Venušine vlasy – sagenit alebo rutilovaný quartz?

Tento článok vznikol ako reakcia na “Venušine vlasy”, ku ktorým sme hľadali príslušný názov kameňa. A kdečo sme sa naučili (teda, aspoň poniektorí…)

Kameň so zlatými ihlicami vovnútri som ja nazvala rutilovaný quartz/kremeň/krištáľ, kým čitateľka Bylinka ho nazvala sagenit. Ja sagenit poznám ako istý typ achátu, tak som ju opravila. A potom mi nedalo a išla som sa vzdelať na internet. A zistila som podraz

sagenit-rutil.jpgSagenit a rutilovaný quartz sú u Nemcov jedna a tá istá vec – číry quartz (horský krištáľ) s inklúziami rutilu. U Američanov sa “sagenit” používa niekedy pre rutilovaný quartz, inokedy ako označenie istého typu achátu (na rozdiel od rutilovaného quartzu celkom alebo čiastočne nepriesvitného) a ak sa používa na označenie quartzu, tak takého, kde rutily vytvárajú sieťku z ihlíc zoskupených v pevnom uhle 55 a 65 stupňov (na obrázku vpravo je takýto rutil). To ma definitívne vytešilo. A aby to nebolo celkom jednoduché, tak sa oboje nazýva “Venušine vlasy” (ale len ak to nie je achát).

Múdro! Pre laikov ako ja je to značne neprehľadné delenie… Nuž ale čo narobíme? Pozrela som sa do svojich zdrojov, našla tam i sagenit, i rutilovaný quartz, a teda idem spracovať oboje.

Najprv ten quartz. Quartz máva niekedy ihlicovité inklúzie. Ak sú zlatisté alebo modrastosivé, sú rutilové a vtedy hovoríme o rutilovanom quartzi alebo sagenite (v latine vraj rutilus znamená červený), ak sú čierne, sú to ihlice turmalínu a vtedy hovoríme o turmalínovom quartzi (obrázok nižšie).

quartz-turmalinovy.jpg

Rutilovaný quartz – usmerňovač energie

quartz-rutilovany6.jpgAJ: rutilated quartz, Rutile Quartz, sagenite NJ: Rutilquartz, Sagenit

Rutilovaný quartz je veľmi číry horský krištáľ s jemnými zlatožltými ihličkami rutilu (titanium dioxid) a niekedy sa nazýva “Venušine vlasy”, “Panenské vlasy”, “Amorove šípy”, “Kupidove šípy” (“Venus Hair Stone”, “Maiden Hair Stone”, “Amor’s Arrow”, “Cupid’s Arrow”) alebo sagenit.

Mystické vlastnosti: Rutilové vlákna v quartzi elektricky vedú a znásobujú energiu, myšlienky a programovanie pre liečenie. Kameň intenzifikuje a prehlbuje zmenené stavy vedomia. Rozhýbava energiu na všetkých jej úrovniach. Pomáha čakrám, ktoré “vypadli z rytmu”, aby sa vrátili k pôvodnej rýchlosti rotácie a aby sa medzi sebou znova vyvážili. Je intenzívnejší v svojom pôsobení ako číry quartz.

Zvyšuje mentálnu a fyzickú odolnosť, sebadôveru a prístupnosť netradičným myšlienkam. Zmenšuje obavy a depresie a pomáha pri rozhodovaní. Pre jeho spojenie s Venušou (“Venušine vlasy”) sa o ňom hovorí aj to, že omladzuje, zlepšuje milostný život a udržiava partnerstvá.

Indukuje alfa vlny v mozgu. Otvára čelovú a korunnú čakru pri meditácii, jasnozrivosti, telepatii, práci so snami a intuitívnom chápaní a pri astrálnej projekcii, kde nám pomáha pochopiť, prečo sme sa ocitli na mieste, kam nás astrálna projekcia priviedla.

Pomáha nám “stráviť” negatívne energie a psychické a magické “útoky”.

Krátkodobo nám pomáha koncentrovať sa. Pri dlhšom nosení môže roztrieštiť koncentráciu a robiť nás roztržitými.

Pomáha odhaliť nevyriešené emocionálne problémy a “začarované kruhy” v správaní, často zapríčinené zlým sebaobrazom. Zmierňuje osamelosť a pocity viny a vyrovnáva nás so stavom, v ktorom sa nachádzame. Tým nám pomáha jasnejšie nazerať na veci, vyčistiť si hlavu od želaní a pracovať s faktmi života.

Čitateľka Bylinka má ešte jednu informáciu k rutilovanému quartzu – vraj funguje ako “mucholapka” na mužov, keď ho žena nosí, je neodolateľná. 😛

Tvrdosť podľa Mohsa je 7. Má projektívnu, jangovú energiu, spája sa s korunnou čakrou a Tretím okom, podľa iných zdrojov so srdcovou a korunnou čakrou, ešte iný zdroj ho priraďuje solárnemu plexu a vraj funguje ako premostenie medzi koreňovou a korunnou čakrou. V numerológii vibruje c číslom 6, číslom slúžby blížnemu, odovzdanosti, lásky k pekným veciam, pravdivosti a spoločenskej citlivosti. Zo znamení sa priraďuje Blížencom, Býkovi a Váham.

Liečiace vlastnosti:  Pomáha pri chronických ochoreniach, impotencii a neplodnosti. Podporuje imunitný systém, regeneruje potrhané alebo poničené tkanivá a pôsobí omladzujúco na bunkovej úrovni a zabstavuje starnutie (nielen u ľudí, ale aj u rastlín a živočíchov). Zlepšuje asimiláciu živín a pomáha pri chorobách, ktoré súvisia s prijímaním a spracovaním potravy.

