerám spätne na vaše sny, tak sú všetky o osamostatňovaní sa, ale nie celkom o zabuchnutí dvier za sebou (ten pes a ceruzka).

    Marcel,

    trochu mi chýba kontext sna. Môže to byť reakcia na niečo, čo sa s vami v tom čase dialo. Vyzerá to ako výpoveď, že ste sa pustili dosť prudko a bezhlavo (=cválanie na koni) jedným smerom a ten smer sa ukázal neschodný (=prieoasť, pád a vaša “smrť”). Jedna časť z vás v tej skúsenosti “umrela”, možno ste prišli o nejaké ilúzie, možno to bol len obraz o tom, že ste “vyskočili” z idúceho vlaku, ktorý pokračoval jedným smerom (=kôň plával inam) a vaša úloha v tej veci skončila (=”smrť”).

    Ak by ste chceli vedieť, o aký typ situácie išlo, skúste si zodpovedať, s čím sa predstava koňa u vás spája – doslova (zážitky) i prenesene )vlastnosti, symboly).

    Páči sa mi

  136. Znova sa mi snivalo o autobuse, asi som to spominala, ze autobus je uz asi najcastejsi symbol v mojich snoch, znova islo o nestihanie, meskanie, nedorozumenia a podobne. Su to neprijemne sny. Tuto noc sa mi snivalo, ze som bola so svojou profesorkou, sedela som vedla nej a ona mala otvoreny svoj zosit, v ktorom listovala. Mala tam svoje poznamky z literatury. Sem tam mi dala nejaku otazku a velmi som to nevedela. Myslim, ze sa pytala aj na nejaku pamiatku, kostol alebo nieco take. Nieco si tam zvyraznovala, kruzkovala, potom urobila machulu a utierala ju mojim rukavom ruzoveho svetra, pretoze ona mala biely sveter a nechcela si ho asi zamazat. Bolo mi to aj trapne, lebo za nami sedeli nejake dievcata a potom sa aj oni zapojili do diskusie. Povedali, ze aj im raz tiekla z vodovodu cierna voda, cize chceli nadviazat na tu vec s machulou. Potom sme isli s niekym v aute, neviem kam a zvysok si nepamatam.

    Páči sa mi

  137. Mojej mame sa snivalo, ze sa zoznamila s jednym mladym muzom, zalubili sa do seba a zacali sa bozkavat. Povedala mu, ze je vydata a ma dvadsatrocnu dceru, co je aj pravda. Bolo to take vrucne, bolo v tom citit lasku. Odmietla ho, lebo ma zavazky. Bola v tom sne stastna a zobudila sa s krasnymi pocitmi.

    Páči sa mi

  138. Mohla by som aj ja poprosit? Dost mi ten sen lezi v hlave.
    Snivalo sa mi, ze som prisla domov a moj manzel (ale vtedy sme sa rozvadzali)-teda videla som len jeho hlavu-z hlavy krvacal. Chcela som mu pomoct tak som ho dala do rury na pekac-teda stale len tu hlavu. Mala som pritom taky dobry pocit, ze mu pomaham v utrpeni.Ako som ho dala do rury, zacal rukami, teda nechtami skrabat po skle, ako by sa chcel dostat von. Ja som stale mala taky uvolneny pocit. Potom zrazu bolo okolo vela ludi-cudzich v ciernom akoby na pohrebe. Ten plech bol na takej skrinke a boli na nom zerave uhliky a na tych uhlikoch bola hlava, ale uz nejakeho ineho muza.Zobudila som sa uplne spokojna
    Ak mozete pomozte mi ho vylozit.Velmi pekne dakujem

    Páči sa mi

  139. Iveta,

    najprv mamin sen: ide o typický sen, keď človek potrebuje “vnútorné pohladkanie”, lebo vonkajšie pohladkanie nejako nefunguje. Potom mu podvedomie pošle sen, v ktorom je kladným hrdinom, má dobré pocity a tie si vezme po zobudení do celého dňa. Možno je to prejav paniky zatvárajúcich sa dverí, to ale neviem takto povedať.

    A teraz váš sen s profesorkou: zdá sa, že ste v nejakom teste neuspeli najružovejšie, ale neznamená to, že by to bola tragédia, lebo aj iné kočky povedali, že sú na tom podobne. Mohlo to mať niečo spoločné s vodou, potrubím, inštaláciou (alebo ľuďmi s nimi spojenými), alebo s menštruáciou. Možností je hodne.

    Mariana,

    toto znelo ako scenár k hororu! Ten pohreb chápem, pochovávali ste zrejme svoje city a spoločnú minulosť. Manžel si buď “narazil hlavu”, alebo sa pokúsil hlavou “preboriť múr” a nevyšlo mu to. (Moja otázka – z čieho popudu bol rozvod? Z vášho?) Vy ste ho odložili (obvykle sa odkladá “k ladu”, ale vy ste odložili “do rúry”) a mám taký pocit, že ste mu niečo zazlievali a aspoň takto v sne ste mu to dali “vyžrať” (pečenie v rúre nebýva príjemné a on na to reagoval tým, že sa z nej chcel dostať von, čo vám spôsobilo spokojnosť).

    Alebo tá manželova hlava predstavuje váš vlastný rozum, ktorý dostal pri rozvode zabrať a vy ste sa s ním takto potichúčky vysporiadali – podľa vzoru “ak prežiješ toto, prežiješ už všetko”. Viac nedokážem z toho sna vytiahnuť, lebo nepoznám podmienky rozvodu.

    Páči sa mi

  140. Ten vodovod bol pravdepodobne symbolom menstruacie, mali ste pravdu. A ked som Vam davnejsie napisala sen o tom, ako mi lekarka povedala, ze mi vytiekla krv z kosti a cudovali ste sa, ze to z toho sna nejako trci, myslim si, ze mozno to mohlo byt dolezite a treba si vsimat najma detaily a prave v snoch sa mozno stretneme s tymi najneuveritelnejsimi vecami, ake existuju a najnepochopitelnejsimi obrazmi. Nemohla ta krv znamenat znova moju krv? Teda menstruaciu? Lebo myslim, ze som ju hned na druhy den dostala. Neviem. Zeby to bolo take lahke a nie viac zakodovane? A inac aj s mojou mamou mate pravdu, ze tie krasne pocity, ktore v sne mala, mohli byt kompenzaciou toho, co jej v skutocnosti chyba. Tusila som, ze to vylozite takto.

    Páči sa mi

  141. Teraz ma este napadlo, ked ste spominali to potrubie, mohlo to znamenat aj to, ze nam treba opravit zachod. A velakrat sa mi stalo, ze to, na co som dlho myslela a mozno aj planovala cez den, pripadne pred spanim, tak sa mi o tom snivalo. Napriklad som si predstavovala, co urobim rano, kym niekam pojdem, ze sa budem sprchovat a naozaj sa mi o tom snivalo.

    Páči sa mi

  142. Hm, nasla som tuto stranku, precitala si sen tej pani Stase Michaelsovej. Nikdy som sa nepokusala interpretovat moje sny, hoci si ich pamatam velmi vela. Pokusim sa interpretovat tento, a preto som si naschval neprecitala ani jeden z komentarov, aby so nebola ovplyvnena…
    Myslim, ze interpretacii moze byt viacero, hlavne pre nas, nezainteresovanych. Jedna z moznosti je – ak budeme prikladat vahu spomenutej poznamke, ze sa snival tej zene ked sa zacala hlbsie zaoberat snami – ze autorka sa rozhodla nastupit na cestu (skumania snov), o ktorej je presvedcena, ze jej moze byt velmi prospesna, a preto nou aj ide, ale na druhej strane ma z nej aj obrovsky strach, napr. ze pri nespravnej interpretacii ju to moze riadne vyviest z reality, zo zdravej sudnosti. Tieto obavy by boli reprezentovane pomocou toho uzkeho schodiska, po ktorom sa tazko chodi a je strasidelne, a napokon tou vrazdiacou zenou… Podla mna to symbolizuje obrovsky strach z vlastneho rozhodnutia ist istou cestou, a akesi vahanie.. Ale napriek tomu odhodlanie pokracovat.
    Ten koniec so sekerou spadnutou na hlavu si moc nevysvetlujem… skor mi praveze napadlo, ze sekera v sne mozno spadla, ale neublizila dievcine. Bolo to iba vyvrcholenie strachu, ale v skutocnosti sa nic nestalo. Neviem.

    Páči sa mi

  143. Dakujem velmi pekne, mozem teda este dodat, ze sme sa rozvadzali pre inu zenu, ale o rozvod som nakoniec podala ja, lebo on sa nevedel rozhodnut. Zrejme mu to tak vyhovovalo. A v podstate stale klamal a bola som z toho prevapena, ze cloveka, s ktorym som tolke roky zila vobec nepoznam.
    Neviem ci toto nejako ovplyvni ten vyklad.Taky sen sa proste zabudnut neda, je len zvlastne, ze ked som sa zobudila tak som bola uplne spokojna, vobec som nemal pocit hrozy, ako by sa mozno po tomto ocakavalo.

    Páči sa mi

  144. Tuto noc sa mi snival sen, v ktorom som stratila kluc od svojej skrinky. Isla som to oznamit vratnicke, no ona bola neochotna a vzniklo z toho vela problemov. Dala mi nejake tlaciva na vybavovanie, poslala ma za nejakymi ludmi, ze si mam z velkeho mnozstva ludi vybrat urcity pocet, hovorila konkretne cisla a s nimi mam nieco podniknut. Vsetko to bolo kvoli najdeniu kluca respektive kvoli zabezpeceniu noveho. Vyzeralo to ako keby sa konalo nejake zhromazdenie, peticia alebo take nieco. Vsetko sa to odohravalo v skole alebo v jej blizkosti. Potom som sa poskriabala na ruke, na vnutornej strane zapastia, tam kde su zily. Isla mi aj krv, ale bola akasi hneda a vyzeralo to, ako keby som mala zamazanu ruku. Nakoniec som bola v skupinke ludi a jeden z nich kazdemu podaval ruku, ako keby sme sa lucili. Aj mne podal ruku a aj mi nieco povedal, ako sa zvykne. Potom som kracala ku svojej skrinke a uz s novym klucom v ruke. Mala som na nohach cizmy na vysokom podpatku a citila som sa sexi a fajn, lebo som vedela, ze jeden byvaly spoluziak sa na mna pozera a on sa mi paci, takze to bolo prijemne. Este sa v tom sne odohralo to, ze ked som si pripravovala veci, hlavne papiere na tu vybavovacku, tak som toho mala vela a prekladala som vec za vecou z kopy na kopu a to, co mi treba som si drzala v ruke ako uz pripravene. V celom sne vystupovali znova moji byvali spoluziaci, ako skoro vzdy, len som to nechcela stale opakovat. Vobec ma to neprekvapuje, pretoze mam s nimi vela nevybavenych uctov a sporov, vela nedopovedaneho a mozno preto sa mi o nich tak casto sniva. Ked sa s nimi nestretnem v skutocnosti, tak aspon vo sne.

    Páči sa mi

  145. Ja by som sa chcela opytat preco sa mi v sniva o mojom byvalom priatelovi… uz ho nelubim,sme len kamosi a rozisli sme sa uz davno… je to preto lebo sa mi este stale paci alebo pre nieco ine???

    Páči sa mi

  146. Ja by som sa chcela opytat, ze minulu noc sa mi snivalo o tom ako som najskor zomrela ja lenze potom sa to zmenilo ze som zila ako 5 rocne dieta a zomreli mi obaja rodicia a odteraz sa velmi bojim….
    co to znamena??…

    Páči sa mi

  147. Zdravím pani Hela.Poznáme sa z mailov.Chcem vás poprosiť o výklad snov,zatiaľ si to neviem vysvetliť.Tak najprv k manželovi,odišiel a tretí týždeň nič o ňom neviem.Pred troma dňami sa mi snívalo,že mi hovorí,že mi poslal list.Pred dvoma dňami som bola zasa v Číne,kde som sa ocitla v autobuse a ten nemohol brzdiť,vyšli sme na kopec a potom autobus z toho obrovského kopca veľkou rýchlosťou išiel dole,snažila som sa pomôcť ľuďom a podarilo sa mi ich pár povyhadzovať,ale dvere sa potom zasekli.Strach som vôbec ncítila,asi sme nehavarovali,ale zrazu tam bola čínska polícia a ja som s nimi komunikovala ich rečou,a vysvetľovala som ich,že je všetko v poriadku a ukazovala som im doklad,že som tajný agent ich prezidenta /totálna hlúposť/.Dnes sa mi snívalo,bolo pred vianocami/viete,že sa snažím maľovať na hodváb/,bola som v obchode,či sa mi šatky predávajú,ale nikto nemal záujem.Potom som sedela vonku,bola námraza,pozerala som na domy,ktoré rekonštruovali,robili akúsi posuvnú strechu/ale tie domy boli na hlavnej ul.,čiže historické/,pozerala som na tie ozubené kolesá,po ktorých sa tá strecha pohybovala,keď zrazu celá strecha spadla,ale nikomu sa nič nestalo,dokonca aj robotník zostal sedieť namieste a iba pozeral,čo sa to stalo.Strecha bola vlastne spojítkom medzi dvoma budovami,opäť som nemala strach.Suma sumárum:List,a dva pády,strach som nemala a snažila som sa pomáhať.Prosím o vysvetlenie.Ďakujem

    Páči sa mi

  148. Iveta,

    sny nemusia byť nutne hlboko zakódované. Práve pred pár dňami som sa u ktoréhosi autora dočítala, že prorocké sny obvykle nebývajú vôbec zakódované – treba ich brať ako to, čo hovoria. (Ja som sa až doteraz pokúšala nájsť v nich ešte aj vedľajšie významy popri tom zjavnom hlavnom význame.)