Pri vyčerpanosti pôsobí vzpružujúco. Dobíja našu energiu, odstraňuje únavu a depresiu. Rozhýbava tok energie v meridiánoch a preto je vhodný pri zablokovaniach. Zlepšuje držanie tela.

Pomáha pri chronickej bronchitíde (francúzska špecialita) a ochoreniach dýchacích ciest.

Je to mystický diagnostický nástroj, ktorý nám pomáha odhaliť skutočnú príčinu choroby.

Zodpovedá vraj za stabilitu fyzického systému, teda nášho tela. Posilňuje cievne steny.

Zlatý rutil ochraňuje pred radiáciou.

Použitie:

  1. Nosí sa okolo krku, ak má pôsobiť na štítnu žľazu a metabolizmus; na solárnom plexe, ak má znásobiť našu energiu; na ušiach pre rovnováhu a zladenie energie; na vytiahnutie negativity ním treba prechádzať ponad auru.
  2. Možno ho čistiť vodou.

Sagenitový achát – kameň poučenia sa

sagenit-aragonit-v-achate.gifAJ: sagenite, NJ: Sagenit, ŠpaJ: sagenita, FraJ: sagénite

U sagenitu treba hovoriť o dvoch “sagenitoch” – jeden je druh rutilu, ktorý sa od obvyklého rutilu odlišuje tým, že vytvára sieť mnohých kryštálov, ktoré sa pretínajú pod uhlom približne 55 a 65 stupňov. Vlastnosti má zhodné s rutilovaným quartzom.

Potom sú tu Američania, ktorí týmto pomenovaním označujú aj achát s vejárovitými inklúziami rutilu (oba obrázky ukazujú “sagenit” – hore aragonitové ihlice v achátovej matici; dole rutilové ihlice v achátovej matici). Viac o inklúziách v acháte som písala v jednej zo svojich odpovedí

sagenit-rutilovy.gifA teraz prichádza terno – nasledovný popis kameňa je “sagenit”, ale neviem presne, či quartz alebo achát… 😦

Mystické vlastnosti: Je to kameň vízie a múdrosti, ako napovedá jeho meno. Pomáha netaktným ľuďom predstaviť si dopad ich slov a správania na iných. Je to “kameň poučenia sa”; často dokáže skľudniť hyperaktívne deti natoľko, že sa s nimi dá hovoriť a zapamätajú si a nechajú sa ovplyvniť. Nenahrádza slová – stará sa o intenzitu a otvorenosť komunikácie.

Zvyšuje pragmatizmus, podporuje láskavosť a tým nás vedie k pozitívnym činom – či už voči sebe, alebo voči iným.

Používa sa pri šamanskom putovaní a na čistenie aury.

Spája sa so znamením Strelca a Panny.

Liečiace vlastnosti: Pozitívne ovplyvňuje tehotenstvo a plod.

8 thoughts on “Venušine vlasy – sagenit alebo rutilovaný quartz?

  1. Dobrý deň.
    Veľmi pekné,na výnimočnej úrovni spracované informácie,musím používať samé superlatíva. Keď sa do niečoho zahryznete,tak to stojí za to. Ja osobne ďakujem za to more inf.,pochybujem,že by som ich dostala z iného zdroja takto spracované a s pekným fotom.Prajem pekný deň.

    Páči sa mi

  2. Helar,

    veľmi krásne ste to spracovali. Podľ a obrázkov som usúdila, že ide o rutilovaný quartz. Ďakujem za veľké množstvo rozširujúcich informácií. Ja som si ho pôvodne zohnala na ochranu:)… ale to už som vyriešila – teda aspoň dúfam…

    Páči sa mi

  3. Som to kupil žene, mojej, ku vianociam, nemám rád vianoce ale ženu , moju, ale dal som sa viest srcom, a som s tým spokojný . dám vedet jak to dopadlo…

    Páči sa mi

  4. Pozdravujem,
    ten magnet na chlapov mozem len potvrdit 🙂 odkedy ho nosim pri sebe vo vrecku a na krku ruzenin, tak ma na kazdom mieste oslovuju chlapi 🙂 Najskor mi to pripadalo zvlastne, ale potom som si spomenula, ze som to aj tu citala, ze takto funguje 🙂
    Inak Helar velka vdaka za tuto stranku, prajem vela uspechov aj v dalsich projektoch 🙂

    Páči sa mi

  5. Katka,
    v obchodoch kde pradavaju kamienky, pripadne si u predajcu kamen objednat, alebo na internete je toho plno, aj tu vpravo na liste je – uzitocne linky a tam su internetovi predajcovia

    Páči sa mi

  6. ..mam otazku. Pred par dnami sa mi snivalo viac snov pocas noci. Potom ma “preplo” na dalsi sen, kratky sen. V ktorom som viedela hornu cast tela mojho priatela a nad celym trupom mal akoby nitky pouzlenej energie vo farbe zlatohnedych valsov. Potom ma zase preplo do dalsieho sna a tam som videla iba rutilovy quartz. Bola som v ezo obchode, kupit si knihu a tam mali i rutilovy quartz, tak som ho kupila. Vybrala som ten, ktory som vzala prvy do ruky. Je taky hladky ako kamene na brehoch asi 4 cm, no cez polovicu prasknuty. Vedela som, ked som to kupovala, ze je prasknuty ale ani neviem preco, musela som tento zobrat. Chcela by som sa opytat, ci to ma nejaky vplyv,ked je kamienok puknuty 95 % priecne na polovicu. Dakujem za radu a aj za uzasnu stranku ;)!
    Dnes sa mi snival dalsi sen s mojim priatelom a zasa mal fyzicky problem s urcitou castou tela. Hmm, taketo sny o chorobach som nikdy nemala..uvidime co z toho bude…

    Páči sa mi

Povedz svoj názor