    Ten váš vybavovačkový sen ukazuje, že ste pravdepodobne úzkostlivá a bojíte sa trapasov: v mnohých vašich snoch sa opakuje motív trapasu, ktorý nakoniec nie je až taký trápny. Spolužiaci sa vám snívajú často aj preto, že to bolo po dlhý čas vaše prirodzené prostredie a väčšina symbolov bude momentálne pochádzať z neho. To s tou zakrvavenou rukou môže byť zasa súvis s menštruáciou, alebo ste niekde videli v ten deň niekoho so zamazanými rukami (najskôr od hliny, keďže bola krv hnedá). A tá pozornosť kamaráta je samovysvetľujúca 🙂 …

    Sona,

    máte so svojou interpretáciou absolútne pravdu, aj s tou sekerou na konci. Kdečo, čo nás v sne “zabije”, zabíja len istú časť našej osobnosti, nie nás samotných. Aj tá sekera “zabila” tú ustráchanú časť, urobila koniec za obdobím nerozhodnosti a posunula Stase M. ďalej na ceste k analyzovaniu snov. (Kiež by som to niekedy vedela tak ako ona!)

    Mariana,

    po tom, čo ste upresnili, to vyzerá skôr na prvú variantu výkladu – teda že ste si na ňom “zgustli” a tak ste vlastne cez sen odventilovali nahromadené negatívne pocity. Je priam zázrak, ako sa naše podvedomie vie aj v ťažkých situáciách postarať, aby sme urobili priadnu duševnú hygienu!

    Miška,

    snívať sa vám o priateľovi môže z viacerých dôvodov. Tak najprv s ním máte ešte nevybavené účty a podvedomie chce, aby ste konečne urobili čiaru a začali znova. Alebo pre vás predstavuje niečo (vlastnosť, správanie), čo v súčasnosti buď potrebujete, alebo sa s tým často stretávate.

    Linda,

    hlavne žiadne strachy… Sny si vyberajú drastické obrazy (napríklad smrť blízkych), ak nám už chvíľu posielali signály a my sme sa na ne vykašľali… Váš sen akoby hovoril, že pred vami je nová etapa života, na ktorú nie ste pripravená, nebudete sa v nej môcť spoľahnúť na pomoc rodičov a budete sa cítiť dosť bezbranne (ako to malé dieťa). Ale ak si spomeniete na vlastnosti malých detí (otvorenosť, ochotu všetko skúsiť, prístupnosť novým veciam a predsavzatie, že zo všetkého budete mať špás), tak práve dostávate návod, ktoré vlastnosti v sebe máte pestovať, aby ste sa s novou situáciou vysporiadali v svoj prospech.

    Táňa,

    to s manželom ma mrzí, ale asi je to lepšie tak… No, tak k tým snom. Manžel vám poslal list. List je správa, možno pokus o vysvetlenie. Možno na vás myslí, ale nevie, ako sa vrátiť späť bez straty tváre. To by bola presne tá informácia, ktorú je podvedomie schopné vysondovať a posunúť vám ju cez sny. Alebo to značí jedno – že sa o ňom čoskoro nejako dopočujete.

    Čínska havária hovorí niečo o vašich hodnotách – v ohrození sa snažíte urobiť niečo pre iných ľudí. Myslíte na iných, nie na seba. A konáte v záujme “vyššej moci” (to by bol ten tajný agent prezidenta). Je možné, že je to naznačenie vášho poslania na tejto Zemi – pomáhať iným zachovaním chladnej hlavy.

    A teraz k tým šatkám. Čo ma napadlo prvé – či to nie je rada, ako vyriešiť to, že sa nepredávajú. Tá strecha a tie kolieska môžu znamenať nejaký motív, ktorý by ste možno mali pri svojej maľbe sledovať. Alebo, ak to bola historická budova, možno by ste sa mali spojiť s lokálnou turistickou agentúrou a robiť turistické a historické motívy… Všimnite si: myšlienka celého sna bola náhla katastrofa, ktorá vlastne nič nepokazila. A teraz ma napadá zas niečo iné – strecha bola spojítkom medzi dvoma budovami a spadla. Dve budovy už nič nespája. A ani robotníkovi sa pritom nič nestalo. Čo vám to pripomína? Nie je to spojenie s manželstvom a situáciou, v ktorej ste?

    Páči sa mi

  149. Snival sa mi sen, v ktorom som bola znova so svojimi spoluziakmi a najviac ma na tom sne zarazilo to, co som povedala jednemu spoluziakovi, s ktorym som mala blizky vztah. Povedala som mu, ze vzdy ma hladat chybu v sebe a nie v druhych ludoch a nema menit ludi, ale svoj pohlad na nich a na skutocnost. Bola som nahnevana a nehovorilo sa mi to lahko. On na mna prekvapene pozeral a potom mi prejavil take nezne gesto. Bolo to velmi prijemne. V tom sne sme este boli na nejakej izbe s nejakymi dievcatami a bolo tam vela veci, pamatam si len to, ze to boli asi nase osobne veci, oblecenie a podobne a potom sme odtial odchadzali a vsetko sme balili. Vtom prisla jedna spoluziacka a pytala sa, ci tam nie je nejaka kupacia suprava, lebo ju nevie najst. Ja som ju mala u seba, ale pravdepodobne som vedela, ze je jej a aj tak som ju pre istotu vzala so sebou, ze jej ju mozno potom dam. Potom sme boli v nejakej triede s mojou terajsou profesorkou. Este som bola aj v nejakej restauracii so spoluziackou, ktoru som mala celkom rada a rozpravali sme sa. Nespominam si na detaily dost jasne, co ma trochu hneva. Ale dufam, ze to bude stacit na vyklad.

    Páči sa mi

  150. Mila Helar, zaujimala by ma jedna vec. Ako postupujete pri vyklade snov? Je to tazke alebo lahke? Ja si to predstavujem asi tak, ze si vsimate symboly, ktore si vylozite a potom ste este spominali temu. Je tazke pochopit ten spravny respektive mozny spravny vyklad sna? Viete to hned, alebo mate hned niekolko variant, ktore zvazujete, ked si precitate sen, tak si poviete, aha, tak tento sen bude mat nieco do cinenia s tym a s tym, je to taka a taka osoba, alebo musite ist kusok po kusku a odhalovat vsetky skutocnosti? Existuje len jeden spravny vyklad? (a existuje len jeden spravny preklad – ako sa hovori pri prekladani z cudzieho jazyka?…) Alebo je mozne, ze dve rozne osoby vylozia sen inak? No aj tak si myslim, ze najlepsi vykladac je sam snivajuci, ak sa dostatocne pozna a rozumie snom, co ste tvrdili aj Vy.

    Páči sa mi

  151. V dalsom sne sa mi snivalo znova o byvalych spoluziakoch, ze som s nimi bola na nejakom vylete alebo niecom podobnom a doslo tam asi k nejakym sporom, lebo mam pocit, ze som sa tam necitila dobre. Bolo tam urcite nieco zle. Nakoniec sme odchadzali prec autobusom a uz v nom nebolo vela volnych miest, vchadzala som dnu asi s jednou spoluziackou a ona si sadla vzadu na volne sedadlo, ja som videla asi dve volne sedadla, no ked som sa spytala ludi, co sedia vedla, ci je tam volne, povedali ze nie, ze tam niekto sedi. Tie sedadla boli usporiadane zvlastne, ako keby nahodou. Neviem, ci som musela stat. Na viac si nespominam.

    Páči sa mi

  152. Ďakujem za vysvetlenie.Ale chcela by som ešte niečo vedieť.Viem,alebo tuším,že nejaká osoba/y/,nám nežičili.Netuším okoho sa jedna,ale istá liečiteľka z KE mi povedala pred 4-ma rokami,že ma alebo nás niekto uriekol,že sa jedná o ženu,ale nechcela mi povedať kto to je,vraj sa jedná o vzťah,financie a zdravie.Ako som už spomínala,tak to mám všetko.Ako to napraviť?A najmä ak neviem o koho ide.Kúzla mi nejdú,asi robím niečo zle.A snažím sa meditovať,ale neviem sa odosobniť,teda dostať sa do hladiny alfa,thetu už radšej ani nespomínam.Nevychádza mi z toho nič,čo skúšam.Ako mám ísť na vec,poraďte mi prosím.A ako si mám nabíjať energiu a zbaviť sa depresií.Ďakujem.

    Páči sa mi

  153. Táňa,

    najjednoduchšie sú pozitívne afirmácie, lebo tým dokonca ani nemusíte veriť, len si ich musíte pravidelne a nahlas hovoriť. Napíšte si afirmáciu, ako má váš život vyzerať, bez použitia negatívnych významov – napríklad nie “nebudem chorá”, ale “som zdravšia a zdravšia”. Môže to byť niečo v zmysle: “môj svet je v rovnováhe, mám rada sama seba a pretože mám rada sama seba, láska sa mi vracia zo všetkých strán, darí sa mi všetko, čo vezmem do ruky, napĺňa ma pocit spokojnosti a optimizmu, čakajú ma dobré veci, som zdravá a finančne zabezpečená, môj svet je v rovnováhe.”

    To by bola tá dobrá správa. 😛 Tá zlá: je to pomalá cesta. Pripravte sa, že afirmácie budete opakovať denne, nahlas, možno aj niekoľko rokov, ale váš život by sa mal dostávať postupne do tých správnych koľají.

    Páči sa mi

  154. Iveta,

    prvý sen: viete, že ste hovorili sama sebe? A to nežné gesto bola odmena za to, keď sa toho budete držať. To s tou kúpacou súpravou ukazuje, že ste chceli mať niečo, čo patrí inému človeku – a to vedome. Možno to je tá vec, pred ktorou ste sama seba v sne varovali?

    Ten druhý sen akoby zosobňoval pocit neakceptovania – necítili ste sa dobre s kamarátmi, ľudia v autobuse vás nechceli mať pri sebe. Je to niečo o opustenosti.

    Pri interpretácii snov postupujem presne tak, ako som to popisovala (tiež som sa učila od Stase Michaelsovej, ako aj vy všetci). Práveže treba odolať a neskočiť hneď na symboly, ale si pozrieť tú tému a jej súvis so životom. Tie symboly bývajú väčšinou druhoradé a príde na ne až vtedy, keď vám téma nehovorí nič alebo potrebujete ísť viac do hĺbky. Hľadajte očividné, nie skryté – potom to pôjde oveľa ľahšie. Napríklad ak v sne tečie krv, rozmýšľajte najprv o krvi a nie o tom, čo krv môže znamenať. Mne sa často sníva, že idem v sne na záchod. Najprv som strašne špekulovala, čo také záchody môžu znamenať a prečo sú vždy v inom poschodí, obsadené alebo zamknuté, ale potom som si všimla, že keď sa mi sníva o záchode a zobudím sa, tak mi jednoducho treba ísť na záchod… 😛 Také jednoduché to je!

    Páči sa mi

  155. Teraz ma napadla jedna vec, ze ked som spominala, ze sny skreslujeme a sem tam povieme nieco, o com nie sme stopercentne presvedceni, hlavne ked mame bujnu fantaziu a mozme sa trochu kopnut, tak po vylozeni sna sa nielen dozvieme, co to znamenalo, ale v pripade nepravdivych informacii sa aspon ucime, co by to znamenalo, ak by to naozaj tak bolo. Mozeme si sen aj vymysliet a analyzovat ho. Je to zabava a cvicime sa v tom. Inac citali ste knihu od Petera Waldena Vysoka skola vykladu snov? Ja som ju citala a pacila sa mi.

    Páči sa mi

  156. Iveta,

    nie, knihu nepoznám. Možno by pomohlo, keby ste vedeli napísať aj pre ostatných nejaké hlavné myšlienky/body, ktoré ste z nej vyčítali.

    Páči sa mi

  157. Mozem spomenut zopar veci, ale len velmi vseobecne, lebo uz som aj vela zabudla a nechce sa mi znova v nej listovat, mozno niekedy napisem viac. Tak napriklad som sa docitala o archetypoch, ze muzom sa sniva o matke a zene zas o otcovi, lebo zeny a muzi maju svoje vlastne snove symboly, napriklad zenam sa sniva o vode, lebo to predstavuje plodovu vodu a pocit bezpecia v matkinom tele pocas tehotenstva. Dolezite su aj farby, cisla, zvierata, detaily. Dalej som sa docitala, ze mnoho tvorivych ludi vytvorilo svoje diela pomocou svojho sna, prisnila sa im napriklad skladba. Jeden skladatel skomponoval svoje dielo, potom co mu diabol v sne zahral na husliach a nazval to dielo Sonata diabolskeho trilku. Mnoho ludi ma prorocke sny, aj znami ludia, ktorym sa v sne prisnilo nejake nestastie a potom sa to naplnilo. Vacsinou islo o vlastnu smrt. Napriklad nejaky prezident sa prechadzal v Bielom dome aked sa spytal, kto zomrel, dostal odpoved, ze prezident, cize on. Sny si mozno vynutit a naucit sa snivat o tom, co si prajeme. A ak sa v snoch stretneme s nepriatelom, mali by sme sa ho v sne spytat, co od nas chce. Ak sa nam sniva o zosnulom, uz sme sa vyrovnali s jeho smrtou, ak sa nam o nom nesniva, este sme sa s jeho smrtou nevyrovnali. Zeny a muzi snivaju uplne inac pretoze su plne ini a svoj zivot prezivaju uplne inac. Bez snov by sme nemohli existovat. Je vedecky dokazane, ze ludia, ktorym sa odopieralo snivat, ochoreli fyzicky aj psychicky. Na tolko som si spomenula, ale mozem naozaj napisat taku strucnu osnovu, na zaklade ktorej mozno knihu zhrnut. Az si najdem trochu casu, polistujem v nej. Napisal ju nemecky autor a zaklada sa na vedeckych poznatkoch a experimentoch. Na zaciatku je opisany spanok a vsetko, co snim suvisi, napriklad namesacnictvo. Mozno nebudete suhlasit so vsetkym, co som spomenula, ale vsetko som sa docitala v knihe.

    Páči sa mi

  158. tuto noc sa mi snivalo s dievcatom s ktorým je už koniec vsetkeho pekneho.Vola sa zuza a ma meniny v sobotu o tyžden.V tom sne som šiel na oslavu–preto si mylsim že to bola asi jej oslava menin–šliapal som veeelmi dlho po schodoch takmer už som bol tam a potom som zbadal asi okolo 10r. chlapca s poharom vody ako ide dole ale pytal sa ma dva krat ze kam idem–a ja že za zuzou—ked som prisiel konečne k tomu bytu tak som videl otvorené dvere ale nikto ma nevital—až som zbadal zuzu ako sa rozprava s nejakym chlapcom a na nieco sa pozerali ,na mna sa ani nemrkla
    a bola ku mne chrbtom–pozdravil som ju a ona mi tiež odzdravila—-isiel som dalej a boli tam aj nejaky hostia-známi aj neznami—dalej uz neviem co bolo –myslim že už prebudenie

    Páči sa mi

  159. Snival sa mi celkom prijemny sen, znova o spoluziakoch, ale bol pekny. Jeden spoluziak ma v nom licil a aj farbil vlasy, proste sa o mna staral a bolo to velmi prijemne. K spoluziakovi mam pozitivny vztah, mozno az prilis, pretoze k nemu citim nejake sympatie, alebo naklonnost, mozno aj viac, mozno bol sen odrazom mojich citov. Potom ma nejake dievca asi trochu odlicilo, alebo len trochu stlmilo vizaz, ale nie som si tym ista. Viem, ze som potom proste mala dost z toho make-upu zotretu. Neviem, co by to mohlo znamenat. Nie su nahodou vlasy symbolom slobody? To som sa myslim docitala v spominanej knihe. Vraj aj muzikal Hair, cize vlasy bol o slobode a rebelii, preto mal taky nazov. A ten make-up nemohol byt moja pretvarka, alebo to, ako posobim navonok? Mozno sa chcem pred niecim skryt, mozno chcem po make-up zakryt nieco zle a klamem sama seba. A mohlo to byt aj to, ze aj v skutocnosti som uvazovala o zmene licenia a dnes som urobila jednu malu zmenu. Ako ste vraveli, niekedy nemusime v symboloch hladat skryty zmysel.

    Páči sa mi

  160. Tuto noc sa mi snivali dva velmi dlhe sny, velmi pestre. V prvom sne som bola na plavarni a ked som sa isla osprchovat, tak som akosi nestihala, vsetko bolo zdlhave, nikto tam uz nebol, vsetci boli uz asi v satni, bol to trosku stres. Isla som aj na zachod. Medzitym som sa este asi aj s niekym rozpravala, myslim, ze s nejakym muzom, alebo s viacerymi, akoby som hladala cestu, alebo som sa tam stratila, nieco som proste riesila. Nepamatam si na viac, len viem, ze to bolo velmi komplikovane a zvlastne. V druhom sne som cakala na vytah a cakala tam aj jedna zena. Potom som sa ocitla na nejakom mieste s nejakymi malymi dievcatami a isla som po schodoch smerom dolu. Vtom sa mi odtrhla cast podosvy z topanky. Toto sa mi v skutocnosti stalo a nie tak davno. Potom som isla domov, ale ako keby som nevedela najst cestu, bludila som a vyzeralo to, ako keby som bola na nejakom cudzom mieste. Jeden chlapec isiel na bicykli a spadol smerom na bok, ale len si trochu udrel ruku. Potom som sa uz konecne dostala domov. Tie sny su take rozkuskovane, chybaju detaily, lebo si na vela veci nespominam, ale dufam, ze sa Vam podari ich vylozit.

    Páči sa mi

  161. Iveta,

    ďakujem za myšlienky z tej knihy. Páčia sa mi. Kryjú sa s tým, čo viem o snívaní ja (hlavne od iných autorov 😛 ). Jedine neviem, ako je to s tými zosnulými, tam mám asi trochu zložitejší obraz sveta, ale podľa mňa sa o zosnulých môže snívať aj po tom, ako sme sa s ich smrťou vysporiadali: jednak pre nás predstavovali niečo (nejakú vlastnosť) a podvedomie ich môže vytiahnuť ako symbol, jednak pri prorockých snoch nás často chodia varovať (zasa: podvedomie ich vyberie preto, lebo ich slovám uveríme).

    Tomu vášmu novému snu sa venovať tentokrát nebudem, až do konca augusta si robím “pohov”, ale možno vám odpovie iný z čitateľov.

    Marcel,

    ten sen vyzerá, akoby vám pomáhal spracovať tú situáciu s rozchodom.

    Páči sa mi

  162. Zdravím pani Helar,opäť sa mi snívali sny,ktoré sa pokúšam si vysvetliť,ale rada by som počula váš výklad.Tak prvú noc sa mi snívalo,že som bola na stretnutí so spolužiakmi,keď sme z neho odchádzali,tak sme prechádzali nejakou uličkou,bolo tam množstvo žiab,ale nie hociakých,vyzerali všelijako,ale vedela som,že sú to žaby,mali korunky na hlave ako kráľové,a pľuli,jednej sa podarilo na mňa napľuť a to rovno na hlavu,nebolo mi to veľmi príjemné,ako sa to skončilo neviem.Ďalší sen bol o kocúrovi,ktorý sa nám strtil/skutočnosť/,v sne sa vrátil domov celý dokusaný a mal v koži zbytky pazúrov od iných mačiek,tie som sa pokúšala vybrať,ale to už nebol kocúr,ale akési chlapča,s ktorým som sa rozprávala.Ďalší sen.Opäť som zamierila na východ,teraz som bola v Japonsku u nejakej rodinky,opäť som ovládala ich reč/teda rozumela som im/.Všetko bolo v poriadku,keď zrazu na nejakej ulici začalo horieť,ľudia boli zmätení a ja som sa opäť pokúšala pomáhať.Ďalšie sny si veľmi nepamätám,pretože maľujem byt a asi z vyčerpania si neviem spomenúť,ale tieto tri sny mi utkveli v mysli.Dočítala som sa,že žaby sú šťastie,ale nikde sa nepíše čo znamená keď vás žaba opľuje.Žeby sa na mňa konečne začalo usmievať šťastie?Bolo by to potroch rokoch prvýkrát,ako viete,čo som vám písala.Prajem pekný deň.A ešte,pýtala som sa vás ako sa dosať do hladiny alfa,pretože to skúšam a nedarí sa mi.Ďakuje za odpoveď.

    Páči sa mi

  163. Mila Hellar,

    Dnes som prvykrat na tejto stranke a velmi ma zaujala. Tiez by som rada vedela nieco o mojich snoch. Najskor tak v skratke o mojej situacii.
    Som v zahranici uz dobrych 8 rokov, bola som 2 krat velmi zalubena, ale ani jeden vztah nevysiel. Prvy kvoli vizovym problemom a druhy 3 rocny lebo som po case zitila, ze dotycny sa medzitym doma ozenil a nebol schopny mi to asi rok povedat. Ked som to zistila bola som z toho velmi znicena a trvalo mi asi 2 roky kym som sa spamatala. Teraz som konecne s tym vyrovnana a sme s dotycnym uz len kamarati pretoze sa aj po tom vsetkom nedokazem na neho hnevat.
    Kedze uz mam vek na to aby som zacala mysliet aj na svoju buducnost zacinam klast na prve miesto moje pocity, tuzby a sukromny zivot.Zacinam menit zamestannia lebo nemozem vystat to , ze sa kazdy snazi manipulovat moje sukromie a neznasam pretvarku.
    Tuzim konecne po normalnom vztahu kde bude vzajomna dovera. Rozhodujem sa ci este ostat alebo sa vratit domov.
    Som rozhodnuta zacat novy zivot, ktory bude mat pre mna vacsi zmysel ako doteraz.
    Teraz konecne k mojim snom. Viem, ze moje sny vela znamenaju lebo sa uz v minulosti stalo vela veci podla, ktorych som vlastne zistila ich vyznam.
    Ale tieto mi nejdu vylustit..:-)
    1. Sniva sa mi uz dobreho pol roka skoro kazdy tyzden o tom ze ma nahana medved. Viem, ze to tu uz niekto pisal.Ale tentoraz sa mi snivalo v jednu noc 2-krat. V prvom ma nahanal medved v horach ale bola zima a sneh. V druhom bolo uz leto a nahanal mna aj s bratom, v tom tam bol nas otec kazal nam zoskocit z vysky na seno alebo nieco take a isiel nas branit. Ked som sa otocila tak otec bol s nim uz oblapeny za plecia a boli najlepsi kamarati.
    2.Bola som na posteli akoby som bola chora a prisiel ma navstivit jeden chalan,( ktory je uz ”chvalabohu v skutocnosti zenaty) a doniesol mi kvety a snubny prsten aby som si ho vyskusala aby mi bol dobry ked ma poziada o ruku.Skusala som ho ale Stvalo to,ze ma bral ako samozrejmost ani sa nepytal, ci mam vobec zaujem o vztah s nim.
    3.Sniva sa mi o vsetkych byvalych laskach a priateloch do ktorych som bola kedysi zalubena. Kazdy raz sa mi sniva o inom. Ale najviac sa mi sniva o jednom z nich. V jednom sne je zlaty a venuje mi pozornost a vdruhom ma ignoruje..V skutocnosti sme boli kedysi do seba zalubeni ale nikdy sme spolu nechodili lebo sa mal malo k cinu a ja niesom typ co by nahal muzov.

    Mam v tom riadny mix ze? Myslim, ze to vsetko vyplyva z toho po com tuzim a vracaju sa mi spomienky, a hlavne , ze chcem zmenu v zivote.

    Vopred dakujem za odpoved.

    S

    Páči sa mi

  164. Sisi,
    Hela do konca augusta si dava pauzu, pisala to – Vyznanie bosorky. Tak sa musime pokusit my analyzovat tvoje sny.
    1. medved v tvojom pripade je nieco co sa spaja s domovom. Nahana ta medved v lese a je zima – mas dilemu ci ostat kde si, alebo sa vratit a v druhom sne, kde je aj brat a otec, je to tak, ze aj tvoja rodina chce aby si sa vratila a zvlast otcovi chybas. Vystrasi vas medved, otec vas brani a nakoniec sa s nim objima – aj za cenu ze ta niecim vystrasi, by chcel aby si bola doma. Si mimo domova uz dlho, preto sa ti v snoch objavuju tvoji blizky aj priatelia.
    2. Druhy sen sa mi zda jasny, ale mozem sa mylit. Tuzis po vztahu, ale po takom kde by si bola respektovana a milovana
    3. to je ako v prvom pripade. Na vyse analyzujes v snoch vztahy a vytvaras si rozne situacie. ale nenapisala si, ako sa spravas ty, ked je zlaty, alebo ked ta ignoruje. Vravis ze nie si typ co nahana muzov, tak mozno v sne by si chcela prave tohto uhnat. (nemyslim to v zlom), alebo lutujes, ze si nebola viac iniciativna.
    pekny den
    Eva

    Páči sa mi

  165. Evi,

    dakujem ti za odpoved.
    Skoro vo vsetkom mas asi pravdu.

    Este ma zaujima ci to, ze ma nahana medved v snoch uz asi pol roka a vzdy pred nim utekam a zobudim sa niekedy na to, ze sa nalkam lebo sa s nim vacsinou bijem o dvere a pod.

    V tom poslednom sne ma vzdy hneva ked ma ignoruje a ked je mily tak mam z toho dobry pocit aj ked sa zobudim.
    Ibaze v skutocnosti mam obavy z toho ci by ten vztah mal buducnost, lebo pre mna je dost dolezite aby som sa s partnerom dokazala porozpravat a s nim sa dalo vzdy rozpravat len ked mal vypite a to ma vzdy odradzalo aj ked ma ako muz pritahoval.

    S

    Páči sa mi

  166. Sisi,
    ten medved to su tvoje starosti. ked v sne s nim zapasis, tak v reale zvazujes, ci ist, alebo neist domov. je ten sen neprijemny? mozes mat aj problemy v praci a potom by to nabralo iny smer. Ale v kazdom pripade ten medved predstavuje starosti, s ktorymi by si chcela mat uz pokoj. Preto ten boj.
    Ak sa nemas s partnerom o com rozpravat, kasli na taky vztah. Lebo laska nie je vecna, zamilovanost trosku pominie a ostava krasny vztah, ktory je v prvom rade priatelsky (to znamena rozpravat sa ako s priatelom, najlepsim priatelom) a potom vsetko ostatne. Ak sa s nim nemas o com rozpravat, tak co budete svorne mlcat? Alebo mu budes ulievat, nech sa chalanisko vyrozprava? No , je to na tebe. A ze sa ti s nim sniva? Je asi pritazlivy ako muz a v snoch si mozes predstavovat ze chodis aj s Bradom Pitom.
    Hlavu hore, ten pravy este len pride. A nechces ist uz domov?

    Páči sa mi

  167. ked som zacala chodit so svojim priatelom mala som tri sny a v kazdom bol s inou a nie so mnou…pred mesiacom sme sa rozisli strasne mi chyba a velmi ho lubim a dnes sa mi zasa snivalo ze sa bozkavall s inou pred mojim domom znamena to ze ja pre nho nic neznamenam a ani som neznamenala?

    Páči sa mi

  168. Tina,
    nemyslim, ze by to znamenalo, ze si nic pre neho neznamenala, skor ti to dava v sne sancu ako sa spravne s tym vysporiadat. ze je tu ta moznost, ze uz niekoho ma a ty sa stym musis vysporiadat.

    Páči sa mi

  169. Snivalo sa mi, ze pred jednym cinzakom blizko nasho bolo naukladanych na kope vela veci, ta kopa bola vysoka a boli v nej aj kazety. Kedze v skutocnosti zhanam iste kazety, tak som si v tom sne naozaj nasla tie, ktore by som chcela a chcela som si ich od majitela kupit, lenze sa mi nejako nepozdavali, lebo obal na nich nezodpovedal skutocnemu obalu, teda originalu a vyzeral uplne inak, boli na nom ine fotky. Potom sa mi snivalo, ze som isla na autobusovu zastavku s cestovnou taskou s byvalym spoluziakom a aj on mal v ruke cestovnu tasku. Bolo trochu nasnezene, taky poprasok a ja som sa baly, aby som nespadla, lebo som mala na nohach jesenne topanky, tak som kracala opatrne. Neskor som si uvedomila, ze som si so sebou nevzala skolske a hygienicke potreby, to jedine som zabudla, aj ked taska bola uz uplne plna. Potom som nastupila do autobusu, lenze som zistila, ze som batozinu stratila. Vsade som ju hladala, medzi sedadlami, vystupila som von este pred cestou, no nikde som ju nenasla. To bol koniec, alebo aspon to, co si pamatam.

    Páči sa mi

  170. Evi,

    dakujem ti za to vsetko. Viem, ze mas pravdu.
    Ano chcem uz ist domov hlavne posledny mesiac mam hrozne silne nutkanie ist domov, ani mi uz nezalezi ze tu mam lepsie platenu pracu. Akurat sa obavam, ze doma bude problem s pracou lebo zeny po 30tke su uz na slovensku stare a zamestnavatelia sa boja, ze coskoro pojdu na matersku co tu vonku vobec nikomu neprekaza. A vraj sa snazime rovnat zapadu:-(( iba v tom zlom mozno….
    Je to s tymi snami zaujimave. Z vlastnej skusenosti som sa presvedcila, ze moje sny su velavravne len im vzdy nerozumiem. Musim castejsie navstevovet tuto stranku.
    Pekny den prajem.

    S

    Páči sa mi

  171. Zabudla som dopisat to o tom medvedovi.

    Ano vacsinou su tie sny neprijemne a zobudim sa lebo sa nalakam. Ale raz to boli dva medvede jeden hnedy a druhy cierny a jedn z nich bol zraneny a viem ze potom som ho hladkala lebo bol v bolestiach ale nakoniec sa zacal menit na ine zvierata tusim to bol kon a neskor aj tiger. No proste hrozny mix.

    Páči sa mi

  172. Evi mozno mas pravdu no on praveze nikoho nema takze neviem,no tie prve tri sny sa mi snivali hned ako som s nim zacala chodit akoby mi chceli nazancit ze nieje pre mna ten pravy alebo take nieco.

    Páči sa mi

  173. Tina,
    nie vzdy musi sen nieco predpovedat, len si si jednoducho nim nebola ista, tak si ti snivalo, ze je s inymi. Ale ked ste sa rozisli a ty ho stale lubis, tak by sa ti malo snivat, ze sa s nim bozkavas ty. Ale kedze sa bozkava s inymi, tvoje podvedomie ti vravi, ze je slobodny a robi si co chce. Kazdy rozchod boli, hlavne ak stale k tomu druhemu nieco citis. Skus na neho prestat mysliet, zacni chodit viac do spolocnosti, stretavaj sa viac s priatelmi a kazdy novy zazitok sa zacne ozrkadlovat aj v tvojich snoch.

    Páči sa mi

  174. Sisi,
    mas pravdu ze s pracou je to tu tazsie, ale praveze si po 30, urcite vies super cudzi jazyk, robila si vonku, to je dobra deviza. Ponuk prace je dost. Ja sama som po 40 a nemala som az take problemy. Je to vec tvojej sikovnosti a trochu aj stastia. A jasne ze pojdes s platom dole, na to sa priprav. A ako som citala tvoj prispevok, vidim, ze si sa uz rozhodla. Spravne. Nie vsetko su peniaze. A aj medvede ta prestanu nahanat. A ked sa zviera meni v tvojich snoch na stale ine zviera, treba v tom hladat skor ludske vlastnosti. Zraneny medved- pud sebazachovy, kon – utahany, alebo rychly, alebo krasny a tiger – zurivy, chraniaci si mladata. Moze to byt cokolvek. Teraz ma napadlo, ze ak bol ten kon biely, necakas princa? :-)))

    Páči sa mi

  175. Evi,

    Bohuzial ten kon nebol biely :-)))

    To iste o praci mi hovori aj kamaratka, tak budem dufam, ze cosi najdem-musim.

    Este by som sa chcela spytat na jeden sen.

    Moj brat je o par rokov mladsi odo mna a je tiez tu so mnou v zahranici.

    Mame doma kazdy svoje auto. Snivalo sa mu ,ze ja som mala to svoje obycajne a tiez Cadilac-cierny a nemohol mu odolat tak si ho pozical bez mojho vedomia lebo sa hrozne chcel na nom previest.Povedal, ze sa citil zle , ze mi ho len tak berie ale aj tak si ho zobral. Vraj to bola to super jazda a je rad ze aspon vo sne sa moze na niecom takom povozit. Potom ho zaparkoval a nestihol sa ani otocit a uz nam ukradli Cadillac a tiez jeho auto. Ostalo iba to moje starsie.

    Sisi

    Páči sa mi

  176. ahoj Sisi,
    ten sen by mohol znamenat viac veci – ze brat nieco urobil a mal ti to povedat, ale neurobil tak. Alebo ti trosku zavidi, ze mas nieco lepsie, ale nie v zlom, len ze aspon na chvilu by to chcel vlastnit aj on. Alebo jednoducho mu ten sen naznacil, ze vsetko zle sa mu vrati (ukradnute auto). Alebo uplne jednoducho – tuzi po Cadillacu, az tak ze ho za chrbtom vezme aby sa na nom previezol a veci neostavaju bez nasledkov.

    Páči sa mi

  177. Dakujem ti za odpovede Evi.

    Myslim, ze moj brat je v pohode, chvalabohu mame celkom dobry vztah a dufam, ze nam to vydrzi.

    Prajem pekny vecer

    S

    Páči sa mi

  178. ahoj evi no zasa ta otravujem :P,zas sa mi s nim snivalo … bolo to tak ze som sa rozpravala s mamou vonku a prisiel k nam moj byvaly ja som mame povedala ze idem za blaznom (to niekdey sme ho tak volaly lebo s nim bola velka sranda/ atak som sla do kuchyne…potom sme stali asi tak 5 min oproti sebe a divali sme sa na seba potom sme naraz vykrocili ksebe a objali sme sa dal mi iba pusy na lico lebo prisla mama a pozerala s na nas a povedala ze on ta velmi lubi ja som sa rozplakala a povedala som ze ja viem…potom si pametam iba utrzky sna ze sme sedeli na gauci a pozerali telku a potom som sa zobudila teda prisla ma zobudit neter :D…dufam a vopred dakujem za pomoc s vykladom sna aspon troska ked sa ti chce.Pekny dnik

    Páči sa mi

  179. Ahoj Tina,
    prepac ze sa ti ozyvam az teraz, ale na mail idem az ked som v praci. Tinka a preco ste sa rozisli? Lebo vidim, ze ty si z neho uplne vedla. A v tvojich snoch sa to jasne odzrkadluje. Aj tym, ze sa ti s nim sniva doma a je pri tom niekto z rodiny, ako keby si si chcela utvrdit, ze je to tak. Do svojich snov vkladas svoje tuzby a tak ako sa ti o nom sniva, tak urcite na neho myslis, aj ked nesnivas. Ak sa uz nemozete dat dokopy, tak by si mala na neho prestat mysliet, lebo sa postupne cez sny do neho zamilovavas a ak je to v skutocnosti nerealne, tak si len ublizujes. Ale asi chces o nom snivat, ze?

    Páči sa mi

  180. ahoj evi no praveze som uplne v pohode chodim do spolocnosti, smejem sa,zabavam sa,jasne chyba mi ale neviem zeby som nejako hrozne trpela ani nie a vobec nechapem preco sa mi o nom sniva, nechala som ho pretoze mi klamal a obcas bral drogy:(,nebol zavislak ale aspon keby sa priznal ked som sa ho pytala… ked ho vidim nieje mi do placu ani nic podobne,ale myslim si,teda aj vidno na nom ze je na mna nazlosteny za to.Dakujem ti papa pekny den prajem

    Páči sa mi

  181. Tinus,
    tak potom su to jednoducho spomienkove sny. Ked si napisala ze klamal a bral drogy – je jedno ci malo, alebo vela, az ma striaslo. Nie je nic horsie ako narkos na krku. Ruky a sny prec od neho. A teraz chapem aj ze klamal. Fetaci su majstri lzi. Tak sa drz a prajem ti aby si si niekoho nasla, kto bude za to stat a budes mat v nom oporu. pa

    Páči sa mi

  182. Ahoj Evi,

    zasa som tu. Mala som velmi zvalstny sen. Bol to pohreb svokry mojho stryka, ktora nedavno v skutocnosti zomrela. Ale na tomto pohrebe alebo kare sme tancovali. Vsetci ma volali aby som isla tancovat lebo ja sa viem zabavat a chceli aby to niekto roztocil, ale ja som hned nechcela, ze neskor.
    Videla som tam velke mnozstvo naukladanych cervenych ruzi, boli vedla seba popri stene -jedna vedla druhej. Pytala som sa naco kupili tak vela ruzi a oni vraj preto aby vedela, ze ju mali radi.

    Vopred ti dakujem za odpoved.

    Páči sa mi

  183. Ozaj pamatas si naten sen o ukradnutych autach? Tak to mozno bolo preto, lebo prave v pondelok 13 augusta mojmu bratovi ukradli pred obchodom bicykel.

    Sisi

    Páči sa mi

  184. ahoj Sisi,
    tak sen s autom, by sme mali, nielen v snovej rovine. 😛
    Sen o pohrebe nemusi znamenat vobec nic zle. Bola si na jej pohrebe? Ak nie, tak si na nom bola vo svojom sne a na pohreboch sa vacsinou zide naozaj cela rodina, tak si ich mala v sne pokope. a cervene ruze – raz mi tu Hela pisala, ze cervena v sne moze znamenat vela veci – krv, srdce, nieco ako pomoc. Ale podla mna sa ruze spajaju s krasou, radostou a bolo ich vela, vela cervenych ruzi, rodina, tanec, zabava, tak to len znasobilo utuzenie rodiny. Je sice morbidne, ze to bolo na pohrebe, ale sny su zvlastne a nevyspitatelne. Najvyssi cas ist zlatko domov. Predpokladam, ze ten sen bol v podstate prijemny. Pekny den

    Páči sa mi

  185. Dakujem Evi,

    ano ten sen bol v podstate prijemny len som sa cudovala aj v tom sne preco tancuju ked by mali smutit.

    Páči sa mi

  186. Ahojte,

    mám problém a neviem si s ním rady. Nedávno som mala sen s mojou mamou. Snívalo sa mi, že prišla domov a povedala mi, že jej ostáva už len týždeň života, veľmi som sa zľakla a všetky pocity z toho sna som prežívala dosť intenzívne, viem, že som premýšľala, ako to bude ďalej, čo bude s otcom a hlavne som si dávala otázku prečo… Ráno som sa zobudila a celá som sa triasla. Teraz je moja mamina v nemocnici. Mala problémy s nohou a dlhšie odkladala to, že pôjde k lekárovi, hned po tom sne som ju posielala, až nakoniec šla a skončila v nemocnici. Bojím sa, aby sa ten sen nenaplnil, prosím, vysvetlite mi podstatu toho sna. Ďakujem

    Páči sa mi

  187. Zdravím Vás milé slečny a dámy 🙂
    S výkladom snov nemám skúsenosti a tým symbolom v snárisom aj tak nikdy neverila, prišli mi príliš všeobecné.

    Už dva roky som zaľúbená do jednej osoby. Vždy bol namňa milý, zo začiatku som počúvala samé lichôtky a podobné veci. Vždy som vedela že on je miláčikom žien, na každý prst môže mať jednu.
    Raz sme niekde boli spolu ako partia sa zabaviť – a zvrtlo sa to a skončilo to tým že ja som jemu urobila dobre (sexuálne). Potom som čakala že čo sa stane, vedela som že sa rozišiel z priateľkou. čo som ale nevedela je, že si hneď aj našiel inú. Teraz chodí už s tretiou odkedy sa s ním ja stretávam. A s koľkými mal pletky to naozaj neviem spočítať kedže je mediálne známejší a má úžasný šarm. Vždy ked sme spolu sami je taký sebaistý ale ja sa cítim dobre. V poslednej dobe je to také, že keď sa niekde stretneme čo i len náhodou hneď obaja myslíme na to, že chceme byť spolu sami. Vídim to v jeho pohľade. Len si myslím že on o mojich citoch ani len netuší. A v najbližšej dobe sa má odsťahovať do ČR kôli práci , ale dostala som pozvanie že kedyklvek môžem prísť za ním cez víkend. V poslednej dobe mám samé sny kde vystupuje on.

    napríklad včera – boli sme sa kúpať tuším v Senci (nikdy som tam doteraz nebola ale kamaráti a známi tam chodia často) ja a pár mojich blízkych. Zrazu som zistila, že mi ukradli batoh aj s mobilným telefónom (v minulosti mi trikrát už ukradli mobil, mám nato smolu). Tak som sa skormútená vybrala domov naspäť sama autobusom. Šoférom autobusu bol ON a celú cestu sa usmieval. Šli sme cez nejaké hory a bola tam krásna príroda. Postupne všetkých ostatných cestujúcich autobusu zaviezol domov, len ja som stále sedela za ním. Rozmýšlala som, že teraz určite bude chcieť aby sme šli ku nemu domov a aj som sa na to tešila. Ked sa otočil a spýtal sa že “No a kam odveziem teba?” prekvapivo som odpovedala “Neviem , asi domov.” a on odpovedal “Sklamala si ma..” a nato som sa zobudila..

    a dnes si pamätám len koniec sna – kedy moja dokonca z detstva pokrvná sestra (tri dievčatká sme si zmiešali krv, aj sme robievali obrady so sviečkami ale to sme mali tak 12-13 rokov, vyvolávali sme duchov, to asi robia všetky deti ) s ktorou už bohužial nestíham tráviť toľko času koľko by som chcela mi hovorí – pozri sa na mobil, napísal ti sms a v tom som sa zobudila.. a žiadna smska ma nečakala 😦

    dúfam že mi aspoň trošku pomôžete objasniť čo tie sny znamenajú. ďakujem pekne 🙂 a tuším sem budem chodiť častejšie, zdá sa, že tu máte pre mňa celkom zaujímave veci na stránke 🙂

    Páči sa mi

Komentáre sú uzavreté.